Összességében ezzel a megoldással kiváltottad a granulálást. Remek módszer, főleg így, hogy nálad működik!
Esetleg ha módod van rá raknál fel egy képet magáról az állagáról a keveréknek. Elképzeltem magam előtt,de jó lenne látni.Természetesen csak akkor ha nem gond, nemakarok ilyen téren tolakodó lenni.
"...profit-orientált szemlélet...." és sokszor a gustustalan jellemség párosulva ellehetetleníti az embert mind a gazdálkodás, mind pedig az élet számos területén:(
Szerintem valamilyen látogató rémisztette meg a nyulakat. Akkor szoktak ilyen őrülten, csoportosan dobolni. Valamitől nagyon megrémülhettek, ami a ketreknél végig vonult.
Szerintem a területi szétszórtság, magas szállítási költségek elsősorban az akadályai egy ilyen vállalkozásnak/feladatnak.
Aztán kellene egy aktív, jó szervező készségű személy is, aki fanatikusan átvinné az ügyet...... Tovább megyek, egy egyesületen belül sok mindent talán sikeresebben meg lehetne oldani ha az egyesület tevékenységi köre bővülne...
Műanyagtálba tiszta, langyos vizet tettem és abba bele állítottam a nyulat mint a kisgyereket szokás. Hónaljban átfogva tartottam, hogy ne féljen annyira.
A hasa alja, farka és a két hátsó lába volt piszkos, csapzott. Tél lévén csak ezeket a részeket mostam meg. Amikor így nem boldogultam, akkor a csap alá tartottam és langyos vízzel mindenhol jól átöblítettem a szőrt. - A melső két mancsát is jól átmostam.
Kezes, nyugodt nyuszika. Jól lehetett vele boldogulni.
A fürdetés után amennyire lehetett szárazra töröltem, majd elővettem a hajszárítót. Magamtól eltartva kapcsoltam be az alcsonyabb fordulatra és egy kicsit távolabbra tartva szárítgattam nagyjából a nyuszi bundáját. Arra ügyeltem, hogy a nemi szervét ne érje a forró levegő. Amikor befejeztem egy kicsit bebugyolálva melengettem, símogattam a nyuszit, hogy megnyugodjon, felmelegedjen. Úgy raktam ki az erkélyben lévő ládába a testvéréhez. - Annak csak a lábát kellett megmosni, mert együtt laknak. 1 nap múlva mehettek vissza a kerti lakjukba.
Mi sem szoktunk nyulat fürdetni. A youtube-on láttam s úgy gondoltam megpróbálom.
A lábmosás az megszokott módszer a mi tartásformákban. A baknyuszinál kicsi kora óta gyakoroljuk, mivel őt a kertbe is kiengedjük, hogy mindig jó kondiban legyen, el ne hízzon a nyugalmi időszakokban.
Megtapintottam a hasukat. Az 1. nyuszinak kis dob volt a hasa kezdettől fogva, a 2. korgó hangot hallatott. Mindkét nyuszi hasát maszírozgatni szoktuk, hogy az emésztésüket serkentsük és rendbe jöjjenek. Most fokozottan figyeljük és ellenőrizzük őket.
Tőlem nyugodtan kérdezhetsz bármit a nyulakkal kapcsolatban. Amire tudok válaszolok.
Ahogy rágcsálja, piszkálja mozgatja a közepében a kis fém szelepet és ahogy az elmozdul a helyéről mindig kienged egy kicsi vizet. Ennek a feszességét lehet hátulról egy imbusszal szabályozni, de vigyázz túl ne húzd :D
Naponta 2x takarítás, rendszeres ketrecsúrolás, fertőtlenítés, etető edények gyakori fertőtlenítős elmosogatása, wc helyek földcseréje. Sziszfusz munka egy teljes szezonban. Őszre, az októberi vágásokra már eltűnt a májkokcidiózis. Bármikor ha előfordul, azonnal kezdődnek a fertőtlenítések. Bevezettük a nedves helyek perzselős kezelését a nedvesebb időszakokban.
A kifutós tartásban (csupasz döngölt föld, deszkapihenők) a nyulak lábát is ellenőrizni szoktam, hogy véletlenül se legyen csomós rajta a szőr. Ha netán piszkos, akkor lábmosás is van. Utánna maga is szépen tisztán tartja.
Rácsos ketrecben tartani egyszerűbb lenne, de nekünk is és a nyulaknak is jobb igy. Jó őket nézegetni, amikor ott vagyunk. A meleget is jobban elviselik így valamelyest szabadon és szép feszes húsuk van.
én se azt mondom, hogy 1 év alatt nőjenek meg, de azért a keléstől számított 6 hetes vágásnak se vagyok a híve :D
No meg amikor a csirkéket tápozzuk a húsuk állaga elég furi lesz. Én ezt nem tudom megennni se háztájiban se nagyüzemben nevelt csirkénél.
Ettem olyan csirkét, ami egy szem tápot sem kapott. Kicsik maradtak, sokára nőttek meg, de azt az ízt semmi nem pótolja! Mondhatni, hogy valódi tanyasi csirkék voltak. Persze ennek az előállítása költséges és hosszú idő, de volt is minőség benne! Aki nem kóstolt még ilyet, az nem tudhatja. Sajnos én is csak 2-3 alkalommal tudtam enni.
A "régen is elvoltunk" mondat pedig úgy hülyeség, ahogy van.
Mért is hülyeség? Azt írtam, hogy régen nem volt szója mégis szépen felnőttek a jószágok. Ebben mi a hülyeség? Nagymamád nem élt teljes életet mobil nélkül?
Tegyük helyre a dolgokat. A forrólevegős lucernalisztet nem szénából készítik, hanem zsenge pillangóst előfonnyasztás nélkü szárítunk lisztté. Legnagyobb értéke a nagy karotintartalom. Ehhez nagy fehérje-és kis nyersrostérték társul. Ha fonnyasztanák a levágott lucernát, akkor a karotintartalom akár felére is csökken. A tárolási idő viszont csökkenti, ezért pelletálják.
A szójabab közel 40 %-os nyersfehérje tartalma mellett még 15-18 % nyerszsírt is tartalmaz, az extrahált szójadara akár 50 %-os fehérjéjének biológiai értéke a növényi fehérjéké közül a legnagyobb. Hőkezeléssel (tósztolással) a szója káros anyagai inaktiválódnak.
A "régen is elvoltunk" mondat pedig úgy hülyeség, ahogy van. Nagyanyámnak nem volt mobilja, PC-je, mégis el volt. :-)
Na csak egyet értünk pár (jópár) dologban is, főleg ha 1-2 ember nem kavarja azt a bizonyos valamit.
Csak annyit reagálnék, hogy egy nyúl emésztőrendszere az emberhez képest nagyon gyengus. Így ha az embernek nem javasolt, vagy éppen nem egészséges, a nyúlnál is okozhat gondot. Viszont érdekes, hogy fogamzásbeli gondok is adódhatnak, de kíváncsian várom a többi negatív hatását is.
- A természetes antibotikumok egy kényes kérdés. Nemrég olvastam egy cikket, hogy a tokaji aszu gyógyszer is lehet(ne). Most ne úgy értsük, hogy a bor jót tesz stb stb. Magában az aszuban találtak penicilint is. Ezt a gyógyszer ipar ma használja. Szóval ha fáj a fejem, akkor megiszok egy kis bort és elmúlik a penicilin hatására elvet akarták tesztelni. A bökkenő ott volt, hogy egy szem gyógyszerrel (ne írjunk márkát, meg erősséget, mert van már forte meg sima) meggyező penicilin bevitelhez kb 5 liter aszu kell. Na hát azért ez már eleve halott ügy.
Régebben teszteltem a köröm virág etetését, hogy mennyire segít kokci ellen. Csirkénél volt egy kis pozitív hatása, de ehhez is folyamatosan nagy mennyiség kellett.
A nyúlnál nem volt ilyen kedvező hatása. Mint tudjuk ez a legfontosabb ami ellen gyógyszeres megelőzést alkalmaznak, az a kokcidiózis. Maga a köröm virág gyulladás csökkentő és emésztőszervi panaszok ellen javallott, de ez sem váltotta ki a megelőzésre adott gyógyszeres készítményt (esetemben coccifort, ami már szójás, szóval eléggé ellenkezik a nézeteimmel is)
- A természetes vitamin forrás is kényes kérdés, ha tápról beszélünk. Némely növényekben hőkezelésre a benne lévő vitaminok csökkennek vagy el is tünnek.
- A szóját meg most kezdik nagyon belerakni, régen elvolt szója nélkül a táp, nem értem most mért olyan fontos...
Tudom, hogy a szója nagyon sok sok jó aminosavat tartalmaz, de ha nagyon rágyúrunk szerintem más takarmányokkal is kompenzálható lenne ez. Az árát tekintve, akkor a táposnál a kilóra adott szója semmi hőkezelést nem kap?
Úgy tudom így nem szabad (mert káros anyagok vannak benne?), vagy nem érdemes (mert a jószág nem tudja hasznosítani a beltartalmi értékét) etetni.
De régen is elvoltunk szója nélkül, a régi tápgyártók is...
Ha meg csak mint fehérje forrást nézzük, akkor ott van a kukorica glutén. Persze ez se adható ad libitum. De ez már nem nyúl.
A nyúltápnál nekem főként az a felkapott dolog nem tetszik, hogy hogyan kezelik benne a lucernát. Ma már bevett szokás, hogy bálázáskor penészedésgátólt nyomnak a bálába, így nem kell hogy bors száraz legyen, akkor sem indul romlásnak. Azért azt nem hiszem, hogy a gyártók olyan helyről vesznek lucernát, amelyik időben le volt vágva, jó idő volt rá hogy megszáradjon és jó időben sikerült bálázni és betárolni. Sokszor pont 1-2 napon múlik az egész és megcsapja az eső. Ekkor már dohos és penészes lesz picit.
Ha jól rémlik régebben is volt téma a saját takarmánykeverék pelletálása. Attila nevű fórumtársunk nagyon aktív volt ebben a témában és ha emlékeztek készíteni akart egy pelletáló gépet. Rég nem járt erre sajnos.
Jani, neked van is "házi" pelleted nem? Vagy rosszul emlékszem?
Benéztem az agros-topikba ott már van aki gyárt házilag pelletet.
Én úgy gondolom, megérné beruházni egy komolyabb pelletálo projektbe, de ehhez mindenképp összefogás szükséges akár térségenként. Amúgy működhetne is az egész mert mindenkinek megvan a maga ismertetségi köre és a kapcsolatok révén sokmindent eltudnánk intézni. De sajnos van egy nagyon negatív felfogás manapság és evégett lehetetlenség egységekbe tömörülni. Itt lenne pár ember akivel szívesen dolgoznék együtt ezen az ügyön de borzasztó nagy a távolság.
Jövő hétre terveztem vágni a bandát, de már az éjjel nagy balhé volt, és mint a szökőár, terjedt tovább a többi ketrecre, a pár napja fias anya is mint az őrült ugrált ki-be a fészekbe. Felváltva verték a riadót, dobolt minden nyúl, ha végre elcsendesedtek, újra rákezdett valamelyik. Kint voltam náluk, több, mint egy órát, a kicsikkel a fészket gyorsan kikaptam, mielőtt agyontaposta volna őket az anya.
A vágni valók már szét voltak szedve, kettesével, de csak nem bírtak elférni egymástól. Délre egyikük igen súlyos sérülést szenvedett, úgyhogy lecsapott a bárd.
Bélkokcidiózisra is gyanakodtam, bár az előző helyen a tartásmódjuk kifogástalan, szép tiszta volt. Rendszeresen fertőtlenítették a tepsit, melyben az alom volt... de a gyanú egy idő után felmerül.
Bélkokcidiózis nálunk még nem fordult elő. Májkokcidiózissal sokáig kínlódtunk, de az már remélhetőleg a múlt.
Valóban kár lett volna értük, mert nagyon kedves, kezes, szép nyuszikák.
Pirike egy csendes, elüldögélő gömböc, Móskuska a kis beteg, viszont egy élénk, mindenre figyelő nyulacska. Ő mindig hegyezi a füleit s figyel. Új helyen minent alaposan megnéz.
/Saját tapasztalat-megfigyelés, illetve pékmesterek, természetgyógyász, orvos barátok, ismerősök elmondásaiból/
Én kenyeret, száraz állapotban nyári időszakban etettem csak, és kizárólag felnőtt, illetve 4,5 hónapos felletti állatokkal. Ma már elhagytam. Csak baromfinál, sertésnél alkalmazom.
A mainak nevezett "ipari kenyér "nem azonos a még 80-as években/évekig gyártott kenyerekkel, de még annyira sem a házi kennyérrel!!!
/Ezért is gondot okoznak a korabeli szakkönyvek, tanulmányozása, jelen gazdaságunkban ültetése gyakorlati szempontból!!!/
Nagyon sok az adalék a mai kenyérben!!!!!!!!
(Erre vezethetők vissza az embereknél is az emésztőszervi problémák, a női nemiszervi-, fogamzásbeli problémák, és még sok más problémák is!)
Az élesztők bizonyos szempontból hatékonyak(B-vitamin), de én a szeszipari mellékgyártás melléktermékeiből viszem már be!
A probléma ugyebár a háztáji nyúlnál jelentkezik, mert csak ott alkalmazzák. De itt is, a termék szavatossága, jó vagy nem jó tárolása, az állatok egészségügyi állapota, a környezeti higiénia, illetve az egyedek immunitása jó és rossz értelemben megtréfálhat ezen téren minket!
Vegyünk egy példát:
A fészer alatt tárolt száraz kenyér dombos vidéken a reggeli párás enyhés ködös időben/még nyáron is/ vissza nedvesedhet! Ez alkalmas a benne/rajta levő gombák 'rosszirányú' elszaporodásának. A 'többlet' gombák bekerülnek a szervezbe, és terhelik az immunrendszert. Lehet most mérlegelni!!!
- Milyen nyulunk van?!
- Milyen az alap higiénes állapotok?!
- Milyen módszerekkel tudjuk mindezt ellensúlyozni?!
És itt elkanyarodnék a 'mai magyar moder' nyúltápgyártásra, újból csak röviden mert ez egy összetett komoly probléma:
Nagyon sok per zajlik hazánban! A gyártóval illetve a tartó vállakozóval!
Nem akarok a táp ellen kampényolni!!! Táp(takarmány-keverék) párti vagyok!
A profit-orientált szemlélet falba ütközött kedves nyúltartó- tenyésztő társaim!!!
Gondolkodjatok csak el ezen! Később kibeszéljük!!!
Májkokcidiózishoz is ezt szoktuk használni. Receptköteles, az állatgyógyszertárban minden egyes alkalommal elmondják, ráírják a csomagra 1 liter vízbe 2g/5 napig.
Szerintem a kokcidiózist kapták el, és mot kezdtek a tünetek jelentkezni. Jól tetted, hogy lefürdetted és trisulmixet adtál nekik. Kár lett volna értük.
Az extrahált szójadara import áru, nem olcsó, jó, ha 5 %-ot használnak. A fajlagos fehérjeáron túl persze figyelembe kell venni az aminosav- összetételt is, e tekintetben a napraforgó alacsony lizintartalma miatt sajnos nem azonos értékű a szójával, de még a repce sem az. A szója a broiler tápokban nélkülözhetetlen.
Akkor most jövök egy nyuszis gondommal, ami néhány napja erősen foglalkoztat.
Korábban már írtam erről a két új szerzeményről.
Előbb Pirikét vettük meg, de aggasztott, hogy csak üldögél és semmi bogyózás, a pocakja pedig a mi nyulainkkal ellenben elég nagy. - Azt hittem szomorkodik. Két nap múlva elmentük a testvéréért. Az a nyuszi hasmenéses lett. Vasárnap, amikor az elsőt elhoztam, még minden rendben volt. Keddre változott meg a helyzet.
Hat nyuszi lehetett eredetileg a ketrecben, ha nem nyolc. Ebből kettő nőstény, akiket elhoztunk.
Feltételezem, hogy Mókuska, a 2. nyuszi a stressz miatt betegedett le ennyire. 4 jól fejlet kis bakkal volt egy ketrecben.
Amikor haza hoztuk kifürdettem. Mindkettőt diétáztattuk, de a helyzet nem változott.
Tegnapelőtt este megelégeltem, hogy még mindig olyan csapzott, büdös ez a nyuszika. Egy kicsit le is fogyott. Mindkettőt haza hoztam. A kis beteget 2x is kifürdettem és Trisulmixes vizet kaptak. Reggelre a beteg nyuszi állapota javult és a széklete is megváltozott.
Úgy gondolom, hogy fontos volt a kifürdetés, hogy a nyuszi minél hamarább tiszta legyen s ne fertőződjön mindig vissza a tisztálkodás során. De a gyógyszeres víz is kellett ahhoz, hogy a széklete mielőbb normál állapotú legyen.
Legfőképpen a szója az ami a tápok alapját képezi (sajnos) és ez adja meg a köznyelvben használt tápos ízt is.
Ha sikerül kifogni olyan tápot amely nem tartalmaz szóját, akkor már csak arra fájjon a fejed az embernek, hogy milyen minőségű alapanyagokat használtak fel.
Sokan úgy csinálnak, h húh nem tápozunk mert az rossz, inkább megvesszük a szóját. Ezzel még rosszabb eredményt ér el minőség téren, mert több szóját kap a jószág.
A táp témához szeretnék hozzászólni, leírni, amit én gondolok, ami az én véleményem a témában...semmi több.
A táp nem ördögtől való dolog. A tápot is terményből készítik. Ha a termény szennyezett, akkor evidens, hogy a táp is az lesz. De akkor bizony ezt a terményt etetve is ugyanolyan szennyezett takarmányt adunk a nyúlnak. Ezzel a szennyzett, mű...mérgező dologgal sztem felesleges foglalkozni, más egyéb úton is simán éri az állatokat, és persze minket is mérgező behatás. Egyszerűen ilyen a világ, aki ezzel foglalkozik, előbb-utóbb megkattan.
Régen nyulaztam pár évig, most kezdtem újra. Akkor is etettem tápot, most is. Igaz, akkor a "normál" táp volt 35-40, a drága pedig 55-60 Ft. :)
Viszont sokáig kutyáztam, nagyon komoly elhivatottsággal és szinten. Ott is megvan ez a táp vs. "természetes" szemlélet dolog. Értelmetlen. A tápban megvan minden(!), amire szüksége van az adott állatfajnak, egyszerű, gazdaságos(!) és teljes értékű (ez utóbbi nagyon fontos). Vadrece topistársunk is írta a múltkor, hogy anno, amikor 40 anyával debrecenizett leadásra, nem etetett szálas takarmányt, meg más egyebet sem.
Tudom, most jönne (k) a "tápos nyúl húsa nem olyan minőségű, mint az egyéb takarmánnyal felnevelt állatoké...."
Kérdem én, ki az a "szuper nyelv" (mint a parfüm gyártásnál a szuperorr emberek), aki meg tudja-meri mondani, hogy az egyik vagy másik hús, ami előtte van jobb minőségű, mint a másik???
Ha meg leülne egy ilyen tesztre, bebuktatnák őt 2 perc alatt, hogy, amit ő finomabbnak érzett-mondott, az a tápos nyúl.
