Fantasztikus, hogy meg tudsz alázni....kérlek ne kommenteld az én hozzászólásaimat többé.
Volt kint klímás szakember, nem is valami egynyaras kókler, és csak olyan megoldást tudott, amit én nem tudtam elfogadni: a folyosó korlátjára felszerelt kültéri. Egy zárlat, egy áramütés és valaki megy börtönbe. Arról nem szólva, hogy elég egy kissé rezonáló állapot/üzemmód a kültériben és megzengeti a korlát az egész házat. Ezután maradtunk monoblokkos megoldásban, az azért dőlt dugába, mert a lyukfúró nem vállalta a lyukak fúrását az esetleg lehulló vakolatdarabok miatt.
Megismétlem, mert szemmel láthatóan nem érteted meg: egy szakember talán olyan megoldást tud javasolni, ami neked soha az életben nem jutna eszedbe. Ami SZERINED nem lehetséges, az talán neki évente ötször előforduló rutinmunka. Miért akar olyan sok ember okosabb lenni a szakembereknél?
Te tudományosan görcsölsz, okoskodsz, termék-információkat gyűjtögetsz hetekig, ehelett egy szakember meg ránézne a falra és harmadik másodpercben közölné pl hogy a kültéri egységet feltehetjük akár a tetőre is. És te talán még akkor sem fogsz rájönni, hogy sokkal könnyebb lenne az életed, ha nem néznéd hülyének a szakembereket és nem erőltetnéd rájuk mindenáron a te földhözragadt találmányodat.
Köszönöm a javaslatod, ez majd akkor jön, ha kapok méretet és szerintem elvileg elfér. Én most a katalógusadatot kérem, az független a rendelkezésre álló helytől.
Ha a klímának "okos" a ventilátora, akkor megpróbálja tartani az optimális légmennyiséget , tehát a cső szűkítést/kanyart/hosszúságot megpróbálja ventilátor fordulatszám emelésével kompenzálni. Ekkor a nem-optimális cső miatt a klíma hatásfoka csak egy picit romlik, viszont a zaja magasabb lesz a túlságosan fékező cső miatta felpörgő ventilátor miatt.
Egyébként mobil klímák csöveinél a legtöbb átalakító valójában nem szűkület, csupán a kerek formájú cső keresztmetszet-csökkenés nélkül átalakul lapos formájú csővé. Az a gyártó, aki nem képes ilyen keresztmetszet csökkenés nélküli átalakítót csinálni, az szerintem erősen hülye :)
Szakembereket szólítom, kérek segítséget. ÍMinimum 2.5 kW-os berendezést keresek, ami a lehető legalacsonyabb kültérivel bír.
Függőfolyosón tudom csak elhelyezni, és van egy tetőzet ami alá úgy kell beférni, hogy ne szűkítsem le a meglévő tartószerkezet szintje alá a kültéri alját (plusz persze a konzolt).
Nekem már többször volt mobil klímát de ilyen szűkítés egyszer sem volt gyárilag.
Azon a 10-12cm széles csövön a meleg levegőt nyomja kifelé mint állat.
Szerintem azzal, hogy szűkített rosszabb lesz a hatásfoka.
A mobil klímák csinálják is a vákumot azok amelyik egycsöves kivezetésű, szívják befelé a kulcslyukon az ajtó alatt bárhol ahol csak tudja a levegőt a mobil klímának ezért rossz a hatásfoka.
Durván az jön ki , hogy 8kW ( 180 nap , -15°C külsö és 22°C belsö hömérsékletre számolva ) . Nem tudom , hogy mennyire árnyékoltak az ablakaid ( benapozás végett ) , mennyire szigeteltek a falak , milyen a tájolása a háznak .
Ha csak 10°C-os különbséget veszek alapul , akkor átlagosan 2,1kW-os hütöteljesítmény kellene , de ugye használtok fogyasztókat , amik hulladékhöt termelnek , valamint Ti is éltek a házban . Így könnyedén elöfordulhat , hogy a klíma meg sem áll . Ha így van , akkor napközben emelkednie kellene a házban a hömérsékletnek a beállított fölé ( Ilyenkor alulméretezett a teljesítménye ) . Viszont , ha a hömérséklet nem emelkedik , de néha éjjel leáll kis idöre , akkor teljesítményileg megfelelö .
Viszont tudtok aludni, ahogy egy használó írta lentebb, nálad napi egy doboz cigi áráért alszol. Jót. Le kell dojni. Besz@rik, kiszerelteted, új be. Én nem ruganyoznák rajta tovább.
Egyszerü a dolog . Csak szoksz vele találkozni . Miért nem kérdezel rá , hogy milyen a tapasztalata a klímával , mert Te is gondolkodol egyet felszerelni? Nem kerül semmibe se . Lehet , hogy napelemeket is fog telepíttetni az állami támogatásból és erre már meg volt a pénze . Tudod jön az infláció , így inkább befektette a pénzét klímába .:-)
Honnan tudod , hogy nem éppen fütésre szánják ? Nekem is 9 évig volt egy klíma , amivel csak fütöttem . Akkor rólam is ezt gondoltad volna ? Köszönöm ! :-(
Most már van harmadik éve két klímám , az egyikkel fütök , a másikkal meg hütök . Ilyenkor mit gondolsz a tulajról ? Ha még azt is elárulom , hogy a fütöklíma a padlástérben van felfüggesztve nálam . :-)
Lényegében nem azért fogyaszt többet mert on-off . Ha a beállított hömérsékletet mind a kettö tartja , akkor köztük csak a hütöközeg és az EER ami különbség . Magyarul , ha az on-off-os gép tud EER 5-öt és az inverteres pedig EER 8-at , akkor az adja a különbséget a fogyasztásban . Ennyit fejlödött a világ . Az elsö az ki-be kapcsolgat , míg a modernabb folyamatosan dolgozik a lehetöségekhez képest .
Jogos a meglátásod , hogy kell használni az on-off-os klímát , amíg müködik . Természetesen , ha neked nem zavaró a müködése .:-)
Ha jól látom egy csöves . Eleve ha megfogod a csövet , akkor az is forró . Oda süt a Nap az ablakba , a belsö reluxa nem sokat ér , mert a rávetödö napsugár már a benti levegöt melegíti . A kifújt levegö helyett a friss levegö ( ami kinti hömérsékletü ) az ablakráma és a szárny között jut be . Húzd végig a kezed alul felül az ablak szárny mellett és ha nem érzel befelé áramló levegöt , akkor jó a tömítésed a szárny körül .
A klímád nem 2-3 éves , tehát nem gondolok arra , hogy esetleg elszökött némi gáz és az okozna galibát . A filter tiszta , tud áramlani a levegö szabadon a höcserélön ? Ne haragudj meg a kérdésemért ! Hütésre van állítva , nem csak párátlanításra ?
ugyanúgy használom mint az előző két évben, szóval nekem ez a 13-14 fokos levegő a gyanús. az tavaly lehet hogy még 8-10 C fok volt és azért hűtött rendesen.
Azt az egy helyiséget csukott ajtónál letudja hüteni . A kérdés még az , hogy hová fújja a forró levegöt és honnan pótlódik a kifújt forró levegö? Esetleg a szoba ablakán keresztül a Nap nem melegíti a szobát ? Mert jelenleg ilyen kánikulában a külsö falak is nagyon melegek tudnak lenni , ha nem höszigetelt a ház . Régen ( 22 éve ) nekem is volt mobilklímám . Hangos volt , de jól végezte a dolgát .
csak ezt az egy helységet akarom hűteni az ajtó zárva. a szomszédos helységek hőmérsékletét azért írtam, mert az épület többi helységében 30 fok van klíma nélkül.
Segítene valaki megfejteni, hogy az én készülékemben van-e a hiba vagy ez a szitu normális?
Van egy 1350 W-os mobilklímám ami 3 éves és az első 2 évben kifogástalanul működött. Pár napja használom idén és azt tapasztaltam, hogy nem nagyon hűti a helységet ami 15 nm (cca 40 köbméter). A klíma 13-14C fokos levegőt fúj ki és a a szomszédos helyiségek 30 fokos levegőjét 5- 6 órás használat után sem viszi le jobban mint 28 fok. Mi lehet a gond? a 13-14 fokos kiáramló levegő túl meleg? Előre is köszönöm a segítséget.
Én emlékszem rosszul vagy tényleg durván felment a klíma csövezés méterének az ára? Valami 4-5e forintra emlékszem tavalyról most meg 7 és 12 közötti árakat láttam. Nyersanyag emelkedés ennek is betett?
A vegyi dübel alatt : furat nem ütvefúróval kifúrva , harisnya , bele kétkomponentes ragasztó , majd a csavar tolva befelé és forgatva egy irányba , majd szilárdulás után szerelés .
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy régi 3.5 kwh Midea klímám. Ez még on/off rendszerrel működik. Viszont nem tudom mennyire normális dolog az hogy egy nap alatt 16 kwh áramot fogyaszt.
Amit hűteni kell neki az egy 25 nm nappali és vele szemben van egy hálószoba. A szigetelés a házon : 50 cm vályog fal. hideg falak szigetelve belűl. kb 2.20 a belmagasság.
Viszont cserélném a klímát egy ujabb fajtára ami már inverteres
sayen klímákról mi a vélemény ?
Az újabb klímák mennyivel fogyaztanak kevesebbet ?
Ha kiszámolod, 20 kiló terhel, a tervező kiszámolta a terhelésre. A kültérinek a 20 kilós külső terhelésére a rögzítés többszörös túlméretezés (a statikus 1,54 szeres helyett).
B30-as üreges tégla, ezért 160-as tipli, és 200-as csavar ment fel, (a 40-es zártszelvény miatt).
A statikus klímás terheléses tesztet hozta, felénél 100 kg terhelés.
Tiplit , vagy önfeszítö alapcsavart raktatok ? Nem kellett volna megduplázni a felsö felfogatásokat ? Elég nehéz a klíma kültérinek az a része , ami távolabb esik a felfogatástól .
Ha már kivolt szerelve a panel , akkor a másik oldalon nem nézted meg , hogy milyen állapotban van a cínezés . Lehet , hogy csak újra kellene cínezni . Voltam már úgy én is , hogy terhelés alatt a vékony cínréteg lassan át égett . Újra cínezve tökéletesen üzemelt .
Sajnos a fővárostól messze, Pápán. Próbálok klimás szakit keresni, de aki Daikin-t be tud szerezni, az szeptemberig csurig van melóval. A klimát leszállítja de a felszerelést időhiány miatt nem vállalja.
Üdv. Segítséget kérnék ha esetleg van valaki olyan a topikban akit én keresek. NILE 15 évvel ezelött felszerelt klimánk panelján behalt vagy behalófélben van valami alkatrész(mellékelem a képeket). Keresem azt a embert szakit,aki esetleg megtudná javítani a panelt,vagy van ilyen panelja ,vagy megmondja mit vegyek mik ezek a alkatrészek és én kicserélem. Köszönöm. A R101 számú ellenállást elhajtottam attól a téglatest alakú valamitől és ezután már hűtött a készülék,de kb.óránként kikell kapcsolni mert kezd amperszaga lenni.
Köszi, ez nagyjából megnyugtató. Csak eddig nem így működött. Mondjuk eddig a gyerek 27 fokon használta és nem automatán. Talán valóban ez okozza. Viszont az érem másik oldalán ott a brutális túlméretezés: 3.5kw/10m². Mindegy, végül is a feladatát ellátja, de azért szóltam a szerelőnek, nézzen rá. Mondjuk hibakód nincs, nem sípol egyikre sem.
A 8 az Bar, jól emlékszel, és ezeket a klímákat nem kell utána tölteni, mint a járműklímákat, gáztömörek a toldások benne. Ha mégis, akkor javítani kell, vagy olyan öreg, hogy elkopott benne a beltériben a cső, de akkor kuka.
Jelenleg 17:30 és kint északi oldalon árnyénban 2 méter magasan a föld fölött 27.2°C és 41% a RTP . Akkor milyen pára jön be éjjel ? Esetleg a kert öntözéséböl kialakuló .:-)
Kis humor Herold. Mondjuk a bent élő emberek által kilélegzett vízpára és a benti növények által leadott pára. Amúgy te szárazra törlöd a kádat használat után?
Igen, a ventilátor van automatán, az üzemmód az hűtés. Az igazsághoz tartozik, hogy a gyerek használja, de úgy rémlik, hogy többnyire fenyőfa állások volt használva. Létezik, hogy automatán ennyire vissza tud venni? A szintén 3.5-es gree 20 nm-en leállítja a kültérit egy idő után, pedig az papíron jobban lemegy.
Jelenleg 17:30 és kint északi oldalon árnyénban 2 méter magasan a föld fölött 27.2°C és 41% a RTP . Akkor milyen pára jön be éjjel ? Esetleg a kert öntözéséböl kialakuló .:-)
Sziasztok. Van egy Daikin ftx35km(?), ha jól emlékszem a típusra. Pici ( 10nm ) szobában van, tehát alaposan túlméretezett, de mindegy, nem ez a gond. Az elmúlt két nyáron szépen tette a dolgát. Tavaszi karbantartás óta most először lett bekapcsolva. 26 fok automata venti. Lehűti a szobát, nem hűti túl, viszont nem áll le se a kültéri, se a beltéri. Eddig úgy működött, hogy pikk-pakk lehűtött, majd kültéri és beltéri mókus leállt, aztán újraindult, ha kellett. Most ilyen egyáltalán nincs, és pedig úgy tudom, hogy Daikin nem épp a minimálisra történő leszabályozásáról híres ( bár inverter vagy kompresszor, vagy hogy hívják, az csendesedik, de előző két szezonban a kültéri venti is állt sokszor ). Sőt, este, már napsütés nélkül sem állt le. Infrás mérővel ( más nincs ) kilépésnél mértem 17, pár tizedet, de mértem 15.3-at is ( greenél 9.3 ). Karbantartásnál nem nagyon kellett takarítani, azért a beltéri ki lett locsolgatva és permetezve, nyomáspróba jó volt ( csak nem mondok hülyeséget, de mintha 8-at mondott volna a klímás, hogy mit, azt nem tudom. Bar? ), létezik, hogy több gáz ment el, mint ilyenkor szokás? Nem zajos, nem zörög, nem szörcsög.
Jövő héten jön a szerelő, csak izgulok, mi lehet? Vagy auto állásban ennyire képes lenne lemenni? Nem igazán hiszem. Valakinek ötlet?
Ha elfogadsz egy tapasztalatot, tanácsot: konyhába kerülő klímát főzés, sütés mértékétől függően akár havonta (klímás zsíroldóval) tisztítani kell, mert a főzés gőzei lecsapódnak rajta.
Szóval ne hanyagoljátok el a karbantartást, mert megbosszuja magát.
Engem a benti levegö hömérséklete és relatív páratartalma érdekel , ha a házban vagyok . Ezért írtam , hogy amennyiben olyan a kinti helyzet , csak akkor használom az éjszakai visszahütést , szellöztetést az ablakok nyitásával . A többi esetben a házban lévö rendszerek ( gépi szellöztetés rekuperációval , hütés-fütés klímával ) biztosítják a kívánt értékeket . :-)
Ha odakint magasabb a levegő víztartalma (nem a relatív páratartalom számít, hanem az abszolút víztartalom!), akkor szellőző levegővel sajnos extra pára is jön befelé. Ha viszont odakinn alacsonyabb a levegő víztartalma, akkor a szellőztetés egyúttel szárítja is a levegő (ez télen problémát okoz, nyáron viszont jó dolog, csak sajnos ritkán fordul elő :)
Adatok a hömérsékletröl és a RPT-ról . Este direkt nem kapcsoltam be a klímát , így 22:00-kor volt 25,4°C és 45% RPT . Reggel 7:00-kor 24,5°C és 47% RPT . Ablakok ilyenkor vannak becsukva , mert keleti oldalon vannak és ilyenkor már teliben süti a Nap . A müszer helye az ágy magasságában a hálószoba belsö falánál , tehát a szellöztetö légáramon kívül . Két ember alszik a hálóban , tehát ott van még plusz " fütés és párologtatás " .
Nagyon párás nem lehet a külsö levegö , mert még számottevö harmat sincs . Ha van harmat , akkor a lemezcseréptetön kicsapódik a pára és lecsurog az ereszen .:-)
"éjjel nyugodtan lehetnek az ablakok nyitva , mert kintröl sem jut be plusz pára a jelenlegi idöjárásban ."
Ha a szorgalmas páramentesítés után ablakot nyitsz, azzal talán újra párát engedsz befelé.
Nem írtad, hogy a páramentesítés végén mennyi volt a lakásodban a levegő víztartalma, de pl felétek az elmúlt éjszaka folyamán a kinti levegő víztartalma köbméterenként 11 gramm körül volt, ami mondjuk 25 fokos szobahőmérséklet esetén 60 %-os páratartamat jelent.
Tehát ha a páramentesítés végére a lakásban 11 gramm/m3 alatti volt a víztartalom, akkor éjjel az ablak nyitás után kintről extra pára jött befelé.
Igaz, hogy a nyitott ablakon ezzel egyidőben meleg is ment kifelé, tehát az ablak nyitástól valószínűleg nem lett rosszabb a hőérzet.
Jelenleg is mi itthon ezt a módot alkalmazzuk .:-)
Nappal a klíma csak akkor indul , ha a benti hömérséklet magasabb mint 25°C . Viszont ezt a hömérsékletet csak maximum 45% relatív páratartalomig tartjuk . Utánna hütés és egyidöben ugye a klíma eltávolítja a házból a felesleges párát annyira , hogy éjjel nyugodtan lehetnek az ablakok nyitva , mert kintröl sem jut be plusz pára a jelenlegi idöjárásban . Más lenne a helyzet , ha magas lenne a kinti páratartalom . Akkor a klíma éjjel is müködne , ha kellene . Nekem a házikóm egyik oldala a parkra néz , a másik oldala átelemben egy eléggé frekventált útra és vasútra . Mi már megszoktuk az éjjeli zajokat ennyi év alatt ( 1998-tól ) . A szúnyoghálónk üvegszálas és a keret beillesztése után az ablakkeretbe körbe szilikonoztam . Így : No pasarán! Nem fognak átjutni! :-))
Tehát akkor ez megfelel a célnak? (Normál funkciók elegek, meg hogy ne legyen állandó robaj tőle, csak halk morajlás maximum, mint kint a hűtőm amikor "bedurran"). Ha a többiek se fikázzák le, akkor megveszem ezt :D
Na, az nem jó semmire, ha kint is 25 fok van éjjel. Ráadásul behallatszanak az idegesítő kinti zajok + bogarak is bejönnek, ami nem kellemes. A "szúnyogháló" pedig sokszor nem ér semmit.
Szerintem ne hagy magad megvezetni. Aki Aux-ot erőltet Daikin helyett, az nem tisztességes. Merre vagy helyileg, lehet, hogy tud itt valaki ajánlani normális céget a közeledben...
lakasfelujitas kereteben inverteres split klimat szeretnek beszereltetni. Mivel nalam a megbizhatosag mellett a minel csendesebb bel- es kulteri egyseg a legfontosabb, az itt valamint egy masik forumban is olvasottak alapjan Daikin Sensira vagy Comfora modellt szereltetnek be, 2.5kW es 3.5kW-os valtozatokban.
(A sokak altal szinten favorizalt Mitsubishi es Fujitsu markakat 50km-es korzetben nem forgalmazza es szereli fel senki...)
Klimaszerelo kijott, felmerte a lakast, azonban a Daikin helyett Aux-ra vagy Gree-re akar rabeszelni, mivel Comforat nem tud beszerzni es a hosszabb garancia es a jobb (?) minoseg miatt inkabb ezeket ajanlja a Daikin helyett.
A Gree-t a japan markak utan besorolva itt tobben ajanljatok, habar az Amber Royal 3.5kW az kb. annyiba kerulne mint a Daikin Comfora 3.5kW de "papiron" meg a Sensira is csendesebb a Comfora meg plane.
Aux-rol meg nem is hallottam egyaltalan es itt se talaltam velemenyt senkitol, de az lejott hogy az is kinai marka. A muszaki adatai kozott raadasul meg a minimalis zajszint sincs megadva csak egy atlagolt 43 dB(A) ertek. Van errol a markarol valakinek tapasztalata?
Ez lemaradt: 30 fokban nemigen tudok aludni és tudtam, hogy a szállásomon nem lesz légkondi, ezért vittem magammal egy szép nagy ventilátort "bioklíma tuning" céljára. Reggel tüsszögtem, mert megfáztam a 30 fokban :)
Az emberi test iszonyú jó hatásfokkal képes hűteni magát a test felületén történő egyszerű párolgással (és ez NEM csak izzadás mellett működik!),
feltéve ha
- nem akadályozzuk (pl ruházatunkkal) a bőr felülete felett megjelenő pára-réteg távozását
- egy kicsit rásegítünk a keletkezett pára elköltözésére a bőrünk közeléből (pl ventilátor).
