Igen annak a karnak ami "air vane arm" felírat szerepel könnyedén kell járnia, ha nem akkor le kell venni a berántó fedelet. Egy csavaron forog azt leveszed , csavart kihúzod a műanyag lapátból és megtisztítód.
Az az úgynevezett regulátor amely azért felel hogy változó terhelés esetén is egyforma legyen a motor fordulat.
Mikor le vettem a motort, könnyen forgott minden. A tengely is és a kuplungból kijövő hüvely is. Megtudtam kézzel hajtani a kapát a tengellyel. A bovden feszítés pedig annyira nem OK, hogy vagy nem old a kuplung, vagy pedig fél fordulatot feszítek még és már nem tudom olyan erővel megrántani a berántót, hogy meg legyen a kellő fordulat az induláshoz. Amit tegnap raktam föl képeket és az egyiken látszik az a fekete ovális kuplungkiemelő. Abban belül jobbról balról van egy egy bütyök. Azon látszik, egy kis kifényesedés. Gondolom,hogy annak a feladata, hogy kiemelje a kuplungot. Ez a két bütyök alul van. Meg próbálom, hogy fordítva rakom be a kiemelőt, hogy a két bütyök felülre kerüljön.
A leállítást sikerült megoldani, a gázbovdent felfogó szorítófülben kellett a bovden külsőt arrább hízni, hogy a gáz vissza tudjon annyira, hogy slusszolni tudjon.
Azt hittem, hogy valamit nem jól raktam a helyére és azért van gond a gázzal. De így van minden nálam is. Mert azt a kart ami "air vane arm" felirattal jelöltek, ha hátra tolom, akkor csak alap járta van. Ha előre húzom, akkor csak teljes gáz. A két kis rugó pedig laza, mint a berva lánc. Olyan mintha ott se lenne. De az a kar amit húzni kellene nekik, nem mozdul valami nagyon finoman. Szerintem, ahhoz hogy az a két kis rugó és a kis összekötő kapocs tudja mozdítani, nagyon könnyen kellene mozdulnia.
Üdv! Nekem ilyen van. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130147097&t=9097147 Ez az egysoros, de van kétsoros is. Egy egyszerű házi szerkezet a tartályon átmegy egy tengely a két végén a kerekek vannak a tartályba eső részén meg kanalak vannak.
Lehet, hogy elég a kuplung bowdenen állítani, ekkor már rendesen szétkapcsolna. A biztos az lenne, ha a kuplungszerkezet is szét lenne szedve, ki tudja mennyire van összerohadva az egész, lehet, hogy a ferodol réteg is le van már kopva róla.
A hajtásrész mennyire volt könnyen mozgatható amikor levetted róla a motort, tehát a tengelyt mennyire könnyen lehetett forgatni?
Köszi az infót. Akkor még se röpsúlyos. De valami gond lehet vele, mert nem emel ki rendesen és csak le lassítja a kapa fordulatát, mikor szét kéne kapcsolni a meghatást. Mikor le vettem a motor a lehajtásról, nem tudtam semmit megmozdítani függőleges irányba.
Nekem ez a típus van, eddig a szántáson kívül minden másra tudom megfelelően használni (hótolás, rotáció,talajmarás,áruszállítás...)
A hirdetővel pár hónapja én is felvettem a kapcsolatot, nekem akkor azt mondta, hogy a gépet eladta, a talajmaróhoz, meg nincs meg a gépre rakható fogaskerék, ami a láncos meghajtáshoz kell! -Most meg árulja megint, azt amit elméletileg eladott és hiányos???Egy másik eszközt is árult, ott sem volt okés a történet...
Ja, szántani is szeretnék vele, folyamatban ennek kidolgozása!
Egyébként véleményem szerint egy jó állapotú a Honda F 600-as jobb vétel lehet, sőt szerintem az eszközök is könnyebben beszerezhetőek hozzá!
Üdv mindenkinek, kukorica vetéséhez szeretnék vetőgépet barkácsolni ha valaki csinált vagy tud valamilyen jó és egyszerűt és azt meg osztaná vagy egy rajzot küldene róla! Terra MJ-5 után szeretném használni előre is köszönöm a segítséget ( egy vagy kétsorosat szeretnék csinálni)
Köszönöm a linket, letöltöttem a képeket, majd át tanulmányozom. Írod, hogy valószínű, nem az eredeti motor és kuplung van a masinámon. Leszedtem a motort, mert vagy forgott a kapa állandóan, vagy ha rá feszítettem a bovdenre, akkor nem bírtam berántani, mert annyira szorult valami, hogy alig bírtam húzni, nem hogy rántani a berántózsinórt. Ezt találtam.
Az első képen egy maréknyi, valami barna színű daraszerű akármi volt. Hogy honnét került bele, vagy hogy mi lehet az, nem tudom. A második képen, gondolom röpsúlyos kuplungot rejt az az összecsavarozott ház. Nem tudom, hogy nem lehetett volna az eredeti kuplunggal összehozni? Így az a fekete ovális szerkezet, ami az első képen a tengelykörül van, az lenne az eredeti kuplung kiemelő. Most csak azt a szerepet tölti be, hogy lassítja a kapa fordulatát. Ha pedig kicsit jobban megfeszítem a bovdent, akkor nem bírom berántani a motort.
Köszönöm a segítségeteket, rész eredmény van. Le cseréltem a benzint, meg kitakarítottam a légszűrőt. Szinte ragadt már a szivacs. A gyertyát kiégettem és egy rántásra indult. De van még két probléma. Az egyik az, hogy mikor vettem le a tankot, akkor szétakadt az automata gáz és csak úgy találomra akasztottam össze a dogokat. Azóta vagy teljes gáz van, vagy csak alapjárat. Alapjáraton pötyörög egy kicsit és leáll. Ha át állítom az autómata gázt s másik állásba, akkor pedig pörög mint a bolond és leállítani csak úgy tudom, ha a gyertyapipát, lepiszkálom csavarhúzóval. Meg próbáltam kézzel lehúzni, de akkor ütött, hogy a szemeim is szikráztak. A másik gondom, meg az, hogy a kuplung nem old szét. Ezért indítani úgy tudom, hogy fölpóckolom, hogy ne érjenek le a kapák. Valaki tudna valami rajzot, vagy képet adni, hogy hová vannak akasztva a rugók.
Szerintem is a benzint cseréld ki (2-3 hónap állás után előfordul hogy meg sem lehet gyújtani).
Karburátor pucolás, olajcsere talán egy új membrán a karburátorba. Briggs motorban ha van rendesen ellenőrizve az olaj időben cserélve akkor meghálálja.
Ha a karbin van szívató pumpa akkor az már nem az eredeti blokk, vigyázni kell vele az indításnál, mert könnyen felpörög, a röpsúlyos kuplung rögtön nyit és forgatja a kapákat (fater gépén is hasonló blokk van, szidja is) nekem még az eredeti blokk van rajta, kicsit viharvert, meg eszi is az olajat, de még megy :)
Milyen benzimmel próbáltátok? Ami benne volt? Öreg hiba ! Legelőször is leereszteni a benne lévő benzint, vadi újat bele. És ha akkor sem akarna indulni, akkor keresd tovább. Persze ne sokat járasd igy. A blokkban lévő olajat sem árt újra cserélni. Na meg a lehajtásban is olajcsere, ha a többi rendben van. Sok sikert.
Ma megvettem ezt a Briggs motoros RK 2 A/K masinát.
Már 4 óra volt mikor indultunk érte és ott egy csomó időt eltöltöttünk azzal, hogy próbáltuk beindítani. Sajnos nem sikerült. Így csak 30 000 Ft-ot tudtam érte adni. Szikra van, benzin van és nem indul. Azt mondja az özvegyasszony, hogy a nyáron még a férje beindította. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, amiért nem indul. A gyertya csupa benzin. Tehát dugulás nincs. A karburátornál van egy gomb, aminél 3 nyomást jelez indításhoz. Hiába csináltuk. Semmi. A gázkart, milyen állásba kell állítani indításnál? Mi próbáltuk minden állásba és lehet hogy ez volt a baj, mert bezabáltattuk. Szerintetek, mit és hogy csináljak, hogy be tudjam indítani? Már mint azon kívül, hogy a gázkart teljesen visszahúzva, a gyertya kivéve, kihajtom belőle a benzint. Habár ez 4 ütemű és nincs olyan helyzet mint a kétüteműeknél, mert itt nem tud a forgattyúsházba felgyülemleni a benzin. És ha valakinek van hozzá kézikönyve be szkennelt formában, örömet szerezne vele, ha elküldené nekem. E-mail címem publikus.
Szia! Elhiszem neked, tudom hogy nem a legnehezebb gép de ez van tervezem egy nehezebb vas öntvény lehajtás vásárlását de az még a jövő zenéje.Nekem sokszor "bele sem akar kapni" a földbe meg siet nagyon akkor megy magától a kapálás ha vagy harmadjára megyek át rajta akkor csinálja szépen nem kell visszafogni hanem csak szépen menni utána. Azt a görbítést utólag a késbe nem lehet valahogy beletenni meghajlítani valahogyan?
Köszönöm a videókat, ugyanerre az ekére gondoltam én is Robix RE 101-re.
Nekem van sebességfelező lasitóm LR56-os,valamint körmös kerék is, azzal akarom megoldani, szerencsére a szőlőbe homokos a talaj, a veteményes meg lóval meg tudom szántatni.
