Vazze,az egy 1.6-os szívóbenyás, ráadásul pont 1 emelkedőn kapta,most lehet hogy szihiátriai kezelésre fog menni,és a Te lelkeden szárad. Pont 1 szar dízeltől kapott ki:))))
eszt drag nem nekem irtad ugye?? mert en epp az mondom hogy koze nincs az embernek a manualis adagolo tuninghoz. es az osszes autoba 130lovas 1.9pdtdi motor van.
A geciséget is lehet überelni: tegnap az egyik SK rádión az volt a téma, hogy akinek FM rádiós mobilja van arra külön adót kell fizetni mint a rádiókészülékre.
végülis dupla kartert kell csinállni oszt a moci kis módosítással ehet maga alól:-))) eljön megint a 80 as évek sunyi időszaka amikor pótkerékbe rejtett meg mindenféle tákolt gázkészülékekkel jártak az emberek. Most haladni kell a korral, dupla tankot kell csinállni ahol a beöntő felől mindig hivatalos gázolaj van.
Úgy az egész világ ahogy van egy nagy sznob kurva, kínlódnak itt az autógyárak a hibridekkel holott aki picit is ért hozzá tudja hogy ez zsákutca. csak arra jók hogy fentartsák a kőolajfogyasztást közben meg létezik full villanyos meg levegős hajtás és még kitudja milyeneket titkolnak. kapják be!!! Persze tudom manapság a villanyt is foszilis tüzelőanyagokból nyerik jórészt, de ez az amit megfelelő irányválasztással ki lehetne váltani és környezetbarát technológiákkal megoldani. csak az meg sokba kerül, és könyebb állam bácsinak tartani a markát a jól kigyúrt út mellett és szedni a sápot mint kemény miliárdokat invesztálni mindenféle napenergia szélenergia meg mittudoménmilyen erőművekbe. (akki attól fél hogy nem süt mindig a nap meg nem fúj mindig a szél az megnyugodhat mert a víz viszont mindig folyik a mag is mindig hasad és ha kell vész esetben be lehet röffenteni a foszilis üa. turbinákat) ha most a világ bácsi áttálna mondjuk 10 év alatt akkora ipar épülne ki ezekre a technológiákra hogy takarná a benya kieséséből adódó hiányt. A németeknél már támogatják a házi napkollektorokat. A kolega megvette kedvezménnyel eladja a szolgáltatónak a villanyt cserébe stabil villanyt kap a hálózatról mindenféle kedvezményekkel, és láss csodát megéri, persze a multi nem örül hogy az állam rákényszeríti ezt a lehetőséget de ezé a jövő.
bocs az offért de remélem sikerült pár ember szemét felnyitni, mert ebben a ködösítésben ami itt folyik csoda hogy még élünk. új vallás alakult ki a világban úgy hívják hogy TV.
nem jobb afrikában a zebrák közt? igaz mosakodni macerás de nincs gondjuk csak hogy terelgessék a tehénkéket.
Hétvégén olvastam valami vidéki lapban féloldalas cikket , miszerint a fináncok nézni fogják ki jár étolajjal, mert az jövedéki adócsalás, és keményen büntetni fognak érte. A motorolaj jövedékis termék, tehát ha fáradtolajosra megcsinálok egy autót akkor az legális...? Szerintem ezért nem árulnak hazánkban biodizelt, mert a biodizelt felesben az étolajjal nem lehetne kimutatni...
És mondja valaki azt, hogy ez nem jó feeling! Villog a buzi 3 km-ről, mert kúúúvagyors autója van. Oztán meglepi!!!:)))
Az ilyeneknek szeretem kiosztani a lángost én is..
Találkoztam nem rég a lehető legjobb helyen egy VTI buzival: M7 érdi emelkedő alja után 100 méterrel nézem, mi villog. Hát egy civic. Mindez 180 nál. Mondom lehúzódok én udvariasan, aztán villantás. Honda füspamacsovics, visszakapcsolovics, Toledovics meg jobbról 220 felett öblítövics!!!::)))
De kik azok a megbízható arcok mert a topikot olvasva egy sincs. ( csak vicc! )Valakit mindig fikáznak. Egyszer X az ügyeletes akit lehúznak egyszer meg Y!
Tud valaki ajánlani egy chippes embert aki megbízható, nem állati drága és úgy csinálja meg a gépet, hogy nem kell rögtön a kukába bobni? Sokat kérek egyszerre? Ja és Opelem van. Segítsetek légyszíves!!!
Milyenek? Szénné könnyített golf 180 lóval már jól megy, az nem érdem.Az ember nem rég berakott egy topic társunknak egy olyan konfigurácójú adagolót, amit abban a párosításban össze se lett volna szabad rakni.
Aki ért az adagoló tuninghoz, tudnia kellett volna hogy szét fog esni. Szét is esett. Ne sztároljuk már könyörgöm! Én nem akarom bántani se, de érdemtelenül ne futassunk már senkit!
Biztosan jó szerelő, de a dízeltuningban még kevéske, mint a Hitlerben a jóindulat..:))
És olyan szerelőt tudna ajánlani valaki Bp-n vagy környékén, aki ellenőrzi az adagolót, a porlasztócsúcsokat, meg tudja nézni, h minden megfelelő-e? Ja és persze legyen korrekt.
csak negy agy aki tud altalaba mindent a tuningrol. de lefokep diesel tuning de benzines bmwben is ottvan aszem. nekem ö intezte a chipemet az automhoz.
szerintem te másról beszélsz..2 éve járok oda tunning adagolókat /mechanikus/ csináltatni és ugye az nem pdtdi...bosch márkaszervíz...egyszer majd nézzél ki arra...
Rá van ő állva mindenre, de semmiben sem száz százalékos... már lerágott csont, van tapasztalatból elég a topicban is erről.
Szerintrem nagyon jól tálalt Bosch szervízes körítésben egy átlagos képességű szerelő, aki legalább becsületes. Ez is nagy érdem kis hazánkban szó se róla!
ha esetleg valaki mostanában olajcserére készülődne,dobjon egy emilt.lehet,hogy tudok jó árat mondani diesel motorolajra /castrol/......eredeti dobozos cuccok!!! bastard@vipmail.hu
olyan gondom van, hogy az adagolomban a szerelő szerint kiment a tömítés, ezért orrán-száján folyt belőle a gázolaj... megjavította, cserélte vagy nem tudom hogy, 6500 FT. Most az a probléma, hogy megint orrán száján jön belőle a gázolaj, szabályosan ömlik, pedig 1 hete sincs, hogy meg lett javítva... van valakinek valami jó tanácsa? másik szerelő, vagy rosszul ismerte fel a problémát?
Üdvözlök mindenkit egy új hozzászoló vagyok a forumon .Abba szeretném a segitségeteket kérni van egy 92 évj. mercedes 300 td. ami 147 le gyárilag ebbe szeretnék néhány plussz lovat.
szia ha már megkerested krézit akkor biztos van még időd, ha nem akkor meg azért, javaslom (ha érdekel a mitől miért stb.) olvasgass vissza. egy két hete pont a te fajta motorodról is szó volt.
Sziasztok kérnék egy kis segítséget.1,9 TDI sharant 90 LE szeretném egy kicsit felhúzni max olyan 130 LE -ra.Miket kell ehez kicserélni,megcsinálni és kb mennyibe kerül ez az aktakció? Mennyire növeli meg a fogyasztást?
Mindent meg lehet csinálni de minek? Utcára felesleges, gyorsulni meg középmotoros hátsókerekes autó kéne, de ha nincs külön dizel kat, meg minden módositással meg specbe kell nevezni akkor nehéz az ügy. Sok pénz és szponzor nélkül meg túl drága hobbi. Élmény értéke egy gyorsulásnak meg , nincs arányban a befektetéssel... 3-4 mil alatt nehéz 12 mp alá menni, gondolj bele abból a pénzből hová, meg mennyi időre el lehet menni nyaralni...
Ha csak 2500-3000-től felfelé kapná a kéjgázt, akkor is letépné a hajtást? Nem lehetne indirekt úton eljárni: ha ki tudod számolni azokat az értékeket, amelyek mellett még valószínűleg nem szakad szét( végnyomás, hő), akkor szép lassú léptekkel be lehetne lőni, nem? Akkor meg kibírhatna tartós terhelést is!?
Mecsi tud egy szlovák csókáról aki nitrózza a dieselt. Ki lehet pontosan számolni mennyi üzemanyagtöbletet kiván,hogy hatékony is legyen. Én inkább metilalkohollal-és vizzel nyomatnám, többlet gázolaj helyett . Aprónként kéne felfelé lépkedni a mennyiséggel,és kipufogógáz hőfokot mérni (loggerezni), meg égési végnyomást, mert igy talán ki lehetne tapasztalni a lehetséges max-ot a motor meghibásodása nélkül. Drága hobbi, egy 200 lovas tdit szerintem könnyen lehetne 300 fölé nyomni, de pár gyorsulásnál többet nemigen birna. Wastegate-s turbóval kéne egyébként szerelni a motort, a geometriásnak elolvadna a bele rögtön, meg a kilépő oldal is szűk lenne. De igy is állandó hajtáslánc gondja van egy erős tdi-nek, hát még nitróval...
Passat Intercooler Pdtdi 130 ló- ról. Egyedi két végződés van rá gyártva vasból, relatíve igényesen. Két 50-es cső a ki és bemeneti nyílás. nincs összeütögetve. Abszotút kifújásmentes. Kérésre küldök képet.
akkor a 91es-t nem lehet chippelni / tdi-box? :( oksa,köszke a tanácsokat,ja és nem tudnál mondani 1 e-mail címet?lehet h majd a későbbiekben is a segítségedet fogom kérni a cromával kapcs...:D
Szevasztok!Egy aaz motoros ventót szeretnék átalakítani tdi-é. A kérdésem az lenne,hogy van-e a blokkban dugattyúfenék hütő fúvóka? Milyen hajtókar és dugó kell hozzá?Minek a hf-e? A turbót feltétlen ki kell-e cserélni?( max 100 lovat szeretnék) Adagolóval kell-e valamit variálni? Es végül mennyiért lehet a cserére szoruló alkatrészeket korrekt áron beszerezni?
A francia autók kupplungjai tapasztalatom szerint nem rendelekeznek annyi tűréssel, mint VAG termékei. Valószínűleg csúszni fog az új is, javaslom, csináltass bele kevlár tárcsát erősített szerkezettel!
köszke az infót,most már világos (nagyjából) :D amúgy miért mondtad el ezt a légtelenítőset és társait?ez vhogy kapcsolódik a coolerhez? nem mintha zavarna,sőt!!csak +kérdezem már és télleg nincs coolerem,ki lett szedve,szal beszerzek 1 újat/használtat Amúgy te honnan ismered ennyire a cromákat??
szóval, hogy rend legyen:kb. 84-90 ig volt a 2445ccm-es motor 100lóval, coolerral. 90 után jött ki a 2500ccm 115lóval azis coolerral. A tulajok és szerintem is a régebbi klasszisokkal jobban megy. Az ujabb orru cromában csak 115 lovas van (de volt 118 is a vége felé), a régebbiben is volt ez a motor de csak pár darabban.
De a lényeg hogy cooler az volt mindegyikben.
Ja a csövecske, több fiat is döglött meg úgy hogy a légtelenítő ág be volt dugulva, sajnos ez a csövecske egy részen egy vékony aluminium cső, amit az idők során eldugul, elég nehéz is kitakaritani. És mivel a vizpumpa eléggé a magasan van ezért hamar előfordulhat hogy ha belevegősődik a rendszer akkor a vizpumpa lapátja már csak a levegőben hadonászik, és utána már ég is át a tömités, vetemedik a h.fej, görbül a blokk stb.
