Én nem játszanék a mélykisülés értékével ha nicns külön BMS-ed vagy akármi más figyelőd is mellette. Ha 31.5V-nál tilt a vezérlő, az - ha nem másztak el az ólom aksik és jó álalpotúak- akkor 10.5V-os feszt jelent darabonként. Ha te lemész 28V környékére, az kb 9.3V feszültséget jelentene aksinként. Ez ólom esetén már mélykisütött állapot, igen komoly élettartam csökkenést okoz, ez már valamiylen szintű károsodás nélkül nem megy. 10V alá nagyon nem szokás menni, néhány típusnál 9.6V az alsó határ, de az is már komoly ciklusszámrontó tényező.
Arról nem is beszélve, hogy 10.5-9.6V között már alig van kivehető energiatartalom, minimális, nagyon lemászik nagy terhelésnél ebbe a tartományban, kb nem nyersz vele semmit, csak azt hogy az akkut vágod hamarabb gallyra.
Nem zenert (a zener dióda nem tudom hogy jött itt a képbe) cserélsz benne, ha ezzel kell játszani. Általában egy feszosztó van a tápon két ellenállással, és a feszosztó kimenete megy be a uC analóg bemenetére. A másik megoldásnál meg ugyanígy feszosztó van, ami rámegy egy komparátorra, amin van egy referencia fesz valami, és alacsonyabb fesznél átbillenti a komparátort, és ez tiltja le a működés (akár uC-n keresztül).
Azaz a feszosztó ellenállás értékeivel lehet játszani, de nem érdemes - ha nincs más aksivédelmi megoldásod. .
a li alapú akksik aránytalanul több ciklust kibírnak, ha a közepes töltöttségtől csak kismértékben mozdul el, nincs teljesen feltöltve, és teljesen kisütve sem
az erős (és gyors) feltöltés, és a mélykisütés jobban elhasználja
tehát az pont jó ha a vezérlő előbb tilt le, igazából meghosszabbítja az akku életét, esetleg a feltöltéskor is jól jöhet egy ilyen korlát
(az esetenként jól jöhet ha ezt a korlátot manuálisan felül lehet bírálni)
Épp beértem a munkahelyemre! 33V-nál letiltott a vezérlő. Szerencsémre épp a cég bejárata előtt 150 méternél történt! Szóval 20,5km a hatótávolság így hogy 3x megmászattam vele a pesti hidakat is. Viszont ebből megint lett egy kérdésem! :)
Tudom, vagyis inkább gondolom, hogy ez a vezérlő ólom aksihoz lett készítve aminek a küszöb értéke 31,5V-nál kell lennie, de nem volna szerencsésebb ha 27-28V környékén tiltania a vezérlő?
Persze nem az a célom, hogy mindig csontra lemerítsem az aksit, de nem volna jó egy évben 1x-2x ha meglenne a teljes kisütés? Memória effektus ellen! Ezt így ebben a formában a vezérlő most nem engedi nekem.
Mit gondoltok? Merítsem majd évente 1x-2x pld. izzós módszerrel csontra az aksit, vagy másszak bele a vezérlőbe, mert csak egy czener-t kell kicserélnem és kész?
(Meeg jó volna ha van egy 400W kapacitású aksim akkor ha esetleg kell, ki tudjam venni belőle a teljes kapacitást, hisz olyan 15-20% mindig benne marad...)
Végre összeállt a roller, így ma fel is avattam munkába járással. Hát azért van még jó pár dolog amit meg kell oldani-finomítani, de egész meg vagyok elégedve!
Először is egy 500ccm-es 56Le-s motort cseréltem le a rollerre, így azt kell, hogy mondjam rendkívül lassú ez a 25-28km/h végsebesség! :) Másfelől viszont bicikli úton ez a tempó nem is olyan kevés. Figyelembe véve, hogy biciklivel (12perc + 10perc öltözködés), motorral (8perc+10perc öltözködés), autóval (25perc) és tömegközlekedéssel (35perc) mennyi idő alatt lehet eljutni ugyan oda azt kell, hogy mondjam tuti lett a választás! A roller jól megy tényleg nem hiányzik a rugózó felfüggesztés 20" és 16" kerekekhez. Könnyen irányítható úgy is, hogy a motor az első kerékben van és az aksi a kormányhoz van rögzítve, szóval van mozgó tömeg elöl rendesen. Viszont nagyon jó érezni, hogy csak meghúzom a gázt és robogok, jó nézelődni a semmi erőfeszítés mellett az elsuhanó tájat, de a legjobb a rajtam pontosabban a közlekedő rolleren megakadó szempárokat figyelni! Nincs öltözés, biciklis cipő, biciklis nadrág, vagy motoros kabát, térdvédő, stb. öltözködés, hanem csak felállok a vasra, elrugaszkodok egyerős rúgással és csutkán van máris a gázkar! Jó muri na! :)
Számokban! Mentem ma 15,5km-t 45perc alatt. Max. sebességem 28,2km/h volt a legvégén olyan 23,pár km/h. 2 hídon is átmentem az Árpád hídon, meg az Északi vasúti összekötőn is. Eközben 41V-ról lemerültem 35,5V-ra. Úgy tervezem, hogy holnap még bemegyek a mh-re és feltöltöm a szekeret. Szóval 20km-t bármikor meg tudok tenni, de 25km igazán a valós hatótávolságom végig nyélgázon. (Lehet nekem elég lett volna egy kapcsoló is gázkar helyett! :) ) így kb 20ekm-t tudok majd megtenni az aksival ami olyan 5 évre elég nekem! Az árát már másfél év alatt behozza főleg ha nem töltöm otthon. :P Ja és a lényeg! 14 és fél perc alatt értem be amihez nem tartozik öltözés, csak a rollerre az aksi felpattintása és az elektromos kapcsolat bekötése. Nagyon bejön a cucc!
Ahogy a forgalom kívánja. Ha fontos, hogy messzire menjen akkor persze az alacsonyabb sebesség ajánlott, de sok olyan hely van Budapesten is, ahol biza ennél magasabb sebesség kell a biztonságos közlekedéshez. ( Ilyen pl az én napi utamban a csepeli gyorsforgalmi út. Itt az 50 sokszor kevés.) 50km/h sebességnél az áramfelvétel 25-27 A. Ez elég a sebesség tartásához.
Szívesen várnám tapasztalataitokat Yamaha Kynast vagy XPC 26-al kapcsolatban. Arra is kiváncsi lennék, hogy mennyiben tér el a két bicaj és mik a technikai paramétereik. Tetszik, hogy középmotoros pedelec ráadásul 70ezer körül láttam, hogy árulják, ami az én árkategóriám lenne.
Megosztom a tapasztalataimat az említett típussal, bő egy éve nyüstölöm, így időszerű is talán :)
Egy év eltelt a vásárlása óta, ideje hát egy kicsit visszatekinteni az elmúlt évre. Lássuk mik a tapasztalatok a Goelix elektromos robogóval kapcsolatban.
Amikor megvettem kb 6000 km volt benne, most 17000. Volt tehát használva rendesen, kapott hideget meleget J Nos. Az első, ami feltűnt már a megvásárlás napján ( amikor mentem haza vele), hogy megy nagyon megy. De, hű de nagyon megy! Eleve volt rajta egy utólag beépített árammérő, és kerekedett a szemem, amint igencsak magas értékeket láttam rajta. 80-100-140 amper Hmmm. Ez a motor még 60-70 km/h sebességnél is képes olyan további gyorsulásra, ami erősen meglepett. Friss vásárlás volt, akkor még nem is mertem kipróbálni hol a sebesség vége. De elhiszem, amikor a 90 km/h körüli értékről írnak, beszélnek. Aztán a vezérlőt azonnal frissen melegében átprogramozva limitáltam az áram maximumát, így ennek a konkrét példánynak a végsebessége titok maradt.
Az akku Na igen. Papíron egy 72V 50Ah értékű Li-ion energiatárolóval szerelték fel, amit én túlzónak tartottam. Ez ugye 3.5 kWh kapacitás lenne, de a tapasztalataim alapján azt kell mondjam, újonnan akár valóban lehet is ennyi. Kb fél évvel a vásárlás után volt alkalmam kipróbálni mennyit is tud hatótávban. Ez az érték akkor szinte hajszálra pontosan 60 km volt. Itt kapcsolt le a rendszer, és hála a gondos útvonal tervezésemnek, párszáz méter tolással megúsztam a dolgot. Fontos megjegyeznem, hogy a jelenlegi beállításban azért a nyélgáz üzemmód részemről kizárt, és erősen visszafogtam a lovakat, mert sokáig szeretném még ezzel az akkuval hajtani. Most az akkuból teljes gázadásra sem jön ki több 60A értéknél, és ez a jelenlegi hűvösebb időszak miatt gyakorlatilag az akku teli állapotában sem több 40A-nél. Aztán, hogy ez a vezérlő vagy a BMS extrakorlátozása, azt nem tudom, de nem is nagyon érdekel, mert bőven a használható tartományban van. Összefoglalva ez az akku egy 20 cellás Li-ion akku, 72V névleges feszültségértékkel. Igazából teljesen feltöltve ideális esetben 84V kellene legyen, és a minimális értéke - 2.7V/cella értékkel számolva - 54V lehetne. Gyakorlatilag most a téli hónapokban a munkahelyre, illetve hazaérkezésemkor ( ez kb 31 km távolság) kb 72-74 V a feszültség maradványértéke terheletlenül.
Töltés Gyárilag adtak hozzá egy szép méretes 1 kW-os töltőt. Komoly darab, az eddigi töltőimnek lazán a duplája a mérete. Ezek után mégis csodálkoztam, amikor az 1 órás munkahelyemre való motorozást vissza is töltötte nagyjából egyetlen óra alatt! Ez így egészen használható rendszert ad, hiszen 230V 5A aljzatot (majdnem) bárhol lehet találni, ha úgy hozná a sors. Mivel a munkahelyemen is tölthetem, és odahaza is jóval több idő áll rendelkezésre az újabb futam előtt, átgondolva a töltést, építettem 2 töltőt, ami jóval kisebb árammal tölt. Igaz ezek lassabbak, de a cellák töltése is kíméletesebb, és talán így nem is csúsznak a cellafesz értékek annyira szét, de tény, hogy a munkahelyi töltőm kb 5 óra alatt 3A árammal tölt CC ( Constans Current) üzemmódban, míg az otthoni még kíméletesebb; 2A értékkel töltöm hazaérkezésemtől (kb 18:20) reggelig (kb 7:30). Fontos, hogy a BMS nem egyenlít ki a cellák között, így rendszeresen legfeljebb 2 havonta ezt manuálisan megteszem egy modellező akkutöltő segítségével. Szerencsére a cellák vezetékezése ezt egyszerűvé teszi. Ti: minden cellaköz ki van vezetve egy a PC elektronikából ismert, alaplapi tápellátásánál használt csatlakozók segítségével. Már a legelső kiegyenlítéskor feltűnt hogy 5-6 cella kisebb kapacitású lehet, ez a mai napig megvan (mert ugye mitől is javulna meg J ), de legalább nem romlott észrevehetően. Még a töltésről annyit, hogy a CV ( Contans Voltage ) érték 81V ra van állítva a munkahelyi és 82V-ra van állítva az otthoni töltőn.
Hibák:
Sok meghibásodás nem volt eddig. Egy olyan jelenség van a kezdetektől, hogy (mint mostanra kiderült) a BMS néha fogja magát és letiltja a rendszert. ilyenkor a jóég tudja mi történik odabent. A baj az, hogy ilyenkor a motort tolni kellett, és lehet tölteni (illetve elkezdeni a töltést). Szerencsére ritka a jelenség maga, összesen vagy négyszer fordult elő, de konkrétan semmi nem indokolta a BMS ilyen beavatkozását. Nem volt túl merült az akku ( egyik alkalommal közvetlen az elinduláskor jelentkezett a hiba), és nagyjából se volt köthető semmihez ez az esemény. Aztán az egyik ilyen esetkor felnyitva az akkudobozt pár mérés után kiderült, hogy a BMS által megszakított negatív ág megszakítása nem áll vissza alaphelyzetbe valamiért, és bontva marad használhatatlanná téve a rendszert. A megoldás roppant egyszerű, kihoztam egy vezetéket a BMS előtti és a BMS mögötti részről, és simán összeérintve azonnal helyre áll a rendszer, és működik is!
Aztán egyszercsak az alkalmazott anderson akkucsatlakozó szépen összeolvadt. A színe alapján ez a 60A értékű lehetett. Örültem neki, amikor a város kellős közepén egyszercsak megállt a motor. Akkor szerencsém volt, kis mozgatás után egy viszonylag stabil kapcsolati állapotot sikerült állandósítanom, és úgy kis áramértéken szépen elhozott hazáig a motor. A csatlakozó lerobbantása után a kábelvégeket szépen felsaruztam, majd egy kis dobozban kialakított bekötőpontokon összecsavaroztam őket. ( úgyis kellett a kis doboz az akku belső hőmérője miatt, abban meg pont elfért a két hatos csavar, mint bekötési pont).
Az akkunál most annyi problémám van hogy 2 cella kissé megdagadt. Nem most, már régebben, sőt október végén fel is tűnt jobban belenézve hogy ezen dagadt cellák ki is repedeztek picit a sarkuknál (ezt anno fotóztam is, be is mutattam itt a fórumban). És bár a feszültségértékük teljesen rendben van, el kell gondolkozni az akku cseréjén / felújításán. Szigetelőszalaggal leragasztottam, majd gyertyaviasszal légmentesen lezártam (megpróbáltam lezárni) . Jelenleg így üzemel.
Amúgy az akku jól érzi magát, a feltöltés után a motort használva, merítve hamar leesik terhelten kb 70V értékre és ezt tartja is ( ez most télen és ősszel (volt) igaz, a nyári illetve melegebb időszak értékei most nem rémlenek, de majd megnézem, ha visszatér a meleg J) , majd a terhelés megszűnte után visszaáll a 72-74V értékre. Ha azt nézem, hogy megtettem a motorral 10ezer km-t és hétköznaponta 2 töltés kapott, akkor ez ugyebár (100km elméleti hatótávot számolva) minimum 100 teljes ciklus. Ha a teljes élettartamot nézem, akkor a 17 ezer km legalább 170 ciklus (és ki tudja nem lett-e nullázva vagy visszatekerve a km számláló, és a korábbi használat mikéntje sem ismert ). Akárhogy is, ennek az akkunak még jó darabig működni e kell(ene).
Összefoglalva;
Ez a motor remek kis szerkezet. Igásló a szó jó értelmében, és teszi a dolgát szépen csendben ( szó szerint csendben), nem romlik el, tehát megbízható, és azokon a dolgokon kívül,ami amúgy is előjön egy motor esetében (defekt, fékolajcsere), nem nagyon okoz csalódást. A végsebessége valahol 90km/h körül lehet, a gyorsulása meg bőven versenyképes a mai benyás robogók többségével. Kosár az elején, doboz a seggén ( hogy szép vagy nem, az meg megintcsak szubjektív, nekem mondjuk tetszik), egészen praktikussá teszi. A vezérlője egy igazán remek darab, szinte minden paramétere programozható ( http://kellycontroller.com/keb72800x24v-72v350a8kw-bike-brushless-controller-p-280.html ). Kényelmes ( bár a kormány nem állítható és ez talán egy nagy-nagy negatívum), még hosszabb utakon sem fárad el rajta a motoros. Ha pár apró dologra odafigyelünk, akkor hosszú ideig tökéletes társnak bizonyul szerintem. Jahh igen tud tolatni ;)
Amire figyelni kell.Bár szerintem sok újat nem fogok mondani.
A töltés 0°C alatti akkut nem töltjük! ( én beépítettem egy kis hőmérőt, ami a cellák közötti hőmérsékletet mutatja. Nekem most, a hidegebb időszakban az akku belsejében a mért hőmérséklet kb 20°C lesz egy óra használat alatt, így a töltést bátran megejthetem. Igaz az akku hőszigetelése még az ősz közepén megtörtént ) .
A vezérlőben lehetőség szerint állítsuk vissza a maximális áramértékeket kb 50A értékre (ez is bőven elegendő a forgalom ritmusának tartására, a max. sebesség így is kb 70-80 km/h). Már csak azért is érdemes, mert ha meghagyjuk a 140A értéket maximumnak, egy elindulás igencsak okozhat meglepetést, ha mondjuk kicsit csúszósabb az út. És hogy az akkuknak ez menyire tetszik arra most ne is térjünk ki.
Figyeljük folyamatosan az akku bekötésénél a csatlakozót. Ha melegszik, vagy netán forró, akkor keressünk (más) megoldást ( felületek csiszolása szilikonzsírozása, stb), d inkább cseréljünk.
Kerékben a levegőnyomást tartsuk magasabban a szokásosnál és akkor a fogyasztásunk is csökkenhet J Én 2,5-2,6 nyomást állítok be, igaz az átlagnál nehezebb is vagyok.
Kerüljük a nyélgázas üzemmódot, és tényleg csak a szükséges mértékben használjuk a gázt. Az én átlagfogyasztásom 4.89 kWh/100km (megemlítem, hogy ez az érték az akkutöltő hálózatból felvett energia mennyisége, így a tényleges érték ennél azért alacsonyabb), míg egyik korábbi tulajdonos fogyasztása ugyanezen motorral 5,26kWh/100 km ( itt azonban meg kell jegyezni, hogy míg én gyakorlatilag sík úton használom, a korábbi tulajnak voltak dombjai, lejtői, így a különbség ebből is eredhet bőven!).
Ha van rá mód, cseréljük ki a BMS-t olyanra, ami ki is egyenlíti a cellákat, vagy mi magunk tegyük meg a ballanszírozást.
Nagyon ajánlott egy műszeregyüttest beszerezni és beépíteni, ami az aktuális áramot és feszültséget méri. Viszonylag olcsón ( 5-10 ezer ft ) beszerezhető, és jól hasznosítható adatokat nyújt. Nekem szerencsére már volt egy utolag beépítve.
No, Kb ennyi amit én tapasztaltam a Goelix járgánnyal.
A gokart lánc se sokkal vastagabb, de biztosan tartósabb mint bármelyik bicikli lánc. Volt egy 15 Le-s gokart motorom, aminek a fordulatszáma bőven 10e felett volt, de a vékony gokart lánc bírta a terhelést.
