180e-es szervízt csináltatott már valaki 2010es 1.4B-en? Kb mennyibe kerülhet? Szervizenként lehet különbség? Tudtok valami nem lehúzós szerizt? Köszi a válaszokat.
Viszont a kombik fogyasztás a teljes sokaságon belül 7,46 L/100 km, ez azt jelenti, hogy nincs érdemi eltérés a teljes flotta fogyasztásához képest (7,44 L/100 km), tehát a kombik nem fogyasztanak többet mint az ötajtósók, a gyári adat hibás lehet a fogyasztást illetően.
A súlykülönbség nem indokol ekkora mértékű fogyasztás különbséget, városi, országúti forgalomban sem hiszem a légellenállás ekkora különbséget okozna (a fogyasztást mérő teszt ciklusban elég kevés a nagy sebességű haladás).
Ha tényleg 10 %-os a gyári fogyasztási adatok különbsége, akkor csak arra tudok tippelni, hogy más lehet az ötajtós és a kombi kivitelű autók végáttétele.
érdeklődnék, hogy KIA CEED 2009-es autóhoz keresek kuplung pedál tartó konzolt, mert az enyém elrepedt és cserélni kell. Nézegettem a neten bontókat, még nem válaszoltak. Érdeklődnék, hogy nem tudtok valami jó bontót, ami megbízható és postáz is? Mert gondolom az új alkatrész ára horribilis... Köszönöm előre is!
A gyári adat szerint is ~8-10% a többletfogyasztás. Az meg azért már jelentős szerintem, főleg ha felesleges. Lehet én vagyok szarrágó a fogyasztást tekintve, de feleslegesen egy deci is sok :) A súly mellé még azért nagyobb sebességnél bejátszik a légellenállás is. Bár kétségtelen évi 10e km-nél nem tűnik soknak, de 20-30e km-nél már jelentős tétel. Azokra a ritka alkalmakra meg amikor kell, legfeljebb lefektetem az ülést oszt' csókolom. A fordom az kombi volt, imádnivaló a hely benne az tény. Az első 2-3 évben ki is használtam, azért vettem. Utána meg ugye (milyen az ember) mindig teli volt valami szarral, autó porszívó, tisztítóeszközök garmadája, szerszámos táska, műszerek mindig benne maradtak valahogy. Sok-sok apróság, de együtt már jelentős felesleges súly, +1 személy. Nem beszélve nyaraláskor a "fér még vigyük ezt is hátha kell" (nem kellett) női hozzáálásról :)
Erre az igénybevételre valóban jobb a benzines, azon belül megfelel neked az 1.4-es verzió. A kombi üresen nem sokkal nehezebb az ötajtósnál, tehát ha nem felejted benne a nagyi komódját, akkor nem jelent érdemi többletfogyasztást a kombi verzió.
Gázszettel autót csak alapos átvizsgálás után szabad megvenni (bár ez a gázszet nélküli autókra is igaz).
Tudni kéne, hogy milyen célra, mekkora éves használatra keresed az autót.
Mivel főként kombikat nézel, ezért feltételezem a gyakori megpakolást bőséges cuccal. Na, ezt az 1,4-es nem fogja szeretni.
A nagyobb teljesítményű verziók között pedig általában az dönt, hogy évente mennyit mentek az autóval. Éves 18-20 ekm körül már érdemes dízelt nézni, alatta általában a benzines jön ki gazdaságosabbra.
Emellett egy 200 ekm körüli futásteljesítményű autó megvásárlása esetén legyen a zsebben legalább 100-150 eft tartalék pénz az esetleges letérdelések javíttatása érdekében.
Mentem egy jó 100-ast ismét az említett új Ceed-el. Ami feltűnt ill. fel sem tűnt a start-stop működése annyira profin és csendben dolgozik, hogy észre sem venni! Ez meglepett mert más autókban nem tűnt ez ilyen finomnak. A másik a kormányzás; ismét megemlítem normál állásban olyan könnyű amaz mint az enyém komfortban ill. picit direktebb. Nyilván gokartos érzést nem kell várni de ezt még lehetne javítani de így sem rossz.
Ez nem Kia specifikus tanács, inkább egy jó állapotú benzines, és szereltesd bele te a gázt. 250-300e km-es commonrail dízelhez meg én nem vagyok elég bátor.
Autócserén goldolkozom, és a választás Kia Ceed Kombira esett. Főbb alternativa elsősorban benzin-gáz üzemü autó, de egy dízelen is elgondolkodnék a hahu ajánlatait nézve.
Meg vagyok elégedve!! És ez nagy szó nálam. Ez az 5 lityi vegyes fogyasztás nagyon biztató. Számolva is ennyi, komputer is ennyit mutat. Le a kalappal. És még van mit finomítani, még nem mindig úgy pakolom a sebességeket mint kellene. Na majd ráérzek teljesen. Van a motorban szufla elég ehhez a kasznihoz, pályán is oda lehet lépni rendesen. Tetszik, hogy 170-nél forog 3000-et, a ford 150-nél pörgött ennyit. A belső hangszigetelés is jobb, sokkal halkabb. Remek választás volt ez a KIA.
A Kia majd ad egy árajánlatot ès majd kérek egy másikat is egy másik szervizből. Ha megvan majd kitalaláljuk a pénzügyi tanácsadómmval. A fékrendszer azért eléggé fontos dolog. Nem szivesen rakatnék bele valami olcsó, nem jő cuccot.
Ha erre már épp nem fog élni a gari (a 7 év csak nemrégóta van nem?) akkor én egy féknél (és kb bármi másnál is) már megelégednék egy olcsóbb verzióval...
Bár most a kocsinknál úgy lett pont ez, hogy féktárcsa már utángyártott, de a betét gyári! (de én márkaszervizbe hordom, mert 15 éve hibátlanul és korrektül dolgoznak... de ez egy Honda szerviz)
Szóval ha még hosszú távon tervezel az autóval, akkor a legtöbb esetben azért jobb minőségűek a gyári alkatrészek, de lehet, h egy nem márkaszerviz olcsóbban adja, olcsóbban cserélii, ami jó választás... szóval nem biztos, hogy megéri pl a fékbetét minőségén spórolni (ésszerű kereteken belül persze :D)!
Teljesen igazad van ebben. A szervizbe ahová a hordtam az autóimát 40 körül mondták. Meglátjuk mit mondanak majd a Kiaban. Viszint az autó már öt éves lesz és egy darabig nem tervezzük a cseréjét, igy nem tudom nem-e az olcsóbbat kellene választanunk. Na, de azt sem tudom, hogy az ország amelyikben élünk jelenleg mennyire kukacoskodna, ha nem Kia szerviz csinálná.
ELVILEG ilyenkor a garancia csak arra a részre veszti érvényét amit nem márkaszervizben javítottak/cseréltek...
de azért szerintem ebből könnyen vitaforrás lehet... pl nem gyári a fékbetét, akkor azt egy átrozsdásodással vagy a turbó szétmenésével persze nehéz összefüggésbe hozni, de egy elfáradt féltengellyel már vitatkozni fognak...
de ha korrektnek tűnik a márkakereskedő ára a fékre (nem egy számla nélküli mekkelekhez, hanem egy "rendes-nemmárka" szerviz áfás/saját munkájára garanciás árához képest) akkor én nem spórolnék ezen...
mert azért ha sokkal olcsóbban csinálja meg valaki az elvileg úgy lehet, hogy nem áfás (ok, ez fáj a legkevésbé amíg nincs gond a munkájával), szarabb minőségben olcsóbb alapanyaggal dolgozik, nem vállal a munkára garanciát... tehát lehet, hogy többet vesztes hosszú távon, mint nyersz...
Sok választási lehetőségem nincs. A közelben csak egy márka szerviz van.
Na de be is mentem tegnap oda, megérdeklődtem a dolgokat. Szerintem korrekt volt a fickó. A szervizre, vagy vizsgálatra azt mondta, hogy 50-ből kijön. A fékekre meg majd adnak árajánlatot. Arra azt mondta, hogy akár 100 ezer is lehet, attól függően, hogy miket kell még cserélni. Viszont azt máshol is lehet szereltetni, mert nem számít a garanciánál. Ez valóban igy lenne?
1.4 benzines,a feles jelzésig lassan utána picit gyorsabban mér az analóg,mikor nullát ír ki a müszer és felszóllít a tankolásra akkor nekem 45-46 liter megy bele,kb 700 km-ert megyek el ennyivel,de ha megnézed leállítás után,hogy hol a mutató akkor simán lehet még benne 7-8 liter.
5000 km után a fogyasztás 6.2 de ez inkább elővárosi forgalom,semmi dugó,kevés autopálya/m0/.
Nekem azt mondták a kereskedésben,hogy pár ezer km-ig ne pörgessem 4000 fölé a fordulatszámot......
Idestova 3 hetes lesz a járgány, igaz enyém dízel. Az első 500 km-en elég sokat fogyasztott, igaz sokat városoztam is, kb. felét. De az analóg szintjelző nekem normálisan működött, sőt! Mintha a felső tartományban lassabban ment volna le mint a fordnál.
Hogy mennyi ideig járódik be? A leírásban azt olvastam, hogy igazán nem kell bejáratni, de 2000 km-ig ne tempomatozzunk, hanem változó fordulaton járassuk a motort. Nekem a computer 5,2-t mutatott, a számolt is annyi lett. Most 5-öt mutat, holnapután tankolok, majd meglátom mit mutat. Azután irány a pálya...
Nah, idestova bő 1 hónapja, hogy megvan a Cee'd-em, 1.4 benyás :) Nagyon szeretem és full meg vagyok vele elégedve, azonban lenne 1-2 kérdésem, hátha ti rutinosabbak vagytok ebben, elsősorban az ilyennel rendelkezők.
1. Az mitől van, hogy az analóg üzemanyagszintjelző-pálca úgy megy lefelé, mint a fene? :( És sajna ott is marad. Ezt főleg rövid távoknál tapasztalom, és dühítő, mert olyan az érzésem, mintha kétszámjegyű fogyasztása lenne, miközben a computer 7.6-ot ír ki átlagnak (nem sokkal az első 1000 km után nem is rossz). Nem vezetek hülyén, igyekszem azért a fogyasztásra is odafigyelni.
Bár hosszabb távoknál szerencsére beáll normálisba a pálca, de minta jobban fogyasztana, mint az előző autóm (I-es Megane, az is benyás volt, és jobban fogyasztott, 8.5 megvolt városban), tehát vagy a pálca, vagy a computer hazudik.
Kérdés még: a kézikönyvben azt írták, hogy 53 literes a tank térfogata. Én kevesebbnek érzem, attól félek, hogy nincs 50 liter, max olyan 45 körül. Igaz, még nem tankoltam tele egyszer sem, így nem tudom ténylegesen mennyi megy bele. Nektek hány km körül van 1 teletankkal a hatótáv? Elvileg valahol 650-700 km között kell mozognia, csakhogy a gyújtásoknál és hideg motornál 2-3 km el szokott veszni simán a computer által jelzettből, és ha valójában- az esetleges kis tank miatt- csak 450-500 km nagyon fika lenne.
Illetve az üzemanyag-szintjelzőn két fehér csík között nagyjából hány km telik el? Ha jól számoltam, összesen 12 fehér csík van 0 és I között.
Más különbség nincsen a kormányzás azon túl, hogy könnyebb tényleg direktebb lett. Talán még annyi, hogy az enyémet icipicit erősebbnek érzem. Bár az egy bejáratós gép az enyém már 20e körül jár. (Na meg azért az UEFA szériát szépen felszerelték hasznos extrákkal....)
Az enyém is facelift előtti, és túl könnyűnek nem mondanám a kormányzást én sem. Előfordul néha néha, hogy komfort módban is használom (főleg ha sokat kell parkolgatni, manőverezgetni).
Más különbséget is észrevettél? A marketing anyagok szerint, elvileg csendesebb a facelift utánni verzió. Meg ez már elvileg EURO6, a miénk EURO5, bár
ez nem tudom mennyire befolyásolja a motor karakterét.
Minap mentem egy vadiúj Ceed-el. Ugyan úgy 1,6 GDI mint az enyém csak az UEFA Limitált verzió és SW. A lényeg, hogy a tulaj normál állásban használja a kormányt és én is. Ami elinduláskor azonnal feltűnt, hogy az ő autóján határozottan könnyebb volt a kormányzás normál állásban. Ez normális? Az én autóm még a facelift előtti.
(sok cikket/tesztet is olvastam a ceed-ről és sok helyen megemlítették, hogy (túl) könnyű a kormányzás és én mindig csodálkoztam ezen mert az enyémet nem érzem ilyennek)
akkor írj rá legalább két szervizre/márkakereskedőre, hogy melyik mit mond ezekre a kérdésekre, bár sztem a kötelező szervizelés előírásaiban (mikor, kötelezően miket és milyen idő/km intervallumon belül) nem lehet semmi különbség, szóval elvileg max a munkadíjban lehet difi vagy ha egyik drágábban ad x (olaj, fékbetét, szűrők stb) alkatrészt mint a másik...
azt pl tudom (ezt írták anno egy márkaszervizből a kérdésemre), hogy kiacarensnél a garis időszak alatt kötelezőkön csak ezek jönnek elő
olaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő fékfolyadék, fagyálló és üzemanyagszűrőcsere van, a többi az kopásfüggő... szóval nagy csodák nem lehetnek... elvileg... de - sajnos - az aggodalmad sem véletlen... :/
Igazad van, csak találkoztam már olyannal, hogy pofátlanul átverik az embert márkaszervizben is és ezért gondoltam, hogy megkérdezem itt. Sajnos vannak rossz tapasztalataim.
van egy 2012.01. hói ceedem, amit rendszeresen decemberben látott szerviz. A kocsi külföldi, én is külföldön lakom, viszont gondolkodom, hogy szeptemberben itthon elviszem egy márka szervizbe, mert itt sokkal olcsóbb, mint kint és ugy is itthon vagyunk. Kérdésem az lenne, hogy meglehet-e csináltatni szerintetek három hónappal korábban a kötelező vizsgálatot? És még azt is szeretnén megkérdezni, hogy az ötéves vizsgán miket csinálnak a kocsin? Valamint hogy mennyibe kerül a szervízben a fékek lecserélése?
Köszönöm a választ, közben meg is van a diagnózis, ami a következő:
Szakszervízben első körben hűtőgáz ellenőrzés, eredmény: nincs gáz. A következő lépésben pedig kiderült, hogy maga a klímahűtő adta meg magát, ott ment el a gáz. A szerelő azonnal mutatta, hogy a hűtő alján látható az olajfolyás, annak az olajnak a nyoma, ami a hűtőgázban van és ugye a kompresszort hivatott kenni. Ezen túl magán a hűtőtesten a bordák pár helyen legalul hiányoztak, ennek az oka pedig korrózió!
Egyszerűen ahogyan szerelő fogalmazott megette az idő, a só. A kocsi első szériás Ceed (2006. decemberi gyártású, 2007. januárban kapta az első forgalmit) januárban lesz 10 éves és nem garázsban tartott, végig a szabad ég alatt aludt. Jó tudni a márkatársaknak, hogy a klímahűtőnél ez előfordulhat ahogy mondták, nem jellemző hiba, de előfordulhat. A korrózió szép lassan megeszi a milliméter vékonyságú hűtőbordákat, ami pedig elér egy olyan szintet, hogy a normál üzemű rezonanciáktól egyszerűen letörik, elhagyod és az így keletkezett sérülésen elengedi a rendszer a gázt. A mi esetünkben a hűtő legalján egy kb 8 milliméteres részen teljesen hiányzott 2-3 bordarész.
Azt is hozzátették kérdésemre, hogy a vízhűtőnél ilyennel még nem találkoztak.
Nyilván egy ilyen meghibásodás sosem jön jól, de öröm az ürömben két dolog:
1. A klímarendszer gyári védelemmel van ellátva, hogy milyennel azt ne kérdezzétek, de lényeg, ha elmegy a gáz, ami a kenést szolgáló olajat is tartalmazza, a kompresszort nem enegedi elindulni, így az a veszély nem fenyget, hogy emiatt kinyírodik az egyébként combos alkatrészárú eszköz.
2. Bár a gyári klímahűtő 140-160 ezer lenne, kíváló minőségű utángyártottak vannak már (ebből a szempontból üdvös, ha egy típus már 10 éves) nekem 54 ezerért javasoltak, amit el is fogadtam.
A munka vele viszont időigényes kb egy nap, amire ki, illetve az újat visszaszerelik, amit 13 ezres szakszervízes rezsióradíjjal számolva azért ki lehet bírni mosolygás nélkül.
Egyébként egy szavam nem lehet, mert az autó, mint említettem 10 éves lesz januárban, első tulajdonosa vagyok, most van benne 145 ezer km, amit napi szinten főleg elővárosi közlekedésben használunk és mindeddig az éves oljacserén kívül, no meg persze fékbetét, gumi, mindösszesen stabilizátor cserére szorult, ami pár tízezres tétel. (Ebből a fele a garanciális időszak alatt és szinten gari alatt volt egy kuplung kinyomócsapágy csere, amikor nem csak a csapágyat, hanem a szerkezetet is cserélték gariban ez 60 ezer km-nél volt)
Ehhez adalék még néhány adat: a gyári tompított fényszorók 4 év után mentek ki benne előszőr néhány hónapos különbséggel, a féklámpa, irányjelző és tolatóizzók, mind a mai napig a gyáriak (!) a gyári fékbetéteket 90 ezernél kellett cserélni először, a gyári akksi tavaly ősszel 8 év szolgálat után hunyt el.