Tudom, van egy topictársunk, aki a minőségi húsra "megy rá" a mennyiséggel szemben, de tőle most vonatkoztassunk el! :))
Nem akarok senkit meggyőzi, még vitatkozni sem, csupán leírtam az ebéd előtti unalomban megfogant gondolataimat. :)
Keveréktakarmányt megbízható helyről kell beszerezni. Az a keverőüzem, amelyik nagyüzemnek is gyárt nem engedheti meg, hogy alkalmatlan alapanyagot dolgozzanak fel. Nem is használnak fű szénát, forrólevegős lucernapelletet használnak !
Szerintem a tápnál az is gond lehet, hogy a takarmány szennyezett lehet, amit feldolgoznak. Pl. kutyafuttatónak is használják azt a területet, ahol a szénát kaszálják. De a gabonában an is lehetnek ilyemn, olyan rovarok.
Az árpában találtam már beszáradt poloskát, patkánypiszkot.
Nem lelkesedem a tápért, de az elmúlt időszak szélsőséges időjárásai megtanítottak arra, hogy a tápnak is megvan a maga jelentősége a bő (lucerna, széna) termés feldolgozásában ill. a száraz időszak áthidalásában.
Persze mindenki azt mond amit jónak tart,de ha átmegy személyeskedésbe már nem kell eltürni,pláne ha közben kiderül,hogy- élőben- ,a nyul elejét a hátuljától sem tudja megkülönbböztetni! De ígazad van nyulászkodjunk!
A gyakorlathoz mindig jó a szakirodalom, a friss szemlélet, új gondolatok, másféle látásmód. Aztán ami hasznosnak tűnik, azt be is lehet vezetni, leellenőrizni.
Ha valaki az íróasztalos nyulászkodást kedveli a téli időszakban, vagy más okokból eredően, legyen az az ő dolga. - Most jobbára én is iróasztal mellől nyulazok:(
Ha valaki szereti a tutit megmondani, azt nem feltétlenül kell tutira venni. Ennyi és nem több! Inkább nyulazzunk! :)
Én mindig megfogom, és aznap hagymás tokány a vacsi. Én beleteszem a szívet, májból is egy keveset, és a veséket is a véren kívül. A szíveket külön megfőzőm, mert az nem puhul meg, mire kész a többi. A vér az utolsó, amit belerakok.
Szeretném megkérdezni, hogy valaki készítette már-e el a nyúl vérét? Tehát vágáskor felfogni (nyilván nem egy példány vágásakor), és elkészíteni, mint pl. a disznóét, hagymás zsírban? Milyen az íze? Érdemes vele foglalkozni?
Igen, én is hallottam ilyesmit. Nem mondom, talán ma már ritkán fordulhat elő ilyesmi, de ha egyszer kikapnám, teljesen haza vágna, inkább most már óvatos vagyok, nem tápozok.
LOCTITE 55 menettömítő szalag a neve. A teflonszalag a közelében sincs, elavult technológia. Ez a tömítőszalag nagyon jó! Ötven méter van a hengerben, a D-ÉG ben itt Miskolcon kb 2800 Ft.
Juaajjjj, ne haragudj, zolakol -nak akartam válaszolni, de Neked kattintottam. De, ha már itt vagyok, Nálad, a kérdésedre az én válaszom: ugyan úgy kell füstölni, mint akármi mást. Használtam tiszta sót, de kész sonkapácot is. Mivel tömege viszonylag kicsi, maximum 3 napig sóztam, pácoltam, szikkasztottam és 1 napig hideg füsttel füstöltem. Így mehet a liba is, de a főtt fürjtojás is. A füstölés után egy napig, szabadon lógattam, majd tökéletesen becsomagolva, irány a fagyasztó.
Ismerősöm hosszu ideig " csirkézett" 10000 állománnyal.Bizony sokszor előfordult ,hogy a táp ,olyan mértékben tartalmazott toxikus mérgeket,hogy ezrével hullottak a csirkéi!
Több esetben a táp szállitója a kártéritést is kénytelen volt bevállalni!
Egyik szomszédom hízót nevelt folyamatosan és akkor még moslékon tartotta. Az egyik MÜM intézetből vette a maradékot és egész kilós kenyeret is 1,-Ft/db volt. Nekem is adott rendszeresen, mert annyi volt, hogy disznóival nem tudta feletetni. Felszeleteltem, megszáradt, ették nyulai jobban, mint a tápot (akkor még én is tápoztam őket, kényelmes és olcsó volt). Azért akkor néha jobban hullottak. Mióta nem tápozok, de kenyeret ugyan úgy, mint régen etetem őket, nincs hullás! Ebből nekem az jött le, hogy a táp okozta a gondokat.
Na ezek a tapasztalatok viszik előre a nyulászkodást és nem egy ,egy könyvtárnyulász szófosása! A z igazi nyul nem szkenerrel készül a meleg szobában ,fotelból!
A száraz kenyér etetése körül kavart indulatokra reagálva megosztanék veletek egy régi tapasztalatot: kb a 80-as évek
közepén volt egy pék szomszédom, aki csak kenyérrel és fűvel/szénával etette a nyulait, malacait.Semmivel sem voltak jobbak, vagy fejletlenebbek a nyulai, mint a mieink a hagyományos tartás mellett.Tény, hogy nem méregettük, nem írtunk táblázatot és nem hasonlítgattuk az állatok növekedési erélyét, de nem voltak betegesebbek, érzékenyebbek a nyulai.
Nekem nem a nyúlról volt előítéletem, hanem a beképzelt 1-2 szavas rébuszaidról a nyúllal kapcsolatban! Megint a nem értésből következik a félre értés...
Megint csak úgy nyilatkozol, hogy nem ismersz. Hogy melyikünk mennyit tud a nyulakról sztem nem egy fórum dönti el, de ha te ez alapján döntesz, akkor reménytelen eset vagy... Gratulálok, sikerült facebookon, fórumon is lejáratni. Legyél büszke, és kb annyi sikered legyen, mint nekem volt az első évemben :)
Üdv! Ez sok mindentől függ ezért nem tudok teljesen pontos vállaszt adni!A fajtavállasztásnál figyelembe kell venni a helyi adottságokat,a fajtával szembeni elvárásaidat stb Az is fontos ,hogy csak olyan fajtát vállassz aminek ki tudod elégíteni az igényeit ,mert csak akkor várhatsz jó eredményeket egy adott fajtától, ha szerényebb körülményeket tudsz neki biztosítani akkor ellenállóbb fajtát ,ha jó körülményeklet tudsz biztosítani akkor lehet nagyobb kihívásokkal járó fajtát vállasztani..Ha pl. nagyon sokan tenyésztenek pannon fehéret( csak egy példa) ,akkor felesleges neked is ezt a fajtát vállasztanod ,mert így olcsóbban kellene adnod ,hogy a tiedet vegyék meg.Tehát nem árt olyan fajtával próbálkozni ,ami ből kevés van vagy egyáltalán nincs a környékeden.Nekem konkrétan a német óriás x debreceni fehér keresztezés vált be.Sikerült kifognom egy olyan német óriás keverék bakot aminek az utódjai nagyon sok féle,különleges színeket képviselnek(thüringiai,sárga,vörös stb) ez ugye mivel elég ritka ezért elég sok vevőnek felkelti az érdeklődését, pedig csak egy keverék nyúl.Viszont kiválló súlygyarapodású és a debrecenitől örökölte a jó húskihozatalt,nevelőképességet.
Tehát a keresztezésektől sem kell idegenkedni ,mert néha még kelendőbb mint a fajtatiszta ,ha különleges.Én tudok ajánlani neked pár fajtát,keresztezést:
pannon x kaliforniai
pannon x német óriás v. német ó x debreceni
debreceni fehér,kaliforniai
német tarka óriás,német tarka x kaliforniai
német világos nagyezüst,német v nagyezüst x pannon stb.
Most én vagyok ilyen hülye, hogy nem értem miről beszéltek? Akkor iszik a nyúl, amikor szpmjas, nincs nekik betanítva, hogy te most 10:05-kor kezdesz inni, aztán a következő itatásod 15:43-perckor lesz, mert akkor lesz neked az itató fenntartva.
Ez jó ötlet, mert nálam is volt ilyen csak teljesen gyári, kimondottan itatásra szolgáló berendezés. A néni akié a ház volt csirkézett. Annó én leszereltem mert még nem nyulaztam. Egyelőre nálam a hagyományos itatás van, és szerintem egyelőre ez is marad.
Most azt tervezem, hogy a ketrecsor közepére (a ketrecek fölé) berakok egy 40-50l-es tartályt(nagykupakos kannát képzelj el) ezt könnnyen emelgetem és erre rakok egy csapot. A csapra egy akkora csövet, slagot ami kényelmesen elér az összes itatóhoz. Ha megnyitom a csapot simán befogom a cső végét és a gravitáció segítségével feltöltöm az itatókat. Sajnos a néni annó kikötötte a vezetékes vizet a melléképületből, ezért kell a kinti csapról hordanom. Így a víz elég kb egy hétig. Erre a rendszerre akár idővel szelepeket is köthetek.
Elég szomorú, hogy két nyigdíjas csak megint mgyarázza a hülyeségét. Sajnálom, hogy ide jutottak ennyi idős korukra. Meglátszik, hogy milyen nevelésben részesültek a komcsi időben.Ezért nem adok én tiszteletet a 80 éven aluliaknak, mert teljesen el vannak szállva maguktól. Tudom, hogy bunkóság, de ahogy észrevettem ez így van, hogy egy kb 60 éves ember szarba se néz éngem, ha valamit jobban tudok, mint ő.Persze vannak kivételek, de az ritka, mint a szaladó nyúl.
Kérdés: Mennyibe kerül a trisulmix? Ahogy észrevettem májkokcidiózisok voltak a nyulak. Csak azt nem tudom, hogy most mennek ki belőle vagy pont most mennek belé.
Lehet ,hogy arra mondják aki foldmüveléssel foglalkozik ,de lehet ,hogy arra aki öregcsókázik.
Na ez utóbbi nem a földmüvelés miatt kapja a jelzőt ,hanem mert tahó,bunkó,tirpák,ostoba, beképzelt de húgyagyu barom! Az élet már csak ilyen sokszínü!
Pont délután agyaltam azon, hogy miért ne lehetne ólanként/ketrecenként 2-3-akármennyi itatószelep? Így mindig, mindenki ihat, mint egy jó kocsmában. :)
Köszönöm. Lassan 3 éve nyulazok néhány anyával. Most van 2 szép belga óriás anya,még nem eletek. Talán nemsokára. 1pár pannon. 2 házi anya. Háziakról át szeretnék térni Pannon ,Debreceni,Belga vonalra. Sajnos a családi kasza elég véges és nem lenne mindegy,hogy havonta menyi nyuszit tudnák levágni.
Azt hiszem, most végérvényesen kitiltottalak, mert intelligenciát engem zavar. Kár, a kacsásban kedveltelek, de nem lehet a topik között szelektálni. Sajnálom. A nyulakról fingod sincs. Nagyon tirpák vagy.
Neeem! Csak az, hogy körbe tudják járni, nincs tömörülés. Ámbár, lehet igazad, ha mindig hozzájut, akor iszik, amikor akar. Át kell gondolnom, lehet, nem jó ötlet.
Jó ötlet. Tovább gondoltam. Van 50 l -es mű. hordom, abba bele umburdálnék egy jakab szelepet, (vagy mást), (WC tartály öblítő), automata lehetne. Mit szólsz rá?
Nagyon szépek! Szeretnék majd én is egy debreceni párt, van ott rokonom, talán meg tudom fűzni, hogy vegye meg (több a helyismerete, nem kellene kóvályognom).
Vízes boltban lehet kapni kimondottan csőre való szigetelő anyagot. Ami fix, hogy fél "-osban van. Rá lehet kérdezni, hogy van-e fékonyabb. Vastagabb az tuti van. Ha a nyúl nem éri el a cső rendszert, még nem is olyan vészes, ha vastagabb, esetleg dróttal oda lehet szorítani, hogy szép legyen. A szelepeknél még így is elfagyhat, ha néha a nyúl nem piszkálja meg. Nekem golyós önitatónál volt olyan, hogy a tartályt bebugyoláltam, az nem is fagyott meg, de a fémrésznél ami nyúlketrecbe lóg, az igen.
Még 1-2 olyan trükkel lehet próbálkozni, hogy pici sót keversz a vízbe, mert minél több ásványi anyag van a vízben, annál alacsonyabb hőfokon fagy meg a víz. (A víz fagyás pontja csak akkor 0 fokos, ha patyolat tiszta, majdhogynem desztilált víz, ha ásványi anyagokkal telített, 1-2-3 fokot is lehet "csalni").
Az a teflon szalag lenne. Bár a te csomagolásodban talán valami tömítő szalag a neve, de az csak reklám fogás (dolgoztam ilyennel, ezért tudom). Vízes és mezőgazdasági boltba, meg vegyi boltba is lehet kapni ilyet. Szerintem a vizes bolt a legdrágáb!
Azok a képek olyanok, hogy grafikus kell, hogy kivegyen róla valamit. Tudod az nem szégyen hogy traktor kerék is van, mert van akinek még bicikli kerék sincs, nem hogy traktor kerék! Ha meg tényleg zavar hogy vannak földművesek, akkor sajnálom. No de tényleg ez volt az utolsó hozzászólásom, mert nagyon off-ba csaptam át...
Vannak 50-60-70-70+ éves emberek (a fórumon is), akiket nagyon is tisztelek és becsülök, mert segítőkészek, ha valamit nem tudok elmagyarázzák és nem kötekednek égen földön, még ha nem is nekik szól valami! De van 1-2 olyan, aki vénségére csak kötekedni képes, mert nincs jobb időtöltése.
A másik, hogy a kor nem érdem, csak állapot. Ha egy 10 éves tisztel, én is ugyanúgy megadom a tiszteletet. Ha nem akkor nem. Ugyanígy van ez egy 70 évessel is!
Ha ilyen leszek vénségemre, inkább meg se éljem, hogy ne szomorítsam az embereket!
Köszönöm a választ. Én öszel vettem 1 pár pannont. Az elsö alomban 9 fioka volt de elpusztultak. 2 héten belül várom a második almot ,kiváncsi vagyok. Tényleg 9 10 almokat hoznak?? A sima házi nyulaim 6 ot produkálnak. Ugy irigykedem mikor valaki feltölt 1 szép képet 9 10 gyönyörü kisnyulról. A legjobb anyám nemrég elett 8at. tegnap 1 kihulott. Szoval ez most jó lesz ha a hét megmarad.
A magam részéről semmi különbséget nem észleltem, mindkét bak fehér. A 7 hetes állomány 1400 g, az 5 hetesek 1100 g, a 15 naposak 222 g átlagtömegűek, ami nem rossz a nagy létszámhoz viszonyítva.(8-10-10)
Lógatva? Akkor a nyúlnak tulképpen egy teljesen lehetetlen helyzetben kéne innia, vagy rosszul képzelem?
Ahhoz, hogy a függőleges szelepet megbökje a fejét szinte 180(! :D) fokban kéne hátra vetnie...szerintem... Meg aztán el is mozdulna a szelep, ha hozzáérne a nyúl.
Ahogy én láttam eddig videó és kép egyaránt a rácshoz rögzítettet mutatta.
Imi képein is mindig elvarázsoltak, az ő debrecenijei is gyönyörűek (meg a többi is)....
Remélem, én is hasonlóakról tudok beszámolni majd, ha végre meglesz a debreceni állományom.
Aporpó kaliforniai jegyek? Akár neked, akár másnak van valami tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy a fehér és a kali jegyekkel rendelkező debrecenik között van-e észlelhető különbség a használati értéket illetően?
Ja, és a bakotok milyen? Ő is kali beütés , vagy fehér?
Szia, én kb. 80 Ft vettem db-t. Gazdaboltban vásároltam 8 mm tömlőt hozzá. Műanyag lapokból csináltam egy téglalap testű tartályt. A tartály egyik oldalának az alsó részén fúrtam egy lyukat ott csatlakoztattam a tömlőt. A tömlő másik végére tettem fel a vásárolt itatókat és annyi felé osztottam a t elágazásokkal amennyi felé akartam.
Sajna képeket nem tudok jelenleg készíteni, mivel a téli időjárás miatt befagyhat, mivel még nincs kész az épületük, ahol kb. 15 C lenne.
Igen annak is tíz lett. Az előzőnek is 10. Most már mindhárom anya újra hasas. Kipróbáltuk a Debreceni bakot egy vadas jellegű anyával 6/4 arány lett színben a fehér javára.
Így van. Én viszont más rögzítésre agyalok, nem a ketrecre kapacsolnám rugóval, hanem a ketrec mennyezetére fixen, de függőleges magasságát is változtathatóan, lógatva rögzítem. Még csak a gondolat jött, majd ha lesz puding, minősítjük. :-)
De, jó lenne, köszi. Nagyon nem értek a témához, mikor kell begyűjteni, meddig és hol lehet tárolni felhasználásig a szemet, a vesszőt? Körülnézek, talán valahol még akad ilyen fajta az ismerősem között.
Nem volt nekem se eddig is szopós "itatóm", most szeretnék újítani, már írtam, úton van a dolog. Szerintem jól érzed, és gondolom én is, nyelvével "nyit". Tulajdonképpen idén figyeltem fel, hogy egyik németem türelmetlen, lökdösi, szinte bedugja a nyelvét, amiben a friss vizet adjon neki. Télen, 2 l-es flaskákkal viszek nekik langyos vizet, és mindig etetés előtt. A cuccot megrendeltem, meg fogom csinálni, de kicsit elhamarkodtam, gondolom ez a módszer, télen nem alkalmazható, vékony csőrendszerben a víz hamar befagy, használhatatlan. Magát a vizes tartályt lehetne fagymentesen tartani, de kis keresztmetszetű csövekben ott is fenn áll a fagyveszély, az egész rendszert pedig szerintem nem érdemes fűteni. Zárt épületben nincs gond, a nyulak hője kifűti annyira, hogy a víz ne fagyjon be. Jó lenne hallani valamilyen ötletet e itató rendszer téli, szabad tartásnál.
Nagyon sok képet tettem már fel, mindenhol és minden állatomról. Te is tettél fel, néha, de leginkább némát és traktor kereket. Ne vádaskodj, (mindenhol), én nem teszem, hidd el, ha egyértelműem fogalmaznál, nem lenne vita. Nem a Te "tényeid" kellene beszélgetni, hanem a tapasztalataidról!
Szia! Debreceni fehér nyulam 10 éve pannon fehérek pedig 15 évig voltak nagyobb létszámban ,jelenleg pannon fehérből 1 anyám és 1 bakom van csak, debreceniből van 6 anyám is most.A különbség nagyon kevés közöttük.Azt a pici külömbséget ,csak az látja rajtuk ,aki mindkét fajtát huzamosabb ideig tartotta.Termelésük az én tapasztalataim szerint szinte egyforma ,talán a debreceninek nagyobb a húskihozatala ,de csak 2-3 százalékot tapasztaltam közöttük.A debreceni fehér zömökebb nyúl a pannon fehér hosszabb ,de mivel nem szelektálják,nemesítik küllemre csak termelésre így elég eltétő a küllemük.De a debreceni fehér nemesítése során nagyon sokat fejlődött súlygyarapodás terén.Még küllemi eltérésnek elmondható míg a pannon ,csak tiszta fehér addig a debreceniben vannak szürke fülü-orrú egyedek is ami a kaliforniai ősőkre utalnak.
