Sziasztok!
2015 márciusában lesznek az első tesztmodellek.
Ezek már nem a régi Vitarák, csak a nevükben.
Itt várjuk a tulajdonosokat/érdeklődőket.
Remélem jó sokan vesznek ilyet!
Náluk már csak azokat kell jobban irigyelni akik bemennek a csili-vili üzletbe és megveszik 3x annyiért pontosan ugyanazt amit a naív emberek a "kínai piacon az Ariel mosóport, neten Szerbiából a Nike cipőt, meg Webshopból a XY márkás 0W40 full szintetikus olajat" mert ilyen is van.
A jazzben váltóolajat cseréltünk. Az utolsó flakonban sokkal hígabb cucc volt. Pár percig csak studíroztunk apóssal hogy mi legyen, aztán beletettük és gond nélkül lement az a periódus is. A dobozon semmi eltérést nem találtam, egyszerre vettem őket ott ahol korábban már többször is.
Ha tehetem kerülök minden márkás árut. Legjobban a nagyboltok saját márkás cuccait szeretem mert zömében márkás áruk átcsomagolt, ellenőrzött variánsai. Nem gondolom hogy bárki is másolná őket :) persze ezek között is van amelyik felejtős és van amelyik a legjobbak között van a teszteken.
Tankolni szinte kizárólag madaras benzint tankolok mert járok is arra és legfőképpen mert sokan vásárolják. Arra szoktam figyelni hogy drágulás előtti és olcsóbbítás utáni napon ne menjek mert sorban állni nem szeretek.
Motoros fórumon volt kérdés hogy márkás kút prémium benzinét használva miért van állandóan üzemanyag problémája ? És még hozzá is tette hogy szinte senki sem használja azt a kútfejet :) mégsem esett le neki.
Én tulajdonképp irígylem az ennyire naív embereket... boldogok a tudatlanságban... csak veszik a kínai piacon az Ariel mosóport, neten Szerbiából a Nike cipőt, meg Webshopból a XY márkás 0W40 full szintetikus olajat, és még milyen olcsó is volt mind :))
Statisztikák szerint a világon forgalomban lévő motorolajok 10%-a hamisítvány. Sajnos csak a szerencsében bízhat az ember, hogy amit beszerez az eredeti. (Ide értve a teljesen jóhiszemű szakboltok kínálatát is.) Csomagolásból, színről, szagról nem, vagy nagyon nehezen lehet megállapítani nem laborkörülmények között, hogy melyik a hamis.
Talán erre majd kgaboroo is fog reagálni mert olajügyben én nem vitatkozok, idáig mindig minden rendben volt hidd el ! De !!! Ennyire már ne legyünk túl bizalmatlanok , mert akkor azt is megkérdezhetnéd, hogy honnan tudod és tudjuk azt, hogy milyen gyógyszer volt abban a dobozban amit a tüdőgyulladásunkra szedtünk, vagy abban az étolajban amiben a krumplinkat sütöttük meg és meg is ettük ! Nem igaz ?
kgaboroo16 órája Pontosan így van, ahogyan írod és most is igazad van, mint legtöbbször. A szervizeket és más átqúrosakat azt hagyjuk. Én is magamnak csinálom általában és jó ismerőseimnek ha még van időm és ráérek. De látod..., erre is azt írják itt , hogy "nem tudod, hogy mi van az olajkannában. " Gondolom , hogy azért Te is tudod ?
A Vitarákban a már jól bevált, hagyományos (bolygóműves) 6 sebességes automata váltó van, nekem is ilyen van, szépen vált, nagyon kényelmes, szeretem. Annyit említenék, hogy szerintem városi körülmények között egy kicsit túl alacsonyan tartja a fordulatot, ha kézi váltóm lenne, nem engedném 2000 alá a fordulatot, főleg hideg motornál. Így pedig annyira hamar fölvált, hogy a fordulat néha 1500 alatt van. Persze ha rátaposok, akkor azonnal visszavált, vagy a kormányvezérlővel is vissza lehet váltani.
Ez is azt bizonyitja hogy ha tenyleg betartjuK az elort karbantartasokat akkor igenis meghalalja az auto. De ehhez megfelelően kell karbantartani. Nem nagy titok, csak sokszor a spórolás ezt felülírja.
Ismerek egy majd 200ezret futott példányt, ami csak 0w-20 olajjal jár -hibamentesen. De valamelyik portálon "reklámoztak" egy 400 ezret futottat aminél mondjuk nem írták, hogy pontosan milyen olajjal voltak a kötelező szervizek csak sejteni lehet, hogy az egyébként is nagyon jó árú Ecstar 0w-20olaj helyett nem akart a tulaj olajcserénként 3000Ft -ot fogni és auchan tutitipp olajjal járatni a japó motort :))) Ettől függetlenül nem kizárt, hogy van jobb olaj ehhez a motorhoz a kérdés csak az: minek?
OFF Viszonyításképp ahol érdemes okoskodni az olajjal: Opel Ecotec 1364ccm. Ha a gyári GM 5w-30 olajjal van hajtva 100ezer környékén kezdi csipegetni az olajat. Ekkor a naggyon okos szerelők elkezdik rábeszélni a tulajt 10w-40-re ...és az még ócsóbb' is! Aztán 120-150 ezernél elkezd zörögni a lánc + ekkor már a 10w-40ből is kétpofára zabál a motor. Pedig csak NORMÁLIS 5w-30 kellet volna bele pl: Mobil Super 3000 XE Érdekes, ezzel 180ezer után sem fogyaszt olajat (3dl/15.000 km), a lánc nem zörög ...pedig még a gyári, valamint semmilyen hibajelzés nem volt a 11 év alatt. És az a szomorú, hogy ennyi kis odafigyelésen múlik, hogy hírhedt "betegágy ekótek" motor legyen az autóba, vagy egy kellemes fogyasztású (5.8-6.5l/100) pörögős, kis gondozás igényű láncos... /OFF
A blokk tervezésekor van egy szigorú mérce. Ez és ez nem lehet több stb.
A tervezőknek mindent be kell vetni a mércét szem előtt tarva. A motor élettartama másodlagos. Ezért van a nullás olaj is. Elmegy vele a motor a garancia időszakon is túl, de már nincs az, hogy 30 évre tervezhetsz vele.
Meg igény sincs 30 évre. A közvélemény kutatásokat veszik alapul. 7-10 év max használat a legtöbb esetben. Ennyi ideig általában elmegy a legtöbb típus kissebb nagyobb hibával.
Az autó annyit ér amennyiért elviszik. Rakd fel magasabb áron aztán várakozz. Ha leszrá érdeklődő akkor alku tárgya.
Ha nincs érdeklődő akkor cdökkented az árat. Aztán így egyre lejjebb.
Vagy alulárazod a többi hasonlóhoz és akkor a tiédet viszik el.
Magasabb áron lehet hírdetheted hónapokig. Alacsony áron egy órán belül lehet kapásod. Mérlegelj.
Ezért mondtam hogy maradok a gyári előírásnál. Nem én terveztem a blokkot, az olajozási rendszert és annak komponenseit, a motorban alkalmazott anyagok viselkedését hidegindításnál (ebbe nem az tartozik amit mi gondolunk hidegnek hanem amikor a motor nem üzemi hőmérsékleten üzemel) és üzemi hőfokon történő, normál használatnál. Ha normálisan szervizeli az ember akkor nem szabad hogy “hézagolni” kelljen. Itthon sajnos sokaknál megáll az új autó vásárlásakor kifizetett összegben a fenntartás a “namost ehhez 3 évig hozzá sem kell nyúlni mert minden új benne”. Aztán persze senki sem hibás csakis a gyártó. Jelenleg ez a jellemző.
A fikciókról annyit....dolgoztam pár évet szervizben akkor mikor még nem volt ritka a 20 éves munkaviszony egy helyen.
Ma már nem ez a helyzet....ezért is nem érdekel a garancia. Jobb ha magam csinálom.
Javaslom, hogy olacsrere közben mikor már lefolyt az összes olaj akkor indítsd be a motort és várd meg míg felvillan az olajnyomás lámpa. Hagy egy kicsit járni olajnyomás nélkül. Ettől még nem lesz baja a motornak mert nem lesz száraz belül. Viszont azonnal meghallod a hajtókarok kopogását. És ez a kopogás 100 ezer fölött egyte intenzívebb.
Ezután töltsd fel olajjal és indítsd be. Amint felépül az olajnyomás megszűnik a kopogás is. 200 ezer fölött a 0-20-as olaj már kevésbé kopogásálló, csak van aki nem hallja ki a motorból.
mlas4519 órája Hagyjuk . Fikciókkal nem foglalkozunk. Biztosíthatlak, hogy én tudom azt, hogy mi van a kannában és mit töltenek az autómba .Legyen elég ennyi.
A Splashünkben majdnem új kora óta 0W-20 van. (Azért nem a legelejétől, mert akkor még vakon bíztam a szervizekben/szerelőkben, hisz első új autónk volt és rájuk bíztam. 5W-40 és 5W-30 ment bele 3-4 olajcsere ciklusig. Csak utána tértem át a használati által javasolt, fenti értékre, ami azonnal észrevehető járáskultúra javulást okozott: etűnt a hidegindításkor 1000-1500-as fordulat között addig tapasztalt rezonancia/búgás.)
Jelenleg kis híján 300ekm van benne és nincs a nívón észrevehető olajfogyasztás 15ekm alatt a 0W-20-ból. Ha normál módon van használva és karban van tartva, 1-2 százezer km alatt nem kopik annyit, hogy "hézagolni" kelljen az olajjal. Az egyébként sem megoldás, csak gyorsítja a kopást.. De ez már megint hit kérdése lesz, attól tartok :)
A mi éghajlati viszonyaink között nem kell nullás olaj. Főleg nyáron. Szibéria északi részén talán. Az 5-30-as egy jó kompromisszum. 100 ezer futás fölött 5-40.
"Csak az tudja igazán, hogy milyen olaj van a motorban aki saját maga cseréli ki otthon" - ezt te csak hiszed... nem tudod, mi van a kannában, lehet valami hamisított xar is, erre már nagyüzem épült ki. Attól, hogy a kanna meg a cimke Castrol meg Mobil1 :((
Uraim. Sokan az ilyen olyan motorolajoktól várják a csodát. De nem. A csodát az autó üzemeltetőjétől kell várni és attól a szerelőtől aki ekkor meg akkor szereli az autót. Az autó is meghálálja a gondoskodást és a törődést.
Rendben, csak az a nyomás nincs ingyen. Elő kell állítani, ami veszteség. Ez pedig nehezebb járást, többletfogyasztást eredményez. Korábban pár dolgot írtam ezzel kapcsolatban, hogy miért rombóló hatású a többletbefecskendezés, főleg hidegen, alacsony fordulaton. (Dugattyú billenés, olajfilm lemosása a hónolásból, stb..)
Számomra azért fura erről beszélgetni (nem veled, hanem úgy általában hitvitaként kezelni), mert arról van szó, hogy van egy blokk, valamilyen illesztésekkel, erőhatásokkal/erőviszonyokkal az alkatrészek között. Ennek a blokknak az optimális működését az olaj üzemi hőfokára tervezik. Márpedig mindegy, hogy milyen W értékű olajról beszélünk, üzemmelegen mindegyik folyósabb, mint hidegen. Tehát van egy skála, aminek az alapköve, a célja az idális hőmérsékleten adott híg olaj. Innentől indulva visszafelé, minél jobban bedermed a kenőanyag, annál rosszabb a motornak.
/Tudom, van hőtágulás is, ami a motor alaktrészeinek hézagait befolyásolja, de ez messze nem olyan léptékű, mint a motorolaj folyósodása a melegedés hatására./
Az olajszivattyúnak van egy szállítási kapacitása. Fordulat/liter. A higabb olajból több lesz a szállítás azért mert kissebb a nyomástartása. És nem mindegy, hogy egy hajtókarszemben 4 bar nyomás van percenkénti fél líter átfolyással vagy 2 bar nyomás 6-8 deci átfolyással. A magasabb bar nagyobb kopogáscsillapítást ad vastagabb olajfilmmel.
Mint írtam....a nullás olajok az EU szigorú határértékei miatt lettek kitalálva nem a jobb kenés végett. Az autó motorja fogyasztási cikk lett, az élettartam nem fontos.
"A nullás olaj kevésbé vastag, a hajtókar kopogását kevésbé csillapítja."
Nem feltétlenül neked szól, de mint általános érdekesség:
Az alkatrészek szeparációját nem egy statikus olajfilm ottléte biztosítja (mint pl. a gépzsír..), hanem az áramlás. Minél folyósabb (vékonyabb) az olaj, annál nagyobb az áramlás, mert annál kisebb ellenállás azonos mennyiségű kenőanyag átpréselése a rendszeren. Tehát áramlás, ez a kulcsszó.
Továbbá a 0W, 5W és 10W témát érdemes lenne elengedni, ha mindenki megérti végre, hogy mire vonatkoznak a jelölések. A 0W szinte mindig jobb hidegben, de semmiképp sem rosszabb. És igen, a motor szempontjából hideg a nyári kánikula is. Üzemi hőfokon sokkal folyósabb az olaj, mint amilyen bármelyik "vékony" olaj 30-40 fokon, nyáron. Téli hidegről ne is beszéljünk. Ha nem így lenne, nem kéne meleg motorral menni olajcserére, hogy rendesen lefolyjon. Szóval tényleg fölösleges arról beszélni, hogy a hidegoldali viszkozitásértékekre alapozva egy olaj "vékony, vagy vastag".
Hidegen mindegyik túl vastag a motor optimális működéséhez! Minél kevésbé az, annál jobb. A W-s jelölések pedig pontosan ehhez adnak útmutatást. Lefelé kompatibilisek, minél kisebb a W előtti szám, általában annál jobbat teszünk a motornak.
A melegoldalival nem szabad játszani, se fel, se le. Mivel az az üzemi hőfokon mért folyósságot mutatja.
Való igaz, elmegy a motorok többsége bármivel. Csak épp nem addig és nem úgy, mint az előírttal. De hát a fék is kibírja, ha őrült módjára tapossuk, mégsem úgy állunk meg mindig, mert kímélni szeretnénk.
Szia. Jó vélemény Kb. ez az igazság motorolaj ügyben. Csak az tudja igazán, hogy milyen olaj van a motorban aki saját maga cseréli ki otthon. A motor számára igen , az a legfontosabb, hogy legyen kenése és nem a "marketing". Lehet egy vastagabb olajat is használni , de a motor beindításának is vannak írott és íratlan szabályai és az üzemeltetésnek is... De ehhez hozzátartozik a motorolaj és az olajszőrűrű rendszeres cseréje ami szintén egyéni , na nem abban az értelemben, hogy majd több tízezer kilométer és több év után, hanem abban, hogy akár ha kell évente egyszer vagy 5 ezer kilométerenként.
Egy motor belső tere nem szárad ki leállítás után. Marad elég olaj a felületeken a reggeli inditáshoz. Az olajnyomás akkor épül fel amikor elalszik az olajnyomás ellenőrző lámpa. Vagyis az indítás utáni pillanatban.
A 0w és az 5w nyomásbeállása között nincs számottevő különbség, viszont az olajfilm csillapító hatása között már mérhető.
A nullás olaj kevésbé vastag, a hajtókar kopogását kevésbé csillapítja. Marketing szempontból jobb mert kissebb az ellenálása és ezálltal a műszerek ki tudnak mutatni pár köbcentivel kevesebb üzemanyagfogyasztást.
Kevesebb fogyasztás, kevesebb károsanyag...blablabla...stb. Az EU normának meg kell felelni mindenáron, a motor élettartama másodlagos.
Ezért pl a boosterjet már úgy van tervezve, hogy nem kell felújítani. Nincs rá igény sem. Manapság már nem fúrunk hengersorokat túlméretre. Elmegy x ideig aztán motorcsere...ha a kaszni még érdemes rá.
Az, hogy mit ír a gyár olajsűrűségre csak egy szigorú norma teljesítéséből adódik. A józan ész és a fizikai tanulmányok ezt felülírják.
Csak emészted magad, hogy milyen olajat önts bele....aztán a szervizben úgyis megkapod a legolcsóbb 10-40-es kannás olajat. És elégedetten távozol. A kocsi menni fog gond nélkül.
Mert úgy van megcsinálva,hogy ne lehessen használni az általad említett módon..Sajna csak nagyipari másolással oldható meg a kártya klónozása. Ellenben itt is s pl ebay-on lehet venni olcsóbban ,mint a gyári s tökéletes.
Meg szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka annak, ha letöltöttem a navigációs fájlokat, felmásoltam egy SD kártyára, de nem indul el a navi. Van esetleg valakinek ötlete, hogy mit kellene tenni a működés érdekében. Tudom, vegyek egy kártyát, de ezen kívül esetleg valami?
A másik kérdés, hogy egyáltalán érdemes ezzel kínlódni, vagy használjam a telefonomon lévő navikat AA rendszeren keresztül, mert az működik.
A tolatáskori "nyikorgással" kapcsolatban jelentkeznék.
Az egyik legjobb leírást erről a jelenségről egyébként orly_74 fórumtárstól olvastam:" pont olyan hangja van, mint a távolról nyikogó hintának, vagy mint egy kenetlen talicskának."
Mivel elsőre nem sikerült megszüntetni a márkaszerviznek és ahogy olvastam több Vitarás fórumtárs is leírta ugyanezt a problémát ezért gondoltam jelzem a Suzuki ügyfélszolgálatának is, meg is tettem... Pár nap múlva hívtak a szervizből, hogy vigyem be az autót mert kicserélik a hátsó fékbetétet garanciában. Kissé szkeptikus voltam, de elvittem hozzájuk. Ki is cserélték pár napja és egyelőre nem hallom a hangot tolatáskor, nagyon bízom benne, hogy így is marad.. lekopogom valahol..
