Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2009.01.01 0 0 24977

Szervusz István!

 

Nem vonom kétségbe, hogy a megszálló csapatok aktivizálódása váltja ki az ellenállás aktivizálódását is. Ennek ellenére mostanában még a tálib bázisú ellenállás is tavaszi és nyári offenzívákról beszél, míg télen a soraikat rendezik éppen az Általad felsorolt okoknál fogva. Ráadásul az évszázadok folyamán az mozgás-technikai olló az idegen csapatok és az ellenállók vonatkozásában kinyílt, ami megint csak nem nagyon kedvez az ellenállók jelentősebb téli hadműveleteinek. Az elmúlt két évben elég sok jelentést olvastam róluk nem csak magyar forrásból. Azok szerint télen kisebb az esélye az ellenállók aktív tevékenységének. Persze ők sem tévedhetetlenek! Kintlétem alatt nekem is volt alkalmam pár helyivel beszélgetni a témáról. Volt közöttük olyan is, aki már 12 évesen harcolt a szovjet csapatok ellen (nem saját elszántságából, hanem mert a szülei "eladták" a "mudzsahedeknek", majd az Északi Szövetség oldalán a tálibok ellen. (Ott már saját akaratából!). Ráadásul mollah is volt a falujában. Jól beszélt magyarul!!!!! Az ő elmondása szerint sem szeretnek télen harcolni. Csak akkor teszik, ha nagyon muszály.

 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy télen az ISAF tétlenül ülhet, de az elmúlt évek gyakorlata szerint kb. ez most a helyzet. Ez bármikor változhat. Az éberség nem lankadhat télen sem!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zicherman Istvan (24944)
Dobri Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24976

Tehát,Izraelben szinte mindenki tud oroszul.:)

Egy lakótelepen készített riportot ahova becsapodott valami.Szétkapott pár kocsit és kicsit a vakolatot is leverte.

Nagyon keveset értettem belőle mivel nem azokat a szavakat használták amit a légióban a szláv szobatársaimtól hallottam.:)

Előzmény: Zicherman Istvan (24975)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24975
Na, Borisz Stern-Menaker barátom, aki jelenleg izraeli újságíró, most jött haza a hadműveleti területről.
Itt látható a riportja:

http://www.zman.com/video/video.aspx?VideoId=7565

Felköszöntöttem Új Év alkalmából, beszélgettünk egy kicsit privátban. Ha valaki megnézte, mondja el, hogy mi látható benne (nekem ez a program nem fut a gépemen).
degenerator Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24974
Plieur Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24973

Szia István!

A pénz dologról jut eszembe egy őrületes sztori, a román ellenállás 1947-1961 közötti történelmét feldolgozó könvben volt benne.

Kissé hosszabb a bevezető, de szüksége a háttérhez.

Emlitettem régebben a 'Toba hetmant', azaz Ioan Toba-t aki mint lovassági tiszt kezdte a karrierjét (igaz azt visszavetette némileg 10 tonna lótakarmány eltünése), partizánvadászkodott 42-43-ban a Krim-ben a 4-es lovasvadász század élén( Geniscsek szektor, 4-ik hegyi hadosztály). A pasas 44-ben  örnagy volt, átment egy Brandemburg iskolán, az aug.23-ai átállás ott kapta, ezután a Horia Sima-féle Vasgárda csapataiban ( ezeket hivták a bécsi kormány Nemzeti Hadseregének) harcolt , majd 45-ben kapott 2 itéletet:egy hadbiróság felmentette minden vád alól ( tehát kettős ügynök volt, he-he), illetve a keleti fronton elkövetett dolgaiért kapott egy halálos itéletet, de amelyet nem hajtottak végre, hanem elvitték Szibériába pár évre. Hivatalosan, de...

Viszont 1946-ban itélték el, 1946-ban Párizsban volt, egy általa a lányaként bemutatott hölgyeménnyel, miközben valójában a lánya és felesége othon volt tartva mint túsz. De a Sima kormány rejtett pénzalapjait részben meglelte, majd hazavitte. Vett is egy részéből egy lakást a lányának...Mivel a megbizói nem voltak megelégedve a részsikerrel, ekkor helyeztek neki kilátásba egy látogatást Szibériába, mint háborús bűnös, ha nem hozza haza a többi pénzt.