Tisztelt Szakértők! Kérdésem lenne: ha chip tuning után (90-ből 110LE, 206-ból 261Nm) egy hónappal gyorsítások közben meg-meg csúszik a kuplung (2,0HDI Picasso 62e km), akkor a csere után várhatóan újra behal a gyári vagy ennyi pluszt bőven bírnia kell(ene) és csak egyedi hibás a mostani? A topikot visszaolvasva látom, hogy kilógok a HDI-vel a sok TDI-s közül, de talán van valakinek tanácsa erre a hibára. Köszi Takanashi
Nem igazán tuning téma, de ez tűnik a legideálisabb fórumnak: G3 TDI nehezen gyorsul, nem akar menni és 1 literrel többet fogyaszt. Mi lehet a gond? Légmennyiségmérő? Mostanában éreztem, h gyengélkedik, ma az M7-en éreztem, h erőtlen, itthon meg kiderült, h nehezen is indul. Vélemények?
Sziasztok ! Tegnap nagyon fura dologra történt . Egy régi jó ismerősöm ( Skoda Octavia 1.9 PDTDI GT17 ) begurult hozzám tegnap és kölcsönkért tőlem egy palack nitrot ! Mint kiderült a diesel autót nitrózza (100LE Shot). Milyen hatással lehet ez a motorra (élettartalm,stb) és egyéb alkatrészekre . Lehet-e ez bármilyen megoldás rövid vagy hosszabb távon .... Próbálta-e már valaki és van-e tapasztalat ????
Üdv.Joe
vki kerdezte a 1,2 pdtdi lupo dugojat 1,6TD(I)-be es a ket motor lokete ES furata valoban megegyezik. Etka szerint: dugo: 1 meret 76,46 2-s meret 76,48
vki ismeri jobban az 1,2 pdtdi VW-audi motorokat? megbizhatosag, szerelehtoseg etc kosz
Na most vagy a kérdés lesz hülye, vagy engem fogtok hülyének nézni. :)
Szóval pénteken láttam egy Kombi Octáviát (Antit). Motorcserés lett az autó, 150-es PD + chip + !!Nitro!!.
Mennyire megvalósítható ez? Igazából megmutatta a palackot, a nos adagolót bent, a kapcsolót, és egyfolytában azzal ment. legalábbis nagyon parasztosan volt betéve neki, mert az utastérből a motortérbe az ablakon keresztül befezetve azt hiszem 3 csövön. És manuális volt neki, szóval ketten ültek az autóban, és aki az anyósülésen volt, az adagolta a nitrót. De aztán mir emondtam neki, hogy menjünk egyet (mennyivel is erősebb mint az enyém)), azt mondta megy haza mert kifogyott. :)) Persze utána már elkezdtem oltani de...
Szóval szerintetek megvalósítható a dolog vagy parasztvakítás? (amit csak akkor hiszek, ha az Antit is bepalizták, mert nem egy kamus típus)
Illetve még annyit mondott, hogy TDI-be még elég nehezen, de Pd-be már könnyebb.
Még senki sem tudta megválaszolni amit kérdezni szeretnék tőletek. Egy adagolós dieselbe mi adja alapjáraton a ketyegő hangot? Főleg, mikor hideg a motor. A lassú fordulaton nem tökéletes égés?
A pd blokk megegyezik a g4 blokkal, rámegy kaland nélkül a golf 4 fej. Ha elektromosra akarjátok csinálni , akkor a pd főtengelyen ki kell cserélni a főtengelyjeladó tárcsáját az adagolóséra.
:D nemtom...most nem akarom keresgélni a papirokat,de azt tom hogy ez 91es motor,szal nem volt cserélve,csak lehet hogy a cooler lett kiszedve..:D (nem lepne+, mert a volt gazdija elég olcsón adta és nem volt tisztességes csávó)
Az a helyzet hogy Cromában Themában bizony van kereken 100 lóerős motor. Ez a régebbi modellekben van, ha jól tudom 89-ig. Ezeken úgy tudom nincs cooler. Amelyiken van, az 115 (118) lóerős.
Lehet hogy motort cseréltek az autódban és a régebbit rakták bele.
Elöl aláfekszel, hűtőtöl az auto menetirányszerinti bal oldalán van, kb a hűtő aljával egyvonalban. Az a helyzet hogy nem látszik nagyon, mert gyárilag egy fekete műanyag terelő van rajta, ami a hazai modellek esetén 90%ban hiányzik már. Felülről meg végképp nem látni a sok vastag cső miatt, meg általában a kicsapódott olajtól már koromfekete. Szóval ati által belinkelt rajz alapján kövesd végig a szívócsövet míg egy ronda koszos nagy kockára nem bukkansz! ott lessz az.
Nagyobb nem érdemes, elég nagy az neki, meg előkamrás, szóval a nyomásnövelést sem szereti, ráadásul nemcsak a hengerfejet szereti görbíteni hanem a blokkot is.
Egyetlenegy dologra figyelj oda, a kigyenlitő tartályba visszfolyó légtelenitő ág, egy fém hosszú csövecske NE legyen ELDUGULVA! Ha eldugul és belevegösödik valamiért akkor vége a dalnak...
:-))), Ez az az Inca, amiben 1.9 TDI van, 210 lovas, de még ennél is több paci van benne, dízel. Kérdezt a Mestert, Krézit, ő csinálta motorikusan az autót. ;-)
1.nem a szül.dátum 2. annyira azért értek hozzá! szal nincs...20 rugó a bontott??és az új?Amúgy beszéltem másokkal és mondták h a CROMÁKBAN télleg van interc.,de elmondásuk szerint elég kicsike...lehet vmi batárabb int.c-t is,vagy csak a gyári megy béle?
nahh bocs hoyg teleraktam a képernyöt ezzel a sok számmal sokmindent nem is csináltam a kocsival egész évben ....70 es kipuff ,szivósor ,meg megkapta a tuti kuplungot .ennyi magyjábol.
Ugye veled beszélgettem régebben erről az autópálya felhajtós 60-140-ről meg 100-140-ről? :) Ezeket Te óra szerint nézted/mondtad, vagy GPS (tehát óracsalást leszámítva)?
Amúgy azóta mit húztál a gépen? A 6,85-ös 0-100 legalábbis elég meredek. :)
atiTDI! Beszéltem Neked múltkor a fékbeállásomról..Azóta leakasztottam kézikékbovdent,de úgy is csinálta,leszedtem fékdobot,megpuceváltam azóta egyelőre nem csinálja (kopp,kopp,kopp). Elvittem szervízmanhoz asszonta csöpög a fékmunkahengerem,azért blokkol útegyenletlenségnél. Ezt viccesnek tartom. Az anyagköltség 35 + kb 18 munkadíj.2 fékmunkahenger hátra 4 betét + vmi beállítás. Ez még viccesebb. Azt meg tudnád tenni,kérlek , h utánnanézel kb mennyibe fájna ez Nálad? Rohatt pénznyelő ez a Fiat. :((((
ALH (G4) motorkódu TDI moci dugója mennyire erös ?mert ugye ez 90 LE-s moci és az 1Z-s moci mindenki szerint köztudottan "papir dugókkal" van szerelve.
Másik dolog... tudnék jóárban szerezni 130 asPD-t ,és arra gonmdoltam hogy sima TDI-s hegerfej +mehanikus adagoló rá menne -e ?
Mert a blokkja ennek tutira erösebb ,meg a fötengely csapjai is masszivabbak ,mivel nagyob átméröjüek.
Valaki igazán felhomályosíthatna arról - a változó geometriás turbón kívül - , hogy a tökbe tudok ide képet felrakni. Betallózás után mi van? Felmegy a töltésjelző csík fullig, aztán leáll.
Annyira ne éld bele magad hogy az olaszok találták ezt fel, mert majd minden kétütemű dizelmotor ilyesformán van feltöltve, 60-70 éve... Régebben lehetett még látni a "Szergely" és a "Nohab" dizel-elektromos (bocsi hibridhajtás...) mozdonyokat a vasútállomásokon, azok is igy működtek. Tehát elég csak a Közlekedési Múzeumba elsétálni ha valaki ilyet akar látni. Bővebbet a dizel.lap.hu-n is találni.
safee senki sem tudással született, ez normális. Kérdéseidből itélve be vagy rendesen indulva. Van egy jó hírem a számodra. a topicban le van már írva nagyon sok minden, egész konkrét konfigok értékek is VW hez. tényleg olvass vissza az elejétől a 60-70% szemét van benne de legfeljebb kihagyod. legkésőbb 2 hét alatt túl leszel rajta, ja és ne felejts jegyzetelni pl. notepadba vagy word be, én is így csináltam. fogadd meg jól jársz!
Nem mondtam sehol, hogy ők találták volna ki. Az igaz, hogy ők veszik újból elő leporolgatják, beállítják euro4-re (Ez nem kis feladat!), hogy közben erős is legyen. Én a tartósságától félek. A VW-nek mostanában elég gyakori az olajfogyasztás gondja. Utolérte őket az ecotec effektus. Ez pedig egy feltöltött motor esetén méginkább veszélyforrás, de ha jól meg lesz csinálva, akkor tényleg jó kis moci lehet. Úgy mint a fiat 1,3 mjtd. Már 90 lovas 200nm-el. Pár éve még egy 1,9-es tudott ennyit. Az erő részére lehet méretezni a szerkezeti elemeket, de a dugyattyútetőre, gyűrűkre nagyobb igénybevételt jelent, mint korábban. Így jobb és erősebb anyagokat kíván, amik drágábbak, márpedig a gyártók nem szeretnek feleslegesen költeni. A héten elég sok vivaroval találkoztam. Mindegyik 1,9 td-vel volt szerelve a felirat szerint. Némelyiket alig bírtam befogni a pályán, de közös volt bennük, hogy mindegyik lökte a kék és fekete füst kombinációját, mikor gyorsítani kezdtek. A rendszám alapján nem volt egyik sem öregebb két évnél. Kérdem mi lesz ezekkel 5-8-10 év múlva! Hogy feketét ereszt még hagyján, de a kékkel nem volnék kibékülve, egy ennyi idős kocsiban.
(Nemrégiben volt egy kudarcom egy tudási hiányosságom miatt, de akkor is bátran állítom, hogy nem kompresszor)
Tudom, hogy mi az a kompresszor. Egy időben a G60 töltő beszerzése volt a mániám. De ugyebár ilyet nem egyszerű találni. Aztán olvastam egyet 150.000-ért. Fogalmam nem volt, mibe kerülne...
A 2-es Golfok nagy slágere volt a 160 lóerős 1.8-as 8 szelepes G60-as gép. Azt hiszem a pár darabos 16 szelepes széria 200 ló fölött volt. Tudomásom szerint a Merci is 1.8-as motorra tesz kompresszort. (lehet, hogy másra is)
Amire én gondolok, az egy tök egyszerű ventillátor, megpróbálok feltenni róla egy képet.