Igen jogos, 5W-30-at ír a könyv, az üzemi hőmérsékleti részét (30) az motorolaj 100-150 fok közötti folyóssága (amely hőmérséklet turbós motorknál gyakrabban előfordul, bár én a szívó VR6-nál tartós 6000 fordulatnál 130-135 fok fölé nem ment az olaj hőmérséklet, 5w-40 volt benne) határozza meg, nagyobb terhelést bír, mint a 20-as (Ha valaki a vitara 1.6-ost állandóan 4-6000 között használja, bár ilyen szerintem nem gyakori, akkor akkor 0w-30). De a hidegindításnál kell a 0w, az 5w lassabban áramlik.
2. Olajcsere, ha szinte csak rövid utakon, városban használja az ember, akkor a kezelési útmutatóban szinte minden csereperiódus lefeleződik/csökken! Ezt a szervizek elfelejtik mondani. Én évente 2x cserélek olajat (tavasz, ősz), van aki 4x, van aki többször, de van aki 10 év alatt 1x. Amelyik előbb jön, km vagy időszak. Mivel ez már DI és turbós motor fokozottan figyelni kell a megfelelő olajra (0w-20). Még az 1.6 szívóba is ezt írják elő, a turbósnál a turbó olajozási rendszere és a nagyobb hőterhelés miatt (más dugattyúk, főtengely, szelepek, hengerfej stb.) ez méginkább fontos!
Sokan a szervizek hanyagsága miatt mondják sok márkára, hogy még csak 80 000-et mentem vele újonnan véve, mindvégig márkaszervizbe hordtam, de már eszi az olajat...hát persze mert ki tudja mit raktak bele, plusz ez nem tartozik a garanciába, mert simán rendellenes használatra fogják...vagy azt mondják váll rándítva, hogy ez ilyen, ennyi pénzért...Én nem hiszem, hogy az olaj csereperiódust lehet mókolni (minek), csak nullázni. Ilyet nem hallottam, bár összeesküvés elmélet lehet, hogy hamarabb visszarendelik, hogy csak a felét leeresztve, vagy más, olcsóbbat belerakva így nyerészkedjenek. Annyi mesét mondanak a kereskedések is hogy jajjj...
A kulcs belül kicsit más, mint a korábbiak. A belső műanyag házban a NYÁK lemezre van forrasztva az immobilizer chip.
A vásárolt bicskakulcsban 90 fokkal elfordulva kell elhelyezni a kis műanyag házat. Így persze nem indul a kocsi, csak pörög az indítómotor. Olvastam a kiforrasztás, hosszabbító vezeték, stb. megoldásokat. Nem akarom ezt a megoldást. A Net-en nem találtam más bicskakulcsot. Tényleg nincs? Mert akkor marad az eredeti kulcs.
2. Nagyjából 10 ezer km után jelezte a kocsi, hogy olajcsere kell. A szervizben azt mondták, nincs benne olajminőség ellenőrző rendszer. Ugyanakkor az elektronikában a csere periódus 15 500 km-re volt állítva. Egy másik, ugyanakkor vett Vitara is hasonlóan járt. Azt mondták, talán az egy éves periódus járt le. Valószínűtlennek érzem, hogy ilyen eladási forgalom mellett egy évig állt a kocsi mielőtt eladták volna. Mit gondoltok?
Pótkerékről van szó. Ebben az esetben nem vészjellegű ha forgásiránnyal szemben forog a gumi.
A téli gumi fogás szempontjából forgásirányos, a szövetszerkezet megengedi bármelyik irányba való forgást.
Ha nem zavar, hogy ez a semmit érő riasztó nem működik, akkor legegyszerűbb, és legolcsóbb a motorház kapcsolójának megfordítása. Megszűnik a Start-Stop.
Nekem is kellene, már hótherótom van a sok ki kapcsolgatásból, de nekem bonyolult a kérdés (hiába írják hogy egyszerű), annak egyszerű akinek vannak fogalmai az ilyenekről
Előkészítettem hozzá az időművet mielőtt az autó megjött, de nem került beszerelésre. Áthelyeztem a S&S nyomógombját a sorban az ajtó mellé. Így balról az az első ... keresgélni sem kell.
Több mint 3 éve minden indítás után azonnal kikapcsolom, meg lehet szokni szerintem. Bár egy ilyen “kütyü” kétségtelenül kényelmesebb megoldásnak látszik.
A gumi részéhez mondom: sem a méret,.sem.a mintázati eltérés nem okoz gondot. És nemcsak az első gumisig érvényes ez, a normál közúti használat bőven alatta van autó képességeinek. Ez még télre is érvényes, ha nem a kormányozott kerekekre megy a nyári .
A régebbi verzióknál (már nem emlékszem melyiktől változott), ha az USB zenelejátszásnál a "Mappa" funkciót választottam ki (vagy bármely más opciót), mindaddig úgy maradt, még kikapcsolás után is, ameddig mást nem választottam. Ez a 1860-ban sem így van, mindig az első menüpontra ugrik, bárhová is állítottam előtte, sajnos.
Tudom nem nagy dolog, de én mindig a mappák nézetet szoktam használni, így szerintem ez egy tök felesleges változtatás volt.
Igazából ez érdekelne, hogy ez nem változott e véletlenül?
Lehet, hogy nem a legjobb ötlet a mérete miatt, de nekem a nyáron az egyik téli kerék, télen meg az egyik nyári kerék a pótkerekem. Igaz így szinte elveszik a csomagtartóban az alsó rejtett rekesz, de mivel erre nem nincs szükségem, így inkább a teljes méretű kereket tartom fontosabbnak.
Persze ehhez a téli szettnek is külön felnigarnitúra kell.
Gondolom páran már hörögnek, hogy ezt nem lehet, mert nem azonos a mintázat egy tengelyen, meg télen nyárit használni, hogy képzelem, stb.
Ez vész esetére szól, pótkerék funkcióval.
Más.
Aki feltette a 1870-et, tapasztalt valami különbséget? Változott valami?
Nekem 1860 van, de nem küzdenék vele, ha nincs érdemi előre lépés benne.
Olvasgatom a klímával kapcsolatos észrevételeket. Engedjétek meg, hogy megosszam én is ezzel kapcsolatosan a tapasztalataimat:
A vitara előtt mindegyik autóm klímás volt ( dual digit klíma ill.manuális /suzuki,seat, renault, skoda, volvo). Szerintem ebben a kocsiban teljesen rendben van a klíma, én teljesen megvagyok elégedve vele! 1 perc múlva, már hideget nyom, függetlenül attól, hogy egész nap a napon állt. Igaz, lehetne finomítani az automatikus szabályzásán, de ez nem egy kétzónás több helyről érzékelős klíma.
Jól elolvastad mit is linkelt a kolléga. Írják, hogy egy mozdulattal kiiktatható az egész. (amúgy, ez egy egyszerű alapkapcsolás, másodikos elektroműszerész tanulók szoktak ilyeneket összetákolni a napköziben)
Nekem is hasonló van (kicsit másképp működik) és én is ki tudom kapcsolni. Teljesen jó, senkinek, semmi gondot nem okoz. Ha akarom 10 perc alatt kiszedem az egészet, nyom nélkül.
Az szerintem elvesztős lesz, amíg garis addig kapcsolgatni kell, mert minden egyes kötelező átvizsgálásnál tesztelik, észre fogják venni, hogy nem jó...
Én is ezen gondolkodom. A vaterán találtam ezt a megoldást. Gondolkodom a beszerelésén. Most még új az autó(4 hónapos), és nem tudom hogy befolyásolná e a garanciáját.
Szerintem sok itthoni Suzuki márkaszerviztől is meg lehetne vonni a hivatalos szerviz jogot, csakhát, akkor mi maradna...láttátok, azért az sem semmi, hogy reklamációra "kicserélik" az olajat az előírtra, kérdés valóban megtették-e, és ha igen akkor nem-e ugyanazt rakták vissza...szomorú, nagyon szomorú ami van.
A CBC news-nak van egy marketplace nevű sorozata, amelyen sok szervizt megbuktattak kint. Ha itthon lenne ilyen (rejtett kamerák beépítve stb), szerintem annyi xar ömlene/derülne ki, hogy inkább ki se raknák...
Szinte fagyos levegőt fúj a klíma. A minap jártam úgy hogy, a szélvédőre volt állítva a befúvás és elkezdett párásodni a szélvédő alsó harmada. Egyből a kondenzvíz elvezető cső dugulására gyanakodtam, de kiszállva és a kocsi alá nézve azt láttam hogy szinte folyik ki a víz a csövön. Aztán észrevettem hogy nem belülről párásodik, hanem a nagyon hideg szélvédőre kívülről csapódik le a pára. Nem mértem még meg a befúvott levegő hőmérsékletét, de szerintem max. 4-6 fok Celsius lehet.
Attól függ, hogy ha tűző napon állsz vele, akkor mivel a műszerfal van vagy 70 fokos hiába hideget fúj, a meleg műszerfal sajna úgymond felmelegíti, szóval egy ideig várni kell, de jön a hideg...csak kis türelem, ez ellen lehet tenni, ha leárnyékolod a szélvédő mögötti műszerfalat.
Szerintem hogy mi mennyire hideg, ez elég relatív...amikor a párom ül mellettem, és klímázok 22-23 fokra állítva, rendre megfagy szegény,és vagy ki kell kapcsolnom, vagy el kell zárnom néhány szellőző lamellát :) De amikor faterommal megyünk valahová, mindig megemlíti, hogy milyen faszán hűt ez a klíma, bezzeg az ő Fiat 500-asában (fél éves autó, szóval nem valami öreg szar) nem jön ilyen hideg, a minimumon sem...
Szóval a család szerint jól hűt :) Szerintem is tökéletes.
Na ez az amit nekem soha nem sikerült elérni az ügyfélszolgálaton... Többször is tettem panaszt több dologgal kapcsolatban is, SOHA nem történt semmi...
Nos, megoldódott az olaj probléma. Tegnap délután panaszt tettem a Suzuki ügyfélszolgálatán, ma délután -ennek köszönhetően - hívott a szerviz, hogy kicserélik az olajat az előírás szerinti 0w20 olajra. Biztosítottam a szerviz vezetőt a bizalmatlanságomról, és kértem a kannás, bontatlan olajat, illetve egy új olajszűrőt.
Hozzá tartozik a dologhoz hogy elhagyom a Vitarás tábort, már beszámították az autót, más márkára térek át csak még várom az újat. Ettől függetlenül nem akartam így kiadni a kezemből az autót. Azt szeretném ha a leendő új tulajdonos hosszú évekig hibamentesen használná....
Több tanulsága is van ennek az ügynek, szerintem mindenki le tudja vonni magának.
Nagyon köszönöm a segítő hozzászólásokat ez ügyben, illetve sok hibamentes és balesetmentes kilómétert kívánok mindenkinek. A Vitára egy remek autó!!!!
Tudod miért van jóval több "független" szerviz mint mondjuk 10 évvel ezelőtt? Mert nagyon soktól a gyár megvonta a hivatalos márkaszerviz jogot, mivel nem gyári cuccokat, és/vagy nem megfelelően használtak amikor tesztelték őket. De voltak olyanok, akik egyszerűen gyomorral nem bírták nézni az átveréseket és kiváltak, elmentek nyitottak saját szervizt és köszönik jól vannak, mert az autójavítás akárhonnan nézzük bizalmi dolog...Emlékezzetek vissza, milyen botrányos volt anno szervíz teszt sorozat (asszem az autó magazinban volt még anno), sokat nem is publikáltak, mert azonnal fenyegetőzésbe ment át a dolog. Átvertek mindenkit.
És miért? Marha egyszerű...pénz...ennyi, semmi több...hogy az igazgató 3 évente lecserélhesse a csillagos, vagy rotoros márkáját 40 vagy 50 milláért és felvágós cuccokban járhassanak, vagy csak a meggazdagodás minél rövidebb idő alatt lehetőleg minél nagyobb mértékben...és a szerelőket meg rákényszerítik ezekre, persze egy részük így "oldja meg" a kieső bevételt.
Nem jó a helyzet, de a használtautópiac ezt jól mutatja. Az USA-ban is van bőven gond a "super quick oil change" dolgokkal, mennek ezerrel az átverések, sajna ha észreveszik valakin hogy nem ért hozzá, akkor bizony a lenyúlás mértéke saját maguk határain múlik (ismerősöm jaguárjában 2x motorcsere, amiből az egyiknél csak motortisztítás volt, meg annyira helyrehozni, hogy 10-20 ezret kibírjon és persze a milla ugrott...).
Akár téli gumi, akár nyári gumi, biztosítani nem árthat! Biztosítsa abroncsait az esetleges csere vagy defektjavítás költségei ellen. A biztosítás fedezetet nyújt a tartama alatt felmerülő olyan kiadásokra, amelyek oka a biztosított gépjármű gumiabroncsának nem a rendeltetésszerű használatból eredő kopás és elhasználódás miatt fellépő károsodása. A gumiabroncs biztosítás személyesen az Autoclub Travel irodákban és a kijelölt Szerviz-és vizsgapontokon köthetőek (Dunaújváros, Kaposvár és Szombathely kivételével).
24 órás asszisztencia
fedezi a sérült gumiabroncs cseréjét vagy javítását
évente 120 000 Ft megtérítés kapható a keletkezett kárból
Ahogy írták: a mi éghajlatunkon/régiónkban, az 1.6 szívóba 0W-20, a BoosterJetekbe 5W-30 (az 1.6 dízelbe ACEA C2-es 0W-30) a gyári ajánlás, ettől ugyan van egy megengedőbb tűrés (lásd az alábbi táblázat), de valójában ezek a viszkozitású olajak valók nálunk bele, gyanítom a tervezésnél/tesztelésnél stb. is ehhez lőtték be a motorokat. A motor kenése/hűtése egy nagyon kényes pont (a turbósnál pláne!), így én (annak ellenére, hogy sokan mondják, hogy nem dől össze a világ ha picit eltér az ember... - valójában a jóisten se mondja meg, hogy ezzel rövidíted-e a motor élettartamát, valószínüleg picit igen) egészen biztosan ragaszkodnék ehhez.
ui.: sajnos pletykaként hallottam én is olyan márkaszervizről, ahol lentebbiek ellenére 10W-40 olajjal etetik a BoosterJetet és az 1.6 szívót is, jóazbele felkiáltással (persze: ha azt nézed a 10W-40 egy nagyon elterjedt olaj, a legtöbb kicsit idősebb benzines autóhoz, mondjuk 90-es évek végétől 2010-es évek elejéig, ez a gyári ajánlás, egyszerűbb csak ebből betárazni hordós/IBC-s kiszerelésekben egy kisebb forgalmú szerviznek, mint venni 0W-20at meg 5W-30at is ami ki tudja mennyire fog fogyni...), na én (akár igaz akár nem) nem oda járok. :)
Én most viszem első olajcserére, átvizsgálásra. Telefonon megígérték, hogy ott lehet lenni. Majd figyelek. Ha nem lehet ott állni, vagy kérdéses, hogy mit öntenek bele, akkor sajnos utána majd én kicserélem az olajat. Sajnos így többe fog kerülni, de legalább az lesz beletöltve ami belevaló. Persze biztos kell lennie kivételnek, ahol korrekten szerelnek...
Én évek óta magamnak csinálom ezeket...és nem bántam meg, még nem vettem észre, hogy átvertem volna magam :D
Viccet félretéve, igen amit mutattál pollenszűrő, azt kb 3 havonta!!! cserélni kell (pesti tapasztalat), mert eltömődik, a szenes sem bír ki 40 000-et, főleg nem nagyvárosban, de legalább elég "valóban" évente cserélni. De amúgy a csap vékony papír is gyári, mivel nekem is az elsőn kicserélték (sajna nem voltam ott), viszont azután vettem egyet és ugyanilyen volt (vékony papír) gyári suzukis dobozban, szóval ki mit választ.
A légszűrő az gyári. Olajszűrő kettő féle van, Mahle (suzukis dobozban), illetve orig Suzuki made in japan (ilyet kaptam most, majd lefotózom, teteje rendesen lefóliázva, picit mintha szélesebb lett volna, mint a mahle , a köv cserénél lefotózom, mert ilyet nem sűrűn láttam még).
De igen...csináld magad van, akinek kis mechanikai érzéke van simán menni fog, sok video is fent van, de a lényeg nem kell agyonhúzni minden csavart...főleg a műaynag elemeknél, meg az olajszűrőt csak kézi erővel, mert ha megszakad a belső menete, akkor kuka, illetve ha úgy megy az ember vele, akár olajhiányt is okozhat.
Igen sajnos ez így van...vagy megbízható maszek, vagy csináld magad...egy apróság, ha viszitek az autót olajcserére, az alsó műanyag takarólemez ben van 6 db lemezcsavar (a kisebbik csillagfejű), na azt vagy "elveszítik, vagy túlhúzzák és ott megreped, eltörik a műanyag, de nem látni, mert ugye "jó az, mert a többi csavar tartja", ami részben igaz, azért kell minden csavarnak meglennie mert akkor a sár, kosz nem éri el a segédberendezések hajtóművét...ilyenektől kapok agyvérzést...a végén pedig már csak a 10-es fejű 6 db csavar fogja csak tartani, ami hangsúlyozom ott tartja de résekkel, illetve a patenteket szokták eltörni, mondván úgyse néz alá. Felül megtakarítgatják, kötelező nejlont belerakják aztán a tulaj örül...hölgyekkel ezt szinte mindig eljátsszák...közben mosolyogva kísérgetik...vagy bunkón, ezt helye válogatja.
Akiknek esetleg többet futott példánya van (100-200 000 km közötti, tudom nem túl gyakori még) valamilyen gyári típushiba előjött-e, akár a kasztninál (tömítés), akár a hajtásláncnál (motor, annak tömítései, váltó, annak megvezetése, esetleg szimmeringek,), vagy valamielyik segédberendezés (klíma kompresszor stb.
