Sziasztok! Egy 2014-es evjarut Ceed kombit hajtok 1.6 crdi motorral. Most vagyok tul a 60e km es kotelezo szervizen, de ketsegeim vannak afelol hogy mindent csereltek amit kellett volna! Vagyis inkabb ugy mondanam, hogy tobb mindent is csereltek... Az lenne a kerdesem, hogy fellelheto valahol az interneten hogy az adott szervizperiodusnal(30-60-90e km) miket kell kotelezoen cserelni? Probaltam keresni de sajnos nem talaltam ilyen tartalmat.
Nem jó cikket linkeltél, a linkelt cikkben gyújtásmodul hibája volt a Prince motornak.
Ebben a cikkben tényleg kokszosodás okozta hibák kijavításáról van szó, de itt 90-100 ezer km-t futott motorok a javítás alanyai. Más cikkben pedig Novoth úr sokat beszél arról, hogy dízel autók esetében is 80-100 ezer km-enként javasolja a dióhéjjal történő tisztítást.
"A közvetlen befecskendezésű Otto-motorok szívószelepe működés közben forróbb, mint a szívócső befecskendezésűé. Ennek oka, hogy a befecskendezett üzemanyag nem hűti le, hiszen a befecskendezés az égéstérbe történik. A forró szívószelepen lecsapódik a szívócsőbe visszavezetett kartergáz, és apránként növekszik a lerakódás mértéke."
Ez pedig eléggé egybevág azzal, amit én is írtam korábban.
Ebben a TotalCar tesztben pedig az látszik, hogy a tesztelt 4 autó közül a legkisebb városi fogyasztást a 3 hengeres 1000 köbcentis Ford EcoBoost motoros autó produkálta.
Szóval én nem temetném előre az 1000 köbcentis 3 hengeres turbós KIA motort, városba, országutakra szerintem jó választás lesz, sok csomaggal történő tartós autópályázásra tényleg az 1.6-osok a jobbak :-)
Nyolcat és ha gyári szenzor kerül a téli szettbe is akkor még a kontrollámpa sem fog felvillanni. Ha nem gyári, akkor max. 50 km-ig világítani fog mire beprogramozza (felismeri) magának. Így a következő cserénél (ha felkerülnek újra a nyáriak) már nem lesz öntanulási fázis.
Vannak olyan járművek, amelyek képesek tárolni nyolc kerék adatait, így nem jelent gondot a téli és nyári gumik átszerelése.
Vannak olyan autók is, amelyek csak négy kerék adatait jegyzik meg. Az autó komputerét azonban minden egyes téli-nyári átszerelésnél újra kell programozni."
Ezt valaki elmagyarázná?
1. A mostani vadiúj Ceed-ek 4 vagy 8 gumi adatait tudják tárolni?
2. És mi van, ha 4-et, és mi van, ha 8-at? ("Az autó komputerét azonban minden egyes téli-nyári átszerelésnél újra kell programozni.")
3. Ezt a jobban felszerelt gumisok is meg tudják tenni (gondolom, h. igen) vagy csak a KIA márkaszerviz? Előbbi esetben (gumis programoz) érintheti-e a garanciát? (Lehet olyan álláspont, hogy a sw. is az autó része, így ahhoz csak márkaszerviz nyúlhat?)
4. Fentiek alapján hiába kérnék házhoz szállítással 4 felni+gumi+TPMS szettet, azokat mindenképpen vagy egy jobb gumisnál, vagy a KIÁ-nál "fel kell programozni" az autóra/hoz?
5. Bónusz kérdés: Mit jelenthet az az egyes webshopok termékleírásaiban szereplő kitétel, hogy a TPMS szenzor "gyárilag felprogramozott"?
Egyébként 4 téli kereket szeretnék vásárolni a következő kiszerelésben
= nyilván lehetőség szerint 1 helyen, összeszerelten
(Ha valakinek van tippje arra, hogy hol, akkor az nyugodtan elküldeti privátba, vagy akár ide is beírhatja - bár nem tudom, h. mit enged meg a fórumszabályzat...)
