Keresés

Részletes keresés

katie1 Creative Commons License 2005.02.07 0 0 114

szia!

kérdésed: padlón hanyatfekve egyszerre letenni a medence és a tarkót.?

Folyamatosan nagyon szépen működik

Ha jártál már esetlegesen Spa tornára akkor tapasztalhattad,hogy egyszerre két mozdulat nincs. Mindig egy és folyamatosan. A kicsi mozdulat építi fel a következőt.

űdv.

Előzmény: Bigboj (104)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 113

ja igen... én itt szemeztem egyszer egy marha jó óriáslabdával, de más, a gerincet kitámasztó cuccokat is láttam... (ld. a párom gerince miatt - bár neki a nyaka azóta nem fáj, amióta egy fura, félkör formájú szivacspárnán alszik - de mostanában egy memory foam párnával szemez)

 

https://www.r-med.com/index.php?cookie_loop

Előzmény: GoldApple79 (111)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 112

Bocsi, nem erre akartam célozni. Elvileg ennek a következményében (a veséje felmondta a szolgálatot + ki tudja). Amit viszont kihangsúlyoznék (ez az én véleményem), hogy szerintem ma nem lett volna ilyen gáz a helyzet. Akkor SEMMIT sem tudtak az egészről, azt se tudom, milyen kezelést kapott. Én már csak a következményével szembesültem - ld. egy hazavágott gyerekkel. (.. szóval ez szerintem minden, csak nem törvényszerű...)

 

Igazából az volt a lényeg, hogy tök mindegy, mi a baja valakinek, ha gyereket akar, akkor számoljon az azzal jár felelősséggel - ld. a lelki teherrel, amit esetleg Ő pakol a gyerek nyakába (nem azzal, hogy a gyerek látja, hogy fáj + gyógyszer, hanem azzal a félelemmel amit a gyerekbe átültethet...) Szóval ha valaki gyereket akar, vagy félelem nélkül vágjon bele a dologba, vagy felejtse el (még akkor is, ha a gyerek örökölheti az ominózus gént - a betegség kialakulása ugyanis ennek ellenére minden, csak nem törvényszerű....)

 

A gyógyulásról meg annyit, hogy én hiszek abban, hogy mindenki képes arra, hogy meggyógyítsa önmagát / megállítsa az elindult folyamatokat. (bár mi még csak egy nagyon hosszú út elején járunk)

Előzmény: Rebelx (110)
GoldApple79 Creative Commons License 2005.02.07 0 0 111
Szia Bes!

A Wolf orvosi boltban vettem a labdát kb. 7 ezer forintért. A magasságodtól függ, hogy melyik méret kell neked. Én a kéket használom, az egyik szekrény tetején tárolom, mert nagyon méretes :-), és így nem foglalja a helyet. A barátaink közül sokan lekapják a szekrényről, ha jönnek hozzánk és azon ülnek, mert az kényelmes. Vasalni nem ajánlom, ahhoz alacsony.
Előzmény: bes (103)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.07 0 0 110

4csin!

 

Nagyon sajnálom a párod apukáját, de mintha azt mondanád ezzel, hogy ezen topik lakói kezdjék ásni a sirjukat, mert 4O évesen meg fogunk halni. (Katie1 mar minusz 11 éves és köszöni jól van. :)) Miben halt meg a férjed papája?

 

Rebelx

Előzmény: Törölt nick (108)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.07 0 0 109

Sziasztok !

 

BigBoj !

 

Én kb. 1,5 éve vettem egy Cardo Forest 200X180-as ágybetétet 180 eFt-ért. Ez az egyik legfejlettebb technológiájú matracuk, ettől már csak 1 jobb van. Szóval ha nem akarod a legdrágábbat és a legnagyobbat, akkor 100-150 ezer között simán tudsz venni egyet. Ajánlom a Váci út 168 alatt a Reno udvar előtt lévő üzletet, van választék bőven. Én szinte kipróbáltam mindet és azért esett erre a választásom, mert nekem ez volt a legkényelmesebb. Azóta nincsenek alvás gondjaim.

 

Sziasztok

IBilly

Előzmény: Bigboj (104)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 108

Bocsi, csak egy megjegyzés erejéig néztem be ide...

 

A férjem apukájának ez a betegsége volt.