Én db-ját 200 ft-ért vettem, remélem az olcsóság nem megy a minőség rovására.
Az előbb elmentem hozzá tömlőt nézni, 1m-t vettem próbaképp, aranyáron (330 ft/m) adták, máshol kell nézni majd a beüzemeléskor. Ki még nem tudtam próbálni, most pedig mennem kell juhtúrós sztrapacskát csinálni ebédre...majd a sziesztán megnézem, mit vettem :)
Amúgy hogy vannak a kis debreceni almaitok? A 3. anya is megszült már?
Nagy Imre topictársunknak van mindkettő fajta, ráadásul évek óta. Gondolom, ő komoly tapasztalatokkal rendelkezik....
Elárulom, hogy már mások és én is kérdeztem tőle, amit az imént te, de nem sok különbség van (ahogy emlékszem) a két fajta teljesítménye között. De, még egyszer mondom, Imre lesz az autentikus forrás. :)
A számlát persze gondosan eldugtam, feleségemnek nem kell tudnia, hogy mennyit költök a kedvteléseimre... Úgy emlékszem a szelepek nem voltak drágák, talán 380 Ft/db, hanem az összekötő idomok, a négyzet profilú olasz csövek, a kanyarelemek stb. dobták meg. Olyan 5000 Ft-ra jött ki a négy fakkos ketrecrendszer felszerszámozása.
Sziasztok. Lenne 1 kérdésem. MI a különbség a pannon és a debreceni fehér között? Igy a képeken nem nagy különbséget látok. Amiket olvastam a növekedés,nevelés,szaporaság,ott se nagyon térnek el. Van olyan akinek van mindkettö?
Az anyák Debrecenben nőttek fel, így ők már ismerték a szelepes megoldást, a fiak pedig könnyen megtanulták, ahogy előjöttek már nyalogatták is. A napi tartályon látom a fogyást, a súlyszelep nem csepeg.
Fel tudnál tenni jó minőségű képeket róla? Nekem is porosodik egy itató szelep, 3 részből áll: egy cső szerű rész, ami menetes, 1 kis pöcök amit megnyom a nyúl és maga a szelep amit megnyom a pöcök. Ezt 2 féle képpen lehet csak összerakni, jól és rosszul, de az szembetűnő. Ha feleszed a tiédet sztem össze tudjuk legózni ;)
A nyári pihenőnél pedig mellőzni kell minden fehérjedús luxus kaját, mert ezzel elkerülhető az elhízás! Inkább kapjon kevesebbet és rostosabbat, mint őszre egy zsírbödön tenyész állat legyen.
A 24910-es és 24912-es hozzászólásomba raktam be képet-videót.
Ennél nem kell teljesen benyomnia a tüskét, mert oldalra nyomva is jön a lé :), szinte bármilyen állásban használható, míg a nemrég linkeltet csak függőlegesen lehet használni, mert ott a tüske zár, abban nincs rugó. Vettem egyet tavaly kísérletezni, ha jól emlékszem, olyan 500 Ft körül, csak a fém szelep, ami 3db fem alkatrészből áll.
Japipapi másolt be ebay linkeket anno, keress vissza szerintem, ott, azok között találtam egy olyan képet, ahol a ketrecre felszerelve is lehetett látni az itatót. Amúgy pedig nekem sem egyértelmű a szerelés, de ez, az én esetemben nem meglepő. :)
Köszönöm a linket. Ehhez hasonló, konstruktív jellegű hozzászólásokkal, egymást segítő gondolatokkal, infókkal, értelmes(!) és a haladást szolgáló tapasztalatok megosztásával kellene megtölteni ezt a topicot, nem személyiségzavaros, lelkisérült emberkék mindenkit zavaró agymenésével.
Látom, ez a szelepes itató nagyon hasonlít ahhoz, amit én kaptam postán. Tőled is megkérdem: a szelepet be tudja simán nyomni a nyúl a nyelvével?
Az ősszel itt siránkoztam, hogy keveset fialtak elsőre- ugyanis nyáron szünet volt, nem fialtatok, túl meleg van hozzá- tapasztalt, jó anyák is csak 7-6-5 gyereket fialtak elsőre. Akkor én a bakra gondoltam, mint bűnbak- he-he, de jó- és itt páran mondtátok, hogy esetleg mégse a bak a bűnös.
Jelentem, tényleg nem a bak volt, hanem valószínű kövérek voltak az anyák. A pihenő alatt felhizlalták magukat, a második kör már sokkal-sokkal jobb lett.
Tegnap reggelre fialt anyámnál, csak úgy tessék-lássék kutakodtam, nyolc-kilencnek számoltam az aprókat. Ma alaposan átnéztem a fészket, jelentem, 11 kisnyúl alszik kerek pocakkal a fészekben.
Ha valaki esetleg megszán és kapnál egy összeszerelési útmutatót, az nekem is jól jönne, mert nekem is itt van már hónapok óta, de valahogy nem bírok rájönni, hogy hogy is kéne összerakni :D
Szívesen küldök oltóvesszőt az alábbi, nálam termő fajtákból. Egy francia kolostorkertben leltek rá barátaim, a feljegyzések szerint Magyarországról származnak a múlt század elejéről. Nem sok helyen van ilyen !
Normal
0
21
false
false
false
MicrosoftInternetExplorer4
Én a ketrecrendszerhez tőlük vettem az azóta is tökéletesen működő önitató szelepeket, csöveket. Érdemes felvenni a kapcsolatot.http://www.deltaagro.sokoldal.hu/rolunk
Bennem konkrétan az a kérdés merült fel, hogy be bírja nyomni a nyúl azt a bütyköt egyáltalán? Mivel? A nyelvével, fogával??? Még egyszer mondom, erősnek tűnik az a rugó benne.... :)
Sziasztok. Szeretnék tapasztaltabb nyulásztársak fedeztetési szokásairól kérdezni. Lehet-e káros hatása a nyulakra, ha például túl sok időre vannak összeeresztve, ha esetleg nem figyel rájuk a gazda?(itt nem a szemmel látható konkrét fizikai sérülésre gondolok) Vagy ha figyeli, ami a biztosabb, és hány "ugrást" enged meg a kannak, ami tapasztalat szerint eredményes lesz? Vagy többször teszitek be az anyát kevés időre? Nem a "tuti biztos" módszert kutatom, (mivel szerintem nincs is) hanem csak saját tapasztalati módszerek alkalmazása érdekel, ha valaki megosztaná. Én rövid időre teszem be és egyszer, figyelek, és megvárom míg három-négy alkalommal "lefordul" róla, eddig egyszer nem volt sikeres a párzás, nekem ez vált be.
Csak a magad nevében beszélj, ne sok 100 ember nevében! Attól hogy Te nem követed, lehet más igen! Amig nem írja meg az a sok 100 ember, hogy korszerű, vagy régies takarmányozási elven van, addig csak a magad nevében mond!!!
De amúgy neked mi is a korszerű takarmányozás? A táp? Az már 50-60 éve is volt, csak nem ennyire elérhető. Vagy mégis mi a korszerű és mi a nem korszerű? A fű és lucerna is volt már 50-60 éve is, de ott nem lehet korszerűségről beszélni. A fű az fű volt akkor és most is. Itt az esetleges kiegészítőknél lehet variálni, hogy milyen új dolgokat adjunk és miket ne adjunk.
Vedd már észre, hogy csak Te hergeled a népet, hogy az én gondolkozásom csak a kukába és íróasztalra való! Ha így gondolod, csak a magad nevében tedd, ne mindenkiében! Vannak mások is akik nem értenek velem mindenben egyet, van amiben igen! De nem csőlátásban ítélik el a gondolataim, csak 1-1 részével nem értenek egyet. Te azzal sem értesz egyet, hogy én létezem...
Japipapi és szabojozsi64 pedig azok! Ez tény és való! Van más is akivel nem értek egyet, de nem tartom maradinak, mert nem folyamatosan a lejáratást csinálják minden topic-ban... Teccik érteni? :)
Az hogy sokan etetnek kenyeret és nem értek vele egyet az egy dolog! De aki velem trollkodik, az ne várjon már szebb modort tőlem se... Eddig azér lássuk be voltak gondolataim és kicsit visszafogott voltam. De mióta a 2 öregcsóka (direkt) kötekedik és húzza az agyam, (ráadásul az egyik mindenhol) azóta kicsit rossz modorom lett.. De megpróbálok én is jobban viselkedni. De attól ugyanúgy lesz véleményem és gondolatom. De lásd be, japipapi egyből kiforgatta még a fűszeres gondolat menetem is... Más azért nem tett ilyet... No meg japipapi mindig beszól, ha kell, ha nem kell, ha igazam van, ha nincs... De az ő állományát még nem véltem meglátni sose. Így azért lehet mutogatni, hogy ki az íróasztali nyulász ;)
Igazad van, pl, szója tekintetében, de hidd el ez már régen túl vagyunk! Olyasmit például hallottál a hízók tejporetetésről? Az is egy akkori kísérlet, gyakorlat volt a nagyüzemben, de a paraszti gazdálkodásban soha nem került be. Aki saját magának nevel, nem követi a korszerű takarmányozást, legyen bármilyen haszonállat. Itt nem a gyors és nagytömegű eredmény a lényeg, hanem a minőség! Ezért nem értem, miért erőlködsz az "újjal"? Nekünk ráér megnőni az állatunk, időre el fogja érni a vágási súlyt. Új ízt nem akarunk kitalálni, sőt én már diófát sem ültetek. Te még fiatal vagy csináld, ha van kedved, lehet, majd rólad nevezik el egy eljárást, vagy valamilyen állatfajtát, lehet 8 lábú és kétgerincű, 3 hétre 6 kg-ra növő, automata önvágó, önnyúzó nyúl, szétdarabolja magát és beugrik a fazékba. Minden lehetséges, mint az ausztriai lottó, mondták 25 évvel ezelőtt.
Gergő, szeretné befejezni e meddő vitát, nem akarom idézni nagyon sok sértő kijelentésed, nem sok értelme lenne. Ha, Te az elképzelésedről beszélsz szívesen megalgatom, de a kioktatás rühelem, látom más sem, ahhoz már a topiknak más címe kellene hogy legyen, mondom, nyiss egyet szájad íze szerint, ígérem meg fogom látogatni és ott nem okoskodok, a témád tőlem messze áll.
Szia! Sajnos nekem egy sincs, ugyan van almafám 5 db is, jó ízű, hármasával csüngenek, meg szoktam ritkítani. Nem permezem, csak őszi, tavaszi lemosóval. A metszés nem az erősségem, hiába nézem a metszési tanácsadót, az én fám nem olyan, mint a rajzon van! :-))))) Sajnos ugrómókus, kertészmérnök unoka tesóm úgy eltűnt, mint a kámfor, se csemete, se tanács, pedig egy jonatán nagyon jó lenne. Oltás, szemzés, dugványozás nem erősségem, még soha nem sikerült ilyesmi.
Valamennyi még most is van almám, inkább a nyulak eszik, mint én.
Nem azt mondtam, hogy citrom illatú lesz! Mint mondottam lehet nem is lesz érezhető a változás!
De pl a sertést ha szójával tömöd, a húsa fakó lesz és nagyon pocsék ízű.
Ha a tehén zöld, friss füvet eszik, akkor a teje jellegzetes ízű lesz.
Ebből jött a gondolat, hogy nyúlnál a fűszerek etetésével lehetne kicsit módosítani a hús állagán! N.Jani baranyai nyula gyerek cipőben jár, de ő az isten.. Az én gondolatom is ezen téren gyerek cipőben jár, én meg az ördög vagyok, mert felhoztam ezt?! Megint hangsúlyozom, nem mindegy mit etetünk milyen mennyiségben!!! Addig nem állítok fel tényeket amig nem próbáltam! Ha lesznek tényeim akkor közlöm! Ez egy elmélet, amit bárki kipróbálhat és megírhatja a tapasztalatait, legyen az kezdő, haldó, vén róka, vagy bárki!
Egy szóval sem mondtam, hogy Ti lennétek a buták, csak azt, hogy néhányan ózkodnak az újtól, nem mernek új dolgokat kipróbálni! Ha olyat mondanék, hogy szójával gyorsabb hústömeget érünk el, akkor megértem ha ózkodnátok tőle (de ilyet nem mondanék!!!). Szóval nem kéne egyből lekezelőnek titulálni engem, és néhány embernek se kellene velem lekezelően beszélni! Ha sose mernénk új dolgokat felvetni, akkor a fórum is csak állna. Pedig az lenne a lényege, hogy mindenki megossza véleményét tapasztalatát. Én ha valamit ellenzek, akkor megmagyarázom, hogy miért. De sokan csak azt ellenzik, hogy én sokat karattyolok. De nyúl szemszögéből semmi ellenérvet nem olvasok szinte...
Akkor meg mondom Neked, ne törd magad. Akkor sem lesz citrom illatú nyúl húsod, ha csak citromfűvel eteted, és gondolom nem érné meg egy pár holdon termelni citromfüvet. Onnan gondolom, hogy már 2 éve folyamatosan illatos lucerna szénát etetek, nyáron frisset is, de a hús illata ugyan az. Azt viszont elértem, nyulaim jól fejlődnek és egészségesebbek. Mersze adom nekik a "szemetet" is! :-)
Már ismét félreérted. Ki beszél a topik koráról? Aki régóta szemezget itt, netán néha írogat is. talán tudja már a topiklakók stílusát, érdeklődési körét, szokásait, kialakult nyúlnevelési, tartási módszerét, ne próbál átirányítani a Te elképzeléseid szerint! Ne legyél már a tanár bácsi, mi pedig buta, lökött nebulók az osztályban, akik nem hajlandók megtanulni a Te leckéd!
Úgy van! Vissza kell olvasni, mert a természet történet nem gyors ám!
Na, ez a beszéd! E nyulas soraid örömmel olvasom. Szoktam én is így tenni, azzal a különbséggel, hogy a kiszemelt anyának valót, ill az öreganyót, csak akkor teszem fazékba, amikor valóban az új a kívánságomra megfelel. Ha nem, ő megy a fazékba és az anyja marad. Jártam már úgy, hogy fiatal bakot kiszemeltem, a régi bakot pedig likvidáltam. (Abban az időben, még akkor csak egy bakot tartottam állandóan.) Rá is fáztam! Hiába kevert, mint az ördög, alig lett utód, szomszédban kellett pároztatnom. Levágtam e szép, erős bakot, meglepetésemre, 1 heréje volt, hát csoda, hogy nem volt elég szaporulat? Ennek utódjait gyorsan kipaníroztuk, ne hogy talán örökléses hibát szaporítsak. Nem voltam soha tenyésztő, nem akarok azzá válni, de a véletlen hozhatja a sorozatos hibát.
"hogy akár egy pár n2-en termelt fűszernövénytől romlik a minőség"
Nem ezt mondtam, hanem, hogy a fűszerekkel egy kis pluszt lehet adni az alap minőségbe. A 2 nem ugyanaz! Nekem még csak tervben van ez a tesztelés magasabb foka. Az sem mindegy milyen fűszerrel etetsz és milyen mennyiségben! Ha csak mindenből kap egy csipetnyit az valóban nem befolyásol. Ne mindig a negatívat keresd a nyulas gondolkozásmódomban, próbáld meg megérteni! A déli gyümölcsök lassan már az emberre is veszélyesek, nem hogy nyulra... Mikor bejöt az árzabálós vidres narancs, sokan panaszkodtak ilyen-olyan betegségekre. (hasmenés, fog gyulladás, nehéz légzés stb). Azt se narancs okozta, hanem az a sok kaki, amivel kezelték a narancsot.
2003 óta fut a topic. 11. éve... Akkor még fiatal hozzá, hogy rátérjünk erre? kell még 7 év pangás, hogy előjöhessek a nézeteimmel? Lehet meg se érjük azt a 7 évet :D A maják szerint már nem is kéne élnünk. XD
No meg másik fórumba valak írta, hogy a kezdő kérdésekhez vissza kell olvasni pár hsz-t és kész. Itt nem lehet ilyet? egy bizonyos pici körben kell forogni? Nem értem mért félek annyira egy kis fejtágítástól. De nem csak itt a fórumon van ez, a valóságban is érzem, hogy az öregeknek ha valami újat mond egy fiatal, azt lenézi, mert ő még fiatal.
No de nyulazzunk is!
Ma néztem a kiskedvenc nyulamat, vemhes, a hónap végén fog fijalni. A másik anyanyulam alatt kb 6-8 egészséges kis vasgyúró van, úgyhogy ezekből is hagyok meg 1-2 anyának valót, és végre a anyákat selejtezem.
A másik kacsára cserélt nyulam olyan hűségesen veszi fel a bakot, mint egy ribi. Tegnap betettem a bakhoz, ahogy a lába a padlóra ért, már ugrott a bak, és sikeres párzás is volt. Ilyen hamar még sose párzott fel egy anya sem. Ahonnan hoztam elég gyéren volt tartva, nálam szépen kikupálódott, de nem tudom mikor óhajt felpározni...
Én is ezt teszem, nagyon szeretik a citromfüvet, borsikát, majoránnát és sok mást, ami az én kertemben is megterem. Adom a dinnyét, déli gyümölcsöket, hazaikat is. Olvasom juhosttt itt is ellenlábas. Nem érti meg, nem ez a fő táplálékuk, de ha van megkapják. Azt írja (vagy, ahogy eljön az értelme), fűszeres a hús! Badarság! Ha tehetném, kolbászgyártás előtt, tömném őket sóval, mert tudjuk "édesebb" a húsa, mint a setésnek, emelni kell mennységét a fűszerezésnél! Megéltem, ettem valamikor halliszttel is nevelt sertés húst, az valóban érezni lehetett a hal ízt. De, akkor az alapvető takarmány volt, mert azzal emelték a fehérjét, gyorsabban nőtt a hústömeg. Na, de, hogy akár egy pár n2-en termelt fűszernövénytől romlik a minőség, egyszerűen ostobaság. Nem fogja fel, hogy mindig a mértékről is beszélünk, még akkori, ha nem írjuk oda direkt módon, de értelmezhető, aki nem trolkodik.
Hát, végre! Erről beszélek állandóan, csak magadnak mindig másképpen jön le. A kezdők megértik az egyszerű tartási módszereket, nekik a Te áltudományos okfejtéseid "kínai", csak zavarod a Te "tisztánlátásoddal". Ha egy kisgyerek kap egy nyulat, akár tőlem, megmondom, Neki hogyan gondozza, pl.:ne adjon neki csokit, vagy főtt sonkát, vagy friss kalácsot, ellenben adjál füvet és nyúltápot, egye fene, nagy baj nem lesz, idő multán rátérhetünk, természetes takarmányra, fokozatosan a helyes tartási módra. Mit látok rosszul és miért vagyok/gyunk őskövület? Tényleg, ne legyél már hittérítő a hívők között!