Ez van...itt bele sem töltik, hiszen ha ott szeretnél lenni van ahol nem lehetsz, merthogy ott a "várakozó helyiség", ha meg odaengednek, akkor flakonban vagy hordóban jön a cucc, persze milyen cucc azt néha még ők sem tudják, a többi dolog, félig leeresztés vagy sehogy (barátom 1.3 Lanosának motorja 9 évig bírta olajcsere nélkül, persze kiszámlázták neki, és gyakorlatilag a veztengelyek bütykei símára koptak, csoda, hogy nem állt be a motor, mondanom sem kell teljes szétbontás, átmosás etc.) az már csak hab a tortán, és a durva az, hogy fél olajcserékkel is kibírja a garancia időszakot az autó, csak olyan lesz egy 60 ezret futott, mintha 200 000-et futott volna, vagy rosszabb...
Surányi E .írta valaha:(röviditve:) Olaszországban szólt a benzinkutas,hogy kevés az olaj, Majd ő tölt bele. Tölti az aknán, odamegy ,hát alul egy másik fickó a gumicsövön lefolyó olajat ugyanolyan flakonba felfogta....... Hát itt is ez lessz.......
Sajnos attól, hogy szakszervíz, meg nagyváros nincs garancia hogy igazat is mondanak, itt a fórumon szerintem sokan mesélhetnének tapasztalatokról (pl. csillagos márka fővárosi szakszervíz olaj félig leereszt utasításra, szűrő letörölget...belsős mesélte, tudom durva), sajna ez van. Amúgy annyit észrevettem az eneos 0w-20-nál, hogy elég "tapadós, nyúlós", tehát kicsit olyan amikor kihúzod a nívót mint a vattacukor (persze nem az nehogy félreérts, csak a jellege). Az 5w-30 másabb, de itt EU-ban NEM az való bele, gépkönyv írja, de NEM ide.
Köszönöm szépen. Azt rakták bele, az van a számlán és rá is kérdeztem. Állítólag gyári specifikációnak megfelel....
Ja... Suzuki Szakszervíz...nagyváros....
Én csak 0w-20-at használok, mert a motor olajszivattyúja, az olajozási rendszer, és az illesztések, olajszűrő erre az olajra lettek tervezve. Ilyen egyszerű, én addig fogok ilyet tenni bele, amíg csak lehet. A másik biztos olyat raktak bele? Nem paranoia, csak a tapasztalat miatt...Persze volt olyan, aki 10w-40-et kért bele, merthogy ő tudja a tutit, minden autójában ezt használta eddig...hát persze...Japán motork illesztése finomabb mint a németeké, vagy az amcsiké, itt kisebb a tolerancia. Pl. VR6 5w-40 volt, de raktunk bele 10w-60-at (mert versenyzés stb, persze aztán kiderült minek, mert csak kárt okozott, nadehát tanulópénz 20 évvel ezelőtt volt...)
Szerintem most még nyáron így elmegy (ha tényleg azt tettek bele), de tél előtt mindenképpen ragaszkodjatok a 0w-20-hoz. Simán lehet hivatkozni arra, hogy a gyári könyve ezt írja pont.
Szia! Én Android Autót használok néha a Vitarában, nem rossz dolog, de sajnos ez egy butított felület. Pl. nem írja ki mennyivel mész... Van Mirror Linken működő Sygic navim is, de a Vitara azt nekem nem látja.
Ami viszont béna, hogy a telefon GPS jelvétele menet közben nagyon gyenge ahhoz, hogy csakúgy betedd a térképet és nézd merre mész. Szerintem ilyen gyári navi kártyát potom pénzért lehet a neten szerezni, alapnak biztos jó, annyit nem változik Magyarország úthálózata, hogy ha keresel hírtelen egy utcát egy idegen városban, legalább meg tudd nézni rajta, mint egy térképen. A telefon ilyen gyors helyzetkeben piszok lassú nekem. Ráadásul ha még össze is kell párosodni az Android Autónak a fedélezti rendszerrel... Azok hosszú perceknek tűnő másodpercek. Másik kocsinkban van kézzel frissíthető navi, jobban szeretem, mint az Andorid autót.
...amúgy meg Vazzé-n nézem meg először, merre menjek :-)
Mai napon voltam 60 ezres szervizben. 1.6 benzin. Most az kedvezőbb ár miatt az eddigiektől eltérő szakszervízbe vittem az autót.
Itt a szokásos 0w20 helyett 5w30 olajat használták. Megkérdeztem, azt mondta szervizes hogy ez is megfelel a gyári előírásnak.
Mit gondoltok? Más is járt így?
A Suzuki saját Master+ assistance szolgáltatására gondoltam, amit az autó vásárlásakor kaptam. Ez alapvetően a garancia keretébe tartozó, menetképtelenséget okozó meghibásodásokra biztosít egész Európában magyar nyelvű szolgálattal ingyenes assistance szolgáltatásokat. Ehhez a vásárláskor még kaptam grátisz egy egy éves baleseti kiegészítést, ami a Master+ szolgáltatásait kiterjeszti a saját hibából eredő esetekre is. Ez a kiegészítés (1 Eur/év költségért) új autónál tovább hosszabbítható. A részleteket esetleg pontosíthatod, ha legközelebb a szervizben jársz, esetleg néhány dolgot itt is találsz: https://www.suzukimolnar.hu/szolgaltatasok/assistance-szolgaltatas/
Először nem nagyon foglalkoztam vele, de belegondolva alkalomadtán jól jöhet akár még a Suzuki+ Casco némi tehermentesítésére is (díjnövekedés).
Tartottam én is a kocsiban pótkereket nagyon sokáig, most is betehetnék egyet pl. a téli vagy nyári készletből (ráadásul ez "ingyen" lenne, és még a csomagtér padlója alá is beférne).
A mai fogyasztás-, túlsúly- és helycsökkentésre teljesen kihegyezett autóipar miatt a pótkerék már a múlté. Előbb lett a mankókerék, aztán meg a defektjavító készlet. Ebben a mobilos világban azonban már a közelben mindig találhatunk egy családtagot, barátot, messzi utakon meg egy autómentő szolgálatot (pl. a 2-3 Eur/év nem egy nagy költség érte), aki néha nagy ritkán kisegíthet bennünket a bajból valahogy. Manapság már valahogy én is feleslegesnek tartom, hogy továbbra is egy kereket állandóan magammal cipeljek. Egy nyaraláshoz, ha a csomagoktól befér, esetleg még magammal vihetek egyet :).
Nekem is "fórumos" kártyám van jelenleg, amihez legutóbb 2019. márciusban jött ki frissítés.
Június elején voltam Svájcban és pontos volt mindenhol. Ami meglepett, hogy Németországban automatikusan működött a TMC. Pontosan kiírta és be is mondta a baleseteket, dugókat illetve át is tervezett, amit szintén bemondott.
Szia!
Én raktam össze így egy potkereket. Azóta is bent van a csomagtartóban. Szerencsére még nem kellett. 23ezerbol jött ki. Egy új 16os acélfelni+ egy nevenincs gumi. 10+13 volt.
Üdv.
Szerintem azzal lehet a legnagyobb pénzt és helyet spórolni rajta, ha nincs. A Suzuki Master+ balaseti kiterjesztésével 2-3 €/év költségért egy (remélhetőleg ritkán előforduló) defektnél bárhol Európában szakember jön, és ha lehet ingyenesen helyben javít, vagy egy nagyobb bajnál tréleren ingyen elszállít. Ráadásul ahogy a hírekből hallhatjuk, nem épp egy életbiztosítás egy forgalmas úton manapság kereket cserélni.
Ha a zeneszámok valamiért nem a telefonon vannak, akkor ez is tényleg egy sokkal jobb megoldás, mint az AA feláldozása egy stick kedvéért.
Annál is inkább, mert pl. a Google Maps offline térképeivel a fejegységen lehet offline térképekkel is navigálni. Ezekből a térképekből kis átfedéssel több területet letöltve gyakorlatilag bármekkora terület lefedhető egy nagyobb utazáshoz is. Ezek az offline térképek ingyenesen bármikor frissíthetők, és naprakészen tarthatók. Nekem ez bőven megfelel egy tartalék navigációs megoldásnak, ha valamiért éppen nem lenne mobil adatkapcsolat. Ha a mobilon kevés a hely, a térkép vásárlása helyett még akkor is talán érdemesebb lehet egy újabb telefonra költeni.
Mennyire jó ötlet szerintetek pótkereket összerakni keréknyomás szenzor nélkül? Niylván nem megy az ember vele 100 kilométereket, jó enne minél olcsóbban megúszni a dolgot.
Akkor már miért nem megy a zene is a telefonról? Nekem van Play Music előfizetésem, de offline fileokat is lejátszik, több zenelejátszót is támogat. Mondjuk ha nem lehet bővíteni a telefont, akkor az más.
Igen azt láttam, hogy amazonon lehetett kapni 19 eFt.ért, de én azt olcsónak találtam, nem tudom Wongkok forumtárs hogy adja, illetve milyen a legutóbbi frissítés. Hát ez van. Az apple carplay jól működik és az ugye frissül is, de szeretném a beépített dolgokat használni, ha már egyszer ott van, plusz a zenék pen driveról mennek és sajna csak 1 luk van, így vagy ez vagy az.
Ez biztos hogy jó lenne mindig a legfrissebb verzió, de szerintem az nem olcsó mulatság. Sokan használják és dícsérik a Wongkok fórumtársnál vásárolható kártyát... A gyári megfizethetetlenül drága, nem frissíthetô, folyton újat kell(ene) venni...😢
Nekem adták az autóhoz (GLX) , szerintem használható. Kicsit lebutított, de megteszi...Nyilván az AA-val használható navigációk (google, waze) jobbak, többet tudnak.
Nekem nem tudom melyik van :D de azt tudom, hogy rengeteg frissítés nincs rajta. Nálam a működés nagy részében jól ment, keveset tévedett, de a frissítések, az újonnan épült elkerölők kóülföldön pl sokat segítenének mert egy európai túrát tervezünk a nyárra.
Nálad az NTFS miatt a fejegység frissítés hibát jelzett. Ezzel kapcsolatban úgy látszik itt eltérő tapasztalatok vannak. Van akinek pl. a frissítés után sem az 1870 verzió látszik, és egyszerűen csak hibaforrásként szeretném ezt a dolgot lehetőleg kizárni. Talán közben van már több frissítési tapasztalat is itt ezzel kapcsolatban. Erre lennék kíváncsi :).
Naponta van 0.1-0.2-0.3 nyomásveszteség a hőmérséklet változás miatt, de ennek másnapra ugyan onnan kell indulnia. Jó keréknél semennyi veszteség sincs fél év alatt sem.
Már egyre többen frissítettük a fejegységet, van aki észlelt pozitív változást? Én konkrétan semmit újat nem vettem észre, bár hozzáteszem, nem nézegettem mélyrehatóan. Van-e olyan tulajdonsága ami miatt érdemes feltenni a frissítést? Legyen az a menürendszer, rádió vétel stabilitás, navi funkciók stb...
NTFS fájlrendszerrel próbáltam először, de hibaüzenettel kilépett. FAT32-re formázva sikerült a frissítés. Az egyik fotón a régi, a másikon az újabb látható.
Sajnos én sem értem, mit nem értesz. Igen, én formáztam meg a stick-et NTFS-re, mivel köztudott, ha valamilyen eszközt (pl: Suzuki SLDA) szoftveresen frissítünk egy adathordozóról (pl: stick), annak mindig szűz, formázottnak kell lennie, amire a szoftvert, programot, firmware-t rámásoljuk (és most ne menjünk bele a fájlrendszer típusába).
A második kérdésedre is igennel kell válaszolnom," Active@ Partition Manager" partició kezelő programot használok és NTFS fájlrendszert ír ki arra a stick-re amivel megfrissítettem a Vitarám fejegységét.
Tényleg ennyire nem hiszed el hogy a fejegység kommunikál egy NTFS fájlrendszerű külső adathordozóval?
Óvatosan ezzel a frissítéssel. Nekem a navikártya (ami ugyan csak tartaléknak van), a frissítés óta nem működik helyesen. Nem mutatja betervezett útvonalat, "lukas" a térkép. Lehet, hogy az az oka, hogy netről vettem, de az előző verzióval ment. Úgyhogy én most szépen visszateszem az előző szoftvert.
Sajnos ezt nem értem. Te formáztad a stick-et NTFS-re, vagy már formázva volt valamire, és esetleg csak törölted a másolás előtt? Esetleg egy partíciókezelő szoftverrel ellenőrizted, hogy az eszközön levő fájlrendszer tényleg NTFS?
Amúgy jogosan kérdőjelezel meg, halványan dereng hogy pár évvel ezelőtt mikor az első frissítések megjelentek a fejegységre, itt a fórumon is mindenkinek azt ajánlották hogy FAT-ra formázott pendrive-ra másolja a fájlokat.
Előfordulhat, annak ellenére hogy nincs a támogatott fájlrendszerek között felsorolva. Linux rendszerek pl. az ext3/4-et is általában felismerik (pl. Samsung Tizen okostévéken). Az NTFS viszont nem nagyon jellemző. Biztosan NTFS-re formáztad a rendszerfrissítő stick-et?
Az USB csatlakozó visszafele kompatibilis, tehát nem lehet probléma.
A Suzuki SLDA kézikönyv alapján a fejegység a FAT16/32 fájlrendszereket ismeri fel (csatlakoztatott USB eszközön, ill. SD kártyán). A rendszerfrissítéshez az USB stick-et FAT32 vagy vfat fájlrendszerrel kell formázni. Ezek szerint az exFat és az NTFS fájlrendszer a fejegységhez csatlakoztatott adathordozókon nincs támogatva.
Nem tudja vajon valaki, hogy a 3.1 USB szabványt valaha támogatni fogja-e a fejegység vagy ezt szoftveresen nem lehetséges megoldani. Nyilván nem a sebességre gondolok, csak hogy tudja olvasni...bár lehet az exFAT-ot nem támogatja, csak a FAT32-t, vagy az NTFS-t, így még mondjuk nem próbáltam...valakinek esetleg tapasztalat?
A térképpel kapcsolatban: nem lenne rossz, ha egyéb szabadon elérhető térképeket is lehetne a fejegységen navigációhoz használni (pl. OpenStreetMap, ha már egyszer nyílt forráskódú az oprendszer). Talán egy Suzukis Linux fejlesztő többet tudna ennek a realitásáról mondani.
Sziasztok! Sajnos találkoztam egy őzzel......... Kérdés van valakinek egy első lökhárítója ami sérült, de még javítható? Persze nem ingyen szeretném!!! 2015- van ilyen a Vitarán. Az én gépem 2017-es. Bal első lámpa is kéne nem baj ha sérült a tartófülek miatt. Nagyon Köszönöm! Ami a képen van, sajna nem az enyém! Üdv: Zsolt
Tegnap égett ki a baloldali 10hónap után,azt hittem tovább fogja bírni... Ment vissza a gyári. Valaki használ valami hasonlót ami jobban megéri az árát?
A link jó, elsőre nekem sem sikerült. Utólag belegondolva, mikor letöltöttem, nagyon gyorsan jelezte hogy kész a letöltés. Másodjára 3x tovább tartott, de meg is lett az eredménye. :-)
Pontosan :( Egy éve tökölök, hogy kéne venni.. Végre elhatároztam, erre már nincs :(
Gondolom márkaképviseletnél lehet rendelni, de ott nekem annak idején 24eFt-ot mondtak az első párra, amit sokalltam, mert 19500-ért lett volna netről (amit szintén sokalltam, de mostmár nincs is).
Szia! És a "gyári" hol szerezhető be? A google-n próbáltam többféle módon keresni, de csak egyet találtam, de ott már nem kapható. Esetleg valakinek infó a beszerzéssel kapcsolatban?
Keressünk rá a Google-n: Suzuki Boosterjet koksz. Még szélesebb körben: Suzuki Boosterjet carbon deposit.
Látja? Nem látja? Várjunk 150e km-ig még 5 évet és majd meglátjuk? Talán nem nagyon kell várni és találgatni: a (Maruti) Suzuki-nak a BoosterJet turbóról az indiai kokszolós benzinekkel is vannak már tapasztalatai. A Suzuki szerint a BoosterJet kokszosodás még ilyen üzemanyaggal is aránylag normál keretek között kezelhető.
Az 1.4T dinamikája vitathatatlan. A régi szívó motorral minimum erről már most és biztosan lemond valaki. Akinek csak egy strapabíró munkaautóra van szüksége, annak talán ez nem olyan nagy lemondás. Másoknak már lehet hogy az. Az S-Cross esetén pedig már nem is nagyon jön szóba ez a téma. A Suzuki 1.4T használható kényelmesen autózva kis fogyasztással, szükség esetén pedig ott van a teljesítménytartalék.
Lehet, hogy a japán 1.4T motor sem lesz már túl sokáig (a mild hibriddel még egy ideig). A full hibrid (1.5?) szívó motorja már lehet hogy egy Lengyelországban gyártott Toyota motor lesz. Biztosan jobb lesz a fogyasztása, és valószínűleg lomhább is lesz az 1.4T-nél.
Érdekes dolog ez, de látszik, hogy az egyik nagy zsákutcája a közvetlen befecsi a motorfejlesztéseknek pedig anno nagyot ígért. Nagyobb teljesítmény, kedvezőbb fogyasztással ugyanannyi üzemanyagból...neki is láttak, aztán ez lett belőle. Persze a DSG váltó is milyen jó,csak el ne romoljon...márpedig elromlik. Sportkocsiknál a Porsche váltója (PDK) a legmegbízhatóbb, az egymás utáni 0-100-as rajtprogramos gyorsítást 54x megcsinálták vele, a Nissan GT-R 10 után már tiltott, mert túlhevült a váltó. De ez csak egy a sok közül. A downsizing átka...
