Én konkrétan ismerek egy esetet, ahol valaki eladott egy lakást a kényszer okán gyorsan, így nem csekély veszteséggel, olcsóbban, mint pár évvel korábban vette. Az APEH arra hivatkozva, hogy a törvényben kizárólag az szerepel, hogy az ingatlan eladása esetén az adóköteles rész a "vételi és eladási ár különbözete", simán kivetette az adót és pótlékokat a veszteségre. És ezen álláspontján fellebbezésre sem változtatott. Az ügy persze bíróság elé került, ahol azonnal bukta is az APEH a pert, de jellemző módon volt arcuk fellebbezni. A másodfok azonnal, az első tárgyaláson helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, az APEH-ra mint vesztesre ráverte a perköltségeket, sőt, a felperes ügyvédi költségeit is megítélte - és amikor az APEH ügyvédje értelemszerűen jelezte, hogy fellebbezni fogja az ítéletet, akkor jött az a pont, hogy a bíró szünetet rendelt el, és négyszemközt beszélt valamit az ügyvéddel.. Ami után elfogadták az ítéletet. Gondolom megígérte nekik, hogy ha ilyen fokú patkányságra merészelnek vetemedni, hogy még ezt is megfellebbezik, akkor tesz róla, hogy országos híre menjen az ügynek...
Ez tulajdonképpen "jól" végződött a delikvens számára - viszont nagyon szépen mutatja a hatósági hozzáállást. Ártani, ahol csak lehet, ártani, keresztbe tenni, ártani és ártani. Fizetett ellenségek...
Ha drágabban ad el adójegyes terméket valaki, akkor az jövedéki adó és ÁFA csalást is elkövet egyszerre, ha meg olcsóbban, azzal csak saját magát rövidíti meg, tehát az még gyanúsabb, és ebből biztosan lehet következtetni arra, hogy az áru csempészett, hamísított és lopott is egyben...
Hallottam én is az esetről, de nem tudom, hogy végül mi lett belőle... Szerintem felülvizsgálat után valószínűleg kicsit mérsékelték a büntetést, esetleg még a hivatalnokot is kérdőre vonhatták.
Olyan esetet ismerek, amikor egy üveg italról leesett zárjegy miatt azonnal bezártak egy jó nagy boltot ( az kiderült, hogy a konkurrens fizetett érte a vámosnak ), de azt a határozatot fellebezések után pár hét múlva visszavonták, és így a bolt "visszamenőleges hatállyal kinyithatott" :)
Annak az embernek a lelkületére egyébként tényleg kíváncsi lennék, aki névtelenül felnyomta Pappékat az úgymond illegális útépítés okán. Végtelen mélységű emberi alávalóság van a világon, ez jól látható...
Zsákutcába jutott a hazai gazdaságpolitika elmúlt két évtizedét meghatározó magyar modell, amely a gazdaságfejlesztést szinte kizárólag a külföldi tőke-beáramlás ösztönzésére alapozta. Ráadásul előbb-utóbb a régió szinte valamennyi, gazdasági kényszerpályán mozgó országa rátévedt a magyar útra vesztére. A csupán a tőkevonzásra koncentráló döntéshozókat hidegen hagyta, hogy az így létrejövő beruházások milyen hatással lesznek a gazdaságra és a társadalomra, s ennek a felelőtlen gazdaságpolitikának az érintett országok mostanában kezdik inni a levét.
...
Csak külföldi tőke legyen, meg egy kis szerencse. Legfeljebb ha elakadnak a dolgok, jön majd a bölcs reformer. Átalakít, egy vonalat ide húz, egy másikat meg amoda, s máris a helyére kerül minden. Ez az a modell, amellyel Közép- és Kelet-Európában először Magyarország pótolta a céltudatos és távlatos gazdaságpolitikát, s amelyet utóbb fokozatosan átvett a régió majd minden másik országa is. Most, amikor a válság az egekbe nyomta fel a munkanélküliséget, a foglalkoztatottságot viszont a béka feneke alá rántotta, az államadósság pedig egyre fenyegetőbb mértékű, nyilvánvaló a kényszer, hogy váltani kell. De merre tudunk Magyarországon, illetve az elmúlt mintegy másfél évtizedben a nyomdokain járó térségbeli országokban továbbmenni?
Leaszfaltoztak pár utcát és egy petákot se csengettek be a kasszába. Ez mindenféle szokásjoggal ellentétes, ezért hivatalból üldözendő.
Ha nem lépnek fel erélyesen az ilyen külön utakat járók ellen, akkor egyszercsak minden utca csatornázva és aszfaltozva lesz - miután lefektették a gázvezetéket - miközben a kassza meg tátong az ürességtől.
