Átfutottam a Rubicon szabadkőművességgel kapcsolatos cikkein és bár alapvetően, az írások alapkoncepciójával egyetértek, mégis számos, ezt lényegében nem befolyásoló hibát találtam.
Dicséretes, hogy az összeesküvés-elméletek butaságait igyekszik cáfolni mind a Hahner Péter jegyezte alapcikk, mind a számos keretes kis cikk, megmutatva, hogy a társadalmi küzdelmek frontvonalainak mindkét (vagy több) oldalán is voltak szabadkőművesek, s hogy páholytagságuk sohasem gátolta meg, hogy egyéb elkötelezettségeik vezessék tetteiket. Ebből a szempontpontból leginkább Ridley A szabadkőművesek című könyvére hasonlított az írás, s talán forrásaként is szolgált - ezt most nem tudom ellenőrizni.
Sajnálatos módon a Rubicon szerzői, szerkesztői és az átvett anyagok fordítói sem igazán ismerek a szabadkőműves szóhasználatot, ezért rengeteg hiba került a cikkekbe.
A leggyakoribb az angol Master (mester) szóval kapcsolatos, amely sajnos a környezetétől függően más és más jelentést hordozhat. A különböző fokozatok és tisztségek egyaránt Master-ként emlegetik a főmestert (Worshipful Master - ezt ráadásul még imádandónak is fordították), a volt főmestert (Past Master) és persze a mester fokozatú szabadkőművest. Ebből aztán nagy keveredés lett. Jó lenne már egyszer rendet teremteni a szabadkőműves szakkifejezések magyarosításában.
Rengeteg anglicizmust tükörfordítással, magyartalanul ültettek át - hivatali ékszert emlegetnek, belépett inasról van szó, a páholy világosságai helyett fényeket írnak, stb. stb.
Az egyetlen megemlített női szabadkőművesnek a nevét írták el - Aldwolth van Aldworth helyett.
Tévesen hivatkoznak a Mopszli rendre, majdnem mindenütt másképp fordítják a Világegyetem Nagy Építőmesterét, a Szent Törvénykönyvet egyik helyen a Szent Törvény kötetének nevezik...
A magyar szabadkőművességről szinte szó sem esik, remélhetőleg ezzel majd egy másik szám foglalkozik majd.
A Laskai Osvát Antikvárium 2010. március 21-én (vasárnap) 10 órai kezdettel rendezi 14. könyvárverését, Szent Adalbert Központ, Esztergom, 2500, Szt. István tér 10.
A katalógusból: http://www.axioart.com/index.php?op=live_auction&id=2587
tétel 58: BALASSA JÓZSEF: A szabadkőmüvesség története
/Mindent tudok könyvtár 6./ Budapest, [1924.] Béta (Hungaria Hirlapny.) 90 p. 3 sztl. lev. Kiadói, illusztrált papírborítóban. 163 mm.
Budapest, [1912.] Tisza testvérek (Buschmann F. ny.) 94 p. Kiadói papírborítóban. 209 mm.
kikiáltási ár: 3 000 HUF
tétel 199: HOLLÓS LÁSZLÓ: A szabadkőművesség története különös tekintettel a magyar szabadkőművesség fejlődésére
Budapest, 1873. Szerző [Aigner L.] 105 p. (a címlap másolattal pótolva) Hollós László könyve az első hazai munka a szabadkőművesség történetéről. Korabeli félvászon kötésben. 215 mm.
kikiáltási ár: 6 000 HUF
tétel 317: MERÉNYI JÓZSEF: Ünnepi beszéd
50 éves szab[ad]kőm[űves]i jubileuma alkalmából tartotta ~ ~ tv. [Budapest, 1915.] Grafikai Int. 6 p. Kiadói papírborítóban. 160 mm.
kikiáltási ár: 1 500 HUF
tétel 366: RECLUS, ELISÉE: Az anarkia
A brüsszeli szabadkőműves nagypáholyban fölolvasta ~ ~. Függelékben: A magyarországi anarkisták világszemléletének összefoglalása. Harmadik bővitett kiadás. Budapest, [1919.] Budapesti anarkista csoport. 32 p. Kiadói papírborítóban. 178 mm.