Toba egy harmadik utat választott: kihasználva a régi hirnevét, elkezdett szervezni egy csoportot amelyet te TFCS-nek neveznél, amelynek persze kell anyagi támogatás a működéshez. Toba végigjárta a megmaradt ellenzéki politikusokat, egyházi személyeket, stb., kapott is pénzt. A mese szerint az összegek arra kellettek volna hogy vagy eljusson Németországba a gárdisták rejtett kincseinek hazahozásához az ellenállás részére, vagy elmenni a Krimbe ahol elásott egy a partizánoktól zsákmányolt kincset. Erről térképet is mutogatott! A pénz ment a szervekhez, mint 'visszaszerzett vagyon Németországból', nagy megelégedés. Háború utáni európai viszonyok, USD.

A baj akkor történt amikor begyüjtötték a megmaradt ellezéket, akkor jöttek rá hogy  mivel is foglalkozott, rögtön bezárták.

A végkifejlet: Toba leült jópár évet a leghiresebb börtönökben, illetve az 1948-as párizsi kiadású 'L'Internationale des traites'-Az árulók Internacionáléja könyvben megjelent a neve mint szekus provokátor.

A sztorinak volt folytatása a háború után is: 1971-ben Toba kiutazhatott nyugatra, Belgium, Spanyolország...ahol állitólag meglátogatta Skorzenyt.:)

Toba lánya 1994-ben halt meg egy lakástűzben, amelyben elégtek azok az 1943-tól vezetett naplók is amelyeket át akart adni kiadásra, illetve Toba 70-es években irt emlékiratainak egy része. Köztük volt a hires partizánkincs térképe is, amellyel annyi embert ugratott be...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (24960)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24972
Bocsi de mostanság én vagyok elhavazva. Anno akkor átolvastam őket de a memóriámra ráférne egy töredezettség mentesítés.

Most van egy kis időm mert túl vagok a felvételiken vizsgálatokon, és most várom a nagy levelet a katonai suliról.

Ha minden jól megy talán január végétől újra oskolás leszek, de végre abban a "tantárgyban" amit gyerekkorom óta szívesen tanultam volna.
Előzmény: Zicherman Istvan (24971)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24971
Nem mostanság. A múltkori pár gerillás olvasnivalóra gondoltam.
Előzmény: Kuruc71 (24970)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24970
Szia István


Neked is boldogot, jobbat, sikeresebbet + ÁFA.

Kaptam volna mostanság valamit ? Nem emlékszem ! Mikor? Mit ?


Előzmény: Zicherman Istvan (24969)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24969
Kuruc!

Amúgy Boldog Új (ahogy tudsz:))) Évet! Meg kellemes nyaralást.:)
Januárban átküldök újabb olvasnivalót (mellesleg nem írtad meg, hogy milyen volt a korábban kapott iromány).:)

Na, mentem romantikus filmet nézni, mert volt iskolatársnőm és jóbarátom játszik benne. Mentem értékelni a filmművészetet, ha már a nejemet a guta kerülgette, hogy a gyerek lassan egy hete segédkezik nekem a C-96-sok javításában és karbantartásában.;)
(Szólok a nejemnek, hogy dobja át a tegnapi fotót, ahol a lányom (gumi) sárkány háton, két ,,Mauser-seprűvel" repeszt a lakásban.:)

Mindenkinek nedvdús előszilvesztert!
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24968
A pakik jelenleg jól csinálják,hogy a saját dolgaikkal foglalkoznak. Ha nem orvosolják a házuk táján kialakult helyzetet, akkor a továbbiakban is búcsut lehet mondani a rendszeres szállításoknak.
Mellesleg az USA-ra nézve még egy tanulsága lesz a történetnek - talán elgondolkoznak azon, hogy milyen jól jönnének most azok a támaszpontok, amelyek a volt SzU területén találhatók, és ahonnan megkérték, hogy távozzanak, mivel kezdett mindenkinek tele lenni a töke arrafelé a ,,demokrácia exportjukból", különféle ,,tulipános" és egyéb ,,forradalmak" képében.
A NATO kontingens egyéb kontingenseinek ellátása, gondolom, a német közvetítésnek köszönhetően meg lesz oldva (a németek 1945-ben megtanulták egy életre, hogy jobb békében lenni a keleti szomszéddal - jóval gyümölcsözőbb és hasznosabb.

Bocs, már leginkább a fáradság beszél belőlem.
Kavics78 Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24967

Nem beszelve a krimi haborurol es az osztrak halarol (alig par ev mulva)!

Na az is egy erdekes sztori volt!