 

"Hála" ennek (ld. gyerekként nézte végig apukája szenvedését...) és annak a  ténynek, hogy a páromban is diagnosztizálták még gyerekként az ominózus gént (a testvérében nem), az egész életét abban a félelemben élte le, hogy ő is korán fog meghalni, mint az apukája, max. 40 évesen. Vagy inkább korábban. (ld. anyukája mindigis betegesként kezelte, a tesója is azt hangoztatta, hogy benne nincs meg a gén, de a páromban iigen stb.)

 

Mindez persze csak akkor derült ki, amikor megállípították, hogy van egy igen ritka és néhány hónappal ezelőttig még gyógyíthatatlan kategóriába sorolt rosszindulatú daganata (gyomorféle) helyi áttéttel.

 

Amikor kiderült  a dolog (majdnem belehalt, de az ucsó pillanatban megműtötték), sóhajtott egyet... megkönnyebbült. Azóta elkezdtünk tai-chizni, pránanadizni. Az orvosok körében nagy pánikot keztő daganat pedig már nem is tűnik ilyen ijesztőnek. (a legutóbbi CT-n minden lelete negatív lett - bár ez persze még nem jelenti azt, hogy minden OK lenne  - de legalább nyert egy csomó időt, hogy meggyógyuljon)

 

A férjemet évtizedeken keresztül belülről emésztő félelem, hogy egyszer majd kialakul ez a kór, elmúlt. (nem is biztos, hogy előjött volna - de ahányszor csak fájt a nyaka vagy a háta-elég gyakran- ha jól sejtem mindig végigfutott a gondolatain, hogy ez mi lehet...) Már kb. 3 hónapja sem a nyaka, sem a háta nem fáj.

 

Igazából csak azért írtam, hogy mindenki, aki gyereket akar, gondolkozzon el a sztorin. Ne azon, hogy akarjon-e gyereket. Mi sem filózunk ezen a kérdésen. Inkább azon, hogy milyen félelmeket táplál esetleg a gyerekébe. A daganat 29 évesen 100%, hogy emiatt a mindent felőrlő félelem miatt alakult ki.

 

Szóval ha valakinek gyereke lesz, ne nevelje bele a gyerekébe, hogy lehet, hogy nála is előjön stb. stb. Szeresse a gyereket, vigye úszni, sportolni, de ne nevelje bele a félelmet.

 

Gyógyulás: nem tudom, melyikből nehezebb meggyógyulni... egy agresszív rákból vagy ebből a kórból... egy biztos, hogy mi pl. a daganatellenes gyógyszereken kívül elvetjük az európai gyógymódokat, abban hiszünk, hogy csakis és kizárólag a beteg  tudja meggyógyítani önmagát, az orvos max. a tüneteket nyomja el. (Ld. mi a daganatot is úgy értelmeztük, hogy ez egy figyelmeztetés, mielőtt valami sokkal komolyabb dolog történne)

 

Bocsi az okoskodásért...

Beetlejuice Creative Commons License 2005.02.07 0 0 107

Sziasztok!

 

Lasztit a Bajcsy Zsilinszky uti Gyogyaszati Segedeszkoz Boltban vettem. Ha jol emlekszem, 3 vagy 5 ezer forint volt (inkabb talan 3), es tobb meretben kaphato. Nagy kek szine van es valami amcsi marka, eleg vastag anyagbol. Mar a felfujasa is kellemes gyakorlat a mellkasi procok tagitasara. (hehe) Egyebkent nagyon jopofa csak iszonyat nagy, szoval a lakasban kicsit nehez neki helyet talalni.  

Előzmény: Rebelx (106)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.07 0 0 106

Bes!

 

A labda meg tornazni is nagyonjo, mert nem nyomja a hatadat, vagy hason fekve erositheted a hatizmokat, hanyatt fekve nyujtasz, meg hasizmozhacc, meg ilyenek. Sajna arat nem tudok, mert az enyem kulfoldrol van.

