Inkább úgy mondanám hogy a gumi a hosszú életű, de a szélein a tömítés kissé huzatos. Optima76-nál szerintem hegesztet a gumisarok, de szerintem ugyanabba az árban már lehet kapni Aluplast IDEAL 4000-et. Ezek kb. ugyanaz a hőtechnikai kategóriát tudják, 2 gumitömítéses, 2 , vagy 3 Rétegű üveggel. A profiltípuson kívül, ha lehetőség van rá még vedd figyelembe milyen vasalattal készül.Én a következőket ajánlanám a Roto, Maco, GU
Egy szellőző hogy lehetne szigetelt? Leegyszerűsíteve egy nyílás a külvilág felé. Ha "szigetelt" szellőzőt szeretnél, akkor keress hőcserélős megoldást, ami a bentről kiszívott meleg, páradús levegővel felmelegíti a kintről beszívott levegőt, így direktben nem kapod a kinti hideg levegőt. De mint többször is írtam, ha lehetőséged van, inkább redukáld azon készülékek számát, amelyek direktben a lakótered levegőjét használják az égéshez.
Ez mind igaz, nyílt égésterű gázkészülékeknél tiszta sor.
Én ott kérdőjelezem meg a létjogosultságát, amikor valaki arról akar meggyőzni, hogy milyen klassz dolog légbeejtőkkel meg 1-2 Limodorral megoldani a lakás szellőztetését. Még VOC érzékelővel sem tartom jó megoldásnak...
A páratartalom és a CO2 arány ugyan nem egyenesen arányos, de!
Az említett szellőző elsősorban nyílt égésterű gázkészülékekhez előírás.
Azok gázt,szénhidrogént égetnek.
A keletkező égéstermék egyszerre vízgőz és széndioxid, amik bekerülhetnek a légtérbe.
Ezek együttesen jutnak be,ha bejutnak.
A higroszalag érzékeli a páratartalom növekedést és nyit.Nemcsak a párát fogja kiengedni hanem a CO2-t is.
Ha egyéb okból,főzés,mosás satöbbi mindössze a páratartalom emelkedik nem kívánatos szintűre,a széndioxidszint nem ,akkor is nyitott állapotban lesz.Az erősen párás levegő viszont a benntartózkodok komfortérzetét fogja erősen rontani.
Csak olvasom itt, hogy "tódul be a hideg a szellőzőn", emiatt gondoltam arra, hogy van-e olyan, ami jobban szigetel a többinél. Sajnos ez ügyben laikus vagyok, bár az tény, hogy főzéskor totál pára minden, így ablakot vagyunk kénytelenek nyitni.
"Jobb márka" alatt mit értesz? Nálunk az Aereco a legismetebb, ami a páraszabályzott légbeeresztők miatt lett sláger. Szerintem egy picit túlmisztifikált dolog ez, de nem akarok belőle vitát generálni. Ha belegondolsz, hogy a páratartalom mellett a lakás CO2 szintje sem elhanyagolandó, és a páratartalom-CO2 viszonya nem feltétlenül állandó, akkor a higroszabályzott szellőztetés működése egy picit megkérdőjelezhető.
Ha csak egyszerű kivitelű légbeejtőt szeretnél, akkor ott van még az Aldes, Helios, Air-tonic stb.
"Mármint csak a falin át jön be nagyon a hideg vagy az aereco is nagyon kellemetlen?"
Mindegyiknél érezni, de a fali légbeejtőnél jobban. Ez talán azzal magyarázható, hogy a fali légbeejtő eleve nagyobb léghozamú, illetve a nyílászárókba épített szellőzőknek szerencsére szarul marták ki a "rést" (kisebb lett).
"Abból elvileg van automatikus is, talán az nem olyan durva, ha csak akkor nyit ki, ha szükséges, nem?"
Gázkészülékekhez kizárólag a nem zárható kivitelű, és növelt minimum léghozamú légbeejtőket fogadják el!
Egy tapasztalat a Schüco-val kapcsolatban hogy a gumitömítés, ténylegesen olyan gumiból készült amit elvárna az ember hosszú távon, viszont ez által a hátránya hogy a sarkokban nem hegeszthető a gumi. Valamelyik cég megpróbálja összeragasztani, és van aki "résszellőző" fantázianévvel próbálja eladni. Ennek egy hátrányát esetleg szelesebb helyeken lehet észlelni, kicsit olyan a hangja mint amikor az Aereco lamella folyamatosan nyitott állapotban van.
Egy ablak beállításának ügyében kérném a segítségeteket/ ötleteiteket. Egy régről megmaradt íves ablakról van szó, mely idáig egy külső (temperált) helységben volt, de pár hete egy felújításnál benyitottuk a házba.
A lényeg, hogy próbálom beállítani és a jobb szárny felső részének kivételével már mindenhol rendben, de ott nem találom az állítás semmilyen módját, így ahol a bukó vasalat van, ott rés tátong a szárny és a keret közt.
A másik kérdés, hogy egy korábban egy betörés alkalmával ezt az ablakot kifeszítették és egy "beakasztó fül" széttört, ennek épp példánya az utolsó képen látható. Ilyet lehet még kapni valahol? A vasalat Roto gyártmány, kb 10-12 éves.
kint minden harmatos volt, a jarda, a fal, a lepcsokorlat, minden. miert pont az uveg lett volna kivetel??
egyetlen esetben lehet az uveg kivetel: ha szar hoszigetelo, es a benti meleg miatt joval magasabb a homerseklete mint a jardanak, lepcsokorlatnak, falnak.