Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2011.12.25 0 0 61239

A kivonatot letöltheted innen: http://ifile.it/rnul2v3

Előzmény: Törölt nick (61236)
Gergo73 Creative Commons License 2011.12.25 0 0 61235

Einstein csupán bizonyos órák lassabban járásáról írt - s nem az idő múlásáról.

 

Arról is írt - amit persze mindenki tud - hogy az idő múlását órák mérik. Tehát ha egy etalon óra lelassul, akkor rajta lassabban múlik az idő definíció szerint.

 

E mondata szerintem hibás. Ugyanis a mozgásnak nem következménye, hanem velejárója az - amit írt.

 

Ez csak stiláris különbség. A lényeg az, hogy ha egy óra mozog, akkor lassabban jár, ergo lassabban öregszik, más szóval lassabban múlik rajta az idő.

 

Ha időd engedi, légy szíves jelezd, ha szerinted korábban - a 61130-ban, vagy később olyasmit írtam, ami már túlhaladott, ami téves. 

 

Sajnos nem engedi, éppen ajándékot kellene csomagolnom. Én úgy láttam korábban, mintha azzal vitatkoznál, hogy egymáshoz képest mozgó rendszerekben másképpen múlik az idő. Pedig így van, és ezt Einstein is hangsúlyozza a könyvében (a második idézetben). Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azokban a rendszerekben másképpen élnénk meg az idő múlását.

 

Sajnos most nem tudom letölteni a könyvet

 

Esetleg azt a 3 oldalt kivágom és feltöltöm valahova, ami egy kisebb pdf fájl lenne. Megcsináljam?

 

Előzmény: Törölt nick (61230)
Simply Red Creative Commons License 2011.12.25 0 0 61233

De Privatti, szerintem neked megvan ez a könyv. Legalábbis a 61154. hozzászólásodból úgy tűnt.

Előzmény: Törölt nick (61230)
Simply Red Creative Commons License 2011.12.25 0 0 61229

Gergő, olyan programot nem tudsz ajánlani véletlenül, ami az ilyen kétoldalasan szkennelt pdf-eket egyoldalassá varázsolja? Már régóta keresek ilyet, de működőt eddig még nem találtam.

Előzmény: Gergo73 (61228)
Gergo73 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61228

Nagyon örülök, hogy még Te is élsz!

 

Elég aktív vagyok a matematikai topikokban, ebben kevésbé.

 

Mindenesetre megpróbálom magyarra fordítani

 

A könyv magyar fordításban letölthető innen: http://hotfile.com/dl/37015206/3c36063/A_specilis_s_ltalnos_relativits_elmlete.PDF.html

 

Ebben a kiadásban

 

* az első idézet a 31. oldalon található: "Ezzel eljutottunk egyszersmind stb."

 

* a második idézet a 33. oldalon található: "Minden vonatkoztató testnek stb."

 

* a harmadik idézet a 44. oldalon található: "Az óra - mozgásának következtében - lassabban jár, mint a nyugvás állapotában."

 

Gergo73 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61226

Einstein könyvének speciális relativitáselméleti részében nem találtam olyan kijelentést, hogy az idő lassabban múlna valamely vizsgált rendszerben

 

Einstein világosan fogalmaz a könyvében. Először tisztázza, hogy az idő definíció szerint az, amit az órák mérnek:

 

We are thus led also to a definition of "time" in physics. For this purpose we suppose that clocks of identical construction are placed at the points A, B and C of the railway line (co−ordinate system) and that they are set in such a manner that the positions of their pointers are simultaneously (in the above sense) the same. Under these conditions we understand by the "time" of an event the reading (position of the hands) of that one of these clocks which is in the immediate vicinity (in space) of the event.

 

Utána elmagyarázza, hogy minden rendszernek saját ideje van, nincs egységes (rendszertől független) idő:

 

Every reference−body (co−ordinate system) has its own particular time; unless we are told the reference−body to which the statement of time refers, there is no meaning in a statement of the time of an event. Now before the advent of the theory of relativity it had always tacitly been assumed in physics that the statement of time had an absolute significance, i.e. that it is independent of the state of motion of the body of reference. But we have just seen that this assumption is incompatible with the most natural definition of simultaneity;

 

Végezetül levonja a következtetést, hogy a mozgó órák lassabban járnak (vagyis a fenti meghatározás szerint a mozgó rendszerekben lassabban telik az idő, persze az álló rendszerből nézve):

 

As a consequence of its motion the clock goes more slowly than when at rest.

