Helios 44-2-t viszont én is pont vettem ugyanott, mástól! Ez kopottas, talán karcos is, gondoltam ennyire lealkudtam (2500) akkor megpróbálom megtisztítani. "Tesztpéldány." Kísérletezésre.
Ez lett volna pont a következő kérdésem, vajon M42 objektívek tisztítása mennyire "speciális" feladat, vagy kis műszaki vénával már bele lehet vágni? Próbának szétszedtem egy kompakt gép fix Industar95-jét, de a zármozgatót nem bírom összerakni. hehe.. (a lencséket még talán, de nem tudom melyik merre állt, az volt a elő-teszt-példány)!
Utolsó, jó, hogy pont van is ilyened: ezen a 44-2-n a blende preset brutálisan keményen mozog (előbb tekerem ki vele az objektívet sajnos!) és csak egész értékeknél áll meg. Mintha olvastam volna itt olyat, hogy "blende akadásmentesen jár", gyanúm, hogy másnak is bekattant így a golyó és kiszedték? De akkor meg félő, hogy a rekeszgyűrű eltekeri a preset-et... (Lehet, hogy az másik objektív volt, nem presetes, nem tudom visszakeresni, hirdetésekben szoktam látni.)
Normál esetben kb olyan finoman akad a preset gyűrű mint a Pentacon135-ön a blendegyűrű? Vagy közepesen? Gondolom ki nem tekeri az objektívet, mint ez. :-) Köszi!
Azt meg hogy miért, meg honnan szerezte, fene tudja, ha gőze sincs mi az. Találta a padláson.
Igy vettem egy obit én is egy kéményseprőtől (de tényleg), 2e forintért egy makulátlan 44-2 -es heliost, mintha most pottyant volna le a gyártósorról, teljesen új volt még. Megkérdeztem, hát ez honnan lett, hogy ilyen gyönyörű? Padláson volt. Aztán hogy kinek a padlásán, más tészta. :))
Köszi a tippeket, fényképpel biztos egyszerűbb lett volna, de sajnos nincs. Asszem rájöttem.
Az a lyuk előrefelé egy csövecske volt (kb 1 centit áll ki), 2 csavarszerűséggel az oldalán. Szóval a makró megvilágítás rögzítésére lehet jó (pl körvaku), vagy maga a körvaku maradványa, szépen a szűrő menetbe csavarható. Egyre kevesebbet ér.
Makrózni talán, de még meg kell godolnom, mert ott rekeszelni kell, nyitva a luk rajzolata is látszódni fog a képen. Lehet súrló fény, vagy extra világítás miatt, vagy kosárban találta játékszernek és pont beleillett. Én is vágtam ki mindenféle mintát aztán játszadoztam vele.
Ezt nem tudtam! És múltkor komoly "vonalzófotózási teszteket" csináltam, hogy melyik közgyűrű kombinációmnak mennyi a reprodukciós aránya. És igazad van a 3 együtt volt 49mm és az jött ki 1:1-nek az Industar50-emmel. :-D
És az elején a "sötétítő", 1.5 centis lyukkal az minek? Vagy ilyen esetben elég olyan pici lyukon kilátni?
Vagy elképzelése volt a világról, nem értett hozzá és félt tőle. Lehet csak valami chipes adapter, ennek a hátsó lencséje elég mélyen ül, tán a komplett háta cserélhető.
Kérdeztem, de nem tudta, nem is volt semmi más fotós cucca. M42-esnek néztem a 15 centis közgyűrű végét is, szóval tudnánk használni, kicsit orr-nehéz lenne a gép. :-)
Szép képek, főleg a két labdás! :-) Igen, lehet, hogy ez volt az. Nekem is van "MC auto", 9-10e körül vettem makulátlan állapotban. Szóval szerencsére nekem sem kell, de érdekel, mire lehet jó azzal a plusz szerkezettel.
Sziasztok! Pecsa Bolhapiacon láttam egy ilyet, el tudná magyarázni valaki mi lehetett:
Egy Pentacon 135mm/2.8-as objektív, a hátuljánál egy "közgyűrű", ami kb 15 centi volt! (Egyébként a 3 érintkező elektronikát is átvivő fajta.) Az elején a szűrő helyébe pedig be volt csavarva egy fémkorong amin egy kb 1.5 centis lyukon látott ki az objektív!
Egyébként 15e-re tartotta az árus. Az objektív elölről nézve nagyon poros belül, a közgyűrűt viszont már nem engedte lecsavarni, hogy átnézzek rajta. (Félt, hogy nem tudom összerakni.)
Ha egyszerű makró, akkor miért ilyen hosszú a közgyűrű? 135mm-nél már ilyen kell? Nekem csak 2-3 centi közgyűrűm van, igaz még csak 50mm-en próbáltam. Eddigi olvasgatásaim alapján inkább 6-8e-ret érne (egyben), ha nincs baja a lencséknek. Vagy ilyen piszkosan annyit se? Vagy az a "hosszú cső" drága?
Nekem az összes objektívemben van csavar, több is, de nagyon jól bírják a rekeszelést, szűk blendén sem lazulnak fel. Amelyik nagyon ficánkolós, azt már a gyárban rendre utasították egy kis ragasztóval a fején.
Ebből kiindulva a 44-2 -es heliosnak se kéne tekernie, mert erről kopizták ugyebár. sőt ennél sokkal jobbakat is el lehet szerintem érni vele, most vettem kb. 2x a kezembe ezt az obit, most is csak azért mert ezt a swirly effektet ki akartam probászni. Tehát gyakorlott szakavatott kézben jobbak is lennének, jobb háttér, szinesebb háttér, jobb téma, pl. portré.
Akartam ilyet venni, mert Biotar létére olcsó, de mindenki lebeszélt róla, hogy semmi nincs benne, már kis híján le is szarozták. Mondván nem is mossa, nem tekeri és Biotar a 85mm-es klasszikus. Azt sejtettem, hogy a kettő közt különbség lesz, de teljesen használhatónak néz ki és ugyanúgy jó a háttere, szóval simán megvehettem volna.