Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.04.07 0 0 3348

jézusom.

a penész imádja a celluloidot. Ez bőven van a bútorhátlapban és a fűrészporos tapétákban is. Imádja ha az adott részen asszam 70% relatív páratartalom fölé nő a légnedvesség. Ez hideg levegőnál, felületnél alacsony hőfokon sokkal hamarabb megvan, mint melegben.

A parafa talán jó lehet átmenetileg, de csak kókányolás, nem megoldás.

Javaslom, hogy ha annyira gáz a helyzet bontsd el onnan a szekrényt. Ha nem lehet akkor lyukasztgasd, és PC ventillátorral nyomasd onnan ki a levegőt, ne rekedjen meg. Ha tudsz, a munkalap tetejét vágd ki, hogy fölfelé szellőzzön.

A konyhát meg gondold újra, építsd át, mert az a legpárásabb helyiség a lakásban. Asszonyt szoktasd rá a páraelszívóra, szellőztetésre, fedők használatára.

Hajrá! :)

Dunit Creative Commons License 2015.04.07 0 0 3347

Jobban jársz ha fűtöd azt a sarok falat  !

Előzmény: báliNT (3346)
báliNT Creative Commons License 2015.04.07 0 0 3346

A fizikáját nem értem annyira, ha veszek a konyhába páramentesítő gépet, az szerintetek segíteni? A földre , a sarokba ami mellett a szekrény mögötti fel penészedik, télen 60-70% közötti páratartalom volt 15-17 fokos hőmérséklet mellett, míg a konyhaasztalon mérve, 20-21 fok és 50-60% páratartalom. Tehát, ha oda a sarokba betennék egy ilyen kütyüt az segítene szerintetek, vagy a hideg-fal téma miatt megint előjönne? Egyébként a fal 60cm-s blokktégla.

Köszi!

bb

zoger Creative Commons License 2015.04.07 0 0 3345

Talán ha parafát ragasztanál a konyhabútor mögötti falra szerintem segítene.

Előzmény: báliNT (3343)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.06 0 0 3344

Ugyanott fog kicsapódni, csak a hátlapon.

Nyugodtan vágjál egy nagy és több kisebb lyukat a hátlapra, az sokat fog segíteni. Egy kis 12 cm-es PC ventillátorral rásegíthetsz onnan a levegő-keringtetésre.

Épp most építek konyhabútort, és azon agyalok, hogyan lehetne azt a tetves hátlapot kiiktatni, ugyanis ha jól megnézed totálisan fölösleges. Csak fogalmam sincs hogyan csináljam, mert a hátlap adja a merevséget. Valszeg a falnak lesz valahogy fogatva. A fiókok miatt viszont nem egyszerű, azoknak mindenképpen párhuzamos oldallapok kellenek.

Előzmény: báliNT (3343)
báliNT Creative Commons License 2015.04.06 0 0 3343

Szia!

Az egyik szobában ez megoldható, de a konyhabútort nem tudom előrébb húzni... Ez a bajom, hogy a konyhabútor mögött nem tudok szellőztetni, fűteni... Az jutott eszembe, hogy konyhabútor hátlapját kiszedem, így elölről szellőzhet valamennyit, illetve látom, ha penészedni kezd, nem csak amikor már elburjánzott... Vagy ha lecsempézem az alsó szekrények mögött végig, akkor mi lesz a következő probléma? Hol fog kicsapódni?

Köszi!

bb 

Előzmény: Törölt nick (3342)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.06 0 0 3342

Bútorokat elhúzni, a konyhabútort elhúzni, oldalt egy oszlopventillátort betenni, hogy ott is szellőzzön a fal.

A jobb az lenne, ha átrendeznétek, és a külső falra nem toltok rá semmi olyat ami hátlapos, levegőmegrekedtető, vagy tapétával, ülőgarnitúrával lezáró.

Az épületszigetelés más nagyságrend.

Előzmény: báliNT (3341)
báliNT Creative Commons License 2015.04.06 0 0 3341

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Adott egy kb.40 éves téglaház. A hideg falaknál rendszeresen penészedünk, de nem tűnt vészesnek a dolog, egy két kisebb folt volt, ami vegyszeres kezelés után eltűnt. Téli időszakban 2-3 havonta kellett egyet-egyet fújni. Viszont most észrevettük, hogy a hideg falnál álló szerkény mögött teljesen penészes a fal, és ezután a konyhabútort is megnéztük és ott is az alsóbútor mögött végig penészes. Az is hideg főfal. A páratartalmat ősz óta nézegetem, nem vészes 50-60 % között szokott mozogni, néha a konyhában felmegy 70%-ra, de szellőztetés után azonnal vissza is megy. Máshol probléma nincsen, abalkról nem csurog víz stb. Kérdésem, hogy ebben az esetben egy ilyen páraelszívó gép érne valamit? Vagy külső szigeteléssel kellene hideg falat kicsit melegebben tartani?

