Keresés

Részletes keresés

Pierre69 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 392
Üdv!
Letettem minden szükséges vizsgát B kategóriás jogosítványhoz, de azt a papírt, amivel lehet menni az okmányirodába kiváltani a jogsit, csak jövőhéten kapom meg, és aztán még ki is kell hogy küldjék a jogsit, tehát még vagy 2 hétig tuti nem lesz a kezemben. Azt hallottam, hogy amíg nincs a kezemben, addig nem is vezethetek (pedig szeretnék). Az lenne a kérdésem, ha pl egy igazoltatásnál kiderül, hogy még nincs a kezemben a jogsi, de már minden szükséges vizsgát letettem, akkor milyen büntetést kaphatok??
Merzso Creative Commons License 2003.11.04 0 0 391
Sziasztok,Nem tudom, hogy jó helyen vagyok-e, egy kis segítségre lenne szükségem.Éppen vállni készülök,a férjemnek van egy személyi hitele,melyben én vagyok az adóstárs.Természetesen elvárja hogy havi szinten anyagilag támogassam.Hivatalosan hogyan mükődik?
ha rossz helyen tettem fel a kérdésemet, kérlek írányítsatok a helyes útra.Köszönöm.
holdkompót Creative Commons License 2003.11.04 0 0 390
Sziasztok!
A következő ügy kapcsán szeretném a véleményeteket/segítségeteket kérni. Közeli barátomat beidézték egy bp-i kerületi rendőrkapitányságra. Azt állítja a rendőrség, hogy a barátom a mobiltelefon-kártyájával a múlt héten egy ellopott mobilról telefonált. (állítólag a központ azonosította a kártyáját a híváskor) A barátom tagadta ezt. Megkérdezték, hogy hozzáférhetett-e aznap valaki a telefonjához. Ez elvileg előfordulhatott a munkahelyén, bár nagyon kicsi a valószínűsége.
A leginkább az nem tetszett a rendőröknek, hogy a barátom azt mondta nem emlékszik, hogy mit történt adott napon. (ez nagyon is elképzelhető, minden ismerőse tudja róla, hogy nagyon feledékeny) Csak annyit sikerült összeszedni, hogy aznap a munkahelyén kívül nem volt sehol.
A rendőrök viszont követhezőt mondták:
"1. Ha kiderül, hogy köze volt a dologhoz 3 (három) évet is kaphat. (Tulajdonképpen a bűncselekmény amiről szó van, egy mobiltelefon ellopása.)
2. Ha így hátráltatja a nyomozást - ahogy ők mondták: "félrevezeti a hatóságot" - még másra is számíthat.
Na most nekem nagyon úgy tűnik, hogy ezzel a két megjegyzéssel tulajdonképpen meg akarják félemlíteni, hogy elmondja azt, amit tud. (de nem tud semmit!) Vagy valóban lehetséges mobillopásért három évet kapni? És valóban a hatóság félrevezetése, ha valaki tagadja, hogy tud valamit egy bűnügyről?
Mi a véleményetek?
Előre is köszi a választ.

Holdkompót

curriculum Creative Commons License 2003.10.29 0 0 389
Mi-zso-hoz csatlakozva nekem meg olyan gondom lenne, hogy minden nap, kora reggel 1/4 7kor egy Skodas illeto rettenetes hangon turaztatja az autojat (mintha mindig le akarna allni a motor). Lehet, hogy ki van furva, lehet, hogy egyszeruen ilyen a hangja (regi skoda, nem a legujabb tipus), de rettenetes, joval hangosabb, mint a Skodak altalaban. Es minden reggel felebredek ra, ami szombaton es vasarnap egyaltalan nem hianyzik.
Mit lehet tenni ilyenkor szerintetek? Többen javasolták, oldoszerrel mossam le a rendszamtablajarol a zoldkartyas matricat es akkor majd be kell vizsgaltatnia a kocsijat, de nem hiszem, hoz ez teljesen jogszeru lenne...
podani Creative Commons License 2003.10.29 0 0 388
Sziasztok!