Megint csak azt mondom, hogy csak felületesen olvasod el az írásaim (gondolom más is, ezért kötekedik velem)
De akkor újra:
A fűszerek bizonyos mértékben javíthatják a hús ízét. De körültekintőnek kell lenni, mert egyes fűszerek nagyobb dózisban halálosak lehetnek egy fiatal nyúl szervezetére. A menta, ha nem csípi szájukat, szerintem mehet bőven.
A narancs és mandarin héja is mehetne alap esetben, de a külföldről behozott gyümölcsök sokszor olyan vegyszeres kezelést kapnak, hogy el se hinnénk. Persze ez mi érdekünk, hogy szééép piacos, egészséges gyümölcs kerüljön az asztalra a szürettől számított pár hónap után is! Régen én is nagy kedvel használtam a narancs héjat fűszerként, de már 2x is meg kell gondolni, hogy mit használunk fel... De mint maga a gyümölcs, nincs gond vele.
Szerintem meg a sok okoskodás megelőzheti, hogy kezdő nyulászok óriási bakikat kövessenek el, és az esetleges pusztulások/kudarcok vegyék el a kedvüket!
Szia.Van egy réges régi nyulas könyvem. Nagyon sok minden elavult már benne. De sok olyan okoságot is olvastam amit még a mai tenyésztök se halotak. Végeztek 1 kisérletet ha kölyöknyulak valamiért pl: zsufoltság miatt gyenében fejlödnek,késöbb nagyrészét bepotolják. Nagyából utolérik azokat ahol nem volt zsufoltság. Én ezért nem szelektálok. Bár nem is kell . Az anyáim álltalában 6 kölyköt elenek. 95% mind a 6 megmarad.:)
Már sokszor megbeszéltük, a nyúlnak, de úgy emlékszem, kérődzőknek is, először a széna azután minden más! Miért kell mindent túlragozni! Mindenki, - gondolom-, akkor kezd az állattartáshoz, amikor már az alapvető ismeretek megszerezte, mindegy, hogy a nagypapa, vagy a szomszéd vagy egy szakkönyv. Aki nem így teszi, saját kárán megtanulja. A sok okoskosás elveheti a kezdő nyulász kedvét, én ezt nem szeretném.
Attól függ, mire akarod használni! Ha a bőrön akarod, hogy maradjon, juhosttt módszere lehet jó. Ha fityegőnek akarod, akkor a farcsontról egyszerűen húzd le, bersze ne hagyd órákig a vetkőztetés előtt. Ha sikerült, a farcsont helyét jól sózd be és szellős helyen lógasd fel, mint, ha eredeti állapotban látnád! :-)
Nincs baj! :-) Csak azért szoktam bepöccenni, mert Gergő, mindig meg akarja a tutit, szerinte az a hétszentség: A többi, az ostoba nyúltartó, begyepesedett, ősi módszerekkel nevelő, állatkínzó, nyúl életmódjához nem figyelő, kifejezetten gyilkos szándékú, buta ember. Jól értelmezted az Öreg... és én, persze más ember nyúltartási szokását. Gergőt tisztelem és szándéka nemes, de ne erőszakosan "tanítson", mint papok az nem hívőket.
Hogy, nyúlról is beszéljek: én is szoktam dajkásítani, igyekszek 2-3 anyát egy időben fialtatni éppen azért, hogy megtudjam osztani esetleg a tömörülést, de nem szelektálom ki egyiket sem, majd a természet válogat. Minimális az elhullás, 1-3 %, e arány már szerintem elhanyagolgató.
Persze ismét, Téged nem értenek meg, Te csak a jót akarod terjeszteni, de ez Tőled nem jön le, remélem nem is vesznek komolyan. Már lassan nyúl tanításaid azért olvasom, hogy tudjam, mit nem célszerű csinálni.
Köszi. Valahogy igy probáltam. Még gyakorolnom kell:) Mindig levágtam mert ugy is csak elástam. Sose foglalkoztam vele. Vagy lehet ,hogy türelmetlen voltam és azért nem ment:)
Mindenhonnan begyüjtöm a számomra értékes infókat s a lehetőségekhez mérten bellenőrzöm. Semmit sem tartok szentírásnak, mert idővel a gyakorlat maga is igazolja, hogy jó úton járok-e vagy nem.
Hát videót nem tudok, de vágj egy hosszanti metszést a farkán is, és vetkőztetésnél fejtegesd le onnan is. Én mindig úgy nyúzok, hogy fellógatom a hátsó lábaknál, majd a hajlatnál körb vágom a szőrt, majd a nemiszerv irányába végig vágom a bőrt. Így kb egy V alaokt vágok. ( a 2 láb mentén végig a nemiszerv felé, az lesz a V szára) Na ezután a v folytatásaként vágd végig farkat is, majd jöhet az óvatos leöltöztetés.
Nem gyúrni kell a hasát, csak tapintani! Egy vemhes nyúlnál a bak jobban támadhatja az anyát, mintha odateszed a kezed. Azért írtam, hogy 25. napnál érdemes egy kezdő tapogatónak tapogatni! Ha ezt kitanulta, jöhet a profi 2 hetes. Ehhez egy bak nyúl tapogatása segíthet, mivel 2 hetes korban könnyen összetéveszthető az ürülékkel a kis nyúl.
Sziasztok. Én 1 hoby nyulász vagyok. Lenne 1 kérdésem. Citr mix van e tapasztalata valakiknek? Ki milyen vitaminokat használ? Dóra érdeklödött itt nyúlbunda után. Ma volt nálam nagyon rendes volt. Nem kamu. Volt aki kételkedet benne. Pedig nem tudtam tökéletesen megyuzni. Van valakinek video ,hogy lehet a nyuszi farkát is szépen nyuzni . Valahogy nekem nem jött ösze. Válaszokat elöre is köszönöm.
A tapogatáshoz kell gyakorlat és lehet mire megszerzem több kárt okozok mint hasznot. Én figyelem az anyát és szemmel látszik a vemhesség egy idő után kb. 18 naposan. Ha nem hasas berakom a bakhoz és pihet az anya 18 napot.
"Én jól járok a sok ellenvéleménnyel mert összelopom a számomra hasznos infókat"
Ezt sajna az öreg csókák nem értik meg. Csak azt fújják, hogy könyv moly vok, meg ilyen olyan lejárató szavakat, de nem érvelnek úgy, hogy meggyőzzenek vele!
Ami a nagyüzemet illlet, a szelektálás sztem háztájiban sem hülyeség. Én próbáltam, sokkal jobb 8 nagy nyúl, mint 12 apró. Erről nem akarok senkit meggyőzni, ki kell próbálni aztán leírni a tapasztalatokat!
Az inszeminálás kósza ötlet volt, nem gondoltam, hogy ilyen port kavar.
A tapogatás megint csak háztáji dolog is, azért csak jobb tudni, hogy vemhes-e az anya, vagy sem. A tapogatás 99%-os eredményt ad, és egy valóban hasas nyúlnál a 25. naptól még egy full kezdő is nagyon könnyen megtapogathatja!
A politikához csak annyit mernék szólni, hogy tudomásom szerint nem csak egy hanem több működő kommunista állam van még. Kuba, Kína,Vietnám Laosz és a már említett Észak-Korea.
A "Che" a nick nevemben erőssen utal nézeteimre, szerintem idősebbek értik!
Juhosttt, amiket írsz azok önnmagában nem rosszak, pl a szelektálás, inszeminálás, tapogatás meg stb. viszont ezeket nagyüzemek alkalmazzák folyamatosan. Japipapi meg Öreg?halász sokszor azért nem ért veled egyet mert Ők háztájiban nyulaznak. Egyébként én is. Nyílván ha kiállításra tenyésztenék akkor én sem adnék kenyeret a nyúlnak meg mindenféle konyhai hulladékot mert akkor előtérbe kerülne a nyúl hosszú és egészséges élete. De mivel konyhára termelek meg saját magam szórakoztatására és ami a legfontosabb, hogy háztájiban akkor úgymond haszon nyulaim vannak és nem kedvencek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenféle szart adok a nyúlnak, fontos, hogy egy anya vagy bak jó erőben legyen de tuti, hogy nem tartom élete végéig. Biztos, hogy olvastad a könyvekben, hogy egy bizonyos kor után már nem éri meg termelésben tartani az anyát. Nagyüzemben ez egy év, háztájiban ez 3-5 év, igénybevétel függvénye. Haszon állatokról van szó, jó dolog ha az egészséges hosszú életű nyulakat szeretnél tartani, de valljuk be egy idő után már nem éri meg ha csak otthonra kell akkor sem. Egy 10 éves nyulat vagy egy 4 hónapos növendéket fogyasztasz szívesen?
Japipapinak más a tartástechnológiája, takarmányozása és mások a céljai is a nyulak tartásával kapcsolatban. Japipapi, bocs, hogy veled példálózom, de általában kettőtök között van a legtöbb "összezörrenés".
Itt annyi a lényeg, hogy el kell fogadni mindenkinek a tartásmódját, takarmányozását stb, mert mindenkinek igaza van! Nem biztos, hogy ha valaki másképp csinálja az nem jó!
Én jól járok a sok ellenvéleménnyel mert összelopom a számomra hasznos infókat és így fejlesztek, érzésem szerint Deyan is így teszi. Hozzáteszem a szelektálás nem hülyeség, alkalmazható, de ha van rá mód akkor érdemes dajkásítani, de csakis akkor hogy ha fontos a mielőbbi vágósúly elérése. Volt nekem is 12 almom sőt 14 es is de ott másnapra kettő elhulott de volt 6-os, most van 3-as is. Itt az a lényeg,hogy ki mit akar a végén elérni.
Ezeket csak azért írtam le mert így talán megértjük, majd egymást és megtanuljuk elfogadni egymás véleményét.
Már írtam, de efelett is elsiklanak. De hát leírom újra:
- Magas a szénhidrát tartalma.
- A gyomorba már nem száraz lesz, amelynek következtében terheli a gyomrot.
- Nehezen emészthető.
- A nyúlnak NEM szénhidát kell főként, hanem rost. A fontossági sorrend: rost, fehérje, szénhidrát.
A rost segíti a kiváló emésztési működést. A fehérje húst gyarapít. A szénhidrát a szoptatós anyáknak, az intenzíven termelésben lévő nyulaknak kell. Vágó nyúlnak akkor kell, ha szükség van a zsírjára is.
Most biztosan jönnek majd egyesek, hogy ezt szakkönyvből vettem, de nem... Ez egy józan paraszti gondolkozás nyúl esetén.
Ne haragudj, tőlem a legtávolabb áll itt bárkivel vitába keveredni,így veled sem, de butának neveztél, mert nem értettem meg az összefüggést a kenyér és a vemhesség között. Ez így igaz, nem értettem meg, de ha elovasod az írásod, nem is egyértelmű a kérdésed ebben az adott esetben. A példád jó, valóban nem láttam még tehenen lovagolni senkit, de mint írtad, ha nem tiltja a kresz, és valaki megteszi, akkor az miért rossz, kinek árt vele? Lovagoljon tehénen, egészségére, a kenyér etetése ugyan ez, szerintem, van aki eteti, van aki nem. Ha azt mondod, hogy saját tapasztalatból tanulsz, akkor pedig ne a külföldi nyulászokra hivatkozz, hogy ők kiröhögnek minket a takarmányozás miatt, hanem ossz meg velünk minden rossz tapasztalatot a kenyér témával kapcsolatban. Nem azt állítom, hogy nem neked van igazad, hanem azt, hogy ha te is csalódtál(mint írtad) mások tanácsában, ugyanúgy nem biztos, hogy az adott külföldi kacagó nyulász sem biztos, hogy jót mond. Annak idején azt hitte mindenki, hogy lapos a föld, mert egy bizonyos réteg ezt mondta, és mint tudjuk aki ennek ellent mondott, "megégette magát". Maradok tisztelettel olvasód és nyulásztársad: Molnár Róbert
És honnan tudod, hogy melyik "felesleget" kell likvidálni? Lehet, a legkisebb lesz a legéletképesebb, vagy a legnagyobb? Nem vagy arra szerintem elegendően képzett, én sem, félreértés ne legyen, így nem is játszok tudományosan meghatározott válogatásdit. A gyenge el fog pusztulni, bízd rá a természetre a természetes kiválasztást. Te játszol az életekkel, mert Te sokat olvastál olyan véleményeket, mely Neked megfelel! Amelyik meg nem, az régimódi, korszerűtlen, netán hülye! Régen az ember is így sokasodott, de ma már az orvosok (szerintem álhumanizmusból) próbálkoznak, sokszor balul sikerül, megmarad a sok szerencsétlen beteg ember.
Miért gondolod, hogy pl. én nem a minőséget teszem előtérbe? Mert adok nekik maradékot, konyhai hulladékot? Értsd már meg végre, nem az a fő táplálékuk! Te sem csak nyúl fejet adsz kutyádnak, Te sem adsz csak zápot hús marháidnak, gondolom, kapnak szénát, silót stb.
Néma kacsákról szoktam Tőled kérdezni, szarvasmarhatartáshoz, tenyésztéssel nem értek, de engedelmet, had tudjam már én eldönteni saját nyulaim neveléséhez mi az elfogadott szokás, mi felel nekem meg! Ez nem lehet vitás!
Amiben nagyon különbözök sokaktól, hogy én minőségre hajtok, nem mennyiségre! Ezért próbálom értelmesen és helyesen etetni a nyulakat, és ezért nem hagyok egy 8-9 csecsű anya alatt 12-13 nyulat.
Ez a 2 apró gondolat menet vált ki sokakból ellenszenvet. Mindenki lejárja a tescos és bolti húst, de sokan otthon se termelnek másat, csak bolti minőséget háztájiban. Ez drága és nem azt a minőséget adja ami kellene. No de ez már kezd elkanyarodni a témától, mert ez nem csak nyúl, hanem általánosság!
Én szeretném úgy etetni a jószágaim, hogy azon kevés élet ami jutott nekik, azt úgy töltsék, hogy a felesleges szenvedést elkerülje, ha élvezeti kaját akarok adni neki, akkor sok sok mást is találok.
Egyetlen egy könyves gondolatom a fijalt nyulak számának korlátozása. A többi írásomban mely könyvben véled megtalálni a gondolataim?
Megint csak azt mondom, hogy mi emberek is pusztítjuk magunkat a sok élvezeti értékű dologgal. (kávé, cigi, stb). De az állatainkat ne így tartsuk, ezt próbálom hangoztatni! Ahol nyúl van ott akad más jószág is ami megegye a felesleges kenyeret.
Ha pedig az emberek lusták az arra specializálódott szert alkalmazni, akkor sajnálom. Valahol olyat olvastam, hogy az állat orvos ajánlotta... Az ilyen orvost se sokba tartom az adott téren. Nekem egy orvos anno azt mondta, a myxovac oltást bőr alá kell adni. Még szerencse, hogy rá volt írva, hogy izomzatba kell adni. Vannak hozzáértő és nem hozzá értő állat orvosok, lehetőleg az előbbiek tanácsát kell megfogadni.
Megértelek, de nem akarok én sem többet off lenni.
Tegnap egyik anyám lefialt, ma megnéztem, 9 db lett, csodaszép, feszes kis hasuk van, jól betakarta az anya. Nagyon jó anya, jó tejelő, látszólag teljesen egészséges, pedig kap száraz kenyeret is! :-)))) Másik anyám holnap fog fialni, fészket már megcsinálta, jutalmul kapott rágcsálni valót, száraz kenyeret! :-)))
Miért nem úgy értelmezd, ahogy le van írva! Butaság, és vádolsz, hogy nem vagyok korszerű! Mondtam én, és más, hogy alapvetően kenyérrel kell etetni a nyulat? Imádsz szakkönyveket bújni, olvasd már el dr. Holdas, Nyúltenyésztők kézikönyve c. munkáját! E témában nem fogok Veled polemizálni, mert csak a Te igazad akarod minden áron bizonyítani, amit egyébként senkis sem vitat, csak a Te mértékeddel vitatkoztunk, sajnos nincs értelme. Értsd meg, én nem kezdem megérteni az "észjárásod", hanem az első hszednél volt sejtésem, de utána folyamatosan egyértelmű lett, (más topikban is), csak nem minden könyvízű véleményedre reagáltam, van aki megtette, meg is "átkoztad". Itt, nem látod? Több a háztáji nyulász, mint a Te féléd, sőt, egyedül vagy! Egy kicsit nem elgondolkoztató? Nekem nagyon megfelel a nem 100 pontos világ győztes nyúl, ha az lenne, hidd el, a fazékba kerülni az mindenképpen. Nem hobbi, kajára termelünk, nem dekázzuk a kapcsolódó témáidban (ilyen- olyan arány). A többi egyszerűen nem érdekel, és kevés vevő a Te buzgalmadra. Sokszor, már gyerekesen, mondhatnám, ostobán sértegetsz mindenkit, Te vagy a meg nem értő ifjúság! Hagyd már abba erőszakoskodásod, vagyunk már annyira felnőttek, hogy el tudjuk dönteni mi érdeke,l és mi nem, ha itt nem érzed jól magad, senki sem ért meg, keress más partnert, vagy nyiss egy új topikot, megteheted, Te mondhatod meg a témát, majd akit érdekel hozzád csatlakozik.
Tényleg csak nyul témában szabad itt fórumozni és elnézést is az off-ért de kiakaszt ha, félanalfabéta, a szövegértelmezésben az ált.iskola alsó tagozatában megragadt emberek veszik a bátorságot és meghamisitják a történelmet!De szó nélkül lenyelném ha 25 év után legalább odáig képesek lennének eljutni az ország állapotát tekintve mint ahol volt mikor átvették!De addig kussoljamnak már ha van bennük némi tisztesség! Vagy annyi sincs?Igérem a továbbiakban csak nyul lessz a téma!
Sajnos nektek vannak hiányosságaitok, de ahogy látom még mindíg álomvilágban éltek.Sajnálatra méltó, hogy egy országot tönkretevő ideológiában jóhiszitek a jóságot.Amúgy meg örghalász válaszolt kultúrálatlanul, lebuziz meg ilyenek.Én normálisan válaszoltam neki.
Azt is biztos, a kommunizmusban nevelték beléd is, hogy légy kétszínű, gratulálok.Egyszer még barátodnak tartasz, aztán meg téveszméjidet kijavítva, egyből letiltasz és még hozzám se szólsz.Amikor meg töröltem magam még te íírtál, hogy jöjjek vissza. NA, te milyen ember vagy akkor?
Ti tanultátok a hamis történelmet és belétek verték a hülyeséget. Amúgy meg ha megkérdezel egy 80-90 éves embert a Horthy-korról, akkor a 99%-uk jót fog róla mondani.De hát, akik az illúzió világában nőttek fel, még tán nekik se hinnének.
