Keresés

Részletes keresés

h e c t o r Creative Commons License 2004.11.01 0 0 572

Én is sokáig kacérkodtam a portrémódhoz az "L" alakú taggal, de panorámához nekem nem kell, állványról fotózáshoz meg van egy 460 MG fej, azzal szinte mindent meg tudok csinálni. A Manfrottónak is megvan az az előnye (ezért vettem én is darabonként - meg az ára miatt is :o) ), hogy bármelyik darabokat össze lehet párosítani.

Panorámázáshoz meg : Hajrá ! Akkor hozzád képest már veterán vagyok, mert kb. 3 éve űzöm komolyabban. Ha segitség kell, csak szólj ! Vagy irj ! (palmay@sednet.hu)

Előzmény: Szeder (571)
Szeder Creative Commons License 2004.11.01 0 0 571
Panoráma fotózáskor (de sima állványról fotózáskor is) portré módhoz az RSS féle L-bracket nagyon jó lehet, szerintem. Nem használtam még sose olyat, de időnként álmodozok róla (pl. tegnap is akartam állványról 486RC-vel portré állásban képet csinálni, aztán mindig szívás a vízszintes beállítása...).
Amit én ennek az RSS összeállítás hátrányának tartok (bár sose panorámáztam még... de az utóbbi egy-két nap felkeltette az érdeklődésemet... (; ), h nincs milliméterosztás egyik talpon se, mint a makró csúszótalpon, aztán nem lehet csak simán megjegyezni a számot, és két mozdulattal beállítani ahova kell. Bár ha hirtelen hozzámvágna valaki egy ilyen szettet, biztos kitalálnék rá valami megoldást... (; Előnye viszont, h nem csak panorámafotózáshoz használható, hanem az egyes alkotóelemei máskor is hasznosak lehetnek.
Előzmény: h e c t o r (570)
h e c t o r Creative Commons License 2004.10.31 0 0 570

Ezt sem ismertem, de tanulságos: mert általában nem említi egyik gyártó sem, hogy mennyire stabil a KIT ! A Manfrotto sem lehet büszke a termékére ...

Végre, több éves szenvedés és kisérletezgetés után összeállni látszik a panoráma készletem: Manfrotto 55pro állvány, 338 levelling head, 300 pano head, 234 RC fej s talán szerdán megérkezik a Nodal point beállításához a 454 -es makro csuszólap.

Eljutottam odáig, hogy csak fix 50mm-es optikával készitek panorámát, így csak egyszer kell összehangolni a készletet. A 234 RC fejet azért választottam, mert csak 1 irányban mozdul: szerszámgépkészítő ismerősöm most a hétvégén alakítja át, hogy a 3 soros panorámához előre beállított, "racsnis" legyen, igy könnyebben megtalálom a vizszintes és a két szélső helyzetet.

Mivel portré modban nem használom, igy sokkal stabilabb az egész cucc...

 

Előzmény: Szeder (569)
Szeder Creative Commons License 2004.10.31 0 0 569
Hajajj, RRS cuccok nagyon szépek... (;

Viszont van még egy ilyen link is: http://www.vrphotography.com/data/pages/casestudies/vrheadreview1103.html

Kíváncsi lennék, h az RRS összeállítás miképp teljesítene a "Deflection (Sag) Under Load" pontban lévő teszt alatt.
Előzmény: h e c t o r (564)
Gernyo Creative Commons License 2004.10.31 0 0 568

Köszi

Megnézem majd..

Előzmény: P.Peter (567)
P.Peter Creative Commons License 2004.10.31 0 0 567
Ja, az iménti linkről kiderül, hogy az előző hozzászólásomban kiemelt fejhez jó az 55-ös sorozat, de ajánlott (kell?) hozzá pl. a Product Code: 438, COMPACT LEVELLING HEAD
Előzmény: Gernyo (565)
P.Peter Creative Commons License 2004.10.31 0 0 566

Amennyire én tudom, minden Manfrotto fej minden állványukra jó (a súlykorlátot persze illik figyelembe venni). A Manfrotto oldala egyébként kicsit érdekes. Ha például megnézed a linken amit adtam a '303SPH MULTI ROW HEAD' adatait (rögtön az első), ott nem szerepel, az állványok közül mit ajánlanak hozzá, de van egy link külön egy panoráma-fejekkel foglalkozó oldalra. Ha onnan ismét behívod a fej adatait, ott már van egy recommended systems link...

Előzmény: Gernyo (565)
Gernyo Creative Commons License 2004.10.31 0 0 565

A manfrotto panorámafej bármelyik manfrotto állványra rögzíthető?

