E+gy "szépséghibája" van csupán, hogy mind3en, a versenyszférát érintő adat "bukóban" van. ( úgy a bruttó keresetek arányában, mint a foglakoztatásban )
Attól tartok, hogy ezt a "javulást" az ész nélküli osztogatás eredménye a választási ciklusban. ( az "önmaguk javadalmaztatásával" emelkedett a reáljövedelem az öt éves csúcsra)
Többször hivatkoztam a Róna Péterre, most is ezt teszem. Nem mindenben tudom elfogadni a mondandóját, azokon a helyeken a saját véleményemet fogalmazom meg.
- mindjárt az euróról tett kijelentésénél abban egyetértek, hogy nem a közös pénz, hanem a gazdaságok konvergenciájával kellett volna kezdeni. Ha már a közös pénzt helyezték előtérbe, akkor viszont akik veszélyeztetik az egységes fizetőeszköz stabilitását, azokkal szigorú szankciókat kell foganatosítani. Itt mond ellent amit Te állítasz. - évekkel ezelőtt már leírtam a fórumon " ha felkészületlenül vezetjük be az eurót, azzal több kárt okozunk magunknak, mintha nem vezettük volna be, mert akkor a többi EU-s tagország veszteségeit kell majd nekünk állni. - " A görögök példája is ezt igazolja vissza, a legutóbbi német választáskor már a választók "megbüntették" a politikusaikat, akik most döntést hozó helyzetben vannak. - ezt is leírtam már ebben a topicban-
- a jelenlegi "valutaövezettel" sem mindenben értek egyet. - itt ellentmondást találok a Róna előbbi kijelentésével, az azonos szintű gazdasági övezettel. annak idején már leírtam " 1974-ben hiába építettük meg K-Európa legmodernebb hengerművét, ha a technológiai fegyelmet nem tudtuk hozzá itthon érvényesíteni." ez vonatkozik a mai helyzetre is , amikor azt mondom " ha a Fidesz nem hajtja végre a szükséges reformokat, akkor , abban az esetben igaza lesz a Rónának, két éven belül bele is bukhat" ( 2/3-dal valóban ki lehet húzni a négy évet, ezt bizonyítja az előző ciklus is, azonban ugyanúgy fogják őket is büntetni a választók, ahogyan az előző ciklusban büntették azokat, akik görcsösen és csak a hatalomhoz ragaszkodtak, figyelmen kívül hagyva az ország, a polgárainak az érdekét )
- a mostani válság, ha nem kezelik kellő képen, valóban nem csak az euró, de az EU végét is eredményezheti. ( sokkal kisebb indok is elég volt a múlt században ahhoz, hogy kétszer is lángba borítsák Európát. " némi történelmet nem árt, ha figyelembe veszünk )
- maximálisan egyet értek azzal, amit a "belső piacokra való termelésről "mondott. Ennek az országnak éppen ez a legnagyobb problémája, hogy az exportorientált termelést erőlteti akkor, amikor az itt gyártott "export termék 80%-át import adja" Az "innovációt" számtalanszor leírtam, a hazai erőforrásokra kiváltani az import energia hordozókat ( szél, geotermikus energia elterjesztése )
- a forint árfolyamáról továbbra is az a véleményem," mindaddig, amíg a nemzeti valuta mögött sem pénzügyi, sem gazdasági háttér nincs, teljesen ki van szolgáltatva a spekulánsok támadásainak" - az eddigi legrosszabb jegybank elnöki kinevezés, a Simor volt. soha nem lett volna szabad őt a jegybank elnökének kinevezni -
- a bankokról és a deviza hitelekről szinte mindenben azonos a véleményem. túl vagyunk terítve bankokkal, nem baj, ha azok, akik nem akarják elfogadni azokat a játékszabályokat, amit más EU-s tagországban, az anya bankjuknak előírás, azok jobb, ha távoznak. Első körben csak azokat a lakás deviza hiteleket ( és forint alapú hiteleket ) kell kiváltani, ahol a bankok egyoldalúan és tisztességtelenül bármikor módosíthatják a szerződést, és a család lakja is az ingatlant, nem csak befektetésnek vette. Ezzel az Alkotmányban megfogalmazott "emberi méltóság és emberhez méltó élet " kritériumát teljesíti a mindenkori kormány ( az elmúlt években ezt hagyták figyelmen kívül.)
nos, ha már érveket és vitát említettél, valahogy így kell azt csinálni, és nem olyan "bunkó módon" ahogyan azt itt egy páran bemutattátok olyan témákban, amely mindannyiunkat hátrányosan érinthet. Az emberséget, a tisztességet, a nevelést, annak hiányát próbálom a tudtotokra adni. Ezt a "bunkóságot" termelte ki a "kádár korszak". Te és a hozzád hasonlóak a "díszpéldányai annak, amit mindenkor a legjobban utáltunk a cuclizmusban és 90 után is. ( ezért kerültek a "levesbe" a rendszerváltó pártok, és ha a Fidesz ugyan azokat a hibákat elköveti, amit 98 - 02 között elkövetett, ő is a sorsukkal fog osztozni. ) Ha a Róna ezt vette figyelembe, azzal 1et értek.
