Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
LIDL-s parkside akkus flexem volt kb egy évig. Nagyon tuti. (azért adtam el mert rendeltem RIDGID szénkefementeset... ami sose jött meg) Arra viszont készülni kell hogy ezeknél a barkács cuccoknál (parki, hecht, einhell, workzone, strauss, stb) egy 2-2-5 Ah akksi az max 10 perc meló. 3-4 Ah is max 15 perc, tehát egy komolyabb melóhoz 3-4 db akksival kell készülni.
A márkás cuccok amik szénkefe mentesek. (Makita, dewalt, metabo, ....stb) azok jobban bírják, cserébe 5x annyiba kerülnek. Metabot használtam a két db 5ah akksival ugyanannyit bírt mint a Parkside a 3 db 2 és 2 db 3Ah-s akksival. Parki + 5 akksi 40.000, Metabo + 2 akksi 160eft. Nyilván a metabo azért jobb.
Véleményem szerint ezek azért bármennyire is jók, időszakos, rövid munkára jók, csak akkor ha nincs más (vezetékes) megoldás, de oda nagyon.
Lincost még nem próbáltam, de jó lehet, árban is oké:
szőlőt újítunk fel, oszlopokról vágjuk a drótot. eddig harapófogóval simán elvágtam, de most komoly vezérdrótos a megrendelő szőlője... egyszerűbbnek és gyorsabbnak vélem az akkus gépet... és mivel elég bozótos a terep (több éve gondozatlan), előbb lejön a drót, majd mehet bele a kasza. nagyobb erővágóval lehet hogy kényelmetlen lenne mozogni a dzsindzsásban...
van egy nem túl éles kanyar, előtte a 60-as tábla.
a falusi fittipaldi is beveszi félrészegen 90-el..., de a lambós gyereknek a 120 sem gond :)
csak hát jön a pótos ifa is, félreült féderrel, agyonrakva, tükörradiál gumikkal, esőben, este, kívül karcos, belül dohányfüstös/poros szélvédővel, kopott ablaktörlővel... na! a 60 alapvetően neki szól :D
amit látok, az az, hogy a piros stihllel hajtott kaszák azért retkesednek...
amelyik meg szintetikussal van tankolva, azok lényegesen tisztábbak...
hogy aztán 3000 üzemóra alatt mitől is "fogy el a bevonat" a hengeren, az más kérdés! lehet júzer-hiba kenési elégtelenség miatt, eltömődött/átszakadt légszűrő is. nem biztos, hogy az olaj okozta.
Bocsi,de mondanám.Az ágvágók,és metszőollók közt két fajta van élő fához mellévágó,szárazhoz meg rávágó,és még egy:általában feltüntetik a határokat pl:35,mm a vágási képesség,ezt kicsit túl lehet lépni,de utána törik valami.Ezt a márkát nálunk is látom,de szerintem/én ezeket használom:Felco,Bahco. nem lehet csalódni bennük,és van alkatrész,néhány nap alatt.Jók még az ARS,és a Fiskars.Brutális vagy az eszközeiddel,gépeiddel.Mindent úgy használj,és arra amire való.Bocsi,hogy hosszú lett.
Na most tényleg nem hajó,hanem gőzgép.Azért az olajak közt van különbség ez gondolom eddig bejön,az árak is csak divatból nem egyformák......A piros Stihl az már idejét múlt,a világ megy fejlődik.Az olaj cikket olvastad?Na az lejön?A vitának akkor itt vége,nem?
A doboz oldalan jol lathatoan nem fukasza, lancfuresz, vagy gozhajo van felfestve, hanem motorkerekpar, es auto. Ennyire nyilvan te sem vagy hulye, akkor mast miert probalsz meg annak feltuntetni? Ha valaki bemegy egy parasztboltba, vagy egy szakuzletbe ( nem akvarista boltba, hanem mezogazdasagi kisgep szakuzletbe), es azt mondja: jo napot kivanok, kenoolajat szeretnek venni motoros fukaszaba, eletesznek pirosat, keket, zoldet. Mindegyik ezekbe a gepekbe valo T2 motorolaj, es mindegyik jo lesz barmelyik kaszaba. Mindegy ki gyartja, milyen szinu. Nem fog elromlani a gep, ha megfelelo aranyu lesz a keverek. A szaguk mas lesz attol fuggoen mibol vannak, asvanyi, felszintetikus, vagy szintetikus eredetuek. Egyiktol sem fog bedogleni a gep, de megtaltosodni sem. Ezt te is tudod, csak eppen jobban esik a majadnak, ha hulyenek probalod beallitani a masikat. A piros Stihl olajjal is kivaloan mukodik a gep, csak nem jo a szaga a kipufogogaznak, ami akkor gond, ha nem viszi el a szel.
Szerintem ez egy 27 forint 50 filleres olaj, talan a cucializmusbol. Kotekedesre termeszetesen nagyon jo, mondjuk olaj a tuzre.
Nyilvan a jelenleg kaphato olajokra gondoltam, nem hiszem hogy a muzeumbol akar barki olajat venni. Egyebkent a piros Stihl olaj is teljesen jo a gepnek, legfeljebb rossz a szaga. Ez akkor gond, ha rosszul szellozo katlanban dolgozik vele az ember, de muszakilag semmi baja, a Stihl sem ellensege a vasarloinak.
Én a strauszokkal azt szoktam csinálni, hogy kétszer háromszor jól földhöz baszom, utána egyből jó lesz. Ha meg kettőből se, akkor oda került, ahová való.
Tegyél rá egy Honda motort,míg élsz kiszolgál :)az árát sokszorosan visszahozhatja amúgy is azok a legmegbízhatóbb lehúzó gerendák.Csak Hondát szoktam használni,bármennyi m3 betonhoz...nincs az a mennyiség amivel meg ne birkózna...az indítás könnyűségéről nem is beszélve.
Igen, lelke, de legalábbis működési szükségszerűségei. Ez aztán tényleg lehet ténylegesen eltérő is, hiszen semmi sem mindig egyforma. Nekem a láncfűrészes módszer is bevált: szívató, gyújtás, és teljes gáz, mert sajnos a félgáz sokszor nem jó. Első pöffenés után szívató vissza, ekkor már egyből indul. Meleg motornál nekem soha sem kell szívató. Persze a karburátor beállítása, gyertya hőérték ha stimmel akkor őzbarna a gyertyakép.
Sziasztok! Mielőtt felrakom a jófogásra,szeretném megkérdezni,hogy Rk- 04 kapa motoros fűnyíró nem érdekel valakit?A kapa része már korábban elkelt. Nagyon jó állapotban van,még sok évig szolgálná új gazdáját. Kipufogó szép szürkére égve,gramm olajat nem eszik. Kérésre küldök képeket ha érdekel valakit. Mailom publikus.
A gépnek lelke van! Még ha Strausnak hívják is. Gyújtás nélkül szívató, félgáz, 2szer meghúz! Minden vissza, gyújtás, meghúz és már ketyeg is. Melegen + minden húzásra ketyeg. 2 ütemű motor, ha néhány percig pihen kell neki egy kis szívató. Ki kell ismerni az embernek a gépét. A Simson, az MZ, de még a Trabant is így működött.
Kicsit OFF: van egy kétütemű motoros lehúzó gerendám, 52 cm3-es kínai motor volt rajta gyárilag. Csere érett. Jó ideig bírta amúgy, 1:40 full szintetikus olajat kapott, persze nem is volt annyira igénybe véve mint egy fűkasza.
15000 Forintért vaterás piros motor vagy a fuxtec-es 27500 Forintos könnyített berántós kivitel? Esetleg más alternatíva?
Valami könnyűt keresnék ,mert gerincsérvem van és szinte végig létráról nyírom, vagy a fejem felett tartva. Ezért gondoltam elektromosra, de lehet hogy körbe nézek benzinesek között is akkor.
Nekem egy Bosch van, kb. 70 centis. Regen megvan, prima, azt mar nem tudom mennyibe kerult. Masfajtat nem probaltam. Nem szabad kolcson adani, hasznalat utan olaj a pengekre, oszt jo napot.
Mcculloch 4528,,,,, elektromossal ne szenvedjél ,,, amire kihozod a hosszabitót meg bedugod egy benzines már le is vágja,,, húzni a kábelt magad után vigyázni nehogy elvágd komoly sövényt szívás elektromossal vágni,,
Az egyik srác szerelő barátom több oleot is javít olyannak aki vállalkozásban hajtja őket és ő mondta a saját olaját rossznak. Véleménye szerint az nem való kisgépekbe. Én arra tudok gondolni, hogy nincs-e köze a meghibásodásnak a hengerbordákhoz. Lehet hogy alul vannak méretezve. Többször éreztem kaszálás után hogy nagyon forró volt a motorburkolat és nagyon nehezen hűlt ki. Teljesen tanácstalan vagyok ebben a kérdésben, de az biztos hogy nem költök rá. Inkább eladom donornak. A dugattyún és a hengeren kívül meg minden része tökéletes. Nem fikázom az oleót mert jó gépek, de mégegyszer nem vennék oleo kaszát.
