Nagysikerű "Hazai madarak tartása" című topikom után itt a "Hazai halak tartása". De komolyan. Tudom, ezek nem olyan díszesek és színesek, mint a szokványos díszhalak, ám nekem mégis támadt egy olyan hóbortom, hogy szívesen tartanám őket.
Sziasztok! Túlszaporodott kerti tavamba szeretnék olyan halacskát kérni tőletek, ami az aranyhalaimat nem bántja viszont a sok sok kis szaporulatól megtisztitja a tavam, mert rettenetes a túlszaporulat, ami ráadásul kis szürke halakban jelenik meg. Kaptam a tavamba valami kis kárász szerü halat, aszem ilyesmi és össze ált az aranyhalaimmal, most ezernyi ilyesmi kis hal úszkál a nem túl nagy tavamba. Kifogni próbáltam őket hát nem jártam sikerel. Tud valaki segiteni, köszönöm előre is.
A mai Ipoly-túra eredménye (csak a különlegességeket sorolom):
4-5 szép sujtásos küsz, 6-tól 12 centiig; fürge cselle (sok); egy kb. 12 centis sebes pisztráng; és a legnagyobb meglepetés: egy 10 centis compó (a pisztrángos vízből).
Felmentünk egészen Málnapatak (Málinec) községig, a Vepor-hegység lábáig, ahol az Ipoly ered. Öt helyen álltunk meg halászni, négyszer az Ipolyban, egyszer pedig egy mellékpatakjában, melyben sok cselle van.
Balassagyarmatnál gyors és mély a folyó, vizét nem lehet átlátni már ott sem, ahol térdig ér, a fenék viszont sziklás, úgyhogy a híd mellett a vízbe gázolva a lábtörést kockáztattuk a sujtásos küszökért.
Poltárnál már olyan hideg volt az Ipoly, hogy szandálban nem tudtunk belemenni, kénytelen voltam neoprén mellcsizmát felvenni. Ott fogtam a pisztrángot és a compót is.
Utolsó állomásunkon, Málnapataknál volt a legtisztább, leghidegebb és legsekélyebb a folyó, a közepén is legfeljebb lábszárközépig ért. Köves, tiszta medrében azonban egy darab hal nem látszott, ott nem is fogtunk semmit. Pedig eszményi kölöntés helynek tűnt.
Highlander! A pénztárcámat valószínűleg a kocsidban felejtettem. Telefonon nem érlek el most.
Két gyerek fürdött a torkolatnál. A víz tisztának tűnt. Az egész Tisza-parton kettő darab horgász ült, a zagyvában és a torkolatban senki sem horgászott. Domolykókból, jászokból álló rajokat láttam rengeteget a Zagyvában. (Nem mintha kellene belőlük, de ahol ezek vannak, ott más is akadhat.)
Annyira azért nem kiváló! A víz annyira szennyezett hogy fürödni sem lehet benne. Fentebb talicskától kocsigumin át a benzines kannáig és a pelenkáig minden van a vízben.Domolykót is NAGYON ritkán lehet fogni. Másrészt pedig annyian horgásznak ott hogy nemigen lehetne ott téblábolni. Ivadékokkal a balai kövezés és agyag (a rezes és a szakadt part) is tele van.Bucót fogtunk immár 4-et is ott. Szerintem ma megyek ivadéklesre. hátha.
Sajnálom a koncertet, igazán el szerettem volna menni.De majd legközelebb.:S
Aranykárászt tudok adni, van most nyolc, és a közeli kis tóban rendszeresen tudok fogni. Meg ugye van a nagy compóm, mint cserealap valami különlegességre. :-)
No, má' mindegy. Hétkor volt, a Szigligeti Színházban.
Amíg a társulat próbált, én angolosan otthagytam őket (külsős vagyok), és lesétáltam a Tisza-partra. Beszédbe elegyedtem egy horgásszal, aki nem sokkal azelőtt fogott egy félméteres magyar bucót, lefotózta a telefonjával, majd visszaeresztette. Ő mondta, hogy a Zagyva-torkolat halgazdag hely, és nem is mély a víz. Ott van a torkolat a színháztól kb. 150-200 méterre, eddig nem is tudtam. Megnéztem azt is. A Zagyva vize a sodrás közepén is legfeljebb térdig ér, és nagyon sok áramláskedvelő hal nyüzsög benne. Szerintem a domolykók, jászok, balinok és paducok között simán lehetnek kisebb bucók is. Az egész folyócska kifejezetten hegyi jellegű, gyors sodrású, köves-zúgós arcát mutatta, engem a Körösök romániai hegyi szakaszára emlékeztetett. A Tisza part menti meleg, sekély visszaforgóiban pedig mindenféle ivadékok tízezrei hemzsegnek. Kiváló hely.
Kicsit hirtelen jött! Nekem inkább kisebb halak kellenének vagy a tóba valami mocsári hal. Nem tudom mit adhatnék cserébe, mert ha ezt tudom hamarabb akkor elmentem volna hálózni pár kis busát. Ami meg nekem van perpillanat azt pont tőled kaptam:)
Mikor lesz az előadás?Megpróbálok elmenni( ha nem is családostul)
Szeplák, holnap Szolnokra megyek színházba játszani. Egyrészt gyere, nézd meg az előadást családostul, másrészt ha valamid van, ami nekem kellhet, most ideadhatod. Neked kell valami?
