Tudod, hogy 1 m2-re mennyi földet terítesz, ehhez képest kevered be a megfelelő mennyiségű fűmaggal, nedvesíted, és pár nap múlva kiszórod, tömöríted. Ha bizonytalan vagy akkor 20%-kal több magot keversz a földhöz. Én így csinálnám.
Én is beszállnék a budapestiek rendelésébe. Beírtam magam a végére.
Toscana
"Javaslom, hogy a "Pestiek" fogjanak össze - ha javasolhatom akkor az 5kg miatt rendeljen a nO_niC_k, én beszélek anett2015-el, és elvileg igy mindenknek lesz magja... ár: 27.239 + 1.600Ft ~ 30.000Ft azaz 3.000/kg ha mindenkinek megfelel. stevemegane : 4kg (Tolna megye) (megrendelte a 10 kg-t, ha marad neki szól) feca1983 : 3kg (Debrecen) anett2015 : 3kg (Debrecen) nedudddgi : 2kg (Kispest) pego123 : 1kg ( XVI ) gaaj : 1kg (XVI ) nO_niC_k: 5kg (Pestszentlőrinc) 7050509: 1-2kg (XVII) Siposl86: 2kg (BP) Andras2008: 2kg (BP)
ha valakinek kell még akkor ezt kis listát másolja be a válaszba és írja magát a sor végére."
Ha ekkora kertem lenne, tuti megcsinálnám valahogy. Mondjuk belegondolni is szörnyű, mennyibe fájhat egy ilyen kert éves fenntartása. Trágya, permetezőszerek, locsolás stb...
Mikor lehet szellőztetni a gyepet még várjak vele vagy már lehet? Újra fűvesítésen gondolkozom csak az a baj vagy 400m2 és vakondhálót is szeretnék letenni (milyen mélyre kell tenni?) valaki rakott már le utólag?
Amikor meg nem adtam fel a muharok elleni kuzdelmet (valamior junius) akkor a helyukre a lyukakba en is elore bekevert fold/fumag/viz masszat raktam. Elotte a vodorben a magok 3 napon at voltak vizes viragfoldbe aztatva es ugy kentem ki kislapattal az elotte fellazitott es beontozott reszekre. Egeszen jol sikerult, nagyon hamar megindult a novekedes.
Igen, ez jól hangzik, de látod, a sherpára röhögtek egyet. De veszek Mospilant meg karate vagy decis és csinálok egy jó kis kombinációt, hátha viszi őket
Sajnos erre nincs lehetōségem, hogy ekkora mennyiséget 250 km-re ahol a kert van elszállítsam. Marad a hagyományos módszer. Nyírás, tisztítása a területnek, meglévō talaj lazítása, majd kipótlása spec földdel. Magok szórókocsival, vékony föld réteg, majd locsolás.
A konkrét videót nem találtam meg, abban ugyanezt csinálta a srác, csak kicsit megnedvesítette a földet, és pár napig letakarva csíráztatta. Így ő olyan magkeverékes földet szórt el, amiben a magok már legalább megszívták magukat vízzel.
Szerintem így lehet a legkevesebb föld felhasználásával megúszni, legalábbis én ezt csinálnám. ;-)
Utolsó alkalommal kis gereblye volt amivel toltam rá finoman földet. Apropó németek és vetés. Egyik cég zöldre festett magokat kínál a madarak ellen. Ez tényleg hatásos vagy csak egy új üzleti fogás?
Jaaa, ha neves német cég irja az más. Akkor tuti ki lehet tölteni 250 L térfogatot 150 L-rel is...... :-D Főleg ha tömörödik....akkor lehet hogy kevesebb is elég... :-D
Komolyra fordítva, én tavaly kiszedtem egy kis fát, a helyét feltöltöttem virágföld-homok 1:1 keverékkel, és hiába rendesen tömörítettem, tavaszra sokat süllyedt a terület. Párszor nyírás után szórtam rá 1-1 mm homokot, ma már alig látszik a mélyedés.
Egyébként ha jól emlékszem Samubá néhány mm-es fedést írt friss vetésnél, vagy csillagkapás bedolgozást, de ott is csak pár mm mélyre dolgozod be a magokat.
Kb. hetente leírom, hogy akármilyen rovarírtót 2-3-szoros koncentrációban kannában elkeversz, majd szétlocsolod. Be sem kell öntözni utána. Nekem hatott.
5 napja nyakon öntöttem őket Sherpával (hatóanyag: cipermetrin 100g/1l), mivel ciperkill-t (250g/1l cipermetrin) nem tudtam szerezni. 100ml ment ki 100m2-re, öntözőkannával eleve sok vízzel kijuttatva, aztán beöntözve. Nem igazán érezték meg, terjed a pusztulás.
Mi lehet a baj?
1. Túl jól sikerült a beöntözés és nagyon mélyre bemosta a szert? Most ugye fent tanyáznak a dögök.
2. A Sherpa hatóanyaga ugyan cipermetrin, de a ciperkill úgy reklámozza magát, hogy mind a 8 izomer benne van, ezért ha valamelyikre rezisztensek a dögök, akkor egy másik majd elvégzi a melót. A Sherpa nem ír ilyet. Lehet, hogy a drágák rezisztensek a Sherpára?
3. Kevés/sok volt a hatóanyag?
4. ???
Milyen rovarirtóval irtottatok már pajort, ami működött? Kellene valami jó tipp. Illetve megpróbálok ciperkillt szerezni.
A szétrágott területet teljesen újra kell vetni, vagy mindenféle alvó maradványokról kihajt a fű?
Erre valaki? Annyival még kiegészíteném, hogy a félig megszüntetett "ecetfát" is el szeretném tüntetni, amire itt azt a tanácsot kaptam, hogy hagyjam nőni és glialkázzam a leveleket (plusz - gondolom - ki is kell ásni a gyökereket, ha lehetséges), szóval lehet, hogy az a legegyszerűbb megoldás, ha újra rakok mindent...
Mivel messziről vinném oda a zsákos földet, azért annyira nem akarom túlterhelni a kocsit. kb. 85-90 m2 lenne amit be kellene foltozni. Van a pohár alátét mérettől a 3x1 m területig vegyesen.
Akkor ad hozza :) persze nem fogsz tudni pontos erteket, de saccolashoz mar jo. Tobb meg nem is kell, mert a potlando helyek sem hiszem, hogy szabalyos alakuak lennenek, tehat ott is csak becsulsz, vagy nem?
köszönöm az ált. iskolai képlet levezetést, de 1 x 1 x 0,01 = 0,01 m3 ezt átváltva 1 / 0,001 valóban 10 L kijön, de ez talál akkor lenne igaz, ha valami tömör anyaggal dolgoznék. Szerintem 1-2 a föld miatt nyugodtan hozzáadható mint veszteség.
45L -es föld kb. mekkora terület utánvetésére elég? Tehát az az 1-2 cm rétegre amire gondolok a foltok eltávolítására. Sehol nem találok egy kb. négyzetméter infot.
Gratula a cégnek, aki nevelte a füvet (Pannon Turfgrass). Magam tereprendeztem, építettem öntözőrendszert, fektettem le a gyepszőnyeget, és azóta is én ápolom az itt tanultak alapján.
Sziasztok! szeretnék vásárolni végre egy benzines gyepszellőztetőt. eredetileg olyat szerettem volna ami kombi gép, vagyis van rugós és késes adaptere is amit lehet cserélni. Viszont talàltam egész jó áron egy olyan Güde gépet aminek 1 adaptere van viszont az vegyes, vagyis vannak benne kések és rugók is...... használt már valaki ilyet? Szerintetek milyen lehet? vagy ez így nem az igazi mert tavasszal jobb a késes ősszel meg a rugós? Itt meg ugye egyszerre menne a kettő!
Szuper ez a fórum. Köszönöm mindenkinek a hasznos írásokat. Most nagyon jól néz ki füvem. Minden rendben vele (leszámítva itt-ott, most már üres vakondjáratokat alatta).
kb egy hétig nem voltunk most itthon, és hazaérve megint elég szomorú látvány fogadott.
Ez már megint valami gomba lesz? Öntözőrendszer ment rendesen (reggel locsolok már csak, hogy hamar felszáradjon). Olyan, mintha teljesen ki lenne száradva, nem az a nyálkás barna trutyi, mint ami kb 1,5 hónapja volt.
Mit csinálok rosszul? Ez idén már a harmadik lesz, 1 hónapja kapott Ridomil-t kb. Gyepszellőztetés volt tavasszal, túlöntözve biztos nincs. Esetleg túl magasra vágom (5cm) , és ezért fülled be ilyen könnyen? Fujjam le megint gombaöéővel? Idén már a negyedik lesz :(
Nekem is kellene 2kg toscana fűmag. Beírtam magam a sor végére.Remélem tud valaki segíteni.
Toscana
"Javaslom, hogy a "Pestiek" fogjanak össze - ha javasolhatom akkor az 5kg miatt rendeljen a nO_niC_k, én beszélek anett2015-el, és elvileg igy mindenknek lesz magja...
ár: 27.239 + 1.600Ft ~ 30.000Ft azaz 3.000/kg ha mindenkinek megfelel.
stevemegane : 4kg (Tolna megye) (megrendelte a 10 kg-t, ha marad neki szól)
feca1983 : 3kg (Debrecen)
anett2015 : 3kg (Debrecen)
nedudddgi : 2kg (Kispest)
pego123 : 1kg ( XVI )
gaaj : 1kg (XVI )
nO_niC_k: 5kg (Pestszentlőrinc)
7050509: 1-2kg (XVII)
Siposl86: 2kg (BP)
ha valakinek kell még akkor ezt kis listát másolja be a válaszba és írja magát a sor végére."
Hurok induktivitása NEM számít ebben az esetben, az számít nem tud hűlni a vezeték mert egymásra vannak tekerve és kisebb felületen tudnak hülni.
"gyakorlatilag ellenállásként (induktív tekercs) működik" Induktivitáson NINCS hőveszteség (csak az ohmos veszteség számít) . Az induktivitás KÉPZETES ellenállás és csak VALÓS ellenálláson keletkezik hő. Javaslom egy villamosságtan könyv tanulmányozását. :)
Sz.r a cikk.
1 négyzet milliméter vezetéket kb. 3A-el lehet terhelni nem 15-20 A-el mint ahogy a cikkben volt. Ha nem tiszta azaz szennyezett rézből készült a vezeték ( olcsó helyről vásárolt jellemzően kínai) annak még nagyobb az ellenállása akkor még annyival sem. Szennyezés hatására növekszik a fémek ellenállása. Melegedés hatására is növekszik az ellenállás és önmagát erősíti a melegedési folyamat.
Tehát még egyszer és utoljára mert ez egy fűápolási és nem villamosságtan fórum: Kis keresztmetszetű kábelt azért nem lehet nagy árammal terhelni ha az fel van tekerve mert nem tud úgy hűlni mintha nem lenne feltekerve.