Az áttétel miatt rossz ez most, meg lehetne csinálni hogy jó legyen a hatásfoka túrázáshoz is, de arra ott az agymotoros bringa, az sokkal csendesebb, meg nem kopik a sok alkatrész :)
Igen sima 3/32-es kmc (8seb) lánc. A kezdeti hibáknál egyet leamortizáltam(láncterelő leszakadt, beszorult és széttépte a láncot), azóta kb. 4-5 hónapja ez van fent. Az benne a trükk hogy az első fokozat nincs leáttételezve "pedálozható" tempóra. Ezzel sokkal kisebb a terhelés az összes elemen, de nem lehet tekerni a motorral együtt.
2000W (40A) körül van a szabályzó áramkorlátja, ezt a motor küldik többről is :)
Köszi! Hát ez még nem siratófal, van egy olyan, ahová lépcsőket faragtak a dirt-ösök hogy fel tudjanak menni, na azon felmentem ezzel :)
Már nézegettem ezt a szerkezetet. Fura egy masina, de most egy vidin láttam, hogy kitolatott vele egy szűk helyről a sofőr! Mi van, rükverc is van benne? De jó!!! Kezd a szememben megszépülni! :)
Hát igen a megvásárlás, és felújítás komoly dolog! Épp ezért kezdtem most egy roller építésébe nem egy ilyenbe! Egy robogóba 6-8x annyi akku kapacitás kell!...
Jelenleg egy 500ccm-es motort használok, de a szinte folyamatos hidegen járás nagyon nem tesz neki jót! 5-.10km és leállít! :( Hiányozni fog a menetszél, de bicikli úton a 25 sem kevés, de nem sokkal leszek lassabb egyébként! Főleg ha számolom a beöltözést is!
Szerencsére nálam a tárolás is és a töltés is meg van oldva, csak a lopástól kell tartanom, mikor ott hagyom valahol!!!
Nekem ez a félelmem a középmotoros szerkezetekkel, hogy üzemórássá válik a bicajlánc.
Alapból nekem kibír olyan 8-10ekm-t. Így?
Ja és hány wattos a motor?
Egyébként brutális, hogy kemény terepes emelkedőn úgy megy fel mint ahogy az átlag lefele tud! Mikor az az utolsó siratófalat megláttam... Gondolatban már raktam elöl a 20asra! :)
Ezzel nem mentem még távolság próbát. Egy közeli pályán szoktam vele menni, ha egyedül vagyok kb fél órát tudok játszani hogy még hazaérjek. Ha a csapattal játszunk, akkor kb 2óra a játékidő, mert megvárom őket amíg feljönnek az induló dombra :) :)
De mindenképp kevesebb mint az agymotoros bringával. Majd lehet hogy megyek egy távolságpróbát, de az a baj hogy a váltás csak a legnagyobb 2 fokozatban működik(a 48 fogút használom a játéknál, az oda úton meg a 42-t, de ilyenkor nagy a motor fordulatszáma, nem igazán spórolós, meg elég hangos is.)
Túrázáshoz meg kellene csinálni a kisebb fokozatokat is.
persze, 5V-ot köss rá és a kimenetére tegyél multimétert. amikor mozgatsz előtte egy mágnest, akkor változni fog a kimenete. ha semmi sem történik, akkor biztosan rossz.
hát igen, amíg van, addig brutálisan fog, de ha valamiért mégsem ... a leírásokban mindenütt említik, hogy kötelezően kombinálni kell egy mechanikussal is.
az e-goelix pl nagyon jó kis masina... lenne ha magyar bérből megfizethető lenne
amik a netes portálokon kaphatóak, gyakorlatilag teljes akkupakk cserét kérnek ami kb 400 ezer forint
egyébként én is nagyon szerettem volna egyet, de nincs egy robogóra kompletten 600 ezrem, az autót amivel járunk ennél kevesebből vettük (az persze benzines, de akkor is...)
plusz még kérdőjeles hogy lehet tárolni és tölteni egy ilyet
nekem a sima tekerős (és aztán dörzskerekes) bringa tárolásával is komoly problémáim voltak abban a bizonyos nagy falunak hívott városrészben :(
Most hétvégén szereltem volna vég a rollerem, de mivel jó kis arcüreg gyulladást kaptam el a gyermekeimtől (éljen az óvodás korszak) ezért itthon rostoklom. Persze a fejem kattog (nem csak a betegségtől) és azon gondolkodom, hogy mi az ideális e jármű ide nagy falura Pestre! Egy 3-4KW-os robogó a választottam 80km/h valós végsebességgel! Ehhez gyűjtök most adatokat. Persze ez nem most, hanem legkorábban 5 év múlva lenne megvalósítva! (De lehet majd akkor már készen dobják utánam ezeket...)
3KW-os hub motorok specifikációi alapján úgy tűnik hogy 72V mellett adják le valójában a 3000W-ot ezek a hub motorok. Szerintetek elég 72V, vagy amit pár helyen olvastam 96V-ról kell üzemeltetni ezeket a motorokat, hogy fussa a paripa valóban a 80at? Egy helyen állítólag a 96V-al már a 105km/h is elérhető! Hát ezt inkább már hanyagolnám! A lényeg, hogy ne tervezzem megint alá a rendszert, de túl se akarom!!! :)
Hát biciklinél elég, mert besegíthetsz és így jut is marad is alapon simán felmész az emelkedőn! Ha csak a motorra hagyatkozol akkor inkább 500W kell az emelkedők legyőzéséhez! Persze emelkedő válogatja!
Köszönöm a válaszokat. Igazából a táv amire használom rövid, viszont emelkedik. Néztem egy középmotorost 250wattos motorral 2db 7Ah-es akksival, vajon elég erős lenne?
Ugyan ilyen fékdob van az én rollerem motorján is, először quad fékkart szereltem fel, annak jó hosszú a karja, nagy erőt lehet vele kifejteni, és mikrokapcsolós.
Én még csak itt tartok. Beemeltem az agymotort a helyére, de a rögzítése még nem megoldott. Lelapolt, és csavarral rögzíthető idomot kell csinálni, újat mert a motorhoz meglévő túl hosszú.
Középen az ék (baltafej) helyére kerül majd két tartóelem amiket be kell hegeszteni. (Ez is izgalmas feladat lesz)
A jobb oldalról levettem a féket és a markolatot is, de majd a másikat is le kell venni, mert van kapcsolós fékem, és azt kellene a helyére feltenni. Arról még lövésem sincs, hogy fogom a robogó hátsó féket meghúzni, mit érdemes feltenni a kormányra, amivel elég nagy erőt lehet hátul kifejteni.
Hetente 4-5 órát tudok rászánni, úgyhogy talán májusra fog ez önerőből haladni...
Bicónál jól jön a nagy kerék 26" 27,5", mert a futóműve többnyire szimpla merev váz.
Robogónál elég a 13" 14", mert a futóműve és súlya elintézi az út kisimítását!
Az aksi ára miatt jobb a könnyebb egyszerűbb szerkezet ezért a nagyobb kerekű ebicaj a befutóbb, mint egy erobesz! Egy robogó tömege, szélesebb gumija miatt mindig többet fog fogyasztani mint bicikli társai. Azaz a bicónál egy kisebb olcsóbb akku pakk is elvisz ugyan oda...
Az egyik biciklinkben 20"-os kerekek voltak,szerencsére bele tudtam tenni a 22"-os kerekeket.Csak a sárvédő tartópálcáját kellett hosszabbra cserélnem.
Nagyon nagy a különbség pedig csak 2"-al nagyobb.Az én 24"-om meg még annyira sem veszi észre az úthibákat.
Nekünk 20"-os van, klassz, de amikor nagyobb kerekűvel megyek azért az tényleg jobb érzés! Gödrök, úthibák, egyenes futás, mindenben jobb! Szóval ha nincsenek olyan szempontjaid mint nekünk (extra kinézet, rövidebb legyen mint a kocsi szélessége, könnyű szállíthatóság) akkor a nagyobb biztosan jobb!
ha mindegyikre ugyanazt a max fordulatot adják meg, akkor szerintem olyan a tekercselés, hogy azt a csúcssebességet a névleges feszültségével tudja (üresjáratban?)
így viszont alacsonyabb feszről üzemeltetve lassabb lesz
Na most hogy ilyen szépen ki lett tárgyalva a feszültség kérdése, elgondolkodtam, hogy milyen feszültségű motort rendeljek. Feltéve, hogy van különbség a 24, 36 és 48V-os kivitel között. Elvileg 24V-ról fog menni a motor, de lehet később növelni fogom a feszültséget. Akkor jobb inkább a nagyobb feszültségűt rendelni, és kisebb feszültségen használni?
A korrekt gyártók megadják a KV értéket, de ahonnan rendelni akarok, csak a max. fordulatszám (300 RPM) és a max nyomaték (15 Nm) van megadva.
A 24, 36 és 48V-os változatnak is azonos az ára, az a gyanúm, hogy ugyan olyan belül mindegyik.
Nálam a vezérlőt keresték a rendőrök, végül találtak egy DC-DC konvertert, azt fotózták le. :)
A robogó agymotoromba bele van gravírozva az 500W, de eléggé el van dugva. Az 1000W-os küllözhető motoromon viszont csak a motorszám van gravírozva, a feszültség és a teljesítmény matricán volt, amit levettem. Illetve van nmég egy fém színű matrica is, de arra meg nem írták rá se a teljesítményt, se a feszültséget. Lehet majd beleütöm egy számbeütővel.
Igen ez valóban előny, hogy megfelel a jogszabályoknak. Kár, hogy én száguldozni akartam! Na majd lejtőn!... :)
Mindenesetre eldöntöttem, marad így! Drága lenne most "hirtelen" átépíteni az egészet 48V-ra, s közben nyernék ezzel 6-7km/h-t!
Majd mikor "kijártam" 5-6 év alatt a 36V-os aksi ciklusát! Eldöntöm, hogy marad e a roller azaz bejön e hosszabb távon is az állás, vagy inkább egy 3kw-os smk lesz a befutó.... :P
úgy képzeld el a motor működését, hogy a hurokban vannak:
- az akku 36V feszültséggel
- a vezérlő ami ezt a feszültséget időnként elveszi
- a motor, amiben indukálódik feszültség ahogy forog, és ez függ a sebességtől
- a motorban lévő tekercs ohmos ellenállására eső feszültség
ha a vezérlőtől most nagyvonalúan eltekintük, mert feltesszük hogy áramkorlát nem lép közbe, és max gázon van,
akkor a hurokegyenlet:
0 = 36V - motor induk - motor vezető ohm
átrendezve:
36V - motor induk = motor vezető (ohm)
a motor induk függ a sebességtől, és minél gyorsabban forog a motor annál nagyobb -> ha nagyobb mint 36V, akkor az akkuba menne vissza a töltés
Tehát nagyobb sebességnél a motor által indukált feszültség levonódik az akku feszültségéből, a maradék a vezetőn esik mint ohmos ellenálláson. Az áram nagysága: i = (motor induk - 36V) / vezető ellenállása
Ahogy a jármű gyorsul, úgy csökken az a feszültség, ami az áramot hajtja át a motor tekercsein, ettől viszont csökken a tekercsek által kifejtett erő, csökken a nyomaték, és ezzel a teljesítmény.
Max gázon, vagy vezérlő nélkül tehát addig gyorsul a bringa, amíg a bringa sebességének a tartására elhasznált teljesítmény épp egyenlő a motor által leadottal. (Amíg van extra teljesítmény, az a gyorsításra fordítódik)
A te problémád ezzel a motorral az lehet, hogy azt 250W és 25km/h-ra tervezték, és ezt a sebességet átlépve már túl gyorsan pörög a 36V-hoz képest. Ha 24V-os lenne a motor, akkor 25km/h fölé kéne tudni gyorsítani a 36V-al, de ilyenről agymotorban nem is nagyon hallottam, azok általában 36V-osak, vagy több, úgyhogy szerintem ez is.
A feszültség növelése emeli a végsebességet, de alacsony sebességnél melegedni fog a motor, romlik a hatásfoka a túlhajtás miatt.
(Fentieket én sima kefés dc motorral tapasztaltam ki, de szerintem a dc agymotor is ugyanezt csinálja, az AC motorok viselkedek másképp)
Kapcsolóüzemű működésnél sajnos nem igaz ez az adat.
A 100 fokot meg ne akard elérni, ha nem muszáj :-)
(Az ellenállás értéke pedig ha a második 8-as helyiérték - nem tudom kivenni a színét - akkor 180 Ohm. Ez "négy csíkos", az első kettő a helyiérték, a harmadik a 10-es alapú szorzó, azaz 18x10 a végeredmény.)
Olvastam, de reméltem, hogy a kontroller a ludas, hogy csak max 6-7A ad ki magából! De nem! Most mértem ki!!!
Indulásnál a 36V-os kontroller akár 20A is felvesz, 27km/h mellett olyan 10-11A vesz fel, max. fordulaton persze elég neki 0,5A de ez már irreleváns info. Üresen 50-60mA. Szóval a kontroller olyan 350-400W-os lehet! Pedig de reménykedtem, hogy 250W és ezért nem megy sehogysem 27km/h fölé...
Szóval vagy ennyivel kell megelégednem, vagy 48V-ra át kell alakítanom az egészet!!! Ezen még elmélkednem kell! Van pro kontra a dologban nem kevés!!!
Köszi! Még végzek 1-2 mérést-tesztet, azután élek a lehetőséggel, mert a végére szeretnék járni a sebesség kérdésnek! Folyamatosan tudó (merülőfélben lévő aksi mellett is) +++30km/h rollert álmodtam meg magamnak!
"Teljesítmény: feszültség x áram" Na ezért gondolom, hogy nincs meg a 30-35km/h sebességem, mert az áramkorlátozásom nagy. Reményeim szerint 6-7A, és hiába tudna a motor többet, mivel csak 7A kap az általa igényelt mondjuk 13A helyett ezért nem tud tovább gyorsulni 23-27km/h-ról! Fordulatszám meglenne, hisz 41ig pörög a motor.
Na mindenesetre szereztem a kollégáimtól egy 20A-t mérni tudó mm.-t Remélem este elenged a feleségem egy röpke teszt erejéig, és nem is fagyok rá a rollerre! Így azonnal kiderül, hogy a Ti tapasztalatotok, vagy az én reményem mely mellé generált elméletem a valós. Remélem én "nyerek" mert ha nem és ennyit bír a motor vezérlő, akkor annyi a dolognak, nem lesz gyorsabb a szekér, csak komolyabb beruházással!
Nem az áramfelvétel korlátozza a sebességedet.Nekem a bicikliben van áram és fesz. mérő.Indulásnál 14A-i is felvesz,max sebességnél 7-8A. Egyszerűen 48V-on nem tud több áram folyni a motoron max fordulatnál. Valamint az sem mérvadó hogy üresben forgatva mennyit forog a kerék.
Mellesleg hogy egy fet mekkora áramot bír, az sok tényezős és komplex dolog, pl erősen függ az üzemmódjától. Az adatlapján feltűnhet a 98A adat,de az így ebben a formában nem igaz, főleg nem egy n x kHz-el kapcsolgatott állapotban. merthogy itt a kapcsolás alatt létrejövő veszteségek a fő tényezők.
Az az ellenállás nem biztos, hogy az amit keresel..... Ráadásul az értéke se annyi amit írsz.
agymotorral mennie kéne az 500W -> 35km/h, nekem a dörzskerekes bringa ment 30-at 500W energiafelvétel mellett (abból szerintem max 300 ment a kerékre)
viszont az a motor amit beépítettél csak 250W-ra van méretezve, nem tudom ez okoz-e problémát
Ha valakit érdekel, van egy eladó 26' duplafalú felnibe gyárilag fűzött hátsó kerekes 750 wattos áttátel nélküli eladó agymotorom, egy éves, az EV-POWER-től vásárolt ,vezérlő nélkül. 36-48 volt. Nekem 60000 ft volt postával együtt, 40000 forintért elvihető.
Jaj, ha ez igaz, hogy 10A tudhat max. a kontroller a FET-ek miatt, akkor veszett fejsze nyele, kell egy másik 36V-os kontroller! Én olyan 36V / 15A szeretnék! Szóval olyan 500-600W-ot! Ezzel remélem leküzdöm a 10km/h-t, a 25km/h és 35km/h között! 25km/h-hoz elég a 250W, remélem 35km/h elég a bő 0,5KW...
50V körüli feszültségnél az én rollerem 40 km/h-val ment, teljesen stabilnak tűnt, a körforgalomban addig tudtam dönteni, amíg leért a taposó. De le kellett feleznem a sebességet, mert a hatodikos gyerekünk fog vele iskolába járni. Nekem 14 éves koromban érte el a lábam a Simson lábtartóját, csak nyolcadikos koromban kaptam meg a motort. :)
Háát viszonylagos az, hogy jól gyorsul! Nekem most jó, nagyon élveztem, de 1 hét múlva lehet azt mondom, hogy pocsék... :)
Olyan 10-12 mp alatt van 25-ön! A vidin mindig max. gázt adtam mindenhol! Lehet azért is olyan kezes, mert kicsi a max. teljesítmény!
Mivel majd 41ig elforog üresen, gondolom olyan 37-38al tudnia kellene mennie, szóval áramkorlátozás lehet a teljesítmény hiány hátterében, hogy nem tudja leforogni amit tudna! Elméletemet erősíti, hogy ez a motor net szerint elvileg egy 24V-os -- 25km/h -- 20" bicikliből származhat. Ha 36V akkor 37km/h tudhatna ugyan úgy 20" kerék mellett. De ehhez kontroller is kell, hogy tudja. Lehet amit kaptam kontrollert 36V / 240W-os, azaz olyan 6-7A korlát van benne. Akkor naná, hogy nem tudja legyőzni a légellenállást ...
A rolleren kívül minden alkatrész használt és fene tudja, hogy melyik alkatrész miből származik. Semmin sincs felirat, matrica, hogy az az alkatrész mi az és mit tud...
