Keresés

Részletes keresés

crawen Creative Commons License 2008.02.08 0 0 831
OFF: Az én véleményem az, hogy a tervező választás nagyon bizalmi dolog. Ezért sem szerencsés tervezőt ajánlgatni.
Előzmény: cimbóka (829)
cimbóka Creative Commons License 2008.02.08 0 0 830
Segytenétek? A felelős műszaki vezetőknek és a műszaki ellenőröknek is kell továbbképzési krediteket teljesíteni? Bocs, hogy nem néztem utána és itt kérdezek, de ti biztosan tudjátok.:-)
Előzmény: cimbóka (829)
cimbóka Creative Commons License 2008.02.08 0 0 829
Továbbra is off/

És az a baj,hogy ezek a dolgok évek óta működhetnek büntetlenül. Ráadásul mindenki tud róla, de senki sem tesz semmit. Általában fejétől bűzlik a hal: tudok egy (!) olyan hivartalról, ahol az irodavezető megtiltott mindenféle ajánlást. Ha valaki építészt keres, akkor odaadják neki a névjegyzéket, keressen benne magának. Az irodavezető az ügyintézőkön keresztül jut csak be a saját irodájába. Így azért van némi kontroll. Persze az ismerősöknél ők is kijátszák a tilalmat. Szomorú.
Valahogy úgy tűnik, hogy a kamarának nem is érdeke, hogy ez ellen fellépjen. Lehet, hogy a vezetők a haszonélvezői ennek a rendszernek?
Pár hete megjött a kamarai csekk egy levél kiséretében. A lényege: tudjuk, hogy nem igazságos, hogy megint emelünk és az, hogy mindenki egyformán fizet, de ez van, nyeld le a békát és fizess!:-(
Előzmény: crawen (827)
crawen Creative Commons License 2008.02.08 0 0 828
A mai jogszabályok szerint már nem lehet házilagosan kivitelezni. De ez csak az elmélet.
Előzmény: misiman (819)
crawen Creative Commons License 2008.02.08 0 0 827
OFF-ra válasz: Vérlázító és etikátlan is, amit ezek az "építéshatósági szakemberek" csinálnak. Nevetséges..., így akarjuk visszaállítani a szakma presztízsét????
Előzmény: cimbóka (818)
_lala_ Creative Commons License 2008.02.07 0 0 826
Hát igen, ide vezet a kontraszelekció... Valahogy mindig Ford Fairlane szavai jutnak eszembe az ausztrálokról... :)
Előzmény: kentaura (825)
kentaura Creative Commons License 2008.02.07 0 0 825
Nemrég voltam egy pest megyei kisváros műszaki osztályán, ahol a folyosón, mint mintapélda (mármint, hogy ilyen terveket szeretnének látni) ki volt rakva egy sorház, ami úgy nézett ki, mint egy szocreálos utcakép a 70-es évek közepéről, bár a terv cad-es feldolgozású volt, és a dátum is 2006 volt rajta. Előre a haladás útján!
Előzmény: Törölt nick (824)
kentaura Creative Commons License 2008.02.07 0 0 821
Közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik
Előzmény: cimbóka (820)
cimbóka Creative Commons License 2008.02.07 0 0 820
Hát igen:ez elég érdekes. Tényleg így kell értelmezni? Akkor gyakorlatilag mindenhez kell műszaki ellenőr.. A b.) pontban ha valaki segítene.....

15. § (1) Kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni, ha

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több vállalkozó kivitelező végzi, vagy

b) az építési beruházás a Kbt. hatálya alá tartozik.
Előzmény: misiman (819)
misiman Creative Commons License 2008.02.07 0 0 819

Köszönöm a gyors választ.

Ezek szerint, ha valaki épít magának egy családi házat, és nem egy vállalkozó csinálja a szerkezetet, a tetőt, a gépészetet, a burkolást, a nyílászárók elhelyezését ... , akkor kötelező a műszaki ellenő?

Ez régen is így volt, vagy csak most, az új szabályozás óta?

Előzmény: kentaura (813)
cimbóka Creative Commons License 2008.02.07 0 0 818
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy ez hogy fog működni? Med hogy mit tudnak meg erről az építtetők, és a kollégák is. Amíg (legalábbis nálunk) sok esetben úgy zajlik a tervező keresése, hogy felhívnak és megkérdezik, hogy mennyiért terveznél meg "egy db házat" és mindig lesz , aki aláígér, addig nem a minőség fog dönteni.
Amíg egy bejárati ajtó árát is sokallják egy tervezésért, addig kiváncsi vagyok, hogy az egyre növekvő kötelezettségeket és költségeket hogy fogják elfogadni az emberek.