Csiszolgatják azt még, de tény, hogy már működőképes. Mindenesetre 170 db paci elég jó ménes egy ilyen kis mocitól. Kérdés, hogy a tartósságát meg tudták/ják-e oldani. Ha igen, akkor elég népszerű lesz. (már majdnem olyan népszerű, mint a dízel.) Nekem most benyás kocsim van, de megfogadtam a legközelebbi egy jó dízel lesz. Csakhogy ez még igen jó szekér pár évig, ezért mire csere érett lesz már nem biztos, hogy a dízel abszolut befutó marad. (Arra értem, ha a kisköbcentis töltős benzinmotorok beválnának. Meg az is kérdés, hogy a dízel tud-e még jelentőset fejlődni.)
nemrégiben vásároltam egy 2000-es évjáratú Golf IV Variantot 1.9 PDTDI 115 lovas motorral. (AJM motorkód) Előtte egy benzines 1.4-es GIII-am volt és persze nagyon fürgének tűnik az autó utánna, gondolom ehez hozzátesz a 6-os váltó is. Azonnal a vétel után kiderült hogy gond van a légtömegmérővel, így cserélni kellett. Idáig 56-os volt benne, most egy 49-est tett bele a szerelő. Szeretném tudni, hogy rosszabbul jártam-e ezzel, vagy megfelelő került-e bele? Másik kérdésem az lenne hogy mit lehetne kihozni ebből a motorból (Le,Nm) drasztikusabb beavatkozás nélkül? (motor darabokra bontása) :o) Nem versenyparipára lenne szükségem, csak sokat utazok vele, általában teljes terheléssel (4 ember, sok csomag) és néha jó lenne egy pár plusz paripa. :o)
Amire gondolsz kompresszornak hívják. Igazából tök mindegy mi hajtja meg. Lehet elektromos, vagy a motorrol is le lehet venni a hajtást. Új kocsiban ilyesmit a merci használ, ezért ők kompressor feliratot tesznek a kocsi hátuljára. Van némi előnye a "hagyományos" turbóval szemben, de több a hátránya, mint előnye. Ezért is van, hogy a volkswagen kísérletezik turbó és kompresszor együttes használatával a motor feltöltésére, mert az egyik alul dolgozik jól, míg a másik felül. Így jó lenne a motor rugalmassága. (dízelhez hasonló lapos nyomatékgörbe.) Az elektromos kompresszorral az a baj, hogy viszonylag nagy energiát igényel, a meghajtása, valamint nem nagyon bírják a tartós üezemet. Nem az baj, hogy nem lehetne olyan generátort csinálni, ami elbírná, hanem az, hogy egy 12 voltos rendszer esetén elég nagy lesz az áramerősség, ami a teljesítményt pótolná. Ezért inkább a motorrol vesznek le hajtást a kompresszor részére. A turbó ellenben a kipufogógáz maradék energiáját használja a kompresszor meghajtására. Vagyis egy minimális folytással nagy teljesítményt kapunk, amit feltöltésre lehet használni. Hogy mekkora ez a teljesítmény, azt mutatja az is, hogy a Scania-nak az egyik motortja (teherautómoci) a turbinát nem csak feltöltésre használja, de mechanikusan van visszahajtás a motorra a turbina felöl. Nem tudok pontos értéket, de kb 30 lóerőt dobtak így a motorra!!! Igaz a rendszer elég bonyolult, és nem bírja a nagy fordulatokat, ezért alkalmazható könnyebben teherautó mocin. Ott a max fordulatszám 2500, de átlagban nem üzemel 1800-nál többel. (kivéve, ha hülye a söfőr, vagy tényleg indokolja forgalmi szituáció.) Kompresszorból sok féle van. Néz utána a neten, némelyikről egész jó leírás van. Nekem nagyon tetszenek a lengéshullámon alapuló feltöltők is!
Furcsa csörgés hallok a szelepfedél alól a vezérműszíj oldali 1. hengertől. Teljesítmény beli romlást nem tapasztalok. A csörgés teljesen elmúlik 1000-es fordulatszámnál. Csak alapjáraton és egy kicsit feljebb hallani.
Hidrotőke?
Lehet, hogy hidrotőke? Az olajcsere pont most esedékes. Sőt, talán túl is léptem 5-800 km-el.
Lehet, hogy el van tömődve már az olajszűrő, ezért alapjáraton alacsonyabb az olajnyomás és ekkor a hidrotőkéknek kevés az olaj?
Tudjátok csak elméleti "szerelő" vagyok... Nem én szerelem a kocsim.
Ha így van akkor miért csak az 1. hengernél? A tőbbinél még pont elég az olajnyomás?
Az elektromos feltöltő régen létező szerkezet. Az ATC kft - aki egyébként egy idióta állat, autót vinni hozzá tilos!!! - 5 évvel ezelőtt feldobott egyet egy VTI civicre. Én mentem az autóval anno, igen kellemes volt. 0,3 bar körül töltött, kb 200 ló volt vele a VTI. Alul sokat javult a takony honda, így legalább lehetett használni.
De egy ilyen feltöltő nem filléres dolog, amit Te írtál, nem lehet komoly darab.
Egyébként nagyon tetszik a fórum, jó hogy olyanok is vannak, akiknek van fogalma a dolgokról. És itt végre nem állandóan a buzerántos GTI a téma! Egy ideje már veszem a VWdepót, de hogy jövőre nem fogom, az tuti. Csak GTI és GTI...
A következő a helyzet: Kb. egy éve - 16 éves fejjel, nem mintha most már sokkal tapasztaltabb lennék - kitaláltam egy olyan dolgot, hogy egy elektronikus turbót kellene építeni. Tehát az egész egy villanymotorból állna, meg valami jól megtertvezett lapátból, ahogy a legtöbb levegőt tudná szállítani. Gondoltam az adagolóra kellene egy kapcsolót rakni, tehát csak egy bizonyos gázállás után kapcsolna be, mondjuk külön relével. A tapasztaltakkal megtárgyaltuk, hogy hülyeség az egész, egy elketromos feltöltöltő a büdös életben nem tudna olyan nyomást csinálni, hogy ez hasznos legyen. Sőt alapjáratról akár a szívóerő megforgathatná a lapátot, pont hogy ezzel visszafogná az egészet.
Aztán kiderült, hogy a spanyol viaszt találtam fel.
Kb. fél éve vettem egy német JöRG katalógust, amiben szerepel egy villanymotoros feltöltő, Power Booster néven. Az, hogy valaki kitalált egy ilyet, az nem is probléma - vannak ilyenek... -, de amit írtak róla!
8-15 Le többlet - persze a sprtolégszűrőtől is jobban megy az autó... -, a turbós motorok pedig már 400-500-as fordulattal alacsonyabban elérik a turbónyomást!
Nektek mi a véleményetek egy ilyen szerkezetről?
Megsúgom, hogy az ára 198 Euro, egy sportlégszűrővel kiegészítve 265. Akinek pedig a lóerők hajhászása még mindig nem lett volna elég, az további 85 Euróért kaphat hozzá egy PTU kompjúter-kütyüt, ami szabályozza ezt a Boostert. Idézem: "Noch mehr Luft, noch mehr Leistung, einfache Montage".
Persze pontosan az ez utáni oldalon következnek a tuning gyertyakábelek, tehát ez is annyit érhet.
hát pedig nincs benne az 100...akkor a német akitől vettem kiszedte...a kis genya... gyárilag mindegyik fiat cromában van intercooler???ez nekem nagyon új...nem tudom pontosan hogy 2.5 vagy a másik,de +keresem a papírokat és +mondom! ÉÉs alapból a motor melyik részén található a cooler?
Jól látod a kérdést, ha próbálkozol az többe van még ha izgalmasabb is. Egyszerű a képlet, megmondod krézinek hogy mennyid van és Ő megmondja hogy mennyi lovat tesz alád annyiért..:))
Hát igen, ezzel tisztában vagyok. Biztos hogy egy ilyen szintű tudáshoz már jó pár év tapasztalat szükséges. Meg rengeteg kísérlet, próbálkozás. De akkor én mit tudnék kezdeni?
Ha az előbb említett dolgok beszerzésére, meg mondjuk egy adagoló belövésére legalább egy kb. árat tudnék, az jó lenne. Nekem általában tetszene - szerintem - a kísérletezős része, ha ez nem jött be, próbáljuk meg azzal, megint másik p. csúcs, stb. Csak ehhez kéne egy rendes indulótőke, vagy legalább egy jó nagy garázs, ami tele lenne bontott dízel motorokkal.
Ha pontosan tudnám majd, miből milyen kell, úgy már biztos jobb lenne, és nem dobnék ki pénzt az ablakon. A tuningosok meg éhen halnának, ha minden trükkjüket (főként saját kísérleteiket) csak kitálalnák mindenkinek.
Mibe kerülhetne, ha így meg akarom megvenni a cuccokat? Egy TDI hengerfej kompletten és hajtókarok, a főtengely maradhatna a gyári. Ha egy olyan autót találok, aminek úgyis szar a motorja - de legalább a kaszni legyen fasza -, akkor úgyis kell bele dugót csináltatnom, meg új csapágyakat is kaphat.
De milyen porlasztókat kellene használnom, és minek az adagolóját kéne beszerezni? Meg erre az egészre milyen turbót kellene rakni?
Na igen, a turbó az, amihez tök hülye vagyok. Azt még tudom, hogyan néz ki - közös tengely, turbinakerék, kompresszorkerék, stb. -, de ott vége. Addig megy, hogy az egyik autóról leveszem kipufogóöntvénnyel meg mindennel együtt és átrakom a másikra, de ott megállt a tudomány...
Az előzőekben olvastam GT17-es meg GT20-as turbót. Ez miben más a gyárinál, hol lehetne beszerezni, mibe kerülne?
A tuningos autóknál sok helyen olvastam Audi 2.5 TDI változó geometriás turbót. Ez miben más? És hogyan kellene a turbó szabályzását megoldani a legegyszerűbben?
A turbót nem kellene összekötni az adagolóval, hogy egy bizonyos turbónyomás után több anyagot kapjon?
Adagológurut ismer apám, de nem udom, hogy pontosan miket is kéne vele megcsináltatni.
És akkor az olajozásról még egyszer! (és remélem most már utoljára)
Igazatok van, bocs, én tévedtem. A megfogalmazást meg az egészet elba**tam. Rákérdeztem a faternál, és az olaj bár érheti a csapszeget, ez valójában a dugótető hűtésére szolgál. Több kell ahhoz, hogy beismerjem, minthogy belekössek a másikba! (bár a belekötősdi ezesetben nem volt alaptalan)
Továbbá Krézi most közölte velem, hogy az 1.7-es motornak a furata nagyob az 1.6-osnál, nem a lökete. Lassan félek bármit is írni... Nincsenek pontos adataim az 1.6-os blokkról.
Krézi! Az 1.6-os motornak 76,5-ös, az 1.7-esnek 79,5-ös furata van. De az 1.9-esé is 79,5-ös! Akkor nem lehet valami féle képpen (nem tudom hogyan, talán a a sonkák valamilyen módosításával) belekreálni egy kisebbe az 1.9-es főtengelyét? Ezzel sok ember vágya teljesülhetne, és maradhatna a blokk.
A dugattyu feneken van ket furat ill. a dugo felso reszeben az egeskamra körül van egy körkörös üreg. Na ide spricceli a dugattyuhütö fuvoka az olajat, atöbliti az üreget. Ha egy kicsit is ferden all, es nem talal bele a lyukba, az elsö emelkedön fenn marad a dugo teteje...
Ez igy igaz, a csapszeget nem eri az olaj, csak amit a hajtokaron keresztül kap.
Az 1,9 td-be befőzöd a tdi dugókat hajtókarostul, ráteszed a tdi fejet, aztán igény szerint csináltatsz hozzá adagolót. A közvetlen adagoló helyett kamrás adagolót felrakni nem tanácsos, és attól hogy egy adagolóval működik egy motor, még nem biztos hogy az jó neki...tehát minden motorhoz hozzá hangolt adagoló az optimális. Ducatoból,cromából, tranzitból, ltből, stbből átvett közvetlen adagolók sem jók az 1,9 tdi-nek!! A 1,6 és 1,7 motor között furatban van eltérés(76,5 és79,5) a löketük megegyező (86,4).
A Lupo-ban 1.4 tdi van 3 hengerrel a Golf 1.6 d négy hengeres, a főtengely nem jön össze, hacsak kettőből össze nem ragasztassz egyet Ferrobond-al :)))))
Egyedül a Lupo 1.7 sdi-ből tudom elképzelni, mert az 4 hengeres, de ebből a verzóból alig gyártottak egy pár ezret, itthon nem is forgalmazták, szóval nehéz lenne bontott 1.7 sdi motort keríteni.