A Splash-ben még hagyományos motor van. Most jönnek ki a használtautó eladásoknál/vételeknél hogy ez a kokszolós lerakódásos dolog mennyi problémát okoz, nade Suzuki az még mindig a megbízhatóbb kategória.
A barkács szellem megvolt nálam. VR6 turbósítás, Cupra R agyig húzása, ami akkora hőterheléssel járt, hogy két vízcső külső burkolata (amik a váltóház felett mennek) összeolvadt....ilyet se sűrűn látni, de a motor az bírta, a turbóval együtt (a váltó nem, mindig csak annyira tartós/erős egy motor/hajtáslánc, amennyire a leggyengébb része engedi), csak kínosan ügyelni kellett, hogy jó legyen az olaj, terhelés után 2 perc alapjáratozás hogy ne égjen oda az olaj a felhevült turbóban (egy-egy hajtás után autó megáll, motorháztető felnyit turbó ízzik :) azért ez így utólag nem volt annyira egészséges ez tény), illetve napi első hidegindításnál nem bántjuk az autót, amíg az olaj és a víz eléri az üzemi hőfokot...de ez a VR6-ra is igaz volt, meg mindre.
A 90-es évek technikáit mai napig visszasírják...pl egy kiváló állapotú M3-as E36-os vagy nem széthajtott 1.6 vagy 1.8 VTI. Maiakban belenézel a motortérbe rengeteg műanyag...
Ja és a hibalistán a BMW X5-ös világszinten az elsők között van, nadehát az egy X5, a BMW 10 hengeres M5-e (E60/61) volt a legrosszabb az M sorozatban...sorozatos motor, váltó és vezérlés (vanos) hibák.
Nade a Suzuki az megbízható...reméljük a Boosterjet is az lesz, de ez majd 5-10 év múlva derül ki...
Novoth Tibi arra is utalt, hogy a direkt befecskendezéses motorral 100-150ekm futás után 100% hogy be fogunk nála jelentkezni egy kis koksztalanításra. (És inkább 100ekm az a táv).
"Vicces", hogy az újabb fejlesztésű motorok esetén újra megjelennek a befecskendező szelep(ek) a szívócsőben is.
Amit kicsit sajnálok, hogy elmúlt a barkácsszellem az autótulajdonosokból.
Nálam a tuti tipp, hogy vegyél egy Vitarát, vagy SX4 SCrosst, költs 100eFt-ot zajcsillapító anyagra és rezgéselnyelő lapokra, amikkel béleld ki a kocsit. Ezzel egy kategóriát ugrik a komfort, pici pénzből.
A maradék zsozsót meg költsd motorra, amivel töredék áron sokszoros erőt és élményt kapsz :)
Nekem 6Mft-ból van egy Vitarám, meg egy 160 lóerős, 200kg-os FZ1S Yamahám. Csak mosolygok, mikor kirobbanó erőről, meg dinamizmusról beszélgetnek emberek egy-egy autót illetően :)
Mindenkinek más persze a preferencia. Én úgy érzem, jó a flotta itthon, mert mindent megad ez a kombó, amire a közlekedésben vágyok.
Amúgy mielőtt megvettem a Vitarát, elég rendesen körbejártam a használtautó témát. Indultam az 1Mft körüli kategóriától, eljutva a 3,5-4Mft-os használtakig. Vicc, hogy mi megy a piacon.. Összetettem a két kezem, hogy vehettem Vitarát. 300ekm-nyi és 10 évnyi Splash használat után megvoltak az alapok.
Benne vagyok sok Facebook csoportban, de a TSI/TFSI klubb a legkeményebb. Minden napra jut több olyan poszt, ami kapitális motorhibáról számol be. Nem tudnék pénzt adni olyan autóért, amiben ekkora rizikó van. Elképesztő. Láncszakadás, rázkódó motor, vészüzem, váltóhibák, koksz, gyújtás, befecskendezés.. Működésképtelen autók tucatjai. Nem hittem el kollégám meséit erről, míg meg nem hívott a csoportba. Ami pedig a legszörnyűbb, hogy olyan nimbusza van a VW csoportos kocsiknak, hogy csak tátom a szám.
Végülis azért vettem Vitarát, mert 4Mft körül is hatalmas zsákbamacska a használt autó. És van baj szinte minden márkával, a VW-t azért emeltem ki, mert nem akartam mercizni, vagy BMW-zni.
Amíg mi arról beszélgetünk, mi lesz 10 év múlva a most pár éves Suzukijainkkal, mások aggódva gondolkodnak azon, mire cseréljenek a gari lejárata után, hogy ne náluk jöjjön elő valami komoly gond.
Sajna itt zörög a műszerfal, meg pattog az ajtó, vagy a B oszlop, de minden nap úgy ülök bele, hogy meg sem fordul a fejemben, hogy valami ne működjön. Pont valamelyik nap mondta kollégám, hogy mennyit szív a kocsival és hogy nem tudja el merne-e indulni vele a Balcsira. A Splash-sel 300ekm után átnézés és gondolkodás nélkül indulnánk a világ végére. Mondhat bárki bármit, ez óriási dolog.
Szerintem sem lesz gondja a Boosterjeteknek. Vicces, hogy mennyien aggódnak jóelőre. Mintha senki nem akarná elhinni azt a tényt, hogy a Suzukinak már több, mint 10 éves múltja van kis turbósokkal és vígan üzemelnek. Inkább gyanakodik a többség és szívesebben gyárt összeesküvés elméletet :)
Ugyanakkor nem tudok alkalmazkodni ahhoz a szemlélethez sem, hogy 10 év után úgyis eladom, tehát mindegy. A mai magyar autós flotta átlag életkora bőven 10 év felett van. Lehet, hogy eladom, de attól még a rossz, az rossz lesz másnál is. Emiatt a maradványértéke sokkal alacsonyabb lesz. Szóval annak is bukó, aki újonnan veszi meg és 10 éven belül eladja.
1.6 szívóm van és nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy eladom, mert tudjuk mennyiért mennek. Végül lebeszéltem magam, de igazából nekem az indok az volt, hogy bár mindenki oda meg vissza van az 1.4t erejétől, nekem nem volt akkora ugrás.
Én mindössze a kockázatokra szándékoztam rávilágítani, mert nem
mindenki vesz új autót. Amiket leírtam azok pedig tények. A boosterjetet vezettem kellemes auto (1.4) de nálam a kockázatok felülírják az előnyöket. A tapasztalatokat meg majd látjuk.
Olyan dolgokról fested az ördögöt a falra ami még meg sem történt. És igen....nincs egr és van intercooler.
Tíz évig nem kell hozzányúlnod...de még előtte eladod.
Én az értékvesztés miatt félnék...a teljes tisztítás meg hengerfej leszedéssel lehetséges, persze van a szívósor lebontásos alternatíva, csak ha egy pici darab is bekerül az első indításkor az égéstérbe (aminek lássuk be elég nagy az esélye), ami aztán ha bejut a turbóba (mert a kokszot kemény kokszból faragták)...ez elég nagy kockázat, és Novoth Tibi is erre utalt.
Sok szervíz nem is vállal ilyen tisztítást (negligálják a dolgot, ááá nem probléma ez), elmondásuk szerint, mert "mi csak keveset futott autókkal foglalkozunk" R-GO tudják, hogy nyűg van vele...sajnos.
Azt meg elég nehéz kijelenteni, hogy csak olyan veszi meg, aki úgy sem megy vele annyit. Sajna ha az élet úgy alakul és kell menni, akkor ez elég nagy eltántorító dolog, vagy jön a trükközés eladáskor, hogy ami eladásra van boosterjet, az egyik sem éri el a 200 000-et. Várni kell ez tény...
Tökéletesen leírtad...röviden a Suzuki motorra azért van 200.000 km-es garancia lehetőség (ha végig szakszervízben szervízeled), mert közben gyakorlatilag kifizeted az új motort...ők pedig tudják, hogy addig a lerakódás nem okoz égéskimaradást, vagy vezérlési zavarokat. Ingyen nem adnak semmit...Én meg ebbe a hinta palintába nem ülök be, a szívók sokkal jobban fogják az értéküket tartani.
Pl itt a Wankel motor estet, amit 200 000-enként ki kell cserélni (vagy gyári felújítás-gyári javaslat), de a hazai piacon csak olyat lehetett kapni, ami vagy max 100 000 km-es volt, vagy éppen most volt felújítva/cserélve a motor...hiába no itthon azonnal alkalmazkodnak...haha...
Amikor néztünk kollégának autót, és egy adott típusból sikerült nagy nehezen nem szerkezeti sérültet találni (FSi volt), annak a motorja szó szerint össze vissza járt...persze 180 000 volt benne, de jobban megnézni a nepper nem engedte, úgyhogy tipli volt...
folyt. Szóval összegzésként, ha a Suzuki tényleg meg oldotta, hogy ~200 ezret elmegy a boosterjet motorja (pontosabb illesztések, gyakoribb olajcsere, szigorúbb olajminőség követelmény) , akkor én NEM FÉLNÉK ettől a technikától.
Egyrészt az már eléggé tetemes futásmennyiség, másrészt ~200 ezrenként egy szívósor leszedés+szelep tisztítás nem a világvége!
Csak egyelőre kell várnunk erre 3-4 évet, hogy legyen ilyen tapasztalat.
A VISSZAVEZETETT kipuff. gázban lévő OLAJMARADÉK ég rá. Mivel vagy 20 éve van kipuff.gáz visszavezetés így a kokszosodás is jelen van. Csak nem mindegy, hogy egy EGR szelepet kell kokszosodás miatt tisztítani - rosszabb esetben cserélni, vagy a hengerfejben lévő szívószelepeket kell tisztítani.
És az sem mindegy, hogy milyen intervallumban kell ezt megtenni!
Az EGR szelepes visszavezetés esetén egyébként is sokkal kisebb volt az esély a kokszos szívó szelepekre, mert az EGR hamarabb eldugult, illetve azok a motorok vagy központi szívócső befecskendezéssel, vagy hengerenkénti szívócső befecskendezéssel készültek.
Azaz az EGR-en visszavezetett kipuff. gázban lévő olajmaradékot a befecskendezett benzin kvázi lemosta a szívó szelepekről.
Persze ezeknél a motoroknál is lehet gyorsítani a kokszosodási folyamatot, ha a nagyonokos tulaj fillérb@szás miatt ledugózza az EGR-t...
.
Direkt befecskendezés esetén a forró szelepek közvetlenül megkapják a kipuff. gázban lévő olajmaradékot ami egyszerűen ráég, mert nincs ami lemossa.
Pont ezért az utóbbi időben terjed direkt befecskendezés esetén az a módszer, hogy a SZÍVÓCSŐBE is tesznek egy (vagy több) további befecskendezőt ami X munkaütemenként működésbe lép és a szívószelepekre juttatja a benzint azok tisztítása érdekében.
Valószínű, hogy annyit nem fogsz menni az autóddal, hogy szét kelljen szedni a motorját. Ahhoz több mint 300 ezer km kell. És a boosterjetben nincs egr szelep. Van viszont intercooler.
Nagyságrendekkel hidegebb levegőt kap a motor, ez némileg kompenzálja a szelepek hűtését.
Majd akkor lehet aggódni mikor szétszedik az első boostert szívócső dugulás miatt. Addig nem kell rémisztgetni a népet.
Egyébként meg nem azt állítottam, hogy nincs karbonlerakódás egy motorban sem (más kérdés, hogy a dízelekben sokszorosa a benzinesekhez képest), hanem azt, hogy a DI technológia jóval rátett egy lapáttal. Adott valamit, de sokkal többet vett el (új probléma merült fel). Nem véletlen, hogy a Ford és a Toyota VISSZARAKOTT egy befecskendezőt a szívócsőpbe...
Pl a sportautógyűjtők a mai Ferrari, Lambok, Bugattikat, McLareneket nem nagyon viszik 10-20 000 km futásteljesítmény fölé, mivel a DI miatt csak kevés km-re adhatók el. Ez tény. Évente max 1000-2000 km-eket mennek velük, de persze rendszeresen karbantartják őket, és van pár más szaladgálós autójuk. Gondoljunk már bele, hogy egy Mclaren Senna motorját 50 000 kmnél szét kell szedni tisztítás miatt...
A probléma kitalált (Mivan???) Ez a probléma valós...és nem kitalált. NEm véletlen, hogy a Suzukinál is tereltek, csak nézd meg a szívó és a DI motor bontott rajzát...meg egy kis fizika és tessék ott lehet látni.
A szívócsőbefecsiseknél igenis van hűtőszerepe a az üzemanyagnak, de ott mivel folyamatosan megy a szeleptányérra nem is engedi úgy felforrósodni, mert akkor egyszerűen felrobbanna a motor...igen olyan, mintha benzint locsolnál a kipufogóra. Nem véletlen, hogy miért kísérleteznek különböző adalékanyagokkal, más kérdés, hogy a DI motorokat ez kevésbé érinti (az égést magát igen, csak nem a tisztítószerepre koncentrálnak). Belinkelek pár videot, aki tud angolul az érti, aki nem szeretné elfogadni a probléma létezését, annak meg nincs értelme magyarázni.
Pld. 5xx lóerős Jaguárokat viszik szervízre O2 sensor problémával...mit találnak? Carbonlerakódást...csak 20-30 000 km után...nem pedig 200 000.nél. USA-ban a tisztítást 60-80 000 kmnél már rutinszerűen csinálják 900-1000 USD-ért, persze úgy, hogy leveszik a hengerfejet és kitakarítják...itthon ha már egy olajcserénél megkérdőjelezzük (jogosan) a műhelyeket, akkor mit mondjunk ha szeretett autónk motorját kell megbontani és gépműhelybe vinni (mert ugye ha a hengerfejet leszedjük, akkor bizony nem csak úgy visszarakjuk, hanem ahogy a nagykönyvben le van írva, de persze itthon minden gépműhely vagy szerelő gondosan mindent megcsinál, meghúz, és örül, hogy az autó kész), aztán összerakni és ismét mehet. Más kérdés, hogy a motort nem arra tervezték, hogy x kilóméterenként szétszedjék, aztán megint menjen (nem a km-től szétkopott több éves, sok százezret futott motorra gondolok, mert ott minden kuka). A DI motoroknál a dugattyútetőre lerakódott koksz ráadásul növeli a kompressziót is, így a gyűrűkre is extra nyomást helyez, meg úgy mindenre (mivel a rárakódástól csökken az égéstér teljes térfogata.
Itt találtok pár videót (de persze lehet ők is csak a mantrát szórják és nem értenek hozzá, elnézést de angolul vannak):
Nem tudom miért fél mindenki a koxosodás fogalmától. A szívócsőbe fecskendezős vagy a karburátoros még jobban koxosodik. Ettől senki nem fél? Ott ahol a benzin és a visszavezetett egr szelep kipufogó maradéka is ráég a szeleptányér külső oldalára.
Ettől úgylátszik senki nem fél.
Beleoltotta valami booster motor ellenzéki a köztudatba, hogy a közvetlen befecskendezésü és egr szelep nélküli motor jobban koxosodik a hagyományostól, aztán szájról szájra terjed ez a baromság.
A légszűrőd legyen tömített és akkor csak tiszta levegő jut a motorba. Ezért semmi más nem fog ráégni a szelep külső részére.....kivéve ha szivó motorod van egr szeleppel. Mert ott a benzin és a visszavezetett egr korom is ráég.
Mint szintén elégedett 1.6 Vitara tulaj, a szerelési kézikönyvet hogyan tudom beszerezni? Esetleg továbbadod, ha szépen megkérlek? :)
gergely003@freemail.hu
Én is Suzuki Vitara tulaj lettem, igaz az autó 2,5 éves, 1.6 szívó, eddig szívás nélkül. Azért leírok pár tapasztalatot, illetve észrevételt, és elnézést előre is, ha esetleg már túltárgyaltátok a témát, nem olvastam végig az egész fórumot.
Mindent én csinálok rajta, 8000-enként olaj, és összes szűrő csere, átvizsgálás (a garanciát hagyom, mert botrányos ami megy az árakkal, és a szakik szarnak bele hogy a műanyag alsó burkoltanál pl beleszakítja a csavart úgy meghúzza (nem a 10-esekre gondolok elől, hanem a keresztfejesekre), vagy inkább bele se rakja. Így ennyi. Megvan a szerelési utasítás, meg ugye a használati kézikönyv, 10 évig tervezem megtartani, vagy tovább.
Mielőtt vettem gondolkodtam 1.4 turbósban, de ahogy láttam a bontott ábrán, meg a leírásban, hogy direkt befecsis, hagytam azonnal, mivel felhívva a gyárat, a kokszosodás problémájának megoldására (amire a ford és a toyota ugye már 2 befecsit szerel be hengerenként, egyet direktként, egyet pedig a szívőcsőbe, hogy a szeleptányér tetejét tisztán tartsa) csak hümmögtek és jött a 10 éves motorgari, vagy 200 000 km (vagyis addig a kokszosodás nem okoz elvileg vezérlésbeni hibákat a nem megfelelő szelepzárás/nyitás okán). Ez az összes DI motorral így van (tehát mindnél, BMW, VW , Mwerci, Ferrari, Lambok, Mclarenek stb, sajna a technológiának egy hátránya van, az viszont az előnyeit igencsak lecsökkenti), amióta 2000-es évek elején anno a VW bevezett az FSI-ket, majd TFSI aztán ezer néven átvette a többi gyártó is.
