Keresés

Részletes keresés

trizs77 Creative Commons License 2020.02.03 -5 1 130981

Elsüllyedt egy kishajó Mohácson

iho/hajózás

2020.2.1 08:31  

A kikötött jármű léket kapott és víz alá merült.

Senki nem utazott rajta.

Léket kapott és elsüllyedt a Dunában egy üresen álló, pontonhoz kötött kishajó péntek délután Mohácson, a Felső-Dunasor utcánál.

A helyszínre a város hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik búvárok segítségével kezdték meg a kishajó kiemelését – jelenti honlapján a Katasztrófavédelem.

rezgaras Creative Commons License 2020.02.03 0 1 130980

Dani, azért a trolibusz egy más nagyságrend. Ha jól értem, az érintésvédelemmel kapcsolatban leginkább arról lehet szó, hogy a régi, kátrányos vászon szigeteléseket ki kell cserélni. Meg feltehetōleg a motorokat is, bár talán elég újra tekercselni.

A DV vasúti kocsiról Te is tudod, hogy belül teljesen ki lett cserélve. Talán a belső beosztása is.

A kazán rendeletet egyszer magam is olvastam, sajnos nem tudom hol és nincs nagy kedvem az Internetet újra végigbogarászni. De ott a hegesztési technológia előírása elég egyértelmű volt.

A svájci példák érdekesek, de higgyétek el, borzasztó sok pénz ment rájuk. Az egyik modern, kis gőzmozdonyon (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/SBB_Historic_-_19_00_05_18_-_Zahnrad-Dampflokomotive_H_2_3.pdf) azért elég kiábrándítónak találtam, hogy a víztartálytól egy slaugcső vezetett a kazánhoz, golyós csappal (amilyet az OBI-ban is lehet venni). Nyilván az utasok nagy részét nem érdekli.

Előzmény: gumidani (130972)
Ep128 Creative Commons License 2020.02.03 -1 0 130979

Ismét egyetértünk!

smith Creative Commons License 2020.02.02 0 0 130978

OFF

Egy épp a tetszhalálból tér vissza Kemencén.
ON

Előzmény: zjakabfi (130920)
smith Creative Commons License 2020.02.02 0 0 130977

Újabb eresztés?

A toló formára és az előző fuvar résztvevői alapján a PANUS.

Előzmény: izgaga (130976)
izgaga Creative Commons License 2020.02.02 0 2 130976

Ma szürkületkor Szentesnél:A fényviszonyok miatt nem jobbak a képek, készítőjük szerint már nem bírták a toló nevét elolvasni.

KZX003 Creative Commons License 2020.02.02 0 0 130975

Sólyafotók kerültek fel a SZÉCHENYI ISTVÁN kompról a bhkeptar.hu-ra!

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.02.02 -1 0 130974

Hajlok arra, hogy igazat adjak önnek.

gigabursch Creative Commons License 2020.02.02 0 1 130973

Kihagytad a fekete flottát, amit sokan vízügyes hajóknak gondolnak, de valójában BHRT-s hajók.

A Vízügynek összesen(!) 3 db hajója van jelenleg, és mind vízminőség vizsgálati, stb. kutatóhajó.

Előzmény: zjakabfi (130964)
gumidani Creative Commons License 2020.02.02 0 3 130972

A szegecselt kazán körüli vitához adalék.

Sok évvel ezelőtt olvastam hasonló elméleti vitát az МТБ-82 típusú trolibusz felújításával és esetleges üzembe helyezésével kapcsolatban. Ott azzal érveltek egyesek, hogy az 1940-es évekbeli szovjet érintésvédelmi szabályok szerint hitelesen helyreállított járművet nem szabadna napjainkban forgalomba állítani. (elgondolkodtam azon, hogy az a pár millió ember, aki használta ezeket, hogy a fenébe élte túl.)

Az MVP-ben mindenki szívesen nézegeti a DV/SB ABaü 630 számú, „korhűen” helyreállított személykocsit. Azt csak kevesen tudják, hogy a jármű 1903-ban favázas felépítménnyel készült (és nem volt rajta fékezőfülke), most pedig acélvázas.

A BKV „helyreállította” az egyetlen Ikarus 260 típusú trolibuszát. Mivel az eredetit a gondos „megőrzés” eredményeképp megette a rozsda, egy autóbusz kocsiszekrényből kialakítva.

Saját véleményem az, hogy a múzeumban, pl. metszetként, be kell mutatni az eredeti megoldást. Az üzemelésre szánt jármű esetén pedig arra kell törekedni, hogy annak a látványa megfeleljen az eredetinek. A biztonságos használathoz szükséges nem korhű berendezéseket pedig a lehető legkevésbé láthatóan kell elhelyezni.

smith Creative Commons License 2020.02.02 -1 3 130971

Az imént még te ajánlgattad az olvasgatást másnak, most kiderül, neked sem megy? Zjakabfi egy balatoni hajókról írodott cikket linkelt be, arról szólt a beszélgetés.

Nem az a vita tárgya, hogy legyen e ismét gőzhajó a Dunán?

Nem. :-D

Azt a beszélgetés, véleménycsere tárgya, hogy ha lesz ilyen hajó akkor :

- személyszállító sétahajó legyen?

- kabinos hajó legyen?

- álló hajó legyen?

- eredeti gépeit építsék újjá?

- korszerűsítsék a gépészetet a mai kornak megfelelően?

Egyik sem. :-D

Másrészt ha te ismeretlenül álmodozóknak és mániákusnak tartod a beszélgetőtársaid, akkor ugye nem csodálkozol, ha ők is hasonlóan vélekednek rólad?

Ha nem így tesznek, az csak azért van, mert egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.

Előzmény: trizs77 (130970)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.02 -3 1 130970

Na most ezek az itt felsoroltak mind elöregedett korszerűtlen hajók, amik selejtezésre kerülnek?

Ez a kérdés, ezt nem értjük.

A többiekkel ellentétben én kifejezetten színesnek és érdekesnek tartom a hozzászólásidat.

---------------------------------------------------------------------------------------

Nem.

Nem ezek.

Bizonyára a balatoni hajózás is szívesen venne 10 db új hajót.

De ez a mostani beszélgetés nem erről szól.

Inkább arról, hogy a közforgalomból már évekkel, évtizedekkel ezelőtt kikopott gőzhajók közül, melyiket, mennyit, mennyiért újítsanak fel, vagy ha a felújítás már nem lehetséges, építsenek fel újból?

Nem az a vita tárgya, hogy legyen e ismét gőzhajó a Dunán?

Azt a beszélgetés, véleménycsere tárgya, hogy ha lesz ilyen hajó akkor :

- személyszállító sétahajó legyen?

- kabinos hajó legyen?

- álló hajó legyen?

- eredeti gépeit építsék újjá?

- korszerűsítsék a gépészetet a mai kornak megfelelően?

Ebben vannak erős vélemény különbségek.

Nem is velem, hanem szakmán belül.

Itt páran az egyöntetű vélemény nyilvánítás hívei amit én károsnak tartok.

Véleményem szerint minden oldal szabadosan és szabatosan fejtse ki elképzeléseit.

Ami ellen a szó fegyverével általában fellépek, legyen az vasút, hajó, busz vagy repülés az a

Jó lenne ha jó lenne

felfogás mód.

Ez számomra idegen megközelítési forma.

Az álmodozók, mániások elképzelései, a :

- nem tudom miből?

- nem tudom hogyan?

- nem tudom ki?

- nem érdekel, hogy mennyiből?

- nem érdekel, hogy mennyibe kerül majd évente ha egyszer elkészült?

de legyen meg,   vállalhatatlan hozzáállás részemről.

zjakabfi Creative Commons License 2020.02.02 0 0 130969

De hat az messze nem az összes.

Előzmény: Una Vestrum (130965)
Enzo Creative Commons License 2020.02.02 0 3 130968

Nem, nem erre gondoltam.

Konkrét hajónevekre gondoltam, vagy konkrét típusokat ( mint pl. "A moszkvák" vagy valami hasonló). 

Merthogy a Balatonon nincsenek rozsdás hajók, vagy legalábbis nem jellemző, épp ezért érdekelne hogy te melyikekre gondolsz.

Előzmény: trizs77 (130960)
guberavera Creative Commons License 2020.02.02 0 2 130967

Hát ha te mondod!

Előzmény: trizs77 (130966)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.02 -5 1 130966

Miért is terelsz, terelgetsz ismét?

Csak nem azért, mert műszaki ismereteid nem terjednek a felújítás és újjáépítés fogalmai megkülönböztetéséig sem?

------------------------------------------------------------------------------------------

Nem, nem terjednek ki.

Cukrász és cipész OKJ végzettségem lesz.

Arra hajtok.

Csak ülök itt, reszelgetem a körmömet és hülyeségeket beszélek.

Előzmény: smith (130963)
Una Vestrum Creative Commons License 2020.02.02 0 1 130965

ezek az itt felsoroltak mind elöregedett korszerűtlen hajók, amik selejtezesre kerülnek?

Nem. Sajnos valószínűleg azok, amelyeket kihagytál a felsorolásból.

zjakabfi Creative Commons License 2020.02.02 -1 1 130964

A helyzet a következő.

A Bhrt rendelkezik n db hajóval.

Ebből 5 db nosztalgia, ezek maradnak.        

Van 3 45 év körüli katamaran, eből 1 4 éve teljes átalakitason ment át.

Van 2 nagyhajoja, ebból az egyik 14, a masik 8 éves.

Van 4 közepes hajoja, ezek mind felujitottak, a 2. legregibb 17 eve van a cegnél.

Van 4 komp, amikben motorcsre volt 15 eve, az egyik eppen par eve kapott teljes felujitást.

Van 2 db 7 éves gyorshajó.

A maradekot majd mas összeírja, de mar nincs sok...

Na most ezek az itt felsoroltak mind elöregedett korszerűtlen hajók, amik selejtezesre kerülnek?

Ez a kerdes, ezt nem értjük.

A többiekkel ellentetben én kifejezetten szinesnek és erdekesnek tartom a hozaszolasidat.

smith Creative Commons License 2020.02.02 0 1 130963

Az eredeti cikk szövege:
"a már igencsak elöregedett, korszerűtlen vízi járműveken értelmetlen volna költséges felújítást végezni."

Te:

"Nem tudom, de gyanítom azt fejezte ki a 12 szót leíró, hogy véleménye szerint, van egy gazdaságossági elméleti határ, amit átlépve már nagyon nem éri meg újjáépíteni rozsdaboglyákat."

Miért is terelsz, terelgetsz ismét? Csak nem azért, mert műszaki ismereteid nem terjednek a felújítás és újjáépítés fogalmai megkülönböztetéséig sem? De azért oldalnyi litániákat és példabeszédeket írogatsz a semmiről.

Emlékeztetnélek rá, egyszer már beleszaladtál itt a cég vezetőjébe, akinek a jelenleg is érvényes üzemképességi vizsgával és engedélyekkel rendelkező flottáját rozsdaboglyázod úgy, hogy erről semmilyen ismerettel nem rendelkezel.

Ep128 Creative Commons License 2020.02.01 -1 0 130962

Hegesztettre nem fussa, de itt lentebb összefoglalták a lényeget helyettem. Vagyis:

1) A pénz az egyik probléma.

2) A másik meg, hogy nyüszítenek miatta,hogy  a hegesztett nem "autentikus" és akkor az "hamisítvánnyá teszi" a gépet. (MARHASÁG! :-) )

Remélem, idővel a Kossuth -al kapcsolatban (vagy kormányzati igény esetén az "EX" Szőke Tiszánál) rájönnek arra, hogy nem ördögtől való a hegesztett kazán.

Előzmény: Zoltika (130932)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -4 0 130961

Egy műemlék  akkor él, ha használatban van.

És sokkal többet ér egy mai megfeleltetéssel járó kompromisszumokkal felruházott, de használható eszköz, mint egy 1:1 méretarányú makett.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ezzel nagyon egyetértek.

Előzmény: tehtube (130956)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -4 0 130960

Fel tudnád sorolni, hogy szerinted ez a mondat melyik hajókra vonatkozik?

"a már igencsak elöregedett, korszerűtlen vízi járműveken értelmetlen volna költséges felújítást végezni."

--------------------------------------------------------------------------------

ez egy klasszikus eset.

Amikor a magyar tanárnő 2020-ban azzal a kérdéssel fordul az osztályhoz (nebulókhoz), hogy:

....."....Vajh mire gondolt a költő 1861-ben?.........".....

Nem tudom mire gondolt az, aki ezt írta.

De mivel ráérek, meg ez amúgy is egy beszélgető fórum, megpróbálok találgatni.

Jó ?

Nem tudom, de gyanítom azt fejezte ki a 12 szót leíró, hogy véleménye szerint, van egy gazdaságossági elméleti határ, amit átlépve már nagyon nem éri meg Újjáépíteni rozsdaboglyákat.

Ez a határ mindenkinél más és más.

Lehet például olyan nemzeti jelkép (lásd Aurora cirkáló) mely épp azt nem tette meg amitől híres lett, de az adott nemzet tudatába beépült mint a hősi mítosz egyik tárgya.

Ilyen esetben a 100%-os újbóli megépítés, nulláról is indokolt lehet.

Nem tudom mire gondolt a kérdezett sort leíró, de úgy gondolom egy régi hajónál van egy :

1./ - eszmei, nemzet történeti érték. Ha például az adott nemzet tagjainak többsége vmilyen saját    történelem formáló szerepet társít az adott hajóhoz.

2./ - van egy gazdasági értékhatár, ami azt jelenti, hogy a társadalom mekkora összeg ráfordítását nem találja még felháborítónak ha az újjá vagy újra építés szóba kerül,

3./ - s van egy üzemeltetési értékhatár mely arról szól, hogy mennyibe kerül a társadalomnak évente a hajó fenntartása, ha tényleg újra építik?

Így éjfél ezek a találgatások jutottak eszembe kérdésedre.

Erre gondoltál amikor kérdeztél?

Előzmény: Enzo (130955)
Ep128 Creative Commons License 2020.02.01 -1 0 130959

Abszolút egyetértek!

Előzmény: tehtube (130945)
Ep128 Creative Commons License 2020.02.01 -1 0 130958

Vissza lehet alakítani... ;-) Szándék, akarat kérdése... (Lenne.)

Előzmény: tehtube (130944)
névtelen Creative Commons License 2020.02.01 0 0 130957
tehtube Creative Commons License 2020.02.01 0 1 130956

Nem olyan ördögtől való csillagászati összeg egy gyorsan felfűthető rendes kazán.

Itt a nemrég újjáépített svájci NEUCHATEL az olasz PATRIA amerikai NATCHEZ az orosz K.M. STANYUKOVICH, brazil BENJAMIM GUIMARAES kazánja

Nem értem, mi célt szolgál más szavainak a kiforgatása?

"Előtte azért szóljunk a világ majd 200 országának, hogy hozzánk utalják kb. 170 évig a megtakarításaikat és akkor mi is annyi gőzös hajót üzemeltetünk mint ma Svájc"

Ilyet sem én, se más nem írt. Itt egy, max 2 hajó rendbetételéről van szó, melyből az egyik egész tűrhető állapotú. Svájcban 15 menetrendszerinti lapátos gőzhajó üzemel, de vannak még csavargőzösök is!

A modern kazán egyszerűen kikerülhetetlen az elfogadhatóan gazdaságos üzemhez. Drága, de egy ilyen projektben nem horror, vannak jó kazánkészítő cégek. Legközelebb hozzánk Zürich van, érdemes tanulmányútra elmenni, tökéletes kikapcsolódás és pazar tanulságos szórakozás. Áprilistól októberig napi 1-2-3× végigjárják az egész tavat! Gyorsan felfűtenek, műszak végén villámgyorsan leállnak. Szerintem 5-6 ember elviszi az egész Kossuth-Petőfi méretű hajót. Ok, állóvízben egyszerűbb. A lényeg, nem olyan egetverő összeg, mint amelyet az idézett hisztérikus hozzászólás sejtetni enged. 

Csak hogy legyen egy kivétel is, a svédek újból megépítették a rövid életű ERIK NORDEVALL gőzösüket. Fatestű. Leöntötték az ingás gőzgépet és összeszegecselték a kazánt. Ez hagyománytisztelet. Nagyon szép, de inkább hobbi.

Egy műemlék (pl. a Lánchíd) akkor él, ha használatban van. És sokkal többet ér egy mai megfeleltetéssel járó kompromisszumokkal felruházott, de használható eszköz, mint egy 1:1 méretarányú makett.

Előzmény: trizs77 (130946)
Enzo Creative Commons License 2020.02.01 0 4 130955

Fel tudnád sorolni, hogy szerinted ez a mondat melyik hajókra vonatkozik?

Konkrétan, név szerint. Vagy tipus szerint. Nem úgy általánosságban, meg így-úgy, hanem konkrétan szerinted melyikek? És esetleg miért azok?

Előzmény: trizs77 (130934)
edesviz Creative Commons License 2020.02.01 0 2 130954

Emlékeim szerint egy időközben dizelre átalakított svájci talán genfi tavi hajó olyan vadonatúj gőz meghajtást kapott, ahol nem kell külön gépész. Minden be van műszerezve, automatizálva, felügyeli a hajó vezető. A felfűtésbe pedig parti elektromos gőzfejlesztő segít. Azaz mire kevesebb szolgálati idővel kell számolni a hajó üzemeltetésére.  Ez náluk fontos költség csökkentés.

gepesz Creative Commons License 2020.02.01 0 0 130953
vikilana Creative Commons License 2020.02.01 0 6 130952

…. a Szentendrei ágon is, amerre tudtommal sosem ment kétkéményes.

1966-ban vagy előtte történt az alábbi eset, ami biztos, hogy nyári vasárnap este:

A TAHI csinálta a surányi járatot és egyszerre hagytuk el a Szentendrei szigetet a kiságból érkező (esztergomi járat vagy kisegítő) FELSZABADULÁSSAL.

Természetesen mindkét hajó full. dugig szokás szerint, nagyon nem volt mindegy melyik hajó fordít elsőnek a Bem téren. A Tahi kérte a túlerőt,

csodálatos géphang, remegés, sebességnövekedés. A Dulás vette a lapot és következett életem egyik nagy élménye, látni ahogy az a gyönyörű hajó láthatóan megugrott és szépen lehagyta a kisöccsét. Mind a két hajón, no meg Római parton tartózkodóknak tetszett a látvány. A kis szórakoztató erőfitogtatás után, a Tahival megvártuk amíg kiszállítanak és elhagyják a Bem teret :-)  Nem ma volt...…...

Előzmény: tehtube (130945)
révész64á Creative Commons License 2020.02.01 -1 2 130951

Balaton régi képeken

gigabursch Creative Commons License 2020.02.01 0 1 130950

Az erre hivatott - hazai - hatóságok nyalják fényesebbre emésztőcsatornám hátulsó izmos zárokapujának környezetét.

A sajátjukba meg egy tisztességes csődőr merev nemiszervét kívánom, legalább naponta 4 × 0,5 óra időtartamban, három hónapon keresztül, de nyúl intenzitásnak megfelelő rezonanciával. Teljes amplitúdóval!

1.) A mai biztonsági/környezetvédelmi/stb előírásokat nagy eséllyel egy szegecselt kazánnal nem lehet megoldani (mondom ezt full laikusként kazánológiai kérdéskörben, pusztán műszaki ismeretek alapján).

2.) Értelemszerűen szedjék le az összes OT-s rendszámot az összes öreg benzines gépjárműről, mert az ólom-TE adalék pótadalékozása még csak-csak szo-szo, de az E10 óta azok a műanyag és fém alkatrészek a szakemberek szerint garantáltam tönkremennek, tehát néhány méter gumi- és acélcső, pár membrán és acéltank mehet a levesbe, mert az állam az üzemanyagszabványt megváltoztatta. Tehát ebből kifolyólag az összes OT-s rendszámot - hamisítás/eltérés/kitudjami okán - le kell szedni, hiszen érvénytelen a rendszer

Szóval el kéne merengeni, hogy gőzt fejleszteni kazánon kívül mivel lehet reálisan? Kazánnal. Naperőmávet csak nem tud magával vinni a hajó, a kiégett nukleáris fűtőelemek remanens hőjének ezirányú felhasználása meg egyelőre drágább, mint a hulladék eltemetése (forrás: különböző, nukleáris kérdésekben észosztó blogokon @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll (https://blog.hu/user/1117506/tab/activity), ill. @Mentolosh Lecsó, később @Mentroros Lecsó) 

Innentől kezdve egyértelmű, hogy marad a hegesztett kazán verzió.

Már csak az üzemanyag a kérdés.

Nálam nem az ördögtől való, hogy ne kormoljanak, sőt(!), ha van rá technológia miattam a kazán fűtés kondenzációs gázkazánnal (már ha megoldható) is mehet. HA megoldható, akkor VÉGTELEN ELŐNYE, hogy a kondenzátum rögtön alkalmas a gőzüzemhez, hiszen tiszta és lágy víz.

Szóval az illetékes elvtársaknak már ki kéne venni a fejüket egymás valagából és fel kéne ébredniük, hogy ezen hajók felélesztéséhez kénytelenek egyes műszaki kérdésekben 100 évet előre lépni. S a hajó mégis eredetinek lesz tekinthető.

Pláne, hogy hadihajók kapcsán olvastam (II. VH-s amerikai Standard osztályú csatahajók), hogy a kazánok úgy évente mentek a MÉH-be, mert elhasználódtak. Drága és kopó alkatrész egyben.

Amikor a szartartályos kérdésemet feltettem, akkor úgy azért elmerengtem benne, hogy azért sokmindent elhiszek a hülye, buta, ostoba, tanulatlan és önpusztító svájciakról, de nem gondolnám, hogy azokon a gőzősökön nincs szartartály (pedig új korukban biztos nem volt), de azt se, hogy nincs rajtuk radar sem. Pedig az qrvára nem autentikus. Meg az AIS sem, sőt talán a led és xenon izzók sem. Pedig van rajtuk...