Gyárilag nincs olyan croma td amiben ne lenne cooler. Ha nincs benne akkor már kivették, gyanitom hogy egy ronda cső éktelenkedik ott helyette. Szerezz bele gyárit. Sokat számít. 2500 vagy 2445 -ös pontosan ccm-re? Talán van valahol nekem.
Neked meg tanulni kéne egy kis gépjármű szerkezettant. Mi az, hogy semmilyen rendellenes kopás nincs benne? Darabokra szedted a motort, és megmértél minden gyűrűhézagot, ovalitást, csapágycsészét?
Tanuld meg: az igazán hozzáértő emberek az autósport környékén teremnek! Én nem eggyel beszéltem már közülük, akik a nagyszerű sportszűrők következményeit már látták testközelből. Ezt nem lehet az utastérből 60 ezer alatt véleményezni.
Mennyit javult tőle a kocsid? Lemérted? Nekem vannak német mérési jegyzőkönyveim, amelyek érdekes módon nem azt támasztják alá, amit mondtál. Elküldöm őket mailben szívesen!
A saját autóimon én is teszteltem, lófasz volt a nyereség velük. A toledóm papír szűrővel megy, rá se baszott az olajos szarra.
Az ember hajlamos jobbnak érezni mindent, amiről meggyőzik! Tuning gyújtókábelre gerjedt a fél ország pár éve, az pont ekkora vakítás.
Menj el fékpadra, méresd le így is, úgy is. Te magad fogsz a legjobban meglepődni.
A lényeg,hogy alulról spriccel az olaj a dugóra és azzal hőt von el.
Elméletileg a csapszeget nem is igen éri az az olaj ami alulról spriccel.
Az olajpumpán és a szűrőn keresztűl ,aztán a főtengelyen keresztűl a hajtókaron át jut olaj a csapszeghez.Onnan folyik vissza a kartelbe.Nagyvonalakban.
hello Safe nem kostolgattalak csupán kérdeztem. Mindezt azért tettem hogy esetleg árnyaltan rákérdezzek szakmai segítőtáborod felkészültségére. Tudtommal azt a bizonyos fúvókát (de lehet hogy csak én nem tudok jól valamit) azt dugattyúfenék hűtésére használlják, hogy ne legyenek a dugónak gondjai.... Gondolom nem nagyon értesz a motorokhoz ezért nyilván mástól hallottad a kifejezést és gondolom ő lenne a tuning kivitelezője. Ezért gondolom nem ártana ha szólnál neki is hogy együtt áttolvashatnátok az egész topicot, hátha olvas valamit amiről még nem hallott. Ha ő már mindent tud akkor olvasd átt egyedül, biztos megértesz egyet s mást aminek a tuningnál majd jó hasznát veszed.
ja ha erdekel vmit egy tisztito szett akkor van nalam egy elado:-). 1 tisztitast vegeztem vele 1literes tisztito van meg benne 900-950ml, 250ml-s tisztito azzal is egyszer volt olajozva(abbol sem hianyozhat sok)
"ha egy ilyet a fény felé fordítasz, átlátsz a szűrőn"
nekem is itt lett gyanus a dolog... nekem bent volt 1500km-t aztan kiszedtem. GOndoltam esetleg kevesebbet fog fogyasztani... de nem tette... a teljesitmeny meg nekem eleg(de az sem lett szerintemtem jobb, de a 22eves golfommal nem jarok allandoan a piros tartomanyban)
A sportlégszűrővel kapcsolatban csak egy-két tapasztalatom van (nem saját autók). Kezdjük ott, ha egy ilyet a fény felé fordítasz, átlátsz a szűrőn. Akkor az mi a fa**t tud szűrni? A finom port simán átengedi, ami bekerül a hengerbe, onnan meg már nincs visszaút. Ha nem is azt mondom, hogy látványosan csíkosra húzza a hengerfalat, de hogy a gyűrűket hamarabb megeszi, az a minimum.
Nemrég szívtunk egy - igaz benzines - 4-es Golf 1.6 SR-rel, aminek állandóan ingadozott az alpajárata. Faszán ki lett takarítva a szívótorok meg minden, de mondtuk a tulajnak, hogy jobb lenne bele egy gyári szűrő. Erre az agyas visszavitte a légszűrőt a "tuning-műhelybe" ahol vette, kitakarították neki, kapott olajat. Ott bele is tették neki, és innentől kezdve teljesen meghülyült az autó. Aztán visszakapta a gyári szűrőt, és azóta jó.
Az olajozandó sportlégszűrővel csak visszalépünk a Pannónia korszakba, ami igencsak visszafejlődésnek számít. Arról nem is beszélve, hogy káros. Inkább az ezer Xszáz forintos papírszűrő.
Nos ha konkrétan nem is ez a neve, a lényeg, hogy létezik. Nem tudom, hogy a megfogalmazás miatt fikázol e, vagy nem is hallottál ilyenről. A lényeg, hogy a turbós blokkjában van ilyen "olajspricni" - nevezd aminek akarod, ami olajjal áztatja alulról a csapszeget.
Egyébként egy haverom most fog venni egy '83-as 1-es Golfot (1.6 TD) töxar motorral, ha minden jól megy, a jövő hónapban belevágunk a motorépítésbe. Eddig csak az 1.7-es főtengelyben és egy bivaly turbóban gondolkodtunk. Aztán jött Krézi a TDI hengerfejjel, és ha ez is bejön - nekem úgy tűnt, van fogalma a dologról - akkor valami ilyesmit is megpróbálhatnánk. A motort úgyis fúrni kell, de hosszabb löketű főtengely miatt alacsonyabb dugók kellenek majd. Nem lehet gáz a dugó tetejébe csinált kamrának?
Az én autómban 502es csúcsok vannak (még), ezért a race csúcsokkal semmi tapasztalatom nincs. Nem akarok itt Neked okoskodni, mert én csak annyit tudok a dízelek tuningjáról, amit másoktól hallottam, itt olvastam és amit a saját autómon Krézi munkája után tapasztaltam. Vannak itt sokan akik tudnak neked ebben segíteni.
Nekem amikor a csúcsok bekerültek, nem az volt az egyedüli változtatás a kocsin (PD szívósort, sporttengelyt, nagyobb turbót, 60as kipufogót kapott), ezért nem tudom, hogy magában mennyit jelentene, de így együtt többet hozott érzésre, mint amikor a széria autót megchipelték.
Az 502es csúcs egyébként legjobb tudásom szerint az Audi A6 2,5 TDI régebbi öthengeres változatának a széria porlasztócsúcsa.
Feltételezem, hogy ezt a 110 lovasra írtad. Ezek szerint kb. 10%-ot nyom a gépeken? Vagy valamelyik motort ezzel a csúccsal szerelik gyárilag? És az 520race mit tud felmutatni?
Benzinesbe és dízelbe is egyaránt parasztvakítás. Felejtsd el a faxba. Nem hoz szinte semmit, ráadásul bekoszolja a szívócsatornát szeméttel rendesen. Motorgyilkos faszság. Rakjál fel egyet, nyomd el a stoppert, és rájössz, hogy miről beszélek. Lófaszt nem ér, még káros is.
ja és mi a véleményetek a sport vagy direkt szűrőkről?dízelbe +éri?mert olvastam olyat hogy mint az állat,meg olyat is hogy a dízel amúgyis nagy levegőfelesleggel dógozik szal nem.
csaó mindenki! van itt fiat croma tulaj?tőlük,vagy más hozzáértő emberkéktől kérdezem hogy 2.5TD-s cromába lehet-e intercoolert szerelni? (91es évjáratú)
Lehet, hogy hülyeséget írok, de szvsz az injektor vezérlésnek elsősorban a hengerbe kerülő oxigén mennyisége számít. Ha hidegebb a levegő, vagy gyorsabb az áramlás, akkor az izzószál jobban lehűl - mindkét esetben több oxigén kerül a hengerbe. Tehát ez egy szép önszabályozó rendszer. Hogy mekkora a különbség a léghőmérséklet okozta hűlés és a légsebesség okozta hűlés között (azaz mi a rendszer hibája), azt nem tudom.
Tudnál valami bővebb információt az 1.9-es közvetlenre alakításával kapcsolatban? És mit kellene egyáltalán tuningolni? A gyári adagoló még csak nemis vákuumcsöves, csak egy picike turbó van rajta. Nemcsoda, hogy így a 68 LE-ből csak 75-öt hoztak ki. Gondolkodtam Ducato adagolón (legnagyobb négyhengeres), de még sok mindennek kell utána járnom. Ja, és az 1.6-os. Én is a Golfomat akartam tuningolni, de túlságosan jó állapotban van ahhoz, hogy megbontsam. Ezeket a szívódízeleket nem lehet ész nélkül tuningolni, mert ezekben még nincs csapszeghűtő olajfúvóka. A TD már más, abban már ez is meg van, olajűtő is van rajta. De nem ez a lényeg. Faterom mondta - autószerelő -, hogy az 1.7-es diesel Transporter főtengely simán átmegy az 1.6-osba, mert a furat meg az egész blokk u.az. Ez kb. 120 köbcentivel lenne nagyobb, és a hosszabb löketű motor nyomatékosabb is. Ezután jöhetne rá egy utolsó évekbeli Golf 2-es turbója - 1.6 TD interccoler, gyárilag is tudott 155 Nm-t és 80 pacit - coolerrel együtt, és így 1.7-esként már biztos lehetne vele haladni. Szerintem ha egy ilyenre még az anyagot is jól rátekered, simán 90 ló körül lehetne.
Ja ezt megerősíthetem.3 hónapig birtam az 502-vel.90Le höz képest érezhetően jobb lett.2 hete meg lett chippelve,most nagyon tetszik.Itt meg szeretnék állni,remélem sikerül....
Hi! néha felpörög 1400-ra , néha alig áll le...(2-3 mp alatt csak)
Mikor tudnál ránézni az adagolómra?
850:
Köszi a tippet, de én úgy kezdtem, hogy minden kütyü, ami bonyolít ami hibaforrás lehet és amit nem tudom mit is csinál azt kikönnyítettem. Nekem nem fog ott semmi vákumos dolog zizegni,esetleg a fiókban. A változó geo. lapátok mozognak ütközőtől-ütközőig.
Akartam is kérdezni régen csináltattam egy alfa td-be abban nem sokáig birta. Viszont szívódizelben tökéletes volt, tavaly csináltattam uno 1.3turbo i.e -hez túlméretest, azis gondtalanul birja már majdnem egy éve pedig gazdája a szemét is kinyomja. De erős td-be azzóta sem mertem berakni, ha van tapasztalat irjátok meg lécci.
Rájöttem nem fogok adalgolókkal baszakodni, hozzám mindig is közelebb állt az elektronika mint a finommechanika úgyhogy Common Railban gondolkozom. Az elektromos vezérlést összeütöm hozzá, egyszerűbb sokkal mintha egy villanyadagolóhoz csinálnék elektronikát, nem is beszélve a spricnikről meg a hozzájuk tartozó nyomocsőhosszakról... mindössze egy súlyos problémám van. Eddig csak olyan rendszereket láttam amiknél a CR spricni szinte teljesen merőlegesen áll a hengerfejben. Nem tudsz esetleg olyan CR fúvókáról ami ferde szögben van beszerelve, hasonlóan a 2 szelepes tdi-knél?
A kamrás 1,9-es motorból lehet közvetlent csinálni, mert csereszabatosak az alkatrészek. Elektromosan nehezebb megoldani mert akkot tdi főtengely kell ,és a blokkba is be kell fúrni a főtengely jeladó helyét, praktikusabb mechanikus adagolóval. 1,9 T4-est sokat alakitottunk át igy (régebben), mind hibátlanul üzemel (több bérautó is van köztük) , még a motort se vettük ki a legtöbből. Most kisérleti céllal gyártatok közvetlen dugattyút az 1,6 kamrásba, olyat, hogy semmin ne kelljen alakitani. A saját G1-esemen akarom kipróbálni, elsősorban arra vagyok kiváncsi mi az a minimális fogyasztás amit egy ilyen autóval el lehet érni. Vettünk egy autókrosszos szöcskét, lehet abba is ilyen motort teszünk, mert 1,6-os katban akarunk vele menni roncsderbiben. Akkor versenypróbált is lesz a dugó, és az egész projekt. Azzal a dugattyúval majd egyszerűen lehet majd az 1,6-os motorból közvetlent csinálni, mert csak egy adagoló, és egy komplett hengerfej kell majd az átalakitáshoz.