Na, látod, én már régen megtettem. Olvastam hszeid, feltűnt mérget, kinyitottam a letiltott gyereket. Sajnos nem ő a hibás, hogy történelmi, ideológiai hiányai vannak. A rendszer váltás után Magyarország történetét átírták. Mi, akik átéltük, más a véleményünk, a vehemens kölkök okádják, amit szájukba adnak, a mai demokrácia "apostola". Azzal nem szabad vitatkozni, akiben akkora gyűlölet és imádás él egy időben, hogy nem tud érvelni kulturáltan. Valószínű, ő krelikális környezetben nőtt fel, megtanították gyűlölni. Ő dolga, neki sokkal nehezebb. Megteheted, hogy kérd a moderátort vonatkozó hszeit, mert most már nagyon off. Fröcsögését nem látom ezek után sem, így nem zavar, hogy osztja a tudatlanságát. Ne mérgelődj, ennyit nem ér személye, hidd el.
Neked a gondolkozásod olyan, mint nekem a világjáró készségem... Túl korlátolt. Nem vagy vevő az újra, az esetlegesen jobbra. Elkönyvelitek, hogy ami számotokra új, az nem jó! Az ilyen gondolkozás mód tart minket ilyen alacson szinten. Szabolcs mégalacsonyabb szinten van, mint az ország többi része, itt több a csőlátású, új dolgoktól félő ember. Most mondjam azt amit T. Kristóf, hogy ha már 1-2 ember megértette mit karattyolok, már megérte küzdeni, hogy igen is lehet változtatni. N.Jani is kb ezt akarta, aztán most jól elvan foglalva a kis baranyai nyuszómuszókkal. Már Te is kezdted megérteni a gondolkozás menetem, de pár öregember vissza rántott. De nem adom fel, mert egyszer csak csak megértitek, hogy a tudásom nagy része nem könyvből van, hanem tapasztalat. De ebből is látszik, hogy itt mennyien vannak akik olvasni sem hajlandóak. Ha elolvasnátok azon könyveket amelyeket én, eltudnátok dönteni, mi az ami könyvből van és mi az ami nem. De amig erre a szintre nem juttok el, addig csak határozottan íróasztali nyulásznak néztek, ami nem baj, mert ha már nem annak néztek, tudni fogom, hogy fejlődtök, vevők vagytok az újra, és olvastok!
Azért azt lássuk be, ez egy fórum, bárki megoszthatja a véleményét, gondolatát, aztán mindenki eldöntheti, mire van szüksége az infó áradatból.
Utána kérdeztem. Így inkább nem kell nekem. Kevset fial, és ahogy szabójózsi64 mondta, tusszögésre hajlamosak, magyarul betegesebbek, mint a többi fajta.Inkább veszek csincsilla vagy német ezüst nyulat.
Most látom, hogy félreolvastam, ne töröld magad így olvastam. Nem töröm magam, mert ha már egy ember jobbaan ismeri a történelmet és a két ideológiát, már megérte törni magam.
Ezt most miért mondja kend? De amúgy nem vagyok jobboldali, így nyilas se. Szálasit egy elmebeteg pszichiátriai esetnek tartom, és nem is szompatikus. Én Horthyról mondtam, hogy tetszeik a rendszere és a kor politikájáról, gazdaságáról, iparáról kéne példát venni.
Buzi se vagyok, azokat is gyűlölöm és gusztustalannak tartom őket.
Ne törd magad, aki 20 éve nyulazik, az tény, hogy okosabb, mert neki 20 éves tapasztalata van.
Megint csak a mennyiség számít (jelen esetben az évek), nem a minőség (a felhalmozott tudás)! Mindegy mennyit tanulsz, ha nincs meg a referencia éved buta vagy, és ha nem akarod hogy kiközösítsenek, jó polgár módjára bólogass, és támogasd a hülye rendszert, mert ez már stabilan működik, mert hát sok éves!
A háztáji tartás lényege, hogy kenyérrel etessünk nyulat? Hiába csont száraz, attól a gyomorban még nedves lesz... Nem arról van szó h a kukába kell dobni a maradékot, hanem arról,hogy mely állatnak mi való és mi nem való...
Mindenkinek:
Na úgy látom le kell üljek és újragondoljam, hogy mért nem értek egyet a sok ember hülyeségével és mért nem bólogatok tisztességes polgár módjára, a sok "tapasztalt" profi írására?! Sokan ámulva nézik az orosz meg egyéb nemzetek nyulászait. Kíváncsi lennék azok mennyi kenyeret etetnek a nyúllal... Sztem kiröhögnék a magyarokat úgy, mint itt sokan kiröhögnek engem az ész osztásom végett. De kérdés, hogy kinek van igaza? Persze hogy a többségnek, mert itt is a mennyiség a fontos, nem a minsőég!
Eleve 1-2 ultra buta ember meg se értette mi összefüggés van a kenyér és a nyul tapogatása között. Ha egy ilyen apróságot sokan nem értenek meg, akkor tényleg nem várhatom el, hogy a tanácsaim megfogadják, de legalább is megszívleljék...
Nekem kb. 14 éve volt bécsi kékem, szintén húsnyúlként. Nem sok sikerrel. Nem nő gyorsan, és valóban érzékeny fajta, pl. a huzatra. Ez utóbbit csak mostanában olvastam, de (amennyire tudtam) visszaemlékeztem, és valóban az ő érkezésüket követően kezdőött a prüszkölős, orfolyásos cirkusz, aminek a vége az állomány felszámolása lett.
Hogy aztán mennyire írható a bécsi kékek számlájára a dolog....azt ki tudhatja már....
Nekem csak a hús miatt kell nyúl. Ez meg tetszik is és tudok is venni. De az eladó csak tartja, nem nagyon tud róla mindnt.Azt mondta, hogy közepesen növő fajta. De azt olvastam, hogy könnyen megbetegszik.
Húúúú, B*bazdmeg te ténykleg egy ekkora félanalfabéta ,tudatlan újfasiszta emberke vagy? Hát tudod ,inkább töröllek de nem társalgok veled!Még a hideg is kirázz mikor a nácipribékek újraéledését láom az országunkban!
Aki félreinformált az te vagy! Horthy-korból az osztályzatod -1. Horthy nem volt fasiszta, de szerintem a náci szó fogalmára gondolsz és nem a fasizmus fogalmára.A kttő nem ugyanaz. Na lássuk sorban.
1. Horthy nem volt náci, ne irtotta a zsidókat, hanem még védte is őket, ahogy tudta. Nem véletlenül zsidók tartották el a portugál emigrációba került Horthy családot.
2. A háborúba német követelésre küldték ki a Don-kanyarba a 2.magyar hadsereget, ahol nagyon is átverték őket a német parancsnokok.
3. Nem tudod mit beszélsz. A fasizmus és nácizmus nem ugyan az. Képzeldd még Hitlerr se volt fasiszta, ő náci volt.Fasiszta volt Metaxas, vagy Mussolini. Képzed el, hogy az osztrák Dolfuss is fasiszta volt, sakit pont náci ellenessége miatt végeztek ki.
4. A nácizmus és kommunizmus közelebb áll egymáshoz, mint gondolnád. 99%-ban az ideológia megegyezik.
5. Horthy még jobboldali se volt. Szálasit bebörtönözte, mint ahogy Rákosit is.
Egy kicsi nézz utána az előbb említtetteknek és nem maradsz tudatlan.
Utolsó megjegyzés! Mondhatom szép példakép a fasizmust támogató Horthy kor , no meg a Don kanyarba meghalni küldött százmilliókkal megfüszerezve! Tudod mit, tényleg ne vitatkozzunk,annyira fogalmad nincs az egészről ,hogy az már sajnálatra méltó!
Csak javasolni tudom maradj ezekbe a témákba csendbe és kevésbé derül ki mennyire fél illettve félre informált vagy!
Úgy látom azért ketten eggyetértenek velem,köszönöm.
Más.Ha már belementek itt a politikába az emberek én is tömören hozzá szólnék,elnézést a csúnya szavakért.
Antal Jóskának én nem bronz szobrot emeltettem volna,hanem leszarnám a sírját az a zsidó fasz az ország szégyene.Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai féle triumvirátus hát erre nem találok szavakat,bukott senkiházi köcsögök.
Számszerűen nem tudok válasolni, mert nem tanulmányoztam annyira pontosan, hogy meg tudjam mondani hány 100 milliárd az államadósság.
De én itt befejeztem a vitát, nem akarom, hogy mehint megsértődjön valaki, és hogy itt egy nagy vita legyen, abból ami nem ide tartozik.Nem tudom hány éves, de biztos a kommunizmusban születtél, mert annyira véded a rendszert.MAjd megyek politikusnak is, de előbb egy jobb munkát akarok, ami a katonaságban teljesedhet ki.MAradok a nyulaknál meg annál hogy az emberek fejéből kiverjem a komunista eszmerendszer jóságát.A kommunizmus és szocializmus között először annyi különbség volt, hogy a szocializmus egy jobban hangzó dolognak hallatszik, megyarul a kommunizmus álneve. Aztán a méretében lett más. A feudalizmuat meg kapitalizmust nem nagyon lehet össze hasonlítan, mert más kort nem lehet egy mostani korhoz hasonlítani.
Addig Magyarországon nem lesz semmi, amíg egyik ember a másikkal vitázik, és a politikusok is ugyanezt művelik.Lehet mszp, fidesz, jobbik, mind a másikatv ócsárolja, ahelyett, hogy összefogan.Nem vagyok jobboldali és nem is leszek, olyn rossz az is, mint a bal. Én ha egyszer politikus leszek, akkor a Horthy-kori politikát fogom példaképnek tekinteni.Ezért nem is szavazok egyik pártra se, mert alkalmatlannak tartom őket egy ország irányításásra, amíg csak egy illuziót akarnak megetetni a néppel.
"A Kommunizmus és a szocializmus között nem sok a különbbség" .Ha ezt nem írod le reagálnék érdemben,de látszik halvány gőzöd sincs az egészről! Elárulom, van annyi különbség mint a feudalizmus és a kapitalizmus között volt!
És nem válaszoltál a konkrét kérdéseimre! Számszerüen!
Bedobtál egy demagóg, felületes ismereteken alapuló szöveget,ami tételesen egyszerüen nem igaz!Maradj a nyultenyésztésnél ,vagy menj el kormánypárti politikusnak ,ott az ilyen politizálásra nagyon vevők!De számolj azzal ahoz gyomorkell!
A kommunizmus és szocializmus között nem sok különbség. Az államadósság azért nőtt, mert gyengült a forint és az új rendszert nem tudták, hogy kezelni, mert mindenki ahhoz volt szokva, hogy megmondják, mit hogy kell csinálni. Ezért adtak el minden gyárat, céget. Már csak a föld van.Aztán mindég új hiteleket vettek fel, hogy tudják fizetni a munkásokat.Itt nálunk egy különlges kommunista rendszer volt, ahol sokat megengedtek a népnek. Hogy miért. 1956-ban jancsi bácsi alaposan átb.szta a népet, hogy segít kiűzni a ruszkikat, ehelyett mit tett. Sikeresen visszahívta őket és élvezte a támogatásukat a hatalom megszilárdításában.Gulyáskommunizmus, fridzsider szocializmus, gondodlom tudod mik ezek. De nem véletlenül hagyta abba a kollektivizást és nem véletlenül adott földt.Főleg azért, hogy elfelettesse mit csinált 56-ban, amit sikerült is át másítani.2036-ban tudjuk majd meg, hogy mennyi áldozat volt akkor, mert 80 évre titkosították.1944 óta magyarországon nem áll a talpán.
Na azért ez a kapitalizmus,kommunizmus nem ilyen egyszerü kérdés! És mellesleg Magyarországon nem kommunizmus hanem szocializmus volt!És végül mennyi államadósága volt 1989-ben Magyarországnak,és most mennyi?Vagy mikor érjük el akár az ipar akár a mezőgazdaság területén a 89 előtti gazdasági eredményeket?De ez az életszinvonalra is igaz ! Vagyis majd akkor lehet joggal birálni egy rendszert ha valaki helyette már feltud mutatni a NÉP számára egy jobbat! Amig nem, addig az csak demagóg duma!
Én is adom a nyúlnak a kenyeret. Azt is leírtam egy hozzászólásomba, hogy búza, só meg víz.Így sót se kell nekik külön venni,mert benne van a kenyérben. Én is adom nekik,amióta csak nyulam, de semmi bajuk nem lesz tőle. A könyvek azt is írják, hogy csak fonnyasztv a adjuk a zöldet meg ne adjunk nekik vizet mellé. Előszőr én is fostam, hogy felpuffad, így alig adtam vizet. Aztán láttam, hogy semmi bajuk nincs attól se és nem is volt még gond ilyennel.A zöld mellé amúgy se isznak annyit.Az meg hülyeség, hogy megdagad a nyúl gyomrában a kenyér.
Évekig halgattuk ,olvastuk,hogy a tojás milyen káros az egészségre mert,hogy a koleszterinszint............................. és hivatkoztak tudományos kisérletre, aztán egyszercsak jöttek ,hogy minden nap legalább 2 db tojást megkell enni mert,hogy a koleszterinszint és megint hivatkoznak a tudományra.Szóval ilyen ez a kenyér dolog is a nyulnál ! Senki sem tette le a voksát amellett ,hogy kenyérről kell felnevelni a nyulat,de nagy marhaság kidobni ha van ami megegye ,ha már megmaradt!Ja és a kenyér buzalisztből készül leinkább, buzát kaphat a nyuszi, a belőle sült kenyeret meg nem? Ugyan már!Közben eszembe jutott ano a cégnél volt egy kollega 3 diplomával. Messze a legfelkészültebb elméleti szakembernek tünt egy kivülálló számára ,de ugy ment 40 év után nyugdijba,hogy nem hagyott maga után maradandót ,mert sajnos az elméleti tudása a gyakorlatban soha nem volt használható!Na ez a mérnök-közgazdász ugy metszette az almafát,hogy eggyik kezében a szakkönyv, a másikban a metszőolló volt! Végeredményben a könyvben lévő ábrára a fa nagyon hasonlitott,de almát viszont nemigazán termett!No de részemről lezárom a kenyér kérdést!
Nem értem, hogy függ össze a hasasság, meg a kenyér etetés. A másik meg, hogy a nyulat a legkönnyebb eltartani, mindenki beszél itt takarmánypzásról meg mindenféle hülyeségről. Adni kell neki szénát meg vizet, plusz egy kis abrakot, oszt annyi.Én így csinálom, amég kicsik kapnak kis tápot, hogy meginduljanak a fejlődésben, aztán meg kapnak táp helyett árpát vagy zabot, vagy kettőt ewgyütt.
A harmadik, hogy ne vonjuk ide a kapitalizmust, mert mindent a kommunizmus 40 éve tett tönkre. Csak egy adat a tehenekről. 1921-ben a Horthy-korszak kezdetén, a már kis MAgyarországon hiszitek vagy nem, de 21 millió szarvasmarha volt. Aztán rákosi és kádár elvtárs sikeresen felvett mindenféle hitelt, amit nekünk kell visszafizetni.A legrosszabb dolog a világon a kommunizmus, ezért nincs a világon sehol se, kivéve É-Koreát.És nem vagyok jobboldali és nem is leszek, úgy ahogy balos se. Csak a Horthy-kori politikát kellene példaként hozni, amikor gazdagásg volt, és boldogság, és békesség.
Plusz egy kérdés.
Venni akarok bécsi kék nyulat. Olyat tart valaki? Mekkorára nő meg, milyen könnyen lesz beteg? Milyen gyorsan nős és milyen húsos lesz?
Nem tudom, mit írt, mire reagáltál, mert én már akkor letiltottam a tagot, amikor mondtam, kb. 2-3 hónapja.
Azt látom, csak, hogy a "letiltott nick" írkál, méghozzá jó sokat, mindenki vele foglalkozik, neki válaszol....de én már csak azért sem nyitom meg egyetlen hsz.-át sem....Írhatnám, hogy miért, de nem akarok személyeskedni, márpedig anélkül nehezen tudnám megindolokni. :))))
40éve nyúlászlkodom,mindig is etettem száraz kenyeret,soha semmi bajuk nem volt tőle.Csak arra kell vigyázni hogy a kenyér csontszáraz legyen.A nyulak nagyon szeretik.Véleményen szerint ez a háztáji állattartás lényege.Ezért vannak nyulaim és tyúkjaim.Minden konyhán keletkezik hulladék és el nem fogyasztott élelmiszer.Inkább ai állatoknak adom mint a kukának.
"Írja meg becsületesen az, aki kenyeret etet, hogy ki tudja-e tapogatni, hogy vemhes-e a nyula! "
Ez a legnagyobb butaság, amit ide írtál! Hogy kerül a csizma az asztalra?
Senki sem üldözi az olvasókat, hanem szóvá tesszük a butyuta okfejtéseid, könyvenyveidre való hivatkozással. Jelentkezz az MTA levező tagjának, ott próbálj a profeszokkal diskurálni, majd, válad veregetése nem marad el, ott, ugyan nyulat lehet nem sokat termeltek, de íróasztalon, vaskos könyveket írva, jól megélnek. Te, segíted őket, hogy BMV-vel furikázzanak, miközben a faludból nehezen tudsz kijutni. Pedig kéne, nem csak nálad él a világ!
Most aztán mondtál egy okosat! :-( Talán még akkor nem is éltél, amikor megtörtént! Kivágatták az almafákat, valami hülye gazdaságpolitika, vagy pusztán "azértse" politika miatt! Később kivágatták a marhákat, sertéseket! Miért a "ruszkikkal" van a bajod? A förtelmes Antall kabinet megágyazott a vad kapitalizmusnak, megszüntették keleti piacot, majd később siránkozunk! Ne csak a nyúl kenyéretetéssel foglalkozz, hanem nézd meg a miértet az életben is! Gondolom azt is tudod, a jonatán (jonathán) alma nem őshonos, nem magyar! Hogy bekerült hazánkba, szeretett itt élni, az más kérdés.
Surányi Dezső: Régi magyar ellenálló gyümölcsfajták
1. Almafajták - Borízű alma - Kecskeméti vajalma - Leánycsöcsű alma - Metélőalma - Páris alma - Pázmán alma - Pónyik alma - Sikulai alma - Szentiván(y)i alma - Szercsika alma - Batul alma (ősi magyar fajta, belső Mo-ból egy időre eltünt, de Erdélyből visszahoztak
Szóval, badarságot beszélsz.
Kitűnő volt a jonatán konzervipari felhasználásra is, de éppen ez miatt is kivágták, hisz a multiknak piac kellett, nem gyár, az viszont csak akkor maradhatott fenn, ha van mit feldolgozni! Ne beszélj zöldségeket, ez a hangulatkeltésed már avul, ma már szeretné az új hatalom kicsit visszatérni, de ott Ők, a ruszkik azért nem felejtenek! Eddig, off, miattad.
Az az összefüggés, hogy sokak szerint én könyvből tanult nyulász vagyok és ezért vannak sokak számára fura gondolat meneteim. :) De nem lehet mindent könyvből tanulni... Vannak dolgok amelyeket kitapasztalni kell. Vannak olyan íratlan szabályok, amiket akkor is be kell tartani, ha nincs leírva. A kressz nem tiltsa, hogy tehenen lovagolj az úton, de láttál már valakit tehenen lovagolni itt kicsiny hazánkban?
Szia. Ne haragudj, de nem értem mi köze a kenyér etetésének a vemhességhez? Van összefüggés? Én etetek szárazkenyeret, és vemhességet is tapintottam már ki.