Összefoglalva személyes véleményem, hogy tapasztalásom, no meg a fenti számok tükrében is kategóriájában a Ceed átlagon felüli műszaki minőséget képvisel, mind a a megbízhatóság, mind pedig a tartósság tekintetében!
Klímameghibásodással kapcsolatban lenne kérdésem, hátha valakinek van ötlete, vagy tapasztalata elsődlegesen:
A probléma a következő: 2077-es 1,6 CRDi Ceedban a klíma egyik pillanatról a másikra megállt. Normél "manuél klímáról van szó. Ellenőriztem a motortérben is járó motornál, bekapcsolt klíma mellet nem is indul be a kompresszor. Reggel még ment, délután már nem. Előtte semmilyen hibát nem produkált, korábban sosem volt vele gond, gázt 2 éve kapott, azóta tökéletesen működött.
Persze első körben viszem klímáshoz, csak előtte érdeklődnék van valakinek ötlete mi lehet a gond, vagy van tudomása esetleg klíma tipushibáról bárkinek?
2x tankoltam, első 6,14 l/100km, második 4,64 l/100km. Ez jelenleg 5,2-es átlag. A komputer is ennyit ír. Hazaérek újra tankolok, a komputer most már csak 5,1-et mutat.
szia azt írod a fagyi számolás alapján ~ 4.7 liter, a kompjuter mennyinek írta az átlagot? mert egyik autónál 4.4 másiknál 5.2 is megjelenhet :) holott a számolt 4.7 körüli.
Igen, igazad van. Elég benzines a fílingje. Tetszik. Ha meleg, meg nem mondod mellette állva, hogy dízel (túlzás). Jó hangja van na. Nem tudom ha bekopik utána milyen lesz a hangja, de most még nagyon ott van. Én a fogyasztás miatt vagyok dízel hívő. Valamiért ez a heppem (ne röhögj), dinamikusan menni alacsony fogyasztáson. És eddig úgy érzem ezzel is menni fog. A pályás fogyasztás még nagyon kíváncsivá tesz, abban jobbnak kell lennie mint a Bordnak, nincs mese. Eddig elégedett vagyok, és az nagy szó! Na indulok is és meghajtom a kicsikét egy Szeged-Balaton-Őrség-Bakony-Győr-Szeged útvonalon.
Valószínűleg igazad van. Erre már én is gondoltam. De ezekre tényleg szükségem van, a mostani autómon is van horog mert van utánfutóm, és tetőcsomagtartó is kell a tetőboxhoz (nyaraláshoz kellett eddig, mert kicsi volt a Lacetti csomagtere, ez lehet nem kell ezután) , meg a bicajhordáshoz (tetőtartóm van a bicajhoz, de már egy ideje gondolkodom a horogra szerelhető tartón). Ugyanígy vagyok a téli kerékszettel is. Elvből nem szeretem szezononként le-fel tetetni a gumit a felnire, meg nem is megyek annyit, hogy 1-2 szezon alatt lefussam a gumikat. Pláne azért alkudtam ezt is bele, mert hamarosan itt a tél és nem szeretnék téli kerekek után futni, éppen elég lesz megszokni az új kocsit, meg a sok hercehurcát elintézni a kocsiváltással. Itt csak az volt a bibi, hogy kell a nyomásszenzor ebbe a ceed-be, így hát erre alkudtam. Mivel a kereskedő szerint nincs különbség a lemez és az alufelni között árban, ezért aluszett lesz, de nem olyan, mint a gyári felni, valami egyszerűbb típus. Amúgy a mozgástere nem tudom mekkora, mert a megrendelőre a gyári vonóhorog és tetőcsomagtartó cikkszámai kerültek fel. A horog annyiba fog kerülni felszerelve, mint a négy komplett télikerék! Vannak árak! :-((
kösz az infót! utálok így körbejárni alkudozni, de én is megteszem ha azt érzem, ha kell :)
Ok, mondjuk Nálad sztem az is bennevolt az átlagosnál nagyobb %-ban, hogy sok olyan dolgot kértél pluszban ami nem az autó alapfelszereltsége, tehát a kereskedőnek (ha akarja) több a mozgástere, külön is be tudja ezeket rendelni, így nem köti annyira a kezét az importőr "minimumára"!
Fogyasztás: 746 km-et csavartam bele, teliről indultam, 34,65L-t tankoltam, így 4,64 l/100km a fogyasztás. Baráti!! Pedig az utazósebességem 120-140 között volt ahol lehetett. NAGYON TETSZIK!
Tempomatot is sikerült használni a leírásotok alapján, nem is értem miért nem ment odafelé...valamit elbénáztam :)
Az úttartása jobb mint a fordnak, kanyarokat jobban lehet izomból venni. Álom, ahogyan gyorsul 6-ba is 130-nál. Szóval kezdek nagyon összebarátkozni. A héten még belecsavarok 800km-et és jöhet a pálya.
A fogyasztást még tuttira tudom lejjebb vinni, mert a váltásokat még néha fordosra veszem...A váltó egyébként nagyon pöpec, pedig a fordé is jó volt, de ez! Szóval alakul a szerelem, de nagyon.
Nem bemutató autó. Pont ezért nincs még meg. Júni végén írtuk meg a megrendelőt, elvileg valamivel több, mint egy hónapot mondott rá a kereskedő. Hétvégén néztem el feléjük, még nem jött meg. Igazából "megversenyeztettem" 3 kereskedőt, mondtam milyen felszereltséget szeretnék, plusz még mit kérek hozzá (vonóhorog, téli kerékgarnitúra alufelnivel, nyomásszenzorral, tetőcsomagtartó, szőnyeg). Aztán mikor jöttek az ajánlatok, vissza-visszajártam hozzájuk. Volt olyan hely, ahol 3-4 alkalommal is voltam. Lehet már elkívántak a fenébe, de az én pénzemről van szó. Volt egy kitűzött összeg, a végén ott írtuk meg a megrendelőt, ahol addig lementek az árral. Mindenki el akar adni és tőrdöfés nekik ha azt mondod, hogy a konkurencia odaadja X pénzért, vagy azt, hogy ott is ilyen ajánlatot kaptam, de ott még kapok hozzá ezt meg ezt az árban. :-) Tíz éve a Lacettit is így vettem. Ott is összejött kb ez a 20%, a végén már flottakedvezmény is szerepelt a papíron.:-)
Lehúzod a belső gombot, azzal bekapcsolod, ( felfelé a sebességhatárolót kapcsolnád be, azt ne tedd :) ) megjelenik egy zöld sebességmérő ikon a műszerfalon, aztán a külsőt lehúzod, azzal beállítod a kívánt sebességet, ekkor az előbbi ikon mellett megjelenik a set felirat, és működik, ettől kezdve a +/- gomb értelemszerű, a jobb fenti kör jelzésű gomb elengedi a sebességet, res visszaáll az utolsőra set mindig az aktuális sebességet állítja be. Ja és fék-kuplung szintén elengedi a beállítottt sebességet.
1. A baloldali gombot billentsd lefelé. Ezzel bekapcsolod a tempomatot és a műszerfalon felgyullad a tempomat jelzés zöld piktogramja.
2. A jobboldali gombot billentsd lefelé a (SET- állás irányába) amikor olyan sebességgel halad az autód, amivel folyamatosan haladni szeretnél. Ettől kezdve a tempomat viszi az autót. A műszerfalon a SET jelzés zölden világít.
3. Ha növelni szeretnéd a beállított sebességet, tartsd 2 másodpercnél hosszabban a RES+ felirat irányába a gombot, ha lassítani szeretnéd, akkor a SET- irányába. Két másodpercenként 5 km/h-val növeli vagy csökkenti a beállított sebességet.
4. Ha a fékre lépsz vagy megnyomod a RES+ feletti O jelzésű gombot, a tempomat kiold.
5. Újra aktiválni a jobboldali gomb RES+ irányába történő billentésével tudod.
6. Ha bekapcsolt tempomat mellett a gázra lépsz, az autó gyorsulni fog, ha leveszed a gázról a lábad, a tempomat visszaálítja a kocsi sebességét az eredetileg beállított sebességre.
De sebaj. Nem 70-nél teszem 6-ba, de ha visszalassul nem gond neki tartani, semmi brummogó hangja nincs mint alacsony fordulaton jellemző a dízelekre. 5-nél 110-en már a fogysztás az egekben van. Amit megfigyeltem, hogy 90-nél nem veszek észre nagy különbséget gyorsításban 5 és 6 között. 4 az már igen, ott odabasz rendesen, de az 5, az számomra furcsa.
Nem beszélve arról, hogy 90-nél már jelzi, hogy váltsak fel 6-ba...ahogy látom, 1200-1500 fordulat között van mindez.
De mint írtam, a tapasztalat még új és változó....
Inkább írd le, hogy a tempomatot hogy kell használni, mert nincs nálam leírás, elektronikusan meg nincs meg.
és ez nem bemutatóautó volt? mert ha nem, akkor a 9,2 az elég jó... asszem én tapsikolnék ha ennyit kapnék ha majd a gyári akción kívül eljön az ideje!
én itt eddig kedvezmények - 5%nál lényegesen nagyobbat újra nem olvastam, még raktáron lévőre sem... (vw-nél láttam már ennél többet is... de kiánál még nem...)
Dokeee: hogy a vezetőnek mi jó az csak a vezető tudja... szóval a vezetési stílusokon kár vitázni, mert szubjektív... :) de az alacsony fordulat amúgy (sztem, laikusként :D) nem biztos, hogy rosszat tesz az autónak ha épp egy vízszintes autóúton kényelmesen tempomattal kocsikázol...
Már annyit beszéltek itt százalékokról, hát kiszámoltam én is mennyi az annyi: a listaárból levont akciókon és kedvezményeken felül még 9,2% az én alkum. Így összesen a listaárból -22% lett.
Hülyén vezeted te azt az autót, ha kicsit élvezetesen akarsz menni, akkor 110-nél tolj egy 5-öst, 140-nél meg egy 6-ost :). Túl jó ez a kis motor a buziskodáshoz.
Értékesítő mondja, hogy van kettős tömegű. Én mondom, hogy a fórum társak állítják, hogy nincs...:)
Erre egy friss autónak alváz szám alapján megnézték és NINCS KETTŐS TÖMEGŰ az 1.6CRDI-ben. :)
Nekem is azt mondták, hogy a részecskeszűrőre és a turbóra is természetesen vonatkozik a garancia, ha a gari még érvényes (garis feltételek megléte esetén).
5.2millát kaptam egy 1.6crdi-re LX+Exlusive csomag.
Érdekesség képpen megnéztem az 1.6 GDI-t, az 4.8 lenne.
(off: És mivel a kereskedés egyben van a Suzukival, megnéztem egy Vitara-t. Azért nem rossz kis autó az sem :))
Ford újkori fogyasztása volt annyival kevesebb? Tudniillik minden nyers motor többet fogyaszt, még szoftveresen is beleavatkoznak adott km-állásig. Chevynél 15000 km körül volt a fogyasztáscsökkenés.
Hajnalban indultam, az utolsó 100-on kellett picit ablakot ereszteni. Ja és a fordban (az kombi volt (+2-3 deci), ez nem) is csak akkor klímáztam ha muszáj volt már, egyébként ablakot nyitogattam. Szerintem kb. fél lityivel több lesz a fogyasztás...és nem tudom mi indokolja...
"Nekem azt mindták az 1.6 crdi-ben van kettős tömegű, 150-200ekm az átlagos élettartama. Legalábbis telefonon ma az értékesítő azt mondta"
nem kellene azzal az ertekesitovel szobaallni nem kompetens, talan mas markatol jott at olyanrol mar hallottam hogy valaki szerint van a ceed-ben kettostomegu de olyanrol meg nem hallottam aki hallott volna arrol hogy az meghibasodott volna
Nekem meg azt mondták, hogy nincs kettős tömegű........idézet a levélből:
"Nincs kettős tömegű lendkerék az autóban. Nincs külön adalék a regenerációhoz, a gápjármű automatikusan indítja a regenerációt. A TPMS nem kikapcsolható."
Cikkben én is olvastam, hogy van... én már senkinek nem hiszek, mert tegnap derült ki, hogy a fordban is volt már részecskeszűrő (katalizátorral egybe). A 2 hónappal előbbiben még nem volt, de az enyémben már igen (2008 április)....
Más, az új KIA-m :)
Ma sikerült egyben 400km-et lecsavarnom országúton. Az 5. fokozatot nem is értem minek van, rövid nagyon. A 6. bámulatos. 70-től használható, 90-től meg már vadállat módjára gyorsul is ( na jó 100-tól).
A fogyasztással viszont nem vagyok elégedett. 5,5-öt mutat komputer, az olyan 5,7 körüli lehet. Ilyen úton a ford 5 alatt evett ha nem mentem 120 fölé. Márpedig most sem mentem. Legalábbis tartósan. Az igaz, hogy a dinamikáját kihasználom/élvezem ha beleszorulok az ülésbe, de annyit ekkora úton nem jelenthet. Klíma nem ment, mert a jobb oldali két ablak résre nyitva nekem tökéletes levegőmozgást adott délelőtt. Szóval fogyasztás...Lakva ismeri meg az ember a másikat, innentől az 5. fokozat felejtős lesz számomra.
Tempomatot 2x akartam bekapcsolni, de nem sikerült.....csak el kell olvasnom a leírást +1x :) Olyan rosszul van leírva. Fordnál nem is kellett olvasni. Ha benyomta a paraszt tartotta a sebességet oszt csókolom...ennyi +- meg értelem szerűen.
szervizköltségben én a carens 2.0b és 1.7d közti difiket tudom, mert ennek márkaszerviznél utánakérdeztem:
elvileg a garanciális idő alatt nincs "extraköltség" amivel drágább lehetne a dízel karbantartása (mittudomén 2 évente kötelező részecskeszűrő tisztítás 150ezerért vagy turbóbizgerálás 80ezerért), így csak annyival volt drágább amennyivel drágább olaj kell bele... az meg nem tétel!
garanciát is kérdeztem (a dízelnél), egész pontosan így írták:
"A részecskeszűrő, illetve a turbó sem tartozik a kopó alkatrészek körébe (és nincs megadott csere periódusuk sem), így amennyiben ezek meghibásodása egyértelműen gyártási hibára vezethető vissza, valamint az autó is eleget tesz a garanciális kritériumoknak (rendszeres karbantartás), az esetben lehet garanciális a javítás.
Minden garanciális javítás külön-külön történet, nem tudjuk őket egy kalap alá venni. Meg kell vizsgálni minden esetet egyedileg.
Jellemzően nem szokott probléma lenni fenti alkatrészekkel."
kettős tömegűről én is úgy tudom, hogy kiánál nincs... de passz!
Mit értesz az alatt, hogy kinek a hibája? Ha rendszeresen szakszervizben szervizeltetem és "él" a gari rá, akkor mit tudok elrontani rajtuk?
Nekem azt mindták az 1.6 crdi-ben van kettős tömegű, 150-200ekm az átlagos élettartama. Legalábbis telefonon ma az értékesítő azt mondta. Holnap megyek be személyesen beszélgetni a lehetőségekről, majd ismét rákerdezek.
Holnap beugrom a kereskedésbe. Ami még nem tiszta nekem, hogy a diesel-ek esetében a magasabb költségnél (persze, ha elromlik) említik a turbó, kettős tömegű lendkerék és a részecskeszűrő hármast. Ezekre nem vonatkozik a garanciás 7 év? Tehát, ha érvényes garancia alatt romlik valamelyik el, akkor érvényesíthető rá a gari?
Kötelező szervízeket összehasonlítva mennyivel lehet drágább a diesel?
Ha jól olvastam a benzinesnél 20ekm, a diesel esetében 30ekm az olajcsere periódus.
Akksiból pedig az Excidét ajánlanám. Mérd meg az akksid teljes magasságát, ha 195mm akkor Excell tipus jó lesz, ha csak 175 akkor a Prémium.
Méretből mindig a legnagyobbat veszem, ami a tálcára ráfér, ez a mostani kocsimban 278*175*195mm (hossz*szél*magasság) - konkrétan Exide Ecxell 74Ah/680A
az alku témának nemrég jártam itt utána, úgy tűnik, hogy az "akciós" listaárból még kb 5%ot lehet alkudni... persze ha ők intéznek egy lízinget is, akkor abból szép jutalékot kapnak, ez talán segít még egy picit alkudni... beszámítást nem ajánlanám, nem fognak olyan árat mondani, hogy Neked megérje...
Ha menetközben kikapcsolom a biztonsági övet és hátramenetbe kapcsolom, az normális ha csilingel az autó a bizt övre? Nem kéne elhallgatnia hátramenetkor?