Előzmény: Zoltika (130949)
Zoltika Creative Commons License 2020.02.01 0 2 130949

A szegecselt/hegesztett kazán kérdésének háttere - amiről az olvtársak a hozzászólások alapján vsz. nem tudtak - hogy tizensok éve egy gőzmozdony új, hegesztett kazánnal való feltámasztását a pénz rendelkezésre állása ellenére azért utasították el az illetékesek, mert a hegesztett kazánnal a mozdony már "nem lett volna hiteles".

Hogy az EU olyan rendelkezést hozott volna, hogy nem szabad szegecselt kazánt készíteni, erősen kétlem. Ez inkább olyan propaganda-vélelem lehet, minthogy betiltották a mákot, meg csak egyformán görbülő uborkákat szabad forgalomba hozni.

A szegecselt szerkezetek elkészítése ma már a rendkívül nagy élőmunka igény és az ehhez szükséges, mára már elveszett munkakultúra miatt elképzelhetetlen. Pontosabban: nagyon is elképzelhető - de a megvalósítás a költségek miatt a képzelet világában marad. Ha gőzhajó, vagy gőzmozdony számára új kazánt készítenek, az egyedi kazán lenne, teljesen új konstrukció, amit természetesen méretezni, engedélyeztetni, stb. kell. A szegecselt szerkezet méretezése nem mágia (200 éven keresztül folyamatosan gyakorolták); én annakidején még tanultam.

Azt már viszont el tudom képzelni, hogy egy lelkes valaki beleássa magát, és leméretezi, legyártatja a szegecselt kazánt - az erre hivatott hatóság viszont már nem fogja a rutintől eltérő szerkezetet engedélyezni, mert az ehhez szükséges többlet szellemi munkát nem hajlandó a feladatba beletenni. Elég jellemző hazai hozzáállás, hogy az engedélyező hatóságok valójában csak pénzbehajtó szervezetként működnék, és a legegyszerűbb munkával legfeljebb csak a bizonyos szabványoknak való megfelelés/meg nem felelés kérdését hajlandóak eldönteni.

Abban viszont biztos vagyok, hogy az EU-ban szegecselt nyomástartó szerkezetekre nincsen már érvényes szabvány.

Ez azonban a legyártásnak, engedélyeztetésnek, üzemeltetésnek még nem elvi akadálya.

Előzmény: rezgaras (130948)
rezgaras Creative Commons License 2020.02.01 0 1 130948

Az EU-ban nem szabad új, szegecsel kazánt készíteni. Ezért szokták a régi kazán ;egalább egy tenyérnyi darabját megtartani és az "újba" beépíteni. Akkor nem új, hanem felújítás.

A hegesztett kazánt egész másképp kell méretezni, más anyagokból építeni, vagyis mindenképpen egy teljesen új konstrukció (persze meg is kell tervezni, jóváhagyatni, vizsgáztatni, stb.) Legalábbis ezeket szűrtem le korábbi fórum-vitákból.

trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -7 0 130947

Szépen terjedt a neten az egyik remekműve, amit elvtársi szakértőként írt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

1./ Ha terjed akkor annak örülök.

2./ Azok az elvtársak akkor nem voltak az elvtársaim.

Ma sem azok.

Abban viszont igazad van, hogy azok az elvtársak akik annak a szösszenetnek a megírására 2009-ben felkértek, ma már kb. 10 éve hatalmon vannak.

Előzmény: jakyg (130941)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -5 1 130946

Továbbra is szerintem a svájci példa amit szem előtt kellene tartanunk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Előtte azért szóljunk a világ majd 200 országának, hogy hozzánk utalják kb. 170 évig a megtakarításaikat és akkor mi is annyi gőzös hajót üzemeltetünk mint ma Svájc.

Előzmény: tehtube (130942)
tehtube Creative Commons License 2020.02.01 0 2 130945

Csak egy laikus elmélkedés, elnézést kérek. Mi lehet talán a legcélszerűbb, leggazdaságosabb, leghatékonyabb megoldás?

1, A KOSSUTH valóban a legolcsóbban üzembehelyezhető lenne. Ráadásul van egy előnye, szélesebb, laposabb teknő. Merülése legtöbbször elegendő a Szentendrei ágon is, amerre tudtommal sosem ment kétkéményes.

2, A DULÁS meg átvehetné a KOSSUTh helyét múzeumi állóhajóként. Nagyobb is, elegánsabb is, látványosabb is.

tehtube Creative Commons License 2020.02.01 0 0 130944

Csak volt nem végzetes probléma. Azóta kioperálták a kazánját és bedobozolták a lapátoskerekek helyét. Kellett valamilyen helynek. :-(

Ilyen képet már nem lehet lőni. 

Előzmény: Ep128 (130930)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.02.01 -1 0 130943

Akkor talán vegyük át onnan a jó példákat...

Ami pedig a többit illeti: mi lenne, ha nem egymást szidná mindenki, hanem azon törnék a fejüket, hogy mink van, abból mit lehet csinálni, és ennek érdekében csatornáznák be az energiákat?

Maradtam tisztelettel.

Előzmény: tehtube (130942)
tehtube Creative Commons License 2020.02.01 0 0 130942

Ide ez OFF, nem vagyok benne szakértő, de egyből beugrik a nagycenki, királyréti, a két Széchenyi hegyi, a 3 vasúttörténeti parki. El tudom képzelni hogy Istvántelken is megbújik 1-2. http://iho.hu/hir/amikor-meg-komolyan-gondoltak-a-kisvasutak-megmenteset-180422

ON http://www.paddlesteamers.info/PaddleSteamerList.htm

Továbbra is szerintem a svájci példa amit szem előtt kellene tartanunk. Nyilván a pokolba kívánnák a budapesti turista sétahajóztatók.

De van közelebb. Prágában 3 közül lehet válogatni, Drezdában meg kilencből!!!

Előzmény: Mlle. Grenelle (130912)
jakyg Creative Commons License 2020.02.01 -1 1 130941

Nem hinném, hogy szégyenli. Szépen terjedt a neten az egyik remekműve, amit elvtársi szakértőként írt.

Előzmény: smith (130940)
smith Creative Commons License 2020.02.01 0 0 130940

Elvtárs? Nono, csak óvatosan az elütésekkel :-)

Előzmény: jakyg (130939)
jakyg Creative Commons License 2020.02.01 0 5 130939

Azért az elvtárs folyamatosan nyomja a csapatára jellemző sunyi propagandát is, megspékelve az ezoterikus fészbuk igazságok színvonalát idéző bölcsességeivel.

Előzmény: smith (130938)
smith Creative Commons License 2020.02.01 -1 4 130938

Kell egy józan hang is a sok elvarázsolt közé.
Ez lennél te? Na ne röhögtess. :-D

A cikkel kapcsolatban érdemben semmi, csak a személyeskedés megy csípőből.
Józanul.

Ja, és az enter gomb felesleges nyomkodásától, a sormintáidtól és a pirossal kiabálástól nem lesz sem hihetőbb, sem érthetőbb s pláne meggyőzőbb az álláspontod, viszont széttúrod vele a topicot.

Előzmény: trizs77 (130937)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -8 1 130937

Kell egy józan hang is a sok elvarázsolt közé.

Az elvarázsoltak, álmodozók, mániások meg csak mínuszolgassanak.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Az olvasás nem olyan nehéz dolog (bár mint látom nálad az) mint elsőre hiszed.

Ha figyelmesen olvasnál (nem olvasol figyelmesen) akkor láthattad volna, hogy a hozzászólásaim 90%-ban leírtam, hogy NINCS ellenemre bármelyik gőzhajó újjáépítése vagy kormány általi üzemeltetése.

Ne légy ennyire slendrián.

Szép napot Neked !

Előzmény: smith (130936)
smith Creative Commons License 2020.02.01 -1 3 130936

"A hajónak nincsen kora, csak állapota"
Te folyamatosan bizonyítod, hogy ezt (sem) érted a hajózással kapcsolatban.

Előzmény: trizs77 (130934)
trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -6 1 130935

Mindegy.

A gőzgépek (legyen az mozdony, présgép, arató masina, vagy hajó) üzemeltetése :

- drága,

- munkaerő igényes,

- nem létező alkatrész függő, (mindent le lehet hozzá gyártatni, aranyárban)

Nem véletlenül váltották le a XX:század második felében az ilyen eszközöket, az őket követő, korszerűbb, olcsóbban, kevesebb emberrel üzemeltethető új, újabb mozdonyok, hajók, gépek.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tehát ha van egy politikai akarat ilyen dolog üzemeltetésére akkor a körítést majd a muzeológusok megírják hozzá.

Onnantól csak pénz kérdése az ügy.

Egyben biztos vagyok:

Ha a politika pénzt ad ilyen hajó helyreállítására és éves üzemeltetésére, akkor a hajót igénybe vevő utasok kevesebb mint 0,001% fogja megkérdezni, hogy kazán szegecselt vagy hegesztett ?

trizs77 Creative Commons License 2020.02.01 -8 1 130934

És ez a szakember?

Milyen lehet akkor egy kontár balfék?

-------------------------------------------------------------------------------------------

Attól szak-ember, hogy megtudja különböztetni a célt az odavezető út költségeitől.

Míg a laikus a maga hurráoptimista lelkesedésével csak a csinálják meg-t tudja harsogni, és ha számokat lát akkor szédülés fogja el és olyan rosszul lesz, hogy mentőt kell hozzá hívni.

Előzmény: smith (130928)
gigabursch Creative Commons License 2020.02.01 0 1 130933

Tehát akkor az, hogy maga a kazánkérdés az egész kérdés veleje, akkor adott.

Replika esetében édesmindegy, milyen a kazán, csak jó legyen.

(Teljesítmény, emisszió, fűtőanyag, stb.)

Értelemszeráen a fedélzeti segédüzemet is ezzel kell összhangba hozni. => Turbó-elektromos rendszer.

Utángyártott kazán esetében (Kossuth, Petőfi, Bakony) szerintem a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy hegesztett-e a kazán. A lemezelést sem szegecselt lemezekkel javítják. Akkor ezen a kérdésen felesleges rágódni. 

Zoltika Creative Commons License 2020.02.01 -1 1 130932

Vajon szegecselt replika kazánra nem futja, vagy hegesztettre?

Szvsz.az elsőt ha vállalja is valaki, legfeljebb csak horror áron. A második nem horror, bár a nosztalgia üzemvitel mellett soha meg nem térülő beruházás. Egy kisebb vároka stadionjának gyepfűtéséből az összes szobormozdony vadonatúj hegesztett kazánt kaphatna.

Előzmény: Ep128 (130931)
Ep128 Creative Commons License 2020.02.01 -1 2 130931

Készülget a 424-009 is. Aztán van még üzemképes, ami "csökkentett módban" az és csak a Vasúttörpéneti Parkon belül mocoroghat. (Szinte mindnél (és a szobormozdonyoknál is) ugyanaz a probléma: Kazán, kazán, kazán... A többi gubancuk általában kisebb-nagyobb ráfordításokkal helyrehozható volna. De neki sem állnak, mert kazánra "nem fussa".)

Előzmény: trizs77 (130915)
Ep128 Creative Commons License 2020.02.01 -1 0 130930

Az nem végzetes probléma... :-) Könnyebben megoldható, mint az új kazán.

Előzmény: tehtube (130908)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.31 -1 0 130929

Remélem, nem vágtok hozzám semmit, de ez egy gyönyörű hajó volt...

Előzmény: M(a)ukita-ta (130922)
smith Creative Commons License 2020.01.31 -2 1 130928

"Sólyatérben telelnek"

Aha, hol máshol... :-D

"így a szakemberek úgy látják, a már igencsak elöregedett, korszerűtlen vízi járműveken értelmetlen volna költséges felújítást végezni"

Helyes! Szórjuk ki a nosztalgiaflottát! Ja, ne.
És ez a szakember? Milyen lehet akkor egy kontár balfék?

folytatódik a Kisfaludy komp felújításának második üteme

Khmmm...

Aztán lejjebb csak kiderül, hogy a nosztalgiaflotta MARAD.
De akkor mit fognak kiszórni? A kéttestűeket? Az oroszokat? A törököt? A svájcit?
Dehogy. Az igásló vízibuszokat. Hogy aztán nem marad a kisforgalmú járatokra egyetlen ésszerű méretű hajó sem? Kit érdekel? Majd kukázzuk a járatot is.
Ostobenkó.

Előzmény: zjakabfi (130926)
zjakabfi Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130927

13 éve cseréltek.☺

Előzmény: zjakabfi (130926)
zjakabfi Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130926

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/mar-tervezik-az-uj-balatoni-hajokat-7726442/

Gépcsere a Szechenyiben vagy valaki félreértett valamit?

13éve cserepeltek, előtte 33 évet bírt az Skl. 

gumidani Creative Commons License 2020.01.31 0 1 130925

Arról nem írnak, hogy hány fő dolgozott ott. Az sem derül ki, hogy a "pontonhíd alatt mekkora szerkezetre kell gondolni. A negyedéveként egy ilyesmi _

megépítése azért nem nagy csoda.

Előzmény: trizs77 (130924)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.31 -6 0 130924

Ha ma gyártana egy kisvállalkozás ennyi mindent egy év alatt, jövő év március 15-én a tulaj megkapná a naaaaagy érdemkeresztet a lombokkal+kardokkal+gyémántokkal.

Előzmény: gumidani (130923)
gumidani Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130923

"1959-ben gyártottak 4 db pontonhídat, 4 db 30 személyes átkelőhajót"

Név szerint?

Előzmény: Tomcat55 (130917)
M(a)ukita-ta Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130922
gigabursch Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130921

HIÁNYPÓTLÓ

Ráadásul épp - ha jól emlékszem - én linkeltem be egy oldalt, amin ez az úszó öntözőhajó látszik.

Most persze az istennek se találom.

zjakabfi Creative Commons License 2020.01.31 0 3 130920

Így elsőre 8, ami tudtommal megy, vagy nincs ki vagy leállítva.

Bp2

Csömöder

Debrecen

Gemenc

Mátra

Nagycenk

Szilvasvarad

Kiralyrét?

Előzmény: FOMA (130918)
gepesz Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130919

Kösz!

FOMA Creative Commons License 2020.01.31 0 2 130918

Mármint normál nyomközűből van három (de inkább négy, csak a 242 001 egyéb okokból nem igen fog már közlekedni). A kisvasútaknál is van néhány üzemképes gőzös, de hogy pontosan mennyi, azt nem tudom.

Előzmény: trizs77 (130910)
Tomcat55 Creative Commons License 2020.01.31 -1 3 130917

Egy kis örökzöld frissítés... Helyi kutatásból pár információ:

Mohácsi Gép-és Fémgyár Hajóépítő Részleg 1959-1964 Az 1963-as évvel bezárólag a vállalatnak mûködött egy hajóépítõ részlege is, ahol kishajókat, dunai kompokat, és úszóházakat gyártottak.Javítottak, átépítettek kishajókat, készítettek pontonokat, hajóbejárókat is. 1959-ben gyártottak 4 db pontonhídat, 4 db 30 személyes átkelőhajót, 1960-ban két Mohács 130 típusú vízibuszt-Iluska, János Vitéz-,4 db kikötőpontont és 9 db mentőcsónakot. 1961-ben készült el a harmadik vízibusz-ez volt a Piroska-,majd 1961-1962 az Attila hajó átépítésére került sor. 1962-ben lett legyártva a Szabadság úszóház, amit egy évvel később -1963-ban-követett a Béke úszóház, mindkettő Szegedre került.1963-ban felújították az Ilonka nevű hajót Mohács tanácsának megrendelésére, a Mahajosz Ságvári Endre kotrógépét, a paksiak Katikám kisvontatóját, a Bajai Vízügyi Igazgatóság 220 sz. 190 tonnás uszályát. Paksi megrendelésre készült a Vásárhelyi Pál nevű strandhajó és úszó öntözőmű is készült a Felsőszentmártoni Tsz számára. Az utolsó jelentősebb munka a Gyöngy nevű kishajó javítása volt, ez 1964-ben történt, ezután megszűnt a hajórészleg működése. 1960-1961-ben Burján Ervin volt a hajós részleg vezetője.
Jogutód:
Mohácsi Vasöntöde Ipari és Kereskedelmi Kft

Mindjárt kitűnik ebből, hogy az Iluska nem 1955-ben készült (Hajóregiszter), és "csak" 88 LE volt az egy motorban.A másik észrevételem-sajnos-, hogy a Gyöngy nem Mohácson készült, javításon volt csak itt.

Viszont felmerültek kérdések is: az egyik régi újságcikkben szerepel egy Kanda nevű (Mohács-sziget része) 40 személyes kishajó neve, egy másik cikkben pedig a Vásárhelyi Pál nevű strandhajó (paksi megrendelésre)-ezekről tudni-e valamit?

Egy újságkép és egy cikk vezérmondata az egyidőben (1960. december 14 szerda) vízre bocsájtott két vízibuszról:

Dunántúli Napló 1960. november 29

János vitéz és Iluska, a Mohácsi Gépgyár újszülötte

Dunántúli Napló 1961. május 13

gigabursch Creative Commons License 2020.01.31 0 1 130916

Szándék, akarat és kitartás.

Előzmény: trizs77 (130914)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.31 -4 0 130915

OFF

Listáról beszélni barokkos túlzás 3 db-nál.

- 424-247 pakurás

- 204 (220) Annamari,

- 109 109 Déli vasút,

Az üzemképesség esetleges,

Szezonban igyekeznek 1-2 db-t üzemkészen tartani

ON

Előzmény: Mlle. Grenelle (130912)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.31 -3 0 130914

Ehhez ugyanaz a három dolog kell mint a háborúhoz.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130913)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.31 -2 0 130913

Akkor mi a cél velük?

Hogy egy kupacban csámcsogjon rajtuk a rozsda az ég alatt? És hogy megmutassák a nagyközönségnek, mi volt régen a magyar vasúton - de nem egy múzeumi színvonalon?

Félre ne értsd, nagyra értékelem a leletmentő tevékenységet - de ezek a műszaki emlékek többet érdemelnének.

Előzmény: Zolcsi67 (130911)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.31 -2 0 130912

Összesen van három üzemképes gőzmozdony Magyarországon?

Esetleg van róluk egy lista?

Előzmény: trizs77 (130910)
Zolcsi67 Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130911

Egy sem, nem is az volt a cél.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130905)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.31 -4 0 130910

3 db

tehtube Creative Commons License 2020.01.31 -1 0 130909

Van elég. Hajóból nincs elég.

tehtube Creative Commons License 2020.01.31 0 0 130908

Több vezérlő tolattyú rúd pl a padlón volt.

Előzmény: Ep128 (130907)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.31 -1 0 130907

Miért nem...?

(Mondjuk (hozzá hasonlóan) a KOSSUTH is "csak" új kazánra vár, más nagyobb hiányossága tudtommal nincs.)

Előzmény: tehtube (130904)
Enzo Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130906

Ebbe véletlenül botlottam bele, szerintem lenyűgöző:

http://www.shipmodell.com/index_files/SHIPMODELL_SOPRON.htm

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -1 0 130905

Jártam a Vasúttörténeti Parkban.

Az egy hihetetlen roncstelep.

Kíváncsi lennék, hány gőzmozdony üzemképes a kétségtelenül impozáns, de a szabad ég alatt velünk pusztuló flottájukból...

Előzmény: tehtube (130903)
tehtube Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130904

Hozzátenném még a Baknyot. Csak a kazánját operálták ki. Sajnos. Emléxem, egyszer még volt egy vizsgálódás, hátha egy pici alapjáratra be lehetne röffenteni, de sajnos nem.

Előzmény: gigabursch (130895)
tehtube Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130903

Angliában, Bristolban nagyon, de nagyon hasonló módon rekonstruálták a Medway Queen-t. Sok fődarab felhasználásával újból megépítették a szegecselt hajótestet is. 

Aztán elvontatták a parthoz állóhajónak. A szegecselt hajótest miatt csak 12 főre kapott engedélyt!!! Szerintem óriási hiba volt. 

A Natchez gőzhajót 1975-ben építették. A gépe azonban 1914-es. Nem az ördögtől származik a megoldás.

Egy rozsdás gőzmozdony is elég satnya, döglött látvány Budakeszin, vagy Almádiban a park működő gépeihez képest. Szóval szerintem egy eredeti megjelenéshez hasonló, de műszakilag részleteiben modernizált üzemszerű használatra alkalmas hajó nagyságrendekkel magasabb értéket képvisel. Jobb lenne mint egy túlméretezett vitrintárgy ami több a semminél, de nem az igazi. 

Előzmény: Mlle. Grenelle (130893)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -1 0 130902

Részemről rendben. 🙂

Előzmény: RhB (130901)
RhB Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130901

Maradjunk a Gré-nél. :D

Előzmény: Mlle. Grenelle (130898)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130900

Igazán kedves Öntől, uram.

Előzmény: gepesz (130899)
gepesz Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130899

Ennek a Gizinek felajánlok "

Bocsánat érte. A felajánlás névtől függetlenül él. + egy kisérő.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130898)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -1 0 130898

Nem Gizinek hívnak, Kriszti v'ok.

Előzmény: gepesz (130896)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -1 1 130897

Legyen úgy, ahogy mondod.

Legfeljebb nem használjuk semmi "hasznosra", múzeumhajó lesz, olyan élő múzeum, ami időnként el is indul rövidebb távokra a Dunán - megidézve egy letűnt kort.

gepesz Creative Commons License 2020.01.30 0 1 130896

Csak belepofázok.

Csepegtető kövem van egy vadi új. Befogta a nejem virágtartónak. :-)

Még a múzeumba küldést is alig akarja megengedni. De a restaurált hajó ivóvíz ellátására kiharcolom tőle.

De csak akkor, ha légkondi nem lesz azon a hajón, valamint szócsövön adja parancsokat a főnök.

Rádió, AIS, radar se legyen. :-))

Ennek a Gizinek felajánlok egy ingyenjegyet a SELLŐ-re. Tokaj - Szolnok viszonylatra a tavasszal. Csak látnia kéne egy hajót és a működését.

gigabursch Creative Commons License 2020.01.30 0 3 130895

Tehát akkor legyen benne szartartály nélküli, vödöröblítésű, szélszellőztetésű klotyó.

