Még csak azt sem mondanám hogy hülyék lennének vagy hülyék lettek volna. Olyan mértékben változott meg a külső környezet és olyan mértékben nem teljesültek a kormányzati ígéretek, hogy az katasztrofális.
Egy ponton túl úgyis bele kell nyúlni a rendszerbe és minél később tesszük, annál drágább lesz. Szerintem már csak a mértéken lehet vitatkozni, de már van 100 ezer bedőlt és ha ez a szám fölmegy 200 ezerre vagy a fölé, akkor valami biztosan történni fog. Most még nincs akkora pánik, mint ami lesz a 220-240-es franknál.
17 éven keresztül belülről láttam hogyan működik ez a terület. 15 éven keresztül kompromisszumokat tudtam kötni ( nem foglalkoztam a deviza alapú jelzálog hitelek értékesítésével, sőt akik hozzám fordultak azokat lebeszéltem róla. sajnos nagyon soknak közülük más megkötötte ) Az utolsó két évben megtapasztaltam a saját bőrömön, milyen pressziót képesek azok ellen elkövetni, akik nem hajlandóak beszállni a "mókuskerékbe" ezért, végleg abba hagytam a szakmát )
Erzsébeti. 1gyezzünk meg valamibe. Én, továbbra sem szólok bele abba, hogy Te hogyan készítel el egy szekrényt, vagy nyílászárót. Te ennek fejébe, nem szólsz bele többet a pénzpiaci dolgokhoz, mert kb annyit értesz hozzá, mint én az ablak készítéshez.
nyilván a kormányzat ezt is elqurta (mit nem?), a bankok is értelemszerűen a profitot hajkurászták és nem a kockázatot hangsúlyozták az ügyfeleknek stb stb de az egyén, a hitelfelvevő felelőssége egyértelmű
a kérdés csak az hogy szétterítsük az adófizetőkre a kárt vagy vitessük el azokkal a balhét elsősorban akik szabad akaratukból, felnőtt emberként belementek a kockázatos ügyletekbe és annak ellenére hogy összességében jól jártak, most lehet hogy el kell adniuk az ingatlanukat
szerintem az utóbbi
azt meg nem látom hogy később milyen hatalmas károkat okozna ha most nem lenne állami beavatkozás (értsd: pénzosztogatás megjutalmazandó a felelőtlenséget) és miért lenne adósrabszolga valaki élete végéig?
Azért mert sok a "hülye" azért a nem hülyék fizessenek?
Az sem egyedi eset, hogy tömegek veszik a 300 ft os virslit, de azt te sem gondolod komolyan, hogy ezért az állam lenne a felelős vagyis azok akik nem vettek ilyen olcsó virslit!
Te most azt gondolod, hogy aki vett 300 ft os virslit azok követelhetik azoktól akik nem vettek ilyet, hogy márpedig őket kár érte az ételminőség során, hogy ilyen olcsót vásároltak, így adjanak nekik valamilyen kompenzációt azok akik nem vásároltak ilyet.
Egy bizonyos szintig nyilván felelős az egyén, de ha kiderül hogy téves információkat adott a kormány is, meg a bankok sem kötöttek mindent a hitelesek orrára és a külső környezet is előre nem látható módon változott, akkor ezek így összességében elérik a vis-maior helyzetet. Tudod, amikor túl nagy a vihar, akkor nem fizet a biztosító.
Amúgy szerintem ezen a moralizálgatáson túl kellene lépni, nem arról van szó, hogy szívnak a devizások, hanem hogy bedőlnek. Ezt a helyzetet meg kezelni kell, mert később csak többe kerül. Tiszta pénzügyi logikát nézve amúgy igazad van, csak abból az jönne ki, hogy a haza lakosság jelentékeny része adósrabszolga lenne élete végéig.
az államot (vagyis az én zsebemet) tessen kihagyni a játékból, annyit tehet a zállam hogy a bankokat aránylag korrekt eljárásra kényszeríti a bedőlt adósokkal szemben, pl ne lehessen fele áron kényszerértékesíteni az ingatlant meg ilyenek
Most szerinted kizárólagos felelős az egyszeri állampolgár?