1.9TDI 14 éves Octavia kombimat cserélném le. Amit kinéztem az Cee'd SW (ha még kapható az UEFA limitált széria). Motorból az 1.6 GDI-t néztem, de lehet a diesel-re is vevő lennék. Havi 2000km-t járok közúton (90km/h, 50km/h) munkába, valamint kb 4-500km havonta autópálya. Hosszú távra tervezek az autóval, fontos a motor megbízhatósága es karbantartási költsége. Tapasztalatok alapján Ti a fent leírtakhoz melyik motort ajánlanátok?
kereskedőknél mennyit lehet alkudni? Skodát beszámíttatnám és vennék fel hitelt is.
nem tudtam... a legtöbb márkának már van, azt gondoltam ez a kiánál is alap, hogy alváz-motorszám alapján felkerül valami központi szerverre a szerviztörténet ... hát akkor marad az eladótól független márkaszervizes állapotfelmérés...
hát egy telefont megér, ha ismered őket és megbízol bennük... de sztem (én mindig a becsületesnepper cikkeit veszem használt autónál alapul: nem kmállást hanem állapotot veszünk) ha bizonytalan az autó előélete akkor sztem kár vele foglalkozni vagy ha mégis akkor márkakereskedői állapotfelmérésből kiindulva lealkudni az autót a reális értékére...
a másiknál egy garanciális váltócsere nem biztos, hogy baj, hacsak nem valami ismert típushiba miatt volt, ami újra előfurdulhat...
Ja ennek az elsőnek eléggé elhasználtnak tűnik a belseje,bár a képek nem lettek vmi jók. Mindenesetre az irományom után vettem észre,hogy hol is készült a kép olyan hirtelen pörgettem csak végig....hát én tőlük vettem a mostani kocsimat :D
Lehet fel is hívom. Ez az automata ez saját,Kia váltómű,igaz?
Másodiknál kicsit furán találom a váltócserét ,amit a leírás alapján garanciában végeztek. Ez azért nem szokványos dolog.
ha az első kinntről behozott (annak tűnik) akkor a márkaszerviz talán tud róla valami infót mondani, hogy mi van a nemzetközi adatbázisban/szerviztörténetében, mert a kmóra állás kicsit gyanús a belső/bőr állapotához képest (bár nem túl jók a képek) éshát nepperben - sajnos - riktán lehet megbízni... bár azt írják, hogy ellenőrizhető... a másodiknál pedig a rendszám alapján is lehet ellenőrizni, hogy stimmt-e a km... de 154e elég sok ahhoz, hogy megérte volna kamuzni vele ha nem lenne végig szervizkönyves ami többet ér :)
szóval én egy márkaszervizes állapotfelmérés alapján választanék... :)
Természetesen nem. De nekem meggyőződésem, hogy ha az euro6 nagyobb fogyasztással jár, akkor az egy nagy baromság. Kissebb gázolaj fogyasztás, kissebb környezet terhelés. Persze ha kizárólag csak a kormot nézzük akkor nyilván nem, de akkor ebben az esetben szar a rendszer. Kíváncsi vagyok nagyon most már. Én nem is engedném, hogy ilyen torz gyári fogyasztási adatokat írjanak, ezért büntetném a gyártókat. Ez ugyan olyan hamisítás, mint a VW (na jó nem egészen) esetében.
Olyan 5,5-be kiegyeznék, többe nem nagyon...semmi nem indokolja a nagyobb fogyasztást mint a fordban volt. Majd meglátjuk :) Ha sok lesz megyek reklamálni :)
A gyári fogyasztási adatokat felejtsd el, normálisan használva, az átlag közelebb van a 6 literhez, mint az 5-höz. Egyébként nekem az értékesítő is ezt mondta.
A belső tér funkcionalitása sokkal jobb, ez előrelépés, felszereltsége is remek, minden működik rendesen. A kormány sportban használható számomra csak, ott annyira direkt mint a ford normálban.
Tényleg nem érzem a motor 136LE erejét, a harapást. A ford az ráadásul kombi volt, 90LE-vel. Fogyasztásra kíváncsi vagyok nagyon, többnek tűnik (érzet, grafikus kijelzés miatt is lehet) mint a fordé volt. Összehasonlítom az első tankolási adatokat majd ha lesznek. Az tuti, hogy a fordot szeleckinél vettem (új 2008), onnan dörgöltem pályán haza 2999-es (a mire figylejek bejáratásnál kérdésre a "nem menjen 3000 fölé a fordulat" választ kaptam) fordulaton éhgyomorra, az kb. 150-153 km/h, 200km-en :) A motor jól bejáródott...
A KIA-t csak országúton hajtom 2000 km-ig, ahogy ajánlották a leírásban. 120-ig a ford 5 alatt volt. 90-100 között pedig 4 alá is csúsztam. Mivel a gyári fogy. adatok hasonlókat hazudnak, a KIA-tól is elvárom ezt a fogyasztást kb.
De homályosíts már fel, írjad az előrelépéseket, hátha nem figyeltem (biztosan, mert még csak 300km-et mentem) eléggé. A jövőhéten belecsavarok >1600-at tuti, akkor már okosabb leszek sokkal.
Félreértés ne essék, nagyon tetszik a gép. De a tankolások sok mindent el fognak árulni.
erre kicsit elmaradt a válasz... nekem - még - nincs kiám, de szerintem ennek a fícsörnek minden autóban így kéne lennie (nekem - amióta gyerek van és figyelek erre - minden autóban amit vezettem így volt - , ha koppig kihúzod akkor utána kattogva-feszülve tart, pont a gyerekülés miatt... fura ha nem így van... isofixtől függetlenül... esetleg eressz meg egy telefont vmelyik márkaszerviznek... hátha fejből tudják
Igazából én is csak közvetve jutottam ilyen infókhoz. Amikor eldőlt hogy ilyen autó lesz összeszedtem mire lesz szükségem a kocsihoz. Tudtam a listaárat és kb azt is, hogy mennyit lehet alkudni az árból a kereskedőnél. Ezután próbáltam úgy kialakítani egy listát, hogy miket kellene az átvételkor az autóban tudni és ezek mennyibe kerülnek. Ilyenkor találtam rá a neten a gyári horog adataira, alkatrészlistájára, árakra. Vonóhorog a műszaki miatt (meg van utánfutóm) télikerék szett a közelgő tél miatt, tetőtartó a tetőbox miatt, meg ilyenek. Az alkudozásnál jó adu ha azt mondja az ember hogy jó az ár de máshol ezeket is kapom hozzá.☺
Ezért kell belealkudni az árba vásárláskor. Így az a probléma is megoldódik, hogy a horog felszerelésénél új műszaki vizsga az előírás. Eleve forgalomba helyezésnél már így vizsgázik. Amúgy nem a horog a drága, hanem a vezetékszett és az elektronika.
Ha szabad a személyes véleményemet...én nem tartom jó szállítási módnak a hátsó ajtós kivitelt. Főleg több bicaj esetében. Menetszél jól megrángatja a zsanérokat és a csomitartóhoz való hozzáférés is macerás. Ha semmiképp nem akarsz a tetőn szállítani (pedig az egyik legegyszerűbb és költségtakarékos módszer) akkor gondolkodj el vonóhorgon. Tetőcsomitartó hasznos lehet akár egy tetőboxhoz is nyaralásnál, ill. a horog jó szolgálatot tesz apróbb tolatási, parkolási érintéseknél, valamint ha van egy költözés csak ráakasztasz egy utifutit.
Ki használ itt ferdehátún kerékpár szállítót? Nézem a thule clipon 9105-öt, de nem tudom eldönteni, hogy jó-e, mert kipróbálni nem tudom. Kitakarja a hátsó lámpákat vagy nem? A tetőre macerásabb lenne, vonóhorgot nem akarok, van valami megoldás?
Nemrég kötött együttműködési szerződést a KIa és a Total, az én autómban, és a kezelési könyvben is még a Shell volt a hivatalos ajánlás. ( márciusban vettem át.)
Ja. Kimaradt. ilyen jellegű használat miatt (sok város, hideg motoros indítás, tinglitangli) a lacettiben is évente volt olajcsere. 15000-es periódusa volt, de még ha csak 9-10000 jött is össze egy évben, cseréltem. Főleg akkor, ha tél utánra esett ez a csereperiódus. Nem jó a következő szezont megkezdeni egy nedves telet átvészelt olajjal.
Ha már olaj. Lacettibe Castrol 5W40-et használtam (5W30 az előírás, de én eltoltam bizonyos okok miatt a meleg oldali viszkozítást). Viszont a Castrolnál vigyázni kellett a beszerzési forrásra, mert hamisították az olajat. Ceed-be is látom 5W30-at ír a könyv és Shell Helix-et. Van olyan megbízható beszerzési forrás, ahonnan ezt az olajat be lehet szerezni és nem horror áron? Pontosan melyik Helixet kell beletenni? (Elvből "szervízbe olajhordozós" vagyok. Nem akarnék általánosítani, de dolgoztam szervízben és láttam sok esetben mi kerül a kocsiba, miközben a tulaj meg van róla győződve, hogy a kocsija a leggondosabb bánást kapja, jó áron, márkaszervízben.)
Szerencsére most alault úgy a munkahelyem, hogy amikor jó idő van nem kell autóba ülnöm. Így aztán kímelétesebb használat lesz, kevesebb hidegmotoros indítás, városi flangálás. A km-ek nagy része (70%) autópályán, illetve országúton (20%) fog belemenni. Egyedül az őszi-téli csapadékos időben lehet problémásabb, de akkor meg ott lesz a hétvégi bevásárlás, amihez szintén ki kell menni a pályára. Ezért mertem belevágni a dízelbe. Lacetti azért lett anno benzines, mert sok városi használat volt akkor és erre egy kis köbcentis benzines volt praktikus. Most inkább a nagyobb köbcentis/nyomatékos dízel felé billent a mérleg nyelve ezért.
Szín...nos a mostani Lacetti ezüstmetál, a kosztűrőség (na meg jól nézett ki ötajtósban fóliás üvegekkel) miatt esett erre a választás. Jogosan. Volt, hogy hónapokig nem jutottam el oda, hogy lemossam. Mostani színválasztásnál 50-50% volt a sirius silver és a planet blue lehetősége. Nagyon szép az a planet kék szín! Komoly, felnőttes, elegáns szín.
Aztán láttam pár képet amik nem szalonban készültek, hanem használatban az utcán. Mintha kifakult kék lenne. Meg még egy dolog jött le a képekről...ha nincs kisuvickolva a gumi feketére, hanem használat-poros, akkor még rádob a fakó kék hatásra egy lapáttal. Aztán megkérdeztem a családot, hogy ha valóban ezt a kéket akarják, akkor gyakrabban jönnek-e segíteni tisztán tartani a kocsit? Na ekkor méginkább csend lett...:-) Ráadásul most úgy alakult, hogy tömbházban tartózkodunk többet és itt nincs lehetőség hétvégi szépítgetésre, mosogatásra. Itt nem is lehet nekiállni úgy kocsit mosni a ház előtt, mint a saját ház udvarán, környezetvédelmi okok miatt. vagy kocsimosó, vagy koszos kocsi. Kocsimosóba meg végszükség esetén viszek metálfényezést. Plusz még egy érv a sirius mellett...élénkebb szín, a közlekedésben is előbb észrevenni ha mondjuk felhős időben, szürkületben, egy erdősávos részen halad, mint egy sötétkéket. Pedig mennyivel jobban mutatnak ezek a gyári króm-alufelnik a kék színnel! Na mindegy, győztek az észérvek.:-)
Abban kérném a segítségeteket, hogy nemrég vettem egy 2010-es ráncfelvarrott ceed-et, beletettem egy gyerekülést és az lenne a kérdésem, hogy a régi Suzukimba mikor, bekapcsoltam a biztonsági övet aztán kihúztam teljesen ütközésig az övet, ahogy szépen elkezdtem visszaengedni az öv folyamatosan megfeszült (de csak akkor ha koppanásig előtte kihúztam), de a Ceed-be hiába húzom-vonom nem feszít rá. :( Így meg ha gyerekülést rángatom (nem isofixes!) már nem olyan stabil mint a Suzukiban volt. Valaki tapasztalt már ilyet ez most bug vagy KIA ficsör?
hát ártani biztos nem fogsz vele... ha ez nyugtat meg, akkor tiltakozni senki se fog a szervizben, hogy szeretnél pénzt költeni náluk... :)
Sztem amúgy, ha a kevés (bár 15e nem "kevés, inkább átlagos :D) km gyakran lesz rövidutas-hidegmotoros-hegymenetes vagy ha a 7év gariidőn túlra is számolsz az autóval akkor megérheti, lehet én is ezt csinálnám (mivel nálunk lakhelyből/használatból adódóan kódolt a gyakori rövidtáv-hegymenet-hidegmotor járás...)
De az is igaz, hogy ha az autó "okos" is és striguláz/figyel az olaj elhasználódásra, ahogy a cikkben írják (KIA-nál nemtudom, hogy hogy van :D), akkor lehet, hogy elég azt nézni...
de GAgyixyxy sorait végiggondolva erre vonatkozóan:
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy ha az autó okos és figyel és jelzi, hogy márpedig kell az "idő előtti" olajcsere, akkor egy ebből eredő/erre visszavezethető bármilyen motorhiba esetén mennyire lesz korrekt és vállalja el garanciális javításként az a szervizes aki erre szóban azt mondta, hogy nemnézzükleszarcsi...
kis hazánkban sajna életszerűbb az, hogy "sajnáljuk, nem garanciális, mivel a computer szerint volt ilyen üzenet, ezt ön figyelmen kívül hagyta, így a javítási költség 160e+áfa... a kolléga sajnos rosszul mondta, de azóta már nem dolgozik nálunk..."
Eredetileg én is sirius silvert szerettem volna, jól néz ki, és praktikus is. Végül sand track lett belőle. Tudomásom szerint a híváslistában nem tudsz kormányról lépkedni,
legalábbis én még nem jöttem rá hogyan kell. Pedig gyorsabb, és főleg biztonságosabb is lenne. A kihangosító tényleg nagyon jól sikerült szerintem is, és a vonal másik végén téged is jól és tisztán
hallanak, ami nem minden autóban van így.
A gázpedál kattanása a sebességhatárolót kapcsolja, ezt már próbáltam. Egyes vélemények szerint a klímát is kilövi arra az időre amíg teljesen padlón van a pedál, de erről még nem sikerült meggyőződnöm.
Érdekes ez a sirius silver, a forgalmiba "szürke" lett bejegyezve, nappali erős fényben kétségtelenül az ezüst dominál, de "jó" fényben gyönyörűen kijön a benne lévő barna. Mondhatnók azt is, hogy egy árért két színt kaptam. A felcsapódó eső-sár nem látszik a festésen, ilyen szempontból is telitalálat ez a szín. Majd ha lesznek jó fények is csinálok pár fotót a színjátszásról.
Mint említettem én motorfékes voltam/vagyok, így elmondhatom, remek a motorfék a KIA-n is. A kormányt sikerült belőnöm, most már meg vagyok azzal is elégedve. Sajnos a kezelési leírást még mindig nem sikerült elővennem, így újra kérdezem, hogy a telefon híváslistában lehet lépkedni a kormányról? Az biztos, hogy a telefonálás álom ebből az autóból. Nem is értem a sok bmw-s mercis, audis barmot, akik kézből telefonálnak. Azokban nincs ilyen? Mondjuk azokon index sincs :)
A kormány jobb oldali gombjaihoz még nem nagyon nyúltam, kivéve a kormányzást. A többihez majd 2000km után :)
Ja! Még egy érdekesség, hogy a gázpedálnak van egy véghatárolása, ami kattan egyet amikor "beletaposol". Ez lehet az amit már írtatok, hogy a sebességhatárolót kikapcsolhatja amikor menekülőre kell fogni.
A ködlámpa feletti hosszúkás lámpa kanyarfény a gépeden? Ez már a harmadik lámpavariáció amit látok mostani ceed-en...hmmm
Volt a rombusz alakú króm keretes ködlámpa, ahol a kanyarfény a fenti lámpatestben van. Aztán van a kicsi vetítőlencsés ködlámpa, ahol a kanyarfény szintén ott van, most meg ezt látom.
Amikor új volt a mostani Lacettim (2006), a szélvédő külső párásodása nálunk is megvolt már 10-15 perc klímázás után is. Ez lassan elmúlt, mostanában már elég sokat kell mennünk spec körülmények között, hogy előjöjjön. Pedig a klíma most is jól teljesít. Lehet mág nagyon új a klímában a gáz és ezerrel dolgozik? Amúgy az én feleségem is dettó...szerintem nálunk is lesz hőfok-állítgatás gazdagon! :-)
Ha lehet kérnem, továbbra is írd le tapasztalataidat, szívesen olvasom, mert nemsokára hasonló cipőben járok és minden infót szívesen veszek. Én is 1.6 crdi leszek SW-ben, sirius silverben, de már az átfésült modell és a 110 lovas verzió.
És egy kérdés: az utasoldali légzsák figyelmeztető lámpa sárgán világít egészen sokáig, mondjuk 1-2 percig is indítás után. De nem mindig, általában a bootolás után alapba kerül ahogyan a többi is. Ezzel már menjek vissza?
