Mielőtt megvettem, próbáltam utánajárni én is a kokszosodás ügyének. Itt is kérdeztem, és keresgéletm más fórumokon is ezzel kapcsolatban. Kérdeztem szakszervizben is. Szervizeltek már bőven 100 000 feletti futásút is belőle, és tünetmentesek. Mivel már 4 éve gyártják ezt a motort, úgy voltam vele, hogy csak lenne negatív visszhangja, ha kokszosodna, úgyhogy belevágtam.
Már a frissített eu6-os változat került a kocsimba. Negatívum, hogy 2500 as fordulatnál (ami pont 100-as tempó 6.-ban) van egy érdekes remegése a motornak, amit érezni kicsit a karosszérián is, de nem annyira vészes. Alsó fordulatszám tartományban fejőstehén hangja van.... 3500 felett viszont szép "japánosan" szól. Egyébként atom csendes. Alapjárat fordulatszámmérő szerint 550-600 körüli, remegés nélkül. A vvt miatt alacsonyan is van annyi ereje, hogy normál felhasználás mellett ne kelljen állandóan visszagangolgatni. Mivel dízelből ültem át, először keveseltem, de egyébként elég. Pörgetve pedig repíti a kis ötajtós bódét. Persze nem egy versenyautó, de nem is azért vettem. Még egy negatívum, hogy motorfékes gurulás után, akármilyen finoman lépek a gázra, úgy érzem, minta rántana egy kicsit az autó,és nem csak alacsony fokozatban. Lehet hogy már ennyire megszoktam a kettőstömegűt?.... Fogyasztása pazar. Mikor megvettem úgy voltam vele ha 7 literrel elmegy akkor jó. Ehhez képest az első tankolásom 6,3 ra jött ki, bejáratósan! Azóta mentem kicsit több mint 5000 kilómétert a fogyasztás fedélzeti szerint 5,9 ami kamu. A valós 6,2 a második tankolástól kezdve. Igaz főleg városon kívüli fogyasztás, de van minden tankban jó pár rövid táv is. (Ovoda 4 km. oda-vissza, stb.) Szóval aki nem csak városban használja szinte biztos hogy eljár vele 6,5 literrel. Csak azért írtam ,hogy ne csak a negatív oldalát lássuk a direkt befecskendezésnek. 10% plusszt hoz teljesítmény oldalon, miközben -10% fogyasztásban a normál 1.6 injektroroshoz képest.
jövőre tervezem, hogy veszek egy 1.6 GDI KIA-t (Carens). Kerülendő a turbó, részecskeszűrő, kettőstömegű...stb nyavalyákat vennék még az utolsó szívó benzinesek közül egyet. De én is sokat olvastam a közvetlen befecskendezésűek kokszosodásáról. A KIA 1.6 GDI-t egyáltalán nem hajlamos erre?
A szívóoldali kokszosodás következő okok miatt következik be:
- a szívószelep és a szívócsatorna erősen felmelegszik,
- az EGR szelepen keresztül kipufogógáz kerül vissza a szívóoldalra,
- a forgattyúsház szellőztetés miatt olajpára kerül a szívóoldalra (népi nevén kartergáz),
- a turbóból az erős olajozás következtében olajpára kerül a benyomott levegőbe,
- a direkt benzinbefecskendezés miatt a szívócsőben csak tiszta levegő áramlik, nincs benne porlasztott benzin, ami egyrészt hűtené, másrészt mosná a szívószelepeket és a szívócsatornát.
EGR nélküli motorban a szelepek akkor forrók, a kartergáz nyomás akkor nagy, a turbó olajozása akkor megy nagy nyomáson, ha erősen tapossák a motort, tehát alapesetben akkor kokszosodik a motor, ha tartósan autópályáznak vele (mint korábban írtam, az 1.0 TGDI motor nem is autópályára való).
Van pár benzinmotor, amiben van EGR szelep, ott sajnos részterhelésen is megy a kokszosodás, mert az EGR szelep pont részterhelésen van nyitva :-(
A KIA kis turbós motorjáról nincs ilyen tapasztalat még, de más márkák direkt befecskendezéses motorjai 100-150 ekm-nál kezdenek kokszosodni. Lehet, hogy a KIA motorja elkezdi 50 ekm-nél, de akkor az KIA probléma, lehet verni az asztal a garancia ügyében.
figyelj a szervizkonyvre ugyan mar nem garis az auto, viszont ha meg van a szervizkonyv es vegig van vezetve akkor a kilometeroraallas is stimmelhet ha elkezd vakarozni a zember hogy mar kidobta mert ugyse garis akkor vissza van tekerve
az én autómon a jobb oldali első és hátsó helyzetjelző izzónak külön biztosítéka van. Ugyanez a helyzet a baloldalival is.
Tompított és távolsági (H4-es) külön izzóknak szintén külön van a jobb és a bal oldalnak biztije.
Nem tudom a Kiánál ez hogy van... A jobbos távolsági jó, csak a tompított nem megy? Első körben a biztosítékokat nézném meg.
Volt, hogy egy rossz izzó kiverte a biztit. Ha a bizti is jó (nem ránézve, hanem szakadásvizsgálatra is) akkor jön az, hogy a foglalatban lévő rugós érintkezőkön mérnék felkapcsolt tompított mellett feszültséget.
Ha megjelenik a közel 14V az érintkezőkön, akkor csak az izzóval lehet a baj, vagy a foglalatban lévő rugós érintkező van elhajolva.
Ha már a csatin sincs feszültség, akkor viszont lehet kábelszakadás, ekkor mennék villamossági szerelőhöz.