Ivadek-től megkérdezném,hogy hátul a kis kerékkel a szántás mélységet állítod-be , vagy miért tetted fel.?
Hát ugye a Honda az más kategória, az jóval erősebb nagyobb gép mint az én 4,5 Briggs Quantum motorom, bár ugyan szinte új, pár üzemóra van bent, évekig nem ment csak 1-1 órát.
Köszönöm a segítséget, mindenképpen Robix ekét nézegetek használtam, ha nem sikerül akkor egy ujjat veszek.
Bár olvasom hogy Veszprémbe a Robix Kft megszűnt, árulják a központot és akkor szerintem a bolt is már bezárt.
Sziasztok!Na én is töltöttem fel videót a szántásról.Az eleje kicsit rosszul sikerült de a lényeg látható rajta.https://www.youtube.com/watch?v=x_Txcubg76g
Sziasztok! Már írtam ide a fórumba nektek. Segítsetek nekem ha tudtok. Moty-4 Universal gépet vettem a nyáron 1971 évjárat, de nincs gyakorlati tapasztalatom-ismeretem erröl a gépröl. A motor 200ccm 6le, 3000 fordulat. A váltó 2 sebesség és irány váltó. Elsőben 5km/h, másodikban 12km/h. A meghajtása 3db ékszíj. Elöl alternáló kasza /140 cm-es/ meghajtása, hátul kardán kihajtás a talaj maróhoz /80 cm-es/ és a meghajtott utánfutóhoz /plató 170x130 gyári/. A kerekei szabadon futósak külön-külön. Ha valakinek van tapasztalata, ismerete vagy látta aki már hallott ilyenröl, attol várom a véleményeket. Előre is köszönöm. A teljes osztrák-magyar eredeti robbantott rajzos dokumentációja megvan, motor-futómű-meghajtás-karbi, ha kell feltöltöm.
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e olyan, hogy alternálókasza adapter kapálógéphez? Nekem egy KF EXTRA 850-es felezővel ellátott kapálógépem van, ehhez szeretnék ilyet keríteni. Azt tudom, hogy dobkasza létezik hozzá, de én inkább alternálót szeretnék. :)
új fajta KF-04 eke elfog tekeredni szántás közben semmire való gönc nekem volt ilyen hamar túl is adtam rajta annyira gyenge konstrukcio hogy fellépő oldalerők állandóan kinyomják a barázdából ha meg nagyon belekapott akkor nem vitte el a traktor
ennek az ekének az orra nagyon bökőre van emlékszem a lajta ekéinknek is ez volt a baja mtz majdnem döglött vele IH ekével fele annyira erőlködéssel szántottammert az orra értsd szántóvas szinte felvágja a talajszeletet és nem kotorja mint a markolókanál
nem egy két órát kisérleteztem mire ezekre rájöttem rex maxi eke ami méghatáreset de ahoz is hozzá kellett nyúlni
és persze felező sulyozott gumiskörmös kerék + pótsuly mindenképpen kell
Úgy gondoltam,hogy veszek egy újat ,aztán talán engem kiszolgál amennyi területen van, ha kell alakítok rajta, itt fórumon szedek elöljáróban ötleteket, márciusnál előbb úgy sem kell.
Ahogy mondod KF eke. A Rex Maxikat KF hajtóművel szerelték ami a mai KF Extra hajtóműnek az elődje volt. A motor se Robi volt igazából mert aszt a Kismotor és gépgyár gyártotta csak nagy számban szerelték vele a Robi kapálógépeket.
Ha a kuplung ki van engedve8tehát nem feszíted a szíjat) akkor forog a váltón lévő ékszíjtárcsa? Amúgy nekem is ilyen gépem van ha van kérdésed nyugodtan tedd fel.
Ha lerajzolnád (skiccelnéd) a kerék és akörüli részeket, akkor talán lesz aki segithet.(De ha megnézel egy centrifugát, vagy egy olyan fűnyirót, ahol egy kart állandóan behúzva kell tartani üzemközben, akkor meglátod a szalagfék lényegét.)
Kertitraktor pótkocsira szeretnék féket. Jelenleg nincs rajta, egy rendszám nélküli kis utánfutóról van szó. A gyári kocsikon szalagfék van, ez hogy néz ki, lehet-e ilyet házilag ráépíteni vagy valami más megoldás esetleg?
Most látom, hogy a Robi 151-es gépről van szó.ezt is a Robix gyártotta úgy 30 éve,akkor a mai eke RE 101-es,az általad készített átalakítással is jó lehet.!
Állítottam a kormánylemez szögén meg lett nagyobbítva maga az ekefej
a nagy tömeget is letudja fordítani és került rá egy befordító fülecske is
az ekenádra hegesztéssel került egy 12-es betonacél ami magát az egész kormánylemezt tartja, igy a talaj ellenállása nem feszegeti a kormánylemezt hanem átadja a feszültséget az ekenádra
fogásszélessége 10-12 cm között, szántás mélysége 15-20 cm között talajtól függően
a nagyon kötött talajon 12 centis mélységeket is mértem.
Ez az én szerencsém. Ha valamit venni szeretnék, akkor azt elfogadható áron, mindig messze árulják. Volt mikor sehol nem árultak olyan dolgot ami nekem sürgősen kellett volna, csak Győrbe. Kénytelen voltam oda menni érte. Két hónap múlva, már közelebb is volt, ami ráadásul újabb típus, jobb állapotban és ugyan azon az áron volt.
Amint nézem az időjárás előrejelzést, talán a jövőhét második felére ki enged a fagy. Csak azt nem tudom, hogy Kalocsán rá lehet-e menni a földre. Azon a környéken az az igaz feketeföld van és "vendégmarasztaló" sár. Ismerem a környéket, mert Kalocsa mellett nőttem fel. Végül is nekem csak arra kellene, hogy a 160 m2-es kertet egyszer fel rotáljam.
Én ezek közül egyik ekét sem ajánlom egyszerüen ezek nem forgatják le a talaj felső rétegét nincs forditás csak kivágja barázdaszeletet és lerakja a barázdába átforditás nélkül.
Rex maxi ekét kisérleteztem ki úgy hogy kormánylemezen hajtottam + megerősítettem + leforgató fület hegesztettem rá. Ez az egy kf eke amit kis átalakítással rá lehet birni arra hogy azért forgasson is ne csak turkálja a talajt.
Valahol a nyáron mutattam róla képet majd késöbb lefotozom neked.
De még abban is segitek neked a jofogáson vettem potom 10 ezerért házhoz szállítva.
Ez egy szevafém-es lehajtás. Nem mai darab de ezek is jól bírják. Mivel nem új darab ezért egy próbát mindenképpen menni kellene vele. Az üzemóráról talán az tud támpontot adni hogy amint nézem még a gyári matrica is rajta van a védőlemezen. Ha próbálod mindenképpen valamennyire le kell terhelni a hajtást hogy lássad mennyi erő van még a motorban. Ha csak megbillentik a mankókeréken és úgy mutatják az nem elég. Földben kellene próbálni csak hát ilyenkor fagyott talajban nem lehet...
Köszönöm mindkettőtök válaszát. Hogy tudom, hogy egy bizonyos lehajtás KF. Az aki jártas a rotációs kapákkal kapcsolatban az kapásból tudja. De olyan mint én, aki csak azt láttam, hogy ott dolgoznak egy rotációskapával, nem egyértelmű.
Lehet-e külön kapni új KF lehajtást, vagy csak használtat? A használtról pedig egy hozzáértő se tudja kívülről látni, hogy belül milyen állapotban van. Mert ha rajta van a motor és lehet csinálni vele egy próbát, akkor azért az is segít az állapot megállapításban.
Itt van egy hirdetés, ami elgondolkodtató, hogy igazat ír-e a hirdető. A képről ítélve, amilyen ütött kopott, nem az látszik, hogy kevés üzemóra lenne benne.
Javaslom én is a KF lehajtást és a Honda vagy Briggs motort. Végül is az MTD motorok nem olyan rosszak vagyis inkább úgy mondom letehet kifogni belőlük jót. És az MTD MTD 55/6 Thorx és a MTD Charlie- KA Thorx 35 KF hajtóművel szereltek én ha ezek közül választanék akkor az 55/6-ost venném.
Szia bageros67!Szerintem ár értékben nagyon jó!Ha teheted akkor 6,5 Le-öset válaszd,talán 5-6 ezer forinttal drágább a 5,5 Le-nél. Ha nem tonnákat húzol vele és a motorolajat rendesen cseréled, szerintem örök! Valamelyik nagyobb cég koppintása,csak tömeg gyártásba készül ezért olcsóbb!
Szia oljeg12!Én a helyedben azt csinálnám,hogy a hirdetések között néznék KF-04-es hajtóművet,akár motorral vagy motor nélkül,aztán vennék rá egy Briggs 6Le-ös motort.Ez a kettő jóval 100 ezer alatt lenne.Ezzel bármit meg lehet csinálni,akár felezővel is.Lásd az én gépemet!
