Keresés

Részletes keresés

csíkos_elefánt Creative Commons License 2008.12.28 0 0 24947
Mihez milyen robbanóanyagokat használnak?
a. Amit a katona használ például műtárgyak rongálásához (híd; épület; ajtózár és zsanér; stb).
b. "Gyárilag" elkészített robbanó szerkezetekben (aknákban; gránátokban; bombákban).
Mud Rider Creative Commons License 2008.12.28 0 0 24946
Kellemes Ünnepeket és pihenést az Uraknak!

István,

Asszem az a gond, hogy nem tudja senki mi is a célja a jelenlétnek?
Talán a fedőnek a fazékon tartása az ami legjobban kifejezi, hogy miért vagyunk ott?
amint kitalálták a nagyok, hogy mit csinálnak ott, akkor lehetne azon gondolkozni hogy hogyan.

Mit értesz a a tábori erődök rendszerén?
Ellenőrző pontokat?
A jelenlegi szituban, attól tartok ez csak logisztikai nehézségeket és áldozatokat jelentene. Ez a rendszer nem igazán vált be a Szovjeteknek sem, igaz, ők sem tudták miért is vannak ott.

Előzmény: Zicherman Istvan (24927)
Plieur Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24945

Tiszteletem!

Így elképzelve milyen lehet az a hegyvidék télen - van némi tapasztalatom milyen egy másik hegyvidék télen:), nem hozható összefüggésbe az aktivizálódás a következőkkel?

-hagyományos mezőgazdaság leáll: méteres hóban nem legeltetsz, a máktól a manduláig minden hó alatt

-a helyi vallási vezetőknek több idő jut a hívek megdolgozására/ideológiai felkészítésére , úgysincs más elfoglaltságuk

-a megszálló mozgási lehetőségei korlátozottak, van hely ahova helikopteren kívül mással el nem jutsz, a saját erők viszont szépen gyalogolhatnak a hóban

-az álcázás sokkal könnyebb

Valami ilyesmi?

 

Előzmény: Zicherman Istvan (24944)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24944
Tiszteletem.

Háááát... Nem tudom.
Én itt nézegetem a helyiek által elért komolyabb eredményeket 8a Durani dinasztia és az Afgá állam megteremtéséig visszamenőleg). SZinte minden komolyabb akció és rajtaütés, hadművelet a hideg szezonban lett végrehajtva.
A meleg szezonban nem a felkelők aktivizálódnak, hanem az intervenciós erők, mivel télen nem tudnak közlekedni a terepen, mivel nem ismerik sem a barlangrendszereket, sem a hegyi átjárókat, amin a felkelők télen is közlekednek, ráadásul ekkor jut tudomásukra a legtöbb végrehajtott, végrehajtás alatt álló, vagy készülő akció. Így az intervenciós erők aktivitása szüli azt a téves elképzelést, hogy a felkelők aktivizálódnak.
Volt kivel itt megbezélni az elképzelésemet: pár helyi lakossal (M.Zoli szerintem tudja, hogy kikről beszélek), akik első kézből ismerik ezt a jelenséget.
Előzmény: Hamburger2 (24942)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24943
Nem hiszem, hogy megoldható lenne.
Egy. Ha civil alkalmazottakat hoznának oda a bázisországokból, akkor a helyiek - mivel elesnének a plussz-jövedelemtől - elkezdenének panaszkodni és hőbörögni, és úton-útfélen azt hangoztatnák, hogy: ,,Hát ennyire nm bíztok bennünk?! Hát ennyit ér nektek a barátságunk?! Hátígy csak a megszállók viselednek! Bezzeg a *** idejében (tetszés szerint bepótolható). Találnának egy rakat újságírót és európai polgárjogi nyavajgót, akiknek halvány fingjuk a Kelet idegőrlő ,,diplomáciájához".
Kettő. Ha a helyieknek fizetnének többet, legalább a felük ezt úgy fogja venni, hogy: ,,Többet fizetnek - tehát félnek és tartanak tőlünk. Ez azt jelenti, hogy gyengék."
Afganisztán történelmét már csak azért is érdemes megismerni apróbb részleteiben, mert ott az idegenek mindig akkor igyekeztek többet fizetni a helyi bennszülötteknek, amikor szarban voltak (és szinte mindig ezek az idegenpártiak kezdték a felkeléseket). A magyarázat roppant egyszerű - akinek többje van Keleten, az soha sem a pénzadó iránt lesz nagyobb hűséggel, hanem az idegenek ellenségei iránt. A magyarázat roppant egyszerű - a helyi hadúrral szemben van vezteni valója.
Így akarva-akaratlanul is - nyugati mentalitás által hajtva - a koalíciós erők hatalmas hibát követnének el a pénzdotációk és fizetések növelésével, bármennyire is paradoxon módon hangzik a dolog.
Három. Amíg legalább EGY helyinek lesz szabad bejárása a támaszpontokra - mindig lesz információ szivárgás.
Egyedüli megoldás - kitermelni saját ,,janicsárokat" arrafelé.
Előzmény: Hamburger2 (24941)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24942

Szervusz István!

