SLR hozzád fordulok egy kéréssel. Tudom, hogy menet közben különböző topicokban már írtál gépedről (ha jól rémlik MZ5N-d van), de ezeket a hozzászólásokat nem tudom összeszedni. Szóval a kérés, hogyha van fölös 5 perced, legy szíves írd le mik a tapasztalaid vele. Mennyire megbízható a fénymérés, AF, szóval milyen a gép?
Ennyi, előre is kössz.
Haja
kiegészítem Slrt:
KA a az automata blendés, aminél már a váz is megtud6tja a legszűkebb és legnagyobb blendét (már persze, ha van hozzá érintkezőja :c)). Ennél szokás az A gomb, ami csak arra szolgál, hogy a lexűkebb blendét rögzítsd, de ne forduljon véletlenül el az állítógyűrű.
Persze el tudnám képzelni, hogy rekeszállíás közben a váz tudja mindig, hogy meddig ugorhat be lexűebbre a rekesz, de persze ez pusztán mechanikusan nem volna üzembiztos, az elektromoshoz viszont cserélhetnéd a gomb elemeket az objektívban :cDDDD
namost az M így magában nem eldönthető, de olvastam KM-ről, ez szerintem a manualra utalhat, kb. mint a sima K.
Már rég minden Pentax objektív beugróblendés. Valahol egyszer utánanéztem és leírtam egyik topicba a Pentax bajonettek élettörténetét, de most nem találom.
Az ASAHI Pentax K vezette be a szabványt. Ott már beugróblende és nyitott blende melletti fénymérés volt. Két mechanikus átvitel van a kamera és az objektív között. Az egyik a blendegyűrű forgatásakor egy gépvázba épített potenciométert forgat. A másik segítségével a gépváz szűkíti a blendét exponáláskor a beállított értékre. Ez a K bajonett.
A KA bajonett blendegyűrűjén van egy A állás is. A állásban a gépváz választja ki és állítja be a blendeértéket. Az objektív és a gépváz között a fenti két kpcsolaton túl elektromos kapcsolat is van. A gépváz tudja a fényerőt és a legkisebb blendét.
A KAF-nél további elektromos csatlakozások vannak, és egy újabb mechanikus áttétel, amelynek segítségével a gépváz tekergeti az élességet.
A KAF2-ben egy új, "erősáramú" csatlakozás van azokhoz az objektívekhez, amelyekben beépített motor van a zoomoláshoz.
A Pentax University angol nyelvű, és a pentax.com-on indulva találhatod meg, vagy a yahoo-ba írd be: Pentax University
M : nem vagyok benne 100% biztos, de ez a menetes objektív - mint a régi Praktica / Zenit
A: van rajta automatikus blendeállás
F: autofókuszos
FA: fogós kérdés, utána kellene nézni. Valahol a neten van egy Pentax-egyetem
Pl. http://www.pentax.com/products/lenses/index.cfm itt nézz körül
Mondjátok meg, légyszi, hogy a Pentax optikáknál mit jelentenek az M, A, F,FA betűk? Egyszerűen csak sorozatjelzés? Vagy más?
Fix 50-es Pentaxból melyiket ajánlanátok?
Milyen sorrendben kell őket összekötni? - először összekapcsolódik a két szélső, aztán ezekhez hozzákapcsolódik a középső. Elengedéskor előbb elenged a középső, aztán szétválik a két szélső.
Melyik mit csinál? A két szélső rövidre zárása felel meg az exponáló gomb félig nyomásának. A középső éritkező hozzázárása a már összekapcsolt két szélsőhöz jelenti az exponáló gomb megnyomását.
A gyári távkioldóban egy egybeépített mikrokapcsoló van, ami ezt a kapcsolási sorrendet mechanikai megoldással biztosítja. Van rajta egy lock megoldás is, ez is teljesen mechanikus. Ezzel lehet T időt csinálni.
Valamikor mondtad, hogy a Pentax távkioldó hogyan működik. Van ott ugyebár 3 tüske. Milyen sorrendben kell őket összekötni? Valami olyasmit írtál akkor, hogy a két szélső, aztán felsőt a középsővel. Melyik mit csinál?
más...
