Melyik szerkezet? Valamelyik korai még saját Bulova, vagy a már nagy számban elterjedt ESA?
Mert az előbbihez pótalkatrész nem nagyon keríthető, az utóbbiakhoz esetleg igen. Mi vele a gond? Sajnos a hangvillások esetében elég sok olyan probléma tud lenni, ami igazándiból nem javítható, csak cserékkel orvosolható. A kilincskerék kopása, az emelő kilincsek bármilyen problémája, a tekercsek esetleges szakadása - mind olyan gond, ami pótalkatrészt igényel. Jó 20-25 évvel ezelőtt még volt elméleti esély a tekercselés javítására is (újratekercselésre) - de szerintem ma már nem csinálja meg senki. Ez egyszerűen nem gazdaságosan elvégezhető munka.
Sajnos ez egy eléggé gyenge minőségű készlet. Rézbe lehet vele menetet fúrni - aluba-bronzba-vasba/acélba nem. A metsző is nekem egy-két metszés után már kopott volt. Amúgy az Aliexpressen volt jóval olcsóbb is, én még onnan vettem - de ugyanez a szett. Vannak azért tényleg jó minőségű fúrók-metszők természetesen kínai relációban is (sőt, szerintem már lassan csak olyanban vannak...), de azok már más árfekvésűek.
Köszönöm, amúgy Temuzok már régen én is, havi rendszerességgel, nem ezzel van gond, csak nem akartam keresgélni, lusta vagyok. :))) Még a Aliexpress a másik nagy kincsesbánya.
A TEMU rendszere úgy működik, hogy először célszerű a kosárba tenni a terméket és otthagyni. Idővel random kedvezményeket kínál csak hogy rendeld már meg a kosár tartalmát.
Nekem így jött ki a kettő összesen valami 9 ezer pénz körül :o)
Új korában ez az volt, egy amúgy középkategóriás szerkezetre épülő "emeltebb minőségű" kivitel. Most persze minden attól függ, milyen a tényleges állapota. Esztétikailag mindenesetre eléggé viseltes, de nagyon szépen rendbehozható (nyilván kellő energia-idő-ráfordítással).
Így van, a "foltbenzin" névre hallgatót kell venni. Rá van írva, hogy "aromás szénhidrogén-mentes", és akkor az biztosan nem okoz járulékos károkat.
Kis órához, karórához-zsebórához azért érdemes megvenni a piros Elmát, nem olyan drága egy kicsi flakon belőle - és használom, nem is "kis kiszerelésben" a hagyományos, magam keverte (tiszta kenőszappan + szalmiákszesz) házi kotyvát is, de csak szerelvényekhez, tokokhoz, nagy (a mosóba amúgy sem betehető) nagyóra-részegységekhez, esetleg előáztatáshoz számlapokhoz, nagyon retkes szerkezetekhez. De ez nem mindig mosható ki tökéletesen, előfordulhatnak lerakódások utána, nem jellemző, nem is vészes, de pl: egy karóra-szerkezetnél nem kívánatos, és esztétikailag sem ugyanazt a végeredményt adja.
Ismét csak megköszönni tudom mindenkinek a segítséget! Tényleg nagyon sokat tanulok már itt is! Sőt! A gyakorlati dolgokhoz itt kaptam a legtöbb infót!
Összefoglalva:
Rugó-tekerő egyenlőre vár. Kezdetnek az 1-3-as olaj elég lesz. Kotyva (végre tudom mi az...😄) készülni fog, és gépet is készítek majd hozzá.
Viszont tisztításnál a Tiszta foltbenzin (régi flakonos) már nincs szerintem. Az újra csak foltbenzin van írva. Az ugyanúgy megfelel?
Azzal is egyet értek, hogy idővel egyre drágább lesz, de addigra talán a tudás is hozzánő....
Az 1-3 alapolajat nyugodtan használhatod, egyszerű, alap szerkezeteknél teljesen megfelelő lesz. Pláne, ameddig olajzótűkkel dolgozol, nem is kell jobb. A rugót be tudod nyugodtan tekerni kézzel, annyi a fontos, hogy ne törjön meg, és ne fogdosd össze a felületét (mindig csak az élét fogd).
Benzinből a foltbenzin névre hallgatót vedd, a fontos, hogy aromás mentes legyen, az nem támad meg semmit. A legtöbb mosó-tisztító benzin valamennyi acetont is tartalmaz, nem ajánlott, de a kifejezetten foltbenzin néven futóra rá is van írva, hogy "aromás szénhidrogén-mentes", és amúgy hasonló árban is van.
Még a Grand seikoba is kézzel tekertem vissza a rugót.az 1-3- as olaj bőven jó a ruszkikhoz, esetleg egy kicsit vastagabb kell a motorrugóhoz.de sztem nem muszáj tulspilázni a dolgot. Nem agyonkomplikált órák ezek.
Szuper! Nagyon köszönöm! Pedig már többször belefutottam...
Futólag át is olvastam! Már most sokminden letisztult! Főleg mosás témában.
Apropó: mosás! Találtam jó(nak tűnő) megoldást a drága mosó helyett. Van yt videó egy procihűtő ventillátorból készített "labor keverő" vagy mi készítésére. Mágnes forgatja a "babát" ami pörgeti pl a kotyvát. De ilyen gép pár ezer pl. Temun... Jónak tűnik.
Ezek szerint kézzel nyugodtan feltekerhetem a rugót!? Csak mert volt ahol ezt határozottan elítélték...
Esetleg még a Quilling tekerő is jó lehet!? Aztán pl sík felületen feltekerni!?
Benzin: mosóbenzin néven keressem ezek szerint? Csak mert nem szeretném, hogy a köveket rögzítő sellakkot leoldja.
Olaj: hirdetnek 1-3 szintetikus olajat. Az valóban használható "mindenhová"?
Orosz oldalakon belefutottam a ZIM 2602 szét-összeszerelésébe. Mivel a pobeda órám elég "gyengusz" azzal fogom -majd egyszer- kezdeni a próbálkozást...
Voltaképpen majdnem "lényegtelen", ez a századforduló környékén Kaliber IV. és V. címszó alatt futó típus-szerkezet volt, amit nem számottevő formai eltérésekkel sokan gyártottak. Talán a leggyakoribb a Fontainemelon (a később FHF), de van "mindenmás" is, finomabb kivitelben még a LeCoultre is készítette ezt a formai és híd-elrendezésű konstrukciót.
Akkor - főleg kezdőként - igazándiból nincs is szükséges rugóbetekerőre. Ritkán használt szerszám, és elvétve fordul elő olyan rugó, amit nem lehet kézzel normálisan betekerni (az sem karórában és nem főrugóként).
Esetleg olvasgasd a honlapomon az óra/szakma-történeti részt, végül is pont azért írtam, hogy kezdőknek segítsek picit (az adatlapomról megtalálod).
Igen sikerült! Köszönöm! Kicsit macerás volt, de sikerült! Viszont nyomtatni nem tudom... De lényegtelen! Olvasom gépen! 🙂
Szerszámok beszerzése terén tudsz/ tudtok ötleteket adni? Amatőr szinthez... Pl az órarugó feltekerő "kézikészüléket" milyen módon lehetne beszerezni reális áron?