Szóval a 10 év garancia, alatt végig szakszervízbe kell hordani, ahol persze hol jobban, hol kevésbé jobban karbantartják ugyanazért az órabérért (nem arról beszélek, hogy ingyen dolgozzanak, de ha már annyit fizetek, akkor legalább ÉRTSEN hozzá), majd lerakják, mert nehéz. Sajnálatos, hogy a szívót kivezették. Youtubeon külföldi szakik elég behatóan elmagyarázzák ezt a kokszosodási problémát, és persze lehet erre mondani, hogy elég 100 000-nként kitakarítani a Totalcaros módszerrel, de abban én nem bíznék, mert a múltkor Novoth Tibinek se volt őszinte a mosolya, amikor efelől kérdeztem. Sem a csodaszerekben, az üzemanyagadalékok használata meg egyszerűen marhaság, mivel a szeleptányér tetejét NEM ÉRI üzemanyag, csak a trutyik, amiket a PCV rendszer visszavezet. Gondolom, mivel a suzuki motor szorosabb (pontosabb) illesztésű, a motor kevesebb trutyit termel ezért mernek rá 200 000 km-t adni (de vajh miért nem többet).
Amit a hivatalos szerveknek adtak el (rendőrség, honvédség) szívó benzineseket, a gyáriak 500 000 km működést garantáltak (előtte az azóta leszerelt OPel ecoteces motorokra 300 000-et) egyébként, rendszeres szervíz elvégzésével (nem garanciát adtak, hanem az élettartamra vonatkozó információt), persze ez igénybevételtől is függhet. De aki tanulmányozza a kezelési útmutatót, az megtalál mindent, fokozott és normál igénybevétel esetére, mit mikor kell cserélni, vizsgálni. A szerelési utasítás meg ugye ezt bontja le ábrákkal, nyomatékokkal, pontról, pontra szereléssel...megbízható szerelőt kell találni az a tapasztalatom és nem a márkaszervíz logójában bízni. Az autószerelés egy bizalmi dolog.
Olaj: 0w-20 eneos. Ha valakinek zörög a motorja, akkor meg 5w-30 max bár ezt Braziliára írják elő az éghajlati sajátosság miatt. Akksi, a gyárinak elvileg 5-6 évet kell teljesíteni, aztán 3-4 évente csere. Felesleges törpölni, hogy pedig lehet 6 évet is, meg az enyém 8-ig bírta. Egyéni, és az autótól is függ.
Örülök, hogy ilyen autóm van, őszintén.
Volt VR6-om, rengeteg gonddal (sajna bevittek a málnásba vele, én meg meg szerettem volna csinálni, tanulságos volt egy VR6 blokkot szétszedni, soha többet), Cupra R (S3-as AMK motorral, azt is rendbe hoztam aztán sajna gyári hiba miatt (az összes 1.8T 6 gangos feladja egy tervezési hiba miatt) a váltó megmakkant, stb.) szóval egy hibamentes egyszerűen használható autót szerettem volna. Eddig ez be is jött.
a 3 éve itt meghirdetett hankook téliszettet vettem meg, abban volt belsö tpms szelep.. a 3. télen nem ismerte fel az auto magátol, 3-at sikerült a gumisnál felismertetni, de a 4. nem működött, igy a facebook csoportban árult tpms szelepeket vettem meg postával 22ért, és azokat rakattam be a felnibe építettek helyett..
Odafigyelve finoman ki lehet mosatni a motorteret. Viszont a nagy nyomás olyan helyekre is benyomhatja a vizet ahová az autó teljes élettartama alatt egy csepp víz sem jutna el magától.
Pl a Swifteknél gyakori, hogy nagynyomású mosatás közben a gyertya üregébe és a hengerenkénti trafók alá is bejut a víz. Pedig le van burkolva rendesen tömítőgumis fedéllel.
Mégis bejut, aztán a motor melegedésétől gőzőlni kezd de nem tud kiszáradni mert a burkolat nem engedi.
Aztán mikor gyertyát cserélsz akkor csodálkozol, hogy hogyan tudott így szétrohadni olyan helyen ami elvileg vízhatlan.
Itt inkább a víz a gond az elektromos alkatrészeknek, csatlakozásoknak.
Szerintem sem lesz baja amúgy, mindig így gondoltam. Mostanság ugyanakkor már nem csinálnám, mert egy Yamaha FZ1S esetében sikerült beáztatni 2 trafót is. Pedig az motorkerékpár, ott tényleg nyitott a "motortér", erre van tervezve, aztán mégis.. Kicsi rá az esély, de sokan a kis rizikót is kerülik.
Nem tolom bele a csövet 60-80-100 centiről eddig semmi bajt nem csinált. Kívülről is így mosom vagy benzinkúton forgókeféssel. Azt mondják az sem jó a fényezésnek. A tankoló ajtót is kinyitom és kicsapatom a port. Ha baja lesz majd leírom.
Az is csinálhat ekkora nyomást ha 100 felett elkapsz egy testesebb tócsát. Ahogy távolodik a víz a kilépő nyílástól pillanatok alatt elveszíti az erejét. Pár hónap alatt vastagon poros a motortér és a benzintankoló is. Így gyorsan megvan a takarítás.
Meg amúgy is minden rázkódik vibrál menet közben. Ez a kis tusolás csak simogatás egy macskaköves szakaszhoz vagy alsóbbrendű úthoz vagy pár kátyúhoz.
Egy Szatunát és egy ClimAirt küldtem vissza penzvisszafizetesi garanciába. Heko légterelőt mérgembe össze vissza törtem. Nem egyik se vált be. Nem is kell többé rá. Valahogy nem stim a Vitarára. Valakinek fasza. Nem nem vált be.
Többször volt itt téma, hogy jó szívvel igazán csak a gyári ajánlható. Minden olyan típus, ami az üveg és az ajtókeret közé illeszkedik, problémás lehet. Pár embernek bevált, de a többség rövid használat után leszedte (én is), mert billen az ablak, nehezen bírja az emelő mechanika, meg ropog/pattog (ezt mondjuk a legtöbb vitara ajtaja amúgy is csinálja, ha lehúzod az ablakot, de az ilyen légterelők erősítik a jelenséget).
Van sokféle kívülre szerelhető nyomásérzékelős szelepsapka. Csak rácsavarod és belül a szivargyújtóba illesztett kis kijelzőn mutatja az értékeket.
De ettől még a műszerfal visszajelzés hibát mutat.
A 2015-ös Swiftemből kivettem a tpms jeladókat, de ott annyi az előny, hogy csak egy kis sárga guminyomás piktogram világít.
Az Scrossban az egész műszerfal pirosra vált. Valószínű, hogy a Vitarában is.
Korábban már volt téma a komfort ablakemelő modul. 3 éves a Vitarám, de még mindig előfordult, hogy nyitva maradt egy ablak! Korábbi autómban volt komfort mód, megszoktam. Eddig visszatartott, hogy a Suzukihoz való modul esetén sok forrasztással járt a beépítés, de most már kapható az új változat, előre steckerrel ellátott minden csatlakozás, a kárpitszereléssel együtt 8 perc volt a beépítése, miután megnéztem a szerelési videót! Ez már tudja a tükörbehajtást is, valamint többféle funkciót, pl. összes ablakot 2 cm-el kinyitja. Nem túl olcsó, de mindenkinek tudom ajánlani! Nekem bevált! Tipusa: Rhino CM023.F1 kimondottan Vitarához való.
Háááát, ha motorteret nagynyomásúval kell mosni többször (a szoktam erre utal) akkor ott már valami baj van... vagy állandó terepezés, vagy olajat szór... a miénk 4 éves, és teljesen tiszta, a másik autómé meg 12 év alatt 2x volt letisztítva (ebből egy a rosszul visszatett olajszűrő fedél miatt)
Ott egyébként semmi sem úgy van tervezve, hogy 80 bar-al nyomott víz érje.
"...Nagynyomásúval szoktam mosni a motorteret, még sosem került a fülkébe víz..."
Ez, azért igényel némi bátorságot nem? Nem tudom, hogy minden gyártónál igaz e, de kifejezetten tiltják a nagynyomású mosást a motortérben. Persze lehet te meg tudod csinálni szakavatott hozzáértéssel, de már több járgánynak is komoly gondokat okozott az efféle beavatkozás. Van ahol garanciavesztést von maga után. Én, biztosan nem mernék nekifogni.
Igazából mintha olvastam volna hasonló Waze problémáról Xiaomi telefonnal kapcsolatban, eddig ezért nem foglalkoztam vele, de most kíváncsivá tettél. Kipróbálom, amit írtál. Köszi a tippet.
Ha leveszed a külső oldalon az ablaktörlő lapátok alatti műanyag burkolatot akkor látni fogod a belépő szellőzőnyílást. Nincs takarva semmivel. Durvább autómosáskor képes bemenni a víz ha közvetlen nagy nyomás megy be a burkolat résein.
Sima eső vagy locsoló mosáskor nem jut be víz mert a belépő nyílás magasabban van mint a tűzfal aljzata.
De ha a nagy nyomás befröcsköl akkor simán beverődhet nagyobb mennyiség is. Törölgesd le belül és ki fog száradni ebben a melegben. Ha tiszta víz akkor nincs nagyobb gond. Ha édes ízű akkor van gond.
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Nem tudom, hogy találkozott-e már valaki beázással?! A én gondom az, h a kesztyűtartó alól csöpög a víz, na nem is akár hogy, ha balra kanyarodok, olyan, mintha egy üveget nyitottak volna ki és öntenék belőle a vizet. Nem tudom, hogy esetleg a klíma lehet-e vagy vmi szűrőház, DE! ha feljebb tekertem a befújás erősségét, akkor az egész olyan, mintha egy szivattyúval nyomnák a vizetazon a részen. A motorházban is találtam egy csövet (sztem vmi túlfolyó lehet v vmit ledobott és nincs a helyén), ami szintén csöpög, szép kis tócsát hagyott már a kocsi alatt.
félreérthető voltam.. tpmst kiszedték ami a felnibe volt épitve és a szelepes változattal cseréltettem.. szóval olyao tpms ami a szeleppel együtt van, ami kívülről is látszódik..
Ahogy írtátok, nem a Pie frissítés, hanem a Bluetooth kapcsolat volt a hiba forrása.
Mivel kapott a teló egy új, második SIM kártyát is, ez kevert be a rendszernek.
Miután töröltem a kocsi fejegységével a Bluetooth kapcsolatot és újra párosítottam a telefonnal, majd az általatok leírt sorrendben újra raktam az AA-t is és azzal is felépítettem a kocsival a kapcsolatot, láss csodát, minden rendben működött. (Kivéve a WAZE GPS jelvesztési problémáját, de az eddig is fenn állt. Na bumm. Van Google Maps.)
no ez átszereltetted sima szelepesre TPMS-t és egész műszerfalad hibajelzéssel fog villogni reggeltől estig pirosban, nem tűnik túl jó ötletnek /semmilyen info sem olvasható tőle le/.
A kerék rágyógyulás ellen én be szoktam kenni felni felfekvő felületét évente egy kis hőálló zsirral és így sosem ér majd meglepetés ha le kell szedni, mint egyszer nagyon régen egy defekt esetén.
Kapuváron a suzukinál van gumis is, és 6ezerért kioperálták a felniben lévő tpms szenzorokat amiből egy elromlott, és felszerelték mind a 4et a szelepes változattal amit vettem hozzá.. 1órára elmentem körülnézni a városközpontban és kész is volt.. de Letenyén is csak 2500at kértek el összesen a 4 kerékcserére mert én nem tudtam leszedni az istenért se úgy rágyógyult (ütötték is rendesen felváltva a nagykalapáccsal a műhelyben).. ha ezeket pl Sopronban vagy mosonmagyaróváriaknál intéztem volna tuti darabja lenne ennyi, megmég a munkadíjat is hozzászámítják.. nem beszélve arról h időpont se lett volna napokig, vagy nekem nemjó éppen..
Maradok lényegre törő. Per pillanat nem szeretnék abroncsot cserélni. Ettől függetlenül érdekelnének a fórumtársak négy évszakos gumikkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatai (ha vannak).
Ne bonyolítsd túl! Ha veszel egy fajta gumit, a termékfrissítések miatt évek múlva már úgysem kapsz ugyan olyat. (Ez mellesleg azért van, hogy ha szétvág egy abroncsot a kátyú, ne lehessen egyenként pótolni, hanem vegyél mindjárt négy újat.)
Egyébként az EU-ban forgalmazott gumiknak meg kell felelni egy bizonyos szabványnak. Csak nézz ki magadnak egy szimpatikus márkát, ami teszteken is jól szerepelt, és vedd meg. Nagyon nem nyúlhatsz mellé.
Az ilyen teszteknél a belsőégésű motorok papíron szereplő káros anyag kibocsájtását veszik alapul. Csakhogy a nem üzem melegen megtett utak sokkal szennyezőbbek, és reggelente mindenki egyenként indítja be az autóját. Az e-autó viszont az áram előállítása után tiszta, vagyis legalább nem füstöl az orrunk alá közvetlenül. Nyilván az akkumulátorok is okoznak szennyezést, de erre lehetne megoldást találni, nem úgy mint a közvetlen ránk zúduló korommal, füsttel-szerintem.
Természetesen az internet is egy fontos információforrás. A teszteken általában új (jobb esetben egy kicsit koptatott) gumikkal tesztelnek. Hasznos lenne a tényleges használók 2-3 éves gyakorlati tapasztalatairól, esetleg Suzukis berkekből is itt a fórumon tájékozódni (ha más fórumozónak is vannak már esetleg ilyen megosztható tapasztalatai). Talán többeket érdekelnének ezek az információk is.
Én nem szeretnék senkit semerre befolyásolni, és szerintem egyáltalán nem baj az, hogy az emberek többsége félévente kénytelen ellátogatni egy gumishoz, ahol a csere mellett szakemberek át is nézik a gumikat. Tény, hogy nekem a négyévszakos jött be már hosszú évek óta. Léteznek független gumitesztek az interneten, ezeket érdemes megnézni, talán az segít majd dönteni.
Dízelmotorral sokmillió jármű fut a világban. Akkumulátorgyár darabszáma ehhez képest porszem. Akkor melyik szennyez többet? Nehezen fogják fel az ellenzékben. :-)
Ez a téma engem is érdekel. Nálam is hasonló futásteljesítmény mellett még egyelőre két kerékkészlet van. Ilyen megoldással lehet, hogy tényleg már a gumi elöregedése lesz probléma. Ha a négy évszakos jól bír 30+ fokban pályázva egypár 1000-1500 km-es nyaralást, télen egy közepesnél kicsit meredekebb úton néha kisebb hóban is biztosan fel lehet vele menni, és az évszakoshoz képest aránylag elfogadható a fékút, akkor már nem nagyon lesz min gondolkozni. Még talán nem egészen ez a helyzet, de második (városi) autóra már biztosabban választható lehet. Jó lenne ezekről itt még több tapasztalatról olvasni.
Két kerékkészletet fenntartani eddig sem volt kényelmes és olcsó dolog. Ha az új nyári gumit valaki azonnal eladja, és helyette négy évszakost rakat fel, akkor a gumikérdést olcsón és egyszerűen 4-5 évre letudhatja. A végső lökést a négy évszakos gumihoz valószínű a nem túl olcsó és valamilyen időnként pótlandó TPMS szelep költségei fogják sok autósnak megadni. A legegyszerűbb tényleg az lenne, hogy amikor a gyár már elég megfelelőnek látja, akkor választhatóan ilyen gumival is adná az autót. Aki sokat pályázik, szeret síelni, vagy 2-3 év alatt elnyű egy készletet, annak távlatilag is lehet hogy a két készlet a jobb megoldás.
Bizonyos körülmények között a négy évszakos a jó választás. Én úgy látom, hogy ha valaki 5-6év alatt lekoptat két teljes garnitúra gumit, vagy szélsőséges téli körülmények között autózik, mindenképp kell a téli gumi. De ha valaki attól érzi magát biztonságban, akkor vegyen télit-nyárit. De akit már ez egyáltalán foglalkoztat, az jó jel. Az igazi orosz rulett a kopott nyári gumi télen!
Az előző autómon gyárilag Michelin Latitude M+S jelzéssel, de hópihe nélküli gumi volt. Öt évig télen-nyáron azzal jártam, de öt év után elkezdett a kanyarokban nyikorogni, pedig nem volt kopott. A gumis azt mondta, hogy fel vannak keményedve a gumik, nem futómű hiba a nyikorgás oka (garázsban tartott autónál gondolom lassabban öregszik a gumi is). Ezért döntöttem úgy, hogy a Vitarához veszek egy kedvező árú gumit, amit kb.4 évente le fogok cserélni. Persze utánajártam a büdzsé kategóriának, és nekem az Apollo négyévszakos tetszett a legjobban + akkor pont akciós is volt. Van M+S jelzés, hópihe is, tehát még Ausztriában is elfogadják télinek.
Csak arra utaltam, hogy talán felesleges lehet a közvetlen előtte levő bejegyzésemet még egyszer megismételni. Kárt igaz, hogy nem okoz. Fórumtársunkkal hosszabb körök felesleges futtatása már lehet hogy igen. Ezért szóltam az ezt kettővel megelőző bejegyzésemmel a diskurzusba bele.
Én is ismerem az Apollót, nem hangzatos, de jó márka. A Vredestein-t is az Apollo vásárolta fel még évekkel ezelőtt. Általában a publikus gumiteszteket a "nagy márkák" szponzorálják, ezért természetesen sosem fog olyan márka nyerni, amelyik nem klubtag. És a klubba nincs új tagfelvétel. De ettől még vannak pontosan olyan minőségű gumik, mint azok, csak a kevesebb reklám miatt nehezen jut el az emberekhez. Aki egyszer budget megfontolásból, muszájból vásárol egy névtelen, ámde jófajta gumit, kellemesen csalódik, és legközelebb is azt fogja venni.
Egyébként tényleg az a gyanús, hogy ha a BT kapcsolat sem akar működni...első lépésben ezt kellene szórabírni. Valóban töröld az autó BT listájából is a telefont meg a telefonéről is az autót és párosítsd őket újra, aztán nézd meg megy-e (hívás, zene streamelés...). Utána lehet az AndroidAutoval tovább próbálkozni (össze fog jönni az :) ).
