Pont azon a könyéken lakik az a fórumtárs, aki pár hónapja leírta, hogy a MCC gumival gond nélkül közlekedett egész télen, pedig hegyoldalon van az utcájuk. Kíváncsian várom mások idei teszt eredményét MCC gumival.
A baráti körömben az egyik család mindhárom autóján négy évszakos gumik vannak, történetesen Vredestein Q5 mindegyik autón. A Mecsek oldalban laknak, és télen nagyon sok esetben az ottani emelkedős/lejtős mellékutakat nem vagy csak igen ritkán látogatja a hókotró.
Sosem volt gondjuk a gumikkal. Minden nap, napi szinten le/fel járnak a városba dolgozni. Ebből én azt gondolom, hogy ha a Vredestein Q5-el biztonságosan tudnak közlekedni akkor azért csak tudnak valamit azok a gumik. Talán ebből következően a Michelin CC, vagy GY 4 Seasons vagy éppen a Continental négy évszakosa sem lehet rossz.
Én már nagyon várom a telet és havas/latyakos utakat, hogy megtudjam mire képes az autóm a MCC (nyári) gumikkal.
Az ember ránéz, és az a képzete támad, hogy úristen, az utolsó fékútja kb.10x-ese az elsőnek.
Pedig 21,2 kontra 24,8 méter.
Persze mindig lehet azt mondani, hogy 3,6 méteren az élet múlhat, na de akkor mindenki vegyen évente új gumi szettet, mert lehet hogy pont annyin múlik az élete...
(De olcsóbb nagy követési távolságot tartani, és/vagy lassabban menni. Régi tapasztalat, hogy valódi téli útviszonyok esetén sokkal kevesebb a sérüléssel járó súlyos autóbaleset. Koccanás van dögivel, de az ugye más kategória...)
"Döbbenetes volt, hogy hiába jártunk szinte fagypont körül, a Michelin CrossClimate száraz és nedves úton, az újszerű nyári gumival holtversenyben a legjobbnak bizonyult. Itt tehát nincs nagy meglepetés, s ismét alátámasztást nyert, hogy amíg nincs valódi fagy, illetve hó vagy latyak, addig bizony nem rossz a nyári gumi sem. A 7 Celsius fokos átszerelés valójában nem azért ajánlott, mert 5 Celsius fokon már rossz a nyári gumi, hanem azért, mert -2-ben, némi csapadék mellett már elvérzik. S ezt jól mutatja a műgyantás, jeges felületes fékút is."
"Amíg nincs fagy, addig 7 Celsius fok alatt is jó lehet a nyári gumi vagy a Michelin CrossClimate is. Vizes úton érdekes módon a jégen egyik legjobb téli abroncs volt a legrosszabb"
Mert a téli gumi, csakhóban jobb. 150 napot van fent általában egy téli gumi, ebből egy nap van hó, ha külföldre megyek akkor meg 10 nap. 140 napig a szárazon rosszul teljesítő téli gumi lenne fent.
Ez meg mindig tökéletes.
Ezt tapasztalatból tudom.
Nem úgy mint a néhány itt elmélkedő, akiknek határozott véleményük van olyanról, amit még életükben nem is láttak, nemhogy használtak volna.
Vízen és jégen ugyanannyit kapott a Michelin, és a Goodyear. Szárazon sokkal jobbat kapott a Michelin, havon viszont elvérzett. Ezt említettem én is.
Ezt a szárazon tapadást meg nem úgy kell elképzelni hogy a Goodyear korcsolyázik a száraz aszfalton, hanem hogy ezzel 165km/h-val tudod a Hungaroringen bevenni a kanyart, a Misivel meg 174-el.
Másfél éve használom a Goodyeart, de eddig még nem sikerült szárazon megcsikorgatnom kanyarban. 50-el ha alátekerem hirtelen egy kereszteződésben, az utasom felkenődik az oldalüvegre, de meg se nyikkan a gumi.
Igen kis városban lakok, járok földúton, hegyekben, meg külföldre is megyek. Én elolvastam a teszteket, és megakarok állni hóban is. És ezzel meg is tudok. Mindig, minden időben.
Én meg szerencsére nem olvastam tesztet, csak használom, hóban is, dimbes-dombos, hegyes körülmények között is. Városi embernek, Magyarországon azzal nem lehet nagy gondja.
Ne négy évszakos gumit vegyél, hanem Goodyear Vector 4seasons Gen-2 négy évszakosat. A többi gyengén muzsikál. Itt egy részletes írásom, hogy miért választottam ezt. Már 5 ismerősöm használ ilyet a tanácsomra, mind megvan elégedve velük maximálisan.
Nem nezik, azt mondjak, atvetelkor nincsen ido szemlezesre, csak ev kozben vmikor.
A vasszeg az oldalfal es a futofelulet talalkozasanal ment be, es belul latni, hogy hol jott ki. Erdekes h ettol nem eresztett, amig rajta volt a gumi.
Ugyanezt a főnöknek elmondanám. Aztán megkérdezném, hogy maradjak-e ügyfél...
Magyarország 2017-ben? A szolgáltatások piaca nem kínálati, hanem egyre inkább keresleti piac....
13 éve ugyanaz a cég tartja karban a kazánunkat. Pár napja hallottunk egy szokatlan hangot a kazánból, lezártuk a gázt, áramtalanítottuk, és hívtuk a céget, mondván nem igazán van fűtésünk és meleg vizünk. 10 napra tudtak szerelőt küldeni. (És nem az udvarias és szakértő szerelőt, aki eddig járt hozzánk, hanem egy sörszagú "szakit," akinél nem volt megfelelő szerszám a burkolat leszedéséhez, úgy kellett neki kölcsönadni.)
Az az érdekes, hogy tavasszal simán átvették úgy a gumit, hogy meg sem nézték (a munkalapon rajta van ugyan, hogy átvételkor csak tájékoztató adatok vannak rajta, és később szemrevételezik). Jó, nem nézik meg, elfogadom nagy nehezen, de küldenek egy mailt augusztus végén, benne egy jelöléssel, de nem szólnak egyértelműen, hogy az egyik kerék defektes. Utána felhívod őket időpontegyeztetés végett, és akkor sem mondanak semmit. Utána átviszik a raktárból az adott telephelyre a gumit "defektesen" és még utána sem szólnak, csak akkor, miután már ott vagy, és várakozol.
Én az egészet nem értem.
Ezek szerint átvételkor nem nézték át a gumit, de a szezon közben valamikor igen?
Ez egy kicsit sem logikus a gumis cég részéről.
Amúgy hogyan találták meg a defektet? Amikor leszerelték a kereket az autóról, szemre nyilván nagyjából rendben volt a nyomás. Tehát nem valami kihasadt oldalfalú gumiról beszélünk, hanem egy olyanról, ami csak minimálisan vesztette a nyomást. Aztán szétszerelték a kereket, elraktározták. Ha a leszerelt gumit csak szemrevételezik, a legélesebb szemmel sem lehet meglátni egy apró sérülést, ahhoz nyomáspróbázni kell.
Nem életszerű, hogy egy gumihotelben szezon közben végignyomáspróbázzák az összes tárolt gumit....
Évi 50000-et megyek ebből kb 40 pálya. 150 lovas Saab kombi. Nyomva van a szeme:-) Hankook (talán K125) és a Michelin Primacy 3 közt vacilálok. Érdemes megfizetni a Misi felárát vagy csak a márkát venném meg vele?
Évi 50 ezer? Ebből 40 ezer pálya? Tolod neki?
Ez a Misi kategóriája. Azzal jön ki a legjobb ft/km arány.
cégautóinknál a téli-nyári abroncscseréket már évek óta a legnagyobb "gumis"nál végeztetjük.
Most tavasszal a téli-nyári cserénél kértük az abroncsok tárolását, amit meg is tettek. Nyár végén kaptam egy mailt az abroncsok állapotáról, illetve azt, hogy egyeztessek időpontot. Az egyik keréknél nem xmm, ymm volt odaírva, hanem xD. Nem tudtam mi ez, így kértem is időpontot. Ezen héten mentem a cserére, vártam vagy 20 percet, amikor szóltak, hogy az egyik gumi defektes, és úgy áll benne egy jó hosszú vasszeg, hogy az nem javítható.
Most vennem kell helyette egy másikat.
Az az érdekes, hogy tavasszal simán átvették úgy a gumit, hogy meg sem nézték (a munkalapon rajta van ugyan, hogy átvételkor csak tájékoztató adatok vannak rajta, és később szemrevételezik). Jó, nem nézik meg, elfogadom nagy nehezen, de küldenek egy mailt augusztus végén, benne egy jelöléssel, de nem szólnak egyértelműen, hogy az egyik kerék defektes. Utána felhívod őket időpontegyeztetés végett, és akkor sem mondanak semmit. Utána átviszik a raktárból az adott telephelyre a gumit "defektesen" és még utána sem szólnak, csak akkor, miután már ott vagy, és várakozol.
Persze, nem ők raknak bele szeget, az fix, de nincs olyan, hogy ha ők átvették sérülésmentesen, és a gumi kiadásakor már sérült, akkor övék a felelősség (függetlenül attól, hogy mit írnak rá a munkalapra?)
A többség ereszt valahol, be kell fogni az ujjammal, rá kell fogni a szelepre (tehát 2 emberes...), és 3x mérni (/ kerék), mire átlagolva kb. elhiszem az eredményt.
Aki saját tapasztalata alapján valami 0,5 - 0,1 bar pontosságú mini kompresszort mondjuk 20e alatt, az kérem ne tartsa magában :)
Én a fémházasat használom régóta, van digitális is, de azt nem szeretem, amúgy mindegyik mást mutat igaz csak 1-2 tized eltéréssel ami tejesen megfelelő "házi" használatra.
Gumisnál sem jár jobban az ember mert ők betonra fújják a gumikat, volt mikor 3.5 barra voltak felfújva a gumijaim, pedig személyautóval voltam náluk nem kisteherrel.:(
Ja, még ott is ügyesen lehet kínlódni, mikor a felfújó tömlőt le szeretnéd emelni ... Nekem bicikli keréknél - hála az igen kis levegőmennyiségnek - csak körülbelüli értéket sikerült fújnom, de az teljesen jó is lett.
Azt a két tizedet símán elcseszed, mikor ráilleszted a szelepre a mérőt. Én kb. 35 éve legalább két mérést végzek, ha nagyon eltérőek az értékek, akkor többet is. A szelep kiállásánál feltehetően a Murphy nevű tervező végezte munkáját ...
A 4 évszakos gumikról lenne kérdésem. A méret 225/40 r18 lenne és 2002- es Seat Toledo alà menne. A kérdés mindössze annyi lenne hogy nem lesz- e túl széles alà mondjuk a téli utakon? Nyàron a szélesség tuti jó, csak a téli kérdéses nálam. Illetve Goodyear vagy Michelin a jobb?
Most jelenleg egy 2012- es Conti szett éli végnapjait 195/65 15" méretben. Télen- nyàron ezt hasznàlom eddig nem volt gond vele,de szeretnék méretet is vàltani, illetve új gumikat venni.
Azért esett a vàlasztàs a 4 évszakosokra, mert az àrukból csak a középkategóriàból tudnék szemezgetni, ugye 8 felni+8 gumi. Az oké hogy a prémium nyàri- téli gumikhoz viszonyìtva rosszabul teljesìthet a prémium 4 évszakos, de mi a helyzet a középkategóriás gumikkal szemben?
Tudna valaki ajánlani guminyomás mérőt otthoni használatra? (nem kell a legdrágább, de azért jó lenne ha pontos lenne) Szeretnék beszerezni egy sajátot, mivel a kutakon elhelyezett sajnos elég gyengének bizonyult. (Gyári értéknél (2bar elöl-hátul) általában 0,1-0,2-vel keményebbre szoktam fújni, mert ugye mire odaérek már nem hideg az abroncs (3-4km), de most, hogy elpakolásra került a nyári szett, a tisztítás után végigmértem a gumikat. Kb. 20e km van bennük és fél milliméterrel kopottabb a két széle a guminak a középső mintaárokhoz képest.) Általában olyan kúthoz járok, ahol a mérő nem a levehető csatlakozó végén van, így talán nem befolyásolja a folytonos ledobálás és még 2017 év eleji hitelesítő matrica is volt rajta, de így is kevésnek tűnik a nyomás a kopási kép alapján.
Lehet,de egyik sem olyan olcsó mint Stewie. Feltéve ha árulja azt a márkát.
Fú, ez elég érdekes kérdés :-)
Sajnos nem feltétlenül igaz.
Én árulom a Hankookot, nálam a 195/65R15 méretben 13.500 forint most. A legolcsóbb árukeresős ár most 12.800 forint, és valóban, több kereskedő is árulja a gumit 12.800 és 13.000 forint között.
Amit érdemes észrevenni:
1) A legjobb ajánlatokat az Árukeresőn csak kiszállítással lehet igénybe venni, ez szinte mindenhol 1250 ft/db. (Mert ezek a pici cégek az AKH rendszerét használják, nincsenek sajét gumijaik, a kiszállítást is az AKH vagy az AKH partnere végzi az AKH saját központi raktárából.) Ez azt jelenti, hogy a 195/65R15 méretben nem lehet a Hankook W452-es gumit 12.800 + 1250 forintnál olcsóbban megvenni. Ez 14.050 forintos végfelhasználói árat jelent.
Nálam lehetőség van szerelésre (ilyenkor a gumi ára továbbra is 13.500), illetve személyes átvételre két helyszínen (Halásztelek vagy Budapest XI.) - mindez természetesen ingyenes. Budapesten 990 ft/szett áron szállítunk ki címre, ez azt jelenti, hogy még mindig csak 13.750 a darabár.
Máshová 990 ft/db a tarifánk, itt már valóbban drágább tőlünk rendelni gumit, bár a különbség nem éppen drámai (14.490 kontra 14.050 ft).
2) A 195/65R15 és a 205/55R16 elég speciális esetet jelentenek. Ez a két méret adja a teljes évi gumi forgalom kb 20 százalékát. A kezdő cégek éppen emiatt ide pozicionálják magukat, itt akarnak nagyot gurítani, és tényleg 3-4 százalékos árréssel dolgoznak.
A mi cégünk éppen abban a fázisban van, hogy igazán nagyra nőjjön. Már van annyi megrendelésünk, hogy gyakorlatilag kinőttük az eddigi kapacitásokat, de még nagyon sokba kerülne új logisztikai fejlesztésekbe beruházni (raktár terület, saját raktárkészlet, ezekhez élőmunka, szállítójárművek, nagyobb műhely/több műhely). Ehhez befektető kell, vagy hitelfelvétel kell. Mind a kettőn dolgozunk :-)
Ebben az átmeneti helyzetben inkább engedünk leválni egy-két ügyfelet, mert ha nem is adunk el egy pár szett gumit pici árréssel a 195/65R15 és 205/55R16 méretekben (ami leköti a kapacitásainkat), más méretekben tudjuk ezt pótolni, magasabb árrés mellett. (Ha pék vagy, és van egy sütőd, ami egyszerre X darab pékárut tud kisütni, akkor te is inkább kakaós csigát sütsz, aminek ódarabján 4 forintot keresel, mint sima zsemlét, amin csak 2 forintot - tök mindegy, hogy naponta több zsemlét lehetne eladni, mint kakaós csigát, a gyenge pont itt a sütő kapacitása.)
Tehát igen, szándékos döntés, hogy a 15-ös méret alatt egyáltalán nincsenek "jó" áraink (a dolog árukeresős értelmében), felette viszont egyre jobbak vagyunk.