Nem ítélem el azt aki olvas,tanulni könyvekből lehet.
Csupán nem látom a nyulakon,hogy miért ne adjak nekik kenyeret ha van szárazkenyér szétosztom a nyulak,galambok,csirkék közt.A galamboknak nagyon jó mikor nevelnek.
Más világ lett. Már nem lehet eladni nekik a vegyes almát, mert olcsóbban kapják onan, ahol törődnek a válogatással és csomagolással. Ezért kellett a fajtaváltás. Ez már nem a "ruszkik" világa, akik mindent megvesznek. Voltál náluk mostanában ? :-)
Látom egyre többen, köztük Te is elítéled, ha valaki olvas is könyvet, nem csak a humbum alapján csinál valamit.
DE:
- a könyvek nem írják le hogy ne adj kenyeret, mint ahogy azt sem, hogy ne adj neki csoki. Ezt természetesnek gondolnánk így le se írják. Azt se írják le, hogy ne adj neki sütő papírt... meg sok minden másat se. Egy külföldi nyulász sztem kikacagná a magyarokat h mi szarokkal etetünk.
- A napraforgó mivel rosszabb mint a kenyér?
- Én előbb kezdtem el nyulazni, aztán könyvet olvasni. Sok sok rossz tapasztalatom volt a sok hülye takarmányozásommal. Vannak olyan takarmányok amiket szimplán nem alkalmazok, de attól nincs vele gond. ( pl a fűfélék nyersen és fonnyasztva). Attól hogy elolvastam pár könyvet, nem jelenti, hogy csak abból lehet írni...
Mindenkinek:
Írja meg becsületesen az, aki kenyeret etet, hogy ki tudja-e tapogatni, hogy vemhes-e a nyula! Ezt nem lehet könyvből és leírásból megtanulni, ehhez tényleg a nyúlhoz kell érteni.
Magyarok vagyunk, kérem! Ne a ruszkiknak termeljünk, hanem a magyaroknak!!! Csak azért meg ne adjuk dupla áron, mert szabolcsba termett... Arra az országba sok nem éppen alma termő hely van, hogy a ruszkikat kielégítsük alma téren
Én rendszeresen adom a nyulaknak a kenyeret,a süldőknek elég sokat nem látom azt,hogy miért ne adjam nekik.
Igaza van Öreg?halász-nak lehet gyártani egyenleteket,de ezt sztem a újhullámos divatnyulászok teszik akik csak különböző könyvekre alapozzák """tudásukat""".
Mondjuk én napraforgót egy szemet se adok én sok-sok éve így etetem-nevelem őket.Nekem most mentát kapnak az van dögivel ettől mi bajuk lesz?
Ennek csak örülj, legalább eladható almát termelnek. A régi fajtát már nem kéri az orosz piac. Nálam terem 10 régi magyar fajta, magunknak, pálinkának és a nyulaknak.
Már azzal sem vagyunk előre! Sokan kivágták az almást, meg bejött 1000 faja új hibrid, meg ilyen-olyan nemesítés, ami a jó öreg szabolcsi jonatan almát kiszorította. Még az íze sem olyan az újaknak, mint régen volt az alma íz.
Nyáron nálam is az akác levél is megy, de én nyáron nem fijaltatok, így nem is kell hogy túl elit takarmányt kapjanak, elég a széna alap takarmánynak. Ősztől tavaszig azért jó lenne ha megnőnének amit vágni akarok, ekkor kellene a zab is.
Szerencsére én kapom panelos rokonaimtól, barátaimtól, ismerőseimtől száraz kenyeret, nincs szívük kidobni, áthozzák nekem. Ezért időnként kapnak ajándékból konyhakész nyuszót. Nyulaim kapnak egy-egy falatot szárazon és ellenőrizve. Kacsáim, libáin is imádják szárazon. Nem rég írtam, tavaly a közel 80-90 db nyulamból 4 db hullott el, az is a túlpermezett káposztától. Kajájuk árpa, búza, kukorica, napraforgó és zab (de azt mindig ott hagyják), persze arányosan. Lucerna állandóan előttük van. A konyhai hulladékokat, déli gyümölcsöket, és héját, paradicsomot, paprikát, krumplit rendszeresen adom, kapom állatoknak, miért ne adjam oda nekik. Húsosak és zsírosak, én így szeretem.
Szegeden kapható a GK. Kormorán vetőmag. Francia lótenyésztők és zabnemesítők mintegy húsz éve jöttek rá, hogy a fekete egész pontosan barna, sötétbarna pelyvaszínű fajták, genotípusok olyan plusz beltartalmi értékkel rendelkeznek, hogy etetésükkel szignifikánsan megnő a lovak fizikai teljesítménye. A nyulakra való hatásvizsgálatról nem tudok.
Más jellegű baromfit nem tartottok? kacsa, tyúk, disznó, pulyka? (tudom a hang miatt egyes helyeken korlátozott, de azok jobban hasznosítanák a kenyeret.)
Próbáld meg lovasoktól beszerezni a zabot. Én rendszeresen vetem tavasszal, kölessel együtt. A tejes bugákat a papagájok kapják, egyúttal levágom a szárat, amit fonnyasztás után a nyulak. A csicsóka lombja és a fiatal akáclevél is jó. A keveréktakarmányokban extrahált szójadarát csak a tenyész-, és növendéktápokban használnak, ott is csak 2 % arányban.
Ez szabolcs! ami a dunántúlon már lerágott csont, az itt még hűűbejó újdonság. Gondolok itt állatok színeire, fajtájira. Így van ez a növényekkel is. Még őszi zabunk sincs, nem hogy fekete! Itt még az a szó sem ismert, hogy minőségi bor. Se szőlő oltás, se semmi olyan, ami már a dunán túlon élőknek természetes dolog.
Na, látod! Az én nyulaim nem eszik meg a zabot. Ez az állomány, a régebbiek imádták. Itt van zab dögivel, árpát alig tudok szerezni. Itt már nem működik a tervszerű terítés.
Apropó! Mit tudsz a fekete zabról? Van már felétek? Tavaly előtt azt ígérté, megfelelő mennységben áll már a vetőmag gazdák rendelkezésére. Na, azóta sem ismerik tömegesen. Te akartál termelni, úgy emlékszem.
Azért te se gondolod komolyan ,hogy a nyulnak veszem direkt a kenyeret 300 forintért.
És igyekszünk annyit venni amennyi elfogy,de ennek ellenére előfordul,hogy megmarad,és ha már ott a friss kenyér mégse eszem a szárazat( fene gusztusom ,de én már csak ilyen vagyok , friss jobban izlik) Vásárolni meg fél vagy egy kiló a lehetőség,a boltos tovább nem aprozza a kenyeret!De mindenki ugy gazdálkodikahogy tud és ahogy akar,nálam keletkezik kenyérmaradék és az onnantól része a nyultakarmánynak!És soha semmilyen hátrány nem utatkozott ezidáig!
Persze, hogy nem a zsírját neveljük, (ámbár az is kitűnő cipőkrém, bakancsom, - még van- azzal kenem át, nem is ázik át, nincs marha, vagy birka faggyúm). Ne hogy baja legyen a kevés megszáradt, megmaradt kenyérrel! Sokan írják, helyesen, a mérték a mérvadó!
Mondjuk tyúknál, vagy disznónál egy szót sem szólnék a kenyérhez, de még mindig a nyúl a téma amelyben személy szerint ellenzem a kenyeret. No meg a másik, hogy 1 kg kenyér 240-350 ft (az átlagos kenyér)
Egy kg zab 50 ft. 1 kg tengeri 40-50 ft. 1 kg olaj forgó 80-120 ft. A táp (gőzöm sincs), de kb 120-180 ft.
Eleve nem éri meg gazdaságilag sem! Ha kevés kenyér fogy a háznál, akkor kevesebbet érdemes venni, na meg 2-3 napig zár zacskóban puha marad. Ha meg mindig friss kenyérre vágyik a család, akkor érdemes többször keveset venni. No de ez már gazdasági rész, nem nyúl.
Én sem kötekedni akarok! Csupán azt mondom,hogy a konyháról kikerülő maradékokkal olcsóbbá lehet tenni a házkörül élő állatok tartását !Ezek közzé tartozik az el nem fogyasztott kenyér is! Eddig is adtam ezután is adom a nyulaknak és nem befolyásol ebben az sem ,hogy ki milyen szénhidrát,meg fehérje egyenleteket állit fel,ugyanis annak csak akkor van értelme ha valaki tisztában van a többi összetevővel is amit még közben kapnak a nyulak!
Hát ha lenne zabom, azt adnék. Még inkább adok napraforgót, mint kenyeret v tápot! A táppal is csak az a bajom, hogy már szójázzák, semmi más bajom nincs vele.
A zab olcsóbb is lett volna, meg jobb is, de nem volt. Több 100 km-t nem utazhatok 1-2 mázsa zabért. A nyúlon kívül más jószágnak nem éri meg termelni, eladni se egy nagy durranás. (mezőgazdasági szemmel gondolkozva) évi 20-40 vágó nyulért meg nem tudunk zabot termelni... (majd ha megnyerem az ötöst, akkor fogok!)
Szerintem a gyerek ette meg, csak a kutyára fogta. :-) Ugyanis 1000 g étcsokoládé 6000 mg theobromint és koffeint tartalmaz. Ha egy dobermannt 40 kilósnak veszünk, és tudjuk, hogy testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg theobromin már halált okoz, akkor könnyen kiszámolható, hogy a kutya egy kiló étcsokoládé elfogyasztása után szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget szenved, amely tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhat meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.
Még egy lehet, esetleg a csoki mikulás sosem látott kakaót...:-)
- Egy nem hitelesített oldalról venni a humbum mesét... Ha a weboldalamra ( http://juhostt.atw.hu ), odaírnám, hogy megtanítottam a nyulamat 2 lábon járni és pacsit adni, és a teljes tanítás folyamatát, akkor ezt is elhinnéd, mert mellette van pár szakirodalmi leírás? Vagy ehhez az oldal címében benne kell legyen a "nyúl" szó?
- Nem látol bele a nyúl gyomrába, nem mondja el, hogy ha nehézségi érzet van a hasába, mert alig bírja emészteni a sok szart amit elé tesznek, nem látod, hogy az egyes szervei mennyi zsírral vannak burkolva. ( pár dolgot levágás után láthatsz).
- igyál meg egy feles pálinkát, utána ne alkoholizálj sose. Vagy igyál meg minden nap 1 liter pálinkát, és utána 10 év múlva a májad és az agyad is roncs lesz, de mivel nem látol bele, így azt hiszed minden rendben van! (A nyúl csak 10-12 évig él, míg egy ember 50-90 évig, így arányosan kell pusztítani is!)
Még1x hangsúlyozom, hogy nem kötekedni akarok, csak megértetni, hogy attól hogy mi emberek pusztítjuk magunkat, nem szabad az állatainkat is ilyen sorsra juttatni! Attól hogy végtermék lesz, még joga van egészséges életet élni!.
Nekem is volt krumplis időszakom, de ez is csak hízlal, hústömeget szinte nem gyarapít. Magas a szénhidrát tartalma, sőt nehezen emészthető. Az embereknél is van aki egyes kajákat nem bír, mert pl gyomorsavat okoz v stb.
Igazad van, mondjon bárki bármit, én azon az oldalon olvastam, meg nagyszüleim a közel 20 évig tartottak nyulakat, és ők is aztmondták nekem, hogy nyugodtan megetetjhetem velük... eddig semmi káros hatását nem vettem észre a kenyérnek én sem.
Az én paraszti eszű felfogásom, hogy a nyulat a húsáért, nem a zsírjáért tartjuk. További felfogásom, hogy csak és kizárólag abban az esetben hízlalom meg zsírra a nyulat, ha füstölni akarom. Ezen kívül a tenyész állatok elhízása nem kívánatos dolog, de hát ezzel nem mondtam újat.
Nekem a lucerna + napraforgó olyan szinten hízlalta meg a tenyészre szánt állatok testvéreit, hogy csak lestem körbe magamon, ezért kevesebb forgó, több fű és kevesebb lucena adagot próbálok adni nekik.
Ha lenne -10 fok, akkor nem aggódnék hogy van egy kis zsír rajtuk, de meleg van...
Volt egy dobim. Egyszer felzabálta a gyerek összes csokimikulását, táblás és forma csokiját egyszerre. Olyan 3 kilónyit. ( Sok "nagymamája" volt/van a gyereknek) Kicikét büfögött tőle, de semmi baja nem lett. A csomagolást természetesen nem ette meg.
Nehogy már kidobjam a kenyérmaradékot!Megszáritom és módjával,simán megy a nyulaknak! Hogy bajuk lesz tőlle?Mondják ezt az íróasztal mellett nyulászkodók!
Kezdőként nem egy buta ember butaságait kellene szentírásnak venni, mert abból jó nem sül ki! Én is bele estem más téren abba a hibába, hogy az ilyen gagyiságokat készpénznek vettem. De azért mindenkit csak lebeszélek erről!
A száraz kenyér fehérjetartalma kevés, viszont a széndiráttartalma nagy. Ezért hízlal, más ellenjavallat nincs. Módjával adható. A nyers burgonya a szolanin miatt veszélyes, én nem adnám nyersen. A csokoládé kakaóbabból készül, alkaloidja a theobromid miatt veszélyes a kutyára nézve.
Én több helyről is hallottam, de legutóbb itt olvastam: "
Egyéb kisüzemi jellegű takarmányok
A nyulászok részére nagy jelentőségű a háztartásokban, vendéglőkben, menzákon összegyűjthetőkenyérhulladék. A kenyér ízletes, az abrakokkal egyenértékű, a nyulak emellett szívesen is fogyasztják. A kenyér fehérjékben szegény, energiaértéke viszont magas. emiatt a nyulakat a kenyér hizlalja, tenyészállatokkal csak meghatározott mennyiségben célszerû etetni. Mindenesetre az ügyes nyulászok jól teszik, ha a kenyérhulladékokat, héjakat, darabokat visszamaradt végeket (sercliket), esetleg egész kenyereket gondosan gyûjtik vagy a gyűjtést megszervezik. Sokkal több szemes abrakot lehet kiváltani a kenyérrel, mint ahogy most tesszük. Nyilvánvaló, hogy kenyéretetés mellett nehézkesebb az egyéb takarmányok (pl. olajpogácsák) vagy kiegészítõ anyagok (premixek) bekeverése, mint a gabonadarás takarmányozás esetén, de az általában jóval alacsonyabb bekerülési költség miatt így is érdemes ezzel foglalkozni. A kenyérhulladékokat szellős ládákban vagy papírzsákokban célszerű gyűjteni. Nem használható a műanyag zsák, mert ebben a kenyérhulladék gyorsan befülled, hamar penészedik. Alkalmasak viszont a burgonya, vagy hagyma szállítására használt, hálóból készült zsákok annak ellenére, hogy anyaguk műszál. A gyűjtés után a kenyeret válogassuk át, a már penészedő, nedves, ételmaradékokkal szennyezett darabokat tüzeljük el. A teljesen tiszta, egészséges darabokat vékony rétegben napon vagy a konyhai sütőben szárítsuk ki. A teljesen száraz darabokat szellős helyen, esetleg polcokon tároljuk. A tárolás során ismét ügyeljünk a vékony rétegezésre. A tárolt darabokat állandóan járja a levegő. Etetés előtt a darabokat ismét válogassuk át, csak az egészségesen megmaradt részeket etethetjük. Látszatra elég sok kezelési munkát igényel a kenyérhulladék, mégis bizonyos, hogy a munkát megéri, hiszen olcsó és értékes takarmányhoz jutunk. " Forrás: http://www.nemetoriasnyul.sokoldal.hu/takarmanyozas6
A krumplihéjat - ha van - mi belevágjuk a salátájukba.
Vegyes salátát (alma, képoszta, sárgarépa stb.) azért kapnak, hogy az etető edényből mindig csak egy falatnyit tudjanak kivenni és ne a földön húzgálják, piszkolják.
Másik előnye, hogy sohasem kell őket különösebben erre, arra, ami jön rászoktatni. Először megeszik, amit ismernek, szeretnek, aztán amikor éhesek, ami marad.
Ősszel a salátába részarányosan összevágva apró burgonyát kaptak. Soha sincs haspuffadás, hasmenés a saját nevelésben és az állományban.
Nyáron a frissen kaszált fűnél volt 2 esetünk, de nem vészes. A nyulak egy kis pihentetés, diéta után rendbe jöttek.
Az etetés témaköre az, amiben nem lehet megmondani a "tutit".
Ez egy hobbi nyúltenyésztés fórum, a hobbiba pedi az is belefér, ami a nagyüzemi nyúltartásba (ami valószínűleg a "tuti) nem.
Olvastam én itt már nagyon sokféle dolgot. Van, aki télen egyáltalán nem ad a nyulainak sem szemes takarmányt, sem tápot, kizárólag szénát, almát, répát és hasonlókat. Van, aki kiátkozta a tápot az értendből, örödgnek valótól tartja. Van, aki napraforgót (a kaja 80-85 %-áat kitevő hányadban) etet, kvázi tápként. Van, aki kenyéren, krumplihéjon, káposztalevélen és hasonlókon tartva neveli a nyulait.
Engem pl. egyik fenti etetési módra sem tudna rávenni senki. Ez egy hobbi. A lényeg a jókedv, a boldog percek,a kielégülés érzet, amit a nyulazás ad nekünk. Szerintem.....
Én azért adom, mert szeretik és várják is a ropogtatni valót. Semmi bajuk nem lesz tőle.
Csak darált búza, víz,só meg egy kis kovász, nem élesztő.
Nincsennek azzal tömve. A krumpli hajat is odaadom nekik, attól sincs semmi bajuk.A múltkor itt pattogott mindenki,mert egy valaki elkezdte, hogy odaadom neki, aztán más is kiírta,hogy adja a nyúlnak, annak meg mindenki mondta, lehet mértékkel adni.Érdekesek az emberek, hogy mindég egymást követik.Vagy csak unatkoznak és kötekedni szeretnek, nem tudom.
Száraz kenyér minden háztartásban keletkezik. Kár lenne kidobni ha másra, pl. zsemlemorzsának, fasírozottba stb. nem használja fel az ember.
Házi nyulaknál sok olyat is meg szoktunk etetni, ami a konyháról kikerül. De minden darabnak, bármi legyen is az 100 %-osan fogyaszthatónak kell lennie. Tisztának, egészségesnek és penészmentesnek.
Nyáron a nyulak nálunk friss zöldet és fonnyasztott lucernát kapnak főképpen. Desszert ropi, a kenyér.
Télen, a napi takarításkor ezzel csaljuk őket a ketrecbe.
A tapasztaltabbak azt mondják, hogy a kosorrú és normál álkapcsú nyulak pároztatásakor álkapocsrendellenességgel is születnek nyulak. Ezek a nyulak nem tudnak később rendesen rágni, fejlődni.
Nálunk rendszeresen kapnak a nyulak száraz kenyeret, káposztát...., de mind kifutós ketrecben van. Van lehetőségük bőségesen a mozgásra.
Legújabb nyuszikánk a 2 hónapos Pirike.
