Hát én most alkottam, de már megint 18 éven felüli :)))) és még azért van vele kis tennivaló.
Szerintem ebben a melegben ha nem muszáj, inkább nem sütöget senki, inkább a medence partján héderel, kezében jeges koktéllal, miközben egy kellemes kinézetű férfiú legyezgeti :DDDDD
Van egy vajkremem, ami aranylag kemenyen marad es nem romlik konnyen.
Vajkrem:
2 cseszecukor 2/3 csesze viz 6 nagy tojas feherje, szobahomersekleten 1/4 kkanal "cream of tartar" vagy par csepp citromle 1,5 csesze vaj, szoba homersekleten 2 kkanal vanilla extract 3 ekanal Triple Sec vagy narancs likor
Keverd ossze a cukrot vizzel, es egy fazekban keveres nelkul forrald fel. Takarva forrald addig amig a cukor felolvad. Addig forrald, amig a homerseklet eleri a 115 fokot (C-ban). Ontsd at egy hoallo edenybe, amibol konnyu onteni.
A tojas feherjeket es a cream of tartar-t verd fel kemenyt habba, es add hozza a szirupot/ Magas fordulaton keverd tovabb, amig szobahomersekletu nem lesz, kb 10-15 perc.
Add hozza a vajat - szobahomersekleten, elozo nap kiveve a hutobol - aprankent, majd a likort. Ha a hab tul meleg, a vaj el fog olvadni!!!
Köszi a választ, de most akkor ez azt jelenti, ha kész a torta azt aznap még elkell fogyasztani???Me Mert ha csak spejzba teszem akkor viszont a krémes torta nem fog megromlani? Főleg most 30 fokban? Van olyan krém amit tudnátok ajánlani fondant alá, amit már kipróbáltatok és műkődik is?
"Do not refrigerate your covered cake! When you take the cake out of the refrigerator, moisture will condense and destroy your beautiful surface. Your best option is to store the cake in a sealed bakery box. The cardboard sides of a box will keep the dust in the air off the cake, but allows the Fondant to breath."
"Refrigerating and Freezing Fondant Covered Cake:
QUESTION:
I love your page. I wonder if you could leave in the refrigerator a rolled fondant covered cake, and how you have to do it. I did once and the cake came out with something like little water spots over the fondant, but I have a friend who says that she always put the cake in the ice box even with fondant in it. I don’t understand. Thanks a lot for your help.
ANSWER:
Refrigerating: First I need to say that fondant dough (before it is placed on the cake) can and should be refrigerated. After it is on the cake I do not suggest that you refrigerate it.
You should not refrigerate a fondant covered cake. The condensation that can occur when you defrost or bring to room temperature can destroy the finish of the fondant. Yes, you are right about the water spots that is caused by condensation. Leave a cold glass of water on the counter and the surface of the glass will get the same kind of water spots. Water condensation. It is a physics issue.
Your friend has been lucky about putting the cake in the refrigerator. Someday probably when it is most important the cake will get spots. If you live in a humid region your problem can even be greater and you can have drip line and puddles on the cake plate.
I do not guarantee this next technique. This is a trick you can use IF YOU MUST!
If the cake has been refrigerated, put the cake in a cardboard box (not a cake box) while it is coming to room temperature. The cardboard collects the atmospheric moisture and helps to protect the fondants surface.
Freezing: Fondant does not freeze well at all, as a matter of fact, downright lousy! The condensation that can occur when you defrost or bring to room temp can destroy the finish of the fondant.
Now, if you are going to freeze the cake, as many folks do until the first anniversary, yes go ahead and freeze. The cake will not look as beautiful as it did originally but you just have to keep the idea in mind that it was perfect on the day of the wedding."
Sziasztok! Ede receptje alapján bolti marshmallow-ból készítem a fondantot. Légmentesen elcsomagoltam, a kérdésem a következő: holnapig ezt hűtőben kell tárolni vagy elég a spejzban?