Ki tudja mindket labat zsebretenni kb 2 perc alatt? :))))) /Koran reggel hulye a zember.../

Előzmény: bes (103)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.07 0 0 105
En sok percen belul sem... De kemeny padlon kb 10 perc utan mar nem faj. :(
Előzmény: Bigboj (104)
Bigboj Creative Commons License 2005.02.07 0 0 104

Átfutottam a cardo honlapját, hogy kicsit képbe kerüljek... Árat sehol nem találtam, de egy reklám arról szólt, hogy 229eFt feletti vásárlás esetén egy Phillips DVDlejátszót adnak ajándékba... Azért ez az ár alighanem azt jelenti, hogy simán el lehet ott ennyit költeni egy ágyra, ami első hallásra nem túl bíztató :) Ezügyben van valakinek elképzelése, hogy mire kell figyelni, és kb. mennyibe fájhat egy igazán profi ágbetét? (Galériám van, csak martac kell)

A tornamutatványokat amint lehet, beszkennelem, és kiteszem a weboldalamon valahova...

Mégegy kérdés felmérés jelleggel, hogy kb elképzelésem legyen, hol is tartok... hányan nem tudják közületek a padlón hanyattfekve egyszerre letenni a medencéjüket és a tarkójukat. (mondjuk 1 percen belül :)

 

bes Creative Commons License 2005.02.06 0 0 103
Üdv a fedélzeten az újaknak!

most csak egy gyors kérdés:
valaki írta a labdát!
tegnap megszületett az agyamban hogy nekem is kell!
mi a tapasztalatotok vele?
igazából hosszas üléshez (tanulás, TV, vasalás) kellene, és nem ártana ha ANNYIRA csábító lenne hogy tornázni is lenne kedvem vele :)
az ülő/szülő/torna labda egy és ugyanaz?
Kb milyen áron és hol lehet kapni?

kösz minden válaszért :)

bes
Rebelx Creative Commons License 2005.02.06 0 0 102

Csovaz!

 

Az a rajzos ize az erdekelne, mert jarok en gyogytornara, de valamelyik gyakorlat jobb, van amelyik kevesbe, jo lenne mar osszszedni egykupacba.

 

Az agyra en is kenyes voltam mindig, sokaig regi kifekudt aggyal birkoztam, mignemegy szep napon hajnalban azt mondottam eleg. Mi az IKEA-ban vettunk egy sultan agyat, nem tul kemenyet, ez most jobb. Nem tokeletes, de nem vagyok benne biztos, hogy jobban aludnek a cardo-n. Most valami matrac  akciot csinalnak IKEA-ek.

 

Mindig oldalt alszom, nehez hanyatt fekudni, mert faj ugy a derekam. Pedig azt kene megszokni, de nem megy egykonnyen.

Nem ertem, pasztor akarsz lenni...? ;)

A sorozes jo otlet, csak egyenlore kisse messze vagyok Pesttol, de egyszer kellene valami osszezorrenest csinalni.

 

Szoval ahogy Tusko Hopkinsz mondana "fel a fejjel", torna, uszas, melegviz, pasztorora, NSAID.

 

Rebelx

Előzmény: Bigboj (100)
Bigboj Creative Commons License 2005.02.06 0 0 101

Húúú, most nézem csak, enyém a 100. hozzászólás. Rendezünk egy jubileumi sörözést, Mackóbácsi? :))

 

Bigboj Creative Commons License 2005.02.06 0 0 100

Szijasztok mindannyian!

 

Mióta tudok a bajomról (2000), rendszeresen végigkeresem a netet, hogy új infókat szerezzek, ösülök, hogy ez most már magyar sorstársak tapasztalataival is bővül (azaz itt az "örülök" kicsit tudathasadásos kifejezés, asszem:) Magamról csak annyit, hogy 28éves vagyok, ülő munkát végzek, ami ugyebár nem nagyon segít ebben az állapotban. 5 éve diagnosztizáltak, de előtte már kb. 2 éve éreztem a jeleket, de akkor az egyetemi görnyedve-rajzolásokra fogtam.

 

A hétköznapokat a reggeli forró fürdőkkel és mindenféle NSAID-dal tesztem normálissá. De tényleg, a fürdő elmaradhatatlanabb, mint a kávé reggel :) Aki még nem rendszeresítette, szerintem tegye meg. Ha lenne időm/kedvem úszni, alighanem még jobb lenne, de a melegvíz ellazítja a merev izmokat, és sokkal jobb közérzettel kezdem a napot.