Tökéletesen egyetértek Veled ! A mai napság is egyre inkább elharapódzó antiszemitizmus, és gyűlölet hullám miatt a mai szabadkőművesek sincsenek biztonságban. Itt már nem csak tomcat dégi partizánakciójára gondolok. Nem tudom, esetükben mi is a követendő stratégia: az ismételt visszahúzódás, és rejtekezés, vagy a nyílt kiállás, és a tiszta eszmék kinyilvánítása,a jó piár?
Engem például most a GPSGames játékokból egy hétre ezerféle mondvacsinált ürüggyel, végső érvként azzal, hogy sokat fórumozok, egy hétre töröltek, és a szabadkőművességet gúnyolják, engem aláznak.
Ezek az idézetek nem egyvalakinek az agyszüleményei, hanem egy jól behatárolható kör propaganda anyagai. Ezek számtalan weblapot nyitnak és egymás idétlenségeit terjesztik minél szélesebb körben.
Kossuth és általában a forradalmi erők dezavuálása László András a KARD-KERESZT-KORONA SZÖVETSÉG" Vezetője és köre, magukat tradicionalista filozófusoknak tartó "Trāditiō metaphysica, Ultradextro-conservativitās, Astrognōseōlogosophiā, Tradicionális ember- és természetszemlélet" "gondolatkörök"-ben publikáló figurák terméke.
Ha lehántjuk írásaikról a "magas filozófia" szóvirágait, marad a csupasz kasztelmélet és az antiszemitizmus (és persze a szabadkőműves-ellenesség).
László András nézeteinek maró kritikáját Farkas Attila Márton adta több cikkében, pl.:
http://gondola.hu/cikkek/55643
Ady Endre már életében magára vonta a klerikális és szélsőjobb erők támadásait; az egyik dicső könyv amelyik teljes egészét Ady pocskondiázásanak szenteli:
BARTHA József - KUSZKÓ István - KOVÁCH Géza - KŐSZEGI László Az Ady-kultusz: magyar öngyilkosság!
Ezt és egyéb badarságokat aztán sorra visszhangozzák a mai jobber weblapok is.
A magukat a legmagyarabb magyaroknak tartó műveletlen, a történelmet és a filozófiát nyomokban sem ismerő csőcselék aztán ha meghallja, hogy valaki szabadkőműves volt, akkor rögtön "feszítsd meg"-et kiált és a maga silány módján pocskondiázza. Már csak cifra lepelként használják a magyar történelmet és nagy személyiségeit - de saját panteonjukban már nincs helye senkinek, akire rávetül a forradalmiság vagy a liberalizmus vagy a szabadkőművesség árnyéka.
Az egyik legszebb idézetemet - a magyar nyelvet a Kazinczy vezette szabadkőművesek tömkretették - egy bloggernél találtam, aki mélyen átérezte, hogy ő és elvbarátai tényleg nem tudnak magyarul, de megoldásnak nem anyanyelvének megtanulását, hanem Kazinczyék megvádolását választotta...
Kétségem nincs afelől, hogy ha véletlenül nem a nyelvújítók győztek volna a magyar nyelv kanonizálásában, hanem a Mondolat harcosai, ezek a fickók AZT a magyar nyelvet sem lennének képesek helyesen használni. Ugyanis a nyelv a gondolatok kifejezésére szolgál, s ha valakinek nincsenek ép gondolatai, akkor megette a fene a fogalmazást és a helyesírást.
Kitől származnak az iménti tragikomikus idézetek ? Egyszerre szánalmasak, és bicskanyitogatóak ! Így írni nemzetünk hőseiről az igazi nemzetgyalázás, hazaárulás, amire nincsenek jó válaszaink. Uszítónknak illene végigpörgetnie a magyar szabadkőművesek listáját, csak a wikin, 95%-uk Trianon előtt volt sz.k., de semmi közük hozzá, sőt, a Trianon előtti Magyarország legkiemelkedőbb építészei, művészei, tudósai, akiknek számtalan történelmi szobrot, festményt, épületet, találmányt, irodalmi alkotást köszönhetünk. Napköziotthonokat, a mentőszolgálatot, betegsegélyezőt, hajléktalanszállót.