 

Előzmény: Törölt nick (61225)
XtraP Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61224

Igen, igen - összefognak és mindannyian szembejönnek veled az autópályán. Ezek ilyenek. :-/

 

Megoldás lehet a dologra, ha menetirány szerint haladsz.

Előzmény: Törölt nick (61219)
muallim Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61223

Kellemes  Karácsonyt Mindenkinek!

 

Kedves Ivivan!

Egyszerű, én azt kérdezném meg a Kedves topiktársunktól, hogy mit nem ért a témára vonatkozó ( pl. ikerparadoxon ) képletekben?

 

Teljesen egyetértek a "nyelvészkedés" meghatározással, amivel nem ebben a topikban foglalkozunk.  :-))

Előzmény: ivivan (61218)
ivivan Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61222

"És ne sumákolva - ne apránként csepegtetve az infókat."

 

Teljesen érthetően le volt írva 61139-ben. Sajnálom, de óvodás szinten nem vagyok hajlandó leírni - ha egyszerű mondatokat nem tudsz értelmezni, akkor a specrel biztosan magas neked. Nem tehetek róla, hogy nem érted, amit ezzel is bizonyítasz: "írd meg az ikreid történetét úgy" - az én történetemben nincsenek ikerek! Az én szereplőim csak véletlenül éppen egyidősek, amikor találkoznak, de nem ikrek és soha nem is állítottam olyat, hogy ikrek lennének!

Előzmény: Törölt nick (61220)
ivivan Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61218

"Zagyválsz!  Fenti mondatod ugyanis egyazon  űrhajóban születésükre utal."

 

Mit nem lehet érteni azon, hogy "csak akkor az egyetlen egyszer találkoztak, amit a kísérletben is említettem"??? Eszerint csak egyetlen egyszer találkoztak, amikoris nyilvánvalóan külön űrhajón tartózkodtak és te közlöd, hogy szerinted egy űrhajón születtek???

 

ui: Biztos, hogy neked a specrellel kell foglalkoznod és nem az egyszerű mondatértelmezéssel? Eddig is feltűnt, hogy mindig szavakba, mondatrészekbe kötsz bele: a fizikában a mondatok csak a körítést adják, a lényeget a képletek adják - ha nem egyértelmű egy mondat, akkor nézd meg a képletet!

Előzmény: Törölt nick (61214)
mmormota Creative Commons License 2011.12.24 0 0 61217

Ha nem lenne nyilvánvaló: mindegyikük másik hajón született. Azon amelyiken utazva később találkozott egyik majd másik hajóval és az azokon született másik emberekkel.

Egy vitában feltételezni szokták hogy a partner is követi a fonalat, így a teljesen nyilvánvaló dolgokat nem feltétlenül ismételgetik.

Előzmény: Törölt nick (61214)
Simply Red Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61211

Tényleg. Kösz.

Előzmény: mmormota (61210)
mmormota Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61210

"Ez tényleg nyilvánvaló? Igaz egyáltalán?"

 

Egyszerűen belátható.

 

Pl. egyik hajó sok gyorsuéási szakaszban oda-vissza gyorsul, ezt ismételgetve. Így nem lesz nagy sebessége és jóformán helyben marad.

 

A másik hajó ugyanakkora gyorsulásokkal megy, de eleinte egy csomót egy irányban gyorsul, így felgyorsul nagy sebességere és egyre nagyobb sebességgel megy egy adott irányba, aztán jönnek az ellentétes gyorsulások, lassul és visszafelé gyorsulgat, megint nagy sebességgel megy de most visszafelé, végül az utolsó sorozat gyorsulás megállítja ott ahol elindult, és ahol az előző vesztegel.

 

Nyilván a második órája sokkal kevesebbet mutat.