Egy gepre veitive jo a statisztikaja. A kerdezo, aki inkabb kozlo, ipari celra fogja hasznalni. Majd kiderul az o statisztikaja mit mutat negyzetmeterre, uzemorara, betonoszlopra, szollokarora, dugattyucsikra es a kurvaanyjatra kivetitve.
Amikor fikázzák, időnként le szoktam írni és most is leírom, hogy nekem hetedik éve van Oleo 370 T kaszám. Igaz nem foglalkozásszerűen használom, de három családi ház környékét és udvarát, kertjét tartom vele rendben és semmi baja. Szerelőhöz egyszer vittem el, hogy nézze át. Azt mondta minden rendben. A leírás szerint tartom karban ill. üzemeltetem.
Szia. Újonnan vettem de a garancia már lejárt. Egyébként garancia időn belül husi xp-vel besült. Jó tudom ez nem a saját olaja volt. De azért a saját olajától többet vártam volna el. Igen csak én használtam, más nem. Nem értem. Melóhelyen is használok gépeket és azoknak nincs semmi bajuk. Jó nem oleo mac hanem stihl.
A 430 TL egy kritikán aluli gép az oleo szégyene. Egy tisztességes cég az összes 430 t és tl helyett adna egy új kaszát, mastert vagy a 400T kaszát. Viszont még most is árulják.
Nézd meg a kialakításukat.Azért én mindenképp azt mondom a Hecht-t az említett típusokat nézd meg az Oleo árába belefér és mégis egy jó rezgés csillapítású kaszát kapsz.Véleményem szerint profi munkához profi szerszám kel,a tudásról nem is beszélve.Aztán,ha bejön a rendszeres munka akkor még válthatsz is egy "nagy"márkára,ha kel.
Pályára biztosan dieselt választanék. :) Értem egyébként a hasonlatot, remélem igény - és ezáltal anyagi lehetőségem- is lesz a rezgéscsillapìtós, "fullextrás" gépekre. Köszi a segítséget mindenkinek.
Most indìtom el a vállalkozást, kezelni tudom a gépeket, kezdetben szerintem az elhangzottak alapján jó lesz nekem valami Sparta 44 feletti , oleo gép is."gyakorolni" , elindulni szerintem ez is elég lesz, aztán majd alakul. Legyen kereslet a szolgáltatásomra. Környező falvakban plakátolok, teszem fel jófogásra, ìgy reklám biztosan lesz.
Szia. Én nem mondanám hogy stabil gépek, mikor a saját olaját használva is csíkos a dugó és a gyűrű be volt szorulva a horonyba. Megint pórul jártam vele (BC430TL). Üdv
ráadásul ha azt nézed, egy 300e ft-os stihl kasza ára is bejön viszonylag gyorsan! ha átlag 10 ft-os árat veszel alapul, 3 hektárnyi terület... (6-8 egész napos meló)
egy nagyobb oleónál ez szűk kettő hektár...
nem tudom mennyi munkád van, mennyire vagy rutinos kaszás. ha csak a faluban szeretnél alkalmanként melózgatni, akkor elég lehet egy kis gép, majd lassanként fejlesztesz.
Ha ilyen vállalkozásba kezdesz, engedj meg egy hasonlatot. Te milyen autóval mennél 100kmeket az autópályán? Egy 1.0 kis benzinessel vagy esetleg a 3.0 benzinessel? Melyik lehet a kényelmesebb, megbízhatóbb, csendesebb(belül)? Az árnak igen is van köze a minőséghez. Mondom ezt úgy, hogy STRAUS kaszákkal kezdtem. A végén már 5 db volt belőle. Amikor a többedik helyről mentem haza vesztesen a fűvel szemben, átgondoltam a dolgot. Pénzt pénzzel lehet csinálni. Itt kaptam jó tanácsokat, volt amit megfogadtam, volt amit nem. Nagy badarságot aki régóta foglalkozik ezzel nem mond. Nekem segítettek(ezúton is köszi mindenkinek). Meggazdagodni meg nem fogunk az tuti :D
Azért egy vállalkozásban a Sparta 44,nem egy combos gép,nincs komoly rezgéscsillapítása sem.Ettől szerintem a Hecht:154,-163 sokkal jobb választás lenne,ha mindenképp olcsóbb gépet akarsz.Ac Sparta 44 nem arra készült amire te akarod.
Láttam videókat, ez alapján is tetszenek a gépek, de nyilván nem tudnak elfogulatlan választ adni. + Új gépekből nem nehéz szépet, jót mutatni akár straussról sem . Engem inkább a tartósság, megbìzhatóság érdekelne mondjuk 2-3-5 év használat után. De köszönöm a tippet
Még 1 kérdés: oleo Mac honlapján vannak efco nevű gépek, utána zárójelben ugyanez , oleo névvel és más tìpus számmal pl Efco 123 ( oleo Mac 456) ez mit jelent?
Oleo névvel fémjelzett viszonylag minőségibb kìnai gagyi? Vagy eredeti oleo Mac csak régebbi konstrukció továbbgyártva?
Sziasztok! "Fűnyìrós" favágós vállalkozásba kezdenék, ehhez az oleo Mac gépeket néztem ki. Ahogy látom, olvasgatom, stihl, husqi márkáknál főleg a nevét fizetem meg.A gépeket csak én használnám, vigyáznêk rájuk, karban tartanám őket. Mtd-t néztem még, ennek a hìre nem a legjobb, persze ez olcsóbb is. Szóval az oleo márka gépei milyenek? ( Sparta 44 kaszát néztem ki magamnak) tudom a Husqvarna és Stihl nem véletlen világhírű, nekem mégis túlzott az árazásuk. Szóval oleo Mac fűrészek és kaszák tartósak, megbìzhatóak, gondos kezekben?
Természetesen a Larixnál NEM lehet kapni, én vettem meg tőlük az utolsót tán 4 éve. Ez véletlen benn maradt halott link, ha az oldalon kiválasztod a kaszák és alkatrészeket, és ott a Komatsut, az egyedlen a 4000-es, amiből MÉG VAN. Egyébként kapható a Husqvarna kínálatban, de rezgésmentesítés nélküli. Ez az.
A menet fórum társunk szerint a Husqvarnával egyezik akkor 12,x1,75-s.Jó még a Stihl damil fej is a 40-2,és az új típus a 46-2-s. Gypsi56 a 163-t és Stihl damilfejjel használja a kaszát.Nem vettem észre ezeket a zsírzócsavar sorját,nem tekert fel semmit.
Köszönöm a választ még csak annyit hogy a 154-es szöghajtásnak a végén a menet méretét nem tudod,ha jobb damilfej akarna rá az ember?
Elf moto 2.tech olajból kíváncsiságból rendeltem ma 1L-t.
Más a Komatsu Zenoa gépeket írtátok,hogy már nem gyártják Husi megvette de találtam egy oldalt ahol még mindig lehet kapni,ebben érdemes gondolkodni mert elégé csíkól a BCZ5010-es gép.Az 5010CL-és a 5000CL-es között van valami különbség vagy csak az ára több 15E.
van két darab 163-as. favorit full szint 2t-vel mennek. a tankok szakadtak le, azt önmetsző csavarral lehet javítani... vállalkozásban dolgoznak, tehát kapják az ívet :) keveset esznek, késsel kb. két órát dolgozhatsz a majd' másfél literes tank benzinnel.
nagyjából a stihl 460 fölé lőném be a teljesítményét.
nagy, nehéz gépek! a kormány a legszarabb, amit valaha láttam, vagy cseréled, vagy érdemes hajlíttatni rajta.
szöghajtásnál a bal oldali zsírzócsavart le kell síkba vakolni ( a jobb oldalit sem árt kisebb fejűre cserélni!), és a sorjákat leszedni, kevésbé hajlamos feltekerni a füvet...
és tegyél fel t45x damilfejet, menet megegyezik!
154-et nem ismerem, de tervezem, hogy idén veszek abból is :D
A légporlasztásos permetezőkkel magasra buster szivattyúval lehet azzal felfelé ugyan annyi mint előre.Különben elárulok egy titkot magasra max gáz,és max szórásnyílással lehet.Kérdem én 6-7,méternél milyen fa magasabb?Már gyümölcsre gondolok,legfeljebb néhány varjú vetette dió,az oltvány abból is 4-5 méter.Nem erdőben akarunk permetezni.
