A cucc utalástól számítva 1 hét alatt érkezett meg, én még rendeltem hozzá 1 45*-os, meg 1 60*-os alátétet, és így szállítással 162 volt. Persze áfa nélkül...
Nagyon stabil, és precíznek érzem, persze majd ha terepre megyek és élesbe használom akkor majd kiderül hogy bírja a gyűrődést... :)))
Sztem az állványon múlnak ezek az apró hibák... El kell találni az objektív focal pontját. (asszem így hívják) Nekem sem mindig sikerül pontosan és nincs mindig időm állítgatni. Egyébként ptgui-val rakom össze. Canon gép egy 8mm-es halszem optikával. Az állványt én is barkácsoltam.. lentebb raktam fel róla egy képet...
Milyen géppel+objektívvel csináltad és milyen programmal raktad össze? Látok benne pár hibát és nálam dettó ugyanilyenek vannak, csak több. Nem győzöm Photoshop-olni. Én Sony A100-on 18-as objektívvel csinálom a 3x18 + 2x4 képet, az alsó négyet kézből. Egyébként az állványt úgy barkácsoltam össze, olyan anyagból ami éppen volt. Nem szép, de rálehet fogni hogy működik. Ilyet sikerült összehozni vele: http://jozi1974.fw.hu/cserepfalu/index.html http://jozi1974.fw.hu/foter/index.html
Nem akkora probléma ez. Én is csináltam már ilyet egy szülinapon, teleobjektívval, kézből, képenkénti nagy átfedéssel, és a végén simán összejött. Ahogy krissz irta,elég ha megkéred a társaságot hogy ne ugra-bugráljanak.( a nodal pont problémáját felejtsd el!)
Ebben az esetben semmi szükség nincs a nodális pontra. Állvány is csak azért kell, hogy könnyebb legyen több képből maszkolni a jót. A népeket meg meg kell kérni, hogy a felvétel alatt ne ugrabugráljanak.
Minden lehetséges! Meg az ellenkezője is :) A gépet a nodális pont (vagy talán pontosabban entrance pupil - bocs, de a magyar nevét nem tudom) körül célszerű elforgatni, hogy ne legyen parallaxis hiba. Ezzel elkerülheted a szellemképeket. Emberek... Biztosan fognak mozogni ici-picit. Egy lehetséges megoldás lenne, ha szellősen állnának és mindenki teljes egészében látszana. Ekkor két-két ember között tudnád a képeket összeilleszteni. Gondolom ez nem kivitelezhető, már csak azért sem, mert 2 sorban lesznek, gondolom egy fél emberrel eltolva :). A másik megoldás, hogy nagy átfedésekkel csinálod a képeket. Így több képből könnyebb lesz összeollózni. Ezek csak az én tippjeim, csak kibicelek, mert olyan "emberes" panorámát még nem csináltam ahol félbevágott embereket kell összevarrni :).
de, állványról csinálnám, ezt írtam is. Azért akartam 50 mm-en, mert azt olvastam egy origo-s cikkben, hogy ezen a fókusztávon a legkisebb a torzítás. Mivel még soha nem csináltam ilyet, ezért kérnék tanácsot, hogy milyen fókusszal lenne érdemes nekilátni. Teljes alakos képeket szeretnék készíteni, nem csak arcokat. Egyébként 35 ember két sorban nem képez olyan hosszú sort, hogy túl sok fotót kelljen készíteni, de nekem nincs 18-asnál kisebb obim.
Ma csináltam az erkélyről egy sorozatot most megpróbálom azokat összerakni :-) De embereknél más a helyzet
kb 12 képből tudnál megcsinálni egy körpanorámát . ez 35 embernél és speciális panoráma fej nélkül szinte lehetetlen ehhez a feladathoz nézz valami nagyobb látószögű optikát
Sajnos nincs tapasztalatom, hogy mekkora tartományt célszerű átfogni egy fotóval. De nekem az is gond, hogy az álló emberek óhatatlanul is mozognak, elfordítják a fejüket stb. és nem tudom, hogy az összeillesztésnél ez a mozgás nem lesz-e probléma...