Előzmény: Zicherman Istvan (24964)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24966
Nem az volt a lényeg a mondandómban, hanem az - hoy amennyiben az én dolgaim vannak szarban, akkor annak orvoslása lesz az első, és nem más seggének törölgetése.
Előzmény: Kuruc71 (24965)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24965
Hát igen az Orosz beavatkozás. Azóta is csak "kedvenceim" annak ellenére hogy az orosz "kisembert" nagyra értékelem.

De mikor erről beszélek nekik ( Kárpátalja , illetve itt ) akkor nem értik miről is beszélek, sőt ök nem is vertek le semilyen forradalmat. Pedik milyen lavinát indítottak el.
Előzmény: Zicherman Istvan (24964)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24964
Tudod, anno, 1849-ben, amikor a cári csapatok elindultak Magyarországra, az osztrákok mindent megígértek, amit csak lehetett. Például arról, hogy ők fognak gondoskodni a cári csapatok ellátásáról. Persze ezt baszták megtenni. Amikor kérdőre vonták az osztrákokat, tudod mi volt a válasz Ferenc Jóska részéről?
,,Előbb saját hadseregemről kell gondoskodnom."
Előzmény: Kuruc71 (24963)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24963
"Pakisztán nem szállít a NATO-nak
MTI
| 2008. december 30., kedd 07:42

Pakisztán kedden felfüggesztette az afganisztáni NATO-erőknek történő utánpótlás-szállítást, mert biztonsági erői a Haibár-hágó térségében hadműveletet indítottak az iszlám szélsőségesek ellen, jelentette be egy kormánytisztviselő.
"


No ennyit a Pakik "antiterorista" elkötelezettségéről.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24962
Mellesleg, ami nekem van a gyűjteményemben megszállási pénzekből - a legrégebbi egy svéd megszállási kopejka, amit Novgorod svéd megszállása alatt nyomtak.
A hadicélból készült ellenhamisításokból pedig - a Hansa által Tallin-ban vert hamis, Moszkvai nagyfejedelemséghez tartozó kopejka (a Moszkva kontra Novgorod szembenállás idejéből; Ivan Ivanov bulgár Hnsa-szakértő barátom ajándéka volt). (Működik a skennerem, talán sikerül beraknom.)

Hadviselés szempontjából szintén igen érdekes egy történet ez a ,,pénzesdi".
Előzmény: Zicherman Istvan (24961)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24961
Ebben a propaganda-irányzatban (állmi érték és hivatalos papírok felülete, mint propaganda-anyag) több kategória létezik:
1. Hamis pénzek (ezt gondolom nem kell ecsetelni; nincs jobb propaganda, mint az ellenség pénzének hitelvesztése).
2. Hadibonok, elismervények, megszállási pénzek (gondolom ezt sem kell forszíroznom).
3. Hivatalos külsőségekkel felruházott pénzek (magyarán nem létező álamok, szakadár területek pénzei).
4. Propaganda pénzérmék.
5. Propaganda bélyegek.
6. Értékpapírok felületei, mint oktató és kiképzőanyagok (p.l. egy-egy ilyen papíros hátoldalán le van írva, mondjuk, egy két mondattal és ábrával, hogyan kell készíteni Molotov-koktélt, vagy hogyan kell rövidzárlatot előidézni a magasfeszültségű vezetékeknél, stb. Esetleg olyan információttartalmaz, amelyben le van írva egy-egy betegség tünetegyüttese, és az, hogyan lehet azt szimulálni (az ellenséges terület hadköteles lakossága számára), stb. Nagyon sok példát tudnék most felhozni.

Amúgy az ilyen hivatalos szimbólumrendszer alkalmazása nagyon sok formát enged meg. Ide tartoznak a különböző zászlók és emblémák, személyigazolványok és pecsétek, fegyvernemi jelzések, kitüntetések, ,,állam"-kötvények, ,,hadikölcsönök", postai levelezőlapok, postai borítékok, stb. stb. stb.

Az sem véletlen, hogy az ellenfél pénzeit használják alapnak: akarva-akaratlanul lehajol érte az ember, és felveszi, még ha tilalom is van érvényben az ellenséges szórólapokra.

Csodálom, hogy manapság senki sem oktat propaganda-módszertant Magyarországon, pedig igen hasznos KATONAI alapismeret. Sőt, a kis háborúk során is alkalmazható, méghozzá igen sikeresen.