Az ilyen levegősektől csodát ne várj! 4-6 méter felfelé, sőt még ott sem jó már a tetejében. Túlságosan ki hígul. Én a legolcsóbbat vettem meg tavaly 25 ért, azzal is ellehet úgy boldogulni mint a 100-assal. Ha lenne valami jó motorral hogy legalább 8-10 ezret pörögne akkor talán bízhatnánk hozzá. Én ilyet vettem : https://websale.hu/Agrimotor-3WF-3-Benzinmotoros-levegos-permetezo-1-
Viszonylag jól pörög, az előzőhöz képest. De azok a csövek, elég hanyag kidolgozás.
A Maruyama az egy szuper gép volt nálunk az országban nem igen lehet venni,már egy MD 150-m volt évtizedekig,jól működött,egyszerű volt,mint egy faék.Csak eljárt felette az idő,volt még Oleom is AM 162-s ezzel szoptam,kölcsön adtam,és eltörtek benne egy közdarabot a permetlé tartály alatt,na az alkatrész több mint félév múlva jött meg hozzá,ekkor lett mert hirtelen kellett a Stihl SR 430.Jó gép,és nagyon komfortos:mindent jobb kézzel működtet a kezelő/a gázt,a permetlé be-ki kapcsolást,a leállítást/nagyon finoman porlaszt,és messzire,normálisan kezelt fákat vígan bepermetez.
Itt a fórumon többeknek van a 163-s Hecht,profik,és ők szeretik.A 154-t a munkahelyemen használtam,'/40-s Elf moto 2.tech olajjal,ezt én kevertem,a"cég"is azt veszi.Könnyen indult/már bejáratott gép/damilvágó nélkül használtam,persze ésszel.A levegőszűrő talán kicsit gagyi,figyelni kell,hogy jól meglegyen húzva a fedele,mert hajlamos leesni,ha nem húzod meg erősen.Több napon át használtam dikiccsel vad szőlőben/ezt úgy képzeld el,hogy kb 2,5.m magas tömör 40-éves tömb volt 3,méter széles,és kb 20 méter hosszú.Olyan tömör volt,hogy a száz kilómmal ráállhattam,és nem rokkant meg.Ezt ledaráltam 5-6,cm-s darabokra.Néha volt benne 2,5 mm-s drót egy vascső ami nem látszott,meg néhány féltégla nagyságú kő,egy kés elkopott,persze többször éleztem,sablonnal.Nekem tetszett,egyébként otthon egy Stihl FS 410-m van,néhány éve.Szóval a gépnek nem volt gondja vígan vitte a 2,cm vastag fás indákat.Van szerviz Baranyai vagyok,megyénkben több is.Talán gyorsan ennyi.
A Hecht 154-ről mondanál többet mert eléggé megosztó véleményeket olvasok róla a fórumokon, érdemes rá beruházni mennyire megbízható, alkatrész ellátás mennyire biztosított ?
Ránézésre kicsit Stiga SBC425 vagy 645 KD jut az eszembe.
Én csak oleo-rol abból is a régi 50cm van nekem,soha semmi gond gyönyörűen viszi fel az anyagot.Egyszer kölcsönadtam na a jó szomszéd kicsit rosszul tette be a tanktömítést s jól meghúzta,vehettem bele újat. Az 50-es karbi(bing) szeret dugulni de az max 15perc használat előtt.
A Hecht 154-t használtam többször a nyáron,nem volt vele gond,késsel,és damillal is.A hevedere nem tetszett,Stihl hevederrel használtam,úgy jó volt.Nyugodtan vedd meg van rá garancia,szerviz háttér.
Értem én, hogy a Stihl és a Husi amit érdemes hosszú távra megvenni - mint ahogy az Oleo Mac-nek nincs jó híre. Ehhez képest nem is sokkal olcsóbb, mint a S és a H...
Hozzá tenném:A Cifarelli,új M1200-s nevű gépe az Agrokernél már Oleo-Mac néven van,nem rossz az ára:130.Mátyás körül van.Jó gép több ismerősömnek is van,és nem panaszkodnak.
Várd meg a tavaszt,akkor akció van mindig a Stihl-nél.Nekem az van SR430-s nincs vele baj,eddig 9,éve megy csak benzinszűrő kellett hozzá/évente cserélem a benzinszűrőt minden gépemben,azaz a betétjét/,meg a levegőszűrő előszűrőjét mosom ki két-három használat után.
OFF: Halkan teszem fel a kérdést, mert nem fűkasza: motoros háti permetezőből vajon mit érdemes? Hobbikert, fákkal és szőlővel. Jelenleg van egy Agrimotor gyártmányú cuccom; az, hogy egy-két alkatrész pár hónap után egyszerűen leesett róla, kevésbé zavart, de nagyobb baj, hogy mindig akkor van valami baja, amikor szükség lenne rá. Túrtam a netet, gyakorlatilag mindent szidnak és dicsérnek is - és kikötöttem a Stihlnél, annak viszont az ára csúnya. Bármi tanács?
Hát nem tudom,én mindig forgatom a dikicset,hogy egyformán kopjon mindkét oldala.Van sablonom,avval szoktam egyformára reszelni az oldalát,de csak miután mindkét oldal kopott már.Vannak akik madzagra kötött 20,Ft-sal centiroznak,az is jó megoldás.Szerintem,ha nincs centirozva a kés az is szétverheti a kasza rezgéscsillapítását.
Le szeretném cserélni a 2005-ös mcculloch 3325-ös fűkaszámat ami a mai napig nagyon jól szuperál csak hát egy kicsit mára már megfáradt. Amiket kinéztem az a következö
Komatsu Zenoa KZ BCZ5000CL vagy 5010 itt nem tudom mi a különbség , STIGA SBC 653 KD és a Nikkari SXD-55N.
Szeretném kikérni a véleményeteket pro és kontra.
Vagy más típus is érdekel.
A terület amin használnám egy 2000nm telek és a ház körül ami minimum15000nm elég tagolt gyümölcsfák és cserjék.
Kb 5-6 órát folyamatosan használom csak tankolni vagy damilt cserélni állok meg.
Fs55 öt néztem énis pont vagy husqvarna 128r.. Szinte tökugyanaz paraméterekben és árban is.. Teljesítménye számomra elég. Csakhogy melyik legyen.... 🙄 Szerinted?
Ha egyenes a terep, vegyél egy komolyabb önjárós fűnyírót, meg egy szegélynyírót! Ha mégis kaszát vennél, kb 2 pacis körülit, ha nem egész napot akarsz elpöcsölni a vágással!!!!
Nem ártana valami papìr nekem sem, lehet munkaügyi központban ingyen lerakhatom. Utánajárni, persze ha ennyiben megáll kifizetem, ha nem lesz más. Köszi.
Én azt csinálnám, hogy várnék a tavaszi akciókig, és a legkisebb gépet(egyenes szárú) valamelyik nagy márkától megvenném. Akcióban kb annyi amennyit írtál.Nekem 2 ilyen gépen van ha nem hagyod 20cm fölé nőni nem lesz gond.
Sziasztok kedves hozzáértők! Fűkaszát szeretnék vásárolni. Nagyon nem vagyok othon a dologban sosem volt benzines fűnyíróm, viszont költözés miatt lényegesen megnőtt a nyírandó területem, kb 800nm. Árokpart is van így 4ütemű kilőve. Mindennel együtt jólenne kijönni kb 80ból ha lehet. Megbízhatóság lenne első szempont. Jah és kellene ajánlás motorolajra és damilra is. Köszönöm előre is!
Szja-s vagyok. Még másodállásban foglalkozom ezzel. Dunántúli vagyok. Van kereslet bőven a melóra errefele. Cégem pár db van csak, mert főállás mellett nincs időm sok nagyra. Hétkoznaponként magánszemélyezem.Fűkaszálást általában 12ft/nm a fűnyírás 11.A sövényvágás tankra megy. A többi meg megeggyezés szerint.
Nem is értem, miért ìrattak alá veled ilyesmit. Talán az már másik tevékenységi kör lenne... Mennyire van erre kereslet? Magán házaknál dolgozol? Milyen árakon dolgozol? Télen mivel foglalkozol? Katás vagy? Szja?
Üdv! 8130 TEÁOR kóddal jelzett tevékenységet szeretnék folytatni, magánvállalkozóként. Zöldterület fenntartó. Ehhez szükség van gépkezelői papírra, okj végzettségre, bármire? HIVATALOSAN?
Tudom, volt már itt hasonló témában, de nem tudom, mi lett a vége. Benzines Fűkasza, " tolós gép, lombszìvó, gyepszellőztető rota kapa lenne gondolom legtöbbet használva
Nem vicc. Abban az időben kb. egy árban volt a só és az arany. Valószínűleg csak húztak egy ekenyomot, beledobtak egy marék sót, elátkozták az egész várost, oszt' kezit csókolom.