Menyhalat eddig még nem fogtam, de valószínűleg ugyanúgy kell, mint gébet. Vagyis a nagyobb kő mellé leteszed a háromszögletű merítőszákot, folyásiránnyal szemben, hogy az ár kifeszítse, utána a másik irányból megturkálod a követ egy bottal vagy a lábaddal, szükség esetén fel is fordítod (oldalirányban). Ami hal ott bújt meg, az mind a szákba úszik.
Felvettem a kapcsolatot egy emberrel, aki elmondása szerint akvárium-hűtőberendezést tud csinálni. (Söröshordók hűtőgépeivel foglalkozik.) Majd beszámolok, mire jutok vele, s ha sikerül normális, termosztátos szerkezetet csináltatnom vele, akkor nem lesz gond egy menyhal vagy mondjuk egy cifra kölönte tartása.
Menyhal is van de azt nem lehet megfogni csak kézzel Mivel most gyorsan lement a Tisza a partól pár méterre a kövek között tanyáznak(kis harcsákkal és süllőivadékokkal együtt)
Próbáltam fogdosni belőlük de csak egy menyhalat sikerült kézzel.Egy ideig benne volt az akváriumban de utána visszavittem mert nem bírta. Jó lenne valami kipróbált módszer.Te hogyan szoktad?
Google-térképet is néztem, és ha a szlovák oldalon akarunk közlekedni, akkor Balassagyarmatnál a Mikszáth Kálmán úton haladva át az Ipolyon (ott is belenézhetünk, hátha vannak jó helyek), majd Szlovákiában az északra forduló 527-es útra csatlakozva lehet menni, utána jobbra rátérni a 75-ös útra, arról megint jobbra az 585-ösre, ami elmegy egy jó kis tó mellett, majd Panické Dravce településnél elég közel ér a már Ipolytarnócnál jóval feljebb lévő Ipoly mellé.
A HAKI kutatóinak halfaunisztikai vizsgálatai szerint a szlovákiai legfelsőbb szakaszon, Ipolytarnócig hegyi patak jellegű, pisztráng szinttájú sebes- és szivárványos pisztránggal, valamint pénzespérrel és cifra kölöntével, az alsóbb vízszakaszon előfordul a petényi márna és a sujtásos küsz is.
A következő középső szakasz, a márna szinttájú szakasz, már áthúzódik a magyar területre. Ez Tésáig tart, ahol a domolykó, a márna, a paduc, a sujtásos küsz és a vágó csík tartozik a domináns halfajok közé, de előfordul az angolna, a nyúldomolykó, a szilvaorrú keszeg, a compó, a homoki-, a halványfoltú-, és a fenékjáró-küllők, a menyhal, a német bucó, a jászkeszeg, a szivárványos ökle, a ponty, az ezüstkárász, a sügér, a menyhal, és a tarkagéb is.
A legalsó, 60 km-es szakaszon - saját ismereteink szerint - a süllő, a kősüllő, a csuka, a harcsa, a selymes- és a vágódurbincs, a küsz, a karikakeszeg, a dévérkeszeg, a vörösszárnyú keszeg, a bodorka, a balin, a bagolykeszeg, és a gyöngyös razbora él, egyes halfajok, részben a Dunából alkalmilag felúszva is előfordulnak.
Ebből következik, hogy Ipolytarnócra kell mennünk. :-)
Rendeltem egy szákfejet. Egy szárhossza 80 cm, tehát hatalmas helyet be lehet vele fogni, de ami miatt szemet vetettem rá, az az összeillesztési módja. Ez nem fog eltörni.
A horgászat eredménye egy kis márna és három kis kecsege lett pár dagadt durbinccsal megspékelve. Egyéb halak:bagolykeszeg,lapos keszeg,karikakeszeg, El nem hoztam semmit.
Nálam meg az egyik, kb. 7 centis kismárna elkezdett hassal felfelé úszni, bedobtam hát a nagy (35 centis) csukához, ami azonnal bekapta. Érdekes, a 10-12 centis kárászokhoz és fenékjáró küllőkhöz nem nyúlt, rájuk sem mozdult, pedig inkább ez utóbbi a táplálékmérete, mégis az apróbb hal indította be zsákmányszerzési ösztönét.
A nagy törpeharcsa meg eszi a compó elől a kukoricát, de a halszeletekhez hozzá sem nyúl. Fura ízlése van.
Az előbb beöntöttem egy jó evőkanálnyi nyüzsgő szúnyoglárvát (gyötrő szúnyog) a csukáknak. Úgy kapkodták, mint a gép, a maradék apróhalak is vadásztak.
Tudod te azt. :-) A szokványosabbak közül 30 centiig compó, lesőharcsa, kősüllő, paduc, szilvaorrú keszeg, angolna; a kevésbé szokványosak közül sujtásos küsz, bucó, durbincs (vágó nem). Géb most bármilyen és bármekkora. Póc, réti csík, baing. (Meg kölönte, de az ott amúgy sincs, csak jóval feljebb.) Külön felhívom a figyelmed a tiszai amurgébekre, némelyik 25 centis is lehet.