Jaj kérdeztem tőletek,h Lidl-is színes MM-ból milyen szín lesz. A válasz: narancssárga :-) egész szép lett :-))))
Szerintem a desszertmesterre gondoltál, én azt tudom a Moszkva közelében. Térkép is van a weboldalukon www.desszertmester.hu , bár szerintem elég drága, sokminden a Sőreginél sokkal olcsóbb. De előnyük, hogy mindent megrendelnek ami a wilton katalógusban van. Volt ami csak 4-5 hét után érkezett meg nekem, de azért megkaptam.
a segítsütis csaj külföldön vette.. az amazonos elég drága. viszont megnéztem pár hazai kellék forgalmazót(ahogy másoknak ajánlottátok :) ) és igaz, hogy nem canelé néven, de találtam olyan szilikon formát, ami megszólalásig canelé :) ..és egész tűrhető árban van.
a kérdésem nem a dekoráláshoz, mint inkább a sütéshez kapcsolódik, de mivel spec.sütőformáról van szó, bátorkodom a segítségeteket kérni, hátha valakinek van infoja vagy ötlete, hogy CANELÉ-hoz hol tudnék venni formát.
Cukrászati szakboltban lehet venni illetve rendelni tudsz a www.soregi.hu oldalon. 625 ft darabja illetve vannak készletek is. Wilton pasztát használtam eddig, nekem bevált.
Ja igen,színezni gél, paszta vagy por festékkel lehet, a folyékony nem jó. Kipróbáltam, tényleg nem.
Megkaptam a cuccot, írtam is, de nem jött még tőled levél. Csak nem akarok tartozni ;) Milyen tortát csináltál? Nekem rózsákat kellene gyártanom, de 9-kor úgy gondoltam, hogy inkább lefekszek aludni. Nem bírom az éjszakázást.
Sima fehér a Tescoban szokott lenni, a nemzetközi részen, de nincs mindig.
Ha ugyanúgy lehet, mint a marcipánt (egyszer csináltam marsmallow fondant, de nem használtam végül), akkor gél, és gyurmázás :) igazából az emberemnek van valami fantasztikus színezési technikája, lebukott a múltkori vonatkatasztrófánál, de egyszerűen nem árulja el, hogy csinálja, bah :)
Én meg olyan tehetségesen szívatom meg magam, hogy ihajj, 4 órát aludtam az éjjel két részletben, emberem vitte a tortát reggel, és most hívtak, hogy köszönik, finom volt. Én meg ülök itt kómásan, még a kávémon se vagyok túl, a torta meg már sehol :D
Szia! Ha színesből csinálod, akkor olyan lesz. Nekem fehér kellett és szerintem jóval olcsóbb is, így én ezt csináltam:
Nyújtható Fondant ( nekem kb fél kiló lett, dupla adagot csinálj, ha tortabevonásra kell. )
455 g porcukor 1 1/2 csapott teáskanál zselatinpor 2 evőkanál víz 1 1/2 evőkanál glükózszirup 2 teáskanál glicerin
A zselatinport feloldjuk a vízben (alacsony lángon). Hozzáadjuk a glükózt és a glicerint és jól elkeverjük. Levesszük a tűzről és kicsinyenként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Ha már annyira sűrű, hogy nem lehet keverni, kivesszük az edényből és belegyúrjuk a maradék porcukrot.
Ezt természetesen színezheted is. Arra oda kell figyelni, hogy ha nem használod fel mindjárt, légmentesen csomagold be, nehogy kiszáradjon, megkeményedjen. Én fóliába szoktam tekerni a marcipánt is. Használat előtt mindig gyúrd át!
Glycerint gyógyszertárban kapsz 50 g 180 ft volt, de nagyon sokáig elég. Glükózszirupot is lehet ott venni, de csinálhatsz is:
10 dkg kristálycukrot 6 cl vízzel összeforralunk, majd hideg vízzel kiegészítjük kb. 1.5 dl-re, és úgy sűrítünk kicsit rajta. Ha közben adunk hozzá egy kis mézet, elkerülhetjük a későbbi kikristályosodást.