Tegnap kérdeztem ezzel kapcsolatban a kereskedőt, hogy most akkor mi van? Ragaszkodott a 2 év 30e km-hez. És ha a figyelmeztetés előbb megjelenik és én nem viszem? Akkor mi van? Azt mondta nem érdekes, nem nézik. De én nem hittem neki, mert ugye ebben az új gépben már úgy van, mint ahogyan a cikkben is írták. Sokat hidegezik, akkor gyorsabban telik a hátralévő idő. És szerintem átmehet -ba is, amit ki lehet olvasni. Volt időnk beszélgetni és kérdeztem, hogy a DPF regenerálás hogyan zajlik, azt mondta észre sem lehet venni. Ő most volt montenegróban egy 1,6 crdi-vel, amivel előtte sokat járt hidegen, ez volt az első hosszabb útja. Minden esetre kíváncsian nyúzom én is a kicsikét.
Nem is kimondottan technikai problemakra gondolok, hanem inkabb maga az autó tulajdonságaira.
Érzéketlen kormány (főleg Focus után), szélzaj, fényezés érzékenysége (hihetetlenül könnyű megkarcolni), tempósabb menetkor a kuplung-valtó páros érdekes viselkedésem, Euro5-Euro6 -ból adódó visszafogott szívómotor
Update: Kormányzásra panaszkodtam. Comfortban volt, normálban már sokkal jobb, bár a fordé jobb volt, sportban meg már nagyon direkt, egyáltalán nem "nyúlós", sőt direktebb mint a fordban. Ez comfort nem nyúlós, hanem már egyenesen takony :) Felejtős részemről. Maradok normálban azt hiszem, bár enyhén nyúlósabb mint a ford normalja.
A sebváltó nagyon tetszik, a fordra sem volt panasz, de az nagyon tetszik, hogy 1,2 hosszabb mint a fordban. Legalábbis én így érzem.
A telefon nagyon szuperul üzemel, média is. Gyűlnek a csillagok :)
Hmm, pedig nem hallottam róla problémákat, legalábbis a benyásokról. Neked dízel van?
Én bő két hete vettem át az 1.4 benyásomat, és eddig abszolút pozitív a benyomásom róla:) Meglepően jól megy a kocsi, ebben nyilván szerepe van a 6. fokozatnak is, és pályán is jól megy, az M7 volt a tesztterep egy Balatonozás alkalmával. Kifejezetten finoman kezelhető jószág ez a Cee'd, ég és föld az előzőmhöz, egy 1999-es Meganehoz képest:) Kényelmes, tágas, és pozitív csalódás:)
Az első, vagy a második generációról beszéltek? Mert az elsőben a facelift előttiek között voltak problémás darabok, de a facelift után ,meg a II. generációban nem hallottam szinte semmi bajról.
Lehet átteszem sport módba, azt sem tudom most milyenben van, még nem próbálgattam. Ma reggelre már kellően lenyugodtam, elégedetten nézegettem és ültem bele.
A kormányzást már - fogjuk rá - megszoktam de az autóban nekem ez volt a legfurább....Egyébként ez akkor a legfurább ha egy kellően direkt kormányzású autóból ülsz át, ilyen a Ford is.
Végre eljött a nap és átvehettem az autót 12 napi tökölés után :)
Első benyomások: tetszik, jó a belső, minden funkcionálisnak tűnik.
Nagyon más mint a fordot vezetni. Ültem pár autóba, de vezetni egyiket sem volt ennyire furcsa. A jobb oldala a sötét oldal, valamiért nem érzem, ilyen az eleje is. A kormány meg tényleg nagyon érdekes, meg mintha az egész nagyobb körbe fordulna. Ne kövezzetek meg érte, de nem éreztem a "hú" érzést mint a fordnál. Gondolom gyorsan meg fogom szokni.
Amíg vártam a rendszámra, mert 12 nap után is kellett, addig szórakoztam a telefonnal, médialejátszóval. Nekem szebben szól a rádió mint a fordban volt. A telefont gyorsan beüzemeltem, minden adja magát. Jó a kihangosító, rendben van a telefonkönyv, de nem tudom mivel lehet a neveket egyenként léptetni, a kormányról nem tudom, jobb gomb meg lapozza. LEÍRÁST még nem vettem elő :) Minden bekapcsolásnál szinkronizálni akar, ez nem tetszik, mert ha nem teszem, akkor üres a híváslista. Majd kitapasztalom. Azt már látom, hogy az egyik szivargyújtóba kell vennem egy USB töltőt, hogy a pendrive helyét ne fogja. Érdekes a klíma is, kívülről párásította a vezető oldali szélvédőt, többször kellett törölnöm, valamint én is éreztem valami büdöset akkor. Először (pára)arra gondoltam, hogy valami kifúj a motortérből, meg is álltam és ahogy megnéztem mi lehet, akkor éreztem a jéghideg szélvédőt. Ez nagyon zavaró volt, el is keseredtem, de aztán kiderült, hogy a nejem maga felől elzárt mindent, mert fázott..Na ezt is ki kell tapasztalni. A klímán mindig is ment a vita, ezután is fog :) Megitattam AGIP gázolajjal, 45,04-et kért a drága. Kíváncsi leszek majd a fogyasztására. Sajna nem volt sok időm próbálgatni, majd holnap. 70-nél kérte 5-őt, 90-nél meg 6-ot, de fordulat meg nemigen volt még, így erő sem. Ez is furcsa számomra. Összességében nagyon furcsa az egész még, de látom, hogy szeretni fogom.
szerviz ügyben nem tudok tanácsot adni amig garis volt az autóm én a lurdy-ba hordtam, mert az egy normális társaság normális árakon viszont ők már nem csinálhatnak garis javítást úgyhogy válassz valaki mást...
A Ceed már sokadik autóm, és sajnos ismerem a szervizek hozzaállásat az ilyen problémákhoz. (Jól van az úgy, ez teljesen normális jelenség, majd figyeljük a problémát, stb...)
Ez az első Kia-m, kiváncsi vagyok milyen lesz majd a szerviz hozzáállása. Engem azért nyugtalanít, hogy miért alacsony a víz szintje... főleg ilyen kevés kilométer után.
Túl sok minden okozhatja ezt. Lehet hogy a vízpumpánál ereszt, vagy egy cső meg van repedve, és lassan szivárog, vagy akár még hengerfejes is lehet, tehát elég sokféle gondja lehet, de egy ilyen új autónál én elmennék a szervízbe, hogy keressék meg ők a bajt, hisz 1 éves sincs a kocsi.
Kérdezz rá a volt Kia "Lurdi" (nem véletlenül i-s). Most Bosch szervízként működik, de előírt karbantartásra van jogosultságuk (csak garis javításra nincsen), illetve tapasztalat van dögivel.
Voltam márkaszervizben nemrég és említették, hogy a stabilizátor pálcákat ki kell cserélnem a Ceed-emben és a gyári 16e/db az utángyártott 10e/db-ot mondtak. Szerintetek érdemes a gyárit beletenni vagy az utángyártott is ugyanúgy megfelelő? Illetve Budapesten tudtok olyan szervizt ajánlani aki olcsóbb mint egy márkaszerviz és megbizható? Köszönöm előre is
A Philips biztosan a legjobb, csak éppen kétszerannyiba kerül, mint a második legjobb, ezért még sosem vettem belőle.
Egyébként valószínűleg igazad van abban, hogy a fényeloszlásban az apró nüanszok függhetnek a lámpatest kialakításától. Bár elvileg az izzószál minden izzóban ugyanott van, de az izzó búráján kialakított kékes részek már jól láthatóan máshol vannak a GE Megalight és az OSRAM NBU izzóin, ezért a lámpatest máshová vetíti a fehérebb és a sárgább fénycsóvákat.
Szerintem van olyan erős fényerőben, mint a MegaLight Ultra, de fehérebb a fénye, az út szélén lévő dolgokat jobban kiemeli.
Élettartamban pedig kb. egyformák, használattól függően mindkettőt 10-15 havonta kell cserélni, de másfél évnél biztosan nem bírnak többet, bármennyire kíméled őket.
Ennek egyébként mi értelme van egy garanciális autónál? Ha nem cseréltetsz márkaszervizben, akkor annyi a garanciának. Minek pluszban otthon hobbizgatni?
én meg szereznék márkaszervizben vagy máshol eredeti gyárival egyező olajszűrőt KIA emblémásat és otthon kicserélném 15ezernél az olajat. Persze a lötyit nem szervizben venném...
igy tuti harmadáron kijönne, mint amit szervizben számláznának ki neked.
Szervizben, vagy Te magad? Gyárilag shell helixet töltenek bele, a fénykép alapján legalábbis. Én is úgy gondolom, hogy ha nem is 15-nél, de 20-nál biztosan viszem majd..
@Tojglius : ja, az illesztés...sietett a kollegina, én meg azt sem tudtam mihez kapjak. Így nyitott motorháztetőnél fotóztam. A fene egye meg, én is csak utólag vettem észre.Ez van...
Most jövök a kereskedésből, az én kereskedőm szabin, így valszeg csak jövő7-en lesz átvétel.. de megnézhettem a gépet. Tetszik így elsőre is. https://goo.gl/photos/mM54NPGLsPAt39tq5
Új info, a hölgy azt mondta, 30e km vagy 2 év a kötelező szervizek ideje. Legyen úgy.
Az autó típusa KIA CEE'D 1.6 kombi benzines. Találkozott már vki azzal a hibajelenséggel, hogy indításnál kattog és nagyon nehezen indul be az autó. Az akkumulátor most lett kicserélve új akkumulátora. Mi önindítóra gyanakszunk. Estleg ha vkinek van tapasztalata a hiba javításáról kérem ossza meg velem(ünk).
Kíváncsi leszek. Van egy két dolog amiben javulhatnának pl. kormányzás. Ezen kívül pl. egy jobb hifi sem rendelhető jelenleg az autóba. Ami van nem rossz de én hallottam Toyota Aurisét aztán Renault Scenicét mostanában azok szebben szóltak bizony. Pedig sima gyáriak voltak nem felárasak.
Sziasztok! Abban kérnlém a segítségeteket, hogy tegnap lett meg az autóm, a forgalmiban az szerepel a forgalmiban a hivatalos feljegyzéseknél, hogy km 420 !Tudja valaki, hogy az mit jelent?!
Két kérdés megválaszolásában kérném a segítségeteket:
Az egyik, az akkumulátort ki lehet cserélni otthon is?Van valami trükkje, arra gondolok, hogy pl. a Suzuki Ignisembe ha levettem a sarut és visszatettem aztán a rádiót resetelte és csak egy kód beütése után lehetett ismét használni,addig nem ment semmi! Itt van ilyenre szükség?
A másik kérdésem, hogyha valamiért elveszteném az egyik kulcsot akkor márkaszervizben hogyan csinálnak ilyet? (Az ignisemhez volt egy biléta négy számjegygel ami alapján tudták a kocsival "összepároztatni" újat készíteni) itt is van ilyesmire szükség, tehát ha megveszem az autót, ilyet kell adnia az eladónak, vagy csak szimplán a két kulcsot nincs hozzá semmi más?
Az autó amit kinéztem amúgy 2010.01-ben gyártott LX1.4 benzines, még nem vettem meg!Csak gondoltam előre érdeklődök!
A VW Tiguanba épített 1,4 literes TSI turbómotor, illetve az új A5-ös kétliteres TSI motorja kapja meg elsőként a részecskeszűrőt, a tervek szerint durván egy év múlva. Az EU szabályozása szerint ugyanis 2017 szeptemberére a jelenlegi részecske-kibocsátási határérték tizedét kell hozniuk az újonnan forgalomba kerülő autóknak, és úgy tűnik, a VW-nél csak így tudják megoldani a problémát. Valószínű persze, hogy nem a német cég lesz az egyetlen, amely hasonló lépésre készül, csak a bejelentést ejtették meg viszonylag korán.
A koromkibocsátás a közvetlen befecskendezés elterjedésével lett probléma a benzinmotoros autóknál, azaz úgy egy évtizede épp ezért módosították úgy a szabványt, hogy ez a fajta környezetszennyezés se harapózhasson el nagyon. A dízeleknél annak idején részecskeszűrővel szüntették meg a látható koromkibocsátást, és úgy tűnik, most ugyanezzel próbálkoznak a benzines modellek esetében is.
Üzemanyag téren nekem a következő a tapasztalatom: Magyarországon a legtöbb kúton nem megfelelő az üzemanyag minősége. Amíg lacettivel otthon tankoltam olyan kúton ami Sz. battáról kapta az anyagot (vagy máshonnan, de honi finomítású) addig azt hittem, hogy sosem fogok olyan keveset etetni a kocsival, mint ami elvárható lenne, vagy ami a könyvében van. Aztán megneszeltem, hogy néhány osztrák határhoz közeli ÖMV kút ausztriából kapja az anyagot. Tapasztaltam is, rendszeresen osztrák rendszámos tanker vitte a kútra a naftát. Rászoktam arra, hogy ha tehetem akkor tankolok a határ közelében. Láss csodát, kb. 1 literrel kevesebbel beérte ezek után ugyanúgy használva, ugyanazon utakon, ugynúgy hajtva. Ezt több éves tapasztalat támasztotta alá. Ezt a fogyasztást (ha nem jártam határ felé) akkor tudtam produkálni magyar üzemanyaggal, ha nem normál 95-öst tankoltam, hanem magasabb oktánszámút. Aztán külföldre vitt az élet és a fogyasztás itt kint tankolva normál 95-öst is ugyanolyan jó maradt, mint otthon a jobbikból. Azóta nem tankolok otthon ha hazamegyek se. Sajnos az otthoni benzin minősége nem csak a finomítóból kikerülő anyagtól függ. Amíg eljut a tankba nagyon sokminden történik vele. Kevés fizetésből leltárhiányt kiküszöbölő, vizet tartályba öntözgető, magáncélra benzint lopó, seftelő alkalmazottakon keresztül számtalan dolog. 100 szónak is egy a vége, kb a magasabb oktánszámú felel meg az elvárt 95-nek a legtöbb esetben. Igyekezz olyan helyen tankolni, ahol nagy a forgalom, állandó nyitvatartás van és esetleg az alkalmazottak nincsenek megzsarolva a főnök által a hiány fizetésből való levonásával, prémium üzemanyag minimum mennyiség-eladásával, stb.
Ami a megnövekedett teljesítményt illeti: sógorom astra-h-jában már kétszer volt trafóhíd-csere. Előtte amikor már kezdett elszállni és nehezen indult akkor mindig magas oktánszámút tankolt, hogy ne legyenek indítási gondjai. Tehát vannak esetek amikor hasznos lehet a magasabb oktánszám. De ha minden szép és jó lenne, a benzin is jó minőségű lenne, akkor nem lenne szükséges jobbat tankolni, ugyanis a kopogásérzékelő felfelé nem tud állítani az oktánszámra, csak lefelé. Vagyis csak abban az esetben, ha olyan helyen tankolsz, ahol nem elérhető a 95-ös benzin, csak mondjuk a 91-es.
az enyém gázolajos, próbálgattam többfajta prémiumot, teljesítményben fogyasztásban hangban nem érzékeltem változást, egyetlen plusz hogy a prémiumokkal télen hidegen könnyebben indul
Hogy mi marad meg az utólag elégett mocsokból, nem tudom, de bizti nem minden. De az égetés plusz üzemanyag fogyasztással jár, illetve a levegőbe is kerül belőle. Ja és ne feledkezzünk meg a szűrőben megmaradt hamuról.
Fontos, hogy elvileg a minimum sebesség, ami kell az égetéshez (az időtartam miatt) minimum országúton lehetséges, így városban nem ereget.
De olvastam már olyat, hogy a közvetlen kis turbós benyásokba is illene tenni dpf-et, mert az is nyomatja ki a cuccost...
"Akkor ez az "égetés" is nagy semmi a környezetvédelem szempontjából, mert ha jól értem a sok károsanyagot nem bocsátja ki állandóan kis mértékben (de az euro 5 norma felett), hanem egyszerre kiböffenti ami a szívét nyomja :) Mint a macskák a szőrcsomót, vagy embernél amikor megtelik az epe... Összegyűjtjük, visszatartjuk a sok szemetet hogy megfeleljünk a normának, azután amikor senki nem látja kidobjuk az út szélén....Nagyjából így van?"
Nem, ez nem így van.
Az összegyűjtött kormot nem engedi a szabadba, hanem a regeneráció során elégeti a normálisnál magasabb hőfokon. Majd valaki, aki jobban ráér, mint én :-) részletesen leírja, vagy te is utána tudsz olvasni a neten.
Vicces lenne a fordulatszám növelése, amikor óvatosan parkolsz be/állsz be garázsba, zákózol lámpámál :)
Akkor ez az "égetés" is nagy semmi a környezetvédelem szempontjából, mert ha jól értem a sok károsanyagot nem bocsátja ki állandóan kis mértékben (de az euro 5 norma felett), hanem egyszerre kiböffenti ami a szívét nyomja :) Mint a macskák a szőrcsomót, vagy embernél amikor megtelik az epe... Összegyűjtjük, visszatartjuk a sok szemetet hogy megfeleljünk a normának, azután amikor senki nem látja kidobjuk az út szélén....Nagyjából így van?
Fordulaton nem emel, hiszen úgy kívánatlanul gyorsulna, alapjáraton pedig nem éget.