Gyógyszerekből ha lehet Mesulidot szedek, mivel minden eddig megkérdezett szakember szerint ennek van a legkevesebb mellékhatása, csak ez sajnos vényköteles, ugyebár. Így amikor ehhez nem tudok jutni, akkor szoktam még a nem vényköteles Ibuprofen Polfa-t, és Algoflexet venni. Ez mindkettő hasonlóan jó hatással van, bár az Ibuprofen az erőssebb fájdalmakra nem jó, az Algoflex pedig úgy vetttem észre, hogy jobban irritálja a gyomrot. Az Ibuprofen ebből a szempontból jobb, mivel filmtablettakét víz nélkül bevehető és a gyomrot se bántja.

 

A tornázást eddig eléggé hanyagoltam, de mindig, amikor elkezdek foglalkozni kicsit a témával, újrakezdem, mert mindig mindenhol azt olvasom, hogy ez a leghatékonyabb ellenszer. És egyébként magam is tapasztalom, hogy még a legnagyobb fájdalmak közepette is egy lazító, átmozgató torna tud a legjobb hatással lenni, bárhogy is fáj közben.

 

Rendszeresen járok még masszőrhöz, ami egyrészt kilazítja, másrészt fejleszti a hátizmokat, bár igazából csak a lustaságom visz rá, mert így azt hiszem, elkerülhetem a tornát :) Ez persze nem igaz! Tornázzatok!

Ezzel kapcsolatban van egy 3 oldalas leírásom rajzokkal, ami egy kb. félórás tornát ír le, ami elég hatákony erre az esetre. Ha érdekel benneteket is, akkor valahogy beszkennelem, vagy máshogy megpróbálom publikálni.

Amúgy pedig tapasztalat, hogy a legjobb testmozgás egy jó pásztoróra... :)) Viccen kívül, utána egész nap/éjjel teljesen jó az ember közérzete... Lehet, hogy csak mert megfeledkezik a fájdalomról? :)

 

Amit viszont valaki itt a topikban írt a helyes fekhelyválasztásról, az nagyon érdekelne (bocs, a nevére nem emléxem már). Nektek ezzel mi a tapasztalatotok? Puha/Kemény? Kispárna/nagypárna/semmi? Oldalt/háton/hason?

 

Üdv,

 

BB

 

katie1 Creative Commons License 2005.02.05 0 0 99

Sziasztok!!!!!!!!!!!

Ez érdekes amit írtál. Az én háziorvosom azt sem tudta miről van szó amikor a leleteket vittem hozzá. Majdnem 2 évig orvos nélkűl voltam,mert az első elment nyugdíjba. Elég rossz állapotban voltam és elkezdtem a háziorvosnál a dolgot a beutalók miatt.Az első helyen a szakrendelésen kérdezi a doktonő: levan százalékolva?-mondom nem .Én kérdezem ezzel lehetne?  Mondja minden további nélkűl mert a koromhoz képest nagyon rondák a röngen felvételeim. Az én háziorvosom változatlanúl nem tudott ehhez sem szólni semmit sem.

Majd találkoztam munka révén egy idegen  háziorvossal és megmutattam neki a papírjaimat. Ő irányított egy reumatológus szakorvoshoz /nem a sajátom/ azóta hozzájárok és karban tart úgy ,hogy nem volt még egyetlen napom sem olyan ,hogy mozgásképtelen legyek

Egy hétig kórházi kivizsgáláson voltam,kaptam két papir lapot ,mint zárójelentés.

Kérdeztem a doktort- ezzel esetleg mehetnék a leszázalékoló bizottság elé? Mondta igen- Beadtam a kérelmet és 2000 juniusában be is hívtak.

Eszméletlenűl sokan voltak de mindenki kilónyi papirral.Gondoltam ezzel a két lappal vajon mit keresek én itt. Lényeg 2000 juniusában a két lapommal 67%-os rokkant nyugdíjas lettem ,de úgy hogy vissza menőleg még kaptam hat hónapot ,mert az orvosi bizottság megállapította hogy az állapotom már hosszú évek óta fentáll.

Tavaly szintén voltam az ötös bizottság elött,majd még korom szerint 2007-ben vissza kell mennem.

Nem volt ismerősöm és nem fizettem senkinek sem.

Az elején nagyon zavart de mostmár öt éve ,másképp gondolkozom.

