Anno a fotocellas ajto is hatalmas sci-fi dolog volt, aztan ma senki sem lepodik meg tole. Tul van ez gondolva a reszetekrol.
Tegnap volt szabad 10 percem es neztem ahogy szepen megno a minuszolas a kommentemen. Szepen eloszor mindegyik elindult -1-rol, majd hullamokban vegigment a -2 az osszesen, a -3 utana, stb... Annyira latszott, hogy kb egy minuszolo porgeti a dolgot.
A Kányi-csárda nevezetű helynél van egy jókora mezőgazdasági telep, az út mindkét oldalán vannak objektumai. Az utak nincsenek lezárva, és a kutyák sincsenek bezárva.
Komondorok, nem holmi utcai korcsok, amelyek Fúlókércsen tucatjával mászkáltak az úton, tucatjával, de békésen.
Ezek egyszer csak elindultak vágtában felénk, mi meg uzsgyi!
Itt: (a kutya-ikonon kéretik nem röhögni. :-) )
A másik buktató ugyanitt:
Szembe nem érdemes menni a piros nyomvonalán, direkt megkérdeztük az ott lévő emberkét, nem ajánlotta, szintén a szabadon kószáló házőrzők miatt.
Így oldottuk meg a kerülőt, rögtönözve, ajánlott, jól járható útvonal:
Aztán jött a járhatatlan patakmeder... stb.
Na, szóval nem egy sétagalopp, gondold meg azt a gyerkőcös túrát.
Ha mindenképpen elindultok akkor majd mondunk még pár dolgot, és ha majd esetleg addig teljesen végig is járjuk a mozgalmat akkor biztosan lesz még megosztani való tapasztalatunk.
jóvanna, azért választottam azt a nicket mert az már elvileg nincs (nem él) és így nem bántok vele senkit de mégis ül a poén (meg olyan szép az, hogy Dodóné)
amúgymeg én nemtom
már az is gyanús aki nem gyanús :-)
kösz a meghívást, nem annyira cibálás, így tudunk menni
Ma a facebook az ami az 50-60-as években a rock&roll volt. Nem a korábban megszokott és sokan azt mondták ez rossz és káros a fiataloknak. Aztán mégiscsak lett egy csomó rendes ember abból a korosztályból.
Az emberiség meg nem a természet csúcsa, csak átványosan különbözik a teljesítménye a többi állatfajtól, majd jön más valami utánunk. Az idő múlik és el kell fogadni a változást. Én még csinálhatom azt amit apám szakmája is, de a gyerekemnek már mást kell keresnie magának. Talán én még dolgozhatok a nyugdíjamig(?) a szakmámban, hála annak, hogy nem egy fejlett nyugati országban élek...
Kedvenc íróm, José Rodrigues dos Santos: Isteni formula című könyvében írja le, hogy a szén és víz alapú létformáknak- amilyen az ember is- egyszerűen nincs biztos jövője, mert ugye cak bizonyos hőmérséklet tartományban vagyunk képesek létezni és szükségünk van vízre is. Ez utóbbi nem is olyan sokára valószínű nagyobb és drágább kincs lesz majd mint az arany és az olaj. Anno egy vicc újságban olvastam a "felesleges találmányok" rovatban a katapultot helikopterre és az instant vízport.
Előbbi már létezik - nyilván előbb a rotor lökődik le a gépről-, utóbbira meg lehet szükség lesz :)
Valósak a borúlátó leírások és következtetések a Cserehát apró falvaira. Szerintem elférnek a szociológiai jellegű írások és tapasztalatok, de inkább rövidek és konkrétak legyenek, mint hosszúak. Mondom ezt mezei fórumolvasóként. Mondanám természetjáróként is, de elég messze élek Borsodtól, időhiányában kicsi az esély, hogy rendszeresen arrafelé kiránduljak.