Üdv mindenkinek! Jelenleg egy 1.6-os diesel 2-es Golfom van, szinte hibátlan állapotban. Bár csak 17 vagyok, rengeteg autót próbáltam már ki - nyaranta autószereőként dolgozok - , és meg szeretném vásárolni az "álom autómat", egy malacorrú (3-as) Passatot. Kizárólag 1.9-es diesel érdekel. Ennek a tuningolásával kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Mostanában rengeteg tuningról olvastam (110 lovas TDI alapmotor, elektronika cumputer stb. ki, mechanikus adagoló, nagy turbó, nagy cooler stb.), ebből adódna a következő kérdésem: hivatalosan átrakható a TDI motor? Tudomásom szerint a furat és a löket u.az, de a motorkód ugyebár már más. Továbbá milyen adagolót, porlasztókat és turbót kéne rávadítani? Amennyiben ez nem megoldható, rámenne e a gyári blokkra a gyári előkemrás h.fej helyett a TDI h.fej? (szerintem a TDI erősebb hajtókarai és a TDI dugók átmehetnek, de még ez sem biztos) Ha pedig ez sem megy - vagy marha drága - akkor marad az eredeti terv: a gyári előkamrás motort tuningolni. Egy nagyobb turbóra gondoltam egy jó nagy intercoolerrel, vákuumvezérléses adagolófedélre (a 3-as Golfon olyan van, de a Passaton még nem) és egy komolyabb kipuff. rendszerre. Na meg egy TDI váltóra, ami lényegesen hosszabb. Szerintetek mit lehet ebből kihozni? Kb. 120 LE-vel és 300 Nm-rel tökéletesen elégedett lennék, bár a legjobb megoldás a TDI motor lehetne. (TDI-ből már hoztak ki 200 lovat és !!500Nm-t!!) Ha valaki tud valamit a dologról, ami segíthet, annak nagyon örülnék. Előre is kössz.
Ha a tűlöket jeladó egy tekercs ami közepében vasmag mozog akkor egy sima ellenállás mérővel meg lehet néznem, hogy meg van-e szakadva a tekecs. Nem?
Előfordulhat, hogy csak kontakt hibás? Tehát olykor olykor rossz. Tuti jó a kocsi, de néha ránt egyet padlónál 3masban 3800 körül... ilyenkor nagy korom felhő lesz mögöttem ami azonnal kitisztúl.
Réges régen az 1.6 td intercooleres változaton a haveromnak a levegöbeszívócső olyannyira megpuhult, hogy a szívásnál összelapult és nem engedte be a levegőt!
Nincs jeladós csúcsom, lehet egy hét múlva lesz. Eccerű induktiv jeladó, egy tekercs, és a vasmag megmozdulását érzi. Csak a tekercs tud megszakadni, más nincs benne ami elromolhatna.
A hossz motoros gt 17-eket fel tudod rakni a helyere (pl: b5 passat), a kereszt motorosok (pl: golf 4) egyben vannak a csonkkal. A 100 lovas pd turboja egy az egyben felmegy, minden csonk megegyezik. A 130-as hoz a nyomooldali gumicsövet cserelni kell, ezen kivül sima ügy... A gt20-hoz kell egy közdarab ( ha van hely hozza) vagy at kell szabni a turbina hazat.
Ilyen nekem is volt, meg volt akadva a geometria a turboban... Ez 90 lovas vagy 110? Mert a 90 lovasnal ez nem johet szoba, ott esetleg nem zar jol a wastegate.
Tegyel fel egy nyomasmerö orat valahova. A rendszer tömitett? Azzal is lehet szivni, rendesen. Az apos masteren volt elrepedve egy gumicsö a turbo meg csak forgott forgott... Ja, es persze nem talaltak meg a bajt a "szervizben"...
Pierburg gyártmyánú, 3 vákuumcsatlakozása és egy elektromos csatlakozása van. Rá van kötve a szívócsőre és a légköri nyomásra, a harmadik kivezetése egy vmilyen szempontok szerint átalakított vákuum, ami most nem jut eszembe hova megy, de azzal vezérel. Vagy druck-labda, vagy AGR. Asszem. Fekete színű, a csatlakozó az aljára megy. Nekem a G3-ban szemből nézve a motorét bal oldalán van, a légszűrőház mögött. 30 rugó az ára. De jól hallható hangja van, ha tönkremegy, ne mlehet eltéveszteni, zizeg rendesen.
Azt kérdezném adott a 90LE-s tdi passat és azt csinálta, hogy 110-nél megállt, nem forgott mintha nem menne a turbo, leállítás/újraindítás után működött minden szépen pörgött de mintha kicsit melegebben már a tartós 140 felett mintha ki ki hagyott volna ez mi lehet, mit kellene megnézni a kompin?
bár én hüle vagyok a vw-hez de gondolom vákum vezérlésről van szó tehát az N75 valszeg a vákumkört nyitja a wastegate labda felé, ahol ő ennek hatására nyitja a turbóban a megkerűlő ágat igy valóban a kipuf gáz nem a turbina felé megy.
A turbó nyomást a MAP szenzor küldi az ECU felé. Ha az ECU úgy érzi, hogy az túl nagy akkor szól az N75-ös szelepnek, hogy nyissa ki a Wastegate szelepet?
Az N75 tulajdonképpen azzal, hogy a nagynyomást rányitja a wastegate -re ezzel ott valami nyomáskiegyenlítés miatt nyit vagy zár és a kipuf gáz nem a turbinakerék felé fog menni?
Jó az elgondolás vagy valahol rosszúl állt össze a kép?
Úgy tudtam, hogy a tűlöket jeladó piezo elektromos úton működik és így generál feszültséget a befecskendezett időpontban...
Most viszont egy olyan cikket olvastam, ahol a VW TDI-ben elektromágnesen úton mérik a befecskendezés kezdetét.... Tehát mágneses indukció alapján jön létre a feszültség...
a 110es tdi motorra milyen nagyobb turbót lehet átrakni faragás nélkül?a 1749va-nak ,ha jól tudom ugyanaz a rögzítési pontjai...:O vagy nem....☠ a gt17en vagy20on mit kell átalakítani hogy felmenjen?
Szia! Ilyen nekem is volt, akkor az jott ki, hogy egyszeruen nem ment a turbo! lehuzodott vmi *drot* (bocs, nem ertek hozza). nezesd meg olyannal, aki ert hozza! hatha.. udv sz.
garret-nek is: amikor az enyém csinált hasonlókat(erőtlen volt, főleg araszolás után), akkro adott egy ciripelő-zúgó hangot is. Kiderült, h egy vákuum-átalakító (EPC) szelep ment el sz.rni, ami elég drága játék, de utána teljesen rendbejött. Nem akartam elhinni, h dugó után ennyire sz.arkodhat és hogy az érdin nem akar felmenni. De a csere óta jó.
Sziasztok! Segitségre lenne szükségem! Nemrégen vettem egy G3 TDI-t az a baj vele,hogy emelkedön nem nagyon akar felmenni.PL.:érdi emelkedö alja 140 teteje 130 gázpedál padló mégsemmegy. Mi lehet a probléma?Előre is köszönöm a segitséget.
Hi! Semmi zizegő hang, a bowden könnyen jár és teljesen változó,hogy mikor csinálja, álltalában melegen... gondoltam már arra, hogy a ház nyomás megemelkedik, hogy talán valami lenne a visszafolyó ágban, de már kifújtam többször is és semmi változás.
Nincs véletlenúl valakinek olyan képe hogy a turbo mükódést ábrázolhassam magamnak?Vagy egy motortér fénykép amin minden csöt ki lehet venni hogy mi miért van azon a helyen és mit szolgál.Függetlenül auto tipustól..Elöre is köszi.
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy - véleményetek szerint - ha a Mercedes W124 250D motorja alacsony fordulaton (kb. 1000-1300 rpm között) 3 fokozattól felfelé gyorsításkor elég erősen rezonál (kasztnit is rázza) az alacsony vagy inkább magas előtöltésre utal, ha egyáltalán van köze hozzá az előtöltésnek. A motortatóbakok újak mindkét oldalon. Elég sok dieselem volt már eddig ez kb. a 10., de eddig ilyet nem tapasztaltam, mindegyik csendesen húzott akár 1000 rpm-től. Köszi Bocs, ha nem teljesen ide tartozik, de nem nagyon találtam aktív diesel topicot.
>Én nemnagyon értek a kocsikhoz,de azért ha szabad kérnem,mindeki tegye fel a képet a motorteréröl:)aki nem teszi...azt ugyveszem hogy az övé csunyább:))
Ertem, szoval a tied csunyabb! :) /Nem tettel fel kepet/
Bar nem gondolom, hogy ez kulonosebben szep motorter lenne, de az biztos, hogy csunya bizbazokat nem teszek bele direkt.
Egyebkent az autokrossz az komoly sarturas, teljesen mas hasznalat mint egy tuning auto. De meg ott is van egy csomo igenyes megoldas, nem kokanyolas mint a kepen lathato "legszurovedo".
Lenne egy kérdésem:1.9 Td ventoból lett 1.9 TDI (pd dugó,hajtókar,110 csúcsok,főtengely, bowdenes, 2.8 tárcsa 10-es elem,G20 1.4-1.5 bar, 60 kémény, merci teher légszűrő, lanchia them cooler, 2 gázolaj szűrő, a tanktól 2 csővel),krezi adagoló.
A hiba, hogy a fordulat 1000-ről néha 1400 áll be.Van,hogy sokat araszolok vele és utána, de van hogy vágatás uán emelkedik fel az alapjárat...(a bowden jól jár)
Én nemnagyon értek a kocsikhoz,de azért ha szabad kérnem,mindeki tegye fel a képet a motorteréröl:)aki nem teszi...azt ugyveszem hogy az övé csunyább:))
Megsugom,mert pl autocrossban egy futam alatt bekoszolodik a szürö,és ha ez rajtavan,akkor csak ezt lecseréled,akkor a szüröt nem kell két futam közt cserélni,vagy mosogatni:)
Bárdi, Unix, Láng stb. nem tartanak ilyet, bontóban csak röhögtek. Márkakereskedés 1,5 hét szállítási idővel 75 ropiban hozná. Ha vki tud ilyet gyorsabban és/vagy olcsóbban csörrentsen meg a pannon 428-9755 számon.
Szóval: 1Z-s 90lovas volt, GT17 ment rá chippel. Amikor elhoztam, akkor 1.3-volt a max nyomás, pedig csak 1.1-nek kellett volna lennie, ugye szépen állítható, a max nyomás be is lett lőve 1.1-re. Gondoltam jó lesz. De mégsem lett. Stabil mondjuk 120-on a computer szerint 0.3-nak kellene lennie a nyomásnak, a turbo meg tölt 0.6-ot. Szintén tilt a gép, amit akkor veszek észre, ha mondjuk ez a 120 után gyorsítani akarok, akkor nem megy. Ja, meg az is érdekes, hogy üresben is tudok 0.6 nyomást csinálni stabilan. De ha kicsit átírja majd nekem a chipet,hogy egyezzen részterhelésen is a nyomás, akkor OK-s lesz a gép. Remélem :) Éns semmi többet nem tuok emondani.