OFF/ Nálunk még nagyobb gond, hogy a szomszédos építésügyi hatóságok emberei összedolgoznak, és egymásnak adva a tervezési feladatokat gyakorlatilag a többségnek csak a maradékot hagyják. Sőt az egyik kolléga saját területén is tervez(neki nincs tervezési jogosultsága) , csak más nevében. Ez nem pletyka, ez tény. Mindenki tudja. Hogy miért nem lépnek a felettesek? Nem tudom. Nekem régi ügyfelem is jelezte pl.hogy engem bízna meg szívesen, de bement a hatósághoz, ahol tervezést és "rugalmas" ügyintézést is vállaltak egy csomagban. Bolond lett volna, ha nem fogadja el.
A kívülálló (pl én is), pedig hallgat, mert kis település, mindenki mindenkit ismer, és nem akarom, hogy szemétnek tartsanak, meg irígynek. Persze nem erről van szó. Csak vérlázító.

Előzmény: kentaura (817)
kentaura Creative Commons License 2008.02.07 0 0 817
Ja igen azt elfelejtettem leírni, hogy ez azt is jelenti, hogyha készít egy építész egy engedélyezési tervet és nem rendelik meg tőle a törvényben előírt minimális kiviteli tervanyagot és lemondó nyilatkozatot sem ad a kiviteli tervekhez, simán felnyomhatja az építtetőt a tervhiány miatt, ha meg más készít tervet azt amellett, hogy megbüntetheti az építésfelügyelet, még etikai vétséget is elkövet és fegyelmit kaphat.
Előzmény: kentaura (816)
kentaura Creative Commons License 2008.02.07 0 0 816
A kiviteli tervről van szó. Ezt jelenti, hogy a törvényben már régóta előírt kiviteli tervet nem készítheti csak kamarai tag, tehát pl a kivitelező építésze aki nem kamarai tag, nem készítheti. Ki van ez jól találva. Kamaránk ismét jól lobbizott, de ez sem a mezei építészek érdekeit fogja védeni.
Előzmény: cimbóka (815)
cimbóka Creative Commons License 2008.02.06 0 0 815
Ez nagyon durva.:-(
Kérdés, hogy az az országosan azt hiszem 100fő alatti építésfelügyelő hogyan lesz képes ellenőrizni.
Az építésfelügyeleti ellenőrzést (eddig) mindig jó előre bejelentik, ezért jó pár dolog korrigálható lesz még előtte. Van, ami nem.
A megfelelő tervezési jogosultságot nem értem, mert az új szerint be kell adni a doksival együtt a másolatot. A hatóság meg ellenőrizzen!És utasítsa el, ha úgy találja jónak.
Ha csak ennyit nem értenék!:-((
Előzmény: kentaura (814)
kentaura Creative Commons License 2008.02.06 0 0 814

Ajánlom mindenki figyelmébe a következőt:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500238.KOR&kif=%E9p%EDt%E9s#xcel

1. melléklet a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelethez

Február 2.-tól hatályos az 1. melléklet!!!!

kentaura Creative Commons License 2008.02.06 0 0 813
Előzmény: kentaura (812)
kentaura Creative Commons License 2008.02.06 0 0 812
Előzmény: misiman (811)
misiman Creative Commons License 2008.02.06 0 0 811

Kedves crawen vagy kentaura!

Meg tudnátok nekem mondani, hogy mikor kötelező műszaki ellenőrt alkalmazni, és melyik az a rendelet ( jogszabály) ami ezt előírja.

Segítségeteket előre is köszönöm.

exordiumlux Creative Commons License 2008.02.04 0 0 810
Köszönöm a jóindulatú tanácsokat,remélem megoldódnak a problémáim!
bibercalmero Creative Commons License 2008.01.31 0 0 808
Szerintem! ha nem hivatalosan kerestek meg, akkor aludj nyugodtan addig, ameddig felszolitanak, hogy bontsd le. Utana, ha megered, raersz donteni, hogy mi legyen a garazsoddal.
Előzmény: exordiumlux (797)
crawen Creative Commons License 2008.01.31 0 0 807
Ha ne adj Isten a garázsban tűz keletkezik, ami átterjed a szomszédban lévő épületekre is, és leég a fél utca, a szomszédok akkor is olyan "segítőkészek", barátságosak lesznek, mint amikor "hamis tanúzni" kellett? Egyébként sem olyan nehéz rájönni, ha valaki valótlan nyilatkozatot ad.
Előzmény: _lala_ (805)
crawen Creative Commons License 2008.01.31 0 0 806
A legbiztosabb: Írni kell egy kérelmet, melyben az iránt kell érdeklődni, hogy az adott ingatlanra (helyrajzi szám, település, utca, házszám megjelöléssel) hova helyezhető el egy garázs, milyen paraméterekkel (beépítési százalék, építménymagasság, homlokzati anyaghasználat, szín stb.). Ennyi.
Előzmény: exordiumlux (804)
_lala_ Creative Commons License 2008.01.31 0 0 805
Ne jelentsed be, abból neked előnyöd nem fog származni, hátrányod meg esetleg igen.