Társadalmi engedetlenség, vagy partizánháború közepette régebben kellett 6-8 ember, egy sajtó, egy-két betükészlet, és még néhány apróság.
Manapság elég két-három ember, egy laptop, egy skenner, egy cserélhető festékpatronos printer, és egy fénymásoló - ezekkel a II.VH-s illegális nyomdák kapacitásának egy ilyen ,,propaganda-sejt" az 1000-szeresét tudja produkálni (mind mennyiségben, mind minőségben, mind pedig időben)!!!
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24960
A másik szövege sem elhanyagolható (szintén amerikai gyártmány). A berlini megmozdulások alatt készült:

,,1953. június 17-én felkeltek a berlini munkások. Ők a kommunista rezsim ellen léptek föl. Két nap leforgása alatt a felkelés átterjedt az egész zónára. A hatalo pánikban a felkelők ellen irányította a mi harckocsizó egységeinket. Az NTSZ felhívására a harckocsizók nem voltak hajlandóak a munkásokra lőni. A népünk együttérzett a németekkel. Azt várta, hogy támogatni fogjátok a felkelést és azt átviszitek a hazánk területére.

A június 17-ei felkelés tapasztalatai nem múltak el nyomtalanul.

Jelenleg a keleti zónában ismét forr az elégtelenség. A népi felkelés bármely pillanatban kirobbanhat. Nektek azt támogatnotok kell.

Ne lőjetek a felkelőkre! Lépjetek velük harci szövetségre, a közös ellenség - a kommunista hatalom ellen.

A német harcosok és katonáink szövetsége - a siker záloga a mi, és a német nép szabadságáért folyó küzdelemnek.

Éljen a Népi Forradalom!
Oroszországért!

NTSZ (Népi Munkásszövetség): Forradalmi Parancsnokság."

A hitele a szórólapnak egyenlő volt a nullával, ugyanis a második világháború során a németek szintén az NTSZ nevében dobálták a szórólapokat a VH egységei között azzal, hogy adják meg magukat, és hogy mennyire jó és humánus körülmények várnak rájuk a fogolytáborokban.
Az NTSZ-t az amerikai hatóságok Gehlennel és annak intézményével együtt átvették.
Előzmény: Plieur (24958)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24959
1949-ben nyomtatták ezeket a bonokat Bajorországban, az amerikai megszállási övezetben. Ezek a bonok egyszerre voltak propaganda-pénzek (különböző jótékonysági rendezvényeken), fizetőeszköz az UPA részéről Nyugat-Ukrajna területén, és pénzügyi letét, amelyből finanszírozták az UPA-t külföldről (az egyetlen hadibon, ami elismert volt, a NATO tagállamokban (volt arany és értékfedezete).
Van jópár darabom belőle.

Előzmény: Plieur (24958)
Plieur Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24958

Szia!

1 schilling-es bankó? Ukrán helyesirással és 'trident'-el :)? Mikor használták ezt?

Mármint mint agitprop anyagot...

Előzmény: Zicherman Istvan (24957)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24957
Készül még egy cikk, ugyan oda, a ,,Hogyan szerveződik az első csoport (sejt): A-tól Z-ig. Gyakorlati módszertan a XX. század második felének terrorista és gerilla szervezeteinek tapasztalattárából." Illetve készül egy fordításom a német Werwolf kiképzőkönyvből, illetve egy cikkem a propaganda-pénzekből (nayonsok képanyaggal:)).
Például ilyenek is lesznek benne:
Előzmény: Zicherman Istvan (24956)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.30 0 0 24956
Ami még hátra van a cikkből:

A TFCS-k harcászati tevékenysége a modern korban.
A gerillák tevékenységi módszertana a partizánháborúban.
A TFCS-k terrortevékenységének főbb módszertana.

