Keresés

Részletes keresés

stevemegane Creative Commons License 2019.01.05 0 0 865

Eddig tökéletesen leírtad, hogy milyen szar minőségű dolgokat tud venni a hozzánemértő kuncsaft.

 

Leírnád azt is, hogy milyen paraméterekre figyeljek, hogy ne essek én is ebbe a hibába?

 

Egyelőre 2 MP-es Ip kamerarendszerben gondolkozom.

Varifokális lencséről mi a véleményed? Van értelme megvenni?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (864)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.05 0 0 864

"Egy ismerősnél láttam mostanában ebay-ről vásárolt rendszert."

 

Az Ebay nem egy gyártó, hanem egy internetes piac. Az Ebay-en lehet venni tízféle komoly kamera rendszert és ezerféle olyat, aminek a képén hét méterről már nem tudod megkülönböztetni a feleségedet egy jetitől és/vagy ha két éven belül nem megy tönkre a központi egység, akkor a kamerák képe fog elhalványulni 5-10 év alatt

 

"Nekem az lenne a lényeg, hogy a rögzítés mozgásra aktiválódjon és ezen felül a mobilomon bármikor rá tudjak nézni a kamerák képére."

 

Mindezt ma már majdnem mindegyik kamera rendszer tudja.

Csak az olcsó rendszernél hét méterről már nem lehet felismerni, hogy ki van rajta (csak azt, hogy ember van ott), nappal ellát a horizontig (jó homályosan), az infra fénye éjszaka viszont csak öt méterre világít el, sőt az öt métert is is csak a kép közepén tudja, a kép szélén 2 méter is csoda, ha a kamera előtt van egy icipici fényforrás, tükröződés, szál pókháló, akkor a képen minden más homályba vész stb stb.

 

Nézd meg a lenti képeket. Hozzánemértő laikus szemében első látásra nincs semmi baj velük... egészen addig, amíg (mondjuk egy bűncselekmény után) fel nem merül a kérdés, hogy "látom, hogy van ott egy ember, DE KI AZ?"  Ilyenkor szokott kiderülni, hogy használható kamerás rendszer helyett egy rakás szart vásároltál, ezért a bűnöző akár bele is röhöghet a szuper kameráidba. De legalább nem volt drága :)

 

http://132.68.58.181/projects/2005w07/shira_sitting_lowres_exampl.jpg

 

https://ai2-s2-public.s3.amazonaws.com/figures/2017-08-08/589b30ebdb76659ce5d3a19cd9fa0e7a3466d85d/1-Figure1-1.png

 

https://i1.wp.com/www.homelandsecuritykc.com/wp-content/uploads/2017/07/Bad-Santa-break-in-office-Fresno-security-camera.png?resize=600%2C315

 

 

Előzmény: stevemegane (863)
stevemegane Creative Commons License 2019.01.05 0 0 863

A riasztókra én is a Paradox-ot néztem.

 

Kamerarendszer viszont ezer féle van és persze mindenki a saját termékét dícséri.

Egy ismerősnél láttam mostanában ebay-ről vásárolt rendszert. 4 kültéri kamerával a teljes rendszer 70.000 Ft körül volt és nagyon jó minőségű képet rögzített.

 

Nekem az lenne a lényeg, hogy a rögzítés mozgásra aktiválódjon és ezen felül a mobilomon bármikor rá tudjak nézni a kamerák képére.

Pl. éjjel ugat a kutya, akkor megfogom az okostelefont és megnézem mi történik az udvaron, anélkül, hogy ki kelljen mennem.

Erre ha jól sejtem szinte mindegyik termék alkalmas.

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (862)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.05 0 0 862

"Tudnál ezekre konkrét termékeket ajánlani?"

 

Konkrét terméket csak konkrét feladatra lehetne ajánlani, homályos kérdésre csak homályos válaszom van :)

 

Kamerás és riasztós területen is a legismertebb,  leg-elterjedtebb gyártók közül választanék. Ezek főleg azért a leg-elterjedtebbek, mert a sok mindent kipróbáló szakemberek ezeket szeretik alkalmazni, végül ezeknél a gyártóknál szoktak "megmaradni",  nem véletlenül (hosszú távú megbízhatóság, könnyű szerelhetőség/programozhatóság, optimális ár/érték arány, stb).