- önmagában em biztos hogy fog nőni a sebességed az áramerősség megtuningolásától
- ez egy 6 fetes vezérlő, ezeknél a vezérlőknél - fet függő is - nem nagyon illik 18-20A-nál feljebb menni. Persze függ a PWM frekijétől is (kapcsolási veszteségek), de a TO220-as tokoknál a 10A/fet szokott irányadó max áram lenni. Ha ez megvan, akkor nem érdemes tuningolni.
A hétvégén megint volt 6 órám, hogy reszelgessem rollerem! Mivel megjött az alkatrészek 99% ezért jól haladtam. Persze vettem sebességmérőt is! Sikerült menetkészre összeszerelnem a rollert! Üresen a végsebesség 40,8km/h! Sajnos terhelés alatt csak 24-27,6km/h! Ezen sürgősen javítani kell! Hol a határoló ellenállás ezen a kontrolleren? Továbbá eléggé zavaróan "zörög" a motor, vagy kontroller? gázadáson! Ezt furcsállom! Vegyek jó minőségű combosabb szinuszos kontrollert, vagy ez a zörgés normális??? (vidin jól hallható! 1:50-nél.)
Egyébként fantasztikus érzés! Meghúzom a gázt és rendesen gyorsulok! Mentem 8,5km-t így kipróbáltam (kocsik közt) főúton, szlalomoztam is vele kis utcában, szóval elmondhatom, hogy az első kerék meghajtásnak nincs olyan komoly problémája! Jól megy, jól irányítható a roller! Nagyon kényelmes így közlekedni! Pikk-pakk bárhol ott lehet vele lenni! Mint amikor jól megtekeri a bicajt az ember, csak itt egyáltalán nem fáradok! Elugrottam vele a boltba meg vissza, tök jó!!! Csúcs ez az érzés!
Fotót elfelejtettem készíteni így csak pár kép készült szerelés közben illetve egy kis vidi az első méterekről! A vidit lusta voltam megvágni ezért bocsika! :)
Meglepődtem, hogy ebben a -5 fokos hidegben a kontroller abban a táskában milyen langyosra melegedett! Szóval mit gondoltok? Mennyire fog melegedni, ha az áram korlátot megemelem? Vagy vegyek inkább egy combosabb kontrollert? Szeretném a 35km/h sebességet üzembiztosan elérni...
Időzítővel én nem tudom megoldani a töltést, mert a töltő bekapcsolása után egy menüből kell kiválasztani a töltési módot. De ha este storage módot választok, akkor 3,2-3,4V között lehet állítani a végfeszültséget, onnan max. 1 óra alatt fullra tudom tölteni az akkut, annyi időm meg mindig van indulás előtt.
Tegnap előtt este viszont fullra töltöttem az akkut, a jövő héten meg nagyon hideg lesz, ezért inkább mentem egy kört a bringával. Végül is jobb idő volt, mint vártam, sütött a nap, így elviselhető volt a nulla fok körüli hideg, végül csináltam egy 50 km-es kört. :)
Indulás előtt ránéztem a szélmérőre, 54 km/h-t mutatott, gondoltam letesztelem megbírkózik-e vele ez a kis motor. Az első 40 km-en többnyire oldalról fújt a szél, de a végén volt egy full szembeszeles szakasz, az nagyon megfogta a bringát. A logger is elkezdett csipogni, mert a cella feszültség leesett 3V-ra, rendesen taposnom kellett a pedált. Szerencsére ahogy beértem a városba, a házak megfogták a szelet, így végül gond nélkül hazaértem.
Nem tudom a hatótávot mennyire csökkenti a hideg, az akkut a nappaliban tárolom, csak indulás előtt teszem fel a csomagtartóra, viszont a 2,5 órás út alatt eléggé lehűl még a műanyag szerszámos dobozban is.
én a fölösleges feltöltést úgy szoktam megelőzni, hogy egy időzítő órára van kötve, ami reggel automatikusan bekapcsol. így mindig csak használat előtt töltöm.
az 1-2 nap egyébként nem gond, sőt ha a bms tud nyugvó állapotban balanszolni, akkor ez pont jó arra, hogy kiegyenlítse az elmászott cellafeszültségeket. persze azoknál ez nem opció, amik csak töltés közben egyenlítenek ki.
A jövő hétre nagyon hideg időt jósolnak, hogy bírják a lifepo aksik, ha egész nap kint van az udvaron bringa?
A fullra töltött aksikat mennyi ideig illik tárolni? Előfordul néha, hogy elromlik az idő, és néhány napig nem bringázok, de az aksit meg már feltöltöttem 3,65V-ra.
Nos igen, a 20"-os méret tényleg kompromisszum, de azért hadd édjem meg ezeket a kicsi bringákat!
A tandemhez felhasznált Hercules összecsukható bringa valójában ahogyan itt többen mondtátok Dahon vázat jelent. Nagyon könnyen összecsukható, az első elegánsan keskeny vázív dupla (!), nagyon masszív darab! Szóval azért van innováció is az ár mögött. Automata kétfokozatú agyváltó ami kontrás, így 2 bowden már ki is van váltva az összecsukható részen. A motor nekem gyenge volt, de ment vele egy barátom neki nagyon tetszett, szóval lehet bennem a hiba...
A mi Winoráink is 20"-osok, de a ballonos Big Apple gumik azért elviselhető kompromisszumot jelentenek. És még érdekesség a magas testtartás is, mert nekünk ez is bejön, azóta nem fáj senkinek semmije sok km után sem rajta. Szóval lehet nagy a légellenállás, de 17Ah-ás aksiink vannak, és 25km/h a normális sebesség ezeken, szóval inkább a kényelem! :-) Ahogyan használtuk a kormányt egyre magasabbra, és hátrébb kérték, kisebb lett a kéz terhelése is, és egyenesebb a derék.
Jópárat kipróbáltam, volt töb fajtám, de eladogattam őket mert nem váltak be, mármint ilyen max 20 colos kerekűek. Még eddig ez a legjobb kompromisszum.
Fix lánckerék is lehet. Elöl 52-60-as lánckerék. Tengelyre ható kisebb nyomatékhoz és emelkedőmászáshoz, lejtőn visszatöltéshez kisebb kerék, sík úton gyorsabb haladáshoz nagyobb kerékátmérő előnyösebb.
Nekem is van egy Dahon-om, amíg Pesten dolgoztam szintén ezt használtam sok esetben,, vonatra fel, ingyenes 20 colig hazánkban.
Aláírom, sokkal jobb mint egy campoing, ergomikusabb, stb, de azért nagyon messze van egy "rendes" bringától. Annak ellenére, hogy ennek az ára nem kevés volt, és az egyik legjobbnak mondják összehajtható 20 colosban.
Volt pár hasonlóm, végigmentem a hazai palettán, kipróbáltam az itt kapható összes 20 colos összecsukhatót, azok között még ez volt a leginkább kerékpározható.
Az ólom vs. lítium aksi kérdésben a töltési idő is a lítium javára billenti a mérleget.
200W-ra szoktam állítani a töltőt, így ha 20 km-t bringázok, kb. 1 óra alatt töltődik fel az akku. Az ólom akkut nem lehet ilyen gyorsan tölteni, így előfordulhat, hogy valakinek kisebb kapacitású akku is elég ha lítiumot vesz, mert napközben újra tudja tölteni.
Eredetileg 46/15-ös volt az áttétel, de csak 16-os racsnit kaptam, így még jobban kell pörgetni a pedált. Valamit javulna a helyzet, ha 13-as racsnit tennék fel, de nem kínlódok vele, inkább átrakom a motort a Csepel Maratonomba. Csak arra meg valami ballonosabb gumi kellene, mert nagyon leromlottak felénk az utak.
Nekem nem volt még kemping bringám, de tetszik, a városban parktikus. Az idétlen üléspoziciója is pont jó nekem, mert a gerincműtétem óta valami kattog a derekamban pedálozás közben, ha előre hajolok.
És akkor még egy Bromptont nem is említettem. Belga pályudvaron egy srác vitte, azt mondta, hogy ez céges munkaeszköze és 1500 EUR az ára. Jegy nélkül a vonat ülés alá tehető (ott...).
Szerintem nem használtál kemping biciklit.Én személy szerint rákötözném aki kitalálta,és nem engedném megállni míg meg nem tesz vele vagy 100km-t.Nagyon utáltam mert,a pici kerék a rossz úton borzasztó,rettenetesen sokat és gyorsan kell tekerni,de akkor sem haladsz,ráadásul nem is volt könnyű tekerni,mert a buta pozíció miatt nagyobb volt a légellenállás mint egy kamionnál.Számomra egy átok volt,míg azt használtam.
A lényeg hogy a mechanikai áttétel a nagy.Ha a rásegítést növeli,akkor meg a levegőbe pedáloz majd,mert nem győzi olyan gyorsan tekerni hogy a hajtás összekapcsoljon.
Ma végre nem esett se hó se eső, ezért bevállaltam egy hosszabb távot a kemping bringával. Kimentem a szüleimhez, a teljes táv 54 km lett. Elég szeles volt az idő, meg gyanús volt, hogy nem lesz elég az akkuk kapacitása, ezért az első 40 km-en pedáloztam, már amennyire egy kemping bringával lehet. De aztán láttam, hogy bőven hazaérek, végül nem is esett 3V alá a cellák feszültsége. Kb. 10 Wh/km körül szokott alakulni a fogyasztás, most az 54 km-re csak 400 Wh ment az akkuba, ezek szerint kb. 140 Wh-t pedáloztam.
Nagyon megtetszett ez a pedelec szisztéma, csak a kemping erre nem igazán alkalmas. Már 20 km/h sebességnél is nagyon pörgetni kell a pedált, most azon gondolkodok, hogy átteszem a motort a félverseny bringámba.
akkor jól tippeltem, én is a negatív szakadásra gondoltam, akkor jelennek meg a fantomfeszültségek. én riasztóvezetéket vettem, direkt olyat kértem, ami jó minőségű. ez drágább, acélszálas erősítés van benne és a kábelek rézből vannak. eddig nem tört meg egy sem.
alufólia+kábelháló árnyékolás, vastag rugalmas szigetelés.
Tandem full gáz probléma megoldva! Az általam beépített 5 eres vezeték volt szakadt. Sajna a hiba csak egyenes kormány állásban jelentkezett, ha letámasztottam és kicsit befordult a kormány hibátlan volt... Szóval néztem a gázkarokat tesztelővel, jó minden, de ha kipróbáltam egyszerre teljes gáz. Persze a gázkarhoz menő vezetékből is a pont negatív volt elszakadva.... Kábelt kicseréltem, most jó, de mivel minden ezzel kábeleztem azért most nem vagyok felhőtlenül boldog. Ez egy direkt ide rendelt 400Ft/m áru UV álló-hideg álló-boszorkány álló vezeték. Lehet csak a kormány tekergetését nem bírja...
Teljesen igazad van! Ezt kifelejtettem! Ha a 3kw-os motor (nem számolva jelen esetben, hogy felvett vagy leadott teljesítmény) nyél gázon hajtjuk akkor az aksit 1,5C-vel terheljük. Ekkor a jó 40Ah aksik csak 30Ah tudnak! Vagyis 1/4-ével nagyobb lesz lithium akkuval a megtehető hatótávolság! EZ IGAZ!!! Köszi a kijavítást!!!
"... Hát ha a 48V 40A ólompakk helyére 48V 40A lithium pakk kerül akkor ott nem lesz számottevő hatótávolság növekedés..."
Szerintem meg lesz! Egy ólmos pack névleges kapacitása sosem annyi amennyit megadnak, illetve annyi de ezt az értéket csak akkor tudja az akku, ha a kisütés 10, jobb, nevesebb gyártóknál meg 2 óra alatt történik! Míg a lítium akku tudja azt a kapacitást amit megadnak 1 órás kisütés esetén is! Nálam pl egy Greensaver (ez pedig kimondottan jó minőségű) 12V/38Ah akku egy órás kisütés esetén új korában tudott kb 27Ah kapacitást. (48V38(27)Ah Zselés packkal nekem a hatótávom kb 50 km volt. Míg az egyenértékű lítium packkal 60-70 km volt ugyanolyan vezetési stílussal.)
Azt azért tudni kell, hogy a gyártók szeretnek játszani a kapacitás értékével. A zselés akkuknál a legtöbb esetben 10, de inkább 20 óra kisütésre adják meg a névleges kapacitás értékét. De pl megadott 2 órás kisütési értéknél jobbal még nem találkoztam.
Persze Lítiumnál is lehet ilyen bűvészkedés, de ott azért az általános inkább az, hogy 1C (kapacitásnyi értékű árammal terhelve) kisütés esetén tudja azt, amit megad a gyártó. Pl a közkedvelt 10Ah értékű Headway cellák akor is biztosan le tudnak adni 10 Ah-t, ha 1 óra alatt sütöm ki.
Így a hatótávban ez akár jelentkezhet!
Javaslat:
A beszerezni kívánt ólmos akkunál meg kell nézni a gyártói adatlapot, hogy a nominális (névleges) kapacitás milyen kisütési értéknél (idő) igaz! Ugyanez elérhető a Lítium akkuk esetén is.
Az különben igaz, hogy a lítium akkuk fajlagos tárolóképessége ( Ah/kg vagy Ah/cm3) is jóval kedvezőbb, azaz azonos térfogatba, vagy azonos súly esetén a lítium "többet tud". Drágább ez igaz, de a jó sosem olcsó.
Lítiumos akkuból kevesebb is elég az adott hatótávhoz, mint zselésből, és az élettartamról már mondtuk; minimum a duplája, de inkább négy - ötszöröse a zselés akkuk élettartamának.
Riderman tényleg jó poén a hátérkép, persze nem volt tudatos, a Páromat vártam a Pepco-ból...
Dhpage igen ha lesz időm az jön, leveszem a burkolatot, és drukkolok,h csak bekötés legyen. Ami ellene szól,h sima úton mentünk, előtte egyszer sem jelentkezett, és a hiba azóta is megmaradt. Ez amúgy is egy fura vezérlő, szépen húzott a motor, de nagyon négyszög, zajos, ilyen pici kijelzővel sajna szinuszosat nem találtam. Már a bekötésénél küzdöttem, a PAS piros-fekete-zöld, gondoltam piros-fekete a táp, zöld a jel. Meg is jelent rajta az 5V, ellenben volt feketéhez 4,3V a zöldön is. Utóbb rájöttem a beállított teljesítmény szerint változik a tápfesz, szóval a fekete-zöld lett a táp, és a piros a jel. Bár most mi van ha mégsem, és ez a hiba...
De azért a lényeg az,h klassz lett-lesz a bringa, egy motorral is szépen megy, bár induláskor kereszteződésekben és persze dombokon nagy előny a plusz gázkaros első kerék motor.
Amikor összeraktam a festés után és meg volt az első próbamenet azért még szó szerint egy A4-es oldal hibát-változtatást írtam össze, még mindig van 5 illetve már 6 dolog amit meg kell oldanom...
Sziasztok! Alakul a kétmotoros tandem, de most egy fura dolog jelentkezett. Már mentünk 170km-ert, egy fékezés után az első kerékbe épített sima gázkaros és PAS érzékelős motor ha megmozdul a bringa el kezd rásegíteni. Ha kikapcsolom és gázzal indulok akkor is úgy marad, hiába veszem vissza a gázt csak menne tovább. Aksi ki-be nem segített. Ha esetleg már vki járt így, vagy van ötlet megköszönném!
Már régen nem olvastam a greensaver sp12-12 akkukról!
Úgy láttam hogy a TM-nál meglehetősen olcsón adják.Csak kérdés hogy a ritar 12140 vagy a GS sp12-12 lenne a jobb?Árban nagy a difi egyébként,a GS javára.
Mentem ma egy kört az elektromos Babettával, csak egy 8 cellás akkupakk volt kéznél, így a max. sebesség csak 21,5 km/h. Kb. 15%-al fogyaszt többet az 1kW-os agymotor, mint a kemping bringa, gondolom a szélesebb kerék, és a nagyobb tömeg miatt.
Hát ha a 48V 40A ólompakk helyére 48V 40A lithium pakk kerül akkor ott nem lesz számottevő hatótávolság növekedés. Ha kihasználod a hely adta lehetőségeket akkor az ólom helyére elférne akár 60A-nyi lithium kapacitás is! Persze itt meg az ár ami eléggé borsos! Számolgattam, ha a motoromat (42kw-os jelenleg) szeretném villanyosítani akkor 20kw-os motor kontrollerrel és 72V kb. 50-60A akkupakk kapacitással összesen 2-2,5 millióba fájna!
Ha mindent meg kellett volna vennem, akkor persze sokkal többe került volna, de az otthon kallódó lomokból raktam össze.
Volt "raktáron" 500W-os Nine Continent agymotorom 30A-es vezérlővel, az első villa és a kerék a fiam régi BMX bringájából van, csak új kormánycsapágyat vettem hozzá 3000 Ft-ért, meg 48 db küllőt 4000-ért. A kormánycsapágy házát 2e-ért esztergálták, a csőhajlítás is 2e-volt, a zártszelvény meg a hegesztés nem került semmibe. A váz szinterezése került 7e Ft-ba.
Az ősszel megvettem egy MIA akkupakkját, de átvertek vele, az 504 cellából csak 340 db használható az elektromos autómban. A kiselejtezett cellákból még ki tudtam válogatni kb. 100 db-ot, amik egy elektromos kerékpárban használhatók, így az akkupakkra sem kellett költeni. Még akkor is belül vagyok a 34e Ft-on, ha a töltőt és a bms-t is hozzászámolom.
Szia! Igen, 3-4x többet tud ciklusszám szerint, vagyis 3x-4x tovább fog tartani! (Persze mondhatnék 5-6x szorzót is, de ha az ólom aksira is figyel a gazdi + nem megy padlógázon végig, akkor az is tud 400-450 ciklust.) A lényeg, hogy ne töltsd túl a lithiumot, és akkor hosszú élettartalmú lesz!
Ettől függetlenül én is elgondolkodnék, hogy ólom, vagy lithium, hisz nem jár számottevő távolság (/töltés), gyorsulás és végsebesség emelkedéssel a váltás!
A kérdés, hogy milyen állapotban van a robogód! Ha még 5x tovább fogja bírni a kaszni mint eddig, vagyis nincs leharcolva a szekér akkor érdemes ezen elgondolkodni! Persze ha elégedett vagy a robeszod jelenlegi paramétereivel. Hatótávolság, végsebesség ilyesmik!