A "lyulyt" erre írtam: "Feltekert állapotban a hosszabbító túl melegedhet, mert nem csak a gép üzemeléséhez szükséges áram halad át rajta (induktív tekercsként funkcionál),
(Egyébként a sorba kapcsolt induktivitás (amit tekercseléssel érünk el) csökkenti az áramerősséget pár tíz milliamperrel nem növeli) Kedvedért kiszámoltam a képen látható vezetéken azért mert feltekerték kb 0.2 Voltal jut kisebb feszültség a fogyasztóhoz.
Ha mondasz egy fórumot szívesen beszélgetek veled villamosságtanról ez nem az fórum :)
Nem lehet kiegetni fuvet napon locsolassal. Ez egy urban legend. Sot a nagy melegben ha jo kodos locsolast csinalsz (10-15 percet) kifejezetten jot teszel a funek mert lehutod es nem kezd el nyari almot aludni.
easygreen szórókocsival szórt már valaki scotts sportmastert? 1,8-4mm a szemcsenagyság, nagyobb mint a landscaper szepcsnagysága, és csak ahhoz találtam beállítást. 25-35g/m2 a szükséglet. Vajon hanyasra kell állítani?
Ha nem elég vastag a vezeték akkor bemelegedhet mert nem tud lehűlni mert egymáson vannak a menetek. Láttam már olyan "hosszabbító kábelt" kínait aminek az 5A is sok volt. A 2.5-3 mm átmérőjű vezetékkel azt csinálsz amit akarsz fű nyíráskor 50-60 méteres hosszig amit akarsz. Természetesen a rézvezeték átmérőjéről van szó.
A júniusban 2x legyomirtózott, majd felső réteget eltávolított területemet beszórtam hétfőn NPK15-15-15-el, amit mondtatok. Majd raktam rá fűföldet, ami jó volt, teljesen más a szerkezete mint a virágföldnek, bár az ára is"jobb" volt.
Erre vetettem az AgroLargo Gold Championt, majd mivel nincs hengerem és csak 16m2, így szépen végigtapisgáltam simára.
Majd belocsoltam. Azóta reggel, szükség esetén délután, majd este locsolom.
A lényeg, hogy tegnap délután már láttam, hogy kinőtt, mára meg még jobban. :)
Számold ki mekkora az induktív ellenállása egy kábeldobra feltekert vezetéknek (mH )
Valamint a légmagos tekercseknél a veszteség (hő) az ohmos ellenállás miatt keletkezik.
Ha azt írtad volna nagy az áramfelvétel 8-10 A és melegszik a vezeték de nem tud hűlni mert fel van tekerve az még csak csak de ez az induktivitás az hülyeség.
Mondom ezt mint mikrohullámú ágazaton végzett villamosmérnök.
Lehet hülyeség, de azon gondolkodtam, gyomirtóknál általában 6 órát szoktak mondani, addig ne érje csapadék. Ha este permetezünk 7körül, az nem gond hogy 2-3óra múlva már elég szépen nedves a fű a harmattól?
Feltekert állapotban a hosszabbító túl melegedhet, mert nem csak a gép üzemeléséhez szükséges áram halad át rajta (induktív tekercsként funkcionál), így nem ajánlatos hosszabbítót semmilyen üzem közben feltekert állapotban használni.
A segítségeteket szeretném kérni. A lenti képeken látható gazt nem tudom kiirtani a füvemből. Amit vettem gyomirtót nem viszi ki. Kézzel szedegetem, de 1 óra alatt csak 2-3 m2-t tudok kiszedni, ami 1-2 hét alatt vissza is nő. Van valami spec gyomirtó, ami a füvet nem bántja de ezt a valamit kinyírja?
Jó, azért vannak problémáim. Ezek mik lehetnek? Leginkább a friss vetésű fű (tavaly ősz, idén tavasz) körül téphető fel a gyep könnyedén. Először azt gondoltam, hogy mivel ritkán locsolok, az egynyári perje nem bírja. Vagy ez a pajor/bármi rágása? Simán fel lehet tépni a gyepet ezeken a helyeken.
Most jöttem rá, hogy ezt a jó tanácsot még meg sem köszöntem... Szóval köszi!
Úgy gondoltam, hogy jövő héten Amalgerol, szeptember közepén gyomirtás, október első felében gyepszellőztetés, helyenként esetleg felülvetés és gyeptrágya (lehetőleg szerves - erre gondoltam: DCM GRASS-CARE).
Ez érdekelne engem bővebben, nekem is van pár rosszabb állapotban lévő tuja. Milyen dózisban ment? Tehát mennyit kevertél 10L-be és mennyi L ment egy tujára és a tuja mekkora? :) Levélre permetezted, vagy beöntözted?
Majd mesélek, de nem akarom elkiabálni. Idén két dolgot használtam: Trifender (nem hűtöttet vettem előtte), meg Amalgerol-t. Semmi egyéb vegyszert nem permeteztem. Viszont 5 hétre elutaztam, és azért nem úgy volt nyírva és locsolva ahogy én szoktam.
A lényeg, hogy ennek ellenére teljesen vállalható a gyepem. Jó, látszanak problémák itt-ott, de van egy kisebb terület, ami szintet tökéletes, egyáltalán nem zavarja, hogy mostanában milyen az időjárás.
Szóval, Amalgerol tuti, hogy nagy királyság, a Trifendernél is odafigyelek a hűtésre, és szerintem nagyon jó lesz a helyzet. Ha összeáll, amire számítok, akkor pár hét múlva teszek be képeket. ;)
Nem vezet sehová, mellette gyakran megtalálom a "végterméket" is.
Megfigyelni egyelőre nem sikerült a tettest, de tudom, hogy sün sok van a környéken (volt, hogy egyidőben hét felnőtt példányt számoltam meg elég kis területen). Korábbi években viszont ilyen kaparások nem voltak.
Cyperkill 25 EC-vel permeteztem vasárnap legalább tripla dózisban és beöntöztem. Volt két nap, amikor úgy tűnt, nincs újabb lyuk de tegnap és ma ismét túrták a füvet.
Idén nem használtam Trifendert, hanem a Proplantot fújogattam megelőzésképpen. Egy csomó sárga foltra azt hittem, hogy gomba, aztán ahogy kitépkedtem az elhalt szálakat, találtam alattuk pajort, tehát nem gomba volt. Van azért minden kétséget kizáróan gombás fertőzés is, bár nem vészes, nem túl nagy és nem súlyos a fertőzés.
Neked hogy vált be az idei, erősen gombásító időjárásban a Trifender?
Ők Erzsébeten vannak, nagyon korrektek. Mindig felhívnak telefonon, hogy hűtőtáskát, jégakkut vigyek magammal. Szerintem ennyire azért nem eszik forrón a kását, dehát legalább odafigyelnek.
Igen, őket ismerem, köszi. Sajnos nekem nagyon kiesik az üzletük. Nagyon korrektek, segítőkészek, a kánikulában nem vállalják a szállítást. Két napja kiküldték jégakkuval, a futárcég emberhiányra hivatkozva nem hozta ki aznap, éjjel bent állt a meleg központi raktárukban, így azt ezek után lemondtam. Hülye helyzet. :(
Nálunk ilyen a sztori. Manus kijött és azt mondta ez nem gomba, ez száradás és locsoljon dupla olyan intenzitással mint eddig. Ez volt múlt hét hétfőn, azóta pont ugyanilyen...
Kár hogy nálunk nem ilyenek a szolgáltatók mint Te, Ti....
Itt ha segítséget kérek, megmagyarázzák hogy a döglött tehén alszik, 3 ezerért egy félórás "tanácsadás" keretén belül, számla nélkül of corz.
Aki füvesített meg már baszik rám, szerintem tiltóra tett a telefonján, pedig 7 kilóba került földdel, fúvel minden sallanggal. Felelősséget sosem róttam fel neki, csak segítséget, tanácsot kértem, de már utólag látom kár volt lsd. esti öntözés..Remélem olvassa a fórumot, mert tanulhat belőle sokat.
Ha én így végezném a munkám, napi szinten kirúgnának.
Lenne pár kérdésem a Gyom Stop Plus-al kapcsolatban. Azt tudom, hogy egy hetet kell várni nyírás után. Viszont azt nem tudom, hogy permetezés után mennyi idő múlva lehet újra vetni?
Azt is hozzá kell tennem, hogy a gyomirtózás, talaj mozgatása, stb. csak akkor jöhet szóba, ha a kertész garanciában vállalja. Ugyanis nincs időm, kapacitásom ezzel foglalkozni. 300.000 Ft volt az egész, aminek a fele munkadíj volt. Elvárhatná az ember azt, hogy normális fű legyen. Szerintem a legnagyobb baj a vacak fűmag volt. Ugyanis amit után vetettem Wolf Garten maggal ott 70.000 m2
Amit pedig elvetett az jó, ha 20.000-et eléri.
Ha nem tudok vele megegyezni marad a gyomstop, majd 1-2 hét elteltével az utánvetés.
Vakondháló nélkül nem lehet szép gyepet remélni. Ha gyomirtózásra kerül a sor, akkor a felső 5 cm átmozgatásával a hálót is le lehet rakni.
Különben pedig ne áldozz rá nyarakat, nem éri meg, ezt tapasztaltam.
Nekem a Toscana bevált, nem olyan szép, mint a BB sport, de igénytelenebb, így kutyát is vettünk a srácoknak, nem sajnálom ha lesz benne a kutya miatt egy-egy folt.
Szerintem nem jó ötlet. Ma írtam itt valamit, hogy hónap végéig, de lehet tovább nem jöhet számításba a gyomirtó. Hiába van 25 fok alatt, de az nem tartós. Sajnos meleg van a nap többi részében, így nem ajánlatos.
Gyomirtóra az van írva 25 fok felett tilos használni. Kérdés, ha reggel lefújom, de rá 1-2 órára már bőven 25 fok fölé megy az nem gond? Este meg csak sötétben megy 25alá...
Az elején elnézést kell kérnem, hogy kicsit hosszú leszek. De vannak hasonló hozzászólások - főleg a történet végében -, így talán többeknek hasznos lehet a válaszolók kommentjei. Kicsit elbizonytalanodtam és emiatt írom le a történetet képekkel illusztrálva.
2017 áprilisának elején totál gyomirtózás majd 2 hét után felrotálás, gazok elszállítása. Majd májusban a terület feltöltése tőzeges földdel. Megkérdeztük, hogy kell-e trágya? A kertész azt mondta nem, mert ez egy nagyon jó föld megfelelő anyagokkal tele. Talajelmunkálás, vetés, hengerezés, stb. A fű nagyon nehezen kelt ki és sajnos 21 nap után több volt a gaz mint a fű. Meg kell jegyeznem, hogy a magot maga hozta, mint utóbb kiderült valami no-name, olcsó mag.
Maga a kertész aki végezte a feladatokat meg volt döbbenve, hogy a gaz olyan mintha vetve lett volna. De Most nem szabad tenni semmit, várjuk meg ameddig erősebb lesz a fű. Mutatta a referencia fotókat, hogy máshol milyenek lettek a vetések, 1-2 hónap után.
Június elejére kezdett erősebb lenni, de nem kelt ki teljesen voltak foltok. A gaz meg növekedett rendesen.
Június közepe után kezdett majdnem teljesen lefedett lenni a kert, de a gyomok is megvoltak továbbra is. A kertészék kézzel szedtek ki 2-3 alkalommal is.