Lenne egy gondom amin hátha tudtok segíteni. Most épül a lakópark ahol lakásom lesz, lassan átadás lenne, de most kitálálták hogy plusz egy szinten kialakítanak a tetőtérben amit jó áron el tudnak passzolni. Ha jól tudom ezzel változnia kéne a lakásom árának a telekhányad változása miatt, mert a szerződés aláírásakor még 5 emeletes volt a ház most meg 6, tehát eggyel több részre kellene oszlania a telekhányad árának. A cég hülyének nézett amikor ezt mondtam nekik és meg sem akarták érteni. Ha esetleg tudna valaki ötlete adni, hogy mit lehet ezzel kezdeni, egyáltalán van-e értelme perelni, kártérítést követelni és egyáltalán megéri-e anyagilag jogi útra vinni (a csökkenés kb. 400eft-nak kéne lenni, tehát nem viszi-e el a különbözö szakértői, ügyvédi díj az egészet?)az kérem segítsen akár E-mailben akár itt a fórumon. Előre is köszönöm a segítséget.

curriculum Creative Commons License 2003.10.29 0 0 387
Tisztelt Ügyvéd úr!
Azt szeretném megkérdezni, milyen jogszerű lehetőségem van még, ha az adósomnak, akinek tavaly kölcsönöztem 180e. Ft-t, mint kiderült, semmilyen vagyontárgy nincs a nevén, keresete nincs (munkanélküli) és nem akar fizetni, pedig érvényes bírósági ítélet és végrehajtási utasítás van ellene. A kezese GYES-en levő kismama, szintén saját vagyon/tárgy nélkül. Vagy ilyen esetekben a jog nem tudja megvédeni az egyszerű, becsületes állampolgárt?
(A végrehajtó azzal biztat, fizessem be a 20ezer forint végrehajtási munkadíjat, ha más nem, nyugdíja csak lesz... Ez komolyan így van?)
Én azt sem bánnám, ha nem lenne meg a pénz, de legalább megbüntetnék azt, aki így átvert.
Ilyenkor nem lehet a "csalás" vétségét rábizonyítani valahogy? Vagy marad a megveretés? Hisz a jog -úgy néz ki- képtelen igazságot szolgáltatni, az adósok börtöne már nem létezik...
Üdv:G.
mi-zso Creative Commons License 2003.10.27 0 0 386
Sziasztok!

Rövid leszek: a szomszédomban reggel 6 és este 8 között nyitvatartó kocsma hétvégén, amikor szerintem egy átlagos ember szívesen pihenne, olyan hangerővel döngeti a mélynyomót, hogy csukott ablakok mellett is remegnek a falak. Sajnos a közvetlen szomszédaim külföldön tartózkodnak, a többiektől pedig a mi házunk felfogja a hangot, így egyedül küszködök.
Segítsetek, milyen eszközeim vannak, hogy a rég elveszett nyugalmamat visszaszerezzem, vagy egyszerűen el kell tűrnöm, hiszem nem éjszaka zajonganak?

Minden ötletet köszönök!

marla d. Creative Commons License 2003.09.27 0 0 385
sziasztok

problémám röviden: május második felében fogamzásgátló tabletta mellett teherbe estem, augusztus elején (kb 12 hetesen) voltam nőgyógyásznál, aki vizsgálat után kijelentette, hogy nem vagyok terhes, nem küldött ultrahangra, és sumetrolimot írt fel. 11 napja megint felkerestem, beutalt kórházba, ahol az ultrahang vizsgálaton az orvosok számára kiderült, hogy 16-17 hetes terhes vagyok, életképtelen magzattal. nekem nem voltak hajlandóak megmondani, hányadik hétben vagyok (én 10-12-re tippeltem), az ultrahangfelvételt se mutatták meg, annyit közöltek, hogy méhszájtágító, majd műszeres befejezés lesz, altatásban. még a kórteremben belém kötötték az oxitocint, és mivel nem hitték el, hogy tényleg nagyon rosszul vagyok, végül ott vetéltem el teljesen egyedül a kaliberekkel nagyobb magzatot annál amire számítottam (10 órányi görcsöléssel kb. egy órára egyedül hagytak, a vészhívót nem értem el). a zárójelentésemben is szebbre lett festve néhány dolog a valóságnál. a kérdésem az lenne, hogy felelősségre tudom-e vonni az orvost vagy a kórházat az egészért, vagy hagyjam a fenébe?