Tegnap elhoztuk a testvérkéjét is. Úgy gondoltuk, a két kis nyuszi együtt jobban ellesz, aztán majd kapnak valahogy helyet később a telt házban tavaszra külön-külön is.
A múlt évben is így neveltünk 2 anyának valót tavaszig.
Szó esik itt gyakran "elit" nyulakról.
A kis vöröseknek nincs származási lapjuk, de a szülők fajta tenyésztőktől vannak. A kéthónapos nyuszik darabja 2000 Ft. volt
Ezt a nyulakkal is foglalkozó házaspárt hirdetés útján találtam. Szépen berendezett nyulászatuk van. Kis és középtestű nyulak nagy választékával. Az eladásra szánt nyulakat egy közeli vásárra, Ónodra viszik ma.
Még új vagyok, szeretettel üdvözlök Mindenkit! Nekem törpe hobbi nyulaim vannak, kosorrú , oroszlánfejű, és holland nyuszikák. Az egyik oroszlánfejű bakom szabadon él a kertben. Decemberben az egyik kosorrú anyám elszabadult, és tegnap láttam, hogy fészkel. Mivel én nem pároztattam, ezért minden bizonnyal összejött a szabadon élő bakommal a szökés alkalmával. Az lenne a kérdésem, hogy a kicsiknél várható e valamilyen probléma. Köszönöm!
Aki száraz kenyeret ad, meg is tudja magyarázni miért?
Nincs pénz más kajára?
A nyulak közölték hogy enélkül éhség sztrájkolnak?
A szomszéd 20 éves tapasztalatú nyulász ajánlotta?
Szakkönyvben olvastátok?
Egy újság cikkben olvastátok? (mind1 h szak v csak egy sima cikk)
Nem kötekedésként, de csak kíváncsi lennék, honnan erednek ezek az orbitálisan nagy baromságok. Még mindig azt mondom, hogy mi emberek szabad akarattal rendelkezünk, hogy mivel pusztítjuk a szervezetünket. De a nyulak nem túl szabad akaratán alapozva nem kéne kenyérrel tömni őket.
A kutyának se szabad állítólag csokit adni. Biztosan nagyon szeretnék a kutyák, de attól még nasiból sem ad egy értelmes gazda csokit a kutyájának. (nem vagyok kutya szaki, de tán nem tudja megemészteni v ilyesmi dolog van a háttérben)
Még azt se felejtsd ki, hogy én nem Te vagyok, mert látod már 1-2 ufo szakértő ezzel is vádaskodik... Én személy szerint pont a vadasok felé hajlongok, így neki se állok a szőrözésnek, otthon a takaríró brigád eltakarít mindent.
Sziasztok. az én nyúl tenyészetem jelenleg 3 anya 1 bak,szerencsére elég jól fialtak, így van most szaporulat.Gondoltam eladok párat.Élő súlyuk 2,7kg. Darabját 1500ft-ért adom,konyhakészen is annyiért adnám.De nem nagyon kapnak rá az emberek,ennél olcsóbban szerintem sehol sem lehet kapni.Mi a véleményetek?Ti mennyiért adjátok?
Kedves Kételkedők! Igen veszek nyúlszőrt, egy illetővel meg is beszéltem telefonon, hogy megyek érte. Mint már írtam, vadas nem érdekel. Csongrád megyében (környékén) is át tudják venni a szőrt, illetve én SZEMÉLYESEN is Budapesten (vagy el tudok menni Pest megyében az adott helyre).Ad egy: azért írtam, hogy emailben jelentkezzen aki adna el nyúlszőrt, mert dolgozom, nem az index fórum előtt ülök egész nap (bármennyire hihetetlen) és csupán ebből az egyszerű oknál fogva egyszerűbb! Ad kettő: vissza olvasni sem kell a tömérdek üzenetet. Három, gondolom aki komolyan gondolja, hogy árusít szőrt, veszi annyira a fáradságot, hogy emailt ír, s utána telefonon pontosítunk.
Amelyeket levágsz vagy leadod azoknak adhatsz nyugodtan hetente egyszer kétszer. Gondolom mértékletesen. Az anyáknak meg a baknak nem adnám mivel nem éri meg rizikózni. Véletlen ha valami baja lesz egyszer akkor ott nagyobb károd keletkezik mintha véletlen kimegy egy két növendék.
Szerintem csak némjk szivat elöször de majd beál rend.Igy kezte a kosoru is nincs mosmár gond. Három évig csak nagy csincsilla volt de azokal nem volt gond a fedeztetésel.
Haverom is befogadot néhány megunt húsvéti nyúlat elégsok volt némelyk.De volt ,hogy nyár végén viték vissza.
Igen, jól érted. Persze, hogy megmerem. Ez úgy nevezik, hogy sűrített fedeztetés, a "húsgyáraknál" természetes, nálam nincs húsgyár, der kihasználom az enyhe, szúnyog mente "telet". Igaz, az anya nem bírja évekig, de évi 6-7 fialás kibír, azután pörkölt.
cikkszámszélességmagasságmélységmegjegyzésTE-000100350100tenyész, baknyúl etetőTE-001200250100tenyész, külső elhelyezésű BHT-6-hozTE-002300250100tenyész, külső elhelyezésű BHT-6-hozTE-003370280240tenyész, belső elhelyezésű BETL-10-hezHE-001400180135hízó, külső elhelyezésűHE-002500180135hízó, külső elhelyezésűHE-003800180135hízó, külső elhelyezésűHE-0041000180135hízó, külső elhelyezésűME-001műanyag köretető tálkaME-002komplett műanyag köretető 4 boxhoz
Az 32114 sz. hsz.-ben megtalálod a 5db 20 db csomagolásu szopókát. A 20 db-os1,435.73 HUF, az 5 db-os 234.36 HUF, válogathatsz, ebayon paypal segítségével meg rendelheted. Feltétel, hogy legyen saját bankszámlád. A PayPal , link: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9125994 e fórumban kapsz segítséget.
Fura lehet, az én nyúl anyáim rendre tájékoztatnak színre. Ma fialt egy anyám, pontos időben, december 7-én párzott és ma 1/2 10 -kor lefialt. Nagyon betakarta fiait, ma nem is nézem meg a"termést", had pihenjen. Holnap ismét férjhez megy, sok az előrendelés húsvétra. Nem nagyon csináltam ilyet, de talán hoz pénzt a takarmányhoz. Csak 5-6 hét felettieket adom át, ha biztonságosan esznek, isznak. Ha akarják, visszavásárolom 500,- Ft-ért, és 1500,- Ft- ért adom. Tavaly láttam kínálták a kis szopósakat 2 ezer-3000,- Ft-ért, kegyetlen, kapzsi ember lehetett, vitték, mint a cukrot, de szerintem nem nagyon érték meg a 3. napot. Tervezem azt is, hogy a lakótelepeken kiírom, hogy a meguntakat befogadom, vagy megvásárlom. Az enyémektől teljesen elszigetelem, amolyan karanténban nevelem őket tovább, ha nincs gond, jöhetnek haza.
Ezt meg se hallottam! Eddig nem szóltam, de már tényleg nagyon elegem van a beszólásaidból! Ha unatkozol menny el kurvázni! Tudod japipai is be-be szól, de neki igaza van, és azt tudom hogy nem kell szívre venni!
De te meg hülye is vagy, vádaskodol is, meg bunkó is van! Nézz már magadba egy kicsit mielőtt személy szerint vádaskodol! Eddig sose senkit nem némítottam, de téged mostmár igen, mert nem akarok több, ilyen veled egy szintű hsz-el égetni magamat...
Én írtam a hölgynek,ezt a választ kaptam.Óriás 500 Ft normál 300 Ft. Gyakorlatilag összes szín érdekel, vadast kivéve.Milyet vágnak majd és hova valósiak?Lepketarka is érdekel nagyon, ha esetleg tud szerezni. 50 db-ot is vennék ha tudna nyulszőrt.Kifeszíteni, sózni kellene, és vinném is a szűcshöz. Fej, lábak nélkül.
Miért nem válaszolsz a feltett kérdésekre, itt nyíltan? A konkrét üzletkötéskor az e-mailt megértem, de nem adsz alapvető információt, így marad az égetés, a hő is értékes. Nem értem ezt az üzletpolitikát.
Néztem de nem igazán de mikor elöször pározttam akorsem volt igazán vörös és let 7 kicsi. Most is adom nekik a sárgarépát a törötet meglehet veni 50 ft-ért.
Tegnap levágtam 2 nyulat és a bundájukat meghagytam, de nincs kedvem vacakolni velük, hogy kikészítsem, inkább ragasztót csinálnék belőlük, most csak próbaként.
Amúgy 2, 5 kilósok voltak kb és libazsírba sütöttem meg tepsiben csomborral, sóval, borssal meg fokhagymával, pluszba még egy ksi füstölt szalonnát is tettem alá. Nagyon jó lett. Puha, omlós és mellé a libazsírba sült krumpli a legjobb.
Nézd meg a "bemenet" színét. Ha, nem mélyvörös, szinte lila, nincs rajta pározási késség! Naponta vizsgáld, és ha már szinte "kicsattan" az egészségtől, hajrá!
Nagy nyilvántartás nekem sincs, csak egy naptár, ahova írom, ki, mikor, hányszor, kivel :D hány utód, stb.
Annyit viszont tudnom kell róluk, hogy ki kivel rokon, és valamilyen szinten szelektálódik, a számomra előnyös tulajdonság.
Pont ma, séta közben néztem, hogy az egyik anyám kimondottan vékony, nem is túlságosan nagy testű. A bak egy lepke keverék, gömbölyű farral, széles háttal. Kettőjükből meg gyönyörű nyufik lesznek, iszonyú gyorsan nőnek, hat hetesen, választáskor 1,3-1,5 kilósak. Én 12 hétre vágom őket. Tisztán 1,5-1,6 kilósak voltak a legutóbbiak, fej- és belsőség nélkül.
Hiába kisebb az anya, nagyon sok teje van, mert a 9-es alom se jött ki a fészekből csak három és fél hetesen. Nőnek is, mint a bolondgomba.
Most még viszonylag egyszerű, a nyilvántartás, de hamarosan új bakot is szeretnék, na, akkor már fontos lesz, hogy ki kivel mit :D :D
Ezt még elmesélem, hogy ma sütöttem először baconba tekert csirke- és nyúlmájat, és a nyuszimáj utcahosszal verte a csirkemájat.
Most össze akartam hozni fialásokat és az 5hétre választotam a világos n. ezüstöt de nem akarja felveni a bakot de miért? A kosorut 7 hétre felvete a másik világos n. ezüst mos csak 4 fialt ezért 11napra beraktam bakhoz és siker. Ja az elsö ezüst közben álja a bakot,hogy üze. Valami tanács.
Egyszer tényleg, ki fogom proszálni ez a módszert, ámbár egy életen át "táskás csavargó" voltam, így hívták a melósok az "irodistákat", - nem nagyon szeretek nyilvántartást vezetni. Nagyon jól érzem magam naponta melós ruciba, most is itt vagyok műhelyemben koszosan, de jól esik hallani a fürjkakasok üvöltözéseit. Na, meg, hát, egy lépésre van a hordó! :-))))))
Ha látom, fel kellene vennie a bakot, de lefekszik, erőszakot alkalmazok. Lenyomón a fejét, hasa alá nyúlok és picit felemelem farát. A bak betalál és rendezi dolgát. A követkő pároztatáskor már nem kell az erőszak, rájön, nem is olyan rossz a dolog! :-)
Eladó választási nyulak itt 4-en vannak meg egy másik család is van de arrol nem sikerült képetfeltenni ott 4-fekete van és 3-szürke igy 7-en vannak akit érdekel irjon
Nálam, eddig úgy ment, hogy 42 napra válaszottam, és két nap múlva mentek a bakhoz. Minden gond nélkül felvették a bakot. Most kicsit később fogom választani a következő anyákat, kicsit sok most a kisnyúl. Kíváncsi leszek, utána mennyire fog menni a párzás.
Az előhasikkal volt olyan problémám, hogy nem álltak meg a baknak, vagy simán lerakták a seneküket, és onnantól no way.
Erre a gondra az jött be, hogy kiengedtem az udvarra az anyát és a bakot is, ugyan egy kicsit több időbe telt, de ott simán felvették a lányok a bakot.
Lehet. Talán én is levágom a burokkal együtt, csak nem vizsgáltam, legközelebb odafigyelek. Tényleg, én sem sokat cicózni. Sokszor a lépet is elfelejtem levenni, vagy kiöntöm a mosó vízzel. Egye kánya, kell az ördögnek is valami, hogy azzal foglalkozzon, ne velem. :-)
Amikor lefial, párzó képes, 1-2 napig. (innen van a sűrített fedeztetés) Innen számítva 11-14 nap múlva ismés hajlandó pározni (általában). Erre gondoltam. Persze ha megszakad a ciklus, megy az "seggmustra", a szín eligazít az időpontra. De, te tudod.:-)
Nekem is az a benyomásom, így ránézésre, hogy fülformája van. Szerintem azért vágták le mert így a megszorult, megalvadt vért a szívből könnyebb volt kimosni.
Szívesen, nyugodtan kérdezz, segítünk. A közös tartást majd akkor alakítsd ki, amikor az almot leválasztod, - legkorábban 6 hétre. A növendékek lehet együtt, a hízók mindenképpen ivar szerint "tárold". Nálam a nyulak csak gabonát és szénát esznek, persze nyáron mehet zöld, gyümölcs, de kezdetben óvatosan. Nem vagyok táp párti.
Az ivart úgy tudod megnézni, hogy enyhén szorítsd combod közé, farkát felemelve, szarókája alatt fogd meg és picit húzd lefelé. Ha bak, rögtön látod, ott van a csövecske, ha nőstény, csak egy kis nyílás. Ha ez színe sötétvörös, párzásra kész, tedd a bakhoz, ha sikerül betalálni, a bak lefordul, és rendszerin hangját is hallatja.28-30 napra meg lesz a kis nyuszi. A bak mindig kést pározni, a nőstény csak kb. 11-14 naponként. Az első fialás időpontját jegyezd meg, mindig tudni fogod mikor fogadó kész a mama.
Kösz, Öcsi! :-))))), az reggel meg volt, most már csak fröcsi(k) megy (miattad most már még kettőt) :-) és soha nem méregből vedelek! :-))))) Nincs. aki vezessen Nálad? Nálunk akkor jó életem van ebben is, én iszok, az asszony vezet, - az autót -, hogy egyértelmű legyek.
Persze, kivághatják, de mondom ez még eddigi életem során, több tájon élve, még nem hallottam.
Tudom, hogy van ott is dobogás, de nem izgat, kivérzik és annyi. Én a szívet és tüdőt együtt szoktam kikapni, a tüdőről levágom porcos csövet, a szívről lekapom a burkot, felmetszem és kiöblítem. Néha macsekom kikunyerál egy falatot, hát megkapja a zsírt és a komplett tüdőt. A szívet, vesét semmi pénzért nem adom oda neki.
Érdekességkén írom: tudod hobbin a horgászat is. Na, a hal szíve nagyon sokáig dobog, persze, csak akkor, ha irritáljuk egy kicsit. Lehet, annak is van kutyafüle, soha nem néztem, megy a paszírba. A potykánál meg ki szoktuk törni a keserű-, vagy másképpen nevezve, méreg fogát, az tényleg keseríti a levet. Na, elég az off -ból, nyulazzunk. :-)
Amikor még vettem őket, semennyit nem értettem a nylakhoz. Még most is van rengeteg homályos folt, de legalább már meg tudnám nézni magamnak, hogy valóban nőstény-e. Amúgy igen rendesen átvágott. Nőstény helyett adott egy bakot, kaliforniai helyett meg ezt az apróságot. De mindegy, tanulópénz. :)
A két anyám az legalább biztosan jó. Azokat akarom egy helyre tenni, nem a két fiút. Annyira kicsi bográcsom nincs, hogy megérje szerencsétlent fejbevágni...
Persze, ahogy írtam. Azért jól átvágtak Téged, valószínű a eladó bakod sem tiszta vérű, talán azért ilyen fajtájához és korához képest pirinyó. Szerintem rakd a bográcsba jobban jársz. Két bak soha nem fog összeszokni. Kezdetben, ha egy alomból származnak, a nevelés időszakában elvannak, hiszen testvérek, de ahogy erősödik ivarjuk, kezdődik a verekedés, mind vezér akar lenni és folyik a vér. Figyeld meg, ivarszervüket támadják, szép, hosszú fogaikkal szaggatják egymást. Érdemes megelőzni és az erőszakos egyedet ki kell szelektálni. Legalább is, én így szoktam.
Nyugi! Igyál egy felest, hogy lenyugodj! Igyál egyet az egészségedre! Utána egyet az enyémre!! Este egy pohár borral beszállok az ivászatba, de ma még vezetek :)
Az én mondókámba egyedül a szíven taláható kutyafüle nevü kis izé nem volt érthető! De attól még máshol is kivághatják!!
Ami meg a dobogást illeti, tessék levágni egy nyulat, fejet is levgni, azán bontás uán tessék megnézni, hogy dobog a szív! Először én is azt hittem hülyére akarnak venni, de miután láttam beláttam, hogy van benne igazság. Az okát nem kerestem eddig, azt a biológusoknak hagyom.
Értem, már, metszetben valóban hasonlít egy-egy fülnek, talán azért nevezték el így. De, hogy kivágják, mert mérgező! Valami babona lehetett nálatok. Ez még nem hallottam, tanultam, ámbár valószínű, nem fogom használni.
De akkor megoldható az összeszoktatás? Van egy csirkehálós ólam, azt beteszem akkor, azon át látják, szagolják egymást. Aztán megpróbálom össze-össze ereszteni őket. A kaliforniai az akkora. A kép csak egy minimálisat torzít. eléggé kistestű. Lehet, hogy valami keverék lenne? NAgyobb nem lezs az biztos. Párban vettem még egy oroszlánfejű kislánnyal. Most hogy ivarérettek lettek összetettem őket és kisült, hogy a kislány is kisfiú... Azért akarom most őt elpasszolni és egy nőstényt szerezni helyette.
Ne dühíts, b.......g! Senki nem tart hülyének, de nem értettük, nem várhatod el senkitől, hogy a világ összes helyi, táj, nyelvjárást, nyelvezetét mindenki ismerje. Szerintem jó sokan vagyunk, aki mondatait úgy fogalmazná, hogy a másik járásban senki sem értené. Na, hát azért tanították és tanítják ma is a magyarországi iskolában az irodalmi magyar nyelvet! Már megint azt érzem, Te vagy a meg nem értett ifjúság!
right auricle és left auricle. Ezt úgy teljesen kivágják. Ez a szívhez képest nem nagy dolog... De mondtam, ez lehet csak táj jellegű dolog! Nekem kis korom óta így tanították. Meg a szülőket is... Hogy miért azt nem tudni pontosan. Lehet ez is egy humbum, mint a bort csak napsütésben szabad fejteni! Nem kell egyből hülyének nézni ha valaki vmi helyi jellegű dolgot mond.