Gumiügyben az autósoknál nagyon eltérőek az álláspontok. Most megosztom az enyémet: Városi terepen autózom évente 10-12 ezret. Miután én télen vettem át az autómat nyári gumival, azonnal lecseréltem egy ApolloAlnac 4G All Season négy évszakosra, a nyárit pedig beszámolták. Most nagyjából 4 évig nem kell gumival foglalkoznom, kivéve ha defektet kapok. Utána ezeket újakra cserélem. Sokan azt gondolják, hogy csak a nagy gumimárkákban lehet megbízni, pedig vannak nagyon jó minőségű alternatívák, csak utána kell nézni. Én azt mondom, hogy akár az Apollo gumi 4 éves cserékkel biztonságosabb megoldás, mint egy nagyobb márkát még tíz évesen is tovább nyúzni.
Miféle "sima" csatlakozás? Ha az upgrade elrontotta a Bluetooth csatlakozást, akkor először azt kell helyre hozni. Első körben összes csatlakoztatott Bluetooth eszköz törlése, telefon újraindítása. Ha továbbra sem megy, akkor innét már nagyon OFF téma, nézz a Redmi fórumokon utána (előtte mentsd le az adataidat).
Utána lehet az AA-n is a csatlakoztatott Suzukit törölni, automatikus Bluetooth indítást bekapcsolni, telefont kikapcsolt Bluetooth mellett USB-n csatlakoztatni (kézifék behúzva).
(az én configom: Suzuki SX4 S-Cross, 1850.2-es firmware-el az SLDA-n, Samsung Galaxy A8 (2018) DualSIM, Android 9, AndroidAuto 4.3.5918-as - és mindig a legfrisebb up-to-date GoogleMaps/Waze)
Én már három DualSIMes telefonnal is használtam az autót, mind BT-n mind AndroidAutoval, gond nélkül (annyi szépséghibája van, hogy dualSIM esetén kimenő hívásnál nem tudod kiválasztani, hogy melyik SIMet használja hozzá..de az összes többi dolog megy, a bejövő hívásokat/SMS-t is szépen lekezeli mindkét SIMről). Szerintem nem ott lesz a hiba.
Próbáld azt, hogy AndroidAuto újra letöröl, telepít, majd kézifék behúz, USB kábel összeköt és utána adj csak gyújtást az autóra.
Töröltem, újra raktam, csatlakoztattam, megjelent az AA jel a kocsi képernyőjén, kiírta a kocsi, hogy húzzam be a kéziféket amíg konfigolok, majd utána eltűnt az AA ikon és onnan semmi.
Ma észrevettem, hogy a Bluetooth-os csatlakozás ellenére a telefon sima csatlakozása sem működik :(
Gyanús, hogy nem is az Oprendszer frissítés lesz a probléma, hanem az, hogy beletettem nemrég egy második SIM-et a telóba.
Az adataidat hogyan vitted át? Egy hónapja váltottam Note3 pro-ról, Note7-re. Az adatokat a Xiaomi saját programjával vittem át, mindent ott folytatott, ahol az előző telóval abbahagytam. Az Android autó is hibátlanul működik.
Az imént frissítettem a Redmi Note 5-ös telefonomon az Android rendszert Oreo-ról Pie-ra.
Az Android Auto ami eddig remekül működött most el sem indul :(
Van valakinek valami ötlete hogy miként lehetne életét lehelni bele?
Ettől biztos nem megy tönkre. Nálunk napi 30 km-re 8-10 indítás jut és így is bírja még. Előzőben 6 évesen cseréltem. Akkor havi 1-2 db. 400km-es etap is szokott lenni. Mostanában évente 4-5-nél nincs több. Csak nagyon indokolt esetben megyünk távolabb csavarogni, amíg picik a picik.
Mekkora távokat teszel meg átlagosan? Lehet hogy a felhasználás módja miatt hullanak el az aksijaid?
Három éve valaki azt írta hogy ha sima aksi kerül a vitarába nem fog működni a start-stop. Ha van kedved vele szórakozni nézd meg hogy ezzel a típussal leáll-e.
A vitarám-on 3 éve gyári nyári van és +téli szettet vettem. A két szetten 27 ezer km alatt a kopás szinte nulla.
A spalsh-en 2 éve, 4 évszakos Micheline van mióta megöregedtek (nem elkoptak, csak megöregedtek) a nyolc éves külön-külön szettek. A misikre csak jót tudok mondani, megfelelően tapadnak télen nyáron, nem kopnak gyorsabban mint az átlag! Pár centis hóig jól viselkedik. Nagyobb hóban azért a téli gumi a lamellás szerkezete miatt jobb, de olyan nem sűrűn akad nálunk. Ha meg igen, akkor hólánc, vagy BKV. Latyakban és száraz hidegben felülmúlja a téli szettet. Nyáron mint a jó nyári gumik, nem csúszik, nem nyikorog, nem melegszik el, szóval király. Alapvetően ezek télen és esőben is (mivelhogy nem keményednek ki a hidegben és rendkívül jó a vízkivezetési képességük) jól használható nyári gumik!
Cimborám 2 éve az akkor szalonból elhozott autójáról kapásból lecseréltette a gyári gumikat 4 évszakos misire . Két éve isteníti azokat és egyáltalán nem bánta meg a döntését. Na most ezen tapasztalatok után, általános (nem hókotró és sárdagonyázó) felhasználásra csakis 4 évszakosat vennék!
A sok-sok egyéb érv mellet megspórolsz egy szett felnit és TPMS-t, vagy sok-sok átszerelgetést. Viszont azzal is tisztában kell lenni, hogy fele annyit fog futni, mint két szett. De ha nem sokat szaladgál az ember akkor bőven jó. Na meg ha elfogy akkor veszek újat és legalább új gumikon gurulok megint, nem kikeményedett öreg gumikon.
Szerezz be minél több infót és tesztet, ha teheted próbálj ki ilyen-olyan gumikkal futó autót és azok után dönts.
Pont ez a visszagurulásgátló az a rész a Vitarában, ami a kiszámíthatatlansága miatt használhatatlan. Nem számíthat rá az ember, igy biztosabb a jó öreg kézifék-gáz módszer.
A 4 évszakos kompromisszumos megoldás. Michelin CrossClimate teljesen jó pesti autózáshoz télen nyáron. Ha hóban is kell időnként autózni akkor Vredestein Qatrac 5.
Mindenképp jobb a téli a meglevő mellé, ha az általános jellemzőket veszed figyelembe. Vannak tesztek, amik igyekeznek elkenni a különbségeket, de ez kb nem kérdés. Ha gazdaságossági oldalról vizsgálod, akkor a 4 évszakos a nyerő. Gondolom ezzel nem mondtam újat, de eldönteni úgyis neked kell :)
Nekem van téli és nyári is (utóbbiból 2 garnitúra, mert a felniket csak ezekkel együtt tudtam megvenni), de már megbántam, mert alig kopnak. Lesz vagy 6 éves az autó, mire eljárom őket, pedig sokat megyek. Ellenben két szett alufelniben áll a pénzem, arról nem is beszélve, hogy a TPMS is duplán fog csereéretté válni..
Szóval, bár jobb a külön téli/nyári, részemről 4 évszakosat vennék.
Töltésed gondolom rendben lehet. Szép kilátások automatásoknak :( majd teszünk a pótkerék mellé pótaksit :) Mondjuk bikakábelt első naptól tartok benne.
Új aksival jó lett? Vagy töltés után tudtad vele indítani?
Tudom, hogy a nyár még csak most kezdődik, de én már terveznék a közelgő télre és ezzel kapcsolatban azt kérdezném meg Tőletek, hogy használ-e valaki közületek négy-évszakos gumit? Jellemzően városban használom az autót, nem munkaeszközként (pl. ha nagyon szélsőséges az időjárás, akkor ott a bkv). Néztem teszteket is, de nem egyöntetűek. Vagy inkább egy téligumi szett a jobb választás?
Olajfogyasztás, hogy alakul az első pár ezer kilométeren? Csipegeti? Az egyik ismerősömnél 3000 km után vagy bő fél centivel lejjebb ment a nívó pálcán az olajszint.
Mert igazából pont ez a dolga. Csavarlazító, rozsda oldó, bekúszik a résekbe. Kenő komponenst alig tartalmaz. Csak sokan rosszul használják, mint pl. ez esetben te is.
Vannak spray formában mindenféle kimondottan kenőanyagok is...
... de én is itt vagy 3x leírtam már, hogy ne ezt fújják az ajtó határolóra meg zsanérra, de mégis akad, aki...
Csak vigyázz vele ! Jó szer de nem csodaszer. WD 40 el befújtam a kulcsmásoló gép csapágyát, mondván ez csodaszer. Kimosta a zsírt belőle , 1 hét alatt meghalt a csapágy ! inkább sikló csapágyakhoz , lassu fordulatu alkatrészekhez (ajtózár,sarokvas) való.
Basszus, de fura, hogy ezt írod :) Nekünk is Splash a másik autó (illetve a Vitara előtt az egyetlen volt), de nálunk meg pont hogy mindenki sikított a túl érzékeny gázpedál miatt. Nekem megváltás volt a Vitara lustább reakciója - szörnyű volt hallgatni, ahogy a feleségem, vagy édesanyám hideg motornál a pedálra lépett és 2cm-es mozdulat után üveghangon forgott. (Persze automatánál talán egyszerűbb ezt elkerülni, hiszen az megindul, nem bőg állva.)
A másik autónk a Suzuki Splash automata gázpedál reakciója sokkal sportosabb és számomra ideálisabb. Kipróbáltam, annak a gázpedálját kompletten átraktam a Vitarába. Tökéletesen egyezik vele (persze a cikkszáma nem). Hát a várt hatás elmaradt. Tökéletesen megegyezett a Vitara gyári gázreakciójával. Konklúzió: nem a gázpedál elektronika-jeladó más, hanem a szoftver kezeli másként. Valószínűleg egy tuningokkal foglalkozó cég átírná a programot pikk-pakk, de akkor nem volna lehetőség a gyári állapot igény szerinti gyors visszaállítására. Bár talán ez a lehetőség sem kizárható.....
Még mindig az elektromos gázpedál lustaságán lovagolok. Nézegettem gázpedál tuning elektronikákat, de horror áron adják. Viszont eszembe jutott, hogy a 4x4-es változatokban a 4wd választó kapcsoló sport állásban pozitívan megváltoztatja a gázpedál reakcióját. Mivel a 2wd-s változatokban is benne van a kábelköteg és csatlakozó is, adott a kérdés, hogy ha erre rádugnánk a 4x4 kapcsolóját, akkor vajon sport állásban megváltozna ez is? Vagy ez szoftveresen is butább???
Ha valakinél van esetleg mindkét modellből érdemes lenne megpróbálni! Pikk-pakk be-ki lehet kötni csak a váltókar ezüstös burkolatát kell felpattintani hozzá.
A kormányzár kiold amikor leállítod és kinyitod az ajtót. A zár retesze akkor ugrik be ezután ha kicsit elfordítod a kormányt.
Visszafelé előfordul, hogy kicsit meg kell mozgatni a kormányt, hogy a retesz ki tudjon modulni. Ez akkor fordul elő amikor leállítás után tekered ki a kormányt. Ilyenkor kicsit vissza fordul és ráfeszít a beugrott reteszre.
Ha a kormány rendesen középen áll akkor nem kell mozgatni mert a zár ilyenkor csak kiold de a retesz még nem tud beugorni a fészkébe, csak ha elfordítod a kormányt.
- A CarTárs nem Suzukiról írt. Volkswagen Transporterben van a gond.
- Friss S-Cross-os vagyok (sz'al a szomszéd vár, majdnem cartárs :). Leállás után 1-2 másodperccel zümmög egy rövidet valami elektromotor. Esetleg ez lenne az a pillanat, amikor bekapcsolódik a kormányzár? Na majd hóban kipróbálom el tudom-e frodítani a volánt :) És mindegy hogy áll a kormánykerék? A régi kulcsos autóimban a kulcs kivétele után mozgatni kellett a kormányt picit, ez itt most bárhogy állhat?
Amíg a kulcsot nem veszed ki addig nem működik a kormányzár.
Kulcsnélküli változatnál addig nem tudod leállítani a motort amíg meg nem áll a kocsi. Kívéve ha hosszan nyomod az indítógombot. Ekkor leáll a motor de a kormányzár nem műxik addig míg meg nem állsz és ki nem nyitod az ajtót.
Egy enyhe jobbossal kell a körforgóra rákanyarodni, amit már álló motorral mert ez a sz@r leállította tettünk meg, nagy nehezen elforgatta a kormányt a kolléga az enyhe jobbos bevétele miatt.....és ezután KATT bezárt a kormányzár, mi meg majdnem fel a virágágyásra, mert még jobban el kellett volna jobbra tekerni a kormányt, amit már zárt állapotban nem lehetett megtenni. Ennyi volt nem több, hiszitek, vagy sem.
Bizony hiba, mégpedig nem is kicsi. Nem Ford, hanem VW Transporter a céges autónk, és ott ültem a kolléga mellett utasként, amikor leállította olyan 10 km/h gurulásnál, és a kormányzár is lezárt, benn lévő kulcs mellett!! Ráadásul körforgó felé araszoltunk éppen, és szerencsétlen kolléga nem tudta elfordítani a kormányt. Az volt a szerencse, hogy nyilván lefékezte az autót, és újraindította(benyomta a kuplungot)Ezután minden ment rendesen, de a mögöttünk lévők mutogattak, meg anyáztak rendesen(gondolom) mert azért szépen lassan begurultunk egyenesen a körforgóba.....kicsit gyorsabban megyünk felgurulunk a virágágyásra az hétszentség.
basszus jo 2 hete naluk rendeltem uj vitarat. Nezegettem egri, debreceni, kereskedöi honlapokat, a ertekekelesböl ök kaptak a legtöbb pozitiv hozzaszolasokat. Tiszafüredi autohaz megszünt, a szervizükröl nem sok jot hallottam. Na majd meglatjuk.
Legkésőbb 4-5 év múlva, mire ezek a Vitarák csere-érettek lesznek, szerintem lesz az átlag számára is megfizethető elektromos. És akkor már érdemes lesz olyanra cserélni. Azt szerintem is ki kell várni.
Szerintem azzal még várnod kell. Biztosan fog csökkenni az ára, de csak lassan, fokozatosan. Az is lehet áttörés az árakban, ha a Dacia, ígérte szerint piacra dob egy kedvező árfekvésű elektromos autót. Valakinek meg kell törni a jeget. A jelenleg kapható elektromos autókra állítólag így is akkora a kereslet (nem feltétlen hazánkban), hogy még nincs okuk olcsóbban adni.
Nem gondolnám, hogy jelentős árcsökkenés lesz. Az Elmű töltöi nagyrészt AC 22KW -os töltők és nem gyorstöltők. Ilyen teljesítményű töltő otthonra kb. 150-250 eFt os áron lehet felszereltetni. Pl. Webasto.
Ha a kedvezményes tarifával otthon töltöd, akkor még mindig nagyon kedvező az üzemeltetése. Én több mint 1 éve használok elektromos autót (2. autóként), nem bántam meg....
Nincs okom kételkedni, az általad mondottakon, csak megjegyezném. Mert értelmezhetetlen ezek után... céges transporter, nemhogy leáll, és nincs szervó, fékrásegítés... még a kormányzár is bezár reteszel!!! Valami elképzelhetetlen idióta alkothatta ilyenné, de minden kollégának első dolga kikapcsolni ezt a sz@rt,mert 15_20km/h gurulásnál már eljátsza. Akkor most ez normális? Mert ha igen, akkor nagy a baj.
Ellenben, ha már logikátlan rendszerek és érthetetlen működés.. Nekem is lenne itt valami :)
A visszagurulás gátló.
Rájött már valaki, hogy azt hogyan lehet működésre bírni? Nekem teljesen ötletszerűen aktiválódik. Legalábbis úgy tűnik. Olyan, mintha nem lenne mindegy a pedálok kezelésének sorrendje. Ugyanazon az emelkedőn van, hogy aktív, van, hogy nem. Gondolom dőlésszöget is figyel, ami számomra megint nettó butaság, kiszámíthatatlan.
Más gyártók úgy oldották meg, hogy ha megállás után kicsit erősebben rányomsz a fékre, rögzül. Itt ez nem működik. Valakinek tapasztalat, értés az ügyben? :)
Semmi baj. Kicsit végiggondoljuk és be lehet majd látni :)
Volt már olyan, hogy dombon kellett megállnod a Vitarával és az leállt? Elment a fék? Nem. Vákuumtartály van bennük, ami pár fékezésre elég. Néhány típusnál ennek a vákuumját figyelik, másoknál a fékpedál nyomásainak számát és mértékét. Amint kritikus szint alá csökkenne a vákuum (értsd: nem lenne elég egy következő, esetleges vészfékezésre), újraindul a motor. Mondom, a Vitara is tartja a féket, hiába áll le. Próbáld ki. (Ez egyébként azért van így réges rég, hogy akkor is meg tudj állni, ha műszaki hiba miatt bedöglik a motor - már a Zsigulinál is, sőt, sokkal előtte.. Stop/startnál egyes gyártók az akkumulátor megnövelése mellett ezt a tartályt is növelik.)
A kormányszervó pedig elektromos már jó 10 éve a legtöbb autóban. Ezt a VW egyenként különösen idegesítően oldotta meg az első generációs 6-os Golfokban: amint gurulás közben megmozdítod a kormányt, beindul a motor. Mivel a megállás során szinte mindig korrigál az ember (kátyú, nyomvályú), baromi bosszantó volt, hogy 2x-3x is megállt/újraindult a motor.
Nem kell persze hinni nekem. 13 éve foglalkozom ilyen önindítók és gyártósoraik tervezésével, valamint elektromos szervós kormányművekkel, "szegről-végről" ismerve a köröttes rendszereket is. Légyszinek írtam, hogy ne aggódjon, mert nem kell.