De budapesti átvétel esetén azért így is versenyképesek vagyunk, lásd a fenti példát ;-)
véleményem szerint a prémium mindenben jobb mint mondjuk egy Hankook vagy egy Vredestein.
Megér egy önálló blogbejegyzést, mitől prémium a prémium gumi.
Alapvetően nem a teszteredményektől: a Misi A5 évek óta szenved a téli gumi teszteken, de mind az öt prémium gyártónak van olyan gumija, ami nem vitézkedett a teszteken. Sőt, a Pirelli P1 talán két éve kizárásra is került az ADAC-nál (megjegyzem, azóta sem tudjuk pontosan, hogy miért).
A közmegegyezés alapvetően az alábbi szempontok alapján "döntött" a prémiumságról:
- magas márkaismertség (pl. szponzorációs tevékenység miatt)
- globálisan elérhető termékskála
- minden piaci szegmensre kiterjedő termékskála (a talicskától az űrrepülőgépig)
- niche igények kielégítése (pl. speciális gumik a villanyhajtású autónak, többféle terepgumi többféle terepre, utcai versenygumik, rallye versenygumik, F1 versenygumik, stb.)
- magas gyártási mennyiség, nagy számú végfelhasználó
- alapvetően problémamentes minőség, magas végfelhasználói elégedettség
- gyári beszállítói státusz minél több autógyárban
- K&F beruházások nagysága
- márkához köthető innovációk
- márkaháttér (pozitív kapcsolat a végfelhasználó és a gyártó között, legyen szó garanciális ügyekről, extra szolgáltatásokról, probléma megoldásról)
A prémiumgumik prémiumságának egyetlen biztos és mérhető jele, hogy a piac elfogadta a konkurenciánál magasabb árat. A magas volument a piaci konkurensek átlag áránál magasabb árszinten érik el.
A fenti szempontok alapján megkülönböztethetünk:
- prémiumgumikat
- wannabe prémiumgumikat
- egyértelműen nem-prémium gumikat
- és egy általam létrehozott új kategóriát, a (dobpergés, harsona)..... a butikgumikat
1) A prémiumgumik a hagyományosan ide tartozó márkák, ábécé sorrendben: Brigi, Conti, Goodyear (Dunlop), Misi, Piri. Más kérdés, hogy a Piri minden műsorszámban egyre gyengébb teljesítményt mutat, egyesek szerint hamarosan kiesik a prémium kategóriából, mások szerint már ki is esett.
2) A wannabe prémiumgumik kategóriájának legfontosabb szereplője mifelénk a Hankook. A legtöbb paraméterben már utolérték, vagy legalábbis erősen megközelítették a valódi prémium márkákat, de a prémium árszintet még nem fogadja el a piac. Most 18.990-ért árulom a W452-es Hankookot a 205/55R16 méretben, 21-ért a Brigit, 26-ért a Contit. Ezen az árszinten rengeteg Hankookot tudnék eladni. A Brigi árán is elmenne sok szett, de messze nem annyi, mint 10 százalékkal olcsóbban. A tesztgyőztes és ügyesen marketingelt Conti árszintjén alig lenne Hankook eladás.
3) Az egyértelműen nem-prémiumgumik kategóriájába tartoznak már csak definíció alapján is a prémium gyártók másod-, harmad és negyedmárkái, az "új márkák" (gondolok itt a kínai gyártók naponta bejelentett tucatnyi új márkanevére), illetve azok, amik egyszerre sok paraméterben lényegesen elmaradnak a prémiumoktól. Pl. a Kumho vagy a Falken a személyautó kategóriában (a prémiumoknál lényegesen alacsonyabb áron) sokat ad el, de nincs széles választékuk, nincs magas márkaismertségük (nagypapád hallott róla?).
4) És akkor a butikgumik: ide tartoznak azok a márkák, akik látványosan nem felelnek meg a prémiumság kritériumai nagy részének, viszont egyes fontos szegmensekben komoly súllyal jelennek meg az eladásokban, alapvetően az átlagosnál lényegesen magasabb vevő-elégedettség miatt. Számomra ide tartozik a Vredestein (a Giugiaro által formatervezett izé, oldalfal designnal), a Toyo, a Yokohama, a Nokian, vagy terepgumijai miatt a BF Goodrich. Jellemző, hogy az igazi nagyokhoz képest alig észrevehető gyártókapacitású cégekről van szó, de adott szegmensekben valódi rajongótáboruk alakul ki, sőt, időnkét a gumiteszteken is nagyot gurítanak (lásd a Vredestein Sportrac 5 2016-os sima tesztgyőzelmét az ADAC-nál).
5) Egyébként meg van átjárás a kategóriák között - egy tőkeerős befektető megjelenése például néhány év alatt sokat változtathat egy gumimárka megítélésén. Lásd az Apollót, aki iszonyú vehemenciával fejvadásza le az iparág legkiválóbb szakembereit.
6) A fentiek kevésbé számítanak kinyilatkoztatásnak, inkább vitaindítónak.
Több mint 1millió km-t vezettem életemben, 30 éve van jogsim, buszon kívül mindenre. 13 saját autóm volt, és kb. ugyanennyi céges kocsival jártam huzamosabb ideig. Szóval ne magyarázd el nekem, hogyan kell autót vezetni, vagy megkülönböztetni a jó gumit a szartól.
Amúgy minusz 22fokban is kanyarodtam vele, jégen, kis hóban, szárazon, mindenhogy. És ha hiszed ha nem, nem mentem vele örökké, fékezés után meg is álltam.
A téli gumik mellett idén ismét bevett a tesztbe néhány négyévszakos abroncsot az ADAC, 205/55 R16 méretben. Ezek zömében gyenge vagy rossz minősítést kaptak, de még a két kielégítő négyévszakos abroncs közül is csak a legjobb Michelin CrossClimate mutatott értékelhető eredményeket.
Vettün egy kocsit seiberling performance gumikkal 17es méretben de olyan hangos hogy nem is értem. A gumi.Újszerűnek tűnik de szerintem eladom valami süketnek.Az összes olcsó gumi ilyen hangos vagy csak mi futottunk bele?
A gumik zajosságát leggyakrabban a fűrészfogas kopás okozza. Egyes gumiknak lehet hajlamuk erre a kopásfajtára, de alapvetően az autó a bűnös. A sportos kombik más autóknál gyakrabban koptatják fűrészfogasra a gumikat.
Cooper Weather-Master WSC 245/50 R20 102 T gumirol mit lehet tudni? Milyen minoseg?
A Cooper elsősorban az észak-amerikai piacra gyárt, Európában gyakorlatilag inaktív. Egyes ritka méretekben, kis tételben importálja az AKH, te is így futhattál bele.
Én nem ismerem a gumijait. Az biztos, hogy összességében jelentős gyártó. A 20-as gumi T-sebességindexszel mindenesetre elég vicces.
Nálunk az új Peugeot kisteherek idáig Michelinnel jöttek ki a gyárból és problémamentesek voltak.Tavaly már Nexennel és nem győzik centiroztatni őket pedig az útvonal ugyanaz.Bp-München Bp..Mondjuk ezek c-s gumik.
Üdvözlet! Vettün egy kocsit seiberling performance gumikkal 17es méretben de olyan hangos hogy nem is értem. A gumi.Újszerűnek tűnik de szerintem eladom valami süketnek.Az összes olcsó gumi ilyen hangos vagy csak mi futottunk bele?
Nagyobb teljesítmény, nagyobb szélesebb gumik, nehéz autó, autópályán használt...ez mind eszi a gumikat.
Kisebb autó, kisebb teljesítmény, kisebb kerekek, kevesebb futásteljesítmény, és már tartósabbak is a garnitúrák.
A volt B 5.5-ös Passatomon a Michelin Pilot Alpin-t 4 telet használtam, azzal adtam el az autót még jó profilmélységgel.
Családban van kisautó 14"-os virslikkel pl. a téliek Nokian W gumik ez az 5. telük, de nincs jelentős kopás, mert ugye a km sem megy beléjük ahogy a nyáriakba se.
" Egyébként ha már itt tartunk melyik gumi bírja nálad a legtovább ami tapad is amennyire kell? "
Ez nem reklám lesz csupán a száraz tényeket közlöm.
A Petlas téli garnitúra nálam kibírt éppen hogy 3 téli szezont 60 ezer km-t (az autót ezzel a garnitúrával vettem), ahhoz képest, hogy a M P S 3 nyárik csak 30 ezret ahhoz képest a téliek futásteljesítménye jónak számít.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindig noname Petlas török gumit veszek télire, nem hanem Stevie-től Hankook W 320 garnitúrát vettem nemrégen.
Eddig mentem vele ca. 3000 km-t, nekem ezidáig tökéletesek voltak.
Az autóval mindig ugyanott, ugyanúgy közlekedem ezért talán van néminemű összehasonlítási alapom.
A Petlas nem kopott mert gondolom idővel felkeményedett, de nem volt hangos, nem is kopott.
Gumiválasztásnál azért nem mindig az ár a mérvadó, lehet vannak jó olcsó gumik is, de én az erős középtől inkább felfelé nézelődök.
Hankook új gumit még sosem vettem, ( autóval vásárolt már volt) most majd lesz vele tapasztalat, általában mindig prémiumot veszek.
Szeretnék egy kis segitsét kérniMinden vélemény érdekel!
Adottegy 2015-ös Audi a4 b8 190le.
A gyári felniadat:7x16 et39,illetve 7x16 et46!
A mostani felnim ami rajt van gyári(ezzel vettem szalonban)8x18 et 47!!!
Felrakhatok-e rá 7.5x17-es 35-ös et felnit,úgy hogy se az egyenesfutást,se a kormányfordulási sugár ne legyen messze a gyáritól?Vagy maradjak a gyárilag ajánlott 7.5x17 et 43-nál.Minden választ előre is köszönönök.
Írtam, hogy nem padkázom le, vigyázok rá, csak ha mondjuk állok párhuzamosan a padkával 5 cm-re és alászedem a kormányt, akkor hozzáér a padkához a felni, míg ha van peremvédő, nem ér hozzá. Tehát nincsenek erőhatások, a guminak nem lesz semmi baja, felni nem sérül. Ez a cél.
Évi 50000-et megyek ebből kb 40 pálya. 150 lovas Saab kombi. Nyomva van a szeme:-) Hankook (talán K125) és a Michelin Primacy 3 közt vacilálok. Érdemes megfizetni a Misi felárát vagy csak a márkát venném meg vele?
Évi 50 ezer? Ebből 40 ezer pálya? Tolod neki?
Ez a Misi kategóriája. Azzal jön ki a jobb ft/km arány.
engem sokkal jobban zavar, ha a gumi oldalfala hozzáér a padkához, mintha a felni.
Az acélfelninek qrvára tökmindegy, hogy lehorzsolok róla egy kis fémet, sőt, az alunak is. Igazából azt is csak egyes gazdik sajnálják. De miért? Egy darab fém az is. Semmi baja nem lesz. Azért van fémből és nem nyalókából, mert bírja.
Inkább a gumit kellene félteni, mert arra bízzuk az életünket. A vasdarab nem fog egy padkázástól összezuhanni, szétesni, eltörni. Szerintem a gumi oldalfala sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb is az erőhatásokra.
Ha meg olyan ütést kap a felni, hogy deformálódik, akkor a gumit sem biztos, hogy szabad még használni. Ez esetben is a felni javítása a legkisebb költség. A gumi sokkal drágább. Használt felni van 4-5e Ft-ért is akár, görgőzés is meg van kb. 5-8e Ft-ból.
Most a felni pereme 1mm-el kintebb van, mint a téli gumi külső síkja, így azonnal megsérűl, ha csak hozzáér a kerék valamihez. Ezt egy jó peremvédős gumi megoldja.
Lecseréltem a nyári gumimat télire, s úgy látom, hogy már ezeket a gumikat nem is érdemes visszatenni jövőre. Mikor érdemes nyári gumit venni? Most vagy inkább tavasszal? Mikor olcsóbbak?
Végül megvettem mert 7.500ft volt darabja ami szerintem nagyon jó ár egy új uniroyal gumiért. Ja és 2017es gyártású tehát nem is régi. Második számú autóra tökéletes lesz szerintem.
Stevie-13 Nem találkoztál mostanában olyan prémium téli gumival, aminek indokolatlanul nagy peremvédője volt? Olyat szeretnék, mint a porsche gumik, hogy vagy 1 centit kilóg a felnin kívülre.
üdv kérdésem lenne: egy skoda fabiám van ilyen Rial 15ös alufelnikkel. ezen most 195/50 R15ös gumik vannak. szeretnék rárakni 195/60 R15ös gumikat. a váltóméret kalkulátor szerint 7% az eltérés, nem jó. esélytelen a dolog?
Miért akarnál a gyári méretnél két számmal nagyobb gumikat használni?
Amik ráadásul lényegesen drágábbak?
Szerintem erre a felnire a 185/55R15 méret a tökéletes, legalábbis télre.
Uniroyal Rainexpert 3 nyárigumival kapcsolatban mi a véleményetek? Páromnak Corsa C-ra Én úgy gondolom teljesen megfelelne. Minőségileg inkább a felső középkategória?
A "felső középkaegória" kifejezést meg kellene magyarázni, mert így nem nagyon tudom hová tenni :-) Az biztos, hogy az Uniroyal (Európában) a Continental másodmárkája.
Ami a "megfelelést" illeti, az kevésbé érdekes, hogy milyen autóra kerül, inkább a felhasználás módja számít. A város másik pontján lévő munkahelyre bejárni nyilván tökéletes. Ha rendszeresen autópályázni kell vele, az más követelmény szint. Ha valaki évi 40-60 ezret tol az autóba, az is más. Ha hétvégenként valamelyik ringen csapatja, az is.
Ilyenkor egyébként nem érdemes nyári gumit vásárolni. Szerintem térjünk vissza a kérdésre február második felében. (Akkor lesznek a legjobbak az árak.) Tegyük sorrendbe az árakat, és döntsünk az ár/minőség arány alapján.
Nem találkoztál mostanában olyan prémium téli gumival, aminek indokolatlanul nagy peremvédője volt? Olyat szeretnék, mint a porsche gumik, hogy vagy 1 centit kilóg a felnin kívülre.
Vettem 4 gyári polír - lakk alufelnit télire, nagyon nem szeretném megsérteni.
Minek? A gyári váltója 185/55 (esetleg /60). Amúgy is alufelnid van, arra még ballonosabb? Ha méretben lefelé mész, úgyis komfortosabb lesz és nem fog esetlenül kinézni. ;-)
Köszi a választ! Hát nem szívesen adnám el mert nem kapnék értelmes pénzt érte és kb 3000-et futott. A 17 es téli-ből 35-től kezdődik valami értelmes gumi. A felni olcsóbb lenne. Persze ha volna rá egyértelmű válasz hogy az ET35 el fog el férni a 205/55 R16-al.
Uniroyal Rainexpert 3 nyárigumival kapcsolatban mi a véleményetek? Páromnak Corsa C-ra Én úgy gondolom teljesen megfelelne. Minőségileg inkább a felső középkategória? Mennyire kopik gyorsan vagy mi az ami negatívumként említhető?
Nokia WRSUV3 XL, 235/55 R19, 105V. 2014-ben vettem, de sajna az egyikbe beleállt egy vasszeg és javíthatatlan. (persze tavasszal cseréltettem, tároltattam, de mikor szóltak h defektes? ma, felrakás előtt nézték meg...)