 

A riasztók területén van néhány nagyon komoly gyártó, ezek közül én a riasztót Paradox vagy DSC riasztóközponttal csinálnám,  DSC, Pyronix vagy Crow érzékelőkkel. Vannak más komoly nagynevű gyártók is, de riasztók terén én nem vagyok az a "mindent kipróbálunk" kísérletező embertípus :)

 

Kamerás rendszereknél sajnos nincsenek 30-40 éves múlttal bíró (megfizethető) nagynevű cégek. A folyamatosan felbukkanó, feltörekvő majd megszűnő cégek között van néhány, amelyik már sok éve többé-kevésbé megbízható minőséget produkál, ezek közül én a Hikvision és a Provision termékeket emelném ki.

(habár az utóbbi időkben adatvédelmi szempontokból ezek a nagy kamera-gyártók gyanús szokásokat vettek fel: az újabb rendszereiket már nem lehet közvetlenül elérni az internet felől, csak az ő "cloud" szervereiken keresztül. Ezt laikusnak úgy magyaráznám, hogy a kamera gyártó kizárólag olyan internetes táv-elérési módszert tesz lehetővé (rákényszerít), amellyel ő is bármikor rácsatlakozhat a kameráidra, ha akar).

Előzmény: stevemegane (861)
stevemegane Creative Commons License 2019.01.04 0 0 861

Úgy látom otthon vagy a témában.

Ezek szerint érdemes  külön kiépíteni riasztó rendszert és külön kamera rendszert és persze mindegyikből vezetékes verziót.

 

Tudnál ezekre konkrét termékeket ajánkani?

 

A vezetékezés nem gond, minden be van csövezve.

 

Köszönöm.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (859)
alfi13 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 860

Nem vagyok szakmabeli, de teljesen egyetértek azokkal a dolgokkal amit leírtál. Mindenki bele van bolondulva a kamerába de ha a betörő fölfedezi hogy van kamera fölhúz egy  harisnyát a fejére  oda az egész riasztó rendszer. Saját magam barkács szinten foglalkoztam riasztó rendszerrel és az a tapasztalatom hogy a kilincsek lenyomásakor vagy bármilyen behatoláskor a riasztó fölkapcsol a védett területen pár fényszórót ami bevilágítja az egész területet elegendő a betörő elriasztására és a szomszédokat sem idegesíti.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (859)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.04 0 0 859

"A neten szinte már csak vezeték nélküli rendszereket találtam.  Ezek ugyanolyan megbízhatóan működnek, mint a vezetékes verziók?"

 

Az orrba-szájba reklámozott vezeték nélküli rendszerek 90 százalékát a MABISZ nem tarja megbízhatónak (és én sem :) Még a MABISZ minősítéssel rendelkező vezeték nélküli rendszerek között is vannak komoly minőségi/okossági különbségek (a durva árakról nem is beszélve). Ezért vezeték nélküli megoldást kizárólag ott alkalmaznék, ahol végképp nincs lehetőség vezetékes megoldásra.

 

"Szinte az összes rendszer tud már okostelefonnal kommunikálni."

 

Egyetlen olyan riasztót sem tekintek biztonságosnak, amit az internetről BÁRMILYEN MÓDON ki lehet kapcsolni.

Olyan rendszert csináltam már, amit az internet felől CSAK BEÉLESÍTENI lehetett és olyat is csináltam, amelynek aktuális állapotát és számos jellemzőjét figyelni lehetett az internet felől, de a KIkapcsolás lehetősége óriási veszélyforrás, amatőr dolog ilyesmire még gondolni is.

 

"Ha a házba bemenő internetkábelt elvágják, akkor gondolom ez a funkció működésképtelenné válik, vagy rosszul gondolom?"

 

Internet nélkül valóban nem működnek azok a szolgáltatások, amelyek működéséhez internetre van szükség.

De

- egyrészt a belső hálózat (wifi+vezetékes) működhet internet nélkül is

- másrészt az igazi riasztók beélesítéséhez/kikapcsolásához, még belső hálózatra sincs szükség, csak egy ujjra a kezeden  :)

 

"ha 4 db beltéri mozgásérzékelőt és 2 db kültéri éjjel is működő kamerát szeretnék beüzemelni?"

 

A "mindent egyben" tudó rendszerek tapasztalataim szerint mindent szarul tudnak. Tessék csinálni egy jó riasztórendszert és KÜLÖN egy jó kamerás rendszert. A két vezetékezés persze mehet ugyanabban a csőben. De ahova a riasztó van csövezve, azok többnyire nem jó helyek a kamerák számára :)

 

"Az fontos lenne számomra, hogy a kültéri kamerák képe (udvart figyelnék) mozgásra automatikusan rögzítésre kerüljön"

 

A legbiztonságosabb (de nem a legolcsóbb) megoldás az, ha

- a kamerák elérhetetlen magasságban vannak

- a (mozgás)rögzített kép anyag eredeti példánya magában a kamerában van eltárolva (sok kamerában van SD kártyahely). Ha központi képrögzítő van, azt betöréskor el szokás lopni, ezért azt el kell dugni és/vagy széfbe zárni. 

