Gyerekkorom óta vagyok angol drukker,épp ezért kérdezem: a 70-80-as években miért volt szar az angol válogatott? Akkor még szinte alig volt idegenlégiós Angliában!
Sajnos tény,hogy amíg az angol klubok sorra nyerték az európai kupákat,a válogatott sokszor ki sem jutott az épp aktuális tornákra,ha meg kijutottak elég hamar elvéreztek.
Én a választ az angolok fafejűségében és pökhendiségében látom.Hiányzik belőlük az a fajta alázat és meg nem alkuvás, ami pl. az írekre vagy a németekre jellemző.
Sokszor úgy érzem,nem hajlandóak figyelembe venni az ellenfél erősségeit(lásd az eb-n Figo szabad játékát).
Hogy miert szar az angol valogatott?Te azt mondod,hogy olyan legiosok vannak Angliaban,akik mashol nem alltak meg a helyuket.Szerintem kisse tulzas egy Bergkampot,Kanut ide sorolni.Oket barmely kulfoldi csapat szivesen latna soraiban.
A magyarazat a legiosok SZAMA es MINOSEGE.
A 90-es evekben,mikor Anglia megnyilt reszben a kulfoldiek elott,rengeteg legios igazolt a szigetre.Kezdetben csak nagyobb kvalitasu jatekosok.Ok egyertelmuen szerepet jatszottak az angol foci elorelepeseben.Am meglatasom szerint sajnos az angol jatekos-piac telitodott,mar ami a legiosok szamat illeti.Van egy szint,amelyen tul a kulfoldiek mar koloncot jelentenek.
Azert hatraltato tenyezok,mert nem tud minden klub Bergkamp,Petit,Stam szintu sracokat igazolni.Idejonnek olyanok is,akik a fejlodest nem segitik,am attol meg befernenek mas bajnoksagba is,nem ugy,mint azt Te irtad.(pl.:Solano)Es a gyengebb kepessegu legiosokat altalaban a kozepszintu es kis koltsegvetesu csapatok veszik meg.
Hogy miert vesz egy kozepes szintu klub gyenge legiosokat,ahelyett,hogy nevelne ANGOL fiatalokat?
Erre nem tudok igazabol valaszt adni.Sok osszetevoje lehet.Szerintem az angol futballba bearamlott merhetetlen mennyisegu toke miatt a klubok nagy penzt akarnak szakitani,de GYORSAN.A kulcsszo:GYORSAN.Ezert egy meggyengult posztra nem kezdenek beepiteni egy 18-eves brit gyereket,hanem leigazolnak egy legiost.Ugyanis az IDO penz,es gyorsan kell eredmenyt felmutatni,ha TOKET akar a klub.A kozepes kepessegu legios biztos tud annyit,mint egy ifi korosztalyu gyerek.
Ami nagy baj,es szerintem ezzel kevesen szamolnak,hogy a fiatal,a klub altal felnevelt focista kotodese ezerszer szorosabb lesz a klubhoz,mint egy legiose.A kissrac egesz karrierjet,ha kell alarendeli majd a klubnak,es nem igazol el mashova,ha 100 fonttal tobbet ajanlanak hetente.Ez az,ami egy legiosnal nincs meg sok esetben,a LOJALITAS.Gondoljuk meg,mennyivel motivaltabb egy olyan labdarugo aki a klubert,a tarsaiert,a szurkolokert jatszik,mint valaki,aki alig varja szombatot,hogy felvehesse a csekket.Igaz ez a jelenseg nem Angliaban a legfeltunobb,hanem Spanyolorszagban es Olaszorszagban.Persze vannak ellenpeldak,mind klub-,mind jatekosok szintjen.Hadd emlitsem meg a Manchester United-ot,ami a jovobe tekintve oriasi hangsulyt helyez a sajat nevelesu jatekosokra,es probal esszel igazolni.De ezt inkabb nem folytatom,hisz a MANCHESTER UNITED forumban,mar kifejtettuk ezt egy parszor.
Emlitetted a Chelsea-t.Es egyetertunk,hogy nevetseges,amit csinalnak.En sem ertem miert vesznek meg embereket,mikor vannak ott is tehetseges fiatalok.De szemuket vessek arra az iranyzatra inkabb a Chelsea,Arsenal vezetoi,amit a Leeds,Manchester United,Liverpool kovet.
Angolok karrier epitese kulfoldon.Hadd idezzek Roy Keane-tol:
"I`m only just good enough for United - if I go to Italy it will only be for a holiday."
