A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Már megbocsáss a kérdésemért, de kölcsönadtad a nickedet valakinek, vagy mi történt? Csak mert rejtélyes módon tisztára úgy sikerült ez a hozzászólásod mintha csak most kezdenéd ezt a hobbit.
Ha beálltál egy adott kávé típusra akkor ok (én sem százforintosozok minden kávénál, sőt a maroktamper be van állítva egy mélységre és azt próbálom tartani a kávé mennyiség változtatásával). De ha pl néha kedvem támad otthon egy kis Locavore-ra a Yirga után akkor már nem működik a Yirga adagja. Az ember kiismeri a saját gépét egy idő után, de kezdésnél kicsit bonyolultabb a helyzet.
én amúgy őrlés előtt mérek, tizedgrammra pontosan és akkor nincs veszteség, de kb 16g minden esetben amit húzok és inkább a szemcsemérettel játszom, eddig bejött
A szőkülésre leállítani a csapolást olaszos pörkölésnél működik (és a tigriscsík is) de világos pörivel teljességgel megbízhatatlan. A 100ft-os trükk kiindulási alapnak jó, sötétebb pörkölésnél még ennyire sem bonyolítom. Sorár lemér -> kávéval telerak, kicsit megrázom, a fölösleget meg simán lehúzom -> újból lemérem, a különbség a kávé tömege,bezután már csak ennyit darálok.
szerintem kiindulásnak, iránynak ez a gramm érték nem rossz - de a kérdés inkább, hogy ami kijön az ízik-e? ha igen, akkor jól csináltad, ha nem, akkor érdmes próbálkozni
a következő szint meg hogy vizuálisan is tetszik-e amit látsz - én amit szoktam nézni: csapolás után min 3-5mp múlva jöjjön csak a kv, ha korábban "lefolyik" akkor valami nem jó, vagy kevés a kv vagy rossz a szemcseméret, mert csak átzubog a gépen a kv, és valsz ennek az íze is borzalmas
aztán jön a következő, hgy egérfarok kinézetű legyen a lefolyás, és szép színű (nem túl sötét, nem túl világos)
ha ez is megvan, akkor a kész kv-t érdemes nézni: van benne tigriscsík a tetején? :)
pár éve valaki írta, hogy nem is méri a mp-et pl a csapolásnál, hanem nézni h mikor "fehéredik ki" és akkor állítja le
Tömörítés után tegyél rá a kávéra egy 100 forintost, tedd föl a kart, húzd meg, majd vedd le. Ha a 100Ft-os éppen hogy csak picit bele nyomódott a kávéba akkor jó. Ha nagyon akkor sok a kávé, ha egyáltalán nem akkor meg kevés. Jó esetben a megduzzadt kávészemcsék éppen el fogják érni a felsőszűrőt a csapolás közben.
Az alapvetően a kávé pörkölésétől függ. A világosabb kávét finomabbra kell őrölni, ergo több kell belőle a kosárba. Kiindulási pontnak annyit kell általában a kosárba tenni az őrlőből kihulló laza őrleményből, hogy a kosár széléig érjen. Ha csapolásnál nyomot hagy a pogácsán a felső szűrő, akkor kicsit vissza kell venni az adagból mert az csatornásodást okoz. Ha így megvan a súly grammra, azt a későbbiekben fel tudod használni referenciának. Ettől akkor kell eltérni ha pl. változik a levegő páratartalma vagy öregszik a kávé. Utóbbi esetben pl. egyre finomabbra kell őrölni a babokat. A kosarak méretei egyébként a mai napig a klasszikus, sötét pörkölésre vannak jelölve. Tehát ha rá van írva, hogy 18 g, de a világosabb pörkölést kedveled, akkor akár 20-22 g is bele fog menni. Más gyártók éppen ezért két számmal jelölik egy ideje a méretet. Pl. 18/22.
Sziasztok! Újabb kérdés egy kezdő, de lelkes eszpresszó tanonctól: Ti hogy döntitek el, hogy egy adott kosárba mennyi kávét tesztek? Ahogy látom, ez eléggé egyéni. 18g-os kosarakba ritkán kerül pont annyi, inkább több. Ez a kávé fajtájától függ? Vagy ezt is egyszerűen íz után kell kalibrálni? Kiindulási pontként nem érdemes megpróbálni a megadott súlyt tartani? Köszönöm
Valóban nincs vérnyomás növelő hatása a koffeinnek. Nem a vérnyomást emeli hanem értágító hatása van és a pulzusszámot növeli. Csak ez meglévő érrendszeri betegség esetén nem szerencsés, főleg ha valaki nem iszik elég folyadékot, mert a sűrű vér komoly munkára készteti a szívet, az erek meg már nem tágulnak megfelelően, ezért nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. (Mindent egybevéve azonban a sokat kávézóknak (mindegy milyen formában) az élethossz kilátásai kimutatottan jobbak mint a keveset vagy nem kávézóké, ennek az oka azonban összetettebb.)
Kérdés, szokta valamelyikőtök nyalogatni a drága kávéfőzőjét?