Engem is érdekelne egy fix fókuszú általános (50mm), nagy fényerejű, jó minőségű obi. Sajnos "vidéki" vagyok, nem tudok szétnézni BP-en, és időm sincs manapság hétköznap. (meló ezerrel)
Ha tudtok valamit, írjatok emailt, elég ritkán tudok ide benézni.
Tapasztalati tanácsokat kérnék (persze, ha van)hogy érdemes-e Chinon esetleg Vivitar gyártmányú 135/2.8-as objektívet venni portrézáshoz.
Milyen ezeknek az objektíveknek a felépítése, optikai minősége?
Tudtok-e esetleg ilyen objektívvel készült képe(ke)t a neten?
Nincs valakinek eladó Pentax váza ?
Ami kell :
- bajonettes, nem M42 menetes
- exp. korrekció lehetősége
- legalább 8 s záridő automatán is (nem B)
jó lenne : obj. nélkül vagy 1,4/50-es alappal
Aki tud írjon !
kloroform
kloroform:
Magyarországon 1 LX adás-vételről tudok. Ebből nehéz következtetni.
Tavaly 150eFt-ért kelt el objektívvel. (azonnal, alku nélkül)
Szerintem csak annak éri meg aki szereti a manuális gépeket, ez a legjobb Pentax tipus.
Ha nekem kéne, akkor 60-100e között venném meg a vázat álapottól függően.
------------
Nekem van Sonnar MC 4/300 objektívem Psix/M42/Nikon váltóval. (nem eladó)
Fotós ismerősom 3 hete 39eFt vett a Sóosnál csak Psix véggel, de más boltban láttam már 50eFt közelében is.
Sonnar 500/5,6 ról nem tudok, viszont létezik Pentacon MC felírattal. Ilyenem is volt. Ha nem madarazni kell akkor OK. Nagy a közelpontja.
Rájöttem ! Valamilyen festékkel be kell kenni azt a rögzítőpöcköt a vázon, és ha az obit betekered, ameddig kell megjelöli azt a pontot az objektíven, ahová a lukat kell fúrni.
Csak azt tudnám, mi van az alatt az objektíven, ahová fúrok ????
A ráragasztás szerintem nem jó ötlet. Ugyanis ahhoz is ki kell venned a rögzítő rugót, akkor pedig a fénymérő bizonytalanná válik. Szerintem a ragasztás is csak a furattal együtt működőképes. Én nem vállalkoznék a fúrásra, vagy ha mégis, egy patika tisztaságú helyet keresnék és egy speciális porszívócsővel folyamatosan szívnám el a forgácsot fúrás közben.
Az M42 - K átalakítóról le lehet szerelni azt a laprugót, ami végállásban rögzíti a gyűrűt a bajonettben. Az objektívnek a gépváz felőli sík lapjába lehet egy sekély furatot mélyíteni úgy, hogy a bajonett rögzítő csap pontosan illeszkedjen bele. Ezek után csak azt kell biztosítani, hogy az adaptergyűrűt pontosan a megfelelő szögelfordulásig hajtsuk rá az objektívre, különben a fénymérő tévedni fog. Előzetesen össze lehet jelölni a gyűrűt és az objektívet. Ilyen módon a Flektogon is úgy kapható le és tehető fel, mint bármilyen K bajonettes objektív. Persze egy adapter akkor el van használva egy lencséhez (nem véglegesen, végülis lecsavarható), és célszerű egy új, a K-hoz illeszkedő hátsó objektívsapkát is beszerezni.
Én teljesen meg vagyok elégedve a 20/2.8-as Flektogonommal, teljesen oké K/M42 átalakítóval és nagyon szép képeket csinál. Ha egyszer fent van le se tudod venni (szó szerint :) sajnos.
És a látószögéhez, fényerejéhez és a MINŐSÉGÉHEZ képest nagyon olcsó.
Százbolha : érdemes megvenni szerinted egy Pentax LX vázat 1.4/50-el erősen használtam, de teljesen működőképesen 109 E-ért vagy ez sok ?
Köszi : kloroform