Aranyos, csak hát melegvíz... Kölyökkoromban (ez a '60-as évek eleje) már olvastam, hogy a nagyon nagy és távoli Szovjetunióban egyenárammal(!) még a tarackot is kinyírták, és hogy milyen jó lesz már azután. Azért sztem a gilisztáknak, meg számos egyéb talajlakó rusnyaságnak is felkeltehette a figyelmét a módszer:)
Azt viszont kétlem, hogy "elektronikus" eljárásról lenne szó - jó lesz az parasztos "elekromosnak" is. Az ujságíróknak mindegy az ilyesmi, már hozzászoktam.
Azannya, jut eszembe: Husiéknak meg a Stihlnek ajánlgathatjuk fel az 1%-ot, hogy egy darabig még ne térjenek át teljesen a generátorok gyártására:).
Tavaly ajánlottad a Lengyel damilt,vettem is egy nagy tekerccsel,és nekem bejött 2,4-st vettem,nekem ez mellig érő gazban is jó volt.Azért hozzá tenném,eddig mindig a "nagyok"damiljait favorizáltam,és ott is volt,hogy öreg lehetett a damil,és tört.A legjobb nekem is a Stihl CF3,PRO damilja volt,de horror az ára.
Ki milyen damilt használ a fűkaszájában? Legutóbb amit vettem vagyis kaptam a boltban, egy hulladék. Gyenge vacak anyag, bár 3d nyomtatóba valószínűleg tuti lenne, ahogy képes összeolvadni a fejben.
Nem a 260-asra gondoltam! Egyébként nekem volt Oleom, nincs vele rossz tapasztalatom, most egy Hecht 163-ast nyúzok, de az egy nagy dög, lenne neked, szerintem! Esetleg a 154-es, van egy a környezetemben, nem rossz gép az sem!
Nem a 260-asra gondolsz, mert abban ugyanolyan motor, mint a 410-esben. A 260-ast azért vetettem el, mert rezgésszámban még a mostani 120-asnál is jóval magasabb értékeket produkál. legalábbis papíron mindenképp. Tény még próbáltam.
Valóban jobb az 545rx, de a kérdés, hogy valóban kell-e neki? Ki tudja-e használni az erötöbbletet? Sóginak mütötték tavaly a gerincét, én kaszáltam az akácosát! Egyszer a H 163-mal, egyszer meg az ö S 360-ával! Hiába erösebb a Hecht, mivel hegyoldalon van, közel is vannak a sorok, nem tudtam kihasználni az erötöbbletet! Söt, még jobb volt a 360-assal!!!
"A legnagyobb gond, hogy nem érek oda időben mindenhova "Erre a Husqvarna 545rx tökéletes megoldás,én 3 éve használom kb akkora területen mint ami neked van,én sem érek oda időben mindig de evvel a kaszával ez nem probléma.Ha időm engedi bérbe is szoktam kaszálni,eddig hiba nem volt a géppel,csak benzin meg damil kellett.
A stihl 360 böven elegendö lenne neked szerintem! Eröben ugyanott van, ahol a 410-es, nem nehéz, könnyü és jó vele dolgozni! Zergeb*szta hegyoldalon nem jó a nehéz kasza!
Saját célra. A terület nagysága évről-évre változik, kb. 1,5-3 ha összterületre saccolom, amiben van jó pár méter kerítés. Őszintén szólva sosem számolgattam, hogy kinek mekkora a birtoka. Több helyen is én tartom rendbe a szőlőhegyeket a családon belül. A terület milyensége a síktól a "zerge b...ta" oldalig van benne minden. A legnagyobb gond, hogy nem érek oda időben mindenhova és a 120-as nem szereti a derékig érő szmötyit.
Fűkasza vásárlás előtt állok. Jelenleg egy Stihl Fs 120-ast használok és valami erősebbre és komfortosabbra szeretném cserélni. Husqvarnából az 545RX-et ajánlották a boltban. A Stihl-ből nem igazán tudom mit lenne érdemes 410,460,490. Sajnos, ha a piszkos anyagiakat nézzük akkor a Husqvarna jobb pozícióban van.
Husqvarnának nem ismerem, olvastam többen is használtok ilyen 545RX gépet. Mi a véleményetek róla, tartósság, költségek, fogyasztás, komfort, stb jöhet hideg meleg egyaránt...
A Stihl háza tájáról mik a tapasztalatok az új gépekkel? Kell félni ezektől az elektronikus vezérlésektől(M-tronic)?
Akinek esetleg van valami titkos favoritja más márkából hallgatom nagyon szívesen. :D
Régebben, egyszer hoztak egy kis 25-ös OM spártát, hogy nem megy.... Nem hogy a kipufogódob, de még a kiömlö is annyira le volt szükülve, hogy a ph2-es csillagcsavarhúzót nem lehetett bedugni!!!!! Kiderült, a gazdája 20-asra kevert sárga record 2t-vel hajtotta, beakasztott félgázzal, dikicskéssel!!!
Ezek kaptak már pár pofont! A kipuffikat úgy szoktam kiégetni, hogy begyújtom a kokszot egy kis gázégövel, aztán süritett levegövel táplálom az izzást! Csak nyílt téren szabad csinálni!
A Stihlnél a dikicskés szórásvédőjével kel kaszálni,ha hosszabb damilt akarsz,mint a késes védővel,az újabb Stihleknél van ez a ráginél,csak lehúzni a késtartót,és mehet.
Én soha életemben nem kaszáltam vágóval-illetve nagyon ritkán de nehezen bírom mert lassú és tökölős-,szóval tudom miről írsz.Csak kíváncsi voltam,hogy a stihlnél ha csak simán lekapod a vágókést,akkor az elég-e.De ha igen,akkor az tök jó!
3 mm-t használok belőle,főleg ott jó ahol erősebb,vastagabb szárú a gaz.Kiengedő szemet koptatja jobban,de nem szálasodik,nem szakad,nem sül rá a dobra.
Nem bántja a damil a védőt. Ha a damilos meló kívánja a "helikopterezést" akkor felteszem a késhez tartozó védőt. Sokkal mocskosabb lesz az ember, az tuti. Jobban is dobálja az esetleges törmeléket, de én használom a védőfelszereléseket. Eddig kárt csak a saját kocsimban okoztam(hátsó szélvédő+vezető oldali üveg) mert a hosszú damil sajnos nagyon dobál ha olyan a placc.
Én kaptam egy tekercset, ( kisebbet). Nagyon jól muzsikált. A tecskós vagy piaci damilokkak össze sem lehet hasonlítani. Nagyon sokan lehurrogták hogy mérgezi a kertet.
egyébként a hq t45x 12*1,5 menettel rendelkezik (nagyobb kínai gépek mérete)! használd majd kicsit a gyárit, aztán kérj kölcsön egy t45x-et... de nem nagy összeg, 8-10 ezres, és lesz tartalék fejed!
puha talajon nekem nehezebben adagol a stihl fej, erősebben és többször is koppintanom kellett vele.
cserébe a t45x-nél gyakoribb volt a damil összeragadása :)
Köszönöm a segítséget nektek a stihl lett volna amúgy is mert szerintem mindenben jobb kicsit és erősebb is hiába nagyobb kicsit a husqvarna tengely fordulatszáma az itt már nem számít de a nyomaték igen tehát stihl 😉
Akkor neked van már tapasztalatod ha több husqvarna kaszád is van annyit kérdeznék hogy akkor te szerinted a stihl vagy a husky a erősebb vagy a jobb választás
Hát akkor vedd meg azt.Szerintem lefutott kör ezt már eldöntötted.
Csak érdekességnek:még nem találtam olyat,amit az 545(fs 460) ne tudott volna levágni.Mivel a stihlen nem lehet levenni a damilvágót,nem sok értelme van az 560-nak a 460-nal szemben,mivel a rögzített damilhossz mellett egész egyszerűen nem számottevő a két gép egységnyi idő alatt levágott négyzetméter különbsége.A leszerelt szórásvédő nélkül más a dolog.
Mikor vettem a kaszákat,UGYANANNYIÉRT tudtam volna venni 555 rx-et mint az 545-öket.Levettem a polcról,felakasztottam és ugyanazzal a lendülettel vissza is akasztottam.Kaszáltam régen sokat.Azt hiszem abból lett minden pénzem is,szóval nem félek a kaszáktól.De cipelje azt a dögöt az akinek két anyja van ha nem muszáj....
Igen volt már a kezemben nem hosszú távon de éreztem a súlyát de az nem zavara teljesítmény érdekel csak lóerőben ugyan az a két gép de szerintem a stihl nyomatekosabb és kicsit nagyobb a köbcenti is és dizájnban is jobban tetszik
Ekkora kaszának már súlya is van. Jól meggondoltad? Dolgoztál már ekkora kaszával?
Ápolt területekhez felesleges ekkora kasza. Az 545rx és a 460 c-em szokott lenni a befutó. Ha van rá keret inkább a stihl, mivel az digitális porlasztós.