Idősebb korukra már nehéz az össze szoktatás. A nyulak is verekednek, addig, amíg kialakul a vezérség. Megoldás: egy térben, de elválasztva, egymást látva és szagolva megszokják egymást. Ne hagy együtt őket, ha verekednek, mert nagyon csúnya sebeket képesek csinálni egymáson.
A kép nem ért fel, talán nem kattintottál a "Beillesztés" ablakra!
A véleményetekre, tapasztalataitokra lenne szükségem. Olvastam neten, hogy lehet egy helyen több nyulat tartani. Kialakítottam az egyik mellékhelyiségben egy néhány m2-es részt, lekerítettem és oda akartam betenni a nőstény nyulakat. Nos a neten leírtakkal ellentétben a nyulaim nemhogy nem értették meg egymást, úgy összekaptak, hogy ha nem szedem szét őket szerintem kinyRják egymást. A szóban forgók egyébként egy magyar vadas riás meg egy német-belga óriás anya. Hogy lehetne öszeszoktatni őket? Van megoldás arra, hogy egybne tartsam őket?
Más: Van egy californiai 9 hónapos bakom. Eladnám, elcserélném hasonló nőstényre. Itt egy kép is:
Bár nem nekem "szóltál", de én is így szoktam, kivéve, hogy már nem dohányzok cirka 20 éve, de az üres időt én is kihasználom, leküldök egy páleszt, vagy egy kis(nagy)fröccsöt, ennyitől még az asszonyom nem szokott mérgesen nézni rám. Vigyázok is, ne hogy rosszalkodjak! :-)))) Jól vagyok idomítva, elég a nézése, helyre billenek! :-)))
A kutyafüle a szíven található kis izé. Ezt csak falun nevezik így, biztos van biológiaia elnevezése is... Úgy látom itt még senki sem vágott se disznó se másat. Vagy ha igen, akkor arra nem szokás azt kivágni.
Ami a dobogást illeti, lehet sima reflex, ebbe nem akartam belemenni, mindössze érdekességnek írtam, de hát abból is csak a csusságolás megy. Az izomzat nálam is volt h megremegett, de a szív ritmusosan ver... Aki nem hiszi nézze meg... De ha valaki eljön nálam egy nyúl vágásra akkor élőben is láthatja.... Addig meg nyugodtan nézzetek hülyének. De ha netán én jutnék el hozzátok nyúl vágásra akkor azon is megmutanám, mielőtt még azzal vádolnátok h halála után dobogó szívű nyulat tenyésztek...
Bár nem én vágom a nyulat, de felhasítás után a belsőségeket rendszeresen megnézem.
A nyúzás megkezdése előtt a férjem mindig elszív egy cigarettát, addig a levágott/kivéreztett nyúl felfüggesztve vár. Előfordult, hogy a meleg testben megremegett az izomzat, de az a nyúl már nem élt, mert már a fejet is eltávolították róla.
Én még nem találtam a nyúl szívénél, kutya fülét! Melyik szerve az? Vagy, netán sikerült kitenyésztened "kutynyú" fajtát? Én "nyúcska" fajtát fogok tenyészteni, de a szíve tájékán nem lesz macska füle! :-)
"A nyúl szívénél nem szoktátok a kutya fülét kivágni?"
Én még nem találtam a nyúl szívénél, kutya fülét! Melyik szerve az? Vagy, netán sikerült kitenyésztened "kutynyú" fajtát? Én "nyúcska" fajtát fogok tenyészteni, de a szíve tájékán nem lesz macska füle! :-)
A bontásnál meg szoktam metszeni a szívet, - az már biztosan nem dobog -, az alvadt vértő kimosom, mert egyik legkönnyebb romlandó alkatrész. Egyébként a dobogás csak motorikus reflex, elektromos impulzus. Voltaire béka combbal kísérletezkedett, ha fémmel érintkezett rángatózott, ilyes alapon indult el leclanché-féle száraz elem, emlékeim szerint. Szóval a szívnek, az életnek akkor már köze a dobogáshoz. Persze éleszthető, de működéséhez kell az agy elektromos impulzusai, úgy tudom. Bocs, hogy egy kicsit off-nak sikeredett.
Azt hiszem, igazad lehet. Nincs elérhetőség, rejtőzik, nem kell komolyan venni. Van igaz is, működő cég, megkeressett e-mailon és telefonon is. A cég helyben is van, megnéztem, igaz. Ez a moncscsis buli biztos kamu.
"A nyúl szívénél nem szoktátok a kutya fülét kivágni?"
A nyúl szíve és a kutya füle hogyan jön össze?
Izléstől, szokástól függ, hogy a belsőségeket, ki hogyan használja fel.
Hajdanán szabadon kapirgáló csirkéket, kakasokat vághattunk a vasárnapi asztalra.
A kedvencem a far-hát volt minden tartozékával és egyben. Később, amikor már nem ment ilyen jól a sorom, mert elkerültem faluról, az üzletben sohasem vettem meg olyan far-hátat, amin nem volt meg minden rész.
Mióta nyulat tartunk, nem kell a valaha kedvenc far-hát sem.
A nyúl szívénél nem szoktátok a kutya fülét kivágni? Ez is elég vegyes dolog, van ki kivágja, van aki nem. Van aki szerint mérgező, van aki szerint nem.
Azt ugye tudod, hogy a nyúl szíve még halála után is dobog? sőt ha kiveszed akkor is dobog. Ha a tüdőt levágod róla még picit akkor is dobog!
nem pál-nál vettem hanem imrének hivják a tenyésztöt amit én láttam bakokat 6.5 - 7 kg osak voltak az anyák pedig 5 -5.5 kg osak pannon fehéret és német tarkát tenyészt kiálitási minöségben az utobbit van még oriás kosorrú is
Pál...-nál, sejtettem. De a bakok sem xxl-esek, mert olyat is csak kaposváron árulnak(mivel ehhez ilyen anya is kellene). XXl-es apák-és ennek keveréke (vagy "sima" pannon fehér anyák) anyák párosításból származó növendékeket vettél. Ismerős, én is vettem tőle egyet aug.-ban.
Régen megettem a vesét, de már nem vagyok érte. viszont a rántott nyúlmájat többre értékelem, mint a sült hízott liba májat ;) Attól finomabb májat még nem ettem soha!
Barnának igaza van! Talán ott lehet a kutya elásva, hogy nem albínó szülők voltak, csak esetleg a felmenőkben, és amikor visszaütött ez, akkor az sokkal gyengébb immunrendszerű lett. De pl a fülrüh az ezzel sincs összefüggésben. A másik dolog, hogy a nagyüzemi fajták érzékenyebbek lehetnek a háztáji tartásra, de ez sem szín függő. Talán annyi, hogy a fehér nyulon hamarabb látszanak az atka jelenségek. Azt kétlem, hogy az atka szín érzékelő lenne, dehát akinek sok pénze és ideje van, kutathatja ezt is.
ma vettem 7db xxl es pannon fehéret 5 anyának valot 2 bakot azt kérdezném mire kell odafigyelni velűk kapcsolatban és ti mikor oltlyátok mixó ellen öket
Ez tényleg komoly? Egyszerre hány db-ért jössz érte? Tényleg legyél kicsit bőbeszédűbb, a kínált ár megfelelőnek tűnik, de a részletek nem világosak. Mi a cég, cím, adószám, stb. Még nem látom, hogy hol van az umburda! Pedig van, szentség!
Nekem egy bajom van a fehér színű piros szemű nyúllal, roppant érzékenyek a fülrühre.Iskolás koromban nem volt csak színes nyulam nem is volt ilyen gondom.
Ruházati célból kell, minél több. Végülis lehet róla szó, mert lehet festeni. Igen, téli szőr kell. Nincs különösebb igény, nem kell lábról, fejről nyúzni.
Akkor vadas és fekete-vadas szóba se jöhet? Jól gondolom hogy szőrme célból kell?
Téli v nyári bunda kell? A nyúzásnál melyek az elvárások? vane-e speciális igény? (fejről, lábakról is nyúzni, stb) A téli bunda szőre nem hullik az jó szőrme anyag, a nyári bunda szőre hullik, az bőrnek való, nem szőrmének.
Tárolással kapcsolatban milyen igények vannak?
Az 500 ft kiváló pénz főleg az eddigi 100-200 ft-hoz, de túl szép h ne legyen vmi speckó igény.
A macska amúgy se takarította el maradéktalanul amit odaadtunk neki,viszont olyan helyekre vitte ahol nem fértünk hozzá(nyáron nagyon kellemetlen tud lenni)!
Érdekes, hogy a tüdő kerülhet a kutya/macska elé, de pl a fej és lábak nem. A fej és lábak kevesebb % eséllyel okoznak bajt, mint pl a szív és tüdő. A szívnél lehetnek férget, a myxomat végén meg tüdőgyulladás van... A láb és fej semmi olyat nem hordoz amivel baj lenne a kutyának macskának.... A belek se ártana a kutyának macskának jobban, mint pl a szív és a tüdő. Szóval ha megeszi a kutya a nyúl maradékáta kokci nem okoz neki bajt, a többi nyúl meg nincs összefüggésbe azzal h a kutya mit eszik....
Szóval nem értem hogy mért nem eheti meg a kutya/macska a fejet és lábakat...
A vesével és léppel mi a helyzet? Azt is elássátok? Az is emberi fogyasztásra alkalmas! Bár én manapság nem pepecselek vele, csak a májat vágom ki, a többit megeszi a macska/kutya. De van akinek kimondottan kell a vese is!
Végezetül: Egy bizonyos ponton túl menően a féltegetés (legyen az kisgyerek, kutya, macska - a nyúl nem tartozik ezekhez, az mindig kényes jószág lesz a többi állathoz mérve), pátyolgatás ellenkezőleg sül el, mivel az immunrendszer kárára megy...
Sziasztok! 500 Ft/db-ra gondoltam, mivel a tenyésztők többsége kidobja a szőrt. Szegedi vagyok, de Budapesten élek, a szállítás megoldható. Fekete , fehér , foltos, lepketarka nyúl szőr érdekelne.
"A kokci se emberre, se kutyára, se macskára nem veszélyes"de a nyúlra igen!
A nyúl májat viszont nagyon szertejük!
Nem írtam semmi olyat hogy együtt alkalmaztuk volna őket!
Amúgy ez több mint 10-15éve így történik nálunk:a nyúlból csak a tüdő,szív és egyébb apróságok kerülhet a macska,kutya elé(az is főzve!) a többi kuka.A betegségek eltűntek!Ritka az elhullás,de az sajnos elkerülhetetlen!
Na most a hsz-dből azt szűrtem le, h mióta nem eszik a macska nyulat, azóta a nyúl nem kokcis. De ugye jól gondolom, hogy tápot nem kapnak v gyógyszert v egyiket sem?!
A kokci se emberre, se kutyára, se macskára nem veszélyes. (Azért nem azt mondom h kokcis májjal kell tömni magunkat!!!)
A gyógyszeres kezelés egy kényes dolog, ha azt akarjuk hogy siker legyen (ha nem akarjuk, akkor az):
A mértéke sem mindegy. Ha gyógyszeres tápot etetsz + gyógszert akkor a 2 egy 3. típusú gyógyszert alkot, vagy éppen közömbösítik egymás hatását, meg sok minden más történhet.
Ha az előírt mennyiségű gyógyszert higítod, pl táp + egyéb, akkor rezisztencia alakulhat ki.
Nem félsz az esetleges bennük rejlő betegségektől?
Mi is odaadtuk egy ideig a macskáknak,de a kokcidózisos máj csak nem akart gyógyszeres kezelés ellenére sem eltűnni,de mióta nem kapják meg nagyon ritkán fordul elő.Pedig anno javarészt tápot és lucernát kaptak csak,ma meg már árpa és széna az eledelük.
Szia Hát ezek szerint már ketten vagyunk hülyék mert én sem értem N.Jani pár szavas talányait,pedig szivesen tanulnák töle Én is.Teljesen egyetértek veled
Szia Köszönöm a választ,ki fogom próbálni.Feljebb olvastam pár hsz-szel hogy hamuba rakják el a szalonnát,mi a füstölt kolbászt szoktuk igy elrakni,teljesen tökéletes sohasem szárad ki.Állitolag hársfa fa hamuja kellene hozzá de nekünk megfelelt a tölgy bükk hamu is.Majd most ki akarom próbálni pár db füstölt nyul combbal is.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Az két könyv közül az elsőt már meg is szereztem mert mint kiderült tesómnak megvan :D köszi mégegyszer mindenkinek.
Nyersen adom. Mire levágom, már el is fogynak ezek. Ahogy meglátják a zárt szelvényt amire fel szoktam kötni a nyulat, egyből bezsonganak és várják a csemegét. Jól nem laknak ennyivel, mert egyszerre nem sok minden. De igazságosan kap mindenki 2 vesét 4 lábat 1 fejet. A macskák meg a bőrt úgy lopják, mintha az életük múlna rajta... Elviszik egy eldugott helyre, ott leszőrözik és a zsíros bőrt megeszik. (persze szőr marad rajta).
A beleket a kutyák és macskák eszik, amit ott hagynak a kacsák feltakarítják. Szóval egyedül az a pár marék szőr nem fogy el, amit a macskák szétszednek a bőrről. Nem férgesek a nyulak, hogy főzni kelljen bármit is. Bár 1x azt hittem, de rájöttem, hogy a táposnál vett borsóban lehetett szer maradvány vagy hasonló, mert amióta leálltam azzal a borsóval, azóta jobban néznek ki. (olcsó húsnak a híg a leve... A saját borsót termelni nehéz és költséges, de az vegyszermentes...)
Jó kis csapat ez, fajtájához (vagy típus, vagy jelleg, vagy kód, vagy vérvonal, vagy bármi amihez hasonlítanak) mérve gyorsan is nő, csak nem nagyra. Viszont a hús-csont arány is sokkal jobb, mint pl egy lepketarkánál, vagy hollandtarkánál. Mondjuk %-ot nem tudok, de van 2 kutyánk és 2.5 macska úgyhogy a csont, bőr, vágási maradék se megy kárba.
Az egy műanyag rács, arra szolgál, hogy ne bújjanak ki a szökevény apróságok. Hogy mi volt eredetileg nem tudom, nekem a ketrechez járt. Talán összerakható műanyag ketrec, lehetett, vagy nem tudom. Sajnos nekem is pár db van belőle. Továbbá fény érzékeny, erős napsütés hatására elgyengül é törékeny lesz.
Nem tőlem kérdezted,de mivel az én szelepeimre 8mm-es belsőátmérőjü cső kell,az a biztos ha megvárod mig megjön a szelep!Csövet nem nehéz találni hozzá,müszaki,gazdaboltba bárhol van.
6x9-esnek írják, 6 mm a belseje és 9 mm a külseje. Mielőtt ráhúztam a szelepre, a cső végét kicsit tágítottam egy festékes ecset nyelének a végével, mert nagyon "passzentos", de így könnyebb rátolni.
Na, már marhára elmásztunk a gyakorlattól, már lassan filozófussá válunk, pedig nyulazni akarok. :-) A sok tenyésztési vágy már engem is kezd megfertőzni. Már van ötletem is, egy új faj(ta) kitenyésztéséhez. Alap ötlet: mi lenne a nyúl és házi macskakeresztezésből származó eredmény? a neve rendbe, nyúcska, vagy macsnyú, attól függ melyik vérvonal lesz az erősebb. (a némáknál és a beszédes kacsáknál már van ilyen! :-D)
Fogná az egeret, úgy is sokszor megjelennek a ketrecben, a változatos kaja biztosított, nem csak a széna. Picit zavarna, ha nyávogna, de a további tenyésztés finomításával talán megoldható, :-), esetleg cincogna, annak frekvenciája emberi fülnek még nem bántó. Várom a gyakorlott és kezdő tenyésztők aktivitását. Jelentkezhetnek, időben értékesítők is, - mert csak akkor lesz aktuális, ha már juhosttt barátomnak is grátisz, újfajta alapállományt kapna a további terjesztés miatt.
Hírnévre nem vágyok, nem is akarok üzletelni, pénz nem fontos, úgy sem szoktam hozzá.
Drágám elolvasta jelen posztomat, csak azt kérdezte: elgurult a gyógyszered? Ismer, valamit tud!
.... és mit "ád Isten?" Biztonság kedvéért megnéztem PayPal számlám, ideje feltölteni, csak 2-3 dolcsi van. Azonnal átutaltam, de 1-2 nap mire át ér, akkor rendelek. Jó ár, 1450 Ft a 20 db macera. Kérdezném még Tőled, milyen átmérőjű mű csövet kell vennem hozzá? Mire meg jön a szopóka, legyen meg a cső.
Nem én romboltam le a példaképet, hanem a példamutató emberek. És nem kimondottan olyan dolgokba mutattak példát, hogyan tartsuk helyesen a nyulat, hogyan vágjuk le, hanem konkrétan a nyúl ágazatról. A bornál se arról kaptam példát, hogy milyen préselést alkalmazzak a szőlőnél, vagy milyen művelésmódot, hanem magát az egész ágazatról szóló szemléletet példásította. Remélem érted mire gondolok! Nem Janitól várom el azt a tudást, hogy tanítson meg embereket nyul vemhességet tapogatni. Hanem azt a bizonyos szemléletet/segítőkézséget vártam, és nem ilyen egoista 1-2 szavas érthetetlen rébuszokat. Látod én kifejtem a véleményem, így elég érthető! Lehet nem értenek vele egyet, mert más a gondolkozásunk, de legalább értik h mire gondolok!
Én is köszönöm az infót, mindenképpen fogom használni. Eddig fagyiba tartottam a szalit, de ez a régi, de feledésbe merült eljárás számomra szimpatikus. Húst mi is szoktuk üvegben tartani hosszabb időre, különösen a libát, kacsát. Drágám megsüti a java húst és az üvegbe rakva, leönti saját zsírral. Fenomenális, mindég kéznél van, ha jönnek az örökké éhes és örökké rohanó utódok, nincs meglepetés. Amikor, még vágtunk, a töpörtyűt is így tartósítottuk, még ősszel is ehető és friss volt.
Megkérlek, tedd fel akár ide, akár privibe (nyílt vagyok), az e-bay-os linket. Szoktam tőlük vásárolgatni minden félét, de ezt a cuccot az istennek sem találom. (kicsit hiányos az angol műszaki nyelvtudásom). Szeretné én is már végre szopósra cserélni a hagyományos itató rendszerem. 3-4 hét egyáltalán nem számít, úgy is csak a melegebb időben fogom átépíteni, addig pedig ide ér. Nekem is jó tapasztalatom van a kínai üzletekről, Ők igazán kereskedők, becsületesek. Ha, nem ért ide hozzám, reklamálásomra ismét elküldték, vagy vissza utalták a dolcsit.
Keresed a példaképeket, aztán lerombolod. Ez nem jó módszer.Nézelődni, tanulni, témákon mennél szélesebb körből dolgozni, ezzel a módszerrel szerintem kevesebb csalódással tudsz tovább jutni.
A lezárás az lehet csavaros/műanyag tetővel. A csavaros tetőt érdemes a só miatt befőző fóliával alá bélelni.
Nem tartottam fontosnak ezekre a részletekre kitérni, mert egy háziasszony általában ezekkel már tisztában van. Ha mégsem, akkor biztosan kérdezni fog.