Elöljáróban azért szögezzük le azt, hogy igen messzire kanyarodtunk a Csereháttól. Másodsorban pedig szögezzük le azt, hogy a feltételezéseink bizonyos szempontból nem állnak sokkal erősebb lábakon a realitás talaján annál, mintha arról győzködnénk egymást, hogy Sarah Connor egyszülött fia megmenti-e az emberi fajt a Skynet pénzéhes ármánykodásának szörnyű következményétől, vagy sem.
akárkibárki
Az emberiség jövőjét ne a jelenlegi helyzetből kiindulva latolgassuk. Ne úgy képzeljük el az emberiség jövőjét a munkaerőpiac drámai beszűkülése esetén, hogy több milliárd elégedett német nyugdíjast vizionálunk a kora őszi Gran Canariára. Ne azokból az emberekből induljunk ki, akik most dolgoznak. Ez csak szívdobbanásnyi idő az emberiség történetében. Nem ennek az évnek a végére kerül ki a munkaerőpiacról egy tollvonással az emberiség egy tekintélyes hányada. Ez is egy többé-kevésbé hosszú folyamat lesz. És amikor már valóban tömegek nem dolgoznak, de még a 10. ősük sem dolgozott soha, na, ebbe a szituációba képzeljük bele magunkat. Minden bizonnyal folyamatos leépülés várható egy ilyen társadalomban. Az én hipotézisem alapján hazánk leszakadt régióiban ilyen szubpopulációk vannak kialakulóban. Mi motiválhatja majd egy ilyen társadalomban az egyént önmaga képzésére, az alkotó munkára? Nagyon kevés Hamvas Béla van, aki tiszapalkonyai raktárosként írta a zseniális alkotásait az asztalfióknak, pedig komoly esély volt arra, hogy ezek a művek a büdös életben nem kerülnek ki az asztalfiókból. Mivel lesznek majd motiválhatóak a gyerekek a tanulásra ebben az élethelyzetben? Tanulj, mert különben utcaseprő lesz belőled? Hát utcaseprő sem lesz belőle, hiszen ez egy könnyen automatizálható tevékenység. Tanulj szépen és sikeres orvos leszel? Egy számítógépes algoritmus már napjainkban jóval hatékonyabban diagnosztizálja a tüdőrákos eseteket, mint az orvosok. San Franciscóban 2011-ben nyílt egy gyógyszertár, amelyben egy robot dolgozik. Az első évben egyetlen egy hibát sem vétett, ellentétben a „szénalapú” gyógyszerészekkel, akik átlagosan az esetek 1,7%-ában hibáznak. Egyáltalán lesz oktatás a „haszontalanok osztálya” számára? Lesz egészségügyi ellátásuk? Mivégre? Milyen haszna lenne? Nem kellenek majd tömegek a gyárakba, a mezőgazdaságba (oda már napjainkban sem), vagy a harctérre.
És innen már áttérek Gizi aljas Feri gondolataira.Egyáltalán szükség lesz a Homo sapiens fajra? Nick Bostrom szerint komoly esély van arra, hogy nem lesz sok évszázados agóniája a fenti okok miatt az emberi fajnak. Ha a mesterséges intelligencia meghaladja az emberit, akkor az evolúció szabályai szerint egyszerűen ki is irtja azt. Tehát igen, a haszontalanok osztályának kialakulása akár még egy optimista verziónak is tekinthető.
Igazad van, (lélekszámban) azok a társadalmak gyarapodnak, ahol a modern technika még nem vetette meg a lábát. Viszont a B verziód bekövetkezte esetén (ökológiai katasztrófa) pont ezek a jellemzően a trópusokon élő társadalmak kapják majd az első csapásokat (pl. élelmiszer- és ivóvízhiány). A kaliforniai középosztály egyre növekvő ökológiai lábnyoma a maszáj pásztorra is hatással lesz. Sőt, az első körben inkább rá lesz hatással. Szerintem nem feltétlenül fognak üdvözülni a természeti népek, és néhányszor még át fog bújni a tű fokán a fejlett világ.