Vennék használtat, de az nem XL-les. Lehet úgy használni, higy 3 gumi XL-es, 1 meg nem?
A felni keresők rendszerint ET38 as méretben javasolnak 16"-os felnit ehhez az autóhoz. Azt írják tartalmazza a csavarokat és a tehermentesítő gyűrűket. Kérdés hogy így ez jó lehet nekem vagy teljesen mellé is lőhetek vele?! (láma vagyok a kérdésben)
Úgy tűnik, új felnik között keresgélsz.
Ha a felninek van TÜV jóváhagyása az autódhoz, akkor megveheted. A mellékelt kiegészítőkkel teljesen gyári specifikációjú felni lesz belőle.
Jelenleg olyan gumi van az auton, aminek sebessegindexe nincs is, a gyarto (Bridgestone) szerint 120km/h.
Bolondozol? Tréfálsz?
1) Minden személyautó gumin muszáj feltüntetni a sebességindexet. Most próbálok lemenni alfába, és vizionálni egy olyan indokot, amiért esetleg mégsincs sebességindex a gumin - de mindhiába.
2) 120 km/h mint sebességindex? Azaz "L" kód? Soha az életben nem láttam ilyet. Max targoncára való gumikon.
Jelenleg olyan gumi van az auton, aminek sebessegindexe nincs is, a gyarto (Bridgestone) szerint 120km/h. Az auto meg tud legalabb 160-at. Na jo, annyival nem megyek, de ha sietos, a 130-140 azert megvan. Mondjuk egyhuzamban 10-15 percnel nem tovabb, mert ahhoz ut is kellene. Meg a 100-as sebessegkorlatozas miatt figyelni is kell, illetve idonkent lassitani a tobbiek miatt :)
Elsőre azt akartam írni, hogy nem jó, mert a gyári 50-es ET -hez képest nagy az eltérés, viszont a LEXUS CT200h 16-os gyári felnije ET38-as. Ennek pedig Prius 3 futóműve van. SZóval mégis csak jó lehet.
Priusokat inkább 195/65r15-el, 195/55R16-al És 215/45R17-el szokták szerelni. Bár a 205/55R16 váltómérete a 195/65R15-nek, szerintem az már az ET38-as felnivel lehet, hogy beleér a sárvédőbe.
Add el a 205/55R16-ot és vegyél inkább 215/45R17-et a gyári kerékre, Priusnak nagyon szép a gyári 17-es kereke.
Szeretnék egy kis segítséget. 2012-es Prius 3-ra keresek 16"-os alufelnit. Ami most van rajta R17 54-es agyátmérő ET50. Mivel téligumim (1 éves) már van egy korábbi autómhoz (205/55 R16) így most a 16-os felnivel jobban járnék. A felni keresők rendszerint ET38 as méretben javasolnak 16"-os felnit ehhez az autóhoz. Azt írják tartalmazza a csavarokat és a tehermentesítő gyűrűket. Kérdés hogy így ez jó lehet nekem vagy teljesen mellé is lőhetek vele?! (láma vagyok a kérdésben)
"...a kiindulási alapot, ami szerint az autonavigator.hu értékel, szerintem célszerűbb lenne, ha a nagy magyar átlaghoz közelebbi szempontok szerint állítanák össze. 40%-kal kerül figyelembe vételre a jégen nyújtott teljesítmény. Na most ha készítenének egy reprezentatív felmérést, mikor vezetett utoljára jégen a sofőr, akkor nagy tételben mernék rá fogadni, hogy a többségük azt válaszolná, hogy még soha nem is ült autóban jégen. Ami nyilván nem igaz, de ha az elmúlt 10 év téli időjárásából indulunk ki, akkor körülbelül évi 10 nap jön ki, amikor egyáltalán esélye van az embernek jéggel találkozni. Erre az évi 10 napra 40% súlyt adni szerintem badarság."
A tavalyi tél után idén is a Laufenn i fit téligumit tettem fel. Nekem normál használat mellett tökéletesen megfelel. A tavalyi télen volt hideg, hó, eső, latyak, ónoseső. Nem volt gond. De nem igazán kellett vészfékeznem, nem kerültem a gumival igazán nehéz helyzetbe, ahol lehet, hogy számított volna a gumi minősége. A nyári gumiról már olvastam egy-két rosszat: könnyen felúszik, ilyesmi. Nyilván ilyen kevés rossz véleményt nehéz hová rakni, tekintve, hogy nem ismerem a körülményeket, a sofőrt, stb. Kíváncsi vagyok Nektek milyen tapasztalatotok van a téli Laufennel?
Mondjuk H alatt nem igazán veszünk gumit, abban a méretben, ami erős autóra kell, nem is nagyon kapható, míg a kisautók (amikre H-s gumik valók) nem hogy tartósan, de vélhetően rövid ideig sem tudnak 190 felett menni... Még "Németországban" sem :)
Én is nyomtam már kisautót végseb környékére, úgy 180 körülre, de kb halálfélelmem volt :)
A sebessegindexet 10-20km/h-val mennyire tartosan illik tullepni?
A sebességindex mértékegysége a valóságban a celsius fok :-) A dolog arról szól, hogy a sebességindex feletti tempónál olyan hőmérséklet alakulhat ki, amitől a gumiabroncs szerkezete "megfő," olyan gázbuborékok alakulnak ki, mint amikor a babfőzeléket melegíted a rezsón. Ezek miatt a futófelület leválhat a vázszerkezetről, és az nem egészséges.
Az biztos, hogy a gumiabroncsok jelentősen túl vannak méretezve, de maga a hitelesítő teszt nagyon egyszerű, normál szobahőmérsékleten indulnak egy jól felfújt kerékkel (2.8 és 3.2 közötti nyomásértékkel), a gumi súlyindexével terhelve, a sebességindex alatt 40 km/h-val, és tíz percenként gyorsítanak 10 km/h-t. Mikor elérik a sebességindexhez tartozó tempót, a gumit átvizsgálják. Teljesen épnek kell lennie.
Vannak más mérések is, ezek az abroncsfejlesztők belső, laboratóriumi mérései. Van, ahol a bűvös húszas számot alkalmazzák: a guminak a saját súlyindexe +20% terheléssel, a sebességindex +20% sebességgel kell kibírnia 20 percet. Vannak SUS-tesztek is (Step Up Speed), amiken addig addig gyorsítják a tempót, amíg a gumi tönkre nem megy, és ezeken a teszteken azért nagyon jelentősen a sebességindex fölött szokás teljesíteni.
Viszont ez mind laboratóriumi mérés, új, tökéletes állapotú, tökéletes nyomásra fújt gumival, teljesen sík felületen (valójában egy nagy forgódobra szorítják rá a kereket), de a való világ útjain több és más terhelés is érheti a gumit (pl. le kell követnie egy kanyart).
Ezen a ponton le szoktam írni azt a feltételezésemet is, hogy ha egy méretben egy mintából létezik mondjuk H V és W sebességindex is, akkor valójában mindegyik W-s, csak az oldalfalra van más írva. (Viszont a T-s gumik tudtommal tényleg másképp készülnek, de úgyis tervezek erről egy blogbejegyzést, majd ott kifejtem.)
Okosok szerint igen, ennek ellenére évek óta használom hátul az ekkora ET eltéréssű felniket. ;-) (Elől kicsit kisebb, a lényeg, hogy ne lógjon ki a kerék a sárvédő pereménél!)
Ha már felraktad a felnit-persze gumistól-, nem árt megforgatni a kereket, hogy simán, hang nélkül forog-e. Ha ez oké, akkor pedig ütközésig eltekered a kormány, mind2 irányba, és úgy is megforgatod. Ha így sem ér bele semmibe, nyugodt lehetsz. Héha 2-3 mm is "bekavarhat". :-)
Értem amit írsz. Tehát továbbra is 2.5 mm-es nyomtáv szélesítőt szeretnél. Ez forgamis ügy, ha észreveszik.
Nézzük más oldalról: Ha kezedben a felni és fel tudod próbálni az autódra, akkor látni fogod, hogy elfér-e féknél, a futómű elemeknél, vagy nem. Ha elfér és a 2.5-es ET szám eltérésen túl mindenben egyezik az eddigi felniddel, akkor valószínűleg nem lesz gond.
Van, de valami 40/db aron csinalnak olyat, hogy berakják 3d scannerbe es utana lecsiszoljak ahol kered.
Mondjuk ha pont ilyen a felni, mint a videoban , hogy nem domború a küllô, azaz esztergával kegcsinálható, akkor szerintem bármelyik felnijavító megcsinálja max 10/db áron.
Szeretnék ajánlatot kérni 195/65 R15-ös téli gumira. Megbízható jól teljesítő gumit szeretnék, ami azért ár érték arányba is jó, de a biztonság fontosabb, mint az ár.
Nem szélesíteni akarom, hanem visszaállítani az eredeti állapotot. Most egy 52,5 ET számú felni van fenn, a téli gumi pedig 55-ös ET-számú felnin lenne. tehát 2,5 mm-rel beljebb kerül a felni belső fele, és nem szeretném, ha beleérne a fékbe pl.
ET számon változtatni nyomtáv szélesítővel lehet, de nem ajánlott. Tiltott kategória a közúti közlekedésben, ha észreveszik, a forgalmi ugrik érte. Ja és lehet még balesetveszélyes is alkalmanként.
van egy 2004-es Mazda3-am, menne rá a téli gumi másik felnin. A téli felni előzőleg Hondán volt, előtte pedig Mazda5-ön. Az ET-számban van eltérés, a gyári felni 52,5-es, a téli 55-ös. Az osztókör stimmel, a Mazda5-ös használat nyomán (remélem) a kerékagy átmérő is.
Kérdés: kelleni fog ET-átalakító gyűrű vagy sem? Ha igen, hol tudok ilyet két napon belül beszerezni?
O2-nél a 2,1 bar az alap elöl-hátul normál terheléssel (kevés utas, kevés csomag) 195/65 R15 esetén ami az alap méret.
Kézikönyv szerint téli gumi +0,2 bar.
Nagy terhelésnél viszont hátra írnak 3,0 bar-t is, első kerekekbe meg 2,4-et.
Én fenntartásokkal kezelem ezt a 3,0 bar-t hátra, mert alapból a 2,1 bar-os értéket használva a futófelület két szélén 5-5 mm hozzá sem ér az útfelülethez. Tehát ha beül 2 személy hátra, akkor talán végre teljes felületen tapad, de ha emelem a nyomást, akkor megint az lesz, hogy a teljes futófelület nem is találkozik az úttal.
Guminyomas: parkolobol indulva 5°C, 1.8 bar. Kb 2 km 70-90es tempo kanyarokkal, 2.0 bar, autopalya 2.1-2.2.
Majd gumisnal csere telire, aki 2.7-re akarta fujni. Mondtam neki, hogy a muszerfal karacsonyfazni fog, azt ne. De... De ne... 2.0-2.5 kozott meg nem szol.
Michelin Alpin 5 vs Laufenn S-fit nyari: vizes uton allobol berajtolva egy visszafordulasnal a Michelin nem csuszott meg, mig a Laufenn elotte szarazon is csuszott/muszerfal ESP-zett. Szerintem csendesebb a teli, de.ezt majd legkozelebb pontositanam, ma esett/fujt... Vizes uton fekezesre most 3 fokban stabilabbnak tunt, mint Laufenn nyaron. Tudom, ez erdekes osszehasonlitas, de alatalaban a teli gumijaim valamivel gyengebbek szoktak lenni atlagban a nyarinal. Foleg ebben a 3-5 fokos nedves utas idoben. Hasonlitva ezt a nyari gumi nyari vizes uthoz!
Hankook RS2 gumi most elég jó áron van, szerintem azt vedd. Konkrétan olcsóbb, mint a Laufenn ahol néztem webshopban és nem kopós, jó nagy minta van, nem 7mm mint sok mostani télin, 8,5mm-t mértem mikor vettem 1 éve.
A Laufenn és a Hankook egy anyukától származnak, listaáron a Laufenn (mérettől függően) 20-40 százalékkal olcsóbb. A Hankook csak akkor lehet olcsóbb a Laufennél, ha Hankookból akciós árat vetsz össze a nem-akciós Laufenn árral.
Mint korábban írtam, Laufennből nincs utánpótlás
A tavaszi szezonban végigmértem egy sor használatlan gumit, különböző gyártmányokat, különböző méretekben. A nyáriak között tényleg voltak gumik, amik nem érték el a 8 mm mintaárok-mélységet. Erről posztoltam is.
Most végigmértem a téli választékot a raktárban. Ezek mind 8 mm felett voltak.
A lentebb említett 2008-as Toyota Prius még a folyamatban lévő kérdéses delikvens. 5x100x54 6Jx16 ET45 helyett télinek vadászott 15-ös felnik miatti a felvetés.
Megnézve az Adac tesztet (nem értek hozzá, de pontszámokat-százalékokat össze tudok hasonlítani) 2 viszonylag jó ár/teljesítmény látszott, a BF Goodrich g-FW2 és a Sava Eskimo hp2. Körülkocogtam a kisvárost, beszéltem 3 gumissal, hát persze mindenki mást mondott, de ez a kettő típus véletlenül sem elérhető senkinél, nem volt és nem is lesz.
Igen, bár a BFG a Misihez, a Sava a Goodyearhez tartozik, a fő importőr nem hozza be őket. Bár ezek a márkák sem elérhetetlenek, kisebb cégek a forgalmazóik, és bizony könnyen előfordulhat egy kisebb városban, hogy a forgalmazónak nincs viszonteladójuk.
(Van egy blogbejegyzésem a gumitesztekről, és annak az egyik fontos megállapítása, hogy a külföldi gumitesztek néha nem relevánsak a magyar pici viszonyokra, lásd az egyes piacokon elérhető/el-nem-érhető márkák, különböző árazási stratégiák, stb.)
Szóval adott a kérdés: Laufennt érdemes-e feltenni, megér-e a Toyo 50%-al több pénzt, vagy ha egyik sem, akkor mi legyen? [...] A Duster évi 35-40 ezret megy, 99%-ban műúton és nagyon keveset terepen. Bármikor el kell vele jutni bárhova, akkor is, amikor senki más nem dugja ki az orrát.
Évi 40 ezer? Néha offroad? Bármikor el kell vele jutni bárhová? Hááát, ez NAGYON nem a Laufenn műfaja!
Ebben a méretben kétféle típusú gumi létezik, a sima személyautós és az enyhén terepes "SUV-kategória." A "bármikor bárhová" elv miatt én az utóbbi gumik között nézelődnék. Ezek nem kifejezetten terepjárós gumik, de van némi terepjáró képességük. Kicsit zajosabbak, kicsit sprődebbek, de amikor menni kell, akkor mennek.
Ebben a műfajban a legjobb büdzsé ajánlat talán az Apollo Apterra Winter (nálam 22.500). A többi középkategóriás gyártó csak kifejezetten személyautós (sőt, UHP, Ultra High Performance, azaz autópályára optimalizált) mintát kínál (Hankook W320, Vredestein Wintrac XtremeS), aztán a prémiumoknál megint van SUV képesítésű játékos, a Conti TS850PSUV (31.500).
Tekintve az autód "célszerszám" használati jellegét, a Conti gumiját sem érezném túlzásnak ehhez a felhasználáshoz.
A 6 coll-os ET45 helyett, 6 coll-os ET38 és 5,5 coll-os ET38 még nem gond?