Köszönöm Neked is és Furak fórumtársnak is a választ. Végül is lebeszéltem magam ennek a megvételéről. Igaz, hogy nem egy nagy összeg amit kér az eladó érte, de ha csak nyűg lenne a nyakamon, akkor fölösleges pénzkidobás lenne. Néztem a neten és 40 000 körül lehet venni hozzá új motort. De ha a lehajtás is kukaközeli állapotban van akkor ráfizettem. Volt akivel beszélgettem erről a szóban forgó gépről. De azt mondta az illető, hogy ő csak Brigs, vagy Honda motorost venne. Csak egy 160 m2-es kertem van. Ehhez nem kellene a legdrágább rotációs kapa. De mivel nem vagyok már fiatal, ezért gondoltam hogy az ásástól megkímélném magam. Van-e valami tanácsotok, hogy milyen márkanévre hallgató rotációskapát vegyek? Van olyan 100 000 Ft alatti, ami megfelelne erre a kis kertre? Azt MTD motorok nem jók?
Figyelj csak ! Nézve a hirdetési árat még mindig jól jársz ezzel, mégha -esetleg- egy új kapálógép motort is kell venned hozzá ! Akkor is 100E alatt vagy.
(Persze azt is tudni kéne, milyen állapotban van a lehajtás.)
Köszönöm az információt, szinte új, évekig nem használt pár üzemórát ment ,Robi 116-os Briggs & Stratton Quantum xm 45-ős gépem van ,de van hozzá LR-56 sebességfelezőm is, de úgy olvasom a KF ekék csatlakozása nem jó a Robira.
Szeretném megkérdezni hogy miért nem jó ez az Re 101-es eke ? valamint azt is megkérdezném,hogy a KF ekék közül melyikkel vagytok megelégedve, mivel azok látom olcsóbbak is.
Nem tudom milyen géphez szeretnél ilyen ekét. én lebeszélnélek erről a típusról! Itt már több embernek is volt és nem voltak megelégedve vele. Akkor már inkább a KF ekét választanám.
Mindenkit üdvözlök! B.Ú.É.K. MOTY-4 tipusú 1 tengelyes 200ccm-es rotax motoros gépem van nem olyan régóta. Amit kaptam vele: 1 db erdészeti rönk szállító 170x120-as kocsi
1 db 80 cm széles kardános talajmaró
1 db 140 cm széles alternáló kasza.
Motort pöpec,váltó 2 sebesség+irányváltó felujítottuk, gumik 4.00x8 újak, festések újak, de gyakorlati tapasztalatom még elég kevés a jószágrol. Akinek érdemi- gyakorlati tapasztalata van ilyennel kapcsolatban kérem ne foglya vissza magát és közölje velem! A vételi ár: NEVETSÉGES 20000 FT volt. Köszönök minden hozzászólást.
Elkezdtem tépni a cetilit április 1-ig, már nagyon várom a tavaszt hogy ismét lehessen dolgozni a kertben. Mostanság kerti szerszámokat újítottam fel új nyelek kerültek minden kapába gereblyébe lapátokba most már ez is meg van.
Már nem tudok milyen munkákat kitalálni mindennel előre vagyok már, oly annyira előre hogy a virág vetőmagok 80%-át már be is szereztem de még a zőcccség vetőmagok hátra vannak. Fákat meszelgettem le még karácsony elött ezzel zárult a kerti munka 2014-ben.
Gépeket javítgatom majd a következő hetekben kerékfuratokat csináltatom meg esztergályossal valami jó vastag kemény anyagból.
Üdv Viktor. Nekem van 3 db kf 04 hajtásom abból a legöregebb- et kb 5 évest használom kocsizásra. Nagyon szépen gurul előre is és hátra is (behúzott kuplung al) gondolom megvan már kopva,de kényelmes nagyon vele a kocsizás szépen lehet vele tolatni is.
Kívánom, hogy mindenki érje el a céljait, sikerekben, egészségben és boldogságban gazdag, problémamentes évet kívánok az egész közösségnek! Izgalmas év elé nézek, rengeteg minden fog eldőlni, például, hogy tudok-e a jövőben azzal foglalkozni, amivel szeretnék.
A többi nem, szétszedve motorok hajtóművek eszközök padláson,sajnos a "garázs" az takarmányos lett.Nem ázik be, már havazott mikor az isminek szenet hoztam,disznovágásra pakoltam szóval télen is haználom s nem egyszer-kétszer. Egyedül a "gázbovden" fagyhat be hiába olajos,könnyedén indul, max 3-4 húzás.
Tavasszal szántáson első menetben ha nagyon kemény én kis gáz nem fogom vissza(csoroszja,tüske) kényelmes séta,gyaloglás, csak egy kicsit egyengeti a talajt, inkább csak szurkálja(ha kell még súlyozom is) Hasonló a mint az ásóborona munkája, ezután már megy mint rotátor is.
A méretre nem emlékszem de eredeti, az r250t-hez adott kocsi, majd lemérem a keret túlnyúlást. Azt nem tudom mennyi széna fér fel de szerintem 300kg körül,van rajta még 2db heveder a lekötéshez.Rakottan alapból hátrafelé dől a kocsi, az én súlyom(110kg) egyenlíti ki a rakományt.Oldalra sem lehet jobban nyújtani mivel rossz úton bizonytalan lesz.
Szia! Ma jutott eszembe ez a kép hogy neked nem racsnis kerék van? Gurul a gép szépen? Az minek a függvénye hogy egy Kk 04 tud-e gurulni sima fix kerékkel vagy csak szabadonfutóssal ha a kerék enged?
Szia! Köszönöm a tippet remélem nem néztek hülyének de a 2 kapatag típus közt mi a különbség? A tieiden jobban meg van hajlítva a kés? Nekem ilyen kapatagjaim vannak:
Az a kocsi kialakítástól függ, s hogy milyen anyagod van,nekem 5x10cm-es faanyag volt abból készült a vendégoldal(keret) ami felfekszik a kocsi oldalán.A kész keretetet 4db 8a csavarral szárnyas anyával rögzítem a kocsihoz.
Hello! Csinált már valaki rotakapához "szénás" kocsit? Hogy álljak neki? Adott egy kocsi, 110*140. Valakinek elképzelése róla? :D A gépem Robi 116; 4,4 LE. Illetve egy Robi 55.
Szia 10-es csavar van ráhegesztve kontra anyával.Krumpli kiszedést felező és vaskerékkel csinálom. Ha kötött talajod van akkor elég a 6 kapa.én most szeretnék venni egy Honda gcv 190 es blokkot és 10 kapával nyomatom majd tavasszal.
Szia! Erre a dőlésszöges dologra nem is gondoltam,hanyas csavart hegesztettél oda? És 8 kapával a motor hogy bírja? Nálunk elég kötött a talaj meg akarom próbálni 8 kapával haladósabb legyen a munka. A kurmpli kiszedést vas vagy sima gumis kerékkel csinálod? Köszönöm a válaszodat!
Üdv igen jol láttad ,de a két csavar az nem a magasságot hanem a dőlési szöget állítja előre illetve hátra pl: krumpli kiszedésnél nagyon jo mert tudom állítani hogy nagyon mélyre menjen orral,vagy csak a föld alatt 5 centire csússzon,ugyan ez a helyzet rotálásnál.Ha nagyon akar menni akkor orra állítom és nem kell vissza fognom. Állandó jelleggel 8 kapával használom (laza,homokos) talajon.Tologatós kereket nem használok.
Szia! Ezen a képeden: láttam hogy neked a csoroszlyatartóra két csavar van felheggesztve? A csapszeges fixálás helyett azzal két csavarral fixálod a csoroszlyát meg a tologatós kereket? Hány kapával használod?
még bejáratós a motor,de csak próba szinten próbáltam a szántást,eddig jó lesz erő van bőséggel.tiszta sár az udvarom,így csak magam húzattatom a sárban de nem kapar el.
Helló.nem tudnál egy fényképet csinálni a ford szabályzó rudazatról légszűrő nélkül?most kaptam egy ilyen gépet,csak össze van keverve rajta a rudazat,meg ki vannak váltva a rugók így most nem tudom hogy hova megy rúd és hova rugó,valamint azok milyen kialakításúak az eredeti gépen.előre is köszi
Üdv azok az olcsóbb kf 04 esek,nyilván gyengébb a szarva mint amelyiknek össze van kötve,nekem van mindkettőből nincs vele semmi gond .Jobban a forditott működésű kuplung bosszant!
Én nem vagyok szerelő csak egy kolléga kért meg hogy nézzem már meg mi a bánat baja van. "Szögvasakkal" erősítettem meg a motortartót ahol hozzáfértem hogy ne hulljon szét a használat alatt.
Volt nálam javításon egy gagyi alko rotakapa. Ott úgy oldották meg a kuplungot ékszíjasan hogy a hajtó és hajtott tengely elcsúszott egymástól amit bovdennel kellett mozgatni. Nagyon vékony lemezből volt két dobozszerű tartó ami egymásba csúszott , ezt mozgatta a bovden. Nem győztem hegeszteni hogy merevebb legyen. Na ettől félek ha hasonló konstrukciót választanék ...
Ó szerintem ez sokkal komolyabb vas mint amiről én érdeklődöm. Sokkal stabilabb az ékszíjkialakitás is mint a dragon55-ben. Közben keresem hogy miként oldották meg az oldást.
Találtam meg egy KF hondát aminek a szarva nincs összekötve egymással. Erre figyelni kell hogy a gumis foggantyú után a stabilitás érdekében legyen egy átkötés ?