Ez a hozzaallas tukrozi a brit mentalitast,amit nem muszaj senkinek sem szeretni,szimpatikusnak talalni(bar sok millio nem brit ember teszi azt),de el kell fogadni.Angliaban nem ugy nottek fel a gyerekek,hogy olaszokat,spanyolokat imadtak.
Nekik megvoltak a sajat hoseik a szigeteken.Egesz eletuket az angol futball-csillagok csodalasa toltotte ki.A nemzet magaenak tudhat olyan merteku hazaszeretet,lokalpatriotizmust,elfogultsagot(!),ami magyarazat lehet arra,miert nem vagynak kulfoldre.A masik ok pedig eleg kezenfekvo.Nem jelent a karrierjukben elorelepest,ha tavoznak Angliabol.Hany angol legios jatszik kulfoldon?Szinte nulla,es nem azert mert nem kellenenek.
Ha mar az angol labdarugok moralis tartasat elemeztem,akkor egy pelda:
Figo lelkiismeretfurdalas nelkul igazolt volt klubja osi ellensegehez.Erre egy angol nem lenne kepes.Az altalad emlitett "alkoholista Adams" egesz eletet az Arsenalban toltotte.Es ezert becsulom.
A harmadik valasz,a vajon MIERT nem tudnak karriert epiteni kulhonban kerdesre:Ez a valasz talan a legosszetettebb.Tanulmanyok foglalkoztak mar az angol foci,es az europai foci kozti kulonbsegekkel.Most nem akarom azt begepelni,mert hosszu,es osszetett,de a lenyeg,hogy gazdasagi,tortenelmi,tarsadalmi okai vannak,melyek egymassal sorosan osszefuggve es osszekapcsolodva tereltek az angol focit arra a vaganyra,amelyet senki sem kovetett.Es errol a vaganyrol nagyon nehez atcsatlakozni az europaira,ha erted mit akarok mondani.
A taktikai fejletlensegrol,a technikai kepzetlensegrol ne beszeljunk.Ha akarsz,akkor fejtsed ki mire gondolsz,mert Te tenyeket akarsz, es en is.
A tornak elotti nagyszajusagrol annyit,hogy mas nemzetisegu szakemberek is megszoktak erositeni,hogy az angoloktol kiugro teljesitmeny varhato.Az angol sajto persze a vegletekig GERJESZTI ezeket a hangokat.En szemely szerint nem vagyok oda az angol ujsagirokert,ugyanis nagyon a vegletek kozott irnak.Istenitenek,aztan bunozoknek kijaro haragot gerjesztenek(Beckham).
1996-ban az angolok nem kaptak biroi segitseget.Ha ugy erzed,akkor mondj peldat,bar ugysem fogok ra emlekezni:-)))
1998.Ki jott a birokkal?Elismerem,hogy David oriasit hibazott,mikor felemelte a labat,a foldon fekve,ugyanis alkalmat adott arra,hogy egy argentin,magat ferfi labdarugonak nevezo egyen kibontakoztassa mindazt a szineszi tehetseget,amit a forro,latinus temperamantum biztositott neki.
Nem anyaztam,erveltem,bar lehet,hogy kisse elkalandoztam...
Bár nem szeretem a németeket, nagy öröm volt számomra, hogy kikaptak az angolok. Hogy miért szar az angol válogatott? Nézzétek meg, milyen külföldiek tudnak sztárok lenni a PL-ben. Akik Olaszországban, (vagy más komoly bajnokságban) szart sem értek el. (Kanu, Bergkamp, Di Canio) Van persze jónéhány kivétel, de pl. a Chelsea olyan légiósokat vásárol (Gudjohnsen, Thome régebben Golbaek), hogy néha már nevetséges. És mondjon nekem valaki olyan angolt Keegan óta, aki igazi karriert csinált külföldön. (McManamant nem fogadom el!)
Nincs jó angol kapus, a védők gyengék. Ahol az alkoholista Adams válogatott tud lenni...
Taktikailag szintén el van maradva az angol (brit) futball. Nem véletlen, hogy PL. a legjobb edzői nem angolok. Ferguson -ő legalább brit, Wenger, Houllier stb.)
Az angol gólok legalább fele Beckham beadásaiból esik. (Ő egyébként a világ egyik legjobbja.) És persze fejjel. Vagy lepattanó labdából. Ennyit az angol stílus megváltozásáról. Angliában többet ér, ha a csatárt labdástól kirúgják a lelátóra, mint egy gól. (Lásd Stuart Pearce) Persze a küzdelem... küzdenek a labdával.