Mert az az eredeti.

Hűtők nélküli konyha, csöpögőből ivóvíz, ki tudja milyen áramrendszer és természetesen az összes többi hasonló kérdés is.

Ne szakadjunk már el a valóságtól.

A Kossuth heéyrehozható.

A Petőfi restaurálható.

A Szőke Tisza legfeljebb replikaként (ennek megfelelő bővített/átalakított funkcióval) építhető meg. 

Nem szégyen a replika, sőt hasznos.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130894)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -1 1 130894

Mit restaurálunk?

Egy öreg hajót.

Úgy, mint egy régi kastélyt. 

Ha a falépcső elkorhadt, vagy megette a szú, nem tudunk vele mit csinálni, kidobjuk és újragyártatjuk, pontosan olyanra, mint az eredeti volt.

És így tovább.

Hogy ez restaurálás-e, vagy rekonstrukció, azon lehet vitatkozni.

Ne replikát építsünk, főleg ne olyat, ami itt-ott-amott más, mint az eredeti volt.

Építsük meg ugyanolyanra, mint a gyártáskori állapota volt, és ne azon gondolkodjunk, hogy miért nem lehet - a kihívások azért vannak, hogy leküzdjük őket.

Valóban?

Van üzem-, és úszóképes muzeális gőzhajónk?

Melyik az?

Előzmény: gepesz (130892)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -1 1 130893

Egyedi felmentést ez alól - éppen a korhű helyreállításra hivatkozva - szerintem lehetne kérni.

Amúgy tudtommal egy ilyen van, a pótkocsis busz, amely a pótkocsin nem szállíthat utasokat.

Előzmény: trizs77 (130891)
gepesz Creative Commons License 2020.01.30 0 1 130892

Mit restaurálsz? :-)))

Majd térjünk vissza egy év múlva a dologra. Hacsak nem lesz valami látványos eredmény ezt a témát elengedem.

ITT ÍRTAM

Talán replika és csak valami látvány lapátkerekekkel. Még az üzemeltetése is kemény feladat lenne. A széntároló elveszi a helyet. A szenelés parti műszaki problémáinak a megoldása sem lenne kis feladat. A gőzgép üzemeltetési engedélye is kétséges.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Közlekedési Múzeumnak van úszó gőzhajója.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130886)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.30 -8 3 130891

Tájékoztatás a Mindent az eredeti, korhű állapotra állítsunk vissza elmélet híveinek.

Egyre több olyan helyreállított/újjá épített közlekedési emlék van Európában, mellyel bár eredeti felhasználási területük a személyszállítás volt, ma személyt szállítani tilos.

Magyarországon ez az utóbbi 5 évben az újjáépített korhű autóbuszokat érintette, érinti.

Mivel azokból maradt 1-1 rozsdaboglya példány, sok munkával több pénzből mint egy új busz újjáépítik, majd a műszaki vizsgán átmegy korlátozással.

Közúti forgalomban részt vehet, Vmax 60 km/h de személyt nem szállíthat.

Így az ünnepi felvonulásokon ott van, utasok nélkül.

Tehát ha a Szőke Tiszát korhűen újjáépítik könnyen előfordulhat, hogy közlekedési engedélye csak üres le-fel hajózgatásra lesz érvényes.

gumidani Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130890

"Mindíg azon az állásponton voltam, hogy sokkal könnyebb és olcsóbb az utolsó állapotban megmenteni, mint 20 év múlva, emlékekből, tervrajzokból,  a semmiből újra megépíteni."

Tegnap ezt fogalmazgattam és azon rágódtam, hogy kb. 20 évet állt használatlanul és gondozatlanul az öbölben. Ha nem is jutott volna pénz a működőképesség helyreállítására, de az állagmegóvásra kellett volna.

Megszoktam már, de nem szeretem azt a titkolózást ami hajós berkekben egyes vállalkozásokat körülvesz. Felfogom azt, hogy ennek vannak okai, de akkor is károsnak tartom.

Nagyon tetszene egy működő magyar gőzhajót látnom a Dinán. Biztos vagyok benne, hogy nem fogok. Kormányzati luxushajót elleneznék, kabinosként pedig elképzelhetetlennek tartom a gazdaságos működést. Szerényebb célként a parton való bemutathatóságra való helyreállítást javallom. Esetleg a budapesti Deák tér alatti múzeumban álló motorkocsihoz hasonlóan, egyes részleteit a gyártáskori, másokat az utolsó üzem szerinti formában kialakítva. Nem lenne példa nélküli a dolog.

RIESA Oderbergben (D)

Előzmény: trizs77 (130888)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130889

Nem tudom kihagyni:

Csak mert megy itt a milliókkal dobálódzás

0:20-tól

https://www.youtube.com/watch?v=5sYm8gI12ow

trizs77 Creative Commons License 2020.01.30 -5 3 130888

Ep128 és HG. olvtársaknak.

Egyetértek.

Más közlekedési alágazat járműveinek megmentése tárgyában eredménytelen és sikertelen harcot vívtam 1975-1985 között a kormányzattal, a Közlekedési Múzeummal.

Nem rövidet.

Sokan fogadtak.

Mert akaratos voltam.

Egyszer még Lázár György is.

15 percet kaptam.

Semmi eredmény.

Mindíg azon az állásponton voltam, hogy sokkal könnyebb és olcsóbb az utolsó állapotban megmenteni, mint 20 év múlva, emlékekből, tervrajzokból,  a semmiből újra megépíteni.

A Szőke Tisza ügyében nem a főgépekben gondolkodom, hanem abban, hogy hajóban lévő, sok-sok kézi munkával készített fa korlátot és lépcsőt, ma mennyiért csinálnák meg újra, minőségi faanyagokból, restaurátor vállalkozók?

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 -5 0 130887

Az 75 milliárd, ha jól számolok.

Kapják meg.

Stadion már úgyis van elég, lesznek felszabaduló források.

Előzmény: trizs77 (130874)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130886

Így legyen.

De akkor minden paraméterében gyártáskori állapotára/kinézetére legyen restaurálva.

Előzmény: HG. (130885)
HG. Creative Commons License 2020.01.30 -1 5 130885

Pár éve, mikor a hajó még egy darabban volt (felépítmény + tok + vonó, stb.), készült rá szakmai felújítási költségvetés.

Kis kerekítéssel 1 Mrd jött ki.

A szűken vett MŰKÖDTETÉSE nyereséges lehetett volna, de a tőke MEGTÉRÜLÉSE piaci alapon sosem lett volna biztosítható.

Így pályázati forrást kerestek, majdnem találtak, de nem találtak.

________

Történt, ami történt, és eltelt jó pár év, drágább lett az acél, a lakatosmunka, miegymás.

Most 2 Mrd-ra taksálják ezt a de facto újjáépítéssel felérő "felújítást".

Mármint piaci alapon.

Ha elfogadjuk 20-30%-nak* az alkotmányos lenyúlási együtthatót, akkor is 2,5-3 Mrd.

Az nem 15 Mrd.

2-3 Mrd-t azért szokás ma ide oda dobálni. Dobhatnak akár ide is.

(*OFF én nem fogadom el, de ezt most hagyjuk)

_________

Végül is mindegy, mennyi Mrd, 1-15, sosem hozza vissza.

Vagy dobnak, vagy nem dobnak. Ha dobnak, akkor már csak az a kérdés, ki és mire akarja működtetni.

Ha exkluzív kabinost csinálnának belőle, akkor el kéne térni pár főméretben és paraméterben a replikának, ami tovább rontaná a "felújítás" hitelességét. A fizetős drága vendégnek klíma kell, erkély kell, XXI. századi kényelem kell.

Ha kormányzati protokollhajó lenne, akkor ennek legtöbb elemére nincs szükség. Viszont arra elég lenne egy Kossuth / Petőfi is.

Szerintem ez a hajóbarátok nagy dilemmája...

_________

Ebben az országban annyi f----ságra ment el az elmúlt évek bőségében sok milliárd.

A magam részéről szívesen látnám, ha a Duna közvetlen partján lévő országház előtt állna egy könnyűolajjal működő kormányzati protokoll gőzhajó.

Ami nettó vinné az adófizetők pénzét.

De ha már a focibarátok, vasútbarátok, kebelbarátok, stb. hobbijára jutottak mililárdok, akkor juthatna 1-2(-3) végre egyszer az életben a hajóbarátoknak is.

Előzmény: trizs77 (130881)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.30 -2 3 130884

Bár itt mindenki "kicikizős" hangnemben ír róla, de igazából én semmi ördögtől valót nem látok abban, ha a meglévő roncs (és tervrajzok, fotók, stb.) alapján építenek egy replikát, amibe a hajdan (összeaprításkor) kiszedett alkatrészek, tartozékok (azok hol is vannak?) és a gépészet többsége bekerül. Tudom, ilyenkor "divat" újjal mutogatni rá és leköpdösni, hogy "fúúúúj, ez egy HAMISÍTVÁNY", de ez nettó marhaság! :-) A világ tele van hajdani műszaki cuccok replikáival, (ha már nem volt menthető darab belőle) ez is egy mód valami emlékének megőrzésére.

gepesz Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130883

Bocs. A második rész Enzonak szól.

Előzmény: gepesz (130882)
gepesz Creative Commons License 2020.01.30 0 0 130882

Lehet, hogy túlzott.

Én engednék is belőle, ha benne lennék. :-(

Ezt taglani tovább, szintén politika.

Ha szoktál vele beszélni, akkor tudod, hogy a hajós anyag bemutatása gyakorlatilag nulla.

Ebből a megfontolásból nem is viszem, hozzájuk a "kacatjaimat".

Állandó kiállítást nem is terveznek az új helyen sem.

Előzmény: trizs77 (130881)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.30 -5 2 130881

Ezt nem tudom.

Túlzottnak tartom az általad feltételezett lopási együtthatót.

OFF

Vasútnál olyan 30-40% kilométerenként, nagyberuházásnál, pl. 100-as vonal.

De pl. A Fonyód-Kaposvár közötti vicinális felújításánál nem volt 10% se.

ON

Egy gőzhajó újjáépítésénél - szerintem - kb. 20-30% alkotmányos költséggel számolhatsz reálisan.

Inkább 20 vagy alatta mint 30.

Előzmény: gepesz (130879)
Enzo Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130880

Nem, de ismerem, szoktam vele néha beszélni.

Előzmény: gepesz (130878)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 130879

Ha elfogadom, hogy a projekt 15 milliárd Ft, akkor az alapból feltolvajosítva 45.

Előzmény: trizs77 (130877)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130878

Ott voltál azon az előadáson, amin a Közlekedési Múzeum hajózással (is) foglalkozó munkatársa tartott a KOSSUTH-ton?

Előzmény: Enzo (130875)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -5 2 130877

Nem csak a múzeum költségvetésén belüli összegről szabad beszélni.

Én is azon kívüli összegről beszélgetek.

Beszélgetni meg szabad.

Véleményt cserélni is szabad.

Hisz e fórum ezért is van.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

a 15 milliárdról.

Kb. ennyire taksálom, 2020-as árakon egy új Szőke Tisza megépítését, korhű, vagy korhűhöz közelítő állapotúra.

Előzmény: Enzo (130875)
Enzo Creative Commons License 2020.01.29 0 1 130876

Szerintem a közlekedés többi alágazatának megőrzött tárgyi emlékei egy kicsit bővebben vannak mint a hajózásnak.

Pl. üzemképes gőzmozdony több is van az országban, az egyéb gördülőállományról nem beszélve. Autóbuszból is akad azért. Nem állítom, hogy ne lenne még jogos igény erre-arra, de a hajózás ehhez képest egyetlen üzemképes hajót tud felmutatni: a Sopront. Slussz-passz. És van még néhány üzemképtelen vas itt-ott, egy rendezvényteremnek átalakított utolsó Duna-tengerjáró, mi vicc, ahogy kinéz. De egyetlen működő gőzhajó nincs az országban lassan 40 éve. Egy se.

Innen induljunk, ne onnan, hogy mindenkinek jár 15 milliárd (tényleg honnan vetted ezt a számot?)

Előzmény: trizs77 (130874)
Enzo Creative Commons License 2020.01.29 0 4 130875

Az, hogy a Közlekedési Múzeumnak mennyi a költségvetése és főként, hogy ebből mennyi jut a hajózásra az önmagában egy tragédia, nem volna szabad összehasonlítani semmivel. A tárgyi emlékek esetén ez kb. arra elég, hogy a maketteken letörölgessék a port (a raktárban persze, merthogy a hajózási gyűjteménynek az eddig kiállított része jelen állás szerint nem lesz már egyben kiállítva sosem).

Szóval ha a múzeum költségvetéséből kigazdálkodhatóval összemérhető költségű tárgyi eszköz megmentéséről vagy felújításáról szabad csak értelmesen beszélgetni, akkor nincs mit tenni, nincs miről beszélni. (Persze lehet, hogy néhány autóbusz azért belefér majd, mert az Vitézy szívügye, de a repülésnek és a hajózásnak a raktárban a helye.)

Nem tudom, hányadszor írod le, hogy 15 milliárd.

Ez a szám honnan van?

Előzmény: trizs77 (130872)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -6 1 130874

Mondtam már, írtam már, semmi bajom ha No.1. ad erre 15 md Ft.-t.

( gumidani most polkorrekt voltam? )

De akkor a közlekedés másik négy alágazata is kér 15-15-15-15 milliárdot a saját kivételes emlékei megmentésére.

Nem beszélve a műszaki emlékekről hisz a Közlekedési Múzeum nem csak Közlekedési Múzeum, hanem Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130873)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130873

Kivételes esetről van szó, Mr. Trizs.

Előzmény: trizs77 (130872)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -5 1 130872

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum éves költségvetése kb. 1,2 milliárd forint.

https://www.mmkm.hu/download/aDc1GzvwlxoxbeCVjtvVCNFQSqbLPz01

Igencsak potentátnak minősülő akárkit kell meggyőzni ahhoz, hogy a kb. 8-9 alágazat egyikének (hajózás) ugyan adjon már kb. 15 milliárd forintot pluszban, az egész múzeum (valamennyi alágazat) éves költségvetésének kb. tízszeresét, hogy az épített/műszaki kulturális örökség egy darabját megmentésék.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130871)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.29 0 1 130871

Ez nem hobbi.

Ez az "épített/műszaki kulturális örökség megmentése" kategória. 

Mint ilyen, az állam kiemelt támogatására tarthat igényt.

Előzmény: trizs77 (130869)
tehtube Creative Commons License 2020.01.29 0 3 130870

Érdekes hobbinak minősíteni egy muzeális technikai emléket, amely megőrzése, helyreállítása felmerül. A Kossuth vagy a Kelén is csak egy hobbihajó? 

Előzmény: trizs77 (130869)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -6 3 130869

Vettem.

Jogos.

Bár rajta kívül nem tudok most olyan élő magyarról, akinek joga lenne kb. 15 milliárd forintot kiutalni, bárkinek, bármilyen hobbijára.

Előzmény: gumidani (130862)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130868

Érdekes. Azt hittem, hogy cucilista találmány.

Előzmény: gumidani (130865)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130867

Legyen! És legyen sikerük is.

Nem befolyásol semmit, hogy mi az én véleményem.

(nem én mínuszoltalak)

Előzmény: TAYFUN (130864)
tehtube Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130866

A svájci példák alapján mégcsak nem is pakurával fűtenek, nemhogy szénnel. Könnyűolaj. Márcsak az egyszerűsg kedvéért. 

Megnyugtató lenne ha az alkatrészek Budapestre vándorolnának.

Ja, hol lehet most a Vértes gépe, lapátkerekei a Városligetből?

Előzmény: gepesz (130861)
gumidani Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130865

Szerintem akkor is ugyanez.

Egy példa:

---------

https://www.reptar.hu/nyitvatartas.html

A Reptár a téli nyitvatartási rend szerint 9 órától van nyitva.

De, nekem is kényelmesebb lenne 11-re odaérni.

Előzmény: gepesz (130863)
TAYFUN Creative Commons License 2020.01.29 -1 4 130864

Csodás a csapat !

gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130863

Akkoriban ennek mi volt a mozgató rugója?

Amikor én csináltam, akkor a pénzek "pántlikázása"volt az ok. Ettől jobb szót nem találok rá. Már akkor is így hívták.

Előzmény: gumidani (130862)
gumidani Creative Commons License 2020.01.29 -1 4 130862

Nem lehetne leszállni a kormányfőről? Semmi köze sincs az témához, teljesen oktalan már rövid időn belül másodszor olyasmivel kapcsolatban előrángatni, ami nem tartozik ide. Tiszteletben tartja mindenki a másik véleményét mondjuk a papagájok énekhangjával kapcsolatban, de nem kell a hajós topikban ezen lovagolni.

Egyébként az "álfelújítás" gyakorlata is igen régi. Már a két világháború közötti időből is ismertek ilyen trükközések. De hajós témaként a BKV törpéivel is ilyesmi történt.   

Előzmény: trizs77 (130853)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130861

Akkor ennek még más vonzata is lesz. Szenelő, salakoló. :-)

Jelentkezz csak a projekthez. Szerintem bármennyi pénzt elfogadnak.

Buktassátok meg a pesszimista hozzáállásom.

Nem vagyok ellendrukker.

El is hiszem a sikert, csak a f......omcsóválja a fejét.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130860)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130860

Sajnos nem vagyok benne - legőszintébb sajnálatomra.

Igen. Gőzhajót. Nem ez fogja bedönteni a klímát - de egy ilyen műszaki emléket korhűen kell helyreállítani.

Előzmény: gepesz (130859)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 130859

Csináljuk? Te benne vagy? :-))

Gőzhajót? Hát a klíma védelem? :-)

Előzmény: Mlle. Grenelle (130857)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130858

Nem tartok fel senkit. Csinálják és tévedjek!

Előzmény: guberavera (130856)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130857

Ha már csináljuk - akkor mindent eredetiben.

guberavera Creative Commons License 2020.01.29 0 6 130856

guberavera Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130855

:)

gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 1 130854

Legtöbben a mennyit tudunk lenyúlni belőle?  .... realista gépész.

Bár még mindig mondom, hogy nem lesz ebből semmi.

Attól függetlenül mondom, hogy nem tudom ki állta az eddigi nem kicsi költséget.

trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -7 2 130853

Semmi baj nincs azzal ha I.Viktor odavág kb. 15 milliárd forintot ahhoz a társasághoz amelyik most partra húzta a roncsot : Tessék építsétek újra.

Onnantól szakmán belüli lesz a harc.

- Lesznek a mindent eredetiben álláspont hívei.

- Lesznek a kinézetre eredetiben, műszaki tartalmában korszerűt hívei.

- S lesznek a olyat építsünk amit gazdaságosan fenn is tudunk tartani hívei.

Ők lesznek a kisebbség.

Előzmény: HG. (130850)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130852

Ahhoz, hogy bárki felelősségre vonjon, régi történet. Még akkoriból, amikor a pénzek fel voltak pántlikázva.

Új építés, vásárlás rubrika üres.

Javítás, felújítás X millió.

B-III test dokumentációja ment a hajójavítóba.(nem is B)

Készült egy új, felújítás címszó alatt. Régi test ment a MÉH-be.

Előzmény: trizs77 (130845)
gepesz Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130851

1. sz. módosítás:

11:00

:-))

Előzmény: Zoltika (130841)
HG. Creative Commons License 2020.01.29 0 4 130850

Ebből a 2% köré építenek egy új Szőke Tiszát, ami jogilag nem új, csak a régi felújítása, rekonstrukciója.

Nagyjából.

Kérdés, mi ennek a helyzetnek az alternatívája?

B. Szétvágják a 98%-ot, a 2%-ot meg beteszik egy múzeumba (ha a Közlekedési nem szarná le teljes egészében a hajózást, de ezt most hagyjuk...), és mutogatják, hogy ezek a szép emlékű Szőke Tisza gépei, korlátai, díszei, ennyi maradt...

C. Azt mondjuk, ezt elb....tuk, hagytuk szétrohadni, de építünk egy vadiúj gőzhajót - a hitelesség minimális alapja nélkül (azaz kifelé is bevalljuk azt, ami amúgy tirivális: hogy csalunk...)

D. Azt mondjuk, ezt elb....tuk, hagytuk szétrohadni, megy a kukába minden, ez van, Mo-on nem lesz már soha gőzhajó.

E. Ha már a figyelem a témára irányult, akkor "hajóbb" állapotú gőzhajóba ölünk pénzeket, hogy csak legyen valami gőzhajónk.

Azt hiszem, a hajóbarát az A és az E között gondolkodik.

Az E-re nyilván a Kossuth és a Petőfi lenne alkalmasabb, azok sokkal kisebbek, olcsóbbak, ennélfogva kevésbé exkluzívak is. Viszont azok felújítása autentikusabb lenne.

De a pénz fog dönteni.

Egy biztos: most pénzbőség van. De már nem sokáig. Ami most nem támad fel / épül újjá, stb., az a belátható jövőben 99,99...99%, hogy nem is fog.

Előzmény: trizs77 (130845)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -4 0 130849

A cikk írásakor az 1415 utasból kb. 100 főt mentettek ki.

https://index.hu/bulvar/balmoral3491/

Mi lett a vége.

Amikor befejeződött a mentés, mennyi túlélőt vittek partra ?

gigabursch Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130848

Ez vajon "A" Toszogány?

Vagy az teljesen el lett bontva?

Előzmény: csecsaba2 (130846)
Mwin Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130847

Engem is érdekel ( és itt kb mindenkit), de mivel nincs egyéb információnk, nem tehetünk egyebet, mint várunk. 

Előzmény: tehtube (130843)
csecsaba2 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130846

trizs77 Creative Commons License 2020.01.29 -7 2 130845

Csak érdekel a közel és távoli jövő.

Ha kiépítik belőle a főgépet, akkor lesz ott a parton egy ócska, roncs hajótest.

Mint egy uszály.