A probléma,hogy hitelre kb 3000 eu-val olcsóbb mint a mostani ajánlatuk...persze a futamidő végére meg kb 6 ezerrel drágább-)) Sajnos kp re való vásárlásnál nem akarnak ennyit engedni de azért haladok -) Viszonylag nagy értékű a mostani autóm, csak ki kellene potólnom aztán hozhatnám is...Pénteken kiderül...Szép napot mindenkinek.
új autóval nem nagyon lehet gond azért van a hét év garancia nálam két garis történet volt, három éves korában beszart a fűtőmotor azt gariban cserélték, de várni kellett rá pár napot addig nem volt fűtés az autóban aztán talán 5 éves korában az éves szervizkor mondták hogy valami pántot visszahívtak, gari keretében cserélnék, ha szeretném mondtam igen, hogyne aztán kicserélték
Üdv! Nekem pont a gt line opció miatt került a képbe ez a típus, Szerintem így karakteresebb a formája.Annak örülök,hogy neked nincs negatív tapasztalat,sajnos nekem azért akad a mostani autómnál-))
Igen, új autó. Elég jol adja ez a kereskedő, 1200 eu val olcsóbban a többinél + elég jól beszámitja a használt kocsimat! Feketét szeretnék, de csak 2 fehér van neki ezen az áron és raktáron. Meglátom mi lesz a végleges ajánlat, pár nap és kiderül. Addig is várom az esetleges negatívumokat amikre oda kell figyelni ennél az autónál. Köszönöm.
azonban a nagyobb motorokkal nehezebben teljesíthetőek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentési célok
A szén dioxid kibocsátás egyetlen dologtól függ, a fogyasztástól. Vagyis ezeknek a nagyobb hengerűrtartalmú motoroknak a fogyasztása bizony nagyobb lesz, mint a kisebb, turbós motoroké :-(
Szóval lesz alacsony károsanyag kibocsátású, Euro7 minősítésű autó, csak éppen a fogyasztása lesz magas.
Városban ezen segít az akkumulátoros villanyhajtás, de a Balatonra menet már érdi emelkedőn lemerül az akksi, onnantól meg megy a magas fogyasztású belsőégésű motor.
ha új autóról van szó, kérdezz meg néhány másik kereskedőt is kezdd nyugodtan a legarcátlanabb módon azzal hogy milyen ajánlatot kaptál a máshonnan tapasztalatom szerint ha így indítasz, mindig van lejjebb...
Üdv Mindenkinek! Cserélném az autómat,és kaptam egy jó ajánlatot egy Cee'd Gt line 1.6 dízel-re. Fehér 5 ajtós,navi,tető, full extrás kivéve automata. Az ár nagyon kedvező. Ha esetleg írnátok pár szót az autóról az sokat segítene a döntésben! Szép napot mindenkinek. Köszönöm.
Pont most olvastam a vezzes.hu oldalon, hogy a gyártók az új EU normák teljesítése miatt leállnak az egyre kisebb motorok gyártásáról, és növelik a hengerűrtartalmat, mert az új teszteket már nem fogják tudni teljesíteni ezek a kis motorok.
Én ezt a marketingszöveget nem veszem meg, aki akarja tegye. Ja, és sok sikert egy háromhengeres 1 literes motor boostmentes használatához, akár csak arra az 5 percre, amíg nem lesz meleg.
crdi-m van tapasztalat, hogy a fogyasztást úgy tudom felvinni a 12 literes atlagra, hogy reggel kiviszem a zasszonyt a masfel kilometerre levo vasutallomasra, aztan hazajovok majd este meg kimegyek erte meg vissza igy mindig mire hazaerek kezd el melegedni a motor, de nem eri el az uzemi hofokot meg nyaron se
Ezeket a motorokat direkt úgy tervezték, hogy nagyon gyorsan üzemmeleg állapotba kerüljenek, azért, hogy az Euro6 kibocsátási normát minél könnyebben teljesítsék. Azt a "gazságot" is elkövetik, hogy a motor beindítása után direkt rossz ütemben fecskendeznek üzemanyagot a hengerbe, hogy mind a motor, mind a turbó, mind a katalizátor minél előbb felmelegedjen. Ez a motor már meleg lesz, mire télen letörlöd a ráfagyott párát az ablakokról.
Az olaj (és a víz) természetesen még nincs üzemmeleg állapotban induláskor, tehát a turbót valóban kímélni kell, de városi üzemben ritkán nyomja az ember padlóig a gázpedált.
A fizikailag lényegesen kisebb méret miatt kevesebb olaj is van benne, mint az 1.4-esben, tehát az olajat is gyorsabban melegíti, mint az 1.4-es. Szóval amikor viszed a gyereket az iskolába, akkor még kímélni kell, de ha már kitetted a gyereket a 2 km-re lévő iskolában, akkor már lesz annyira meleg, hogy akár nyomhatod is. Az olajat ráadásul a korábbinál nagyobb intenzitással nyomják a dugattyúra alulról, ami hideg állapotban gyorsítja az olaj felmelegedését (meleg állapotban pedig javítja a dugattyú hűtését).
Szóval nem azt mondom, hogy az 1.0 TGDI motornak jót tesz a rövid városi használat, de állítom, hogy kevésbé viseli meg, mint ugyanez a használat az 1.4-es motort.
Másfél km alatt nem lesz üzemmeleg soha, az nem turbónak való üzemmód, másrészt én nem szeretem a turbós motorok karakterisztikáját városi forgalomban, mondjuk automata váltóval ez lényegtelen, én azokat más okból nem szeretem.