Mondtam, egyértelműen látszik, hogy ez a legerősebb rollerváz 20"/16" kategóriában, de sztm. a többihez képest aránytalanul drága! Van 21ért és van 30ért is roller ez meg 70. Egy kicsit pofátlanságnak érzem főleg a többihez képest!
Az én vázam is 3 csőből áll, csak sajnos ahol a fővázcső a talapzatba csatlakozik ott van a gyenge pontja! Ezt lehet majd kijavítom, vagy inkább kijavíttatom! Meglássuk mindenesetre mit bír így gyárilag hosszú távon...
Megvan az előnye-hátránya mindkét roller típusnak! A Xiaomi kisebb, könnyebb, és olcsóbb is, a nagy amit többen preferálunk kényelmesebb, gyorsabb és nagyobb hatótávolságú, de azt hiszem az is az előnye, hogy ezt mi magunk építjük! Igazság szerint én a biciklik irányából közelítettem meg a közlekedés eme módját! Szeretem a bicikli alkatrészek választékát és kompatibilitását amit egy egyedi alkatrészekből épített törpekerekű sehonnét sem beszerezhető pótalkatrészű rollerről nehezen lehet elmondani. Ezeknél a 20"/16" kerekű rollereknél csak a váz az ami egyedi, a többi alkatrész sima bicikli alkatrész. Könnyen beszerezhető, pótolható elég kis összegből is! Hosszútávon sztm. sokkal kifizetődőbb!
Mentem ma 45 km-t a kemping bringámmal, az akku még bírta volna, de délután 4-kor már kezdtem fázni.
450Wh ment az akkuba, a 10 Wh/km elfogadhatónak tűnik városi forgalomban. Ami fura, hogy a töltő 65%-ot írt ki a töltés kezdetén, és pár perc alatt már fel is ment 80%-ra, de kizárt, hogy olyan sok kapacitás maradt volna az akkuban. Kb. ugyan ennyi megy bele, amikor a tárolásra töltött akkut fullra töltöm. A tároló töltésnél 3,3V a végfeszültség, és akkor 70%-ot ír ki a töltő. Az akkupakk elméletileg 5Ah-s cellákból áll 6p8s elrendezésben, de ezek régi cellák, már csak kb. 3Ah a kapacitásuk, tehát csak 500Wh körül lehet a pakk.
Kipróbáltam a 3 sebesség üzemmódot (50-100-120%), az állványon működik, de az úton gyakorlatilag semmit se vettem észre a nagyobb sebességből. Pedig a vezérlő bírná a nagyobb áramot, kb. 50% terhelésen megy utazó sebességnél...
Nekünk nem váltak be ezek a kiskerekű rollerek, tükörsima aszfaltra jó, de olyanból nem sok van.
A 18"-os kerekű rollerrel még a macskaköves utakon is jól lehet közlekedni.
Vannak kimaradva 10"-os robogó agymotorjaim, én elsősorban azért barkácsoltam magamnak a rollert. Sebeségben, hatótávban toronymagasan veri a Xiaomi rollereit, és harmad annyiba került...
Nem nehéz egy saját vázat sem összehozni, és akkor olyan erős lesz, amilyet akarsz.
Nekem tetszik a Big Boy Bike 8 mm vastag alu lemezből gyártott váza. Gondolkodtam a rolleremnél is valami hasonló konstrukción, mert már tudok vízzel is vágatni, de 1 db váz miatt nem éri meg megvenni 1 táblát.
Sajnos csak 24V jó a fordulat szám miatt. Percenként meg kell, hogy legyen a 2100. Valamint súly is fontos nem lehet több mint 4,2kg. Köszönöm szépen. Esetleg pár fotó ha lenne róla. siposjanos1333@gmail.com. méretek, tengely hossz és átmérő, valamint a pontos tömege.
Ha esetleg érdekel van 750W-os és 1000W-os ugyanilyen motorom 36 illetve 48V kivitelben. Gyakorlatilag új állapotúak. A 750W-os az azt hiszem nem talpas kivitel.
Persze mennek 24V-ról is, csak alacsonyabb a fordulatszám.
hmm, én egy 500W robogó agymotort akarok belerakni, ezek szerint a 20-ezres árszintet ezekből a rollerekből mindenképpen kerülnöm kell, mert a képekhez képest vékonyabb a váz
vannak még 30 fölött nem túl sokkal, és a 120kg-os teherbírásúak
Barkácsoltam egy féket a kemping bringára, és elvittem egy próbakörre. Meglepően keveset fogyaszt a motor, csak 6-7A az áramfelvétele, viszont a max. sebesség csak 20 km/h, 25V akkufeszültségnél. A motor biztosan bírná a 36V-ot is, a vezérlőben nem vagyok biztos, de olcsó volt, egy próbát megérhet.
Esetleg ki lehetne még próbálni 120%-os sebességgel is a vezérlőt, van esetleg valami negatív hatása ennek a funkciónak?
Elektromos robogó / német, komoly járgány, felépítése adott a nagyobb teljesítményhez/ teljesítménynöveléséhez keresek hozzáértőt. Nem értek hozzá, de szerintem gyárilag is többre lenne képes, csak jogszabály miatt van leszabályozva, lehetőleg Bács- Kiskun Megyéből.
Jelenleg 27-et tud.
Típus: Govecs S 2.2, magyarországi képviselet nincs, de a gyártó nem is foglalkozik vele.
Sziasztok. Hamarosan itt a bringás szezon és arra gondoltam hogy valami hatótáv növelő akkupakkot kéne tennem szegény kis robogómba. Most egy 48v40Ah ólom akku pakkocska hajtotta.Ezzel bírt a 3kw-os szerkezet kb. 50-55 km-t . Néha be-be nézek ide olvasgatok de nem vagyok szakértő. Az lenne a kérdésem ,hogy ebay-s beszerzéssel meg tudom -e opdani az átalakítást otthon? Ill. Mit kéne beszereznem? Mik a lehetőségek? Meg éri- nem éri meg? Előre köszönök minden számomra hasznos hozzászólást!
Villanyosítottam a feleségem kemping biciklijét, amit még a 7. szülinapjára kapott, 35 évvel ezelőtt. Egy áttételes Bafang motort fűztem a hátsó kerékbe, de nem volt jó választás, mert szabadonfutó van benne, ezért aztán nincs motorfék. Könnyen gurul a bringa, nem fékezi egy kicsit se a motor, de ez csak annak előny, aki pedálozni is akar. A motorfék nekünk hasznosabb lett volna...
Most nincs fék egyáltalán, hátul megszűnt a kontrafék, elöl meg csak egy gumi tuskó dörzsölné a futófelületet, de kiszakadt a fékbowden. Utoljára nagyapám ősrégi biciklijén láttam ilyen féket, de azt legalább egy rudazat működtette. Sajnos hátul olyan keskeny a villa, hogy nem fér el a féktárcsa, max. patkófékeket tudok majd felszerelni, remélem az is elég lesz.
Levehetőre tervezem az aksit! Majd kiderül kell e ezzel foglalkoznom! Egyenlőre ezért egy combosabb aksi tápcsatin kell gondolkoznom! Köszönöm mindenkinek az újabb infokat!!! ;)
Hát igen, az jobb minőségű! Szívem szerint én is azt vettem volna meg, de drágállottam! Ez a roller csak 100kg-ot bír, és közelről látszik is rajta, hogy csak 21e Ft volt az ára teljesen felszerelve. Hátsó kerekesnek is jobban örültem volna, de 20"os kerékbe hamarabb találtam hub motort, mint 16"-osba! Plusz elől jobban el lehet helyezni a vezérlőt, és aksit, mint egy hátsó kerekesnél. Oda vagy hosszabban kell vezetékezni, vagy csomagtartós kell, hogy legyen a kicsike. De ezeket a megszorításokat nem sajnálom, csak kanyarnál jobban kell figyelni a gázadásokra! :)
A motor egyébként 24V-os egy 36V-os kontrollerrel meghajtva. Így 36-38km/h-val fog maximum ketyegni elvileg, szóval a teljesítményével sem lesznek bajok! 30-32km/h mellett lesz a legoptimálisabb a hatásfok, szóval ott lesz érdemes hajtani! Majd teszek fel én is vidit, de bízom benne nem egy perecelőst! :P Jó ez a 36V-os rendszer, aksit elég könnyen lehet hozzá találni. Szóval minden aránylag jól összejött eddig. Kivi vagyok nagyon a végeredményre!!!
Volt róla egy komolyabb film - mármint a készítésről, szabályzásokról, elektronikáról, meg az egész elméleti hátteréről. Valahol meg is van még talán.
Mondjuk a 8 karu dobos az brutál amikor "dobszólózik". De megcsinálták rendes 4 karossal is és közlekedett/mozgott a dobok mögött. persze nem olyan mint egy dobos, de el lehet vele bohóckodni :-).
Ahogy írták előttem, kb ez a helyzet. Nagyobb vezérlőknél, amikbe már komoly kondipack van, ott ez a "szikrázás" elég kritikus lehet. Ott szoktak használni, egy un. "előtöltő" ellenállást, amivel ezeket a kondikat feltöltik, vagy akár állandóan rajta is van az akkun. Ez korlátozza a max áramot amíg nem töltődik fel, és utána már nincs gond. Kisebb teljesítménynél is ha nagy gondot okoz, ezt meg lehet lépni.
Szeretnék elbüszkélkedni, hogy elkezdtem összeállítani a rollerem. Bár semmi sincs kész, még nincs működőképes állapotban sem, de már ment 20cm-t a roller önerőből! Be is sz..tam, mert oldalkitámasztón volt a gép, és kezemben az aksi, + - vezetékek vezérlővel, a gázkar is. Mikor elindult eldobtam a gázkart és elkaptam a rollert! Nagy boldogság, hogy jó irányban indult el! Még hiányzik hozzá sok minden, de márciustól már ezzel akarok közlekedni!
Külön köszönet Bartalusnak, ki segít aksi ügyben, ez a próbaaksi is Tőle van, sokat ötletelünk az elhelyezésen, és bármikor hívom felveszi, és még személyesen is mindig fogad, és mutat, hogy hogy van ez a megoldás, az a megoldás!
Remélem jövő héten megjönnek a táskák, a csatik, és folytathatom, mert nagyon folytatnám!
Ja az normális, hogy mikor az aksit hozzáérintem a vezérlőhöz az szikrázik egy kicsit? Minden működik, sokadszorra is, csak azért ez egy kicsit durva! Persze vannak áramok, de üresjáratban is!
Ha nincs akku a rendszerben, akkor gyakorlatilag nem elektromos kerékpárról beszélünk, hanem sima kerékpárról, csak a lánc helyett más módon oldjuk meg a hajtás átvitelét a meghajtott kerékre. Akku nélküli esetben 0W elektromos rásegítés történne, igazából csak technikai jópofaság lenne egy láncoshoz képest, de az éppen tekert emberi teljesítményhez nem ad hozzá semmi többletet, csak elvesz (veszteségek)..
A jogszabalyban nem szerepel az akku jelenletere iranyulo kitetel. Ha soros hibridkent hajtja emberi erovel akkor soros hibridkent hajtja.
A 300W teljesitmenykorlatot se tartom logikusnak. Beleszerelve egy 28as kerekbe valo kerekagymotort 20as vagy kisebb kerekbe 15km/h tempoban kepes lenne emelkedon is felmenni turheto hatasfokkal motormelegedes nelkul es lefele es turheto hatasfokkal tolteni az akkukat.
> Azon agyalok, megfelelne-e az előírásoknak, ha pedállal csak egy generátort hajtanék, és nem lenne mechanikus kapcsolat a pedál és a kerék között. A jogszabály csak emberi erővel hajtott járművet említ, az erőátvitel módjáról nem találtam semmilyen előírást.
A fékezhetőségen / megfékezettségen gondolkodj el, ami nem egyszerű téma, vasúton legalábbis ezer oldalas szabályzat van róla. Mivel a fentiek szerint pedállal nem tudsz fékezni (kontra/fixi) olyan erős gépi féket kell felszerelned, ami akkor is állóra meg tudja fogni a bicajt, ha nagy testsúlyú utassal, csomagokkal tele, éppen egy durva lejtőn lefelé őrül meg a vezérlés és kezdi teljes erővel gyorsítani a motort. Vélhetően rögzítő fékre is szükséged lesz.
Azon agyalok, megfelelne-e az előírásoknak, ha pedállal csak egy generátort hajtanék, és nem lenne mechanikus kapcsolat a pedál és a kerék között. A jogszabály csak emberi erővel hajtott járművet említ, az erőátvitel módjáról nem találtam semmilyen előírást.
Hali! Greentime vezérlőnél használom a 3 sebességet. Ennél 3 vezeték van, de a középső az föld. Ha az egyiket kötöd földre 50%, ha a másikat akkor 120%. Ha egyiket se akkor 100%. Ha nálad, a 2 vezeték közül egyik sem föld, akkor lehet hogy annál is így működik.
A PAS érzékelők legnagyobb része csak egyik irányban érzékel, tehát semmi gond nem lesz vele ha visszafelé tekered. Pl ha fordítva rakod fel a tárcsát rá se segít. A teljesítmény szabályozás nem mindegyiknél megy a fordulat-mágnesszám függvényében, az egyszerűbbek sajnos csak simán ha jelet kapnak a beállított %-os rásegítést rákapcsolják és kész.
Bringánál "mindegy", hogy előre vagy hátra tekersz, nem tud különbséget tenni a vezérlő. A sima pedelecnél egy impulzus kimenet van, a kerület mentén mágnes/hall kombináció, esetleg reed. Egy fordulat alatt lead x darab impulzus, az x a tárcsán lévő mágnesek számától függ (többféle mennyiségű is van). Azaz egy impulzus kimeneted van és az impulzusok között valamennyi szünet. A szünet értéke fogja meghatároznia rásegítés mértékét.
Van valakinek egyszerű PAS pedelec bringája? Ha hátrafelé tekerjük a pedált, olyankor mit csinál a vezérlő?
A fagyiskocsikban van hátramenet funkció, ha tolatunk vele, a pedál is forog visszafelé. Ha ez gondot okoz, akkor le kell kapcsolnom a pas-t is irányváltáskor.
A 3 sebesség üzemmódot használta már valaki? Pontosan hogyan működik? 50-100-120% sebességet lehet választani, de csak 2 vezeték van.
Bár ezeknél a régi autóknál még van bőven hely a motortérben, de nem akarok másik generátort beszerelni.
Csak a riksához kellene, de akkor már inkább abba szerelem be.
Nyugat-Európában régebben sok helyen volt normál 230V-os töltőoszlop, azokat nem lehet esetleg elektromos kerékpárok, vagy robogók töltésére használni?
Kétségbe vonták, hogy elektromos kerépár lenne. Évekig furikáztam vele gond nélkül, ha néha megállítottak, simán kidumáltam. De ezúttal nem sikerült...
Kb. 2 hét múlva idéztek be, majd akkor látom mivel is gyanúsítanak. Azt kikotyogta az előadó, hogy a képek "elvesztek", így nem tudom mire van bizonyíték. Gyanítom, hogy a képek megvannak, de talán egy szabálysértési eljárásban nem lehet felhasználni a privát telefonnal készült képeket.
Létezik egy "forgalomba helyezésre nem kötelezett lassú jármű" kategória is, annál nem számít a motor teljesítménye, csak a max. sebesség nem lehet 25 km/h-nál nagyobb. Ha pedig 10 km/h-nál nem gyorsabb egy közlekedési eszköz, akkor az nem számít járműnek se. Mivel a sebességről sincs semmilyen bizonyíték, hivatkozhatok erre is.
Amúgy van olyan pedálos fagyiskocsink, ami teljesen legális, ha nagyon vizsgálódni akarnak, majd odaadom ezt:
Sima gumi torziós utánfutó híd, a csónakszállítónkból veszem ki, azt csak 2x használjuk évente. Az a lényeg, legyen műbizonylata. Az egyedi alváz engedélyeztetése csak 17e Ft.
Valami nagyobb nyomatékú agymotort akarok befűzni az első kerékbe.
Attól függ mennyi lesz a fogyasztása, az meg leginkább a sebességtől függ.
Az elektromos quadomat szét kellett szednem, mert feljelentettek miatta a rendőrök, annak az akkupakkját akarom "újrahasznosítani". Ha megelégszek a legális 25 km/h végsebessséggel, akkor felesleges beletenni egy riksába 4 kWh-t.
Van még egy 3 kerekű elektromos járgányom, az eleje egy suzuki robogóból készült, van alvázszáma is, arra éppen lehetne egy smkp biztosítást kötni. A 3 kerekű segédmotorokkal még lehet rendszám nélkül közlekedni, de a 4 kerekűekre már rendszám kell, amit típusbizonyítvány nélkül nem adnak.
Úgy érzem lassan vége van a gondtalan barkácsolásnak, max. egy létező segédmotor átalakításában tudunk gondolkodni, ami lehet akár 4 kerekű is. Ha már van forgalmija és rendszáma, legálisan lehet benne motort cserélni. A 2 és 3 kerekűek átépítése meg még egyszerűbb.
Vagy marad a kerékpár kategória, de akkor meg hihetőnek kell lenni, hogy a motor 250W-os, és kell a pedál is.
Ha az enyem lenne kulonvalasztanam a toltest a vezerlotol.
3 fazisu egyeniranyito hid es kondenzator. Ebbol lesz X V feszultseg. Azt alakitanam utana az akkuknak megfelelo feszultsegre. Lejton lefele toltve meg a motorfek szuksegesseget is csokkentheti.
Pontosan milyen tengelyt hasznalsz es milyen motort?
A balanszolás valóban nem fontos, én is csak a cellafigyelésre gondoltam. Ha az is meg lesz oldva, akkor ez így jó lehet. (Modell töltővel balanszolni az autó akkujáról is lehet, akkor már nem fogyaszt sokat.)
Úgy gondoltam, a BMS majd lekapcsolja a regent, ha valamelyik cella feszültsége eléri a 3,65V-ot, erre a célra megfelelne egy cell logger is. Időnként megállunk olyan ingyenes lakóautó parkolókban is, ahol van pénzbedobós konnektor, olyankor az elektromos rollerhez vásárolt modellező töltővel kibalanszolhatom az akkupakkot, ha nagyon elmásznak a cellák.