Nekem pro 55van

Előzmény: P.Peter (560)
h e c t o r Creative Commons License 2004.10.31 0 0 564

Köszi a linket, nem ismertem ...

Viszont, ha ebből szeretnék egy használható rendszert összeszedni, baromi drágán sikerülne csak. Pedig igazán ötletes ! És szép is !

:((

Előzmény: Szeder (563)
Szeder Creative Commons License 2004.10.31 0 0 563
http://reallyrightstuff.com/pano/index.html
adavid Creative Commons License 2004.10.31 0 0 562
köszi az ötleteket!!
h e c t o r Creative Commons License 2004.10.30 0 0 561

Manfrotto VR KIT-et akartam idehaza venni (én balga !). A forgalmazók ugyan az árlistában szerepeltetik, de a szállítás 5-6 hétre merik ígérni. Nem vállalni, hanem ígérni !

:o)

P.Peter Creative Commons License 2004.10.30 0 0 560
Vigyázz, a nodális pont nem az optika 'közepe',  bár az obi tengelyére esik. Ha csak körpanorámát szeretnél, akkor elvben elég lehet két sín, bár ezekkel még nem tudod portré módban használni a gépet, így veszítesz a látószögből. A speciális panoráma fejekből amennyire én tudom, a Panosaurus a legolcsóbb. Erősebb és precízebb, profi fejeket többek között a Manfrotto és a Kaidan gyárt, az utóbbi kimondottan panoráma-specialista, ennek megfelelő választékkal és árakkal.
Előzmény: adavid (559)
adavid Creative Commons License 2004.10.30 0 0 559

Sziasztok!

 

Olyan állvány fejre lenne szükségem, aminél a nodális pontot lehet tologatni, hogy a rögzités, pont az optika közepére kerüljön.

 

Olvasgattam linkeket, de ti hol vásárotatok ilyet? Csinált már valaki ? (tapasztalat?)

 

cím, ötlet, minden jöhet.

@david

S.P.T. Creative Commons License 2004.10.23 0 0 558

Tényleg, a szkennerek nem is ugrottak be nekem...

 

Lencsét bár nem csináltam, terveztem és csináltattam jópárat.

Mindenesetre elhiszem neked, bár a technológiától is függ (szerintem, de nem akarok ott okoskodni, ahol neked van tapasztalatod)

 

Az obi fejlesztés tényleg nem kis móka.. két évig tanultam optikából, de elkezdeni sem merném. (mondjuk éppen a tükröket fejlesztek egy lámpámhoz, bár azok nyilván nagyságrendel egyszerűbb eszközök)

 

Azért egy profi (árú) cuccosban elvárható a hardveres kiépítés.

 

Ja, én is azzal küzködök a leginkább, hogy amit csinálok, lehessen eladható áron termelni - ezért már sokat leadtam a "maximalizmusomból" az idők folyamán.

 

Rájöttem, hogy akármennyivel többet is tud a gép a boltinál, nem érdekli a vevőt, ha többe kerül (csak extrém esetekben).

 

Először a 3D topicos hozzászólásodat olvastam, most látom, hogy másról írtál.

Ilyen tudtommal még nincs, mivel ez nem igazán szkenner, csak a végeredmény ugyanaz, de fene tudja, már szabadalom gyárak is léteznek (erre specializálódott intézetek).

 

 

Előzmény: optikus (557)
optikus Creative Commons License 2004.10.23 0 0 557

>Na erre nem mertem biztosra fogadni, hogy létezik egy soros CCD.

Hat kapasbol a legtobb lap es filmszkennerben az van...

 

>Elvieg ehhez elég lenne vékony hengerlencsékből összerakott obi is, amit nem nehéz legyártani (mármint a lencsét).

Hehe, probaltal te mar lencset 'gyartani'? En tobb ezer darabot keszitettem, de megsugom egy hagyomanyos gomb feluletut sokkal konnyebb elkesziteni (ez tapasztalat, egyszer csinaltam hengerlencset, brr...).

Arrol nem beszelve, hogy normal objekitvbol van kismillio fajta, nagy a valasztek, az olcsotol a dragaig, a vacaktol a hiperszuperig. Egy uj obirendszert fejleszteni nem lenne egy olcso moka, mar igy is egekben a gep ara...

 

>Egyébként nem kellene feltétlenül számítógép hozzá, hardveresen is ráírhatná egy memóriakártyára a képet. Szerintem ebből látszik, hogy nem végső darab..