Az autó ismerete nélkül ez nagyjából megjósolhatatlan. Mivel - úgy tűnik - valami alsó-közép autóról van szó, a 7 mm ET-különbség erősen határeset.
A másik dolog, hogy ha ekkora a különbség ET-ben, akkor az a felni valami tök más autóról származik. Márpedig ha egy felni tök más autóról származik, akkor az ET-n kívül a középfurat átmérője sem szokott stimmelni.
16"-os téliguminál mi az ajánlott nyomásérték Skoda Octavia 2 kombinál? A tanksapkán 2,1 bar van, de a gumisom 2,5-re fújta. Engedjek le belőle?
Ne engedj le belőle.
1) Az autógyárak legalább két nyomásértéket szoktak megadni. Az egyik a normál használat, a másik a "teljes terheléssel autópályán" használat. Vannak autógyárak, akik további köztes opciókat is megadnak, vagy más szempontokat (pl. ECO-üzemmód). A kombi Octavia esetén a 2.1 alighanem a normál üzemmód értéke. Sokan használják az autóikat terhelés nélkül is a magasabb guminyomással, vagy ahhoz közeli értékkel. Némi komfortvesztésért cserében nő a stabilitás, csökken a fogyasztás és a sérülésveszély.
2) Télen teljesen normális, hogy a gyári értéknél 0.2 barral magasabb értékre fújjuk a gumit. A keményebb gumi kevesebb rossz dolgot okoz, mint a túl puha. A nagyobb reggeli hidegek miatt biztonságosabb egy kis tartalék nyomást fújni a kerékbe.
Szerintem túl van lihegve a gumitesztek kivesézése, kizárólag azokra hagyatkozni, "tesztgyőztes" ez a gumi + az a gumi....prémiummal ritkán lehet melléfogni, de még egy erős középpel sem.
Hankook RS2 gumi most elég jó áron van, szerintem azt vedd. Konkrétan olcsóbb, mint a Laufenn ahol néztem webshopban és nem kopós, jó nagy minta van, nem 7mm mint sok mostani télin, 8,5mm-t mértem mikor vettem 1 éve.
Sziasztok! Azt hittem egyszerű lesz a dolog, de belekavarodtam, mint majom a házicérnába... A téma: téligumi Dusterre (215/65 R16)
Megnézve az Adac tesztet (nem értek hozzá, de pontszámokat-százalékokat össze tudok hasonlítani) 2 viszonylag jó ár/teljesítmény látszott, a BF Goodrich g-FW2 és a Sava Eskimo hp2. Körülkocogtam a kisvárost, beszéltem 3 gumissal, hát persze mindenki mást mondott, de ez a kettő típus véletlenül sem elérhető senkinél, nem volt és nem is lesz. Oké. Akkor mit helyette?
2 szaki a Laufenn I Fit gumikat javasolta (50% árkülönbséggel, de ez most mindegy), harmadik a Toyo snowproxot. Hazajöttem és beleolvastam az említett autónavigátoros cikkbe, ahol a Laufenn és a Toyo is tesztelve volt, aztán innentől nem értek semmit. (Laufenn száraz és nedves úton is utolsó, de a Toyo sem az élmezőny. Viszont jég(nek látszó műgyanta) esetén Laufenn nagyon rendben van, a Toyo itt sem erőteljes. )
Szóval adott a kérdés: Laufennt érdemes-e feltenni, megér-e a Toyo 50%-al több pénzt, vagy ha egyik sem, akkor mi legyen? Meg egyáltalán ezek a tesztek és a gyakorlat kapcsolata hogyan jön össze? :)
A Duster évi 35-40 ezret megy, 99%-ban műúton és nagyon keveset terepen. Bármikor el kell vele jutni bárhova, akkor is, amikor senki más nem dugja ki az orrát. Eddigi autóimon Barum Polaris volt, nem panaszkodtam rá.
Nem kifejezetten gépjármű kerék, de azért gumi és felni.:-)
Adott egy felfújható molnárkocsi kerék, amit folyamatosan kiszurkál az akácfa tüske. Valamilyen módon nem lehetne tömörré tenni? Pl. belefújva valamit? Van erre valami módszer?
A táblázatom szerint ennél komplikáltabb a helyzet. De szerencsére pont a csavarszám az, amit különösebb szerelés, méregetés és szakértés nélkül is könnyű megállapítani :-)
5x100x54 ET45 a Prius, csak sajnos még nem találtam hozzá 15-ös felnit. Állítólag az első T22-es Avensis felnije is jó rá, de kezdem feladni. Így kénytelen leszek a gyári méretben nézelődni :(
Az egyik 2004-es Toyota Corolla kombi. Ezzel szoktunk autópályázni is. 185/65 R15 van rajta, amit cserélnem kell. Ha jól tudom, ez nem a gyári méret, de ezzel vettem. Van ennek elterjedtebb váltó mérete, ami esetleg olcsóbb? Milyen márka/típus lenne erre javasolt?
Ezek az autók 195/60R15 gumikkal jöttek ki. Nyárra szerintem maradj ennél a méretnél, de télre nem rossz választás a 185/65R15. Váltóméret is, olcsóbb is, illetve friss hóban egy picit ügyesebben mozog.
A másik egy 2008-as Toyota Prius. [...] Szintén az a kérdésem, van erre "elterjedtebb" (olcsóbb) kerékméret?
Ahogy már írták, erre is a 185/65R15 lehet jó. (Elvileg erre is jó a Corolla-felni, de Priusokon évjárattól és piactól függően többféle felni is lehetett, a különbség a csavarok száma. 4x100 vagy 5x100. A KF ugyanaz, az ET-ben van 5 mm eltérés, de az itt elhanyagolható.)
205/55 R16 méretben milyen téligumit javasolnátok 20e/db körül? Kicsit visszaolvastam, láttam a Bridgestone LM001 és a Hankook W452 volt többször ajánlva.
Hankookot 18.990-ért, Bridgestone Blizzak LM32-t 20.990-ért tudok adni, raktárról. Mind a kettő idei gyártású lesz.
Abból két fajta van, H és T végű, ez a kettő csak végsebességben tér el?
Sziasztok! Két autóval kapcsolatban kérnék téli gumi segítséget annak tekintetében, hogy a Pilisben élünk. Megesik, hogy nálunk van hó, amikor Budapesten nincs. Az egyik 2004-es Toyota Corolla kombi. Ezzel szoktunk autópályázni is. 185/65 R15 van rajta, amit cserélnem kell. Ha jól tudom, ez nem a gyári méret, de ezzel vettem. Van ennek elterjedtebb váltó mérete, ami esetleg olcsóbb? Milyen márka/típus lenne erre javasolt? A másik egy 2008-as Toyota Prius. Ezzel bajban vagyok, mert még nem találtam hozzá használt jó állaputú felnit (acél/alu). 195/55 R16 a nyári. Erre kell vennem abroncsot, hacsak nem akad valakinél rávaló 15-ös felni. Szintén az a kérdésem, van erre "elterjedtebb" (olcsóbb) kerékméret? És mi lenne az ajánlott márka/típus?
Viszont nekem az is kirajzolódik, ami már itt is többször szóba került, hogy aki meg tudja tenni (mert pl. több autója van), hogy a valódi téli útviszonyok (hó, jég, stb.) esetén elő sem veszi az adott autóját, az azért elég nyugodtan járhat hidegben nyári gumival is...
Viszont a Laufenn elég szarul muzsikál, pedig sok kereskedésben van még akciózva (az ezek szerint) maradék...
Minden (német) tesztbe kéne egy is százalékos átvariálhatóság, mert (speciel nekem) az évi párezer km-t menő autókon a kopás, zaj, stb. 0%-kal szerepelhet.
A gumik újszerűek, csupán pár száz kilométer van bennük, nagyjából azonos a lefutott távolság, és a használatuk is. A pontos nyomást nem néztem meg (a kerék saját súlyától nem lapult be), de érzetre hasonlóak, DOT 2015. A piros vízi mérték érzékenyebb (leteszteltem) azért van jobban kitérve. Azt gondoltam, hogy a szélesebb felni alacsonyabbra húzza a gumit, de ... tévedtem.
ezek a paraméterek gyári új paramétereket tartalmaznak.ennyi eltérés lehet gyártó és gyártó között és akkor még a gumi kopásáról nyomásáról még nem is beszélve,és igen a felni szélessége is befolyásol.
Hamár milliméterezünk. A kerekek függőlegesbe voltak állítva, a gumik mindenhol összeértek.
MAK 7", Skoda 6,5"
És persze, hogy a legfontosabbat felejtettem el, hogy lemérjem a magasság különbségeket, de már nem megyek vissza az alagsorba. :) A lényeg, hogy felni szélességenként, eltér a gumi magassága is.
205/55 R16 méretben milyen téligumit javasolnátok 20e/db körül?
Kicsit visszaolvastam, láttam a Bridgestone LM001 és a Hankook W452 volt többször ajánlva. Abból két fajta van, H és T végű, ez a kettő csak végsebességben tér el?
Apollo milyen téligumiban? Nyárit használtam már(Alnac 4G), kimondottan kellemes csalódás volt.
Ennek semmi értelme, még nincs tél, 10+ fokok vannak napközben.
Nekem ott van a garázsban a komplett téli szett, amikor eljön az ideje felszerelem. De ilyenkor még nem szoktam. Van hogy dec végén szerelem át, mert addig "jó" idő van.
de hogy az /65 vagy /70 ... az senkit sem érdekelt
OK, de ezt most olvastam:
"A személygépkocsik esetében a megállított járművek gumiabroncsai időszaknak való megfelelőségét, műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát, a fagyálló folyadék meglétét, szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket vizsgálják a szakemberek."
Utolsó előtti mondatokhoz, csak annyit, hogy a profil mélységére (magasságára, kinek melyik tetszik jobban) voltunk kíváncsiak, de hogy az /65 vagy /70 ... az senkit sem érdekelt. Esetleg a HVCS kocsiknál lett megnézve, hogy legyen még egy plusz dolog, amire még jobban alapozni lehetett a szigorított műszaki vizsgára berendelést ...
Alapból a kocsin 165/65 gumi van, de ha 165/70-es gumit rakok fel, abból lehet valami baj, pl a felni miatt? És van-e előny belőle?
Mivel a két gumi egyforma széles, a felnire biztosan passzolni fog.
Más kérdés, hogy az autóra passzolni fog-e? Ezt viszont a típus ismerete nélkül nehéz megmondani. Nagy gebasz nem lehet, a /70-es méret 16.5 milliméterrel nagyobb, mint a /65 - ez azért jó eséllyel be fog férni.
Mivel eleve kicsi autóról és kicsi kerekekről beszélünk (bár a kérdésből az nem világos, hogy R13 vagy R14 a felni, de mindegy is), nem sok fog a kerekeken múlni. A /70 gumival elvileg kicsit komfortosabb lesz a rugózás, elvileg kicsit romlik a kormányzás pontossága, az úttartás - de ezek nagyon kicsi különbségek. A /70 gumik elterjedtebbek, ezért beszerezhetőségük egyszerűbb, az árak valamivel alacsonyabbak.
Az igazi probléma, hogy a vizsgán gond lehet, illetve - állítólag - újabban a hazai rendőri igazoltatásokkor is néz(het)ik a kerekeket. Ilyenkor viszont csak a gyári méret nyer. A nem-gyári méret sokba kerülhet.
Ezt a kockázatot mérlegelve maradnék a gyári méretnél.
Annyival olcsóbb a másodmárkák között, mint amennyivel a Hankook az elsőmárkák között. Nyilván a hazai gyártás miatt
A Laufenn nem úgy működik, mint akármilyen másik márka. Nincs folyamatos gyártás. A szezonok közötti holtidőben legyártanak egy bizonyos mennyiséget, amit előszezonban kiszállítanak a nagykereknek. Ennyi van, slussz. Ilyenkor, szezonban, a gyártó már nem szállít Laufennt, csak Hankookot. Akinek most nincs Laufenn gumija, annak a szezonban már nem is lesz.
Ehhez képest furcsa az árazás: mindenki alá vágnak, ez az ár már tényleg a legalja noname gumik kategóriája, miközben a gumi maga egyébként nem rossz. (Mármint a belépő szintű gumik között.) Ennyiért sokkal többet el lehetne adni belőlük. Pláne, hogy fut egy reklámkampány is, nyilván nem kevés pénzért.
Így viszont a szezon elejére bizonyos méretek már teljesen elfogynak, de az alap méretek sem tartanak ki a szezon végéig.
Ha ennyi a gyártói kapacitás, oké, de akkor meg lehetne drágábban adni, szerintem 10 százalékkal drágábban is elmenne.
Annak semmi értelme, hogy fillérekért adják, de a szezon közepére kifogy a készlet.
Ha jol tudom, Michelinbol is van hangos. Nekem Conti ntari is hangos lett 6 mm korul. Legcsendesebb gumim kinai volt. Sot, amig jo volt, a legjobb gumim volt eddig. De arokrepediz 2. ev vegen, nem csak nekem...:(
Talaltam egy ilyen oldalt: https://www.roadtireplus.com/container-calculator/ Ez azt mondja, hogy 205/55R16-bol 10000db fer egy 40-es kontenerbe (azt nem irja, hogy ez sima, vagy high cube). 155/70R13-bol meg 1999. Ez azt jelenti, hogy egy Swift meretu gumi kb. 400ft-bol jon be Kinabol. A 16"-os meg kb. 800ft-ert. Mennyibe kerul mondjuk Hollandiából behozni egy gumit? Szoval azt gondolom, hogy a gumi szallitasa nem draga. A biztositas meg biztos olcsobb, mint egy kontener iPhone-ra :)
245/50/R20 méretben tovabbra is keresek 4 darab téli gumit, vagy váltóméretben.
Szerintem valamit elnéztél/elírtál. Ez a méret egyáltalán nem létezik az általam forgalmazott gyártók egyikénél sem (Hankook, Vredestein, Continental, Michelin).
Jól beszéltek, csak alapadatok nélkül :) Mi is lenne az alap ? Pl. az autó tömege, légellenállási (alak) tényezője, a gumi és a burkolat közötti súrlódási tényező, sebesség, végül a kerekekre átvitt nyomaték. Valószínű a fentiek ismeretében lehetne valamilyen határt kiszámítani, ami legalább összehasonlítást eredményezne - mert így annak is igaza van, aki jeges burkolatot, annak is aki száraz aszfaltot emleget (szerintem). Azt gondolom, hogy ha a kerékre átvitt nyomatékból származó, kerületen ébredő erő nagyobb, mint a ráeső súly és súrlódási tényezőből számítható ellenerő, akkor a slip be fog következni - tökmindegy a motor teljesítmény, burkolat minőség, és hogy gyorsul-e az autó, vagy sem. (Valamikor az volt a mértékadó vélemény, hogy kb. 30 százalékos slip esetén a legjobb a gyorsulás.)
Hat a turot nem a tapadassal kuzd. Menjel fol jegre 200-nal, es elporog a kerek, mert akkora nyomatek van rajta. Nyilvan nem akkora, mint amikor indulasnal gyorsulsz, mert ugye ott a nyomatekvalto, de azert van.
A motorero meg a legellenallassal kuzd, persze, de a gumi a kozvetito elem.
Nincsen slip(csúszás) nagyobb tempónál, a motorerő a légellenállással küzd, és nem a gumik tapadásával. Egyre kevésbé gyorsul az autó, a növekvő légellenállás miatt.
Persze megfelelő motorerővel nem gond a légellenállás.