Itthon se balanszolok minden töltésnél, ha nagyjából egyvonalban vannak a digitek a kijelzőn amikor 3,65V-nál sípol a logger, akkor befejezem a töltést. Nem tapasztaltam nagy különbséget a hatótóvban, a balanszolás alatt már nem sokkal nő a betöltött Ah. Ha felügyelet nélkül töltöm a pakkot, akkor természetesen rákötöm a balanszert is. De olyankor sokkal tovább tart a töltés, és gyakran hajnalban kezd el sípolni, hogy kész van. Mondjuk a hangerőt le lehet venni, és akkor nem ébreszt fel...
A fagyiskocsinál nincs szükség útközben a töltésre, vettem már 3 db 100A-es relét, hogy menet közben le tudjuk kapcsolni a motort a vezérlőről, és akkor nem kell aggódni a túltöltés miatt. A villanymotorra csak indulásnál van szükség, amíg felgyorsul a kocsi kb. 30 km/h-ra, utána már elviszi a kis benzinmotor akár 60 km/h-val is.
Ez már jobb, az előzőből nem derült ki, hogy külön hajtás lesz, és ez a része csak tölt. :)
(A generátor valóban rosszabb hatásfokú lehet.)
Közben gondoltam arra is, hogy ha lánchajtás van, akkor vontatáshoz lehet módosítani az áttételt, csak macerásnak tűnt. Most, ahogy írod, egy ilyen művelet beleférne a megoldásba. Egy külön töltési vonalon nem gondolkodtál? Mert akkor nem kellene figyelni túltöltésre. Gondolom Li akku lenne benne, és nem ártana egy cellánkénti védelem, amit a regen üzemmód nem igazán tud.
Nem az idő spórolás a cél, hanem a hálózatfüggetlen működés. A lakóautónkkal "biwakolni" szoktunk, ez azt jelenti, hogy nem kempingekben állunk meg éjszakára, ezért nem használjuk a 230V-os hálózatot. A lakóautó fedélzeti akkujának a töltéséhez elég ha 2-3 naponta utazunk pár órát, de egy riksa töltése szerintem már nagyon megterhelné a generátort.
A töltés hatásfoka ebben az esetben annyira nem fontos szempont, de amúgy az autó generátorának se lehet sokkal jobb a hatásfoka.
A riksa hajtását az első kerékbe épített agymotorral oldanám meg, ami vontatás közben nem éri a talajt, így nem okoz gondot, hogy sokkal nagyobb sebességgel húzzuk, mint amennyivel saját erejéből tud menni. Az előírások miatt pedált is kell beépíteni, amivel az egyik hátsó kereket hajtanám meg egy lánccal. Vontatás közben a láncot átraknám egy kisebb bldc motorra, olyan áttételezéssel, hogy 90 km/h-nál forogjon annyit, amennyi a névleges fordulatszáma. Úgy tapasztalatam, hogy regen nélkül kb. 10%-al kell többet forognia a motornak, ahhoz hogy visszatöltsön, 100 km/h-nál meg tuti nem megyek gyorsabban, ha vontatok valamit.
Van egy hibrid fagyiskocsim, annál egy voltmérő van beépítve a műszerfalba, amit figyelni kell menet közben, hogy ne töltsük túl az aksikat. A bldc motorral 30 km/h a végsebessége, a benzinmotorral kb. 40 km/h sebességgel lehet menni, akkor szokott 54V körül lenni az akkufeszültség. De ez mindig függ attól, hogy fullra töltött aksival indulunki el, vagy már le van merülve. Ennél a járgánynál nincs regen fék, csak akkor tölti az aksikat a motor, ha többet forog, mint a névleges fordulatszáma.
Egy autó generátort is be lehetne építeni a riksába, de azt át kellene tekercselni a 48V-os akkupakkhoz, gondolom egyszerűbb lenne egy 48V-os bldc motorral tölteni.
én már sokat próbáltam, hátul gyerekkel (ülésben), olyan 4-500 méteres szinteket ereszkedtünk aszfalton. a vezérlő 0, semmit sem melegszik, mondjuk a meghajtástól sem. persze nekem mindig 18 fet-es verzióim voltak, amik 40 amper körüli tartós teljesítményre voltak tervezve.
nyilván egy alultervezett vezérlőnél lehet gond, de kb. ez az elektromos hajtás legolcsóbb eleme, ezen kár spórolni.
viszont az agymotor már annál inkább. tapasztalataim szerint egy fél órás ilyen ereszkedés úgy 10 fokkal emelte az agy hőmérsékletét.
persze ez is eltörpül a meghajtási melegedéshez képest.
Ez a webkártya nekem nagyon magas. Valami oldalt néztem akkor lehet nyitni ha minimum 85 ezer a havi utalás rá. Én csak sajnos 70 ezer Ft ot keresek egy apró faluban lakom. Se bank se OTP semmi. Ezért kértem segítséget. 9 euró a cucc ami magyar pénzben szűk 3000 Ft. Nincs semmi számlám mivel készpénzben kapom a pénzem.
Valaki nem tudna segíteni mégis? Egy személyes érintettség miatt szeretném megvenni amit meg akarok venni.
Valakinek van tapasztalata hosszabb idejű regen fékezéssel kapcsolatban?
Ha hosszabb ideig gurulunk egy lejtőn "motorfékkel", a vezérlő mennyire melegszik visszatöltés közben?
Debrecenben sajnos nincs sok lejtő, 500W-os agymotornál 45A-es vezérlővel kb. 10A-t mértem 35-40 km/h sebességnél fékezéskor, de gyorsan csökken, ahogy lassul a járgány.
Tervezgetek egy eletkromos hajtású riksát, amibe műbizonylattal rendelkező hátsó hidat építenék, így utánfutóként tudnám húzni a közúton, ha meg leaakasztom a vonóhorogról, 3 személlyel tudnánk vele közlekedni. Az akkuk töltésével nem szívesen terhelném az autó generátorát, jobb lenne, ha vontatás közben a hátsó kerék által forgatott bldc motor töltené fel. De nem tudom, hogy az olcsó kínai vezérlők bírják-e ezt az igénybevételt.
Kb. 2 éve vettem egy motort DIY projectnek és ahogy az lenni szokott, természetesen nem lett belőle semmi. Nekem úgy rémlik hogy, ez egy Bosch 250w motor viszont már nem tudom pontosan melyik tipus(nincs rajta egy felirat se). Az lenne kérdésem hogy,a teszteléshez és beazonositáshoz mindenképp egy vezérlő egységre van szükségem?Vagy van más módja is? Most úgy áll a dolog hogy, vagy kezdek vele valamit végre vagy eladom, viszont mindkét opcióhoz több információra lenne szükségem. Megköszönném ha tudnátok némi útbaigazítást adni!
Én nem úgy fizetek weben. Azért van az ingyenes webkártya. Szinte naponta használom, a főkártyámat semmiképpen nem vetem be, mert túl sokat lehetne róla leszívni.
Mondanám, hogy szívesen segítek, de mivel már ilyennel errefelé vertek át, részemről előítélet van :(8. ne értsd félre nem rád/ellened irányult, hanem amolyan általános megállapítás.....
De volt már akinek segíteni akartam, majd itt rohadt rajtam a cucc, mert leszart és nem vitte el, még válaszra sem méltatott utána.....
Lehet rá nyitni webkártyát. Internet bank ügyintézést kell rendezni. Belépve az internet bank felületre rá kell tenni 3000 Ft-ot a web-kártyára (bankon belüli alszámlák közötti mozgatás ingyenes.)
Ezután megveszed a cuccot 9 EUR áron kártyás fizetéssel, majd örülsz, vársz, és hozza a postás (1 hónap múlva).
Ezt az ingyenes bankszámlát,hogy lehet elképzelni? Nekem sosem voltak ilyenek nem értek hozzá egyáltalán. Nekem egy 9 eurós áru kellene csak és semmi több ez lenne csak vételi szándékom. Ebben kérnék segítséget csak.
A ztech zt-10 kerékpárral kapcsolatban szeretnék mindenkinek 1 kis tanuságos történetet megosztani.
Garanciát nem vállalnak, az vásárló 3 hónapja vár a garaciális javitásra, ferdítenek,igérgetnek. A termék az üzembehelyezés után szétesik, gyenge anyagminőség párosul a nem megfelelő összeszereléssel. A magyarországi garanciális feltételeket nem tartják be, írásban tett nyilatkozatok semmisek. A viszonteladójuk mindenféle ügyes/bajos indokkal hárít.A magyarországi forgalmazó szintén. A fogyasztóvédelmi békéltető testület esetleges döntését előre leszögezik hogy nem fogják elismerni.
Most végig fogom vinni az ügyet a fogyasztóvédelem felé.
Olvasgattam itt ,hogy van aki rendel külföldről is cuccokat. Nekem is kellene egy cucc külföldről de sajnos nincs hozzá kártyám. Tudna valaki segíteni benne? Nem kerékpár cucc lenne, kicsit más. Max 20 eurós cucc.
A tengelyt én is próbáltam forgatni de nagyon szorult. Nem tudom a motor mágnesei miatt de 2 ujjal rászorítva nehezen tudtam tekerni. Köszi a segítséget. Így már neki tudunk fogni.
hát ha csapágy, akkor azt kézzel simán meg lehet állapítani, meg kell kicsit forgatni a tengelyt. de ha nagy hang és ijesztő, akkor én inkább a motorra tippelnék.
Mivel nem találtam ilyen célzattal fórumot ezért itt kérdezek.:
Szeretnék erdőjárásra (erdei utak melyek nem igazán sárosak) elektromos kismotort építeni
Valaki tudna valami szettet esetleg ilyesmire? Láttam nemrég egy háromkerekű rokkantkocsit egy elég erős villanymotorral, olyat pl hol tudok venni és milyen lehetett benne? Ahogy néztem valami agymotor hajtotta.
Lehetőleg minél nagyobb hatótávot szeretnék elérni vele. A benzines nekem túl hangos illetve szerintem az erdészek sem szeretik az elektromossal meg halkan lehetne gombászni menni.
A racsninak nincs jelentősége. Maradhat is akár, csak esetleg jobban hozzáfér anélkül amikor kell. De ha van racsnileszedő, az egy mozdulat a célszerszámmal.
A 8 csavart kell kicsavarni, és úgy elhúznia fedelet. Ha csapágyat cserélnél akkor kettő van benne, a csapágy külső házára van ráhúzatva a fedél - mindkét oldalon. Én általában a kábel felőli oldalról szoktam kezdeni, hogy ne sérüljön a kábel.
Édesapám kérdését szeretném feltenni: a képen látható kerék szétszedési folyamatára kiváncsi. Valószínüleg csapágy gondja van. A racsnit le kell venni illetve erről az oldalról kell elkezdeni a szétszedést? Vagy a motoron lévő 8 csavar kiszedése után kell széthúzni? Köszi a segítséget.
Viszont az jutott eszembe, hogy nem kellene ólom akkuval kínlódni! A 36V 10-12 Ah csomag súlya vagy 12 kiló! Én biztos megcéloznám a neten fellelhetó Gazelle akkut, abban benne van a BMS panel is, általában vagy 9, vagy 11 Ah kapacitásúak. Már találkoztam vele közelről is, lemértem a kapacitását és tudta ami rá volt írva 1C értéken is! Ez ugye 9, vagy 11A nagyságú kisütőáramot jelent. Az ára alig 4-5 ezerrel több, mint amit elkérnek a zselés akkukért. A súlya pedig a harmada sincs, mint az ólomakkué, bedobozolva, pedig alu házban van.
Szia! Én annak idején a 13. kerületben vettem egy riasztókat forgalmazó cégnél, de sajnos azok is megszűntek mára. Ilyen az élet. De szerintem esetleg rá lehet beszélni a forgalmazót, hogy mégis csak küldje ide. Ha ez nem megy, akkor kellene keresni ismeretséget mondjuk Ausztriában, vagy esetleg Szlovákiában, mert oda szállít. A németek nagyon hálás népség egyébként, ezért kezdik azzal. hogy Magyarországra nem szállítanak!
Ha Hitachi, az jó lehet! Véletlen egy 30 MWE-os Hitachi gázturbinát üzemeltetünk. Amióta Sato San összerakta, az úgy indul, és úgy áll meg, ahogy az le van írva tényleg a nagy könyvben! Azóta kezdek megbízni a Hitachiban! Van pár barkácsgépem is tőlük, és jók! Lehet az akkut is kipróbálom! Köszönöm a tippet!
Ez eredetileg nem Hitachi volt, hanem egy kinai onallo gyarto. Csak mivel eleg jo gyarto volt, ezert lecsaptak ra igy mostmar Hitachi tulajdonba kerult. De hosszu ideig nem igy volt. AHitachi korszak elott is tok jo gyartonak mi osult, a mostani adatlapoko mar kicsit kezdenek jatszani a szamokkal.
Anno egy ismerős hozott 30-40 darabot nekem, kb 4 éve 7Ah-sbó darabját egy ezresért.. Műszerekben voltak, egy év után cserélték őket, szóval akkor kb újak voltak. Most még van belőle azthiszem úgy kb. 20 db (a pnnthegesztőmet is ebből csinálom). Évente egyszer kisütöm feltöltöm őket. Most 5 évesen kb 5 ciklusszámmal még hozza a gyári értékeket 1C-s terhelésnél is. Szóval tényleg jó kis akkuk.
A bldc technika nekem szimpatikus, azért vettem meg egy Honda hibrid motorját, mert a japán mérnökökről feltételeztem, hogy tisztességesen megcsinálják. Az biztos, hogy szemre nagyon szép munka, pl. a tekercselést téglalap keresztmetszetű huzalokkal csinálták. Az impedancia ennél is mérhetetlenül kicsi, nem tudom ki merjem-e próbálni egy olcsó vezérlővel...
Csak annyit tudok róla mondani, hogy soha nem volt cellaszakadása, cellazárlata. Amikor kiöregedett vagy 5-6 év elteltével, akkor más kisebb terheléssel használtam. Ma is megvan. A kapacitás tesztje szerint a gyári érték 30%-a fölött van több, mint 10, nem tévedés, tíz év után. Persze ez csak az én véleményem. Minden UPS-be is ezt tettem annak idején, persze a megfelelő kapacitásút, 12V 7Ah, 12V 20 Ah, stb. Minden esetre nézz utána máshol is, keressél teszteket. Az mindig jól jön, kivéve, ha nem a gyártó cég írja! :)
Sokan voltak gondban azzal a vezérlő-motor párossal, elég csak megnyitni a netet. Nekem is volt, eladtam amint tudtam. Van azért hozzá használható vezérlő, csak nem az occobb fajták. De amikor szétszedtem a motort és megláttam a belsejét meg a műszaki kivitelét..... Nagyon ocsmány. Lehet azóta már javult a helyzet, nem tudom.
Nagyon kicsi a fázisonkénti impedancia, valóban nem olyan könnyű ezt lekezelni. A 10kW-os abban különbözik az 5 kW-ostól, hogy dupla álló és forgórésze van.
Péter gépei1-2 millás nagyságrendűek költségvetésileg.
És neki nem kellett 100km hatótáv, messze nem tudnak annyit...... 100km hatótávot elérni már nagyon nem olcsó bili egy kétkerekűn ilyen teljesítménnyel. Nálam is baromi lassan van készülőben egy ilyen 8kW agymotorral, de az aksi és körítése nagyságrendileg nálam is fél milla, úgy hogy egy részét kéz alól vettem.
Én egy HPM5000b-vel szívtam néhány éve, nem tudom azóta van-e már hozzá használható vezérlő, megfizethető áron. A gyári vezérlője nálam néhány másodpercet bírt, egy másikkal tudtam menni néhány km-t, de abban is kipurcant egy fet. Borzasztó nagy áramokat vesz fel induláskor, az olcsó vezérlők nem jók hozzá. Nekem nem kellene még ingyen se, de sokan beugorhattak a relatíve olcsó árnak, többen is hívtak már, hogy hol sikerült újratekercseltetenem, mert senki se vállalja...
Még annyi: 10kW-os rendszert én nem biztos hogy 48V rendszerfeszültséggel építenék. Persze ha már minden megvan hozzá, vezérlő, stb. akkor drága mulatság változtatni rajta. Azért egy 10kW-os rendszer jellemzően tud csúcsban 20-at is (a te motorod is). Ez 48V-os rendszer esetén 300-400A áramerősséget jelent. Ez annyira már nem tréfa dolog és nem az "általános házi barkács" tárgyköre. Az olyan szerelvények eszközök, amik ezt az áramerősséget bírják és tűrik nem a filléres kategóriába tartoznak és kell hozzá komoly szakértelem is, hogy ne legyen baj/műszaki probléma.
Nagyon leegyszerűsítve a feszültség a fordulatszámmal lesz arányos. Tehát használhatod 48V-os rendszerben is, főleg ha alapból erre tekerték meg adott fordulatszámra. Ugyebár ebből a motorból többféle tekercselésű és kivitelű készült (léghűtés vízhűtés, bár utóbbi inkább vicc mint jó...). Ha a vezérlőd is megvan hozzá, és az 48V-os, akkor nem biztos hogy érdemes változtatni.
Usb port a vezérlőn: először is tudni kéne milyen vezérlőről beszélünk :-). jellemzően ezen keresztül állíthatóak a motorvezérlő paraméterei, amiből akár több 100 is lehet. Azaz itt lehet konfigurálni, beállítani mire hogy és miként akarod használni. Ezt egy fórum hozzászólásban képtelenség leírni mennyi mindent lehet, főleg egy komolyabb vezérlőnél. Ahhoz hogy ezt tudd használni, sok esetben szükség van a vezérlős saját programozó kábelére/egységére is.
Ha 100 km hatótávot szeretnél kihoznia rendszerből 48V-on ezzel a motorral, kihasználva a teljesítményt is, akkor alaphangon 48V 80-100Ah packra van szükséged. Ez akkifelügyelettel töltővel mindennel ma manapság nagyságrendileg fél milla magassága minimum.