Köszi!

blackbile Creative Commons License 2015.03.20 0 0 3340

Csak a rendszer hatékonyságáról egy érdekesség:

kedden hazaérve belépve a lakásba érzem, hogy nehéz a levegő, olyan párás, áporodottnak tűnt.

Mondom magamban mi van már, most meg mi történt?

Bementem a fürdőszobába és látom, hogy valaki kikapcsolta a Limodort a 40-es állásból! Persze senki a családban nem tudta, hogy történhetett ... ;-)

De legalább újabb tapasztalatunk van, mi történik, ha nem megy a ventilátor!

Petya79 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 3339

Ha csak egy keskeny sávban jelenik meg a pára, és nem patakokban folyik az ablakról a víz, akkor amiatt felesleges lenne üveget cserélni. A szigetelő fólia meg a gyakorlatban nem igazán válik be, sérülékeny is.

Előzmény: Khaosz5 (3338)
Khaosz5 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3338

Hali,

nekem két páramentesítő gépem is van.

1. WDH 735 EBH - 115K

2. Master DH720 - 75 K

Egyik a műhelybe másik otthon van. A WDH egy nagyobb teljesítményű gép. Mind a két gép jó, de teszteltem őket otthon.

Egyszerre indítottam. A nappali+konyha+ ebédlő egy légtérben van. KB 60-70m^2 Belmagasság 2,7-3méter. Indításkor páratartalom 60% volt.

Mind a két gép 2 órát üzemelt folyamatosan. Ha jól emlékszem mind a két gép 0,7Liter vizet szedett ki 2 óra alatt. A WDH egy nagyon kicsivel többet. 

WDH nagyon tolja levegőt és ezért lényegesen hangosabb. A Master nekem otthonra szimpatikusabb mert leviselhető a hangja. A WDH 500W a Master 370W. Mindegyik jó de mivel a Master halkabb és kevesebbet fogyaszt és ugyan annyi vizet szedett ki ezért ezt jobban ajánlom. A WDH megépítési minősége viszont jobb. Jobb az anyagfelhasználás. A Master gagyibb a műanyaga. Különben mind a kettő-t kínában tolják mint mindent. Igaz én most már csak a teregetéshez használom.

Nos nekem a 22-23 fok van a lakásban. És szellőztetés + páramentesítő kb 50% a pára tartalom. Nekem 50% alatt szúrja a levegő az orromat. Viszont 0 fok alatt kicsapódik a pára az ablakon. 1.1-es dupla műanyag keretes ablakaim vannak kb 12 éves. Lehet ezzel valamit kezdeni? Megoldás a 3 rétegű ablak? Csak a nappalin van 30mˇ2 ablak, nem kis pénz lenne kicserélni. 

Vagy esetleg milyen megoldás az ablak szigetelő fólia? Segítene?  

A központi szellőztető rendszer kiépítése sajnos nem lehetséges.

blackbile Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3337

Hát, azt kell, hogy mondjam: az idei szezon problémáktól mentes volt. A páratartalom a lakásban tökéletes 45-55%. 

Petya79 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 3336

Nincs mit!

A nagy hideget szerencsére eddig elkerültük, remélem a februárt is megússzuk.

Előzmény: sur5al (3335)
sur5al Creative Commons License 2015.02.05 0 0 3335

Haj!

Ha még nem tettem volna meg, köszönöm a tippet a hő- és páramérőre! Kisebbre gondoltam meg az egyik órája eléggé szeret elállítódni, de azért elég jól sikerült a vétel:

Be is üzemeltük már őket. Ez itt a hitelesítés:

:DDD

Szellőztetésre figyelünk, páratartalmat 60 körül vagy alatt igyekezünk tartani, a penészes sarkokat páragyűjtő sóval és hipóval kezeljük. Nagy hideg nem volt, de viszonylag tűrhető eddig a helyzet.

Előzmény: Petya79 (3334)
Petya79 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 3334

Mivel az időjárás az évszakhoz képest enyhe, így csak a fürdőszoba és a konyha páraterhelésére kell odafigyelni. 