"Most akarom kiegészíteni egy gázpedálállás szögadóval, hogy részüzemi terhelésnél finomabb szabályozást tudjak megvalósítani, illetve meg akarom szüntetni a potit az utastérben, ezt felváltaná a vezetési stílushoz adaptívan igazodó szabályzó ketyere. "
Ha ezt megcsinálod nagyon fasza lesz és oda az egyszerüségéből adódó faszaság, márha az feltétel hogy maradjon :-)
ügyes gyerek vagy te, jól terelgeted azt a villanyt!
Csak azzal a vészleáálítási funkcióval óvatosan! Inkább csökkentsd a nyomást vagy az előgyújtás ( benzines egyáltalán?), esetleg a benyát, de ne teljes álljt parancsoljon, mert életveszélyes!!!
köszi az infót. Azért nem értettem mert például a BOSCH VP44-esét azzal fényezik (ugye az már nem él hanem idővezérlésű), hogy a mágnesszelepe olyan gyors, hogy pilot előállítására is alkalmas.
A nyomásszabályzóm vákuum aktuátoros Gt-17et működtet egy TDI-ből bányászott kétirányú szelep segítségével, továbbá a nyomásméréshez egy 1.9TDI MAP szenzorát használtam fel (thx by Atitdi). Továbbá figyeli a hűtővíz és az olajhőmérséklet értékeit, túl alacsony vízhőfok illetve túl magas víz és olajhőfok esetén korlátozza a turbonyomást 0,3 bárra. Van benne egy másik védelmi funkció is ha a szívócsőnyomás valamilyen hiba folytán túl magasra szökne akkor leállítja a motort. Most akarom kiegészíteni egy gázpedálállás szögadóval, hogy részüzemi terhelésnél finomabb szabályozást tudjak megvalósítani, illetve meg akarom szüntetni a potit az utastérben, ezt felváltaná a vezetési stílushoz adaptívan igazodó szabályzó ketyere.
Ez nagyon tetszett.......
Drag,
nem kell eröltetni ami nem működik.
Az információ jó dolog de nem minden esetben puplikus még akkor sem ha más ennek hiányában rossz döntést hoz. Én nem barátkoztam, ez üzlet . Ha tetszik jó ha nem meg kell mondani . Viszont az ilyen fokú inkorrektségtől inkább távol tartom magam .... Természetesen nem rád céloztam ezzel.....
Van valakinek tapasztalata a Papp Csabi féle vákuumos geometriavezérlő szeleppel kapcsolatban? A Krézi-féle is jó, egyszerűségében zseniális. Csak hát jobb ha hidegindításkor nyitva van a geometria, nem?
Meg lehet oldani ha nagyon akarjuk, anno mikor a tds-re tettem a mecha adagolót akkor szivtam az automatával mert abban a hitben voltam hogy a gázpedál állás poti jele kell csak neki. de tévedtem, az automata vezérlése is az edc/hdk fejről visszaérkező helyzet jeladó jelét akarja, ha az nem jön akkor vészprogram. Viszont ez a jel reprodukálható a gázpedál potiból is kis elektronika segitségével, igy menne a 30d motorral az automata váltó. De akkor már távolodunk a "faék" egyszerűségtől. Tempomat az meg külön történet, ha mecha az adagolónk akkor valami régi bowdenes megoldás jön csak szóba.
Szóval a motorom igazából még országon kivűl porosodik, elvileg pár héten belül ér haza. Ezért még nem tudtam méricskélni, igen a rail pumpa helyére szeretném feldugni, a hajtás itt is főtengely/2, a fogaskerék egy az egyben stimmel az adagoló tengelyére. A tőcsavarok 3 db valszeg nem stimmelnek, és a lyuk is jóval nagyobb mint az adagoló illeszkedő vége. Igazából az aggaszt hogy a felfele álló olajszűrő ház nem-e lessz útban, mivel az adagoló a csövekkel jóval hosszabb, ha utban van akkor ott is mókolunk valamit. Na mindegy ha itthon a motor akkor pár perc és többet tudok. Az adagoló átalakitásában és a porlasztók kiválasztásában és végül is az egész komplettírozásában van egy segítségem, a porlasztókrol egyenlőre énis annyit tudok hogy audi házba (?) valami teherautó csúcsa. De majd ugyis konkrétan beszámolok a projektről. Egyébként még nemtom mibe is kerül bele, több elképzelésem is van, attól függ játszó autó lessz vagy mindennapi. Az a baj hogy az ujabb bmw kasznik dögnehezek.
Ja, minap olvastam valahol egy totálkáros 740d-t, kicsit foglalkoztatott a gondolat hogy V8, dupla adagoló egymás mellett fogazottszíjjal hajtva, gt15 helyett kicsit nagyobb hengersoronként......kezem meg beleér a bilibe.
Nos igen, ez a szar a bmw-nél, minden kütyü a motorvezérlőn keresztül megy, és azt ha lehúzod akkor még a km óra sem műkszik. Anno a TDS-t átépítettem mecha adagólósra, de a dde-t mégsem lehetett kiiktatni az általad is emlitett dolgok miatt. Szóval bemegy a 30d is, az eredeti dde meg azt hiszi hogy ő adja a gázt pedig mégsem, és akkor megmaradnak a járulékos funkciók, az automata váltó meg felejtős. A CAN buszos fiatalabbak meg még cifrábbak.
De itt most szerencsére másról van szó, modern blokk régi kaszniba.
Ma került ez a csodálatos darab a kezembe. A magyar autótuning szakma egyik prominens képviselője, Venesz Józsi így képzeli el egy 500 lóerős autó levegőszűrő megoldását, ráadásul egy 7,5 millió forintos összértékű munka elvégzésekor!!!
A szép a dologban, hogy láttam ugyanezen autó egyéb alkatrészeit is, melyet nagy tudású és hiteles Venesz barátunk kreált: k.b. azonos színvonalon lettek megoldva azok is...
A jó isten mentsen meg mindannyiunkat az ilyenektől!!!
A Railpumpa hajtása 1-2-es a főtengelyről? És a felfogatásánál mennyi harc van, milyen adagoló házat lehetne rátenni, vagy mik a méretei a CR pumpának? A TDS adagolót felejtsd el, közvetlen motorra közvetlen adagolóból kell adagolót csinálni. V6 TDI-re már csináltam ha kell tudok segiteni ebben is. Porlasztócsúcsot is kell bele keresni valami nagyot, kamionokét szoktam betenni ilyen átalakitásokba. Kéne a CR porlasztócsúcs száma ahhoz hogy lehessen valamit keresni bele! Pl:DSLA 156P 962.(ez csak saccra egy példa fingom nincs mi van a bömösben pedig már egyszer néztük...) Ebből a DSLA a porlasztó tipuskódja, a 156 a befecskendezés szöge. Az utolsó három sorozatszám, nincs jelentősége. Olyan csúcsot kell keresni aminek szintén DSLA a kódja és a szöge 154-158 között van és nagy négyszelepes kamionban volt. A V6 MACK kamioncsúcsokkal megy...
Miért maradna el? A pilotot nem az adagoló csinálja, hanem a kétrugós (kétlépcsős) porlasztóház. Az elektromos HDK-s adagoló annyiban más egy bowdeneshez képest, hogy a mennyiséget és az előtöltést elektromosan állitja. Még 2002-ben is gyártott bowdenes adagolót a BOSCH közvetlen motorokra... A turbónyomásvezérlőd milyen paraméterek alapján dolgozik? Vákummal szabályoz?
ez így korrekt, teccik de a motorház is érdekelne nem csak a frissen porszívózott beltér;-) teccik a kéked. (látnád az én motorterem 5 éve nem volt lemosva a moci)
Azoknál a tdi-knél amiket átalakítasz bowdenesre gondolom elmarad a pilotbefecskendezés. Ez mennyivel teszi hangosabbá vagy egyenetlenebbé a motor járását?
kicsit belejavitanék, nehogymá a tds hiresen szar edc/hdk -s adagolóját, sőt mégcsak ne is elektromos adagolót, a lényeg a faék szerű egyszerűségen van. ha minden jól megy akkor még idén egy példány biztos ketyegni fog.
De az EWS nemtom mennyire gond, ahol veszem a motort ott komplett kábelköteg, összes szir-szarral ott fityeg, gyujtáskapcsoló benne a kulcs is. De a CAN busz meg egyéb okosságok miatt én inkább ezekkel nem is foglalkozom.
Azt mondod hogy olcsó a dízelkocsi fenntartása? A srácnak előtte volt egy A6 2.6 V6, visszasírja mert azzal sose volt semmi baj, és a sarki fűszeres is tudott benne gyertyát cserélni, ezzel irány a wallis ahol szintén nem értenek hozzá mert itthon nem forgalmazták a tipust...
Egyik haverom A6 2.5 TDI-je írt ki átlagfogyasztásnak 18.8-at, mondjuk autómata és kb 210 LE-re van húzva, de akkor is meglepett. Szóval a dízelből is ki lehet hozni szinte bármilyen fogyasztást:)
krezi, ha egy helyen van csak fűtve a víz és nincs keringtetve, akkor is átmelegszik a blokk rendesen?
Ha olyasmire gondolsz amit otthon elindulas elött bedugsz a kiskezeddel a 220-ba akkor nezz at az autoszerelö topikba es tedd fel ott a kerdest, bojler fütöszalbol megoldhato...
szerintem olvasd el mégegyszer. Igen amit leirtál benne van a d-kben alapban, csak a motorvezérlés kapcsolgatja ki be. Ha meg megrendeled mint "állófűtés" akkor az iDrive menüjébe bekerűl mégegy menüpont hogy te is tudd programozni. Ennyi. Túloztam az 50ft-al :-)
Én a helyedben csak a wallishoz vinném. Nincs minden bokorba gyári tesztműszer, azt kéne vallatni pedig. 740d-t csak akkor vegyél ha teli van a zsebed rendesen, mert a cimbim fél éve vett egyet 140k km-el, és azóta havi 50-100e Ft a ráköltés....
Másrészt azzal is számolj hogy városban simán benyeli a 15 litert, országút 9-10. A 2 tonna vas, az 2 tonna...
VW-knál a hengerfel kilépő vizcsonkjában van ilyen gyárilag , bontóban nem lehet komoly összeg. Szembeforditasz vele egy hagyományos fűtés nélküli csonkot azt kész a cucc 3 perc alatt. Van generátoros haverom aki tuningol generátort... és ad segitséget a bekötéséhez. Generátor gerjesztésről kapcsolnak egy relét, hogy csak akkor menjen amikor töltés is van és egy 80 fokos gombával kapcsolják ki.
Kollegám bement egy villanyszerelős boltba, vett egy 1500W-os boylerbe való cekászt, (1600ft) egy termosztátos állitható kapcsolót (kb hasonló tétel) 70-es saválló csőből csinált neki egy házat és konnektorba dugja a vasat télen. Lehet cifrázni pár száz ft-os kapcsoló órával. Reggel indulás után még egy pár percig bedugva hagyja, rákapcsolja a fűtésventit és kaparászni se kell a jeget. Az 1,5kW a tdit fél óra alatt kb 40fokra egy óra alatt 55-60fokra fűti. Északiaknál kapni blokkba a fagydugó helyére rakhatót, azok 300-400W-osak csak, a semminél több, ott egész éjszakára bedugják, akkor ér valamit. A tdi-kben gyárilag van fűtéskörben "izzitógyertya" ami a vizet melegiti, majd 50A-t vesz fel a három, ennélkül egy tdi télen menet közben kihűl... Amiben ez van 120A-os generátor van , még a 90A-os se szereti. A motorvezérlő elektronika a DF pontjáról a generátornak tudja mekkora a terhelése, és asszerint kapcsolja.Álló helyzetben , vagy más fontosabb (általad kapcsolt) fogyasztók esetén lekapcsolja őket egyenként. Hamar elfogy a 120A egy hideg téli reggelen: ülésfűtés, ablakfűtés, tükörfűtés, világitás, fűtésventillátor , utóizzitás, elektromos szervókormány, ABS, motorvezérlő, HIFI, stb... Nevetséges hogy a 21.században nincs egy ilyen kategoriájú személyautóban minimum 10kW-os generátor, meg hogy ékszijjal hajtják ezeket a szarokat. Már pedzegetik a lendkerék-generátor-öninditó öszvért, de lehet még 5 év mire megjelenik, holott 50 évvel ezelőtt is megvolt bőven minden ahhoz a technikához. Veszek egy autót ami bőven 100 ló felett van azt didergek benne télen, mert spórolnak a mérnökök. Több mint bosszantó.