"Tudod Fulika minden értelmes ember számára , ha a régiót emlegeti, akkor csak azok jöhetnek szóban ez esetben azok az országok kerülhetnek szóba, akikkel 2004-ben együtt csatlakoztunk az EU-hoz. - eddig, erre még nem jöttél rá?-" Szerintem a régió alapvetően földrajzi fogalom, vagyis számunkra a környező országokat jelenti.
"- az EU nagy árat fizetett mára azért, mert nem vizsgálta ki kellő gondossággal a tagországainak az átlagot meghaladó hiány okait. ( a magyar és a görög példa is ezt igazolja vissza, évek óta ezt írom itt a fórumon . mire kellett volna akkor válaszolnom? )" Nyugodtan tedd továbbra is a hülyét, az nyilván céravezető érvelési technika. Az EU szemethúnyt úgy a görög, mint a magyar hiány felett. Azzal, hogy kivizsgálja az okait (amik egyébként tök nyilvánvalóak) még egy lépést sem tesz a megoldás irányába. Egyáltalán az EU miért akarná ezt megoldani? Hogyan oldhatná meg egyes tagországok problémáit, ha nincs is érdemi beleszólása a dolgaikba? Miért is kell itt bármit is megoldani? Van két (több is) hülye ország, amelyik önszántából a lecsúszást választotta. Ha ebbe az EU megpróbál beleszólni, akkor megy majd a vonyítás, hogy nemzeti szuverenitás. Ha nem szól bele, akkor megy a vonyítás, hogy az EU nem tesz semmit. Másrészt az EU nagyjai sem tehetnek meg mindent, mert a lakosságuk felkoncolja a vezetőiket, már a görög "segítség" is necces volt. Vagyis az EU-nak hosszú távon az az álláspontja, aki hülye haljon meg, jó lesz majd gyarmatnak, túl nagy árat senki nem fog azért fizetni, hogy a hülyék továbbra is hülyék maradhassanak.
"- soha nem úgy írtam, hogy a "válság közbeni hitelből kell élénkíteni". Mindig azt írtam, innovációval kell előre menekülni egy válságban." És mégis mia faxból innováljunk, te agybűvész??? Mert pénz az biza nincs. Kedvenc kollégád erre azt mondta, hogy ez ilyen tovuhabohu duma. És esetedben igaza is volt. Tudok ám én is ilyet: "A perspektívikus lehetőségek erőteljes tágításával kell megoldani a mai beszűkült termelési viszonyokból létrejött problémahalmazt. A modern közgazdaságtan teljes eszköztárával növelni kell a keresetek reálértékét, amihez a finanszírozást a fejlődés felgyorsításának erősítéséből teremthetjük meg." B+, az innováció, mint bűvszó még el sem hangzott!!!
"- továbbra is az a véleményem, hogy az államnak nem kell osztogatni, hanem a feltételeket kell megteremteni ahhoz, hogy az emberek "ön gondoskodjanak" - a tb reformot is erre kell felépíteni- és garantálni kell az értékállóságot . ( erre hoztam példaként, a svájci nyugdíjrendszert )" igazad van, a másik csoda a "garantálni kell az értékállóságot" mert az olyan elhatározás kérdése :( Beteg vagy te nagyon...
Tudod Fulika minden értelmes ember számára , ha a régiót emlegeti, akkor csak azok jöhetnek szóban ez esetben azok az országok kerülhetnek szóba, akikkel 2004-ben együtt csatlakoztunk az EU-hoz. - eddig, erre még nem jöttél rá?-
- az EU nagy árat fizetett mára azért, mert nem vizsgálta ki kellő gondossággal a tagországainak az átlagot meghaladó hiány okait. ( a magyar és a görög példa is ezt igazolja vissza, évek óta ezt írom itt a fórumon . mire kellett volna akkor válaszolnom? )
- soha nem úgy írtam, hogy a "válság közbeni hitelből kell élénkíteni". Mindig azt írtam, innovációval kell előre menekülni egy válságban.