 

A háziorvos még erre sem mondott semmit sem.

Űdv:katie1

Előzmény: dobózs (97)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.05 0 0 98
Nekem is emlitette a haziorvos, hogy le lehetne szazalakoltatni magamat, ha bebizonyosodik, hogy spa, de ad1 meg csak vizsgalnak, ad2 nem szeretnem, ha leszazalekolnanak. Meg birom magam... Szal erdemi infot talan majd mas tud mondani.
Előzmény: dobózs (97)
dobózs Creative Commons License 2005.02.05 0 0 97

sziasztok

zsuzsa vagyok

én is SPA ban szenvedek de jóformán még semmit nem tudok róla azt szeretném meg kérdezni hogy közületek is van akit leszázalékoltak e miatt mert engem igen 50% amit a házi orvos fellebbezett a bíróságon úgyhogy nem tudom mi lesz csak azt nem értem miért bánik úgy velem mióta ez kiderült mint a hímestojással ha kérdezek viszont nem válaszol igazán az SPA hoz még társul jelentős túlsúly és 5 gerincsérv is ha valaki tud nekem valami érdemi infóval szolgálni megköszönném

jobbulás mindenkinek és nagyon jó ez az oldal

 

Rebelx Creative Commons License 2005.02.04 0 0 96

Sziasztok.

Gyogyszerszedes folyamatos, vagy alkalmi?

Ez a mellkaskiteres nekem nagyon gyenge, de en asztmas is voltam, bar szoktak fajni a bordaim is...

Valszeg megyek ORFI-ba en is ha vege a vizsgalatoknak. Meg van urologia, hasi ultrahang, fogaszat, HLA-B27, izotopos rtg. Diohejban. De sajnos az egeszsegugy mai helyzete szerint 2 es fel honapot kell varjak az izotoposra. De lehet, hogy Pesten tudok intezni vmit...

GoldApple79 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 95
Szia Viktee!

Örülök a hozzászólásodnak, már amennyire örülni lehet egy új betegtársnak. Én is nemrég fedeztem fel ezt a topikot, és nagyon sokat segít, hogy a bajban találtam társakat. Persze tudom, hogy nagyon sokan szenvednek e kórban, de jó meghallgatni mások véleményét, gyógymódokat...stb. Én 2 éve voltam először ilyen 2 hetes kezelésen, és úgy érzem, hogy segített. Egyik alkalommal a vízitornán láttam egy erősen görnyedt hátú férfit, aki szintén a tornára jött, és akkor nemcsak a medence vízétől lett nedves az arcom. Kicsordultak a könnyeim, hogy én is ebben a betegségben szenvedek, és én is biztosan "ilyen" leszek. Akkor, 24 éves lányként ez nagyon megrázott, és egyben elhatároztam, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a torzulást elkerüljem. Sajnos régen még kevésbé tudták diagnosztizálni ezt a betegséget, ezért látni annyi görnyedt hátú beteget. Pedig ha időben tudták volna, biztosan tettek volna ellene. Persze a tartásán mindenkinek meglátszik egy kicsit, titkolni nem igen lehet, de én bízom benne, hogy ha kitartóan tornázom, akkor nem fog bekövetkezni az említett gerincgörbület. Még ma is előttem van a kép, és talán jó is, hogy láttam a "meztelen" igazságot, mert szerintem ez is erőt ad a mindennapokban. Az alsó gerincszakaszom azt hiszem nálam is "befejezte" és ott már nem fáj. De sokszor fájnak a nagyizületeim. Képzeld, volt olyan, hogy a sarkam és a külső talpélem annyira fájt, hogy nem bírtam lábra állni. Akkor még nem tudtam, hogy SPA-s vagyok. Mit tegyek? Hát bementem a balesetire, hogy valami történt a lábammal, de fogalmam sincs, hogy mi. Kérdezték, hogy elestem, vagy félreléptem, vagy mi történt, mert nem látnak rajta semmit. Csakúgy mint a röntgen sem mutatott semmit. Hát mit volt tenni, begipszelték, az a biztos! 1 hét fekvőgipsz + 1 hét fásli. Most már tudom, hogy egy nagyon agresszív izületi gyulladás volt... Vicces így utólag, hogy begipszelték. De legalább kialudtam magam:-)
Most a legjobban azzal küzdök, hogy folyamatosan ropogást hallok, amikor fordítom a nyakam. Nagyon-nagyon rossz. Még nem éreztél ilyet?