Előzmény: Simply Red (61209)
Simply Red Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61209

Az eltérés oka az ívhosszak különbsége. A dolog működik vonatkoztatási rendszerek nélkül is, úgyhogy semmiképpen sem mondhatjuk, hogy az ok az IR váltás. Az ok az, hogy valamelyik világvonal nem egyenes. Vagy törés, vagy görbülés (azaz szó szerinti gyorsulás gyorsulás) van benne, mindegy, hogy melyik.

 

 

Nyilvánvaló, hogy az út során csak a gyorsulás értékek (tehát csak a számérték, irány nélkül) feljegyzése nem lesz elegendő a számításhoz.

 

Ez tényleg nyilvánvaló? Igaz egyáltalán?

 

Az szerintem hamis kép, amit a következő hozzászólásodban írtál, hogy a gyorsulás az óra ritmusát változtatja, ha gyorsítok, lassítja az órát, ha lassítok, akkor meg gyorsítja. Számloljunk sajátidőkkel. Azt kell megmutatnod, hogy két adott esemény (téridőpont) között adott sajátidő-sajátgyorsulásnagyság függvény esetén az összes eltelt sajátidő lehet többféle is, a gyorsulás irányától függően. Nekem inkább az az érzésem, hogy nem lehet.

Előzmény: ivivan (61207)
ivivan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61208

Miközben Simpy Red-nek írtam a választ, eszembe jutott egy kérdés hozzád:

 

 

Honnan tudja az óra, hogy a gyorsulás hatására most el kell állítódni vagy vissza? Az űrhajó szempontjából az utazáshoz való felgyorsulás és a megérkezéskor történő fékezés pontosan ugyanolyan gyorsulást jelent: mégse fog az óra 4x rosszul járni, mikor visszatér az iker, hanem más időt mutatva, de 1 másodperc újra 1 másodperc lesz rajta. Márpedig az utazóra 4x pontosan ugyanolyan gyorsulás hat az út folyamán ("elindul", majd a célpontnál "megáll", "visszaindul" és itthon újra "megáll")

Előzmény: Törölt nick (61201)
ivivan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61207

"Ilyen értelemben tényleg a gyorsulás (az inerciális világvonaltól való eltérés) az eltérő öregedés oka"

 

Igen és nem. Szerintem félrevezető a gyorsulást nevezni az eltérés okának: az eltérés oka az IR váltás. Egyszerű példa: ha ülsz egy űrhajóban, elindultok egy állomásról, neked az a feladatod, hogy az út során feljegyezd az út részleteit majd visszaérkezéskor kiszámold, hogy mit fog mutatni az állomás órája a megérkezéskor. Nyilvánvaló, hogy az út során csak a gyorsulás értékek (tehát csak a számérték, irány nélkül) feljegyzése nem lesz elegendő a számításhoz. Márpedig szerintem Privatti szerint csak a gyorsulás számít.

Előzmény: Simply Red (61206)
Simply Red Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61206

Azért a "lassabban telik" kifejezés az én fejemben is más, mint a Lorentz-transzfromáció, bár abban igazad van, hogy ha a felírt képletedet tekintjük a "lassabban telik" definíciójának, akkor nincs min vitatkozni. Azonban a specrelben lehet ennél kézzelfoghatóbban is értelmezni a "lassabban telik"-et, erre épp az ikerparadoxon a példa. Mint Privatti rámutatott, egy szimmetrikus ikerpár-utazás után a találkozó ikrek azonos életkorúak lesznek, hiába látták végig úgy (a Loretnt-transzformációnak megfelelően), hogy a másik ideje lassabban telik. A "lassabban telik" kézzelfoghatóbb értelmezésa az, hogy az ikrek találkoznak valamikor, és a találkozáskor nem egyidősek. És abban Privattinak igaza van, hogy ilyen szitáció csak akkor fordulhat elő, ha legalább az egyik világvonal (amin a sajátidőt számoljuk) nem inerciális az elejétől a végéig. Ilyen értelemben tényleg a gyorsulás (az inerciális világvonaltól való eltérés) az eltérő öregedés oka. De azt hiszem, ezt már több éve megtárgyaltuk itt egyszer valakivel.