Alapból 3 féle Li alapú és felépítésű pack létezik. Ezekről (tényleg) nagyon röviden:
LiPo: a legnagyobb előnye a legnagyobb áramú kisüthetőség, és a súly/teljesítmény/kapacitás aránya. Azaz jelenleg ez a fajlagosan legkönnyebb akkumulátor a legkisebb súlyban és méretben tudsz tárolni az összes közül ugyanakkora energiát. Emiatt a legkedveltebb akkufajta pl RC modellezőknél. Ára is talán ennek a legkedvezőbb a három közül. És akkor jönnek a hátrányok. Nem túl nagy ciklusszám, 200-300 kb a kapacitás 80%-ig, de erősen használat és kisütő áram függő, kisebb mértékű kisütésnél feljebb tud menni). Igen tűzveszélyes móka, nekem a műhelyemben már robbant fel ilyen aksi ok nélkül, álló helyzetben a polcon, és sokan számolnak be hasonló jelenségről. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek felgyulladt, de bizony előfordul.
Li-Ion: kicsit rosszabba súly teljesítmény arány, kicsit magasabb tud lenni a ciklusszáma (500-600) a LiPo-hoz képest. Ára nagyságrendileg a LiPo árkategóriája. Jellemzően kisebb áramokkal süthetőek mint a Lipo. Elvileg nem tűzveszélyes, tényleg ritka az ilyen eset, inkább csak a rossz használat miatt fordul elő (túltöltés, merítés). de volt már olyan akinél normál állapotban kigyulladt - viszont ez tényleg ritka.
LiFePo4: kb másfélszeres - dupla áron van fajlagosan az előzőekhez képest (nagyságrendileg). Jellemzően akkora áramokkal süthető mint az Li-Ion vagy kicsit kisebbel (felépítéstől függ,). A magasabb árért többezres elvi ciklusszámot kapunk (sajnos néha előfordul, hogy nem tud ennyit, vagy éppen egy egy cellát kell cserélni). Az elektromos autókban jellemzően ez a legelterjedtebb, pont a magasabb ciklusszám miatt. A súlya kb másfélszerese, duplája a LiPo-nak tárolóképességre vetítve. Nem tűzveszélyes, bár ilyen is már gyulladt ki tényleg elenyésző esetben.
Azt tudni kell, ezeket is folyamatosan fejlesztik, ezért mindhárom fő csoportból elég sok típus létezik mára. Szennyezik/ötvözik az elektródokat, elektroliteket, stb. Pl van ma már olyan Li-ion alapú is nagyobb méretekben, aminek többezres ciklusszáma van, és elé könnyű. Szóval a fenti sorok inkább csak amolyan általános "irányelvnek" tekinthetőek.
Ok, benéztem hogy HUB motor, ez a Gm motorja, ez kicsit más. Ezt nem Pétertől kaptad? Ő játszott vele, ezzel próbálkozott az Aprilla-ban.
Na mindegy. Az aksira a válaszom: ha rokkant kocsiból való, akkor az az aksi ehhez a motorhoz kb semmire nem lesz elég, nem fogja kiszolgálni, mert gondolom ólom. Egy pár kövér gázadás erejéig fog működni, az adott aksipack 10-15 km max-nál többet nem fog menni a legjobb esetben sem. Mármint akkor, ha új állapotban van. Ez a motor csúcsban 200-300A-t vesz fel 48V-ról. Egy 40Ah-s ólom akkupack csomagnak ez több mint sok(k).
Vagy igen erősen csökkentett módban használod, de akkor nincs értelme ennek a motornak.
Ez pontosan milyen motor? (van egy megérzésem.....)
100 km hatótávhoz ilyen motorteljesítménynél nem gyenge mennyiségű aksi kell, egy bringán nem is helyezhető igazán el. Főleg nem egy 10kW-os motorhoz, már ha tényleg 10kW. Egy 10kW-os HUB motor kb 25 kiló. Ez most névleges vagy csúcsteljesítmény?
Kb. kellene hozzá 4kWh-nyi aksipack. Ha 72V-os rendszert csinálsz, akkor 72V 60Ah már kb megteszi, de ez is alsó határeset, hogy meglessz-e a 100 km. Persze lassan öregurasan meg.
48V rendszer esetén 80Ah kell.
Ami neked van az így ebben a formában 48V 40Ah. azaz kb 2kWh. Ez jó esetben 40-50km-re elég ilyen teljesítményű motornál, de egy két komolyabb gyorsítás után annyira sem mert a lobogó hajad felszívja. Azaz minimum 2-2.5-szeres ennyi aksi kell mint ami neked van jelenleg.
Nem tudom milyen típusú az aksi, azt nem írtad le.
Van egy 10kw-os 48 volt-os BLDC motorom és controller-em
egy jó barátom adta , így kaptam az ötletet hogy egy elektromos bicajt épitek .
Tudna valaki segíteni nekem hogy milyen és mennyi akkumlátor kéne ahhoz hogy legalább 100km-ert mennyen egy töltéssel ? Nekem van kéznél 4db 24 volt os 20ah-s akksi gondoltam kettőt sorba aztán párhuzamosan összekötöm így a 48volt meglesz de továbbiakban nem tudom hogy egyáltalán jó lenne-e ?
És hagy kérdezzem meg hogy az usb kábel mire lesz jó?
Ne itéljetek el zöldfülű vagyok ebben a témában , de szeretnék tanulni 👍
Van egy Lofty 36v-os kerékpárunk. Az eredeti akkukkal elment vagy öt évet, majd vettem bele három új Long akkut. Hát ez már majdnem bírt két évet.
Ismét vennem kéne valamilyet, ebben kérném a segítségeteket! Milyen márkájú akkut vegyek, ami viszonylag jól teljesít, bár tisztában vagyok vele, hogy az eredetit egyik sem fogja elérni, de ez az utóbbi szerintem elég keveset bírt. Köszönöm a segítséget!
Nagyságrendileg a fogyasztás olyan 40wh/km szokott lenni (kb te is ezt írtad) ilyen 2-3-4kW-os kis robogószerűségeknél. Ha tépi az ember, felmehet 50-ig, ha meg finomkodik jó esetben lemegy 30 körülire (de ez már erősen függ a gyorsulások mennyiségétől is, hogy csak ráállsz két falu között 50km/h-ra vagy lámpától lámpáig mész).
Nem arról van szó, hogy nem lehet menni 120km-t, de ahhoz ennek az akkupacknak a többszöröse kell. Vagy éppen sokkal sokkal lassabban és visszafogottabban vagy egy sokkal kisebb teljesítményű járművel.
(Az hogy egy hirdetésbe mit írnak az másodlagos, főleg ha el akarja adni.... Az akkupack mérete mindent elárul és elmond, ebből minden számolható)
Azért egy kicsit tényleg optimista voltam :) A mért fogyasztásérték igazából az akkukba beletöltött mennyiség, így a valós érték ennél kevesebb a töltés hatásfoka miatt. A tényleges fogyasztási értékeket a beépített műszerek adták. A fehér, korábbi motorom 60 kg-nyi akkuval meg az én 110 kilómmal együtt "elkért" 1000-1100 Wh energiát, míg a mostani 72V-os motorom 8,5-9 Ah értékkel hoz be dolgozni, illetve visz haza ugyanazon az úton. Tény, hogy nem száguldozom, hanem a forgalommal "csak" tartom az ütemet, de a 60V 35Ah zselés akku 55kg tömege is tény, meg az én tömegem is (sajnos) :) Ezért gondoltam, hogy egy jóval kisebb tömegű akksis motor egy átlagos emberkével, 1.2 kWh akkuval képes lehet a 40-50 km-re. De így most belegondolva valóban túlzásnak tűnik az az érték nekem is :)
Attól hogy LiPo-ról Li-ionra váltasz nem lesz sem a hatótávos több, sem a kapacításod. Más tulajdonságokkal fog bírni az akku, de ebből olyan sokat nem fog érzékelni. Esetlegesen ha olyana cella, megnő a ciklusszámod.
Renben értem nagy köszi szépen a sok informáciot. És ha az aku nem lipo hanem li-ion ipari cella ezzek az akkuk erre vannak kitalálva ugye.
Teszük fel hogy ha a nem 48v hub motort veszek hanem 60 v. 74v hub motort akkor változik a megtet távom természetesen az akku nagyságát is növelném 60-74v-ra.
"Az én motorom 72V-os, kb 1,5-2kWh akkupackkal. Az átlagos fogyasztásom 3,89 kWh/100km, gyakorlatilag sík úton. "
Ez alapján te is rosszul írod...... Valóban e körül szokott lenni a fogyasztás, és ez alapján a lenti packkal kb 30km-t tud elmenni, nem 40-50-et (te ezt írtad). Csak azért írtam, nehogy azt higgye elég lesz neki ez 50km-re, mert nagyon nem.
Egy 60V 20Ah-s pack egy ekkora teljesítmény motorhoz sajnos a nudli kategória, de mondjuk használhatatlannak nem mondanám.. Ez durván 1200Wh kapacitás, amivel jó esetben takarékoskodva kb. 40 km-t elmehetsz, normálisan használva meg kb 25 km.-t. Ha ez elég akkor jó. Arról nem is beszélve, hogy ez igen jelentősen igénybe fogja venni az akkut, nagyobb mint 1C-s kisütések lesznek, ez nem az akku hosszú élettartamának titka. Az értékek gyanúsan LiPo aksira engednek következtetni, így kb 200-30x0 fogod tudni feltölteni maximális kisütés esetén.
Nos. Ebből össze tudsz rakni egy 59.2V 20Ah vagy egy 118.4V 10Ah akkupackot. Ez a pack egy átlagos felhasználást tekintve elég lehet 40-50 km távolság megtételére. Sík út, átlagos városi használat, 20°C körüli hőmérséklet, átlagos testalkat. Ha dimbes-dombos a környék, akkor kb 25-35 km így is megtehető érzésem szerint. Ha a rendszer alapvetően 48V-os, akkor meg kell nézni a vezérlőt, hogy a benne lévő kondik FETet, tudják-e a magasabb üzemi feszültséget. A várható végsebességed sík úton szélmentes időben valahol 60km/h körül alakulhat. Kicsit túlzónak tartom a harmad óra alatt kifogyó akku "tippet", átlagos felhasználás mellett ez a 1,2 kWh pakk használható marad 1-1,5 óráig szinte biztosan.
Az én motorom 72V-os, kb 1,5-2kWh akkupackkal. Az átlagos fogyasztásom 3,89 kWh/100km, gyakorlatilag sík úton.
Egy dolog azonban fontos ezekkel az akkukkal kapcsolatban. A ciklusszámuk viszonylag alacsony, azaz könnyen lehet hogy 1 éven belül cserélni kell majd őket. Mondjuk az ára adott, és mindennapos használatban adj egy szezont neki élettartamban, így azért már lehet fogalmad hogy mibe is fog kerülni ez a megoldás.
A piros -fekete a 36V, a vezérlés a kék, és a zöld-sárga az adat kábel. Általában simán a 36V-al már megy az akkukijelzés, pont azért, mert ezeken valójában csak feszültség kijelzés van.
Azért csak 300W-ot mert törvényileg eddig minősül elektromos kerékpárnak. Efölött a teljesítmény felett segédmotoros kerékpár egészen 4000W-ig. afölött meg motorkerékpárnak teljesítménytől függően van kategóriába sorolva. Azaz erre ugyanazokat a kötelezettségeket kell viselni, mint egy segédmotoros kerékpárnál )biztosítás, jogosítvány, stb).
Egy 2-3-4kW-os villanymotorral ellátott jármű minden szempontból teljesen más kategória mint egy max 300W-os elektromos kerékpár. Egy kb. 3kW-os motorral ellátott elektromos segédmotoros jármű nagyságrendi fogyasztása 30-4-500wh/km, erősen függ a használat módjától. Ebből minden más számolható.
Sziasztok! Kérnék segítséget a következő dologhoz. Kaptam egy LED panelt, a mellékelt képen látható 790-es típus, de számomra teljesen ismeretlen a bekötése. sajnos a csatlakozót is levágták. Annyit tudok róla, hogy 36V-os rendszerhez való. A vezetékek színe piros, fekete, zöl és kék. gondlom a piros a +, a fekete a - tápfesz. De nem tudom, hogy eleve az akku feszültségét kell e kapnia, hogy a töltöttség jelző működjön, vag azt az infót is a maradék két vezetéken kapja. Előre is köszönöm.
Hát azért egy 700-as (1.5 méteres rotorátmérő) helibe vagy egy 2.5 méteres fesztávú repcsibe elkél a 12s, de tény, hogy azt is 6s pakkok sorba kötésével érik el.
Ez tud szinkron módban tölteni 2db 7s pakkot 2x500W-al (20A max), igaz ez nem teljesen ugyanaz, mint a 14s töltés, mert, mint említettem, ehhez két külön pakk kell.
nem hiszem, hogy lesz ilyen modellben. ott a 3-4-5-6 cella a megszokott, helyhiány van, nem is lenne hova tenni ennél több cellát, meg a feszültség sem olyan fontos, mint egy bringánál.
Modelltoltonel nem biztos hogy lesznek 10-12s toltok, mert kb nincs ilyen felhasznalas ezen a teruleten, vagy levalabbis nagyon ritka. De persze a jovobe nem lehet belelatni.
Amit belinkeltem az kb megfizethetetlen, de azért kibírnék egy ilyent...
A modelltöltőkkel csak az a bajom,h nem tudnak simán 10-12 cellát, évek óta várom a csodát, de nem jön. Vettem két Imax klónt, klasszul egybeépítettem, erre csak külsőre egyformák, amit először vettem az atompontos, a másik meg atomgagyi... nem egyszerű!
Az enyém max. 6 cellát tud tölteni egyszerre, a roller akkupakkja 8 cellás, ezért úgy oldottam meg, hogy 2db 4s pakkot csináltam 1-1 XT60-as csatlakozóval, és mindegyiknek van saját balancer csatlakozója is. A töltéshez vettem egy Y kábelt, amivel párhuzamosan lehet tölteni egyszerre a 2 pakkot, ugyan így a balancerhez is lehet kapni elosztót ha több akkut akarunk egyszerre tölteni. Amit belinkeltél, az max. 10 cellás pakkokat tud tölteni, igaz akár egyszerre kettőt is.
A gyári lipo pakkokon is általában egy XT csatlakozó van, meg egy JST-XH csati a balancerher. Volt olyan elképzelésem, hogy 2 db 4 cellás 10-12Ah-s pakkot teszek a rollerba:
De kimaradt egy csomó 32650-es cellám, és azokkal kezdtem el kísérletezni. A nagy áramokat már nem szeretik ezek a cellák, de a rollerhez még használhatók. A kapacitásuk már csak kb. 60%-a az eredetinek (5000mAh), de ezt tudják még ebben a hideg időben is. Lehet kicsit bonyolultnak tűnik az akkupakk kettéosztása, de a rollert lent tároljuk a lépcsőházban a lépcső alatt, csak az akkut hozzuk fel a lakásba tölteni. A két kisebb pakkal könnyebben boldogul a gyerek meg a feleségem...
Egy kérdés, nekem van 4 db 12 cellás LiFePo4-em is, azt láttam,h a két oldal teljesítménye összeköthető, de vajon tudhat így 10-nél több cellát is tölteni? Mintha vmi ilyesmit szerettél volna te is!
Nem egyértelmű nekem pontosan honnan mérik a küllőhoszt, de ha jól sejtem nekem van egy garnitúra kb 97-98mm hosszú küllőm elfekvőben felnivel együtt.
A goldenmotoros Magic Pie kerék átfűzéséből maradt, amikor a 24-es kereket átfűzettem 26-osra.
Illetve a hazai forgalmazónál a Tech mobil-nál kapható elég sok küllőgarnitúra, pont a motor átfűzéséhez. Mivel ennél a motornál elég nagy az átmérő, tartanak rövid küllőt is, legalábbis tartottak, én is onnan vettem.
Nem sikerült ma befűzni az agymotort a Babetta felnibe, mert a Schwalbe küllő túl hosszú hozzá. Annyira kicsi a motor és a felni közötti távolság, hogy nem lehet 2x-re fűzni, csak sugárirányban, vagy 1x-el. Mivel a küllő anyák helye ferdén van belenyomva a fenibe, ezért az 1x küllőzést választottam. 95 mm-es küllőt számoltam, ilyet itthon sehol sem találtam polcon, az egyedi gyártás több hét, és 240-290 Ft/db lenne, plusz 1500-2000 a posta.
Arra gondoltam, elvágom a küllőket, és újramángoroltatom a menetet, de az egyik helyen elhajtottak, csak komplett küllőket gyártanak, a másik műhelyben meg hetekig nem érnek rá. Mérgemben rendeltem 10G-s küllőket az aliexpresről, 12,3$ volt a 36 db, anyával és szállítással együtt, ha szerencsém van, az is ideér 2 hét alatt...
sajnos az alap riasztók úgy működnek, hogy van bennük egy mozgásérzékelő "relé". ez egy fizikai eszköz, érzékenységén semmit sem lehet állítani, többnyire egy golyó egy kis rugó ellenében elmozdul ha mozgatják a járművet. szereltem be többfajta gps jeladót, azokban ugyanez van. a modernebb 3-6-több irányú gyorsulásmérőket csak drága riasztókban alkalmazzák, azok emiatt persze sokkal megbízhatóbbak és érzékenységük is rugalmasan állítható.
Ha bp-i vagy keress meg Óbudán, tudok mutatni 100 alatt is, Li akksival.. Kipróbálod, hogy melyik tetszik és akkor tudod mit keress. Nem vagyok kereskedő.
Egy ideig követtem a topicot, de azt tapasztaltam, hogy főként komoly gépek építéséről van szó. Szeretnék szert tenni egy elektromos kétkerekűre, de nincs szükségem, se keretem ekkora gépre.
Szeretném megkérdezni, van-e tapasztalatotok, ajánlásotok valami egyszerűbb szerkezetre?
A táv egyébként rövid kb 6-7-8km oda-vissza (heti 5x), a két pont között google szerint 30m szintkülönbség van.