- minden képről készüljön nyomban másolat az internetre is (szegény esetben akár egy google tárhelyre)

 

"Ezen felül esetleges riasztásról az okostelefonomra szeretnék információt kapni."

 

Ehhez nem szükséges még okostelefon sem. Számos riasztó kiegészítő ketyere kapható, amelyik SMS-t vagy email-t küld és/vagy megcsörgeti a telefonod, sőt olyan is van, amelyik szóban elmeséli neked, hogy hol/mi baj van. Némelyik riasztó ezek egy részét külső kiegészítő ketyere nélkül is meg tudja csinálni.

Előzmény: stevemegane (858)
stevemegane Creative Commons License 2018.12.31 0 0 858

Sziasztok!

 

Nyugodt környéken élünk, így családi házunk néhány évvel ezelőtti építésekor nem telepítettünk riasztórendszert. A védőcsövezés viszont elkészült a kezelő egységhez, a 4 db mozgásérzékelőhöz, a kültéri hang és fényjelzőhöz, a riasztóközponthoz és 2 db kültéri kamerához.

 

Mostanában gondolkodtunk rajta, hogy jó lenne mégis a 2 db kültéri kamerával kombinált riasztórendszert kiépíteni.

A kiépítendő rendszerrel kapcsolatos lehetőségekről szeretnék tájékozódni és tanácsokat kérni.

Első körben az alábbi kérdések fogalmazódtak meg bennem:

1. A neten szinte már csak vezeték nélküli rendszereket találtam.  Ezek ugyanolyan megbízhatóan működnek, mint a vezetékes verziók?  Nálunk a védőcsövezés ugyan ki van építve, de ha nem muszáj akkor nem bajlódom a kábelekkel.

2. Szinte az összes rendszer tud már okostelefonnal kommunikálni. Ha a házba bemenő internetkábelt elvágják, akkor gondolom ez a funkció működésképtelenné válik, vagy rosszul gondolom?

3. Tudnátok konkrét terméket ajánlani, ha 4 db beltéri mozgásérzékelőt és 2 db kültéri éjjel is működő kamerát szeretnék beüzemelni? Az fontos lenne számomra, hogy a kültéri kamerák képe (udvart figyelnék) mozgásra automatikusan rögzítésre kerüljön. Ezen felül esetleges riasztásról az okostelefonomra szeretnék információt kapni.

 

Előre is köszönöm a tanácsokat.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.11.06 -1 0 857

"Az érzékelő romolhatott el, vagy az akkumulátor adja meg magát."

 

A riasztóközpontban lévő akkumulátornak semmi köze a vakriasztásokhoz. Ha a billentyűzet kiírja, hogy ideje akkut cserélni, akkor cserélj akkut (a szirénában is!) ennyi a dolgod az aksikkal.

 

A mozgásérzékelő elromlása sem  valószínű, hacsak nem 30 éves már,

habár egy jó érzékelőt is el lehet rontani úgy , pl pókhálózás közben ráütsz egy nagyot a partvissal.

 

Ha egy mozgásérzékelő sok éven át megbízhatóan működik és egyszer csak elkezd sorozatosan rémeket látni, az esetek 99 százalékában annak valamilyen környezeti változás az oka. Gondold végig, hogy az első vakriasztás előtt történt-e valamilyen változás BÁRHOL a lakában: megváltozott szellőztetési szokás, áthelyezett bútor, elhúzott függöny, stb MINDEN apróságot gondolj végig,

akár még olyan furcsaság is előfordulhat, hogy pl a szomszéd szobában húsz centivel arrébb került a kanári kalitkája és arról a délutáni napsütés visszaverődve a nyitott ajtón át pont rávilágít a szomszéd szobában a mozgásérzékelőre.

 

Hívj ki egy tapasztalt riasztószerelőt (pl a távfelügyeleti cégek szertelői sokféle csodával találkoznak), ő valószínűleg meg fogja nézni, hogy az meghülyült érzékelő vezetékbekötő csavarjai jól meg vannak húzva és a fedele jól be van e kattanva és ha itt nem talál hibát, akkor valószínűleg javasolni fogja a lecserélését egy okosabb (kevésbé idegbeteg) érzékelőre.