Ennek ellenére augusztusra nagyon gazos lett. Siralmas volt nekünk, mert vagy 10 fajta jelent meg.
Magunk kiszedtük, ez után sok folt maradt, amit már kicsit utána járva Wolf Garten Turbo Nachsaat LR 50 -al utána vetettünk, kapott trágyát is. A gaz később nem jött szerencsére nagy mértékben már.
Októberre lett a fű zöld és erős.
Maradtak foltok, ahol nem kelt ki az utánvetett prémium mag. Ott ahol a madarak kikaparták, elvitték.
2018 március utolsó napjaiban első nyírás után ment az első trágyázás.
Majd folyamatos gondozás után május közepére ilyen lett
Még július első napjaiban is ilyen volt.
Amikor is a foltos terület megint a Wolf Garten Turbo Nachsaat LR 50 -al után lett vetve. Azaz nem voltak gyomok csak elvétve. Meg is kapta a 2. trágyázást. Majd július második felétől főleg az alsó rész nagyon gyorsan elgazosodott. Sajnos az utánvetett magok nagy részét a madarak eldézsmálták. A fűre ráterültek a gazok, elvették a fényt, stb. Nagyon kipusztult minden. Madárkeserűfű, Tarack, Kalászos (Egérárpa) vagy nem tudom mi az kalászos a fűre elfekvő ami a kutyától balra található.
10.-e pénteken elszórtam a dicimbás gyeptrágyát és hétfőn már elsárgultak a gazok. Könnyebb volt kihúzni, a föld meg zöldelni kezdett. Elég fárasztó munkával kiszedtük, de sok folt maradt megint főleg alul.
Ugye a nagyon meleg miatt a gyomirtás nem jöhet szóba. Ezért most várni kell augusztus végéig.
Három fajta tervem van:
1. Nem fog gazosodni nagyon, nem kell vegyszeres irtás. Viszek pH: 5,5-6,5 földet, a foltokat feltöltöm, majd a bevált maggal utánvetek. Majd gyeptrágya jöhet.
2. Na gazosodni fog, akkor vegyszeres irtás. Majd 1-2 hét, meg a terület megtisztítása után föld, utánvetés. Majd gyeptrágya jöhet.
3. egyéb
Egyébre arra gondolok, hogy a kertészt megpróbálom valami garanciára rávenni, mert ez így nem állapot. Azaz totális gyomirtás, talaj fertőtlenítés, majd az én prémium magom elvetése, majd trágyázás. Az azért nem oké, hogy a szabadságot arra töltjük, hogy gazt szedünk ki és ennyi idő után sincs rendben.
Mert ugyanis az eredetileg elvetett "silány" mag miatt nem tud sűrű lenni, ergo a gazok minden esetben megjelennek és nagyon elszaporodnak. Elterítve, elnyomva a gyepet.
Most, ahogy locsolva volt nagyon a vakondok is rendesen megjelentek. De szerencse ott túrtak ahol foltok maradtak.
1. Szól a kuncsaft, vagy éppen ott vagyok, mert fűnyírás van programon.
2. Nyírás után veszem észre a gyengébb fertőzést, az erőset már az utcáról látom :))
3. Tudom, hogy legutóbb mit alkalmaztam fertőzés ellen és váltok más szerekre. Ha első fertőzés a szezonban, Amistar+Bumpert használok. (Ne kérdezd, miért, mondanám, megszokásból, meg talán, mert univerzális)
4. Megnézem, hogy van a locsolás beállítva, másnap reggel előtt ne locsoljon.
Annyi féle szerem van, hogy 3-4-féle kombinációt össze tudjak állítani. Tudom, hogy ha felismerem a fertőző gomba típusát, akkor célirányosan alkazhatom a szereket, de ott még nem tartok, hogy mindent felismerjek. Ráadásul nincsen minden kertben ugyanolyan fertőzés, most is változó volt.
Kijelenthetem, hogy itt MINDEN pázsit gombás (volt).
Két csoportra oszthatom a tulajdonosokat: az egyik, aki felismerte és segítséget kért, vagy megoldotta egyedül, a másik pedig, aki fel sem ismerte, vagy nem érdekli, nem foglalkozik vele, lesz.rja stb. Az utóbbi csoport olyan 99,99%-a lehet az összes pázsit tulajdonosnak, bár most, hogy a stadionok révén a médiába is bekerült a dolog, lehet, hogy csak 99,98%. Szóval emiatt az utóbbi 2 hétben "csak" 60-70 kertben kellett permeteznem gomba ellen, nem 700-ban... Így is annyi vegyszer fogyott az idén, hogy felhasználtam minden elfekvőt.
Senki nem rója fel nekünk a felelősséget. Biztosan lennének olyan kuncsaftok is, de az ilyeneket már lemorzsoltuk magunk mellől, és most más kertészek vérét szívják. A mi ügyfeleink elégedettek a szolgáltatásainkkal és megfelelően ki is fejezik a hálájukat azért, hogy ha előre nem is látjuk, de a meglévő fertőzéseknek gyorsan gátat szabunk. Ú, ez olyan marketingesre sikerült :) Úgy kommunikáltuk feléjük a dolgot, hogy az utóbbi 5 év legerősebb fertőzésnek vagyunk a tanúi, és legalább 1 hónapot fog igénybe venni a gyógyulás. Ennek érdekében végezzük majd szeptember elejétől az őszi gyepszellőztetéseket, amelyek hatására teljesen rendbe fognak jönni a pázsitok. Így hát a fertőzésnek "köszönhetően" azok az ügyfelek is értékelik majd az őszi szellőztetést, akik eddig csak a bukszájuk megcsapolását látták benne. A lényeg, hogy a rosszat is előnyünkre tudjuk fordítani :)
A nagyszombati (SK) stadionban ugyanez a helyzet. Akkora országos téma lett ez a gyep gombásodás, hogy már a média is foglalkozik vele. Pedig hát ezeket a stadionokat nagyon sok pénzért nagyon sok iskolával rendelkező tudósdoktorok tartják fenn.
Közben átgondoltam és a High N-nek most telt le a 2hónapja, kiszórhatom a következő nyírás(péntek) után a következő High N adagot? A két táp használata problémát jelent?
Javaslom, hogy a "Pestiek" fogjanak össze - ha javasolhatom akkor az 5kg miatt rendeljen a nO_niC_k, én beszélek anett2015-el, és elvileg igy mindenknek lesz magja...
ár: 27.239 + 1.600Ft ~ 30.000Ft azaz 3.000/kg ha mindenkinek megfelel.
stevemegane : 4kg (Tolna megye) (megrendelte a 10 kg-t, ha marad neki szól)
feca1983 : 3kg (Debrecen)
anett2015 : 3kg (Debrecen)
nedudddgi : 2kg (Kispest)
pego123 : 1kg ( XVI )
gaaj : 1kg (XVI )
nO_niC_k: 5kg (Pestszentlőrinc)
7050509: 1-2kg (XVII)
ha valakinek kell még akkor ezt kis listát másolja be a válaszba és írja magát a sor végére.
Nálam is beért a fűbe a vakond. Egy ideje küzdök ellene, eddig csak a veteményben jártak, de most a fűben is feltúrtak. Próbáltam a napelemes riasztót (4 darab, 0 hatás), füstpatront, piszoár tablettát, még a macskák almát is beleöntöttem párszor a járatukba, semmi. Kezdem feladni...
Köszi, ez a gyomírtó harang jó ötlet! Igen azt néztem, hogy ugyanaz a hatóanyag, csak a dikaminban 10x annyi van, tehát ha ebből hozzácsapok 50ml-t, abban annyi a 2,4D mint fél liter pázsitmesterben, és amik nálam vannak gyomok a leírása alajpán erre pont érzékenyek: szulák, porcsin, útifű.
Konkrétan ezt a szert még nem. Az adatainak itt néztem utána: http://www.dowagro.com/hu-hu/hungary/products/herbicides/dma6 A gyomirtási spektrum a számodra lényeges, a porcsin négy keresztes, ami a kiváló hatást jelenti. A leírás alapján 10 liter vízhez 0,5 dl szer kell.
Annyi kétszikű gyomirtó van, hogy névről szerintem nincs ember aki vágja mindegyiket.
Kukkancsat egy pillanatot a vidi - malmö meccsre a pancho csodastadionra, mi az a sárguló barnuló talaj néhol csomókban felfedezhető fűvel? Ezeknek se mondta senki hogy este nem öntözünk és gombás az egész?
A dikamin 720wsc hatóanyaga a 2,4D, ami a pázsitmesterben is megtalálható, viszont van még benne másik három komponens (dikamba, MCPA, MCCP-P), így a hatása biztosabb. Én a pázsitmester használnám. Mást egyenlőre nem kevernék hozzá, ez a hatóanyag összetétel elég hatékony. Mivel hormonhatású szerekről van szó kissé hosszabb a hatás kifejlődése, valószínűleg nem fogsz 1-2 nap alatt látványos hatást kapni.
Ha aggódsz a növényeid miatt, gazdaboltban lehet kapni árnyalót permetezőgéphez, vagy egy levágott Pet palackból Te is fabrikálhatsz egyet. Azzal 10-20 cm-re meg lehet közelíteni a védeni szándékozott növényeket.
Másnap reggel a magad megnyugtatása végett nyugodtan öntözhetsz
Az lenne a kérdésem, a nyári meleg erősen megviselte a gyepet. Mikor érdemes gyepszellőztetni és karmos vagy késes fejjel? Viszonylag sok az elszáradt levél a fűben. Felülvetés mikor célszerű?
Amire gondoltam: augusztus végén karmos szellőztetés, műtrágya, utána várok, mennyire dúsul vissza, majd szept. közepe-vége késes szellőztetés és felülvetés.
Akkor jöjjön a hosszabb leírás a helyzetemről: az ominózus 25 nm, amit tavaly ősszel felülvetettem. Szépen beindult tavasszal, majd megjelent a muhar. Kaptam egy kis Puma Extrát innen a fórumról, de sajnos használni nem tudtam, mert az időjárás folyton közbeszólt. Mire lehetett volna, addigra elég sok lett a muhar, viszont legalább zöld volt, és nem akartam a nyár közepén kiirtani. Mostanra viszont vagy a 75% csak ez.
A kérdésem:
1. a kapott Puma Extrával kezeljem a muhart, ha elhalt szedjem ki és vessem felül, ha igen, ez a megoldás, akkor mikor? Vagy
2. Glialkázzam az egészet, ássam fel (újra) és vessek Toscanat?
Amit ugye tudni kell, hogy
1. hiába van automata öntöző a társasházban, az nem megfelelően működik: hol megy, hol nem, ha éppen megy, akkor az tutira este 11 fele, minden nap, kb. 15 percet.
2. én anno azt hittem, hogy napos a kert, de három oldalt sövény 2+ méter magasan (megnőttek :-)), a negyedik oldalon a ház fala, szóval inkább árnyékos. A sövények mentén tiszta moha...
Kinek mi lenne a javaslata, természetesen főleg a szakikat kérdem (de a lelkes amatőrök ezen meg ne sértődjenek! ;-))?