Mit lehet azzal kezdeni úgy és ott?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1974, Moldova György : Akit a mozdony füstje megcsapott.

Egyik kb. 55 éves íróasztal valahol a végeken szétesett.

Újat venni nem szabad, csak a régieket javítani.

szabál az szabál.

a főnök behívatta az asztalost.

Kivett a saját íróasztálából egy fiókot.

Odaadta neki.

Építsen köré egy asztalt.

Az megtette.

Lett új íróasztal, ami természetesen nem új hanem egy régi felújítása.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018, Moszkva-Budapest.

Lerohadtak a 2-es metro kocsijai.

Roncsok.

Politikai okokból az oroszoktól akar újakat venni/vetetni a Kedves Vezető.

De azt nem szabad, mert Oroszország ellen épp EU szankciók vannak érvényben.

Kivitték a roncs metro kocsikat Moszkva mellé.

Ott mindegyikből kiszereltet egy=1 db kilincset.

Azt szépen felpolírozták.

Majd a kilincs köré építettek egy új metró kocsit.

Jogilag nem új metró kocsit vettünk, hanem egy régit felújíttattunk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2022-2025 Szeged

A kivontatott roncsot felmérik.

Megállapítják, hogy 98% a MÉH-be való.

Ok.

De 2%, ez lehet éppen a gépészet is, menthető.

Kinyerik a 2%-t, a 98%-t meg elviszik a MÉH-be.

A 2%-t horribilis pénzért üzemképessé teszik.

Ok.

Majd kuncsorognak a kormánynál 90 db csuklós busz áráért.

Megkapják.

Ok.

Ebből a 2% köré építenek egy új Szőke Tiszát, ami jogilag nem új, csak a régi felújítása, rekonstrukciója.

tehtube Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130844
Előzmény: tehtube (130843)
tehtube Creative Commons License 2020.01.29 0 0 130843

Csak érdekel a közel és távoli jövő. Ha kiépítik belőle a főgépet, akkor lezs ott a parton egy ócska, roncs hajótest. Mint egy uszály. Mit lehet azzal kezdeni úgy és ott? 

Vagy a tartók csak ideiglenesek lesznek, míg végleg el nem bontják az egészet. 43 éve volt utoljára parti szemlén. Sok jövőt ennek a héjnak nehezen tudok elképzelni. Még mintának sem nagyon jó. Az utólag rábarkácsolt segéd úszótestek elég suták rajta. A hasonló nagyságrendű Deák Ferencznél azthiszem ilyenre nem volt szükség. 

Volt a tévében egy nílusi angol útifilm. Mentek mindefélével. Egy negyedórára a Sudan gőzöst is bemutatták. Sajnálatosan az utóbbi évtizedben elűzték a turistákat Egyiptomból, szegény luxus gőzhajó szinte üresen tengeti napjait. Viszont lebukott. Amikor haladt, forogtak a lapátos kerekek, de.... Nem voltak azok a jellegzetes hullámok, amelyeket még finoman a Kisfaludi is felcsap. Vonszolta szinte a lapátjait! Szóval van hátul egy Caterpillar 3408 unit / Aquamaster azimuthal propellor és igazából az hajtja. A gőzgép meg max "lépést tart" a menettel. A képen is jól látni. Valószínűleg így gazdaságosabb, mint teljesen gőzzel hajtani.

Üzletileg? Szeptemberben Luzernben az Uri gőzös tömve volt, míg a motorhajók kongtak. Passau - Budapest között konkurencia nélküli alternatívát jelenthetne a tucatdobozok mellett. Szurkolok, hogy ne csak szétbontsák az utókornak, hanem kezdjenek vele valami hasznosat és nem Szegeden!

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában több új hajó épült régi gőzgép felhasználásával (Natchez), így ha egy kissé szélesebb, hosszabb, de a Dulásra jellemző formájú hajó épülhetne, mint a bő 10 évvel ezelőtti tervekben, talán az a legjobb megoldás. 

Előzmény: Mwin (130834)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.29 -1 0 130842

Ez nekem kimaradt valahogyan, köszi!

Előzmény: Mwin (130832)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130841

Részemről ez korántsem biztos, csak lehetőség.

A 9:00 órát viszont nem pártolom (kinyitnak azok 10:00 előtt egyáltalán?!), inkább később!

Előzmény: gepesz (130840)
gepesz Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130840

Akkor mindenféle külön értesítés nélkül találkozunk a parkolóban. Feb.08. 9:00. Egy csícsásra festett Ignis.

Előzmény: Zoltika (130839)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130839

Engem a dolog felvillanyoz, de még nem nagyon látom, mikor lehetne megvalósítani. Akér február 8. szombat is szóba jöhet.

Előzmény: gepesz (130838)
gepesz Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130838

Milliószor mentem mellette, de az örökös rohanás. Meg olyan nagyon nem is villanyoz fel engem se, de becsületből csak megnézem.

Majd közlöm velük, hogy hordják vissza Szandára.

Az is igaz, hogy az indóházzal is kezdeni kellett valamit.

Előzmény: gumidani (130837)
gumidani Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130837

Nem tolják a kistalicskát.

Én már 2016. szeptember 16-án láttam.

Előzmény: gepesz (130835)
FOMA Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130836

A képeket és videókat nézve, nagyon sok munkát és pénzt fektettek a hajó maradékának megmentésébe, bízzunk benne, hogy lesz valamilyen kézzel fogható eredménye, bármi is lesz az.

Előzmény: tehtube (130833)
gepesz Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130835

Úgy néz ki, hogy nem pezsdült fel senki vére ettől a programtól. Majd egy tavaszi napon előhozakodok ismét vele.

Előzmény: gumidani (130817)
Mwin Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130834

Nem értelek, nem nézted végig a videókat ( van jó pár)?

Elmondták, leírták, hogy elsődlegesen megvizsgálják, menthető - e a hajótest. 

Azt hiszem, a most következő fázis a takarítás és a gőzgép kiszerelése lesz.

Előzmény: tehtube (130833)
tehtube Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130833

Óriási lejtőt ástak, szóval komolyan vették a kihúzást. De a fényképek alapján "elég magasra" húzták föl? 

Meg akarják tartani azt a roncs hajótestet? Vagy csak kinyerni a triplex gépet?

Előzmény: Mwin (130832)
Mwin Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130832

Elmondták valamelyik videóban: közben a Tiszayacht- nál ( volt Mahart hajójavító ) készülnek a támasztékok.

Előzmény: Ep128 (130829)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.01.28 0 0 130831

Tudom off, de elsőre azért "sikerült" félreolvasnom-értelmeznem az "M44"-et. :D

Előzmény: gigabursch (130825)
FOMA Creative Commons License 2020.01.28 -1 0 130830

Nem valószínű, hogy a tiszaújvárosi fuvarokon kívül mostanában járt arra nagyhajó. Azok mondjuk elég ijesztőek lehetnek ködben a komposoknak.:-)

Előzmény: ifj Nagy Gábor (130827)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.28 -1 0 130829

Jelenleg a dzsuva kitakarítása kezdődött el, utána egy alapos állapotfelmérés következik.

(De azt nem értem, hogy "min fog állni" ott a hajó. A ballonokat nem arra tervezték, hogy a következő 4-5-6 (stb.) hónapban is azokon legyen. (Csak a vízből kihúzásra kellettek.) )

Előzmény: tehtube (130826)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.27 -5 0 130828

Csongrád.

Köszönöm a válaszod.

Tehát van egy keresztirányú forgalom (komp) , napi kb. 8-szor ?

Ok.

Hossz irányú forgalom kevesebb mint napi 1.

A keresztirányú forgalom azért nem lehet napi 15-szor mert félnek, hogy összeütközik a napi egynél kevesebb hossz irányú forgalommal?

Előzmény: ifj Nagy Gábor (130827)
ifj Nagy Gábor Creative Commons License 2020.01.27 -1 2 130827

Hányszor kell figyelnie egy nap arra, hogy jön valami, komolyabb hajó hegymenetben vagy völgymenetben?

Az elmúlt évekbeli több napnyi Szeged-Mártély-Mindszent-Csongrád útvonalon történt csónakázásaim tapasztalatai alapján bőven egynél kevesebbszer. Itt Szegednél sincs túl nagy mozgás, Csongrád fölé meg (főleg nyáron a duzzasztás hiányában) gondolom még ennél is kevesebb hajó megy, de majd a nagyhajósok kiegészítenek/javítanak, ha netán mindig pont akkor nem jön semmi, amikor én kint vagyok a vízen. :-))

Előzmény: trizs77 (130824)
tehtube Creative Commons License 2020.01.27 0 0 130826

Ok, kihúzták. Hogyan tovább?

Előzmény: FOMA (130822)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.27 -1 0 130825

Ööö... Az M44-es hídja és lehajtói nem segítenek?

Tudom, ettől még a hajózás nincs előrébb, de mintha fennkölten hangoztatták volna, hogy ezzel a Tiszazug is bekötésre kerül mindkét irányba

Előzmény: Tiszazugi70 (130818)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.27 -6 1 130824

Mekkora a vízi/folyami forgalom Csongrádnál?

Hosszában?

A kompos szempontjából.

Ő megy oda-vissza azon a 150 méteren.

Ok.

Hányszor kell figyelnie egy nap arra, hogy jön valami, komolyabb hajó hegymenetben vagy völgymenetben?

Most a kajakosokat hagyjuk ki.

Előzmény: FOMA (130821)
gepesz Creative Commons License 2020.01.27 0 1 130823

Nem akartam mélyen bele menni a problémába, mert sok utánjárásba kerülne.

Biztos bosszantó a kérdést felvetőnek, de nem fog ilyen jellegű megoldást találni, hogy kényszeríteni tudja a komposokat.

Én nem ismerem a rájuk vonatkozó speciális szabályokat. Kocsilejáró megvilágítása, köteles komp ilyen hajózási viszonyok közötti munkavégzése. Fő vonalakban látom. Beszerelés, hitelesítés, engedélyeztetés, vizsga stb.)

Bubu bácsi a téma ismerője.

Ő (ha még) az Országos Kompszövettség elnöke.

Előzmény: FOMA (130821)
FOMA Creative Commons License 2020.01.27 0 2 130822
FOMA Creative Commons License 2020.01.27 0 1 130821

Plusz még külön vizsga is kell hozzá, ha jól tudom. 

Előzmény: gepesz (130819)
guberavera Creative Commons License 2020.01.27 0 0 130820

Egy hajót radarhajózásra alkalmassá tenni szép feladat. A Horváth Gábor féle csapatot jószívvel tudom ajánlani.

https://hajovillamossag.com/

gepesz Creative Commons License 2020.01.27 0 1 130819

A legegyszerűbb, ha veszel nekik egy Furunót.

Csak az a baj, ha van radarja, akkor sem kötelezheted, hogy menjen rossz látási viszonyok között.

Azt a komp vezetője dönti el.

Tiszazugi70 Creative Commons License 2020.01.27 -1 0 130818

Tisztelt Mindenki !

A hajózásban jártasak segitségét szeretném kérni, a Csongrád-Csépa között közlekedő komp üzemidejének meghosszabitására. Ez egy köteles komp, amit egy Géza nevű motoros tolagat oda-vissza. Dec.15-én szétszedik a fahidat - rendelet irja elő - február 15-ig közlekedik a komp időjárás- és vizállásfüggően, reggel 7 és du.16 óra között félóránként,  12-1 között nem, ebédidő. Ködben nem hajlandóak közlekedni. Cca. 120-150 méter széles a Tisza.

Megéztem a dunai kompokat, Mohácsnál 5,20 és 19 óra között közlekedik, ködben is, radarral. Hogyan lehetne rávenni az érdekelteket, hogy szereljék fel a kompot radarral, hogy ne keseritsék meg a Tiszazugban élő cca 5000 ember + tranzitforgalom , hogy normálisan tudjanak télen is közlekedni. Mennyibe kerül egy megfelelő radar ? Gondolom akár az érintett önkormányzatok is hozzájárulnának a költségekhez.

Köszönettel,

tiszazugi70

gumidani Creative Commons License 2020.01.26 0 0 130817

Válasszon napot valamelyik aktív munkavállaló! Mert én is könnyen tudok alkalmazkodni.

Előzmény: gepesz (130816)
gepesz Creative Commons License 2020.01.26 0 0 130816

Mondj egy konkrétumot és ahhoz igazodom.

De, ha nem itt akarod, akkor:

fabing1kukgémélpontkom

Előzmény: gumidani (130815)
gumidani Creative Commons License 2020.01.26 0 0 130815

Egyszer régen rendeztünk egy hajós kirándulást a szemétégetőbe. Lehetne egy hasonlót a reptárba. Mellékesen egy személyes találkozó feladatát is betölthetné. Valamelyik szombat? Hogy a még csak leendő nyuggereknek is alkalmas legyen.   

Előzmény: Zoltika (130813)
gepesz Creative Commons License 2020.01.26 0 0 130814

Ha hiszed, ha nem, még én sem voltam. Szandán valamikor igen, de az Indóházban nem.

Valamiért nem is szimpatizáltam azzal, hogy ketté szedték a gyűjteményt.

Előzmény: Zoltika (130813)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.26 0 0 130813

OFF

Ha előbb nem, akkor a Farsangon Vidám Műsoros Esten! De inkább előbb.

Nekem pl. igen esedékes lenne az első látogatás a Reptárban.

Giga?

Előzmény: gepesz (130808)
tehtube Creative Commons License 2020.01.25 0 0 130812

Jogos, skót, csak egyszerűsítettem. Gordon Stewart is naprakészen figyeli skóciából a DULÁS partravontatását. Van amikor ő küld előbb híreket mint én neki! :-)

http://www.paddlesteamers.info/steamerindex.htm

Előzmény: napocza (130798)
tehtube Creative Commons License 2020.01.25 0 0 130811

Volt semleges SAS is, de az is rossz eredetű. Hiába volt a másik, a tesó, a Szent István, igazából ha rendbehoznák ezt a nevet kiérdemelhetné. 

Speciel IV. Károlyt is elfogadhatónak tartom, ráadásul hiteles is.

Előzmény: viking star (130801)
gepesz Creative Commons License 2020.01.25 0 4 130808

Ha nem vertek meg, mert ásványvizet iszom és megszervezitek, szívesen elmegyek.

Előzmény: Zoltika (130807)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.25 0 1 130807

Pártolom!

Előzmény: gigabursch (130796)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.25 0 1 130806

Uhh, Android okostelefon intelligens szójavítás...

gepesz Creative Commons License 2020.01.24 -1 1 130805

Itt ez tényleg nagyon off. Rövid leszek.

Egy lényegtelen adalék. 1867

Olvastam valamikor Deák F. életét és a kiegyezésről pár munkát. De ez rég volt. Annyi megragadt, hogy nagy megosztottság volt körülötte. Egyesek árulásnak is minősítették.

És itt gyorsan befejezem, mert jogosan kitörölhetik.

Előzmény: jakyg (130804)
jakyg Creative Commons License 2020.01.24 0 1 130804

Ugyan OFF topic, de tán egy mondatot érdemel, mert látható, a Habsburg-kérdés még egy ilyen fórumon is azonnal jelentős megosztottságot és érdeklődést vált ki. :) (Amúgy ez jó, mert a nemtörődömség volna a baj.)

Szerintem vállalható az a leegyszerűsített, ám de sok tekintetben helyes megközelítés, hogy a kuruc lázadás és vitézség mindig megalapozta a labanc megalkuvást és bölcsességet, azaz a kuruc hősiesség rendre segítette, hogy a labancok jó egyezségeket kössenek. Mindkettőre szükség volt. Csak az "utóbbi" időket nézve a helyzethez képest jó egyezség volt 1699-ben Karlóca, 1711-ben Szatmár és nagyszerű volt 1868-ban a Kiegyezés, melyet egyaránt elősegített az 1849-es tavaszi hadjárat és a Deák vezette intellektuális, jogi vita (ld. pl. Deák Ferenc: Adalékok a magyar közjoghoz című vita-könyvét).

Előzmény: gepesz (130800)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.24 -5 7 130803

Valami olyan név kellene, ami viszonylag rendszerfüggetlen, és szeretik a magyarok.

------------------------------------------------------

Paprikás csirke

gepesz Creative Commons License 2020.01.24 -1 1 130802

:-)

Majd akkor megyünk át a hídon, ha odaértünk.

Nagyon előre szaladtál.

Előzmény: viking star (130801)
viking star Creative Commons License 2020.01.24 0 1 130801

Hadd segítsek eldönteni a névadás-dilemmát.

Szerintem ne a politikából, hanem a HAJÓ történetéből induljunk ki: minden korszakában/életciklusában más neve volt, evidens tehát, hogy újjászületésével megérdemel egy olyan nevet, melyet még sosem viselt. Mert abban szerintem megegyezhetünk, hogy ha eljön ez az időszak, az a hajó életében egy meglehetőst kemény átalakulást követően lesz érvényes.

Ezzel úgy kerüljük el a múltat, hogy bele is megyünk mintegy.

Valami olyan név kellene, ami viszonylag rendszerfüggetlen, és szeretik a magyarok.

Lehetne esetleg egy étel, vagy egy finom alkoholos ital.

gepesz Creative Commons License 2020.01.24 -3 0 130800

Én is kerestem, de rájöttem, hogy + - osztogatásra gondol. Nem tudom ki szórakozik vele, de ártalmatlan.

A fene bánja.

Előzmény: jakyg (130799)
jakyg Creative Commons License 2020.01.24 0 2 130799

Háború??? Én itt ilyet most nem láttam.

napocza Creative Commons License 2020.01.24 0 1 130798

Bocsánat az apró helyesbítésért,  Waverley nem angol, hanem skót, vagy legalább brit.

(Utaztam vele, nagy élmény volt)

Előzmény: tehtube (130781)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 -2 0 130797
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 -3 2 130796

Mielőtt elszabadulnak a + - háború, javaslom hogy az ilyet baráti csekély során néhány pohár bor mellett beszéljünk a kérdésről.

A

Előzmény: Zoltika (130791)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 -1 0 130795

220 kV-ból is tudok olyan szakaszt, ahol van 1 és 2, 400 kV-ból tudok olyan szakaszt, ahol van 1, 2, 3 (S ha jól rémlik) 4 vezetős.

120 kV-ból biztosan van 1, 2 vezetős, de úgy rémlik, mintha a Dunakeszi-Szentendre 3 vezetős lenne.

Előzmény: rezgaras (130794)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.24 0 0 130794

OT

Nem erre gondoltam. Hanem a fázisonként párhuzamos vezetékek számára. Ami nálunk, ha jól tudom, 120kV-ig egy, 220kV-nál kettő, efölött 3. A török hajóra 2 vezetékes ment.

Előzmény: gigabursch (130767)
jakyg Creative Commons License 2020.01.24 -2 1 130793

+1

Előzmény: Zoltika (130791)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.24 -1 5 130792

Mert ma 2020-at írunk, nem 1998-at. Más az idegenforgalom, több pénze van az embereknek, más az érdeklődési kör.

Na meg a marketing. Az régen elég gyenge volt. Pedig jól irányzott reklámtevékenységgel minden szemetet el lehet adni. Ha nem így lenne, a Mac már rég tönkerment volna.

Előzmény: trizs77 (130770)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.24 -6 7 130791

OFF

Nem az én tisztem a Habsburg család becsületét ezen a fórumon megvédeni, de a

"magyargyűlölő, kultúraírtó, nemzeti vagyon üzemi szinten harácsoló és mindenek felett világkártékony Habsburg család"

jelzős szerkezet egyik jelzője sem állja meg a helyét. Még akkor sem, ha a Rákóczi- és 48-as szabadságharcok idején vitt szerepükért jó okunk lehet utálni a Habsburgokat. Csak hát nem ezek motiválták a tevékenységüket.

Előzmény: gigabursch (130783)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.24 -3 0 130790

Én stadion helyett (abból már úgyis van elég...) az épített/műszaki örökség megmentésére/megőrzésére adnék támogatást/adójóváírást.

Előzmény: gigabursch (130788)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 -1 0 130789

Azért nem kell bocsánatot kérni, mert valamit pontosítasz.

Köszönöm.

Az idehaza futó részén Zapad-Albertirsai szakaszt (is) elég sokat néztem alulról, mert volt egy munkám a MAVIR-ral.

Van egy olyan rémképem, hogy oda fut be az egyik 400-as vezeték is, ami - most már tudom a kifejezést - négyvezetős.

De ha tévedek, akkor sincs probléma.

Egyébiránt a legrosszabb dolgozni a Sajószöged-Debrecen vonalon volt, ahol egy 220 és egy 400 KV-os vezeték fut egymás mellett. Az után a szakasz után szabályosan napokig fájt a fejem (gondolom erősen túlterhelt). A Zapad-Albertirsa vonal az csak durván hangos volt.

Előzmény: scsabi (130778)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 0 0 130788

Bár a plebs szellemi színvonala sose volt magas, de ma már ez nekik nem érv.

S lehet, hogy jobban érdekli őket egy stadionnál.

Előzmény: Una Vestrum (130786)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 -2 1 130787

Számomra a feltett gazdasági kérdéseid maximálisan racionálisak, azonban itt - szinte bármelyikünk - elmondhatja, hogy bazi nagy információhiánnyal küzd.

Őszintén szólva én csak remélem hogy van terv (műszaki és gazdasági), bár inkább csak kétségeim vannak.

Ugyanakkor én szeretek egy kicsikét kilépni az agyvihar országába és továbblépni a lehetséges utirányok keresése felé.

Tény, hogy eredetit nem lehet csinálni. A jól megépített replikának meg lehet, hogy sokkal több értelme van, modern berendezésekkel, hpszigeteléssel és mégis gőz üzemme, lapátkerekesen.

Múltkorjában írtam, hogy az akkori kazánokból a mai elektromos igény szerintem erősen nem fedezhető. Ennek tükrében igencsak elkélne egy olyan számítás, hogy mégis akkor hány kW összeteljesítmény kéne csak a segédüzemre.

