A további javaslat : feltöltöd a környékét annyira, hogy ne legyen 3 m.
Anno én így csináltam az egyik cirkónál.
Történt ugyanis hogy az akkori Gombsz előírta ( a szerelőknek ), hogy az ilyen gázkészülék max. magassága 1,6 m, az enyim valamiért 6 cm -rel magasabbra sikeredett.
És ezt az 'előírást' egy átvevő komolyan vette. Erre csináltam egy podiumot és meglett a magasság.
Vannak előírások amiknek semmi közük a biztonsághoz, így pl. a
gázkészüléknél a szerelési magasság, a min magasság (ha jól tudom az most 70 cm ) és még az oldal faltól való táv is, sőt az előtte lévő távolság is, ez pl. 80 cm.
Ezek persze egy szerelőre kötelező jellegüek, de ha a tulaj felmentést ad, ki milyen jogon pofázik beléje. Ezek az ajánlások a könnyebb szerelhetőség, a jó kezelhetőség és a javítás könnyítése miatt vannak.
100 Ft/brutto m2??????? az egész épület nem kerül annyiba, mint amennyi a bírság lenne!!!! Megpróbálunk utólag engedéylt kérni. Talán sikerül. Ha nem akkor nagyon bukunk! :(
Akkor kar volt beleszolnom. Mondtam, nem vagyok szakember... ezek szerint eppen az a lenyeg, hogy fizikailag alacsony legyen, muszaj lesz modositani akkor a terveiteken. De majd ha jar erre epitesz, megmondja pontosan.
A kormányrendeletben ez van: "8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot."
Az én értelmezésemben ez a nyeregtető legmagasabb pontjának a megasságát jelenti. De jó lenne, ha nem így lenne! :)
Megjegyzes: NEM vagyok szakember, csak gondoltam a gyors valasz jobban szamit az ijedsegre, remeljuk jon valamelyik tenyleg epitesz, es valodi valaszt ad.
2. nem epuletmagassagrol van szo? mert az nem a legmagasabb pontot jelenti a talajtol!
Ettol meg lehet, hogy nem szabalyos, de ha a kulso falak atlagos magassaga 3m alatt van, akkor azert jo esellyel nem lesz gond (a nyeregteto haromszoge nem is szamit, max. 2x levonhato).
Melléképületet építünk a telkünk végébe. A helyi építési hatóságon érdeklődtünk, hogy mi ennek a menete. Ők azt mondták, hogy 50m3-ig nem kell engedély és a telekhatártól másfél méterre legyen az épület. Mi ezek alapján kezdtük építeni.
Már állnak a falak és a tető is rajt van. Ma valami sokadik érzékem hatására elolvastam az építkezésről szóló kormányrendeletet és teljesen ledöbbentem, mert max. 3m lehet a magassága az épületnek. Sajnos nekünk ennél magasabb lett!!!!!
Tudom, hogy a törvény nem tudása nem mentesít, és már az építkezés előtt el kellett volna plvasnom, de teljesen kétségbe vagyok esve!!!!
Csak érdekességképpen mondom, hogy nem csak az épittetőt birságolja most már az épitésfelügyelet, hanem a kivitelező(ke)t és a tervezőt is, minden szivbaj nélkül.
Ezért mondtam, hogy 10 évvel ezelőtti áron dolgozunk. Akkor ez még jó pénznek számitott sok munka mellett.
Most megélhetésre elég, ahogy az egész épitőiparban csak talpon maradni lehet, fejlődni nem nagyon.
Láttam most olyan kiviteli árajánlatot, amiben visszaosztva 300 Ft-os óradij jön ki. Egyszerűen nonszensz, amilyen árakat egyesek képesek kiadni, csak hogy munkához jussanak.
Szerencsére a másik 4 kivitelező árait emellé odarakva látszódik a kirivó különbség, igy az ügyfelet sem kell nagyon győzködni, hogy ez egy komolytalan ajánlat (és/vagy későbbi lehúzásra játszik).
Általában 3 alaprajzi vázlatból eljutok oda, hogy abból tovább lehet épitkezni. Ez alsó hangon 3x2 óra.
A homlokzat neccesebb, ott is készül 3 féle verzió (hagyományos, modern, merész), és abból gyúródik ki valami. Összesen 10-15 óra elmegy azzal, hogy 3D-ben összeálljon a dolog, és kifinomodjanak a részletek.
2. Tervtanács
Ha ezt ki kell dolgozni tervtanácsra (1:200-as léptékben), az 4-5 óra. (feliratozások, méterezések, műszaki leirás, látványtervek, összefésülés)
A tervtanácsnál elmegy alkalmanként 2 óra.
Általában tervtanácson mindig találnak valamit, minimum 2x, de inkább 3x megtáncoltatják a tervet, ez javitásokkal, dokumentáció összeállitással együtt alkalmanként 2 óra.
3. Engterv
Ha be kell adni engedélyezésre, akkor a vázlatból/tervtanácsi anyagból végső terv kidolgozása 12-14 óra, energetikával, minden lófasszal együtt.
4. Kiviteli terv
Vannak egyeztetések több körben, általában 3-4 óra elmegy összesen.
A kiviteli tervre olyan 30 munkaóra körül kell, egy egyszintes/tetőteres épületnél.
(azt hozzáteszem, hogy 15 éve géppel tervezek, és ötször gyorsabban rajzolok az átlagnál)
Nem elektromos terv kell, hanem a használatbavételihez elektromos femü nyilatkozat, hogy a kivitelezés minden szabványnak megfelel. (ha van is terv, akkor se váltja ki a femü nyilatkozatot)
Egyik ügyfelem most kapott olyan árajánlatot, amiben a kivitelező 80e Ft-ot kér havonta a femüért... holott ez most már egyéni szoc problem hogyan oldja meg.
A tervezést meg ennél olcsóbban nem lehet levinni, mert igy is 10 évvel ezelőtti árakon dolgozunk, és sokkal több a munka.
Nekem is :) de ez ellen a megrendelő tud tenni azzal, hogy követelőzik és a szerződésben kikötésekkel él, ha ezt valaki nem hajlandó elfogadni akkor ott nem az van amit állít magáról.
Félre értés ne essék, nekem nem a tervezőkkel van problémám, hanem az építkezésbe bevont egyéb munkát nem végző emberekkel, kivitelezőnek titulált társaságokkal és azok díjaival. Mert ugye manapság nem szólhatsz a 4. unokatestvérednek, aki kőműves, hogy hétvégén jönnek a haverok és húzzuk fel a falakat, vagy épp a szomszédnak aki ács, hogy most te is ráérsz meg a kollégáim is dobjuk fel a tetőt a héten. Nem, ez így nem működik, pedig, ha nagyon bele gondolunk, akkor csak meg kell nézni egy jó kis 30-40 éves kocka házat ami kalákában épült és egy mai kivitelezővel épült új építésű házat, hogy hol mennyi a javítani való. Persze itt nem az anyagok elöregedésére és energetikai szempontokra gondolok... :(