Ezzel egyetértek, csak a moralizálóknak is el kellene jutni idáig. Ők is csak akkor moralizálnak, amikor szopóágon vannak, amikor ők szopatnak, azzal nincs akkora problémájuk. Észre kellene már venni magunkban a gerendát is.
Ezek nem egyedi esetek voltak. Ez volt a hazai hitelpiac. Ha most egy kis csoportról beszélgetnénk, akik a figyelmeztetések ellenére belevágtak ilyen ügyletekbe, az más kategória lenne. Ez volt a mainstream.
nagyjából senkire nem mutogatok. csak pusztán demagóg alaon nem értem pl a bankok konszolidálását, ahhoz képest, hogy valakinek elviszik a feje felől a tetőt.
(ja. a bankba pumpált pénzek után lett gazdaságot pörgető olcsó hitel a kkv szektornak pl?)
Igazából egy tájékozott és jó beszélőkével megáldott, vállalkozó szellemű ember kellene,aki elindítana valami akciót a banki szabályozás megváltoztatására. Talán már itt is felmerült,hogy mekkora szopás ma banknak tartozni kis hazánkban. Ha nem tudsz fizetsz,viszik amid van, elkótyavetyélik mondjuk a házadat és még tartozhatsz életed végéig a fennmaradó résszel. Normális országban nincs ilyen.
Ok, akkor te vegyél fel ezután is kockázatos hiteleket, majd ha belebux akkor siránkozz, mutogass másokra, és papolj erkölcsről. Ha ez neked örömet okoz, "mindenkinek joga van hülyének lenni."
A morális állásfoglalásokon szerintem már túl kellene esni és a konkrét lépéseken kellene gondolkozni. Az állam már elismerte a felelősségét, a devizások is szívtak eleget, a bankok is eléggé meg vannak ijedve. Nyilvánvaló, hogy ennyi lakást elárverezni nem lehet, ennyi családot utcára tenni nem lehet. Pontosabban lehet, de a tiszta piaci logika érvényesítése szerintem vállalhatatlan társadalmi feszültséggel járna, ami amúgy is visszahatna a gazdaságra.
a morális kérdések nem ott húzódnak, amit és ahol a számba adsz hanem a bankok, államok, közgaszdászok, spekulánsok viselkedésén. e felsoroltok csupán pénzügyi alapon seggreültették a világot. homok meg a fej. nem a hitellel van baj, hanem az üzlet inkorrekt. például azért mert az egyik fél lényegesen kiszolgáltatottabb helyzetben van. szerintem a pénzvilágban is lehetnek morális szempontok, (részben) közösen vállalt felelősség. lehet ez avítt gondolkodás.
OTP ha a hír igaz, akkor mindjárt beljebb vagyunk és igazolja, amiről beszélek.
Lárifári! Pont úgy csinálsz, mint amikor a devizahitelt veszed fel. Jól tudod miről beszélek, csak nem akarod elfogadni, inkább homokba dugod a fejed. Ha nem, hát nem, attól még a valóság nem változik...
Nem igaz, hogy még mindig mindenki a naívát játsza! jelenleg ahol pénzről van szó a morális megfontolások sokadlagosak, mondhatni az utolsó szempont. Ez nemcsak a bankokra igaz! Igaz rád is, aki a kamatkedvezmény miatt inkább felvette az akkor sokkal olcsóbb hitelt a forinthitelnél, és ezzel adott esetben egy idegen állam idegen bankját hízlalta a hazai helyett. Viszont megint ide kívánkozik: Én ezt ésszerűnek tartom, és egyáltalán nem ítélem el, csak akkor ne hablatyoljunk már itt morálról, ha kérhetném!
Ne érts félre, én nem kárhoztatom azt, aki ésszel vett fel hitelt, csak azt nem értem, hogy mire ez a nagy csodálkozás, illetve sírásrívás most, hogy éppen bukó van? Persze értem, csak elfogadni nem tudom, hiszen ott a klasszikus "aki kurvának megy, az ne sírjon, ha b@sszák"
'sok felvett hitel a bankok extrakielégítésén kívül rakat pénzt visszatol a gazdaságba, államkasszába. ezt a részét is ha lehetne elemezni.' elemzés: kevés a pénz. Lásd áht hiány. :)
'hogy nálunk a betét és hitelkamatok között miért is olyan a rés, amilyen?' ha a birkák megeszik a gyomot, akkor nem kell nekik szénát adni...