Az első generációnál kb. 4 szoftver frissítés volt. Az első gyári program túl hirtelen küldte rá a nyomatékot (leginkább itt jelentkeztek turbó gondok), az lórugásszerű volt. A következő nagyon gáz lett, a következők finomabbak lettek. A VGT-t mozgatni kell, típustól függetlenül.
Befecskendező Bosch.
Az üzemanyagszűrő felül a tűzfalon van. Én két csövet látok.
PCT az első szériában biztosan van, kb. 1 km után már érezhető meleget adott nekem.
igen, a hirtelen megnövekvő fogyasztás utal arra, hogy a DPF tisztít. Talán még a fordulatszámnak is növekednie kell, ezt majd figyeld meg, hogy észre venni-e a műszereken vagy csak füllel hallod.
és milyen turbós gondok vannak az 1. generációsnál?
Itt nincs az, hogy beáll a VG lapát és alig gyorsul, van egy nagy turbólyuk és csak nagy fordulaton indul meg?
befecs.rendszert tudod hogy ki gyártja, és hogy van-e benne különbség a 115 és 128 lovas közt?
ja egy apróság, a GO szűrő 2 vagy 4 csöves és fent van-e a motor tetejénél?
Van benne PCT kiegészítő fűtés, hogy télen hamar legyen meleg az utastérben? (ez a hűtővizet melegíti fel 3 izzítógyertyával)
De több gyártó elektromos fűtőszálat használnak az utastér felmelegítésére, a venti elé van téve, és maxra tekert melegnél kapcsol be a cekász...
ha ezek egyeik jelen van, akkor 3-5km-en belül a nagy hidegben is érezhetően meleget kellene fújnia.
Fura nézni ezeket az első generációs, FL előtti Cee'd-eket. Jó a formájuk, szépen meg vannak csinálva (a műszaki tartalmuk is kiváló), de mintha a Kia túl gyorsan "avultatta" volna a dizájnjukat, valamiért öregecskének hat az autó :-(
Igen, a 2009 őszéig üzembe helyezettek EURO IV-esek, az azutániak EURO V-ösek részecskeszűrővel. Nyugaton, már az első széria is DPF-es volt.
Az EURO IV-es 115 lovas, az EURO V-ös 128 lovas, bár utóbbiaknak 115-tel vannak sokszor feltüntetve a forgalmiban (faceliftről beszélek, nem az új szériáról). Ez azért lehetséges, mert simán szoftveresen lettek "tuningolva" szerviz alkalmával. Sokat variáltak már az elejétől fogva a diesel szoftverével. Volt vagy 3 az első szériánál.
Érzetre nincs különbség számomra a 115 és a 128 lovas között. Igazából féltem, hogy az EURO V-ös gázosabb lesz, de talán a plusz lovaknak és a 6 fokozatnak köszönhetően mégsem lett az. Ez annyira igaz (bár a hosszabb váltónak ennek semmi köze), hogy 6-osban is szépen elnyúlik, amikor gyorsulnia kell.
Jelentős fogyasztásbeli észrevételeim nincsenek, mivel 21-e óta van meg az "új"és kb. 800 km-t mentem vele. Az átlagom jelenleg 5.7 vegyesben, ami Budapest belvárost is tartalmaz. Az feltűnt, hogy amikor égeti a kormot (másra nem tudom visszavezetni), akkor felmegy a fogyasztása országúton, de idővel vissza is megy.
Hogy hogyan működik pontosan ez a DPF, fogalmam sincsen.
Nincs benne kettőstömegű, illetve én még nem hallottam befecskendező problémáról, csak turbós sztorikat a másik fórumról.
Nem dolgoznak egységes árakon. Ha hasznosnak érzed, akkor csináltasd meg.
Márkaszerviznél azért érdemesebb megcsináltatni, mert akkor belepecsételik a szervizkönyvbe, ami eladáskor (vevő függvényében) jól jöhet.
Ha maszeknál csináltatod meg, akkor feltűnhet az elő szerviznél, hogy nem a Szlovákiában betekert olajszűrő van benne (persze, ha a szerelő ezt kiszúrja). De ha kapsz ugyanolyat, akkor nem lehet gond.
a köztes olajcserét a garis idő alatt is megcsinálhatja privát szerviz nem tud róla senki semmit csak normális anyagokat (olajat, szűrőket) használjanak a garit csak akkor érinthetné ha később kiderül hogy a hibát a sz@r olaj okozta
Abban kérnék segítséget, hogy vitte-e már valaki kötelezőn kívüli olajcserére az autót? Kb. mennyibe kerül ez márkaszervizben (1.4 benzin), mert gondolom ha meg akarom tartani a garit, akkor ott kell csináltatni.
Érdemes erre árajánlatokat kérni, vagy úgyis egységes áron dolgoznak?
Egyébként bejáratás utáni olajcserére gondoltam, erről kinek mi a véleménye?
Első körben azt mondom, hogy passz, mert nekem a szerviz csinálta, de YouTube-on van egy pár videó, amin egy szűz pendriveról csinálják.... Igaz Soulon.....
Kia ezzel a limitált kiadással 7 év ingyen szoftveres frissítést is adott, amit nálam gondolom ha lesz a szrviznél fogják megejteni.....
Motor-váltó-fogyasztás tekintetében összehasonlítanád a két ceedet? A régi még Euro4 az új Euro5-ös?
Milyen befecs. rendszer van bennük? Delphim volt, hálisten nálam nem romlott el, de jobb szeretnék egy Bosch rendszerű autót venni.
Ha jól tudom egyik Ceedben sincs kettőstömegű, de az újban már van DPF.
a KIA hogy csinálja a regenerálást? Mert pl. a rönó a katalizátor környékéhez juttat be plusz gázolajat, de a Kia az égéstérbe vagy szintén a DPF elé porlaszt?
Használunk két 136 lóerős benzines autót, és a 136 lóerős Ceed-et, nagyjából a tömeg is azonos. Naponta akár többször is átülök egyikből a másikba, nincs észrevehető különbség a menetteljesítményben, A dízel autópályán jobb, a benzines városban.
Köszönöm válaszod, nekem jelenleg egy Chevrolet Lacetti van, az 2007-es, 110 ló, benzin, az is SW. Ezzel szerettem volna összehasonlítani, hogy legyen összképen arról, hogy érdemes-e cserélni. Az is megy, mint a disznó, csak hát a fogyasztás...
Van valaki akinek navis ceed-je van és telefonja samsung s5 mini? Nincs benne a kompatibilítási listában, csak az s5. Pedig úgy örültem, hogy végre gyári kihangosítóm lesz nem utólag beszerelt! Vagy ha nincs is benne a listában, attól még mű
ködik vele, csak az extrákat nem tudja ezzel a telefonnal?
2009 őszétől van benne DPF. Vannak, akik tartanak tőle.
Megy mint a disznó. Országúton simán 5 körüli úgy a fogyi, hogy előzöl is vele, nem pedig szélárnyékban haladsz egy teherautó mögött, illetve ül még más is benne. Csomagtartója nagy, bár ha van tetőboxod, akkor nem szerencsés a benyúló csomagtérajtó, ami egyébként praktikus.
A faceliftesnek nekem jobban tetszik a műszerfala, viszont az orra nem. Nekem most faceliftes van, az pedig már 6 sebességes (rájöttek, hogy bírja a moci) és 128 lovas (de csak az EURO V-ös). Ugyanúgy jól megy mint a korábbi 2008-asunk.
Diesel mivoltához kapcsolódó javításom nem volt még. Van pár srác (4 vagy 5), akinek volt turbó cseréje (facelift előtti), de magasnyomású szivattyú cseréről még nem hallottam.
"Cápa" és "XY" fórumtárs (bocsi a rövidítésért) már megtalálta a ceedclub.hu tematizált fórumát, ajánlom neked, illetve a többieknek is.
Miért van sd kártya foglalat a navigációhoz? Arra tárolja a térképeket mint az önálló navigációk? Hogyan tudok arra frissítést tenni? Az usb meghajtóba dugott pendrive-ról fel lehet tenni a frissítést, hogy ne kelljen kivenni az sd kártyát?
Nem jelent feltétlenül rosszat. Szerintem ez a kocsi külföldön pályán futott sokat. Ez esetben valóban nem sok az a 150000 km. Négy év alatt beletekerték, azhtán lecserélik. Lehet hazaköltözött a tulaj, vagy otthon vett másik autót. Ha minden rendben a kocsival (tiszta) akkor ez csak annyit jelent, hogy kivonatta a forgalomból külföldön, leadta arendszámot és kész. Ez otthon csak plusz költséget jelent normál esetben, de azzal viszont kalkulálni kell, hogy nem két forint.
Csakhogy legyen egy ellenpélda is, hogy nem egyformák a kereskedők... múlt hétvégén voltam tesztvezetni. Kikísért a kocsihoz a kereskedő, megmutatta hol a világításkapcsoló, meg van-e kérdésem, aztán jó utat kívánt. Én először nem értettem, szerintem látta is rajtam, mert asszonyt szorgalmasan beültettem hátra és vártam, hogy beül jobb 1-be. De nem. Így hát asszonyt előre hívtam és mentünk. Legalább az autóra figyelhettem és nem kellett vele beszélgetni, feszengni.:-)
Erre én is kíváncsi lennék, merthogy éppen ilyen van érkezőben. De én nem voltam rest és pár órát kutakodtam a neten ezen témákban. Sok teszt, hasznos infó van fent róla. :-) Ha az én véleményem segít a döntésben (még nem vagyok ceed tulaj, tehát nem érhet sokat a véleményem) akkor nem csinálsz/csinálunk rossz vételt vele. Nincs sok panasz ezekre a motorokra. Ár érték arányban jó választás mind a motor, mind maga az autó. (Spec én többre értékelek egy ilyen márkát, de új garanciális autót, mint egy használt óudit vagy bömbit. Mondom ezt úgy, hogy a lecxserélendő lacettit is újonnan vettem és 10 év alatt nagyon meg voltam vele elégedve, egyszer sem hagyott cserben és hűségesen szolgált minden körülmények között. Sajnálom is kicsit, de megbabonázott ez a Ceed. Na meg kell a nagyobb kocsi:-)
Pedig egyszer lesz egy Cee'dem...anno mikor megjelent ,nyertem egy tesztvezetést és a kereskedő nem engedte hogy menjek vele,mert hogy túl erős lesz nekem így csak 1.5 crdi Rio-val mehettem....azóta be is zárták ők a boltot.
Félreértesz. Gyanúsan túl olcsó. 2.6-2.8-ért sem lenne drága.
150e km manapság nem sok.
Az enyém is szép lett, miután 600e-t fizettek a roncsért, majd megcsinálták és 2.2-ért eladták. 6.5 éves 1.6 crdi SW ECS+ volt 68.000 km-el. 2 nap alatt adták el. Nem akartam megtartani a kocsit, mert tudom milyen volt, de hamar elment, mert olcsó volt.
Az ár nem rossz,sőt! Viszont a kombináció nem hétköznapi. Lehet éppen ezért olcsóbb mint a társai,vagy esetleg kicsit több km van benne mint a szép kerek 150E,bár az autón nem látszik,hogy sok lenne benne. Igenszép autó!
Nincs egy hete, hogy nálunk van a szépség. Legfőképp párom használja, én cégessel járok. Hétvégén tölthettem el benne hosszasabb időt, a sok funkciókat átnézni, programozni stb..... Eddig csak pozitívat tudok mondani, de hát egy új autóról mi negatívat is lehetne.
Ha lentebb olvasod a kommenteket, akkor több infóhoz is hozzájutsz.
Hálás vagyok ezért a blogoldalért, mert sok jótanáccsal láttak el a fiúk és nem bántam meg az autót. Előtte Carensünk volt, dízel, de mivel sokat megyünk városban és a régi is elérte azt a kort, így még jó áron sikerült kiszállnunk belőle. Én azt javaslom, hogy menj vele próbakört és a belső hang úgyis eldönti majd helyetted :):):):)
Szia! Nekem egy 1.4es CEED SW UEFA van, amiben ugyanez a fejegység található. CD olvasó nincs, a MAP elnevésű gomb amit írsz, az egy kihajtható SD-kártya foglalat a navigációhoz. Apropó navigáció. Magyar nyelv nincs... még..... Elvileg év vége, vagy jövő év eleje felé tervezik kiadni a magyar frissítést, a kereskedés szerint....
Ha CD-t akarsz hallgatni, akkor a "sima" fejegységet kell választanod.....
Ezek nem nagy hibák. Megvétel előtt meg kell nézni. Nem minden kocsinál jön elő, de jellemzően ezek vannak. Nekem stabpálca és léptetőmotor csere volt gariban, utána már nem jött elő.
1.4 benzinnél az immoval lehet gond, illetve csöröghet, kelepelhet a motor. Másik fórumon van pár ilyen tapasztalat.
1.4 SW megpakolva nem az ideális, amúgy szerethető.
Húúú, akkor több hibája is van ezek szerint. És ez minden első generációs Ceedre igaz? SW-re is? Jelenleg egy 2005 Octavia Tourom van, de váltani szeretnék, csomagtér miatt most a Ceed SW a kiszemelt áldozat.
Havi futásom kb. 15000 km évente, így akár a benzines is szóba jöhet, az 1.4 mennyire vállalható SW-ben, jól megpakolva?
Stabpálca kopog, rozsda a pótféklámpánál, gyenge kézifék, hibás izzítógyertya, testkábel rossz érintkezése, fűtés léptetőmotor hiba, rádió főkapcsolója.
Sziasztok! Először írok itt a csoportban, ugyanis autócserén gondolkozom. A kiszemelt "áldozat" egy Ceed 1.6 dízel kombi. Véleményetekre vagyok kíváncsi: milyen ez a crdi motor, fogyasztás, megbízhatóság, stb. Válaszotokat hálásan előre is köszönöm.
Lehet maradi vagyok, de elfilóztam valamin. Nem látok az Audio egység/Navigáció kijelző felett cd lemez-nyílást. Csak egy gomb van ott valami "sd map" felirattal. Ebben az új ceedben már nem is lehet cd-lemezt hallgatni, csak usb-ről zenét? Másik amin tűnődtem. Van a navigációnak magyar nyelvű frissítése? Illyetve be lehet állítani a gyári navit magyar nyelvre?
Tempomat fékezésre kikapcsol, de gázadásra nem kapcsol ki, sőt hagyja, hogy túllépd a beállított határt. Aztán ha elengeded a pedált visszaáll a beállított sebességre.
A sebességhatároló az, ami nem engedne tovább gyorsítani a beállított sebességhatár felé.
Nekem eddig csak meredek garázs kijáratnál kapcsolt be, ahol valóban hasznos volt. Nem tudom, hogy hány foktól működik, de csippcsupp esetekben bizti nem.
A sebesség határoló szerintem ki/be kapcsolható eleve. Egy padlógáz pedig valószínűleg minden felülbírál. A tempo6at is visszaáll, ha gyorsítasz, utána pedig elveszed a gázt
Tényleg ezt nem lehet kikapcsolni majd? Én ettől tartok a legjobban, hogy befékez, amikor mennék. Ez csak annak jó, aki nem tud emelkedőn elindulni. Vagy megszokható? De mi van ha átülsz egy olyan autóba amiben ilyen nincs ezt meg megszoktad? Az ilyen újításokkal kapcsolatban vannak fenntartásaim. Feleslegesen? Na meg itt az a sebességhatároló...mondjuk azt beállítom 220-ra és el van kapálva. De mi értelme? Menekülnél egy szituációból és nem tudsz, mert lekorlátoz? A vissza 2 csutka gáz pedig nem rossz dolog néha...
Ha jól tudom az 1.4 benzines még a hagyományos szívó benzines hengerenkénti injektoros.
Az utolsó motorok egyike, ahol ilyen még fellelhető, ezen kívül a Suzuki Vitara 1.6 benzinese jut eszembe, ami hasonló "régimódi" elnyűhetetlen szívó benzines. Nem olyanok, mint a most divatos GDI közösnyomócsöves és/vagy turbós benzinesek, amik sajnos kokszolódnak és használattól függően tisztítani kell a szívó oldali szelepeket.
Ha arra fogod használni, amire tervezed, remélem, hosszútávon megtartod a kocsit.
Én arról váltok, soha többé fordot. A 8 éves gépem 2 éve szopat engem és a szerelőket (családról nem is beszélve). Kedden lesz telefonos meeting a ford hungária meg a szakszerviz agytrösztjei között. Valami kontakt hiba lehet, amit nem találnak, de az életemet keseríti. Mondjuk a szerelőkét is, mert ha meglátnak már menekül(né)nek :) Még július 25-ig ki kell bírnom valahogy....
Manuál klíma-ESP kombó nem volt itthon addíg, amíg kötelező alaptartozék nem lett az ESP. Addig csak az EX és TX kiváltsága volt, de a faceliftnél az EX-hez is opciós lett egy ideig. Így olcsósítottak.
A facelifttől viszont már a kormányra is hatást gyakorol az ESP. Működés közben arra könnyül el, amerre tekerni kell a sodródás függvényében.
Első autó vásárlását tervezem és hát főleg a sok óratekergetés miatt úgy döntöttem, hogy egy új autóra fog esni a választásom.