 

Nekem eddig az jött le, hogy télen az aktivitás csökken Afganisztánban. Egyrészt az utánpótlás is nehezebben jut át a hó által elzárt hegyi hágókon, másrészt mindkét fél mozgása csökken. Odakint a felderítő jelentések is ezt támasztották alá. Persze a valóság időnként rácáfolt ezekre a jelentésekre, de a trend valóban az volt, hogy tavasztól élénkült meg az ellenállók tevékenysége.

 

Hamburger

Előzmény: Zicherman Istvan (24927)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24941
Sok-sok pénzzel ezt is meg lehetne oldani.
Előzmény: Zicherman Istvan (24931)
Plieur Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24940

Semmi gond, a lónak is 4 lába van és mégis elbotlik:)

A belgák amolyan mostohagyerekei a hadtörténelemnek. Az 1839-1914 közötti semlegességüket 4 hatalom garantálta: Franciaország, Oroszország, Németország, Anglia. Az 1914-es angol hadbalépés hivatalos oka éppen a belga semlegesség Németország általi megsértése volt:)

A kis Belgium meg szép csendben gyarmatositott Kongóban -komoly kis népirtással, aztán az első Vh után megkapták Ruanda és Burundi német gyarmatokat.:)

De a belgák ott voltak Waterloo-nál is, mindkét oldalon:)

Most meg igy állnak katonailag, ez csak a szárazföldi rész:)

 

http://www.mil.be/armycomp/subject/index.asp?LAN=fr&ID=150&page=3

Előzmény: Zicherman Istvan (24938)
Plieur Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24939

Pontosan, ahogy István leirta.

Ha tévedek akkor majd István kijavitja. Az első szovjet hangtompitó 1929-1931-között lett tervezve, a Nagant revolverhez, tervezők a Mitin testvérek voltak. Ők követték el később a Moszin-Nagant hangtompitott változatát is, ha jól tudom 1940-ben.

A németek egy a partizánlőszerhez hasonló megoldást alkalmaztak, volt egy SD T3-nevű hangtompitójuk a K98-ra, illetve a P08-ra is alkalmaztak hangtompitót, az SDK-t.

Az ilyen cuccokat  az SD, Gestapo, Brandenburg,  stb. alkalmazta.

Előzmény: Törölt nick (24929)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24938
Igazad van, hülyeséget írtam - nem Rotterdam akar az lenni, hanem Antverpen.:(((
No, mindegy, ezt már úgy sem tudom kimagyarázni.:)))
Előzmény: Plieur (24937)
Plieur Creative Commons License 2008.12.27 0 0 24937

Szia!

Ha az első vh-ról van szó, Rotterdam holland város, akkor a hollandok semlegesek maradtak.A belga sereg 1914-ben 6 gyalog+1 lovashadosztályból állt, 1910-ben alakitották meg a vezérkarát, 1913-ban vezették be a sorozást. És anyagi okokból heti 2 töltényt kaptak hetenként lövészetre, nehéztüzérségük nem volt , ugyanis a Krupp-nál rendelték meg.:)

Ellenük 34 német hadosztály támadott. És nem omlottak össze, lásd Anvers, Liége, Naumur-Charleroi-i csatákat.

A lakosság meg elviselte a gerillaháborúval járó megtorlásokat, már 14-től: Tamines, Visé, Auerschot, Louvain.

Szép hosszú sorok a temetőkben: Fusillé par les Allemands...

1940-től meg:

http://users.skynet.be/pierre.bachy/resistancebelge.html

Előzmény: Zicherman Istvan (24934)
Plieur Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24936

Hiába no, akkor nem fehérharisnya lesz hanem fehér rózsa vagy éjszakai boszorkány:)

 

Előzmény: Zicherman Istvan (24925)
Leotardo Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24935


He-he, az alma nem esik messze a fájától!!