Egy 3-500 wattos plusz generátorterhelést a motor alig vesz észre. Ha pl a pillanatnyi fogyasztási adatokat nézem, akkor alapjáraton fogyasztók nélkül 0,7-0,8-ról felmegy 1,1-1,2-re, ha minden létező fogyasztót bekapcsolok a kocsiban. ez olyan 600-800 watt lehet kb. max ezer! (A hátsó ablakfűtés és a ventillátor, meg a klíma áramfelvételét csak saccolom.) Egy ilyen terhelés a motornak, ahhoz képest, hogy elindulsz vele semmi. Viszont felkapcsolt fogyasztókkal percekkel korábban lesz érezhető fűtés a kocsiban, ami ennyit jelent, hogy a motor is jobban melegszik. Most akkor melyik a jobb szerinted? Lassan melegedő sokáig járó hideg motor, vagy relatív gyorsabban felmelegedő, de minimális többleterőkifejtést igénylő motor. Amúgy mivel nem magas fordulatú terhelésről van szó semmivel nem okozna nagyobb kárt, mint egy normál hidegindítás.
Különben is terhelés nélkül egy mai dizel fél óra alatt sem melegszik be, ezért nem ártana rásegíteni egy kicsit. Igaz én benzinesbe tervezném, de kedvező teszt eredmények után bármire lehetne alkalmazni.
Ez az izzítógyertás dolog érdekelne. Lehetne egy képet kapni róla!
Én olyanra gondoltam, hogy a gyertyákat egy alu hengerbe tenném Kb 50mm átmérőjű cső, nagyjából 100-150mm hosszan. Ebben lenne kettő vagy három gyetya. Az egészet a fűtőradiátor körébe szerelném és egy elektronikával vezérelném. Pl 25 fok alatt ne is kapcsoljon be, de 50-60 fokig segíthetné a melegedést. Kérdés a gyertyák mennyire bírják a hosszantartó üzemet, valamint kell-e a gyertyák köré köpenyt tenni, vagy egyből érintkezhet a hűtőközeggel. A hűtőközegben sem akarok kárt tenni. Egy merülőforralóból átalakítani jobb lehet, mint az izzítógyertya, mert az kevésbé melegszik túl, de ezt csak gondolom. Meg 12 voltos merülőforralóból sincs túl sok fajta, bár a neten egy helyen már találtam.
Üdv!!
Az volt irva a hátsó üvegre hogy diesel power és zöld szinü volt???
Mitó Gabi!!!
Mi astra gsi.n csináltuk a kat kivágást de az a legegyszerübb ha kivágjátok és beraktok egy csövet!!!!
Ha csak kiirtjátok a belét akkor elég hülye hangja lessz az üres dobnak!!!
dzsoki ha beterheled a hideg motort azzal csökkented az élettartamát, holott a melegítés egyik fő szempontja a moci kímélése lenne, ezt elbukod mert amit nyernél a réven elveszítenéd a vámon. A kellemes meleg utastér az egy más téma, az jó dolog, nem kell vakarni a jeget stb. Erre meg a Webasto naggggyon jó. Én is filóztam villanyoson, spirálja egy szűk tartályba időzítésre indulna egy villanyszivattyú később pedig az utastéri ventillátor, csak egy bazi beépített töltő kéne 220ra ami bírja azt a sok ampert (1KW 12voltnál ugye 83 Amper), vagy az egész hozzáadott rendszert 220 ról hajtani.
Hálózatról működőt mi is csináltunk régebben, elsősorban traktorokba, teherautókba. Ott egy bojler fűtése, ami pár 100 watt, 3-4 óra alatt melegített kb 40-50 fokra egy trakeszt.
Nem akksiról menne, annyira nem vagyok lámer, nem is mondtam sehol. Generátor adná az energiát, ezzel is közvetve terhelve a motort, ami emiatt is hamarabb melegszik, plusz energiát fűtéssel vezetném vissza a hűtőközegbe.
Töbször is próbáltam, hogy a hideg motor hamarabb melegszik fel, ha a "nagy"fogyasztókat bekapcsoltam melegítés közben. De ha a nagyfogyasztókat egy fűtőszállal (vagy hasonlóval) helyettesíteném, akkor a hőt visszatáplálnám a rendszerbe, így hamarabb melegszik fel. (Ennek előnyeit remélem nem kell ecsetelnem.)
Csak azt nem tudom létezik-e hasonló rendszer gyárilag, illetve nincs tapasztalatom a hatásosságáról se. Ezért érdeklődtem volna! Ha mégis van, jó lenne tudni, melyik márkában és hogyan néz ki, hátha tudnám hasznosítani.
12 voltos fűtőszál elég kevés van, az izzítógyertya pedig túl koncentrált hőt ad le. Emiatt még csak tervbe van véve egy hasonló, de a megvalósítástól messze vagyok.
Ezért kérek segítséget és kritikát is, hogy minél közelebb juthassak a megoldáshoz!
Én még olyat ismerek, h 220-ba lehet dugni, indulás előtt mondjuk 20 perccel elindítod, aztán fűt. De ha a konnektorba teszel egy időzítőt és a fűtést abba dugod bele, az mégjobb. Kicsit kényelmetlenebb eljárás, de egyszerű és elég olcsó. Az akksiról való fűtést én sem tartom túl jónak.
Van ilyen gyárilag, de azt állófűtésnek hívják és az autó űzemanyagát használja. Az elektromos teljesítmény valszeg kevés lenne felfűteni a hűtővizet 50 fokra, be már nem indulna a motor szerintem. Telente öreg Mergákhoz hirdet mindig egy faszi ilyen becsavarható fűtés gombát, de nem hinném hogy tulzottan előmelegítené a motort -20 fokban.
Egyébként a cdi mergákban és d bmw-kben benne van alapban, és fűteni kezd mikor beinditod a motort a mielöbbi üzemi hőfok érdekében. (A gyártók részéről meg egy lehúzás mikor beixeled a megrendelőlapon az állófűtést mert tulajdonképp egy 50ft-os kapcsolóval van több benne mint az alapváltozatban)
Hozzáértők véleményét szeretném kérni egy témában!
Szeretnék csinálni egy elektromos vízmelegítőt, amit a kocsi hűtőkörébe tennék be. Mindezt azért, hogy a motor hamarabb üzemi hőfokon járjon, valamint komolyabb fűtés legyen a kocsiban. A vezérlését elktronikára bíznám, és úgy képzelem 50-60 fok körül már ki lehetne kapcsolni, hogy a generátort se terhelje túl.
Azt kérdezném, hogy van-e ilyen gyárilag valahol? Mintha úgy hallottam volna, hogy dizelekben alkalmaztak már elektromos fűtést. Ez ha tényleg létezik a vízkörben van, vagy az utastéri levegőt melegíti?
Szerintetek hány wattot érdemes ilyen fűtésre áldozni? Régebben vettem egy ventilátoros beltéri fűtést, de a kocsiban lévő vezeték megolvasztásán kívül semmire sem volt jó, ezért szeretnék más fajtát konstruálni.
Fogyóeszköz ja. Igen ahogy mondták érdemes egy uj hengerfejet venni inkább. TDS nem csereszabatos.
25d/30d egy vagyon, elektronika nélkül min 2500 Eur. És ebből is van kezdeti 88 as löketű meg a késöbbi 90 es löketü. De az sem mindegy hogy 3-asból vagy 5-ösből van e kitépve a karter miatt, a váltó meg mégegy szivacs. Egy ilyen projekt ugy kezdődik hogy 1 milka.... aztán mégegy :-) Na jó azért annyi nem, de drága.
Ha az EGR-t lefalazom, ki kell valamit tisztítanom elötte ? Úgy értem, hogy ott elvileg dzsuva van, ami a lefalazás után már nem lesz. Számít valamit, ha kitakarítom ?
AFN-nél hol is van pontosan az EGR, hol keressem ?
A katalizátort, hogy kell kivenni ? Több szerelővel is beszéltem, az egyik azt mondta, hogy vág rá egy kis lyukat és kiszedi. A másik azt mondta, hogy leszedi a kat-ot és KIVEREGETI belőle ?!?!
Melyik megoldás jó ?
A középdobot nyugodtan kiszedhetem nem lesz tőle baja, illetva jobban fog menni ? A hátsó dobot mennyire szabad piszkálni ?
Rossz a nyomásmérőd, vagy csippes. 1,2-nél egyébként letilt. Nézd meg Vag-commal a nyomást (a 010-es blokkban a 3.érték), először álló motornál gyujtáson, hogy mennyiből indul, aztán menet közben. Ha nem 1000-ből indul (durván eltér pl 880mbar) akkor biztos hogy csippes. Ha mégse, és menetközben eltér a két nyomás (a MAP szenzoré és a mechanikus óráé) akkor meg kell találni melyik a rossz. Ha a belső MAP is 1,5-öt mutat és nem tilt (5.ben) akkor passz, ilyet még nem láttam. Ha tilt és sok a nyomás akkor lekormozódott a geometria.
A 320d-ben volt adagolós(VP 44-el) annak a csúcsait szerintem be lehetne rakni az 530-ba. A magasnyomású pumpa helyére meg fel lehetne tenni az adagolót. Szerintem megoldható, csak nem olcsó. V6-ra csináltam már bowdenes adagolót, szerintem hasonló jó az 530-ra is. Dolgozunk egy irható CR vezérlőelektronikán is, de valószinűleg csak jövőre lesz belőle valami. Csúcsteljesitményben azzal többet lehetne elérni.
Amenyire tudom Takinak 11-es elem Race csucs meg GT22 van... Nekem volt egy Ibi GT TDi-m AFN-es és az csinált ilyet gyári létére... A Cordi ami SXE AFN-es az 1.2 max chip elött, ki érti ezt? :)
Vegre neki alltam en is... Felraktam egy nyomasmeröt es kicsit meglepödtem. Padloval elrajtolva, neha 1,5-öt is mutatott, az 1.3-1.4 pedig stabilan meg volt ugy 2600-4200...
Az auto elvileg gyari AFN... -ez lehet? Kibontottam a vezerlöt es siman ramegy a gumicsö, semmi szelep ilyenek...
Van egy haverom aki azt mondta nekem hogy a villanyos TDI-nél az adagoló tetején a dózisálítómű kütyü környékén vagyis benne lehet variálni (odéb tenni valamit) hogy jobban menjen.A kérdésem pedig az lenne hogy ebben van e valami igazság??
Még annyit kérdeznék hogy mennyiért tudnál nekem 502-es csúcsot szerezni, vagy ha létezik már valami jobb akkor olyat????
Ha valaki esetleg interneten keresztül akarja beszerezni az új kályháját nagyon vigyázzon! Tele vannak a külföldi oldalak gyanúsan fiatal, fullosan felszerelt, makulátlan állapotú és gusztustalanul olcsó hirdetésekkel. Nehogy valaki pórul járjon és kicsalják a pénzét!
A hétvégén voltam Rábaringen,valami Ies golf gyalázta a jónépet a dízelek közt.Tud valaki erről az erőműről v.mit mondani?Naggggyon tuti a gép.Kinek fia-borja?
A korábbi olvasatokból kiindulva,beszereztem a passat mocimhoz III as golf holmikat.Köszi ati TDI!!!Igazad volt,beszéltem egy helyi szerelővel aki megnézte a dolgot és ugyanezt mondta.
