támadásban nagyon kreatívak voltunk az alacsony embereinkkel
végjátékokban, döntő szituációkban javultunk elől
lerohanásokat még inkább hatékonnyá kell tenni
beálló megjátszása nem eléggé van benne a játékunkban, Borsos szerint ez inkább a külső emberek vagy a taktika sara, a beállóink alkalmasak lennének
Kuczora fejlődött, amíg bírta erővel jó volt, de nála veszélyes, hogy jobban kiismerték/kiismerik a lövéseit
svédek ellen az utolsó védekezésben kellett volna valamit rizikózni
védekezésben beálló-átlövő kapcsolat ellen kell hatékonyabbnak lenni, teljes falnak még jobban együttműködni
hiányzik védekezésben is egy magasabb fal lehetősége
nem biztos, hogy sokat kell cserélni (adott meccsen játszon akinek aznap megy), de az fontos lenne, hogy a cserék teljes értékűek legyenek, amire most Simon az egyetlen példa
nagyon hiányzik 1-2 átlövő, akik nem csak kéz, fej mellett, hanem sánc felett is képes átlőni
Más csapatoknál sincs több vagy akár még kevesebb is a balkezes átlövő. Példa volt Flippes és mögötte már jobbkezesek vagy Mörk, aki tíz éve egyedül viszi a norvégoknál a posztot.
Albeknek jelentős hátrány a Grazban töltött évek, de nála még látványos fejlődést lehet elérni.
Azok a balátlövők (Csíkos, Juhász, Háfra, Faragó neve hangzott el) akik egyáltalán szóba jöhetnek elvileg elegen vannak, közülük kell 1-2-őt felépíteni, több nem is kell
Mocsai szerint már fiatal korban el kell kezdeni az átlövő specifikus képzéseket és bevállalni, hogy 180-185 cm magasságú lányoknál a beérés jóval lassabb lesz (más kérdés ezt eddig miért nem tették meg, mintha NEKA-nál is valami Mocsai lenne a főnök)
Amúgy ezt ajánlom megnézésre, már akinek sikerül az ellenszenvét leküzdeni Mocsaival szemben. Nekem sikerült és sztem igen jó elemzést adott most Borsos és Mocsai a válogatott olimpiai szerepléséről és a jövőbeli teendőkről is.
Ágai kétségtelenül nem túlzottan jóindulatú, de inkább hányaveti és pontatlan.
A cikkében pl Lukácsot 29-nek mondta, holott csak október végén tölti be. Nagy jelentősége persze nincs (én pl mindenkinél úgy vettem, hogy éppen betöltötte az adott életkort - magyar és külföldi egyaránt), de valószínűleg az ilyen elnézésekből számolta el magát.
Összességében egyébként ez - a női válogatottat illetően - egy pozitív hangvételű beszélgetés volt, a lányokban nagyobb potenciált látnak, mint a fiúkban (és a mezőny is gyengébb), csak kevésbé látnak koncepcionális, tervszerű építkezést.
Borsos valóban azt mondta, hogy alulteljesített a válogatott korábban, de abban mindketten egyetértettek, hogy a mostani 6. hely jó teljesítmény és abban is, hogy fejlődtünk.
És a fiatal dologban Borsos nem teljesen értett egyet Ágaival.
Csak a korrektség kedvéért.
Amúgy meg Ágai manipulálja az adatokat, de lehet úgy is fogalmaznom, egyszerűen nem mond igazat. A kezdősorunknak ugyanis nem 28 év, hanem Papp Nikivel együtt 26,5 év volt az átlagéletkora. A kispadon meg nem három 30 év feletti ült, ahogy állította, hanem csak kettő.
Így van, ne legyen fekete-fehér, Klujber felépítése olyan sikertörténet, amelynek van árnyoldala is: korai sztárolás, "beáldozott" meccsek, világversenyek és Kovács Anna...
Elek Gábornak óriási érdeme van Keti teljesítményében (és amúgy másokéban is, és bár volt olyan, akihez meg nem volt türelme vagy tudása, de az összkép egyértelműen pozitív nála).
Csak azt sem szeretem, amikor fekete-fehéren ítélünk meg valakit. Vovában még most is bizonytalan vagyok, de pld, Keti felépítésében a válogatottban biztos, hogy neki is van érdeme. Ahogy amúgy az up válogatottban is nála játszott ténylegesen jól jobbátlövőben először.
Ez a story arra jó, hogy Elek elbüszkélkedjen vele.
Ilyenből kellett volna több.
Persze nem csak Elekre (és a Fradira) kell mutogatni, a többi klubnak sem lett volna tilos helyzetbe hozni fiatal, tehetséges játékosokat. (Főleg hogy máshol kisebbek az elvárások, így nagyobb lehetőségük lett volna erre.) Csak hát ez a szélső (meg esetleg az irányító) poszt kivételével elég ritkán történt meg az elmúlt időszakban (nyilván a kínálat sem bőséges).