Előzmény: Zicherman Istvan (24925)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24934
Röhögni fogz, de az I.VH előtt Belgiumban a gerilla hadviselés a nemzeti stratégia része volt. A mai napig elég sok belga puska kerül az aukciós házakba, amelyeken a tusán számok vannak. Ez onnan van, hogy a hadsereg mellett ott intenzíven működött a tartalékosok és fiatalság képzése, illetve minden férfi tudta, hogy a városi kapitányságon lévő fegyverlerakatban melyik az ő puskája - minden belga állapolgár, aki elérte a nagykorúságot(20-ik életév), vagy tagja volt valamely ifjúsági lövészklubnak, kapott két bronzlapocskát, amelyen rajta volt a neve, a kapitányság címe és a puskája száma.
Ennek köszönhető az, hogy a hadsereg viszonylag gyors összeomlása után (mindössze Rotterdam környékén védekezett a belga hadsereg, illetve Franciaországban harcolt), rendkívül intenzív partizán és városi partizán mozgalom alakult ki a németek hátában (franc-tireur-ök).
Ami az öregeket illeti - van elég sok feljegyzés német részről, hogy a gerillaháborúban az öregek is igen intenzíven részt vettek. Például a legidősebb franc-tireur, akit a háború után kitüntettek a francia Becsület Renddel - 101 éves volt (a nevére most nem emlékszem). Fel van jegyezve egy másik eset is, ahol két émet katonát lőttek le egy épületből. Az oda betörő német katonák csak egy agg rokkantat találtak, tolószékben, így békén hagyták. Nem hitték el, hogy köze lenne a lövöldözéshez. Amikor kiléptek az utcára - az öreg ismét lelőtt egy katonát.
A búroknál a commando-ban történő szolgálatra 60 éves koráig volt kötelezve az ember. Ettől függetlenül nem egy példát ismerünk, amikor is jóval idősebb búrok is harcoltak (meg jóval fiatalabbak is - lásd p.l. Danie Theron felderítő századát, amely kamaszkölykökből állt; ez a csapat ihlette később Baden-Powell-t a cserkész-szervezet felállítására). Több parancsnok is túl volt a 60-on (p.l. Marthinus Prinsloo, vagy a legöregebb tiszt, Snyman tábornok (1828-ban született)). Tegyük hozzá, hogy arrafelé a tábornokokat VÁLASZTOTTÁK, és nemigen volt harcálláspontjuk - mindig a csapatokkal együtt tartózkodtak (mondjuk a búrok külön tészta - náluk még az államügyészek, államtitkárok, miniszterek és elnökök is EGYSZERŰ BURGER-ként (azaz közlegényként) vonultak hadba, gyermekeikkel együtt, és már a harctéren szereztek maguknak tiszti rangot (p.l.Hertzog államügyész, Steyn oranjei elnök, Viljoen, a rendőrfőnök, a két Smuts tábornok (az egyik bíró, a másik a Volksraad népi képviselője, stb.). Sőt, talán a búrok az egyetlen olyan nép, amelynél még a köztörvényes bűnözők is kérték, hogy adjanak nekik fegyvert, és EGYETLEN olyan esetet sem ismerünk, hogy a háború alatt ezek megfutamodtak volna, vagy bűncselekményeket követtek volna el!
A SzU-ban a II.VH alatt sem volt ritkaság, hogy nagyon öregek jelentkeztek volna népfelkelőnek vagy partizánnak (számtalan fotó és feljegyzés maradt ránk). A legérdekesebb talán Daniil Jakovlevics Ivanov népfelkelő, aki 93 éves korában állt be a moszkvai népfelkelő ezredbe. Az öregen nem kicsit ámultak, amikor beállított a sorozó bizottsághoz a teljes, még cári hadseregben kapott kitüntetéseivel. Kiderült róla, hogy még az 1877-78-as orosz háborúban kezdte, utána harcolt Hiva megvívásánál, a Boxer-lázadás leverésében, az orosz-japán háborúban, majd önkéntes-ként jelentkezett előbb a Nagy háborúba, majd a polgárháborúban s harcolt. (Az öregnek külön helyet szenteltek az Orosz Állami Központi Hadtörténeti múzeumban.)
Az öregeket korai leírni. Némelyik komoly furt adhat bármely fiatalnak vagy ,,harcedzett" bakának.
Előzmény: swordmanus (24933)
swordmanus Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24933
Szia!
ma a leendő nejem családján kellett kiütéses győzelmet aratnom karácsonyi menü harcmodorban (sikerrel)! Semmi sem garantálta, hogy feljutok ide. Viszont mai nap tanulsága: remegő kezű, bottal járó nagypapa is sikerrel győzte le a célokat légpuskával ebéd (meg célzóvíz) után! kellemesen meglepett! Katonai aspektus, hogy ontopik legyek: lehet hogy nem fognak falakon átugrálni az öregek, de adott esetben, egy jó lesállásból még tudnak kellemetlenséget okozni az ellennek (akár egy AK-val, SVD-vel, bármivel). Ha meg a katonák látják: keze komolyan reszket, s mankóval is csak szép lassacskán...
Előzmény: Zicherman Istvan (24916)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24932

Világos.

Zárdugattyús puskánál mellékes a lövedéksebesség és a gáznyomás.

Köszi!