peaso25 Creative Commons License 2003.09.05 0 0 384
mi a legolcsóbb formája egy ingatlan tulajdonjogának átadásának?
kösz
baruban Creative Commons License 2003.09.03 0 0 383
Köszönöm a kimerítő választ ismerősöm nevében is!
Őt semmilyen egyéb korlátozással nem büntették(közügyektől való eltiltás,stb.),így szerintem nem marad nyoma ennek az időszaknak.Köszönöm
lbj Creative Commons License 2003.09.02 0 0 382
Ha felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, akkor az erkölcsi bizonyítványában a felfüggesztés ideéig biztosan szerepelni fog, kivéve ha előzetesen mentesítette a bíróság a büntetett előélet hátrányaitól.
Ha letelt a kiszabott idő, akkor már nem "lóg" a feje felett a büntetés, de elvileg még a büntetett előélethez fűződő hátrányok fennállhatnak. Attól függ, miért ítélték el. A jogerős ítélettel ha elballag az ügyvédjéhez, aki védte, az pontosan megmondja.

Csao

lbj

Előzmény: baruban (381)
baruban Creative Commons License 2003.08.31 0 0 381
Érdeklődnék egyik ismerősöm nevében,hogyha valaki jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott,annak szerepelni fog-e véglegesen az erkölcsi bizonyítványában,hogy büntetett előéletű?
A választ előre is köszönöm!
Strigo Creative Commons License 2003.08.26 0 0 380
Nekem is lenne egy kérdésem, vagyis egy sztorim:

Három éve vettem az akkor még matávnettől egy csomagot, fél évi internetezési jogot. Felhasználónév, postafiók, stb. Ezt fél évig használtam, de közben néha átálltam az ingyenes(bár akkor még kissé problémás) freestart szolgáltatóra. Decemberben, karácsony előtt vettem a csomagot, erre nyár közepén küldenek egy levelet hogy fizessem be a következő félévi összeget. Felhívom őket, hogy nem fogom befizetni mert fél évet kifizettem, nem szándékoztam újabb fél évig igénybe venni a szolgáltatásukat. Azt mondták, már elkezdődött a félév, mindenképpen fizetnem kell. Felvetettem, ha csak ez a probléma akkor azt az egy hónapot kifizetném, és használom is addig az egy hónapig. Normális választ nem kaptam, de két-három hónap múlva jött egy felszólítás, hogy kamattal együtt rendezzem a tartozásomat a féléves díjért. Bár ekkor még tartott ez az időszak, megpróbáltam fellépni a matávnetes(időközben axeleróvá lett) jelszavammal. Nem sikerült. Szóvá is tettem ezt, mire ők azt mondták, persze hogy letiltottak mivel nem fizettem ki. Most akkor mire is fizetek? Arra hogy nem netezhettem?
Tegnap jött egy levél, a kedves axeleró a tartozásomat átadta valami behajtó cégnek, persze jó kis kamattal és átvezetési költséggel, meg rövid határidővel.
Bocsi a teleregényért, tulajdonképp azt szeretném megtudni, mit lehet ilyenkor tenni. Szerintem nekem van igazam, a szerződések megvannak, de pereskedni nem akarok mert az megint csak pénz, ráadásul egy ilyen nagy cégnek biztosan jó ügyvédei vannak nekem meg nem lesz. Ja, és ennek a behajtócégnek(credit akármi a neve) milyen jogai vannak? Mert hogy be nem engedem őket a lakásba az biztos.
Előre is köszi a segítséget: Strigo

monic Creative Commons License 2003.07.21 0 0 379
samaky, irtam a freemailes cimedre, hogy a www.nane.hu oldalt nezd at. Az egy segelyszervezet, aki esetleg tud neked, illetve a hugodnak hasznos jogi tanacsokat adni.
Udv,