4-500Le-vel nem gond elérni a 300-as tempót sem, de sokáig tart. 900-1000Le-vel sokkal gyorsabban megy és nagyobb tempónál már ott sincs slip(kerék kipörgés), akár a 400 is elérhető kényelmesen. A gördülési ellenállás egyre nagyobb a tempó növelésével.
Node varjal. Abba gondolj bele, h pl 100-nal felgazzal gyorsul az auto, tehat ahogy megbeszeltuk van egy pici slip. Ez a felgaz eleg ahhoz, h mondjuk 150-ig gyorsitsa az autot, mert ott mar akkora lesz a legellenallas, h a felgazhoz tartozo nyomatek a kereken nem gyorsitja tovabb az autot. De ez a gumi szempontjabol ugyanolyan gyorsulas, hiszen ugyanakkora nyomatek van rajta ( most a motor karakterisztikajatol tekintsunk el) mint szaznal. Tehat a slip ugyanakkora 150-nel is, mint a szazas gyorsulasnal. Padlogaznal mesz 200-zal, ott a nyomatek a gumin, kuzd a legellenallassal. Van slip, hiszen ennyi nyomatekkel kisebb sebessegnel gyorsulnal kemenyen.
Itthon van új 15"/195 és újszerű 16"/205-ös, Conti TS 850-860-as téli gumi. Papíron 1 cm-nek kellene lenni a különbségnek, de megmérve 15 és 17 cm a talajjal érintkező szélesség.
meg egyébként az a tapasztalat aki rendszeresen gyorsan megy pályán annak gyorsabban kopik a gumija mint aki lassan megy.
Ez abszolút így van, csak egyáltalán nem biztos, hogy a légellenállás leküzdése miatt.
A kerék nagy tempónál is abszolút egyenletes sebességgel forog, só sincsen slipről. Azazhogy a légellenállás lefékezné, majd a motor hirtelen áttörve a légellenállást egy pillanatra gyorsabban forgatná meg a kereket, mint az autó haladási sebességéből következne.
Rosszul tudod légellenállás négyzetes, a teljesítmény igény köbös mégpedig azért mert nagyobb utat is teszel meg azonos idő alatt és a megnövekedett légellenállást még az úttal is meg kell szorozni
140-nél tényleg jelentős a légellenállás, és azt tényleg le kell küzdeni. De ez a motor dolga :-) A gumi kopása szempontjából nincs jelentősége a légellenállásnak."
Elismerem tudásod de ez ütött. :)
Nagyon is van jelentősége a légellenállásnak 100 km/h és 140km/h között 2.7x teljesítményt ad át a gumi a 140 Km/h-nál. A fékező erő ami ellene hat az pedig pont a duplája.
Mert a motor "munkáját" nem a gumik adják át az aszfaltnak. LOL
Ő a nagyobb rugózatlan tömeg miatt írta a hosszabb féktávot, ami igaz. Persze ha ez szélesebb futófelülettel párosul, akkor már nem biztos.
Ez így leírva, hogy a 7" széles felnire rámegy a 225-ös gumi még igaz is lehet, ha legalább /50 vagy nagyobb, de ahogy csökken a szám már egyre szélesebb felni kell.
Kanyarokban nem lesz jobb, mert a 7" széles felni nem jó a 225/45 höz. Rá lehet tenni, de 7,5-8 -at javasolnak hozzá.
A surlódás nagyobb autópályán az biztos, de az is hogy a nagyobb guminyomás is jobb autópályára.
A gyártók mindig a hideg nyomást adják meg ami minden esetben fentebb megy, főleg nagy tempónál és ez így normális, nem kell leengedni meg hasonlók. Akár fél bar-ral is nőhet a guminyomás menet közben főleg nagy tempónál.
Alacsony keréknyomással még jobban melegszik a gumi.
Egyébként meg rajta van a sebesség index annyit bírnia kell tartósan, vannak gumik amik többet is bírnak.
A legfosabb gumi is min H-s ezért állandó 210-et lehet vele menni.
Nekem még soha semmi gondom nem volt gumival nagy sebességnél(persze lapos gumival nem indultam el) Még 300 felett se, eddig 345 volt a max, a gumi szépen bírta.
De állandó gurulós utazótempónál 200-230 se volt még gumiproblémám, és ezt akár órákon keresztül, fékezgetve, gázt adva stb.
Városban a szar utak sokkal nagyobb veszélyt jelentenek.
A kérdésem azok felé irányul, akik használtak már vagy jelenleg is használnak olyan készítményt, amiről most kérdezek.
Tudnátok ajánlani olyan autógumi ápoló készítményt akár spray formában vagy ecsettel felvihető folyadékot, ami jó minőségű, és tényleg hatásos is? A guminak téli viszonyokra felkészítésére is jó legyen, és a nyári napsütés ellen is hatékonyan védjen.
Nézegettem a neten a választékot, de tapasztalat hiányában nem tudok dönteni.
Legjobb tudásom szerint négyzetes az összefüggés, nem köbös...Rég volt, de mintha a közegsűrűség, alaktényező, homlokfelület és a sebesség adja ki a közegellenállást, és ebből a sebesség négyzetes, a többivel egyenesen arányos.
A gumi kopása szempontjából nincs jelentősége a légellenállásnak.
A spektrumon volt a Veyron-ról egy műsor ahol elmondták (sajnos nem emléxem a pontos számra), hogy 300-ig elég kb. 400 lóerő. A többi 600 arra kell, hogy elérjék a 407-et. 1000 lóerő kell ahhoz, hogy legfőképpen a légellenállást leküzdjék. Gondolj bele, mintha a Veyron vontatna egy tankot.
Valahol olvastam, hogy 20 Km/h-ig nincs jelentősége a légellenállásnak nem is számolnak vele, de ahogy emelkedik a sebesség, a legjelentősebb tényezővé válik. 100-130-nál nem jelentős a slip-elés, de a sok kicsi sokra megy.
Amikor felrealltam, nem kicsit volt meleg a gumi. 140-nel jelentos a legellenallas, azt le kell kuzdeni. Ha elaokerwkes, akkor az elso fog jobban kopni.
Csupa igaz állítás, csak nincs közöttük összefüggés :-)
1) Az első kerék meghajtású autók esetében az első tengelyen lévő gumik jobban kopnak. Igaz. A jelentősebb kopás oka az induláskor, esetleg erős gyorsuláskor fellépő jelenség, a "slip," azaz szabad fordításban a kipörgés. Az autós találkozók gumiégetése nyilván az extrém példa, de sima elinduláskor is van egy kis megcsúszás, egy fordulat töredék része, amíg a gumi gyorsabban forog, mint amennyivel az autó megy. Számít továbbá, hogy az elsőkerekes autók súlyeloszlása sosem 50-50% a két tengely között, pláne a tipikus utazási helyzetben, amikor csak a sofőr vagy plusz egy személy utazik az első ülésben. (Hogy ez mennyire számít, az abból is látszik, hogy a csak sofőrös autóknál a bal első kerék mindig egy ici-picit jobban kopik, mint a párja.) Fékezéskor, a súlypont előre mozdulásával is nő a koptató hatás - persze ez nem csak az elsőkerekes autók esetében van így.
2) 140-nél tényleg jelentős a légellenállás, és azt tényleg le kell küzdeni. De ez a motor dolga :-) A gumi kopása szempontjából nincs jelentősége a légellenállásnak.
3) Autópályás használat esetén tényleg jó meleg lesz a gumi. Ez azonban az a hő, ami a gumiabroncs alakváltozásából következik. A kerék a levegőben tökéletes kör, az autó alatt, az aszfalton belapul. Ahogy a kerék gurul az úton, a szép, tökéletes kör formát mindig behajtogatja maga alá. Ez az alakváltozás hőképződéssel jár - ha egy gémkapcsot hajlítgatunk a kezünkben, az is felmelegszik.
A 225/45R16 nagyon visszafogja a kocsit ? a gyári méret 205/50R16.
1) Biztos, hogy érezhető lenne. (De hogy mennyire, az a motor teljesítményétől is függ.)
2) Nemcsak visszafogná az autót némileg, de a magasabb rugózatlan tömeg miatt kényelmetlenebb lenne a futása, illetve a féktáv is romlana.
3) Arra a felni szélességre, ami 205 mm-re van optimalizálva, nem biztos, hogy felmegy egy 225-ös gumi. Ha felmegy, akkor is bénábban néz ki.
4) A 225/45R16 a gyakorlatban nem létező méret. Én hirtelen egyetlen autót sem tudtam mondani, ami ezzel jött volna ki. Ránéztem a wheel-size.com-on, ott azért jöttek ki autók, de nagyjából csak olyanok, amiket a kilencvenes években gyártottak, és már akkor is rétegmodellek voltak. Plusz Proton Persona - azt még tavaly is ezzel a gumival szerelték. Ha rendelhető is ilyen gumi, az ára horror.
A Hankook nyárigumik hány milliméteres profillal jönnek ki a gyárból? Van olyan prémium gumit gyártó amelyik több mélységet ad a többitől?
Ez méretfüggő és felhasználás-függő.
A különbségek - ahogy a gumiabroncs súlyában is - nem a márkák között vannak, inkább a modellek között. A sportos típusok inkább egy picit kisebb mintaárok-mélységgel jönnek ki, az eco-típusok meg többel.
Nagy különbség azért nincs. Tavasszal végigméregettem a raktárban pár gumit, és az alábbi tapasztalatokat szereztem:
Bp-n reggeli csucsban mekkorakat fekezgetsz? Mondjuk ha az agressziv tipus vagy, akkor ok. De egyebkent. Bejaratott ut, lampak 80%-ban ismertek, hova padlogaz/padlofekezzek? Van, aki megteszi, es miattuk fekezhetek en is olyankor. Nem akkorat, mint o...
Abban igazad van, hogy nagyobb a terhelés, súrlódás, de pl. számold hozzá a fékek melegedését is, ami nem kicsi városban! Menj pár km-t behúzott kézifékkel-jó, kicsit extrém-:-)-, aztán fogd meg a gumit! Csak vicc volt, meg ne fogd!!!:-)
A lényeg, sok dolog hat a gumi melegedésére, ezért kell sűrűbben ellenőrizni a nyomást. Havi 1x tuti megcsinálom, pláne átmeneti időszakban.
Ha pályára megyek, nem engedem le a 2.3-at 2.1-re, mert ha lejövök, pumpáljam vissza?? :-)
Annyival nem nagyobb, mint amennyivel a terheles, ha meglepodtem, mikor megfoktam a gumit 15! fokban. Varosban ugye nem lett volna meleg... ha egyenes utat nezunk ugyan ugy, pl rakpart. Majd megmerem nyaron, hany fokos. De a melegedes mellett a terheles is oriasi.
Nekem marciusban autopalyan kiirta az auto, hogy stop. Gumis felfujta 2.3 korulre, palyan az 2.5 lett. Amikor felrealltam, nem kicsit volt meleg a gumi. 140-nel jelentos a legellenallas, azt le kell kuzdeni. Ha elaokerwkes, akkor az elso fog jobban kopni. Csak abba gondolj bele, ha 140-nel elveszwd a gazt, vagy 70-nel elveszed a gazt, mikor mennyi ido alatt lassul le mondjuk 40km/h-t. 140-el fl az Erdin... az a szep koptatas.
A logika nekem azt diktálja, hogy végül is ha nem csúszik meg a kerék (márpedig ABS, ESP, stb. birtokában nem illik neki), akkor a normális mértékű gyorsítás, lassítás (azaz átlag városi forgalom) nem jelent érdemi többlet kopást a gumi futófelületének.
De mi a helyzet a kanyarokkal? Ott oldalirányú koptató erők is fellépnek...
Meg aztán a fékezéskor jóval nagyobb erő szabadul rá az első gumira, nem véletlen, hogy egy idő után cserélgetjük az elsőket a hátsókkal.
Ha autópályán kb. egyenletes sebességgel használjuk a gumikat, akkor azok jóval egyenletesebben fognak kopni, mint a városi gumik, nem?
Nem egészen értem, min megy a vita :) Nincs olyan, hogy városi forgalom - általános definíciót keresve. Ha pl. valaki rendszeresen Budapesten jár, és jellemzően a rakpartokon, nagyjából 'haladós' időben, az nem mérhető össze azzal, aki pl. mellékutcákon igyekszik előrejutni, fekvőrendőrök tucatjain át - fékezve, gyorsítva, a be és kikaknyarodásokat kellő dinamizmussal előadva ... (hála a T. autóstársak cseppet sem megengedő viselkedésének). Utóbbi sajnos mindent jobban leamortizál, ami csak a futóműhöz tartozik, beleértve a gumikat is.
Szóval, mihez is hasonlítjuk az autópályás menetet ? :)
Egy átlag autó nem termel leszorítóerőt, jellemzően egy kis felhajtóerőt inkább.
A motortól érkező forgatónyomaték pedig magasabb sebességi fokozatban leosztódik a (nyomaték)váltóban, tehát pályán töredéke nyomaték jut le a kerékre, mint kisebb fokozatokban, pl. induláskor.
Ellenben pályatempónál a kerék nagyobb sebességgel forog, mint városban, nagyobb frekvenciával "üti" az aszfaltot és deformálódik a szerkezete, az aszfalt ráadásul érdesebb is. Ez épp elég a magasabb üzemi hőmérséklethez és kopáshoz.
2006-tól használtam Uniroyal Rainsport 1-est egy Lancia Ypsilonon 195/45R16 méretben. Csak városban használtam, de ott tolom neki rendesen. 40 000 km-t ment el mikorra le kellett cserélni, szélei már csúnyán lekoptak (kb 2mm, középen 4mm). Ekkor még írtam rendesen, melyik kocsival mennyit megyek, mikor használtam nyárit, mikor télit. Volt mellette egy Fiat Marea SWm, amit csak autópályán használtam, BP-München vonalon minden héten, 140-es tempóval, szintén Rainsport 1, 205/45R16 méretben. Azon egyenletesen kopott , 2 mm volt rajta, 34000 km-t ment el.
Azóta is külön kocsit használok pályázásra, de már nem egyforma a gumi a városival, de a mostani kocsin is hamarabb fogy el, mint városban a másik kocsin. Persze már nem írom, csak érzésre.
Ha mélyebbre akarunk nézni a dolgoknak, akkor azt is elmondhatjuk, hogy a nagyobb sebesség nagyobb leszorító erőt generál, a gumi jobban lapul. A lapultabb gumi első része, egyre nagyobb intenzitással érkezik az aszfaltba hengerel mikro sziklákra, plusz hőt generál ez is, a melegtől lágyul, jobban kopik. A nagyobb sebesség, nagyobb mértékű légellenállást fejt ki, a motortól érkező nagyobb forgató nyomaték miatt, a gumi jobban szlippel. Sok kicsi sokra megy, de mindenképpen a sebesség a hunyó. :)
Ha kanyarodik, fékez, gyorsít az autó, akkor éri nagy terhelés a gumit, nem amikor egyenesen halad.
Ne keverjük a gumit (a gumi vázszerkezetét) ért terhelést a kopással.
Gyorsításkor valóban létrejöhet olyan állapot, ami hozzájárul a kopáshoz ("slip"), de normál városi használatban ez nem igazán jelentős. Persze a gavallérrajt nyilván koptatja a gumit, de itt most nem erről van szó. A fékezés is jelenthet extra kopást, de itt megint nem arról az esetről van szó, amikor ötvennel gurulva pirosra vált a lámpa, és szépen nyugodtan kigurulva lefékezünk.