Hát, én most kezdek majd bele egy hosszabb leírásba, aminek a végén valószínűleg az ismételt újra füvesítés lesz és valamikor még régebben Samubá a Toscanat javasolta. Nekem 25 nm-re kell, elvileg 1 kg.
Nekem egy Gardena XL van, rendkívül jó vétel volt. A többi hasonló szórókocsiról sok rosszat olvastam kommentekben, hogy pl: pár nap után megjelentek rozsdafoltok rajtuk, meg elszakadt a dróthuzal a kioldó kuplungnál, meg hogy ócska, silány anyag az egész. Na ez atom masszív, könnyű tolni, baromi jól össze van rakva, nagyon jól szabályozható, hogy melyik szemcsenagyságnál hány grammot szórjon nm-enként, sőt azt is, hogy milyen szögben, pl járda mellett 90 fokra is be lehet állítani. Annyira jó vele szórni, hogy időnként még üresen is tologatom kicsit a kertben, sőt, volt már, hogy a gyerekért is ezzel mentem a bölcsibe. ( na jó, ezt nem...:) )
Járat is van? Dugd bele az ujjad és keresd a járatot, ha alapból nem látszódna. Szerintem 99%, hogy vakond, nekem pont ilyeneket csinál. 3db már nem, de most van minimum 2 még ami elég szívós és már tapasztalt. A bevált módszerek hatástalanok náluk. Nem tudom mi tévő legyek velük... Karbid, füstölő, csapdák, víz, stb. sajnos sajnos hatástalan erre a kettőre. Konkrétan szeretnek úszni, 1x kiugrott a lyukból aztán vissza ugrott mint a villám és ment az áramlattal, majd szarrá túrta a környéket később :D
Elsősorban téged kérdezlek az itt olvasottak alapján.
Nagy területet kb 1000nm akarok gyomirtózni (májusi vetés) Kutya is van, ezért őt addig átviszem máshova 1napra. A nagy terület és a kutya miatt lehetőleg szeretném egy kezeléssel le tudni és nem megismételni, kérdéseim :
Ez alapján mi lenne a megfelelő adagolás? Ami rendelkezésre áll, dikamin 720wsc és pázsitmester. Együtt gondoltam a kettőt használni. Esetleg van értelme ehhez még pluszba adni vmit a biztos hatás érdekében? (Pl. bofix garden)
Féltem a bokrokat, örökzöldeket, szélcsendben 1métert elég kihagyni körülöttük, hogy biztosan ne legyen bajuk? (Akkus permetezőm van)
A kezelés után mennyi ideig nem érheti víz? Mert ha nem ártok vele, gondoltam rá, hogy esti permetezés után másnap reggel beöntözném, hogy ne a gyomirtót lélegezzük be, meg gondolom kutyára is kevésbé lehetne így veszélyes (egyszer egy kis részen kipróbáltam a dikamint és még másnap is jól éreztem a hyposzerű szagot)
Mikorra időzítsem a gyomirtózást és a felülvetést? Most hétvégén gyomirtás, majd rá két hétre szeptember elsején mehetne a felülvetés?
Segítséget szeretnék kérni. Valami lény ilyen - a képeken látható - lyukakat csinál a fűben. A tettet valószínűleg éjszaka követheti el. 1-2 napja vettem észre. Azóta rohamosan szaporodik. Mi lehet? Mit lehet tenni?
Ha több négyzetmétert szétrágott a pajor (teljesen elszáradt az egész), akkor a kiirtásuk után kinő újra mindenféle alvó megmaradt részekből, vagy újra füvesítés?
pajorra tesztelted már? Ha fel tudod emelni a száraz részt, mint egy parókát, akkor jó eséllyel pajor és találhatsz is alatta, vagy a szomszédos még egészséges alatt.
Ja és még van lóhere, meg megsárgult foltok is, aminél én nem láttam hálósodást. Akkor a föld alatt van a gond és nekem is pajort kell irtani? 😮 Vagy érdemes azért gomba ellen permetezni?
Ezen most elbizonytalanodtam 🤔 Gondoltam a nagyját viszi a gyom-stop, a többit a gyepszellőztető, de ennek hatására inkább én is teszek fel pár képet, hogy nálunk mi minden van:
Ezeket a "kiállókat" kihúzgálom, mert gondolom egyszikű.
Vannak ilyen leveles fajták
Meg terülők...
Ez nagyon erős szárú
Ez meg húsos, de mindkettő kiszorítja a füvet
Lehet, hogy több fajta gyomirtót is be kellene vetnem?
Sajnos mindkettő van! Több mint tíz éves a fű és most újra kell vetnem, mert egyszerűen már több a gaz mint a fű! A terep nagyjából rendben van. Akkor még augusztusban gyomirtózzak totálisan és majd szeptemberben vessem újra?
Nem tudom milyen időpontra gondoltál pontosan, mert az ősz elvileg 3 hónap hosszú. Szeptember elején ejtsd meg a gyomirtózást, mert ahogy csökken az átlaghőmérséklet úgy hosszabbodik az időtartam mire a gyomirtó hat. Ez egy hűvös októberben akár 3-4 hét is lehet.
Sajnos gyomirtóznom kell majd (kétszikű, mert az egyszikűt kihúzgálom :-)), ezért szeretnék érdeklődni, hogy a sorrend úgy jó ősszel, hogy gyomirtás, valamivel utána szellőztetés késéssel, aztán az őszi/téli trágyázás?
Szerintem, ha a terep rendben van akkor elég, ha totálissal kigyomirtózod és az elhalt gyepet késes szellőztetővel kiszeded, ezt követően mehet az alap műtrágya és egy hét múlva a felülvetés fűmaggal és csillagkapával bedolgozás. Öntözés, keleszetés. szeptemberben be kell fejezni hogy jó legyen.
Egyébként milyen gyomok vannak benne, kétszikűek vagy egyszikűek is?
Alábbi nádképű csenkesz? Elég sok megjelent, és nem túl szép csomókban nő. A többségi állományhoz képest vastag szárú és a levele sem szép kecses, hanem vastag az is.
Ez akármi is lehet... Ha a gyökere megvan (vagyis megfogod a fűcsomót megemeled, és nem jön fel gyökerestől), akkor nem földben lévő pajor vagy rovar. Ha a töve rohad, akkor valami gomba. Bár engem leginkább a kutyám kölyökkori vizeletének a nyomaira emlékeztet. A felnőttkori ugyanilyen, csak 5-10x ekkora.
Na első este nem sikerült elkapni. Szerintem járt a csapdában de kijutott, nem csukódott le rendesen az ajtó.
Ha elmúlt 1 hónapban csak bevonat nélküli trágyát és Damisol Káliumot juttattam ki (előtte volt egy gyepszőnyeg fektetésnél alá szórt starter hosszú hatású május végén), akkor most adhatok neki egy Everris Stress Control trágyát, ugye? Azzal már őszig ellesz.
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Sajnos elérkezett a füvem újravetése, mivel már több a gaz, mind a fű. Kérdésem az lenne, hogy mikor érdemes neki állni és milyen módon? Gondoltam, hogy valamilyen totális gyomirtóval többször lepermetezem, majd felszántatom, és újra vettek. A szántás helyet nincs valami más alternatíva, mert félek, hogy eléri az öntöző rendszert csöveit? Előre is köszönöm az esetleges válaszokat!
Egyáltalán nicns semmi látható hatása? Mert akkor inkább a forrással lehet gond, ahonnan beszerezted. Ha abszolut semmi hatása nincs, akkor 20 helyett 25 sem fog csodát csinálni.
Nem oda fogok visszamenni, mert ők már bezárnának mire hazamegyek. Beugrok majd Bauhausba, az még nyitva lesz, ha van akkor sima Ridomil Gold MZ, ha nincs akkor Dithane, majd még kiszámolom, hogy utóbbiból mennyi kellene az 500 m2-re addig.
de a dithane jó az tuti kell legyen, és a plust nehogy bekeverd, mert korábban olvasottak alapján a réz állítolag hatástalaníthatja a többi hatóanyagot.
Igen, és is többnyire az LD50 értékkel nyugtatom magam, bár nem csak a halál miatt aggódom, azt meg nem adják meg, hogy mi az a mennyiség, amitől mondjuk valami egyéb nem halálos baja lesz. Na mindenesetre abbahagytam az aggódást, valóban nem látom már veszélyesnek a dolgot.
a 9-10et délelöttre értettem, korábban nem tudnám csinálni, viszont ha lehet este is, akkor még jobb, mert akkor ma este fogom megcsinálni.
Még egy kérdés: A gazdaboltban Ridomil Gold MZ helyett Ridomil Gold 42,5WP Plust kaptam (pedig nem azt kértem, későn vettem észre). Ezzel is működhet, vagy egészen más? Úgy látom, hogy a metalaxil-M kicsit kevesebb benne, az még a kisebbik baj, viszont mankoceb helyett rézoxiklorid van benne. Mehet így is a lenti arány, vagy szerezzek sima Ridomil Goldot?
amistar 10 mL, bumper 5 mL, ridomil gold mz 20-25g/10 L víz /100m2
A lap alja felé lehet látni, hogy emlősöknél az LD50 (oral) értéke több, mint 5000 mg/testsúlykilogramm. Ha ebből 100 m2-re kiszórsz 20 grammot, akkor egy 4 kilós kutyának is gyakorlatilag le kellene legelni az egész füvet. Ha még be is locsolod, akkor meg sehogy se tud baja lenni.
Nekem permetezés után 1-2 napig nem jönnek hátra a kutyák, soha nem volt semmi bajuk
Mármint délelőtt 9-10-kor, vagy este. Ha gombaölő van kipermetezve és arra kell a beöntözés, akkor az az egy kivétel az esti locsolásra - ilyenkor szabad, mert a gombaölő védi. Ha a kérdés délelőttre vonatkozott, akkor felejtős, mert a permetszer ebben a kánikulában szerintem biztos kiégeti a füvet pillanat alatt
Köszi, akkor ma nyírom, holnap permetezem. Mennyire árthat a fűnek, ha mondjuk 9-10-kor fejezem be a permetezést és utána locsolok? Vagy egyszer kibírja?
Szia. Köszi a tippet. Erről még nem is hallottam. Neked van vele tapasztalatod? Ér valamit vakond ellen? Milyen hosszú hatása? Vagy valaki másnak van tapasztalata?
Szerintem nem veszélyes drága, főleg, hogy nekem csak 160nm füvem van.
Ma is műtöttem a füvet, mert újabb járatok vannak alatta :(
Ha jó rövidre van vágva, akkor is? De mondjuk én még azt se gondolnám olyan veszélyesnek, pl gyerekkoromban többször előfordult, hogy nem figyeltünk és megettük a permetes szőlőt, kicsit meghajtott max, de ráadásul ez még be is van öntözve, ami lemossa a fűszálakat, na meg azért fűből minimális mennyiséget esznek ahhoz képest, mint mi a gyümölcsökből.
az inkább megelőzésre van, de ha beöntözöd rögtön utána (ez lehet este is, mivel gombaölő nem számít mikor), akkor a kutyát macskát szerintem elég ha a permetezés idejére elzárod. Ha megnézed mindegyiknél 0 nap a munkaeg. várakozási idő.