"Valójában hogyan tudjuk ellenőrizni hogy amit a piacon megveszünk, az nem-e spanyol paradicsom, vagy marokkói paprika? "
Egyszerű: megnézed a rajtuk lévő vonalkódot, aminek az első három jegye az országkód :))))
Komolyra fordítva a szót, a törvény szerint jól láthatóan ki kell írni a származást, amit a hatóság (fogyasztóvédelem) tud ellenőrizni a beszerzést igazoló iratokból.
A törvény persze ebben a formában és ebben a közegben egyedül a multik megbüntetésére jó, akik ténylegesen és jól követhetően igazolni tudják a beszerzéseiket.
Egy piaci kereskedő ( a nagybani piacon lévő is ) többszörösét forgalmazza annak, mint amiről beszerzést igazoló számlája és eladáskor kiadott nyugtája van. A fiókjában meg van pár számla az ilyen-olyan származású zöldségekről is. Amúgy se érdekes a dolog, mert ha jön egy ellenőr, mindenképpen kell a zsebébe dugni valamit, akár talál szabálytalanságot, akár nem.
A multikkal meg jól el lehet szórakozni, főleg ha éppen "váltás" van, azaz a pulton még van a tegnapi spanyol paradicsomból, és már van az új marokkói is. Ebben az esetben mindenképen jár valamiért a büntetés, ha van kalapja, ha nincs...
Pontosan erről beszélek, köszönöm a remek példát. Arról, hogy a hivatalokban ülő lapos valagú bürokraták tömkelege árgus szemekkel nézi, hol és miben árthat mindazoknak, akiknek az adójából él. Itt is ezt látjuk - a tisztelt hivatalok automatikusan azzal az attitűddel fogták meg a kérdést, hogy mibe lehet belekötni, min lehet fogást találni.
Normális helyeken automatikusan és természetesen ingyen kiadják a fennmaradási engedélyeket, és mellékelnek hozzá egy köszönőlevelet. Legfeljebb akkor nem, ha a megvalósított beruházás valamilyen okból valóban aggályos, például a grátisz készített út veszélyes, egy épület statikailag nem megfelelő (tehát szintén veszélyes) stb... Ha a célnak megfelelő és használható, akkor nem szempont, hogy - nyilván több pénzért - lehetett volna akár jobbat, tartósabbat is építeni. Ugyebár ajándék lónak...
A hivatal illetékeseit, élükön ezzel a Szabó Alizzal azonnal elbocsájtanám fegyelmi úton a közszolgálatból, alkalmatlanság miatt. A polgármestert meg lemondatnám.
De legszívesebben kartáccsal lövetnék, amikor ilyeneket olvasok.. És naponta ezt látom, a hivatalok mindennek keresztbe fekszenek, a kritikát meg kikérik maguknak. Még mindig érezni Bizánc és az Oszmán birodalom örökségét...
Szerintem ezt nem lehet általánosítani. Én például nézem a származást, és egy bizonyos határig hajlandó vagyok a magyarért akár magasabb árat is adni. Persze ez nem azt jelenti, hogy szemetet is megveszek, de talán egyre többekben tudatosodik, hogy érdemes foglalkozni egy árúnál azzal, honnan származik.
Mielőtt összevesztek a paprikán, tisztázzátok az őstermelő és a zöldségtermesztő vállalkozás közötti különbséget. A kicsiben történő "fóliázás" tényleg kiment a divatból tudomásom szerint ( főleg a fűtési költségek egekbe emelkedése miatt ), de a társaságoknak kicsit kedvezőbb a helyzetük ilyen téren.
Még így is drágábban tudják előállítani télen a paprikát, mint amennyiért a melegebb országokból behozott árut árulják.
A szomorú az, hogy sokan ezen az áron már nem tudják megvenni a sokkal jobb ízű magyar paprikát, marad nekik a marokkói...
Legközelebb szigorúan kérdezz rá a kereskedőtől, hogy honnan származik a paradicsom ( vagy bármi ), amit nézegetsz... Még a mérlegről is leveszi majd a kisujját, a számolásnál se csap be, de még nyugtát is ad majd ijedtében...
"Ha az orszagot nem lehet szep lassan atnevelni (mert egyszerüen nincs annyi idö), akkor kell egy hatekonyabb megoldas. "
Igy van, azonban nem szabad bagatellizalni az "atneveles" kerdeset. Egy idoben kell kezdeni a kontroll bevezetesevel meg akkor is , ha idoben elnyulik a folyamat.
Csak egy pl. az olajszokites posvanyabol: ment a nagyuzemi bunozes rendesen, majd egyszer tobbet is tudni fogunk rola, de kerdem en, mi van azzal a sok-sok polgartarssal (kozottuk tisztviselok, tanarok, orvosok, mernokok), akik a szinezett olajat napon szokitettek atlatszo uvegben az erkelyen es rohogtek rajtad, hogy te nem teszed, mert nem helyes?