Személy szerint azon is el tudnék gondolkodni egy pöpec, gőzalapú replika esetén, hogy ne pakurával menjen a gőzfejlesztés, hanem - tezsem azt - gázzal. Az hogy tisztább, az biztos, az hogy ilyen feladatra van-e kondenzációs megoldás - fogalmam sincs. De hogy a tisztaság miatt a mai szuperzöld világban lenne rá kereslet, az biztos.

Ide egy ún. turbó-elektromos rendszer lehet, hogy sokkal célszerűbb lenne. Ennek végiggondolásához viszont szakemberek kellenek. Ilyen esetben elöl-hátul egy-egy bugi sem gond és úgy állna kikötőhöz a hajó, hogy ihaj...

Ami meg innen megmarad gépészet, az talán a Kossuth és a Petőfi autentikus feltámasztásához lehetne célszerű.

(Istenem, de szép álom)

Szerény véleményem szerint a 100 <=> 280 fabatkás ötletelt árkülönbséget akár még elég sokan meg is fizetnék azért, hogy olyan hajón utazzanak, ami rendelkezik oldalfedélzettel, szép belső terekkel, stb.

Ugyanis azzal, hogy szállodahajót csinálunk belőle, már replika. A termes jelleg megmarad, de a funkció totál más lesz.

Előzmény: trizs77 (130782)
Una Vestrum Creative Commons License 2020.01.24 0 5 130786

OFF

kormányzati protokollhajónak

El tudom képzelni a párt- és sajtó-reakciókat egy ilyen projekt esetén.

Még a lélegeztetőgép/CT ekvivalenciát is nagy biztonsággal ki tudnám számolni.

ON

Előzmény: tehtube (130777)
Enzo Creative Commons License 2020.01.24 -3 10 130785

Szerintem szóljunk nekik telefonon mindjárt, hogy dobjanak el a kezükből mindent, és hagyják ott a picsába az egészet mert Trizs szerint a fotelből nézve hülyeség amit csinálnak.

Előzmény: trizs77 (130782)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 0 0 130784

150-et akartam írni, 50 sikerült (nettó elgépelés) és van 250.

Köszi a pontosítást.

Előzmény: gigabursch (130773)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.24 -3 5 130783

Igazán nem vagyok vádolható az előző rendszer szeretetével, de Ferencz József-híd is jobban hangzik Szabadság-hídként.

Ergo:

Ezt a magyargyűlölő, kultúraírtó, nemzeti vagyon üzemi szinten harácsoló és mindenek felett világkártékony Habsburg családot akkor lássam bárhol feltüntetve visszahozott névként, amikor a hátam közepét.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130775)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.24 -7 4 130782

Pedig pont ez a baj.

Nem a Te hibád, nem az olvtársaké, nem az enyém hanem a felújításon gondolkodóké.

Nem véletlenül írtam oda a bekekatai gondolatot (könyvcímet):

Jesszusmáriagyőztünk

Itt is az a helyzet, hogy akarnak valamit.

Nagyon.

Szerveznek rá önkéntes embereket dolgozni.

Könyörögnek sok pénzért.

Talán meg is kapják.

Küszködnek majd az újjáépítéssel 5 évet.

S fogalmuk sincs, hogy mit akarnak vele csinálni ha elkészül.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Igenis össze kell hasonlítani az új Szőke Tisza egy ágyra egy folyamkilométerre eső költségét egy Viking költségeivel.

Mert most derüljön ki, hogy a Vikingek mennek mondjuk 100 fabatkáért ágyanként és folyamkilométerenként, míg az új Szőke Tisza nem működtethető 280 fabatka alatt.

( a számok csak példák)

Ilyen számításokat most kell elkészíteni.

Az nem baj ha 280-ért hajózik, hanem fel kell készülni arra, hogy van e olyan fizetőképes kereslet a Dunán, akik hajlandók a hajó nyújtotta élményért megfizetni a háromszoros árat?

Mert ha nincs akkor az üzemeltetés üzleti modelljébe bele kell vonni az államot (közpénzt).

Mondjuk, úgy hogy az állam nemzeti értéknek nyilvánítja az újra elkészülő hajót és és annak éves üzemeltetési költsége kb. 80-85%-t a Nemzeti Múzeum költségvetése állja, hogy versenyképes legyen a Dunán hasonló szolgáltatásokat végző más hajókkal.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130779)
tehtube Creative Commons License 2020.01.24 0 0 130781

Csak egy apróság. Az angol Waverley hamarosan új kazánokat kap. A kéményeit tegnap emelték le róla. Hatalmas, ámbár szerintem nem dönthető. Feltehetőleg a 2020-as szezont végigfuthatja majd.

jakyg Creative Commons License 2020.01.23 0 4 130780

Nyilvánvaló, hogy egy nem létező hajó építésének nem létező költségbecslése és a nem létező hajó majdani költségei semmivel sem vethetők össze.

Előzmény: Mlle. Grenelle (130779)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.23 -2 1 130779

A kettő nem vethető egybe.

A Viking Cruises modern, a mai kornak megfelelő, sorozatgyártott hajókat üzemeltet.

A IV. Károly, ha újraépítenék, egyedi lenne, gőzhajtású termes-szállodahajót jelenleg senki nem üzemeltet - a Dunán legalábbis biztos nem. Ez az egyediség lehetne a varázsa.

De akár kormányzati protokollhajó is lehetne...

Előzmény: trizs77 (130776)
scsabi Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130778

nagyonoff, és bocsánatot kérek

Az országos villamosenergia-átviteli hálózat távvezetékein a fázisvezetők száma mindig három egészszámú többszöröse (egyrendszerű távvezetéknél 3, kétrendszerűnél 6 és így tovább). Egy fázisvezető állhat 1-4 vezetékből, ez az adott távvezeték-szakasz villamos és mechanikai terheléseitől függ. Emellett (általában az oszlopcsúcsokon) párhuzamosan fut még 1-2 földpotenciálú védővezető. A 400 kV-os távvezetékeknél rendszerint egy fázisvezető három párhuzamos vezetékből áll. Négyvezetékes fázisvezetőt én még csak az albertirsai 750 kV-os távvezetéken láttam, de persze attól még lehet másutt 400-ason is.

mégegyszer bocsánat!

Előzmény: gigabursch (130767)
tehtube Creative Commons License 2020.01.23 -2 0 130777

Szegeden biztos nincs keresnivalója. Már a neve is kifejezetten ciki, gagyi a szegediek felé való tiszteletem ellenére. 

Ennek Budapesten volna a helye a Várkert bazár alatt.

Szegedet meg örökre elfelejtené márcsak a rövid bácskai zsilip miatt is.

10 éve kb. szép terv készült egy kereskedelmi luxus szállidahajónak való újjáépítésével. 

Az üzletileg meg nem érő, de történelmileg értékes emlékeket az MNB Magyar Állam szokta védőszárny alá venni. Romániában aTudor Vladimirescut újították fel 20 éve kormányzati protokollhajónak. Ha hasonlóan eredeti állapotában modernizálnák,évente térítés ellenében néha pár útra be lehetne fizetni, az is jó lenne.

Előzmény: FOMA (130771)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.23 -7 1 130776

Van valakinek ötlete arról, hogy egy ágyra vetítve mennyi lenne a Szőke Tisza költsége a VIKING sorozat hasonló költséghez viszonyítva ha a Dunán hajózna?

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.23 -3 1 130775

Nevezzük vissza az eredeti nevére!

Legyen IV. Károly, amiként vízre bocsátották.

jakyg Creative Commons License 2020.01.23 0 1 130774

A Dunán vagy 250 mászkál.

Előzmény: gigabursch (130773)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130773

Azt nem tudom, de a Dunán császkál vagy 50 darab fel-le, ha nem több.

(Viking majd megmondja a pontos számot az aktuális állásról)

uni-cum-laude Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130772

Én nagyon kibékülnék azzal is, ha múzeumhajó lenne.

FOMA Creative Commons License 2020.01.23 0 2 130771

Szegeden sok szálloda van, valszeg megélne még egy, főleg egy ilyen különleges. Persze kérdés, hogy mi lenne belőle, állóhajó vagy mozgó szállodahajó. Utóbbi esetben inkább a Dunán lenne a helye, alkalmanként - Victor Hugo módra - átruccanva a Tiszára.

De a Szőke Tisza szegedi története - ami amúgy a hajó életében igazából csak egy rövidebb epizód volt - alapvetően nem is szállodakénti működésről szólt, tudomásom szerint csak az elődje volt szállodahajó. Volt strand, diszkó, étterem, hajóállomás, meg egyszerűen városképi látványelem. A gondot nyilván az okozta, hogy magára a hajóra nem forgattak vissza kellő pénzt a legszükségesebb festéseken, futó karbantartásokon kívül, hogy erre is futotta volna annak idején a bevételekből, azt ki tudja. Ebben a tekintetben szvsz nem lenne állandó helye Szegeden egy újjáépített hajónak, pénzt termelni a Dunán tudna. És persze valszeg már nem Szőke Tisza néven futna vagy állna...

Azt tudom, hogy nekem még mindig hiányzik a szegedi partról a látványa, de ez az én egyéni problémám.

trizs77 Creative Commons License 2020.01.23 -5 1 130770

Megél Szegeden egy szálloda hajó?

Ha igen, akkor amikor az volt, miért nem élt meg?

Előzmény: gigabursch (130768)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.23 -1 1 130769

Használjuk annak.

Vagy legyen belőle múzeumhajó.

Vagy amit akarunk.

Előzmény: gigabursch (130768)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.23 0 1 130768

Vagy csak használjuk hajóként?

Termes-gőzös szállodahajóként?

Előzmény: trizs77 (130764)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130767

Hol?

Vagy arra gondolsz, hogy nem 8×400 kV, hanem 3×8×400 kV?

Nem tudom. Értem amit kérdezel, de nem tudom a helyes választ.

Van egy MAVIR-os ismerősöm, már rég beszéltem vele. Rendszerirányító Albertirsán. Megkérdezem tőle alkalomadtán.

Előzmény: rezgaras (130757)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.23 -7 4 130766

Minden régi jármű megmentésének, megőrzésének, vagy ha sorozat volt akkor 1 db megőrzésének híve vagyok.

Pártolom.

De az, hogy mit csinálunk vele ha sikerül, azt nem akkor kell majd megbeszélni amikor rövid szoknyás hosztesz lányok az ünnepség után leveszik a kötelező protokoll magassarkút.

Más a költségigénye (fenntartási, karbantartási) ha egy postás Roburt mentesz meg, vagy a Szőke Tiszát.

Itt inkább az a hiányérzetem, hogy egyetlen olyan ember se szólalt meg a Szőke Tiszával kapcsolatban az elmúlt 4 év alatt, aki arról beszélt volna mennyibe kerül az éves fenntartása ha már lábra állt és működik?

Előzmény: uni-cum-laude (130765)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130765

Nagyon fájó szívvel írom le: igazat adok Neked.

Előzmény: trizs77 (130764)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.23 -5 5 130764

Vegyük elő Beke Katát = Jesszus Mária Győztünk !

Mi lesz másnap?

Mi lesz hétfőn?

Kiemelik.

Ok.

Felmérik.

Ok.

Rájönnek, hogy a MÉH-es is csak sírva venné át.

Ok.

Meggyőzik a politikát, hogy adjon rá 10 milliárd forintot, újjáépítésre.

Ok.

Politika ad.

Egy db eredeti kilincset megmentenek belőle (ettől nem lesz új építés hanem felújítás) és a kilincs köré, új anyagokból, 5 év alatt újból fel- és megépítik a hajót.

Ok.

Avatás +ünnep + beszédek + szalagátvágás + TV Híradók + az újjáépítőknek plecsnik.

Ok.

Bevontatják a Tiszára, Szeged közepére.

Ok.

Hétfőn reggel meg a polgármester + a felelős bánatában golyóstollába dől.

Mit csináljon vele?

Legyen étterem?

Legyen szálloda?

Legyen diszkó?

Már mindegyik volt.

Ugyanitt.

30 éve.

Mindhárom csődbe ment.

Itt ment csődbe.

??????????????????????

Előzmény: Kavitáció mester (130758)
gepesz Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130763

Ez igaz.

Előzmény: Kavitáció mester (130761)
gepesz Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130762

Milyen gép?

Minek?

Az a baj, hogy nem én fogok csalódni.

Előzmény: tehtube (130760)
Kavitáció mester Creative Commons License 2020.01.23 0 1 130761

Bármi is, jobb hogy már nincs a víz alatt.

Előzmény: gepesz (130759)
tehtube Creative Commons License 2020.01.23 0 1 130760

Triplex főgép kinyerése?

Előzmény: gepesz (130759)
gepesz Creative Commons License 2020.01.23 -1 0 130759

Értem én mester a műszaki problémákat.

Azt nem, hogy mit is akarnak azzal a kupac rozsdás vassal?

Hajónak már nem nevezem.

Építsenek egy replikát.

Előzmény: Kavitáció mester (130758)
Kavitáció mester Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130758
Előzmény: gepesz (130737)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130757

A 400kV nem triplán megy?

Előzmény: gigabursch (130750)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.23 0 0 130756

A megadott nevek alapján értem mire gondolsz, de nem értem a kapcsolódósát.

Arra gondolsz, hogy a "feszültség lökdösi az amperokat"?

Előzmény: Zoltika (130755)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.22 0 1 130755

Ezt a Ballagóba, vagy a Vicinális Dugóhúzóba is be lehetne tenni... :)

Előzmény: gigabursch (130750)
tehtube Creative Commons License 2020.01.22 0 1 130754

Kedves fórumozók!

Még mindig keresünk Flottilla iratanyagokat a Népszigettel kapcsolatban 1949-1960 közt. Bármi tippet előre is köszönök. 

tehtube Creative Commons License 2020.01.22 0 1 130753

Mint Hofi a kerekes kútnál. Oda tolják vele ahol a víz van :-)

tehtube Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130752

Igen, könnyen lehet hogy gázos. És belőlük választék. Egész egyedi:

http://www.karpowership.com/en/

Előzmény: gigabursch (130751)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130751

Nem ismerem a füstgáz kivezetés különbségét, de simán lehet gázos is. Jön a tanker és tolja bele a gázt.

Előzmény: rezgaras (130749)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130750

Ez akár 400 kV is lehet. Legalábbbis az oszlopkarok alapján.

Van idehaza is olyan MAViR ág, ahol három szinten ( fázisonként) a karpárokon 4×400 kV megy, azaz 8×400 kV-on lökdösi az ampereket.

Előzmény: rezgaras (130749)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130749

A nagyfeszültségű távvezeték bekötése egy hajóra azért elég durva. Dupla vezeték, nálunk úgy tudom, a 220kV-os vezetékek ilyenek. Nyilván olajos, hiszen mi más lenne?

Előzmény: tehtube (130748)
tehtube Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130748

Úszó török hőerőmű. Szerintem nagyon durva. Biztos olajos.

Előzmény: Zoltika (130747)
Zoltika Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130747

Ez mi ez?

Előzmény: tehtube (130742)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130746

zseniális.

Már csak a fűtött medencék és az üvegházak - és/vagy a helyi távhő kiszolgálására való csövek hiányoznak, hogy teljes legyen a kép.

Előzmény: tehtube (130742)
TAYFUN Creative Commons License 2020.01.22 0 4 130745

Welcome Home!

75/Du/2018. 

Betartása rendben van? Vagy úgy véled szükség volna még valamire? Azon kívül, hogy kommunikálni kéne idegen nyelven és nem magyarul csacsogni a tizesen ? Tudni hogy a hajózó út melyik részén milyen sebességgel közlekedünk, és nem fordulunk a másik elé...A T. kabinosok pedig jelzik a kitéréseiket, indulásukat?

Előzmény: hajoslajos (130743)
edesviz Creative Commons License 2020.01.22 0 0 130744

Érd köszöni szépen meg van. A hajótest lemezelését rendbe tették. Pillanatnyilag a motor nincs rendben.

Előzmény: smith (130740)
hajoslajos Creative Commons License 2020.01.22 -1 0 130743

Sziasztok!

Már régen szóltam hozzá -annak ellenére, hogy olvasom az oldalt-, de lesz valami HSZH a Nagy Személyhajók

esti sétájával kapcsolatban?

Vagy marad minden a régi gyakorlat szerint !!!

hajoslajos

Hátha illetékes is jár erre....

tehtube Creative Commons License 2020.01.21 0 1 130742

Egy szorgos állóhajó. Nem is számoltam a kéményeit. Itt van a közelben. Sötétzöldek észre sem veszik.

gumidani Creative Commons License 2020.01.21 0 0 130741
smith Creative Commons License 2020.01.21 0 0 130740

A homokot többnyire a zamárdi homokpadról termelik ki.
A két Z is üzemel, de nekik most a sajkodi oldalban van dolguk a mesterséges akadók építésénél.
Az IZSÓ és a JÉGMADÁR megvannak, üzemelnek, az ÉRD sorsáról nem tudok semmit.

Előzmény: M62 165 (130739)
M62 165 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 130739

Révfülöpön az Császtai strandon megjelent a homokozó flotta, a webkamerán is látni lehet a munkákat. Hétvégén igyekszem képeket készíteni róluk. Nagyon érdekes látvány, ahogy manővereznek az uszályokkal.

Sió motoros szokott kiszállni 2-3 uszállyal. Egy két kérdésem lenne, hátha valaki tud infókat:

1. Hol történik az uszályok rakodása homokkal? Valahol talán nyílt vízen balatoni homokot markolnak bele? Siófok felől szokott érkezni a hajó, de webkamerán nem látszik, hogy a Tihanyi-szoroson átjöttek volna.

2. Z-424 és Z-426 uszályokat már legalább 15 éve nem láttam erre dolgozni, pedig régebben nagyon gyakori volt errefelé, ezek üzemelnek még? Régen pedig ezek is hordták a homokot, de utóbbi időben mindig a Sió ms. hozza az uszályokat.

3. Vannak még Balatonon más érdekes hajó-munkagépek, önjáró uszályok vagy vontatóhajók? A régiek, Érd, Izsó, Jégmadár teljesen "eltűntek", amelyek Pálkövére jártak gyakran.

Köszi a választ, majd jelentkezek képekkel.

gepesz Creative Commons License 2020.01.21 0 0 130738

túlhaladta--- bocs

Előzmény: gepesz (130737)
gepesz Creative Commons License 2020.01.21 0 0 130737

EZ JOBBAN TETSZIK, MINT A SZŐKE TISZÁS HÍREK.

Az valami huncutság. Túl haladta az idő azt a megmentést. Sajnos.

Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.20 0 0 130736

Az utolsó 2 betű egyértelműen ...AJ

Előzmény: Enzo (130735)
Enzo Creative Commons License 2020.01.20 0 0 130735

TOMAJ szerintem. A farán a nevéből látható betűk alapján.

Előzmény: révész64á (130733)
zjakabfi Creative Commons License 2020.01.20 0 0 130734

Pilis?

Előzmény: révész64á (130733)
révész64á Creative Commons License 2020.01.20 0 3 130733

Régi képek Budapest Ez melyik vízibusz.

Zolcsi67 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 130732

Óceánia, bocs :)

Előzmény: Zolcsi67 (130731)
Zolcsi67 Creative Commons License 2020.01.20 0 3 130731

"Mindig Ócenia ellen viseltünk háborút, és most következzen az Öt perc gyűlölet" - hogy egy klasszikust idézzek.

ON

Előzmény: jakyg (130725)
révész64á Creative Commons License 2020.01.19 0 3 130730

Balaton Régi képeken: Leányfalu m/s

gepesz Creative Commons License 2020.01.19 0 0 130729

Ha nem haragszol inkább nem.

Nem tudom cáfolni, alátámasztani az állításokat.

Előzmény: gigabursch (130726)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.19 0 0 130728

Érdekes, hogy Franciaországban a hajóforgalom milyen nagy arányban szállít fosszilis üzemanyagokat. Miután Franciaországban a villamos energiának 82%-át atomerőművek termelik, szenes erőmű alig van (vagy már nincs is) és az atomerőművek viszonylag kevés üzemanyagot igényelnek, a szállítás nagy része kőolaj származék lehet csak. De a leírásban nem látom, hogy a tengeri szállítás is benne van-e. A "...Franciaország, Németország, Anglia, Spanyolország, Svédország és Finnország területén..." arra utal, hogy a tengeri szállítás nincs benne. Akkor viszont leginkább arról lehet szó, hogy a benzin és dízel jó részét nem teherautóval, hanem hajóval terítik szét az országban - ami a szállítási teljesítményre vetítve kevesebb CO2 kibocsátással jár. Tehát valójában hasznos dolog.

A részletek (lennének) a fontosak.

Előzmény: gigabursch (130722)
révész64á Creative Commons License 2020.01.19 0 2 130727

Balaton Régi keppeken :Szabadi m/s

gigabursch Creative Commons License 2020.01.19 0 0 130726

A  cikk táncsak pusztán tényadatokat közöl.

Pár cíkkel korábbi írását is ajánlom az érdeklődőknek.

https://zoldenergia.blog.hu/2019/12/31/a_vilag_legnagyobb_megujulo_energia_alapu_eromuvei

Főleg a táblázatot. Magáért beszél.

Igazában érdemes végigolvasni az elejétől.

Előzmény: gepesz (130723)
jakyg Creative Commons License 2020.01.19 -2 5 130725

Gyerekmunka Európában nincs, van sztrájkjog, meg szabadság, meg vannak mindenféle munkavállalói jogok, van egyezség a tőkével, új ellenség után kellett nézni. A balos aktivizmus megtalálta a CO2-t.

scsabi Creative Commons License 2020.01.18 0 2 130724

Én azért nem lennék ilyen jó véleménnyel erről a cikkről. Mindazonáltal a felsorolt adatokból is jól látszik, hogy a tíz legnagyobb széndioxid-kibocsátóból nyolc az pont az ilyen zöldenergia-majmok által keltett atomhiszti miatt életben tartott kőszénfűtésű erőmű; illetve a fosszilis alapú energiatermelés tüzelőanyagainak szállítása milyen további károsanyag-kibocsátást okoz.