Azt a vakondos topikot én is követtem, nem is értettem, hogy miért nem találom. Egyébként én pont onnan vettem, ezek szerint tévesen...ebben az esetben csak annyit írok hogy szerencsére nálam nincsenek . És ha lennének se bántanám őket :-D
Meg vannak ezek a vakond tápszerek, egyiket úgy hívják, hogy Magtoxin, na az nekem bevált :))))) Nem öli meg a vakondot, csak úgy ellustul tőle, hogy nem bír többet túrni :)))
Köszönöm, akkor megpróbálok átállni a reggeli locsolásra. Meddig lehet kb. öntözni ebben az időben? Mert nagyjából hétkor tudnám bekapcsolni, de az egész kertet 4-5 körben tudom csak meglocsolni, és (eddig legalábbis) fél órát ment egy kör.
A gombaölőtől őszintén szólva kicsit félek, kutyák-cicák mászkálnak a kertben, úgyhogy lehet hogy az egyelőre kihagyom, maximum majd egy elutazás elött kifújom.
Itt kezdődnek a gondok Főleg mostani időjárásban, amikor az éjszakák is melegek, az esti locsolás miatt nagyon sokáig "dunsztban" van a fű, és ez ideális környezet a gombáknak. Ha esetleg valamilyen egyéb ok(ok) miatt is le van gyengülve a fű, akkor még könnyebben meg tudják támadni a füvet
Amit tehetsz:
-reggeli locsolás, lehetőleg ne minden nap
-gombaölőzés (amistar 10 mL, bumper 5 mL, ridomil gold mz 20-25g/10 L víz /100m2. Kipermetezés után érdemes kb 5 mm (5 L/m2) vízzel beöntözni.
Ha visszaolvasol, ezekről sokkal bővebben olvashatsz, a mennyiségek is pontosabbak, meg a hozzáértők a miérteket is leírják. ;-)
tudnátok segíteni, hogy mi lehet a gond a gyepemmel? (túl azon, hogy még mindig teli van gyommal... :) ) Foltokban olyan mintha száradna ki.
Esténként locsolom, minden terület kb. fél órát kap négyszögesőztetővel kútvízről. Érdekes módon nem mindenhol jelentkezik ez a probléma, "csak" kb. a felén a teleknek.
Értem, szóval a talpas muhar ellen (többek között) locsoljunk gyakrabban, az egynyári perje ellen pedig ritkán, bőséges vízmennyiséggel. Nem könnyű a gyepbarátok élete...:)
A talaj homokos, öntözni 3-4 naponta szoktam 15 mm-t kap.
A képek délután készültek, aznap reggel kapott 15 mm-t, plusz ahol a képek készültek, az a terület délután 4-kor 1-2 mm frissítőt.
Azt látom, hogy kicsit meg van tépve (pedig robot nyírja, új késekkel), és néhol a levelek vége is szárad, de ezeken a területeken kvázi tömeges pusztulás van.
Kártevő elvileg nincs, az elhalt szálak is viszonylag nehezen jönnek ki....
Én is ugyan ezzel a problémával küzdök. A benzines fűnyíróm vágásképe nagyon csúnya a pázsiton. A fűszálakat nem elmetszi, hanem vékony szálakat hagy rajta, ami megszárad és olyan tőle a fű minta az egész kiszáradna. Voltam vele szervizben, ahol azt mondták, hogy a fordulatszám elég, a kés éles nem értik mi a problémám vele. Kipróbálták és tökéletesen vág. (Megjegyzem az utcai füvet, ami gazos zöld "valami" tökéletes vágja. Csak a tiszta fűvel nem bír.) Tanácstalan vagyok. Új fűnyíró vásárlásán gondolkodok, de mi a garancia, hogy az új gép jobb lesz. Ötlet valaki? Köszi
Amikor az előző gép tépte és váltottam Honda HRG-re, akkor az első két nyírás nekem sem volt még az igazi, aztán jó lett. Annyira meg volt tépve szerintem, hogy nem tudta rendesen elkapni a fűszálat még, aztán ahogy azt kinőtte, már rendben van a nyírás.
Tavasz végén, nyár elején jelent meg a gyepemben az amit láttok a képen.
Azt kérdezném, hogy ez a muhar?
Erre kellene használnom a Puma Extrát?
Ez gondolom a nyár végén el fog sorvadni és jövőre újult erővel meg fog jelenni.
Érdemes még felkutatom Pumat, vagy most már várjak vele a jövő évig és egy őszi gyepszellőztetéssel és felülvetéssel próbálkozzam és majd ha jövőre megjelenik kezeljem a Pumával?
Küzdök vakonddal. Van valakinek jó módszere? Mit lehet tenni? Olvasgatva befogás tűnik egyedüli megoldásnak, ami egy ideig működhet.
Nálam érdekes, mert nem jönnek fel fűben, pedig nincs vakondháló. Viszont fű alatt össze -vissza megy és lóg a levegőben a fű és csak onnan veszem észre, hogy rálépve besüpped. Valószínű pár nap alatt száradna is, mert gyökere lóg a levegőben. Nincs jobb ötletem, most annyit csinálok, hogy felvágom szikével füvet és temetek alá földet, hátha így megússza.
Lehet sok állatkám van fű alatt azért megy be? Permetezzék és öntözzek be Mospilant, hátha?
Másik kérdés: két foltban nagyon sötétzöld füvem és vékony lett szála. Korábban permeteztem Damisol Káliumot és ABR-t is. Melyik okozhatja vagy okozhatja valamelyik, túladagoltam valamit?
Ha pl egy 10ml-es szerből nekem épp csak 3ml kell: Nekünk a gyerekek miatt rengeteg kis csavaros tetejű üvegcse gyűlik a D vitamin, C vitamin, stb. ilyen-olyan cseppek után - én azokat el szoktam tenni (de vehetsz is ilyeneket). Átnyomod az egész szert egy ilyenbe onnan meg egy gyógyszertári fecskendővel épp annyit szívsz fel, amennyire szükséged van, az üvegcsét meg visszazárod. Biztos, hogy eláll a következő kezelésig.
nem, mert abban más a hatóanyag, dithannel tudod helyettesíteni. De nem értem mért tárolnád permetlé formájában? A saját dobozában felbontva is sokáig eláll szerintem. Bekeverni meg annyit keverj amennyit elhasználsz pl. ha 10L-be kell 20g, akkor te 4L-be keversz 8at, ha mégis marad egy kis permetszer, akkor meg átmehetsz rajta még egyszer, főleg a foltokon és körülötte.
Új vagyok még itt és a füvesítés témában is. Először is nagyon szeretném megköszönni az aktív fórumtagoknak a rengeteg tudást, amit itt már felhalmoztatok. Igyekszem minél többet átolvasni.
Nálunk június közepén történt meg a gyepszőnyeg telepítése. Sajnos mindössze 36 nm-es a kertecske és abból kb 30 nm a gyepfelület. Igyekeztem a fórumon olvasottak alapján öntözni, de sajnos elkezdett foltokban gombásodni, gondolom nem véletlenül pont ott, ahol a gyerekek sokat ugráltak, játszottak. Gondolom a taposás sem tett jót neki és emiatt talán kevésbé tudott beszivárogni a víz locsolás után.
A fórumon olvasottak alapján egy Amistar + Bumper + Ridomil Gold kezelés gondolom segítene. Ezzel kapcsolatban a következő kérdések merültek fel bennem. - Egyrészt a közeli gazdaboltban nincs Ridomil Gold MZ hanem csak Plus. Az is megfelelő? Az adagolása ugyanaz? - Mivel nagyon kicsi a gyepfelület, ezért maradni fog permetszer. Ezzel mit tudok kezdeni utána ? Hogy tudom megfelelően megsemmisíteni? Esetleg permetlé formájában lehet tárolni ?
Egy Hecht 1420 típusú elektromos gyepszellőztető 2-es fokozatával. Pontosan nem tudom, hogy a késes része mennyire megy bele a földbe, de nem szánt. Szerintem max fél-1 cm. Ahol magasabb volt a föld, ott szántott, ott se mehetett 2-3 cm alá.
Én úgy terveztem, hogy a késes szellőztetés után vetek. Mondván ha már úgyis barázdált a föld akkor jobb esélyekkel indulhat a csírázás. Viszont ezzel nem tudom megvárni a szeptember végét az októbert pedig semmiképp így marad az augusztus vége, esetleg szeptember eleje. (Mondjuk az én esetemben az idei állapotnak már mindegy, - remélhetőleg - addigra letudom a csillagpázsit és a nádképűek elleni első hadjáratomat és az így keletkezett területeket instant felül akarom vetni)
Én is ezen gondolkoztam ma, de én még nem merem a muhar miatt, annak ellenére, hogy 5X is le tudnám fújni Pumával, ha kell. A szomszéd muharerdejét szoktam figyelgetni, hogy mikor kezdenek természetes módon kipusztulni, de még tartják magukat.
Én tavaly szeptember vége felé mentem neki késessel, 150 m2-ről legalább 2 m3 cucc kijött és ennek ellenére sem volt tépázott a gyep, kb nem is látszott, hogy mit tettem vele. Tavasszal szintén késes, március végén. Akkor jöttek fel kétszikűek, de olyan kevés és olyan satynák voltak, hogy inkább jártamben-keltemben kihúzogattam őket.
Szerintem, ha nem extrém kicsi a terület, egy részén meg lehet próbálni és látod, hogy mennyire akar gyomosodni, ha ok, akkor mehet a többi, de a szakemberek inkább későbbi (szeptember-október) időpontokat szoktak javasolni.
Ha az ABD kombóból a Bumper hiányzik, attól még kinyírja a gombát? Szeretném a lehető leghamarabb lefújni, és csak pár nap múlva tudnak Bumpert adni... Várjak inkább vagy fújhatom?
a Scotts Sportmaster és a Landscaper műtrágyák között van minőségbeli eltérés? Sportmaster High K-t (16 06 25)ajánlottak téli felkészítőnek, Renovatort (23-23-05) most az egy hónapos fűre.
Fajlagosan jóval olcsóbb mint a Landscaper spring&summer gyepfenntartó és a prewinter
Köszönöm, ez igazán megnyugtató. Gyökere rendben van az tuti most lőttem egy közelit is. A felső egyharmada égett meg, emellé jött egy jó kis gomba is vannak köröcskék jó pár helyen, de azt az ADB megoldja szerintem.
Hetente leírom, hogy általános rovarírtót kell 2-3-szoros koncentrációban kannába keverni, belocsolni vele a füvet. Nekem többször kivitte a pajorokat.
Méretétől függetlenül lehet cserebogár pajor, csak még fiatal. Vagy rózsabogáré.
Mindkettővel évek óta küzdök, netes kutatásaim során arra jutottam, hogy igazán hatékony kémiai ellenszerük nincs. Pláne fű alatt, mert a talajfertőtlenítőket (pl. Force 1.5, Picador) be kell forgatni. Utóbbira mondják, hogy kiszórva, belocsolva is hat valamennyire, de ez bizonytalan.