Rotációs kapáknál mennyire elfogadott vagy mennyire tartós dolog az ékszíjhajtás? Kicsit lemaradtam a témában manapság. Létezik más kuplungos megoldás mint a rotalux 5-ös féle illetve a röpkuplungos a fordulatszám függvényében ?
mtd thorx 55 gázszabályzó rudazatról egy képet nem tudtok linkelni,mert amit kaptam azon össze van kavarva minden,meg bicikliküllövel van kiváltva.köszi
Nem tudom, hogy az a tébla mit jelöl, de ez egy 320ccm-es motorral van meghajtva, ami Briggs motor kópia.
A 8le stabilan megvan.
Mai napig gyártják.
Kadvi.ru oldalon megnézheted.
helo segitség kellene van egy gutbrod terra t150 es motorom és ha elér egy bizonyos hömérsékletet akor kerepelni kezd mintha a lendkerék elérné a jeladot vagy a világittotekercset és megszorul miért?? én a fötengejcsapágyra gyanaxom
Keress rám facebook-on. Furák Bálint Apátfalva, és küldj egy üzenetet és majd megpróbállak bevenni a csoportba. Az itteni nick nevedet írd oda, hogy tudjam miről van szó.
Egyáltalán nem biztos, hogy kevés a 3,5le! Én nyáron a kukoricát kultivátoroztam Honda F600-assal és magas alapjáraton húzta(1500 RPM-nél nem volt több). Szerintem elég a gyári motorja is. Vagyis először mindenképp azzal próbáld ki ha nincs szétkopva akkor vinnie kell. Amúgy szerintem egy 5,5 le-ős motort még éppen elbírna a hajtómű. További kérdésedre szívesen válaszolok az üzenetet meg várom facebook-on
Akkor élnék a lehetőséggel .A csoportba való bejelentkezés nem teljesen tiszta ügy számomra ,bár legutóbb a lányom címén sikerült.Ezt majd később rendezem...
Tehát kérdezhetek bátran ?
A tények a következők:Az F 410 -es gépet egy alkalmi vétel keretében vásároltam.Sem az eladó sem én -a vevő - nem tudtuk mi a vétel tárgya.
Később derült ki számomra a dolog amikor egy kicsit utánanéztem...
Amj számomra fontos :A Honda ezt a hajtóművet, maximálisan milyen teljesítményű motorra méretezte?
Én ezt a hajtóművet sorközművelésre szeretném használni,de a 3,5 LE motort erre a célra kevésnek találom.
SZIASZTOK ROBI-155 ROTÁCIOS KAPA FÜNYIROADAPTEREL ELADÓ , 120CM VÁGO SZÉLESÉG KITŰNÖ ÁLLAPOTBAN , TANK, BERÁNTÓ FEJ GUMI CSÖVEK, OLAJ SZŰRÖ,UJAK RAJTA EZ AZ A TIPUS AMIRE LEHET KEREKET IS RAKNI ÉRDEKLÖDNI TELEFONON 06304927664
Igen van hozzá közöm a tagok nagy részét én veszem be. Valamennyire értek az új Hondákhoz is (bár a régi F600-asnak is 6+2 sebessége volt). Kérdezz bátran! Amúgy nekem működik a csoport. Hogy nem tudsz belépni?
Szia! Váltó kell hozzá. Csináltak régebben olyat, hogy a kihajtótengelyére tettek egy trabi váltót és arra tették a kerekeket. Van valahol képen róla majd holna megnézem hátha megtalálom és felteszem ide. De a nyomtávja nagyon nagy.
Én a Terárra biztatnálak! ha jó állapotút veszel vagy felújítasz egyet magadnak 30 évig nem lesz vele bajod ha karban tartod. A simó motor se rossz, de neked kicsi lenne szerintem. Sokan mondták, hogy lassúak nem lehet velük rotálni meg szántani gyengék. 50ccm csak kevés egy rendszer szántáshoz.
annyi lenne a kérdésem hogy szeretnék venni egy gyári gépet tehát nem simson motoros és semmi ilyen féle tákolmány csak gyári .
Abban kérném a segítségeteket hogy milyent érdemes venni van két nagy kertem amit szeretnék vele művelni a szántástól a szállításig és nem tudom hogy milyet lenne érdemes venni a Terra fele hajlok de esetleg ha van jobb ötletetek azt is meghallgatom előre is köszönöm a segítséget.
A járókerék és a kihajtás csonkra elvileg a kapa közdarabja is jó? Nekem a járókeréken nincs semmi csak a hatszögletű luk van... azért nem tudom mert még nincs hozzá kapa...
Tulajdonképpen nem is tudom ,hogy erről van-e szó csak annyit tudok orosz rotációs kapa .Látni nem láttam csak messziről- kocsi volt utána ,permeteztek vele elég jól ment.Talán eladó lesz valamikor.
Lehetséges -hogy az oroszok több ilyesmit is gyártottak annak idején ?
Mától boldog (remélem) tulajdonosa vagyok egy terra-nak!
Elhoztam 45eFt-ért nagyon szépen jár a motorja. Sikerült még vennem hozzá máshonnan egy gyári váltvaforgató ekét (igaz csak egyik eke van meg), 1 töltögető ekét, 1 pár járókereket 10eFt-ért és ezek mind gyári dolgok hozzá! Már csak egy talajlazítót kell néznem és teljes lesz a paletta! :)
Az se rossz ár érte. a berántó picit drága hozzá.: http://rotaciotata.hu/hu/terra-vari/383-vari-beranto.html hátha akad bontott is majd. Amúgy tökéletesen működik a madzagos módszerrel is annál egyszerűbb nincs. Inkább azokkal a szakadt menetekkel vannak bajok a újremetszed őket lehet nem lesznek olyanok mint azelőtt.
Tegnapi szerzeményem méhtelepről pár száz forintért egy Vogel noot rendsodró kerék párban. Van tapasztalatom már vele elnyűhetetlen kategória, és mivel csak úgy véletlen botlottam belé építek egy pótkocsit belőle mi több lépésről lépésre fogom dokumentálni a munkafolyamatot és videót csinálok a készült képekből.
Igazából ez egy kedvcsináló azoknak akik szeretnek műhely - munkázni építeni hegeszteni meg a bütykölés örömeit átélni.
Találtam egy másikat. A tulaj szerint nemrég lett felújítva (henger fúrv, dugó, gyűrű, szimeringek, gyújtás, csapágyak)(garanciát vállal rá) egy épített póttal. Berántója az most egy darab madzag... nem gyári kerekekkel lenne az ára 50eFt A berántó mennyi lehet? Igaz a felfogatásnál meg vannak szakadva a menetek..
Kipróbálod. Váltogatod a sebességeket. Hát aszt, hogy mennyi erő van benne nehéz megnézni. Az csak munka közben kerül ki. Ja és az olajfolyásokat is nézd meg. Kihajtótengelyeknél(amelyiken a kerék van). Meg mennire volt karban tartva vannak-e rajta tákolások.
Ha tényleg olyan miennek mondja akkor simán megéri. Fontos, hogy erő legyen a motorba és a sebességeket vegye rendesen a kuplung és se csússzon. A kinézet mellékes az se volna hátrány ha rendes terra kerekek lennének alatta, de aszt lehet külön venni. Ha jó és kell a gép akkor csapjál le rá mert elviszik előled 1-2-re!
Robi 151? olcsó és nehéz. Honda F600-ast nagyon ritkán ki lehet fogni ilyen "olcsón", de inkább T20-as Terrát javasolnám. Azzal már szántani is tudnál kis szerencsével jó árban is lehet találni. Elég ha csak kapákkal veszed utána kereket, súlyokat, ekét apránként tudsz szerezni.
Van egy robi 116-os gépem csak elég kötött a talaj és nem igazán oda való ezért szeretnék valami nehezebb és erősebb képet venni rotálásra és talajlazításra.
Sziasztok!Én az gondolom,hogy egyik gépnek sem jó ha alapjáraton vagy fél gázzal megy!Nem véletlenül adják meg a max. fordulatszámot!Igaz hogy nálam nincs alapjárat Briggs motoron,de higgyétek el jobb ha pörög a gép. Kevés gáznál kevesebb teljesítmény!Megboldogult sógorom mindig azt mondta, hogy egy motor mindig pörögjön mint hogy alapjáraton mennyen.De ez igaz a diesel motorokra is.Egyébként mezőgazdasági-autószerelő volt a szakmája.Ezekre a kétütemű motorokra meg főleg jellemző a magas fordulatszám!A 43 évem alatt volt már pár gépem nekem is.
Köszi a választ. Honda 3,5kW 3600ford./min. A teljesitmény ezen a fordulaton azonos és az MF70-est nem szoktam max gázon járatni, éppen csak negyed gázon max néha fél gáz.
Van itt valaki aki ért MF70-eshez? Kérdésem az lenne hogy a 2 ütemű motorját szeretném lecserélni 4 üteműre. Jelenleg egy Honda GC160-as (5le) motor áll rendelkezésre. Elég lehet ez a motor? A gépet rotálásra és gazvágásra használom.