Ezek tényleg nem tudják, hogy szabadkőműveseink között keresztény egyházi méltóságok is voltak, mint pl. : Horváth Mihály kat.püspök , Ravasz László ref. püspök, Hock Antal józsefvárosi plébános, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész ?
Nem tudják, hogy az általuk is tisztelt magyar hősöket számtalan szabadkőműves művész emelte tovább alkotásával, és ismertette meg, mint Kisfaludy Stróbl Zsigmond Kossuth szobra, vagy Végvári katonák szobrai Egerben, vagy Feszty Árpád festményével a Magyarok bejövetelével, és még sorolhatnám. Nem hallottak Tamási Áronról, Benedek Elekről, akik a legízesebb nyelven tudnak mesélni ?
A szélsőjobb egész egyszerűen nem csak a szabadkőműveseket nem ismeri, de a magyar kultúrát sem. Ha foglalkozunk velük, ha nem , a helyzet mindenképpen elkeserítő, de nem reménytelen.
"Talán fel kéne sorolnia Kossuthot, Kazinczyt, Kölcseyt, Adyt, és a többi Trianon előtti magyar hőseinket, egyben szabadkőműveseinket is."
Biztos vagy benne?
"...az uralkodó még azt is eltűrte, hogy egy olyan hazaáruló és nemzetáruló gazemberről, mint Kossuth Lajos, még életében utcát nevezzenek el Budapesten, ..."
DR LÁSZLÓ ANDRÁS
"Nyelvünket is a zsidóktól kaptuk, vagy csak a helyesírásunkat?
Kazinczy szabadkőműves volt
A Debreczeniek akik a magyar nyelvet a magyar köznyelvből eredeztették volna alig voltak befolyásolva a nemzetközi kulturális-liberális erőktől, míg a jelenleg elismert nyelvújító csoportunk szinte csak szabadkőművesekből állt, ahol a vezetőjük nem is csak egy picike szabadkőműves volt, hanem a magyar páholyok egyik befolyásos személyisége.
Gondoljunk csak bele. Nyelvtani szabályainkat olyan emberek alakították ki, és a nyelv nemzeti megnyilvánulásait erős kézzel nyirbálták meg, akik munkájuk alapjául egy erősen német befolyás alatt álló művet választottak. Ráadásul azt, a kor és páholyuk irányelveinek megfelelően el- európaizálták. Ez vajon olyan nyelv lett, amely megfelel őseink több-ezer éves tapasztalatának? Ez vajon olyan szabály rendszer lett, amely visszaadja nyelvünk csillogó fényét? Vagy pontosan azt a célt szolgálta, hogy Dózsa György trónja alól kikotort parázsként, megégesse nyelvünket, hogy csak torz kierőszakolt hangok jöhessenek elő, az ősi mágusok szavai helyet?"
"Szabadkőművesség = LUCIFER hívei!!!!! Nemcsak Ady és Kossuth volt szabadkőműves sátánista, de még Kazicncy is."
"Valóban, „egy démoni ellenség ötven év munkájával lassan ellopta a magyar faj lelkét”: cégérül használta például Ady Endrét, aki az első világháború előtti, a „Nagyváradi Napló”-ban közölt újságcikkeiben és nem kevés versében a zsidó szabadkőművesség tanainak hirdetői közé állt"
"Ébresztő lehetett volna Ady Endre és a mi fiatal nemzedékünknek a sírásója lett. Mialatt ásott, dalolt. És dalával csalta áldozatait a veremhez. Az ifjúság, amely csodálta, bódultan látta, hogy a mester, aki fiatalon levette úri süvegét a nagy paraszt, a magyar nyár előtt, egyszerre az internacionálé hazát tagadó proletárja előtt emelt süveget. És megtévesztetten utána indult. Hiszen olyan szépen dalolt. Ki hallotta volna meg, hogy olykor elszólta magát: ’Eb hazája, nem nekem…"
Kölcsey bűneit egyelőre nem találom, de valamelyik eszement szélsőjobbos majd belőle is bűnbakot csinál ...