Hat ezt nem tom, lehet, hogy egyszerubb lenne a hasznalata de elkesziteni bonyolultabb (sajat kartya es fajlkezeles uprocival, de persze ennyi zsozsoert beleferne). Szerintem inkabb az a gond hogy borzaszto kicsi ra a kereslet, gyanitom ezt nem adjak el szazszamra, es abbol a nehanybol kell finanszirozni a ceget meg a fejleszteseket.

 

>Ha nem baj, kíváncsi lennék, hogy a te cuccod után van-e kereslet.

Voltak erdeklodok, de egyreszt nem csinalok belole tobbet, masreszt, volt aki azzal kezdte, hogy mi a legalso ar amiert csak a legminimalisabb mukodo reszt odaadnam.. a magyar viszonyok... (annyi azert pozitiv, hogy a vele vegzett bermunkak visszatermeltek a a cumo es a tartozekok arat, szoval olyan nulszaldos:))

 

>Az utolsó hozzászólásomat olvasd el a 3D Fotozás topicban, hátha érdekel.

Ja olvastam de nekem van annyi melom, hogy azt igy is alig birom, nem merem ezt bevallalni (bar azert kivancsi lennek ra:))).

 

(Egyebkent sok fele, kulonbozo elveken mukodo 3d szkenner letezik, nezz utana nehogy feltalald a spanyolviaszt.)

 

Előzmény: S.P.T. (556)
S.P.T. Creative Commons License 2004.10.22 0 0 556

Na erre nem mertem biztosra fogadni, hogy létezik egy soros CCD.

 

Azt furcséllom, hogy mégis "hagyományos" objektívet használnak.

 

Elvieg ehhez elég lenne vékony hengerlencsékből összerakott obi is, amit nem nehéz legyártani (mármint a lencsét).

Egyébként nem kellene feltétlenül számítógép hozzá, hardveresen is ráírhatná egy memóriakártyára a képet. Szerintem ebből látszik, hogy nem végső darab..

 

Az már mondjuk más kérdés, hogy van-e rá akkora kereslet, ami kitermelné, hogy hardvert fejlesszenek a program helyett..

 

Ha nem baj, kíváncsi lennék, hogy a te cuccod után van-e kereslet.

 

Az utolsó hozzászólásomat olvasd el a 3D Fotozás topicban, hátha érdekel.

Előzmény: optikus (555)
optikus Creative Commons License 2004.10.21 0 0 555

A Spheronban egy foggoleges vonalccd-van. Igy nem kell illeszteni, viszont kell hozza egy celprogi ami vezenyli a hardwert es feldolgozza a kepcsikokat. E miatt eleg kenyelmetlen hogy egy laptoppal kell maszkalni (persze vannak kis laptopok is).

 

A RoundShot filmre dolgozik, ez eleg rafinalt mert forgas kozben tovabbitja is a filmet. Eleg preciznek kell lennie, mert a forgas es filmtovabbitas sebessege is nagyon egyenletes kell, hogy legyen (a megvilagitas es a keptorzulasok erzekenyek erre).

Raadasul egy ilyen filmcsikot egyben szkennelni sem egyszeru.

 

Egyebkent ezek jo gyorsak, lattam mar mukodes kozben es nehany mp alatt megvan egy 360-fokos kor. Ezt hazilag nem lehet megcsinalni plane hagyomanyos kepkockas exponalassal. Raadasul mivel nincs illesztes igy nincs difi az egyes kockak kozott (ami pedig nalunk mindig van, csak ha sikerul jol eltalalni akkor szinte nem is latszik). Arrol nem is beszelve, hogy nagy dinamiktartomanyu ccd-t hasznalnak (amibol ugye nekik konyebb ilyen extrat beszerezni hisz csak egy soros), es ez nappal szemben meg hattal igencsak elonyos.

 

En a sajat rendszeremmel szoktam panoramazni (Roton+Olympus E-10) de ma mar a roundshot is gyart hasonlo rendszert (szabadalmaztatnom kellett volna:)))

30-70 kepbol szoktam csinalni panoramat, es mivel van 180-fokos elotetem igy nem kell tobbsorozni (ami igencsak szivatos tud lenni).

 

Előzmény: S.P.T. (554)
S.P.T. Creative Commons License 2004.10.21 0 0 554

Ha jól gondolom, akkor ezek a gépek azoknak a filmeseknek a digitális változatai, ahol a film tekeredett forgás  közben, a gép meg mindíg csak egy függőleges csíkot exponált rá.

 

Mármint abból, hogy nem kell illeszteni a képeket ezt vettem le.

 

Vagy egyszerűen csak a gépre optimalizált célszoftver rakja össze a képeket automatice?

