Előszöris számtalanszor leírtam, hogy nem növelhető az adóteher, másodszor hogy csökkenteni kell, de csak módjával.
Meg is indokoltam. Ma már "idomult" a magyar társadalom ehhez a hülye adóztatáshoz. Vagyis, ha lecsökkentik az adót, arra nem az az automatikus válasz, hogy akkor többen fizetik be. Hisz aki ma elkerüli az adót, és semmit fizet, akkor is el fogja kerülni (már csak megszokásból is) ha már csak a 80 %-át kérik tőle.
Ugyanakkor állítólag a multik fizetik be jelenleg az adótömeg felét. Ha most lecsökkentem az adót, az a multiknál tiszta nyereség, amit szempillantás alatt elvisznek haza, vagyis nekünk (az országnak) az adócsökkentés fele nettó veszteség.
Szóval csak ésszel lehet adót csökkenteni, és óvatosan.
"A különbség az, hogy a munkaerő ára egyben fogyasztást is gerjeszt..."
Kivéve, ha ollan magas a munkaerő ára, hogy más dóggozó má' nem tuggya megvenni a fogyasztandó terméket... Például egy sztárdivattervező slafrokját csak egy másik sztárdivettervező tuggya megfizetni... a varrónő aligha...
"Mennyiben speciális, miben nyilvánul meg?" (a munkaerő piac.)
Na, ragozzuk egy kicsit. Előszöris itt is a kereslet-kinálat törvényei szerint működik az is. A különbség az, hogy a munkaerő ára egyben fogyasztást is gerjeszt, másrészt a munkaerő egyben választópolgár. Magyarán a munkaerő egy speciális piaci szereplő.
Ez tény. Bár, ha a feketefoglalkoztatást is hozzászámoljuk, akkor valószínűleg nem annyival rosszabb a régió átlagánál, mint elsőre látszik. De biztosra veszem, hogy így is rosszabb. Nem is csoda, az egész régió legnagyvonalúbb segélyrendszere és legtetűbb adórendszere van nálunk...
Hát, oda a többség most sem fér be. Idehaza ugyebár a munkaerő egynegyedét a közszféra foglalkoztatja, a maradék egy harmadát ez a globál-multi izé, a kétharmadát meg a KKV szektor. Ergo kb: a háromnegyed már ma sem fér bele, ettől még megvan. Nem kell ezt túllihegni...
A közgazdaságtudomány, ugyebár jórészt társadalomtudomány. A társadalom pedig minden emberre vonatkozik Bajnaitól a híd alatt alvó hajléktalanig. A közgazdaságtudomány mégis csak a Bajnaitól lefelé számított 10%-al foglalkozik, és esetleg erőforrásnak definiálva, még azokkal is akik ennek a 10%-nak valamit hasznot hoznak. A többivel mi lesz?
Nagyon nem szeretem ezt a neolib-neokon eredetű, manapság délamerikainak nevezett társadalmi modellt...