...majd egyszer felkerül...
Előzmény: Zicherman Istvan (24955)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.29 0 0 24955
Foltatása a cikkemnek
....................................
A TFCS-k komplektációja (állománykeretének feltöltése) általában igen jól képzett, különböző korosztályokhoz tartozó (20-50 éves életkor) állománnyal történik, elsősorban önkéntes alapon, de ez nem zárja ki a férfilakosság mobilizációját. A kényszersorozott gerillák jelentősen alulmúlják az önkénteseket katonai képzettség, harci minőség, és pszichológiai, a kormányszervek elleni fegyveres harc iránti elhivatottság terén.
A TFCS-on belül, ezenkívül, igen magas a köztörvényesek és deklasszált elemek száma - ezek a börtönökből, gyűjtőkból, fegyházakból, javító intézetekből kerülnek hozzájuk, felszabadítás útján. Olyanok is otthonra lelnek a TFCS-ken belül, akik körözés alatt állnak különböző bűncselekmények elkövetése miatt, esetleg szabálysértéseket követtek el. Éppen ezért nem véletlen az sem, hogy a TFCS-k harci tevékenységét gyakran kísérik olyan jelenségek, mint a rablás, gyilkosságok, erőszakoskodás, fosztogatások.
A csoportok általában territoriális (területi) elvek alapján jönnek létre. Ezekben egy-egy település (u.n. önvédelmi csoportok), egy-egy adminisztartív terület (pl. a csecsenföldi népfelkelő dandárok és ezredek) képviseltetik magukat. Így a tevékenységük is általában az adott területekre korlátozódik.
A TFCS-k valódi létszámának megállapítása és értékelése közben azt sem szabad elfelejteni, hogy rendelkeznek u.n. ,,tartalékkal". Ide sorolhatók az ügyükkel rokonszenvező helyi lakosok, akik bejelentett, állandó lakcímmel rendelkeznek, látszólag törvénytisztelő életmódot folytatnak, de akik szinte mindig rendelkeznek elrejtett fegyverekkel, hadianyagokkal. Gyakorlati tartaléknak nevezhetjük a TFCS-k volt tagjai, akik a lefegyverzést előirányzó műveletek során lemondtak az aktív ellenállásról, éltek az amnesztiák adta lehetőséggel, letették a fegyvert, majd legalizálták magukat. A lakosság két említett kategóriájának képviselői időközönként, de szervezetten, beolvadnak a gerillák csoportjaiba, főleg nagyszabású műveletek (akciók) végrehajtása során, felderítő feladatokat látnak el, vagy dezinformációt juttatnak el a kormánycsapatokhoz és állami hatóságokhoz.
A Hegyi-Karabahban, Abháziában, és legfőképp Csecsenföldön lezajlott események rámutattak arra, hogy a TFCS-k állományában zsoldosok is tartózkodhatnak, illetve önkéntesek az ország más régióiból, vagy külföldről. A zsoldosok - a gerillák legjobban képzett, a legmagasabb fokú harci tapasztalatokkal rendelkező állománya, akiket a legbonyolultabb és legnehezebb feladatok végrehajtásánál alkalmaznak, mivel ezek követelik meg a legmagasabb szintű kvalitást, illetve ők lesznek a csoportok parancsnokainak katonai tanácsadói, vagy a kiképzőközpontok oktatói. Önálló csapatokat is alkothatnak (illetve ezek magját képezhetik), amelyeket konkrét feladatok, diverziók vagy terrorakciók végrehajtására orientálnak.
Annak dacára, hogy a TFCS-k állományának oroszlánrésze katonaviselt vagy katonai képzettséggel rendelkező rgyénekből áll, a TFCS-k vezetési centralizálásának stádiumában szervezésnek indulnak a különböző kiképzőközpontok (iskolák). Ezt elsősorban az indokolja, hogy a partizánháborúhoz, a terrorista és diverzáns akciók végrehajtásához a TFCS-k és bandák tagságának olyan specifikus ismeretekre, szaktudásra és gyakorlati módszerismeretre van szüksége, amit egyébként sehol máshol nem oktatnak.
A legfőbb diszciplinák, amelyekből összetevődik a gerillák oktatási programja, a lőoktatás, diverzáns módszertan, a terrorizmus módszertana, a harctéri túlélés, és álcázás. Külön figyelmet szentelnek a lakossággal történő propaganda munkának. A kiképzőközpontok (iskolák) általában igen magas fokon képzett gerillákat adnak a TFCS-nek.

(Folyt. köv.)
Előzmény: Zicherman Istvan (24953)
unguided Creative Commons License 2008.12.29 0 0 24954
Remek. :) Folytasd...
Előzmény: Zicherman Istvan (24953)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.29 0 0 24953
Folyt.
.....................

A TFCS-k felállításának, állománykeretének és fegyverzetének általános elvei.