Én pl dolgoztam már így órákig 50-70 fokos környezetben is (pl hőközpont, napsütötte padlástér, stb) minden probléma nélkül.
Persze a ventilátor csak EGY bizonyos irányban biztosítja az hűtést, az ember viszont a lakásban TÖBB helyen szokott tartózkodni, ezért a "bioklíma" élvezeti értéke alacsonyabb az igazi klímához képest :)
Aki nem bírja a ventilátor keltette légáramot, az alkalmazhat motoros punkát, habár ez a trükk Európában szinte teljesen ismeretlen.
Ez a gond, hogy hiába is nézem át valami katalógusban, úgyis rosszat fogok választani, mert nem értek hozzá. Semennyire. Kegyelemkettes voltam technikából, idétlen művészléleknek tartanak az ismerőseim aki "nem jár két lábbal a Földön"
Amit az egyik válaszoló linkelt az pl. jó választás lenne? Csak mert ott van mód "beszereléssel együtt" kérni ami nagy fegyvertény, mert ezt - sem - tudnám elintézni.
Mi okozhatja azt, hogy a klíma beltéri egysége fűtésre használva, mintha folyamatosan hullámzóan változtatná a kifújt levegő mennyiségét, így a hangjában is hallható ez a folyamatos hullámzás. Alacsonyabb ventilátor fokozatokon erősebb, turbó módban picit másabb a hangja de ott is hallható.
Egyébként ez a jelenség egyre erősödött a tél alatt.
Most hűtésre kapcsolva nem hallom ezt a hangot, egyenletes a levegő kiáramlása.
De tulajdonképpen meg is válaszoltál mindent, köszönöm. Ha mindenhol a legolcsóbb árral számolok, akkor 90e plusz a konzol 80e.
Az 170e barátok között is. Ha erre neked azt mondják 85e, azt soknak találod és kérsz számlát az összeg alátámasztására vagy örülsz és röhögve kifizeted, ha neked kell ezért felelned?
Nem értek hozzá, így simán írhattam pontatlanságot.
Köszönöm a javítást, válaszod.
Hibás, szakszerűtlen telepítés miatt kellett bontani a kötést és elforgatni 90 fokkal.
Ehhez kellett még egyedi konzolt tervezni, legyártani.
Mivel az egyik beltéri szintén szakszerűtlenül, rossz helyre került, így ott két lehetőség volt, vagy toldani a meglévőt, vagy újat, itt számoljuk amelyik olcsóbb.
Ezeket is ha beárazod köszönöm, a 2 egyedi konzolt vegyük 80 ezernek.
Ez így elég komplex kérdés. A kültéri egység leszereléshez nem kell lefejteni a gázt, hanem csak vissza kell szivatni a kültéribe. Ez nem külön munkafolyamat. Ha le kell fejteni a gázt, annak valami külön okának kell lenni. A két kültéri egység normál leszerelésének költsége kb. 20.000 forint szokott lenni. Egy beltéri arrébbrakása véséssel, új csövezéssel 30-40 ezer. Kondenzvízjavítás: nehéz látatlanban, de arra is lehet számolni egy 10-15 ezret. A töltést megintcsak nem értem, mert ha leszerelek egy kültérit, és megvan benne a hűtőközegtöltet, akkor nem kell tölteni. Ha tölteni kell, annak oka van, pl. elment belőle a gáz. Ha sima visszaszerelés, akkor kb. 15-20 ezer forint/darab.
Várom, várom, ezért is írtam, hogy adott esetben nem ingyen várom, csak ne verjenek át... Az üzletek úgyis hazudni fognak, mert ez az érdekük, a többi laikus ugyanolyan hülye ebben, mint én, szóval reménykedem benne, hogy itt van olyan aki tud tippet adni.
Alapból utálok döntéseket hozni, mert mindig rácseszek.
Sajnos többet nem is találtam eddig ebben az árkategóriában... Tartósnak nem feltétlenül kell lennie, mert nem hiszem, hogy megérem a következő nyarat. Csak most ezt a nyarat tegye... "elviselhetővé", mert így most nem az. Főleg éjjelenként, aludni alig tudok a 26 fokos "kellemes" időjárásban.
A hangereje ami még érdekes kérdés, de szerencsére az is fentvan talán valahol.
Tudsz mondani egy pontos típust úgy 100-120 ezer Forint környékén? Még fizetek is, ha ajánlasz, csak én annyira nem értek ehhez, hogy ténylegesen "semennyire". Csak egy teljesen átlagos laikus vagyok, akinek elege van az elviselhetetlen meleg időjárásból.
A "fizetek az ajánlásért", mindenkire vonatkozik, csak valaki mondja meg melyiket vegyem... Anno a számítógépemet is így állítottam össze, egy fórumos tipp szerint és az eddig bevált.
A lényeg annyi, hogy hűvös legyen és ne legyen túl hangos. Esetleg még az, hogy ne fogyasszon "túl" sokat.
Megnyugtatlak nem én minuszolok agyba-főbe. Valszeg másnak is feltűnt hogy egy személy tartja fent ezt a topikot száz másik nickről. Ennyi a válaszod a hozzászólásomra?
Ezért tényleg érdemes volt új nicket regisztrálni. Habár gondolom te vagy a beteges minuszoló...így még egy nickről folytathatod szánalmas tevékenységedet...
A TEK rád töri az ajtót éjjel ha nem hivatalosan szerelteted fel. Ekkora baromságot ami itt folyik, ha tudod szereld fel magadnak senki nem fog veled foglalkozni.
Sziasztok.Rendelni szeretnék egy klimát webáruházon keresztül.Elviekben a rendelés után a futár hoz egy papírt ami egy nyilatkozat ami arról szól,hogy én majd a felszerelést egy hivatalos klímaszerelővel fogom elvégeztetni.De ha a klímát nem hivatalosan szerelném fel akkor ezt ellenőrizhetik?vagy,hogy működik ez a dolog.Köszi
Ismerosomnek szuksege lenne "hirtelen" egy kb. 5 nm szoba hutesere, amit ablakklimaval szeretne megoldani, persze minel hamarabb, minel olcsobban. Tudtok otletet adni?
Vatera, marketplace, legrosszabb esetben is vasárban elmegy nem? Legalábbis ilyen 10-15000 Ft os leszerelt noname spliti klímákat azonnal elviszik ha működik és gáz is van benne..
De azért a hűtőközeget simán lehet lefejteni és újrahasznosítani, Daikin elkezdte. Az egész készüléket, minden része újrahasznosítható, a hűtőkőzeg akár regenerálható.
A Pofára esés borítékolva, de nem akarom elvenni a kedved. Ez a klíma az egyik leggagyibb a piacon. Válassz más valami más márkát Gree syen Hisense Polar Cascade, Sinclair közül.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az alábbi típus az jó-e avagy csak átakarnak verni.
"Whirlpool 312L", egy nagyjából "5 méter x 5 méter" (nem pontos adat, de hasonló méret) szobába lenne, elsősorban a nyári kegyetlen meleg elleni védekezésként, és éjszakára "kellemes alvási időjárást" biztosítani ami nem a nyáron megszokott "nappal 28-30, éjjel 25 környéke", amikor éjjel kb. belefulladok a saját izzadtságomba és pánikrohamszerű tünetek közt ébredek vagy ötször (Ez minden, csak nem pihentető). A szerelő előzetes mérései alapján beszerelhető és az ára is "megfelelő" nekem, de nem akarom, hogy átverjenek. A szoba ajtaja mindig csukva van, a ház szigetelt, de "lakótelepi ház" (de nem házgyári panel, hanem a '80-as évek második felében épült "kísérleti lakótelepi ház, kb. ilyen: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Kemerov%C3%B3_lak%C3%B3telep_-_kisk%C3%B6r%C3%BAt.jpg/1200px-Kemerov%C3%B3_lak%C3%B3telep_-_kisk%C3%B6r%C3%BAt.jpg - második emeleten.
Nem tudom nem-e csak becsapni akarnak, mert egyáltalán nem értek ehhez sajnos semmit - jó lenne nem pofára esni vele.
Ha a leszereléskor a régi használt klímába vissza lett fejve a (ma már tiltott) gáz, akkor tudtommal nem tilos újra üzembe helyezni máshol.
De ha már nincs meg az eredeti saját gáza, akkor a ma beszerezhető gázok közül valószínűleg egyik sem alkalmas a régi gáz helyettesítésére, az új gázra történő átalakítás meg többe kerülne mint egy teljesen új klíma.
Szóval, ha már nincs meg a régi gáz, akkor használhatatlan, hiába működne amúgy hibátlanul.
A burkolat ABS, a nyáklap is értékes és a hőcserélő+csövek is szinesfém, pénz, ha rendes hulladékudvarba és utána hasznosítóba kerül, akkor minden egyes porcikája érték, vannak erre szakosodott cégek, a lerakás már nem számottevő.
A gáz viszont gáz... ráfogják szivárgásra és annyi. Bár lehet hulladékégetőben előfordul, de nem hallottam még róla.
Éppen ez a lényeg, ezért nem kéne szemétre dobni a még jól működő klímát. Mert abból egészen biztosan a légkörbe fog kerülni a benne lévő károsnak ítélt gáz. Persze az a "pár darab műanyag" egy klímaberendezésnél szerintem akár 4-5 kg is lehet. Érdemes utánaszámolni....Nemrég Windy írta, hogy az új telepítéseiknek már a 40 százaléka gépcsere. Valahol olvastam, lehet, hogy itt, hogy egy szezonban Magyarországon kb. 100.000 új splitklíma kerül felszerelésre. Ha csak a 30 százalékkal számolunk, akkor is 30.000*5 kg, az 150.000 kg, azaz 150 tonna vegyes műanyaghulladék, amit senki nem vesz át újrahasznosításra. Ugye, hogy nem is annyira jelentéktelen az a "pár darab műanyag"?
Azt szeretném megkérdezni, hogy az alábbi típus az jó-e avagy csak átakarnak verni.
"Whirlpool 312L", egy nagyjából "5 méter x 5 méter" (nem pontos adat, de hasonló méret) szobába lenne, elsősorban a nyári kegyetlen meleg elleni védekezésként, és éjszakára "kellemes alvási időjárást" biztosítani ami nem a nyáron megszokott "nappal 28-30, éjjel 25 környéke", amikor éjjel kb. belefulladok a saját izzadtságomba és pánikrohamszerű tünetek közt ébredek vagy ötször (Ez minden, csak nem pihentető). A szerelő előzetes mérései alapján beszerelhető és az ára is "megfelelő" nekem, de nem akarom, hogy átverjenek. A szoba ajtaja mindig csukva van, a ház szigetelt, de "lakótelepi ház" (de nem házgyári panel, hanem a '80-as évek második felében épült "kísérleti lakótelepi ház, kb. ilyen: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Kemerov%C3%B3_lak%C3%B3telep_-_kisk%C3%B6r%C3%BAt.jpg/1200px-Kemerov%C3%B3_lak%C3%B3telep_-_kisk%C3%B6r%C3%BAt.jpg - második emeleten.
Mennyire jó ez? Mik a kockázatok? Esetleg csak hülyítenek?
Ezzel a véleménnyel valószínűleg kisebbségben lennél pl az ausztráliai bőrrákosok konferenciáján. Viszont az 50 faktoros napvédő krém gyártók konferenciáján megtapsolnának :)
A környezetvédelmi törvényeket sajnos nem én hozom.
Ha én hoznám, akkor pl a széndioxid kibocsátást korlátozó törvények egy részét aláíró politikusok aljasabbik fele börtönben ülne (mert neki csak az agyatlan buta sötétzöldek szavazatai számítanak, az okozott károkat leszarja), a butábbik fele meg át lenne irányítva egy kőbányába, ott csak kevés kárt tud okozni az emberiségnek.
Akkor menj el lakni azokra a szigetekre , ahová az óceáni áramlatok hordják azokat az apró müanyag flakonokat .:-) Az ózonlyukat meg hagyd a Földünkre , hogy hogyan szünteti meg .
Valami olyasmi rémlik, hogy egyetlen kis klímából kiszökő (vagy készakarva kiengedett) tiltott fajta gáz több focipálya méretű lyukat üt a Föld ózonrétegébe, ekkora környezetszennyezéshez képest smafu pár műanyag darab.
Én ezt értem. Csak hát ez egy olyan szabály....hagy ne mondjam, hogy milyen. Szerinted mi történik egy egyébként teljesen üzemképes klímaberendezéssel, amit az általad citált törvény szerint nem lehet felszerelni és használni? Megsúgom, megy a méhtelepre, ahol vasasjózsi szétbontja, a gázt elengedi belőle, az egészet, bele a légkörbe, a fémet újrahasznosítják, de a műanyagok, meg egyéb vackok, amik azért még benne vannak egy klímaberendezésbe, azok mennek a hulladéktelepre. Azaz magyarol szennyezzük vele a környezetet és nem kicsit, mert a műanyag elemek még akkor is itt lesznek, amikor ez ember már csak valami halvány emlék lesz a Föld emlékezetében. Akkor már nem környezetkímélőbb - zöldebb - a működő berendezést felszerelni olyan helyre, ahol még jópár évig hasznos lehet. Még akkor is, ha az egyébként fontos törvény, szabály alkalmazása itt pont a törvényalkotó szándékának ellenkezőjét eredményezi.
"A hősugárzásos hűtés úgy működik, hogy...." Nem működik sehogy, mert nincs ilyen fogalom. "
Ha én leírok egy fogalmat, az legkésőbb attól a pillanattól kezdve már létezik. Maximum a világ még nem érett meg a megértésére :)
Képzelj el egy üreges nagy vas gömböt, a közepében lebeg egy tömör vas golyó. A nagy gömb belsejében nincs levegő (tökéletes vákuum), tehát közöttük szó sem lehet hőVEZETÉSes hőátadásról. Mindkettő azonos hőmérsékletű, tehát hőSUGÁRZÁS útján sincs közöttük energia átadás semmilyen irányban.
Most lehűtjük a külső gömböt. Aki itt azt gondolja, hogy a belső vasgolyó hőmérséklete nem változik (továbbra is ugyanolyan meleg marad örökre) az nem érti, hogy mi az a hősugárzás :) mivel a melegebb belső vasgolyó hősugárzás útján hőenergiát fog leadni a külső, hidegebb gömb irányába, egészen addig, amíg a vasgolyó<->vasgömb energia mérleg újra egyensúlyba nem kerül, magyarul megfogalmazva: a vasgolyó addig fog hűlni, amíg újra azonos hőmérsékletű nem lesz, mint a külső vasgömb.
Tehát a belső vasgolyót lehűtöttük, mégpedig saját hősugárzása felhasználásával. Tehát mégiscsak létezik olyan. hogy hősugárzásos hűtés :)
A mennyezethűtés ugyanezt a trükköt is alkalmazza, tehát nem csak a szoba levegőjét hűti, hanem közvetlenül a bőrünk felületéről is extra hőt von el (ha nem akadályozzuk pl vastag ruházattal :). Sőt a hűtő klíma sem csak a levegőt hűti, hanem a hideg levegő segítségével minden tárgyat hidegebbé tesz körülöttünk, márpedig minél hidegebbek a körülöttünk lévő felületek, annál több hő távozik sugárzásos úton is a bőrünkről.
"Ez a folyamat pedig a termodinamika második főtétele szerint nem megfordítható."
Remélhetőleg a vasgolyó húlése közben rájöttél, hogy nem fordítottunk meg semmit :)
Egyébként a Wikipédián (és sajnos tankönyvekben is) előfordulnak olyan magyarázatok, amiből az látszik, hogy aki írt, az sem értette :) vagy ha ő értette is, nem tudta (köz)érthetően megfogalmazni.
Az első főtétel egyébként az általános energiamegmaradás törvénye, ami a termodinamikai folyamatokra is érvényes. Egy elszigetelt rendszer energiája annyival növekszik, amennyi a rendszert ért kölcsönhatás energiája+munka.
Klasszikusan három főtétele van. Nulladik főtételt is tekintenek, tehát, ha így nézzük, akkor négy....Mondjuk nekem ez már közel harminc éve volt, úgyhogy azért annyira nem vágom, csak alapszinten, de mostanában át kellett néznem, mert a lányom fizika érettségijekor felmerült...
"Nem fordítunk meg semmiféle tételt. A hősugárzásos hűtés úgy működik, hogy minden melegebb felület minden hidegebb felület felé hőt ad át. Ha azt szeretnénk, hogy a melegebb felület a jelenleginél több hőt adjon le, akkor csökkenthetjük a hidegebb felület hőmérsékletét és/vagy növelhetjük a sugárzás elnyelés szögét (ha lehetséges). Tehát csupán a hidegebb felület hőmérsékletének/méretének/alakjának változtatásával lehetőségünk van befolyásolni a melegebb tárgy sugárzásos hőleadását.
A sok helyütt használatos "hidegsugárzás" kifejezés ezt a jelenséget jelenti, tehát valójában nem "a hideg sugároz", hanem egy hideg felület "szívja el" a hőenergiát egy melegebbtől."
Több ponton is téves, amit írsz. "A hősugárzásos hűtés úgy működik, hogy...." Nem működik sehogy, mert nincs ilyen fogalom. Addig helyes a mondatod, hogy :"....minden melegebb felület minden hidegebb felület felé hőt ad át...." Ez a radiációs FŰTÉS. És mint már írtam, ez csak egyirányú, megfordítva nem igaz, hogy a hidegebb felület hőt "szív" el a melegebb felől (itt most szigorúan a sugárzó hőközlésről van szó).
"Nem fordítunk meg semmiféle tételt."
Van némi értelmezési gondod. Amikor azt mondjuk, hogy "Ez a folyamat pedig a termodinamika második főtétele szerint nem megfordítható." akkor az nem azt jelenti, hogy mi fordítunk meg egy tételt, hanem, hogy a tétel kimondja, hogy a folyamat nem megfordítható. Tehát még egyszer : nem a tétel megfordításáról, hanem a folyamat megfordításá(hatatlanságáról)ról van szó.
Azért érzel te is némi zavart az erőben :
"A sok helyütt használatos "hidegsugárzás" kifejezés ezt a jelenséget jelenti, tehát valójában nem "a hideg sugároz", hanem egy hideg felület "szívja el" a hőenergiát egy melegebbtől."
Tehát igen, ez a "sok helyütt használatos : hidegsugárzás.." teljesen helytelen és igazad valójában nem a hideg sugároz. A mondatod második fele megint csak helytelen, a hideg felület nem szív el semmit.
Miért ne szereltethetne föl magának R22 gázos gépet? Kutya nem foglalkozk vele, és még simán jó lehet. Nálunk a cégünknél nemrég raktak át egyik telephelyről a másikra konténerirodákra vagy tizenöt régi Fujitsu splitet, ami még mind R22-es gázos. Vidáman működnek, semmi bajuk, igaz, hogy vagy tizenöt éve járnak ki minden évben karbantartani, és rendben is vannak a gépek. Még mindig jobbak mint az a "jégakus klíma", ami szart sem ér.
"Én minden tiszteletemmel írok most, és véletlenül sem akarlak megsérteni és kioktatni sem. Ha véletlenül mégis valami ilyesmi jönne le az írásomból, akkor pls. nézd el nekem."
Én nem vagyok sértődős fajta, olyan vagyok, mint a "Dosadi kísérlet" c. könyvben a gowachin jogászok: ha valaki megcáfol / legyőz logikai érvekkel vagy becsületes szakmai vitában, azt megtapsolom :)
"Ez a folyamat pedig a termodinamika második főtétele szerint nem megfordítható. (hőenergia nem adódik át spontán módon alacsonyabb hőmérsékletű testről, magasabb hőmérsékletű testre) Mivel a radiációs energiaátadás spontán folyamat, ebből az adódik, hogy hidegebb rendszer felől nincs sugárzással történő energiaátvitel melegebb felé."
Nem fordítunk meg semmiféle tételt. A hősugárzásos hűtés úgy működik, hogy minden melegebb felület minden hidegebb felület felé hőt ad át. Ha azt szeretnénk, hogy a melegebb felület a jelenleginél több hőt adjon le, akkor csökkenthetjük a hidegebb felület hőmérsékletét és/vagy növelhetjük a sugárzás elnyelés szögét (ha lehetséges). Tehát csupán a hidegebb felület hőmérsékletének/méretének/alakjának változtatásával lehetőségünk van befolyásolni a melegebb tárgy sugárzásos hőleadását.