Három lehetőségen gondolkodom:
1. Mami járgány vásárlása, mint pl egy z-tech-re, a keretem 150 körül mozog.
2. Használtan venni egyet, ami akksi cserére szorul. (Esetleg az Ólom akksit leváltani egy Li-ionosra ha lehetséges)
3. Átalakítószett
Bármilyen tanácsot szívesen várok és köszönöm előre is a segítséget!
Mentem ma 25 km-t a "lebutított" rollerrel, a 20 km/h körüli sebesség nekem nagyon unalmas volt. Az akkut kb. félig merítettem le, a töltő szerint 70%-os volt, azt nem tudom hogyan számolta, mert majdnem 10Ah belement az akkuba. A fogyasztás a töltő szerint 280Wh volt, ami 11,2 Wh/km, ez már egész barátságos érték, csak ezzel a csiga tempóval nem élvezet rollerezni. De a gyereknek meg a feleségemnek jó lesz iskolába/boltba járni...
A modellező töltő piszok jól szuperál, alig melegszik, a ventilátora csak ritkán kapcsol be, és a balanszolás is tökéletesen működik végig a töltés közben, nem csak a végén fűti el a felesleget. A töltőáramot többször is változtatgatja, van a amikor jóval a beálított érték fölé viszi, máskor meg leveszi egészen kicsire, de arra nem jöttem rá, hogy miért.
A töltés közben lehet látni a cellák belső ellenállását és a feszülségeket, a bemenő és a kimenő teljesítményeket, a betöltött Wh-t, Ah-t, eltelt időt, processzorhőmérsékletet, stb. Lehet látni %-osan, hogy hol tart a töltés, amikor eléri a 100%-ot csipog és zöldre vált a kijelző, utána még pár percig a beállított végfeszültségen tartja a cellákat, aztán megint csipog 2x, kékre vált a kijelző, és akkor fejezi be a töltést. Nagyon okos kis szerkezet...
A gázkarok ledes töltöttségjelzőit már a lítium akkukhoz kalibrálják. A tavaly vásárolt gázkaroknál azt vettem észre, hogy sokkal hamarabb elalszik a zöld led, mint régebben. Most vettem észre, rá van írva a gázkar oldalára, hogy lítium akkuhoz készült...
igen, az első éles teszten kiderült, hogy nem teljesen tilt, csak elkezdi a teljesítményt korlátozni. egyébként teljesen jól megy, amíg van elég feszültség, addig simán füstöl a kerék a gázkar lenyomására álló helyzetben (nem rajta ülve). :D
egyelőre a városiban ez lesz, majd töltögetem az akksit többször, aztán próbálok hozzá programozót vadászni, mert elég lenne csak átállítani a feszültséget és akkor tuti.
Ma kicseréltem a rollerben a 48V/30A-es szabályzót egy 24V/15A-esre, mert a nagyobbal csak én tudtam használni. A hüvelykujjas gázkar kicsit érzékeny, ezért a feleségem nem mert vele menni. A kisebb vezérlővel sokkal kezesebb lett a roller, sajnos a sebesség is kisebb lett, de azért a biciklisek többségét még most is lehagyjuk vele a kerékpárúton. :)
A kisebb sebesség kellemes mellékhatása, hogy a fogyasztás is sokkal kisebb lett. A 40 km/h sebeséghez 750W teljesítmény kellett (15A-50V), most a 20 km/h-hoz elég 200W is (8A-25V). Egy 8s6p pakkot raktam össze 3Ah-s cellákból, a hatótávot majd holnap akarom tesztelni.
Vagy ez a vezérlő nem tilt le.Nézted a felvett áramot?Lehet az ott már csak tized amper volt.Nekem is az áramot veszi el a vezérlő,és nincs bakkecske mód a merülő akku esetén.
na sikerült próbára (állványon) összerakni a második rendelt színuszost is. hát ezzel most kicsit megszívtam.
alacsony feszültségnél elkezd gyenülni, 60V környékén meg szinte el sem indul. nem programozott alacsony feszültségnél lekapcsolás, mert ha megpörgetem a kereket, akkor beindul. belül az áramkör egy kicsit más mint az előző, mert ebben van egy plusz ic. ez mindhárom fázisból jelet vesz és utána ennek a kimenete megy tovább a processzorba.
62V-tól már ugyanúgy megy mint az előző, pörög mint a fene, van nyomaték (kézzel nem tudom megfogni a kereket), van elektromos fék, minden működik szépen. amit így elsőre mérni tudtam, hogy a fet-ekhez és a vezérlő tranzisztorokhoz kisebb feszültség megy, mint a másiknál. 14.4 helyett itt csak épp hogy 14 van, persze ugyanazzal az akksival nézve.
most egyelőre összerakom a kábeleket, hogy menni is lehessen vele, aztán kiderül mit csinál. nincs mese, kell vennem valami profibb szkópot, ehhez már kevés a régi öreg orosz technika. :)
na igen, az ilyen műsorok biztos meghozzák az igazoltatási kedvet :) persze most magam ellen beszélek, de tegyük hozzá, nem is baj, hogy ellenőrzik.
a városimon nem látszik semmi, tök átlagos kerékpárnak tűnik, és mivel mindig tekerek is, így egyáltalán nem feltűnő. egyébként még soha nem állítottak meg bringával, mindig van lámpám, meg minden ami kötelező, hátul a gyereküléssel ráadásul és bukó is van rajtam. inkább az autósoktól tartok, mert sima bringásnak néznek, ezért szinte mindig kifordulnak elém.
Amikor pl. Totalcaron olyan videók mennek, mint a 100 kmh-val hasító rokkantkocsi, és még el is mondják, hogy 30 kW-os motor van benne, akkor gondolom néhány rendőrnél leesik a tantusz.
Az a szerencsém, hogy nem foglalták le a járgányt, pedig volt már olyan eset is az ismerettségi körömben...
Egy alsóbbrendű úton állítottak meg a városon kívül. Valami akció lehetett, mert előtte már elmentem 2 másik rendőrautó mellett. De ezek beültek a kocsiba, utánam jöttek, és felkapcsolták a fényhidat. :)
Néhány hete igazoltattak a rendőrök, ezúttal nem hitték el "bemondásra", hogy 250W-os a motor, körbefotózták a járgányt, tegnap meg felhívtak, hogy megnéznék közelebbről is a motort, mert a képeken nem látszik a motorszám.
A gond az, hogy a kínai gyártó a legkisebb motoromba is 350W-ot gravírozott...
A vezérlőt le tudom cserélni 250W-osra, vagy lehet nyomtatni másik cimkét is rá, de a jogszabály szerint a motor névleges teljesítménye számít. A gyártótól meg nem hiszem hogy be lehetne szerezni valami hivatalos tanúsítványt, hogy a motorba a max. teljesítményt gravírozták, a névleges teljesítmény pedig csak 250W...
Rémlik valami EU-s irányelv, amiben nagyobb teljesítményű motorokat engedélyeznek az elektromos kerékpároknál. Esetleg valaki nem tudja a számát?
Ez a cella a Goelix robogóból van. Ezek Li-ion cellák. Nekem több is fekszik az udvaron egy műanyag edényben. Egy 12V-os halogén égőt rákötöttem és az szépen leszívta 0V-ra. Így már nem veszélyes.
Jobban kisütni veszélyes lehet, nekem pár napja pukkant szét egy cellám, amikor véletlenül 2V alá sütöttem. Pedig az egy biztonságosnak mondott lifepo cella volt, hengeres fém házban.
Én is jártam már így, a sérülés miatt szerves elektrolit szivárog. Amikor észrevettem, kiselejteztem, nem kockáztattam a további használatot. Mérve gyengébb volt, mint a többi. A szaga jellegzetes észter-kloroform szerű. Sérült cellánál mindig érezhető.
Köszi a figyelmeztetést. És azt lehet tudni, hogy meddig "darabig" fog működni? Október végén vettem észre, az utolsó reballansznál, akkor meg már ki tudja mióta volt ilyen. Milyen szagot lehet érezni? Nincs valami mód a lezárására? Mondjuk gyertyaviasz , vagy valami szilikonos tömítő? Vagy az már akkor vegyileg is veszélyes?
Nagy fordulatszamu motor fogaskerekattetellel kisebb meretu es tomegu lehet de kis fordulaton kevesbe terhelheto es a kisebb tomege miatt hamarabb tulmelegedhet.
Van a pedáltengelyen műanyag cső távtartó,abból fűrészeltem le méretre,hogy a pedál lánca párhuzamosan fusson a moci racsnis kislánckerekével,így megfordított állapotban.Ez az én 210-es E babszimra vonatkozik,nem tudom a 207-esnél van e ilyen távtartó cső.
Sziasztok! Lenne egy problémám amivel a tanácsotokat kérném. Van egy green evs (azthiszem trd33 koppincs) elektromos robogóm.Tavaly nyáron vettem kéz alól 2 hetes aksikkal. Nagyon jól működött picit több mint 1 évig amikor meghalt az akku pakk.Vettem egy másik csomagot ment minden tovább. Nagyjából 1 hónapig használtam ezis megdöglött.Legalábbis azt gondoltam.Barátom bemérte a feszültséget és még bőven 50v felett volt habár a robogó már vánszorogni sem bír. Pontosan ugyanannyit tudok vele menni így mint az első pakkal mikor tönkrement.Ha egyáltalán tönkrement azt nem ellenőriztük le. 4x12v 12ah-s akksikkal picit több mint 8km-t tesz meg.Kb ugyanannál a saroknál fittyen le a feszültségmérő rajta minden nap.
Úgy tudom ez nem szénkefés. Valakinek van ötlete ezzel kapcsolatban?Válaszotokat előre is köszönöm.
Az egyik motoros boltban rendeltem Simson Schwalbe küllőket, 160 Ft darabja anyával együtt. A küllő kalkulátor 130mm-es küllőt számolt, a Simson küllő csak 128 mm, de szerintem az a 2 mm nem számít.
Van egy cég, ahol egyedi méretben is gyártanak küllőt, de az biztosan drágább, és több hét az átfutási idő:
A kisebbik agymotoromhoz kínából rendeltem küllőket kb. 3 hete, mert itthon 360 Ft lett volna darabja. Pont ma kaptam egy emailt, hogy megérkezett Magyarországra. A szállítással együtt 11$-ba került 40 db.
Úgy látom te is átfordítoddad a pedál tengelyt, kell valamit trükközni vele? Az én motoromon is jobbos racsni menet van, nekem is át kell tenni a láckereket a jobb oldalra.
A visszatöltés elég jól megfogja az agymotoros járgányaimat, gondolom a Babettát is tűrhetően fogja lassítani, de hátra teszek még egy tárcsaféket is.
Most várok a küllőkre, elvileg kedden megjön, remélem szerdán be is tudjuk fűzni a motort a felnibe.
Én is az akkupakk súlya miatt tettem oldal sztendert a hátsó rugóstag alá,hogy ne keljen közép sztenderre emelni a páromnak.Az "A" Babetta tipusa 207-es,ha esetleg alkatrészt keresnél hozzá.Az 1500W-os mocival,nagyon erős lehet,bár nekem a babetta első féke még 300W.nál is alulméretezett a fékhatása,hiába csiszoltam fel az első dobot,fékpofákat.
nagyon tutti lett a gép, gondolom jó kis nyomaték van így ezzel a meghajtással. :)
igen, a középmotor összes előnye elveszik városban:
- nincs elektromos fék. ezt most nagyon hiányolom, mert épp módosítgatok a vezérlésen és most ki van kapcsolva. sokkal rosszabbul lassul a bringa, pedig 2db 4 dugattyús tárcsa van rajta, nagyon jól fognak, de semmik az elektromoshoz képest.
- váltani kell. hátsó motornál nem kell váltogatni sehova, mert ugyanúgy elindul.
A feleségem olyat szeretne, mint ami Lindának volt a tv-ben. Gyerekkorában nézte a sorozatot, neki az "A" Babetta. :)
Ma vettem egy sárga 207-est, kezdődhet a faricskálás. Van "raktáron" 48V/45A-es Greentime vezérlőm, meg 1500W-os küllőzhető agymotorom, szerintem annak elégnek kell lenni...
17Ah-s AGM akkuból is van most vagy 40 db a garázsban, de annak 6 kg darabja, attól tartok olyan nehéz lenne a Babetta, hogy a feleségem nem tudná felállítani a sztenderre...
Kis kedvcsináló E-Babettához.9 éve építettem át 48V 300W 15Ah-ás szilikon akkupakkal azóta is 2-3 naponta a párom használja.Van a polcon Lifepo 4 pakk is,de még bírják a Tech-mobilos szilikonosak.
- súlypont! Nekem most ez volt a legfontosabb előrelépés. Az előző bringámban egy 7kg-os agymotor van hátul, ugrásnál nagyon meg tud tréfálni, meg gödrös/egyenetlen terepen, hátul a rugózatlan tömeg összenyomta a rugóstagot, az visszarúgott és felpattant a hátulja a bringának.
- kis sebességen a nyomaték. Ugyanarról az akkuról(12s graphene) és ugyanolyan szabályzóval (greentime 40A, 1800-2000W csúcs) megy mindkét bringa. Egy trükkösebb pályán pl. ahol egy derékszögű kanyar után van egy 30-45 fokos emelkedő az agymotorossal volt amikor nem tudtam felmenni. Ugyanez van egy "siratófal"-nál, az agymotorral nem tudok felmenni, mert nem lehet előtte elég lendületet venni.
Ezek persze mind offroad-os játéknál jönnek elő, városi közlekedésnél nem hiszem hogy van előnye egy középmotornak.
Szép, komoly! De ez nem jött ki 200 ezerből + egy öreg MTB bicajból? Én sétabringázásra használom, bringaúton, közúton is. A motocrosst a Zalka Máté klubban teljesítettem, utána meg 250 ccm országos túra bajnok voltam amatőrként.
Az volt a szándékom, hogy ne legyen zárt rendszer (KTM BionX - eladtam), és ne legyen drága.
"Na zsíír, középmotoros! :) Építettem én is egyet, nagyon élvezetes az agymotorok után ezzel menni."
Épp most akarok egy Babettát átépíteni elektromosra, de én egy 1,5 kW-os agymotort terveztem a hátsó kerékbe befűzni.
Nem lenne sokkal bonyolultabb egy villanymotort belefaragni a benzinmotor helyére, de nem tudom jobb-e annyival a középmotor az agymotornál, hogy megérje a pepecselést...
Gondolom volt már itt szó többször is a középmotor előnyeiről, de leírnád pár sorban, hogy miért "élvezetesebb"?
Építettem én is egyet, nagyon élvezetes az agymotorok után ezzel menni.
GNG motor + gokart hajtáslánc elemek az első fokozatban. 22T -> 48T/44T/26T a második fokozat.
A lánc elhasználódás csökkentése miatt, ennél van egy "trükk". Nincs lelassítva 100rpm-re az első fokozat(ami a tekeréshez kellene) aztán felgyorsítva a hátsó kerékhez, hanem kisebb lassító áttétel van az első fokozatban. (1:30 vs 1:6) Sokkal kisebb a terhelés minden elemen, cserébe viszont nem lehet tekerni a motorral együtt.
Azaz a komplett dupla szett durván 210 euro. Nyilván még rájön egy kis szállítás is.
Ez hogy jön ki neked 15-ezerből?
Vagy a merjünk nagyot mondani esete forog fent?
(Magában azt gondoltam, hogy van közöd a bolthoz, de biztos nem. És azt a 150A-t ne vedd komolyan, azt nem fogja elérni sose, vagy max 1x. Ez egy 20-30A-es bms. ).
Sziasztok 36v lifepo BMS (2db) 72 voltos rendszerhez (sorba) valamint hozzá 2db 4 Amperes töltő. Eclipse bike-tól rendelve. Az Eclipsebikes.com-on minden infót megtalálsz. 150 Ampert bír csúcsban komolyabb ebike építéséhez. 15 e forint az egész.
The 16 cell BMS measures 120mm x 80mm x 25mm and comes with balancing cables which measure 400mm in length. We also supply M3 bolts, nuts and ring terminals for attaching cables to BMS.
Még nem, mert csak körbe mentem a telephelyen Gödöllőn. De majd ha nyáron megyek a Nagyhideghegyre 106 kilómmal, akkor bármi lehet. Az amerikaiak nagyon veszik és szeretik ezt a motort, egyes államokban még legális is. Az osztrákok is vettek vagy 20 db-ot onnan, ahonnan én is. De résen kell lenni, javasolták a kontrollerek mellé (be vannak öntve) szilikonnal rögzíteni egy akvárium hőmérőt, és kivezetni. Ezt figyelni kell, innen vettem az ötletet:
2 dezső az ára ( 5db-ot vettem), az új motoron megcsináltam. Gondosan szilikonnal kenve raktam össze, a csavarokat mindig kék ragasztóval tekerem be.
A BBS02 B verziót erősebb mosfetekkel szerelték az amerikaiak szerint, mint a korábbi verziót.
Amit még megfogadtam, az a 44 fogas nagykerék, ez a legkisebb a választhatók közül, ennyi volt az MTB-n is, van 52-es is, meg mindenféle spec. más méret. A fatbike használók 40 fog alatt nyomulnak. Én sem hajtok a sebességre. Javasolják a szerény viselkedést, ez bicikli, nem villany motor. A W-ra egy matrica kerül.
Full gázt adva 4 jegyűre ugrott a Watt, még semmit sem állítgattam, 30A olvadó biztosítékot tettem az akku pakkba.
Egyszerűbb vigyázni a motorra, mint várni tartalék kontrollerre, stb.
A lánc eredeti, 12+ éves, de még nem kopott. Nem fogok én olyan sokat menni, van más bringám és pedelec-em is emellett. Itt a Hajtány boltban 6000-ért veszek majd BBB láncot, az egyik Flyer is megkapta már (2 db kellett, mert hosszú a hajtás). A láncnyúlás mérő napi eszköz, BBB 1500 Ft, utána az Aliról 300 Ft/db.
Szóval a középmotoros gépeknél nem számítok 3000 km-nél többre egy lánccal.
Lesz még 2 db Schwalbe Marathon Plus Tour gumi, úton van.
A sárvédőt csak rádobtam ma, az lehet lekerül. Én esőben és sárban nem akarok tekerni.
A Watt mérő rögzítése még nem végleges, de levehető és a 2 db XT60 csati közvetlenül kerül összedugásra.