"Emellett kell egy olyan - nevezzuk - divathullam elindulasa, amilyen az USA-ban a volt a dohanyzas ciki-ve valasa soran. "
Ez a lényeg !
Nem lesz könnyű elindítani, mert ilyen dolgokban mindenki a másikra szokott várni ( miért pont én kezdjem el, amikor mások így meg úgy...). Nem is tudnék tuti módszereket ajánlani rá, remélem vannak rá használható ötletek.
De ha valahogy beindulna a "divat", akkor sok dolog meg tudna változni aránylag rövid idő alatt.
Drukkoljunk, hogy sikerüljön. És ha nem is vállaljuk az élenjáró szerepet, legalább ne akadályozzuk, és ha elért minket a szele, akkor azt a kicsit tegyük hozzá mi is.
Ha azt hangoztatjuk, hogy úgyse sikerülhet, akkor nem is fog. Ha hiszünk benne, akkor talán...
Újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg a rendőrség Sziebert Györgyöt, a BKV volt jogi igazgatóját. A gyanú szerint a férfi egy 120 millió forintos budai ingatlanhoz jutott 60 millió forintért úgy, hogy közben megvesztegette az egyik kereskedelmi bank és egy ingatlaniroda vezetőjét is.
Ha az orszagnak egetö, nehany even belül megoldando, letfontossaghu feladatai vannak, akkor nem lehet a lassu, generaciokon ativelö moralis nevelesre hivatkozni.
Ugyanis a varakozas nem megoldas a problemara.
Ha az orszagot nem lehet szep lassan atnevelni (mert egyszerüen nincs annyi idö), akkor kell egy hatekonyabb megoldas.
Én itt mar többször javasoltam ilyet, de a többseg mindig ellene volt. Vajon miert is? :-(
Nem csak atszovi, de a nep vereben van. Figyeld csak meg a legkulonfelebb helyzetekben, tobbe-kevesbe nyiltan dicsekednek az emberek a csinytevesekkel, amivel valamilyen hasznot tudtak huzni a BKV-tol, MAV-tol, allamtol, banktol stb.
Miert kellett nekem luzernek ereznem magam, mert nem hamisitottam diakigazolvanyt, berletet, nyelvviszga papirt ös hasonlo huncutsagoknak elkonyvelt tettektol voltam mentes?
Pontos allamigazgatas es kontroll nelkul marad az angolnas vodor.
Emellett kell egy olyan - nevezzuk - divathullam elindulasa, amilyen az USA-ban a volt a dohanyzas ciki-ve valasa soran.
El tudták érni, hogy a bűncselekményeiket korrupciónak álcázzák :)
Duplán, háromszorosan fosztogatták az államkasszát.
Nemcsak lecsíptek egy kicsit a kiadásokból saját célra ( mint ahogy az a normálisan korrupt tisztségviselőkhöz illik ), hanem fiktív ügyekre is fizettek bőven ( hogy nagyobb legyen a kiadás "hozadéka" ), és még arra is ügyeltek, hogy az így kidobott pénz az országon kívülre kerüljön, nehogy abból valami is "visszaforogjon".
Ezt szervezett bűnözésnek nevezik és nem korrupciónak...
Nem kell ezt a tűzőkapocs dolgot ennyire "mellre szívni".
Lehet, hogy csak példálózott vele az előadó, hogy a hallgatók figyelmét felkeltse. A leírt szövegben nem érződik a hangsúly - lehet, hogy mosolygott közben és viccnek szánta a "dörgedelmet". A virágboltokban felhasznált mennyiségek után fizetendő díj ugyanis elenyésző lehet, ezért gondolom, hogy inkább vicc volt. Kilónként 10-15 Ft volt a díj pár évvel ezelőtt ( most nem tudom, mennyi )
A tűzőkapocs egyébként tényleg termékdíj köteles, ugyanúgy mint a papír, a celofán, vagy a díszkötöző szalag.
Az igen bonyolult termékdíjas ügyekből ez a legegyszerűbb: termékdíj köteles (H) az a csomagolóanyag, amiből hulladék lesz.
A történet akkor lenne tényleg durva, ha a virágboltokat bezárták, vagy komolyan megbüntették volna a tűzőkapocs miatt.
Ennél sokkal durvább dolgok is vannak, amik ténylegesen nagy kárt és sok bosszúságot okoznak a piaci szereplőknek.
Ha kiszamolod, hogy ez mennyibe kerülne, akkor teljesen nyilvanvalo, hogy nem kezdenek bele. Minden atszervezes penzbe kerül. A radikalis meg többe. :-(