- továbbra is az a véleményem, hogy az államnak nem kell osztogatni, hanem a feltételeket kell megteremteni ahhoz, hogy az emberek "ön gondoskodjanak" - a tb reformot is erre kell felépíteni- és garantálni kell az értékállóságot . ( erre hoztam példaként, a svájci nyugdíjrendszert ) 1enlőre ennyit
"Fulika , aki évek óta esetleg figyeli e kettőnk közti vitát éppen, hogy ennek az ellenkezőjét tapasztalta." Esetleg végezzünk egy rövid közvélemény kutatást, mit is gondol erről a topic közönsége, ha már őket hozod példának.
Csak a legújabbak, ami felett "elsiklottál":
- Megkérdezte tőlem, hogy képben van-e Heim Péter. Válaszoltam, hogy mit gondolok róla példákkal kifejtve, no reaction. - Reagáltam arra, hogy az EU nem szólt a 10%-os hiányért, azóta is no reaction. - Vagy ott az ide citált cikk a 144325-ben, ami a válság közbeni hitelből történő élénkítésről szól. Te mindig azt írod, ezt kellene MO-nak is csinálni, hát erre itt az újabb válasz ami neked ellentmond.
Az, hogy idehányod az elképzeléseidet, majd amikor arra bárki reagál azt figyelmen kívül hagyod, nehezen nevezhető vitának. Hiába írod le őket százszor, attól még nem lesznek igazak!
"Érvelni eddigi vitánkban még téged nem láttalak, csak az "epédet szórod" azokra, akiket kipécéztél. " Kackac :)))))
"Breiennel nem lehet beszélgetni, mert ömlik ki ugyanaz az anyag, nála input nem jut be az agyközpontba"
Fulika , aki évek óta esetleg figyeli e kettőnk közti vitát éppen, hogy ennek az ellenkezőjét tapasztalta.
Most csak pár dolgot idéznék az emlékezetedbe.
- a tb reformmal kapcsolatban, évek óta többször vázoltam az elképzelésemet, ami hosszútávon működőképessé tehetné a tb-t.
- az autópályák építésekor felmerült visszaélésekkor többször kinyilvánítottam az "útalap szükségességét", valamint az európai főközlekedési úthálózat figyelembe vételével az EU.-s pénzek felhasználását az autópálya építésénél. ( ellenőrzöttebb, hatékonyabb pénzfelhasználás és nekünk adófizetőknek lényegesen kevesebbe került volna, ahogyan több EU.-s tagország is csinálta. - arról nem beszélve, hogy az üzemanyag árba beépített adó felhasználását is tudnánk mire fordítják. talán akkor nem fordulna elő olyan, hogy a jövedéki adó tartalmát is megadóztatják, ami adott esetben ma, 30 Ft-vel emeli Magyarországon az üzemanyagok árát - szakmailag nem igazán magyarázható a mai gyakorlat.
- az állam szerepéről is gyakran vitatkoztunk. Tegnap írtam," akkor fogom elhinni, hogy a rendszerváltás végbe ment Magyarországon, ha a jövedelemhez már felelősség is társul" - ezt ugye már itt is levezettem, amikor megbeszéltük, hogy egy vezetőnek miért magasabb a bére, mint a beosztottjának.-
Tipikus "magyar mentalitás" amit itt bemutattok, amit a "kádár kor" termelt ki ebebn az országban. ez jellemző rátok, hogy a saját jellemtelenségeteket másokra fogjátok. Érvelni eddigi vitánkban még téged nem láttalak, csak az "epédet szórod" azokra, akiket kipécéztél. Ami Te ( és még páran ) ezen a fórumon évek óta bemutattok, az a "jellemtelenség csúcsa".
(amúgy a hasonló - Deja Vu - című filmben egy Stumpf hajót akarnak megmenteni a nyomozás során a robbanástól és a nyomozó önfeláldozóan meghal ennek érdekében... ezér a magyar Stumpfér vajon a Gergényi vagy a Pintér fog? ;)) )
Megkérdezte tőlem, hogy képben van-e Heim Péter. Válaszoltam, hogy mit gondolok róla példákkal kifejtve, no reaction. Reagáltam arra, hogy az EU nem szólt a 10%-os hiányért, azóta is no reaction.
Breiennel nem lehet beszélgetni, mert csak ömlik ki ugyanaz az anyag, nála input nem jut be az "agyközpontba". Egy sima shit generátor szerintem.