 

Az NEM megoldás, hogy nem meritek beélesíteni,

ennél még az is jobb, ha hívtok egy szerelőt, hogy gyorsan iktassa ki azt az egy érzékelőt.

 

Az szokott még csodálkozás tárgya lenni, amikor a gazdi em jól állapítja meg, hogy melyik zóna riasztott és nem a tényleges hiba van javítgatva :)

Előzmény: Tommek_83 (856)
Tommek_83 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 856

Sziasztok!

Van egy kereken 4 éves DSC PC1616EH riasztókészülékem.

Az utóbbi pár napban amikor nem voltunk itthon este 7 és 9 közötti időszakban 3x is beriasztott, ezt 3 nap is megismételte, majd a családom egyik tagja kikapcsolta, mert a szomszédokat már zavarta.

Hol lehet a probléma? 2x néztük meg, akkor ugyanaz a kör riasztott.

Az érzékelő romolhatott el, vagy az akkumulátor adja meg magát. Aksi is okozhat téves riasztást?

A házban van pár büdös bogár, ami még a zárt ablakon is képes bejönni, esetleg ők is okozhatják a téves riasztást?

Várom a megoldásokat. Köszi

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.17 -1 1 855

"Ezt az mozgásérzékelő-nyitásérzékelő logikát nem ismertem."

 

Nem érthet mindenki minden szakmához. Pl a világon több, mint kétezer különböző szakterület létezik, ezek közül én is csak ezernek vagyok mestere :)

 

"Webkamerát már tettem az ajtó elé."

 

A webkamerák többsége komolytalan, ha biztonságról van szó. Pl nem láttam még félgömb alakú fém házas szabotázsvédett webkamerát :)

 

"Aztán távolról ránézek a laptopomra."

 

Tehát ha jó értem, akkor a betörésről készült felvételeket egy olyan laptopon akarod tárolni, amit a betörő egész biztosan magával fog vinni :)

 

"s majd írok egy progit, ami figyeli a kamera mappáját,"

 

Ha értesz az informatikához, akkor csúnya szavakat is merek használni: 

A korszerű IP kamerák nagy része ftp-vel iletve email-ben is tudja kezelni a rögzített képanyagot, ezáltal könnyű megoldásokat kínál arra, hogy a rögzített képek ne a lakásban legyenek letárolva.

A legegyszerűbb módszer egy nagy tárhelyű mail fiókra küldeni a képeket (pl gmail). Persze a nagy tárhely nem jelent végtelen tárhelyet, ezért egyrészt rá kell nézni olykor és törölni a régi leveleket, másrészt az IP kamera beállításait is okosan kell optimalizálni, hogy a tárolt képek jó minőségűek legyenek és ne teljen túl sok idő két kép rögzítése között, de azért az elhasznált adatmennyiség ne szökjön az égig. Ne feledd, hogy évente több tízezres nagyságrendről is lehet szó.

Én inkább az ftp-t szeretem használni és néhány másodpercenként végigfuttatok egy scriptet a könyvtáron amely eldönti, hogy szükséges-e engem azonnal  értesíteni, vagy valószínűleg jelentéktelen eseményről van szó. Ugyanez a sript automatikusan törli a legrégebbi felvételeket, így soha nem teli meg az erre szánt tárhely. A felvételek utólagos böngészéséhez írhatsz saját webes felületet is, az élő képhez közvetlenül a kamerára lehet csatlakozni. Ha nincs sok gigabájtnyi  ftp táhely lehetőséged, akkor meglepően olcsón is lehet ilyet bérelni (tipp: arubacloud VPS csomag).

Némelyik kamerában van saját SD kártyahely, amelyen szintén visszanézhetsz dolgokat (a kamera saját webes felületén), de nem gőzöm hangsúlyozni, hogy a helyben tárolt felvétel ellopható.

Előzmény: accessnorbi (854)
accessnorbi Creative Commons License 2018.09.17 0 0 854

Köszi a tippeket. Ezt az mozgásérzékelő-nyitásérzékelő logikát nem ismertem. Majd rákérdezek a riasztósnál, hogy nekik milyen van. Webkamerát már tettem az ajtó elé. A szoftver mozgásérzékelős. És majd írok egy progit, ami figyeli a kamera mappáját, és ha új fájl van, akkor küld egy emailt.  Aztán távolról ránézek a laptopomra. (teamviewer vagy ultraviewer.. és így az eddig felvett eseményeket is vissza tudom nézni)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (853)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.16 0 0 853

"Az is eszembe jutott, hogy egyszerűen csak a rácsra teszem az időzítős benyitásérzékelőt, de mi van ha azt megbuherálják."