Komolyra fordítva a szót bér kaszálásra kell és nagy atelkem is és szeretnék egy komoly kaszát ami mindenre elé ezért ez a két gép között gondolkodtam a stihl nyomatekosabb de a husqvarna meg pörgősebb ezért kérem a segítségét valaki olyannak aki tapasztalt mind a két márkával az ár nem számít
Persze lehet hangja, de nem mindig szól borzalmas hangosan a csapágy. Más költség is keletkezhet a csapágyon kívül.Tengely ütése, hajtásház kopása, asztal ékszíj feszítők cseréje ha nem javíthatóak, indító egység hibái, új kések.Így már jelentős tud lenni a végösszeg.
azt mondja a szervíz hogy ha csapágyas akkor simán hidegen megforgatva is hallani lehetne szerintem ez hülyeség, ez kb lerázós duma ,, cseréljenek ki minden csapágyat ami okozhatja és kész nem? pár ezer forintos csapágyon mit kell pöcsölni tulaj kifizeti, ki kell zárni és kész ,,
Több tényezős lehet a dolog.Asztal indító egység átnézése, csapágyak, fékező lemez megvizsgálása ha van benne. Asztalon késhajtómű csapágyainak átnézése, ez gyakoribb hiba. Esetleg ékszíj útját végigkísérni, spanolók, tárcsák.Valami szorulhat melegen. :-)
Üdv urak érdeklődnék találkozott már valaki fűnyírótraktornál (castelgarden),,,olyan jelenséggel hogy melegen 30-40 perc után a vágóasztal ráadására lefullad totál a motor,,, ahogy ráadod a hajtást egyből de csak melegen,,,nyesedékmentes a kidobójárat,, köszi üdv
Szerintem nagyon tévedsz!Nagyon nem jellemző a dunántúlon 300 plusszos bér,főleg nem 13.-14.-15 havi fizetéssel....én erre itt Siófokon csak tátom a számat!El sem akarom nagyon hinni,de komolyan.
400 feletti bérért azonnal abbahagyom a vállalkozást és megyek.....a faszom kínlódjon vigye a vásárra a bőrét....
Azért azt is elkel mondani,hogy Baranyában az Ormányság az orzság egyik legszegényebb része.Ez Harkánytól Sellyéig terjedő kb 30,km hosszú,és 15 Km széles sáv.Itt a falvak nagy részében se bolt,se kocsma munka a polgármester körül néhány embernek,a többi közmunka.A Dráva melletti sáv a terület igen jó termőföldekkel,ami a privatizáció során már nem a helyieké.A lakosság kb 70,% cigány,vagy cigány életvitelű.Ennél jobb talán nem is kel,az átlag a 8,általánost sem végezte el,és ez most is így van.
Állami/önkormányzati cég, helyi tömegközlekedés, buszjavítás... csak az a helyzet, hogy a javítódarabszám nem hazudik ugye, és mérhető itt az egyéni teljesítmény, és ugye a munka minősége is, mert ha nem jön vissza ugyanazzal a hibával x időn belül akkor jó lett!!
Szvsz leginkább azok az emberek nem merik kérni, ami jár nekik, akik csak lébecolnak, valahogy kitöltik a munkaidejüket, vagy olyan sablon munkát végeznek, amit bárki tudna helyettesíteni. Sokkal kényelmesebb egy ilyen állásba meglenni, eltengődni a lustaság árnyékában, a minimálon, mint komoly teljesítményt letéve az asztalra kiállni a javaiért!
Azért én tudom AZT, ha itt felmondok, egy héten belül kezdhetnék máshol, vagy lakatosként, vagy hegesztöként, vagy esztergályosként! Mind hiányszakma! Ezért nem akarnak innen sem elengedni, mert 2 munkakört látok el, és a munkám minöségére és tempójára nem lehet panaszuk!
Rettentö nagy bajnak tartom, hogy az emberek nem merik kérni, Ami jár nekik! De mindenkinek van szája, csak ki kell nyitni!
Szvsz nem árt egyik sem, de területileg és szakág szerint is sok függ.
Nálunk már ott tartunk, ha valami nem tetszik, vagy rossz lábbal kelt fel az illető munkavállaló, besértődik és hazamegy! Másnap könyörögni kell neki, hogy ne mondjon fel, gondolja át és jöjjön dolgozni, majd mindenki jobban oda fog figyelni a részletekre. Pedig 300 + ezer nettó a fizetés!
Én ilyenbe bele semi mennék, hogy csúszó, ha nem fizet, nem megyek be, a csúszót nem fogadja el a bank, mikor vonja a részletet! Igenis adja meg, Ami jár! Ha nincs pénz, nincs munka! Ennyi!
Hát igen erről beszélünk. Csakhogy ezt a társadalom zöme nem teheti meg. Kell egy erős polgári réteg, akik mögött biztos anyagi egzisztencia áll. (gondolok itt, jelentős bankbetét, részvény, ingatlan stb... ) vagy egy piacképes szakma.
Mikor legutóbb hétvégén dolgoztam hivatalosan nem dupla volt, hanem rendes bér, plusz egy csúszó.Amit soha nem csúsztam le, mert úgy okoskodtak.Én már nem hiszek a mesékbe.
Nekem a cégnél elég nagy a pofám, ami nekem nem baj! Egyszer mondta a mühelyvezetö, hogy holnap be se gyere (persze pénzen ment a vita..), másnap nem mentem be, nekiláttam új munkahelyet keresni, egyszer csörög a telefon, jön a kérdés: Hol vagyok? Mire én: Mert mehetek a papírokért? Egy fél percnyi csönd, majd a következö duma: Akkor a mai napra szabadságot kapsz, holnap pedig megírjuk az új szerzödésed, az általad kért bérezéssel!
A 300 órák rendesen összejöttek, én simán belementem volna a 400-ba is de nem lehetett, mert ugye a 300-as korlát. Nagyot lendített a költségvetésen abban az időszakban.
Van azért egy kulcsmomentum: csak úgy, ha rendesen elszámolva, fizetve az aktuális fizuval együtt!!! (Volt persze akinek jobban jött a csúszó, mert éppen építkezik, egyéb dolgai vannak, alacsonyabb alapfizuja van stb, ők az preferálták. És volt aki nem vállalt egyáltalán, mert ő úgy...)
A kulcs ott van, hogy legyen mersze kinyitni a pofáját a dolgozónak. Ha jó munkát végez, nem emlegetik, hogy el el lehet menni... Igen ? Már megyek is! Szerencsére egyre több hely akad.
Az elszámolásbeli zsiványságot kell igazából visszaszorítani. Igen, visszaszorítani, ne merjen manipulálni a vezetés. És ez nem új jelenség. Lásd: szaladgálás az elcsalt nyugdíjévek után még az átkos időszakából. Igazából a mai napig csak élősködő és a vezetéshez dörgölődző szakszervezetek az legnagyobb hunyók. Na őket kellene először és alaposan kikérdezni a tünciknek.
Én nem igen túlóráztam. Annak idején még a TSZ-ben estétől reggelig mentünk a talajmunkával. De ott hektárra fizetgettek. Azután a cégnél eljött a 2.40, a kalapács megállt a levegőben mentünk haza. De otthon kezdtük a 2. műszakot. Én erre írtam hogy az nincs benne a nyugdíjunkban. Pedig az nélkül nem mentünk volna 1 ről kettőre. De fúrcsák az emberek ki így -ki úgy. A múltkor az egyik illető dúl-fúl, mert a főnök haza küldte munkaidő végeztével, de egy páran bent maradtak túlórázni. Mondtam örülj neki legalább mehetsz a kis családodhoz. Mi volt a válasz? Nekem is jó lett volna az a kis túlóra pénz.
Mikor fizették ki tisztességesen! Tudnák elismert cégeket említeni ahol én jártam csak xarul.Pedig 300 órákat toltam.Papíron minden rendbe volt, a valóságban semmi. Már akkor is az volt a válasz hogy el lehet menni.
Volt ott vezényelt munkarend, csúszó a hétvégék után, teljesítmény bár ami pofára ment, napi munkajelentés hamisítása.Na így bitang módon megéri a túlóra.Nem is mérgesítem magam.
Hazavágta? Igen de inkább a hozzáállás, annó lopott mindenki a melós a pártitkár is . Most meg a melós nem de a főnök-tulaj igen ha mástól nem az államtól de igencsak nagyban. A pártitkár sem a szocializmusban szerezte a bányát egyebet hanem utána. Akkor is volt rokonság ismeretség de most csak az van ja igen Uram-Bátyám.
Mezőgazdaságban 8 óra után csak úgy barátságból dolgozik a 99 százaléka a népnek, mert az nem hivatalos. Sőt nincs is! Max 300 000 lehet keresni 300 órával, ami 168 ra van papírozva. Ha nem tetszik valakinek, azt mondják menj el. Bitang módon megbecsülik a dolgozót, ez még csak xarab lesz.