Már korábban is néztem ezt a hirdetést. Itt a 4LE-t tartom kevésnek, mivel itt a topikban az 5LE fölöttiekről olvastam, hogy már elfogadható a teljesítményük. Igaz, hogy szántani nem akarok vele, de szeretném magam megkímélni a kert ásástól. Nem nagy a kertem, csak 160 m2. De én se vagyok már fiatal. Nem tudom, hogy ez elég erős-e és 20-22 cm mélyen feltudom-e rotálni vele. A képen úgy látom, hogy 2x2 kapatag van rajta. A tulaj azt írja, hogy nem sokat használt, de az ütött kopott állapot nem ezt mutatja.
Az RK-02 hajtóművek sokáig bírják. A motor meg Briggs szabvány, nem a régi minőségű, de otthoni felhasználásra tökéletes, sőt sokkal jobb, mint a mostanában forgalmazott motorok. Évről-évre romlik a minőség. Persze jó pénzért még most is lehet kapni minőségi cuccokat.
Ahogy mondod! Nyáron legkésőbb ősz elején kell lazítózni. Feljön a kertből a krumpli utána mehet rá a lazító meg más nyári növények felszedése után is ez az elárárs.
Nem javasolom a tavaszi lazítózást: csak elkeni a lenti-még vizesebb- talajt, újabb tömött talajrétegeket hoz létre. Ehhez jön még a kerekek taposómunkája: minél mélyebben lazítasz, annál nagyobb erőt kell közvetíteni a kerekeknek a talaj felé.A talajlazítás igazi szezonja nyár vagy ősz, mikor a talaj nedvességtartalma kicsi, és ekkor lemegyünk a művelt réteg alá 5-10 cm mélyen, feltörve az eketalpréteget.
A képet nem láttam, de a leírásod alapján a lazítást meglévő kultivátorod középső szárával, kultivátorkapával csinálod. Elméleted jó, ha ezen megyünk tovább, inkább sekélyen kultivátorozzál, 10-15 cm mélyen 3 vagy akár 5 db lúdtalp kapával.
Ekkor a művelőtestek a talajt megemelgetik, lazítják, gyorsítva ezzel a szikkadást. Néhány nap után jöhet a fogas.
Köszönöm a választ. Láttam a kultivátort, de a rota mélységállító csoroszlyára tippeltem, csak az ásónyom alatti mélység az eredeti csoroszlya szár hosszal nem stimmelt valahogy. Szóval a kultivátor egy középső szív kapával jól leengedve az altalajlazítód. Ezt én is kipróbálom a Robival, van Honda MIO kultivátor és a dupla felezős hajtómű, MPM 10 körmös vas kerékpárokkal 43 és 53cm átmérőben.
Szemfülesebb olvasó meglátja hogy ott a talajlazító is csak vissza raktam rá a két szélső kapát mert kultizni is szoktam és olyankor szélesen fog és 3-5 cm-re a tetejét mozgatom meg. Egyébként semmi extra nincs benne sima lúdtalp kapa ami a kompaktorokon van. Kapa szárára akarok rakni majd vágóélt könnyebb vontatás miatt.
Úgy nézem tavasszal sok eső miatt boronálás elött lazítózni fogok mert kötött franc letömörödik úgy ettől a sok esőtől olyan lesz mint a flaszter.
Tud-e valaki, információval felvilágosítani ezzel a masinával kapcsolatban? A tulajt, ha kérdezném,úgy is túlzásokba esne, már csak azért is, hogy minél hamarabb és minél drágábban megtudjon szabadulni tőle.
Szia! Itt is "kötött" talaj van ahogy esik rá egy kis csapadék ha nem időbe kapálod át akár nyáron is a teteje olyan lessz mint a beton.Idén is esett a sok eső rotáltam bele bőven.
Van itt olyan aki Új ilyen új típusú KF-04 et 8 kapával használ tavasszal ? Hattal használom egyenlőre de most jött még terület tavaszra plusszba a gyorsabb munka miatt gondolkozom +2 kapán. A lehajtás bírja baja lehet? A motornak szerintem bírnia kéne 6 kapa meg se kottyan neki kocsizáskor is volt már mikor az egész szerelvény súlya 6-7 mázsa volt meg se kottyant az se, a motor egy Briggs 675-ös motor.
Szia! Idézet tőled: "Neked is egy késes talajlazító kéne az nem teszi tönkre a földet mint az állandó rotálás. Felezővel simán viszi jóval mélyebben mint egy ásó nyom. Felszaggatja az alsó réteget is, mióta ezt használom minden növényen meglátni hogy sokkal erőteljesebbek gondolok itt a 2 méter magas Legényvirágra meg a másfél méter magas gyertyavirágra a margarétáim akkorák lettek idén mint egy gerbera és most virágzik másodszorra. Kötött talajon egyenesen kötelező lenne lazítani minden ősszel."
A késes talajlazítódról tennél fel képeket? ksx és licilac is érdeklődött utána...
Bocsánat a sok képért - Pótkocsimat komplettan újra ajtóztam, 10 év szolgálat után ráfért. Ezt a kiskocsit 15 évesen csináltam saját licens alapján akkor még 3.5 LE briggs után. Ez a nagypótkocsim van még egy kisebb most az következik azt is prezentálom majd felújítás után.
Igaz ;) tényleg nem ugyanaz. Nem ismerem a robit . Mikor alkatrészt kértem a terrához, robi alkatrészként kereste . Valószínű a típust félreértettem. Nem baj (még) van cucc és a lenyeg ez!)
Mind a két típusú tolólap szentkirály, ugyanakkor nem értem mi a különbség a kettő között (illetve látom, csak nem értem, hogy miért, mikor a leírás ugyan az)
Sziasztok! Bear, nem ismerem a DMJ-315 váltót, de szerintem nem sok köze van a T20-hoz:/ már csak a sebességek száma miatt sem. Próbald googlezni a terra vari alkatrészeket. Érdekes a t20-hoz könnyebb alkatrészt találni mint a fiatalabb konstrukciókhoz!?
Nekem ezenkívül van még egy 5.5-ös Quantum motoros 18éves rotám is.Azon is volt kb:1.5cm-es hézag a kuplungnál és állandóan megtellett porral.Körbe a pereméhez vágtam szivacsot és úgy csavaroztam össze.Azóta tiszta a kuplungház.
Ez igaz de eredetileg is van igaz minimális hézag a moci alatt, a kf gépeknél is van mégsem okoz gondot. Nálam ha jól emlékszem az r250t-nél 30mm a távtartó, csillaggarázs még télen is, nem kimélem szégyelek is ránézni, eső hó sár por, azért van hogy használjuk.Évente 2-3szor le-ki takarítom s ossza be.
Szerintem a legkivitelezhetőbb ha, így ahogy van belefúrok{nem baj ha visz el a menetből} és utánna belehajtom a 10x1-es menetfúrót végig majd levágom a hosszúságot.Így valószínű hogy,központos lesz.
Szerintem a perselyes megoldás is jó de, ez egyszerűbb.
Na igen ennyire nem egyszerű. Kifúrnám a menetet a főtengelyből pl: 8-as fúrószárral és csináltatnék egy perselyt 6, 5- ös fúróhoz. Így szépen ki lehetne központosra fúrni.
Én úgy emlékszem az eredeti régi röpsúlyosnál 50mm a tengely hosz,de ez lényegtelen csak a tengely átmérő és retesz-ék egyezen. Készítesz 4db (80-régi hosz) távtartót s a mocit ezeken a távtartókon keresztül rögzíted ezután mehet fel a kuplung felső.
Új vagyok ezen a fórumon és olyan kérdésem lenne hogy,szeretnék venni egy Robi Rekord 250-es motort,csak annyi a bökkenő hogy, a főtengely vége a kuplung felől 80mm hosszú.
Nekem pedig 40mm hosszú kellene.Az ékpálya végig van,csak a tengelybe a menet nincs végig.
Ha a tengelyt elvágnám utána tudnék központosan menetet fúrni bele?
Amit vennék kúpos kuplungos az ényém pedig röpsúlyos.Ezért nem egyforma hosszú a tengely.
Szia Furak!Jó a géped!Nekem is van egy láncos lehajtásom.Valamikor Viking gép volt.Hiányzik a motor és az ékszíjtárcsa.Nézegetem ezt a Möller motort rá.Jó is lenne rá,de szerintem még így is gyors lenne.Szép a szántás.
Nem egyszerű dolog ez a szántás,pedig annak látszik.Én a kertemet szoktam szántani,kb 25 m hosszú,de még itt sem egyforma a talaj.Van ahol teljesen belemegy az eke a földbe,fogja is a gépet rendesen,majd 10 m-rel odébb már sokkal másabb a talaj.Itt is homokos,de valamiért keményebb,az eke nem megy bele olyan mélyen,könnyebben is viszi a gép.Visszafelé fordítva.A sebesség sem mindegy,ha túl lassú a gép,nem borít rendesen.Szerintem próbálgatni kell,néha megállni kicsit szuszogni,gondolkodni,azután hajrá...
Van körmös kerekem csak akkor nem volt kéznél mikor szántottam. Amúgy köszi, de remélem lesz még szebb is. A végét már körmös kerékkel csináltam ott már nem kapat, annyira behúzta az ekét a földbe, hogy nem fordította rendesen visszadobta egy részét a barázdába.