A Fradi fokozatos koncepcióváltása (és a Debrecennél is ez történt szépen-csendben) óta a maga szintjén a Vác próbálkozott hasonlóval, vitatható hatékonysággal (de - bár szidtam őket eleget - ők legalább megpróbálták).
Plusz a Móvár, de ahogy látom, már Gyurka is külföldről hoz kapusokat + beállót, mert itthon nem talált olyat, aki mozdítható lenne, és pótolni tudná Szemerey-t, illetve Pásztort.
Egy-egy kiugró tehetség azért talán be tud robbanni (plusz ha valaki éppen jókor, jó helyen van, amikor üresedés van, és él a lehetőséggel, akkor be tud csúszni).
A többieknek marad a külföld (vagy a beleszürkülés az NB1-be).
Beérett bizony. Elég csak a számait megnézni. Évről évre növeli a góljai számát, a 22-23-as szezon végére ez már a világ 3. legeredményesebb játékosává tette őt Reistad és Jerabkova után 342 gólt lőve. Erre rátett még egy lapáttal és a mostani szezon végére 402 góllal a világ legeredményesebb játékosa lett megelőzve a 2. Valentinit 367 gól és a 3. Reistadot 358 gól!! Ezért is volt egy jó nagy fricska az olimpián mint az IHF mint Keti részéről az EHF felé az All Star csapattagság jobblövőben!! Ugyebár az EHF-nél még a 7 jelőlt közé sem kerűlt be jobblövőben akikre szavazni lehetett volna a szezon vége felé.
Igen, Tomori sem volt olyan Németh András első kapitánysága idején, mint pl KEB-nél.
Akkor most KEB akkora mágus (bírtam egyébként), vagy egyszerűen Tomori 20 és 25 éves kora között fejlődött?
Általában így történik egy játékossal, az a fura, ha nem ez következik be.
Ki volt Görbiczen (Bódin, Kiss Éván, Kovács Annán, Planétán...) kívül szinte minden meghatározó magyar válogatott játékosnak a klubedzője kb 15 éven át?
Elek.
Tartok tőle, ez jobban meghatározta az adott játékosok fejlődését (vagy éppen megtorpanását, mert ilyenből is volt bőven), mint az, hogy a mindenkori kapitány (beleértve Eleket is) mit csinált abban a két hétben...
Igaz, Keti a 2018- as junior vb-n, Vovánál bizonyította végleg, hogy jobb-lövőben a helye - sőt, Afentaler sérülése miatt, ott egyedüli balkezes átlövő volt -, a Kohászban is egyre többet játszott jobblövőként, különösen a válogatott Kovács Anna viharos távozása után. Nem Elek találta ki neki a posztot, de az is tény, hogy nála, egy BL élcsapatban stabilan lövőjátékossá vált (bár, amíg a Lukács, Faluvégi páros ott kézizett, a szélsőjátékára nem is volt szükség a Fradiban, később meg leigazolták Csabáról Kovácsot, most pedig egy tehetséges ifii a holland cseréje, Papp Dorka.)
Eleknél Keti gyenge volt mindkét világversenyén a válogatottban, Vovánál meg háromból kétszer is jó volt. Minden más nem számít.
Amúgy az idő mindent megszépít, de a junior vb után Keti leigazolása jobbátlövőbe már nem volt akkora nagy meglepetés senkinek, főleg, hogy akkor még bőven magyar játékosokban gondolkodtunk. Kivétel RnD volt, aki azóta is meg van sértve rá, hogy nem az ETO-ba ment szélsőnek és azóta is állandóan visszanyomná Ketit szélre.
Reméljük így lesz. Az ő sikertörténete, többek között, még Lukács,Márton, Schatzl is, igen még Schatzl is, aki mėg Érden sem volt messze olyan jó mint a szélsőkre alapozó a Fradiban.
Lehet Tomori is eltűnik, ha nem hozza át Győrből mikor kirúgták.
Ami neki is hiányossága, mint összes magyar edzőnek, főleg a Kóklernek, a védekezés.
Hogy mennyire volt jó kapitány, az viszont nem egyértelmű, voltak bőven gondok...
Off: Elek Gábor Esztergomba hívott egy csomó ügyes játékost, akiket fel akar építeni, mint Ketit. Többek között elhozta Győrből a szintén alacsony termetű, balkezes átlövőt, Kiss Diát. Hátha ez a projekt is sikeres lesz ..
Ő maga ragaszkodott Faragó Leához is. Izgalmas szezon lesz.
A magyar válogatott sikere is nagyon nagy élmény, de emellett örülök Klujber Katrin all-star csapattagságának is, sőt: talán erre vagyok a legbüszkébb. Engem bolondnak néztek, amikor elhoztuk őt a Dunaújváros jobbszéléről, és közöltem, hogy jobbátlövő lesz.
Azért nem sikerült rosszul az átállás, ugye?