Amúgy ha elfogadjuk azt az alapvetést, hogy az áruszállításnak valamilyen társadalmilag hasznos szerepe van, akkor a környezetterhelést a szállítási teljesítményre vonatkoztatott fajlagos kibocsátásban érdemes összehasonlítani. Amúgy kíváncsi lennék, hogy a tengerhajózásban milyen zérus, vagy csekély kibocsátású hajtási módok léteznek, amik kereskedelmi forgalomban való hasznosításra is alkalmasak. Nekem hirtelen csak a vitorlázás, illetve az atommeghajtás jut az eszembe, de ezutóbbi miatt ezek a zöldenergikusok a saját kardjukba dőlnének.

gepesz Creative Commons License 2020.01.18 0 1 130723

Nem vagyok a téma tudósa. Elolvastam a link alatt lévő cikket.

Csak azon akadt meg a szemem, hogy a gépkocsi és hajó káros anyag kibocsájtásnál egy szó sem volt az elszállított árú mennyiségéről. Tonnákra bontva lehet, hogy dől a realitás?

gigabursch Creative Commons License 2020.01.18 0 0 130722

Előrebocsátom: nem egy tök idióta bölcsész-zöld blog.

https://zoldenergia.blog.hu/2020/01/07/az_europai_hajozas_szen-dioxid_kibocsatasa#comment-last

Mwin Creative Commons License 2020.01.17 0 0 130721

írtam.

Előzmény: C50 (130720)
C50 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 130720

OFF

Ha erre jársz, kellene az e-mail címed. Az enyém publikus.

ON

Előzmény: Mwin (130636)
Kurdeejay Creative Commons License 2020.01.15 0 3 130719
gigabursch Creative Commons License 2020.01.15 0 0 130718

@jakyg; @viking star

Hmmm...

Akkor morzsázom össze az emlékeim.

A Regiszteres képaláírás viszont javítható.

Előzmény: viking star (130717)
viking star Creative Commons License 2020.01.14 0 2 130717

Az valami más bontás lehetett. A PAKS-ot a saját szememmel láttam tolni 1994 nyarán.

Előzmény: gigabursch (130713)
tehtube Creative Commons License 2020.01.14 0 2 130716

"Számunkra kulcskérdés a fenntarthatóság, hogy miként fogjuk hasznosítani. Az biztos, hogy ha a hajó nem fog teljesen újjáépülni, akkor is Szegeden marad. A megyeszékhelyen hasz­­nosítjuk olyan formában, ami egyaránt élményt nyújt a városlakóknak és az ideutazó turistáknak. Ez a célunk, ezért dolgozunk a gőzös megmentésén – mondta Varga Mihály."

Hát azért ez nem jó hír. Semmi köze Szegedhez, ott csak leamortizálni tudták, ahogy elődjét, az alig 50 éves Táncsicsot is.

Csak reménykedem, hogy esetleg állami segítséggel, eredeti darabjai felhasználásával újraépítik és a Duna, Magyaroszág ékköve lesz ismét.

Előzmény: FOMA (130706)
jakyg Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130715

No de a PAKSról évekkel későbbi képeink is vannak.

gigabursch Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130714

Ugyanide tartozik:

Az egyik kép felirata:

PAKS és a SZEKSZÁRD motorosok 1971-ben.

A következő kép felirata:

PAKS, VÁSÁRHELYI PÁL és a SZEKSZÁRD motorosok a Matróz csárdánál 1971-ben.

Nos a két kép pár perc eltéréssel készült, csak hátulról készült képen nehezen vehetők ki a Vásárhelyi Pál részei.

gigabursch Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130713

Nézem a Paks közép-dunai vontató adatlapját.

http://hajoregiszter.hu/hajoadatlap/paks/328

Két dologra emlékszem határozottan:

1991 szeptembere: A Rúgatón állt egymás mellett a három szélesített toló.

(baromira emlékszem rá, mert kezdő kenusként kurvára stresszes volt megkerülni őket és muszáj volt megkerülni, mert felettük ott álltak az 1654-es kőnél a zsandárok)

1991 késő ősze:

A Paks már kiégve várja az elbontást az Újpesti-öbölben

1992 tavasza: A tavaszi ár után tünteti el a maradékát a hajónak

Nagyjából ott bontották el, ahol később a Jens-et és testvérhajóit elkezdték építeni.

Közte történt valamikor, hogy elkezdték bontani, majd hogy gyorsabban haladjanak begyújtották, csak a vendégtest még tele volt gázolajjal és egy kicsit tovább égett, mint tervezték.

Heves fény és hőjelenségekkel együttjáró esemény volt.

Zolcsi67 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130712

Sokkal kisebb, mint kéne :-)

Előzmény: Mlle. Grenelle (130707)
gepesz Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130711

R.....y mundnál.

Előzmény: TAYFUN (130710)
TAYFUN Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130710

BRAVÓ !

NEM KÉRTEK ENGEDÉLYT mert nem kellett -mint láthattad a jogszabályokból. ( Legelső cikk újságírói hülyeség/csúsztatás ) Hol az általad látni vélt "ellenszolgáltatás miatti félrenézés"?

Előzmény: trizs77 (130709)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.14 -4 0 130709

Ha nem volt engedélyük, de mégis csinálták akkor hibázott (többször) a hajózási hatóság embere.

Tételezzünk fel róla jó szándékot és mondjuk azt, hogy gondatlanságból tette.

Ha nem gondatlanságból nézett félre hanem ellenszolgáltatás fejében, arra a Btk.-nak vannak szakaszai.

Előzmény: TAYFUN (130708)
TAYFUN Creative Commons License 2020.01.14 0 0 130708

Melléklet a 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelethez Az üzemeltetési engedély kiadásának részletes feltételei

Az üzemeltetési engedély kiadásához az egyes tevékenységektől függően - az eljárási díj befizetésének igazolásán túl - a kérelem benyújtásához az alábbi okmányok és igazolások csatolása, illetve feltételek teljesítése szükséges: * 

1. Közforgalmú személyszállítás esetében:

a) * 

b) a tevékenység végzéséhez a hajózási hatóság által utasok rendeltetésszerű szállítására alkalmasnak nyilvánított, legalább 9 méter testhosszúságú hajót lehet használni,

c) menetrend, amely májustól szeptemberig tartó időszakban legalább heti 5 napon át napi 8 óra közforgalmú szolgáltatást hirdet és valósít meg.

Előzmény: trizs77 (130695)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.14 -1 0 130707

Jó ég, mekkora raktáraik lehetnek...

Előzmény: Zolcsi67 (130705)
FOMA Creative Commons License 2020.01.13 0 0 130706
Zolcsi67 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 130705

Raktározva, természetesen :-)

Előzmény: Mlle. Grenelle (130700)
FOMA Creative Commons License 2020.01.12 0 0 130704

Pont ezen mofondíroztam én is. Lehet, hogy itt volt a legegyszerűbb vízre tenni, vagy talán nem árt egy kis vonalismeret a Tiszára sem nekik.

Lényeg, hogy eggyel több hajó bukkan fel a Tiszán.:-)

Előzmény: tehtube (130703)
tehtube Creative Commons License 2020.01.12 0 0 130703

Biztos oka van neki, de ha már trélerre rakják, miért nem egyenesen Szegedre szállítják?

Előzmény: csecsaba2 (130702)
csecsaba2 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 130702
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130701

Részvétem...😞

Előzmény: smith (130699)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.11 -2 0 130700

Ez az egykori Közlekedési Múzeum mellett volt?

Ott maradt, vagy elszállították, amikor a Múzeum helyén egy piszkosul nagy gödröt csináltak?

Előzmény: smith (130698)
smith Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130699

il1321 olvtárs elhajózott az örök vizekre.

smith Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130698

Valószínűleg erre gondolt:
https://goo.gl/maps/xMYJhKjobTt48xxt6

Előzmény: Mlle. Grenelle (130697)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.01.11 -2 0 130697

Városligetben hajó???

Hol?

Előzmény: tehtube (130664)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.11 -4 1 130696

Közforgalmú (közlekedés) = Bárki által, ellenszolgáltatás fejében igénybe vehető jármű.

trizs77 Creative Commons License 2020.01.11 -2 1 130695

A taxi bizony közforgalmú.

(ha közúti az a taxi, ha vízi, ha légi)

De nem közszolgáltatás.

rezgaras Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130694

"Közforgalmú személyszállítás:viztaxi (a közforgalmú személyszállításnak vannak feltételei: pl. menetrend.......)"

Ez le van valahol egyértelműen írva (hogy a taxi nem közforgalmú és a közforgalomhoz kell menetrend)? A taxi járművek akkor minek minősülnek? (ha már a közúton a buszsávot használják... :-)))

Előzmény: TAYFUN (130672)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.11 -2 0 130693

Nekem semmi gondom nem volt az úttal.

De sok gyerek + még több szülő morgott.

Előzmény: zjakabfi (130688)
Net for speed Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130692

Ha a Tahi kerekes gs. re gondolsz igen.

Előzmény: trizs77 (130685)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130691

Előzmény: Una Vestrum (130689)
lovasutas Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130690
Una Vestrum Creative Commons License 2020.01.11 -1 0 130689

"Milyen jó", hogy ma már minden gyerek el tudja foglalni magát egy iskolai hajókirándulás során (is) a telefonjával...

zjakabfi Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130688

Megis túléltétek, es egy szép emlék.

A Visegradi túra tenyleg kemény lehetett.

Ep128 Creative Commons License 2020.01.11 -1 0 130687

Lehet, igazából már nem emlékszem, olyan régen volt. (Biztos van itt, aki ismeri a havaria pontos részleteit.)

Előzmény: Ádám Várkonyi (130669)
zjakabfi Creative Commons License 2020.01.11 0 1 130686

Max. átépítes előtti állapotban.

trizs77 Creative Commons License 2020.01.11 -7 6 130685

Általános alsóba a budai, II.kerületi MEDVE utcai iskolába jártam.

Minden évben volt hajó kirándulás.

Két évben biztosan a Felszabadulással mentünk (apám fotózott), egyszer Visegrádra, másik alkalommal pedig Esztergomba.

Igen rossz választás volt a tanárok részéről.

Kb. 600 fő, 6-10 éves gyerek(fiú)  olyan mint a hangyaboly.

Mondjuk volt velünk felnőtt kísérő bőven (tanárok+szülők), hisz az akkori szabály szerint minden 10 gyerekre egy felnőttnek kellett menni.

Mindkét hajóút  "katasztrófába"  torkollott.

A katasztrófa szót tessék költői túlzásként értelmezni.

Az egy irányba 5-6 órás utak, ilyen kicsi gyerekeknek fárasztóak.

A hajón végig mozgattak bennünket.

Csoportokként megnézhettük a gépházat, a kormányállást (hidat).

Számtalan vetélkedőt rendeztek, életkorunknak megfelelőt.

Mindkét célállomáson, gyalog hajtottak fel bennünket.

Visegrádon a fellegvárig.

Esztergomban a bazilikáig.

Át a városon 600 fiút, 6-10 gyereket........................:-(((

Mire fel/el értünk alig álltunk a lábunkon.

Különösen a Visegrádi felmászás viselt meg bennünket.

Hogy Visegrádon mit mutattak meg (biztosan az akkor még romos várat) vagy Esztergomban, arra nem emlékszem.

Csak arra, hogy visszafelé nem nagyon volt zsivaj

a fedélzeten.

Mindenki eldőlt és szuszogott.

A két út egyikén (már nem tudom melyiken) délutánra hidegre fordult az idő.

Nem esett de hideg lett.

Így jöttünk völgymenetben 4-5 órát.

Mindenki el/be menekült a fedélzetről.

De 600 gyerek +60 kisérő nem fért el odabent.

Összebújtunk mint kisbárányok és aki tudott aludt.

más

Kérdés.

Jól emlékszem vagy tévedek, hogy a másik két alkalommal a TAHI-val mentünk (persze kevesebben) egyszer Szentendréig egyszer leányfaluig.

Járt a TAHI 1958-1963 között a kiságban mint különjárati hajó ?

Előzmény: tehtube (130681)
PJ69 Creative Commons License 2020.01.11 0 0 130684

1982. 09. 23. 

Előzmény: viking star (130683)
viking star Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130683

1982

Előzmény: PJ69 (130682)
PJ69 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130682

1983 Dunakeszi

Előzmény: révész64á (130671)
tehtube Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130681

Kinyerik belőle végre a főgépet, pár kisebb, még értékes alkatrészt. Mennek a töbi ereklye mellé. A többi meg biztos megy a kohóba.

Előzmény: trizs77 (130680)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.10 -4 3 130680

A Jesszusmáriagyőztünk szindróma akkor kezdődik majd, ha parton lesz.

Mit csináljunk vele?

Ki csinálja?

Miből csinálja?

Mennyibe kerül a végére?

Hány évig tart majd ?

Előzmény: FOMA (130678)
tehtube Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130679
Előzmény: FOMA (130678)
FOMA Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130678
Előzmény: Ádám Várkonyi (130655)
Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130677

Nagyon jó írások vannak ezen az oldalon, a Lusitaniás sorozat, a sajnos be nem fejezett Maurys, és az Empress of Ireland-katasztrófát feltáró is nagyon érdekes. Lehet volt több is, hirtelen ennyire emlékszem.

Előzmény: gigabursch (130675)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130676

Ismereteim szerint az egyik lapátkerék ütött fel és emiatt nem jó az egész rendszer.

Amit utána az apatini tűzvész tovább rombolt.

Előzmény: Ádám Várkonyi (130669)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130675

Ez TAYFUN hozzászólása alapján főleg tök izgi.

Beküldeni a Balatonra a Turbinát - állati lenne...

https://techstory.blog.hu/2013/11/20/legkedvesebb_hajoim_a_turbinia_1894_1_resz

https://techstory.blog.hu/2013/11/20/legkedvesebb_hajoim_a_turbinia_1894_2_resz

Előzmény: tehtube (130667)
Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130674

A Bahart motorcsónakjai tudomásom szerint nagyhajónak minősülnek, hiszen befogadóképességük meghaladja a 12 főt (Calypso: 13 fős volt, az “Ősmagyarok”: 25 fősek)

Tehát az vonatkozik rájuk ami a többi balatoni személyhajóra.

Ami inkább kérdéses szerintem, az a fonyódi maszek vízitaxi cég “flottája”, mert azok viszont szerintem nem nagyhajók...

Előzmény: edesviz (130673)
edesviz Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130673

Köszönöm a pontosított meghatározást. De akkor a Bahart  gyorsjáratai milyen kategóriába esnek?

Előzmény: TAYFUN (130672)
TAYFUN Creative Commons License 2020.01.10 0 1 130672

Bocs de van a : 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet:

Belső égésű motorral hajtott kishajó, csónak és motoros vízi sporteszköz használata korlátozás alá eső területen

4. § (1) Korlátozás alá eső területen - a Vkt. 58. § (3) bekezdésében felsorolt szervezetek belső égésű motorral hajtott szolgálati kishajóit és csónakjait kivéve - belső égésű motorral hajtott kishajó és csónak csak a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedéllyel *  közlekedhet.

Ezek:

aa) rendkívüli eseménynél (beleértve a mentési eseményt),

ab) tavon munkát végző úszómunkagép biztonságos tevékenységére, kiszolgálására, személyzet szállítására, jelek és eszközök kihelyezésére, felszedésére;

b) *  tavon kikötőhellyel rendelkező vitorlás sportszervezet tulajdonában lévő, tíz kísért egységenként egy kísérő motorosra, ha az

ba) *  szervezett oktatáson, edzésnapon vagy az országos sportági szakszövetség által meghirdetett és hatóságilag engedélyezett versenyen részt vevő nem tőkesúlyos vitorlás csónakokat vagy nem tőkesúlyos vitorlás kishajókat, illetve vitorlás vízi sporteszközöket kísér, vagy rendezői feladatot lát el, illetve

bb) *  az országos sportági szakszövetség által szervezett és meghirdetett, az illetékes hatóság által engedélyezett vitorlás kishajók részvételével zajló nemzetközi rendezvényen a hivatalos edzésnapok és a verseny időtartamára lát el kísérő motoros feladatot. A hivatalos edzéseken, illetve versenynapokon kívül kísérő motorost nem lehet használni;

c) tavon kikötőhellyel rendelkező országos gyermekszervezet tulajdonában lévő, tíz kísért egységenként egy kísérő motorosra, ha az szervezett oktatáson vagy túrán nem tőkesúlyos vitorlás csónakokat vagy nem tőkesúlyos vitorlás kishajókat, illetve vitorlás vízi sporteszközöket kísér;

d) kikötő, vízi sportpálya, valamint vízi repülőtér üzemeltetőjének egy belső égésű motorral hajtott kishajójára az üzemeltetési feladatok ellátására a létesítmény 300 m-es körzetében, továbbá, ha a létesítmény a parttól 300 méternél távolabb helyezkedik el, akkor a közelebbi part és a létesítmény közti legrövidebb útvonalra;

e) *  egy rendezvényre arra a belső égésű motorral hajtott kísérő vagy mentőmotorosra, amely a tavon kikötőhellyel nem rendelkező vitorlás, illetve egyéb sportszervezet, szövetség tulajdonában van, amennyiben a szervező egyesület vagy szövetség az általa rendezett és hatóságilag engedélyezett vitorlásversenyen, vízi rendezvényen nem tud a rendezvény engedélyében meghatározott számú, a vízterületre hatályos üzemeltetési engedéllyel rendelkező kísérő vagy mentőmotorost biztosítani;

f) tógazdálkodással és víziút-fenntartással összefüggő feladatot végző belső égésű motorral hajtott kishajóra és csónakra;

g) bejegyzett vízi mentőegyesület útvonalengedéllyel közlekedő vízi mentőszolgálatot végző mentőmotorosára;

h) közforgalmú személyszállítást végző belső égésű motorral hajtott kishajóra vagy motorcsónakra;

i) hivatásos hajósképzést és vizsgáztatást végző belső égésű motorral hajtott kishajóra vagy csónakra.

Közforgalmú személyszállítás:viztaxi (a közforgalmú személyszállításnak vannak feltételei: pl. menetrend.......)

Előzmény: rezgaras (130666)
révész64á Creative Commons License 2020.01.10 -2 4 130671

Hajó történelem Facebook  

révész64á Creative Commons License 2020.01.10 0 3 130670

Régi képek Facebook.

Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.10 0 0 130669

Nem a királytengely görbült el? (Kormánylapát függőleges tengelye)

Előzmény: Ep128 (130668)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.09 -1 0 130668

Ühhhüm... Szóval a PETŐFI gépe tulajdonképpen megvan, csak kirakóst kell vele játszani. :-) Érdekes...

(De ha jól emléxem, a PETŐFI épp azzal állt meg, hogy elgörbült a főtengely valami hibásan kivitelezett manővernél. Szóval abból amúgy is csak alkatrész lehetne már.)

Minden esetre izgi dolog lenne valahol pályázni a PETŐFI hajótestének rendbetételére végre. Aztán lehet a motorban is gondolkodni...

Előzmény: tehtube (130665)
tehtube Creative Commons License 2020.01.09 0 2 130667

Meg csak belsőégésű motorokra vonatkozik a korlátozás. Külsőégésűekre nem! :-D  (ha jól tévedek)

Gőzturbinával hasítani! :-))))

Előzmény: rezgaras (130666)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130666

Én úgy emlékszem, hogy a balatoni korlátozás csak kedvtelési célú kishajókra vonatkozik. Tehát vizitaxikra, szállító kishajókra nem.

(Vagyis ha alapítasz egy taxivállalatot, motorcsónakozhatsz a Balatonon. Arra nincs előírás, hogy egy vizitaxinak mikor és ki számára kell szolgáltatást nyújtani.)

Előzmény: edesviz (130662)
tehtube Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130665

Petőfiből is maradt valami mutatóba gépészetileg:

https://goo.gl/photos/gjZgbSUDShcqP2QV6

Előzmény: tehtube (130664)
tehtube Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130664

Nem tudom, most hova vitték, de a Városligetben kiállított VÉRTES gépe is ugyanaz, mint a Kossuthban (van), Petőfiben (volt).

Szóval volna még egy donor.

Előzmény: Ep128 (130648)
Net for speed Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130663

Ha túléli az csoda lesz.

Előzmény: jakyg (130654)
edesviz Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130662

A röhej ott van, hogy hajóra nincs korlátozás a Balatonon. Azaz belsőégésű motor csak vitorlás kishajó segédmotorja, valamint, mentő, és egyesületi vitorláshajózást segítő motorosai lehetnek. A vízitaxik is kaptak engedélyt. Mondjuk, az engedélyek kiadása körül volt vagy 10 éve némi hercehurca, bírósági eljárás a hajózási és kikötői felügyelet munkatársaival. Viszont 14 fő fölött nem érvényes a kishajó vezetői igazolvány se. Oda hajó vezetői kell.

Amikor betiltották a motorcsónakokat, akkor senkinek se jutott eszébe, hogy lesz Magyarországon újra vállalkozás, és idővel olyan gazdag emberek, akik motorcsónak helyett hajókat használnak. Végeredményben Vanyolai is használhatja a hajóit, és ha bírja akár saját privát partjára is. 

Rossz döntés volt, hogy hajóra nincs sebesség maximum, nincs gépimeghajtásra zaj maximum. Az elektromos jetski-t is szükséges lenne kordában tartani jogalkotóknak.

Előzmény: Una Vestrum (130660)
paca664 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130661

Ld. még a Riverride-ot.

Előzmény: Una Vestrum (130660)
Una Vestrum Creative Commons License 2020.01.09 0 1 130660

Mérete alapján kishajó. Lenne.

A HSZ azonban így írja:

"3.31 cikk - A 12 főnél nagyobb engedélyezett utaslétszámú és 20 m-nél kisebb testhosszúságú hajó nappali jelzése

A 12 főnél nagyobb engedélyezett utaslétszámú és 20 m-nél kisebb testhosszúságú hajónak viselnie kell egy sárga kettőskúpot, alkalmas helyen és olyan magasságban, hogy az minden oldalról látható legyen."

Azaz nem nevezi kishajónak.