Moni(c)

Előzmény: Törölt nick (370)
Inspector Gadget Creative Commons License 2003.07.18 0 0 378
Csak akkor nem lehet eladni, ha az ingatlan-nyilvántartásba elidegenítési és terhelési tilalom van bevezetve. Természetesen az adásvételi szerződésben (ha az ingatlant eladják) a haszonélvező is félként szerepel - ellenérték fejében, esetleg ingyen lemond a haszonélvezeti jogáról. A haszonélvező az, aki az ingatlan használata vonatkozásában elsőbbséget élvez a tulajdonossal szemben.
Előzmény: Törölt nick (377)
xoxoo Creative Commons License 2003.07.14 0 0 376
Köszi, remélem, sikerül ezt a hercehurcát elkerülnöm.
Előzmény: nextdoor (375)
nextdoor Creative Commons License 2003.07.13 0 0 375
Úgy tudom él. (de, ha jól tudom napi 1000 Ft-jával le is lehet ülni? ) A gyermektartásdíjat megítélő bírósághoz kell beadvánnyal fordulni, kérve az ítélet foganatosítását (végrehajtását?).
Meg kell írni, mennyi a gyermektartásdíjhátralék, vizsgálni fogják a végrehajtás minden lehetőségét, és ha semmi esély nincs arra, hogy behajtható legyen, akkor lép életbe az állam általi megelőlegezés
Előzmény: xoxoo (371)
csotrog Creative Commons License 2003.07.13 0 0 374
A Házijogsegélyben (Törzsalsztal)pezseg az élet, munkajogi ügyekben a Karrier fórumban a Levelek a jogásznak topikban hetente 1-2 alkalommal munkajogász segít.
Ott tegyétel fel a kérdéseiteket!!
Büntetőügyekben itt a Kábítószer és büntetőjog topikban is van jogász...
csotrog Creative Commons License 2003.07.13 0 0 373
A Házijogsegélyben (Törzsalsztal)pezseg az élet, munkajogi ügyekben a Karrier fórumban a Levelek a jogásznak topikban hetente 1-2 alkalommal munkajogász segít.
Ott tegyétel fel a kérdéseiteket!!
simonpeterbicskey Creative Commons License 2003.07.13 0 0 372
Udv,

Amerikaban vagyok mar par honapja ceges kikuldetesben. Telefonalgattam parszor haza, de egy felreertesbol, ill. velemenyem szerint a szolgaltatok hibajabol van egy cirka 800 dollaros tartozasom a telefontarsasag fele meg az elozo 3 honapbol, amit mondtam is nekik hogy nem fogok kifizetni. Most itt fenyegetnek ilyenekkel hogy feljelentenek, behajtoknak adjak at a rendezest esatobbi. Namost szerintem ami tortenhet, hogy egy hitelnyilvantartoba lejelentik a "bad credit record"-ot, ill. hogy valami peres eljarast kezdemenyeznek, csak nem tudom ebben az utobbi esetben nem e lehet gondom ebbol, tudniillik hogy nem engednek ki az orszagbol mondvan hogy birosagi eljaras folyik ellenem. Felhivtam mar oket, eleg buta volt a csaj, o csak a telefontarsasag dolgokhoz ertett, hetfon felhivok egy masik szamot es megkerdem oket. Nyilvan a legjobb lenne minel elobb mar otthon lenni es akkor csinalnak amit akarnak, gondolom ezeknek a behajtoknak nemzetkozi viszonylatban csak nem er el a kezuk. Egy jogasz mit gondol errol??