 

Komolyabb riasztónál így néz ki a belépés:

- van egy nyitás érzékelő az ajtón

- és van egy infra mozgásérzékelő is az előszobában

- a mozgásérzékelő zónája úgy van programozva, hogy ha előbb ajtónyitást érzékel, akkor ő is számolja a belépési késleltetés másodperceit, ha  viszont előtte nem érzékel ajtónyitást, akkor azonnali zónaként működik. A Paradox központokban pl ezt a trükköt hívják "követő" (follow) zónának.

Tehát ha a betörő megbuherálja külső ajtó nyitásérzékelőjét, akkor saját magával tol ki, mert a belépés pillanatában nulla  a késleltetése, azonnal megszólal a sziréna.

 

De úgy is lehet csinálni a külső vas ajtó nyitásérzékelőjét, hogy ne tudja megbuherálni:

- nem a szokott elven működő nyitásérzékelő

- nem a szokott helyen lévő nyitásérzékelő

- nem egy darab nyitásérzékelő

A lehetőségek száma szinte korlátlan.

 

"volt olyan betörés, hogy a zár szétbarmolása után csak fölkaptak pár laptopot (+tablet, fényképező) és kifutottak"

 

Ha nem kis értéket kell megvédeni kevés pénzből, akkor egészen máshogy kell nekiállni az egész dolognak.

- Az előszoba lehet egy zsilip:  ha oda bejut a betörő, onnan csak további súlyos percek árán tud továbbmenni az értéket tároló helyiségbe, miközben már úton van a távfelügyelet. A belső (zsilip) ajtó lehet díszes rács, egyedi gyártású ajtó (fa beltéri ajtónak álcázott rács), vagy egy második biztonsági ajtó. A WC és a konyha felé menő ajtót nem kell lecserélni :)

- a biztonsági ajtót tele lehet rakni zárakkal: minden zárnak saját érzékelője van, a riasztó belépési késleltetése az első zár elfordításától indul, de az ajtót csak pl a negyedik zár kinyitása után lehet kinyitni.

- Az ajtó elé ki lehet tenni kegy mozgásérzékelős kamerát, amely a képet egy lakáson kívüli helyre rögzíti (pl internet). Az aktuális élő képhez a riasztás ideje alatt hozzáférést kaphat a távfelügyelet is.

- Lehet nyitásérzékelős zár-fedele a zárnyílásoknak vagy külön mozgásérzékelő figyelheti a zárnyílások  15 centis körzetében történő matatást (kézmozdulatokat), ez a jelzés egyből mehet a távfelügyeletnek, akik a kamera kép alapján eldöntik, hogy csak egy gyerek szórakozott, vagy indulni kel, mert akció van folyamatban.

...és vannak még ennél sokkal trükkösebb trükkök akkor, ha nem filléres a költségvetés.

 

Előzmény: accessnorbi (852)
accessnorbi Creative Commons License 2018.09.15 0 1 852

írtam, hogy biztonsági ajtó. Azzal elszórakozik egy ideig. Ezt az időt akarom kihasználni. Mert a másik lakásomban (ami szintén távfelügyeletes) volt olyan betörés, hogy a zár szétbarmolása után csak fölkaptak pár laptopot (+tablet, fényképező) és kifutottak. És az utcában voltak még ilyen befutok-kifutok akciók direkt távfelügyeletes lakásokba. (aztán elkapták a bodzaszedőket)
Az is eszembe jutott, hogy egyszerűen csak a rácsra teszem az időzítős benyitásérzékelőt, de mi van ha azt megbuherálják. (mivel lakáson kívül van) Szóval inkább legyen két védvonal. Amúgy csak azért parázok, mert jópár escortlány megfordul itt... és a strigókat elnézve biztos eszükbe jutott már egy kis "maszekolás". Az egyikkel elszámolási vitám is van... szóval most meleg a pite. Én meg alig vagyok itthon (vidék+külföld). És ezen az emeleten szinte mindenki ilyen munkamániás, nem lehet számítani a szomszédokra.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (851)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.14 0 0 851

Tehát abban reménykedsz, hogy a betörő a külső vasajtó kinyitása után újabb percekig fog szöszmötölni a belső (fa?) ajtóval is (miközben már úton van a távfelügyelet), 

és nem csak egy gyors mozdulattal befeszíti (vagy leemeli a zsanérról) és már megy is befelé.