Más:beszélgettetek valami "race csúcsról".Ez mit takar vil.fel valaki.
Szevasztok!
BMW E28 524td motorból mekkora teljesítmény nyerhető ki ésszerű keretek között, egy generál után? Nagyobb porlasztó csúcsok, illetve egy IC beépíthető?
Mindenfelé azt olvasom, hogy mennyire vacakok a kamrás BMW dieselek, 2000 rmp alatt halottak stb. Egyáltalán érdemes effélén gondolkodni?
Mike
Jól olvastam korábban, neked kerül be DS a régi motor helyére?
D
Az még itt van, várja hogy max jöjjön érte. Nemtom a kódját mert korrodált valamelyest a ház és lusta vagyok megtakarítani. Jó a toledoba, minimális áttételi különbségek vannak csak. Km hát passz, ebbe 74k volt az tuti a többit nemtom...
ez a 6 os a g4 böl származik gondolom aminek a külsö féltengelycsuklója nagyobb és sürübb bozdázatu ,ide átszurom az én "régi" féltengelycsuklómat ,tehát a féltengelyely rücnije egyezik?
G3ba simán beszerelhető. Adok hozzá 2 féltengelyt, önindítót, kulisszát, lendkereket 240es kuplunggal. Váltókódot később mondok, nincs most itt a kezem ügyében...
Nálam is aktuális lenne a 6 os ,megelözném a bajt inkább lecserélném. milyen áttételü ami nálad van fokozatok/ fordulat / sebesség ,tudnál pontos infót adni ? Milyen kiegészitök vannak hozzá ? G3 -ba raknám föbb müveletek eseteleg ..? most ASD 02A olajos kuplung M228 kuplung van ebben.
A 180 feletti célvonali biztos hogy hibás mérés, még 160-akat se tud az autó. A RRring fórumán is jeleztem, hogy hibás méréssel ne tegyék magukat nevetségessé,de nem vették le az időt. Amúgy csak 500nm körül van a gép,a teljesitmény az valamivel több mint 260le.
Az hibás mérés volt! Nekem is mértek már 162-es célvonalit...
Igazábol nem tom, hogy Taki elkurta vagy hagyta nyerni a 2-es Golfot... A 2-es egy 130-as PD volt GT20-al chip és kipuff tehát Taki autoja erösebb az fix!
Olyan ez mint a kocsmai verekedés: egyszer mindenki összeakad egy erősebbel... De emlitettem már az adagolon kivül nem az én munkám-bocsi csúcsokat is raktam bele...(bár négy csúcsot kicserélni nem kaland) Tudsz részleteket is, vagy csak basztatni szóltál be? :-))
Ez minden értelmes ember számára érthető. Aranyos vagy, csak áruld már el neki könyörgöm, hogy ez - ha nem is ígéret szinten - mikorra tehető a mai állás szerint! 1 hét, 8 hónap, 10 év?:D
Remélem nem az utóbbi, mert 10 év múlva már nem csak a gyíkoddal lesznek funkcionális problémáid, hanem a fejeddel meg a kezeiddel is..:))))))))))))))))
Semmi extrém , csak a golf 4 6 sebességes, haldexes, összkerekes hajtást faragtuk bele egy golf 2-esbe (tdi), de marha voltam amikor ilyesmit adott ki az agyam. Nem ér ennyi munkát egy autó sem főleg nem egy kettes golf.
Nagyfokú mázli faktor volt a dologba... 5. voltam a 4. egy Jetta lett volna de elment igy simán tovább jutó lettem, aztán a Takival mentem az elsö helyért nem kell ecsetelnem az eredményt :) a 3. helyet pedig az döntött el, hogyl kinek volt jobb az 1/4-ede... 15,9 volt a másik félnek meg 16,2 ö a chipes Leon Cupra PD volt csak lehuzta a haldex vezérlést igy mehetett 2 kerekesek között. Egyébként a multkor összekrékkel 15,4-5 körül tudott...
Amig le nem gyártok mindent addig felesleges lehoznia az autót. Amikor minden készen van, hozhatja, igy a lehető legrövidebb idő alatt fog elkészülni. Mindig jobb mintha itt állna, az autóval igy is lehet közlekedni. Rajta vagyok az ügyön de kicsi a kapacitásunk, igy kicsit csúszunk. Csak egy hosszú hétvégére megyek Norvégiába, remélem elkészül a sógi golfja, már csak a villany van vissza. Sajnos rengeteg időnket elvitte az a projekt, több szopás volt vele mint gondoltam.
Úgy látszik az antischumacher szabálymódosítások elérték céljukat.
Kár, hogy nem nyert a német idén, mert akkor előbb utobb a FIA-nak meg kellett volna húznia, hogy dízel gépekbe ültesse a pilótákat, ugyanis abban a ferrarinak nincs semmi tapasztalata! :-)))))))))))))))
Te Kopirnyusz! Engem szopathatsz, ennyi év alatt megszoktam..:))
Viszont Joe barátomat ne szívasd ,má' lécci, mert a szerencsétlen a végén skrizofén lesz, vagy felköti magát egy beáztatott kötélre!
Privát mailben vagy egy kurva sms-ben lökj már lécci neki vmi infót! 5 nap van a szeptemberből, Te meg móka mihálykodsz itt Norvégiával..:)))
Amikor ajánlottalak neki, azt mondtam, hogy nőjön köröm a gyíkomra, ha egy napot is késel, mert az nálad nem divat. Félek, hogy behajtja rajtam..:)))))))))))))))))
Meg van egy barátom, aki nagyon régi jóbarát, középiskola+katonaság. Drapál Ferencnek hívják. Gondolhatod, milyen génekkel nyomta tele a fejem 18 év alatt..
nyugi kollega a motorozás fasza dolog, vagy mexereted vagy nem. jómagam vagy 5 évig űztem és most is itt vagyok, és már megint 2 kerekűn töröm a fejem :-) A motoros az egy vércsoport, érdekes nekem RH+Motoros-Autós van:-)
Szóval akkor komolyan gondoltad azt az egész jó súly / lóerő arányt és "donor jelölt" leszel? Szerintem arra amire te akarod (csúcsforgalom), nem nekünk való már ez a dolog!
Az ilyen emberekben az tetszik igazán, az eszükbe sem jut a célszemély irányába beigért történésekkel kapcsolatban, hogy velük mindezek épp úgy megtörténhetnek! :-(
Elég paprikás a hangulat itt ckacok........ Sporttársak,van/06702940320/ boost controllers,turbónyomásállító szelep,0.5-3.0 bar nyomásig.Jó Celica,Supra,Mr2,200sx,Sylvia,Eclipse,Imreza,Lancer,Leon,Integra,Saab 9000 és megannyi turbós kocsihoz jó.6000 ft az ára.Utánvéttel 7500ft.
szerintem neked nem Feri autoja miatt kellene izgulnod! Nem is baj, hogy nem irod le, hogy merre is dolgozol a nullas mellett, még a végen felbotlanál egy lépcsőben, és ...
Nem felejtem el, mikor divatba jött a motorhaztetö elejenek a foliazasa. A sok szerencsetlen csak addig örült mig egyszer le nem akartak szedni, mert le mar nem jött... A bör ebböl a szempontbol biztos jobb lehet...
magam ele kepzeltem a dolgot, ahogy krezi meglegyezgeti varazspalcacskajat aztan -huss, husz taltos mar iszkol is el drag autojabol, aki lebityedö szaja sarkan csak annyit tud mondani "vazze".... :o))))))))
Mi bajod van a súlyommal? Meg különben is ki vagy Te , Petrochelli?
Nehogy má ne lehessen poénkodni egy kicsit...Tényleg a bizonytalanság reszkető érzése lett úrrá rajtam már hetek óta, hogy mi lesz a Feri Ibizájával! Miért olyan hihetetlen ez?(:D)
Be vagy szerva, hogy valamelyik kis csíra már megint betalál azzal, hogy a Te bíztatásodra pofázok?
A humorról nekem azt tanitották , hogy akkor vicces igazán ha nem valakinek a rovására csinálja az ember... Ugye, mert Te se birod ha valaki a súlyodat veszi célba! Ne borzold a kedélyeket feleslegesen, mert kiveszek 20 lovat az autódból!
Ha megfújják 2 barral, símán megvan annyi. Csak leesik egy idő után. Nem okoskodni akarok, csak láttam néhány TDI-t agyon reszelve, meg jelenleg is vannak körülöttem idióták szép számmal.
Legalább regisztrálok én is:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Bekap6ják,én már csak azt látom,hogy mi vagyunk a kisebbség,ha kinyitom a szám fasiszta vagyok,ha meg kitűzöm a nemzeti színű zászlót nacionalista vagyok. Mindenkitől elnézést kérek az Off-ért Bocs
Hi A moderátornak elsírta magát kerdojel barátunk,engem letiltottak a kardal szúrta át topicról,de téget figyel a Nagytestvér,az lesz a legjobb,ha vigyázol,mert törlik a nicked :DDDDDDDDDDDD
Most nézem kis módosítással (www.skodatuning.hu) mindkét link oda mutat! A www.milotec.hu -val kevertem össze! :-) Bocsi! Akkor mégis ott! Részemről még egy hibát elkövettem, nem Milotech, hanem Milotec.
Elvetemült ötletemhez szeretnék segítséget/tanácsokat kapni nálamnál okosabb és tapasztaltabb autóstársaimtól. Szóval Tőletek. Közeljövőben szeretnék vásárolni 110 pacis TDI Sharant. Nem feltétlen szeretnék a forgalmiba beírt teljesítmény értékére hagyatkozni, ezért szeretném ha esetleg leírnátok hogyan tudnám szemrevételezéssel, vásárlás közben kivitelezhető szereléssel,megkülönböztetni a 90 pacis verziót a 110 pacistól. Gondolok itt főleg motorkódra, az adagoló jellemző külső jegyeire, esetleg computeren kívülről megállapítható típusra… ja, merre bujkál a Sharanban a motorvezérlő?
Akkor már értem a vödör jeges célzást. Egy hajónál azért másabb a szitu.
("Te nem is a Vazze vagy vazze!!!" Az utóbbi Gálvögyi Show nekem is nagyon tetszett!!! Nagy általánosságban a "Vazze" nagyon bejött nekik. Nem hiszem a kezdetekkor számítottak ekkora sikerre! )
Igen, nekem is az esztétikummal van a fő problémám. Én szívesen beáldoznék Kb. plussz 2x 250mm csövet, ha oldalra csövezve meglehetne oldani. Igaz azt mondják minél rövidebb a csövezés annál jobb. ;-)
Te fő gengszter! Ne hogy azt hidd, ez egy eccerű kérdés! :-)
János szerint elég korlátozottak, az Octávia elejében, a cooler becsövezéséhez szükséges cső átvezetési pontok kialakításának lehetőségei. A Krézi által belinkelt Octin is azért oldották meg így. Le kellene szednem az Octim első lökösét, felmérni a terepet, lehetőségeket. Azonban erre sajnos jelenleg nincs időm. Azért kérdeztem BuliJoe-t hátha ők találtak már más alternatívákat.
{Ja, a Doki azt mondta a pontos címmel, parkolási lehetőségekkel téged zaklassalak.} ;-(
11*3,2-es adagoló van rajta nagyobb állitóművel, Saab IC, 502-es csúcs,GT20, mechanikus drucklabdával, 1,3 bar nyomással, kéményt nem tudom csináltak-e rá, tudtommal csip sincs benne. Amikor tőlem elvitte füstmentes volt (5.-ben 1400-ről padlózva is). Nyár elején csináltuk, nem tudom miért adja el a srác, jó volt a kocsi. Kollegám ismeretségi köréből, vette, előtte évekig volt egy srácnál, csont széria volt. Szerintem (hacsak meg nem csippezték) kb 140-150 ló között van.