igazabol ha perre viszik, az lenne a vedelmem hogy ha visszahallgatjak a felvetelt amit beszeltem az ugyintezovel mikor rendeltem a telefont az albiba (meg marciusban valamikor), vilagosan egyeztettem vele hogy en nemzetkozi hivasokat a 101-6400-011 -es elohivoszammal szeretnem bonyolitani 13 cent/perc-ert, egy masik tarsasagon keresztul, es o mondta hogy rendben, lehet majd hasznalni a szamot. szoval nem igazan tudom miert kellett 2 hetre ra megtudnom hogy a "szolgaltatas le van tiltva a keszulekemen" mikor a no azt mondta menni fog.. es persze mikor tarcsaztam az elohivot telefonalaskor, semmi nem szolt be hogy disabled lenne a dolog, csak szepen rakattanhatott az alapvonalas szolgaltatora az meg 4usd/ perces dijakkal frankon lehuzott minket..

igazabol az erdekel hogy tehetek e nagy ivben rajuk, vagy csunyan rafaraghatok...

koszonom elore is a valaszokat.

xoxoo Creative Commons License 2003.07.12 0 0 371
Sziasztok
nem tudom, jó helyen teszem-e fel a kérdésem (ha nem, irányítsatok lécci a megfelelő helyre) - köszi előre is. Régebben hallottam valami olyanról, hogy ha valaki azért nem kap tartásdíjat, mert a volt házastársnak nincs munkahelye, akkor az állam megelőlegezi azt. Él ez még ma is, és ha igen, hogyan kell eljárni?
A. K. Shirko Creative Commons License 2003.07.11 0 0 367
Üdv Olvtársak!

Lenne egy problémám. Eladott ingatlanomon a gázszolgáltató nem vezette át szerz?dött fél személyének változását. Sajnos nem tudom igazolni, hogy bejelentettem. A tulajdonos-fogyasztó váltást követ?en a 17. hónaptól az új tulajdonos fél éven keresztül nem fizette a szolgáltatás díját. (El?tte rendben volt minden)A szolgáltató most rajtam akarja bevasalni az összeget, sajnos els? fokon meg is nyerte a pert. Furcsállom, hogy az indoklásban az a paragrafuus is szerepel ami alapján én kértem a kereset elutasítását:

A 3/1995. (I. 20.) kormányszámú rendelet 7. § (5) bekezdése szerint ha a lakossági vagy kommunális fogyasztó a fogyasztási helyr?l elköltözik, az elköltözés illet?leg a szolgáltatás igénybevétele megszüntetésének id?pontját köteles a gázszolgáltatónak bejelenteni. A bejelentés elmulasztása esetén az elköltözött fogyasztó felel a legközelebbi mér?leolvasásig, késedelmes bejelentés esetén a bejelentés beérkezését?l számított 8 napig terjed? fogyasztási díjért.

Értelmezésem szerint az els? mér?leolvasásig felelek a díjért. Az els? mér?leolvasás viszont a hátralék keletkezése el?tt kb. 15 hónappal volt. Uutánna még legalább öt leolvasásnak kellt lenni. Tudomásom szerint a helyi gyakorlat a 3 havi leolvasás.

Kérdem: Azért vesztettem pert, mert a felperes nem tájékoztatta a Bíróságot az els? mér?leolvasás id?pontjáról, vagy
mégiscsak felel az elköltöz? a legközelebbi mér?leolvasás utáni fogyasztási díjért?

Kérem ha valaki tud válaszoljon minél el?bb mert 15 napon belül fellebbeznem kell.
Jó lenne egy jogszabály értelmezés amit idézhetnék a fellebbezésben.

Köszönöm!

Üdv. Shirko

mmm77 Creative Commons License 2003.07.09 0 0 365
Igen segített, bár lehet hogy nem haszálható, de legalább most már tudom hogy mit jelentenek. Nem vagyok ptk guru.
Kösz

Előzmény: zwiebel (364)
zwiebel Creative Commons License 2003.07.09 0 0 364
Ime hát: RÁGALMAZÁS

Btk.179.§./1/Aki vkiről, más előtt, a becsület csorbitására alkalmas tényt állit vagy hiresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel közérdekü munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

/2/A büntetés két évig terjedő szabveszt, ha a rágalmazást aljas indokból v.célból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva követik el.