Most azt hiszem ennyi voltam, remélem még hallunk rólad...

Mindenkinek mozgalmas hétvégét kívánok!
Előzmény: Viktee (94)
Viktee Creative Commons License 2005.02.04 0 0 94

Sziasztok Mindenki!

 

Most találtam rá erre a forumra és hát nagyon kafa. Igazából már tegnap este sikerült az eddigi hozzászólások felét elolvasnom, de amíg ki nem okosítom magam az eddig történtekből, addig nem akartam "osztani az észt :-)" meg a tapasztalataimat. Ezért csak ma üdvözöllek Benneteket új hózzászólóként. Egyben egy darabig (pontosan 2 hétig) viszont nem is fogtok hallani rólam, mert épp a jövő hétfőtől kezdve megyek az ORFI-ba egy kis kúrára (ez már a második alkalom, tavaly volatm először). Inkább a tudat használ, hogy teszek valami nagyot a betegség kezelésére, szintentartásra, igaz a III. osztályon fantasztikus a gyógytornász csapat, mindenkinek ajánlom (30 perc egyedi intenzív torna után még kézrátétes feszengetős masszást, hajlítgatást is kaptam tavaly - nem csontkovácsos módra, mert asszem attól ottmaradnék én is - hanem igazán frankót, igaz utána mindig zuhanyozni kellett, mert rendesen igénybe vett. /Jut eszembe - aki már volt a műintézményben - egy reumatológiai "klinikán" hogyan lehetnek olyan borzalmasan vacak ágyak?? Ebből is látszik, hogy az OEP-nél dolgozók nagy része legalább nem küszködik ilyen betegséggel, mert akkor biztos tennének valamit (vagy nem;-)).

 

Ja bocsi, bunkó módon be sem mutatkoztam. 16 éves koromtól van SPA-m igaz csak 18-19 évesen diagnosztizálták. Nekemis megvolt az "SPA??" a leleteken sokáig, aztán egyszer az ORFI-ban merte valamelyik doki kimondani, hogy ez biz' a. Ahol lakom, ott még ezt követően sem hittek benne, vagyis "nem lehet kijelenteni egyértelműen". Amikor már az oldalirányú gerincmozgás kisfokú beszűkülését én magam éreztem, ja és megsajnáltam az egyik itteni dokit, inkább segítettem neki én: Doktor Úr! Mi lenne ha úgy tekintenénk, MINTHA SPA lenne, akkor mit ajánlana? Válasz: torna, uszás, majdmeglátjuk. A nagy okosság amit ebből a még diagnozis előtt állóknak ajánlok az az, hogy mivel úgyis ezek segítenek a legtöbbet (és erre esküszöm, bár lusta fráter vagyok én is), ezért ezeket feltétlenül kezdjétek el, folytassátok, ha már csináljátok. Most 30 éves vagyok. Alsó gerincszakasz szépen merev, de legalább már nem fáj. Nagyizületek nem érintettek (Istennek hála). A vállövi rész viszont frankón gyötör. Írtátok ti is a jó fekhelyet. Nagyon igaz. Ha másért nem, hát azért mert legalább pár nyugodt órát biztosít a pihenésre.

 

Jézusom, nem figyelek oda és máris Háború&Béke! De két hétre előre dolgozok ;-) Szóval nekem is sikerült már rendesen beleásnom magam a támába, majd hallotok még felőlem. Ja és egy kérdés? Nálatok mi újság a mellkaskitéréssel?? Leginkább a férfi betegekre jellemző, nekem már szépen kezd beállni a hasi légzés (lufihas)?? Ti is küszködtök vele?