Így van,eddig is "megoldották" a +400órát csak most hivatalosan és ráadásul a kifizetéssel sem kell trükközniük,akkor és úgy ahogy a munkáltatónak tetszik. Persze bele kell a dolgozónak egyeznie na de ki mer ellentmondani úgy is az erősebb kutya..........
Pedig egyszerű a dolog: a példád szerinti kombájnosnak reggel 6-tól du. 2-ig (8 óra) számolják el - fizetik ki - a munkaidejét, du. 2-től este 10-ig pedig túlórában dolgozik, amit majd elszámolnak majd úgy decemberben-februárban (amikor nincs semmi munka), hogy fizetés nélküli szabadnapot kap érte. Már is jól járt! ... vagy nem?
Én sem látok tisztán ebben a dologban. Egyik jobban hazudik mint a másik. Azt tudom hogy főleg faluhelyen régen sem éltünk meg a 8 óra munkából. Föld, jószág, külön munka, stb. És az nincs benne a nyugdíjunkba.
Ha most tisztességesen kifizetik, és a nyugdíjba is bele számít, az kinek rossz? Az én gyerekeim eddig is 5-kor mentek el dolgozni, este 1/2 8-9-kor értek haza, ezután is így lesz gondolom. És nyáron a kombájnos 6-tól este 10-ig. Na mind egy ki hogy értékeli. Az hogy 3 év múlva , az hülyeség. Azért dolgozzon az anyja!Na már megint politizálunk, majd kapunk a fejünkre.
Nem véletlen,hogy a kasza gyártók/már a komolyabbakra gondolok,nem a Demonra,vagy a Strausra/nem készítenek ilyet.Bár a láncos kivitelt már láttam néhány éve a vásárban.
Egyrészt túl hatékonynak sem mondanám, másrészt ha megfigyeled, az ember végig görnyedt háttal dolgozik." óra így és nem fog tudni felegyenesedni, hacsak nem rúgja hátba valaki.Nem beszélve arról, hogy ha van valami meglepi a fűben és annak a csillag alakú izének az egyik ágát behajlítja a kés elé....
Lehet benne valami. Nem csak a fordulat általi sebesség és a növény állóhelyzeti tehetetlenségének ütköző hatása (jól megfogalmaztam :) , de biztosan értitek) vágja, tépi az anyagot. Az a támasztó izé majdnem olyan mint az alternáló kaszáké. Ha a kés két oldalán támasztana, akkor lenne pont olyan... és ezáltal hatékony.
Furcsa hogy csak most találódott ki. Kíváncs vagyok mennyire bírja a gyűrődést.
Kíváncsi lennék a véleményetekre a következő eszközzel kapcsolatban.
Nagyon jónak tűnik a videó alapján. Tényleg ennyire hatékony?
Egyébként szivesen beruháznék egyre kíváncsiságból, viszont sehol nem kapható- legalább is Magyarországon. Safe disc for brush cutter vagy trimmer genie néven találkozik vele az ember.
Hagyd rá! Kinek a pálinkafözés a hobbija, kinek a makettezés, neki éppen a téli kaszálás! Ez ilyen!
Egyébként a páleszröl annyit, hogy most hörpintettem egyet a 2 éves birsemböl, persze saját párlat..... Mennyeien jó az íze, 10 percent után is men van a zamata a számban!
Háj. Igazából azt sem értem, amit kérdezel, mert pl nem tudom mi megy, a gazolás, vagy a gázolás. A tehendo nem is sejtem mi. Valami tehénnel kapcsolatos, de pontosan ?
A másik lehetőség tán a szoruló bowden lehet, azt egyszerűen meg kell olajozni.
Sajnos nem ismerem a stiga fűnyíróit,főleg nem az elektromosakat.A benzinesek igen masszívnak tűnnek,de nem használtam még egyet sem.A traktorok sokkal komolyabbak mint pl. a husqvarna traktorai.....ez 100%.
Fű van nálam is, de több részre tagolva (ház előtt, ház mellett, virágos kertben, fák alatt, kert mögött, hátsó kapu mögött). Az egész kb 120 m hoszú telken szétosztva. 50 - 100 m2 területekről van szó. Van hogy 30 m -t kell a fűnyírót cipelni, ezért inkább villanyos fűnyíróban gondolkodok, mert az könnyebb.
Van már Bosch Rotak 44 -esem. Idén szénkefét kellett benne cserélni, kerekekeket kellett kicsit feljavítani.
Tavaszra tervezek STIGA fűnyírót is beszerezni. A Combi e44 -esen gondolkodom. Mi a véleményetek róla? Ez 14 kg tömegű, 42 cm szélesen vág, 50 l -es kosárral, 25 cm -es hátsó kerékkel.
bevált a gép, van kettő is, az egyik napi használatban... kisebb apróságok vannak, de cserélni még semmit sem kellett :) kissé nehézkesen indul, meg a tank egyik gumibakja már leszakadt. szöghajtást megmókoltuk, hogy ne tekerje fel a füvet :)
fullszint favorittal mennek a gépek. a 310-es kimondottan késes munkákra jó, nem nehéz, könnyű emelgetni a szederindásban :) keveset eszik, soha semmi bajuk nem volt még nekik (2 db van).
szeretem a friss ültetvényekben, mert a nagy dögökkel és késsel rossza manőverezni. ráadásul ha ennél valamit jobbról kapok el, akkor nem dob akkorát, mint mondjuk a 450-es. és persze a tőke is megmarad :D
viszonylag kis fordulatú motor, elég lehet neki a piros is. sőt, a munkahelyi gépek is azzal mennek. mondjuk retkes is mindenük már, de ez van... a hecht kipufogója szinte gyári színű még, holott a munkás-kaszával már lassan 1000 üzemóra körül járunk.
A Hecht hogy muzsikál?A 310-s nem igazán a kedvencem,egy barátomnak van,már a tizedik éve nyúzza,nem hallgat senkire "piros Stihllel"megy neki,és még bírja.
most vette, már szépen meg is metszette, de nem akarta így hagyni télire :) mi meg megcsúsztunk egy kicsit... de befejeztük!
rengeteg szőlőt csináltunk idén, sok az új telepítés is, és nem vegyszerezik az első pár évben a gyomokat. marad a kasza, vagy esetleg a kapa...
volt még elvadult szőlős terület is számtalan, amit rendbe kellett tenni. de idén mi is leállunk lassan, pár cserjés, és 2000nm gaztenger van még hátra...
Hát nem semmi ilyenkor!Már végeztem a szőlővel,még októberben,egy ember derék vastag meggyfa kivágása maradt el,de megteszem az ünnepek közt azt is,és"csak"a metszés marad,szőlő,és a gyümölcsös.Mire azzal végzek lehet újra kaszálni.
Szép, szolíd az új trend, pl ez a vak koldus már nem az obligát artistát lógatja a nyakában, jöjjön a trendi sajtos tallér. Csak az nem tudom, a pohos vajon a testőre?
Mindenki másra esküszik! Kinek ez kinek az jön be, hogy tavasszal menjenek a gépek.
Én év közben pucolgatom a gépeket, simogatom stb de! Télen fogom és a benne lévő keverékkel bebaszom a garázs sarkába. Január utolsó heteiben kiöntöm mindből, összegyűjtöm (jó lesz a bogesz alá begyújtani tavasztól) Majd hozok friss üzemanyagot, bekeverem, beindítom őket, és márciusig ugyanúgy mennek a sarokba. Akkor meg elindulnak és ennyi.
Mesélek nektek a kínai szarokról. A gyerekem a múlthétvégén tűzifa összedarabolását tervezte. Gondoltuk a mamával hogy elmegyünk és segítünk neki. Bepakoltuk az autóba a kis hidraulikus hasítógépet és a frissen vásárolt 2 db Straus fűkaszát. Mire mentünk minden elő volt készítve, nagy Husqvarna, kis Husqvarna, kezdjük. Elő a kis husit, próbálja,csak vinnyog, Pedig megköszörültem mondja a fiú. Elő kapja a nagyot, látom túl apró a forgács,.Ez sem vág kérdeztem? Elővettem a 2 Staust, az egyikkel a fiú a másikkal én . Délre összevágtuk a 3 erdei köbméter tűzi fát. Mondtam a gyereknek vegyél a Husikra 2 új láncot és majd úgy próbáld meg. Csak azt akartam ezzel jelezni, ( a múltkor volt szó róla), a gyári élezésű lánccal még a kínai szarokkal is lehet boldogulni, míg a szarul élezett Husi lánccal sem. Különben nagyot csalódtam a kis Strausban, ( kellemesen) indításkönnyítővel,nagyon könnyen egy pöcre indul, és nem fog ki rajta a vastag fa sem. 14e forintért? 2 lánc + vezető 5e forintért? Azóta már itthon is felvágtunk vele 5 erdei köbméter fát. Ha betojik veszek egy másikat. De még semmi jele hogy romlott volna a becsülete.