Ezt találtam z egyik PH-s fórumon:
"Hello, itt akkor ezen a forumon nincsenek olyanok, akik nyalogatjak a sok szazezres kavefozoiket (mint az index kave forumain), es nem gond ha valaki tegla kavebol foz?". Bevallom kipróbáltam, alaposan bemelegítve persze, nehogy megfeküdje a hideg vas a gyomromat, erre a rohadék megégette a nyelvemet. Többet nem nyalogatom, le van tojva :). Hülye vas....
Bocs, hogy belevau, de egy masik forumon kellett kerdeznem fozocskezes temaban es a reagalasokbol szembesultem vele, mennyire mas szemleletuek irogatnak, akik egy resze, sajnos, nem igazan kulturember.
Egy oraja olvasgatom az utolso par szaz beirast, es megneztem a leirasban levo weboldalt is, ezek alapjan az alabbiakhoz hasonlo osszefoglalo beirasat javasolnam a forum leirasaba:
Sokak szerint az igazi szint az espresso kategoria, amikor meregeros ital az eredmeny eros vernyomasnovelo hatassal. Naluk a teljes folyamat hangsulyos: a kaveszemek fajtaja, begyujtese, porkolese, daralasa, tarolasa es vegul a kave elkeszitese. Kozuluk tobben arra eskusznek, hogy kizarolag egy kezen megszamolhato fajtaju kaveszemek leteznek, a tobbi hamisitvany, vagy szemetre valo, valamint meregdraga gepre van szukseg, ami mindig csak egyetlen adag kavet daral le es azonnal megfozi, mert a daralt (orolt) kave pillanatok alatt elveszti a kave jelleget, igy ha nem fozik meg azonnal a daralas utan, akkor szemetbe kell dobni.
Egy resztabor viszont ragaszkodik az "anyagi racionalitas"-hoz, azaz aboltokban szemes kavet vesz, lehetoleg kilos, vagy fel kilos kiszerelesben, amit azonnal ledaraltat ingyenesen a boltban, es a leheto leggondosabban visszacsomagol, ezzel szerinte nem illan el a kave ereje. A legolcsobb, "kotyogos" kavefozot hasznalja, mert ebben gondosan, kezzel lenyomkodhatja a daralt kavet es esetleg ugy betomitheti, hogy akar a kavefozo felrobbanasat is kockaztatja, amivel meregeros eredmenyt er el es ezt kortyolgatva mely elegtetelt erez az automata keszulekeket hasznalo taborral szemben, hogy "eloszor verjetek meg a vernyomasotokat a kaveivas elott es utan es utana mondjatok barmit".
Akarhogyan is, mindket csoport odavan a vernyomasfokozasert, es esetenkent elgondolkozik azon is, hogy adomanyokat tegyen "a kave nevu italnak az emberi szervezetbe intravenasan torteno bejuttatasanak modszerenek kidolgozasa" cimu kutatasi projektre.
A kovetkezo szinten levok ovatosabbak, a vernyomasnovelest nem tartjak szuksegesnek, a kavenak az illataval, vagy izevel elegedettek, nemelyek kozuluk arra buszkek, hogy tucatnyinal is tobbfele kavefajtat kostoltak es esetenkent tobbfelet isznak pillanatnyi szeszelyuk szerint. Az ide tartozok a legszelesebb skalan erdeklodnek a gepek irant a meregdraga, szines, szelesvasznu kaveautomataktol kezdve, (melyek legujabb verzioinal mar elvaras lesz az is, hogy az eppen kivalasztott kave elkeszitese alatt a webrol letoltott es kijelzon megjelenitett video szorakoztassa a kavejara varo fogyasztot) egeszen a preseleses modszerig, amikoris a megdaralt (orolt) kaveadagot egy uveg vagy femedenybe teszik, forro vizet ontenek ra, majd egy femszurovel ellatott fedot tesznek ra, majd par perc elteltevel fokozatosan, vagy egy mozdulattal a szurot lenyomva a szemcseket jo esetben elvalasztjak a forro vizben feloldott kavetol es bogrekbe (pardon: porcelan cseszekbe) tolthetik, es esetenkent elallo kisujjal kortyolhatjak.
Az "also szinten", illetve a felso szint szerint az ellentabor szerint a kaveszemek barmilyen hasznositasa a szervezet elleni eroszak es likvidalni kellene minden ilyet hasznalot, vagy legalabbis betiltani, es szerintuk csak a legalacsonyabb szinten szabad kavezni - azaz kaveszeru pornak latszo valamiket szabad kizarolag hasznalni, melyekben garantaltan nincsen semmifele koffein es a kaveszemekhez sics semmi koze, es a kavekeszites kulcsa a forro viz, amit a port tartalmazo bogrebe ontenek, kiskanallal talan ketszer megkeverik es csak arra varnak, hogy ihato homersekletre csokkenjen es elkortyoljak.
A leirasom lenyege az, hogy nemcsak ket tabor van, nem lehet egyszeruen "kek sarok - piros sarok: box!" megoldassal elni, es lehetoseget adok ujabb kaveivasi szintek definialasanak is, ha meg valakinek kedve van hozza.