Szia. És ekkora tempónál (15-25km/h)n zavaró, ha gyújtâs és járó motor megléte nélkül elmegy a kormány szervó és a fék rásegítés? Nehezen tudom elképzelni.. 😜
Örülök, hogy sikerült! A bringa lánc fújással csak óvatosan, nehogy akárcsak egy kósza csepp is a tárcsafékre kerüljön, mert akkor "reszeltek" a fékednek is :) Egyébként tényleg univerzális és szuper anyag!
Bártfai szerviz az M3 kivezető mellett - régóta automata váltót részesítek előnyben, mert nagyon sokat használok ezek mellett manual váltós nagyvasakat - a múlt évezred óta etalon mindenféle AT javításban...de szerintem semmi gond a váltóddal. Olajszintet időnként megnézni, színét, ill. annak esetleges változását figyelni - váltóolaj/szűrő csere a gyári periódus szerint a legjobb minőségű, gyári specifikációs anyagok felhasználásával !
A 4 gangos Grand Vitarám esetében 100.000 km-ként kell foglalkozni vele, az újabb, hatos automatáknál nem tudom, jövőre tervezek átszállni az új - ráncfelvarrás előtti - Vitarába.
Írom még egyszer, mint stop/start önindító gyárban dolgozó ember:
Leáll gurulás közben, ha üresben van és fel van engedve a kuplung. A Suzukik csak nagyon kis sebességnél, más márkák akár 15-20km/h tempó mellett is leállítják, ha lassul a kocsi, tehát megállás várható. Ezzel nyújtják meg a nem fogyasztós szakaszt. A jelenség normális!
Ha lepattintanak nézesd meg máshol is. Nem sok váltó problémát olvastam eddig. A többség meg manuális.
A szervizben ha egy hiba nem jön szembe napi kétszer fejvakargatás majd telefonos segítség kérés következik (ez nem kritika, nyugaton-keleten mindenhol így van).
Szia! Reggel hidegen kipróbáltam hogy viselkedik az automata. Indítás után 1400 az alapjárat. Sebességbe 900 fékezve. Előre menetbe kapcsolva egyből elindul, de nem ránt csak finoman mozdul. Hátra felé van kb. 1-2 sec késlekedés, aztán úgy csinál mint előre.
Ha rángat nézesd meg hozzáértővel (én nem tudom hova mennék). Nehogy gallyra menjen a váltód.
Amíg sebességben van a kocsi addig nem állhat le. Ha kiveszed üresbe akkor leáll. De ha kicsit gurul a kocsi akkor nem állhat le.
Olyat még sosem láttam az enyémen, hogy kiírja tegyem üresbe.
Nem lefullad, hanem leáll. Direkt. Már jó ideje nem csak álló helyben kapcsolják le a motort, hanem alacsony tempónál, gurulás közben is, ha kicsit nyomod a féket (tehát valószínű megállsz utána). Ezzel is csökkentve a fogyasztást.
Teljesen normális.
Tudom, h mindenki azzal jönne, h ez biza "típushiba". Szerintem is. Az biztos, hogy valamilyen szempontból nem tökéletes a rendszer. Nekem csak a garázsból kitolatáskor adta ezt a hangot, de elmúlt. Most 65e km van benne, de szerintem még mindig nem tökéletes, néha most is hallom. Lassan cserére érett a dolog, ezért én abban bízok. Véleményem szerint használd nyugodtan. Semmi gondod nem lesz vele. Nekem a szervízben azt is ajánlották, hogy ha akarom azonnal kicserélik, de nem biztos, hogy ez megoldja a problémám. Aztán abban maradtam magammal, hogy "kifizettem én a teljes fékbetétet", majdha elkopik cserélem. :-)
Amikor hidegen beindítom (1.4T AT) meg szoktam várni legalább, hogy kicsit lejjebb menjen a fordulatszám (kb. 30-40 mp). Annyi bemelegítés egyébként is kell neki, de a fordulatszám még így is magasabb, mint normál üzemhőfokon. Ezért erőteljesebben is indul meg. Tehát az én véleményem szerint, ha egyébként szépen finoman vált, és ezt is csak hidegen csinálja, akkor semmi baja. De én nem vagyok autószerelő, és nem is láttam az autót. Ezért ha kétségeid vannak, inkább vidd be egy szervizbe, a “távdiagnózist” még a szerők sem vállalják :)
Akkor marad az, hogy indítás után vár 10-20 másodpercet míg sebességbe rakod. Ez pont annyi idő, hogy bekösd magad és elhelyezkedj. Ennyi idő után, már nem lesz ez a furcsa zaj. Saját tapasztalat.
Tudom,hogy már volt ez téma, de eddig csak hátramenetben jött ki a problémám. Most már előre menetben hideg motornál is hallok egy nagyon halk fémes magas,üveg-hangot szakszonként, súrlódás féle lehet, de hogy mi arra nagyon kíváncsi lennék. Tud e erről nekem valaki okosat mondani? Ja és mega fül kell hozzá, de sajna én hallom.
Szerintem ha hidegindításkor P-ből D-be, vagy R-be teszed, azt érezheted, hogy a magasabb alapjárat miatt jobban megindul, mint üzemmelegen. De az nem váltás. Akkor is rángat, amikor egymás után váltja a sebességeket (1-2-3 stb.)? Mert az már baj lenne! Azt alacsony váltóolajszint, vagy valami szerkezeti hiba okozza. De ilyen fiatal autóknál nem szokott baj lenni vele.
Tisztelettel kérdezném, hogy nincs esetleg valamelyik kedves fórumtársnak 1,6 automata Vitarához eladó gázpedál tuning elektronikája, vagy tippje, hogy hol tudnék beszerezni.
Mert az én tapasztalatom, hogy reggel indítás után, ha rögtön sebességbe teszem, nekem is ránt. Viszont ha várok 10-20 másodpercet, akkor már csak az automata normális rántása van (az amikor a benyomott fékpedál ellenében megpróbálja megmozdítani a kocsit). Meleg indításnál ritkában van ilyen problémám. Gondolom a sebváltóban is körbe kell futnia az olajnak.
Hidegebb időben a várakozási időt meghosszabbítom, mivel az olajnak több idő kell, hogy rendesen körbe érjen.
Nekem a télen már alig nyílott a vezető oldali ajtó, annyira befagyott az a szar műanyag, vagy valami víz rácsorgott és amiatt, nem tudom. Aztán nekem is nyekergett, már gáz volt ki be szállni, én is wd40et fújtam rá, azóta jó :) Mi baja lesz a wd40től egyébként?
Cimborám vadonatúj kerékcsavarjaiból egyet a dobozból-zacskóból kivéve kapásból "elveszítettek", meg se lett. A szalonban az értékesítők nagyon készségesek, de a szerviz az sajna mint a többi tucat. Nagy arc, szakértelem nulla, ügyfélcentrikusságról nem is hallottak. De mit is várunk csodát a márkaszervizekben? Alulfizetett, meg nem becsült, képzetlen szerelők dolgoznak szépenvasalt egyenruhában. A jó szerelők már mind maszekok!!!
34 ezret fizettem a 2 és a 3 évesen is. Én be nem mentem a szerelő mellé, egy üvegfalon át néztem a tevékenységét. A kivett szűrőket megmutatták, a bontatlan újakat szintén láttam az asztalon a szerelő előtt.
Sziasztok! Automata váltós vitara tulajdonosoktól szeretném kérdezni, hogy indítás után P-ből R-be és N-ből D-be váltáskor nektek is ránt az autó. Új korában mintha finomabban váltott volna.
Nissan Leaf 4 éves, használt, 4,2 Millió 2016-ban. Azóta 2,5 év és 24000 Km városi (Budapest) futásra vetítve:
átírási ktg összesen: 6000 Ft Nincs teljesítmény (gy.k.súly) adó. Üzemanyag ktg: 266300Ft - otthon garázsban töltve 11Ft/km 1 garnitúra 4 évszakos gumi: 100.000Ft + soha sem volt oszlopról töltve. Javítani semmit sem kellet rajta. Milyen autó amivel a városi fogyasztás 11 Ft/Km -en tartható? (Vitaránál ez közel 3x ennyire jönne ki a Bp.-i dugókban) Milyen autó amivel megállás után 5 perc múlva nem vegzál egy 8 általánost végzett (első 2X második 6X) IQ ninja pakoló őr? Mivel minden értelmes hely fizetőövezet -igen a munkahelyek 90%-a ilyen - ezért csak a parkolási ktg. spórolás ez idő alatt 1.330.000 ezer minimum...és az ingyenes belvárosi parkolásokat nem is számolom. Lényeg a lényeg csak olyannak kell elektromos autó akinek VALÓ!
Az elektromos áram kilowattjában már benne van az adó összege is, így mindegy, hogy otthon használod el vagy egy töltőkúton. A töltés sebességéért számolhatnak fel extra díjat.
A gázolaj régen egy tartályból ment két kútfejre. A fűtőolaj 2 forintért ment a dízel 7-ért. A tankolást csak számlával lehetett elszámolni. De a magyar ügyes feltaláló...a kamionosok összejátszottak a kutasokkal és osztoztak a nyereségen.
Ez ment egy ideig aztán az állam megunta és pirosra festették a fűtőolajat.
De a magyar hamar feltalálta hogyan szőkítse meg a pirost. Aztán ezt is kivédték azzal, hogy egységesítették a dízel árát.
Most, hogy fizetős lesz az elektromos töltés megindul majd a versengés és egyre több szolgáltató lép majd bele a bizniszbe, hisz nagy üzlet. Nekünk felhasználóknak ez jó mert itt is lesznek kutak ahol olcsóbbért lehet majd tölteni.
De a legfőbb az, hogy az autók ára közelíteni fog a benzinesekéhez. Ezt megvárom aztán veszek én is egyet.
Voltak olyan idők, hogy még a gőzmozdonyt sem találták fel, de adóztatni már akkor is tudtak. Ugyan az elektromos autót sem a politikusok találták fel, de szerintem az adóztatás menni fog.
A folyékony üzemanyag más tészta. A villanyáram adója egyforma, mindegy, hogy az utcán töltöd az autódat pl 10 kilovattal vagy a konyhában az elektromos sütőd fogyaszt ugyanennyit. Áramdíj+adó=villanyszámla.
Persze, de ez olyan, mint régen a fűtőolaj, és a gázolaj volt. Ugyan az az anyag, de mégis a gázolaj duplájába került, mert az üzemagyag, a fűtőolaj pedig fűtőanyag. Az otthoni áram is adózott, de nem olyan mértékben, mint az üzemagyagok, mert még nem lehet megállapítani, hogy valaki főz vele, vagy autót üzemeltet. A lényeg, hogy az e-autó töltéssel még sehol senki sem fizet jövedéki adót. Még.
Mire annyi e-autó lesz, hogy észrevehető a miatta keletkező adóhiány - az még min. 10 év. Ráérünk akkor rinyálni majd :)) addig az élelmesebbek (=tehetősebbek) még két e-autót elhasználnak.
Én tényleg nem akadékoskodni akarok, szeretem az e-autókat, sőt az én terveim közt is szerepel ,mint a Vitara utódja. De. Most a töltés azért olcsó, mert nincs rajta jövedéki adó. Így a benzin is töredékébe kerülne. Ha egyre több e-autó lesz, és kevesebb benzin/gázolaj fog fogyni, és hiányolni fogják a befolyt adót. És akkor mi lesz?
Kb. 3 órával ezelőtt próbáltam ezt a fizetős töltést, mobil appal kell indítani, perc alapú. 20 perc, 50 Forintal, szóval egy ezresé' adott 180 km-re valót, vagyis kb. 1,3 liter/100 km benzinnek felel meg.
Hidd el, még jobb is, hogy fizetni kell érte, mert így a környékbeliek nem lógnak rajta állandóan, ha kell, ha nem, és legtöbbx szabad.
...arra a 20 percre meg pont benéztem a Decatlonba, ott volt a töltő.
Na igen. Senki nem gondolhatta komolyan, hogy az ingyen áram örökké tart. Az e-autók tovább terjedésével a következő ami megszűnik, az az adómentesség, utána az ingyen parkolás lesz. Csak azt nem tudom, hogy az otthoni töltésből hogy lesz nekik jövedéki adó?!
Biztos, hogy olcsóbbak lesznek. Mint minden újdonság először méreg drága, aztán megy lejjebb az ár. Most még várni kell az e-autóval. A kedvezmények már szűnnek, de az ár még maradt..
Úgy emlékszem, hogy megjelent ez az ikon, utána fékkel leálltam a piros lámpánál, és le is állította a motort. Amikor levettem a fékről a lábam, újra beindult. Lehet, hogy pont addigra teljesültek a feltételek, nem tudom. Nekem határozott véleményem, hogy a start-stop nem mi miattunk van, árt az autónak, és a fogyasztásban sem számít mérhető mértékben.
Néha nekem is fel szokott jönni valami áthúzott zöld ikon ezzel az unavailable felirattal, amikor elfelejtem kikapcsolni a start-stop rendszert (mert amúgy ki szoktam kapcsolni). Én eddig úgy tekintettem rá, mint egy emlékeztetőre, hogy nincs kikapcsolva. Asszem őt paramétert figyel a start-stop elektronikája, és ha mindent optimálisnak lát, akkor aktiválódik. És a zöld ikon azt jelezheti, hogy valami még hiányzik ahhoz, hogy aktiválódni tudjon. Jobban meg kéne figyelni, hogy pontosan mikor jelzi ki..
Engem az unavailable zavar, mert nekem azt sugallja, hogy hiába engedem el a kuplungot a rendszer nem hozzáférhető, ennek ellenére leállítja magát. SZERINTEM az available feliratnak kellene megjelennie, hogy engedjem el a kuplungot hogy aktiválódjon a rendszer. De ez csak szerintem! Van olyan eset is, amikor nem ír ki semmit, mégis leállítja a motort. Kíváncsi leszek, mit mond a szerviz, mert kipróbálta a szervizes és szerinte sem ok valami. Ezért kérdeztem, hogy valaki tapasztalt-e már ilyet, vagy mindenkinek így működik?
Minden körülmény adott, kivéve az, hogy nyomod a kuplungot.. Ezért írja ki. És ahogy írtad, amint leszállsz a kuplungról, leáll. Ha újra benyomod, újraindul. Így kell működjön.
Benyomott kuplungnál sosem fog leállni. De lehet, hogy félreértek valamit?
Köszönöm a választ, ezzel tisztában is vagyok, de úgy gondolom, hogy az "unavailable" feliratnak nem kellene megjelenni, ha minden körülmény adott a leállításhoz, főleg annak tudatában, hogy a felirat ellenére le is állítja magát.
Kuplung benyomására indul, tehát ha az nyomva van, nem állítja le. Ezért írja ki, amit: ő szeretne leállni, de te nyomod a pedált, szól.
Több input alapján dönti el az elektronika, hogy aktiválja-e a stop/start funkciót. Ha a belső hőmérséklet nagyjából az, amit beállítottál a klímának, akkor pár mp légkeringetés (valódi hűtés nélkül, álló motornál) épp megteszi, ezért la is áll. Ha sokáig kéne állva maradni, beindítja majd anélkül, hogy bármit csinálnál és hűti tovább a kabint.
Szeretnék kérdezni azoktól a tulajoktól, akik start/stop-ot használnak. 2019.03.havi gyártás (1.4T GL+MT ). Üzemmeleg motornál ( váltó üresben, kuplung + fék benyomva), Idling stop unavailable felirat jelenik meg, a piktogram áthúzva. Érdekes, hogy ennek ellenére, a kuplung felengedésre leállítja a motort, visszajelző világít, benyomva indul rendesen. Ami még feltűnt, hogy van olyan, hogy a felirat nem jelenik meg és rendesen leállítja magát, indyul automatikusan is, ha pl. a klíma megy. Tapasztalt már valaki ilyet? Köszönöm!
Ránéztem már én is a használtautóra, hogy a GLX 4WD hogyé megy. Van fönt vagy három GL+ GLX-ként hirdetve. Ez érdekes. De úgy nézem, hogy egy 1 éves 10 ezret futottat 5 millióért simán fel lehet rakni. Majdnem az új árába, de azért GL+ 2WD jobban tartotta az árát.
Csak higgadtan, elmegy az attól többért is, de annyiért 100%...
Az AAA autósok, csak oda mennek ki személyesen, amelyik autó nagyon kell nekik. Tőlük most is sok használt Vitarát visznek ki külföldre.
Tapasztalatom szerint a “csalás“ a Vitaránál kijelző és tankolással mért tényleges fogyasztás között maximum 2 dl.Eddig megtett 25000 km alatt az átlagfogyasztás 6,2-6,4 liter, ezzel én nagyon elégedett vagyok. Előtte az SX 4 símán megette a 7 litert átlagban.
Hirdesd meg nyugodtan, meg fox lepődni olyan hisztéria van. Én nem is akarom eladni, de az utóbbi hetekben vagy öten akarták megvenni az új ára felett (1 éves 1.6 GL+ , 10K km).
Időközben több hetes tapasztalatom lett az 1.6 szívó SX4-Scross-szal. Hosszú távon érezni, hogy tényleg van benne pár plusz cm. A nagyobb hátsó ajtónyílás miatt egyszerűbb a gyerekeket ki-be pakolászni.
A fogyasztása egyértelműen jobb, mint a saját 1.6 Vitarámé. Nem tudom, hogy ez szerencse kérdése-e, vagy a jobb alaktényező miatt van, de eleve kevesebbet ír a fedélzeti számítógép, na meg ebben annyi a kút alapján valóban tankolt mennyiség, mint a kijelzett. Konkrétan 5,2-5,3 az átlag 3 teli tanknál, ideális használati körülmények között (25km-es ingázás, leginkább országút, némi város, napi 2x). A Vitara ugyanitt 5,4-5,6-ot ír, de csal 3-5dl-t, tehát valójában 6l körül van. Ez nem elhanyagolható különbség. Kerékméret és abroncs azonos, de a sajatomon alu felni van, az Scrosson lemez. Ez a régi orrú, első kiadás, ami áramvonalasabb, talán laposabb is, mint az új, lehet, itt van a kutya elásva? Vagy más volt a motorvezérlés, nme volt olyan szigorú a teljesítendő norma? Mert azért ez 15-20% eltérés, amire lehet mondani, hogy alig egy liter, de %-ban sok. Ötletek? Ja igen, a Vitara könnyebb is, így még viccesebb.