Az autópályák ellenben sima egyenes haladáskor is koptatják a gumit. Az autópálya útfelülete a szabványok miatt porózus, "rücskös." Sokkal rücskösebb, mint a közönséges országutaké, pláne a városi utcáké. Pontosabban arról van szó, hogy az aszfaltfajtáknak, amiket az autópályák legfelső kopórétegeként használnak, sok egyéb feltétel teljesítése mellett kiemelten biztonságosnak kell lenniük. Egyrészt a jobb fékezési tulajdonságok miatt rücskösek, másrészt a pórusokban nyelik el az esővizet.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van 4 db gyári felnim, 220d-ről, téli gumival. A felni mérete 16os, 7" széles. A gumi 205/55R16. De nem tudom mennyi lehet a felni ET száma. Nem találom, hova van beleírva... Talán 45?
Egyértelműen a pálya. Aszfalton négykézláb "sétálj" el mongyuuuk 100 métert, majd a célban nézd meg a tenyered. Visszafelé a lehető leggyorsabban gyere és megint nézd meg a tenyered! Oké, hogy az ember nem tud olyan lineárisan "gördülni" mint egy kerék, de a nagyobb sebesség miatt a gumi is többet kúszik, a bordák a növekvő sebesség miatt, egyre nagyobb erővel csapódnak az aszfalt szemcséihez. Nagyobb fizikai erőhatás, nagyobb kopást eredményez.
mondjuk 100 km egyenletes 140-nel az autópályán, vagy ugyanannyi km városban, lassít, gyorsít, megáll, fékez, stb. ?
mert futóműnek, váltónak, motornak, mindennek a város a legrosszabb, de tartok tőle, hogy guminak pont nem (most a kátyúktól elvonatkoztatva, amiből nyilván több van városban mint autópályán)
Köszönöm. Akkor elfelejtem a szemelyauto gumikat. Vagy két gaz69 (6.50-16) kell vagy Uaz komplett kerék, mert az is jó rá. Ha valakinek van, ne tartsa vissza. :-) köszi
Az a helyzet, hogy sima személyautógumi ezt tapasztalatom szerint nem fogja sokáig húzni.
Eleve a súlyindexe szerint határesetek lesznek ezek, 4 barok kellenek majd bele, hogy ezt a súlyt földúton használva bírja valahogy. Mivel viszont belsős, ereszteni fog mint a fene aminek az lesz a vége, hogy mindig megpakolva jössz rá, hogy lapos. Tehát vonszolod-gyűröd az oldalfalát, meg persze a belsőt is. Kőre, éles dolgokra mérhetetlenül sérülékenyebbek ezek egy gaz69 guminál. Simán akár a futófelület szétszakad ettől a strapától.
Eleve peresebb gumit raksz fel -> meggyűrődik a kitágult belső, és idő kérdése csak mikor hal el. A belső sem olcsó, akkor meg hiába is van a gumi "ingyen".
Szóval én keresnék valami katonai lerakatot mert van még azokból, vagy régi aro kerék is ilyen méret, aztán azokkal a problémát újabb 10 évre letudtad nem 1-2-re.
Most volt időm alaposan végig bogarászni, és ha jól látom, akkor itt az volt a koncepció, hogy TÉLI körülmények közé vitték a 4 évszakosakat, és összehasonlították az egyik legjobb téli gumival (Conti TS 860)
Olyan tesztet látott már valaki, amikor sok-sok 4 évszakos gumit NYÁRI körülmények közt néznek, és az egyik legjobb nyári gumihoz viszonyítják?
Vagy a kérdés is irreleváns, mert a 4 évszakos gumik alapvetően télen is (kb) használható nyári gumik?
Nem kell hozzá ... Állítólag valami előírás miatt változott a téli gumik összetétele, és ilyen kopás jellegű problémák nem ritkák - legalábbis valami ilyet mondott a gumis ismerősöm.
Voltam Indiában, igaz már ennek 11 éve, így lehet, hogy azóta némi fejlődés tapasztalható.
Azokat a gumikat, amiket mi 2-4 mm-el kidobunk, ők újrafutózták.
Azonban ne gondolja senki, hogy valami gyárban. Nem.
Az utcára nyíló 25-30 nm-es műhelyben, 10-12mmm vastag közönséges gumilapokat vulkanizáltak a futófelületre.
Nem egy autót láttam, ami ilyennel közlekedett.
Csodálkozni sem szabad, láttam nőket számunkra esztelen munkát végezni, kérdeztem miért csinálják ezt így, a válasz az volt, hogy örülnek a munkának napi, 1-2 dollárt kapnak érte, és ebből ott megélnek. (legalább is nem halnak éhen.)
Vagyis mindennek értéke van, és ez számunkra hihetetlen.
Ugyanígy jártam a 10 éves Kleber szettel, vittem az új gumikat, és a szerelés díja volt a 4 régi gumi:) (mondtam neki hogy csúszik és repedezett, de "jó az még!")
Nem 20-25tonna, van ott 400tonna feletti tömeg is. A leszálló sebesség meg 300km/h felett is lehet.
"A leszállópályán a repülőgép lassításában a guminak van a legkisebb szerepe."
Ahogy talajt ér, nyitják a fékszárnyakat, és a sugárféket. Ezek azonban csak nagy sebességnél működnek hatásosan. Ahogy csökken a sebesség, a kerekekbe épített fékek veszik a feladat java részét. Egy kéthajtóműves gépet minden további nélkül engednek felszállni, ha nem működőképes az egyik sugárfordítója.
Számtalan halálos baleset volt amiatt, hogy túl vizes, vagy havas-latyakos volt a kifutó, és nem tudott megállni a gép. Aki nézi a légi katasztrófák sorozatot, az megtudja erősíteni.
"A repülőgépek futóművének gumijainak teljesen más kihívásoknak kell megfelelniük."
Nem más, hanem több. Fékezni ugyanúgy kell tudniuk, + el kell viselniük a mínusz 60-fokra lehűlt gumiknak, a +60fokos kifutón való földet érést.
Ilyen brutális fékei vannak egy repülőnek, minden kerekében.
"...illetve a hajtómű forgási irányának megfordulása..."
Na szép is lenne, ha így lenne... A turbina lapátok percenkénti több ezres fordulaton való forgását ellentétes forgásba állítani igen rövid idő alatt. Maximális tolóerőnél közel 20 ezres a fordulatszám, vagy kicsit az felett.
Tolóerő visszafordításos sugárféknek hívják repülőgépeknél: - a sugárfék a jármű haladási irányába fordított gázsugár a járműre fékezőerőt gyakorol, a kifújt gázsugár reaktív hatóerejét hasznosítva.
Igen ott ritka az olyan ami szálszakadást okoz, de valahogy el kell jutni az autópályáig és ott bizony sok a gödör meg olyan úthiba ami szálszakadást okozhat. Én is ritkán kapok ilyet bizonyos autókkal, pl a hummerrel még sosem lett szálszakadás, de peres gumival ez bizonyos útviszonoyok között akár mindennapos is lehet.
Egyébként külföldön pl genova felé az autópályán(májusban) is akkora gödör volt a belső sávban a kanyargós részen közel genovához hogy ha a misi lett volna fent az autón akkor tutira azonnal szálszakadás lett volna. Nagyon kikerülni se lett volna hova. Persze ez 4 éve volt, lehet azóta már befoltozták.
Érdekes hogy a D4-en még nem lett szálszakadásom pedig kisebb keréknyomással járok mint a d3-al és a gumi is majdnem olyan alacsony oldalfalu.
Mi működik másképp? A repülőnek is fékezni kell, mint ahogy a személykocsinak is meg a kamionnak is.
Jajj, ne hülyéskedj már.
A repülőgép futóművén minden annak van alárendelve, hogy landoláskor a kb 20-25 tonnás repülő, ami hirtelen utat fog 160-180 km/h sebességgel, ne kapjon defektet.
A leszállópályán a repülőgép lassításában a guminak van a legkisebb szerepe. Ugyan van fékberendezés is a kerekeken, de a lényeg a szárnyak végén a fékezőszárnyak működtetése, illetve a hajtómű forgási irányának megfordulása.
Azt is vedd hozzá, hogy a repülőgép gumijai a leszállás előtt pár perccel még mindenképp 0 fok alatti külső hőmérsékletnek vannak kitéve.
A biciklimre sincs téli vagy épp nyári gumi, s minden időben elmegy. Sőt, nagyon mintázat sincs rajta (országúti) és esőben is jó. A motorbicikliknél is ugyanaz a téma, ha jól tudom. Sokkal fontosabb a gumikeverék milyensége, s melegen hogy teljesít. A repcsinél ugyanez, fékezésnél úgyis "bemelegszik", maximum latyakos a kifutópálya , ráadásul ott a kerekek sem hajtottak. Jópár tonna csapja és nyomja az betonhoz, havas emelkedőre sosem megy fel vagy jön le. A gépjárműveknél persze a minta is fontos, mivel a drótszamár lassú hozzájuk képest.
Szerintem ez kb. az almát a körtével való hasonlítás esete.
" Az a szálszakadás nem biztos hogy a gumi hibája volt. Amilyen utak vannak. Lehet belementél egy gödörbe, észre se vetted és úgy lett szálszakadt. Ez nem függ a gumi márkájától. "
Sosem volt még szálszakadásom gumim....évtizedek óta autózok....ki tudja hány garnitúra gumit használtam már el.
" Lehet belementél egy gödörbe.."
Km-eim 98 %-át autópályán teszem meg, ott ritkaságszámba menő a gödör....:)
Az a szálszakadás nem biztos hogy a gumi hibája volt. Amilyen utak vannak. Lehet belementél egy gödörbe, észre se vetted és úgy lett szálszakadt. Ez nem függ a gumi márkájától.
Nekem Michelin PS2 lett minden évben/2. évben szálszakadt a jobb első gödör miatt. (255/35R20)
Aztán amikor egy jókora gödör miatt egyszerre mindkét jobbos gumi dudoros lett, gondoltam veszek rá valami szart olcsót. Így lett a Falken FK452, na az sose lett szálszakadt, de még a következő tulajnál is ment több tízezret. Viszont más miatt volt szar. Nagy sebességnél instabil volt az autó vele a misihez képest, a rugózási komfort rosszabb volt, zajosabb volt jóval mint a misi. 220-nál már rendesen fogni kellett a kormányt, és billegett az autó a falkennel. Pedig elvileg Y-os gumi, de én biztos nem mertem volna vele 300-al menni.
A 255-ös gumi centikkel keskenyebb(kb235 volt a valós szélesség) volt mint a misi ps2 vagy más rendes 255 széles gumi, egymásra pakolva összeértek a felnik, de mérve meg ránézésre is keskenyebb volt. Én meg ezért nem veszek ilyen vacak gumikat többet és akkor a falken még nem is a legalja.
Mi működik másképp? A repülőnek is fékezni kell, mint ahogy a személykocsinak is meg a kamionnak is. Ha nem tudod a választ, akkor inkább ne válaszolj.
Dubajban 70fokos a kifutó, Izlandon meg minusz 20, és áll rajta a hó. És bizony fékezni kell.
Tehát a havas kifutón csúszik, vagy a forrón?
Pffff.... Ez tök másképp működik. Még egyszer: nem a hőmérséklet vagy a vízkiszorítás a lényeges paraméter, hanem az, hogy hirtelen sok tonnás terhelést is elviseljen a karkasz.
A repülőgépek gumija kb ugyanolyan távol van a (személy)autók abroncsaitól, mint a gumióvszer. Egyerűen teljesen más paraméterek a lényegesek.
Jut eszembe! Vajon a repülőket téli vagy nyári gumival szerelik? Mondjuk azt, amelyik Dubaj és Izland között repked.
A repülőgépek futóművének gumijainak teljesen más kihívásoknak kell megfelelniük.
Hiába landolnak Dubajban, pár perccel a leszállás előtt még 0 fok alatti a hőmérsékletük.
Landoláskor nem a külső hőmérséklet a leküzdendő akadály, hanem ahogy több tonna hirtelen rájuk nehezedik. Mondjuk úgy, a gumikeverék és a mintázat kialakításánál ezerszer fontosabb a karkasz tervezése.
Köszi!Kb milyen áron mentek a nyárik idén 225/45R17-es méretben?És jövőre kb?Valószínű vennem kell valamit a sajátomra meg a nejemére is.14-esben. Talán 185/65.Corsa.Az enyém egy 180 lovas elsőkerekes sok autópálya 1700 kg.Dinamikus vezetéssel párosul általában:-)
A 225/45R17 méretben 22-23 körül indult a menő második vonal. A prémiumok 28-30 körül voltak.
A 185/65R14 méret 10 és 15 között volt.
Mindez előszezonban. (Február közepe - március eleje.)
Tehát aki ilyet vesz, az gyengébb gumit vesz mint a csúcs négy évszakosok.
Nem feltétlenül.
Az AutoBild teszt referencia gumiját nem ismerjük, de az biztos, hogy a nyári versenyszámokban leiskolázta a négyévszakosokat.
A téli versenyszámokban már nincs szó leiskolázásról, ott szorosabb volt a mezőny. (Nyilván amiatt, hogy aki kompromisszumos gumit tervez, az a legnehezebb feltételekhez igyekszik optimalizálni azt.)
3 telet használtam Petlas (18"-os )-garnitúrát, ezekkel vettem az autót 7.5mm-es profillal szinte újonnan.
Nem kopott....vízen, szárazon hóban jó volt....a nyárim misi pilot sport 3 van/volt, ugyanott, ugyanúgy közlekedtem vele nagyrészt pályán.
Nem kopott...60 ezret mentem csak én vele mikor szálszakadt lett...kidudorodott az első kerék futófelületének a belső oldalán...stb...olcsó húsnak híg a leve....
Nem én vettem...a gumit...csak az autót amin rajta volt....
Nomármost..aszittem én is, hogy nézd már milyen jól teljesít ez a noname gumi....., de hát az olcsóságnak "ára" van( ca. 24 ezer Ft 245/40 R18 97 Y XL).
Szerencse, hogy nem pályán durrant szét nagy sebességnél a szálszakadt gumi.:-)
Most Hankook (Stevie) van helyette, igaz nem 24 ropi az ára, de ez biztosan nem lesz szálszakadásos, igaz jobban fog kopni, mert a Petlas az nem kopott.
Én biztosan NEM vennék kimondottan olcsó + noname gumit....a középkategória legyen már alap...azok sem sokkal drágábbak.
De ez csupán az én véleményem, felőlem járhat mindenki akár kínai gumikkal is.
Mennyire számíthatóak át az egyes méretek eredményei más méretekre? Ha valamelyik méretről nincs teszt eredmény, melyik irányba induljunk az összehasonlítás végett?
sziasztok! A Petlas gumikról mik a tapasztalatok ár/érték arányban? Külföldi felhasználó értékelő fórumokon jó értékeléseket kap, de teszteket, hazai véleményeket nem találok. Köszi
"Azon lehet vitatkozni, hogy a Hankook sorozatgyártású gumijai utolérték-e a csúcs prémiumgumikat. Feltehetően nem. De igen-igen szorosan megközelítették őket."
Tehát aki ilyet vesz, az gyengébb gumit vesz mint a csúcs négy évszakosok.
1.5 tonnát kell kibírni a két guminak, hepehupás földúton. ezek a Gaz69 gumik kibírják, csak most el durrant az egyik. Szét vannak repedezve. Azt hittem mivel R16 ezért rámegy a felnire bármelyik 16-ős személykocsi gumi.