Előzmény: mmormota (61205)
mmormota Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61205

"Ezt - mármint, hogy az idő lassabban telik - csak valaki elképzelte, és sajnos elterjesztette ..."

 

Az hogy az idő is transzformálódik nem pont ezt jelenti?

t' = gamma * ( t- v*x / c^2)

 

Ha esetleg kétséged volt, akkor aki azt mondják az idő lassabban telik, a fenti képletben leírt dolgot értik a kifejezés alatt. Te értheted másképp is, de nyelvészkedni nem érdemes. Ami lényeges, hogy tudd, pontosan mit értenek alatta. Ezt. 

 

Előzmény: Törölt nick (61201)
ivivan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61204

"Miután megírtad, hogy születésük után nem találkoztak, de írtad korábban, hogy később találkoztak egymással kettenként - mindebből nekem az jött ki, hogy ehhez gyorsulniuk is kellett"

 

Még egyszer, utoljára: András, Béla és Csaba már az űrhajón születtek és csak akkor az egyetlen egyszer találkoztak, amit a kísérletben is említettem (előbb András Bélával, majd Béla Csabával, végül Csaba Andrással) - ezután tovasuhantak. Gyorsulásnak meg nyoma sincs.

 

Ha te bárhol látsz gyorsulást, akkor jelezd.

Előzmény: Törölt nick (61199)
muallim Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61203

Kedves Privatti!

Kicsit zavarban vagyok miattad, hogy milyen szinten lehet neked egyáltalán a spec relről érthetően magyarázni. Ilyen alapfogalmakról is értetlenséged fejezed ki, vagy kötözködsz ezen,  mint a "mérőműszerek által mutatott értékek" skalár mennyiségként való elfogadásról, akkor nagyon kétségbe vonom az összes hozzászólásod őszinteségét.

Ha nem fogadod el a nyugalmi és mozgási mérőszámok különbözőségét akkor tényleg akár 100 évig is vitatkozhatunk veled, egy tapodtat sem fogsz a megértés felé haladni. Képtelen vagy érvek ellenében elfogadni valamit, azt kell mondjam az alapfogalmak megértése szintjén ragadtál le, így nem tartom egy olyantól, akármilyen cáfolatot is elfogadni , aki az alapfogalmakkal küszködik még mindíg.

:-)

Előzmény: Törölt nick (61182)
emp Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61202

az jön ki.

azt jelenti, hogy matematikailag, amennyiben elfogadjuk, hogy c állandó.

mit vitatsz ezen?

 

előtte meg valami lesöprést írtál.

próbáld meg elfogadni, hogy én kizárólag az aláhúzott kijelentéssel foglalkoztam.

van rá érdemi válaszod?

Előzmény: Törölt nick (61201)
ivivan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61198

Még mindig nem kaptam érdemi választ a gyorsulásmentes ikerparadoxon verziómra...

Előzmény: Törölt nick (61197)
emp Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61196

erről az állításról volt szó: mindkét megfigyelőnek egyszerre lehet igaza abban, hogy a másik rendszere öregszik lassabban.

 

tehát megkérlek, hogy ne keverd ide az ikreket, mert IR-ekről beszélünk!

 

számomra nyilvánvalóan igaz az állítás, különben nem beszélhetnénk az IR-ek egyenrangúságáról, meg tudnánk különböztetni a lassuló, illetve a gyorsuló idejű rendszert a megfigyelő áthelyezésével, ami egyértelműen marhaság. 

 

ha a specrelből az jön ki, márpedig az jön ki, hogy egy adott megfigyelőhöz képest mozgó rendszerben lassabban telik az idő, akkor ez igaz az összes mozgó renszerre, és tök mindegy, hogy a megfigyelőnk melyikből figyel meg :) 

 

én csak ilyen egyszerűen és parasztosan kapirgálom az egész SR felszínét, szívesen veszem most is, ha a szakértők rámutatnak, hol beszélek ökörségeket.

Előzmény: Törölt nick (61175)
Simply Red Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61195

Priivatti!

