A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azért a saját hülyeségedet ne akard már mindenkire ráerőltetni! Egy szűrőt nem addig kell tölteni, amennyi a névleges mérete, hanem annyival , hogy csapolás közben a kávépogácsa éppen elérje a felsőszűrőt. Ezt pedig a 100 Ft-os teszttel lehet belőni. Persze ha Te valami szénnépörkölt kávéval próbálkozol , még az is előfordulhat, hogy 14 g-mal tele van a szűrő .
én is leírom, hogy ez így baromság amit állítasz - nekem 58as átmérőjú a kar, és 14g-ot ha beleraknék, akkor abból kv sosem lenne, csak valami híg barna lé - szóval télleg ne zavard meg a kezdőket félinfokkal
Mindenképp fel szeretném újítani és ehhez ha valaki tanácsokkal hozzá tud járulni az megkönnyítené a dolgomat.A gép szétszedve a tartály vízkőtelenitve fűtőszálak kicserélve.A tömítéseket és gumi alkatrészeket eddig nem tudtam beszerezni.A gép amugy 1960 as 3 karos Casino krómozott kivitel.
Nehezen hiszem, hogy praktikus szempontból igen. Minden bizonnyal találsz ma jobbat, olcsóbban. Ugyanakkor a múlt megőrzése nehezen fejezhető ki pénzben. Egy szép tárgy felújítva csodálatosan fel tud dobni egy lakást vagy egy kávézót, éttermet, irodát, akármit. A kibicnek semmi sem drága, szerintem újítsd fel! :)
Sziasztok.Régi magyar kávégépekkel kapcsolatban ki tudna nekem segíteni .Casino Mocca,Omnia Favorit.....Érdemes-e ezeket rendbe rakni .Alkatrészeket be lehet-e szerezni hozzá.Minden segítséget köszönök Üdv .Zoltán
Igazad is lenne, de ezt a szabványt jóformán már senki sem tartja, a kávéfőzőkhöz kosarakat gyártók a legkevésbé. Így aztán beviszi a kezdőt az erdőbe, nem kicsit. Meg kell határozni, hogy az adott szűrőhöz az adott kávéval mi az optimális töltet, ez nem bonyolult folyamat. Nem hiszek abban, hogy az lenne a járandó út, hogy megtanítunk egy rossz, de elfogadható szabályt, majd onnan csiszolja tovább a tudását a kezdő, mivel könnyen lehet, hogy a sikerélmény hiánya elveszi a kedvét az egésztől.
Már megbocsáss a kérdésemért, de kölcsönadtad a nickedet valakinek, vagy mi történt? Csak mert rejtélyes módon tisztára úgy sikerült ez a hozzászólásod mintha csak most kezdenéd ezt a hobbit.
Ha beálltál egy adott kávé típusra akkor ok (én sem százforintosozok minden kávénál, sőt a maroktamper be van állítva egy mélységre és azt próbálom tartani a kávé mennyiség változtatásával). De ha pl néha kedvem támad otthon egy kis Locavore-ra a Yirga után akkor már nem működik a Yirga adagja. Az ember kiismeri a saját gépét egy idő után, de kezdésnél kicsit bonyolultabb a helyzet.
én amúgy őrlés előtt mérek, tizedgrammra pontosan és akkor nincs veszteség, de kb 16g minden esetben amit húzok és inkább a szemcsemérettel játszom, eddig bejött
A szőkülésre leállítani a csapolást olaszos pörkölésnél működik (és a tigriscsík is) de világos pörivel teljességgel megbízhatatlan. A 100ft-os trükk kiindulási alapnak jó, sötétebb pörkölésnél még ennyire sem bonyolítom. Sorár lemér -> kávéval telerak, kicsit megrázom, a fölösleget meg simán lehúzom -> újból lemérem, a különbség a kávé tömege,bezután már csak ennyit darálok.
szerintem kiindulásnak, iránynak ez a gramm érték nem rossz - de a kérdés inkább, hogy ami kijön az ízik-e? ha igen, akkor jól csináltad, ha nem, akkor érdmes próbálkozni
a következő szint meg hogy vizuálisan is tetszik-e amit látsz - én amit szoktam nézni: csapolás után min 3-5mp múlva jöjjön csak a kv, ha korábban "lefolyik" akkor valami nem jó, vagy kevés a kv vagy rossz a szemcseméret, mert csak átzubog a gépen a kv, és valsz ennek az íze is borzalmas
aztán jön a következő, hgy egérfarok kinézetű legyen a lefolyás, és szép színű (nem túl sötét, nem túl világos)
ha ez is megvan, akkor a kész kv-t érdemes nézni: van benne tigriscsík a tetején? :)
pár éve valaki írta, hogy nem is méri a mp-et pl a csapolásnál, hanem nézni h mikor "fehéredik ki" és akkor állítja le
Tömörítés után tegyél rá a kávéra egy 100 forintost, tedd föl a kart, húzd meg, majd vedd le. Ha a 100Ft-os éppen hogy csak picit bele nyomódott a kávéba akkor jó. Ha nagyon akkor sok a kávé, ha egyáltalán nem akkor meg kevés. Jó esetben a megduzzadt kávészemcsék éppen el fogják érni a felsőszűrőt a csapolás közben.
Az alapvetően a kávé pörkölésétől függ. A világosabb kávét finomabbra kell őrölni, ergo több kell belőle a kosárba. Kiindulási pontnak annyit kell általában a kosárba tenni az őrlőből kihulló laza őrleményből, hogy a kosár széléig érjen. Ha csapolásnál nyomot hagy a pogácsán a felső szűrő, akkor kicsit vissza kell venni az adagból mert az csatornásodást okoz. Ha így megvan a súly grammra, azt a későbbiekben fel tudod használni referenciának. Ettől akkor kell eltérni ha pl. változik a levegő páratartalma vagy öregszik a kávé. Utóbbi esetben pl. egyre finomabbra kell őrölni a babokat. A kosarak méretei egyébként a mai napig a klasszikus, sötét pörkölésre vannak jelölve. Tehát ha rá van írva, hogy 18 g, de a világosabb pörkölést kedveled, akkor akár 20-22 g is bele fog menni. Más gyártók éppen ezért két számmal jelölik egy ideje a méretet. Pl. 18/22.
Sziasztok! Újabb kérdés egy kezdő, de lelkes eszpresszó tanonctól: Ti hogy döntitek el, hogy egy adott kosárba mennyi kávét tesztek? Ahogy látom, ez eléggé egyéni. 18g-os kosarakba ritkán kerül pont annyi, inkább több. Ez a kávé fajtájától függ? Vagy ezt is egyszerűen íz után kell kalibrálni? Kiindulási pontként nem érdemes megpróbálni a megadott súlyt tartani? Köszönöm