Nekem még nem volt Hankook gumim de a szomszéd ódákat zeng róla. Ár-érték alapján szerinte a legjobb. Ft/km. Látom téged is elvarázsolt és sztivi is szereti. Tényleg jó vétel?
A Hankook az utóbbi fél évtizedben összefejvadászta a világ legjobb gumiipari szakembereit. Évek óta elképesztő összegeket borít kutatás-fejlesztésbe. Összehozta a világ egyik legkorszerűbb gyártóüzemét Rácalmáson.
Az új generációs gumijai kifejezetten jól szerepelnek a teszteken - K125, K117, W452, W320. (Oké, az idei téli tesztben az ADAC-nál a 215/65R16 méretben a W452 nem annyira.)
A legtöbb paraméterben felzárkóztak a prémium élmezőnybe. (Gyártott darabszám, éves forgalom, alkalmazottak száma, gyári beszállítások volumene, K+F-re költött összegek, teszteredmények, stb.)
A magyar piacon ugyanakkor iszonyú durván tolják lefelé az árakat.
Bár a Hankook-effektus miatt a legtöbb magyar forgalmazó is árat csökkentett, néha elég drasztikusan, a Hankooknak továbbra is van uszkve 15-25 százalék árelőnye a magyar piacon a prémiumokhoz képest.
Azon lehet vitatkozni, hogy a Hankook sorozatgyártású gumijai utolérték-e a csúcs prémiumgumikat. Feltehetően nem. De igen-igen szorosan megközelítették őket.
Ha ehhez hozzávesszük a 15-25 százalékkal alacsonyabb árat, akkor viszont igen, kijelenthetjük: a Hankook gumik (itt és most) kiemelkedő ár/minőség arányt jelentenek.
Minek? Aki 10 éve itt olvasgat és írogat pontosan tudja miről van szó, a többieknek meg úgyis elmagyarázod, hogy nem úgy volt vagy hogy mennyit változtál, mióta te is bekerültél a tutiba.
Garfield, nem tudok ezzel mit kezdeni. Nem állítasz semmi konkrétat.
2 szombat délelőttöm telt a téligumizással. Baromira utálom! Jó lenne, ha minél előbb tényleg kihoznának valami jófajta all season gumit, mert elegem van.
3 gumisban már csalódtam. Most visszamentem ahhoz akihez régen jártam, de ugye az nem a sarkon van, 10 km-t kell kocsikázni egy alkalommal.
Kérek időpontot, de beírom megjegyzésbe, hogy XY kolllgával akarom elvégeztetni a munkát. Ő évtizedek óta ott van.
Múlt héten mentem időre, szóltam, hogy XY-hoz jövök. Amint végzett az aktuális autóval, már álltam is be és megcsinálta.
Most ugyan úgy csináltam mindent (időpont kérés web-en, megjegyzésbe a kolléga neve, visszaigazoló mail-ben szerepel a megjegyzésem, tehát megkapták).
Azt mondja nekem egy kisfőnököcske, hogy XY-hoz nekem másfél órát kell várni! Mert van egy külön emelő az időpontos autóknak, oda már is mehetek, meg van a többi.
Hogyaza... Ezt előre miért nem lehet mondani? Mert senki nem olvassa a megjegyzést - nyilván. Különben hétfő óta lett volna idejük visszaírni, hogy ez így nem megy, és mondjuk törlik az időpontomat. Múlt héten miért lehetett megoldani? Ja, mert nem ez a mókus volt ott mint kisfőnök...
Nekem honnan a 'csából kellene tudnom, hogy náluk hány emelő működik időpontra meg hány nem, vagy hogy egyáltalán meg vannak különböztetve az ügyfelek?
Ügyfélkezelésből egy szééép nagy kerek NULLA és ez egy nagyobbacska cég, több városban is van műhelye, meg egy városban több is.
Aztán meg amit ott láttam... Te jó ég! Úgy volt megemelve egy autó, hogy orral előre szinte le akart csúszni az emelőről. Orrnehéz autó és lóg az orra lefelé, mert az eleje alá tették be az alacsony bakokat az emelési ponthoz a hátuljához meg a magasakat! Ketten dolgoztak az autón, látszott, hogy teljesen amatőrök.
Minek? Aki 10 éve itt olvasgat és írogat pontosan tudja miről van szó, a többieknek meg úgyis elmagyarázod, hogy nem úgy volt vagy hogy mennyit változtál, mióta te is bekerültél a tutiba.
a gumigyárak a különböző mintákat (modelleket) úgy tervezik, hogy adott autó hogyan viselkedik ha mind a 4 kerekén ez a minta van (tehát mondjuk azt, hogy rendszert terveznek)[?]
Igen.
vagy csak azt nézik, hogyan viselkedik egy kerék ha az az abroncs van rajta?
Ez így értelmetlen lenne.
mi van akkor, ha elöl Michelin Alpin5 van a kerekeken hátul meg Michelin Alpin A4? Akkor mire lehet számítani? Eltérő tulajdonságok az első-hátsó tengelyen?
Ez így nem optimális. De azért nincs nagy gáz, ha nincs nagy különbség évjáratban, mintaárok-mélységben.
Kicsit rákerestem az ADAC tesztekre a topikban, nosztalgiáztam. gumi_imit olvastam, ahogy elemezgeti a GY imádatod és számonkéri, hogy éppen nem a tesztek az etalonok.
Megtennéd, hogy komplett hozzászólásakot is idézel?
Elméleti kérdés (ha hülyeség, vállalom): a gumigyárak a különböző mintákat (modelleket) úgy tervezik, hogy adott autó hogyan viselkedik ha mind a 4 kerekén ez a minta van (tehát mondjuk azt, hogy rendszert terveznek) vagy csak azt nézik, hogyan viselkedik egy kerék ha az az abroncs van rajta?
Miért kérdezem?
Mert mi van akkor, ha elöl Michelin Alpin5 van a kerekeken hátul meg Michelin Alpin A4? Akkor mire lehet számítani? Eltérő tulajdonságok az első-hátsó tengelyen?
Összességében amit nyújt a gumi, az az A5 és A4 között lesz? Vagy valami egészen sz.r viselkedés jön ki így?
A dolog adott, nem az én autóm de mennem kell vele majd, és felmerült benne, hogy ilyenkor mi van.
Szóval, piacképtelen. 5 mp keresés, de csak azért így, mert utálom a keresőjét. Keresik, árulják és wow eladják, azokban a csoportokban, amiket nagyon jól ismersz.
Bocsánat. Tévedtem.
Valójában úgy tűnik, hatalmas piaca van a 4 mm-es gumiknak.
Ha valakinek esetleg lenne 4 mm-esre kopott gumija, akár téli, akár nyári, élete bizniszét szalasztja el, ha nem hirdeti meg a megfelelő fórumokon.
Tolongani fognak érte a jelentkezők, és igen komoly összegeket tud majd kasszírozni!
Kicsit rákerestem az ADAC tesztekre a topikban, nosztalgiáztam. gumi_imit olvastam, ahogy elemezgeti a GY imádatod és számonkéri, hogy éppen nem a tesztek az etalonok.
Nem lehetne ledobni róla a felnit és valami használt másik gumi+felni párossal átalakítani? Ha valóban gyümülcsösben kisegítő, nagy károk nem érhetik...
Eladó 4 db 14es nyár gumi!dot és méretek a képen!Egy nyárra meg mindenképp alkalmas!4-5 mm minta
Szóval, piacképtelen. 5 mp keresés, de csak azért így, mert utálom a keresőjét.
Keresik, árulják és wow eladják, azokban a csoportokban, amiket nagyon jól ismersz. Ezen kivül még a többi hirdetési oldalról és a lomizott gumikkal kereskedőkről ne is beszéljünk.
És ne kezdjük, hogy az 5 több, mint a 4, mert ismerjük az ottani mérési szokásokat...
Piacképtelen, ja.
Az, hogy milyen állapotban vannak, az egy más kérdés...
Biztos minden esetben túlzásokba kell esni?
Napi egy órát töltök a Facebook eme legsötétebb bugyrában.
A piacképtelenre és négy évszakos utálatodra értettem.
Köszönöm a válaszod. Sajnos az utanfuto egy gyümölcsösBen van és nem közlekedhet közúton. A felniT persze le tudom venni és bevinni, csak gondoltam valaki tudja, h mi mehet rá, mert ez a katonai gumi 6.50r16 gazdaságOláh nem éri meg. 10-15e Ft. Ezért kérdeztem a sima 16-os autó gumit pl 170-180 szélességben. Ez laposabb lenne tuti befér. A kérdés, h belsos felnire, fel lehet e rakni, ha igen, akkor milyen méretet keressek.
Sziasztok, me tudjatok mondani ki itt az igazi gyakorlati szakember, nem csak elméleti? Mert akkor privatban elkuldenem neki az utolsó hozzászólásomat, úgy jobban celbaer. Köszi.
A kérdésedre nem nagyon lehet mit válaszolni. A felnire sokféle 16-os gumit lehet szerelni - mivel utánfutóról van szó, a kerék átmérője talán nem is igazán lényeges, bár ez függ a kerekek helyének kialakításától is.
A helyedben behúznám az utánfutót egy gumishoz (nem most, hanem valamikor szezon után, mondjuk januárban), és keresnék olyan gumit, ami passzol az adott helyre.
De ugye nincs harag, hogy jobban hiszek az Auto Bildnek?
Miért lenne harag? :-)
Mindenki annak hisz, akinek akar. Lehet hinni egy olyan tesztnek, ahol odaírják, hogy a "Projected Wear" nagyjából ennyi meg annyi km (azaz szabad fordításban a becsült futásteljesítmény), illetve lehet hinni egy olyan fórumtársnak, aki többféle mintázatot is kipróbált - és akinél nem lenne nagyobb híve az egész éves gumiknak, ha azok még egy kicsit jobbak lennének. Elsősorban tartósabbak.
Az fcb csoportot nem ismerem de az imént szűrtem rá a haszaltauto.hu/gumi oldalon és 476 találatot hozott 5mm-es profilmélységik.Hm.
1) Az oldalon jelenleg 50,941 db gumi hirdetés van fenn (csak gumi, nem pedig gumi + felni és nem felni). A 476 db 5 mm-es gumi a hirdetések <0,9 százaléka.
2) Én egyébként nem 5, hanem határozottan 4 mm-t írtam. Úgy is van találat: 166 db hirdetés.Ez nagyjából az összes hirdetés 0,3 százaléka. Azaz a használt gumik 99.7 százalékát 4 mm-nél több mintaárok-mélységgel hirdetik.*
3) A kínálat egy dolog. A kereslet meg egy másik. Benne vagyok a falum adok-veszek csoportjában. Az előbb tettek fel egy hiányos üvegvázát 1800 forintért.
*valójában mindez persze hülyeség, mert sok guminál nem adják meg a mintaárok-mélységet, más gumiknál meg százalékban adják meg ("70 százalékos téligumi" - nem mintha ez bármit jelentene), és az is igaz, hogy ha odamennék a saját digitális mérőmmel, a legtöbb guminál legalább 1 mm-rel kevesebbet mérnék, mint az eladó - de ha hülye a felvetés, lehet hülye a válasz is. Valójában a 4 mm gumikat tényleg nem nagyon veszi meg senki, vagy legfeljebb egészen nyomott áron. (Mondjuk egy pár százezret érő öreg autó értékesítéséhez, ha azon viszonylag még használható gumik voltak, amiket külön lehet értékesíteni.)
Szóval, a tesztek legjobb ismerőjéből és ezzel példálózó userből felkent legjobb gumis sztivi most azt állítja, hogy egy 3 éves 4 mm-s gumit nem adok el akár csak 10 forintért a szent és minden piaci mozgást lekövető FB csoportban?
Én azt írtam, hogy piacképtelen. Ingyen vagy 10 forintért persze bármit elvisznek, de ha azt is nézed, hogy aki keres, az milyen feltételeket ad meg, már a 6 mm is ritka, nemhogy az 5. Pláne a 4.
Biztos minden esetben túlzásokba kell esni?
Napi egy órát töltök a Facebook eme legsötétebb bugyrában.
Sziasztok, me tudjatok mondani ki itt az igazi gyakorlati szakember, nem csak elméleti? Mert akkor privatban elkuldenem neki az utolsó hozzászólásomat, úgy jobban celbaer. Köszi.
Azt vedd figyelembe, hogy Budapesten is vannak olyan helyek ahol SOHASEM takarítják el a havat és 3 hét múlva is havon jársz. Pl. a XVIII kerület egyes részein.
Igaz, hogy én csak évi 10 ezret megyek, de ha ennek 80-85% pálya,
Akkor neked nem jó a négyévszak, azonban ha nagypapás pályázó vagy, akkor a 40e neked is benne van egy négyévszakosban. Ettől kezdve az meg neked is 3-3,5 év minimum és biztonságosan.
DE, ha minden időjárási körülménybe kell az autó és nem teheted le arra pár napra, akkor sem jó.
Szóval, a tesztek legjobb ismerőjéből és ezzel példálózó userből felkent legjobb gumis sztivi most azt állítja, hogy egy 3 éves 4 mm-s gumit nem adok el akár csak 10 forintért a szent és minden piaci mozgást lekövető FB csoportban?
Igen, olvastam én is, sőt a Conti All season kopott a leggyorsabban a prémium gyártók között és a legdrágább is volt, így ár/érték arányban az volt a legroszabb.
Nálam átlagosan 1mm-t kopik a téli és 1mm kopik a nyári, évente 2mm.
De tegyük fel, ha a 4 évszakos 1mm kopik télen és mondjuk 1,5mm nyáron, mivel puhább, akkor 2,5mm évente, namost ha 8mm a gyári érték (bár nem tudom mennyi), akkor ez alapján első év után 5,5mm marad, 2 év után 3,5mm.
Ez alapján 2 évente kellene cserélni, ami azért nem semmi. Max még 1 félévet lehetne húzni egy nyári szezont, mondjuk a 3,5mm gumival, ami szintén nem jó, mert 4mm alatt már nem az igazi.
Igaz, hogy én csak évi 10 ezret megyek, de ha ennek 80-85% pálya, akkor gondolom nem fog bírni még 40 ezret sem, vagyis nem jön ki a 4 év. Természetesen ez csak az én paramétereimre igaz, függ autótól, használattól stb.
Vajon érdemes ennyi időt gumikra elpazarolni vagy ősszel 4 prémium têlit venni,tavasszal meg 4 nyárit ha meg a gumisunk azt mondja, hogy valamelyik garnitúra elkopott akkor venni.
Ez a legújabb teszt, ahol már a Conti 4 évszakos is szerepelt
A teszt legnagyobb hiányosság a Wear (Kopás) táblázat. Ezen úgy tűnik, mintha a négyévszakosok lenyomták volna a sima téli és nyári gumikat, méghozzá brutálisan. De nem, a szöveget is el kell olvasni, nemcsak a grafikont nézni: "Please note, the reference summer and winter tyre were not tested for wear." (Figyelem, a referencia nyári és téli gumikat nem vizsgáltuk a kopásteljesítmény szempontjából.")
A valóságban mi mindig kipróbálunk minden négyévszakost is saját autón (hátha), és többnyire azon buknak meg, hogy kifejezetten gyorsan elkopnak. Ebből a szempontból saját tapasztalatunk van a Vredesteinnel és a Misi CC-vel is, illetve a tesztben szereplő Hankook elődjével. Bár ezeknek a futásteljesítményét 44 ezer kilométerre saccolják, a valóságban ennél sokkal gyorsabban elérik a téli gumikra érvényes 4 - 4.5 mm mintaárok mélységet. Ha sok nyári autópálya is volt az útvonalak között, akkor ennek a 44 ezer kilométernek alig több, mint a felét futották meg. (Ha megvan 4.5 mm minta, egy nyári szezon előtt egy darabig még mehetnek ezek a gumik, de egy téli szezonnak azért már nem biztonságos nekifutni.)