Előzmény: accessnorbi (850)
accessnorbi Creative Commons License 2018.09.14 0 0 850

Rossz a logikád!  Az ajtónak van egy befeszítési ideje. Az nem tíz másodperc lesz, hanem több. Normál esetben csak a sikeres ajtónyitás (betörés.. zárbasztatás) UTÁN kezdődik a 10 másodperc. Tehát már nyitva az ajtó. Ha viszont teszek elé egy rácsot, és azt a mágneskapcsoló nélkül kinyitja (kifeszíti) akkor rögtön indul a riasztás.. és a bejárati ajtó feszegetésének még csak most fog nekikezdeni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (846)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.14 0 0 849

"Kihagytad a retina szkennelést és az arcfelismerést. "

 

Távirányítós kapcsoló (pl SATEL RX-1KP): 8.000 Ft, szerelése profinak fél óra.

Számkombinációs + mágneskártyás kapcsoló billentyűzet (kódzár) 10.000 Ft, szerelése profinak két óra.

Aki számára mindez űrtechnika, az el van maradva egy icipicit :)

 

Vasrácshoz képest filléres kiadás mindkettő :)

Mágnes lehet a betörőnél is.

Előzmény: bcslaci (847)
bcslaci Creative Commons License 2018.09.14 0 1 848

Lehet ezt a topikot is zárni és beszántani.

Előzmény: bcslaci (847)
bcslaci Creative Commons License 2018.09.14 0 1 847

Kihagytad a retina szkennelést és az arcfelismerést. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (846)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.13 0 0 846

Azért a plusz 10 másodpercért csinálod? Arra gondolsz, hogy ha a betörő lakásba belépése után 600 helyett 590 másodperc múlva ér oda a lakás ajtajához a távfelügyelet, attól  valószínűleg lényegesen más lesz a betörés végkimenetele?

 

Egyes riasztó központok szoftvere nagyon aljas kitolásokra ad lehetőséget a betörők ellen, csakhogy nem tudjuk, hogy milyen típusú a központod, nem tudjuk, hogy a billentyűzetet nézi-e infra mozgásérzékelő is, vagy az előszobádat (az egész lakásodat?) mindössze csak egy könnyen átverhető ajtónyitás érzékelő védi, stb...

 

"Van olyan rendszer, amit a zárt ajtón át ki tudok kapcsolni?"

 

A magaddal hordott kis mágnest már írták,

de lehet pl távirányítós távkapcsoló is, vagy ha nem szeretsz mágnest/távirányítót magaddal cipelni, akkor mehet a folyosóra egy kapcsolós kód-billentyűzet, ezt esetleg kombinálhatod mágneskártyával (némelyik ilyen kódzárba mágneskártya-olvasó is van beleépítve).  Ez az extra trükk persze ne a riasztót kapcsolja ki, csupán a belépési késleltetést kapcsolja át nulláról 10 másodpercesre.

Előzmény: accessnorbi (844)
bcslaci Creative Commons License 2018.09.13 0 0 845

Én úgy csinálnám, hogy az ajtón levő nyitásérzékelő azonnal riasztana és lenne elrejtve egy másik nyitásérzékelő az ajtótokban ami alapesetben nyitott (ha a közelében van a mágnes) és a mágnesét a kulcstartómon tartanám és ezzel indítanám a késleltetést. 

Előzmény: accessnorbi (844)
accessnorbi Creative Commons License 2018.09.13 0 0 844

Sziasztok! Lassan jön hozzám a MULTIALARM, és egy ötletet szeretnék felvázolni neki. Társasházban lakok. Emeleten. Csak egy ajtó felől lehet betörni hozzám.
Viszont nagyon idegesít, hogy a belépés után még 10 másodpercig nincs riasztás.
Ötlet: a biztonsági ajtóm elé tennék egy gagyi rácsos ajtót, arra pedig egy nyitásérzékelőt. És ha valaki már ezt a rácsot cseszteti, akkor én már riaszatás akarok, mert a bizt.ajtóhoz is fog kelleni 2-3 perc, és addigra talán elindul a Multialarm felém.
Viszont ha én hazajövök, ugye nekem riasztás nélkül kéne belépnem. Van olyan rendszer, amit a zárt ajtón át ki tudok kapcsolni?
Illetve van egy saját ötletem: a bejárati ajtóm érzékelőjét meghagyom 10 másodperces késleltetésben, de a rácsos ajtóra tennék egy sima nyitásérzékelőt.(amit az ablakokra szoktak, és rögtön riaszt) 
Ezt viszont egy mágnessel (vagy nemtom mivel) ki tudnám iktatni. Vajon ezt így előadhatom a multialarmos csávónak?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.11 0 0 843

"hogy "kívülről" menedzselni lehessen a riasztó rendszert."