 

Ami az öröklődést illeti még: nekem megvolt a gén-antigén vizsgálat, pozítív lett. Igaz ez nem jelent semmit, mert az átlag lakosság nem kis százaléka hordozza magát a gént (a Kárpát-medecében ez valamivel több azt olvastam), de mégis kell hozzá valami +, ami kirobbantja a betegséget (nálam pl. 16 éves koromban ez egy heveny bárányhimlő lehetett). Önmagában a vizsgálat tehát csak a hajlamot alapozza meg. De a dokim azt mondta, hogy még ezen belül (mármint ezen a BL-27 izén) is vannak törzsek (no ezt már egyre kevéssé értettem) ezek még jobban szórják a hajlamot és a valószínűséget. És akkor még nem mondtam, hogy igazán akkor ér valamit, ha a kiszemelt pároddal együtt csináltatjátok meg, mert azért a gyerek fele (jobb esetben, és remélhetőleg a jobbik) mégis csak tőle származik. Tehát nem egyszerű. Ott az ORFI-ban tudnak csinálni ilyen valószínűségszámítást, mi döntjük el, akarjuk e tudni.

 

Elég már belőlem. Legyetek jók.

GoldApple79 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 93
Én úgy tudom, hogy az SPA esetében kifejezetten TILTÓLISTÁN van a csontkovács.
Valamikor én is voltam, de akkor még nem tudtam, hogy SPA-ban szenvedek, és írtóra fájt. Az egyik beteg éppen benyitott, amikor a kezelés végeztével a "búcsúroppantást" kaptam, és visszafordult az ajtóból egy "úristen" felkiáltással. Azt hiszem nem várta ki a sorát... :-) Amikor a "doki" különböző helyzetekben próbált kicsavart állapotban roppantani, akkora ellenállást éreztem a gerincemben, hogy azt hittem ott fogok szörnyet halni. Amúgy ugyanitt akupunktúrás kezelést is kaptam jópénzért, de jobb nem lett.
Irigyellek is, hogy neked ilyen jól bevált. Biztos, hogy SPA-d van? Csak mert a gyulladást állítólag nem lehet megszüntetni, pont ez a legnagyobb baj, hiszen nem tudni, hogy milyen eredetű... De lehet, hogy ezzel csak engem kábítottak a rheumatológián. Amúgy nekem eddig jók a tapasztalataim az orvosokkal, egy kedves doktornőhöz járok, aki nagyon figyelmes, és mindig megbeszéljük, hogy NEKEM mi lenne a legjobb. Én mindig úgy képzeltem, hogy a szakmai konferenciákon megosztják a tapasztalataikat, és ha van valami újdonság, akkor tájékoztatják a beteget. Legalábbis így lenne normális. Hallottam egyfajta biológiai eljárásról, rá is fogok kérdezni, ha legközelebb megyek.
Előzmény: IBilly75 (90)
GoldApple79 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 91
Sziasztok!

Tudom ajánlani mindenkinek azt a nagy gumilabdát, amin lehet tornázni és akár tv-t nézni is. Nem olyan fájdmas rajta sokáig ülni, mint egy kemény felületen.
Nekem kb. 1,5 éve van és nagyon praktikusnak találom. Persze mellette a torna elengedhetetlen, én minden nap reggel és este talajtornázom, és hetente 2x gyógytornásszal erősítek. Szerencsére túl nagy torzulás még nincs a gerincemen, de a derekam már tök merev. A nyakam mindig fáj, nehéz ellazítani... A tavalyi évem kiesett, mert sajnos volt egy rosszindulató nyirokdaganatom, és nem tudtam olyan aktívan tornázni... 26 évesen jól kijutott nekem a kórokból, de megpróbálok pozitívan hozzáállni a betegségeimhez. Ha nem így tennék, akkor már ki tudja hol lennék...
Én is várom, hogy egyszer majd csak kitalálnak valamit a Bechterew ellen, addig is marad a torna, a torna, és a torna. Remélem, ha egyszer gyermekem lesz, nem fogja örökölni egyik betegségemet sem. Ez nagyon aggaszt. A nőgyógyászom azt mondta, hogy szüljek minél előbb, mert nehéz lesz kihordanom, míg a kemoterápia miatt muszáj 3 évet várnom... ördögi kör...
Egy biztos: minél többet kell mozogni, mert a merevség előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik, csak nem mindegy, hogy mekkora mozgástartománya marad az ember fiának/lányának.
Még mindig nehéz elhinnem, hogy így kibabrált velem a sors, de nincs időm sokat sajnálni magam, hiszen csak én segíthetek magamon...
Mindenkinek sok erőt és kitartást kívánok!

GoldApple
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 90

Sziasztok !

 

Mackóbácsi !

