Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A BTR-90 a BMP-k fordulási képességével rendelkezik (tengelye körül képpes megfordulni), míg a mi BTR-80-unk fordulási sugara 23 m(!), ami városi harcban nagyon súlyos hátrány.
Nekem sajnos csak a BMP-1 és a BTR-80 "utazási élményéről" vannak tapasztalataim, de mindkét járgány "más világ". A BMP-nél meg lehet tapasztalni a "hajózás" és a rókázás élményét is.
Érdekes összehasonlítani az orosz, ukrán, román fejlesztéseket ugyan azon az alapon (BTR80).
Ami mindegyikben közös, hogy össze sem hasonlíthatóak a magyar modernizációnak nevezett akármivel. (nem a mi javunkra)
Aláírom, hogy egy orosz, ukrán vállalatnak sokkal nagyobb lehetőségei vannak (motorcsere, torony-fegyverzet csere), de ha minőségi javulást nem tudunk elérni akkor ne szórjuk a pénzt az amugy is kiöregedő vasakra.
Csoportosítás sokféle van, elfogadottak és kevésbé elfogadottak is. Én speciel a /A-s BTR-t nem nevezném gyalogsági harcjárműnek, csak mert 30-as cső van a tetején. Igazából kényszermegoldásnak tűnik nekem.
A két említett kiadvány sajna csak a párbeszéd oldalon érhető el (link a honvedelem.hu oldalról). Azonban ott mindenféle regisztációt kérnek. Bizakodjunk, hogy egyszer kikerül a "normál" oldalra is.
Mert bárki bármit mond, néha vannak mindegyik újságban érdekes írás. :-)
Tavaly év vége felé voltak különféle pletykák, miszerint lesznek laktanya visszanyitások, meg esetleges szervezeti változtatások! Ez most a kóros elvonásos pénzhiány miatt marad el, vagy nem is volt ilyen terv, vagy egyéb okból van hatalmas csend a HM körül???
Létezik egy nemzetközileg elfogadott csoportosítás is, mely értelmében a 20mm(beleértve) és az ennél nagyobb gépágyúval ágyúval rendelkező páncélozott csapatszallító eszköz minősül gyalogsági harcjárműnek, 20mm-ig(200mm-t kivéve) csak páncélozott szállító jármű.
Na mégegy ugyanabban a Haditechnikában fotó a MRAP-ról, honvéd kis pocakkal háttérben, aláírás: Új kísérleti antenna felszerelésrögzítése tesztelése vagy vmi ilyesmi.
Kis esernyő formájú antenna tényleg fenn, rögzítés helye vastag rózsaszín fóliába tekerve, és odakötözve. Ütős volt na, bámultam rendesen....
Azt, hogy mi PSZH és mi gyalogsági harjármű szerintem két dolog dönti el, és ezek össze is függnek.
Az egyik, hogy miként kívánják használni (hol a helye a harcrendben):
-az első vonalban halad a gyaloggal együtt, folyamatosan támogatva azt "harcol",
- vagy csak előre viszi valameddig a gyalogot, majd attól lemaradva, "hátul kullog, immel-ámmal támogatgat", vagy eleve olyan egységet szállit, annál van rendszeresítve, aminek nem is első vonalas "frontharcos" szerepet szántak.
(Persze azok az idők már elmúltak amikor ezt így élesen külön lehetett választani, még a klasszikus - ortodox harcászat idelyén.)
A másik az előzőből is adódóan a jármű harcértéke, fegyverzet-védettség-mozgékonyság hármasa.
Egy PSZH elméletileg kissebb harcértékkel kell rendelkezzen (ebből köv. kissebb tömegű) mint egy GYHJ.
vek.
Bár a modernebb fejlesztéseket elnézegetve, nekem úgy tűnik, manapság kezd összemosódni a két kategória és csak a fegyverzet különbözteti meg a kettőt egymástól, akár járműcsaládon belül. (Modul felépítményes, cserélhető tornyos járművek.)
A videót nézve nekem úgy tűnik, hogy a BTR-90nek csak nevében van köze a mi 80asunkhoz.
Más a motor, más a hajtás, vízihajtómű, torony, stb.
Ami érdekes, hogy 2 főt írnak kezszemnek, és 8 főt desszantnak. Gondolom akkor a toronylövész lehet a járműpk., ha a raj leszáll.
Érdekelne egy ilyen BTRes orosz gl.raj felépítése, járműben történő elhelyezkedése.
Ha István nem siet annyira, és szépen megkérem talán csepegtet valami infót.? :)))
Én úgy tudom a fegyverzeten. Pl. a Merkavából/T55-ből egyéb T harckocsikból átalakított izraeli/orosz, ukrán járművek a hatalmas tömegük ellenére APC(Armored Personnel Carrier)-k, vagyis inkább szállítójárművek, mivel rendszerint csak egy legfeljebb 0,50-es kaliber + pár 7,62-es géppuska alkotja a fő fegyverzetüket. Viszont egy 30mm-es gépágyúval felszerelt 15-20tonnás jármű már IFV(Infantry Fighing Vehicle) vagyis páncélozott harcjármű.
Érdemes ezt is elolvasni, sőt az egész könyvet. Sok kérdésedre megkapnád a választ.Többek között arra is, hogy mire is jó a DSK és milyen egyéb - a táliboktól független - problémákkal kell még odakint szembe néznie a magyar katonáknak. A teljesség igénye nélkül! :)
Magyar Narancs, április 14. Az afgán kormány és nyugati szövetségesei újabb kísérletet tesznek a tálibok ellenállásának felszámolására; a harcokban a magyar katonák is részt vesznek. A helyszíni riportunkban megszólalók nevét a Honvéd Vezérkar kérésére megváltoztattuk.[...] Bővebben!Tovább »
Ezen kívül volt neki a kerekes, taligás, páncél lemezes változata, amit lehetett használni szárazföldi nehézgéppuskaként, de ha szétnyitottad a lábát, és felraktad a lőelemképzős irányzékot, akkor légvédelmi géppuskának is lehetett használni. A pocsolyások hajóin meg felépítményen használják légvédelmi géppuskaként. A kis aknamentesítő naszádokon (ne kérdezzétek a típusát) csak ez volt a légvédelmi fegyverzet, a nagyobbakon a PAV-4 és PAV-1 mellett ez is.
Ezek a videók 2010 áprilisában és májusában készültek, a 3. műveleti támogató és összekötő csoport ténykedése alatt. Sari Kunát és Dand-e Ghurit veretik. A körülményekről a már ismert helyen lehet olvasni, www.maximumnullaaldozattal.hu Tovább »
De ha felhívod a minisztériumot elmagyarázzák a zoroszok nem komplettek, a mai modern hadserebe ez nem jó, és seregünk előremutató módon átáll a bio-üzemanyagu radarral, infraeszközökkel nehezen felderíthető, mágneses aknák ellen kiváló védelmű, hazai gyártású csapatszállító járművekre. /Régebbi elnevezés: hatökrös szekér/
A BMP páncélozott harcjármű, a BTR páncélozott szálító jármű. Szerintem ezt sem tudta a cikkíró.
Min mulik, hogy "pancelozott harcjarmu", vagy "pancelozott szallito harcjarmu", vagy "pancelozott szallito jarmu" egy konkret eszkoz (vagy csak az orosz megnevezest forditottad le)?
Szamomra hihetetlen, hogy a BTR-90 lejjeb legyen kategorizalva, mint a PSZH, hiszen sokkal alkalmasabb harcra.
Itt 2:55-3:00 kozott iranyitott panceltoro raketat mutatnak?