A sok helyütt használatos "hidegsugárzás" kifejezés ezt a jelenséget jelenti, tehát valójában nem "a hideg sugároz", hanem egy hideg felület "szívja el" a hőenergiát egy melegebbtől.
"mikor a hűtőszekrényt kinyitod, és eléállsz és hideget érzel, az nem sugárzás által történik, hanem egyszerűen a viszonylag nagy hőmérsékletkülönbség miatt a hűtött térből kiáramló hideg levegőt érzed a bőrödön. "
A hűtőszekrényben lévő hideg levegő sokkal nehezebb a konyha levegőjénél. A hűtő ajtajának kinyitásakor a hűtőben tartózkodó hideg "levegő-kocka" alul "kifolyik" a padlóra és ott szétterül, pont úgy, mintha a hűtő a kinyitás pillanatában pl vízzel lett volna tele, csak persze a hideg levegő lassabban folyik/terül, hiszen ezerszer könnyebb. Tehát ha a kísérlet során pl melegítő nadrágban és vastag zokniban térdeltél/guggoltál a hűtő elüt fél méterrel, akkor ebből a kifolyó hideg levegőből valószínűleg semmit sem éreztél.
"déli fekvésű, csak sötétítő függönnyel, 150x150-es ablakkal"
A Nap négyzetméterenként akár 1000 wattnál több hőt is sugározhat, 150x150-es ablak esetén több, mint 2000 wattot.
- ezen hőmennyiség nagy része átmegy az üvegen,
- szépen felmelegíti a sötétítő függönyödet 40-60 fokosra (a függöny színétől függően)
- a forró függöny (mindkét oldalán) azonnal elkezdi melegíteni a vele érintkező szobalevegőt
- a felmelegedett szobalevegő felfelé száll, a helyére alulról (még) nem forró szobalevegő kerül, amit a forró sötétítő függöny szintén felmelegít, tehát megindul a szobában a fűtött levegő körforgása
Tudod-e, hogy hogy hívják azt a dolgot, ami
- 5 négyzetméternyi 50 fokos fűtő felületen érintkezik a levegővel
- folyamatosan forgatja és fűti a levegőt a szobában?
Úgy hívják, hogy FŰTŐ RADIÁTOR.
Szóval amikor nyáron ott lihegsz a forró szobádban, és az ablakra nézel, akkor mostantól ne egy sötétítő függönyt láss, hanem egy teljes erővel fűtő bazinagy radiátort :) Elárulok egy nagy igazságot: a sötétítéstől NEM lesz hűvösebb a szobában. a sötétítő függöny a meleggel csupán annyit csinál, hogy ha behúzod, akkor nem a napsütötte padló/asztal miatt lesz meleg a szobában, hanem a napsütötte függönytől :)
Ha azt szeretnéd, hogy nyáron ne működjön a szobádban egy fűtőtest, akkor a napból jövő hősugarakat az ablakon KÍVÜL kell leállítanod, (külső árnyékoló, redőny, stb) mert ami hő már bejutott az üvegen át, attól már csak drága klíma-forintok árán tudsz megszabadulni.
A hűtőszekrényes példa csupán annak demonstrálására szolgált, hogy a jelenség valóban létezik, tehát lehetséges a bőrt hűteni sugárzásos úton is, nem csak hideg levegővel.
A 30 fokos bőröd hőt veszít hősugárzással minden olyan felület irányában, ami 29,99999 fokos, vagy ennél hidegebb.
Annál nagyobb a hőenergia veszteség, minél hidegebb a máik felület ÉS az a felület minél nagyobb szögben "látszik" (ez is rohadt fontos, a hőmérséklet őnmagában még SEMMIT nem jelent).
A legegyszerűbb megérteni, ha kiválasztasz egy konkrét négyzetcentiméter testfelületet, ez a pont egy 180 fokos félgömböt "lát" a világból. Ha ezen félgömb felületének igen nagy nagy százaléka csak egy picivel hidegebb nála, akkor az a négyzetcentiméter bőrfelület sokkal több hőenergiát ad le, mint abban az esetben, ha a látott félgömbnek csak egy icipici százaléka rohadt hideg.
Magyarul: ha a szobád mennyezete 10 fokkal hidegebb a bőrödnél (és nem vagy felöltözve :), akkor valószínűleg fázni fogsz. De ha a szobád mennyezte szobahőmérsékletű, csak a közepén van egy tenyérnyi, 300 fokkal hidegebb terület annak hűtő hatását észre sem fogod venni, még pedig azért, mert hiába 30-szor hidegebb, mint az előző esete, de a felülte 200-szor kisebb (kisebb szögben látszik a bőröd felől nézve).
Létezik 3 beltérihez kültéri egység, tehát simán megoldható. A kültéri egységtől véges a csövek hossza, ami e beltérihez megy, ezért nem mindegy, ha lehet, legyen a legrövidebb közös helyen.
Az erkély ilyen szempontból jó hely, simán lehet ott.
Márkák az árak alapján:
Japán: Daikin, Mitsubishi, pl.
Kínai: Gree és klónjai: Polar, Cascade, Hisense, Syen, Nord.
Plusz a pára kicsapatása miatt, ami nagyobb hatással bír a hőérzetre, mint pár fokkal hűteni a levegőt. Ugyebár ha a felülethűtés párát csapat ki az már rég rossz. Jöhet a festő. :)
Üdvözletem ismét. Gondolkoztam a tanácsaitokon, szerintem a mobil klíma felejtős lesz, belátom, s egy életem, egy halálom, beruházok egy fali splitre. A szoba, ahol tartózkodom 9 négyzetméteres, déli fekvésű, csak sötétítő függönnyel, 150x150-es ablakkal. 200 ezer forintnál nem akarok sokkal többet költeni erre a projektre, szóval érdekel, hogy melyik márka, ami megbízható, ha jól tudom a Gree az igen megbízható, fűtésre annyira nem használnám a gépet. Mikor érdemes szereltetni, ezt a szezont összeszorított foggal inkább bírjam ki, s szezonon kívül szereltessek?
Videókban mindig vegyszerrel tisztítják a klímákat. Milyen vegyszert érdemes beszerezni amit esetleg hígítva befújok a klimába? Gondolom az autóklímában is használt hab nem a legjobb megoldás erre.
Én minden tiszteletemmel írok most, és véletlenül sem akarlak megsérteni és kioktatni sem. Ha véletlenül mégis valami ilyesmi jönne le az írásomból, akkor pls. nézd el nekem.
A hőenergia sugárzással történő átadása létező (mérhető) dolog, létező fizikai fogalom, esemény. Nem nagyon akarok ebbe mélyebben belemenni, de ez a hőenergia elektromágneses rezgése útján folyik egy bizonyos viszonylag szűk hullámhossz-tartományban (látható-infravörös). Ebben a folyamatban hőenergia adódik át egy magasabb energiájú rendszer felől egy alacsonyabb energiájú felé. Ez a folyamat pedig a termodinamika második főtétele szerint nem megfordítható. (hőenergia nem adódik át spontán módon alacsonyabb hőmérsékletű testről, magasabb hőmérsékletű testre) Mivel a radiációs energiaátadás spontán folyamat, ebből az adódik, hogy hidegebb rendszer felől nincs sugárzással történő energiaátvitel melegebb felé. Magyarul a hűtés nem működik azon a módon, mint a fűtés, sugárzással.
A te példádban, amikor a hűtőszekrényt kinyitod, és eléállsz és hideget érzel, az nem sugárzás által történik, hanem egyszerűen a viszonylag nagy hőmérsékletkülönbség miatt a hűtött térből kiáramló hideg levegőt érzed a bőrödön. Szerintem.
A Nap azért rossz példa, mert mint ismert a sugárzás hatása a távolsággal négyzetesen csökken, ergo majdnem ugyanannyival melegíti a Nap a lábad, mint a fejed.
Sugárzó plafonfűtésnél nem ilyen szerencsés a helyzet az előbb leírt okok miatt.
"Egy, a környezeténél 10-12 K-nel alacsonyabb hőmérsékletű felületnek nincs érzékelhető radiációs hatása"
Házi feladat:
- vetkőzz félmeztelenre (felülről! :)
- guggolj le a hűtőszekrény elé
- csukd be a szemed és nyisd ki a hűtőszekrény ajtaját
A bőrödön abban a pillanatba érezni fogod a hideget, ez a negatív hősugárzás (a bőrfelületed kb 30 fokos, a konyha felületei 22 fokosak, a hűtő belseje viszont 3-5 fokos, ezért a bőröd abban az irányban több höt veszít, mint a környezeted többi, kevésbé hideg irányába).
Rossz hőszigetelésű házakban az öregek folyton a szoba közepén tartózkodtak, vagy ahol nem lehetett (pl fal melletti ágy) ott vastag falvédővel (=hőszigetelő réteggel) burkolták a falat, mert "húz a fal", "süt a hideg a falból".
"Egy 20 °C-os helyiségben egy 30°C-os mennyezet-felület alig érzékelhető hatású. "
Ha már ÉRZED, az már zavaró mértékű, erőszakos hőmérséklet. Akkor legjobb a fűtés/hűtés, ha nem vesszük észre a jelenlétét/irányát, egyszerűen eszünkbe sem jut, hogy ebben a helyiségben bármi ilyesmi működik egyáltalán. Olyan ez, mint egy ország vezetése: az a jó kormány, amire nem is gondolnak az állampolgárok. Pl Svájc miniszereit a lakosság túlnyomó része nem is ismeri (nem érdekli), annyira észrevétlenül dolgozik az ottani kormány (nem hibáznak, ezért nem kell foglalkozni velük).
Egyébként már írtam: felületfűtéses passzívházakban a fűtő felület mindössze 4-5 fokkal melegebb a levegőnél. Ha egy passzívházban a padlót/mennyezetet 30 fokosra fűtenéd, abból 25-26 fokos hőség lenne odabenn.
"Ezért szokás a felülethűtésű szobákba split klímát is szerelni :-)"
Mindenütt akadnak hülye szakemberek (a tényleges szükséglethez képest alulméretezett hűtő rendszer) és/vagy magukat okosnak képzelő emberek ("hülye ez a mérnök, minek nekünk ennyire vastag hőszigetelés" :)
Fizikából egyes :) mert nem figyeltél amikor a hősugárzásról (sugárzás útján történő hőátadásról) volt szó. Büntetésből ki kell állnod a tűző napra délben, amikor 40 fok van és ezt kell hangosan mondogatnod egy órán keresztül: "a felülről jövő sugárzó hő tök hülyeség, tehát a Nap sem tud melegíteni, most is majd megfagyok" :)
A világban milliónyi helyiséget fűtenek kizárólag mennyezetfűtéssel, ne mondd, hogy csak bebeszélik maguknak, hogy nem fáznak :)
A felületfűtés esetében teljesen igazad van, viszont hűtés esetében tévedsz. Egy, a környezeténél 10-12 K-nel alacsonyabb hőmérsékletű felületnek nincs érzékelhető radiációs hatása. A fűtés esetében is jelentős a hőmérséklet-különbség a fűtő felület és a helyiség hőmérséklete között, kb kétszer annyi, mint hűtéskor. Ezért IS érezhető jobban a "hősugárzó" hatás. Egy 20 °C-os helyiségben egy 30°C-os mennyezet-felület alig érzékelhető hatású.
"A felülethűtés egyébként is igencsak lomha rendszer, nem úgy működik, hogy bekapcsolom és fél óra múlva már hűsölhetek. "
Azok a felületfűtések, amelyek az ember nagy bőrfelületére tudnak hőt sugározni (leginkább csak a mennyezetfűtés ilyen), azok hőmérséklet változása azonnali hatású, hiszen a hősugárzás fénysebességgel terjed :)
A dolog másik fele persze az, hogy a felületfűtések csöveit többnyire nagy hőtárolású anyagokba szokás beletenni (beton/tégla), amelyek valóban lassan melegednek fel. Kivétel, ahol nem: léteznek könnyűszerkezetes felületfűtések is, ahol a víz csupán pl egy vékony gipszkarton lapot melegít fel (mögötte hőszigetelés), valóban szinte néhány másodperc alatt, egy ilyen mennyezet alatt a hőérzet megváltozása azonnal érezhető (hőérzet megváltozása a hősugárzás megváltozása miatt) persze a levegő lehűlése valamivel tovább tart.
Mennyezet HŰTÉS esetén is ugyanezek a folyamatok játszódnak le.
Fal hűtés minimális bútorzat esetén félig-meddig hatásos lehet, sok bútor esetén inkább árt, mint használ.
Akkor abba a falba lehet csinálni két lyukat egy kétcsöves mobil klíma számára (az egycsövest NAGYON nem javaslom én sem). Persze a két cső mehet résnyire nyitott ablakba is (persze légmentesen körbezárva) , de az gagyi megoldás.
Természetesen van fala, erkély nincs, ahova kiraktam volna azt a Fishert. A tartó konzol mondjuk nem jutott eszembe, de akkor már tényleg inkább az ablakklíma, abból van inverteres is.
Mivel a felületfűtés legtöbb esetben a fűtésre van méretezve, simán előfordul, hogy a viszonylag magas vízhőfokú hűtésüzem ( kondenzálódás elkerülése végett) csak igen lassú hűtést eredményez. Több helyen is találkoztam már ezzel a problémával. A felülethűtés egyébként is igencsak lomha rendszer, nem úgy működik, hogy bekapcsolom és fél óra múlva már hűsölhetek. A harmatpont alá nem lehet menni a felület hőmérsékletével, ezért teljesen normális, hogy akár egy-két napos folyamatos működés eredményez érezhető hűtést.
Ez önmagában még nem jelent hibát: ha a víz gyorsan keringetve, attól is lehet kicsi a hőmérséklet esés. És persze jelenhtet hibát is: pl túl rossz a hőátadó felület hatásfoka, mert pl túl kevés méter cső kanyarog a mennyezetben.
"és gyokrlatilag nem is hűt semmit. Tegnap 27-30 fok volt, szobától függően"
Láttam már olyan házat, amibe a mennyezet fűtés úgy volt méretezve, hogy a falakon 15 centi hőszigetelés lesz, a mennyezet felett meg 40 centi, de aztán nem hőszigeteltek semmit és panaszkodtak, hogy szart sem ér a milliókba kerülő csúcs mennyezetfűtés :)
"a víz hőmérsékletét kézzel kell beállítani,"
Számos kiváló termosztát kapható. A visszatérő vízcsőre csőtermosztát (én ezzel kezdeném), de van a mennyezetbe befalazható hőérzékelőjű termosztát, és ott vannak a szobatermosztátok (ha a hűtött mennyezet nagy tömegű beton, akkor mindenképpen öntanuló vagy PWM termosztátot alkalmznék).
"a víz hőmérsékletét kézzel kell beállítani, tegnap 15, vagy 12 fokon volt, ez azért a harmatpont alatt van."
Bizonyos lakás hőmérséklet és páratartalom esetén a harmatpont 12 fok alatt is lehet:
Egyébkén igazán jól hőszigetelt házakban a lakás levegő hőmérséklete csupán 4-6 fokkal tér el fűtő/hűtő felület (jelen esetben: mennyezet) felszínének hőmérsékletétől. Fogj egy infra hőmérőt (hőkamera még jobb lenne) és mérd meg a mennyezet felületi hőmérsékletét jó néhány ponton (nem csak középen, de a sarkoknál is!), ez NAGYON hasznos információ lesz.
"A kültéri egység gyakorlatilag non-stop megy"
A hőszivattyút VALAMINEK le kell állítania (többnyire egy termosztátnak/hőérzékelőnek). De nem tudjuk, hogy pl mi a pontos típusa, milyen vezérlésű vagy milyen hőérzékelője/termosztátja van és az hova van elhelyezve, stb stb stb)
Talán a legvalószínűbb, hogy
- a hőszivattyút egy szabatermosztát állítaná le, ha elég hideg lenne
- de soha nincs elhég hideg, mert pl vagy a mennyezet nem hűl le eléggé (túl kevés cső lett beépítve), vagy hideg a mennyezet, de a háznak szar/nincs hőszigetelése.
Mire van felfogatva a csö , milyen leosztással , milyen kivitelezéssel (rendszerlapra szerelve , álmennyezetre , stb. ) ? Az , hogy a be és kilépö hömérséklet között kicsi a különbség azt okozhatja a túl nagy tömegáram ( viszont ilyenkor is kellene hütenie a mennyezetnek , arra nincs negatív kihatással ). A csö és a környezete nem elég hövezetö , így nem tud elvonni elég höt a környezetböl .
Egyik ismerősömnél van egy kis gond a menyezethűtéssel, már 2 éve készült a ház, akkor költöztek, és a hűtés azóta sem megy rendesen. A Panasonic hőszivattyú előállítja a hideg vizet, és az osztó-gyüjtőnél, illetve a szivattyúnál látszik is, hogy a hideg víz ott van, de a visszajövőben csak 1 fokkal melegebb a víz, és gyokrlatilag nem is hűt semmit. Tegnap 27-30 fok volt, szobától függően. Amit nem értek, hogy a víz hőmérsékletét kézzel kell beállítani, tegnap 15, vagy 12 fokon volt, ez azért a harmatpont alatt van. Lehet ezt kellene folyton állítgatni? A kültéri egység gyakorlatilag non-stop megy, de mégsincs érzetre semmi hatása. Van ötletetek mit lehetne csinálni? Páratartalom alapvetően rendben, kb 45-50% között van. Már többen nézték, de elvileg minden jól működik, mégsem hűt. Esetleg van valaki, aki Budapesten ilyenkor főszezonban is meg tudja nézni a rendszert, hogy hátha sikerül megoldást találni? Amúgy a hőszivattú Panasonic, a vezérlés pedig Pipelife, hogy minden szobában külön lehessen állítani a hőmérsékletet.
Egy tanácsnak jó lehet, hogy nézz szét az ABLAKklímák között.
Használtan hátha kapsz olcsón. "Mobilklímánál" mindenképpen jobban hűt a szeparáltsága miatt és a hangja sem lesz akkora. Ja és persze a villanyt sem zabálja annyira.
Kis ügyességgel megoldható egy esztétikus (vagy nem) ablakszárny készítése és akkor pár perc alatt telepíthető/bontható.
A hűtőközeg miatt, igaz? Gondolom azért nem ajánlatos rakosgatni. Ezen elgondolkozom, használt piacon elég kedvező árban mozognak, persze rizikós, hogy milyen állapotban vannak az illesztések, főképp egy múlt századi masinánál.
Annak idején a Nokiában volt nálunk az irodában . A kültéri az egy höcserélö ventivel . Ami jó megoldás volt nála , az a gyorscsatlakozó . Igaz nem arra szolgált , hogy hetente le és felszereljék , de nagyon praktikus volt . Elég volt a falon egy akkora lyuk , amin a két csö és a kábel átfért . Picit hangos volt , de jöl müködött .
Most nézem, hogy létezik kültéri egységes verzió is, arról esetleg van infód? Ha jól tudom a kompresszor ott is a beltériben van, legalábbis hirdetésekben nem láttam a kültérin hőcserélő lamellákat, csak magát a ventilátort. Az a gond, hogy a házat lehet bontják, most felszereltetek egy fix, splitet, lehet jövőre szereltethetem le, ugyancsak egy vagyonért.
"Sajnos az anyagiak most nem engedik, hogy 200 ezret kifizessek egy oldalfali split klímára"
Ha nem vagy igényes, akkor 100 ezer Ft alatt is lehet kapni split klímákat. Persze plusz a szerelés díja, ami időjárás függő, ezért okos ember szeptemberben szereltet klímát :)
"nyaranta nem olyan kellemes a 32-33 fok bent a szobában"
Ha most nagyon nincs pénz: okos ventilátor használat és megfelelő (minimális) ruházat mellett klíma nélkül is elviselhető lehet akár 40-45 fok is.
Keresek valamilyen hűtőalkalmatosságot a tetőtéri 11 nm-es félszobámba. Sajnos az anyagiak most nem engedik, hogy 200 ezret kifizessek egy oldalfali split klímára, így marad a mobil. Sok helyen olvasom, hogy hatástalan, nem hűt a szoba levegőjén semmit. Nem 16 fokokat akarok a szobába, hanem egy 25-26-ot, mert nyaranta nem olyan kellemes a 32-33 fok bent a szobában. Egy ilyen pici szobába se boldogulna egy mobil klíma? Éjjelre többnyire nem kéne, mert akkor kiszellőzik a szoba, de ahogy áttüzesíti a tetőt a nap, na az maga a halál. Cipzáros hálóval gondoltam a gégecső kivezetését, hogy a meleg ne jöjjön be. Vagy felejtsem el az egészet?
"a buta ember is annyit fizet egy klimaert, mint egy okos ember!"