Raffaynak lövése nincs a szabadkőművességről.Csak újabb bűnbakokat kínál a szélsőjobbnak. Talán fel kéne sorolnia Kossuthot, Kazinczyt, Kölcseyt, Adyt, és a többi Trianon előtti magyar hőseinket, egyben szabadkőműveseinket is.
Trianonról a legkevésbé a szabadkőművesek tehetnek. Sajnos visszatérni látszik a szélsőjobb agymenése.
Raffay nyilatkozatából kiderül, hogy könyvet kezdett írni az első világháború előtti szabadkőművességről, amelyben forrásai Marchalkó Lajos, Palatinus József, Somogyi István művei; tehát közismerten szélsőjobboldali, fasiszta figurák történelemhamisító írásaira fog támaszkodni.
Az elkészült részleteket a Trianoni Szemle folytatásokban közli; az első rész a most pénteken megjelenő számban lesz.
A Történelemportál ismertetése (http://tortenelemportal.hu/2010/02/raffay-erno-a-szabadkomuvessegrol/)
Raffay Ernő az Echo TV Éjjeli menedék című műsorának február 19-i adásában beszélt a Trianon előtti időszak szabadkőműves páholyainak ténykedésével kapcsolatos kutatásairól. Elmondása szerint az eddig megvizsgált dokumentumokból egyértelműen kitűnik, hogy a radikális páholyok fő törekvései magyarellenesek és keresztényellenesek voltak.
A Nyugati Kapu Páholy budapesti illetékességű, ezt a Páholyok és nagypáholyok Magyarországon című lapomon (http://mydisk.se/Profan/webpage/diagram.htm) feltüntettem.
Viszont a páholy saját lapján ez valóban nem szerepel; én ismeretség alapján ill. a páholy kiadványának (Nyugati Kapu) bibliográfiai adatai alapján tudom.
Nekem Sopron a gyanús, és úgy tűnik, hogy egy tanító jellegű páhollyal állunk szemben. Mint a katolikusoknál a ferencesek. Bár ez meglehet, rossz példa.
Nekem szimpatikus, amit a Francia Nagyoriens mestere szeretne. A szekularizáció hazánkban , a mai állapotokat nézve, sajnos még messzebb került a megvalósítástól, mint valaha, de semmi nem reménytelen. Nem tudom, hogy viszonyul ehhez pl. a Martinovics páholy... Apropó Martinovics ismét : a minap jártam kint a Vérmezőn, és úgy tűnt, hogy a magyar jakobinusok vesztőhelyéről nagyon méltatlan módon van megemlékezve. Egy betonkoporsó ?, rajta a nevekkel. Mintha bűnösök lettek volna. Lehet naiv vagyok, de egy-egy szál virággal, vagy egy kis hozzájárulással szebbé lehetne tenni ezt a szomorú helyet. Egy szál fehér rózsát mindenesetre elhelyeztem az emlékműnél. És még mindig Martinovics : jobbulást kívánok innen is Dr. Sáry Gyulának, mert sok érdekes dolgot is megtudtam a könyvéből, többek között Martinovics illuminátus kapcsolatairól is. Ha nem igaz, akkor kérlek ne cáfold, érteni fogom.
Megnéztem a Nyugati Kapu Páholy weblapját. Számomra nem derült ki, helyileg hol is működnek ők? Azt láttam, hogy kora délutániak, de még azt sem találtam meg, hogy fővárosiak, vagy vidékiek-e? Lehet hogy felületes voltam?
A szabadkőművesek egy része irodát nyitna Brüsszelben, hogy lobbizzon az egyre erősödő egyházi befolyás ellen az EU intézményeiben - írta az EUObserver.
A szabadkőművesek rendjének igenis politizálnia kellene a szó pozitív értelmében, vagyis szót emelni a szekularizáció mellett és véleményt formálni az EU és a tagországok döntéseivel kapcsolatban - nyilatkozta Jean-Michel Quillardet, a francia páholya [a Francia Nagyoriens] volt nagymestere. A tagság azonban még mindig megosztott abban a tekintetben, vállalják-e a nyilvánosságot azzal, hogy irodát nyitnak Brüsszelben.