Előzmény: edesviz (130659)
edesviz Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130659

Ki érti ezt? 24 személyre van vizsgáztatva és kishajó? Na ne!

Előzmény: uni-cum-laude (130657)
Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130658

Értem köszi.
Tavaszig valószínűleg akkor tényleg így marad már...

Előzmény: Ep128 (130656)
uni-cum-laude Creative Commons License 2020.01.09 0 0 130657
Ep128 Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 130656

Elég szép melóval megcsinálták neki a "rézsüt", ahol kijöhetne a vízből. Aztán semmi... Egyelőre. Szerintem tavaszig már nem is történik más.

Előzmény: Ádám Várkonyi (130655)
Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.08 0 0 130655

Az ősszel beharangozott Szőke Tisza kiemelésből lett valami?

jakyg Creative Commons License 2020.01.08 0 2 130654

""Ultraminimál, zéró komfort és zéró emisszó"

- sorolta a projekt filozófiáját a keddi sajtótájékoztatón Rakonczay Gábor"

Egy komplett idióta.

Előzmény: Net for speed (130653)
Net for speed Creative Commons License 2020.01.08 0 0 130653
gigabursch Creative Commons License 2020.01.08 0 0 130652

mármint hŐterheltsége...

Előzmény: gigabursch (130651)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.08 0 0 130651

1.) Nem autentikus

2.) Az ún. turbó-elektromos hajtásrendszer nagyon jól szabályozható teljesítményű

3.) Nem mormogna a rendszer, szemben a dízellel, ami minden dízelüzem sajátossága

4.) A kazánok hóterheltsége viszonylag kiegyenlítettebbé válik.

Természetesen mondjon véleményt az, aki elmélyültebb a témában.

(adalék: https://web.archive.org/web/20160614175024/http://acelmonstrum.host22.com/tenny.html)

Előzmény: rezgaras (130650)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.08 0 2 130650

Ha nekem kellene tervezni :-)), a segédüzemre beállítanék egy dízel generátort. Azt hiszem, az a normális, ha a segédüzemet függetlenítik a főgéptől.

Előzmény: gigabursch (130649)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.08 0 0 130649

Arra úgy kíváncsi lennék, hogy jelen körülmények között mennyi a segédüzem (konyha, klíma, villamosság) teljesítmény igénye, mert a kazánt arra egyrészt méretezni kell, másrészt a folyamatos üzem sem az ördögtöl való, harmadrészt meg a hulladék hőből a fűtés is megoldható.

Természetesen az üzemanyagtartályok állapota, mérete vagy épp a hűtési kapacitás is legalább ennyire izgalmas kérdés.

A segédüzemnek természetesen a hajózáshoz szükséges segédüzemet is biztosítania kell.

Előzmény: Ep128 (130648)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.08 -1 2 130648

Abszolút igazad van, hogy megérdemelné. Sajnos az utolsó fejlemény is vagy 20 éves a témában. Akkoriban arról volt szó, hogy a PETŐFI kapja meg a KOSSUTH szépen egyben lévő gépét és hajrá... Aztán tudjuk mi történt... :-( (A leégett PETŐFI azóta is várja a sorsa jobbra fordulását Neszmélyen... Bár őszintén szólva az Ő gépével és kazánjával nem tudom, mi lett...)

Előzmény: tehtube (130646)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.08 -1 1 130647

A motor (utolsó információm szerint) szépen egyben van, "kis" törődés után menne is talán... A kazán természetesen kuka. Pont EZÉRT nem megy vagy 35 éve... :-(

Mivel -tudtommal- a Közlekedési Múzeum tulajdona, (ők meg biztos forrásból tudom, hogy templom egere szindrómások) így csak valami pályázat útján lehetne összeszedni az új kazánra valót...

Előzmény: rezgaras (130645)
tehtube Creative Commons License 2020.01.07 0 1 130646

Olyan sok gőzös kapott már új kazánt, a Kossuth is megérdemelné. Rendes, gázolajtüzeléssel ahogy a svájciak járnak. 

Egy modern kazánt este le lehet állítani, reggel begyújtani, vagy még ezeket is állandóan hőfokon kell tartani a deformációt megelőzendő. Ill. induláskor 6-8 órán át szép lassan felfűteni ugyanezen ok miatt, mint a gőzmozdonyt a füstiben.

Előzmény: rezgaras (130645)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.07 0 1 130645

Attól tartok, ha üzemképesre akarják, vadi új kazán kellene bele.

Előzmény: Ep128 (130644)
Ep128 Creative Commons License 2020.01.06 -1 2 130644

A motorját / kazánját is "megszemlézhetnék" már igazán...

Kurdeejay Creative Commons License 2020.01.06 0 6 130643

Egy rövid mozgókép a mai SOPRON-KOSSUTH menetről:

https://youtu.be/6ROXHTPJWH8

Előzmény: gumidani (130637)
Enzo Creative Commons License 2020.01.06 0 0 130642

ATTILA

Előzmény: gumidani (130637)
smith Creative Commons License 2020.01.06 0 1 130641

Az oda vezető lejáró alacsony, de ha elmész a vasútállomás átjárójáig, ott le lehet menni nagyobb busszal is, lent a fák közt pedig vissza lehet óvatoskodni a skanzenig.

Azért a buszsofőr nem fog szeretni. :-)
https://goo.gl/maps/JfqTGiwNeNG3chNm8

Előzmény: siófoki35 (130640)
siófoki35 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 130640

A neszmélyi "skanzennél" oda lehet állni közvetlen a hajókhoz busszal (fotózáshoz)? Vagy túl alacsony a vasúti aluljáró?

smith Creative Commons License 2020.01.06 0 1 130639
Előzmény: viking star (130632)
tehtube Creative Commons License 2020.01.06 0 0 130638

Hogy telik az idő!

gumidani Creative Commons License 2020.01.06 0 1 130637

2008. február 25.Melyik hajóról készült ez a kép? Tényleg nem emlékszem. 

Előzmény: Pedrofon (130634)
Mwin Creative Commons License 2020.01.06 0 1 130636

Komárom. Parti szemle lesz.

Előzmény: siófoki35 (130635)
siófoki35 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 130635

Hová viszik a Kossuthot? Kap felújítást?

Előzmény: Pedrofon (130634)
Pedrofon Creative Commons License 2020.01.06 0 4 130634

Kimentem megfagyni. A jó hír, hogy megmaradtam, a rossz az, hogy mire a Margit-hídhoz ért a menet elbújt a Nap:

Mwin Creative Commons License 2020.01.06 -1 1 130633

Úgy nagyjából mindenki :)
Ami szomorú, hogy ma ezt csak webkamerán keresztül nézhetjük....

viking star Creative Commons License 2020.01.06 0 1 130632

Na de kicsit jöjjünk haza a világtengerekről, tudja-e vajon itt a topikon mindenki, hogy az alábbi webkameraképnek melyik pontjára kell fókuszálni? :)

Ádám Várkonyi Creative Commons License 2020.01.03 0 1 130631

Ez igazán szép és részletes idővonal, nekem legalábbis nagyon érdekes volt, köszi szépen!

A szovjetek hajója egyébként milyen útvonalon járt? Gondolom azért nem mehetett minden nyugati kikötőbe... (vagy igen?)

Én úgy vettem ki az ezzel kapcsolatos irományokból, hogy a QE2 már csak inkább a hagyomány fenntartására, kvázi transzatlanti turistahajónak készült, az Ő idejében már nem nagyon próbáltak versengeni a repüléssel. Látható a méretein, kialakításán is, hogy már léptek vele a takarékosság felé.

A QM2 nekem is fenn van a bakancslistámon, szerintem talán a legszebb hajó kívül-belül, mely járja a tengereket napjainkban...

Idén nyáron ha utazni nem is, talán talákozom majd Vele.

Előzmény: viking star (130627)
rezgaras Creative Commons License 2020.01.03 0 1 130630

Ez is cifra. Amikor elsüllyedt 1986-ban, egy tagja a legénységnek halt meg (máig nem lehet tudni mi okból, mert mindenki el tudott menekülni). De azóta már 3 búvár is meghalt, akik a roncshoz merültek. :-((

(azt írják, sokan merülnek hozzá, mert nincs mélyen, jól látogatható)

Előzmény: gigabursch (130629)
gigabursch Creative Commons License 2020.01.03 0 0 130629
Előzmény: viking star (130627)
gumidani Creative Commons License 2020.01.03 0 0 130628
viking star Creative Commons License 2020.01.02 0 6 130627

Bocsánat, ezt csak most olvastam vissza, s úgy emlékeztem, valahol vannak transzatlanti hajózástörténeti feljegyzéseim is, mert annak idején a TITANIC-hangulat engem is eléggé érdekelt mint olyan, kutattam kevéskét utána.

Az alábbi idővonalat William H. Miller könyvéből szedegettem ki és fordítottam magyarra.

Kérdésedre pontos választ nem ad, de hátha árnyalja.

1967 szeptember: a QUEEN MARY utolsó transzatlanti útja - utolsó háromkéményes óceánjáró;
1967 október: a Cunard bezárja kanadai illetőségű jegyirodáját;
1967 november: a Zim Lines megszünteti transzatlanti utasszállító járatait;
1968 szeptember: az American Export Lines megszünteti transzatlanti kereskedelmi járatait;
1968 október: a QUEEN ELIZABETH utolsó transzatlanti útja;
1969 május: a QUEEN ELIZABETH 2 elindul első transzatlanti útjára;
1969 november: a UNITED STATES utolsó transzatlanti útja, az United States Lines megszünteti transzatlanti utasszállító járatait;
1971 november: a Canadian Pacific megszünteti transzatlanti kereskedelmi járatait;
1973 március: a Spanish Line megszünteti transzatlanti utasszállító járatait;
1973 május: a Szovjetunió elindítja első transzatlanti utasszállító járatát a MIHAIL LERMONTOV nevű óceánjáróval;
1974 szeptember: a FRANCE utolsó transzatlanti útja - a Compagnie Générale Transatlantique megszünteti transzatlanti utasszállító járatait - ez volt az utolsó "nagy igazi óceánjáró";
1975 január: a Greek Line megszünteti transzatlanti utasszállító járatait;
1975 december: a Swedish-American Line megszünteti transzatlanti utasszállító járatait;
1976 június: az Italian Line megszünteti transzatlanti utasszállító járatait;
1981: a Szovjetunió és a Jugolinija is megszünteti transzatlanti utasszállító járatait.

Annyit azért hozzátennék, hogy a Cunard QE2-je még a kilencvenes évek elején is próbálta tartani a max. 5 napos menetidőt, bár igaz, hogy a téli szezonban világkörüli utakat bonyolított. 2004-ben felváltotta a QM2, márciustól novemberig járja a Southampton-New York viszonylatot, mondjuk 5 nap helyett 7 napig tart az út.

Szóval bizonyos tekintetben a transzatlanti átkelés óceánjáróval egy olyan dolog, ami élt, él, és élni fog.

Föl is adok holnap egy lottószelvényt. :)

Mondjuk, az tényleg poénos, hogy a szovjetek mit szerettek volna még ott a legvégén a MIHAIL LERMONTOV-val... (ami egyébként kétségkívül szép hajó volt!)

Előzmény: Paater Altenburg (130466)
csecsaba2 Creative Commons License 2020.01.02 -1 0 130626
Előzmény: jakyg (130576)
gumidani Creative Commons License 2020.01.01 -1 3 130625

Meglátszik a világon, hogy nem mi csináltunk mindenkit.

Előzmény: trizs77 (130624)
trizs77 Creative Commons License 2020.01.01 -3 2 130624

Miről írjon?

Tehetsége nincs.

A szerkesztő meg b@gatja egy rövidke hírért.

Beleírhatta volna, hogy pont az ütközés pillanatában ünnepelte 69. szülinapját a másodtiszt anyósa, de ehhez nem volt elég fantáziája.

Előzmény: gumidani (130622)
Net for speed Creative Commons License 2020.01.01 0 0 130623
gumidani Creative Commons License 2019.12.31 0 7 130622

Igazi firkásztempó.

"A beton egy darabja levált, és a 650 millió fontba (mintegy 250 milliárd forint) kerülő hajó is megsérült"

Ki a francot érdekel egy balesetnél a hajó teljes ára? Selejtezni kell a hajót? Dehogy. Egy piti koccanás az egész. Ezzel az erővel azt is leírhatnák, hogy a több, mint ezer éves állam egyik polgára belázasodott.

Előzmény: trizs77 (130620)
Net for speed Creative Commons License 2019.12.31 0 0 130621

trizs77 Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 130620
Ádám Várkonyi Creative Commons License 2019.12.31 0 0 130619

Köszönöm szépen a válaszokat!

gigabursch Creative Commons License 2019.12.31 0 2 130618

Megerősítem:

A Queen a Vöcsök II-őn jött és a Vöcsök I piros oldalfestésű volt fehér alapon.

A Vöcsök II és a Sólyom II a kék mintázatát a Pápa látogatásakor kapta.

Előzmény: Ádám Várkonyi (130615)
Pedrofon Creative Commons License 2019.12.31 0 2 130617

Vöcsök II hozta 86-ban a Queent és a Vöcsök III 87-ben a Genezist.

zjakabfi Creative Commons License 2019.12.31 0 1 130616

2es re tippelnék, 3 es 4 nem volt meg szerintem, az 1esre meg piros remlik.

De hol a Tahi?☺

Ádám Várkonyi Creative Commons License 2019.12.30 0 0 130615

Valaki meg tudná mondani, melyik ez a szárnyas?

(amelyen a Queen érkezett Budapestre 1986-ban)

(a kép egy YT videóból van)

elsava Creative Commons License 2019.12.30 0 1 130614

204es Mercur ujabb tartalyos jarat, epp Bajanal tart thmben...Aki tudja, kerem fotozza majd

Köszönöm 

jakyg Creative Commons License 2019.12.30 0 1 130613

Szerintem ez nem Visegrád.

Előzmény: PJ69 (130604)
rezgaras Creative Commons License 2019.12.30 0 1 130612

Nem igazán értem ezt a mondatot. Mi mibe kerül?

Jópár évvel ezelőtt kérdeztem meg a fórumon aktív kapitányunkat (mostanában nem láttam itt), hogy mibe kerülhet egy autót elhozni pl. Japánból Európába. Ha jól emlékszem azt írta, hogy egy nem erre a célra készült hajóval valamivel 100$ fölött.

Na itt egy erre a célra készült hajó. (Amikor megláttam, el nem tudtam képzelni, hogy mire való ez a hajó. Ki kellett keresni az Interneten.)

Előzmény: offroadgangster (130609)
offroadgangster Creative Commons License 2019.12.30 0 0 130611

így már más ;)

Előzmény: tehtube (130610)
tehtube Creative Commons License 2019.12.30 0 0 130610

A konténer helyjegye?

Előzmény: offroadgangster (130609)
offroadgangster Creative Commons License 2019.12.30 -1 0 130609

"Egy 12 méteres áruszállító útja Kínától Nagy-Britanniáig 950 euróba (plusz üzemanyag-költségek) kerültek akkor – 2009-ben már 200 euró elég volt arra, hogy megtegye ezt az utat."

Ez a mondat nekem sántít egy picit. Mi a 12 méter ? Nagyságrendileg a 950 és a 200 € nem inkább 9500 és 2000 akarna lenni?

Egy kósza gondolat:

Mostanság egyre jobban hangoztatják, mennyire szennyezi a környezetet a hajózás - talán régebben is mondták már, de nem ilyen "hangosan" mint mostanség. Ha a hajók 25%-a nem közlekedett huzamosabb ideig, az mennyire látszódhatott meg pl. a légköri szennyezésen? Lehetett valami nyoma a lokális illetve globális mérésekkor?

Előzmény: tehtube (130608)
tehtube Creative Commons License 2019.12.30 0 0 130608
gepesz Creative Commons License 2019.12.29 0 2 130607

Igaz. A felhajtó rampák kötele. Bocs.

Előzmény: PJ69 (130606)
PJ69 Creative Commons License 2019.12.29 0 2 130606

Hol látod, hogy ez köteles komp?

Előzmény: gepesz (130605)
gepesz Creative Commons License 2019.12.29 -1 0 130605

Mikor járt ott köteles komp?

A rendszám valamennyire behatárolja a kép készítésének idejét.

Előzmény: PJ69 (130604)
PJ69 Creative Commons License 2019.12.29 0 0 130604

Szerintem Nagymaros-Visegrádi rév. (visegrádi oldal)

Előzmény: gumidani (130601)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.29 -1 0 130603

Mióta süt a Nap északról?

Ezt csak azért kérdem, mert ha az jobb párt, akkor wrösen látszik a képen,hogy a napfény a kép jobb oldala felől érkezik.

Pilismarót-Szob esetleg?

Nem áll nekem össze sehogy sem 

Előzmény: smith (130602)
smith Creative Commons License 2019.12.28 0 0 130602

Paksot kizárnám. Löszfal van, de nem domb, és nem jó irányból süt a nap, ha a jobbpart felé tartunk.

Előzmény: gumidani (130601)
gumidani Creative Commons License 2019.12.28 0 0 130601

https://img.index.hu/imgfrm/1/7/1/2/IMG_0015551712.jpg

Melyik rév lehet ez? Amennyi látszik a kompból, arra tippelek, hogy dunai lehet. Paks-Géderlak? 

gigabursch Creative Commons License 2019.12.27 0 2 130600

Vajon mikor fog a BHRT-nek leesni, hogy karácsony-újév viszonylatban kevés a jég, sok a turista és több településen van program, amihez a hajózás egyedi menetrenddel jó kiegészítést ad(hat)na?

Példának okáért a szilveszteri szigligeti eseményre sokan megjönnének gajóval, nem lenne akkora parkolási horror, stb...

Hátmég ga lenne TCL..

révész64á Creative Commons License 2019.12.26 0 1 130599

révész64á Creative Commons License 2019.12.26 0 1 130598

gigabursch Creative Commons License 2019.12.26 0 0 130597

Requiestat ín pacem - legyen szép az utolsó hajóútja, legyen jó révésze.

Előzmény: gumidani (130592)
révész64á Creative Commons License 2019.12.26 -1 0 130596

Százhalombatta '13,15 kor

gepesz Creative Commons License 2019.12.26 0 0 130595

:-((((

A SOPRON-t befejezte annó?

Sok hajórajzot küldtem neki valamikor.

Nyugodjék békében.

Előzmény: riversea (130594)
riversea Creative Commons License 2019.12.26 0 2 130594

Kedves Barátom!

Mindig jó volt veled találkozni a Bezerédj kastélyban a szeretett modelljeid, a magyar hajók élethű másai között. Jó volt hallgatni, milyen lelkesen beszélsz a Sopronról, a Kelénről, és a többiekről, a Rába vízibusz győri kalandjairól. A Jégtörő XI. kismintáját pedig, amit tőled kaptam, a könyvespolcom tetején őrzöm. Nem felejtem el azt sem, amikor együtt "hajóztunk" a ménfőcsanaki és a vámosszabadi tavon és "vontattunk" a Sopronnal. Köszönöm neked ezeket a szép pillanatokat! Hiányozni fognak a hosszú telefonbeszélgetések, a szokás szerint számodra előkészített jövő évi MHE naptárat pedig már nem küldhetem...

Nyugodj békében Tóni!

Dani ez a hír most nagyon lesújtott...

Ádám Várkonyi Creative Commons License 2019.12.25 0 0 130593

Nagyon szomorú, nyugodjék békében!

gumidani Creative Commons License 2019.12.25 0 0 130592

2014-ben a SOPRON készülő modelljével

elsava Creative Commons License 2019.12.25 0 0 130591

Köszönöm, teljesen egyetertek, de ez most  csak egy one way projekt.

Napi 3000-4000 euroval ketyego tankereket senki se fog a Tiszaba bekuldeni, igy ez a gyar kifele  a termeket mar vonattal fogja nyomni..

Amugy menne a gabona is, csak hat oda is infra es partfal kell..

Előzmény: FOMA (130590)
FOMA Creative Commons License 2019.12.25 0 2 130590

Bármi, csak vízen menjen..:-)

Kezdetnek nem rossz:

https://index.hu/galeria/index/gazdasag/2019/11/28/mol_tiszaujvaros/14

Nyilván a Tisza-menti gazdaság nem kedvez a kereskedelmi hajózásnak, ezért minden apróságnak örülni kell.

Előzmény: elsava (130589)
elsava Creative Commons License 2019.12.25 0 0 130589

Cargo vagy hobby hajokkal??

Esetleg nèmi infrat / partfalat nem kellene előtte ledobni??

Előzmény: FOMA (130588)
FOMA Creative Commons License 2019.12.25 0 0 130588

Nagyon sok ilyen, "nem túl jó minőségű" fotót szeretnék látni a Tiszáról.:-)

Előzmény: Sea999 (130584)
elsava Creative Commons License 2019.12.25 0 0 130587

Koszonom, remek fotok....aki esetleg latta őket Kiskorenel, kerem irjon! Udv

Előzmény: Sea999 (130584)
Ep128 Creative Commons License 2019.12.24 -2 0 130586

Az ilyesmi haváriákat én sosem értetem. Mennyivel előbb visít a rendszer a hídon, hogy túl közel vannak...? Tehát bőven lenne idejük még időben korrigálni. (Elvileg...)

Előzmény: tehtube (130583)
zjakabfi Creative Commons License 2019.12.23 0 0 130585
Sea999 Creative Commons License 2019.12.23 0 9 130584

Szolnok, 2019.12.23. kb. 15.30. - 16.00. A PANUS (ex-CS-2) valószínűleg jóval korábban elhaladt, arról sajnos lemaradtam. A szürkület és a zuhogó eső miatt a felvételek minősége nem túl jó.... 

tehtube Creative Commons License 2019.12.23 0 1 130583

Talán inkább erős oldalszél lehetett. Nagyon magasak. Dehogy már az orrsugár sem segített?

Előzmény: jakyg (130582)
jakyg Creative Commons License 2019.12.23 0 1 130582

Csak az erős hullámzást nem látom.