 

A téridő olyan, mint egy papírlap, csak nem 2, hanem 4 dimenzióban. Egy pontszerű lény története ezen a lapon egy vonal. Megfigyelőfüggetlenül. Önmagában, mindentől függetlenül a téridőben ott van ez a vonal. Az egyenes vonalú egyenes mozgást végzőké egyenes vonal. Azt tudod, hogy a papírlapon két pont közötta legrövidebb hossza az egyenes vonalnak van. A téridőben meg az egyenes vonal a leghoszabb. A téridőben definiált ívhossz a világvonal mentén eltelt sajátidő.  Bárhogyan rajzolsz két pont gözé két görbét, mindig meg lehet állapítani, hogy melyika hosszabb.

 

A hosszt (vagyis a világvonal mentén eltelt saátidőt)  tetszőleges inerciarendszeben úgyanúgy tudod kiszámollni, mint a papírlapon a görbe ívhosszát, csak a gyök(x2+y2) kifejezés helyett gyök(t2-x2-y2-z2)-t kell használni. Ez az összes feltett és még fel nem tett ikres kérdésedre válasz. Objektív válasz, nem megfigyelőfüggő, mivel az ívhossz számítása tetszőleges inerciarendszerben ugyanazt az eredményt adja.

 

Az, hogy az egymástól távol lévő ikrek mit gondolnak egymásról, az az ő magánügyük, és a lényeg ezzel kapcsolatban az, hogy az eltérő egyidejűség-fogalmuk miatt eltérő a véleményük.

Előzmény: Törölt nick (61191)
Astrojan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61194

Mire jó példa a felső légkörben keletkező müon ??????? Csak nem az emberi butaságra ? De.

 

Merthogy azok a müonok amiket a tengerszinten detektálsz, azok a tengerszinten keletkeznek. A kozmikus sugárzás egy kis része áthatol a légkörön és idelenn kelti a müonokat.

 

Ne azzal a müonnal foglalkozz ami a sztratoszférában keletkezik, mert azt a földfelszínen soha nem fogod detektálni, annak elenyésző része érheti csak el a felszínt (ugyanis ennek is van statisztikusan némi esélye)

 

Az a müon viszont ami 1-2 km magasságban keletkezik, annak már van esélye elérni a földfelszínt, mert a müonok NEM 660 métert tesznek meg, ez a 660 méteres úthossz csak az átlag, van amelyik sokkal kevesebbet tesz meg és vannak amelyek sokkal hosszabb utat járhatnak meg.

 

A kozmikus sugárzás viszont áthatolhat a légkörön (természetesen egy kisebb része csak), ez viszont idelent kelti a müonokat.

 

Ezeket számlálod össze a felszínen. Akkor most mire olyan nagyon jó példa a 10 km magasságban a komikus sugárzásból képződő müon ??

 

Csak idézek a linkedből, "..a nehezebb müonnak közelebb kell keringenie az atommaghoz, mint a könnyebb elektronnak."

 

Miközben az elektron nem is kering az atommag körül...

 

Előzmény: ivivan (61193)
ivivan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61193

Például a felső légkörben keletkező müon egy igen jó példa.

Előzmény: Törölt nick (61191)
ivivan Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61192

"Ezelőtt mi történt velük - megszületésuk után?"

 

Semmi. Amióta megszülettek soha nem gyorsultak űrhajóik - ez természetesen azt jelenti, hogy András, Béla és Csaba még soha nem találkoztak a múltban és természetesen nem is fognak, ha nem változtatnak sebességükön.

Előzmény: Törölt nick (61172)
mmormota Creative Commons License 2011.12.23 0 0 61190

Úgy tűnik, az "otthonmaradt" a kulcsszó a megszakításra... :-)

 

Előzmény: Törölt nick (61188)
mmormota Creative Commons License 2011.12.22 0 0 61185

Családregényt írni, mert anélkül nincs fizika.

Előzmény: Törölt nick (61184)
mmormota Creative Commons License 2011.12.22 0 0 61183

Mi értelme az ilyen kötekedésnek?

 

Előzmény: Törölt nick (61182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!