Sajnos elég sok rosszat lehet olvasni a használt autó eladókról/kereskedésekről mostanában.
Hosszú gyűjtögetés után most ráakadtam a Kia Cee'd UEFA edition-re és nagyon megtetszett. Mi a véleményetek róla?
Főleg városi használatra lenne, így az 1.4-es benzinest néztem ki. Átlagosan havi 200-250 km-t mennék vele.
A szokásos munkába járás, bevásárlás mellett évi 1-2 nyaralás és 3-4 havonta egy 200 km-es út lenne beletéve.
Másik kiszemeltem a Ford Focus lett volna, de hát abból az alap modell kezdődik ott, ahol ez a Cee'd és felszereltségben van különbség a kettő között. :D
Nem szabad komolyan venni. 1900-es fordulattól már a következőt kéri nekem is. 50-nél már 4-est, ami nem jó. Kb. 2500-2800-as fordulatnál szoktam felváltani. Nekem 128 lovas van, lehet érezni az erejét 3-astól.
Nekem picit nehéz megszoknom a 6 fokozatot az 5 után, de kárpótol a 2600-os fordulat 130-nál. :D
Ez érdekes, mert pl. a legnagyobb teljesítményt meg 4000-re írja a könyve. Ergo akkor nem szabad max teljesítményig forgatni a dízelt sem. Benzinesem (lacetti 1,4 95 le) nyomatéka 4400-nál volt csúcson, onnan ment az előzés 5200-5500 ig. Érdekes ott 5800-nál volt teljesítménycsúcs, de érezhetően akkor már nem nagyon akart menni. Köszönöm a hasznos infókat. Erre is jó egy próbavezetés, mert ki lehet tapasztalni és a már sajáttal nem idétlenkedni.:-)
Nem árt ezeknek a motoroknak és a részecskeszűrőnek az 1000-1500-on poroszkálás és az onnan kigyorsítás?
Természetesen ez árt, 1500 fordulat alatt nem szabad terhelni a motort.
Viszont forgatni se szabad, 3000-3500 feletti fordulatszámon csak jobban zúg, de nem erősebb.
A turbós motor a nyomaték csúcsát elérik 1600-1700 fordulatszámnál (onnantól az elektronika lekorlátozza a nyomatékot, tehát van egy vízszintes vonal a diagramban) majd 3500 fölött meg kezd esni a nyomaték, szóval a hasznos tartomány 1500-3500 között van (turbós benzinesnél mondjuk 1500 és 4500 között).
Gratulálok! Én tegnap voltam tesztvezetni és persze nagyon tetszett. Igaz benzines után kicsit furcsának találom a gyakoribb váltogatást. (6seb 110LE 1,6 crdi) Egy hajszálnyira többet vártam a 110LE-től és a 280Nm-től, de rögtön hozzáteszem, hogy csalós a dolog, mert erősen nézni kellett az órát, hogy ne legyen bünti. Tehát érzésre nincs meg, de nagyon csalós a sebességérzet benne. Mindenesetre alakul a dolog! :-)
Egy kérdés a tulajokhoz: mennyire kell komolyan venni a műszerfali ajánlást a felváltásról? 70-nél egyenletes haladásnál már mindig 6-ba akarta rakatni. Úgy meg alig 1100-at forog. Benzineshez vagyok szokva és bár a gyári ajánlás a könyvében a mielőbbi felkapcsolást szorgalmazza, de az élet bebizonyította a lerakódások és a környezetvédelmi leszabályozás miatt, hogy 3000 alatt nem tanácsos felváltani, de 2000-2500 alatt huzamos haladás sem egészséges. Nem árt ezeknek a motoroknak és a részecskeszűrőnek az 1000-1500-on poroszkálás és az onnan kigyorsítás?
Nincsen. Korábban (2008-2009) voltak olyan próbálkozások pár ember részéről, hogy belerakattak felhúzó modult. Idővel kiderült, hogy leszipkázza az akksit, így kivetették. Lehet, hogy ma már van jobb cucc is.
Tükör ki/be hajtó van gyárilag a megfelelő csomagban.
Igen,a corsámba nekem is volt,kulcs be az ajtóba és felhúzta az ablakot.
De a távirányitós megoldás azért is jobb,mert ha pl beszaladsz a boltba,de az ablak résnyire lehúzva,de jön hirtelen egy zivatar,nem tudsz kiazaladni,mert rongyá áznál,bentről felhúzod.
A stilomba ugy volt,hogy hosszan 4 mp ig kellett nyomni a nyit gombot,akkor lehúzta és ugyanigy a zár gombot az meg fel. Ezt az ötletet nagyon kevés gyártó használja. Kár érte.
Ja múltkor az esős sztorival meg is jártam,szépen beázott a beltér.
érdekes ötlet, utána kellene kérdezni (nekem olyan volt a korábbi kocsimon, hogy kp. zárra felhúzta a (lent felejtett) ablakokat, ez is jó dolog volt, de leengedni azon se tudtam)
Üdv Érdeklődnék,hogy nektek a ceedbe van e olyan lehetőség,hogy a távkulccsal leengedin,felhúzni az első ablakokat? Régen a stilomba nagyon ötletes volt,mert a magy melegbe,mire odaértem,már leengedve várt. De a kiánál nem észlelek ilyen lehetőséget.
Pár hónapja tulajdonosa lettem egy kombi, 1.6-os, benzines Cee'd-nek. 70.000 km :) Óra szerint. De szerelők szerint és papír szerint is :-)
Adódott vele egy olyan érdekesség, hogy néha produkál olyat mintha befogna a fék. Engedem a kuplungot, majd rögtön kinyomom, a kocsi gurul picit, majd "hirtelen" megáll. De nem csinálja ezt mindig. Átnézték a fékeket, azt mondták, hogy minden rendben van vele. Féknek a szagát sose érzem. Mentem vele 100 km-t, megálltam, éreztem, hogy picit mintha fogná, de akkor se volt szaga a féknek. Minden jól fog és jól működik. Mi csinálhatja ezt?
Egyik szerelő mondta, hogy lehet az ESP vicceskedik. Előfordulhat? Jártatok már így Ti is?
Előző hozzászólásokra reagálva (fogyasztásmérő):
900 km-t mentem az autóval. 20 litert, majd 44,2-t tankoltam bele. 7,13-ra jön ki a fogyasztás, a gép 7,1-et írt.
Ez a "roppant nagy" fogyasztás úgy jött ki, hogy a 900 km-ből közel 300-at úgy tettem meg, hogy max 7 km-es távon mentem vele :-)
azt azért úgy szeretem a márkaszervizekben (tisztelet a kivételnek), amikor ők is csak totóznak... azt az ismerőstől/szomszédtól ócsóért elfogadja az ember, ha találgat... de egy márkaszerviztől azért bizarr... ok, lehet, hogy 145e megjavítani, ami sok, de akkor legyen annyiért megjavítva és ne tárják szét a kezüket... abszurdisztán...
széttárják a kezüket, vezérlés cserét ajánlottak épp csak 145 ezerért. aztán vagy jó lesz ettől, vagy nem...
én nem láttam az autót, annyit tudok, hogy nincs alapjárat, töfögősen jár, erőtlen. elméletileg a változó szelepvezérlés jó, 3000-ig nulla értéken áll.
Hú ez durva, ha a hangja is csúnya, akkor miért a jeladót cseréltek? A jeladóra akkor gyanakodnék csak, ha van hibaüzenet, de nincs hiba, vagyis minden remekül működik. Szakszerviz volt?
Segítség kellene... Barátom 2008-as 1.4 109 lóerős autója beindítákor ronda hang, alapjárat nincs, nem megy úgy, ahogy kéne. Hibakód veztengely poziciót ír ki, jeladó cserével ugyanaz. 130.000 km, valóban második tulaj.
Köszi az infót. Van egy Honda s-Wing motorom, abban hajszálpontos a mutatott érték és a valós fogyasztás. Mondjuk volt már nekem Trabantom és MZ-m is anno, ahol a benzincsap kinyitása után épp olyan boldogan róttam a kilométereket mint ma. De már nem zavar a Kia pontatlansága, hiszen azért is mértem jó ideig folyamatosan, hogy kitapasztaljam. Persze elvárható lenne egy több mint 6 millás géptől, hogy ebben japánosan pontos legyen. Most szerdán viszem kötelezőre majd ott megkérdezem.
Sajnos a fedcompok nem a valós fogyasztás alapján kalkulálják a 100 km-enkénti fogyasztást, hanem a befecskendező szelep nyitvatartási ideje alapján (egyszer lemérték, hogy 0,1 másodperc alatt mennyi üzemanyag megy keresztül a befecskendező szelepen, aztán a nyitvatartás ideje alapján számolnak).
Így aztán sosem pontos a mutatott fogyasztás értéke.
Egyes márkáknál a fedcompban lehet pontosítani a kijelzett fogyasztást, nem tudom, hogy Ceed enged-e ilyen pontosítást.
Az fedélzeti komputer adatai nekem rendre szinte soha nem egyeztek meg a csurig tankolástól csurig tankolásig mért adatokkal. Szinte mindig így tankolok és mostanáig dokumentáltam (tankolt liter/ megtett km szorozva 100-al). Tapasztalatom, hogy legtöbbször csak pár deci, de volt hogy literes eltérés jött ki a műszeren jelzett fogyasztáshoz képest. Minden esetben a komputer a kevesebbet mutatta. Ma már tudom, ha 6.2 L-t ír ki, akkor az 6.3-6.4 liter. De ha 5.9-et, az tuti 6.7 körül van a valóságban! Megjegyzem az 1.6 GDi motor a Ceed sw-ben átlagosan vegyes használatban nekem igaz nem hajtva, de a pályán pl. 130-as tempomattal 6.3-6.7 liter között fogyaszt 100 km-en. A kisebb motorról fogyasztásáról még nem lévén nincs tapasztalatom.
Én voltam most hétvégén tesztelni, igaz az 1.6os a Carensbe volt, de egy 20 km-es próbaút utábán a Ceed 1.4 kombi 6.7-et evett, az 1.6 Carens meg 7.8-at ugyanazon az útvonalon és a fedélzeti gép alapján.
Viccet félretéve: tényleg nem értem, miért vetemedik el attól, ha autópályán mész? Én is sokat fogok menni, mert most is sokat megyek, de a forddal ilyen gondom nem volt, sőt ilyenről nem is hallottam. Mondjuk én a féket csak akkor használom ha nagyon muszáj, ha van mód inkább motorfék, vagy a kettő kombinációja. A ford jól tűri, remélem a kia is.. Nem szeretnék a fékek miatt szervizbe járni...
Elsőt már találtam de a hátsót nem találok! Sokat autópályázok mindig elvetemedik! Szervizben erre nincs garancia azt mondták a tárcsa betét kopó alkatrész, meg csak egyedi eset!!!!
Városban én sem érzem optimálisnak az 1,6 GDI-t. Talán a túl hosszú fokozatok miatt, talán az euro5, euro6 miatti korlátozások miatt, de városban nem megy úgy, ahogy az ember 135 lótól elvárná.
Ez főleg az alacsonyabb fokozatokban érezhető. Városon kívül viszont szépen megy, nem gond 100-120-ról is még érezhetően elgyorsítani.
A ceed előtt egy jóval gyengébb 1,4-es, 75 lovas autót használtam. 100-as tempó környéken már szinte teljesen elhalt, és csak erőtlenül gyorsult tovább.
Viszont városban a rövid 1-2-3 fokozatnak köszönhetően egész fürge volt. Úgyhogy városba, rövid utakra bőven elég az 1,4 szerintem.
hát a tenyérnyi, de legalább valós szín is több, mint egy prospektus vagy a netről levadászott képek/videók alapján totózni, mert pl a titánszürkéről máig nem tudom eldönteni, hogy világos vagy sötétszürke és hogy zöldes beütésű-e vagy sem...
Szervízköltség eltérés az 1,6 benzin és az 1,6 dízel között? (Bár itt sajna nincs 1,6-os benzines, csak 1,0 turbo meg 1,4.) Csak mert a biztosítás eléggé ugrik 110 LE után, viszont kéne a sok pályázáshoz a teljesítmény.
Mi is voltunk már az M3 melletti (vagy inkább az Auchan/OBI melletti, ahol az AAA Auto is van) szalonban, ott a falon voltak kb. tenyérnyi méretű lapokon kitéve a szinek. Jobb mint a prodpektus, de nem az igazi.
Engem nem zavart, hogy nem szóltak hozzám, nyugodtan tudtam nézegetni a kocsikat, meg beléjük ülni, a végén odamenetem egy értékesítőhöz és megkérdeztem amit akartam.
Egyébként nagyon fáj a szívet egy ProCee'd-ért, abban üldögéltem a legtöbbet, mert állati jó ülései vannak :-)
én is az 1.4re szavaznék... annyival talán nem tud többet - az igényeitekhez nézve - mint amivel drágább... :)
bonuskérdés:
jól olvastam az alább hivatkozott ceedes cikkben, hogy a színeket nem csak a kiskönyvben, hanem nagyobb méretű, színre fújt lapokon is meg lehet nézni? (mert élőben szalonban eddig csak fehéret láttam, utcán meg egy ezüstöt és egy barnát... mármint carensből és engem a barna mellett a kék és a titánszürke érdekelne) ergo jó lenne megnézni a többi alternatívát is... ha életnagyságban nem is, akkor legalább egy ilyen nagyobb "lapon" a katalógus helyett...
Valóban 1.4 elég szerintem is. Nekem is elég lenne de azért pályán 1.6. Tud hasítani. Városban tényleg "túl sok" a 135 LE. Ellenben ha kell egy kis tartalék itt már van. Azért nem bánom, hogy 1.6-os na. :-)
Közben olvasgattam, 5-10 évet írnak. Lehet azt cserélni, csak hát babrás, olcsóbb a szerelőnek újat betenni. Azért 5-10 évente 100 ezret kidobni ilyen cuccért nagyon feleslegesnek tűnik. Biztosan ki lehet kapcsolni valahogy, hogy ne jelezzen egyáltalán ha már nem működik....keresem is :)
Elvileg összepárosításhoz elég az ID, na meg kell hozzá műszer, ami miatt a "programozás" 900 Ft. A beépítésen mi kerül 1500-ba? Mint egy szelepcsere :)
Nem tudom elemet mennyiért cserélnek benne, egyáltalán vállalják-e? Kutyaközönséges CR2032. Meddig bírja?
Köszi mindenkinek. Ezt a tempomatot elfelejteni nem igazán értem. Sokat pályázok, alig várom, hogy legyen, a fordomból ez az 1 hiányzott, persze ez is csak utólag derült ki, hogy kellett volna. De akkor még nem gondoltam, hogy sokat pályázok.. Na majd csak bírom valahogy az elején, eddig sem száradt le a lábam tőből :)
A sok szerelés azért árt a felninek, mert megsérül az élén a lakkréteg. Télen aztán befolyik a sós lé a lakk alá és egy idő után már szép virágos lesz a felni.. Minden évben téli le, nyári fel kétszer...nincs az a gumis aki hosszú évekig sérülésmentesen eljátszaná ezt sokszor.
Nekem se kéne, de új autót 2014-től már csak így lehet venni. Ha meg világít a lámpa, nem megy át műszakin. Pláne itt..még a fékfolyadék forráspontját is mérik! Most volt pénteken a jelenlegi autóm műszakin, hát eléggé szőröznek...
Hát nem tudom...mire lefut nálam a két szett gumi, addig mindegyik szettnek 4-5 le-felszerelés és a felniknek 8-10 szerelés nem igazán tesz jót. Lehet megérné az a szenzorszett annyiért. Köszönöm a válaszokat! Üdv!
Úgy nézem 20ezer körül már van egy készlet TPMS. Persze viheti az ember szakszervizbe felprogramozni...Marad a gumicsere :) Centírozni úgy is kell mindig.
Kétféle keréknyomás ellenörző rendszert szoktak alkalmazni a személyautóknál. Az egyik az indirekt, a másik a direkt.
Az egyszerűbb (az indirekt) azon az elven működik, hogy ha ereszt a gumi, akkor kisebb lesz a nyomás a gumiban, akkor kisebb sugáron gördül a kerék, vagyis ugyanazon a szakaszon a laposabb (kisebb nyomású) gumi többet fordul, mint a nagyobb nyomású abroncs. A rendszer az ABS jeladójának figyeli a jeleit és ha azt érzékeli, hogy valamelyik kerék többet fordul ugyanazon az úton, akkor jelzi a nyomáscsökkenést.
A Kia Ceed-ben az úgynevezett TPMS szenzoros rendszer van, ez valóban méri a gumiban lévő nyomást. Tehát ha felnit cserélsz, akkor kell bele a jeladó, vagy különben folyamatosan világít piktogram a műszerfalon. Sajna a TPMS jeladó elég drága a felnire, ezért sok Kia-s világító jelzőfénnyel jár télen...