Előzmény: Net for speed (130581)
Net for speed Creative Commons License 2019.12.22 -1 0 130581
izgaga Creative Commons License 2019.12.22 0 0 130580

Köszönöm. Sajnos nem sikerült megnéznem (az a rohadt munka). Elég lassan jöttek, ha tegnapelőtt reggel indultak Szegedről.

Előzmény: smith (130579)
smith Creative Commons License 2019.12.22 0 0 130579

A képet pár perccel a post előtt mentettem, a helyzet rögzítése viszont 22 órával azelőtti, amint a képen is látod.

Előzmény: izgaga (130578)
izgaga Creative Commons License 2019.12.22 0 0 130578

ez mikori állapot? (mert itt vagyok a közelben)

Előzmény: smith (130577)
smith Creative Commons License 2019.12.22 0 0 130577

A PIONIR a szürke kocka.

Előzmény: jakyg (130571)
jakyg Creative Commons License 2019.12.20 0 1 130576

Ez más. Ezen a közeli nem tudom milyen külszíni fejtés meddő anyagát akarták a szigetre vinni. Jugoszlávia tiltakozott, a pénz is elfogyott, és így maradt.

Előzmény: smith (130575)
smith Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130575

Annyira tervezték, hogy a szigetig meg is épült...
https://goo.gl/maps/fJV1GNvgens8mUh97
A látványa 2008-ban beleégett a retinámba. :-)

Előzmény: jakyg (130574)
jakyg Creative Commons License 2019.12.20 0 1 130574

Galambócnál? 4 km-re hidat? Tervezték? Meglepné.

Előzmény: Mwin (130573)
Mwin Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130573

Ezek szerint végleg letettek a hídépítésről?

Előzmény: jakyg (130568)
smith Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130572

Három tolatmány indult. SRB GROCKA, egy szürke  festésű, tán szerb toló és a PANUS (exCS2).
Reggel nyolc körül szoros követésben indultak.
https://www.idokep.hu/webkamera/vitorlaskikoto1

Előzmény: jakyg (130571)
jakyg Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130571

Hát ezt melyik tolja?

Előzmény: Mwin (130569)
elsava Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130570

Koszonom, ok sokkal tobb es jobb kepeket lottek mint a delmagyarosok..

Előzmény: Mwin (130569)
Mwin Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130569
Előzmény: TAYFUN (130567)
jakyg Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130568

Mától új komp van a Dunán:
https://www.youtube.com/watch?v=ESQRUm_ScfA

TAYFUN Creative Commons License 2019.12.20 0 0 130567

Ha van előfogat, nem kell kilátni...

Előzmény: elsava (130566)
elsava Creative Commons License 2019.12.19 -1 0 130566

hat azert nagy illuziokat ne taplaljatok, 

azert ki is kell latni a darabok felett...

nem tudom, nem kerdeztem ra, 

es igazabol most ez mar kevesbe lenyeges...

lenyeges, hogy minden hidon ejjel nappal alljon es varjon minket valaki, 

es hogy a mutatvany jol sikerüljön...

Előzmény: izgaga (130565)
izgaga Creative Commons License 2019.12.19 0 0 130565

Köszönöm. Izzítás lesz. Kérdés, kb. milyen sebességgel halad majd felfelé.

Kíváncsiságból kérdezem, hogy mennyi ideig tartott átfűzni a tolatmányt Törökbecsén.

Előzmény: elsava (130564)
elsava Creative Commons License 2019.12.19 0 0 130564

sorry, nem Magyar klaviaturan vagyok, amugy holnap indulnak a napfeny varosabol, 

lehet izzitani a kamerakat...

Előzmény: jakyg (130561)
trizs77 Creative Commons License 2019.12.18 -1 6 130563

Bemegy az öreg a faluból Kisbérre.

Látja, hogy az egész kisváros teli van fekete zászlóval.

Kérdi a kocsmában mi történt?

- Hát meghalt Sztálin, maga nem tudja, korholja őt a kocsmáros.

Azt tudtam válaszolja az öreg, csak azt nem, hogy kisbéri volt.

Előzmény: napocza (130559)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.18 0 1 130562
A betűk alapján igen.
Előzmény: napocza (130559)
jakyg Creative Commons License 2019.12.18 0 2 130561

Korrekt válasz.

Előzmény: elsava (130560)
elsava Creative Commons License 2019.12.18 -4 1 130560

mindenhol, a vilag tele van hajokazo tartalyokkal….

Előzmény: jakyg (130558)
napocza Creative Commons License 2019.12.18 0 1 130559
jakyg Creative Commons License 2019.12.18 0 0 130558

Hol járnak a tartályok?

Előzmény: elsava (130557)
elsava Creative Commons License 2019.12.18 -4 2 130557

es mikor küldenek majd jeget hozza ? 

Tippelni Sem Tilos....

meg ha igy haladunk, a koronazasbol se lesz semmi….

Előzmény: lovasutas (130556)
lovasutas Creative Commons License 2019.12.17 -1 1 130556
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.16 0 0 130555

ez biztos, h elég hosszú nyomot vezetéken megy, talán Karád felé

Előzmény: nidsz (130545)
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.16 0 0 130554

gép előtt:

10 ezer lakosnál 1,041 m3/perc, azaz 0,01736 m3/sec,

100 ezer lakosnál 0,17 m3/sec

300 efő-nél 0,52 m3/sec

Dél-pesti Szennyvíztisztító átlagosan napi 53 em3, azaz

2208 m3/óra, 36,8 m3/perc, 0,61 m3/sec.

Ha jól értettem az előzményekből, a Sió fenntartásához stabil 10 m3/secnek alapnak kéne lennie... 

Előzmény: gigabursch (130553)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.16 0 0 130553

mármint 1 perc alatt 1 m3-t.

Tehát nyári szezonban, tisztított szennyvízből a Sió vízhozama 0,5 m3/s.

Előzmény: gigabursch (130550)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.16 -1 0 130552

A Siónak a dizzasztás nem csak hajózási szempontból lehetne előnyös, hanem megfelelő fokrendszerrel az elvágott (kivágott, stb.) régi siómeder élővá tétele szempontjából is.

TUdom, vesszőparipám, de halban és egyéb ökológiai értékekben ez elég durva GDP növekedést tudna eredményezni.

Előzmény: tehtube (130538)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.16 0 0 130551

Déli part, télen 80.000 lakos, nyáron 300.000 ember

Télen 8 m3/perc hozambővülés, nyáron 30 m3/perc hozambővülés

Előzmény: gigabursch (130550)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.16 0 0 130550

Nekem másképp jön ki a matek.

10.000 fő × 150 l/nap = 1.500.000 l/nap

1.500.000 l/nap = 62.500 l/óra = 1041 l/perc

Leegyszerűsítve: 

10000 ember 1 óra alatt 1 m3 szennyvizet "termel"

Ebből nem lesz Amazonas...

Előzmény: csecsaba2 (130541)
remj Creative Commons License 2019.12.15 0 0 130549

Na! Így már hegymenet.

Előzmény: csecsaba2 (130544)
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.15 0 0 130548

ha a delpartot össze gyűjtjük 200 egyvelege számolva az már a természetes felett +1m3/s. 

Előzmény: smith (130542)
smith Creative Commons License 2019.12.15 -1 0 130547

Fogalmam sincs, ezt a DRV-től kellene megkérdezni.

Előzmény: nidsz (130545)
smith Creative Commons License 2019.12.15 0 1 130546
Előzmény: tehtube (130537)
nidsz Creative Commons License 2019.12.15 0 1 130545

üdv!

OFF

tudsz segíteni?

hol van a pontos helye, ahol a lellei tisztított sz.víz a Koppányba kerül?

mindig is meg akartam keresni, nézni!

félON

találkoztam egy fotósorozattal, amiben tavaly nyáron kajakkal végigeveztek a Koppányon Szemcsétől Pacsmagig.

Szemcse felett sajnos tele a meder fákkal, bokrokkal. Jó lenne, ha végre kipucolnák.

ON

Előzmény: smith (130540)
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.15 -2 0 130544

vezetes közben 3 jeges hegynek, Szecska a Kanchid lámpánál. Wesselényi Anonymus lett :-)

FOMA Creative Commons License 2019.12.15 0 2 130543
smith Creative Commons License 2019.12.15 -1 1 130542

Siófok télen 25e, nyáron ~100e, de ez túl nagy növekményt még így sem eredményez egy bármilyen kicsi eresztéshez képest sem.

Előzmény: csecsaba2 (130541)
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.15 0 1 130541

Szia! 10-10 efővel szamolva (Siófok ekkora és BB és BL is ekkora lehet) 150 l víz/fő/nap fogyasztás alapján 0,05 M3/s a kirekesztés. (Délpesti Szennyvízt ha jól emlékszem 10M3/s)..

Előzmény: smith (130540)
smith Creative Commons License 2019.12.14 -1 2 130540

Régi elgondolás ez. Most épp kb. hajózóvíz van a Sióban 25m3/s eresztésnek köszönhetően. Nagyjából 101mBf a siófoki vízszint, 95mBf nagyjából félúton, Simontornyánál, 87mBF a Hátfői zsilip felvize. Nagyjából ezt a szintkülönbséget kellene elosztani a művek közt.

Nem tudom, hogy a Kapos feletti szakaszon a Kis- és Nagy-Koppány mit tudna tenni a vízszint fenntartásában, de utóbbi pl. a lellei tisztítómű elvezetője is egyben, ahogy a siófoki tisztító is a Sióba engedi a tisztított vizét, adatot nem találtam, mekkora mennyiség ez naponta.

Una Vestrum Creative Commons License 2019.12.14 0 0 130539

A Séd (más vízfolyásokkal egyesülve) csak a legalsó szakaszon éri el a Siót.

De ezzel nem az elképzelésed helyességét vitatom.

tehtube Creative Commons License 2019.12.14 -1 1 130538

Mi lenne ha duzzasztanák pár helyen a Siót? Megtöltené a Koppány, Kapos, Séd és hajózható maradhatna. Vagy tévedek?

Előzmény: Net for speed (130536)
tehtube Creative Commons License 2019.12.14 0 0 130537

Köszi! Szeretem ezeket a spártai "kabinosokat". Főleg ha döngölnek. Ámbár most nincs sok ok rá. Lesz miért kinézni a partra holnap.

Előzmény: smith (130535)
Net for speed Creative Commons License 2019.12.14 0 0 130536
smith Creative Commons License 2019.12.14 -1 2 130535

Holnapra további hasonló jellegű kabinosok érkezése várható dél felől. :-)

Előzmény: tehtube (130534)
tehtube Creative Commons License 2019.12.14 0 1 130534

Szokatlanul kis kabinos kötött kis a Széchenyi téren. Valószínűleg nem luxus, de kabinja azért biztos akad. Viszont cserébe a beállt folyóval is megküzd! :-)

gigabursch Creative Commons License 2019.12.14 0 3 130533
Aminek a sebessége továbbra is gyökkettő. Egy marék hörcsög többet érne benne.
Előzmény: Net for speed (130529)
tehtube Creative Commons License 2019.12.13 0 1 130532
DrBub0 Creative Commons License 2019.12.13 0 1 130531

SZia

Mivel a képen látható hajó neve 'Katalin', én a helyedben a 'Katalin II' kapitányát keresném:)

https://katalin2.hu/hu/

Előzmény: Destroyah2 (130501)
smith Creative Commons License 2019.12.13 -1 3 130530

A cikkíró nyilván nem látott még szép balatoni hajót, és láthatólag a tények se zavarják különösebben. :-D

Net for speed Creative Commons License 2019.12.13 0 0 130529
gigabursch Creative Commons License 2019.12.13 0 0 130528

Köszönöm!

Előzmény: viking star (130523)
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.13 0 3 130527

Vikingpedia :-)

Előzmény: viking star (130526)
viking star Creative Commons License 2019.12.13 0 0 130526

De igen. Szép látvány lehetett ez akkoriban, egy elmosódott kép valahol volt is itt a topikon az egyikről.

Előzmény: Bojnak (130525)
Bojnak Creative Commons License 2019.12.13 0 0 130525

Nem ezeket vitték két bárka közé kötve (talán félkész állapotban ) ?

Előzmény: viking star (130522)
csecsaba2 Creative Commons License 2019.12.13 0 0 130524

Komáromban készült? Akkora mint a legnagyobb Ujpesti tengerjáró!

Előzmény: viking star (130522)
viking star Creative Commons License 2019.12.13 0 1 130523

Annyit hozzátennék, hogy szélességben a Dunán most jócskán rávert az AMAMAGNA, de vízkiszorításban, teljesítményben és utasélvezeti fedélzetszintben nem tudta felülmúlni. Hogy melyik a világ legnagyobb folyami (tehát nem tengerről bejárós! - többen keverik -) kabinosa, azt én is csak feltételezem: jelenleg nem tudok olyan hajóról, mely az összértéket tekintve le tudta volna verni a közelmúltban a Kujbisev-osztályt.

Előzmény: gigabursch (130517)
viking star Creative Commons License 2019.12.13 0 1 130522

Szia Giga!
A legnagyobb folyami személyhajóosztály Oroszországban jelenleg a Valerián Vlagyimirovics Kujbisev. 135,75 m legnagyobb hossz, 16,8 m legnagyobb szélesség, 3 m legnagyobb merülés, 3950 t vízkiszorítás. Befogadóképesség 400 fő, luxus kivitelű utakhoz maximálisan 280 fő. 3 db hajócsavar, 3x2900 LE.

Épült összesen 9 db, 1976 és 1983 között, Csehszlovákiában, mind a 9 üzemel.

zjakabfi Creative Commons License 2019.12.12 0 3 130521

Ha rajtam múlna, én meghirdetném előre évi 4 alkalommal a nagy hajót.

Május 1, Pünkösd,Augusztus 20. környéke, és őszi zárás.

Én már ezt nagy dolognak tartom, hogy újra mindkét ágban lesz hajó végig...

Nem keresem vissza, de szerintem rég volt ilyen, talán 2008?

Előzmény: siófoki35 (130511)
Oplatka Creative Commons License 2019.12.12 0 1 130520

Nagyszerű fotók (mint mindig), gratulálok és köszönjük.

Előzmény: Pedrofon (130512)
KZX003 Creative Commons License 2019.12.12 -1 0 130519

Őszi együttállásos fotókkal frissült a Balatoni Hajók Képtára!

gigabursch Creative Commons License 2019.12.12 0 0 130518

Pontosítás: személyszállító hajók a fő kérdés.

gigabursch Creative Commons License 2019.12.12 -1 0 130517
Van valakinek pontos infója, hogy a ruszkiknál közlekedő legnagyobb folyami hajók hány tonnásak, méteresek, lóerősek?
Ettől mely folyón/távon van esetleg még nagyobb?

Előre is köszönöm!
elsava Creative Commons License 2019.12.12 0 3 130516

Kedves Petdrofon, 

A MOL es a Magyar Nep hálája kiserjen tovabb az utadon….! 

Remek képek !

Holnaptol kedvezmenyesen tankolhatsz..:-) 

üdv

Elsava

Előzmény: Pedrofon (130512)
gumidani Creative Commons License 2019.12.12 0 4 130515
Előzmény: gumidani (130514)
gumidani Creative Commons License 2019.12.12 0 5 130514
uni-cum-laude Creative Commons License 2019.12.12 0 0 130513

Hajaj, ismerős!! :D Üdv

Előzmény: gigabursch (130499)
Pedrofon Creative Commons License 2019.12.12 0 3 130512

Előzmény: elsava (130498)
siófoki35 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130511

Moszkva lesz a főágban? Nem jön vissza Táncsics/Hunyadi?

Előzmény: viking star (130510)
viking star Creative Commons License 2019.12.11 0 2 130510

No, ez jó hír, Verőcének is örülök. Mondjuk, ha már Verőce visszajött, Horány is visszajöhetne. Nem kéne ponton, parttűzés elég lenne, s akkor a Moszkvák korlátos/kilépős orra végre újra Oroszországot idézné!

Na, de ne legyünk telhetetlenek. Tényleg jó hír, hogy újra jár a Moszkva a főágon... csak legyen is utas!

Előzmény: zjakabfi (130507)
zjakabfi Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130509

+ új hajó Visegrádra a Kisdunában! :)

Előzmény: zjakabfi (130508)
zjakabfi Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130508

Hopp!

És Verőce belép. :)

Előzmény: zjakabfi (130507)
zjakabfi Creative Commons License 2019.12.11 0 2 130507
Mwin Creative Commons License 2019.12.11 0 1 130506
Mwin Creative Commons License 2019.12.11 0 1 130505

Egy része már Szegeden van: (Porpáczy Richárd fotója, FB)

Előzmény: jakyg (130500)
elsava Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130504

A Deli kronika adni fogja a napi hirekben...meg nagyon messze van

Előzmény: izgaga (130502)
elsava Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130503

Tökeletes fotok, nagyon köszönöm ! 

Előzmény: jakyg (130500)
izgaga Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130502

Elsava:

Kb. mikor ér Szegedre és feljebb?

Megsasolnánk...

üdv. izgaga

Destroyah2 Creative Commons License 2019.12.11 0 1 130501

üdv!

Az alábbi sétahajó a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösön /Kákafok/ közlekedett kb a 70-es évek elejéig és az Öntözési Kutató Intézet járműve volt. Ez a két képem van róla jelenleg, illetve amit Édesanyám mesélt. tud valaki valamit róla, vagy lehet valahol olvasni bármi infót? Nagyon megköszönném, többen helyiek próbálják fellelni a motorját, vagy a testet, de eddig sikertelen, illetve csak mendemondákra akadtunk...

Köszönöm!

jakyg Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130500

Láthatunk majd képeket a szegedi érkezésről is?

gigabursch Creative Commons License 2019.12.11 0 1 130499

Andoroid okostelefon intelligens szójavítás

Előzmény: uni-cum-laude (130497)
elsava Creative Commons License 2019.12.11 -1 1 130498

Üdv Mindenkinek

a MERCUR 101 lassan mar Vacnal jar es fog 1300 - 1400 között Pesten athaladni.

Aki tudja, Kerem fotozza, tartalyokat fog Szegedre vinni...Hidas fotokra plusszpont jar !

Köszönöm / üdv

Elsava

uni-cum-laude Creative Commons License 2019.12.11 0 1 130497

(Az első mondatod azért megdolgoztatott ezen a hajnali órán :D )

Előzmény: gigabursch (130496)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.11 0 0 130496
Erre még nem akadtam a Regiszter én:

Öntozőhajó

https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-aE5md29jbEl6QXJuQkI5NmNOL3dRdz09
gepesz Creative Commons License 2019.12.10 0 0 130495

Kösz a 2020-as naptárt. Igazán szép!

gigabursch Creative Commons License 2019.12.10 0 0 130494

A link már nem él.

(legalábbis f@szhukk negatívoknak...)

Előzmény: gepesz (130486)
gigabursch Creative Commons License 2019.12.10 0 1 130493

A pusztítás szón lehet vitatkozni.

Az átalakítás viszont tény.

Az is tény, hogy a Kárpát-medence ökológiája szempontjából a mai értékelvű* gondolkodás szerint káros

Az is tény, hogy az akkori közegészségügyi (pl. MALÁRIA!!!) vagy közlekedési, gazdálkodási szempontból kifejezetten helyes döntés volt.

Az is tény, hogy a mai műszaki megoldásokkal sok tájrészt lehetne úgy rehabilitálni, hogy az a gazdaságot nemhogy korlátozná, hanem növelné + a természeti értékek is erősödnének.

Ehhez nem más, csak három jól ismert dolog:

Szándék, akarat és kitartás.

Ebben az esetben meglesz hozzá a pénz is.

* legyünk őszinték: nem csak értékelvű gondolkodás van, tehát itt hangsúlyozom: az értékelvű gondolkodás szerint.

gigabursch Creative Commons License 2019.12.10 0 0 130492
Ez meghaladta a képességeimet.
Legalább a célmezőt felismertem.
Előzmény: zjakabfi (130484)
tehtube Creative Commons License 2019.12.09 0 1 130491

Vagy egyszerűen csak nem bírja a tüzes vizet.

Előzmény: gumidani (130488)
gepesz Creative Commons License 2019.12.09 0 1 130490

Meglepően sötét hozzáállás.

Ennél keményebbel mostanában nem találkoztam.

:-(((

Előzmény: jakyg (130489)
jakyg Creative Commons License 2019.12.09 0 0 130489

Én a linken sült gesztenyét látok. Ja, hogy ez a fészukk, ahol percek alatt minden a múlté.
Meg láttam még klímahisztis videót is.

gumidani Creative Commons License 2019.12.08 0 3 130488

Annak biztosan, aki a Rózsadombról osztja az észt.

Előzmény: trizs77 (130487)
trizs77 Creative Commons License 2019.12.08 -4 5 130487

Biztos előre mutatóbb lenne, ha a Tisza, még ma is, évente kétszer elöntené a fél Tiszántúlt.....................:-(((

gepesz Creative Commons License 2019.12.08 0 0 130486

" Incze Zoltán ...............................Széchenyi a világtörténelem egyik legnagyobb környezeti pusztítását vitte végbe a szabályozással."

Hmm

zjakabfi Creative Commons License 2019.12.08 0 0 130485

Sólyán a Siófok.

zjakabfi Creative Commons License 2019.12.08 0 1 130484

A Beloiannisz, a Szentendre és az Ercsi menetrendi kódja 2000-től a leállitásukig.

Előzmény: gigabursch (130481)
tehtube Creative Commons License 2019.12.08 0 0 130483

Bevált technika ez a hajónyújtás. A balatoni kompoknál szinte általános. 

Előzmény: Net for speed (130482)
Net for speed Creative Commons License 2019.12.08 0 0 130482
gigabursch Creative Commons License 2019.12.08 0 0 130481
Gondolom valamelyik balatoni hajó menetrendjét.
Hajó és évszám kéne?
Előzmény: zjakabfi (130475)
viking star Creative Commons License 2019.12.08 0 0 130480

Megvaaan. Sőt. Az első két sort el is tudom játszani. :D 

Előzmény: zjakabfi (130475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!