Reménykedjünk abban, hogy aki nem dől be az első reklámnak, hanem vásárlás előtt internetes fórumokon utánajár a dolognak, az nagyon buta ember már nem lehet :)
az is lehet, hogy nem azért nyomkodja a mínuszokat, mert élvezi a gonoszságot, hanem pénzért csinálja.
Mondjuk szerintem intelligens ember nem a mínuszok száma alapján állapítja meg egy hozzászólásról, hogy van-e értelme, tehát ezzel a mínuszolással csak a buta embereket lehet megzavarni :)
Persze, mert rafkós, téged is megvezetett ezzel. Be van regisztrálva 14-15 nicknéven, ezzekkel beminuszolja Windy hozzászólásait, és hogy ne lógjon annyira ki a lóláb, 6-7 minuszt kioszt mindenkinek. Így a célszemély posztjai mellett ott van a tizenakárhány minusz, ami akár egy-egy embert meg is téveszthet, aki nem kimondottan ennek a topiknak a lakója, hanem esetleg csak tanácsot kérni téved ide. Nem beteg elme, hanem nagyon is pontosan tudja, hogy mit csinál....sima konkurens, aki ezzel és hasonlókkal próbálja lejáratni az üzleti ellenfelét. Van tippem, hogy ki lehet az, nem sokan vannak itt a fórumon...
Nem konkrét egy embert mínuszol , mert ha visszanézed a topikot , ha megjelenik , akkor mindenkinek kiosztja a mínuszt . Függetlenül attól , hogy ki mit ír , vagy azt , hogy ki ír.
De bizony tegnaptól van itt. Pár napja - amikor pluszoltam windy12 kommentjeit - még egy sem volt mellette, aztán hirtelen lett vagy egy tucat. Nem, barátom, ez nem véletlen, és nem objektív vélemény. Épeszű ember nem minuszolja le windy szakszerű, személyeskedésektől mentes kommentjeit. Fenntartom, hogy vagy egy idióta szórakozik, vagy valakinek kemény konkurrenciát jelent windy cége. És azt is fenntartom, hogy sose legyen ennél nagyobb öröme...
Esetleg munkatárs egy konkurens cégnél és ez (is) a dolga.
A modik meg sz@.nak rá. Tele a fórum mindenfélét (pénzért) dicsérő kommentelőkkel. Bugyitól mellnagyobbításon keresztül a gázkazánig. Ezeket is csak ímmel ámmal irtják.
"sok Komment mellett látni sok mínuszt. Akkor ott is csak egy idióta szórakozik?"
Technikailag nincs akadálya annak, hogy valaki regisztráljon a fórumba akár 100 nick-nevet is és ilyenkor nyom egy mínuszt, kilép, belép egy másik nick névvel, megint nyom egy mínuszt ismét kilép, belép egy harmadik néven, újra nyom egy mínuszt... és így tovább. Ara lennék kíváncsi, hogy ilyenkor mi játszódik le a fejében, mit képzel/remél, hogy mi fog történni ettől :) Mert a fórum adminisztrátorai valószínűleg nem hülyék... némi IQ birtokában (a log-okat elemezve) ennél SOKKAL ravaszabb fajta tömeges/szervezett panaszkodás is könnyedén megkülönböztethető a valóditól.
Akkor ez olyan "hallottam már olyat" meg "ismerek olyat, aki hallotta, hogy előfordult valahol, valamikor" tapasztalat? Mert a logikának teljesen ellentmond, ahogy az előttem szólók is rávilágítottak. Én emlékszem, hogy a vízvezetékszerelők is hogy ágálltak az ötrétegű cső ellen, mondván, hogy csak a forrasztott réz az igazi. Aztán eltelt tíz-tizenöt év és már forrasztani sem tud senki, mindenki a préselt műanyagcsővel dolgozik. Persze nem azt mondom, hogy a klíma esetében is így lesz, de simán megvan rá az esély. Műanyagot annyit gyártanak, amennyit akarnak, a réz meg véges. Ráadásul a réz világpiaci ára jelentősen ingadozik, de leginkább emelkedik. Az utóbbi egy évben pont kétszeresére nőtt. A műanyag ezzel szemben sokkal tervezhetőbb költség, nincsenek rá olyan nagy hatással a piaci folymatok, mint a rézre. Ha a technológia tényleg megbízható, akkor borítékolható, hogy el fog terjedni.
Laikusként a témához hozzászólva csak annyit tudok mondani -osztva mekkelek ironikus gondolatait-, hogy pl. fűtés témakörben már évtizedekkel ezelőtt megoldották az oxigéndiffuziót is.
Én meg csak arra tudok gondolni, hogy te vagy az egyik, ha szomorú ha nem. Így friss egy HSZ-es userként.
Ismerve windy munkásságát itt a fórumon és a való életben is teljességgel elképzelhetetlen ennyi negatív kritika. Lásd a legutóbbi valós probléma kezelését is, ami megint csak egy nagy piros pont!
Szomorú dolog ha csak erre tudsz gondolni. Az véletlen sem lehet hogy ez egy valós értékelés? Az kizárt! Sok sok Komment mellett látni sok mínuszt. Akkor ott is csak egy idióta szórakozik? Értem a logikádat! Ez a sok mínusz nem tegnaptól van itt. Valami oka lehet. Ja nem!
Látom, hogy egy idióta már megint teleszórja mínuszokkal a kommenteket, különösen windyét. Szerencsétlen alak lehet, ha nincs ennél jobb szórakozása.....
A cső gyártók kedvenc hobbija, hogy gáz-áteresztő anyagú csöveket gyártsanak, mert nincs vidámabb dolog annál, mint amikor egyszerre tízezer ügyfél pereli őket kártérítésért, plusz a környezetvédelmi hatóság akaszt a nyakukba egy milliárdos büntetést ózonlyukasztás miatt :)
Átdiffundált....láttad...hát persze. Lecserélték rézre és megszűnt a probléma....vagy egyszerűen csak kijavították a hibát, amit elkövettek telepítéskor, és ráfogták a csőre, hogy átdiffundált. Ha egy rendszerből elszökik a hűtőközeg, akkor annak a mai szivárgáskeresőkkel megállapítható a helye is. Ha erre több esetben lett volna példa, akkor arra lenne bizonyíték is, ami persze nincs.
Nem tudom a márkáját, csak azt, hogy műanyag cső, és atdiffundált fűtés módban használat után.
Rézre cserélték, és megoldódott a probléma.
Hogy a cső, vagy technológia be nem tartása, kopott szerszám volt, nem is érdekel.
Nekem nem kell, de ezzel nem vígyok egyedül. Az, hogy mivel rendelkezik, nekem nem jelent semmit. Ha a forgalmazó vállalja (?), hogy technológiát betartva állja a bukót, az ér(ne) valamit.
Én nem szórakozok vele, itt van a Lokring fogó is, mindenkinek csodás, Youtube teli videokkal, valahogy mégsem használja senki.
Ahol ipar szerűen elkezdték itthon használni, ott rengeteg eresztés lett a vége.
Hogy a gyári előírásokat betartották-e, passzolok. Nem voltam ott, csak az eredményről tudok.
Nem győzött meg egyik sem, maradok az olasz réznél.
Igen, mindenképpen, és vállalom is a felelősséget (anyagit is és erkölcsit is) azért a szarvashibáért, amit a cégünk alakalmazottai nálad elkövettek. A mi szerelőink telepítették így, ebben a formában azt a kültéri egységet oda, ami teljesen szakszerűtlen és indokolatlan. Már a felméréskor úgy kellett volna tervezni, hogy a kültéri egység merőlegesen legyen a falra, de a szerelőknek is kötelessége lett volna ezt rendesen megcsinálni. Mea Culpa!
Félreértesz. Egyetlen méter ilyen csövet nem adunk el, nem forgalmazzuk, tehát nem áll érdekemben védeni a technológiát. Viszont sokaknak meg érdekében áll (anyagi, üzleti), hogy beállítsák rossznak, mindenféle szakmai megalapozottság nélkül. Ha azt állítod, hogy átdiffundál a cső anyagán a hűtőközeg, akkor az állításod nem ártana alá is támasztani. Csak azért mert az alábbi certificatokkal rendelkezik a Fastpipe rendszer :
Az, hogy "még tőb heklen elenfedte a hűtőközehet", eléggé városi legenda kategória. Leginkább azért engedheti el a hűtőközeget, mert nem tartják be a gyártó technológiai előírását. Nem veszik meg a szükséges eszközöket, hanem az egyetlen helyről kölcsönzik azt az egy kopott présgépet, ami elérhető a Reiteren, és teljes hozzáértés nélkül használják. Láttam a Cordiában nem egy olyan telepítést, ahol előre megmondtam, hogy gáz lesz a vége. Vagyis gázhiány.
"Amúgy miben is jobb, mint a réz cső?" Amúgy állítottam én, hogy jobb? Te állította, hogy rossz.
Ez nem igaz. A régi műanyagcsöveket nem ismerem, de az új Fastpipe rendszer minden olyan tanusítvánnyal rendelkezik, ami az Európai Unióban előírás, mind biztonságtechnikai, mind környezetvédelmi szempontból. Nálunk a műhelyben két éve áll egy rendszer 20 méter csővel 30 bar alatt, és a két év alatt egy tizedet nem esett a nyomás. A kötések is megbízhatóak (peremes kötések ezek is) sőt, mivel a peremek gyárilag vannak elkészítve, az sem fordulhat elő, hogy a szerelő vacak peremet készít, sorjás vagy asszimetrikus.
A gyártó előírásait betartva tökéletesen gáztömör rendszert lehet létrehozni, csak nálunk egyszerűbb rámondani valamire, hogy szar, mint valóban megismerni a technológiát, és megvásárolni a hozzá szükséges szerszámokat és alkatrészeket. Tény, hogy az egyszeri klímaszerelő megperemezi a csövet az ötezer forintos peremezőjével - neki biztosan nem öröm, hogy a műanyag csőhöz kb. félmillió a présszerszám, plusz a fittingek sem ingyen vannak. Ezért hallgathatja az ügyfél, a senki által nem alátámasztott állításokat, hogy a műanyag cső sz@r. Még azt is képesek állítani, hogy a gyártók nem vállalnak garanciát a műanyag csővel szerelt gépekre. Ez merő képtelenség, én az összes magyarországi importőrrel kapcsolatban vagyok, és mindegyiknél rákérdeztem erre, és egyik sem adott negatív választ. Ha elszökik a gáz a rendszerből a csövezés miatt, az úgyis a telepítő sara. Az utóbbi pár évben több ezer lakásban készült műanyag csöves előkészítés és találkoztam olyan esettel, hogy a kihívott szerelő - mivel sem hozzáértése, sem a megfelelő felszerelése nem volt meg - képes lett volna kiszedetni a kifestett, teljesen kész lakás falaiból a műanyag csövezetet és rézre kicserélni, persze horror összegekért.
Amire te gondolsz, semmi értelme a flexibilis csőnek ide. Ezzel nincs semmi macera, át lesz forgatva 90 fokkal, a réz cső meg enged annyit, fentről jön.
Persze visszafejtés, lekötés, új tartó, felszerelés, összekötés, vákum, rányitás a sorrend.
Az a baj a műanyag csővel, hogy a gáz molekulái átdiffundálnak rajta, elmegy a hűtőközeg.
A kötései sem annyira megbízhatóak, mint a réznél a peremes kötés.
Létezik. Műanyag, teljesen flexi csövek is vannak már (nem is újdonság a dolog, már vagy húsz éve is találkoztam vele, csak valami miiatt nem terjedt el). Annak használatával valóban egészen jól ki lehetne fordítani a kültéri egységet egy megfelelő konzolon.
Ha létezik flexibilis klíma-gázcső, akkor talán olyanból kéne csinálni az utolsó métert és a gáz bekötése UTÁN kifelé fordítani a kültérit amennyire lehet.
A gyártó (képviselet, importőr) tagadhatja meg a garanciát, amennyiben a berendezést nem szakszerűen telepítették. Ebben az esetben az teljes mértékben áthárul arra, aki eladta-feltelepítette a készüléket. Történetesen, ha pl. megfő a kompresszor, akkor az új kompresszor és a cserének a költsége mind a telepítőt fogja terhelni. Borítékolom, hogy aki ilyen telepítést elkövet, átad, annál kicsi az esély, hogy a javítási és alkatrész-költségeket bevállalná....
Cégünknél egy alap karbantartás ennyiből áll (alap áron) :
A karbantartó kolléga állapítja meg, hogy ez így elég-e, vagy szükséges a mélyebb karbantartás, tisztítás elvégzése. Kb. ennyit vár el a gyártók többsége is.
Ne haragudj, de pont te nem érted a lényeget. Keresni kell olyan megoldást, ami nem teszi rövid időn belül tönkre a készüléket. Ez a berendezés az egyébként várható élettartamának töredékét fogja csak működni, azt is szarul, mert állandóan túl magas nyomáson fog dolgozni, mert nem tudja a kondenzátor leadni a hőt (lásd Mekk Elek szépen elmagyarázta, hogy miért) Persze némileg jobb lenne a helyzet, ha a lehető legnagyobb szögben ferdén lenne a kültéri elhelyezve, hiszen akkor a kifújt levegő jóval messzebbre elcsapódik, és nem termeli vissza a ventillátor maga mögé. Ha elfér a kültéri egység 90 fokkal elfordítva, akkor az lehetne tökéletes megoldás, de igencsak ügyes telepítőnek kell ahhoz lenni, hogy ebben a szűk lichthof-ban, elfordítva is be lehessen kötni a kalorikus csövezetet.
a kültéri egységekből (akadálytalanul) kifújt levegő egy viszonylag keskeny nyalábot alkotva messze (több méterre) eltávolodik a levegőben, mielőtt lelassul és elkezd keveredni a kültér levegőjével (nem viccből fúj annyira erősen a kültéri ventilátora), a kültéri egység EZÉRT nem szívja be a hátulján részben ugyanazt a levegőt, amit két másodperce ez elején kifújt :)
A képen látható felszerelésnél viszont az elől kifújt (fűtés üzemmódban jéghideg, hűtés módban forró) levegő nagy része újra meg újra hátra kerül, ami NAGYON durva hatásfok csökkenést (=magas villanyszámlát) okoz. Viccesen: amikor odakinn nulla fok van, azt ez a klíma talán mínusz tíz foknak érzi, amikor meg harminc fok van, azt negyven foknak érzi :)
Ha nincs lehetőség máshova szerelni, akkor meg lehetne próbálni a klíma elé tenni egy kézzel átbillenthető ívelt (negyed henger palást) légterelő lapot, ami télen lefelé nyomja a kültériből kijövő hideg levegőt, nyári üzemmódban meg felfelé nyomja a kijövő forró levegőt.
Szerintem mint laikusnak a vélemnye : a két falra , ha elfér a két ház között ( természetesen a szomszédház beleegyezésével ) , vagy amennyire lehet srégen , hogy a levegönek minél kisebb ellenállás legyen az útjában .
Lenne egy ostoba, ámde fontos kérdésem. Második emeleti lakásban a kültéri egységek pár centivel az ablakpárkányok alatt helyezkednek el. Ezek karbantartását mennyire zavarja meg, ha egy párkányfogót szerel fölé az ember? Balkonládákat szeretnénk a párkányon tartani, de mivel nem földszint, nem kockáztatnánk, hogy valakinek a fejére fújja a szél. Megpróbálok mellékelni egy képet is, mi lenne az elképzelés. A párkányfogót csak akkor rendeljük meg, ha a klímát nem fogja zavarni.
A legtöbb csipogó egy kis fekete kenger, a tetején egy pici lyukkal. Ha ezt a lyukat lezárod egy kis darab ragasztó szalaggal, attól a hangereje a töredékére csökken. A lyukon több réteg / egyéb anyag még jobban csillapíthatja a hangját, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egyetlen körömnyi darab szigszalag pont elég csodát tesz.
"Az enyém nem tudja, ez van nekem: GWH12ACC-K6DNA1D"
A GWH12YC-K6DNA1A-O szépen csinálja.
A te készülék-családod kézikönyvében van egy gyanús mondat, miszerint a vízszintes levegő terelés funkció (left-right swing) egyes termékekben nem elérhető.
"a homklokzati falra kivezetést egy helyi önkormányzati rendelet végtelen bölcsességében megtiltotta"
Akkor Mika kazán se lehetséges?
Én hasonló cipőben járok, parapetes megoldás (Mika) nem lehetséges, kondenzációs kazánra+kiépítésre (a lakásban nincs fűtés, gáz a lépcsőházban van) fél éve kétmillás ajánlatot kaptam (ami most már jóval több lehet...)
Így valószínűleg klímás fűtés lesz, de ott is vannak nehézségek:
- szóban már kaptam rá engedélyt, de meg kell erősíteni
- nincs erkélye a lakásnak, így a telepítés-szervízelés-javítása a kültérinek elég macerásnak tűnik...
- kissé tartok a kültéri-beltéri hangjától, így mindenképpen a csendesebb és fűtésre optimalizált típusok jöhetnek szóba
Két klíma elég lehet 50 m2-re, a lakás második emeleti, körbefűtött (télen bármilyen hidegben 15C van fűtés nélkül) viszont a homlokzat szigeteletlen. Szerintem 70m2-re nálad is elég lehet max 3 klíma.
A családi házunkban (cca 110 nm) két éve fűtünk 3 db klímával, a teljesítménnyel meg vagyok elégedve, a hanghatással kevésbé, sajnos rábeszéltek RCool klímákra. Hozzátartozik, hogy egyszerűen alig volt szakember, aki kijött volna megnézni a házat, akik meg kijöttek...hááát... erről csak annyit, hogy az egyik marhára csodálkozott, hogy klímával akarok fűteni. És ő egy klímaszerelő...
Éjszaka nem problémás a klíma zaja, mivel kikapcsoljuk :) szerencsére nem szeretünk melegben aludni.
Hozzáteszem, hogy hűtésben jóval halkabb (19 db-nek írják), akár aludni is lehetne mellette, de éjszaka minek menjen a hűtés?...
Nem tudom milyen klímákban gondolkodsz, de a japánok a legcsendesebbek és minőségben is a legjobbak sokak véleménye alapján.
A szerelési díja nagyon változó 30-80ezer/db, több klímára némi engedményt adni szoktak.
A karbantartás meg 6-8ezer/db/alkalom, a garanciához évi 2x kell (ennek nem örülök nagyon, mert nyáron alig mentek 1-2 napot...)
Éjszaka nem problémás a klíma zaja, mivel kikapcsoljuk :) szerencsére nem szeretünk melegben aludni. Párszor megpróbáltuk azért, de ahányszor elindult mindig felpattantunk az ágyban... :(
Ha egy kérdés mellé adsz némi segéd-információt is (kevésbé dolgoztatod meg a neked segítőket), az erősen megnöveli a válasz kapás valószínűségét.
"Comfortnál (lakásban az van) elég nagy a hisztézis, ezt más is írta, de a Lomonál?"
Nem biztos, hogy jól érted a "hiszterézis" szó értelmét, ez a termosztát bekapcsolási és kikapcsolási hőmérséklete közötti különbség, tehát gyakorlatilag a hőmérséklet ingadozása a lakásban.
A hőszivattyúk (klímák, hűtőgépek, stb) elindulásakor időbe telik mire ténylegesen létrejön a hő áramlása, nem lehet őket túlságosan gyakran ki-be kapcsolgatni (pontosabban lehet, de csúnyán lecsökkenne az élettartamuk és megnövekedne az energia igényük), ezért a gyártók igyekeznek ezeket a munka-szakaszokat minél ritkábbra és hosszabb idejűre belőni. Ha viszont a termosztátnak túl kicsi lenne a hiszterézise, akkor a klíma túl gyakran kapcsolna be rövid időszakokra, ami nem tenne jót neki. Persze egy okos "jövőbelátó/öntanuló" szoftverrel még így is a nullához lehet közelíteni a hőmérséklet ingadozást, de lehet, hogy egyes gyártók még nem jutottak el erre a szintre :)
"Ezek szerint, etetik a trollt.."
Elnézést, hogy egy troll újabb értelmetlen hülyeségét kellett elolvasnod.
Ha jól tudom , akkor a Gree Amber-em 5 vagy 10 percenként küld jelet , hogy milyen a hömérséklet azon a helyen , ahol a távvezérlö található . Nekem az Ozone ezt alapból tudja , nem kell semmit bekapcsolni a távvezérlön , csak a távvezérlö helye a fontos , hogy rálásson a klímára .
Nekem eddig ez a harmadik klímám, volt egy on-off Genex és egy inverteres Daikin, mind a kettő tudta a legyező funkciót fel-le és oldal irányban is.