Verhovina motort kell a kaszara szerelni, a kinai csodak helyett, a damil helyre biciklilancot, csak a kevereket kell ovatosan elokesziteni, nehogy leszalljon a hidegben az olaj a szoghajtasig, vagy netan felszivja onnan zsirt, mint taknyot. Azzal aztan lehet helikopterezni, nem fojtja le a dudva.
Azt általában már előbb cserélik- a lendkerék felől S51. A kuplung felől senki nem nézi, de kinyomhatja, felkeményedhet.
S50 meg ugye más eset, ennél gyakoribb hogy a szimering elöregszik. Aki nem tudná a blokk olaj keni a főtengelycsapágyakat. Meg van aki rosszul rakja be-fordítva.
"Amelyik meg kisebb szivatófúvókát rak be az igaz hogy nem fog besokallni de lehet hogy majd igazán hidegbe nem fogja tudni beindítani a motorját."
Be tudja, csak az első szivatórúgás után - mivel kiszippantja a kb. 1ccm benzint a karbi hidegindító rekeszéből- akisebb átmérő miatt többet kell várnia hogy a második adag is rendelkezésre álljon stb.
Ha már beindult, a folyamatos szivatózás a 35-ös fúvókán keresztül ad annyi plusz benyát hogy terhelhesse is, és ahogy melegszik elveszi a szivatót. Tehát szerintem működhet- de ki kell próbálni kemény mínuszban...
Én se annak szánom/veszem :) . Csak arra akartam kitérni , mennyire soktényezős még az "eccerű" 2T üzeme, és hogy bele lehet futni érdekes dolgokba, aztán lehet agyalni mi- miért van. Mindenesetre a tapasztalatok olvasása és azok józan szelektálása segít a mindennapi üzemeltetésben. Ezért vagyok /vagyunk/ itt többnyire.
2T jellemzője hogy a hideg forgattyúsházban cseppekben összegyűlik a keverék. Ezt kell kidolgoznia azért sokall be.
Amit ott írnak az egyszerűen rosszul beállított motor. Vagy szimeringnél berántja a forgattyúsházból az olajat.
tÉLI-NYÁRI BENZIN EGY 60 ÉVES KONSTRUKCIÓNÁL DEHOGY JELENT ILYEN GONDOT!
Amelyik meg kisebb szivatófúvókát rak be az igaz hogy nem fog besokallni de lehet hogy majd igazán hidegbe nem fogja tudni beindítani a motorját.
Kannába léágmentesen zárt a rendszer ott nem okoz gondot ha hosszabb ideig van tárolva a benzin, a nyitott úszóházban jelent gondot ahol levegővel érintkezik. (Úszóház szellőzés) Ott tud beledögleni. Sárgás-zöldes trutyi, de ha tényleg éveket áll akkor mint a vízkő olyan lesz. Azt nem egyszerű lepucolni.
Ezt a lerakodott olajat nem értem.Főleg nem simsonnál. Hova, és mi rakódik le.Karbiba az olaj?Kannában miért nem rakódik le.Ennyit a lerakódásról. :-)Lassan két éve nem szedtem szét az utángyártott mza karbit.Köszöni jól van napi használatba télen nyáron.Füstölni fűstől, de ez természetes.Szerintem!
Naigen sokféleképpen lehet rossz felére kerülni a dolgoknak...
Most merült fel a simo-s oldalon a nyári - téli benzin /adalékolás!/ dilemmája: konkrétan a hidegindítás után nehezen köhögi ki a túlszivatottság miatti lerakódott plusz olajat. Leírják pontosan a jelenséget. Az öreg simo konstrukciónál persze nem a világ vége, de a finomabb konstrukcióknál pl. katalizátoros, kihegyezett ketyeráknál már érdekes dolgok előidézője, /oka/ lehet.
Igen, olyan a kiképzése, össze van szűkítve, ott nem keveredik össze rendesen. Vákumos benzincsap is gyakran nyitva marad. Amik nem indultak ott a benzincsap érdekes módon jó volt.
Nagyon régi robogókon van manuális benzincsap.(nem is emlékszem hogy találkoztam e vele)A vákumos csapon keresztül ha valami lefolyik miközben nem jár a motor az már régen rossz.
érdekes, és valahol jogos is a felvetés, de eddig még ilyet nem tapasztaltam :)
lehet hogy egy robogó tankjának a kiképzése olyan lenne, hogy kizárólag egy kis felületre koncentrálódik a benzincsap? de hát babettánál sem volt ilyen :)
persze lehetett olyat is látni, hogy tankolás után a júzer, lába közt a motorral, megbillegtette a gépet... gondolom pont amiatt, amit írtál.
Ha először az olajat öntöd az lefolyik rögtön a tank aljából a karbiba. Páran már megszívták mert olajjal nem indul, nem megy a robesz. Bontogatni kell az idomokat hogy a karbiból kiszedd. Főleg ha nincs leeresztőcsavar az úszóház alján.- sok típuson nincs.
szerencsére még nem kihívás, bár a vállamat lassan műteni kellene.
egyszerűen számomra praktikusabb így :) korábban tiszta benzint hoztunk, mindenki kapott egy deci olajat a kis kannájába (műanyag, áttetsző), rá a benzint. volt, hogy fordítva öntögették, és látványos volt a dolog. volt aki kiment olaj nélküli benzinnel :)
aztán így egyszerűbb! olajat beleöntöm, kimegyek a kútra és kap 20 liter benzint...
Annyibol mas, hogy en egy 5 literes benzines kannat hasznalok, amibe beleteszem a benzint es olajat, es konnyeden osszerazom a csuklomat is csavargatva. Par masodperc alatt homogen kevereket kapok.
Monnyuk en ugyanezt csinalnam a 20 literes marmonkannaval is, te panaszkodtal, hogy neked ez reggelente mekkora kihivas. mosoly
De mar lentebb is arra utaltam, hogy ezek annyira egyszeru es lenyegtelen muveletek, hogy mar messze tulcsacsogtuk.
nem profizmus kérdése, hanem munkavállalói létszámé... itthon magamnak ettől függetlenül előbb olajat, majd benzint tankolok. mert így tanultam, és nem okoz gondot.
6-8-10 ember sokat megeszik, és nem csak a kaszák mennek keverékkel :)
Hát igen,ha többen is kaszálnak kel a 20,lityi de én csak magam vagyok,5,liter meg untig elég egy napra.Legalábbis nekem az amatőrnek az idén nyáron a szaharai melegben bőven elég is 5-6,óra kaszálás.Persze a profik azok......
most ugye összehordtunk itt minden félét :) komolyra fordítva a szót, a teve púpja és a mekka tény! azt sose felejtsd el :D
az ólomgolyós dolog nagyon érdekes, mert kétüteműnek nem nagyon kell kenni a szelepfészkét :) szóval felejtsd el! akaszd úgy a kaszát, hogy a súlypont jó legyen, a damilfej is párhuzamosan álljon a talajjal... akkor nem csíkoz, és nem is kell emelgetni az elejét... vannak elcseszett konstrukciók, ahol e két dolog nem működik egyszerre, ott nincs mit tenni.
Régebben még az Arol időkben azért,ha benne maradt a gépben a keverék akkor az tavaszra beledöglött,és volt szopás a fél-és full szint olajaknál már nem,ezek szerintem stabilizálják a keveréket,és ezért merem benne hagyni a bengát.Na ez a lényeg!
A lenyeg a lentebbi hozzaszolasodban van, azaz nem okozott problemat, ha benne hagytad a bezint a gepben, meg az sem, ha kijarattad. Ebbol kovetkezik, pont annyira kardinalis kerdes, mint az uzemagyag keverese, vagy a karbantartas idopontja. En tavasszal szoktam gatyaba razni a gepet, az elso bevetes elott.
Lényeg,a lényeg!A használati utasítás az a Stihl-nél úgy írja,hogy 3,hónapnál hosszabb tárolásnál a benzint járassuk ki,és úgy tegyük el.Ez nem okoskodás,ez a lényeg!Bár nem tudom milyen a kaszád,nincs használatid?
Ha olvasgatsz itt a fórumon, akkor tudod, ez a téma erősen vallási kérdés. Én a membrános karburátoros gépeimet annyi üzemanyaggal rakom el ami épp maradt bennük. Ezidáig mindegyik indult tavasszal, ősszel (fűkasza, láncfűrész). Amit észreveszek rajtuk, hogy a "régi" üzemanyaggal talán kicsit tompábban mennek, picit döcögősebb az alapjárat, leginkább addig míg rendesen be nem melegszenek. Nem szoktam őket indítgatni. Az úszós karbis gépek már kicsit másabb helyzet. Ott az elrakás és tárolás ugyanaz, maradék üzemanyag bennük. De! Szerintem, ezeknél a gépeknél nagy a karbiból való üzemanyag párolgás, az olaj ott marad a fúvókákban, és az frankón "beleszárad, beletúrosodik" ez okoz dugulást. Erre én azt a technikát alkalmazom, hogy néha rányitok a benzincsapokra., úgy mikor épp kiadja az eszem (kb havonta). Így ezen gépeim (simson, robi 52) is gond nélkül mennek mikor előkaparom őket.