Egyébként zajok, pattogások, recsegés-ropogás terén pont ugyanaz a kettő :) Ha lehúzom az ablakot, pont ugyanúgy pattog valami feszülő elem, a kárpitok és épp ugyanott zörögnek. Ellenben az ajtók záródása egyértelműen az Scrosson jobb. Nekem már agyig van csillapítva a Vitara, a gyárihoz képest ég és föld, viszont az Scross hasonló gyárilag, mint a Vitara sok-sok munka után. Hangsúlyozom, ez az első széria, nem tudom volt-e decontenting azóta :)
Tegnap délután raktam fel, igazából csak kereskedők kerestek, köztük az aaa auto is, ahogy írtad, vigyem be nekik Debrecenből Miskolcra, miután kijelentettem hogy nem viszem, kijönnének megnézni, de miután mondtam hogy hát még elég sokára jön az új és addig nem is igazán akarnám odaadni, így majd visszahívnak jövőhónap második felébe.. Igen lehet ezzel gond lesz, hogy várniuk kéne rá. Csak ingázok melóba és elég nyűgös lenne autó nélkül megoldani a dolgot, de ha minden kötél szakad akkor az lesz. Legjobb lett volna ha beszámolták volna, de nyilván nem ilyen 3.7-3.8ért akarták igy inkább azt mondták próbáljuk meg eladni. 3.7ért elmenne amúgy az jó is lenne :D
Elmegy majd ügyesen az.......még talán az lesz a baj, hogy nem is vihető azonnal. Ezért azt gondolom, hogy 3,7 környékén lesz valahol az ár, amiért viszik majd. Persze ez nem szentírás, csak a saját példámból indulok ki. Én ez év februárjában adtam el egy ugyanilyen színű, és állapotú autót 37 eKm-el(2015.08). Komolyan mondom, most utólag azt mondom, hogy ilyen bolondok házát, mint akkor volt érte, én még nem éltem meg. Talán el sem kellett volna adnom 3,85 ért(ennyiért vitték kp 3,9 ért hirdettem) a hirdetés után 1 héttel, de úgy, hogy szinte "verekedtek" érte a jelentkezők. Az nap mikor elvitték, már ki is volt fizetve még 3 an jelentkeztek érte úgy, hogy azonnal levettem a hirdetést, de nekik el volt mentve az oldal, és hívtak, hogy még tesznek hozzá, csak nekik adjam el. De ekkor már ugye nem volt mit tenni. Persze volt olyan vevőjelölt is, aki a feltett képek egyikén(ahol a km óra állás van) észre vette, hogy a tank tele van, és az volt neki a legfontosabb, hogy ha megveszi az autót, ugye teli tankkal fogom odaadni, ahogyan a képen látszik? Mondtam neki, ha nem alkudozik, akkor még egy plusz kanna üz. anyagot is adok mellé, ha ez olyan fontos neki......vannak figurák az tuti no.
Nem tudom, most mi a helyzet, gondolom sokat nem változott. Csak szólnék előre, hogy az AAA autó is fog hívni 100 szor is, hogy vidd az autót, nekik nagyon kell. Nos ne vidd sehova sem, én sem tettem ők jöttek ki már másnap fotózták, elemezték rágták egy kicsit, telefonban azt mondták 3,9 et adnak érte. Kijövetelük után 3,2 volt az ajánlatuk. Persze jó utat kívántam nekik a visszaútra azonnal, zártam a garázst, és ott is hagytam őket. Onnan 5 perc az út hazáig nekem, de azon idő alatt 4 szer újrahívtak, felment az ár 3,8 ig.....már csak azért se adtam annyiért. Komolyan mondom már sajnáltam őket...... Másnap reggel 3,85 öt kínáltak, és jött is volna érte a figura, de én egy magánembernek adtam el végül is szintén kp. Kereskedők garmadája is hívott, de közülük a legjobb ár 3,7 volt érte, a többi 3,5 környékéről beszélt. A lényeg, hogy szerintem nem sok járgányt lehet ilyen gyorsan eladni, mint a vitarát.
Egy szó, mint száz, szerintem nem lesz gond az eladással.
Az ajtóhatárolók hajlamosak megadni magukat. Ez ismert típus hiba.
Nekem is cserélték a két hátsót gariban, miután megmutattam nekik, hogy kinyitom az ajtókat és azok nem állnak meg kinn, hanem simán vissza becsukódnak.
Nezd meg mennyikert hirdetik :D igen, vigyaztam ra, nem akartam en eladni, csak kar kihagyni moat az eladasat.. :D orszaguton jart nagyreszt, napi 45km ingazas. :)
Sziasztok!
Eladova valt az autom, uj vitara vasarlasa miatt. Ha valaki 1.6 benzinest keres nezzen ra. :)
https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/suzuki/vitara/suzuki_vitara_1_6_gl_plusz-14438733
Én anno egyszer fújtam be az autó ajtaját és tény, hogy utána nem nyikorgott, de a rögzítést elveszítette és lityegett nem volt tartása, ami elég szar érzés a kiszálláskor, mert folyton orrba bax.
Ez a száraz teflon spray erre a problémára is megoldást nyújt, vagy esetleg rossz helyen fújtam be anno?
Amit én fújtam rá (és általában az összes teflon spray) az száraz teflon. Kifújásnál nedves valami cucc a hordozóanyagától ami elősegíti a résekbe történő bediffundálódást, de az gyorsan elpárolog. Utána egy száraz, de jól csúszós felület lesz. Sokkal nehezebben kopik le, mint a szilikonos, olajos trutyik és addig sem maszatol össze semmit se.
Elkezdtek nyikorogni az ajtók. Onnan hallom a hangot, ahol az ajtóba bemegy az a kis rúd vagy mifene. Befújtam kissé WD40-nel, de a szervizben azt mondták, hogy ne tegyem. Kitisztították, de egyre több ajtó nyekeg. azt mondták, kicserélik, de ha van egyszerűbb megoldás, akkor nem húznám ezzel az időt.
tanácsot szeretnék kérni, a napokban veszek át egy új Vitarát, kíváncsi vagyok, mi az általános vélemény az utólag beépített riasztókkal, rablásgátlókkal kapcsolatban.
Korábbi autóimban mindben volt, működött is, védte is meg az autót, mikor vinni akarták (egy hónap alatt kétszer).
Mindenképp szeretnék valamit az autóba szereltetni, igaz fogalmam sincs, mennyire lopják a Vitarákat.
Vitarát itt vettük, 1 és 2 éves szervízre is ide vittem. Korrekt, udvarias kiszolgálás, arányos árak. A motorolajat bontatlan flakonból töltötték, és a többi csereanyag is rendben volt. Jó szívvel ajánlom őket. Egyetlen apróság: 3-4 hetet kell várni, mindig tele vannak.
Olyan oreg kocsi nem nagyon van mindennapi hasznalatban. Par idos ember meg jar az oreg skodaval, ladaval. Ezek a gazdaikkal egyutt elfogynak az utakrol. Ami ma szennyezi a nagyvarosokat az a rengeteg fellabbal a sirban dizel. Meg pl. a mar katalizatoros de kiherelt olajzabalo, fustolo 8. gazdas benzines.
Erdekes hogy evtizedekkel ezelott mar bemutattak olyan eszkozt ami menet kozben az elhalado autobol kiaramlo gazt elemezte. Ilyenekkel rengeteg romot kilehetne szurni. Inkabb hagyjak kihalni oket. Helyette pl. a hatastalan eredetvizsgat eroltettek.
A katalizátornak kell pár perc, hogy üzemkész legyen.
Viszont egy katalizátor nélküli régebbi autó üzemeleg állapotban is büdös gázokat ereget. Lehet választani.
Miota katalizatort hasznalnak egesz turheto szagot nyomnak. Vagyis nyomtak eddig. A vitarat ha telen melegitem es kozben pakolok hatul, iszonyat benzinszagot erzek. Elegetlen benzint okelendez, gondolom a katalizatort melegitik vele. Sok eve nek volt ilyen kocsim. A regi sx4 ennek a motornak az elodjevel sem csinalta.
Bennem azt a kérdést veti fel. Miért kell? Ott van az ózsdi szívó motor és nem kell rá. Mit pöfögnek a csoda modern motorok, hogy kell rájuk. Valós körülmények között nem fogyasztanak kevesebbet. Teljesítményben 10-15 % nem mérvadó, ellenben szűrni kell őket.
Most ez trend és ennek kell ujjongani. Hurrá.
Jó benne hogy nem fog soká tartani, mert van már ahol bejelentették, hogy hamarosan vége a helyben pöfögésnek.
Nekünk is valami hibrid lett volna a legjobb, mert akkor a 2-2-2- kmereket elektromosan tennénk meg,aztán töltünk, de arra nem volt lehetőség, mert az ugye 10M körüli összeg, így ennél az 1.6 nál jobbat nem találtunk. Ha meg cserélni kell majd, akkor talán addigra lesz elérhető árú Suzuki/Toyota hibrid.
A rövid utakra is talán pár éven belül már az elérhető árú elektromos autó lesz a jó alternatíva. Én úgy vizionálom a jövőt, hogy a mai bevásárló kisautókat, és a középtávra használt autókat is fokozatosan az elektromos autók fogják leváltani. A belsőégésűek egy idő után már csak a magasabb kategóriákban maradnak meg, mint drága luxuscikkek. Jelen pillanatban szerintem is a Virara 1.4T nagyon jó választás, mert kedvező áron kapsz megbízhatóságot, sok extrát, és bőven jó teljesítményt.
A részecskeszűrő is egy plusz szerviztétel, és egyszer majd eladáskor is hátrány lesz. A turbó motortól is sokan félnek, de az legalább előnyöket is ad a tulajdonosának, de a részecskeszűrőt mindenki csak bajnak tekinti. Épp úgy, mint a kettős tömegű lendkereket. Szerintem semelyik Vitara 1.4 tulajdonos sem bánja, hogy ezektől megkíméltek minket.
A Honda tanácsolta a bememelgítést amikor a CRV 1.5T -vel jelentkeztek problémák, főleg azozban az államokban ahol hideg az idő. Rövid út, hdeg időjárásra nem a legalakamlasabb(OIL dilution problem) De az össezs hengerenkéni befecskendezésnél lehet ilyen olaj/tüzelőanyag-keveredési probléma, még a turbónélküli Mazdánál is. Ha sokáig használod a kocsid és tönkremgy a turbó...hát kell bele venni újat, néha kell rá költeni. De valszeg nem lesz meg a kocsid 200e kmnél. Én még mindig ebben a Suzuki 1.4T ben bíznék a legjobban.
Nem tudom, ettől a részecske szűrőtől mért paráztok annyira (hogy állandóan emlegetve van)
A dízelben kritikusabb, mert több a korom, mégis az én autómban 220 ekm után gyári érték közelében hozza a nyomásviszonyt, a szervizes szerint még legalább 100 ezret elmegy.
Ti miért aggódtok, mi lesz a Suzuki szűrőjével - 300 ekm múlva? Ki fog itt annyit menni vele?
Sokan azt nem értik meg, hogy a turbó mint alkatrész egy pofonegyszerű szerkezet és már évtizedek óta teljesít a dízelmotorokra szerelve. Ettől egyszerűbb csak az olajbeöntő sapka.
Miért ne szolgálhatna egy benzinmotorban is? A turbó abban az edetben fog tönkremenni ha megszűnik a kenése.
De akkor már a motornak is annyi lesz.
Nem szabad ilyen borúlátónak lenni! A Suzuki megbízható márkának számít, és a BoosterJet sem annyira új már. És amúgy is a kis turbós motorok iránti bizalmatlanságért alapvetően más márkák elcseszett szériái a hibásak, ami miatt sajnos páran eléggé ráfáztak. A Suzuki ezzel a maratoni garanciaidővel azt akarja bizonyítani, hogy amit gyárt, az jó.
Fekete Vitara 2017-es, GLX. Elvittem a szervízbe, ahol a kötelezőt is intézik 2 éve. Eddig is baromira elégedett voltam velük. 40.000 km közeledtével kértem, hogy nézzék meg, hogy kell-e esetleg cserélni fékbetétet. Ellenőrizték, és mondták (külön a szevrizes kolléga jött oda), hogy kb. 40%-a kopott el, még legalább ennyit mehetek vele, szerinte pénzkidobás kicserélni most őket, de rám bízza a döntést. nem kértem a cserét, és amikor mentem a kivizsgálásról alá írni a papírt a hölgynél, kérdeztem, hogy mennyivel tartozom, azt mondta, hogy semmivel, max hívjam meg a szervizes kollégáját egy teára. Adtam neki egy jelképes összeget.
Fontos a fűtött, száraz garázs is, de ez inkább a kaszninak használ. (Persze jobb 18-20 C°-os garázsból indulni, mint -10 C°-ból.) Motormelegítés/kopás szempontjából hasznosabb egy állófűtés, vagy egy hálózatra dugható motormelegítő rendszer. Így télen nyáron kb. 40 C°-os hűtővízzel, blokkal indul a masina.
Ezt a vitát a turbóról CSAK az idő fogja eldönteni. Magyarországon tapasztalatom szerint a “garancia” sz@rt sem ér, így nyugodtan adhatnak akárhány évet...
Az egész vita a 3+7 év garanciával, és a turbós motorok kérdéseivel kezdődött. A bemelegítés téma is nálam erre vonatkozott, de mint írtam, erről a szakembereknek is eltérő a véleménye. Abban viszont szerintem mindenki egyetért, hogy a legoptimálisabb megoldás egy fűtött garázs lenne, de olyan sajnos nekem nincs.
Bárki tévedhet. Ismerem a 2-3perc járatás álláspontját. Azonban egyre többen vallják, hogy elég kb. max fél perc. Jobban belegondolva józan paraszti ésszel, ez utóbbi inkább megállja a helyét.
Persze...de nem állítjuk le az autót magas fordulatszámon. Ez nem trabi, hogy felpörgeted, kihúzod a szivatót és leállítod. :-)
A másik, hogy a turbókeréknek nincs számottevő lendtömege így gázelvételkor azonnal csökken a fordulatszáma. Ahogy leállítod a motort a turbó forgása is megszűnik. Ezért mondják azt, hogy kicsit járatni kell alapjáraton, hogy a 3-4 mm vastag ventillátortengelyt a mozgásban lévő olajnyomás visszahűtse.
De mint írtam, a leghatásosabb a motorfék használata megállás előtt. És akkor nem kell az alapjárat sem.
A turbó hűtéssel kapcsolatban teljesen igazad van. De van még más is: azért nem szabad rögtön leállítani bármilyen turbós motort, mert megálláskor a turbó a nagy fordulatszáma miatt még mozgásban lehet, és ha ilyenkor leáll a motor, azzal elfogy az olajnyomás is, és így drasztikusan romlik a még forgó turbócsapágy kenése. Persze nem fog a turbó ettől beállni, de jót nem tesz neki.
Amiket írtál, azok mind abszolút jogos dilemmák! Talán az első pár kilométeren manuális üzemmódban lehetne figyelni rá, hogy 2000 körül legyen a fordulat + óvatos gázadás. Azután ha bemelegedett, már rá kell bízni az automatára- hisz azért van.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy a motort hidegen indulás előtt mennyi ideig kell melegíteni, és az attól is függ, hogy éppen akkor hány fok van. De azt továbbra is fenntartom, hogy a turbósnak pláne téli hidegekben 2-3 perc mindenképp szükséges, és ezt egy autószerlő tanácsolta. Persze ő is tévedhet..
Nem lesz attól baja, az automata váltó is figyeli ilyenkor, hogy ne kapjon túlzott terhelést és, hogy "mi jó a motornak". Itt arra gondolnak a kollégák, hogy az tudja (különösen hidegen) nyírni, ha azzal van sűrűn nyektetve, hogy (kisarkítva direkt groteszk példával) "nézd már de fasza 30.-ról 6.-ban padlóra milyen szépen megindul". Értelmes mértékű részterhelést nyilván kaphat és kap is a motor, de azért 1500 alatt nem "kínozzuk" és "elrúgni" is fentebb érdemes (mindezeket csak üzemmelegen!). De ezt valahogy szerintem eleve "érzi" rajta az ember, nem "stabil motor ez", hogy alapjáraton érzi jól magát. :) Persze kicsit becsapós, mert a turbó miatt hamar ébredő nyomaték következménye, hogy ha olyan a szituáció akkor ~1500-tól (az 1.4-es, az 1.0-es kb 2000-től) képes érezhető/rugalmas "gyorsulást" produkálni.
" Leállítás előtt a motort alapjáraton még kell járatni 1-2 percet, hogy legyen olajnyomás, amíg a turbó forog. "
A turbó legegyszerűbb és leghatásosabb hűtési módja az, hogy elveszed a lábad a gázról és motorfékezel. Motorféknél nincs égés és visszahűtött levegő áramlik át az égéstéren a mindenkori fordulatszámhoz tartozó olajáramlási sebességgel.
Alapjáraton van égés de nincs nyagyobb sebességű olajáramlás, ezért a turbó viszahűtése sem olyan magas hatásfokú mintha megállás előtt pár másodpercig elveszed a gázt.
Nagy sebességű pályázás esetén is célszerű néha elvenni a gázt. Különösképpen azért mert az 1.4T motornak szinte egyáltalán nincs motorfékező hatása. Olyan mintha szabadonfutóval rendelkezne. Ezért 100 km-es távon sokat lehet gurulni motorfékkel is. És ekkor fogyasztás sincs.