Tévedés ne essék; nem rossz a PL. De nincs a spanyol, vagy az olasz bajnokság szintjén. Azt készségesen elismerem, hogy rendkívül izgalmasak a meccsek -izgalmasabbak, mint az említett két bajnokságban. De nem vonultatják fel a játék annyi szépségét mint délen. Vannak kiváló angol játékosok (pl. Owen Beckham, Scholes, Shearer), de túlzás ez a nagyszájúság, amit minden egyes világverseny előtt művelnek arról, hogy ők milyen jók, és esélyesek. Csak a románok ellen ne kellene játszani ;-) És persze legyen hazai páyán az esemény, mert idegenben nem megy olyan jól. (Legalábbis dobogóig.)
Ne gyertek nekem azzal, hogy milyen jó volt a 96-os csapat. Korrekt bíráskodás mellett a spanyolok kiejtették volna őket. A 98-as kiesést meg nem a bíróra kellene fogni, hanem egy idegbeteg játékosra...
Szóval ennyi. Aztán nekem ne anyázzatok, hanem érveljetek.
Üdv.
Tyler
Nagyon sajnálom a válogatottat, de nekem mégis volt egy kis okom az örömre...
Hull City 0 Vs 2 Brighton & Hove Albion
Wicks (65)
Rogers (74)
Half Time: 0-0
Division 3 Match
Friday, 6 October, 2000 7:45 pm
Boothferry Park Att:6225
The Albion extended their unbeaten run to eight League and cup matches with a fine 2-0 win at Hull City, in front of a crowd of 6,225. The result also means that Albion have gone five games without conceding a goal.
Manager Micky Adams made one change to the side that beat Leyton Orient at Withdean last Saturday - goalkeeper Mark Cartwright failed to overcome a groin problem and in came Michel Kuipers for his second Albion start.
Prior to the match, the teams two of the Division's form sides, and the first half reflected that and was a tight affair, fought mostly in the midfield.
Brian Little's side - playing an attacking 3-4-3 formation, with a front three of John Eyre, Clint Marcelle and David Brown - did little to threaten Albion's goal in the first half. Their one chance of note falling to an unmarked Eyre who saw his close-range volley trickle wide from a tight angle.
Albion also found Hull's rear guard on form in the first half, and were restricted to just two chances. Bobby Zamora beat the offside trap, but Justin Whittle made a great recovering tackle, as the striker was bearing down on goal. And Nathan Jones also broke clear, but his shot, after he cut inside from the right channel, hit the side netting.
It was goalless at half-time, but, after they'd edged the first half, Albion took control after the interval.
Micky Adams has always believed that set plays are an extremely important part of any game of football - especially close games like this one. So he will have been delighted in the way the Albion took the lead - especially as it was a move straight off the training pitch.
Paul Watson took a free-kick on the right wing, and Danny Cullip peeled away to the back post to head the ball back across goal where Matt Wicks reacted quickest to side foot Albion in front on 65 minutes.
Adams said: "We've scored from a set piece that we worked on this morning in training. It just goes to show, if everyone's switched on to what you're doing on the training pitch, it does come off."
Nine minutes later and Albion had a two-goal cushion. Another pin-point Paul Watson ball into the box - this time from open play - found the chest of Bobby Zamora. A chest pass from Zamora to Paul Rogers - lurking dangerously on the edge of the box - was fired into the net, off the underside of the bar, with precision.
The second killed off Hull - who rarely threatened Kuipers's goal throughout the contest. Albion could have further increased their lead. Substitute Paul Brooker raced clear in the closing stages, went past the keeper, but was denied by another last-ditch Whittle tackle.
The result moves Albion into third place behind Cheltenham and Chesterfield, and left Micky Adams delighted with his team's performance.
"What's really pleased me tonight is our passing. We kept the ball and controlled the game for long, long periods - and when you've got the ball the opposition are chasing it. We were positive in everything we did, and the movement was excellent."
"I'm just pleased that the Brighton fans are enjoying the better times at the moment, but we won't get carried away and it's back to work on Monday."