Meg vagy lepve? Megvolt a napi epe, lehet továbblépni. Hogy mások esetleg hozzászólnak, vitatkoznak, belekérdeznek, érvelnek, az neki nem számít, egy brájen az kinyilatkoztat. Persze, hogy ezt így minek, azt is csak brájen tudja...
off: nem mintha ez a téma vinné félre a topikot, de maga a pestis is a távolkeletről jött. a középkorban Kína 2/3át kiirtotta. nem is 1x. A csecsemőhalandóság ott is hatalmas volt, ua mint Európában. A középkori háborúkban sosem a csaták okozták a fő veszteséget, hanem az őket kisérő járványok, így volt ez a távol keleten is.
Ez mit bizonyít szerinted, és mire válasz? Esetleg nem az látszik belőle, hogy az APEH elment a falig, Ha megfeszül sem tud több pénzt beszedni? Magyarországban jelenleg ennyi elvonható vagyon van, ideje lenne egy nagymértékű hatékony kiadás vágásnak, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön, az adókat csökkenteni lehessen. Aztán majd abból az állapotból vegetálhatunk tovább, és legalább nem lebeg folyamatosan fejünk felett a csődveszély.
"Ezek után mégis hogyan képzeli az az olvtárs, ak8i azt írja itt alant, hogy " Magyarországnak saját erejéből kell kimásznia abból a szarból, ahova belemászott"?" Hát csak úgy képzeli, hogy ez van és pont. Ha nem tetszik, akkor is ez van, ha nem segítünk saját magunkon, akkor elbukunk, becsődölünk, megesznek minket, stb... Mégis hogy képzele, hogy van más út? Ki húz ki majd minket a sz@rból, a jóságos marslakók???
"Az azóta eltelt idő, választ ad azoknak, akik a skandinávokra hivatkoznak, akik a 90. években megcsinálták a ma sokat emlegetett "paradigmaváltást"." Itt gondolom magadra céloztál.
"Mi, ugyanabból az "anyagból", mára összelapátoltuk a "lágymányosi infó parkot"." Konkrétan Gőteborgban voltam egyszer 1 hétig svéd "infoparkban". Nekem teljesen analógnak tűnt a miénkkel. Pont ugyanolyan cégek pont ugyanolyan jellegű helyen pont ugyanazt csinálják, mint itt.
"Ezek után, már csak azon csodálkozom, hogy beszélhetünk e még egyáltalán "magyar gazdaságról", vagy annak csak a válságáról?" Ott a válasz a 2 mondattal feljebb a saját hozzászólásodban, legalábbis szerinted.
'Ezek után mégis hogyan képzeli az az olvtárs, ak8i azt írja itt alant, hogy " Magyarországnak saját erejéből kell kimásznia abból a szarból, ahova belemászott"?' édes drága blájenem: szerinted ki húz ki minket a szarból? Almúnia? Az ufók? A ruszkik? Sírsz itt mint egy fürdőskurva, gyurcsányt érdemled bazdki.
Elsötétült az égbolt Magyarország felett ( ahogyan ez a topic is )
Vasárnap este szokásomtól eltérően, megnéztem a híradót. Az illetékes miniszter nyilatkozott, hogy " holnap elrendelhetik a katasztrófa helyzetet" annak ellenére, hogy már vasárnap embereket kellett kim3enteni az elárasztott területekről. Tegnap este, ismét néztem a híradót. A min. elnök nyilatkozik a helyszínen " visszamenőleges hatállyal tegnaptól rendeljük el a katasztrófahelyzetet az árvízzel sújtott településeken. Közvetlen utána, az illetékes miniszter nyilatkozik és magyarázza, hogy visszamenőleges hatállyal nem lehet katasztrófahelyzetet hirdetni, ezért csak mától, az az hétfőtől van kihirdetve a katasztrófa helyzet az árvíz sújtotta településeken.
Hát, persze, mert az a "hülye eső" nem tudja, hogy Magyarországon vasárnap megáll az élet, legalábbis a közhivatalokban.
Ezek után mégis hogyan képzeli az az olvtárs, ak8i azt írja itt alant, hogy " Magyarországnak saját erejéből kell kimásznia abból a szarból, ahova belemászott"?
Talán, a 90. évek elején még lett volna erre lehetőség. ( 91 nyarán, amikor az ILO munkatársát Budapesten agyba főbe verték, számomra már akkor kétségek fogalmazódtak meg ezt illetően )
Az azóta eltelt idő, választ ad azoknak, akik a skandinávokra hivatkoznak, akik a 90. években megcsinálták a ma sokat emlegetett "paradigmaváltást". Mi, ugyanabból az "anyagból", mára összelapátoltuk a "lágymányosi infó parkot". Ezek után, már csak azon csodálkozom, hogy beszélhetünk e még egyáltalán "magyar gazdaságról", vagy annak csak a válságáról?