A modernkori hazai és külföldi tapasztalatok aról tanúskodnak, hogy eleinte egy adott területen önálló, egymástól elszigetelt fegyveres csoportok jönnek létre, 50-100 fős létszámmal, amik könnyű kézifegyverekkel vannak felszerelve (vadászpuskák, pisztolyok, hadipuskák, gépkarabélyok). A csoportok szervezeti sokszínűsége kiegészül a fegyverzet rendkívül nagy típusválasztékával. A könnyű, és esetenként elavult kézifegyverek mellett a csoportok meglehetősen korszerű nehéz és támogató fegyverzethez is hozzájuthatnak - hordozható légvédelmi rakétarendszerek, páncéltörő eszközök, hátrasiklás nélküli lövegek, aknavetők.
A konfliktus eszkalálódásával, és a fegyveres csoportok hatalmi szervek által elhanyagolt lefegyverzése, felszámolása következtében, elkezdődik az önálló csoportok magasabb egységekké történő összevonása, megtörténik a vezetés centralizálása, kiépülnek a báziskörzetek, kiképző központok és raktárak. Felhalmozásra kerül a fegyverzet és hadianyag, beleértve a nehéz fegyverzetet és haditechnikai eszközöket. A nagyobb létszámú csoportoknál elkezdődik a századokra, szakaszokra, rajokra (vagy ezeknek megfelelő alegységekre) történő felosztás.
A TFCS-k felállítása más fejlődési utat is követhet, ami elsősorban az erős szakadár mozgalommal rendelkező régiókra jellemző, ahol gyengül a központi államhatalom befolyása, vagy, mint ahogyan azt a Nagy Honvédő háború tapasztalattára bizonyítja, a területek ellenséges megszállásnak vannak kitéve. Ebben az esetben a különböző állami éserőszakszervezetek szervezése, felállítása legitim módon zajlik (már mint a szakadárok vagy megszállók szempontjából). Megszerveződnek a ,,haseregek" (az UPA és UNRA Ukrajnában, a LLA Litvániában), vagy ,,fegyveres erők", BM, államvédelmi hivatalok (Csecsenföld), illetve más, félvilági szervezetek (UO-ONH Észak-Oszétiában), amiket teljes joggal szintén TFCS-nak nevezhetünk.
Ebben az esetben a szervezeti felépítésük és állománykeretük a szabvány katonai struktúrákat követik:
* dandárok vagy ezredek;
* zászlóaljak, századok (szotnyák), szakaszok, rajok.
Amikor van rá lehetőség (például ez történt a Hegyi-Karabahban és Csecsenföldön), az improvizált hadseregek struktúrájában megjelennek az egyes szakcsapatok (légierő, csapatlégvédelem, tüzérség, stb.) az ezekre jellemző fegyverzettel és haditechnikával. Viszont a kormánycsapatok aktív tevékenységének megindulása után a TFCS-k, az ilyenkor természetes és nagyarányú, nehézfegyverzetet érintő veszteségek mellett, önmaguk is korlátozni kezdik azt a késztetést, hogy ilyen szakcsapatokkal és fegyverzettel terheljék meg soraikat, elsősorban a célszerűség, és az adott eszközöktől való függetlenség elve által vezérelve. A nehéz haditechnika és a kollektív alkalmazású fegyverzet jelentősen korlátozza a csoportok manőverező készségét, mozgékonyságát, kötik azokat az ellátó- és javító bázisokhoz.
A TFCS-k legfőbb fegyverbeszerzési forrása, egyes esetek kivételével, eleinte a zsákmányolás - a rendfenntartó és katonai egységek, a különböző őrfeladatokat ellátó szervezetek, és a lakosság. A TFCS-k igyekeznek ugyan olyan fegyverrendszerekkel felszerelni egységeiket, amilyenekkel az ellenfél rendelkezik, elsősorban azért, hogy biztosítani lehessen a folyamatos lőszerutánpótlást.

(Folyt.)
Előzmény: Zicherman Istvan (24950)
Python24 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 24952
Ha lehetne,akkor folytasd..:)
Előzmény: Zicherman Istvan (24950)
Python24 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 24951
Szia!!
Valóban,mi is azt tapasztaltuk,hogy csökken télen az aktivitás.Így hetente nem 5-6 robbantás volt a területünkön,hanem csak heti 2.Szerintem ez sem kevés.Ráadásul egyre több lesz....
Előzmény: Hamburger2 (24942)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.29 0 0 24950
Jauárban fog megjelenni a ,,Második front" oroszszakmai lapban, ami a kis háborúkkal foglalkozik.
Megosztom, mivel Magyarországon nemigen várható a megjelenése a közeljövőben.

Z.I.

A TÖRVÉNYENKÍVÜLI FEGYVERES CSOPORTOK STRUKTÚRÁJA ÉS AZ ÁLTALUK VÉGREHJTOTT TERRORISTA, DIVERZÁNS MŰVELETEK (AKCIÓK) SAJÁTOSSÁGAI.

A felderítő alegységek feladatainak sikeres ellátása elképzelhetetlen az ellenfél, annak szervezeti felépítése és harcászata, illetve a hadműveleti területen uralkodó operatív (műveleti) helyzet jó és többrétű megismerése nélkül. Mivel az Orosz Föderáció Belügyminisztériumi (továbbiakban: OF BM) csapatok elsődleges ellenfele a különböző törvényenkívüli fegyveres csoportok (továbbiakban: TFCS), az adott cikkben az SzSzKSz volt területén működő különböző TFCS-k általános jellemzői és harcászati elemei kerülnek rövid bemutatásra.