 

 

Egyébként én 24 képből szoktam 28mm-es optikával körpanorámát csinálni, és kb másfél perc alatt kész az egész beállítással, mindennel. Nincs hozzá, csak egy jó állványom, meg egy fényképezőgépem (semmi pano kütyü). Az eredmény kifogástalan, a PF full automatán tökéletesen megcsinálja (már, ha nem szúrok el valamit az állvány beállításakor).

Előzmény: optikus (552)
RCH Creative Commons License 2004.10.08 0 0 553

Elnezve ezeket a profi cuccosokat osszefut a szamban a nyal: milyen egyszeruen, gyorsan lehetne csinalni tuti panoramakat. Es ilyenkor az is eszembe jut, hogy (majdnem) ugyanezt en is ossze tudom barkacsolni; igaz joval tobb energia raforditassal.

Es pont ez benne a legszebb :-)))

Előzmény: optikus (552)
optikus Creative Commons License 2004.10.05 0 0 552
Kicsit korulneztem a Spheron honlapjan. Nagyon trukkosen levettek az arakat:) persze nekem van mentesem rola;)
 
Szoval az alaprendszer objektivek es laptop (meg allavany) nelkul:
 
PanoCam - for cylindrical panoramas: 15.600,- EUR
SpheroCam - for full spherical images :18.600,- EUR
SpheroCam HDR - World Novelty! Full spherical images with 26 f-stops dynamic range: 48.600,- EUR
Előzmény: RCH (549)
RCH Creative Commons License 2004.10.05 0 0 551

Aha! Most nezem, hogy RoundShot prosit is hoztak nekem a fotokiallitasrol. Es van valami masik cuccosrol is anyag: www.shenlong360.com

A Spheron VR utolso oldalan van egy szereny referencia lista, vagy mi. (A nemet nyelvvel nem boldogulok)

ILM, NASA, Boeing... eleg meggyozo ;-)

Előzmény: optikus (550)
optikus Creative Commons License 2004.10.04 0 0 550

Mar vagy 4 eve...

 

Remelem az arakat megfigyuztad (bar ahogy elnezem mostanaban nem kotik nagyon az orrunkra de 10ezer eu alatt nem sok minden van...).

Az en rendszerem hasonlo es kb. ezreleke arbol meg volt...

 

De vannak mas hasonlo cuccok is pl. a Roundshot: www.rounshot.ch

Előzmény: RCH (549)
RCH Creative Commons License 2004.10.04 0 0 549

Na sracok, ez itt a tuti:

http://www.spheron.com/

lotht Creative Commons License 2004.09.27 0 0 548
Rám is számítottál? Akkor megyek érte, emailben egyeztessünk.
Előzmény: S.P.T. (534)
fater49 Creative Commons License 2004.09.27 0 0 547

BJPHOTO: nincs jobb tippem, csupa fizetős prg. van a látókörömben, bár ezek nem túl drágák.

Előzmény: bjphoto (545)
optikus Creative Commons License 2004.09.23 0 0 546

En olyat kepzeltem el, hogy egy pc-re (pl. xp,2k) feltenni egy virtualpc-t abba egy mac os-t es az ala az authoring studiot. Nem tom megvalosithato e, mert a kiprobalashoz a virtualpc-n kivul semmim sincs...

 

Előzmény: bjphoto (545)
bjphoto Creative Commons License 2004.09.22 0 0 545

Fater49: ismerem a PTVirwert is,  a baj az hogy láttam az authoring sudiót működés közben. és mondhatom, PCre sajnos NINCS ilyen sokoldalú program. A fél világ QT formátumban teszi fel a panorámákat a netre. én us ezt tanultam ki. Azóta találtam egy okos kis prg-t ami elég jól konvertál QT-be... De mégse authoring studio.. :-(

Üdv.BJ

Előzmény: fater49 (535)
S.P.T. Creative Commons License 2004.09.22 0 0 544

A szerszámra réz lett fémnyomva, aztán polírozva lett, utána nikkelezve, végül fényeskrómozva.

A fényeskróm adja a tükörfelületet, nem kell utólag semmit csinálni vele.

Előzmény: pitman (543)
pitman Creative Commons License 2004.09.16 0 0 543

A torzítást én arra értettem, hogy a gömb esetén a pereme felé haladva drasztikusan nő. Nyilván nem lenne olcsó a parabola alak, annyit lehet, hogy nem is érne az egész, amennyibe kerülne.

Ha kész van érdekelnének képek.

Mellesleg milyen módszerrel políroztad fel, mert én is polírozgattam a csapágygolyót, de nem lett tökéletes. A tied viszont nagyon jónak tűnik.

Előzmény: S.P.T. (542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!