A brüsszeli iroda első és legfontosabb dolga az európai polgárság fogalmának terjesztése lenne. Eszerint az Unió tagjai elsősorban európai állampolgárok és csak utána zsidók, feketék, homo- vagy heteroszexuálisok - mondta Quillardet.
2008-ban egyébként José Manuel Barroso, az Európai Bizottság feje találkozott néhány- köztük a francia - páholy vezetőivel és még abban az évben levelet is küldött az Athénban tanácskozó nemzetközi szabadkőműves konferenciának.
Sáry Gyula nagyon idős, beteg veszprémi állatorvos. Könyvének megjelenése után megmondtam neki, mit gondolok. Állapotára való tekintettel, legyetek elnézőek.
Ez a hallgatás is hozzátartozik a szabadkőművesek nagy titkaihoz. A türelmetlenség nem jó ajánlólevél. Gondolj Pálóczi Horváth Ádámra... évekig váratták. Nyugi !
Most olvastam Dr. Sáry Gyula: Szabadkőművesség, a királyi művészet című könyvében, hogy Kölcsey Ferenc, Bartók Béla, és Czóbel Béla is szabadkőműves volt. Ezek nekem újak. Valamit félreértettem volna, vagy tényleg volt kapcsolatuk a szk.-el ? Kölcsey neve már többször felmerült velük kapcsolatban, de eddig úgy tudtam, hogy "csak" a szellemiségük volt közös.
Más: Casanova márki valóban megszállt a Batthyány téri fogadóban, vagy egykori piárfogással állunk szemben, ami idővel legendává nemesedett?
Boromisza Tibor szabadkőműves festőről egy teljes cikk jelent meg a Szentendre és vidéke című újságban Török Katalin tollából. A szerző leírja, hogy még a művészete is feltáratlan, épp ezért a szabadkőművességéről nem esik szó, de szándékomban áll egy játékot szervezni "köré", valamikor tavasszal.
Kedves Topiclakók! Azt szeretném megtudni, hogy hány hónapig aszalják a jelentkezőt, miután megírta magáról életének zanzáját és a világról alkotott hevenyészett elképzeléseit. Igazán nem akarok türelmetlen lenni (de, az vagyok már), csendben olvasgattam hónapokon keresztül előre és vissza a bölcs gondolatokat, most már nem is érzem magam sötétzöldfülűnek. Előfordul, hogy szó nélkül hagyják az embert? Ilyen köszönjük, majd értesítjük formában? Kösz, ha valaki válaszol...
A Kőbányai Önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében Hock János író, politikus, katolikus lelkész születésének 150. évfordulója tiszteletére emléktáblát leplezett le Verbai Lajos polgármester, dr. Neszteli István jegyző, valamint Győri Dénes, Kovács Róbert és Szász Csaba alpolgármesterek, 2010. február 01-én.
Verbai Lajos polgármester méltató beszédében ismertette Hock János életútjának jelentősebb állomásait
Hock János Devecserben született 1859. dec. 31-én. A "nagy szónok, országos politikus, kiváló egyházfi és kultúrember" - ahogyan a korabeli kőbányai sajtó jellemezte őt - 1887-től folyamatosan tagja volt a Képviselőháznak, szabadkőműves, a polgári radikálisok barátja. Kőbánya plébánosaként 1889-től 1912-ig fontos szerepet töltött be kerületünk életében. Irodalmi műveket adott ki, a Pesti Hírlap és más lapok munkatársa volt. Ismert szónokként Tisza István ellenzője. Kiváló szónoki képességeit az általános választójogért vívott küzdelemben is hasznosította. Kőbánya aranyszájú papjának olyan híresek voltak szónoklatai, hogy valóságos búcsújárás indult meg a város minden kerületéből, más felekezetekből is, hogy hallgathassák miséit. A függetlenségi párt tagjaként 1913-tól Károlyi Mihály hívéül szegődött, majd 1918. okt. 25-én - Károlyi miniszterelnökké történt kinevezésekor - a Nemzeti Tanács elnökévé választották, ő mondta ki, hogy a Nemzeti Tanács kívánatosnak tartja a köztársaság kikiáltását. 1918. november 18-án az általa vezetett küldöttség a Nemzeti Tanács nevében felkereste a nagybeteg Adyt, és átnyújtotta neki a Nemzeti Tanács és a kormány üdvözlő iratát. A január 29-ei temetésén is Ő képviselte a Nemzeti Tanácsot.