A törvényenkívüli fegyveres csoportok - a BM csapatok számára nem új kelletű jelenség. Közép-Ázsia, Észak-Kaukázus, Nyugat-Ukrajna, Nyugat-Belorusszia, Baltikum - mindössze pár híresebb ,,forró pontja" a volt Szovjetuniónak, az elmúl ötven év alatt. Az egymástól eltérő földrajzi és nemzetiségi sajátosságok dacára, megállapítható sok közös vonás az adott területeken egykoron működő TFCS-k szabvány és alapstruktúrájában, fegyverzetében és harcászatában.

A törvényenkvüli fegyveres csoportok főbb, definiálást elősegítő jegyei.
A TFCS egy olyan fegyveres csoport, amely:
* konkrét nemzeti-szeparatista, politikai, vallási és kriminális célokat követ;
* eltérő típusú (nem szabványosított) fegyverekkel van felszerelve;
* irreguláris (nem rendelkezik konkrét struktúrával és egységes irányítással) és amelyet közelismerésnek, tekintélynek örvendő politikai vagy vallási vezető irányít;
* konkrét és meghatározott pénzügyi-gazdasági vagy politikai (vallási) csoportosulás érdekeinek védelme céljából kerül felállításra;
* salyát céljainak megvalósulása érdekében fegyveres harcot folytat a törvényes hatalmi szervek, hasonló jellegű (konkurens) szervezetek, és gyakran a civil lakosság ellen.

A TFCS főbb típusai (fajtái).
A követett célokból és tagságuk minőségi összetételéből fakadóan, a TFCS-nak szubjektíve több csoportját különböztetjük meg:
* a legnagyobb létszámmal a nemzeti-etnikai és szeparatista csoportok bírnak. Ezek közé sorolhatjuk azokat a partizáncsoportokat és bandákat, amelyek a helyi illegalitás igen kiterjedt hálózatára támaszkodnak. Ezenkívül, Észak-Kaukázus egyes régióiban a TFCS-k adott típusához sorolhatjuk még a különböző nemzetségi (tejp), törzsi vagy klán-csoportokat, bandákat és fegyveres egységeket.
* a TFCS-k között jelentős helyet foglalnak azok a csoportok, amelyek vallási célokat követnek. Ezek, az esetek döntő többségében, az iszlám különböző radikális vallási irányzatai (amelyek gyakran még az iszlám tanokkal is elentétes vallásfilozófiai irányultsággal bírnak), amelyek fanatikus hívői és világi követői fegyveres csoportokat, egységeket hoznak létre. Az ilyen csoportok legékesebb példája az u.n. ,,vahhabiták" egységei, amelyek aktívan részt vettek az 1999-es, Dagesztán területén végrehajtott betörési kísérletben, közük volt a Moszkvában és más városokban végrehajtott házrobbantásokhoz, végrehajtották a Dubrovkában található kultúrház elleni terrorakciót, és még egy sor egyéb terrorista és diverzáns akciót Oroszország egyéb régióiban.
* az utóbbi években hírtelen megnőtt a zsoldos és önkéntes csoportok száma az Észak-Kaukázusi régióban. Létszámuk gyakran a többi TFCS harcoló egység 15-20%-át teszik ki. Egyre gyakrabban képeznek önálló csoportokat, egységeket, melyek óval komolyabb gondot okoznak a kormánycsapatoknak, mint a többi, de vegyes összetételű csoport. A föderális haderő számára legfőbb veszélyt az ilyen önkéntes és zsoldos csoportoknak a magas fokú képzettsége, gazdag harci tapasztalata, és szigorú katonai fegyelme jelenti. Az önkéntesek és zsoldosok legfőbb mozgató motívumai - a nyereségvágy, vagy az ideológiai elkötelezettség.
* a könnyű nyereség gyakran a hadműveleti területekre csalja (p.l. így történt ez a Csecsen Köztársaság területén) a különböző létszámú, nyíltan kriminális (köztörvényes) csoportokat és struktúrákat, melyek tevékenysége az esetek többségében nem irányul közvetlenül a föderációs haderő egységei és föderális államhatalom szervei ellen. Kihasználva a bonyolult és nehéz operatív helyzetet, ezek elsősorban a civil lakosság, kereskedelmi struktúrák, egyes állami pénzügyi hivatalok ellen tevékenykednek, illetve részt vesznek a befolyási övezetek felosztásában. Az állami szervek kísérlete, hogy elejét vegyék az adott csoportosulások tevékenységének, a kriminális csoportok nyílt fegyveres ellenszegülésébe torkollanak, mely során ezek mind önállóan is tevékenykedhetnek, mind pedig szövetségben vagy együttműködésben más TFCS-kal.
* a modern TFCS-k között különleges helyet foglalnak a különböző helyi és nemzetközi terrorista szervezetek, amelyek politikai, vallási és kriminál-gazdasági
célokat követnek. Mindezek a szervezetek mélyen konspirált, széles kiterjedésű illegalitással rendelkeznek. Ezek már brigádokra, csoportokra, alegységekre tagozódnak, melyek létszáma különbözhet, de amelyeket a szigorú hierarchia és központi, szervezett tagozódás, irányítás jellemez, így ezek vagy önállón tevékenykednek, vagy együttműködésben más TFCS-al, bandákkal. A terrorista és diverzáns tevékenységük főbb célpontjai mint a föderális haderő egységei, úgy a civil lakosság is. Az ilyen szervezetek esetében az alap harcászati alegység a 6-15 fős raj (sejt).