Előzmény: Zicherman Istvan (24930)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24931
Nem tudnák megoldani. Így folyamatosan szivárognak a hírek.
Előzmény: Plieur (24928)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24930
Igen. Direkt a Bramitokhoz fejlesztették ki.
Előzmény: Törölt nick (24929)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24929

Buna ziua, Plieur!

Ez a Moszin-Nagant partizánlőszer szintén csökkentett lőportöltetű?

Előzmény: Plieur (24924)
Plieur Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24928

Szia !

Keresztkérdés: meg tudnák oldani a szövetségesek hogy helyi erőkhöz tartozók se ki se be a saját támaszpontokra? Se melósok, se konyhai kisegítők.

Mert infó forrás lehet bármelykük ha megfelelő eszközökkel kezelik ( lóvé vagy zsarolás).

Előzmény: Zicherman Istvan (24927)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24927
Tél van. Afganisztánban télen mindig megnő az aktivitás (lásd: a perzsa-afgán, három angol-afgán háború, a brit Határháborúk, és szovjet-afgán háború, plussz afgán polgárháború tapasztalatai).
Ráadásul mivel a Balkánon és Oroszországban nem sikerült az iszlám ,,forradalom" exportja, most megnő az ,,önkéntesek" száma az irakiaknál és afgánoknál... Ráadásul pár év alatt az afgánoknak sikerült teljesen feltérképezni a külföldi csapatok diszlokációs helyeit és mozgását. Ez ellen van egy megoldás, de az viszont költséges - időközönként változtatni a támaszpontok helyét, illetve bevezetni a tábori erődök (más néven kirendelt vagy előretolt helyőrségek, hágó-bázisok) rendszerét, illetve a mélységi járőröket és rajdoló (portyázó) egységeket. Költséges, több szakmailag kifogástalanul képzett katonát és tisztet, illetve nagyobb veszélyt jelent, de hatásos. Néha a katonai jelenlét is sokat jelent, nem feltétlenül kell harcra gondolni.
Előzmény: Hamburger2 (24926)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24926
Afganisztánban némi időkéséssel terjednek el az iraki módszerek. Már most is látszik, hogy nő a fegyveres rajtaütések száma.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24925

Kaptam nevnapra meg az unnepekre par szines repulogepes tipuskonyvet ajandekba, meg egy repulogep modellt (jo kis I-16 Rata).

Nagy meghokkenesemre a lanyom lapozgatja mar masodik napja a konyveket, uvoltve koveteli, hogy a neten nezzunk repulogepes snitteket, rohangal a rataval a lakasban (szerencsere fembol van a modell, es tegnap eleteben eloszor nezett VEGIG egy masfeloras filmet - Richthoffenrol (,,Die rotte Baron").

Szoval - az unnepek repulogepes hangulatban tellnek. Hatalmas tapsvihart kap minden legiharc felvetel, meg takargatjuk izgalomtol a szemunket, amikor legiharc jelenetek vannak...

Eszem megall.

Plieur Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24924

Szia!

Nem kell ahhoz Vintorez, elég a klasszikus AK+PBSz kombináció, nem kell Joe-t fejbekapni, elég egypár találat lábra. Kivonva a forgalomból jó ideig.

 De lehet bármi, beleértve egy 9mm-es géppityut. Vagy egy ősi Moszin-Nagant partizánlőszerrel és 1941-es hangtompitóval:)

Szóval nem kell mindjárt csúcstechnikában gondolkodni.

És Abdul is megtanulhat jól lőni.

Mondjuk saját kerülete Baghdadban.

A helyszint kiválaszthatja, a lőtávolságot kiméri, a fegyóját belövi erre a távra, stb., stb.

Kellemes ünnepeket!

 

 

Előzmény: Törölt nick (24921)
Yoshi Creative Commons License 2008.12.26 0 0 24923
történetesen leírtál 2 kőkemény indokot az eszköz _ellen_

kitalálod, melyikek azok?
Előzmény: Törölt nick (24922)
Plieur Creative Commons License 2008.12.25 0 0 24920

Dehogy van ez elkapkodva.

Holnap nem leszek gépközelben:)

Sok boldog névnapot!

 

Előzmény: Dobri (24918)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.25 0 0 24919
hamarossan a szülinapunk is itt lesz!
.........................
...és egyáltalán nem örülök neki...
Előzmény: Dobri (24918)
Dobri Creative Commons License 2008.12.25 0 0 24918

Hát igen,István 26.-án,János meg 27.-én van.

Kicsit elkapkodták a fiuk.:)

Druszám,hamarossan a szülinapunk is itt lesz!

Előzmény: Zicherman Istvan (24916)
Plieur Creative Commons License 2008.12.25 0 0 24917

Sok-sok boldog névnapot !

 

Előzmény: Zicherman Istvan (24916)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.25 0 0 24916
Igen? Az nem 26-án van?
Előzmény: swordmanus (24915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!