De csalódott az új rendszerben is, ezért nyugdíjazását kérte és visszavonult a politikától. A Tanácsköztársaság kikiáltása után először a csehekhez menekült ahol fogolyként kezelték, majd Bécsbe, és végül az USA-ba emigrált. Onnan visszatért Európába: Párizsban, majd ismét Bécsben élt. Több cikkben bírálta a Horthy-rendszert. 1933-ig élt külföldön. A rendszert támadó cikkei miatt hazatértét követően másfél évre elítélték. Bevonult a börtönbe, de 8 hónap múltán kegyelmet kapott. Kegyelmi kérvényét 20.000 kőbányai írta alá. ...
> http://garaboncok.wordpress.com/2010/02/09/a-szabadkomuvesek-sotet-titkai/ Át akarsz dobni minket! Ezt biztos a rosszvicc.hu-n, vagy a worldvicc.com-on olvastad. Mindazonáltal van benne igazság: > ezekből érzékelhetően kevés van, főleg az észből.
"A világot valójában Babilon óta ők irányítják, vagy legalábbis, készülnek átvenni a hatalmat, ezt nem értettem pontosan. A háborúkat is ők szervezik, meg a népbutítást. Következésképpen igen hatékonyak, mert mindig voltak háborúk és buták. Csak sajnos, azt nem tudjuk, kik szervezik a békét, az ész elosztását és a karácsonyt, mert ezekből érzékelhetően kevés van, főleg az észből."
"...a földönkívüliek a szabadkőműves elit rendelkezésére bocsátottak egy szupertitkos technológiát is, ami a mágnesességen alapul, és aminek a segítségével mindenhová el lehet jutni üzemanyag nélkül. Ez azonban tényleg nagyon titkos, a könyvekben csak pár műszaki rajz és egy-két technikai adat volt megadva, amelyek alapján én csak egy retekhámozó gépet tudtam összeállítani..."
"Ők találták ki a vallásokat is. Először jött egy Mózes nevű szabadkőműves, de őt le kellett váltani, mert folyamatosan elcsavargott a tengerben meg a pusztában, és nem vette komolyan Palesztina leigázását. Később egy Jézus nevű szabadkőműves beadta az együgyűeknek, hogy meg fog halni, ezért meg is ölték. Tanítványa, Pál, ezzel nem foglalkozott, viszont Damaszkusz mellett ufókkal találkozott, ezt részletesen le is írta. Ebből lett a katolicizmus."
"Nostradamus – eredeti nevén Braun Palkó – egy jövőbe látó géppel is rendelkezett. Megjósolta többek között, hogy 1999 után 2000 jön, és mindkét évben lesz május, ami be is következett. Továbbá rájött arra is, hogyan lehet aranyból rezet gyártani. Egy másik találmányát, a kutyaszar eladását Trabant álnéven, halála után évszázadokkal sikeresen megvalósították."
"Korunk legszemérmetlenebb szabadkőművesei a Pink Floyd nevű zenekar, akik egyenesen Falnak nevezték el egyik lemezüket, nyilvánvaló utalásként."
"Állítólag van egy titkos terv, ami generációról generációra száll, és aminek érdekében évszázadok óta sötét aknamunkát folytatnak. Ennek keretében Magyarországot átköltöztetik Alaszkába, a nyugati fehéreket felküldik a Holdba, a feketéket betelepítik Európába, Ausztráliát elsüllyesztik, Afrikába pedig építenek egy rohadt nagy tricikligyárat, amiben csupa kínai fog dolgozni."
"Egyetlen dolgot azonban hadd mondjak még el. Mióta dolgozom ezen az összefoglalón, a szabadkőművesek szemmel tartanak, és titkon sugározzák az agyamat, hogy ne tudjak dolgozni. Reggelente pedig rendszeresen eltaszítják a lábtörlőmet Erzsi néni ajtaja elé. Egyetlen reményem már csak abban van, hogy ezt az írást még be tudom fejezn"