Ez csak fel le tudja sajna pedig ez nekem nagyon kellene, mert elég széles a nappali és amint írtam a Daikin is így hűtötte le megfelelően a helyiséget mire hazaértünk, utána persze beállítottuk úgy, hogy ne ránk fújjon. Bár abban volt az a funkció is, hogy ahol mozgást érzékelt oda nem fújt, tehát nem nekünk kellett állítani ha be volt kapcsolva az a funkció.
Ez van a Gree használati útmutatóban amit nem vettem észre:
6.-7. SWING gomb Megnyomásával a terelőlapát állásait,
illetve legyezését tudja váltani a következő ciklus szerint:Gombnyomásonként váltha-tunk a fenti állások között.
Tartsa hosszan nyomva, és a terelőla-pát az elengedés pillanatában lévő pozícióban fog megállni. (Vízszintes légterelés csak bizonyos modelleknél érhető el.)
Nekem a házban Comfort 5,3kW van, ott van a mókuskerék utén lamella kettéosztva, manuálisan állítható jobbra-balra (seprűnyél, vagy felépő létra ha kell) :D
Legyezőre beállítva a vízszintes terelőlemezt szépen tereli a levegőt.
Van olyan ahol ez elektronikusan/automatán terel?? Nem értem igazándiból...
a nappali elég széles, a másikkal ami egy Daikin volt, azzal úgy értem el a legjobb hatást.
Ezt mindenkinek a figyelmébe ajánlom, mert a Gree nem tudom miért, de ezen spórol, csak a nagyon prémium tudja ezt a funkciót, de pl. egy barkácsáruházas olcsó akármi az persze tudja...
Vigyázzatok és mindennek olvassatok utána mielőtt vesztek egy Gree klímát!
Nekem Gree Amber van ( a másik Ozone ). Idáig hozza a formát mindkettö . Én köztudottan kínai klímákat vásárolok :-)) A hiszterézisre csak annyi , hogy a távvezérlöt olyan messze kell tenni a beltéritöl , ahonnan még rálát a beltérire ( ha jól tudom maximum 7 méter, vagy 9 ? ) és abba a magasságba téve , ahol a beállított értéket igényeled . 23°C-os beállításnál a fütöklímám 22,8°C-nál indít és 23,6°C-nál letilt . Nekem egészen csendesnek tünnek a beltérik és a kültérik is .
Jönni fog még a beton összetétele/hővezetető képessége, cement a betonban ugyan honnan van, Szerb esetleg Ukrán vagy DDC-s és, hogy a 20cm EPS-ben mennyi az újrahasznosított EPS és mit okoz..
Az emberiséget a kiváncsiság és a " lustaság " viszi elöre . Egyeseket az érdekel , hogy mit , hogyan ésszerübben , olcsóbban megoldani . A " lustákat " meg az , hogy feltalálják mit mivel lehet elvégeztetni anélkül , hogy elfáradnánk . Viszont vannak a nagy gondolkodók , akik az alapokat teremtik meg a továbbfejlödéshez .
"Ha mindenki így gondolkodna mind Te , még a fán laknánk és banánt ennénk .:-)"
Ne keverjük a dolgokat. Ti nem valami új dolgot találtatok fel (nem az emberiség szekerét toltátok előbbre :), csupán házilag csináltatok valamit, ami amúgy boltban készen is kapható. Ez a fajta házi barkácsolás vagy hobbi, vagy egyszerű pénz-megtakarítási kísérlet (a piaci árnál lényegesen olcsóbban megoldani a dolgot) a szabadidő terhére.
A szabadidőt viszont nagyon-NAGYON másként mérik
- azok az emberek, akik efféle bakácsolás helyett csak néznének unottan kifelé az ablakon
- és azok az emberek, akik bármelyik unalmas órájuk helyett bármikor tudnak pénzt keresni (pl otthon dolgozó asztalos, informatikus, sírköves, stb stb)
Ez a két emberfajta egészen másként gondolkodik a szabadidőről. Olykor össze is vesznek egymással :) pL amikor kísérletképpen fával fűtöttem, akkor a fatüzelés éves költségeibe beleszámoltam a favágásra fordított munkaórákat is, amiből óriási botrány lett a fórumon, hogy én effajta aljas számítási csalásokkal próbálom kihozni a dologból, hogy a fatüzelés drágább a gáztüzelésnél :)
"csak inverteres gépet lehet újként forgalomba helyezni."
Erre mondtam, hogy a jogszabályokat hozzáértő szakemberek helyett idióták fogalmazzák meg. Sorra tiltanak be értelmetlenül dolgokat, olyan területekbe ugatnak bele, amihez nem értenek eléggé.
"Maneurop dugattyús kompresszorból , 1 presostat , két nyomásmérö , egy TEV , egy gyüjtöedény , vízszivattyú , hömérök a belépö - kilépö vízhömérsékletre , szürö , egy üveges áramlásfigyelö a hütöközegre , két rézcsöböl készített höcserélö , meg annak idején R22-es hütöközeg"
Hobbinak izgalmas dolog,
de én úgy vagyok az ilyesmivel, hogy ha kezdeti adatgyűjtéstől/tervezéstől a stabil üzemelésig eltöltött összes munkaórát beszorzod egy reális óradíjjal, abból az összegből valószínűleg kijött volna egy profi gyári hőszivattyú és még maradt is volna pénz egy családi nyaralásra Hawaiin :)
Mielött a klímát vettem , a szomszéddal összeraktunk egy víz-víz höszipkát Maneurop dugattyús kompresszorból , 1 presostat , két nyomásmérö , egy TEV , egy gyüjtöedény , vízszivattyú , hömérök a belépö - kilépö vízhömérsékletre , szürö , egy üveges áramlásfigyelö a hütöközegre , két rézcsöböl készített höcserélö , meg annak idején R22-es hütöközeg . Talán ez volt minden . Müködött is . Csak miután a haver meghalt , a család lecserélte kondenzációs kazánra , mert nekik túl hangos volt az üzem .
Tudod nekem csak a klímám van tölük , ma is müködöképes , azzal fütöm a házat 12 éve . Dejódiónak volt otthon egy tesztelésre . Ha jól emlékszem , a müködéssel nem volt gond , csak a kompresszor adta meg magát jópár év után .
Iamét leírom: egy klímabeltéri egységét lecserélni egy vizes hőcserélőre, ez szerintem nagyon komoly műszaki feladat, megvalósítása szerintem egyénileg megfizethetetlen, csak szériában csinálva lehet megfizethető szintre lehozni (pl egy klímaszerelő vásárol Kínából 10 db kültéri egységet + 10 db hőcserélőt... stb)
Ha megnézed, hogy mekkora összértékű alkatrész van egy klíma beltéri egységben: egy megfelelő vizes hőcserélő + keringető szivattyú + némi elektronika együtt SOKKAL olcsóbb (kb fele-harmad annyiból kijön), mint az immár szükségtelen beltéri egység. Mindehhez persze hozzájön az átalakítást végző szakember néhány órányi munkadíja.
"Elméletben tudná használni a betont egészében hötárolásra"
Ami nagy meleg felület egy légtérben van a lakással, az nem működhet igazi hőtárolóként, hiszen folyamatosan fűti a lakást. Ráadásul minél jobb a ház hőszigetelése annál kisebb a hőmérséklet különbség a hatalmas fűtőfelület és a levegő között, igazi passzívházak levegője nem tud 3-4 foknál hidegebb lenni a fűtött padló/mennyezet hőmérsékleténél.
Szarul hőszigetelt házaknál a padlót sokszor 32 fok fölé kell fűteni ahhoz, hogy a levegő pont kellemes hőmérsékletű legyen (gyenge hőszigetelésű házakban ezért is kellemes mezítláb járkálni a fűtött padlón :). Egy passzívháznál ennél sokkal hidegebb padló kell az optimális lakáshőmérséklethez (alacsony energiás házakban ezért kellemetlenül hideg a padló mezítláb még akkor is, ha padlófűtés van).
Az Ozone-nak volt annak idején kültéri , beltéri és HMV tároló a szettben . Amikor a vizet fütötte , akkor a beltériben elvont höt is használta , amennyiben nyáron hütötte a ház levegöjét , nem csak a kültéri elpárját . Dejódió tudna róla bövebb infót adni . A HMV tárolóban fent volt egy kis rézcsöböl megtekert höcserélö és az alsó részben meg egy nagyobb , ahol valójában a hömennyiség nagy részét adta le a gáz .
"Onoffosra simán lehet ráakasztani hőcserélőt, és vele vizet fűteni megoldható."
Pontosítsuk ezt a "ráakasztani" szót:
- ha a beltéri egység HELYETT egy (csendesen dolgozó) vízfűtő egység van és mindez megfizethető áron, ilyenből szerintem nagy mennyiségre lenne igény, tedd ide be a fórumba
- ha a rendszerben továbbra is benne marad a beltéri egység (a hangos zúgásával és az árával) és ezzel van párhuzamosan (sorba) kötve egy plusz gáz/víz hőcserélő, erre a kombinációra nem garantálnék túl intenzív érdeklődést :)
- kiszámolják (valójában "megtanulják") a hőszigetelő burkon belül lévő összes hőtároló tömeg (összes beton+tégla+bútor+muskátli) együttes hőtároló képességét
- ez alapján az ilyen termosztát kiszámolja, hogy ha ebben a pillanatban elkezdi pl a bazinagy padló-betontömböt felfűteni, akkor a lakás levegője X perc múlva lesz 0,01 fokkal magasabb, vagy ha ebben a pillanatban leáll a fűtéssel, akkor a lakás levegője X perc múlva lesz 0,01 fokkal hidegebb.
Fenti működés előnye, hogy
- "jövőbelátó" működési elve segítségével (jóval a lehűlés kezdete előtt elkezd fűteni és jóval a túlmelegedés kezdete előtt leállítja a fűtést) a lakáslevegő hőmérséklet ingadozása meglepően alacsony lehet (szerencsés esetben akár 0,1 fok alatt)
- mindezt fillérekbe kerülő "on-off" fűtőberendezések segítségével képes megvalósítani.
Fenti működés hátránya, hogy
- az ennyire precíz hőmérséklet-kezelést KIZÁRÓLAG "on-off" fűtőberendezések segítségével képes megvalósítani, márpedig ilyen fűtőberendezések beszerzése egyre nehezebb (főleg az öntaulásról mit sem halló, tehát szakmailag nagyonbuta jogszabály alkotók miatt)
- túl alacsony hőtároló tömeg esetén bizonyos időszakokban igen gyakori és rövid idejű lehet a fűtés ki-be kapcsolása, ami hőszivattyú/klíma esetén problémás lehet (sok öntanuló termosztátban minimalizálni a ki-be kapcsolások gyakoriságát, de nagy hőtároló tömegnél erre úgysincs szükség).
FIGYELEM!!!! Az öntanuló termosztát NEM azonos az "okos"termosztáttal !!! A legtöbb okostermosztát nem képes az öntanulásra, tehát ebből a szempontból egyáltalán nem okos :)
Esetünkben on-off-os klímáról van szó . Nem inverteresröl !
Lényegesen egyszerübb átalakítani levegö - vízes höszipkára .
A topiktárs írta , hogy a két beton közé csak vízszigetelés végett tesz egy vékony réteget . Elméletben tudná használni a betont egészében hötárolásra . Akkor viszont a fütéscsöveket gondolom a talaj közeli 1/3-hoz kellene letekerni . Viszont olyan esetben egy precíz +-0,1°C-os hiszterézisü termosztát kellene , mert eltart egy ideig , míg azt a 0,2°C-t is pótolja . Vagy két termosztát a betonba , plusz a szobai , mind párhuzamosan . Egy ideig eltartana míg öszhangba hozná öket , de aztán stabilan müködne .:-)
"klimas reszre van ismeretseg. ... specialis elektronika cimen mire gondolsz?"
Szerintem neked fogalmad sincs arról, hogy milyen rohadt bonyolult feladat egy klíma kültéri egységről leválasztani a saját beltéri egységét és a helyére egy vizet melegítő szerkezetet barkácsolni. Egy laikus szemében ez valami tök egyszerű dolog (csak rádobunk egy hőcserélőt :), valójában egy átlagos klímaszerelő viszont még azt sem tudja, hogyan fogjon neki egy ilyen feladatnak, az a NAGYON kevés klímás aki pedig valóban meg tudná csinálni, az viszont több százezerért fog neked egy filléres klímaberendezést átalakítani levegő-víz hőszivattyúvá.
Ha létezne olyan klímaszerelő, aki ezt megfizethető áron vállalná, az tömegesen csinálhatná ezeket az átalakításokat, annyi munkája lenne (csak én küldtem volna hozzá legalább száz ügyfelet az elmúlt évek során).
"Ha 20cm vasbeton lemezen van a cso es azon van +7cm beton akkor a teljes keresztmetszettel szamolhatunk hotarolasilag? "
Ha a két betontéteg összeér (nincs közöttük hőőszigetelésnek tekinthető elválasztó réteg), akkor az energetikailag egyetlen betontömbnek tekinthető.
4.2 -es és 4.3-as rész ez a ZF*K5E kompresszor 50-60Hz-n müködik . Ezzel nem azt állítom , hogy van klíma jelenleg ilyen kompresszorral , csak azt , hogy az inverteres technológia elött is volt ilyen kompresszor , ami tudott több teljesítménynövelö megoldást .
On/Off kulteri ha jol tudom ~50 fokos gazt termel. Ez mennyire konstans, mennyire fugg klima teljesitmenyetol, kinti homerseklettol,..?
Klima hatasfokat hogy befolyasolja a visszatero homerseklet? "
Hány éves a kapitány ? :-)
Milyen klímára gondolsz , azon kívül , hogy on-off ?
Mert ugye lehet még kapilárcsöves adagolású , lehet már elektromos adagolású , lehet Scroll kompresszor EVI bekötéssel , meg mit tudom én milyen technikai kivitelezésü . Ha ezt mind tisztázzuk , akkor haladhatunk tovább .
A retegrend/betonvastagsag adott (nem a padlofutes miatt ilyen), abbol gondoltam kihozni a legjobbat (padlofutes) ha lehet es erdemes.
A 25cm XPS miatt a talaj homerseklete kozel irrelevans szerintem.
A tul nagy holenges es az azzal kapcsolatos szabalyozasi problemak jogos meglatasok.
Akkor ha jol ertem az optimalis ez esetben, ha csak a folso 7cm-rel "kalkulalunk" (oda tesszuk a csoveket es a termosztat erzekelojet is), ami attol lefele ki es besugaroz az csak plusz csillapitas. (mivel csak +/-1 fok hiszterezissel kalkulalunk emiatt a lakas homersekletet nem befolyasolja, energia meg elvileg nem vesz el, szoval nem is feltetlenul jelentkezik mint veszteseg)
A padlofutes meretezes/elhelyezes/vizhomersekletekbe jobban bele kell asnom magam, mert kezdem elveszteni a fonalat... 😳
Nezzuk a masik oldalt, a klima kulterit!
On/Off kulteri ha jol tudom ~50 fokos gazt termel. Ez mennyire konstans, mennyire fugg klima teljesitmenyetol, kinti homerseklettol,..?
Klima hatasfokat hogy befolyasolja a visszatero homerseklet?
A beton 25cm-es XPS lapon nyugszik , tehát a talaj felé a höátadás nagyon alacsony .
Mivel a topiktárs az egész betonmennyiséget hötárolónak számolja , ezért írtam , hogy a betonba elhelyezendö termosztátnak az elhelyezése nagyban közrejátszik a beton részleges , vagy egészbeni használatánál . Mivel nyár is létezik , így a beton a nyári idöszakban felfütödik minden klíma , kazán nélkül is .:-) Utánna már csak höntartani kell !
Azért 25- 30 centi betont puffernak használni, elég urizálás. Felfűteni is sok idő és pénz, és nagy lesz a hőlengése is, ha lentre tenné a hőérzékelőt.
De számoljuk:
6*6 méterre számolva 25 centi betonnal:
9m3 beton.
A talaj hőfoka 6 fokkal számolva, delta t 20 fokhoz: 14 K
De 25 fokra már 19 fok...
A beton fajhője, fajlagos hőkapacitása 1.0 kJ/kg*fok C
Q=c*m*delta t,
1*9000*14=126 kJ ami 36kW hőteljesítmény kell hozzá.
Csak a felfűtése 15 óra, utána a hőn tartása is kidobott pénz.
Ajtótól ablaktól fél méter távolság legyen, magassága 140-170 cm között.
Tipus: Mivel nagy a hőtehetetlensége, öntanuló termosztát kell ,ami a padló és a levegő hőmérsékletét is méri.
Pl, Siemens RDS110, Honeywell T6, stb.
Én nem fűteném feleslegesen a teljes betonmennyiséget.
Alsó beton felett GV4 hegesztett nehézlemez, 20 centi lépésálló, párazáró fólia, 150-es vas háló, rendszerlemezben a padlófűtés csövek, 6 cm esztrich beton és hideg vagy meleg burkolat. Termosztát a felső betonban, azt kell nézni.
Abból ne csinálj gondot , hogy a tervezö nagyobb höigényt számolt ki . Kevesebbet fog üzemelni a fütés .:-)
Egyszerü rendszernél egy szobatermosztát vezérel . Ha viszont szeretnéd mélyebben is melegen tartani a betont , akkor gondolom két remosztát párhuzamosan kötve segítene . A betonba ágyazott is legyen állítható . Így a konkrét neked megfelelö kombinációt tudod létrehozni .
Sajna nem tudom mi alapjan hozta ki ezt az erteket az energetikus...
Termosztat elhelyezes jo kerdes!
Futescso elhelyezes kerdese? (nekem lemez fole az aljzatban lenne leg egyszerubb elhelyezni, de szukseg eseten lemezben is megoldhato...) Hol optimalis?
1nm üvegezés durván 18Watt pluszt jelent . Ha volna 30nm , akkor is az plusz 540Watt lenne . Még mindíg csak 2kW-nál tartunk , pedig annak a 30nm-nek mint falnak az értékét kise vontam belöle .:-) Lényeg , hogy jól gondolj át mindent , aprólékosan . Amit elöbb írtam , hogy a termosztátnak a helye a betonban is nagy eltéréseket lesz képes kialakítani . Nem mindegy , hogy a felsö 7cm-be helyezed , vagy középre 15cm mélyre , vagy az aljába úgy mondjuk 25cm-be . Fent hamar lekapcsolja a fütést , így a beton csak részlegesen lesz pufferként használva . Középen már jobb a helyzet , de mire odáig felmelegszik 20°C-ra , addigra a padló már lesz 25°C-os például . Ha viszont közel a talajhoz teszed , akkor meg fent már az elérhetö maximumon lenne és lehet , hogy nagyobb hidegben ki sem kapcsolna a felfütés . Ha viszont csak a szobatermosztát fogja vezérelni , akkor a beton csak mint részleges hötároló lesz , mert nem az egész vastagság lesz használva pufferolásra .
Nekem a kazános fűtés esetén nincs semmi pufferem. Mondjuk a kazánban háromjáratú keverőszelep így is van, hogy stabil legyen az előremenő, de "csak" ennyi. Igaz, a kazánnál nem gond az esetleges sűrűbb ki-be kapcsolás, amit enyhébb időben csinál is. Egyébként meg úgy van belőve az egész, hogy minél többet menjen "alaphangon" folyamatosan nem túl magas előremenőt előállítva.
Pufferról idáig nem volt szó . Nekünk arra kell törekednünk , hogy olyan köröket tekerjünk le a padlóba , amelyik körökben oda vissza tudunk 3kw-os teljesítményt biztosítani . Tehát úgy a felfütéshez , mint a leolvasztáshoz is . Ezért nagyon fontos az is , hogy a termisztor a betonban hol , milyen mélyen lesz elhelyezve . Valamint a térfogatáramhoz kell a csö átméröjét is választani !
Persze értem ezeket. A nagy előremenő hőmérséklet miatt írtam igazából csak, de nem véletlenül írtam, hogy én mivel fűtök most úgy, ahogy. Ezért sem annyira szerencsés (bár lehet olcsóbb) megoldás szerintem a felvázolt start-stop klíma kültéris.
Ami kicsit eltérö a tiedétöl , az a klíma kültérivel való fütés . Itt elméletileg egy konstans 3kW-ot leadni tudó höforrásról elmélkedünk . A topiktárs 20°C-os beltéri hömérsékletet szeretne . Sajnos az ö rendszerét több minden limitálja . Konstans hötermelö , ami igényli a megtermelt hö elvonását a hütöközegtöl , hogy minél jobb COP érték alakuljon ki . Konstans tömegáram a szekundér oldalon . Az elvárás a 20°C , ezért írtam a beton felfütés hiszterézisre +-1°C -t , ami valóban 13m3 beton esetében lehet akár 0,5°C is . A több rövidebb fütéskört is pont ezért javasoltam , hogy minél egyenletesebben tudjon a beton felmelegedni , valamint a keringetöszivattyú se legyen a maximum teljesítményen járatva . Az általam javasolt elöremenö a benti beállított hömérséklet plusz 7°C -al magasabb elöremenö , ahol a visszatérö 2°C-al magasabb hömérsékletü , mint az elvárt .