Hull City Team
Musselwhite, Greaves, Whittle, Brightwell, Edwards, Swales, Phillpott, Harper, Eyre, Brown (off:77), Marcelle,
Subs: Bracey, Brabin, Wood (on:77), Perry, Brumwell,
A hirt hallvan maris tortem a fejem milyen okossagot irjak majd ide.ManUtdFan megelozott,ugyanis annak ellenere,hogy valogatott szinten tenyleg nem ertunk el KIUGRO sikert,a 96-os es 98-as gardat akartam felhozni peldakent en is.Gyerekek,96-ban Europa legjobb csapata volt az angol,milyen szinvonalon jatszottunk a Skotok,Hollandok,Nemetek ellen?Eszement volt.Mind KUZDES teren,mind a csapategyseg teren kimagaslottunk.Bebizonyitottak az angolok,hogy lehuzhatjak magukat a WC-n,akik meg mindig a regi,jol bevalt kritikakkal illetik az angolokat.(csunya foci,felivelgetes,no technika,rugd&fuss foci...)
Volt ket kituno szelso Macca es Anderton.Macca-t Pele a torna legjobbjanak nevezte egyszeruen.Es jottek ezek az angol sracok,es oktattak.A SAS csatarsor(Sheringham and Shearer) pedig Hollandia elleni negy golban megmutatta mi az a goleros csatarjatek.Gazzarol ne is beszeljunk(szegeny Hendry).
1998-ban G.Hoddle alatt is kituno volt a csapat,fokent az argentinok ellen,ahol emberhatranyban kuzdott a haromoroszlanos garda,es az utolso pillanatban verzett csak el.
Viszont a valtasra szukseg volt,azon tul,hogy a szov.kap. atgondolt taktikat,es arculatot szabott az angol valogatottnak.Viszont a hirhedte valt nyilatkozata,es a pedagogiai erzek hianya miatt nem volt alkalmas.(lsd.:Gazza,Beckham)
Keegen nekem szimpi.Meg most is,viszon lassuk be,hogy nem tud mit kezdeni a kihivassal.Nem tud csapatot EPITENI.Viszont le a kalappal elotte,mint ember,mert azt a foku empatiat,emberseget es profizmust,amit a valogatottakkal szemben tanusitott minden edzo megirigyelhetne.De valtani kell.
Diohejban ennyi a velemenyem.
Nomeg az,hogy elvetem meg csak a gondolatat is,hogy kulfoldi szov.kap. legyen Anglia elen.
En Venables-re szavazok es kesz.
A Sheringham, Anderton, McManamann trióval simán nyertek volna az angolok ez ellen a masszív de elég ötlettelen német válogatott ellen. Shearernek sem kellett volna visszavonulnia. Mit gondoltok?
Ezt már megtehette volna az EB után is!!
Remélem el is fogadják,és nem fogják győzködni,hogy maradjon.
Mondjátok meg nekem,miért van az,hogy az angol klubok akármilyen jók is lehetnek,a válogatott általában nagyságrendekkel gyengébb.
Az nem jó válasz,hogy klubszinten sok az idegenlégiós,mert ez csak az utóbbi évekre igaz.
A 70-80-as években,amikor zsinórban nyertük a bek,kek,uefa kupákat,akkor sem volt egy normális angol válogatott.
SZVSZ a válogatott élére is valami külföldi edző kéne! Ez elég szomorú,de asszem más nem fog segíteni abban,hogy a válogatott is áttérjen valami normálisabb játék stílusra
Sajnos nem sikerült a tahó német bandát meg verni :(
Sajnos a gólt el lehetett volna kerülni ha legalább egy 3 tagú sorfal oda ált volna , hiszen tudják hogy Hamman ( vagy ki a faszom ) jól lövi a szabadrugást .
Egy olyan játékos rontotta el a napomat aki Angliában játszik :(
Én azt éresztem a meccs alatt mint ha nem is akarnának nyerni a z Angolok .A pálya nagyon csúszós volt és ez szerintem sokat ki vett a játékosokból .
Beckham jól játszott még sérülten is de le kellett cserélni mert való szinú hogy valami kissebb sérülést össze szedett .
Egy gond van hogy én nem FTP keresztül rakom föl a képet ( Ha jól tudom ) .
Hanem , megtalálom valahol a képet ki lesem az internetes ( pontos ) címét és beillesztem a
ilyet . Én így szoktam csinálni .
Lehet hogy egy kicsit humoros de én így szoktam :)
Remélem hogy tudtam segiteni , ha nem akkor 1000 bocsánat .De tudod hogy mennyit szenvedtem ezért régen hogy betudjak rakni képet én is :)
Különben meg a mai meccsen való szinú hogy szakadni fog az esső .Legalábbis 14 órakkor volt valami élő kapcsolás a Sky Newson és akkor szakadt az eső !