Én kivárnék: ha nem lehetne oda olyat építeni (oldalkertbe szerintem kb. semmit se lehet), akkor úgysem adnának rá engedélyt, ha meg nem szólnak, és eltelik 10 év a felépítéstől, akkor már semmit nem tudnak csinálni. Ha meg szólnak, még mindig le lehet bontani (ez még ingyen van, ha a hatóság bontatja el, az már pénzbe fog kerülni). Ja, és akkor még lehet olyat is játszani, ha a szomszédok eléggé "segítőkészek", hogy mást mondasz építési időpontnak, mint a valóság, és ha nem buksz le semmivel (pl. beépített anyagra ráírt, elolvasható gyártási dátum, a szomszéd Józsi bácsi máshogy emlékszik, stb.), akkor lehet azt mondani, hogy már 10 éve áll.

Egyébként önkormányzati alkalmazottnak alapból nem hisszük el a nem írásban adott "szakvéleményét". Sorry, ez egy komoly tanulsága az esetnek. Hogy miért? Mert bármit mond, azt nem lehet rajta számonkérni, és ugye valaki más fogja megszívni.
Előzmény: exordiumlux (804)
exordiumlux Creative Commons License 2008.01.31 0 0 804
Nem a szabályok megkerülésével akartam építeni a garázst, sajnos félretájékoztattak.Én is a megoldást keresem,ezért kértem segítséget.Nem tudom,mi a teendő?Ha bejelentem,megbírságolnak? Mennyi lehet a bírság?Vagy bontsam le és utána építsem fel újra?Mi a legjobb megoldás?
Előzmény: crawen (803)
crawen Creative Commons License 2008.01.31 0 0 803
>Az akkori műszaki osztályos munkarárs(aki megadta az építési- és lakhatási engedélyt a házra)azt mondta,hogy erre a garázsra nem kell építési engedélyt kérni.

Garázsra mindig is kellett építési engedélyt kérni. Az, hogy ezt az ügyintéző nem tudta eléggé sajnálatos.

Nem attól lesz épület/építmény valami, hogy van-e alapja, vagy nincs.

> Van valamilyen kiskapu?

Ha tanácsolhatom, ne a kiskapukat keresse, hanem inkább a megoldást.

Van egyfajta tévhit ebben az országban: építésügyi hatósági engedélyt kérni nem azért kell, hogy ne büntessenek meg, hanem azért, mert amikor valaki a telkére házat épít, az bármilyen furán hangzik is településfejlesztés. Ennek megfelelően nem építhetek akármit az ingatlanomra csak azért, mert az enyém. Közterületről látszik és nem mindegy, hogy mi látszik, ezenkívül persze egyéb más előírásnak is meg kell felelni (pl. tűzvédelmi, egészségvédelmi stb.).
crawen Creative Commons License 2008.01.31 0 0 802
Elbírálásra alkalmatlan pl akkor:

- ha nincs építési jogosultságot igazoló okirat és azt a hiánypótlási felhívás ellenére sem pótolják,
- ha a tervdokumentációból hiányzik a metszet és azt hiánypótlási felhívás ellenére nem csatolják,
- stb.
Előzmény: pajpaj (796)
exordiumlux Creative Commons License 2008.01.31 0 0 801
Köszönöm a tanácsot,az egyik oldala leszerelhető, a másik pedig a "kerítés". Remélem ezt megúszom, de tenyésztem a harci kutyákat is.Minden esetre.....:)
Előzmény: kentaura (800)
kentaura Creative Commons License 2008.01.31 0 0 800

1 Ha meg tudod oldani, hogy úgy nézzen ki, mint egy "20m2-es lábakon álló kerti tető" akkor nem kell hozzá építési engedély.

2. A korábban említett álcaháló és két vérszomjas kaukázusi juhász a kertbe, amikor jönnek összeírni, sajnálattal széttárod a karod, hogy sajnos a két kutyát nincs erőd lefogni, és harapnak, úgyhogy csak saját felelősségre jöhetnek be ;-P

exordiumlux Creative Commons License 2008.01.30 0 0 799
Kösz r0226.Legalább egy kicsit jobb kedvem lett....Nevettem...
r0226 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 798
Letakarod álcahálóval.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!