Köszi !Szóval akkor igaz. Most már akkor komolyan veszem azt is, amit még mondott. Azt mondta még, hogy a tankba tegyek pár nagyobbacska horgász ólomgolyót, mert túl nehéz a szára, és nem emelkedik fel a földröl. És ez igaz is! Azt mondta, hogy a golyók nem csak a súlyán segítenek, de javítják az oktánszámot is.
Retegezni kell, egy sor benzin, egy sor olaj, azutan ismetelgetni, de a kovetkezo reteget mindig merolegesen kell elhelyezni az elozore. Retegzes utan le kell zarni a kannat, es fel kell akasztani a teve pupjara, es egy-ket napig hagyni kell, hadd zotykolodjon. Azutan Mekka fele fordulva ovatosan kinyitni, es attolteni cocacolas palackokba. Ha a dugattyu kopottabb, maradhat benne egy kis kola is, ami finom karamella reteggel vonja be a hengerfalat, amitol javul a tomites. Arra kell figyelni, nehogy cukromentes legyen a kola, mert ugy szart sem er.
Én azzal vagyok nagy bajba, hogy most akkor kárt e csináltam? Eddig mindig úgy volt, hogy vettem benzint, és beleöntöttem az olajat. De most azt mondta itt az egyik autópályás szaki, hogy az károsítja a motort, a hejjes az, hogy kannába az olajat, RÁ a benzint. Szerintetek?
Monnyuk alapvetoan az hatarozza meg a hogyishijakot, hogy hanyas damil van benne. En a teli damilra eskuszom, a sogorom meg a nyarira, de szerintem az Unicum a legjobb, telen is meg nyaron is.
Á, ez így biztosan nem jó, mert bemiafenéződik a hogyishíjják. Én mindig megvárom, míg déli szél fúj, ekkor pontosan 17 fokra betámasztom a sarokba. Még sose volt gond. Ja! és erősen figyelek, hogy ha volt benne benya, akkor benne maradjon, ha meg nem volt, hát akkor az !
Most a nyakamba huzom a bajt, es elmondom hogy szoktam csinalni. Senki ne kovesse, rossz pelda, nem igy kell. Fogom a kaszat, es felakasztom a motorjanal fogva. A tankban benne marad a benzin, a gyertya helyen, a szennyezodes a gepen, oszt jo napot. Szabadban van, de fedett helyen. Tavasszal megszivatom, rantok rajta kettot, es beindul. Egyszer nem indult, akkor a darazsak betapasztottak sarral a kipufogot.
Sokan arra esküsznek,hogy maradjon benzin a gépben,mert kiszáradnak a membránok a karbiban,a másik tábor meg kijáratva teszi el télire a gépét,szintén a membránokra hivatkozva.Személy szerint én már mindkét megoldást használtam,de ha benne marad a benzin havonta-két havonta beindítottam a gépet.Nem volt baj eddig....
Frankó,én még annyit szoktam szezon végén,hogy leszedem a motorfedelet meg a berántót és kimosom,meg a hengerbordákat kifújatom mert a zöldség ott is gyűlik.
A kaszás nadrágon is gondolkodom de áfa nélkül is 22,,,,farmert nem veszek 10 felett nemhogy melos ruhát,,csak valahogy ki kéne nézni melóban is előbb utóbb muszály lesz
Én egy Stihl hajlított torx pipakulcsot használok szőlőcsőre kötve,ha lent van a dikicskés a cuccait evvel a szőlőcsővel kötöm össze,már évek óta meg van így nem veszik el.
Ennel valamivel nagyobb dobozban hordom a cuccot, az pedig egy muanyag malteros ladaban van, mert minden nem fer a kellekes ladikaban. Gepet szinte sosem takaritok kivulrol. Belulrol a kenest megkapja. Gyertyacsere nuku. Hordok egy muanyag filmes dobozban tartalekot, de ameddig a regi szepen vilagit, marad. ( a kocsiban is futottak mar vagy 250-300 ezret )
Kerdes: mivel celszeru potolni a Stihl stiftjet, amivel a fejet lehet rogziteni szerszamcserekor? Vagy tiz evig megvolt, de sikerult elhagyni. Imbuszkulccsal, csigafuroval probalkoztam, de azok hajlanak, tornek.
Ez a két üveg dobozban van,mindenféle hasznos marhaságokkal együtt.
Teli gépekkel indulunk és általában napközben egyszer hazavetődünk pár percre átpakolni.Akkor tankolunk is.Még sosem volt olyan,hogy kifogyott volna az anyag napközben.Ha kaszálni megyünk(ami egyre ritkább),akkor a régi orosz 20 lityis vaskanna jön velünk.
A gépeim jobban meg vannak becsülve,takarítva és karbantartva mint a motorom vagy a kocsim.Irdatlan mennyiségű idő megy el évente karbantartásra de komolyan.Néha én is hülyének nézem magamat ez miatt.Majd ha lesz eladó gépem felteszem ide,hogy lásd milyen állapotban vannak a lefutott,csere érett gépeim.Valamiért 2-3 napnál tovább még sosem hirdettem gépet....
Szóval megkapnak a gépek mindent,de vannak ilyen hülyeségeim,hogy amire nem muszály nem költök nagyobb pénzt.Például nem veszek drága fejvédőt,mert tökéletes és szinte örökös a rockwood,vagy jó nekem a sima acélbetétes bakancs nem kell az ötvenezres,simán keverem a keveréket az ötéves mosóporos kimérőpohárban,amin már alig látszanak a beosztások....... :-DDD
Nekem tényleg nem volt ilyen... Mondjuk van az erdőnknek egy olyan része, ami kb 15 éve leégett egy rohadt majom miatt, és az utána maradt megpörkölt kökények erős igénybevételnek tették ki a Scarlettet is. Na az füstölt! Most dolgozgatom fel a régi disznóólunk használhatatlan maradványait, olyasmi az az égett kökény is. Mint a 100 éves megbarnult akác, ami vágás után olyan felületet ad, mint az üveg.
Nekem két scarlett is berepedezett....szerintem én voltam a hibás,mert nem hajtogattam ki a fogakat és néha megszorult a tárcsa.Égett mint az állat,füstölt is,de nem foglalkoztam vele,nyomtam mert haladni kellett.Azóta nem volt ilyen gond,a tárcsa nem füstölhet semmilyen körülmények között sem,mert akkor valami gond van.
Csak úgy eszembe jutott ma és lekaptam....kb, 8 éve vannak meg ezek a flakonok.
Ezeken a régen megszűnt visszaváltható 2 lityis kólás üvegeken gyors nagyolt-saccolt számolással kb. 5-6000 liter anyag haladt át legalább,úgy,hogy az év minden percében volt bennük benzin.
Fingom sincs miből csinálták ezeket,de semmilyen kopás-marás-sérülés nincsen rajtuk......:-))))
Az hiszem még egy 8-10 évig nem cserélem le őket,de van még kettő újszerű állapotú tartalékban.
Hagyni kell a fenébe, itt a zemberek tanács kérés ürügyén valami mást várnak. Kb azt, hogy ugye milyen zseniális vagyok, hogy ezt tettem? És ha esetleg nem, akkor miért mégis? Válaszoljon nekik a hatpupú teve, a végén csak a sülne ki, mekkora marha vagyok, és ő milyen jól tudja. Házhoz menni a pofonért meg nem okos dolog. Még egy olyan hülyétől se, mint én. :-)))
Nekem sem a Hq, sem az Oregon nem repedezett,pedig egy párat már megettem... Annakidején a pógárjenőnk vett valami zs-kategóriás tárcsát a Makitákra, na az repedt. Igaz, az már új korában is rozsdás volt....
Tényleg nem értek hozzá! Ezért olvastam el 3x a használatit az első berántás előtt, de még később sem átallottam elővenni, nem szégyellem. Tényleg nem valami olcsó a Hq fűrésztárcsa, de rengeteget spórolok vele azon a melón, amit elvégzek vele, ráadásul nem mindegy, hogy azon a terhelésen egy jól kiegyensúlyozott eszköz van-e a gépen, mert kutya drága ám a szöghajtás, sokkal több, mint amit egy biliacél nindzsa-dobócsillagon nyerek.:) És igen, minden tank után húzok 1-2-t az élén, még ha ez nem is spórolós, mert ezzel jobban kopik a drága svéd-vas.
Trabanttal mégsem állhatok be a Porschék közé versenyezni.;))