Köszönöm a válaszokat ilias! Nos akkor sorban. Valami ilyesmi dátumot mondott a kereskedő, hogy 2007-2010. Osztrák kereskedő, és lehet a labancföldet már nyugatnak nézték a beszállítók. Természetes nem állandó rövid táv lenne, csak ha pár napig eső van akkor autóval megyek melózni. Hétvégente úgyis megyünk az autóval általában 15-20km-t, de gyakran 60-70 km-t is egyhuzamban autópályán. Sokszor kell felhajtanom, mert mellette lakunk és sokszor úgy praktikus a hétvégi bevásárláshoz is a nagyobb bevsárlóközpontokba menni. Amikor meg pár havonta hazamegyünk akkor meg több száz km-t. :-) Nos ilyenkor meg van pakolva a kocsi, 3 fő és kb 100 kg csomag. Ezért is kell cserélnünk a jelenlegit egy kombira, mert pici a csomagtér, meg már 10 éves, lassan várhatóak a nagyobb költségek.
Tudnál még egy dologról infót adni? Eddigi autómon nem volt keréknyomásellenőrző. Eddigi autómhoz volt egy alufelnis nyári és egy lemezfelnis téli szett. Nem megyek túl sokat egy évben így nem akartam a gumikat sok szerelésnek kitenni mire elhasználódnak. Egy évben az őszi cserekor a levett nyári szettet is centíroztattam, és amikor eljött a tavasz otthon csak feltettem a komplett kereket. A vásárolni kívánt autó alufelnivel jönne, kerekenkénti nyomásellenőrzővel. Ha szeretnék egy külön lemezfelnis téli szettet akkor azt a kereskedőnél vegyem meg, hogy a megfelelő szenzorok legyenek rajta? Gondolom nem olcsó így a kerékszett. Mi van abban az esetben, ha én eddig minden cserénél forgattam a tengelyek között az abroncsokat az egyenletes kopás miatt? Nézi azt valaki, hogy ha minden második szezonban fel van cserélve a kerék akkor a megfelelő szenzor van-e a megfelelő helyen? Csak szakszervíz tud gumicserénél újrakalibrálni, vagy bármelyik vidéki gumisműhely?
Ja...kimaradt...a rövid távú ingázás veszélyeire gondoltam a 4 km-es melóba járásnál, hogy részecskeszűrő, állandó hideg motoros rövid távok, stb. Régebben ez nem használt egy dízelnek, de azt mondta a kereskedő, hogy kb. 2010 óta azért teljesen mások ezek a részecskeszűrők, emiatt nem kell aggódnom.
Sziasztok! Meg tudná mondani nekem valaki, hogy az új ceed sw tetősínjein kialakított fix csomagtartó pontok milyen távolságra vannak egymástól? Nem találok erről infót a neten. Most szemezek egy ilyen gyönyörűséggel és tudnom kéne, hogy milyen távolra kerülnek a tartórudak egymástól, elég hosszú lesz-e a tetőboxom, hogy elérik-e a keresztrudakat a box rögzítőhelyei. Eddig 5 ajtós autóm volt fix pontok nélkül, így oda tettem a kereszttartókat ahova akartam. Még egy kérdés ha szabad. Többnyire autópályázni használnám, de néha lenen olyan hét amikor helyben ezzel járnák dolgozni, a melóhely meg 4 km csak. Mennyire lenne célszerű az 1.6 crdi 110 lovas 280 Nm-es motor nekem? Nyomatékra, lóerőre kb ez felelne meg, a 100 lovas 1,4-es benzinest kevésnek találom a céljaimhoz. (Jelenleg hasonló karakterisztikájú 95 lovas 130Nm-es benzines autóm van és megpakolva nem egy élmény előzni). Előre is köszi!
3-as BMW-vel nincs tapasztalatom, csak X3-assal. Annak túl nagy a rásegítése, emiatt "döglött" a "kormányzás érzete". Mazda 3-at nem ismerem, csak CX-5-öst. Az jól vezethető, kis tempónál kellően nagy a rásegítés, de nagyobb sebességnél felkeményedik, van visszajelzés az útról.
Hogy ontopik is legyek: :-)
Nekem az előző autóm egy 2008-as Cee'd volt (1,6 benzines, 5 ajtós). Már több mint 2 éve eladtam, de emlékeim szerint megfelelő visszajelzést adott a kormány az útról. Újat csak egyszer vezettem, kb. 50 km-en keresztül, nem tűnt föl, hogy túlszervózott lenne, de attól még lehet, hogy az.
Ma egy 2012-es Kia Sorentoval mentem kb. 80 kilométert, annak sem túlzott a rásegítése, de esetlenebbül mozog az úton, mint pl. a CX-5. Mondjuk ahhoz képest nehéz is, mint a dög, az (is) lehet az oka.
Ja, amúgy mivel nem reagált rá senki, vettem egy tetőcsomagtartót, van az a pénz, ill. sörmennyiség, amiért hajlandó leszek bérbe is adni :) Kombihoz 2013-tól, ha jól sejtem.
Nem tudom mely tipusokban van lehetőség a kormány szervójának a beállítására, de nekem a normal pont azt adja, amit kell. A comfort fokozat valóban újbeggyel forgatható állóhelyzetben, de arra is van kitalálva mármint parkolásra. A sport viszont kemény, tényleg autópályára való, de mint mondtam nekem a normal minden pozícióban megfelel. Ha ez utóbbit tették bele a fix szervósokba, akkor szerintem nem lehet probléma vele.
Szerintem nem. Pont a Seat kormány volt sokkal jobb. Azt nekem könnyebb volt tekerni és azonnal reagált. Talán kisebb mozdulatra is nagyobbat fordult. A Ceed esetében mintha egy fél gondolatnyi idő eltelne mire reagál az autó. Ezért írják azt, hogy nyúlós kissé. Ez normás állásra igaz. Komfortban talán nem is érzékelhető a sport mód viszont autópályán jó dolog. Ettől függetlenül szerintem semmi szükség erre a 3 állásos kormányrendszerre. Egy frankó direktet kellene összehozni és kész. Már tudnak bizonyára mert Optima, Sportage már jónak mondják. A 2015-ös facetliftes nem tudom milyen állítólag javítottak ezen. Azért 2018-ra csak "befejezik" a Ceed-et. Bizonyára árban is lesz különbség.
Azt hiszem kezdem érteni, mire gondoltok a kormányzással: "nem áll ellen" eléggé, vagy pl. nyomvájús úton nem fordul a kormány ha vájú vezeti kereket? Azt hiszem ezt érezni kell majd. A fordé remek volt.
lehet, hogy amatőr a felvetés, de nem lehet "állítani" a gumibakokat amik kitámasztják a csomagtérajtót csukott állapotban?
(nekem 1 régi autómnál volt hasonló gond, kicsit csavargattam a bakokon és beállt a helyére... utána egy lehelettel nehezebben csukódott, de cserébe nem állt el...)
másik:
a kia kormánynál én a carens teszteknél olvastam mindenhol (népitélet, magyar és külföldi tesztek) ezt a nyúlós-nemvisszajelzős kormányzásos témát... de tesztvezetésen még nem voltam... viszont akkor úgy tűnik, hogy "márkahiba"
Szerintem az, hogy nagyon plasztikus, kissé nyúlós. Kevéssé érezni direktnek. Állítólag a facetliftben ezen javítottak. Nekem nehéz volt megszokni de már nem zavar. Általánosságban elég sok tesztben ezt megemlítik. Tegnap néztem a youtubon több német nyelvű KIA tesztet is mindegyikben bent volt, hogy a kormány kissé kevés visszajelzést. Persze izlés kérdése is a dolog de nekem a korábbi autómban ez sokkal jobb volt az tény.
Első benyomás: álom autó! Mint a bankkártya reklámban: Kia Ceed 5,3 millió Ft, de az érzés megfizethetetlen.
Hétvégén mentem vele 900 kilométert autópályán (130-150 km/h) és kb. 70 kilométert városban. Fogyasztás computer szerint 6,8-7,0 l/100km! Most van benne 2000 km! Nagyon kényelmes. Jó dolog a deréktámasz. 4-5 óra vezetés nem nagyon veszel észre és még a biztonságérzet is megvan. Sok-sok pozitívum is társul az autó mellé. Kormányozhatósága és úttartása nagyon jó. Senki se várja azt, hogy versenyautó lesz. Szépen teszi a dolgát, gyorsul amikor kell és ha meg kell állni akkor a fékek is rendben vannak. Negatív dolgot egyenlőre nem tudok sokat mondani: nem magyar a navi, napos időben nehezen látni a műszerfal piros feliratait, tetősín lehetett volna króm és nem matt ezüst, nincs benne esőérzékelő. De ezek nem életbevágó dolgok. Összességében nem bántam meg a vételt. Hyundai i30 kombi volt a versenytárs, de győzött az ár és a 7 év garancia.
Első szerviz (olajcsere) 24ezer forint lesz állítólag. 2 évente van kötelező szerviz és évente vagy 30ezer km olajcsere. Pollen és levegőszűrőt nem érdemes lespórolni szerintem egy 5-6 milliós kocsinál. Tessék minden évben kicserélni saját egészségünk és autónk "egészsége" miatt. Ha valakinek van még kérdése szívesen válaszolok. Pappasnál is lehet elég jól alkudozni. Én Jász-Plasztiknál vásároltam.
tudod ha egykét országgal nyugatabbra lennék, akkor nem félne senki attól, hogy áttolják az agyát a szervizben és feleslegesen cserélgetnek alkatrészeket végeznek el olyan karbantartásokat amiket sem a garanciális előírások sem az autó állapota nem indokolna... de ma magyarországon tisztességes és hozzáértő márkaszervizt/autószerelőt találni legalább olyan nehéz mint tisztességes politikust... najó, annyira talán nem... szóval nem véletlen ha kétkedik az ember...
Természetesen utána okosban vesz rá kéz alól turbót, majd pár ezer kilométer után csapágyas lesz a motor, aztán vesz új autót. Ez az igazi biznisz a kereskedőnek, nem a 30e ft-os olajcsere.
Jó minőségű, LongLife minősítésű olajjal simán lehet menni 2 évet (ha 2 év alatt kevesebbet mégy, mint 20 - 25 ekm) csak ebben mi az üzlet a márkaszerviznek?
A márkaszerviznek az az üzlet, ha évente bemégy (futásteljesítménytől függetlenül) és otthagysz éven 25-40 ezer forintot (félig feleslegesen).
Ha viszont az évenkénti szerviz elvégzése feltétele a 7 éves garanciának, akkor nincs más választásod, mint évente viszed szervizbe és fizetsz, mint a katonatiszt.
Nézegetem a Skoda Octaviákat is, ott kétévente kell vinni olajcserére, de ott meg a megfelelő minősítésű LongLife olaj ára horribilis. A szűrő ára (amit megspórolok minden második évben) meg nevetségesen alacsony. Ki van ez találva...
a pollenszűrő miért olyan fontos? olaj+szűrőt kb értem, elfogadom, a motor azért eléggé "fontos"...
de a pollenszűrő?laikusként: ok, a pollen mellett nem csak azt szűri és az utastéren kívül a szellőzőrendszert is védi a portól-kosztól, de az egy év alatt - ha nem mész vele sok km-et - nem tömődhet el, nem fáradhat el úgy az anyaga mint egy olajnak nem?
ezzel az erővel a légszűrőt is évente kéne cserélni a megtett km-től függetlenül...
szóval én ennél a kettőnél - laikusként, érzésre- csak km függőséget mondanék...
A kérdés pont azért vetődött fel, mert nem sokat megyünk az autóval (kb. 7e/év), így a km nem igazán indokolná az éves olajcserét, a szervizkönyvbe a kereskedő által beírt érték pedig némi ellentmondásban állt a kézikönyv ajánlásával. Na mindegy, marad akkor az éves olaj+olajszűrő+pollenszűrő csere.
Az árral kapcsolatban az az emlékem, hogy már alapból egy ún. akciós árról indultunk (listaár -500 talán), amiből talán kb. 200e-t sikerült még alkudni, de az is csak valamilyen extra ingyenessé tételét jelentette leginkább.
No, akkor az uefa-nál is a kedvezményes árból még 5%+ még pár extra "ajándékba"... szóval ezzel már nagyjából akkor tud számolni az ember... kösz! :)
nálunk kicsit macerásabb az autó, mert van pár "kritérium" aminek meg kell felelni:
- el KELL hogy férjen hátul 3 gyerekülés (bármilyen összeállításban) ergo 3 osztott ülés kell hátul
- nem lehet túl batár (mint vw sharan pl) mivel én melóba gyalog járok, Asszonyka fogja inkább vezetni, de ez lesz "az autó"
- automata kell, szintén Asszonyka miatt (de tény, én is szeretem)
- méret miatt kell tolatókamera, szintén Asszonyka miatt
- + az én személyes hülyeségem: legyen nyitható tetőablaka
- ~10 évre tervezem kb, és használtban nem merek gondolkodni...
Innentől 2 autó maradt nálam a körben: touran és carens... innentől viszont elég egyértelmű a választás, és mivel automata csak a 2.0-ban (hagyományos) és a dízelben (itt viszont dsg) van ezért a drágább dízel lesz a befutó...
hátsó bringatartós téma nekem valamiért frissebbnek rémlett... de ezek szerint ez már régóta megoldódott... bocsi :)
Visszatérve a kerákpárszállítóra. Eddig a kombiba hátra betettem a két kerékpárt, de a kombit már igazából nem indokolja semmi, így fogyasztási megfontolásból a ferdehátúra esett a választás. Az az évi 2-3 alkalom, amikor visszük a bicajokat, az a kombi plusz költségeit nem indokolja. Viszont mivel ilyen alkalmatosságom még nem volt, melyik fajtát a legegyszerűbb kezelni, melyik a biztonságosabb? Tető/hátra?
Első benyomások? Fogyasztás, kényelem, biztonságérzet?
Nálam az 5milla lélektani határ autónál, abból kihozni a legjobbat, fényképező esetén meg a 200ezer ilyen (semmi profizmus, csak lelkes amatőr felh.). Az én értékrendem és életvitelem szerint ennél többet költeni ilyenekre nem indokolt, felesleges. Persze sok esetben várni kell az ilyen lehetőségekre, de ha az ember 5-10 évre vásárol valamit, akkor szerintem nem szabad elhamarkodottan dönteni, az +2-3 hónap bele kell, hogy férjen. És az extrák..számomra a megbízhatóság, tempomat, ülésfűtés, klíma(nem is extra), ablakemelők, könyöktámasz, szemüvegtartó(ne röhögjetek) amelyek fontosak, a többi ha belefér az "ám legyen" kategória. Ebből a szempontból a KIA tűnik a legjobb választásnak. Ha hiszitek, ha nem, az ülés/kormány fűtése legtöbb márkánál csak a fullos csomagoknál érhetőek el "pici pézé'". Ilyen szempontból is nagyon szimpatikus a KIA. A 7 év gari, meg a 3 év assistance magáért beszél....remélem...
Nemrég vásároltam Kia Ceed Sw 1.6 GDi UEFA autót. Nekem 300ezer forintot sikerült lealkudnom a kezdő árból (2 hét alatt). Plusz kaptam gumiszőnyeget, csomagtér tálcát és egységcsomagot.
ja, "mögé" kerékpártartóval vigyázz, mert asszem még nincs leszabályozva az, hogy használhass olyat amire át kell/lehet tenni a rendszámot ha takarja az eredeti helyén...
(mert ugye a rendszám nem levehető, de láthatónak kell lennie kresz szerint... ergo ha átrakod a tartóra / kitakarja akkor a rendőr megbaxhat)
ugye ez egy ceed (sima, nem kombi vagy pro stb) 1.6 crdi lx amihez kértél egy excl csomagot és egy metálfényt extraként?
(ha ezt számolom össze, akkor ennek a kedvezményes listaára 5339)
és ezt tudtad bepaszírozni 5m alá?
az végülis nem rossz, az akciós árhoz képest még ~7% (az eredetihez képest, bár ez egy folyamatos akció, meg ~15%
vagy félreolvastam valamit?
a kerékpártartó azért "jobb" extra a kereskedőnek, mert az autótól függetlenül tudja berendelni és adni rá kedvezményt vagy akár "ingyér" odaadni
(nekem anno amikor utoljára új autót vettem (2008-9 körül) és rendeltem hozzá eztazt, így tudott egy kereskedő mindenkinél jobb árat adni, ahogy utólag elmondta, mert az importőr az autóban már nem akart engedni egyik kereskedőnek sem ő meg ezzel a trükkel aláment a többinek)
Heló még új vagyok itt és érdeklődnék hogy ki mit ajánlana a következő kocsimhoz:
Kia ceed 1.4 es (109 LE) benzines 2008 as ferdehátú hoz előre fékbetétet érdekelne hogy melyik jobb és hogy mennyi kellene belőle rendelni előre ha teljesen kiakarnám cserélni ? előre is köszi a választ.
Az 1,6 crdi LX excl. metálfénnyel legkedvezőbb ajánlata nekem 31e híján 5misi. Még bele akarom szorítani a kerékpártartót a tetejére, vagy mögé, vagy mittudomén hova, amelyik a kedvezőbb. Remélem sikerül, többre nem számítok.
Dehogy féltjük a kereskedőket... :) abban mindenki biztos, hogy úgy nem fog autót eladni ha bukik rajta...