A TFCS struktúrájában igen felületesen a következő elemeket különíthetjük el egymástól:
* a vezérszemély és egy-két segítője, akik a törzs, parancsnokság szerepét töltik be (általában ezek az emberek rendelkeznek harci tapasztalatokkal, katonai képzettséggel, illetve valamikor a hadsereg vagy belügyi szervek tagjai voltak);
* a vezetés őrzésével megbízott csoport, amely mindenhová elkísére a vezérszemélyt, és őrzi azt a terepen kiépített báziskörzetekben, tartózkodási helyeken;
* a felderítő csoport és az informátorok hálózata (az utóbbi a leggyakrabban helyi lakosokból áll, akik szervezetileg nem részei a csoportnak, közvetlenül nem vesznek részt annak tevékenységében);
* összekötők;
* diverzáns és terror-szakértők;
* mesterlövészek és lövészek.
Külön kirendelt gerillák foglalkoznak a csoport lőszerrel, élelmiszerrel, egyéb anyagokkal történő ellátásával, illetve a híradás és kapcsolattartás kérdéseivel. A nagyobb csoportokban, felsőbb egységekben felállításra kerülhetnek a biztonsági (kémelhárító) csoportok (részlegek).

A TFCS tevékenységi területére jellemző általános operatív helyzet.
* a konkrétan megnyilvánuló harctér és hátország közötti határvonal teljes vagy részleges hiánya;
* az események és harchelyzet homályossága és ellentmondásossága;
* a nyílt és rejtett küzdelem minden nap és minden órában folyik, a fészkei ugyan olyan váratlanul jelennek meg, mint amilyen hírtelen eltűnnek;
* a föderális csapatokkal dühös, veszélyes és álnok ellenfél áll szemben, amely bármit alkalmazhat céljainak elérése érdekében;
* a fegyveres csoportok harcászati tevékenységének főbb módszertana - a lesállások, orvtámadások, diverzió, terrorakciók, amik különleges morális és pszichológiai légkört teremtenek a föderális haderő soraiban, így rájuk erőszakolva saját viselkedési és tevékenységi sablonjait;
* a TFCS-k tevékenységi területén sosincs fegyvernyugvás: még akkor is, amikor nincsenek nagy léptékű, aktív hadműveletek, harctevékenységek, a föderális haderő egységei veszteségeket szenvednek, amik teljes mértékben összemérhetőek, és egy lapon említhetők a reguláris haderő modern, összfegyvernemi harcában, reális háború közepette elszenvedett veszteségeivel.

(Folytassam?)
Kavics78 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 24949

"Az amcsi katonán meg Interceptor mellény van, azt nem viszi át, legfeljebb seggre ül, káromkodik, feláll és visszalő"-Nekem interceptor mellenyem volt!

Azert ennyire nem hatasos!!!!

A has es a hat kozepe vedett valamenyire ( IIIIIIA ), ha van kiegeszito oldalpancellap akkor meg oldalankent egy kb.10x15cm-es resz (ezek bizony sulyos kilogrammok).

Egyebkent mar nem mindenki hord interceptort.

Van fejlettebb.

 

Előzmény: Törölt nick (24922)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.12.28 0 0 24948
Nincs különbség.
Előzmény: csíkos_elefánt (24947)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!