A haz szigetelese passziv ertekeknek megfelel, igyekeztem epuletszerkezetet, benapozast,.. is lehetosegekhez kepest megfeleloen csinalni, de tudom, hogy egy hivatalos passzivhazhoz tobb kell.
Az energetikus csak az alap szigetelesi kepletekkel szamolt, nem kalkulalt benapozast, bent levo egyeb hoforrasokal,...
A valos hoigenyem valoszinu 3kW alatt lesz, de egy kiindulasi szamnak boven eleg.
A haz joreszet sajatkezuleg kivitelezem, igyekszem olyan technologiakat osszevalogatni amit en is meg tudok csinalni. Padlofutes csovezest megoldom, klimas reszre van ismeretseg.
Klimaban specialis elektronika cimen mire gondolsz? Ezert is gondolkozom on/off-ban mert ott elvileg csak ki/be kell kapcsolni nem?
Ha 20cm vasbeton lemezen van a cso es azon van +7cm beton akkor a teljes keresztmetszettel szamolhatunk hotarolasilag?
Ez a házikó valójában egy majdnem kocka , aminek 7m sz x 7m h x 6m magasság durván a mérete ? Ha az általad megadott átlagosított höszigetelöértéket veszem alapul , akkor annak a háznak a höigénye 4x42 + 2x49nm = 266nm 266 x 0,15 x 36 = 1436,4Watt jön ki . A nyílászárókra nem számoltam pluszba , mert gondolom Te az összes értéket egybeszámoltad és osztottad 1nm-re esö értékre , amit 0,15WK-nek adtad meg . A tervezöd folyamatos szellöztetéssel számolt ? Mert akkor lehet nagyobb az érték .
Nálunk 21 fokra van állítva a padlófűtés (falon lévő termosztát) és 0.1 fokos termosztát hiszterézissel. (Éjszaka ill. munkanapokon munkaidőben - kellő ráhagyással hazaérkezéskor - fél fokkar kisebbre.) Igaz jelenleg gázkazánnal, időjáráskövetéssel amikor már elkezdünk fűteni ősszel ill. amikor még fűtünk tavasszal a legalacsonyabb előremenő 24 fok körül szokott lenni, a leghidegebb időben 34-35 fok. (0.4-es meredekségre állított kazán karkterisztikával.) És a mi házunk messze áll a passzívtól. Szóval az eredetileg a témát felvető által említett 45 fokos víz teljesen abszurd és fölösleges. Illetve a beton két fokos hiszterézise is túl sok szerintem.
"passziv szintu szigetelessel ellatott kis hazikot (netto 36m2 foldszint+36m2 tetoter, energetikus szerint 3kW hoigeny"
Egy igazi passzívház maximális hőigénye (-15 fokban) négyzetméterenként 10 watt, tehát 72 m2 esetén 720 watt. Persze a passzívház ezt az alacsony értéket nem kizárólag hőszigetelés segítségével éri el, tehát ettől még lehet, hogy a te 42 watt/m2-es házad hőszigetelése valóban passzívház szintű, de az is lehet, hogy az energetikus számolt el valamit (ennyire alacsony energiaszintek mellet a WinWatt szoftvernél már pontosabb a PHPP, amihez viszont kevés energetikus ért).
"Padlofutes elonyeit ismerve elgondolkodtam"
MIHEZ KÉPEST előnyös a padlófűtés? Mert alacsony energiás házaknál aki nem mennyezetfűtésben vagy légfűtésben gondolkodik, azt az energetikusok, vagy visszaküldik az iskolába (bepótolni a számtan és fizika lemaradást) vagy orvoshoz küldik :)
"Nem EU tag szomszedainknal lehet uj On/Off komplett klimat kapni kb 100e Ft korul"
Ha azzal a 100 ezer forintos klímával a lakás levegője helyett (pl a padlóban keringő) vizet szeretnél melegíteni, akkor nem elég a klíma beltéri egység helyére oda-barkácsolni egy gáz/víz hőcserélőt, szükséged lesz oda még néhány egyéb alkatrészre (pl speciális elektronika), plusz egy profi klímás segítségére, ami összesen további több száz ezerbe fog kerülni valószínűleg.
"amit beallitanank mondjuk 19-21 fok koze, szoval ha a beton lehul 19 ala akkor bekapcsol, 21-nel kikapcsol"
Amikor a padló hidegebb a lakás levegőjénél, akkor az a padlónem fűt, hanem hűt. Amit az ot tartózkodók rohadtul megéreznek (negatív hősugárzás).
"A kis alapterulet es a jo szigeteles miatt nem szukseges kulonbozo homersekletu korok kialakitasa."
Mivel a lakásod külső burkának hőszigetelése százszor jobb, mint a helyiségek közötti elválasztó falak hőszigetelése, ezért készakarva sem tudnál érezhető hőmérséklet különbséget csinálni a helyiségek között (kivétel: hősugárzási trükkök, de az leginkább csak mennyezetfűtéssel működik).
"Szamolgatasaim alapjan 13m3 beton 1 fokkal valo felfutesere ~6kWh energia kell"
Az igaz , hogy a gáz lehet 50°C-os . Viszont neked arra kell törekedned , hogy a COP minél magasabb legyen . Így oda kell figyelned , hogy a primér-szekundér körökben a folyamat optimális legyen . Tehát megfelelö méretü höcserélö ami biztosítja a mindkét oldali höcserét . Megfelelö tömegáram a szekundér oldalon . Ha a beállított hömérséklet 22°C , akkor ugye a szekundér oldalon a visszatérö 24°C környéki , amíg az elöremenö minimum 5°C-al magasabb . Ha ezt vesszük alapnak , akkor a fütököröket úgy kell megtervezni , hogy a rajtuk átfolyó fütövíz mennyisége ezt lehetövé tegye . 10 liter percenként kellene , hogy legyen a tömegáram . Minél jobban növeled a delta T-t , annál kevesebb liter jön ki a térfogatáramra . Viszont a padlóba nem szokás 40°C-os vizet nyomatni . Azt se feledd , hogy on-off gépet akarsz beépíteni , ahol konstans az elöállított hömennyiség , amit el kell tudnod tárolni a padló betonjában .
Nem az anyagi sporolas az elsodleges cel az osztogyujto kihagyasanal, hanem az egyszerusites/lehetseges hibaforrasok kihagyasa!
A betonmennyiseg adott, futescso nelkul is ugyanennyi lesz.
A jelenlegi, gyakorlatilag ugyanekkora/ugyanilyen elrendezesu csaladi nyaralot is egy klimarol futjuk es annak sokkal rosszabb a szigetelese!
Ez a klimas "barkacsmegoldas" azert tetszik mert gyakorlatilag ~200e Ft-bol megkapnam azt amire szuksegem van! (a tobbi sallang amit a hoszivattyu tud pedig nem szukseges nekem!)
Egy öreg házba, kísérletező kedv esetén még értem ezt, de egy új építkezésnél ahol vasvillával hányod a húszezres kötegeket a máglyára biztos az osztó gyűjtőn spórolás a legfontosabb?
A fűtéscső miatti vastagabb beton, stb eleve dob a költségeken.
Én az alábbiak közül választanék:
- ha fontos a padlófűtés, megcsinálnám rendesen és a padlófűtést egy kis hőszivattyúval lenne a fő fűtés. Egy klímával egy kétszintes házat fűteni eleve furcsa elgondolás.
- maradnék a klímánál, esetleg beraknék egy kis elektromos fűtőszőnyeget oda ahol langyos padlót akarok. USA-ban láttam sok helyen villannyal együtt kapcsolódó padlófűtést fürdőszobában
- elengedném a kérdést, raknék melegburkolatot, szőnyeget, stb
Szerinted ez a tömegáram mekkora hömennyiséget tud átadni a beton felé ?
Durván legyen 2 liter percenként a három körön a tömegáram . 2 liter x 60 perc x 5°C delta T = 660Wh
Ha 3kWh-át akarnánk leadni óránként , akkor a delta T-nek 25°C körül kellene lennie . Ha 20°C a beállított padlóhömérséklet , akkor 45°C-os elöremenöre lenne szükség .
Én biztos , hogy több körbe tekerném le a csövet , mert akkor a szivattyúnak nem kell erölködnie , valamint egyenletesebben tudná a beton egész tömegét felfüteni . Példa a fiaméknál 10radiátor van osztó-gyüjtöröl kötve . A szivattyú 12Wattal forgatja a vizet , abszolút csendesen . A betont meg a kívánt benti hömérsékletre füteném +- 1°C hiszterézissel (22°C beállított , 21°C indítja a beton felfütését , 23°C-nál letilt ) . Így a klíma is optimálisabban tudna rásegíteni a fütésre .
A haz mindenhol 0.15 alatt tud. (Falak foldszinten 0.12, emeleten 0.1, padlo 0.14,...)
Magarol a rendszerrol velemeny? Nem tudom pl hogy padlofutes cso metere mennyi hot tud leadni mondjuk 50fokos viznel a 20fokos betonnak. (hiaba kuldom bele az energiat a 3.5-os klimaval, ha 100m cso csak 1kW-ot tud...)
Gazdasagosabb e nekem esetleg ket korben keringetni a vizet mint egy csoben? (ellenallas/szivattyu teljesitmeny...)
A lemezalap 25cm XPS-en fekszik (lemez oldala/falak is hasonlo ertekben szigetelt), a lemez es aljzatbeton kozt nem lesz hoszigeteles. (csak vizszigeteles de gondolom azt hoszigeteles szempontjabol irrelevansnak tekinthetjuk)
Ha jol tudom a klimabol a gaz kb 50 fokos (javitsatok ha tevedek), azt gondoltam hocserelon attolni vizbe.
Tudom, hogy inverteres szabalyozassal valamennyire gazdasagosabb, de mivel nalam a beton sok hot fel tud venni ezert gondolom, hogy nyugodtan futhetjuk olyan homennyiseggel ami a klimanak optimalis es majd a beton letarolja a tobbletet...
A lakas homersekletet nem a padlofutes vizhomersekletevel szandokozom szabalyozni, hanem a padlonak lenne egy 20fok koruli alaphomerseklete es a klima vegezne a "finomhangolast" a levego homersekleten.
Viszont a terved szerintem úgy egészében nem a legjobb .:-(
" a haz 20 cm lemezalapon fog allni, arra jon 7cm aljzatbeton, szoval lesz ~13m3 beton hotarolo tomegem a padloban "
Az aljzatbeton alá illik tenni höszigetelést amire a padlófütéscsövet fogatod . Ha így van , akkor a hötárolótömeged csak 2,5m3 beton . Ha az egész alapot hötárolónak akarnád használni , akkor vagy az alapot habüvegre építed . Ha viszont az egész beton alapot akarod tárolótömegnek , akkor úgyszintén nagyon körbe kell höszigetelned lefelé a talajba , de akkor is egy része a hönek a talaj felé elveszik . Másik az az , hogy meg akarsz spórolni egy kétkörös osztó-gyüjtöt csak azért , hogy pár forintod maradjon .:-) Tegyél két kört és akkor a höcserélöböl kapot alacsonyhömérsékletü vízzel optimálisabban tudod füteni a padlót . Nem kell álligatni a torlón semmit két kör esetében sem !
Ha rögzítjük akkor terv lesz belőle, ami lehet jó és lehet rossz !
az a 13 m3 beton az nagyjából 40 tonna, de csak egy része vesz részt a hőtárolásban.
Az energetikus által megadott hőigény nagyjából igaz lehet, de csak annyit mond hogy nagyon nagy hidegben mínusz 13... 14 vagy 15 fokon.. ki mit vesz alapul napi 24 x 3 kW energiát/hőt kell betáplálni az adott házba valamilyen hőtermelővel.
Az lehet kályha, lehet villany radiátor.... gázkazán és természetesem klíma is.
Azért lett ez mert társasház, nem egyedi fűtéssel tehát ha még nem indul el a fűtés, vagy tavasszal már nincs fűtés akkor legyen valami ami meleget ad. igaz ez elég ritka.
persze a nyári használat a jellemzőbb, most várom a 30 fokot, már nagyon kipróbálnám, de kíváncsi voltam van-e tapasztalata valakinek ezzel a típussal
Par napja egyik Topictarsunkkal folytattam egy eszmecseret klimaval valo "alternativ" futesrol, (emlekeim szerint regebben volt rola mar szo, csak nem lett kivesezve a tema) kivancsi lennek a Ti velemenyetekre is.
Most kezdtem epitkezni, egy passziv szintu szigetelessel ellatott kis hazikot (netto 36m2 foldszint+36m2 tetoter, energetikus szerint 3kW hoigeny) aminek futese egy 2.5kW-os klimaval fog tortenni.
Padlofutes elonyeit ismerve elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha letekernek par meter vizcsovet az aljzatba es arra rakotnek egy hoszivattyut. (eloszor monoblokkra gondoltam de Topictarsunk egybol javasolta a klima kulteri hasznalatat)
A rendszer ugy allna fel ha megoldhato:
-Egy kor futescso parhuzamosan fektetve az aljzatbetonba (a haz 20 cm lemezalapon fog allni, arra jon 7cm aljzatbeton, szoval lesz ~13m3 beton hotarolo tomegem a padloban)
Ha jol neztem padlofutes csobol 120m az egy kor maximum hossz, ugy tippelek, hogy annyi kb eleg 36m2-re es ha csak egy kort teszek, akkor megsporolom az osztogyujtoket valamint egyszerusitem a rendszert beallitas/vezerles/hibaforras szempontjabol. (A kis alapterulet es a jo szigeteles miatt nem szukseges kulonbozo homersekletu korok kialakitasa.)
-A csoben egy keringeto aramoltatna a vizet egy hocserelon keresztul, amire egy On/Off kulteri lenne rakotve.
-Nem EU tag szomszedainknal lehet uj On/Off komplett klimat kapni kb 100e Ft korul, abbol hasznalnank fel a kulterit, direktben rakotve a hocserelore. (csak futesre lesz)
-Vezerles egy belteri padlo homero szenzorral lenne, amit beallitanank mondjuk 19-21 fok koze, szoval ha a beton lehul 19 ala akkor bekapcsol, 21-nel kikapcsol. (ezek a homersekletek termeszetesen tapasztalati alapon kesobb valtozhatnak)
Szamolgatasaim alapjan 13m3 beton 1 fokkal valo felfutesere ~6kWh energia kell, szoval ha mondjuk egy 3.5 kW-os kulterit hasznalnank az nem kapcsolgatna ki/be allandoan/tul sokszor egy nap valamint a padloban keringetett viz homerseklete miatt sem kellene tul sokat aggodni a beton hotarolo kepessege miatt.
Nem a konzol viszi be a rezgéseket, hanem a réz csövek.
És a legrosszabb állapot, a 3 méter alatti, spórolós max. 1 méteres csőpár, és a fűtés mód.
Ekkor a sacc. 35 Bár nyomást a kompresszor a beltéri felé tolja.
Van is rezgés, búgás belőle.
A konzollal gumibak nélkül sincs probléma sehol, és vele sem lesz jobb. Több más oka van, amiért rakjuk.
Könnyűszerkezetesnél fa gerendára lehet tenni a konzolokat, szilikátnál meg 10 centis vagy vékonyabb falnál rezeg be csak. Az nem is kültéri elhelyezésére van ( teherviselő szerkezet) keresni kell neki másik helyet, vagy megmondani a tulajnak hogy zajos lesz, tudjon róla.
"keresd meg az okát amiért ezt a "utat" vehetjük a kisebbik problémának."
Ez az egész mostani kültéri-zaj téma abból indult, hogy mennyire okos dolog könnyűszerkezetes ház oldalára tenni.
Figyeld meg: a klíma kültéri egységekben a fő zajkeltő alktarészeket úgy helyezik el, hogy a levegőnek átadott zaj minél nagyobb része kifelé (a háztól elfelé) menjen, tehát lehetőleg ne a klíma gazdája kapja a zaj javát (hanem a szembe szomszéd :)
Ezért van az, hogy könnyűszerkezetes (és általában alacsony tömegű falazatú) házak estén NEM a kültéri által hátrafelé sugárzott zaj okozza a legnagyobb zaj-problémát, hanem a tartó konzol által könnyedén megrezgetett könnyű házfal.
Ha van lehetőséged (egyenlő távolságban!) körbejárni egy üzemelő klíma kültéri egységet, azt fogod észrevenni, hogy durván kevesebb zaj megy belőle hátrafelé/oldalt, mint előre. Még azt is el tudom képzelni, hogy nem csal a legkönnyebb falaknál, de még a közepes tömegű falazatok (pl soklyukú, "könnyű" téglák) esetében is több zaj jut be a házba a tartó konzolon át, mint a levegőn át
és talán csak az igazán nehéz (tömör) falazatoknál több a lakásba bejutó léghang mint a testhang.
A rezgő kültéri egység rezgeti a tartó konzol vasát, a konzol rezgeti a ház falát, a ház falának belső felülete megrezgeti a lakás levegőjét, amit "zaj" néven hall a fülünk.
Erre az egyre reagálnék.
A RENDSZERT kicsit gondold még át és keresd meg az okát amiért ezt a "utat" vehetjük a kisebbik problémának.
"a rugózás önmagában (csillapítás néklkül) életveszélyessé teszi az autót"
helyesebben fogalmazva:
az úthibák ellen a rugózás önmagában csak félmegoldás, akkor kezd hatékonnyá válni, ha van mellette hatékony lengéscsillapítás is
A komoly rezgéscsillapító megoldások mind tartalmaznak valamiféle lengéscsillapítást is.
Még a kevésbé komoly megoldásoknál is igyekeznek "széthangolni" a rezonancia frekvenciákat (változó anyagvastagság, több eltérő rugalmasságú anyag kombinációja, stb).
De egy tömör gumi henger még kevésbé komolynak sem mondható (habár a semminél valóban sokkal jobb).
Szép dolog a tudásszomj, de az én szabadidőn sajnos nem végtelen :) Mind az ezer kérdésedre külön-külön több oldalnyit lehetne írni, most csak pnéhány szóra van időm.
"te milyet használsz"
Nálam nincs semmi szükség extra zajcsillapításra, ha kíváncsi vagyok, hogy éppen megy-e a klíma kültéri, akkor arra a falra kel tapasztanom a fülem, aminek a túloldalán a konzol van felszerelve.
"Amúgy minek lengés csillapított?"
Bármilyen lágy anyagú is egy zajcsillapító, ha csak egyfajta tömör anyagból van, akkor van egy rezonancia frekvenciája, min szinte semennyit sem csillapít és vannak ennek a frekvenciának harmonikusai, amely frevenciákon szintén igen szarul csillapít. A lengéscsillapítás ezen hibák csökkentésének egyik trükkje. Ha már mentél olyan autóval, amiben rosszak a lengéscillapítók, akkor tudod, hogy a rugózás önmagában (csillapítás néklkül) életveszélyessé teszi az autót.
"Szerinted miért és mi viszi be a rezgést?"
A rezgő kültéri egység rezgeti a tartó konzol vasát, a konzol rezgeti a ház falát, a ház falának belső felülete megrezgeti a lakás levegőjét, amit "zaj" néven hall a fülünk.
"Milyen frekvenciájú?"
A kültéri egység számos módon, százféle frekvenciájú zajt csinál. Az inverteres rendszerekben ezen frekvenciák ráadásul folyamatosan változnak.
"Mi termeli?"
Főbb zajforrások: kompresszor, ventilátor motor, a ventilátor lapátok és mind az ezernyi alkatrész, ami mellett nagy sebességű levegő áramlik.
"Hogy lehet csillapítani, milyen megoldás van rá?"
Erről egész könyvet kellene írni, nem fogok.
"Gyártónak megfelelő szereléssel megelőzhető?"
A kültér egység zaja zaj nem "előzhető" meg. Csak csillapítani lehet, akár nullára is. Lehet, hogy van olyan gyártó, amelyiknek ilyen szerelés felel meg.
Egyébként a kültéri egységekkel kapcsolatos talán leggyakoribb probléma a konzol által a lakásba bevezetett zaj, ami ellen úgy látom, hogy mindenütt komolytalan (alig hatásos) tömör gumi betétekkel védekeznek, ezek helyére egész biztosan létezik sokkal hatékonyabb (többféle anyagból álló, neadjisten lengéscsillaspított) szerkezetek is, olyan, ami még nem csillagászati árú.