Hello!Jó lett a szántás.Nem gondoltál rá,hogy csinálsz a kerekekre utólag felszerelhető körmös ráfot?Olyasmit,ami a fortschritt kisgépekhez adtak gyárilag.Egyszerűen meg lehet csinálni,és ilyenkor segítene a elkaparás ellen.Üdv
Azóta is kerekek egy rotációskapát nem feltétlenül újat és egy motort egy B&S 3.5 HP leváltására. Egy boltban mutattak egy Hondát de ahhoz kell egy gyűrű a motor alá mert nem 55 mm a csavarokhoz képest a tengelyhossz hanem valamivel több.
Most ez van kinézve: Charlie 1B Briggs & Stratton 4.0Le Mennyire bevált szerkezet ez ?
Sziasztok hoztam egy pár szántós képet. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé a mély szántást, de azért megszántottam a kertet. Ekkora mélységbe kis gázon könnyedén húzta a gép, de ha állítottam rajta, hogy mélyebben menjen akkor nem fogott a kerék semmit csak kapart a vizes gazon.
Ja a műszaki állapotot elfelejtetem mind a kető használva van kissebb munkákra kb évi 20 nm-re de bele untam a kertbe meg a legfőbb gond az időhiány ezért szeretném őket eladni!
Mind a kettő jó állapotba van könnyen indulnak megkímélt gépek!
Hello! Az mpm 40 nagyon jó kis gép,nagyon jól lehet használni kiskertekben kapálni,kicsi és fordulékony.Az alkatrészárak viszont brutálisak.Nekem van egy szétszedve,rengeteget ment és ki van a motorja.Nem éri meg felújítani.....http://vaszkoshop.hu/spd/KGA-K-0072/Henger-Ducati-MPM2 A gyári hengert csak perselyezés után lehet fúrni,az sem egyszerű.Üdv
Szia! Először is jó lenne tudni valamit a műszaki állapotukról!
Ha működnek és nincsenek még a halálukon, akkor:
Kezdeném a Robi-156 Briggs-el.
Reális árat mondok, nem azt amennyiért dobálják olx.hu-n(van olyan, aki már 1,5 éve hirdeti és még mindig nem kelt el, de az árból sem engedett). Szerintem a reális ára 30 ezer forint. Hirdesd meg 35-ért és akkor elviszik 30-ért. Én igazából nem adnék ennyit érte, de ennyiért el fog menni.
Az MPM2-es Ducati:
Nehéz ilyet találni, így nem is mondom biztosra, de én futóval együtt 70-80 ezerre lőném be.
Emlékezetem szerint a gx340 jó rá de igencsak húzós: inkább kukáz egy 22.2 tengelyre való röpsúlyos kuplung felsőt esztergályos kiszúrja a közepét ezt átülteti az eredeti r250 kuplung felsőbe és már csak a felerősítő furatokat kell neked megoldanod illetve távtartókat készítened.(furatok készítésénél vigyázz a főtengely kuplung központosságra) Van még egy megoldás de az előbb vázolt jobb .
Össze lehet hozni de valamennyi esztergályos munka lesz, nekem "csak" 5000ft volt kb 2 éve a többit én hoztam össze. Sajnos a motor felerősítő furatok nem egyeznek a főtengely átmérő és hosszúság is különbözik.
Sziasztok!Nekem két kiskertem van. Ez kb. 600m2.Itt Zalában nálunk nagyon elterjedtek ezek a japótrakik.Itt a faluban is legalább 5-6 db van,különböző méretekben. Igy hát nem nagyon megyek sehová.Ha esetleg még tudok segíteni ilyen témában,nyugodtan írjatok.István
Szia Pisti nem véltem kekeckedésnek írásod! :) Igen van benne igazság. de nem szántok vele sokat, csak a saját kertemet szoktam. arra meg jól van az így.
Szia Zsolti!Jó a kisgéped!Nem igen kell gyorsan menni utána?Én a csoroszlyát kicserélném tárcsásra,könnyeben vinné a gép.Ha jól emlékszem ez a gyári csoroszlya 1-1,5cm vastag. Az én tárcsám 2mm vastag. Szebb lesz a barázda fala. Azeke végére egy kb. 5x4 cm-es lemezt tennék,jobban átfordítja a földet.Nem kekeckedésből írtam neked,hanem a fórum társak tapasztalataiból merítettem.Hidd el hogy sokan igazat mondanak.Itt van pár kép.
Ahhoz van alkatrész ár érték arány jó(akciósan főleg tavasszal 55-e a TESCOBA). Nagyobb munkamélység meg alapjában véve a másik kapálógéphez viszonyítva mindene jobb. De te nem MTD Charli ka-nak a fényképét tetted ide be! A Ka így néz ki
te a nagyobb testvérének a képét tetted be az MTD Thirox 55-ét.
Ha az a gondod, hogy pattog a föld tetején akkor le kel súlyozni. Vagy cserélni a gépet valami régi vas öntvényházasra aminek nagyobb az önsúlya. Pl.: Robi 151.
Üdv.Fórumozók!Szeretném a segítségeteket kérni,kellene nekem a Robi 56 motortartó közdarab pontos mérete,kérem aki tud segítsen esetleg rajzzal,képpel vagy bárhogyan!Előre is köszi!
Segítségetek/tanácsotok szeretném kérni. Adott egy robi116-os 4,5Le gép ezzel kell jó ideje kötöttebb talajon dolgozni, mit lehetne tenni az érdekében, hogy kicsit könnyebb és haladósabban lehessen vele dolgozni?
Sziasztok!Kis Kolléga,én úgy oldottam meg ezt a problémát,hogy leköszörültem az ovális részt egyenesen,majd nagyobb csavaranyát hegesztettem rá csavarral együtt.Természetesen azért hogy lyukon legyen a csavaranya. Amíg nem raktam rá a másik felezőt,addig futni kellett a gép után.Most lépésbe kell menni vele.
Szia Viktor!Ebben nincs sebességváltó,motor nagy kuplunggal csatlakozik a felezőhöz.Tehát kézi kuplung.A motor briggs 675 series, rá lehet építeni gázbowdent is,de nekem nem kell.Motor gyári szívatóval indul,ráhúzni a motoron lévő gázkart és egyenletesen jár.Ha kell még gáz neki,saját maga ráhúzza magát.Még nem sikerült lefojtanom.
Sziasztok!Mivel két felező van a gépen,így kb. lépésben halad a gép.Nagyobb erőt fejt ki.Magasabb kerék (4x10).Plusz a súlya+súly.Én nagyon meg vagyok elégedve vele.Pótkocsizásra nem használom,mert az autón van vonóhorog.Csak burgonya kihúzásra,temetésre,szántásra.
Köszönöm István, a kapasor védőtárcsa nálam még a Robin domború volt, így új tárcsás csoroszlyát kell készítenem az ekéhez. Mennyivel lett kb. %-ban könnyebb az eke vontatása a mélységállító kerék és a tárcsás csoroszlya alkalmazásával?
8-as v. 10-es laposvasból van az ekefordító rész, ami magában sem gyenge, két db M10-es csavar rögzíti, használhatsz a normálnál nagyobb méretű 10-es lapos alátétet az ovális furat felett, nem fog kiszakadni.
Szia amper_vadasz!A gumi kerék gyárilag belső csapággyal van ellátva.Ha minden igaz akkor fünyíró kerékként forgalmazzák.A vágótárcsa kapálógép kapavégzáró (ami lezárja a kappákat),felcsapágyazva.
Sziasztok!Régen nekem is ilyen ekém volt a kapálógép után.Csak az akkori MF-70-es géphez ki könyörögte a vevő és neki adtam.Én rövidnek tartottam a csatlakozást.Mindig égnek állt az eke.Ezért választottam a csoroszlyatartó után a felfüggesztést. Igy elfér a vágó kerék,mélység állító kerék,tudom az ekét két csavarral balra-jobbra mozgatni.Talán értető voltam.István
azt hiszem rosszul szereltem össze, legalábbis a képek alapján. Én leszedtem az egész csoroszlyatartót, és annak a helyére szereltem az ekét. A fotón rajtamaradt az eredeti tartó és az mögé van rászerelve az eke. A kiskerekes megoldásra nem is gondoltam, de praktikus az ötlet. Hétvégén tudom csak kipróbálni, de nem adom fel. A mélység beállítás a kis csavarral még nem teljesen tiszta. Látszólag független a hogy a csavar mennyire van becsavarva.
Ez a hirdetés nem él mivel aszt írja ki hogy nem aktaív. Amúgy n ha hirdetést teszek fel akkor odaírom a szöveges részbe is az elérhetőségeimet, hogy ilyen esetbe is meg tudjanak keresni.
Mivel a hirdetés szeptemberi és nem aktív , így nem élő hirdetés. Leszedték az eladó elérhetőségeit ez a baj vele. Nem értem mért nem törlik az egészet?
Ezt az ekét lehet akkor oldal irányban is dönteni? Eddig úgy tudtam hogy nem, az nem csak arra valo hogy oda át lehet csavarozni más gépekhez való átalakítót?
Briggs 3,5Hp tankos karbi eladó ha valakit érdekel.Esetleg más is akad 3,5 Hp motorhoz.Lelett festve a tank 1 helyen igényesen megvan javítva is nem nagy összegért. Postázom is ha arról van szó de elsősorban személyes átvétel
Képek feltöltése folyamatban. A kis csavarral még próbálkozom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a termőföld nagyon nedves volt, nem volt ideális a szántáshoz, de mindenképp ki szerettem volna próbálni. Amúgy a rotakapával nagyon meg voltam elégedve mint alapgéppel.