Ahogy korábban is írtam, Klujberből Elek hite csinált átlövőt, ami most érett be, a Kóklernek ehhez semmi köze!
Hát, a norgéknál csak ászok vannak, vagy szerkezetileg ászosítanak, a franciáknál van az, hogy egy Horacek vagy Kanor is jól elvan Minkó, Foppa és Flippes között...
Kisfaludy az olimpia után már nem volt annyira éhes, de azért a BL-döntőbe jutó csapatunk egyik fontos kiegészítő embere volt. Valamiért minden versenyt ő nyert, jöhetett Pásztor, Bordás, a válogatottban Tóvizi, Helembai, mind szalutált Anettnek, de mindegy.
Amúgy a védekezést nagyon nehéz így egyénileg kiporciózni, én ebbe bele sem szoktam kezdeni.
Vannak olyan védők, akik annyira nem tűnnek nagy ásznak, de a norvég, francia válogatottban hirtelen kivirágoznak, a mieink meg hát... nem. Ebben nyilván a sorozatterhelésnek is lehet szerepe, amit nem bírunk úgy, ahogy kellene (de több forgatással kicsivel jobb lehetne). Illetve a nyitottat/követőt sem vetném el, két fontos meccset is ezekkel fordítottunk meg, ehhez képest nem sokszor vesszük elő.
Sztem meg nagyjából egy szinten vannak mind. Ezt a szintet lehet közepesnek nevezni, lehet ennél negatívabb jelzőt is használni, ízlés szerint. Tomori, Planéta, Pásztor, Bordás, Tóvizi, Papp, Albek egyik 19, másik egy híján húsz. Az utolsó évében a Fradiban Kisfaludy és a szülése óta Hornyák azok, akik sztem még ennél is lejjebb vannak.
Amúgy Tomori több, mint 1,5 évig még a közepest sem érte el Fradiban, a tavalyi év utolsó két hónapjában viszont talán még egy erősebb közepest is hozott.
Planéta a Debrecenben sokáig gyenge volt, az utolsó hónapokban nála is látszott valami fejlődés, talán feljött a többiek szintjére. De Tóvizi az, aki sztem a legtöbbet fejlődött, igaz volt honnan.
Amúgy a vb-n valóban Petra nem csak a svédek, hanem Angola ellen is gyengébb volt. Papp viszont jobb volt a hollandok ellen is sztem és több meccsen is hozta a közepes teljesítményt. Bordást nehéz megítélni, mert a brazilok ellen kifejezetten jó volt hátul, de összességében elég keveset játszott (ahogy Pásztor is).
Hozzáteszem a kettes védőink sem sokkal jobbak, csak ott van egy kiemelkedő Vámos. Simon most közepes volt hátul a vb-n, de benne ott van a potenciál. Klujber meg Kuczora viszont sztem gyengébb hátul, mint bármelyik hármas védőnk.
Nehéz sorrendet felállítani a rossz védőink között, azért megpróbálom, mindenképpen szubjektív lesz, bár sok visszanézett meccsrészlet és stat is segített:
Szerintem Kiss nagy tévedés a védelem alapembereként, a VB-n is a leggyengébb volt, a selejtezőn is, és most az olimpián is. A franciák ellen még elfogadható volt, aztán nem.
Bordás csak egy hangyafaszányival volt jobb, de támadásban semmit nem csinált, valószínűleg ezért cserélte Vova. Azért Bordás ereje és magassága a jövőben is előny, bár ügyetlen és lassú, viszont Kiss meg tehetségtelen...
Tóvizi, aki nem annyira magas és szálkás, viszont tehetségesebb, és ez látszik is, de ő sem jó védő, csak a többiekhez képest, Angola már meghaladta a képességeit, a svéd meccsre meg elfáradt, illetve mentségére el lehet mondani, hogy végig sokat volt pályán.
A nagyon várt Pásztor sem jó védő, igaz kevesebb időt kapott, de nem bizonyított.
És Planéta sem jó védő, láthattuk eleget, viszont bizonyos ellenfelek ellen talán jobb lett volna.
Utólag úgy gondolom, hogy Kiss és Albek helyett jobb lett volna Planéta és Pásztor a szűk keretben, mondjuk olimpia előtt is így gondoltam...
Eleve ha kapsz átlagban 25-30 gólt, abból a döntő többség valamilyen hibából lesz, nincs olyan hármas védő, akinek ne lenne átlagban 3-4-5 hibája meccsenként. De néha még klasszisok is hibáznak akár ennél többet is.
Az a kérdés, hogy összességében hogy néz ki a játékuk. Papp Niki kifejezetten rossz volt azon a meccsen, Tóvizi meg nem. Ha mindketten annyira szarok lettek volna, akkor nem ússzuk meg ilyen kevés góllal.
Amúgy Petra elfogadhatóan védekezett az olimpián is, aztán az utolsó meccs meg nagyon nem sikerült neki hátul.