Aa kérdés, hogy mennyire "mohó" és mennyi teret enged neki az importőr (mennyit enged a kereskedő felé)
és pont emiatt az a baj, hogy minden márkának más az árképzési stratégiája így nem csak a kereskedőn múlik... pl a vw "híres" arról, hogy ~15%ot kb simán le lehet alkudni (de állítólag a ford is), de egy japánnál állítólag már 5% is jónak számít... van ahol folyamatos "gyári" akciókkal játszanak, van ahol azzal lehet trükközni, hogy a kért extrákkal külön játszanak valamit ha a kereskedő ügyes...
ezért lenne jó tudni a KIA stratégiáját/ próbálnám megismerni az aktuális tapasztalatokat :)
Azért nem kell félteni a kereskedőket, van még miből kedvezményt adni, tavaly a PorscheHungáriánál 18 % kedvezményt adtak ügyvédeknek, orvosoknak, vállalkozóknak. És nem csak Audira, hanem a Skodákra is adták a kedvezményt, ami a Kia Ceed kategóriája...
nekem most egy kereskedő, ismerősön keresztül - még az nem éles alkudozásban - már mondott a kedvezményes listaárból is még 5%-ot... az meg már "egészjó"... meglátom mi lesz belőle ha majd élesben megy...
2010-es Ceed-ben valaki szedte már ki a kormányon lévő gombokat? A hangerő és a tempomat +,- gombjai kicsit nyikorognak. Próbáltam egy kis szilikont de nem segített. Hogy lehet kivenni a kormányból?
Én három helyről kaptam eddig ajánlatot, mind ugyanazt adta. Maffia már ez is :) Bár várok még egy uefa limitre ajánlatot Kecskemétről, meglátom az milyen lesz. Ott ígérték egyedül az 1,6crdi-re.
ami kedvezményt anno amiatt lehetett kapni, hogy a kereskedő komoly jutalékot kapott a lízingcégtől azt a vevő sokszorosan visszafizette az ember a lízingdíjakkal... a tájékozatlan vevő boldog volt, hogy alkudott 100ezer forintot, aztán visszafizettették vele a dupláját a lízingen keresztül...
ez volt ebben a "módiban" a legszimpibb... :(
(és akkor nem is a devizaárfolyamokról beszélünk, szimplán csak a kamatokról és díjakról)
mára ez a része legalább letisztult... hitel csak forint, már az is olcsó (egy ideig :D), nézik, hogy tényleg elbírod-e stbstb (persze csak miután kb minden második honfitársunk atomra szívta magát vele)
Teljes casco volt rajta, de hiába, ha nem a piaci árakat veszik figyelembe, hanem az egyéb paramétereket és min. fél misivel kevesebbet kapsz. De már dolgozunk a különbözet bevasalásán.
kösz... a 12% az jónak tűnik... kb annyiban reménykedek én is... :)
igen, sajna baromi drága játék az új autó... de egy rosszul kifogott használt még nagyobb átok lehet...
én most - bár még van időm tipródni - nagyon hajlok arra, hogy inkább egy garanciális új horror pénzért, de amire én vigyázok és használom 7-10 évig, mint fele-harmadannyiért egy bizonytalan előéletű használt...
(és már "nyugaton" is erősen hígul a nepperpiac)
gtk "ellen" meg eddig minden autónkra kötöttem egy nem full, hanem egy "csak lopás és tk" cascot...
hamár most lesz új verda ha jól értem, akkor abban tudsz segíteni, hogy a listaárból mennyit sikerült lealkudni? (én itt még nem tartok, csak jó lenne látni pár konkrét példát, a legszerencsésebb egy rendelt és nem szalon/raktárautó példa lenne)
ezt anno a Pappas küldte (februárban, amikor elkezdtem körbejárni a témát...), de ez nem "hivatalos" árajánlat volt, hanem csak 1 tájékoztató...
ja, most vettem észre, hogy amiket megírtam az az 1.6benzinre vonatkozik nem a 2.0-ra (az mindenhol ~2000ft-al drágább, mert több olaj kell bele, a többi tétel mind ugyanaz) de ha érdekel ki tudom ollózni részletesen is az xls-ből, hogy hogy állnak össze a számok... (1.6,2.0benzinre és 1.7d-re küldték meg)
Ez melyik szervĂĆĂâĂâ ââŹâ˘ĂĆââŹÂ Ă¢ââââ¢ĂĆĂâĂ¢ââÂŹĂ ÂĄĂĆââŹĹĄĂâĂÂz ajĂĆĂâĂâ ââŹâ˘ĂĆââŹÂ Ă¢ââââ¢ĂĆĂâĂ¢ââÂŹĂ ÂĄĂĆââŹĹĄĂâĂÂĄnlata?
Ez mondjuk egy 2.0benzin és egy 1.7d carensre vonatkozik (az is lehet, hogy itt van más kian belül is amiből a félreértés jön és egy ceednél éves olajcsere van előírva... )
sajna az xls-ről lőtt printscreent nem tudom a melóban úgy átszerkeszteni, hogy be tudjam másolni, így csak a lényeget írom:
szóval a válasz szerint:
új kia carens 17d vs 20b:
szervizperiódus 2 év / 30ezer km
költségek
Diesel: 2-4-6-8-10 éves: 59-85-59-85-59eFt (olaj, olajszűrő, pollenszűrő, fékfolyadék, segédanyag, munkadíj mindenhol és a drágábbakban +levegő és üzemanyagszűrő)
Benzines:2-4-6-8- 10 éves: 47-62-47-62-78eFt (olaj, olajszűrő, pollenszűrő, fékfolyadék, segédanyag, munkadíh mindenhol és a drágábbakban + levegőszűrő + utolsóban már gyertya is)
a kérdést pedig úgy tettem fel, hogy mik azok a fix szervizköltségek amik előírás szerint felmerülnek a garanciális idő alatt és "kellenek" ahhoz, hogy a gari életben maradjon!
autógyár=értékesítők+marketing+műszakiak stbstb :D szóval nem lehet külön kezelni ezeket, mert ahogy minden vállalatnál itt is a fő érdek a profit... aminek az érdekében persze - ahogy írtad - hol egyik hol másik érdek érvényesülhet jobban...
a kiánál persze esélyes, hogy pont azért vállalnak mindenki mással ellentétben 7 évet, mert ugrani akarnak a piacon ami inkább értékesítési és marketing szempont, de azért biztos kiszámolták, hogy műszakilag is meg tudják ezt ugrani úgy, hogy összességében ne legyen több a leves mint a hús... :) :)
bár ez már kicsit off az eredeti kérdéshez képest... :)
"egy autógyár szerint elég a két évente szervizelés/olajcsere"
ez nem annyira az autógyárak mint inkább az értékesítők és marketingesek véleménye aztán van amikor a műszaki szempontok, van amikor a marketing szempontok érvényesülnek jobban
ezzel amúgy teljesen egyetértek... :) :) az autóra vigyázni kell és érdemes... és nem csak a garancia miatt, hanem mert a rendszeres karbantartással többet lehet spórolni hosszútávon mint amibe kerül... :)
de az tartom, hogy ha egy autógyár szerint elég a két évente szervizelés/olajcsere a gari életben tartásához akkor valszeg tényleg elég (egyszerűen mert kapitalisták és nem a pénzük ellenségei), de persze az biztos "nem árt" ha gyakrabban foglalkozunk vele...
de már csak kiváncsiságból is meg fogom nézni, hogy mit írtak pappasék... ha még megvan a mél...
(anno azt akartam megtudni, hogy a benzines és a dízel garanciális karbantartási költségei közt milyen árdifi van, hogy lássam, hogy a fogyasztáson kívül milyen "biztos" költségek merülnek fel -> kb mennyi idő alatt térül a drágább motor és szinte biztos, hogy mindkét motorra két éves periódusokat küldtek)
+ most megnéztem a biankó szervizkönyvet, abban "kitöltendő" az a rész, hogy mennyi időnként kell olajat cserélni/karbantartani... ezt gondolom átadáskor a márkakereskedő tölti ki, ergo az a mérvadó amit oda beírtak... (ha esetleg elbaxták akkor persze lehet jogászkodni... :D)
Évente vagy 30 ezer kilométerenként szervíz! Ez az előírás. Ezt értsd úgy, hogy ha az autódnak nem vagy az ellensége, max.15 ezer kilométerenként cseréled az olajat! Sajnos én már láttam 30 ezres periódus alatti blokkot, amin az olajsár keményen rajta volt a blokkon! Nincs az a motor, ami pár liter bármilyen minőségű olajat ilyen hosszú perióduson hétköznapi használatban teljesen le na amortizáljon!
megnézem holnap a melóban, hogy megvan-e még a méljük (sajna nem biztos), mert nekem az rémlik, hogy két éves periódust írtak... (szépen xls-ben összerakták a garanciális időszak alatti "biztos" költségeket (7 év alatt csak olaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő volt emlékeim szerint))
-> DE nincs (még) Kiám, így csak arra alapozok amit eddig megtudtam/leleveleztem/elolvastam a témában... :)
sztem az a mérvadó, hogy a garancia hogy szól pontosan, szóval
1: olvasd el a garancia/szervizkönyvet, biztos van erre vonatkozó rész (ha az valóban műszaki leírásra hivatkozik, akkor irány azt elolvasni)
2: ha nem egyértelmű, akkor kia magyarország, email (1-2 napon belül korrektül válaszolnak)
én amúgy úgy tudom, hogy csak kétévente van kötelező garanciális szerviz (vagy km függő) rá is kérdeztem a márkaszerviznél, hogy mik a biztos kötelező garanciális költségek a 7 év alatt és egyértelműen 2 éves periódust írtak (Pappas)... ergo nem tűnik jogosnak az éves olajcsere előírása a kereskedőd által...
+ átküldtekegy gari-szervizkönyvet, abban ilyeneket találtam, de nem bogarásztam végig:
- a kezelési kézikönyvben ismertetett helyes karbantartás hiányosságai, elmulasztása
- A garancia érvényességének feltétele, hogy az elvégzett karbantartásokat a tulajdonos a Garancia és szervizkönyvvel igazolni tudja, továbbá az előírt karbantartási intervallumokat (km, hónap) betartsa.
ja, és én pluszban azt gondolom, hogy ha egy autógyár úgy be mer vállalni 7 év garanciát, hogy szerintük elég kétévente olajat cserélni, akkor hiába van az a mi (nekem is ez rögzült) fejünkben, hogy évente illik... nem biztos, hogy jól tudjuk... változnak az idők... de az biztos, hogy ők meg hülyék lennének maguknak költségeket gyártani ergo 7 év gariért cserébe simán előírhatták volna az éves cserét ha attól félnének, hogy elszaródik az autó ha nem viszed be...
cserébe válaszolhatnál a lejjebb lévő kérdésemre :) :)
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell komolyan venni a szervizkönyvben megadott olajcsere periódust?
Tavaly májusban vettem egy 0 km-es Kia Ceed SW-t és a szervizkönyvben 2 évet adtak meg, tehát jövő májust.
Ehhez képest a márkaszerviz küldött két hónapja egy mailt, hogy vigyem be az autót éves revizióra, mert csak így érvényes a 7 év gari. Arra hivatkoznak a szervizkönyvvel szemben, hogy a műszaki leírás a mértékadó, és abban valóban 1 év szerepel az olajcserére. De miért nem ezt írták a szervizkönyvbe akkor?
Tud esetleg valaki valami biztosat ezzel kapcsolatban?
Igen, kösz, ez egy jó módszer, valszeg ezt (is) meg fogom tenni, csak a vörösfej effekt mellett az se lenne baj ha tudnám, hogy kb meddig lehet feszíteni a húrt, hátha egy oscarjelölt eladóval futok össze... :) (elkerülendő a felesleges köröket... :D)
én amúgy "bárholbármilyen márkára" átlag 10%ot szinte biztosnak gondolnék, de vwnél láttam 17%ot is, japánoknál meg ahogy tudom már 5% is jónak számít csak sajna az ismerősi körben senkinek sincs kiás tapasztalata, még a flottakezelős havernak sem...
nem emlékszem már százalékra, de nekem anno nyolc éve az a metódus jött be hogy kértem ajánlatot egyik kereskedőnél, bementem vele egy másikhoz, az aláigért, azzal bementem a harmadikhoz, az az alá igért aztán vissza a legelsőhöz, ésatöbbi amikor már olyan vörös volt a díler feje amikor meglátott hogy majd a guta megütötte, akkor tudtam hogy megtaláltam a jó árat...
Ezt a könyöktámaszt nem értem, nem is kérdezték/mondták, hogy lehet választani... A dízel meg...sokat megyek 100e km alatt behozza az árát. Legalábbis a fordnál behozta.
Az 136 lovas motor cseppet sem nagy, sőt pontosan hozzáméretezett, ezért jól választottál! Kell ez az 1.3 tonnás kasztnihoz! Közelebb a 6 literhez átlagot megyek a benzines változatával és húz mint a gőzmozdony! Ez számomra azt jelzi nem érdemes a később jóval drágábban karbantartható dízelben gondolkodni, mert nyomaték is van dögivel. A könyöktámaszból a nagyobbat válaszd ha lehet, mert a rövidebbet nem tudom kihez méretezték, a fiókja kistáskának és aprópénznek ideális. A dupla szivargyújtó aljaz szerintem is felesleges lévén mellette az USB. A tolató kamera és GPS viszont dobogós helyen van nálam, mert sok koccanástól mentheti meg a kocsit főleg este tolatás közben. Sok sikert az autódhoz!
Örömmel közlöm, hogy leadtam a rendelést. Várható szállítás 3 hónap...kicsit soknak tűnik. Ma még beültem, olyan kényelmi dolgokra figyeltem, ami a fordban nem volt..Könyöktámasz rekesszel, napszemüveg tartó, kormányfűtés, ülésfűtés, USB csatlakozó, telefon kezelése. Minek bele 2 szivargyujtó aljzat, ha már benne van az ülésfűtés is? Inkább USB-t tettek volna bele.
Lehet, hogy nagy lesz nekem az a 136 lovas motor, de egyszer élünk! :)
A fordban csalódtam, elveszett a bizalmam, pedig imádtam/imádom is. Most volt 8 éves és az utcsó 2 évben nem mertem elindulni családdal, mert már-már életveszélyes volt vele közlekedni. Egyedül munkára használtam, a szerelők tanácstalanok voltak, de végre meg lett hiba oka. Tette ugyanis, hogy álló helyzetből indulva (lámpánál, balkanyar) egyszerűen megállt a motor. Újraindítás után redben. Mindezt egy rosszul beforrasztott műszercsatlakozó, valamint odahányt testpontok okozták. Legalábbis úgy tűnik, hogy ez volt baj, mert azóta nem jött elő. De 2 év az szopás volt. Mondom imádtam, de még egyszer nem veszek fordot. Próba cseresznye.
A KIA-ban tetszik a 7év, meg a jó felszereltség, főleg hogy a ülés/kormányfűtés nem a full extra csomag része. Bár egy kicsit szűkösebb lesz mint a ford kombim, de a kombira már nincs iagzán szükségem. Csak kerékpárokat akarok szállítani évente 2-3 alkalommal. Tudom erre alkalmasabb volna a kombi, de az a +2-3dl gázolaj állandóan nekem éri meg.
Tényleg! Ötletek a ferde hátú KIA-n mit ajánlotok kerékpár szállításra? tetőn, vagy hátul? Milyen tipust?
Nekem is egy Ford Focus dízel autóm van, de az enyém 109 lóerős és nem kombi, hanem 5 ajtós. Maximálisan elégedett vagyok vele, abszolút megbízható, a karbantartása filléres tétel (gondolom, hogy te is a legjobb Ford szerelőhöz, Bagoly Zolihoz hordod Alsógödre az ESS Motorshoz :-)), a fogyasztása mesés (a görög nyaralásokat 5,1-5,3 literes fogyasztással szoktuk letudni).
De már sajnos elmúlt 10 éves és az utóbbi években nagyon megváltozott az autózási szokásom, alig megyek 6-9 ezer km-t egy évben, így a lecseréléskor benzinesben gondolkodom.
Most egy 1.4-est gondolok ideálisnak, de majd meglátjuk, hogy mi fér bele 5 millió Ft-ba.
Ha nem vagyok túl kíváncsi, akkor elárulnád, hogy milyen ajánlatot kaptál az 1.6-os dízel Ceed-re?
Valamint azt kellene valahogy elérni, hogy ne fulladjon le egy kettős tömegű lendkerékkel szerelt autó. Az enyém sajnos nagyon csúnyát csattan, ha lefullad, szinte sajnálom a rugós mechanikát benne.
Húha, én nagy motorfékes vagyok, szoktam visszaváltogatni rendesen emiatt, de a forddal gondom nem volt, pedig párszor (talán 2-3 alkalommal a 240e km alatt) 4200 fölé(pirosba) szaladt fordulat.
Na megjött az árajánlat Kia Ceed LX 1.6 CRDI / 136 LE-re, excl. csomaggal, sirius silver színben. Nagyon tetszetős darab. A 90 LE-s fordom után az a +46 LE érezhető lesz remélem, az elvileg +50%. Ez kettőstömegű lendkerékkel szerelt lehet?
Engem úgy szocializáltak, hogy indításnál mindig nyomom a kuplungot...Leállításnál meg nem mondom, hogy nyomom-e, de azt hiszem igen...