Két éve beszereltek hozzám egy Fujitsu 12KPCA klímát. 10 év garancia van rá, feltéve, ha a szerelő elvégzi az évente esedékes egyszeri karbantartást.
Én elsősorban fűtésre akarom használni. Tehát az elmúlt két telet vele fűtöttem ki.
Lakótelepen lakom a 16. kerületben, viszonylag tiszta a levegője. Kérdésem a mókuskerékre vonatkozik.
Amennyire a kifúvó nyíláson rálátni, - a mókuskerékre - annak a lapátjai, lemezkéi, lamellái - nem tudom mi a pontos megnevezése, ugyancsak fehérlik a rá rakódott portól.
A kötelező karbantartáskor, ha nem is minden évben, nem kellene-e a mókuskereket valamilyen mértékben megtisztítaniuk?
Azért tedd hozzá, hogy az átlag megrendelő ezeket a professzionális megoldásokat egyáltalán nem akarja megfizetni. Mi szereltünk már hangstúdióba klímát, ahol az ügyfél már a tervezés során előírta a hangcsillapításokat mind a kültéri egység, mind a légcsatornák és szerelvényeik esetében, és elmondhatom, hogy a teljes zaj és rezgéscsillapítás rendszere alig volt alacsonyabb árú, mint maga a klímarendszer.
Egyszer sikerült 10 centis szilikát falra tenni kültérit kezdő kollégának. Tehettük is át, volt egy mély búgás a fal előtt, és az ágynál. Berezgett a fal, ahogy írod...
"Könnyűszerkezetes ház külső falára tetetnék kültéri egységet."
Ilyet csak akkor csinálj, ha van a haveri körben valaki, aki a speciális zajcsökkentés szakértője. A csendes felfüggesztés nem lehetetlen, de könnyűszerkezetes házak esetén a szokásos gyári zajcsökkentő alkatrészek túlnyomó része kb szart sem ér, az igazán jó zajcsökkentőket viszont csak a zaj-specialisták ismerik/használják, az átlag klímaszerelők soha nem is láttak ilyet.
Minden más esetben a kültéri egység egy olyan tartó szerkezeten legyen, ami SEMMIFÉLE merev összeköttetésben nincs a ház egyetlen pontjával sem (lehetőleg még az alap betonjával sem!!!!). Talán a legegyszerűbb megoldás: a kültéri egységet egy, a háztól mechanikailag független beton "kocka" tetejére teszed (a ház és a betonkocka között legalább 20-30 centi föld legyen).
Mit takar a könnyüszerkezetes ház nálad ? Fémkonstrukciós ház , fagerendás ház , vagy valami más ? Nekem az egyik klímám a gerendákról lelógatott menetesszárakon van dupla rezgéscsillapítással a padlástérben . A másik pedig a kinti falon , ami könnyüszerkezetes . Ahogyan 1valaki topiktárs is írta , az eredeti tartógerendához még egy segéd gerenda lett beépítve olyan távolságra , ahová a konzol igényelte . Az a klíma sem remegteti meg a falat . Bent a fal túloldalán nagyon oda kell figyelni , hogy hallani lehessen a kompresszorokat . Viszont , ha van lehetöség , valóban a földre telepített konzolon lenne a legjobb helyen , figyelembe véve a széljárást is , ha lehet és a kondenzvíz elvezetését ( szikkasztást ).
"hiszen azokkal a klímákkal füteni is fogsz tudni ."
Ez is egy ravasz trükk az energetikában: a kiegészítő fűtés. Amikor a fő fűtésrendszer teljesítményét nem az év leghidegebb időszakára méretezzük, hiszen a fűtési szezon túlnyomó százalékában nincs nagyon hideg idő, ebben a rövid időszakban besegíthet a fő fűtésbe egy másodlagos fűtőrendszer. Jelen esetben pl a fő fűtés egy kis gázkazán, de az év leghidegebb néhány napján bekapcsolhatjuk mellé a fűtő klímát is.
Ahol meg a fő fűtés klímával történik, ott lehet a kiegészítő fűtés pl egy-két egyszerű elektromos fűtőtest: a klímánál drágábban üzemeltethető (de évente csak nagyon kevés ideig van szükség rá), viszont fillérekből kiépíthető. És nem kell többé aggódni, hogy a fő fűtés teljesítménye elegendő lesz-e a nehéz napokra is.
Ha a szomszédnak elég az 5kW-os kazán , akkor nálad a 6kW-os , plusz a két klíma amit hütésre mindenhogyan fel akarsz szereltetni , biztosan elég lesz a legnagyobb hidegben is , hiszen azokkal a klímákkal füteni is fogsz tudni .
Sajnos az éves gázfogyasztást nem tudom, a lakást nemrég vettem, még nem laktam benne, mert beköltözés előtt majdnem teljesen fel kell újitani. Az ablakok jól szigetelnek, kivülről viszont sajna nincs szigetelés a falakon.
Szerintem a 6kw-os MIKA elég lenne, mivel az alattam lakónak 5kw-os kazánja van (Ő régebben fel tudta szereltetni, amikor még lehetett). Voltam nála megnézni a kazánját ősszel, nem volt hideg, szóval nem spórol a fűtéssel. Ezenkívül az ő lakása alatta a fűtetlen garázsok és tárolók vannak.
A gáztervezőm kötekedett még hogy a MIKA-6EU nem lenne elég, hiába mondtam neki a fentieket.
Addig még hőszigetelésen sem muszáj gondolkodni, amíg BIZTOSAN nem tudod, hogy egy MIKA kevés oda neked. A fűtő/hűtő berendezésekhez gyárilag megadott négyzetméter érték nagyon-nagyon-NAGYON durva érték.
Létezik olyan társasházi lakás, amelynek maximális fűtésigénye (az év leghidegebb órájában) négyzetméterenként mindössze 10 watt és létezik olyan társasházi lakás is, amelynek maximális fűtésigénye több 200 W/m2-nél! Ez hússzoros különbség! Szerinted ilyen hatalmas szóráson belül a fűtő/hűtőberendezések gyártói milyen watt/m2 érték alapján adja meg, hogy az ő terméke hány négyzetméterhez való? Na mostantól ennyire olvasd röhögés nélkül, amikor egy termék fűtő/hűtő képességét négyzetméterben adják meg.
Megismétlem: hívj oda egy energetikust és számolja ki, hogy TÉNYLEGESEN mennyi a lakásod fűtés/hűtés igénye, mert akár még az is lehet, hogy még a kisebbik MIKA kazán is kacagva elég oda.
Jut eszembe még: Hova vezetheted a kültérikből a leolvasztások vizét?
4 klíma áramfelvétele, ha épp mind beindul, egy átlagos 1 fázisról nem biztos, hogy megoldott. Beindul mellé a mosógép és a mosogató fűtése, meg a porszívó, és csapja le a biztosítékot. Mekkora elektromos teljesítmény áll rendelkezésedre, hány fázissal?
Leírnád , hogy évente mennyi gáz fogyott a fütésre ? Mert a Mika 6EU gázkazán lehet , hogy elbírná a lakás kifütését . Az , hogy a gyártó 70nm-ig ajánlja , az egy tág fogalom . Nekem -5°C-ig egy 2,5kW-os klíma füti a házat , ami 63nm . Igaz jól szigetelt a ház . Ezzel csak azt akarom mondani , hogy nézd meg egy ilyen klímát mekkora területre ajánlanak . Csak mint példát hoztam fel . Lehet , hogy mondjuk hosszantartó nagyon hideg télen nem tudná a Mika 6EU gázkazán a beállított 22°C-t tartani , csak 20°C-t , de arra a pár napra vagy elviseled , vagy veszel hordozható elektromos fütötesteket . Az utóbbi években ritkaság a nagy hideg és föleg hosszantartó . Gondold át mégegyszer !
"a kéménybéleléssel együtt nem úsznám meg az egész fűtéskorszerűsítést 2m Ft alatt" A 4 prémium minőségű klíma + fürdő fehér embernek való fűtése gondolod, jelentősen olcsóbb lesz? A melegvízről még nem is szóltál, amit a kazán ugye adna.
Majd azért a tapasztalataidat érdemes felszorozni egy kicsit.
Én is fűtöttem pár szezont klímával, (fatüzelés+padlófűtés helyett, fölös napáram elfűtésre) átmeneti időszakban még viselhető is a feeling, aztán ahogy hűl az idő úgy nő a hőigény. A hőmérsékletkülönbség a falak mellett és a klímából kifújt levegő között egyre nagyobb, nagyobb légszállítás kell és többet olvaszt le a klíma (olyankor megáll, szarakodik, elindul, stb)...
Lehet vele élni persze, de egy jelentős visszalépés egy radiátoros rendszerhez képest hőmérséklet egyenletességben és zajban.
Sok embert nem zavar, sokakat igen.
Nálam pl a család már ahogy hűlt az idő cseszegetett hogy jó lenne már padlófűteni mert az sokkal jobb.
Köszönöm a tanácsokat a kérdéseimre. Alighanem próba jelleggel felszereltetek két minél csendesebb hűtő/fűtő klimát aztán pár hétig "együttélek" velük hogy eldöntsem, hogy egész éven át is el tudnám e őket viselni. Klimát két helyiségbe amúgy is akartam a melegek miatt is. Ha beválnak akkor még felszereltetek kettőt, meg valamit a fürdőbe. Ha nem, akkor még mindig ráérek "vakarózni" hogy mivel oldjam meg a fűtést.
Engem zavar a klíma fűtés miatti száraz levegő, szerintem nem vagyok vele egyedül. Úgyhogy következő szezonra párologtatót veszek. Fürdőben elég jó tud lenni padlófűtés, ha belefér anyagilag.
Én most egy új épületrészbe, ahol nem volt megoldható a vizes rendszer, ilyet raktam le:
A japán márkák amik csendesek, mostanában a Daikinnál a Mitsubishik csendesebbek. 3 méterre ha csendet akarsz, akkor ne a legolcsóbb HR tipust vedd, AP sokkal jobb.
Karbantartás ára változó, de az átlagot megtaláltad.
Van, aki 6 klíma után fizeti: "akinek majom kell, legyen pénze banánra is".
Az egészséged múlhat rajta, nem muszáj karbantartani.........
Ne izgulj, rengetegen nem kérik már az első karbantartást sem.
2, 3 év múlva meg csodálkoznak, hogy nem hűt, nem fűt, büdös, stb.
A klíma hűtésben szárítja a levegőt, fűtésben viszont nem.
Ha voltál fizika órán: télen kinti hideg levegő jön be, páratartalom, stb.
(Én októbertől áprilisig napi 10 litert párologtatok el, hogy meglegyen az élhető párás levegő. )
Fürdőszobába fűtésre passzolok, az elektromos törülköző szárító radiátor az egyik legjobb.
Egész pontosan be tudnék, de elég sok cumival járna együtt.
Egyrészt a homklokzati falra kivezetést egy helyi önkormányzati rendelet végtelen bölcsességében megtiltotta, ezért az egyetlen lehetőségem a tömb közös kéménye lenne, amihez kell a lakóközösség hozzájárulása, kéményseprői szakvélemény hogy egyáltalábn lehet e stb, plusz két szintnyi kéményt bélelhetnék ki saját zsebből. Ráadásul a a kémény a konyhában van és a konyha baromi pici. Ha még a kazán is ott foglalná a helyet, akkor konyhabútornak nem sok hely maradna, ami e nélkül se túl nagy.
Gyanítom a kéménybéleléssel együtt nem úsznám meg az egész fűtéskorszerűsítést 2m Ft alatt. Szóval végülis lehetne, de hosszadalmas szopórollernek tűnik és marha drágának is egyben.
A fő probléma a lakás nagyobb méretén túl (76m2, a MIKA-t max. 70-ig javasolja a gyártó) hogy kívülről nincs leszigetelve a tömb és a közös képviselő szerint nem is lesz soha, mert az összesen 6 lakó (kicsi a lakótömb) nem hajlandó kifizetni a külső szigetelés kb. 11m-s költségét. Mindenki nyugdijas vagy nyugidj közeli rajtam kívül, és többségük egyedül is él. Független attól, hogy a tömb és környéke rendesen karban van tartva a szigetelésre nincs rá pénzük. Emiatt legfeljebb belülről próbálkozhatnék szigetelni, de az meg viszi el akkor szépen a belső alapterületet, mert sok falat kellene szigetelni (U alakban az egész lakást, mert szintenként csak két lakás van).
A kültéri egységek (akár több is) felrakása nem gond, mert van jó nagy loggia, annak a belső oldalfalára elfér akár négy is. A felettem lakó is oda rakatta a kültérijét, úgyhogy ebből nem lehet gond és szerencsére a hálószobáktól jó messze rakhatnám a kültériket, mivel az étkező mellett lennének kint. Ott meg nyilván nem zavarna a hangjuk. A z alsó és felső szomszédokat se, mert nekik is ott van alattam és felettem az étkezőjük, oldalsó szomszéd meg szerencsére nincs, mert kicsi a tömb.
Hallottam a MIKA-ról, hogy az se csendes, ezért az étkezőbe akartam rakatni. MIKA-ból szerintem eggyel is elég lenne bajlódni, elég sok ellentétes vélemény van róla vegyesen sok rossz és sok jó is. Bár állitólag a 6EU változat jóval megbizhatóbb mint a régi. Mondjuk a 2 év garancia azért az nem túl megnyugtató egy igazi kazán 5 éves garanciájával szemben, szóval még ha el is tudom készíttetni a gáztervet elég nagy dilemma, hogy érdemes e vele vesződni.
"a parapetes MIKA-6 kazán teljesítménye meg pont nem elegendő a lakás méretéhez."
Csináltass energetikussal egy korrekt hőigény számítást, majd (ha egyáltalán szükséges) hőszigeteléssel vidd le a lakás hőigényét a MIKA teljesítménye alá.
Vegyél két MIKA-t :-), és akkor a fürdő is komfortos lehet radiátorral, gondolom.
Mondjuk azok sem csendesek, úgy tudom, bár tapasztalatom nincs velük.
Felteszem, társasházról van szó. Ott nem magától értetődő, hogy klíma kültérit elhelyezhetsz a közös tulajdonú külső falakon, ennek járj utána, drága buli felszerelni aztán leszerelni, ha gond van.
Egy lakás fűtéskorszerűsítése előtt állok. A lakásban ezeréves konvektorok vannak amelyektől meg akarok szabadulni. Sajnos kondenzációs kazánt nem tudok beszereltetni, a parapetes MIKA-6 kazán teljesítménye meg pont nem elegendő a lakás méretéhez. Ezek miatt a radiátoros fűtés ugrott, konvektorokkal nem akarok szivni, igy egyedül a klimával való fűtés jöhet szóba H tarifás árammal.
Klimával fűtött lakásban viszont sose laktam, igy lenne pár kérdésem azokhoz, akik klimát fűtésre (is) használnak egész évben: - tudtok-e ajánlani olyan hűtő/fűtő klimát, aminek nem hallható a beltéri egysége 3m távolságból legalább közepes terhelésig? Eléggé zavarna, ha folyamatos zúgást kellene hallgatnom egész nap, éjszaka meg egyáltalán nem tudnék tőle aludni.
Olcsóság nem fontos, az alacsony zaj és a megbizhatóság annál inkább. (Kültéri egység zaja is fontos, mert alattam és felettem is laknak)
- egy klima éves/féléves karbantartása nagyságrendileg mekkora összeg? Ez nálam azért nem mindegy, mert 4 helyiséget kellene fűtenem velük, mindegyiket külön beltéri egységgel. Olvastam már sokféle összeget, 5-15e Ft között. (Ha ezt évente kétszer meg kell csináltatnom 4 beltéri egységre és legalább két kültéri egységre akkor ez eléghúzós összeg is lehet.) - olvastam pár helyen, hogy a klima eléggé száritja a levegőt. Volt e olyan köztetek, akit ez hosszabbtávon kezdett zavarni? - fürdőszoba árammal történő fűtésére mit érdemes használni? Nappali árammal egy villanyradiátor nem tűnik túl olcsónak. Van e hatékonyabb megoldás, vagy inkább a régi gázos fürdőszobai fűtőtest helyett szereltessek fel egy újat?
Ha olcsók közül szerintem a legjobb választás. Annak legalább jó az ügykezelése. Nemrég a kollégám megszakította a sarokszelep menetét telepítéskor, másnapra itt volt az alkatrész hozzá. Segítőkészek és korrektek. Ez nem mondható el néhány Gree klón forgalmazóról, de az RCool-t sem ajánlanám e miatt.
Szerintem meg nem fejlődött semmit minőségben a Midea. Ugyanaz a sárguló műanyag kasztni, ugyanazok a vezérlésproblémák. Lehet, hogy a magasabb árkategóriában már nincsenek ezek a nyűgök, de én nem kísérletezgetek ezzel a márkával már. Eleget szívtunk vele az évek alatt.
Az idaigi klimasatol kert a tanacsomra egy Gree Amber Royalt (arerzekeny, azert tanacsoltam kinait), amire a klimas azt mondta, hogy csak akkor tud konkret arat mondani neki, ha elkuldte a dijbekerot es a nagynenim konktetan megrendeli a klimat!
Majd az kovetkezett (tobb hetes keslekedes utan), hogy pillanatnyilag egesz Magyarorszagon hianycikk, ugyhogy helyette javasolta ezt a mideat:
En tanacsoltam neki a Mitsubishi MSZ/MUZ-AP35VGK (nekem is ez van csak 2.5-os), amire kaptam egy barati ajanlatot az egyik Topictarsunktol, amire meg hajlana is, de eszreveheto az arkulonbseg es a velemenyem/tanacsom kerte.
Van valakinek ismerete a fent emlitett midearol, mennyire jo, mennyire alkalmas futesre?
Az oké, azonos ventillátorfordulat, azonos hőfok, azonos höfok különbség, azonos távolság, etc etc.....Rezgésdiagnosztikával keresem a kenyerem :-), egyébként HáVillGépszer a szakmám valamennyire képben vok.(legalábbis hűtgőt annó javítottam)
Nézd meg ha tudod, a szomszédnál milyen márka a klíma, az megint egy támpont. Írd meg.
A ventilátor hangja kínaiaknál is a szobai ventilátor alatt van, mert más a kialakítása, mérete.
Ilyen szempont szerint elég a kínai sorozat is neked, Gree Pulse-t, Polar 025 SDB-t, vagy Syen Bora Plusz, például.
Karbantartás (nálunk 8.000 Ft), hogy évi 1 vagy 2 alkalom, klíma márkától változó, Gree Polar, Syen évi 2-t kér mint gari feltétele.
Persze hallok kollégát 15.000 Forintos karbantartással is, meg van 5.000 Forintos vanötpercemrászűrőtkiveszemkimosombefújomjólvanazígyvszilát kategória is.
A decibelt kültérinél 50-55 körül beltérinél 20-30 körül van az alja, csendes fokozatban. 30 körüli még az emberek 99%-nak halk, csukott ablakkal simán vállalható.
(Persze a japánok 20 dB környékén járnak, de az legalább 100.000 Forinttal drágább kategória. Ha valaki igen csendeset akar, akkor bizony ennyi a különbség, aki rászánja különbözetet, tényleg halk klímát kap. Ezt mindenki maga döntse el, megéri hogy ne hallja, hogy ott van a falon.
Persze ez életkor illetve hallás romlás függő is, (és félre ne értsd) sokszor szerelünk 60 és 80 és közötti korosztálynak.
Akkora a hallásromlásuk az embereknek, hogy amit a fiatalok meghallanak hangokat, ők már felét, vagy annyit sem.
Már én sem hallom meg a 12 kHz feletti hangokat.. )
A csend eléggé fontos, bár itt elég sok az "amúgy is van" zaj, mint madarak őrjöngése hajnalban, elektromos hálózat zúgása (ami nem zavarósan hangos, hanem inkább csak passzívan érzékelhető) szóval ezekkel "egyenértékű" lehet a zaj, de pl. ne érje el egy "szobai ventilátor" idegesítő és monoton robogását.
Az ajtó mindig csukva van, kivéve amikor kilépek a konyhába, wc-re ilyesmi. Ez úgy pár másodperc, amúgy csukva szokott lenni, mert így szoktam meg.
Azt lehet tudni, hogy 1-1 "karbantartás" az milyen összeget jelent? Ha csak olyan 10 ezres költségről van szó alkmanként az teljesen oké, de évente 2x50.000 már nem igazán lenne nyerő.
Szigetelés van, az ablakok is viszonylag újak és jól zárnak és nem tetőtér, hanem második emelet. (A ház 4 emeletes)
A szomszédban is van légkondi, de még sosem hallottam zúgni (itt úgy van a ház, hogy a két erkély kvázi egyben van, egy vastagabb és átláthatatlan üvegfallal elválasztva) - a "decibelt" amit kiírnak a paraméterek alatt, hogyan tudnám viszonyítani valamihez? Mennyi az 1 decibel?
