Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Vevő lennék 2-3 mázsa lekvárnak való kajszibarackra szegedi átvétellel. Kizárólag 150%-osan érett, szottyos, puha kajszi érdekel.
Hogyan jut el hozzám, kocsival, telekocsival, busszal, vonattal, fénypostával, az megbeszélés kérdése, mint ahogy az ár is. Csak az számít, hogy 150%-osan érett legyen és egészséges, lehetőleg kukactalan.
Felénk márciustól 190 mm csapadékot mértem a mai napig és túl vagyunk az év felén akkor 800-1000 mm az éves csapadék mennyiség az lenne az ideális na meg a megfelelő időben.
Moniliának tűnik (a gyümölcsrothasztó fajtájának).
Ez a gomba nagyon gyakori, benne van a levegőben.
A (tavaszi) virágzáskori farontó moniliának még van ellenálló fajta,
de a gyümölcsrothasztó monilia minden gyümölcsöt megtámad amit tud, nem csak a kajszit, pld az almát is.
Védekezni ellene:
Az egyik barackon látom a sérülés, (madáscsípés ?) nyomát.
A madár által kicsípkedett gyümölcs kárba veszik, mert a hangyák és bogarak tovább eszik a megkezdett részt. A madár hajlamos minden darab gyümölcsbe külön egyet-.egyet belecsípni, ahelyett hjogy egyet megkezd és abból lakmározna.
A sérülésen hatol be a gomba.
A sérülésnél fertőződik meg moniliával.
A madárcsípés ellen félérett korban (legkésőbb) feltett hálóval tudsz a fára.
Ilyen szempontból a kis méretű fa előnyösebb.
A monilia ritkább, ha a fertőzött múmiákat összegyüjtöd és elásod.
Ha kint hagyod sok a spóra, sokkal tovább fertőz és nagyobb léesz a kár.
A moniliás gyümölcsmúmiák ha nincsennek összeszedve, áttelelnek, és tavasszal
ágrothasztó monilia formájában ölik tovább a fát.
Aki gomba ellen permetezik, annál ez a monilia ritkább.
Aki nem permetezik, annak a háló és a kézzel begyüjtött múmiák, amiket el kell ásni.
Ha valakinek a viharkárok miatt sürgősen lenne eladó cefrének való kajszija, kereshet, kb. 10 mázsa érdekelne. Ár megbeszélés szerint. tel: 06705043288
Azt úgy érted 20 mm csapadék 20 nm -en = 400 l víz ugye ,de hagyjuk a számolást számít a lejtő , össze érő lombkorona mérete, csapadék intenzitás időtartama van - e ideje leszivárogni v kisüt a nap egyből 38 fok .A nagyobb 50-60 mm csapadék esetén természetesen nem kell sokáig öntözni bár ez is cáfolandó ,mert homok talaj esetén gyorsan leszalad a csapadék még gyorsabban felforrósodik.
Nem ezt kerdeztem volna, hanem akkor 5x4m = 20nm, az ugye elvileg 20 liter/mm csapadek. A kerdes az, hogy ebbol mennyit saccolsz, hogy a fak hasznalnak fel? Ertem en, hogy "erzesre", de gondolom azert te is nezed, hogy mennyi esik, es az alapjan erzesre.
5x4 m térállás.Őszi ill tavaszi csapadékot ne vegyük figyelembe nincs annyi párolgás stb.. mondjuk helyezzük a hangsúlyt a gyümölcsméret növekedés kezdetére vegyük fegyelembe mennyire van jól le -válogatva a fa volt -e 50-60 mm v a felett mért napi csapadék tisztában kell lenni a fajta tulajdonságokkal pl kajszinál harcot érzékeny a gyümölcsrepedésre v őszibarackoknál héj ill magházrepedésre ezért módjával a fa méretéhez képest kell meghatározni az öntözés mértékét literre vetítve.Én nem szoktam számolni mondjuk úgy érzésre ösztönszerűen együtt kell élni az ültetvénnyel ha lehet mindennap rá kell nézni .Elhiszem hogy sokaknak elmegy a kedve fagyás esetén ,de akkor nem az van minek menjek megnézni nincs rajta semmi lefagyott a görcs fogja meg .
Az igazság az hogy nem számoltam munkából hazaérve esténként 3000 l eddig ez háromszor + a vasárnapi 9000 l sok a pótlásom amik még nem teremnek ezek is kapnak mondjuk 50-60 l között a termő kisebb fák 100 l körül a legnagyobbak 200l kapnak várom az esőt mert 770 db fát nem tudok locsolni az igazság az nem elég 10mm alatti csapadék az semmi ha többet nem esik amikor kellene.A szerelvény traktor +utánfutó iwc tartály 65 mm-es merevfalu cső csap kinyit és ömlik a víz a fa alá .Ha átlagolok eddig minden második nap meg volt a 10 láda kajszi azért az nem rossz a jelenlegi 240 kajszi fából ami nem mind termő korú.
Csak jelezném vasárnap 9000 l víz volt kijuttatva főleg az őszi barackok kaptak ,mert ugye érésben lévő kajszibarackot nem öntözünk minőség rontó hatás miatt.