Milyen talajfertőtlenítőt tudnátok ajánlani, ami gyorsan hat? Tegnap még semmi jele nem volt, ma már kb 1 nm-en elkezdett tenyérnyi foltokban száradni a fű. Megfogtam egy csomót, és tövestől kijött, alatta valamilyen bogár lárvája. Olyan mint a cserebogár pajor, csak kisebb. Gondolom az Artis jó, csak ez nem oldja meg a problémát 1-2 nap alatt.
Ismét felmerült a kérdés, hogy adott terület teljesen új földdel fel lett töltve. A veteményesben nulla gaz van (ami a terület 1/3-a) a többi gyep. Csakis ott és egyes részein van libatop meg disznóparéj. De akkora mértékben mintha vetve lenne. A hirtelen meleg, kevesebb öntözés és a hamarabb elmúlt trágya hatásai miatt? 5 hete lett megtrágyázva utolsó alkalommal.
Írta Samubá hogy mehet a Falcon a gombára, kérdezném ha kisgyerekek vannak akkor is szabad ezzel permetezni vagy az is elég (lehet) ha ebben a nagy szárazságban jó pár napig nem öntözök és a gomba magától is elmegy?
vetetett velem Landsaper pro spring and summer műtrágyát. A kérdésem az lenne hogy permetezhetek-e ezzel és ez valóban gomba, illetve a trágyázás is mehet-e utána.
Az F permetezés mehet 10 naponként ahogy sarjad a fű, de egészítsd ki Amistar (10ml) és Ridomil gold MZ-vel (20g), mert nem hat az F mindenre.
Ez a műtrágya most különösen jó mert beindítja a nyárvégi növekedését a fűnek, majd jöhet utána októberben a Pre Winter őszi téli felkészítő műtrágya és kész az év.
Add meg a fórum linkjét a "kertész"nek, sokat tanulhat itt, feltéve, ha akar.
Ez a Falcon egész jó szer lehet, abból ítélve, amit kiolvastam (egyébként nem ismerem, sosem használtam, gombaölő legalább annyi van, mint gomba). Ez a kertész locsolókat is szerel? A locsolósok heppje a napi 2x locsolás, nálunk is. Ha már megvan, legalább legyen használva, ez lehet a jelszó. Esti locsolás felejtős, jóisten csinál ebben nagy kárt nélkülünk is. Nyugodtan permetezz, nem kell tőle félni, sokat gyakorlova a ló is megtanulhat háton úszni.
Felmerult a kerdes hoyg miert hasznlatok meg ABD/ABR kevereket ha a trifender is mukodik? Az ABD sokkal olcsobb? Vagy milyen hatranya van esetleg a trifendernek?
Csak a talajlajból fertőző gombák ellen tud védeni, de vannak levegőből fertőzőek is.
Egyebknet jovore jonnek a rovarirto gombak, ma mondtak gazdaboltban. uyganez a ceg mar gyartas elotti fazisban van
Ezek az alábbi rovarölő talaj gombák már forgalomban vannak, hátrányuk, hogy a trifender kiirtja őket is.
Köszi, de azt nehéz találni (szakembert). Akit eddig elértem telefonon, az vagy nem ér rá, vagy ez neki nem pénz vagy egyszerűen fullon van. Messze vagyok a fővárostól (Vas megye) és itt elég szűkös a kör....
most átállítottam reggel 5-re, azt úgy 2-3 naponta aztán meglátom. Sajnos annyit értek az egészhez egyelőre mint ló a hátúszáshoz, ezért tapogatózok és nem merek csak úgy nekiállni ennek a Falcon Pro-s permetezésnek sem.
Samubától idézve: Amistar 10ml+ bumper 5 ml+ Ridomil 20g / 10 l víz. Permetezés után érdemes rögtön beöntözni, így a gyökérzónát kezeled és ez a gomba ott indul. A fű pedig a gyökerétől a levélcsúcsig védve lesz.
Beöntözés legalább egy 15mm vízmennyiséget jelent.
Felmerult a kerdes hoyg miert hasznlatok meg ABD/ABR kevereket ha a trifender is mukodik? Az ABD sokkal olcsobb? Vagy milyen hatranya van esetleg a trifendernek?
Egyebknet jovore jonnek a rovarirto gombak, ma mondtak gazdaboltban. uyganez a ceg mar gyartas elotti fazisban van
Sajat tapasztalat hogy gomba es az esti ontozes eredmenye. Mar attol csokken ha csak reggel vagy delelott ontozol. En a trifender pro gomba keszitmenyt hasznaltam eddig kombi mutragyaval 2 het mulva olyan lesz mint uj koraban. De majd szakember megmondja megjobban
Segítségre lenne szükségem, amennyiben távgyógyítás lehetséges. Tavaly ősszel lett újra füvesitve nálunk, a föld is újra lett húzva alatta. Az elején minden szép és zöld volt, mígnem tavasszal egy-két helyen bepenészedett kör alakúra a fű, mintha kiégett volna. Aki a füvet telepítette nem tudott rá magyarázatot, ezért ott azokon a részeken újra fuvesitett. Utólag már látom hogy kóklerekkel futottunk össze. Tavasszal napi két öntözést "írt elő", reggel és este, nyárra pedig napi egyszerit este 7-re. Mostanra viszont az alábbi képeken látható az eredmény. Voltam gazda boltban, vittem mintát a fűből és ott azt mondták hogy ez gomba és adtak szert: falcon 460-at, plusz aki füvesitett vetetett velem Landsaper pro spring and summer műtrágyát. A kérdésem az lenne hogy permetezhetek-e ezzel és ez valóban gomba, illetve a trágyázás is mehet-e utána. Itt Szombathely környékén nem találok senki olyat, aki egy ilyen dolog miatt kijönne sajnos..... Infoként még annyi -mint utólag kiderült-, hogy starter trágya a telepítéskor nem volt.
Nagy kertünk van kb 2500 m2-ert öntözök fű-fák-virágok.
Van egy rész ahol nem akarok semmit kb 2000 m2 illetve olyan növényt amit lehet nyírni minimálisan kell öntözni.Gondoltam a tarackra,tudom nagy ellensége az itt levőknek de nekem jó megoldás lenne. Azaz egy probléma,hogy nem találok magot lehet nem véletlen.
Sziasztok! Úgy néz ki nem úsztuk meg gombásodás nélkül a meleg éjszakákat... Mit javasoltok? Olvastam itt az "ABD"-t, de így nem találtam... tudtok konkrét terméket javasolni? És elég-e a gombás foltokat lefújni, vagy nem érdemes szórakozni és fújjam az egész füvet (kb 100m2)?
Én nem szoktam tövig lenyomni a fogakat, csak hogy éppen megcsípje a gazt, nagyon jól kiszedi! De ha nagyobb jön ki esetleg ,akkor is elég hamar eltűnik a lyuk. Tapasztalatból mondom, hogy a robot határoló vezetékét is tökéletesen kiszedi :).
Sikerült szereznem Pumát. Keverhetek hozzá tapadás fokozót (pl. Nonit)? Vagy semmit nem szabad hozzá keverni? Továbbá jól olvastam a dobozán, hogy 10 liter vízhez 10ml kell és azt 100m2 - re kell kifújnom?
Nekem van ilyen. Tökéletesen teszi a dolgát, csak nagy lyukakat hagy maga után. Igazából, ha jól beállt a gyep, akkor nem is jöhet szóba, mert nem jön a gaz. Én az egyik területemet később füvesítettem és a kezdeti időkben eléggé begyomosodott, azért vettem. Aztán megerősödött a gyep és azóta nem használom.
Köszi, de akkor mit csináljak? Toljak ABD-t x időnként? (Ha igen, akkor mennyi az x?)
Viszont úgy tudom, hogy az Amistart évente 2x, max 3x lehet, és mintha a Bumper esetében is lenne hasonló megkötés.
Samubá válasza:
Kezelés után beöntözve 3-4 hétig megtartja a hatását. és a D rezisztencia törő hatású, ezért szerkombinációban nem fontos a hogy hányszor adod egymás után.
Lehet, hogy nálam is gombapara van, ABR-t már kapott kétszer a gyep, illetve 3 napja Ridomillal lefújtam, ennek ellenére tegnap láttam egy barna kört. Nem tudtam rendesen megnézi, de szerintem nem macska.
A rezisztencia miatt az ABR koktélt elvileg idén már nem használhatom, mit tudnátok ajánlani, ami III. kat. és jó lehetne?
Amiket néztem:
Amistar - azoxistrobin
Bumper - propikonazol
Ridomil Gold MZ - mankoceb + metaxalil-M
Ezek kilőve.
Dithane - mankoceb
Aliette - foszetil
Topas -penkonazol (ez nagyon hasonló a Bumperben lévőhöz)
Chorus - ciprodinil
Ezek közül melyiket ajánljátok?
Illetve II. kat. gombaölők közül melyiket érdemes (mert ha máshogy nem megy, szerzek olyanokat)
De teszi a dolgát, és be lehet vele lőni viszonylag pontosan az ajánlott mennyiséget adott területre? Nekem ez a lényeg. Az hogy felületi rozsda van egy vegyszerekkel érintkező fémen, teljesen természetes, az csak esztétikai "hiba". Nyilván saválló fémalakatrészeket is lehetett volna használni, de ez már más kérdés.
Az a lényeg hogy jól használható nagy területre is, és nem egy nyár után kidobható cucc legyen. Úgy látom akkor ennek megfelel:-)
3 éve használom. ezalatt látok a fém részeken rozsásodást, illetve kiesett 1db csavarja menet közben, azt pótoltam. amit szór, azt jónak ítélem meg, ajánlom, ezért az árért meg főleg. (mint minden szerszámot, ezt is) érdemes tisztán tartani, odafigyelve használni.
Ja, és használ valaki Scotts easygreen szórókocsit? Jó, minőségi cucc? Mert az ára nem túl vészes. 500 nm-re kell, hogy jól adagolva és gyorsan lehessen szórni. Ajánlott?
4 hetes Barenburg sport classic kapjon-e már műtrágyát, és ha igen mit?
Kezd fakulni egy része, és a sűrűsödés is lelassult.
Rendkívül sok benne a muhar, gondolom gyomirtózni, vagy gyomirtós táppal megszórni ilyenkor még nem ajánlott. Kihúzgálni a nagy terület miatt nincs időm. Meg még mindig szebb így messziről lenyírva, mint a sok kopasz folttal a muhar helyén.
Ha nincs se gyomirtózva, se kihúzgálva, elvileg őszre kihal, nem? Ha kap a fű ősszel is egy jó trágyát amitől tavasszal hamar beindul, akkor talán nem fog majd nagymértékben előjönni jövőre?