Amikor a nagyobb városainkban 3 napig hó van, addig lehet taxizni, itt írták, hogy nekik kötelező a téli. Bármilyen tél volt az elmúlt 15 évben soha nem volt tovább hó a városokban.
Van egy utanfutom, amin gyárilag Gaz69 felni van és Gaz 650-16 gumi. Ezek már nagyon ki vannak repedezve. Milyen gumi megy rá erre a felni? Természetesen belsovel.
A nagy hóban, vadul fékezgetve, élvezve a téli autózást.
A havas napok száma 1971-2000 között átlagosan 31 volt, a 100 év alatt mintegy 17%-kal csökkent, amihez a csapadékmennyiség csökkenése és a hőmérséklet emelkedése egyaránt hozzájárult. A leghavasabb telek az 1935 és 1956 közötti időszakban fordultak elő, a hóban legszegényebb év pedig 1989 volt, amikor mindössze 4 napon hullott hó.
Ez egy speciálisan előkészített pálya. Tény, hogy felfelé a 4 évszakos is megállta a helyét, de ha a féktesztet nézed, kielemezed, messzire elkerülöd a CC-t. Fentről mennyivel jöhettek lefelé? 10-15 Km/h-val? A CC-nek így is drasztikusan hosszabb lett a féktávja, még úgy is, hogy a lankásítás kedvezett neki. Ennél nem tudom alaposabban leírni, hogy érdemes a részletekre is odafigyelni! Csak ismételni tudom magam: Kevesebben haltak meg azért mert nem tudtak elindulni, nagyon sokan azért, mert nem tudtak úton maradni vagy időben megállni ...
Isten nincs, az oktatásban mégis oktatják, az alkotmányunkban sem tagadják, sőt ... Léte semmivel nem hitelesebb mint az előző hitek istenei, semmivel nem hitelesebb mint a télapó vagy a csokitojást tojó húsvéti nyuszi létezése. Aki haszonszerzés miatt, másokat tévedésbe ejt vagy tart, csalás bűntettét követi el (kihagytam egy szót, mivel arra írnak törvényt, szabályzót amire csak akarnak, hogy legalizáljanak dolgokat, ténykedéseket). A vallás anyagi/politikai haszonszerzés céljából, előre megfontolt szándékkal/kitervelten, csoportosan (nagy csoportokban) követi el a tévedésbe ejtést/tartást, mégsem pereli be őket senki, hogy hazudtok reggel, délben és este is ....
Én nem látok bele, hogy mi történik a nagy üzletpolitikában, de nem tudok hinni bizonyos (részrehajló gyanús) teszteknek amik a 4 évszakosat túl jónak mutatják be.
A száraz, vizes eredmények nem érdekelnek mert száraz időben sem száguldozom a téli gumival, esőben meg a nyárival sem. Ami viszont kiemelten érdekel, a havas jeges állapot, ahol a 4 évszakosak nem remekelnek. Nem kell sokszor megmutatnia a téli guminak, hogy jobb mint a 4 évszakos, csak egyszer! ELÉG CSAK EGYSZER! Azt gondolom, tevékenységemmel a legjobbat akarom mindenkinek és nem csak a közelítően jót ...
A CC hóban nem muzsikál túl jól (bár a nyáritól fényévnyivel jobb), úgyhogy azon a néhány napon, amikor majd lesz egy kis hó az utakon, jobban kell figyelni.
A videó többi részéből nekem az jön le, hogy szépen megállja a helyét.
Az meg még viccesebb, hogy te mint nem hívő, nem hiszed el azt, amit a Continentál cég elhisz.
Mert ha ők is ilyen összeesküvés elméleteket vizionálnának mint te, már rég szarrá perelték volna azt aki lehozta ezt a cikket, és törölték volna az egészet.
Igazad van! Szoktam is hallani a rádióban, hogy drasztikusan lecsökkent a megcsúszásos és ráfutásos balesetek száma, ha leesett néhány csepp eső, vagy hó.
Javítom a hozzászólásomat, mivel a féktávolság a CC esetében drasztikusan több mint a TS 850-nél.
A 850-nél az orrától a hátsókerék végénél van a fékút vége, a CC még úgy is jóval távolabb állt meg, hogy a lanka neki kedvezett. "Vicces", hogy a 4 évszak hívőit semmivel sem lehet eltéríteni a hitüktől ...
Esőben én is nagyobb követési távolságot tartok, legyen bármilyen gumi a kocsi alatt.
A nagyon jó Dry Handling / brake szerintem a legfontosabb, mert télen, hóban, esőben, stb. a többség eleve óvatosabban, nagyobb követési távval, stb. vezet, ergo a nagy meglepetések mindig inkább szárazon érnek.
Vannak részrehajló tesztek, ilyen pl. a MCC fékteszt is. A pálya legtetejéből kb. 10 km/h val eresztik le a kocsikat. A TS 850 viszonylag hamar megáll, utána nem sokkal megáll a MCC is. Igen ám, de ahol a CC megállt lankásodott a pálya! Így könnyű nem nagy különbséget produkálni a TS 850 és a CC között! Legyen a tempó 100 KM/h és onnan nézzük meg, hogy melyik hol áll meg! 80-100-al szoktam menni havas úton is, tehát nekem nekem nem felel meg a 10 Km/h-ás manipulált fékteszt!
Mintázat alapján (szerintem a gumi anyaga is jobb) mindenképpen a TS 860-nak kell hamarabb megállnia.
Hamár tél és téli gumi a téma, nekem ilyen egy téli gumi:
Sziasztok, a HANKOOK WINTER I*CEPT RS 2 (W452) téli gumiról mik a vélemények? Ha esetleg nagyon nem ajánlott, ebben az árkategóriában, vagy picit felette tudtok jobbat ajánlani 205/55R16 méretben?
Tök jó gumi, és kifejezetten ajánlott, tekintve, hogy majdnem ott van a prémiumok szintjén, de lényegesen olcsóbb. (Nálam 18.990 ft, DOT2017 és raktáron van.)
Bááááááár, éppen most nekem van a méretben Bridgestone Blizzak LM32 gumim is (DOT2017), és azt most oda tudom adni 19.990-ért......
Sziasztok, a HANKOOK WINTER I*CEPT RS 2 (W452) téli gumiról mik a vélemények? Ha esetleg nagyon nem ajánlott, ebben az árkategóriában, vagy picit felette tudtok jobbat ajánlani 205/55R16 méretben?
225/45R17-es méretben maradt valami nyárigumid AKCIÓSAN? Köszi! Vagy várható e?
Egyrészt nem is maradt (és itt be is lehetne fejezni a hozzászólást), másrészt ha maradt is volna, akkor sem akcióznám ki ész nélkül. November van, 3 hónap múlva indul a nyári szezon.....
Leszűkítettem két gumira, Conti TS850 (230000) Hankook W320 (170000). Megér a Conti ennyivel többet szerinted?
Nem.
De szerintem valójában nincs ennyi különbség. A Hankook és a Conti árak között normál esetben 15-25 százalék különbség van, és erről azért érdemes beszélgetni. A 40% körüli különbség már mindenképp nonszensz. Szerintem azért futottál bele ekkora különbségbe, mert a Hankook árakat nagyon jó helyen nézted, a Contikat meg nem annyira jó helyen.
Ha magánban megírod a méretet, akkor szívesen adok ajánlatot. (Mind a két márkával foglalkozom.)
TS 850 Sztív biztosan jobban tudja, de szerintem a 850-t már nem gyártják és kíváncsi lennék, hogy a legutolsó mikor jött le a gyártósorról.
A Continental lassan vált generációt. Bizony vannak még méretek, ahol simán kaphatóak friss gyártású 850-esek, sőt 830-asok és még 810-esek is!
A nagyobb méretekben pedig tipikus, hogy a P-modellcsalád gumijai mennek - az árból kiindulva talán itt is erről van szó, és a Conti gumija a méretben a TS850P.
Tyűha, szerintem egy nullát benéztem ( 230.000 vs 170.000 ). :-) Szóval akkor guminként nem is 6, hanem 15.000 Ft a különbség.
Nálunk 16"-os felnin vannak a téli gumik, talán ezért "nem láttam" jól a számokat. 17"-ra nem mertem bevállalni a téli gumit egyrészt a várható kátyúk miatt, a másik, hogy 15"-16"-nál még nem fájó a gumik ára. 17"-18"-nál már nagyot ugrik és, ha azt számolom, hogy nálunk valószínűleg úgy lesz kidobva a gumi, hogy nem is kopott el, arra az 1-3 hónapra kibírom, hogy 16"-os alu felnin gurul a kocsi. Ha sokat közlekednék 4 mm-nél úgy is ledobnám a kocsiról, szóval az én gondolkodásomban télen előbbre való a célszerűség mint az esztétikum.
Nyugodtan tedd fel a nem RFT-s gumit, az hogy a futómű nem ehhez van tervezve hülyeség. Már miért terveznének nehezebb rugózatlan tömegre. Ez egy kényelmi extra, nem több, ami erős kompromisszummal jár. Nekem BMW E90 van, az első, gyári garnitúra RFT volt. Ahogy elkopott, én is gondolkodtam ez miatt az urban legend miatt, de vettem rá simát, és láss csodát minden egyes elemében jobb lett az autó viselkedése. Mindenben.
Egészen pontosan ilyen Hankook-om van télre W320 (nyári szintén Hankook, K117), kiváló gumi, havon is patent, nem zajos, kopása nem extrém gyors. Rosszat nem szólhatok rá, egy szót sem. Szóval ha jó ár-érték arányt szeretnél, vedd ezt. A Conti az meg Conti, megveszed és jó. :) Én 17-est használok télen is, ott nagyobb talán a differencia az árban.
TS 850 Sztív biztosan jobban tudja, de szerintem a 850-t már nem gyártják és kíváncsi lennék, hogy a legutolsó mikor jött le a gyártósorról. Nálunk két kocsin 850-es van, a fiam felnijére már a 860-as került fel, mert az volt 2017-es gyártású.
Hogy a Conti jobb vagy 6000 Ft-tal jobb-e, nem tudom, de valamiért drágább ... Ha meg tudod fizetni, válaszd a 2017-es gyártású TS860-at.
Ha jól remlik, a CST-hey tartozik a Maxxis. Sajnos elfelejtettem megnezni a pontos típust, de ilyen gumival sikerult Taiwanon autót berelnem. Esett. Es veszedelmesen jól tapadt a vizes uton. Szoval siman megvennem.
Köszi! Nem veszek ilyet, amúgy olyan autóra lenne, amit gyárilag defekttűrővel kellene szerelni. Kizárt hogy bevállaljam ezekre az utakra, pedig sok helyen írják nem lesz jó, mert a futómű nem ehhez lett tervezve..
Leszűkítettem két gumira, Conti TS850 (230000) Hankook W320 (170000).
Érdemes öntömítő abroncsot venni? Keveset hallani róla, van valakinek?
Bizonyos gyártók (Continental...) kínálnak ilyen öntömítő abroncsokat egyes méretekben.
Ezek az abroncsok elviselnek egy-két éles tárgyat (tipikusan szöget) a futófelületben. Megbízhatóan tömítik a lyukat, nem lesz nyomásvesztés. Akár hosszú távon sem.
A dolog úgy működik, hogy a futófelület belsejére felvisznek egy vastag (és ezért nehéz) bitumen (-szerű) réteget. Ha kilyukad a futófelület, a lágy anyag eltömíti a lyukat. Mehetsz tovább.
A probléma ott kezdődik, hogy a rugózatlan tömeg magasabb lesz, így a romlanak a menettulajdonságok.
Olyan ez, mint a Casco biztosítás. Folyamatosan fizeted a díjat, és ha nincs baleseted, "feleslegesen" terheli a pénztárcádat. Viszont ha egyszer szükség van rá....
Stevie! Ha esetleg még képben vagy Renault témában: nem tudod, hogy a 90LE-s dci-vel és 6 sebességes váltóval szerelt Megane-okban van kettős tömegű lendkerék?
Szerintem minden új dCi motorhoz alap a kettős tömegű.
A legjobb amit tehetsz, hogy az alvázszámmal felhívsz egy Renault márkakereskedőt. Ő ebből meg tudja mondani.
Ha esetleg még képben vagy Renault témában: nem tudod, hogy a 90LE-s dci-vel és 6 sebességes váltóval szerelt Megane-okban van kettős tömegű lendkerék?
Azt olvastam, hogy az 5 sebességes váltóval szerelt 90LE-s motorral rendelkező autókban (pl. Clio Grandtour) nincs, de a 110LE-s 6 sebességesben van. A 90LE-s 6 sebességesről nem olvastam semmit.
Amugy ha orszaguton rafutsz, es total tukorjeg, mind1. Kirul, kesz. Ha foltban jeges, azon fekezni, haaaat. Motorfek, es be a havas reszre. De ertelek, te ettol felsz, e szerint veszed. Nagyon jo, hogy irtad, lapos eros, vagy magasepitesu. Ezt figyelembe veve is mas gumit valaszthatunk.
Hidd el, nem feszegetem. A kinai gumi - amit ettol fuggetlenul senkinek nem ajanlok az arokrepedezesek miatt(nem csak nalam) - boven jo volt. A mostani Laufenn, az nagy 0. Hasonlo arkategoria, gondoltam legyen 'markasabb'. Hiba volt. Ezek utan inkabb megnezem a tesztek ezen reszet. Ugyan azokon az utakon jarok, jo minoseg, nincs katyu. Jegen egyszer Nokiannal megtortem egyik autom elejet. Onod eso volt, parkoloba be, aminek az eleje fel volt sozva, de mashol nem. Hegyen volt. Elotte sehol semmi jeg, ahogy rafordultam a parkolora, a sos reszen lefekeztem kb 5-re, majd a jegesre raerve(a fekbol jottem ra), meg talan gyorsult is az auto, miutan lejtett. Kocc lett csak, semmi komoly kar.
Continental jeges parkolo, BMW, Audi, Skoda csak kuzdottek az alig emelkedo parkoloba, es miattuk nekem is meg kellett allni. Na, akkor maradunk itt gondoltam. Es nem, elindult, kikerultem mindenkit, es bealltam a felso parkoloba. Nem 20-al, orultem, hogy 5-el ment. Mert az jeg volt. TS8xx volt, de hoban meg szornyen teljesitett Nokianhoz kepest. Pfff... Fiatalon egyszer mentem ra jeges reszre. Egyenes, hosszu ut, az elje feher havas volt, de 100 nem volt problema, sehol senki, mezon vegig latni. Jott az erdos resz, lassitsunk. Haha... semmi, csak ABS. Ok, akkor motorfek, 30. Ott mar elment, meg kijottem a nyomsavbol, ott havasabb volt. Pont eennyi jeges kalandom volt elmult 17 evben.
Hányszor írjam le "ráfuthatsz " tükörjégre ill. jégre.
Neked az a preferenciád, hogy magas építésű kocsival száguldasz a kanyarokban esőben (amikor az úthibák sem látszanak, Magyarországról beszélünk) én a több mint dupla erejű, laposabb, jobb futóművű kocsimmal megyek normálisan nem feszegetem esős úton kanyarban a határokat.