 

Amelyik rendszert a távolból ki lehet kapcsolni, az nálam nem esik a "biztonságos" kategóriába.

 

"Meglepődve láttam, hogy már vagy tizedszerre indult be a riasztó."

 

Pl Paradoxoknál van egy olyan beállítási lehetőség, amivel ez kivédhető, de nem fogok az interneten betörőknek tippeket adni.

 

"Hazaérkezve egy döglött darázst találtunk a szobában,"

 

Amelyik infra egy  egy repkedő darazsat embernek néz, azt még a gyári hiba miatt leértékelt gagyi kínai termékek külső-hongkongi piacán is szégyelli a gyártója. :)

Egy darázs egy normál (mikrohullám nélküli) infrát csak úgy tud elindítani, ha közvetlenül az infra lencséjén mászkál. De azt nem tízszer fogja csinálni, hacsak nem kened be mézzel a mozgásérzékelőt.

 

"Ezzel a központ internet hiányában is elérhető, nyilván az otthoni WIFI hatókörében."

 

Köszönöm a kísérletet, de nálam kizárólag egyszerű internet böngészős hozzáférésről lehet szó, semmilen más (ismeretlen tartalmú) szoftver hozzáférését nem engedélyezem egy riasztóhoz.

 

"Gondolom még a modemnél is mókolni kell kicsit ha élő internetkapcsolat mellett nem szeretnénk, hogy az IP150 kilásson a netre,."

 

Úgy lenne érdekes, hogy

- az IP150 (és ezzel a riasztó) soha, egy pillanatig sem lát ki a netre, tehát internet megszakítás után a riasztó teljes áramtalanítása és újraindítása

- ezután mezei interrnet böngészővel elérhető-e az IP150 teljes menürendszere

Természetesen egy percig sem várom el hogy mindezt végigcsináld.

Előzmény: Pompiere (837)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.09.11 0 0 842

"a mozgásérzékelőhöz jobban húz a szívem,"

 

A sokadik vakriasztás után a szomszédok  már ki sem fognak nézni az ablakon, ha szól a szirénád. Persze vannak elég jó kültéri infrák (25-30.000 Ft és felette), de azt is lehet hülyén feltenni. Van olyan kert, amit csak infrasoromókkal mernék figyelni, ha nem akarok vakriasztást. 

 

"Még ilyen trükkökre gondoltam, hogy csak a zóna második/akárhanyadik megsértésére legyen riasztás,"

 

Pl a Paradox "intellizone" zónát úgy tudod beállítani, hogy az első sértéskor elindul egy visszaszámláló (pl 60 másodperc) és ha újabb sértés nélkül lejár az idő, akkor az ügy el van felejtve.

 

"Nyilván egy-egy megbízható kültéri érzékelő a legtutibb megoldás"

 

Nem szabad spórolni azon sem, egyes olcsó érzékelők pl viharos időben csak úgy szórják a jelzéseket.

 

Nincs drágább, mint egy olyan riasztó, ami már annyiszor megszólalt ok nélkül, hogy leszarja az összes szomszéd, sőt már a távfelügyelet is.

Előzmény: Géza_Géza (836)
Géza_Géza Creative Commons License 2018.09.11 0 0 841

Mondjuk ahogy nézem, ez egy egyszerűbb PIR, gondolom ilyesmire egy drágább PIR+MW megoldás tud lenni...

Előzmény: Pompiere (840)
Pompiere Creative Commons License 2018.09.11 0 0 840

Paradox DG55

Előzmény: Géza_Géza (838)
Géza_Géza Creative Commons License 2018.09.11 0 0 839

Közben átnéztem "alaposabban" a kültéri érzékelő kínálatot. Egyre inkább szimpatikusak a Pyronix termékek, a 60 hónapos gari sem hangzik rosszul. Például a Pyronix XDL15TT-AM szimpatikus, közép árkategóriának tűnik. Ami még szóba jönne: Paradox Digigard DG85, Crow EDS3000 Trio, A Rokonet már kívül esik a büdzsémen sajnos, a Takex bár szimpi, de csak infra alapú védelem, kültér esetén nem hangzik jól.