Tökéletesen leírtad a kórismét, nálam ugyan ez a helyzet. Talán annyi a különbség, hogy nekem sok góc van, viszonylag kismértékű pusztítással. Az egész nap napfényes területek a legrosszabbak, de nem mindenhol igaz ez sem. Idén kétszer szórtam Kert-őr szerves granulátumot, aminek a leírásában az van, hogy olyan szerves anyagokat tartalmaz, amik gátolják a gombaspórák szaporodását. Talán ez lehet az oka, hogy van ugyan fertőzés, de nem igazán jelentős a pusztulás mértéke, felülvetés nélkül is simán regenerálódik szerintem, ha jön a hűvösebb idő. Ugyanakkor vannak szemmel láthatóan jól elkülönülő 1-1,5nm-es területek, ahol valamilyen más típusú fű van, ami közvetlenül a fertőzött terület mellett van, és nyoma sincs gombának, harsány zöld, és nő mint a bolond, kétszer olyan magas, mint a mellette lévő angol perje, meg vörös csenkesz. Azt kéne valahogy kitalálni, hogy az milyen fajta, és azzal csinálnék egy felülvetést ősszel.
visszaolvasva azt találtam hogy az megtépi és sokat ki is szed de minden egyes vágás új hajtási pont lehet és több lesz mint volt.... de meg lehet próbálni, mert azt is olvastam hogy a rendszeres fűnyírást meg nem szereti.... - valamit én is kezdek vele - de mivel nem nagy a terület először kézzel és majd szeptemberben marad legfeljebb a mechanikus.
Párom ismerettsége tegnap este új tanácsot adott. A késes, kerekes szellōztetōvel ezeket az elterülō gazokat kiszedni. Igaz lehet füvet is fog kiszedni, de azt turbo maggal gyorsan pótolni lehetne.
A tavaszi vetésben nekem ez pont nincs - mondjuk minden más van -főleg muhar.
a nagyokat kihuztam - a mocskos kúszó a régi fűben van 3 hete kiteptem egy sávban és vissza nőtt elég hamar. Aug végén újra és akkor felül vetem. Szerencsére egy kisebb sávban van csak de ott elég sok. Lehet glialka lesz belőle :-) azon az néhány m2-en.
Nálam a Toscanának semmi baja, pár folton kívül, amit a kutya okozott. (remélem nem szóltam el, és tényleg nem lesz semmi baja) Tavaly őszi vetés. Gomba ellen semmilyen permetszert nem használtam. Igaz, én ebben a melegben is csak 3 vagy 4 naponta öntözök, ha pedig nagy záporok vannak, akkor ki is kapcsolom a hétre az öntözést.
Mit tanácsoltok, mit tudok tenni, ha nagy mennyiségű, agyagos talaj/iszap került a gyepszőnyegre? Próbáltam gereblyével, slaggal még nagy nyomású mosóval is. Kőkemény a talaj, ritkás a fű.... Egyáltalán meg lehet menteni? :(
Nálunk ezen a héten 33-35 fok van a legmelegebb órákban és minden délután-koraeste leesik átlagban 20mm eső (tegnap 33 pl.). Na ez az a klíma, amelyben a Barenbrug Supersport teljesen leszerepelt. MINDEN pázsit gombás, kivétel nélkül. Nemcsak gombás, de az utóbbi évek legerősebb fertőzése van. Aztán gombás a többi is, amelyekről nem tudom, miféle összetevőkből állnak és kérem szépen, a 3. évében először megbetegedett a Toscana is. EGYETLENEGY féle fű nem beteg: a felsőpakonyi gyepszőnyeg! Csak tudnám, miféle magokból áll össze :) Olyan gomba támadta meg a pázsitokat, amelynek legalább 40 fokra van szüksége és sok vízre, magas páratartalomra. Olyan helyeken ütötte fel a fejét a fertőzés, ahol nagy betonfelület, betonfal, házfal van közel. Árnyasabb, jobb mikroklímájú részeken nincsen vagy csak elenyésző a fertőzés.
Samubá, ez melyik gomba fertőzés? Nagy, akár 1 m átmérőjű szürke vagy barna foltok, az elején zöld a közepe, a barna rész mintha gyűrű lenne.
Bennem is felmerült, hogy mikor kezdődik a legideálisabb öntözési idő intervallum ebben a nagy melegben. A hajnal 4-6 óra között. (vagy inkább 6-8 óra között) vagy kicsit későbbre tolva is lehet, mondjuk, úgy hogy max. délelőtt 10-ig érjen véget az öntözés?
Az a különbség, hogy 50fokban rövid idő alatt megszárad a fű, este meg órákon át párás nedves meleg a talaj. A déli öntözés meg a magas párolgás (többet kell öntözni) és a stresszhatás miatt nem ideális, ha később, akkor meg már nem biztos, hogy fel tud száradni.
Egy kerdes a ontozes gombasodas temaban. Ugye megtanultuk hogy melegben inkább reggel öntözzünk es ne este mert esti nedvesseg melegben a gombasodas fő forrasa. Namarmost mennyire reggel? Hajnalban amikor meg huvos van vagy lehet napkozben is napon 50 fokban? azaz pontositva ha napkozben locsolok mondjuk del korul akkor is ervenyes a meglegben nedves fu gombasodasra hajlamos esete?
De hát a trifenderben is Trichoderma van, nem? Ez nekem kb úgy hangzik, mintha vki büszkén mondaná úgy írt gyomot, hogy a dicopharhoz ad egy kis pázsitmestert is (uaz a hatóanyag)
Majdnem ezt vettem én is. Csak azért döntöttem a másik mellett, mert az 20L-es, ami a fű permetezésénél szempont volt nekem, mert egyszeri töltéssel le tudom fújni a gyepet. Amúgy kb szerintem azonos a tudásuk, még a fejek is tök egyformák, amiket adnak hozzájuk.
Gond nélkül. Nyilván akkor célszerű lehet az egyik fúvókát lezárni a kettőből, (adnak hozzá kupakot) illetve egy hosszabbító cső is jól jöhet, de szerintem tökéletesen alkalmas gyümölcsfák permetezésére is.
Ebben egyetértek, nekem is egy agrimotor akkus permetezőm van és ég és föld a különbség, na meg előtte sosem értettem miért van 10L / 100m2 írva, ezzel már tényleg simán kipermetezek ennyit!
Aki esetleg nagyobbacska kerttel rendelkezik, és sokat kell a füvet, meg a gyümölcsfáit permetezni, és nagyon unja már a pumpálós megoldást, annak szól ez a hsz-em most.
Nekem egy 10L-es OBI-s, pumpás permetezőm volt, amivel a 250nm-es füvet kb 1 órába telt lepermeteznem. Sokszor azért halogattam, vagy hagytam el teljesen a gombaölőzést, mert nem volt kedvem az egész cécóhoz, kétszer tölteni a tartályt, méregetni a vegyszert, pumpálni, aztán centinként araszolva lefújni a füvet, a szedret, a málnát, a sövényt, stb stb... fél estém ráment, utáltam. Arról már nem is beszélek, hogy időnként a szar anyagminőség miatt a cső a lefogatás ellenére lerobbant a tartályról, ilyenkor 4-5 m magasra spriccelt fel a permetlé. A legszebb az volt, amikor tengeri alga kivonatot permeteztem a fűre, cső lepukkant, és a macskahúgy szagú, fekete permetlé a szomszéd hófehér autóját telibenyomta. Akkor döntöttem el, hogy kell egy másik permetező. Sokfélét nézegettem, nem tudtam eldönteni, hogy kell-e motoros permetező, vagy elég a tricepszező hátimegoldás arra az évi néhány alkalomra. Aztán végül vettem egy 20L-es elektromos háti permetezőt, tegnap este kipróbáltam. Egy álom. Lehet, hogy öntözni is ezzel fogok, annyira jó :)
Az én kertem esetében egyszer elég megtölteni a tartályt, fel a hátra, aztán hajrá. A duplafejes fúvókákon keresztül közel egy gőzborotva erejével (azért annyira nyilván nem) nyomatja a permetet, nem győzöm szedni a lábamat, annyira gyorsan ürül a tartály. Kipróbáltam betonon sima vízzel, közel 1m-es átmérőjű kört terít be, ha kb 30 cm magasságon lóbálom a fejet. 12 perc alatt végeztem a fűvel a korábbi 1 óra helyett. Ebben benne volt az elmosás és elrakás is. Mindenkinek javaslom, aki hasonlón töri a fejét, ne hezitáljon, rendelje meg, nem fogja megbánni.
Itt fenn északon nincsen cyperkill. Egyébként nem kell bonyolítani, megteszi bármelyik jó kis rovarírtó, locsolókannába bekeverve dupla-tripla dózisban és kilocsolva. Tuti visz mindent. Karate Zeon-t, Mospilant szoktam használni.
A hét végén lesz 4 hetes a füvem, szombaton nyírtam először, utána meg tegnap még egy kicsit. Szépen sűrösödik, távolról nagyon szép, csak sajnos tele van egy rész muharral , illetve az alacsonyabban fekvő rész egy kövérke jellegű, nagyon vizenyős elterülő gyommal (ez viszonylag könnyen kijön, és nincs szétterülő gyökere, csak sok van.
Kérdés, hogy kell-e már műtrágyázni, ha igen mit ajánlotok.
Samubá találtál megoldást a kalapos gombákra? Tele van a fű minden reggel és félek hogy egyszer nem leszek szemfüles és hagyok benne és a gyerekek szájukba veszik.
Cikkeket olvasva talán a tömött talaj, a túl sok öntözés, a mulcsozós fűnyírás lehet az oka. Hajnalban kétnaponta öntözök kb. 10mm-t. Ritkább öntözésnél szomjasnak láttam a füvet. Nem mulcsozva nyírok, de volt olyan fűnyírásom amikor el el hagyta a füves. Talán a vasgláricos kezelés jó lehet rá vagy ez hülyeség? Ősszel a szellőztetés után homok szórása a lyukakba segíthet? Gombaölő jól olvasom hogy nem használ? Van más ötleted? Köszönöm
Egyrészt nagyon kemény, agyagos, másrészt homokos, füvesített talajra szeretnék Amalgerolt kijuttatni. Kérdésem, hogy háti permetezővel vagy kézi locsolókannával érdemes ezt elvégezni? Kijuttatás után kell-e külön belocsolni a területet vagy hagyni kell felszáradni?
Sziasztok. Felülvetéssel kapcsolatban lenne egy (számomra nagyon fontos) kérdésem. Van Scott Everris szórókocsim, vettem Toscana fűmagot, de a kocsinál nem tudom hogy milyen értékre állítsam be a szórást? Valakinek tapasztalata?
Ideális esetben soha, legrosszabb esetben 2 hét múlva, istenigazából a kettő között. Ha meg tudnám mondani, mikor kell ismételni, akkor hetente elvinném a lottó ötöst :)
Na a szombati nagy eső (20mm) után nekem sem nagy kedvem volt belocsolni 12mm-el a ma reggeli permetezést. Ha előbb olvasom Samubá tollából, hogy 5mm is elég, akkor biztos, csak annyit öntözök. Mindenesetre belocsoltam. A gombaölő most védi, nap közben meg a meleg és a nap megteszi a hatását, hogy száradjon. Most egy pár napig nem locsolok azért. Szerintem öntözd be!
Üdv! Ma reggelLe permeteztem gomba ellen úgy mint Marini felhasználónál,
Két gomba kezelés között mennyi idő kell hogy el teljen?
A reggeli gomba permetezést én is locsoljam be most?
Ami gomba fertőzött terület az újra fog hajtani? Vagy a permetezéssel csak azt a területet védem meg ami még nem fertőzött? A pókhálós Területek teljesen elhalnak vagy megvédi a permetszer?