Szerintem kis gépekkel sem lehetetlen megcsinálni! Jó eke és megfelelő beállítás kell. Szép tiszta kertre gondolok ott azért valami értelmeset csak lehet alakítani ha nem is mélyen.
Apukám unokatestvére megkért, hogy rakjam fel az internetre a traktorját, mert eladósorba került! Ha esetleg valakit érdekelne! A hirdetésből kifelejtettem, hogy a traktor kerekeit le lehet venni a tengelyről, oda rotakapákat lehet rakni, így rotációskapaként is lehet használni! Egyébként a masina nagyon precízen lett megépítve! A dupla váltó miatt hihetetlen micsoda ereje van! A váltók a szarvkormányról működtethető! A pótkocsi nagy erős, nem szakad össze pár mázsa alatt!
Szia Furak idézlek :) "Az eke akkor van jól beállítva ha elengeded a gép szarvát és megy magától!" Na ez az ami az életben sosem fog sikerülni,ezek nem szántásra vannak kitalálva és lehetetlen beállítani úgy hogy magától menjen.
Az eke akkor van jól beállítva ha elengeded a gép szarvát és megy magától! Az a csavar az eke dőlésszögét állítja. Úgy kell beállítani hogy a gép kereke mikor a barázdába van akkor az ekevas vízszintbe legyen a talajjal. Nekem nincs ilyen ekém én csak az eke beállításról írtam. Tehát konkrét tapasztalatom nincs ezzel az adapterrel. Amúgy csinálj fotókat az sokat tud segíteni a probléma megoldásban. Tovább kérdéseidre szívesen válaszolok!
A héten jutottam hozzá egy szentkirályi jobbraforgató ekéhez, amit felező segítégével egy MTD Thorx motoros 5,5LE-s kapára szereltem. A mai napon kipróbáltam, de az volt a tapasztalatom, hogy az eke nehezen tudott földet fogni és mindig ki akart fordulni a barázdából. Mivel ez volt az első saját kezű szántás (próbám) azt kérdezném a fórumtársaktól, hogy én állítottam rosszul be valamit vagy a jobbra kifordulást nekem kellene ellenerővel visszatartani. Magán az ekén van egy kis beállítócsavar amit nem tudok mire vélni, mi lehet a célja.
Egy kérdésem lenne, adott egy 3,5 HP briggs motor. Állítható alapjárati levegő csavarral, és alapjárati csavarral. A kérdés hogy hogyan kellene ezen optimális fordulatot beállítani? (rotációs kapán szolgál ha ez számít :) )
Elvileg a levegő csavar ha jól tudom 2-2,5 fordulat kifelé a teljesen betekerttől, de eközbe az alapjárati csavar hogy kéne álljon, teljesen lazán vagy hogyan?! Vagy az egész elvem rossz?! :)
Szerintem Honda, de ez már Gx 160-as motor. Létezik F620-as Honda is azt is gyártják most is , de aszt még G200-as motorral árulják, tehát a típust leszámítva ugyan az mint 30 éve. A munkaeszközök is csereszabatosak. A régi F600-asod milyen állapotba van? Esetleg eladó?
Mit szóltok hozzá? Van egy régi Honda F600-asom, de újítanék, most találtam meg ezt a gépet. Vajon ez ugyanaz a konstrukció, mint a régiek? A motor kínai, vagy nem?
Ja és nem beszélve arról, hogy a régi 4 lovas Briggs mocoi(pedig ebben is van műanyag)nehezebb mint az új 675 motor .De egyébként is fogyasztó társadalomban élünk! És ezt a cégek is tudják!
Igazad van neked is !De nekem is volt egy benzines fűnyíróm Briggs Qanto motorral szerelve amit kb 7 ével ezelőtt vettem.Kb 300 m2 ert vágtam vele , vágás után takarítás évente 3 romszor olaj,szűrő csere évente de tisztítva minden fűnyírá után , még is 5 év után meg adta magát! Majd szereztem egy lomistól egy Indián mocinak látszó olaj tömböt(vagyis egy motort ami tiszta olajsaras volt) tisztítás után olaj új szűrő és vártam a csodát !Ez a csoda még most is tart pedig ez már bisztos ,hogy nem 7-8 éves motor és teszi a dolgát amire tervezték .No én erre gondoltam ! Meg finoman erre gondolt az úr is aki ellátott információval.
Csak részben értek egyet a megállapítással:gondoljunk bele mikor 20-30 éve vettem-vettünk egy briggs mocis gépet mennyire vigyáztunk megbecsültük, most meg majd veszek másikat ,nagyon sok múlik a hozzáálláson legalább úgy használjuk-kezeljük ahogy a gyártó írja.
Én sem vagyok egy nagy Briggs motor szaki,de a Vecsési úr is ezt mondta nekem! De hozzá tette ,ezek mocik nem - ki anyit mint a régen az /RK 02-es gépen lévők/.Enél bővebben nem mondott rola semmit.De egyébként én is a fórum társunk hirdetését néztem.
Én is felfedeztem már a muthéten és már le is informáltam .Vecsésen van egy cég aki forgalmaz is Briggs motorokat ott van egy úr akit a Briggs motorok minden tudójának neveznek és ö árult el egy bár dolgot a motorról. Vagy is ez a moci egy 4 le rös és fünyírora való .Ithon nem nagyon forgalmazzák ezt a 550 es típúst .Amúgy a többi az olyan mint egy Briggs moci mostanság.
Az én véleményem az hogy nem baj az, ha a kapa nem a maximális fordulaton jár. Nekem 2 ütemű motorom van, de soha nem jár kb. fél ford. nál nagyobb fordulatszámon. Sose szerettem mikor a motor értelmetlenül a max. fordulaton pörög.
Üdv!Addig már eljutottam,hogy a Robi-56 közdarab és a kuplungja jó lenne,csak azt nem tudom,hogy mennyivel lassul le a lehajtása,ha az eredeti lehajtástengelyt és csigakereket hagyom benne?
A négyütemű kertigép motorok 3000 körüli fordulatra vannak gyárilag állítva, ez emelhető 3600ig gyártók szerint is, a babetta motor viszont bőven 4000 főlött forog, a kettő aránya adja a kapák fordulatszám csökkenését, 20-30% valószínű.
Helló Watata!Szerintem mindenképp közdarabot kell esztergáltatni a hajtásház és a motor közzé.Még ez nem is lenne nagy munka,csak a fordulatszám,tengelyvég hossza miatt lenne probléma.Most néztem,hogy a Rk-02-es kapálógép lehajtása röpsúlyos!De úgye ha jól emlékszem a Robi-55 hajtástengely átmérője kisebb. Meg kéne mérni a Robi-55-ös tengelyvégét (amin rajt van a kuplung csésze).Majd boltban a Rk-02-es méretét.Talán érthető voltam.István
Üdv!Olyan kérdésem lenne,hogy Robi-55 lehajtásra lehet rakni Briggs motort odaillő közdarabbal?Mivel a négyütemű motornak kisebb a fordulata mennyivel lassítja le a kapa fordulatát?Valaki már csinált ilyet?Előre is köszi a válaszokat!
Sziasztok!Helló János!Igaza van a fórum társunknak.Az én kapálógépem RK-04 hajtómű+szijhajtás(felező)+lánchajtás(felező)+675 series(190cm3) briggs motor+30-35liter viz.Azt nem mondom hogy gyenge így de azért megfogja az eke.Itt a képek.
Ha van hozzá feleződ le tudod súlyozni esetleg még körmös kerék akkor talán, szerintem a 3,5 kevés kellene a 4,5-5,5 legalább, de biztos van itt akinek van rk2.
Sajnos nem ismerem a robi55 motorjának(babetta) tengelyméretét, nekem egy számomra ismeretlen kuplungfelső (gyakorlatilag szervizben kukázott) melynek közepe 22,2 lett kiszúrva és átültetve az eredeti 250 felsőbe.
Szervusz! Tavasszal beszéltünk arról hogy r250 re Honda GCV190-et szerelek.Azt kérdezném hogy egy robi55 kuplungfelső tengelyfurata 22,2 vagyis stimmel a gcv190-re?
Igen azok a legújabb kf hajtások,már csak azokat gyártják. Ezzel csak anyagspórolásra játszanak,ugyanis a régebbi kf 04 -nél van elektromos vészleállító "eszmélet vesztés" :) re gondolván.
Elég hülye megoldás és ha csúszik a kuplnug vagy terhelés alatt meg bírja tartani az ember pl kocsizásnál, biztonságilag annyival jobb szerintem hogyha eszmélet vesztés vagy akármilyen baleset történik ha elengedik a kuplungot megáll a gép de egyébként szerintem is rosszab.
A legújabb kf 04 fordított működésű nem is értem miért változtattak. tehát: alaphelyzetben nem hajt,felhúzott kuplung karral indúl a hajtás. hát igen elég hülye megoldás.ja és még ami a legrosszabb állandóan fogni kell a kart. ha elengeded megáll. nincs rajta biztosító.
Egyedül az MTD-ét forgalmazzák olyan kuplunggal ami alap állapotba nyitva van. Amúgy tudtommal régen és most is az volt/van jobban elterjedve ami alap helyzetbe zárva van tehet hajt és ha behúzod a akart akkor áll meg. Szerintem az utobbi a jobb.
