Ez volt az első bor, amit Dél-Tirolban kóstoltunk, pizza mellé. Az egyik legnagyobb dél-tiroli szövetkezet belépő lagreinje, viszont az alapanyag kiemelkedő adottságú területről (Gries) származik.
Alapborhoz képest sötét színű és koncentrált, a lagrein szilvás-áfonyás karakterével, fűszerekkel, pici csokoládéval, remek savakkal.
Ez egy 350 hektáron termelő szövetkezet egyik legolcsóbb bora és teljesen más világ, mint a hazai nagy cégek borai...
Ma érkezett meg a visszautalás a számlámra. Úgyhogy végül sikeresen lezárult a történet. Konklúzió: az elállás kezelése itthon nem mindenkinél egyszerű, sőt a saját szabályaikat sem tarják be. A kedvencem válaszom az ügyintézőtől: "még csak 3 nap telt el az ÁSZF szerinti ügyintézési idő lezárulta után". Ekkor is meg kellett kérdeznem, hogy az ÁSZF-t ki írta és talán minden félre vonatkozik.
Úgyhogy most rendelek egy másikat, egy másik cégtől.
Dél-Tirolban jártunk, a boros kiegészítő program egyik célpontja a Cantina Terlano (Kellerei Terlan) volt.
A vinotékájukban elvileg mindent meg lehet kóstolni, az egyetlen bibi az volt, hogy szinte minden borukból ki vannak fogyva: nem hogy korábbi évjáratokat nem lehet venni, hanem az aktuális (2020-2021) évekből is alig van pár tétel. Sauvignon blanc-ból például a szomszédos szövetkezet (Andriano) borát lehet most náluk kóstolni és venni...
Vettünk az alap 2021-es lagreinből (12 euro környéke), a Gries Lagreinből (21 euro) és a Monticol pinóból (23 euro), az utóbbi kettő 2020-as. A kóstolt borok alapján az volt az érzésem, hogy 2020 nem volt túl jó év, mivel a Griesből kóstoltam olyat étteremben pár éve, ami ennél jobban tetszett, és a nem olcsó pinó se tűnt hatalmas vételnek.
A cégnek láthatóan jól megy a biznisz, a bolzanói szupermarketekben nem is találkoztunk a boraikkal.
Cégeknél az "utalásban van" nem feltétlenül azonnalit jelent. Ha pl. hetente kétszer van effektiv ualás, akkor a köztes időkben "utalásban van", de csak a legközelebbi fizikai utaláskor lesz pénzmozgás.
Később akartam írni, mert még nem 100%-ban lefutott az ügy: a visszautalás hiányzik. A jóváíró számlán a fizetési határidő szerda, de még nem érkezett meg a számlámra. Ma beszéltem velük: "tegnap berakták az utalásba". Nem mondtam, de lehet kellett volna, hogy ilyenért laza felszámolási kérelmet nyugodtan lehetne küldeni (tudom, hogy 3 nap késedelemért nem fogják megindítani azonnal).
Véletlenül kibontottunk egyet belőle - ezt úgy kell érteni, hogy az enyém már elfogyott, de az egyik barátom nálunk tárol pár karton bort, és a párom véletlenül azokból vett ki. A dugó majdnem teljesen átázott, de a bornak semmi baja.
Ez egy k. jó juhfark, már palackérettséggel, némi mézességgel, jelentős beltartalommal, de kiváló savakkal. A maradékcukor pont optimális mennyiségű (nekem), valamint a "somlóiság" (még) nem nyomta el benne a gyümölcsösséget.
Ezt írják róla a Bortársaság honlapján: "Rendelkezik mindennel, amivel a területre jellemző birtokbornak kell. Káli-medencei struktúra, erő és lágyság, körte, alma, méz, fehér virágok és mandula aromái, vibráló savak."
A kiemelés tőlem származik... a valóságban ez egy citromlé, vastagnak sem mondanám... a műfajon belül vannak ennél rettenetesebbek is... tehát meg lehet inni, különösen így, hogy csak egy pohárról volt szó.
Etyeki pince, a tulajdonos az Onyx sommelier-je (volt). Azért is kedves nekem, mert amikor elkezdett szőlészkedni-borászkodni, tőlem vett metszőollót. Így aztán a számomra kissé nemszeretem szovinyont választottam egy édesburgonyakrémmel szervírozott tarjasteak mellé (amihez nem különösebben paszolt).
Ha ilyen lenne minden szovinyon blan, talán gyakrabban innék - bodzás, de nem pacsulisan, és az illatban fű és zöldfűszerek is keringenek. Kóstolva szintén bodzás picit, citrusokkal, zöldfűszerrel, pici tonikos fanyarsággal. A szép savakat saccra 2-4 gramm maradékcukor kerekíti. Különösebb tömörsége nincs, de a maga műfajában abszolút értékelhető darab. Leszámítva az árát.
5+ pont, 1200 Ft/dl (Harley Davidson szalon Open Road étterme)
Na most úgy alakult, hogy megkóstoltam a Sziegl pince jópár tételét. Kénmentesen dolgoznak. A boraik tkp-en teljesen jól iható tételek, de többségükben nincs semmi extra. Bár mivel főleg Kadarkák voltak, és azt nem túl sokan tudják normálisan elkészíteni, azt is mondhatjuk, hogy egész jók voltak a boraik. A fehérek (Jónás, '21, Kövidinka '21, OR '20) nem fogtak meg, a kénmetesség, finomseprős zavarosság szerintem eléggé uniformizál, de legalább nem a penge sav kategória volt. A kóstolt vörösek ((Bábel '21 siller/vörös) Kadarka Mandulás '21, Herreberg '21 Csákányos '19 '21, KF Hársfás-út '18) mindegyike kisebb-nagyobb mértékben gyümölcsös, jó savú, kerek bor volt, ezekből még vennék is, de az árak, már amit megtaláltam online 5 és 12e Ft közötti, sajnos túl vannak lőve, ennyire nem jók. De a fehérek is 4,6k-5,7k közöttiek. Lehet, pincénél lehetne kicsit jobb árat találni, de ott meg nincs kiírva. Szóval a 4-5e Ft hozzáadás is eléggé játszik...
Cantina Girlan. Az alapszériájából /1840/ kóstoltam PN-t és Lagreint, rendben voltak. A felette lévő szériából nem (nem volt abban a Vipiteno-i közértben, ahol éppen vásároltunk).
Ha valakinek van tippje, hogy Dél-Tirolban, Bolzano környékén melyik pincénél érdemes látogatást tenni (a Cantina Terlanon kívül), hálás vagyok az ötletekért.