 

Ezekről mit gondoltok? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (833)
Géza_Géza Creative Commons License 2018.09.10 0 0 838

Milyen beltéri érzékelő volt felrakva, ami beindult egy darázsra? :) Csak azért kérdezem, mert én pont ezt szeretném elkerülni. :)

Előzmény: Pompiere (837)
Pompiere Creative Commons License 2018.09.10 0 0 837

Az IP150-nek szerintem az lenne a lényege, hogy "kívülről" menedzselni lehessen a riasztó rendszert. Ezt teljesen laikusként mondom, nem vagyok szerelő!

 

Velem történt: Tavaly nyáron oda voltunk nyaralni. Délelőtt éppen csak pár percre visszaugrottunk a szállásra, amikor jött egy SMS a száz méterre lakó szomszédtól, hogy már többedszerre szólalt meg a riasztó szirénája. (A közelebbieknek nem érte el az ingerküszöbét, hogy szóljanak.) Akkor még nem volt a telefonomon mobilnet ezért a szállás WIFI-jén keresztül ránéztem a rendszerre, ahol az egyik gyerekszobában mutatott riasztást a telefonomra telepített Alarmin. Meglepődve láttam, hogy már vagy tizedszerre indult be a riasztó. "Gyorsan" odaugrasztottam a szomszédom, hogy a kerítésen benézve lát-e valami rendkívülit, de nem volt semmi. Mivel várható volt, hogy még lesz riasztás, kiiktattam a zónát és a történetnek vége is lett. Hazaérkezve egy döglött darázst találtunk a szobában, ami gondolom néhányszor körberepülte a szobát.

 

Ezzel a történettel csak arra akartam rávilágítani, hogy ha csak a saját helyi hálózatán akarja elérni a központot, pont az ilyen megoldási lehetőségektől vágja el magát.

 

Mindenesetre tettem itthon egy próbát!

 

Kihúztam a Telekomos kábelmodemből az utcáról jövő koax kábelt, ellenőrizendő, hogy internet hiányában WIFI-ről elérhető-e a riasztóközpont. (Nálam az IP150-es modul 1.39-ről downgradelve van 1.22-re, hogy magyar nyelvű legyen. Ez természetesen nem nekem volt fontos, hanem a szerelőnek. :-)

 

A telefonomon az Alarmin nevű alkalmazás fut.  Ezzel a központ internet hiányában is elérhető, nyilván az otthoni WIFI hatókörében. Gondolom még a modemnél is mókolni kell kicsit ha élő internetkapcsolat mellett nem szeretnénk, hogy az IP150 kilásson a netre, de ehhez már nem értek.

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (830)
Géza_Géza Creative Commons License 2018.09.10 0 0 836

Szia,

 

köszönöm a válaszodat, hasonló dolgokra gondoltam a központ és a beltéri védelem ügyében. A DSC programozását anno meg tudtam emészteni, pedig a legtöbbször kijelző nélküli, csak ledes kezelőn keresztül csináltam, hát nem mondom, élmény volt és odafigyelős dolog. :) Viszont a központok nagyon megbízhatónak bizonyultak, és ez fontosabb számomra, mint a kényelmes programozhatóság. Ahogy nézem, a Neo szériához van szoftver is, amivel már sokkal könnyebb az egészet felprogramozni.

 

Kültér esetében nem hangzik rosszul az infra sorompó sem, ugyanakkor a mozgásérzékelőhöz jobban húz a szívem, már ha a fals riasztásokat tudom minimalizálni. A mozgásdetektor kapcsán már akkor jelez a rendszer, ha valaki csak bemászik a kertbe és flangál, az infrasorompó már csak akkor, ha nekiáll valamelyik ablaknak, szóval emiatt is szimpatikusabb, a korábbi megelőzés miatt :) A nagy kérdés csak az, hogy a kültéri érzékelők hol tartanak most, mennyire megbízhatóak, üzembiztosak és tartósak. Nincs nagytestű kutya, csak kisebb, meg a szomszéd macskái. A nap viszont szépen körbesüti a házat, úgyhogy hőmérséklet változás van bőven. Az eső is szokott csöpögni a tetőről, de ezek talán nem kavarnak annyira be, nem tudom. Még ilyen trükkökre gondoltam, hogy csak a zóna második/akárhanyadik megsértésére legyen riasztás, így szűrve valamennyire a fals érzékelést. Nyilván egy-egy megbízható kültéri érzékelő a legtutibb megoldás, de a marketing nem segít, az csak a szépet mondja. :) Az első kézből érkező tapasztalat hasznosabb lenne nekem. :) Köszönöm!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!