 

A "jött a nyár" alatt azt értem, hogy olyankor jobb dolga is van az embernek mint kezelésre járni, nekem legalábbis biztos. :-) Szóval akkor felfüggesztettem gondolván, hogy nyár végén újra folytatom.

A kezelések lényege, hogy az izmok lelazítása, legyúrása után, spéci testhelyzetekben szó szerint megcsavargat a "doki", mint ahogy egy törölközőt csavarsz meg. Ezt általában 1-2 hirtelen rántással teszi, ilyenkor jó esetben szó szerint kiroppanak az ízületeid. Én egy idő után magamnak ki tudtam roppantani 1-2 fellazult csigolyámat, ami jó jel. Minden csigolyára vannak spéci fogások, testhelyzetek és így végig tudja kezelni az egész gerincet. Kezdetben a nyakam is elég merev volt, max 90 fokban tudtam elfordítani. Amikor megfogta a fejem éreztem, hogy mindjárt kitöri, mert tovább nem fordul, de egy ügyes rántás és 2-3 roppanás után, simán fordult tovább fájdalom nélkül, csak a kötött ízületek nem engedték. Azóta hiszem, hogy nagyon lényeges a laza izomzat és ízület.

 

A kezelések minden alkalommal megviseltek, mert a csavargatásoktól, 1-2 napig mindig izomfájdalmaim voltak, de utána teljesen jó volt. Nyáron pedig míg nem jártam annyira jól éreztem magam, hogy szinte el is felejtettem az SPA-t, kivéve ha le kell hajoljak valamiért. Fájdalom nélkül, egyenes háttal de le tudok hajolni. A gyulladás tutira elmúlt, de a merevség maradt. Azóta magamat simán tudom nyújtani a dokitól eltanult praktikákkal.

 

Tényleg nem tudom egyértelműen állítani, hogy ettől múlt el a gyulladásom, időközben fogorvosnál is jártam többször, lehet valamelyik fogamban volt góc. De használt az kétségtelen.

 

Üdv

IBilly

Rebelx Creative Commons License 2005.02.03 0 0 88
Mackobacsi jelentkezett a kozteruletfenntartokhoz orankent 350-ert. :)
Előzmény: katie1 (87)
katie1 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 87

Mackóbácsi !

Elnézést kértem mindenkitől .

De a hólapátolás azért remélem nem a személyemnek szól ??????????

Előzmény: Törölt nick (86)
katie1 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 85

Kedves Rebelx!

Bocsi ,de ne legyen tele a hócipőd. !!!

Rövidesen megyek az orvosomhoz és megemlítem neki a kiropraktikát.Kiváncsi leszek mit szól hozzá.

IBilly írása szerint tanúlmányoztam a neten,de amit én találtam az nem éppen a csontkovács kategóriába tartozik szerintem.

űdv.katie

Előzmény: Rebelx (75)
bes Creative Commons License 2005.02.03 0 0 84
Találtam egy oldalt, azt hiszem itt olvastam hogy Bechterewben a betegség megjelenésének esélye az utódokban 10-20 %.

http://www.orthop.washington.edu/arthritis/types/ankylosingspondylitis/01

angolul van sajna, és eléggé orvosul.

Orvosi szakirodalom keresése:

www.pubmed.org


csúnyákat olvastam a fenti linkeken, lehet letiltom magam egy kicsit a netről.... :(
Előzmény: Rebelx (78)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.03 0 0 83

Figyu, tudnek meselni, az egyik baratom szetvagta az alkarjat, felig osszevarrta egy fiatal orvos, jott az oreg es kiszedette, kezdje ujra. Ez milyen? De rengeteg hasonlo osszegyult az ot ev alatt. A legszebb a beavatkozasok ara. Elvagta a kezet egy lany otthon nagyon. Panik, mentohivas, be a korhazba, osszevarrtak stb. Szamla: 1000 a mentoknek, 1000 a korhaznak, 1000 a dokinak. Magyarul kb 600.000 forint. De a veszhelyzetet szeretem nezni en is. Elaruljam mi lesz? Kinnt kicsit mar tovabb mutattak... :)

Na megyek gockutatni.... :)

Előzmény: IBilly75 (82)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 82
Ezek szerint nem kell mindent elhinni amit a Vészhelyzetben látni ?  :-))
Előzmény: Rebelx (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!