225 az még bőven belefér (szereléssel együtt) körbenézek aztán majd linkelem azt amik jónak tűnnek, vessetek rá egy pillantást, hogy ne ugorjak fejjel a falnak...
Ha igen, akkor japán klíma kell, Mitsubishi, Daikin, Esetleg Toshiba, Hitachi.
Ha nincs háklis, rosszakaró szomszédod, akkor Gree és társai, Polar, Cascade, Syen.
Az, hogy 20 négyzetméteres szobát kell hűteni, úgy érted hogy mindig zárva az ajtó?
Mert ha nem, akkor az egész lakással kell számolni, mert ha elulméretezett klíma megy fel, akkor a melegekben a maximum teljesítményen fog menni, ami zavaró, pazarló, és hangos lesz.
Karbantartani mindet kell, van amit évente kétszer is megkövetel a forgalmazó. Garancia feltétele.
Látatlanban:
A te céljaidra elég 2.5 kw-os, ha szigetelt a ház, és nem tetőtér.
De ilyenkor 3.5 kw-ost szoktunk ajánlani, telepítéssel 225.000 Forinttól.
Ez a Gree alap gép hangos, ez lassan felejetős lehet, nekem most raktak fel egy Pulse variánst, a katalógusuk szerint csendes kivitel, de hallás után is az.(mondom én a süket :-) )
Tegnap a veszprémi piacon elindítottam, mire hazaértem (szfvár) kellemes hűs volt a szobában, a klima alig hallhatóan tette a dolgát.
A normálisak kijönnek és egy ember intéz mindent. Ha írsz országot, földrészt, vagy féltekét lesznek ajánlatok cégre is.
Fúrnak egy 50-es lukat a falba és abban vezetnek mindent. Ma már alap, hogy takarítanak maguk után, zacskót húznak a lábukra, meg ilyenek. Ez már nem a délelőtt részegen falra maltert csapkodó kőművesek világa.
Társasházba felejtsd el az olcsó klímákat ha jóban akarsz maradni a szomszédokkal.
Valami japánt nézz, most nagyon mondják csendességre a Mitsubishiket, de a daikin is finom csendes gépek. És természetesen a drágább jobb is lesz, főleg csendességben.
Ha van erkélyed, akkor oda célszerü a klima kültérit rakni.
Általában a két doboz közötti 3-4m távolság a beszerelésben bennevan.(ha több akkor + pénz méterenként)
Én a neten kinéztem egy környéken lévő adott klima forgalmazóját, majd megrendeltem nála a klímát(mivel volt régi, és csere lett csak a paraméterekre kellet figyelnem), ő küldött beépítős embert, nála rendeztem mindent.
Ha kell kijönnek felmérni a szobát, és az alapján ajánlanak klímát.
Ha aludni is akarsz mellette, akkor különösen figyelj a csendességre.(mind beltéri, mind kültéri).
Mivel elkezdett számomra elviselhetetlenül meleg lenni - és még ki tudja mit hoz a nyár, a tavalyi is egy kínzás volt - így több év után végre eldöntöttem, hogy beépíttetek egy klímaberendezést abba a helyiségbe ahol a legtöbb időt töltöm ("nappali"/hálószoba).
Viszont, teljesen hülye vagyok a témában, viszont látom, hogy ti itteni "törzstagok" profik vagytok és értitek ezt a témát.
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen légkondit vásároljak - egyáltalán lehetséges-e, esetleg létezik valami olcsóbb alternatíva, vagy a pénzem elég-e vagy megint "csak a pofám nagy".
- A helyiség amit hűteni kellene 4,5X5 méteres, a belmagasság úgy 2,5-3 méter között van. - Összesen úgy 200 (nagyon maximum 300) ezrem van erre, beépítéssel és postaköltséggel együtt - A cél az lenne, hogy nyáron olyan 20-22 fokot állítson elő, különösen éjjel, mert nem tudok aludni a melegtől - Második cél, hogy ennek segítségével ne kellejen nyitva tartanom sem az ajtómat, sem az ablakokat (gyűlölöm a külvilágot, pszichopata vagyok) - A légkondi nem kell, hogy "űrtechnika" legyen, fő szempont, hogy hűtsön, legyen halk és lehetőleg ne fogyasszon annyit, mint a Nemzetközi Űrállomás. - Lehetőleg "strapabíró" legyen, ne vigye el a kinti részt az első mezei vihar vagy kelljen nagyon sok pénzt elkölteni "karbantartás" címszó alatt, maximum évente egyszer. Legalább pár évig bírja ki, amíg el nem visz a káros életmódom és a szívproblémáim...
Kérdések:
- Beépítéskor ha azt ígérik egy légkondi mellé a "boltban", hogy beszerelik akkor azt hogyan kell értelmezni? Jön a "szerelő" a géppel együtt, ők ajánlanak egyet aki ingyen megteszi és a cég fizeti esetleg nekem kell fizetni és ők azt visszatérítik (találkoztam már ilyennel) - Mennyire bunkók azt ezt beépítő emberek (átlagban), nagyon szétverik a lakást? - Egy erkélyen "legális", hogy a légkondi-doboz legyen (esetleg van olyan amihez NEM KELL szétverni a lakást?)
Bocsánat, ha ostobaságokat kérdezek, tényleg nem értek hozzá. Egy '80-as években épült társasház (nem klasszikus házgyári panel, hanem "kísérleti lakótelep" lakásról van szó.)
Előre is köszönöm a tippeket, remélem sikerül megtalálni a legjobb lehetőséges és az idei nyár már nem a kínzásról fog szólni, mert nagyon elegem van már a nyár közepén nappal 27-28, éjjel 24-25 fokokból.
Bár a régi házamban volt 30 fok nappal és 27-28 éjjel. Azt hittem nem élem túl.
"nem kizárólag a padlóra hullik a por, hanem MINDENRE"
Ha az ultrahang által gyártott mikro-vízcseppeket szállító légáramlatot úgy irányíototuk, hogy a szoba közepén lebegjenek lefelé a menyezet felől, akkor a falak mentén álló könyvespolcok (aki szokott olvasni) vagy műtárgyak (aki nem szokott) nagyjából pormentesek lesznek. A dohányzó asztalból pedig ugye eleve szürkét vásároltunk :)
"A tárcsás gépek pedig ponthogy tisztításra szorulnak, mert -mint elek ismondja- azokban benne marad a sok kilónyi vízkő."
Ha a tárcsás párologtatónak
- gazdag a gazdája, akkor mindig tölt bele (nemolcsó) varázszert, ami a tárcsákat tisztán, a vízkövet meg folyékonyan tartja (így ki lehet önteni a lefolyóba)
- nemgazdag a gazdája, akkor megvárja, amíg a tárcsák már nagyon vízkövesek lesznek (a készülék enyhén vízkövesen is tökéletesen működik), majd egy mozdulattal kiemeli a gépből tárcsasort, beteszi a mosogatóba és (ecet/citromsav/vízkőoldó segítségével) pár perc alatt leoldja róla az egy havi vízkövet.
"Az ultrahangos párásító készülékeken lerakódik a vízkő ezeknek drága alkatrészeit rendszeresen cseréllni kell, vagy igen drága VALÓDI desztillált (NEM ioncserélt!!!) vízzel kell etetni őket (naponta akár 10-20 liter!!!)."
Ismerlek, most el fogsz kanyarodni a fekete bútorok pöttyei felé csak hogy látszólag igazad legyen.
Pedig ha használtál volna ilyen készüléket tudnád hogy nem elpárologtatja a vizet, ezért vízkő sem rakódik le rajta annyi ami elrontaná. Az ultrahangos fejen pláne nincs esélye megtapadni a vízkőnek. A gőzben lévő vízkőre szokott bennük lenni vízlágyító patron, amit rendszeresen cserélni kell és megoldja a bútorok kérdését. Sok évet elmegy az olcsó kínai is..
De a lényeg, hogy az alapvető állításod miszerint a drága alkatrészeket cserélni kell a vízkő miatt az nem igaz.
Esetleg lehetne a párologtatót úgy elhelyezni ÉS a párologtató mikro-vízcseppjeit szállító légáramlatot úgy kialakítani, hogy az ultrahang által létrehozott vízcseppecskék anyira hosszú utat tegyenek meg a levegőben, hogy 99,999 százalékuk teljesen elpárologjon még azelőtt, hogy víz formában hozzáérhetne/hozzátapadhatna bármilyen felülethez. Tehát pl a mikro-vízcseppeket tartalmazó légáramot a szoba közepe és a mennyezet felé irányítva szétteríteni. A dohányzó asztal lapja meg legyen eleve matt szürke színű :)
"ultrahangos illatosítós párologtatót. Sőt a használat csak pár órás lehetett. A finom por pedig már ott vigyorog a fekete felületen."
Az ioncserélt vizekben a nehezen eltávolítható vízkő (ami főleg kalcium) le van cserélve könnyen eltávolítható konyhasóra (nátrium-klorid). Tehát az ioncserélt (gyantás és egyéb szuper szűrőn átpréselt) vizekben a "gonosz" tapadós vízkőtartalom le van cserélve "barátságosabb" só-vízkőre. Tehát ha ilyen vízzel eteted a párologtatót, akkor a kicsapódási só-pöttyök egyrészt nem/alig tapadósak lesznek, másrészt egyszerűen vízzel könnyedén lemoshatók.
Persze egy egész lakás éves párologtató szükséglete akár jóval 1000 liter víz felett is lehet, ennyi ioncserélt víz nem olcsó mulatság, akinek esetleg van otthon szuper vízkő-szűrő (valójában kalcium -> konyhasó lecserélő) készüléke, annak legalább cipelnie nem kell haza a sok vizet :)
A tárcsás párologtatóknak ("légmosó") viszont tökmindegy a vízminőség, ott a vízkő nem hagyja el a párologtatót, csak tiszta gáznemű H2O.
"Tudálékos, feltűnési viszketegségben szenvedő és kifárasztásra játszó trollnak is nevezhetnénk."
Szeretettel várom pl fizikai tényekkel vagy logikus érvekkel történő megcáfolásomat. Ha nem lehet megcáfolni, akkor azt kell feltételezni, hogy látszólag bármekkora képtelenséget is állítok, az az igazság.
Nincs véletlenül egy páratartalom méröd plusz hömérö ? Amikor müködik a párásító , akkor oda tehetnéd a közelébe , majd amikor állandósult a mért érték , akkor a szoba másik felébe légyszíves helyezd át és mérjél ott is . Ha nincsen légáram abban a helyiségbe , akkor telítödik a levegö párával és a többlet meg mint " esö " lehull a felületekre . Egy asztali venti lehet , hogy segítene abban , hogy az apró vízcseppek míg a levegöben lebegnek , el is párologjanak . Akkor nem ül ki a felületre .
Az illatosítós párologtatóban (legalábbis ami nekünk van) a párologtató fej
eleve egy hosszú (ha jól emlékszem pamut) szűrön csücsül. Kapillárisként működik, megszűr az sokmindent, de az oldott olajat, ásványi anyagokat tuti nem.
Mondjuk én nem tapasztaltam még "vízkőport" semmin, port annál inkább, elég poros környéken lakunk
Nagyon kell figyelni. A tárgyban meg nem nevezett esetben is van egy olyan apró -talán szándékos- ferdítés ami valójában akár a komoly intelligenciából is fakadhat.
Nevezetesen "évek alatt" lerakódó vízkőporról beszél. Ami igaz is, viszont egy icipici párologtató is megvalósítja ezt akár 2 nap alatt is. Pont tegnapi tapasztalatom is van erről. Ajándék dobozka a gyerek szobájába eltéve 2 napra ahol használ ultrahangos illatosítós párologtatót. Sőt a használat csak pár órás lehetett. A finom por pedig már ott vigyorog a fekete felületen.
Az megint más tészta hogy minden topicban előfordul olyan, aki LÁTSZÓLAG logikusan érvel, gyakorlatilag ügyesen keres a google-ban, jó sokat és szorgalmasan ír olyanról amihez fogalma sincs. És mivel segítőkész, sokat ír, elnyomja a szakik írásait (akik jórészt bele is tojnak a vitatkozásba) így a fórum lényege elvész.
Tudálékos, feltűnési viszketegségben szenvedő és kifárasztásra játszó trollnak is nevezhetnénk.
Nekem mindig is tetszett, ha egy kialakult vitában valaki logikusan, tudásanyagra épülve tud érvelni. Ennél lényegesen ellenszenvesebb az érv nélküli, inkább személyeskedésbe torkolló vita.
"sok év alatt sok millió iciripiciri vízkő-pötty már egész mattá tehet addig fényes felületeket"
Pl háziasszonyok tudnak mesélni a fürdőszobában a vízcseppek száradásakor lerakódott vízkőtől lassan bemattuló krómozott csapokról, csempékről . Csakhogy egy csap/csempe valamilyen sav segítségével (ecet, citromsav, stb) könnyedén újra fényes lehet, ugyanezt nem egyszerű megvalósítani egy egész nappali összes fényes felületével, sőt lehet, hogy némelyik kényes bútor vagy műtárgy felülete nem igazán szereti a savas kezelést :)
Van az a kifejezés, hogy a vízkő a vízben "oldott állapotban" van. Ez azt jelenti, hogy alapesetben a vízben lévő vízkő szintén folyékony. Ha neked asszal a szöveggel adtak el valami olcsó mechanikus szűrőt, hogy az kiíszűri a vízből a (folyékony) vízkövet, akkor téged csúnyán becsaptak.
"amíg a hifi berendezéseimen - elsősorban a műanyag kazettaajtón és a kijelzőkön - meg nem jelentek apró fehér pöttyök"
Az ultrahangos párásító felett lebegő "köd", tulajdonképpen apró vízcseppek, amelyeket az utrahang szakított ki a vízfelületből és többnyire egy ventilátor repíti ki őket a levegőbe. Ezek a mikro- vízcseppek tartalmaznak mindent, így az oldott vízkövet is. Ahol egy ilyen mikro-vízcsaepp leszáll, megtapad és ott elpárolog (miközben párásítja a szobát) maga után hagy egy icipici adag vízkövet. Persze egy ilyen mikroszkopikus pötty még nem számít, de sok év alatt sok millió iciripiciri vízkő-pötty már egész mattá tehet addig fényes felületeket. Még szerencse, hogy a legtöbb mikro-vízcsepp nem száll le a hifidre, hanem már a levegőben elpárolog, az utána maradó piciri vízkő darabka pedig lehull a padlóra, ahonnan a takaratáskor kimegy a többi porral együtt.
Olyan párologtatót alkalmazz, amiből nem porlasztott (=a vízkövet is tartalmazó) vízcseppek jönek ki, hanem színtiszta H2O gáz (mgyarul vízpára). Ilyen a sarokba felógatott vizes törölköző, de ilyenek a "tárcsás légmosó" típusú párologtatók is.
Nekem csak addig volt ultrahangos párásítom, amíg a hifi berendezéseimen - elsősorban a műanyag kazettaajtón és a kijelzőkön - meg nem jelentek apró fehér pöttyök. Akkor fogtam a párásítót, és mindenféle elméleti okosokodás mellőzéséval kihajítottam a kukába....
Az ultrahangos párásító készülékeken lerakódik a vízkő ezeknek drága alkatrészeit rendszeresen cseréllni kell, vagy igen drága VALÓDI desztillált (NEM ioncserélt!!!) vízzel kell etetni őket (naponta akár 10-20 liter!!!).
A vízforralásos elven működő párásítók a vízkövön felül még rengeteg villamos energiát is zabálnak.
Egyedül a tárcsás párologtatók (légmosók) dolgoznak olcsón és akár mezei csapvízzel is, másfajtát ne használj.
Az effajta oknyomozásoknál a kedves ügyfél többnyire okosabbnak hiszi magát a szakértőnél, ezért nem említi meg azokat a körülményeket, amelyeknek őszerinte semmi köze a probléma megoldásához. Előfordul, hogy számos ravasz keresztkérdést kell feltenni, szinte már kiabálni kell vele, hogy végre hozzájuss tőle ahhoz az információhoz, ami már az első percben hozzásegített volna a megoldáshoz.
Még rosszabb, amikor neki van egy koncepciója (pl: "a penészt a klíma kültéri csinálja") és ő valójában semmi mást nem akar csak azt, hogy a fórumozók is neki adjanak igazat (pl a férje ellenében) és készakarva elhallgat előlünk fontos tényeket, hogy neki legen igaza.
"írja a topiktárs , hogy folyamatosan nyitva az ablak"
Lehet, hogy csak azóta van folyamatosan teljesen nyitva, amióta feltették a klímát, az előtt csupán résnyire volt folyamatosan nyitva, de ő úgy döntött, hogy az apróság nem tartozik ránk.
Lehet, hogy a wc ablak valóban nyolc éve folyamatosan van nyitva, de a WC ajtó csak három éve van folyamatosan nyitva, de ő úgy döntött, hogy ez az információ nem tartozik ránk.
Lehet, hogy a klíma szerelés idejével egy időben az addig légmentesen záró WC ajtóba be lett építve egy szellőzőrács, vagy le lett cserélve a lakás összes ajtaja huzatosabbra, de ő úgy döntött, hogy ez az információ nem tartozik ránk.
Lehet, hogy a lakásban egész máshol lett megváltoztatva valami, ami ami megváltoztatta az egész lakás áramlási viszonyait (pl. az adig csukva tartott összes ajtót attól kezdve folyamatosan nyitva tartották, hogy a klíma melege mindenhova eljusson), de ő úgy döntött, hogy ez az információ nem tartozik ránk.
"Akkor nyolc évig miért nem jelent meg a penész ?"
A klímás fűtés beszerelésekor egész biztosan megváltoztak a házban a hőviszonyok de talán megváltoztak a lakók egyes szokásai is.
Lehet, hogy pl odáig fával vagy "drága" gázzal fűtöttek és folyton hűvös volt a lakásban, ezért az az ablak csupán percekre volt nyitva naponta, az olcsó klímás fűtés beszerelése után meg már folyamatosan nyitva volt. Persze okozhatta valamilyen más változás is a lakásban.
"Az ideális páratartalom - a felnőtt emberek szempontjából 40-60% közötti."
Az egészséges lakáslevegő széndioxid szintje lehetőleg nem magasabb 1000 ppm-nél. Aki a lakását úgy szellőzteti, hogy egészséges legen a levegő széndioxid szintje, az egész télen azon küzd különféle trükkökkel (párásító berendezés, stb), hogy ne legyen túl száraz a levegő, felmenjen legalább 40 százalékra (amikor rendesen megcsináltam a szellőztetésemet, az első télen lezuhant majdnem 20%-ig a páratartalom).
Még egyszer leírom: akinél hideg télen nem rohadt száraz a levegő, annál valószínűleg rohadt szar a lakás szellőzése ezért egészségtelenül magas a széndioxid szint (folyamatos, álmosság, tunyaság, szellemi képességek csökkenése, gyakori enyhe fejfájás, stb) sajnos országos probléma, hogy az emberek TÉVESEN azt hiszik, hogy a páratartalom az egészséges laklevegő legfontosabb jelenzője.
Mint írtam , én sem szellöztetek folyamatosan . Mi is ketten éldegélünk a házikóban . Mégis télen lemegy a relatív páratartalom 32-38% közé , pedig fözünk , fürdünk , mosogatunk , élünk , stb . Ha szokod olvasni a Szellőző rendszer légkondi helyett? topikot , ott azért túlnyomó részt az a téma , hogy hogyan lehetne télen megtartani a párát a házban .
Mindenki él valahogyan , ezért két egyforma ház sincs . Lehet a véletlen egybeesése is a topiktársnál . 1 ilyen eset a 100 felhasználóból .
Fűtésszezonban, mikor gyakorlatilag mindig csukva minden, reggel és este rutin a szellőztetés, ezeken túlmenően van az, amit már írtam. Egy rel. nagy házban jelenleg ketten élünk a feleségemmel, így azért lassabban használódik el a levegő, főleg hétköznap, amikor napközben többnyire itthon sem vagyunk.
Szerintem ezek miatt a CO2-vel sincs gond. A nyílászárók egyébként eléggé zárnak, de van olyan hely, ami azért kevésbé jól szigetelt és ott a meleg szökésén túl a levegő is cserélődik. ;-)
Egyik oldalról érthetö , hogy igyekszel 40-60% között tartani a relatív páratartalmat , de sokkal fontosabb a CO2 érték . A két érték optimális megtartása a nehezebb télen fütésszezonban . A második az szellöztetéssel könnyen kordában tartható , míg az elsönél vagy megszokod , hogy akár 35% környékére is lemehet , vagy plusz energiával párásítasz .