Az akku pakk terhelő csatija XT90-S, szikramentes. Kicsit passzosra sikerült a táskához.
A 2 hőmérő fontos, akku és kontroller.
A kábeleket még rendezni fogom esztétikailag, most nagy a gubanc.
Hát, elég ijesztő! Kis kanyarban a pedált érintve kilő, mint az állat, meg kell tanulni, mert borul. A throttle lenyomása meg a Watt mérőt akasztotta ki, nem mondom, mekkora értékre.
Még szerencse, hogy a két fékkar Reed relét beállítottam (szarakodás...), az leveszi a hajtást azonnal. Meg beraktam egy váltó bowden érzékelőt is, váltásra azonnal leveszi a motort.
A Bafang készlet a 750C kijelzőjével a dobozból kifogástalanul működik, semmit nem állítgattam még, majd ezután.
Ma 13 órakor összeállt a Rock Machine Torrent - Bafang (középmotor) pedelec a saját összeállítású akkupakkal. A 12 éves MTB-t nem számítva (kb. 300 km-t futott mindössze) 200 eFt az önköltsége + 1 hét meló. A következő fele ennyi idő lenne. Van még egy Rock Macnine Tsunami MTB is, de az olyan pöpec, hogy nem villamosítom.
Köszi az infókat. Az egyikben 52,8V van, a másikban 50,4V. Tapasztalatom szerint ha a panel nincs rádugva a cellákra, akkor azok nagyon lassan merülnek. Az akkun ilyen számok vannak: 3673-D12206028, GEW 35/08.
Ha ez 2008-at jelent, akkor az nagyon jó, mert még mielőtt elromlott a panel(múlt héten) 80-90 km-t tudtam vele menni egy töltéssel.
2 rossz 48V-os akkum van az egyik 327Wh a másik 422Wh. kb. 5-6 évesek lehetnek mind a kettőben jók a cellák, de a panel rossz.
A 422Wh-s múlt héten romlott el menet közben, előtte kb. 80 km-t bírt. Nem teljesen halottak a panelek, mert a touch port-ja működik mind a kettőnek, csak tölteni nem lehet.
Nem biztos, hogy akku gond. A 3772-es kód beírása a konzolba ad ki valamilyen hibát? Másik akkuval van lehetőséged kipróbálni? Ha nincs, vedd le az akkut a kerékpárról. Az összes csatlakozót húzd szét, kontakt spray, majd dugd össze (elöl a konzolnál, hátul a keréknél mindkét csati, az akku tartó csatija). Ha ez sem segít, nincs sok esély javítani az akkut.
A 48V-os Bionx akku elektronika eléggé kényesre sikeredett, így az alábbi módszert csak akkor végezd el, ha tényleg az akku a hibás. Már egyszer úgyis szétszedted, megpróbálhatod a következőt:
1. nyisd ki az akkudobozt
2. vedd ki a biztit (olyan késes biztosíték, mint ami az autókban is van) és ellenőrizd, hogy jó-e
3. húzd le a BMS csatit
4. hagy így fél órát
5. tedd vissza a BMS csatit
6. tedd vissza a biztit (ne ijedj meg, nagy eséllyel szikrázni fog, nem kicsit)
a sorrend fontos!
Zárd össze a dobozt, és sűrű ima mellett próbáld ki.
Ha a hiba továbbra is fennáll, akkor sajnos nincs több ötletem.
4db 230V 1000W vonalizzot sorba kotve hasznalok. Az egyik mindig hamarabb felizzik inditaskor. Pedig elvileg full egyformak ugyanakkor es ugyanott vasarolva.
Nem vettem tesztert, mert nem akarok ebbe annyira belemerülni. Legközelebb kifogástalan cellákat veszek és egyből készre összerakom a pakkot. Ezek a cellák is beválnak, de ez Aliexpress beszerzés volt, azért vacakoltam velük, na meg az első akkum volt. A következőt sokkal rövidebb idő alatt akarom megcsinálni.
Reggel azzal a Watt méterrel, amelyik a bringán is használható lesz, kisütöm. Utána csomagolom.
Valaki használt már kulacstartóra szerelhető kulacs formájú akku dobozt?
Mekkora az pontosan, és hány cella fér bele pl 1865-ből?
Most elsőre nem találtam sehol méretet meg hogy pontosan mi fér bele. Egy kisebb bringához kellene. Még fogok keresgélni, de hátha belefutott már valaki.
Tegnap én is legyilkoltam egy akkupakkot... A 48V-os pakkot 2db 24V-osból raktam össze, de a 8s cell loggert nem arra a pakkra kötöttem, amelyik csak 50%-ra volt töltve, hanem arra amelyiket teljesen feltöltöttem. A loggerrel figyelt akkuban még 25V körül volt a feszültség (8s lifepo), amikor a vezérlő elkezdett letiltogatni. Az akkuvédelem kb. 41V körül tilt le, a másik pakkban kb. 16V lehetett, így aztán sikerült 2V alá sütni a cellákat.
Azt hittem tönkre tettem az akkut, de úgy tűnik túlélte, ma 48 km-t mentem vele, és még 3,1V felett voltak a cellák. Igaz az átlag sebességem csak 34 km/h volt, meg az út nagyrészén ráültem a csomagtartóra kötözött akkupakkra, így a légellenállás is kisebb volt, mint állva.
Ha ráülök a csomagtartóra, hihetetlenül stabil lesz a roller, jobban lehet döntögetni a kanyarban, mint a robogómat. Csak valami rugózott ülést kellene rábarkácsolni, vagy legalább egy vastag szivacsot, mert a hengeres cellákon kényelmetlen volt ülni...:)
Én 1 kW-os inverterekkel szoktam csinálni a próbaterhelést, van 12 és 48V-os is. Ha kisebb áramokkal kell csak terhelnem, akkor egy izzószálas állólámpát kötök az inverterre, és a dimmerrel tized A pontosan be tudom állítani a terhelést.
Illetve ha valamelyiknek nagyobb az ellenállása, akkor az eredő áramod lesz kisebb, így nemhogy kicsapja, hanem pont ellentétesen...
Akkor van gond, ha az egyik kisebb - jelentősen. Mert akkor az eredő ellenállás kisebb lesz, nagyobb áram fog átsuhanni, és a többi izzón lesz nagyobb a fesz és a megjelenő teljesítmény is (a nagyobb áram és nagyobb fesz miatt).
Ez azért hülyeség, mert ahhoz jelentős eltérés kell, hogy legyen közöttük. Azaz már más teljesítménykategóriába essen az izzó is maga, ha akkora az eltérés.
Persze mindig előfordulhatnak hibák, de nem erre kell alapozni, nem ez a jellemző.
Gondolkodtam azon is hogy talán mégis be kellene ruházni egy olyanra mint a tied,de hogy vegyem le a max áramot?Illetve ami még nem tudom hogyan működik,az az alacsony fesz védelem.Ez is simán lekapcsol?Vagy csökkenti a max áramot mint a mostanim?
Nem csinálok lakásban ilyen munkát. Van vödör víz, CO2 oltókészülék, hőálló kesztyű, munkakesztyű, védőszemüveg. A padló beton, ha ég, elég lesöpörni az asztalról a padlóra.
De már nem kell neki égni. A Kapton szig.szalagokat is nagyrészt ráragasztottam.
Azért figyelni érdemes. Pl. a terhelés 4 db sorbakötött H1 12V 55W izzó volt, hát az szépen fűtött (tányérra tettem), meg az örök világosság fényeskedett, alig láttam utána.
igen, én azt már kipróbáltam, szóval arra biztosan tudom mondani, hogy jó. szerintem a 17e forint nem egy óriási összeg, cserébe valóban hangtalan üzem és szép nyomaték lesz. :)
hát leírás alapján elvileg hasonló. rendelési értékelésekben nem látok negatívot, tehát működnie kell.
viszont azt írják, hogy a 60/120 fokot magától felismeri, ami azt jelenti, hogy ebben más program van, mint az enyémben. de ha így van, akkor ez neked jó, mert egyből jó lesz.
arra figyelj, hogy ez sem tudja a hall jeladókat és a fázisokat magától felismerni, tehát végig kell játszani az összes variációt, hogy megfelelően működjön.
Viszont leírják részletesen hogyan kell bekötni. Nem látok benne rizikót, azon már túl vagyok.
1. hiba: A ponthegesztő elektróda közvetlenül a cellára érintkezett (nikkel szalag mellé ment), ijesztő szikra és kis kráter a cellán. Többször.
2. hiba: BMS nélküli töltés-kisütési próbára összeraktam a pakkot. 1 cella ponthegesztése elengedett. A teljes töltésnél ez a csoport 4,4 V-ra ment, megijesztett. Mert 4,2 +- 0,05 V a plafon.
3. hiba: fémtárggyal (páka) sikerült két szomszédos cellacsoport közötti zárlatot produkálni, 3-szor. Nagy figyelemmel kell dolgozni.
Keresek szakembert, aki vállalná egy soros 16 cellás (40152 lifepo4) akkupakkhoz való BMS bekötését. A cellák most érkeztek Kínából (GTK márkájú), BMS még nincs, de be tudom szerezni. A hajtás középmotoros (GNG) 48V-os ,szabályzó 30A-s. A gyár szerint 20-25A a maxfelvétel. Teljesen feltöltve 58.4V-os a rendszer.
Tesztelgettem ma az elektromos rolleremet, 40 km/h sebességnél 15A áramfelvételt mértem. Kicsit soknak tűnik a 750W teljesítmény szükséglet egy ilyen könnyű járgánynál, azt gondoltam elég lesz 500W is.
A sima lítium sokkal könnyebb, mint a vas-foszfátos. Olcsóbb is. És nem biztos, hogy tényleg bír 2000 töltést. Ezt még nem igazán mondta senki itt, hogy meglett volna. Az én lítiumos pakkjaim között van 2 ami 6-7 éves, és a kapacitása 60-70 százalékát még leadja, pedig több százszor töltöttem őket.
A sima egyszeru szinuszosnal nem csinalnak semmi kulonoset. A fazisvaltasoknal a fel es lefuto "eleket" kicsit finomabban kezelik. Azaz nem direktben kapcsoljak, hanem van egy felfutasi lefutasi idejuk. Igazabol sok esetben nem is szinuszos, csak igy hivjak. De ezt csak adott vezerlonel szkoppal ranezve lathato a jelalakokbol. Az olcsobbaknal altalaban ennyi szokott tortenni. Legalabbis amit en neztem szkopon ennyi volt. Persze ez is javit bizonyos szempontbol kicsit a normal egyszeruhoz kepest, de max zajban fogod erzekelni a kulonbseget. Mar sokan teszteltek, le van irva sok helyen a neten.
A vectoros az mar teljesen mas kategoria. Mar ha valoban az. Ott komoly matematikai hattermuveletek vannak.
De ha mar koltesz ra jobban jarsz olyannal, amit dhpage vett. Az raadasul a magas uresjarati fordulatszam alapjan ugy tunik tudja a mezogyengiteses uzemmodot is.
Tobbfazisu motoroknal tobbfele elvet is meg lehet valositani vezerles oldalrol, hogy valoban a lehetosegekhez kepest "idealis" forgo magneses ter jojjon letre. ami adott esetben az alla do magneses gerjesztessel lep kolcsonhatasba. Ez az elv akar lehet a vektoros/mezoorientalt is, de lehet mas is. A motor tulajdonsagait igy tudjuk a legjobban kihasznalni. Lasd billenonyomatek meg hasonlo kerdeskort
Hogy ezek a partizezer forintos kinak vezerlok amire rairjak, hogy tudjak jo kerdes hogy valoban tudjak-e ahogy kell....
Ennél a BMW elektromos rollernél azt írják, csak 6 km/h sebesség felett lehet bekapcsolni az elektromos hajtást. Tehát addig csak lábbal lehet hajtani. Így talán megfelel a kerékpárokra vonatkozó német előírásoknak? Mert a bukósisak csak ajánlott hozzá, akkor pedig nem lehet segédmotor.
nagyjából követem a topikot, de azért összefoglalnám a kérdéseim, mondtok véleményt?
Építenék hamarosan egy 48v 1000W agymotoros mtb-t, de lehet, hogy 48V 1500W lesz.
Sima átépítőkészlet ebayről, van ilyennel tapasztalatom, apukám kerékpárját átalakítottam már így, csak az 250Wattos.
Nem pedelecről beszélünk, hanem gázkaros ebikeról, ilyet szeretnék én is.
KÉrdéseim:
Biztos kell a lifepo4? A li ion olcsóbb, és szebben vannak dobozolva, míg tudom, hogy a lifepo4 sokkal jobb. Merülésig végig tartja majdnemhogy a kakaót, stb. De nem elég nekem egy li ion?
A másik, hogy egy átlag Magellan Hydra vázba tenném bele. El fogja bírni? ILyen kakaónál már kéne tárcsafék, nem? :o
Ez a vezérlő olyan mint amit te vettél,csak kisebb teljesítményben?A 13A nekem elég lenne,és 48V-os a biciklim.Meg 60fokos a motor tekercselése.Kipróbálnék egy ilyen szinuszos vezérlőt,és jó lenne olyan különbségeket tapasztalni mint te.Viszont sokat nem költenék rá,tekintve hogy nem tudom mire számítsak.
A fekete cellatartót vettem, és azzal tartom a cellákat ponthegesztés közben. Van a géphez is egy 6 db-os mágneses.
A 13s nekem kezdetként elegendő. Később csinálhatok 14s-t is, ha szükség lenne rá, de ahhoz másik töltőt is venni kellene. A kijelző alkalmas a 14s kezelésére is.
Már megy az első töltés a GT180WS töltővel. 2,76A, 48,5V, 133,8W, 2,3Ah a pillanatnyi érték, 47 perc után. Watt meter-en keresztül, ahogyan holilaci mutatta.
Beindult a meló. A 78 cellából 6 db-nál kell 2-3 tized Voltot rátölteni, a többi 1-2 tizeden belül azonos. 12 bliszter kész, reggel a 13. is meglesz, akkor asztalon kiterítve sorbakötöm őket és a MBS nélkül a 48 V 3A töltőjével feltöltöm, majd 5A-el kisütöm (4 db H1 izzó sorban). Mérni fogom a fesz. lépcsőket, ha nincs lényeges eltérés, akkor nem kell a cellákat piszkálni, véglegesre hegesztem és tömbösítem, stb. Kerül bele egy akvárium hőmérő is.
Első akku építésnek nem is rossz. Jó a ponthegesztő gép, már tudom is, hogy csatlakoztatom a kábeles elektróda párt.
nekem arra kéne a robogó, hogy a peremkerületből a belvárosba be tudjak vele menni, és ne kelljen minden ilyen körre autót használni, a kerékpárnál meg gyorsabb és nem izzadok le annyira
(egyébként az dilemma forrása, hogy ezzel a gépesítéssel elveszítem a mozgás lehetőségét)
A városban szaladgálni én egy rendszámos 4 ütemű robogót használok, főleg ha az idő is számít, mert azzal csúcsforgalomban is max. 10 perc alatt odaérek bárhova. A bicikli sajnos sokkal lassabb, mert a kerékpárutakon állandóan megfognak a lámpák.
Látom, szóba jött a sisak használat. Sajnos én sem veszem fel mindig, de ha már biztonság, nagyon ajánlom mindenkinek a visszapillantó tükröt, aki autók közé merészkedik. Nem valami szép látvány a bringán, de nagyon hasznos. Nekem már többször volt olyan, hogy láttam, hogy a hátulról jövő kamion éppen akkor érne mellém, amikor a szembejövő. Volt, hogy szűk úton abszolút nem lassított a hátulról jövő, de legalább láttam, hogy mi és mennyivel közeledik, és volt időm lehúzódni az úttestről. Visszaemlékezve mindig rossz érzés volt tükör nélkül, hogy nem tudtam, mi történik közvetlenül mögöttem.
Szerintem a segédmotor kategória praktikusabb, mint a kerékpár. A bukósisak nem zavar, jogsim van, a biztosítás meg nem tétel. Bár nekünk van felelősség biztosításunk, ami kerékpárra és rollererre is érvényes, de sokkal egyszerűbb egy SMKP KGFB-vel intézni az esetleges kárt. Bonus-malus nincs, bár nekem mondták már fel a biztosításomat, amikor egy évben 2x is kárt okoztak az alkalmazottaim ugyan azzal a mopedautóval. De kötöttem újat egy másik biztosítónál, és még a díj is kevesebb lett...
Van egy régi kemping bringánk, azt terveztem, hogy abba is teszek motort, de most azon gondolkodok, inkább egy Babettát kellene villanyosítani. Egyedi segédmotort is lehet elvileg építeni, még előzetes engedély sem kell rá, de ha hivatalosan forgalomba is akarjuk helyezni, az túl macerás. Viszont egy meglévő típus átalakítása viszonylag tág határok között legális, pl. a motorcserét sem kell engedélyeztetni, ha nem nagyobb az új motor teljesítménye, és nem rosszabb a környezetvédelmi besorolása. Ez egy villanymotornál könnyen teljesíthető...
Egyébként jelenleg is rengeteg olyan segédmotor közlekedik az utakon, amik nem rendelkeznek EU típusbizonyítvánnyal. Gondolom, ha majd valamikor rendszámozni fogják a 2 kerekű segédmotorokat is, akkor ezekre lesz valami mentesség. A mopedautóknál is van ilyen azoknak, akik tudják igazolni, hogy még a jogszabályváltozás előtt vették a járművüket.
Nekem továbbra is a német rendszer a legszimpatikusabb, a mopedekre náluk a biztosítók adják a "rendszámot", a kötvény száma van az alu táblán, és minden évben küldik az újat, mert változik a betűk szine. Nem kell a közlekedési hatósághoz mászkálni, bár ott azok is sokkal rugalmasabbak, mint nálunk...
Csinalsz egy kart figyelmetlensegbol a 100millios automon a 200000Ftos autom helyett a visszatolto fekezesed hianya miatt. En eldontottem hogy nekem megeri az az auto.:)
Neked meg megemelkedik a biztositasi dijad. Bar 20 millas kar utan nem valoszinu hogy sok biztosito szeretne ugyfelenek.:)
Nehogy kovessuk a logikat mert meg logikusabba es konnyebbe valna az elet!:)