BECSÜLETSÉRTÉS

180.§/1/Aki a 179.§ esetén kivül
a-/a sértett munkakörénak ellátásával, közmegbizatásának teljesitésével stb.
b./nagy nyilvánosság előtt

a becsület csorbitására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabveszt....stbNem tudom, segitett-e?

Előzmény: mmm77 (363)
mmm77 Creative Commons License 2003.07.09 0 0 363
Érdekel.
Előzmény: zwiebel (362)
zwiebel Creative Commons License 2003.07.08 0 0 362
Sajnos nincs a kezem ügyében Btk., de ezek un. magáninditványra büntetendő cselekmények, tehát a sértett fél képviseli a vádat.
Emlékezetből valahogy ugy van, hogy ... aki másról becsület csorbitására alkalmas tényt hiresztel az követi el.Az elkövetéstől számitott 3O napon belül kell megtenni a magáninditványt.

Ha tényleg érdekel, holnapra megnézem.

Végülis azt vizsgálják, hogy csorbithatja-e a becsületedet, ha azt terjeszti rólad a lakóközösség előtt, hogy te éjszakánként pl. ütvefuróval kutat ásol a lakásodban.

Üdv:-)))

Előzmény: mmm77 (361)
mmm77 Creative Commons License 2003.07.08 0 0 361
És a rágalmazási v. becsületsértési eljárásnak mik azok a speciális feltételei?

Üdv

Előzmény: zwiebel (360)
zwiebel Creative Commons License 2003.07.08 0 0 360
Hát igen, ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás, de ne tedd, mert saját magaddal tolsz ki, sajnos.
Esetleg még lehetne rágalmazás, becsületsértés miatt ellen eljárást kezdeményezni, bár ennek vannak speciális feltételei. A hatóság az eljárás során - ha kétségek merülnek föl evonatkozásban, esetleg elrendelheti a hölgy elmeállapotának vizsgálatát, amiből kiderül, hogy tényleg meg van zakkanva.

Akkor viszont ujra felmerül a kérdés: mit segit ez rajtad?

Ismertem egy hasonló ügyet, ott egy szintén éltes hölgy az alsószomszéd fiáról találta ki, hogy éjszakánként fuvócsövön büdöset fuj be rá, és a paplanját ütögeti.Jól ápolt, rendezett nagymama volt.

Elmeorvos megállapitotta, hogy korlátozott a belátási képessége.

Mondjuk azóta csendben van.

Üdv:-)))

Akkor viszont uj

mmm77 Creative Commons License 2003.07.08 0 0 359
Szerintem a birtoksértés megállapítása csak tovább durvítaná a helyzetet, bár ki tudja? Már arra is gondoltam hogy keresek valamilyen szervet, vagy nem is tudom mit, aki megállapítja a hölgy elmeállapotát és elköltözteti egy szép csendes nyugodt helyre, ahol teljesen normális dolognak számít ha valaki időként fúriává válik és órákig fejhangon visít. Sajnos erről nem tudon hogy kivitelezhető-e.

Ha ez így megy tovább lehet hogy eljön az a pillanat amikor annyira kihoz a sodromból hogy lecsapom, pedig az igazán nem az én stílusom.

Előzmény: zwiebel (358)
zwiebel Creative Commons License 2003.07.08 0 0 358
A helyzet az hogy a szomszéd hölgy az éjszakai zavarással, zajongással sérti a te un."szomszédjogaidat".Ezek megsértése esetén birtokvédelmet kérhetsz a jegyzőtől, vagy a biróságtól, de gyorsabb, ha a jegyzőhőz fordulsz./Polgári Törvénykönyv 100.par.
Az már más kérdés hogy ha az eljárás eredményeképpen megállapitják a birtoksértést, és attól eltiltják, ez mennyire lesz hatással a szomszédra, aki leirásod alapján orvosi eset, és sajnos tipikusnak mondható.

Sajnálom:-(((

Előzmény: mmm77 (357)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!