Előzmény: Nick_X14XE (3331)
MZ/Y Creative Commons License 2015.02.02 0 0 3333

A folyamatos légcsere biztosan segített.

blackbile Creative Commons License 2015.02.02 0 0 3332

Igen. 

Nick_X14XE Creative Commons License 2015.02.01 0 0 3331

Nálatok is jó mostanában a párahelyzet? Már vagy 2 hete nem kellett bekapcsolni a Mideát.

Vagy az segítene ennyit, hogy akkoriban állítottam folyamatos alacsonyfordulatú üzemre a fürdőszobai elszívót?

Petya79 Creative Commons License 2015.01.15 0 0 3330

Én szigetelés nélkül nem kezdtem volna bele az ablakcserébe. A valasalti résszellőzők nyitásával, vagy légbeejtők beépítésével vissza kellene butítanod az ablakokat. A tartós és racionális megoldás viszont a szigetelés lenne.

Előzmény: Törölt nick (3329)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.15 0 0 3329

Az egyik ajtó.

Petya79

Konnektor, kapcsoló terve volt ez, ezért a jelölések. Igen van a fürdőbe egy elszívó aminek a csövébe eddig szabadon mozgott a levegő. Most tettem bele szelepetet.

Nincs szigetelés.

Előzmény: 0l0 (3325)
Petya79 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3328

A szálló porra értettem, ami szépen megül a szűrőn.

A kőzetgyapottal való szigetelést talán valóban át kellene gondolnod, pusztán egészségügyi okokból is. Ha ez egy teljesen zárt közeg lenne, akkor semmi gond, de így... 

Én az olyan helyekre, ahol csak "vékony" hely van a szigetelésnek (például homlokzati szigetelésben futó gázcső mögött), poliizocianurát szigetelést tettem.

Előzmény: blackbile (3327)
blackbile Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3327

Mire mondod, hogy természetes?

Egyébként a fürdőben van és eléggé sok a szöszös apró kosz, pl. a kád meg a mosdó peremén néhány nap alatt látszik. Azon gondolkoztam, hogy a belső redőnytokba szigetelés céljából kőzetgyapotot vágtam be, és lehet, hogy ez okozza a bejövő extrém koszmennyiséget.

Előzmény: Petya79 (3323)
Petya79 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3326

Mik ezek a piros, sárga, kék jelölések? A fürdőszobában van valamilyen elszívó? Mert ahogy látom, nincs külön szélfogód, a fürdőszoba meg a közlekedővel van "összekötve".

Homlokzati szigetelés van a házon?

Előzmény: Törölt nick (3324)
0l0 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3325

A kicsapódás nem a bejövő hideg levegőből történik, hanem a benti melegebb és párásabb levegőből csapódik ki pára hidegebb (harmatpont alatti) felületen. Nem tudom mennyire függ össze a penész a légbeeresztővel, azáltal összefügghet, hogy hogyan mozog odabent a levegő. Mivel két közeli ablak közt van a penészedés. Pl olyan is előfordulhat, hogy ott áramlik át valahonnan a párásabb melegebb levegő és az ablakok beton áthidalóinál levő hőhíd miatt lerakja a pára egy részét. Egyáltalán az is kérdés, hogy a szellőzőn keresztül merrefelé mozog a levegő...

Mindenképpen növelni kell ilyenkor a szellőzést nem csökkenteni, de lehet, hogy ablakokon keresztül jobb volna.

Előzmény: Törölt nick (3324)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3324

Sziasztok. Ablak csere után megjelent nálunk a penész. Tettem be egy szellőzőt mivel tudom, hogy jól záró ablakok... A képen ábrázoltam a penészt és a szellőzőt is. A szellőzőt ki kéne nyitnom, vagy egészen elzárni, hogy a hideg ne tudjon bejönni majd belölle kicsapódni.

Petya79 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3323

Akkor ez az "elkoszolódás" szerintem teljesen természetes. Ami inkább érkedes lehet, hogy ez a szálló por mennyire koncentrálódik abban a helyiségben, ahol az elszívó el lett helyezve.

Előzmény: blackbile (3321)
blackbile Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3322

Ja, jut eszembe vegyes tüzelésű kazán is van ugyanott, és minden du. bedurrantunk abba.

blackbile Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3321

FÉG cirkó a pincében, radiátorokkal.

Előzmény: Petya79 (3320)
Petya79 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3320

Milyen fűtésed van?

Előzmény: blackbile (3319)
blackbile Creative Commons License 2015.01.12 0 0 3319

9 nap "termése":

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!