Szeretném hinni, hogy nem nézem le a Facebook generációt (szerintem az előző hozzászólásaimnak nem is volt ilyen tartalma), inkább aggódok értük. Nincs is jogom lenézni őket, mi, az előttük járók formáltuk ilyenné őket. Egyébként nevezzük őket inkább Y, illetve Z, vagy millenniumi generációnak, hiszen kortársaim nagy része is örömmel használja a névadó közösségi oldalt. Én soha nem regisztráltam semmilyen közösségi oldalon, és egy rövid időszaktól eltekintve okostelefonom sem volt. Sportolás közben sem használok okosórát, csak futok, mint egy bolond. Életkorom, földrajzi lokációm és a fenti ismérvek alapján joggal tekinthetek magamra digitális bushmanként vagy Facebook amishként. És ezek alapján talán a fejem mérete is átlagosnak tekinthető. :-) Egyébként a tapasztalataim alapján az Y, de főleg a Z generációs fiatalok számára a klasszikus internetes fórumok, vagy éppen a klasszikus levelezőrendszerek megítélése nagyjából a szakócáéval azonos. Ezeknek a használatára ösztönözni őket annyira hatékony, mintha Henry Fordot próbálták volna meggyőzni arról, hogy személyautó gyártás helyett esetleg próbáljon kitenyészteni egy gyorsabb lófajtát.
Szép gondolatok, de sajnos attól tartok, hogy amíg csak a magunkfajta kóborol arrafelé- és nem néhány döntési pozícióban álló egyén- addig nagy csodára nem számíthatunk..sőt, és ez még szomorúbb következtetés, talán bizonyos érdekek is fűződnek ahhoz, hogy ez így is maradjon...
Sajnos 2018. év hosszú hétvégéi, ill. számos nyári időpont is már múlt év novemberében foglalt volt Szanticskán.
Mi a túramozgalom északi részéből egyelőre csak a Perecse - Kány - Szemere szakaszt ismerhettük meg. Az ott tapasztaltak alapján igen, egyértelműen itt jellemző a dús vegetáció.
mivel messze is van, hosszú útvonal is (nekem gyerekekkel 6 túranap) a május 1-es 4 napos hétvégét néztem ki
a maradék 2 napot meg beszúrnám egy sima hétvégébe előtte valamikor áprilisban (jól gondolom hogy dzsindzsát tekintve ez a neccesebb rész, az északi? Szemere-Keresztéte-Becskeháza Keresztététől északra olvastam valahol hogy picit kemény
illetve Rakaca előtt a Viszló feletti gerinctől tartok kicsit ami beleesne a gyerkőcös túrába, de végszükség esetén ott van mellette az országút
de most hívott vissza az előbb a szanticskai Völgy vendégház tulajdonosa (nála sincs hely) tőle is kérdeztem, azt mondta "eladtuk, az önkormányzat üzemeltette"
tehát nincs :-(
még van két telefonszámom Szanticskára, vagy aznap majd elbuszozunk valahová aludni, reggel meg vissza, ha ez sem sikerül akkor lehet hogy feladom, már péntek óta ezt intézem és kicsit csömöröm lett a sok nehézségtől
pedig még Rakacán is sikerült szállást találni (pontosabban mellette, Viszlón, de még úgy sem rossz :-) mindezt egy ttt fórumos kockamami bejegyzésnek köszönhetem! :-)
Az a technológia, nyugodj meg, fogja kipusztítani az emberiséget.
Mert érdekes módon a technológizált társadalmakban kezdett zuhanórepülésbe a társadalom. A kétkezi munka hiánya, az, hogy most már az állami ellátórendszerek miatt az öregkorban sincs már szükség támaszt nyújtó gyerekekre Európától Indián át Kínáig és még azon túl is rohamos népességcsökkenést okozott.
Csak azok a népek gyarapodnak, ahol a modern technológia nem vetette meg a lábát.
B verzió, hogy a mindent felzabáló ember immáron irgalmatlan méretűre növekedő energiaigényével ki fogja pusztítani maga alól a földet.
Már feltéve, hogy a földművesek nem veszik át a hatalmat. ;)
Ahogy az Amishokat elnézem... a végén ők fognak győzni.
De jelzést ők se fognak festeni, mert aki a kezéből él,az nem mászkál fölöslegesen a határban... mikor lenézzük a facebook generációt és mindezt tesszük egy internetes fórumon, akkor elgondolkozom... bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű?
Köszönöm az infókat, hasznát veszem! Sajna, messze lakom Szekszárdtól, és a költséghatékonyságot is figyelembe véve, nem tudom váltóba lejárni az AK-t, igy marad a kerékpár. Április 27-Május 2. szeretném végigmenni az utat. Remélem kegyes lesz az időjárás is, a többi már elszántság kérdése lesz. Köszönöm mégegyszer