Én csak a "régit"(most is kapható) ismerem itt az alaphelyzet az összekapcsolt,az újabbnak mi az alaphelyzete? mert ha szétkapcsolt akkor látatlanban is utálom.
Felejtős. 1, olcsó ami nem is lenne nagy baj 2, új márka kevés van belőle és ha a szerő is aszt mondta, hogy rossz akkor valószínűleg az is 3, nem igazán találkoztam belevaló alkatrészekkel tehát az alkatrészellátás sincs kiépülve.
Max gázon megállnak a kapák? kuplung állítás , a bovden egy csavaron keresztül csatlakozik a kiemelő karhoz ott kontra fellazítás csavar beállítás ujra kontra ,nyugalmi(összekapcsolt) helyzetben bovden néhány mm holtjáték.
Beüzemeltem a dragon 55-ös gépet. Járattam üresen párszor negyed órát, meg kicsit hajtattam a kapákat is rajta de csak üresen a levegőben.
Most próbáltam ráengedni a földre, de a kapák max gázon is megállnak a földben. Mi lehet a gebasz?? Ja és a motor nem fullad csak a kapák állnak meg. Hívjam a garis szervízt??
Szia Ádám!Ádám ezek a motorok nem egyeznek meg az autó motorral!Ezek a motorok alapból léghűtésesek.Bármelyik kapálógép alkatrészt vagy maga kapálógépet forgalmazó boltban 0,6dl kiszerelésben lehet kapni olajat hozzá.Ezek az olajak magasabb hőfokot birnak.Ha visszanézzel jó pár oldalt,ott ki volt vesézve ez a téma. Talán neked is tudtam segíteni.István
Megérkezett a KF Dragon 55-ös gép. Van itthon 5 liter hunoil 15w-40-es olajam. Szerintetek beletegyem az első 5 órás bejáratáshoz, vagy már most menjek el egy jobb minőségű olajért.( Ti milyet használtok? Mol, Shell stb.stb. ?)
Szia Jenő!Az elején csavarlazítóval befújni,majd kb. 1-2 óra állni hagyni.Tárcsának megfelelő nagyságú csapágy lehúzóval lassan levenni.Vigyázz ne hogy nagyon gyorsan vedd le,mert eltörheted a tárcsát.Talán tudtam segíteni.István
"Az én elképzelésem szerint 4 ütemű lehet, mert ezek a motorok hidegen alapjáraton nem képesek menni."
Az alapjáratnak pontosan ez a lényege: se hidegen, se melegen, se hidegben, se melegben alapjáraton ne forogjanak a kapák, csak a motor pöfögjön.
A lenti esetben szerintem az alábbiak lehetségesek:
- a motort piszkálták, a csavarokkal kellene beállítani az alapjáratát
- nem az eredeti motor van rajta, hanem egy fűnyíróé, aminek eleve könnyített a lendkereke, és olyan karburátora van, hogy nincs kiépítve az alapjárati rendszere. Ez indítás után azonnal üzemi fordulaton pörög és forgatja a kapákat.
Nekem 1987 óta van ilyen gépem, legrosszabb esetben harmadik rántásra elindul mínusz 10-ben is. Hidegindítás után tanácsos 2-3 percig melegíteni, utána lehet terhelni. De mintha ez a Briggs motorok gépkönyvében benne is lenne. Csak akkor forgatta alapjáraton a kapákat, amikor eltört 2 rúgó a kuplungon és nem zártak vissza a pofák.
Szia ! Email címed nem publikus sajna! De a fényképeket el küldheted a v.eni69@freemail.hu címre. A karbinál a bovden be akasztás környékét kellene le fotoznod ,meg a teljes karbit és a mit modtam. De érdeklödtem a motorral kapcsolatban ,magy a valószínüség,hogy csak fünyiróra jó!
Nálunk majd 70mm volt hétvégén próbáltam szántani, de nem vitte mélyen puha volt a föld. A kukoricának a töve is 10kg-os hantokkal együtt jött ki várok még szárad, de hétvégére megint esőt jósolnak.
Hideg motornak magasabb a fordulata így a röpsúlyok azt teszik amit kell,(kapcsolnak)amíg bemelegszik,hogy sima alapjáraton ketyegjen a motor addig meg kell emelni a forgó kapatagokat.
Mivel az írásod szerint röpsúlyos még tökéletes kuplung állításnál is lesz gond motor indításánál a járó kapákkal , járó motornál már beállítható hogy ne forogjanak a kapák.
Régi RK-02-esnél megoldható e valahogy hogy legyen alapjárat, és ne az legyen hogy amint beindítom egyből elinduljon.
Kuplung rugóját kicseréltem de az nem oldotta meg a problémát. Apropó kuplung van valami technikája a rugók felhelyezésére? Mert nekem csak úgy sikerült hogy egy picit le kellett vágnom a végükből, hogy be tudjam akasztani,mert annyira vissza voltak hajtva.
Amennyiben nem összekapcsolt állapotban -tehát a kuplung nem fejt ki nyomóhatást-
könnyen tudod forgatni a meghajtórészt, akkor mégiscsak"az van" hogy összeszerelt állpotban és kiengedett kuplungnál olyan tengelynyomás éri (feltehetőleg a nyomcsapágyadat) , hogy erősen szorul !!!!
Van egy Rk 02-es rotációs kapám, volt cserélve a csigatengely felső csapágya ás az alatta lévő támcsapágy. Összeraktuk, és terhelés alatt lefullad a gép. A főtengelynek van kb 2mm-es lógása, ez baj? (Fűnyíró motorján is van egy kis lógás). Már nem tudom mi lehet a hiba. A hajtómű nem szorul, a tengelyét könnyedén lehet forgatni kézzel.
Nem találtam jobb topikot, de talán ez áll a legközelebb a kérdésemhez. Loncin LC170 blokkról érdeklődnék, van esetleg tapasztalata vele valakinek? Szeretnénk venni egy hómarót és bevált márkánál maradva, egy Oleo Mac Artik 56 EL gépet szereznénk be. Köszönöm a válaszokat!
Furak! A mélység kb. ásó. A keritésnél olyan 30cm szélességben már nem fértem el,ott már ásni kellett.Tudom ajánlani a géphez a két felezőt,mert nem gyors,van súlya,nagy nyomaték, nagy kerekek (4x10),675 series (5.5Le)motor.A fogyasztás kb. 1 liter benzin.Ebbe a kertbe csak zöldséget ültetünk,ezért nem kell nagyon mélyen szántani.Ha van kérdés szivesen válaszolok.
Viktor ha időm engedi akkor azért el szoktam olvasni a fórumot.Most én sem dolgozom,mert múlt héten szombaton ledolgoztuk a mai napot. Amúgy a munka időm a napszak közepére esik. Sokszor este úgy esek bele az ágyba.
Használd fel a tolókerék furatait,ha mindkét furatot felhasználod illetve az illesztő "félkör" alakot akkor szerintem nem lesz baj csak ne lógasd ki nagyon minél kevesebb legyen úgymond az erőkar.
Nem rég kaptunk egy Robi 52 -es (tomos motoros) kis kerti gépet. Mivel jó ideje áll (évek óta..) ezért minden érdekelne az életre keltésével kapcsolatban?!
Minden féle tömítéseket hol lehet venni, karburátort hogyan kell pontosan és jól beállítani (kivan már pucolva de lesz is még:) ),gyújtást beállítani mire és hogyan, egyéb bármilyen hasznos infó jól jönne a kis gép munkára fogásához :)
Szia én már nem rakom a kormányt sehova max a sufniba, ennyi volt az idei szántás, nem kell ásni öszt cső :) Meg hát a szántás mélységét igen nehéz beállítani mankós kerék nélkül. én tövig nyomtam :) lehet ez volt a baj :)
Tök mindegy h kevesebbet fordul e az egyik kerék vagy többet a földbe,még kényelmesebb vele balra fordulni,Kocsizni tény h nem lehet vele,fele más kerékkel de szántani nem rossz.
Nekem nincs rotációskapám, csak szeretnék majd venni, Ezért egyenlőre inkább csak olvasója vagyok a fórumnak.
Lehet, hogy tévesen gondolom, de én úgy gondolom, hogy ezekben a kis gépekben nincs differenciálmű. Ha pedig nincs, akkor a két kerék, állandóan egyforma sebességgel forog. És ha az egyik kerék kisebb mint a másik, akkor abba az irányba akar állandóan fordulni. Mivel adott kerékfordulattal, kevesebb utat tesz meg.
barázda megvezeti a traktort, azért van igy is mikor kiszántok egy közt ide oda dobálja a traktort mert kimászik a barázdából noss barázda mellett vezetni a gépet 1 tengelyes géppel lehetetlen a fellépő oldalirányú erők miatt kitépné a kezedből a kormányt
még mtzvel sem lehet ezt megcsinálni mert túl könnyű gép az ekének
Fendt 820 al azt hiszem nálunk úgy van beállítva baráázda mellett jössz úgy forgat jól az első ekefej.
Zsoltinak üzenem hogy a kormányt rakd ki ballra és akkor nem sétálsz a szántott részen én igy csináltam kényelmesebb tartani. a dőlésre figyelni kell mert az eke nem jól jár ha mélyet és vagy sekély barázdát csinálsz.