az 1.6gdi-vel kapcsolatban, én is úgy voltam még a múlt hétig hogy új ceed-et veszek már néztem is egy ideje meg cégautóként jó párszor volt hozzá szerencsém de beültem egy tucsonba és hát családdal inkább arra hajlunk. Viszont néztem én is a carenst pont uae a megfontolásból és nem akarlak eltántorítani de a carens fogyasztása nem mérhető a ceedhez még a kombihoz sem bár méretben hasonló (inkább nagyobb mert magasabb), csak ha megnézted spritmonitor-on sem dicsérték sőt az 1.7 dízel is nagyon torkos mondjuk egy fél liter/100km reális differencia a magas építés miatt de 1,5-2 liter már nem igazán. Egyébként a carens kivül belűl szuper kocsi viszont pont ha jól emlékszem most lesz valamikor facelift asszem jövőre lehet hogy azt érdemes megvárni hátha finomítanak rajta és átdolgozzák kicsit, csak ahogy a kia szalonban is mondták legutóbb hogy az euro6 miatt minden motort kicsit lefolytanak és minden új autó kicsit gyengébb mint az elődje, legalább is a szívó benzinesekre ez igaz.
a Kia dízelekben nincs - ha jól tudom - kettős tömegű és ha újat (vagy márkaszervizelt/garanciális használtat) veszel akkor 7 évig (vagy 150ekm) teljeskörűen garanciális az autó, amibe a turbó és a részecskeszűrő is beletartozik (és ha mégis lenne akkor a kettős tömegű IS) ...
a 7 év alatt egyiknek sincs kötelező (és drága) karbantartása (ennek anno utánakérdeztem) ...vagyis ha elromlik akkor az - jó eséllyel - garanciálisan javítható...
de kétségtelen, hogy egy szívóbenzinesben azért lényegesen kevesebb hibalehetőség van... (bár garanciális/új autónál ez elvileg nem szempont)
A 2500-as fordulatnál érezhető rezgés sajnos létező jelenség az 1.6 GDI-nél. Több külföldi fórumban is említik. Sajnos ez ilyen nem lehet vele mit tenni. Nekem ez volt a legfurcsább ill. a kormányzás nyúlóssága. (Egy VW konszernes autóból ültem át aminek elég direkt volt a kormányzása.) Persze már megszoktam. Nekem facelift előtti van az újban ez a nyúlóság már érezhetően sokat javult, próbáltam. Remélhetőleg az új Ceedben ezek a jelenségek nem lesznek már. Ettől függetlenül bármikor bevállalnám újra de az már 1.6 CRDI és DCT váltós lenne. :-). Amúgy kíváncsi leszek az 1.4 T-GDI Ceed-re állítólag jön az is.
Mielőtt megvettem, próbáltam utánajárni én is a kokszosodás ügyének. Itt is kérdeztem, és keresgéletm más fórumokon is ezzel kapcsolatban. Kérdeztem szakszervizben is. Szervizeltek már bőven 100 000 feletti futásút is belőle, és tünetmentesek. Mivel már 4 éve gyártják ezt a motort, úgy voltam vele, hogy csak lenne negatív visszhangja, ha kokszosodna, úgyhogy belevágtam.
Már a frissített eu6-os változat került a kocsimba. Negatívum, hogy 2500 as fordulatnál (ami pont 100-as tempó 6.-ban) van egy érdekes remegése a motornak, amit érezni kicsit a karosszérián is, de nem annyira vészes. Alsó fordulatszám tartományban fejőstehén hangja van.... 3500 felett viszont szép "japánosan" szól. Egyébként atom csendes. Alapjárat fordulatszámmérő szerint 550-600 körüli, remegés nélkül. A vvt miatt alacsonyan is van annyi ereje, hogy normál felhasználás mellett ne kelljen állandóan visszagangolgatni. Mivel dízelből ültem át, először keveseltem, de egyébként elég. Pörgetve pedig repíti a kis ötajtós bódét. Persze nem egy versenyautó, de nem is azért vettem. Még egy negatívum, hogy motorfékes gurulás után, akármilyen finoman lépek a gázra, úgy érzem, minta rántana egy kicsit az autó,és nem csak alacsony fokozatban. Lehet hogy már ennyire megszoktam a kettőstömegűt?.... Fogyasztása pazar. Mikor megvettem úgy voltam vele ha 7 literrel elmegy akkor jó. Ehhez képest az első tankolásom 6,3 ra jött ki, bejáratósan! Azóta mentem kicsit több mint 5000 kilómétert a fogyasztás fedélzeti szerint 5,9 ami kamu. A valós 6,2 a második tankolástól kezdve. Igaz főleg városon kívüli fogyasztás, de van minden tankban jó pár rövid táv is. (Ovoda 4 km. oda-vissza, stb.) Szóval aki nem csak városban használja szinte biztos hogy eljár vele 6,5 literrel. Csak azért írtam ,hogy ne csak a negatív oldalát lássuk a direkt befecskendezésnek. 10% plusszt hoz teljesítmény oldalon, miközben -10% fogyasztásban a normál 1.6 injektroroshoz képest.
jövőre tervezem, hogy veszek egy 1.6 GDI KIA-t (Carens). Kerülendő a turbó, részecskeszűrő, kettőstömegű...stb nyavalyákat vennék még az utolsó szívó benzinesek közül egyet. De én is sokat olvastam a közvetlen befecskendezésűek kokszosodásáról. A KIA 1.6 GDI-t egyáltalán nem hajlamos erre?
