Háát, nem tudom, nekem a szeklicétől egyszer ehetetlenül erős lett a húslevesem.. És semmi más nem lehetett, csak az, ami megerősítette. Vagy valaki titokban beledobott egy csumátlanított piros erőset. :)
Különösebb íze nincs a kurkumának, de egészségesnek tűnik, színezni meg kiváló. Most csak azért tettem bele, mert miért ne:))) A sárfrányos szeklice az kicsit pirosasabb, és van íze is, bár nem erőteljes. De azt sem találtam meg:)
Itta már a kávét pici mézzel? Baromi finom, csak el kell találni a mennyiséget. Kis mértékben édesít és kihozza a kávé zamatát, de ha megcsúszik a méz, akkor eluralkodik és szinte ihatatlan lesz. Mióta száműztem a cukrot, (na jó, a vaníliafagyiból nem :)) és a pótlókat meg ihatatlanul mellékízűnek érzem, azóta így iszom, és imádom. :)
Hát ez nagyon jól hangzik, az ember kedvet kap a gyártáshoz tényleg! Én sem ehetek búzát, cukrot ehetnék, de azt meg saját választásból nem, úgyhogy nekem nagyon bejön ez a változat. Amit nem értek, az az, hogy hogyan lehet a kurkumát ízesítésre használni??? A jótékony hatásaival tisztában vagyok, minden nap megeszek belőle egy kiskanállal, de azt csak úgy tudom legyűrni, hogy mézbe van belekeverve.
A dobozos kókusztejet én is használtam egy időben, aztán egyszer tüzetesen elolvastam az 'Ingredients-t', azt ott virított, hogy guargumi. Nem egyszerű ám kívül maradni az élelmiszeripari gyártáson....
Gondoltam, nem aprózom el. A reggelt egyébként is egy triplakávéval indítom. Legalábbis, amikor már sötétben és hűsben kell indítani. Nyáron nem, akkor van, hogy nem is iszom kávét, csak valamikor dél körül. :)
Pont nemrég rendeltem indiai fűszert (is), de még nem tudtuk megkóstolni, mert mindig másikat választottak. :D De a Bercy-féle, ízben talán közelebb van a magyaroshoz, majd lehet összekombinálom a két receptet.
Sztem eccer csinájjon ilyet úgy mellesleg, de ne árulja el nekik, hogy micsoda, természetesen legyen olyan is, amit szeretnek. Hátha +kóstolják, mert nem olyan vad, mint amilyennek látszik, tényleg finom:) Mongyuk ha az indiai meg hasonló fűszerezést nem szeretik, akkor nem fog ízleni, akkor viszont hagyhattya:) De jól meg kell küldeni fokhagymával, az sosem árt:)
Kókusztej a hivatalos nevezete, de ez nem az ital, hanem fém konzerv, az állaga meg olyan tejfölszerű. Nem hinném, hogy egészséges, mer van benne mindenféle a dobozra írtak szerint, de tejföl helyett megfelelő, nem durván kókusz ízű, hanem egész jó:) Főzelékekbe meg savanyúságlével és ételkeményítővel csináltam belőle pikk-pakk gyors habarást, kifejezetten finom. Van a családban, aki sem tejterméket, sem cukrot, sem búzalisztet nem eszik, muszáj volt kísérleteznem, hogy ne kelljen mindig többfélét főzni, és így egész hasonló tud lenni a hagyományos magyar ízekhez, megették a többiek is.
Engem ezzel kivágnának itthon :D, de majd kicsiben egyszer kipróbálom, mert én meg imádok minden daráltosat. :) De mégis, mi az a kókusz, ami se nem tej, se nem zsír??
Mivel most nem lehetett benne sem tejtermék, sem cukor, sem liszt, úgy csináltam, hogy két sütőtök réteg (kb. 1,5 kg) közé ilyet tettem:
Olivaolajon megpirítottam egy csomó bacon kockát, kb. 20 dkg lehetett, azon pedig aprított vöröshagymát és fokhagymát, 1 nagy fej vörös volt és 7 közepes gerezd fok, arra jött 60 dkg darált hús, sóval, borssal, borsikafűvel, szerecsendióval, római köménnyel, csípős curryvel, őrölt korianderrel, kurkumával fűszerezve. Jó sok fűszer volt, mármint mindegyikből kicsit többet raktam az átlagnál. Ha megtaláltam volna a csilit, az is ment volna bele kicsi. A tökrétegeket kicsit megsóztam. Az egészet leöntöttem konzerv kókuszizével, ami nem zsír és nem tej, hanem olyan tejfölszerű. Így sütöttem 180 fokon 1.5 órát. Beszívta az egész kókuszlöttyöt, nem lett a teteje piros. Rókanő, baromi finom lett:) Azt hittem, nem lesz túl jó, mivel a fűszerezés az volt, ami a kezem ügyébe esett, de beírattatik a családi titkos receptek közé:) Ez az adag 3 személyes, még ettünk volna, asszem. Pedig bőven elég volt, csak addig ettünk volna, amíg a fülünkön jön kifele.
Asszem, a Berci változat még jobb lesz, azt is meg fogom csinálni hamarosan.