"Visszájára sült el a Németországban tegnap bejelentett shortolási tilalom is: [2] a befektetőkben a 2008. őszén a világ több országában életbeléptetett hasonló intézkedések nyomán az a kép rajzolódott ki, hogy a német kormány "tud valamit", de legalábbis tart attól, hogy az európai adósságválság még rosszabbra fordulhat - az intézkedés hírére már tegnap este is estek az indexek és gyengült az euró."
persze sok mindenben igazad is van, de vajon csak és kizárólag a Te szempontjaid szerint lehet a dolgokat vizsgálni.
sok felvett hitel a bankok extrakielégítésén kívül rakat pénzt visszatol a gazdaságba, államkasszába. ezt a részét is ha lehetne elemezni.
mondjak egy példát. az ótvar tragacsom után évente fizetek:
- száz néhányezer forint adót az üzemanyagban. - otthagyok 100 körül az autószerelőnél, alkatrész kereskedőnél. - fizetek évi 170e cégautó adót - nem sorolom mert ovi.
tehát ezt a részét is ha lehetne. (már meg sem merem kérdezni, hogy nálunk a betét és hitelkamatok között miért is olyan a rés, amilyen?)
- Látod az óriási kamatkülönbözetet a CHF és a HUF között, mégis elhiszed, hogy te majd mindig tudsz törleszteni. - Láthatod az ingadozó árfolyamot évekre visszamenőleg, és elhiszed, hogy ez ezután nem lesz így. - Látod merre navigál Gyurcsány és bandája, mégis elhiszed, hogy itt záros határidőn belül úgyis euró lesz. - Elvileg az eurózónába tartunk, te mégis CHF-ben veszel fel hitelt.
Nos, ez úgy van, hogy valójában tudtad, hogy nagy kaka lehet, de arra gondoltál, talán te még megúszod, időben ki tudsz szálni a piramis játékból, és nyersz a kockáztatáson. Ez eddig így is volt, csakhogy most fordult a kocka, most jön a nyereség elbukása, persze ez már nem olyan finom. Szóval nem tudtál időben kiszállni, de ne mondd, hogy ezt egy pillanatig sem sejtetted, mert nem hiszem el. Ha az ember hitelt vesz fel, és egy pillanatig sem jut eszébe, hogy mi lesz, ha a visszafizetés évei alatt elveszti a jövedelmét, akkor magára vessen, ha a krachhal az égvilágon semmit nem tud kezdeni. Ugyanez a devizában felvett hitelre hatványozottabban igaz, ott árfolyamszintekre is gondolni kell, legalább pár pillanatig, főleg, hogy a bank is felhívja a figyelmet az árfolyamkockázatra (persze nyilván csak finoman, mert neki érdeke a hitel kihelyezése, de azt se mondd, hogy ezt sem tudtad, amikor hitelért mentél!).
azértmár azértmár nem tudok (másirányú képzettség) közgazdasági és püi magasságokba szárnyalni, de:
hogyis van az, hogy:
1. mikor autót vásároltam (munkavégzéshez, olcsót) a lízinget csak chf-ben és csak egy bank finanszírozta. (azzal, hogy bejött egy autó a rendszerbe az pénzt jelent az autószerelőnek, az államnak (nem keveset! lsd üzemanyag és cégautó adó), a biztosítónak, önkormányzatnak stb.)
2. hogy van az pontosan, hogy a két év alatt nominálisan visszafizettem egy hitel felét és a futamidó harmadánál járok annyi tartozásnál, mint amit felvettem.
kéretik már nem csak a chf hitelt felvevőt baszogatni.
- kurva nagy kamatkülönbözet a chf/eur és huf hitel között. - a banki alkalmazottak kurva nagy magabiztossága, miszerint nagy árfolyam bibi nem lehet. - orrba-szájba nyomott devizahitelek. - hol a faszba volt a sok most kurva okos közgazdászbankár faszjankó az okosságukkal? - úgy látszik a bankok köszönik szépen, ellenére a válságnak krva jó eredményszinteket produkálnak. - azt lássa már be a sok okos, hogy átlagos jövedelmi szinten hitel nélkül sokan egyáltalán nem tudnak ötről a hatra átvergődni. (nem plazmatévékről beszélek)
és kurva nagy szerencsém van, hogy nincs ingatlanom veszélyben.
ja és ezt a csinált válságot sem kis pista csinálta, hanem a tisztelt kurvaokos pénzügyi szakjanik, akik most is röhögnek a markukba. kis pista és csapat pedig apránként (kamatos kamattal) visszahordja azt a pénzt amit leszívtak. ha hagyják. de egy ponton túl már nem megy.
Most válság van, tehát a globáltőke a politikusokat (akik nem értenek a közgazdasághoz, mégis beleugatnak) és a népet hibáztatja. A helyes irányvonal az, hogy a populista politikusokat a demagóg nép ülteti a globáltőke nyakára, ezért vannak a pénzügyi és gazdasági bajok.