Az lemardt a javaslatomról. hogy hőségnapokon vigyázni kell nehogy megégesse a vegyszer a füvet. 25 fok felett ez már gondot okozhat.
Reggeli permetezésnél melegszik az idő, napközben meleg van, így marad az este amikor hűlni kezd a levegő.
Permetezés előtt is érdemes frissitési adaggal beöntözni, így nem szárad rá semmi a meleg levélre.
A permetezés után legalább 5 mm víz kell ahhoz hogy a gyökérzónát beáztasd, mert 1 mm víz általában 1cm beázást okoz a talajban. 10mmm-nél tööb már veszteséget okozhat.
A pázsit alsó része a gyepnemez, ott van a legtöbb gyökere a fűnek, az alvó és fejlődő rügyek, tarackos gyökerek stb ált 5-10 cm között helyezkedik el, ezt kell elérni a növényvédő szerrel.
A beöntözés azt jelenti, hogy 15-20 mm (15-20 liter/m2) vizet juttatsz ki a permetezés után. Ha permeteztél, nem gáz, hogy este öntözöd be, hiszen gombaölő koktél van már a gyökérzónában. Ha beöntözöd a permetszereket, akkor nem számít, hogy vizes-e a fű, itt nem az a cél, hogy a leveleken keresztül szívódjon fel a hatóanyag. Értelemszerűen tapadásfokozó sem kell.
Én már csináltam reggel, délután, este is, mindig működik. ;)
A beöntözés mekkora vízmennyiséget jelent? És ha este permetezek (mintha azt olvastam volna, hogy akkor javasolt), akkor nem gáz, hogy "vizesen megy a fű aludni"? Vagy reggel kellene permetezni, amikor még szintén nincs nagy meleg? A permetszert száraz fűre kell kijuttatni? Mert reggel ott a harmat, ha a hajnali öntözést le is tiltom.
Amistar 10ml+ bumper 5 ml+ Ridomil 20g / 10 l víz. Permetezés után érdemes rögtön beöntözni, így a gyökérzónát kezeled és ez a gomba ott indul. A fű pedig a gyökerétől a levélcsúcsig védve lesz.
Sziasztok. Gyors segítség kéne☹️ Reggel permeteznek kell. Bumper én nincs. Melyikkel helyettesíthető: topas, systhane Duplo, score250ec? Előre is köszi.
Köszönöm.
Úgy jó, hogy ma este nyírjuk, holnap este permetezzük? Vagy a permetezés a nyírás után következzen azonnal?
Sima háti permetezővel leszórni az egész területet oké? Adagolásra több variációt olvastam a topicban (pedig még csak 2010 végén járok :)), mi az üdvözítő?
Gondolom kevesebb öntözés kellene. "Gyógyításra" Amistar+Bumper+Ridomil, vagy valami más javasolt? Permetezés előtt le kell nyírni (ma-holnap esedékes), vagy ne, mert csak széthordjuk a fertőzést? Permetezés után hány nap múlva lehet nyírni?
A fiatal füvet akkor biztonságos gyomirtózni, amikor túl van a gyökérváltáson, ami a kelés után kb 6-8 hetes korában történik meg. Viszont ha nagyon gyomos akkor 4-5 hetes korában meg lehet próbálni, csak hagyni kell nőni a gyomot hogy sok levele legyen. a hatás nem gyors, mert felszívódó hormonhatású szerekről van szó, tehát türelem.
A szer lehet Gyom stop plus vagy bofix kis kiszerelésben.
Szerintem rozsdásodott a rózsád. Azaz egy bokor pedig ezek szerint ellenálló velük szemben.
Rózsarozsda és csillag rozsda lehet. Adj neki amistart és dithanet. Amikor a gyepet pernmetezed akkor adj nekik is. Tavasszal és ősszel pedig megelőzésnek lemosó permetezés réz és kén tartalamú szerekkel.
Amikor veszel valamit előtte nézd meg mire ellenálló a fajta.
Pont ez az MP rotatorban a jó, mindegy, hogy MP 1000/2000/3000, mindegy, hogy 90-180-360 fok, a vízkibocsátás egyenletes. Szóval ha jól van kiépítve a rendszered (szórófejtől szórófejig), akkor ne gondold túl, egyformán fognak locsolni.
Nem tetves? Fekete pöttyöket nem láttál a leveleken? Metszd meg észhez fog térni. Nekünk is az egyik totál kopasz lett, de már tele is van levelekkel és virágokkal Megint. Mospilan + karate-t adok neki
azert csak kell nézni h durván ugyanannyi vizet jutassak ki, sztem nem csak az a lényeg, hogy szorofehtol szorofejig locsoljo. Persze az is nagyon fontos, de az egyeneltés víz kibocsátás is igen fonotős tényező
1 - lazán lemegy a csavarhúzó még egy nőnek is = minden rendben, annyi vizet kap, amennyi kell neki
2 - csak a férfikéz nyomja le lazán a csavarhúzót = minden OK, de nem ma reggel, hanem tegnap ment a locsolórendszer
3 - a férfikéz némiképp nehezen nyomja le a csavarhúzót, egy nőnek már ugrálnia kell rajta = keveset locsolsz, de még nem vészes, legalább nem lesz gombás
4 - nagyon nehéz lenyomni, bele is vörösödik a család fejének a feje = hát itt bizony eldugultak a szórófejek...
5 - Fekete László elgörbítette a csavarhúzót, miközben le akarta nyomni = ez a "majd ződ lesz, ha esik" típusú pázsit. Hát egy hónapja bizony nem esett...
csavarhúzó teszt: amelyik részen puhán belemegy a fuves talajba a csvarhuzo ott kellően át van vizesedve a talaj, ahol Nehezen vagy egyáltalán nem megy le ott alul van öntözve
Ha jó, akkor jó, ez a lényeg. Tényleg nagyon talajfüggő is. Amúgy valaki leírhatná ezt a csavarhúzó tesztet. Mikor kell csinálni, mit nézni és mit következtetni.
Hát ezt biztos nem a gyártó teszi rá :) Persze attól még lehet jó, megveszi nagy kiszerelésben és (gondolom jóval magasabb áron) továbbadja kicsiben, de az egyértelműen látszik, hogy ezt valaki házilag nyomtatta és címkézte fel. Kötelező lenne feltüntetni minden biztonsági infot, stb.
Egyik beszerzési forrásomtól vettem puma extrat. Állítólag a gyártó már csak 5l-es kiszerelésbe adja a szert, a kisebb felhasználóknak pedig ilyet adnak. Kicsit kétkedve fogadtam az új infot, de korábban is tőle vettem a fél literes kiszerelést. Az adagolásáról nem mondott infót.
Nekem is igy vannak fejek tervezve kb. Több négyzet területen van, ott 4 fejjel sarokban, téglalapnál 6 fejjel.
Nekem azonban számításom alapján (fejek elvi liter/perc és gyakorlati alapon csapadékmérővel is) az jött ki, hogy héti olyan 60-65 percet kell mennie egy zónának, hogy a 20mm csapadék meglegyen. Ez nekem héti 3 öntözésre van osztva,hogy 20-22 percet megy egy-egy alkalommal egy zóna.
az én teruletem szinte szabályos négyzet / es a többi kieső nagyobb terület is négyzet alakú/ és MP2000-es fejek vannak a sarkokban plussz még az oldalakon is és van egy 2000-es 360 fokos középen. (Saroktol sarokig nem locsol át az messze van). Magam terveztem és kiviteleztem - a sok szamitas alapján ezen szorokkal tudtam jól lefedni a felületet és szinte az összes cikkelyt 3-4 fej öntöz!
Na de az hogy egy zóna hány percet megy még nem sokat mond, attól függ az ajánlott szerinti négyszögben vannak a fejek, tehát a terület minden pontját 3-4fej öntözi, vagy van ahol csak egy?
Mp Rotatoros tulajdonosoknál kinek hány percig megy egy kőr?
tudom sok mindntol függ(árnyékos vagy nem, talaj összetevők stb)
Nálam a meglévő futó homokot töltöttem fel fekete földdel, s összerotáltam, gondolván, hogy kapok egy Kevert egységes földet, de kisebb nagyobb reszekbe gyorsan kiszárad, ezért lennék kiváncsi h egy zónát mennyi ideg uzemeltettek Mp Rotatorral
Létezik olyan gyomirtó, ami földből felszívódva is hat? Utcafronton van egy murvás terület, amibe ültettünk levendulát a murva közé, meg van ecetfa is, de a gyomok hajtanak ki a fehér kavics között...ezt totálissal szoktam lefújni, de arra gondoltam, hogy valami olyan koktél jobb lenne, ami glialka, meg valami, ami bemosódik a kavics között és onnan hosszabban hatva egy ideig nem engedne új gyomot.
Szeptember eleji-közepi vetés esetén a program jó, valószínűleg a két gyomirtáson kívül ilyen rövid idő alatt nem kel ki harmadszorra is. Leírásod alapján a talaj tele van muhar maggal, ez azt jelenti, hogy még jövőre is kell muhar keléssel számolni. Ha viszont frankón nyírják és tápanyagozzák, akkor már kellően sűrű lesz jövő nyárra és nem ütheti fel a fejét tömegesen a muhar. Azt meg már kordában lehet tartani.
Barátomék kertjét szeretném rendbe hozni, nyáron vetettek füvet, természetesen semmit sem tartottak be, amiket mondtam. Mondtam, hogy csak úgy segítek nekik, ha ezúttal mindent úgy csinálnak, ahogy mondom.
Viszont én is szeretnék segítséget kérni ebben.
Adott egy kissé agyagos talaj. Fű már csak nyomokban van, viszont a kétszikűeken kívül rengeteg muhar van.
Én úgy gondolom, hogy teljes újravetés kell.
A tervem a következő lenne:
-totális gyomirtás
-terület rotálása (homok esetleg kevés tőzeg bedolgozása)
-totális gyomirtás
-terület rendezése, magágy készítés, stb.
A muhar miatt félek, olyan szinten tele lehet vele a talaj, hogy ezek ellenére is fog kelni.
Vagy a vetéssel érdemes lenne várni addig, amíg a muhar már nem tud csírázni?
Mikor van ez, szeptember, inkább október?
Ha igen, akkor addig akár többször is nyomassuk le totálissal?
Ja, a kútfúróról legutóbb azt hallottam, ha nem talál vizet, nem kell kifizetned, annyira biztos a dolgában. Az már más kérdés, ehhez hány métert kell fúrnia :)
Köszi, Attila megismert, így kaptam kedvezményt, mondjuk kőkemény 1000 Ft volt 1 liter Damisol Kálium. Már csak az a kérdés, hogy 740 m2 fűre mennyit permetezzek (locsoljak?) ki, mindet?
Tapasztaltam már korábban is ilyet, csak bosszantó, hogy hiába öntözöm, nincs eredménye, hálózatról viszont a költségét megérzem... Mindenesetre tegnap megálmodtuk a kert végleges formáját, jön az átalakítás ősszel, némi felülvetés meg reményeim szerint öntöző telepítés. Majd jövőre talán jobb lesz minden :)