A szívóoldali kokszosodás következő okok miatt következik be:
- a szívószelep és a szívócsatorna erősen felmelegszik,
- az EGR szelepen keresztül kipufogógáz kerül vissza a szívóoldalra,
- a forgattyúsház szellőztetés miatt olajpára kerül a szívóoldalra (népi nevén kartergáz),
- a turbóból az erős olajozás következtében olajpára kerül a benyomott levegőbe,
- a direkt benzinbefecskendezés miatt a szívócsőben csak tiszta levegő áramlik, nincs benne porlasztott benzin, ami egyrészt hűtené, másrészt mosná a szívószelepeket és a szívócsatornát.
EGR nélküli motorban a szelepek akkor forrók, a kartergáz nyomás akkor nagy, a turbó olajozása akkor megy nagy nyomáson, ha erősen tapossák a motort, tehát alapesetben akkor kokszosodik a motor, ha tartósan autópályáznak vele (mint korábban írtam, az 1.0 TGDI motor nem is autópályára való).
Van pár benzinmotor, amiben van EGR szelep, ott sajnos részterhelésen is megy a kokszosodás, mert az EGR szelep pont részterhelésen van nyitva :-(
A KIA kis turbós motorjáról nincs ilyen tapasztalat még, de más márkák direkt befecskendezéses motorjai 100-150 ekm-nál kezdenek kokszosodni. Lehet, hogy a KIA motorja elkezdi 50 ekm-nél, de akkor az KIA probléma, lehet verni az asztal a garancia ügyében.
figyelj a szervizkonyvre ugyan mar nem garis az auto, viszont ha meg van a szervizkonyv es vegig van vezetve akkor a kilometeroraallas is stimmelhet ha elkezd vakarozni a zember hogy mar kidobta mert ugyse garis akkor vissza van tekerve
az én autómon a jobb oldali első és hátsó helyzetjelző izzónak külön biztosítéka van. Ugyanez a helyzet a baloldalival is.
Tompított és távolsági (H4-es) külön izzóknak szintén külön van a jobb és a bal oldalnak biztije.
Nem tudom a Kiánál ez hogy van... A jobbos távolsági jó, csak a tompított nem megy? Első körben a biztosítékokat nézném meg.
Volt, hogy egy rossz izzó kiverte a biztit. Ha a bizti is jó (nem ránézve, hanem szakadásvizsgálatra is) akkor jön az, hogy a foglalatban lévő rugós érintkezőkön mérnék felkapcsolt tompított mellett feszültséget.
Ha megjelenik a közel 14V az érintkezőkön, akkor csak az izzóval lehet a baj, vagy a foglalatban lévő rugós érintkező van elhajolva.
Ha már a csatin sincs feszültség, akkor viszont lehet kábelszakadás, ekkor mennék villamossági szerelőhöz.
A probléma,hogy hitelre kb 3000 eu-val olcsóbb mint a mostani ajánlatuk...persze a futamidő végére meg kb 6 ezerrel drágább-)) Sajnos kp re való vásárlásnál nem akarnak ennyit engedni de azért haladok -) Viszonylag nagy értékű a mostani autóm, csak ki kellene potólnom aztán hozhatnám is...Pénteken kiderül...Szép napot mindenkinek.
új autóval nem nagyon lehet gond azért van a hét év garancia nálam két garis történet volt, három éves korában beszart a fűtőmotor azt gariban cserélték, de várni kellett rá pár napot addig nem volt fűtés az autóban aztán talán 5 éves korában az éves szervizkor mondták hogy valami pántot visszahívtak, gari keretében cserélnék, ha szeretném mondtam igen, hogyne aztán kicserélték
Üdv! Nekem pont a gt line opció miatt került a képbe ez a típus, Szerintem így karakteresebb a formája.Annak örülök,hogy neked nincs negatív tapasztalat,sajnos nekem azért akad a mostani autómnál-))
Igen, új autó. Elég jol adja ez a kereskedő, 1200 eu val olcsóbban a többinél + elég jól beszámitja a használt kocsimat! Feketét szeretnék, de csak 2 fehér van neki ezen az áron és raktáron. Meglátom mi lesz a végleges ajánlat, pár nap és kiderül. Addig is várom az esetleges negatívumokat amikre oda kell figyelni ennél az autónál. Köszönöm.