há mégis ki a tököm felelős az egyén döntéseiért ha nem saját maga???
azt sem tartom jogosnak hogy itt valami csúnya nagy átbacás történt, ugyanis a devizahitel kockázatát biztos hogy elmondta a bank hitelfelvételkor, pszáf közlemények is voltak ez ügyben, és nagyjából 4 általános végzettséggel meg lehet érteni, hogy miről van szó, sőt a gyakorlatban is lehetett tapasztalni eddig is az árfolyamingadozást
Ez akkor lenne igaz, ha néhány egyedi eset történt volna. Ha a bankok és a kormány is erre biztatja az embereket, akkor már nem így van. Egyszerűen ez a korábbi téves gazdaságpolitika számlája. Ezt sajnos ki kell fizetni.
De álljon meg már a fáklyásmenet! Aki így vett fel hitelt az kockáztatott. Aki ezt ésszel nem érte fel az hülye, aki meg felérte, és mégis ezt választotta az most éppen bukóban van, de könyörgöm! Ezt választotta! Nehogy már azoknak a faszával verje a csalánt a devizahiteles akinek ehhez semmi köze sem volt! Aki erre a hitelre rájátszott az kockáztatott, és ha a CHF úgy gondolja akkor szopni fog a kedves hitelfelvevő. Ez legyen az ő baja. Emberileg marha megértő lehetek, de ez nem az emberségről szól, hanem kőkeményen üzlet! Nehogy már én viseljem ezen üzlet kockázatait azok helyett akik belevágtak ebbe! Az én üzleti veszteségeimet ki a fene fogja kifizetni? Senki... Akkor meg minek a rinya? Fulikának igaza van. Amikor éppen úgy állt az árfolyam akkor senki, de senki nem fizetett be többet mint amennyi az aktuális árfolyamon volt, akkor meg milyen alapon erőlködnek a devizahitelesek, hogy a közösből fizessék ki nekik a saját devizakockázatukat? Egy nagy túróst! Mindenki fizesse ki a saját számláját!
Tőlem... Nyilván azt is lehet jócskán jobban csinálni, de miért nem csinálunk mindjárt szocializmust? Ott aztán minden hülyéről gondoskodik az állam! Illene észrevenni, hogy a baj főleg az egyének gondolkodásával van. Olyan az ország amilyet megérdemlünk.
Szerintem ez mindig előjön. Forintkamatnyi törlesztő részletet sokan nem mertek bevállalni, csak alacsonyabb devizát. A kormány részéről meg olyan ígéretek hangzottak el, amik később nem teljesültek.
nem tom az miért nem jön elő soha hogy aki óvatosságból bevállalta a magasabb kamatozású, de árfolyamkockázat nélküli forinthitelt, az összességében még mindig szarabb pozícióban van, mint a devizahiteles, aki most bezzeg siránkozik
miért kéne büntetni a felelős magatartást és jutalmazni a hazárdírozókat, főleg akik olyan balf*szok voltak hogy 100k nettó fizura bevállaltak mondjuk 30k törlesztőt, lehetőség szerint yenben, mer' az a legócsóbb'??
így van mindenki hülye, a bankok, a pszáf, a szabályok, az mnb, egyedül csak a rendkívül megfontolt hitelfelvevő állampóógár nem tehet semmiről, hiszen az egyénnek soha nincs felelőssége a tetteiért
Az állam az adózást is erőteljesen támogatja, mégis csalunk ahol tudunk! Mindenesetre parttalan vita ez, mindenki azt hisz amit akar. Majd akkor szóljatok, ha az állam, bankok, vagy akár te is önként, könnyes szemmel szórjátok szét minden megtakarításaitokat a szegények közt, mert az nem jó, de olyan erkölcsös, hogy az szinte fáj.
Vagyis elsőként mindenképpen a gazdasági szabályozást kell górcső alá venni és kijvítani, mert sajnos a legnagyobb bajok a törvényeinkkel vannak, amelyek mindazt lehetővé tették, ami az elmúlt 20 évben történt!