Jelenlegi formájában legalábbis.
"Változik a rezsicsökkentés: aki többet fogyaszt az átlagnál, piaci árat fizet"
https://index.hu/belfold/2022/07/13/kormanyinfo-energiavalsag-gulyas-gergely-szentkiralyi-alexandra/aki-tulfogyaszt-az-piaci-aron-fizet-az-energiaert/
Vajon még mindig a Fideszre szavazna a 2/3 ? Kata vége, rá egy napra rezsicsöki vége. Óriás totemoszlopok dőlnek ki most már naponta. Holnapra van valami tippetek? Apropó most akkor mi lesz a rezsivédelmi alappal? Azt Orbánék lenyúlják?
Kíváncsian várom az über brutálisan megemelt rezsiárakat.
Több fajta digitális mérőm van. Úgyis akartam a melléképületet külön mérni, holnap délelőtt beszerelem.
Szerintem a digitális mérők mérési elve nem igazán lehet sokféle.
A nálam lévő digitális kalapsínes almérőket a cégem használja. az egyik 32A-es, a másik 60A-es, mindkettő kínai. Majd csinálok fényképet és ledokumentálom mi történik fordítva történő bekötés esetén? Vajon ugyanúgy számolja a fogyasztást?
Ha semmi, azaz nem méri pozitív fogyasztásként a fordított irányt, akkor az erkélynapelemet legfeljebb észreveszik a sasszemű járőrök, esetleg feljelent egy jóakaró.
Lölö először megcsinájja a csöveket, mert most abban van a lé. Oszt ha megvan, akkor már a a szógáltatni is biznisz lesz, rárajtol. Itt asztán vége lesz a rezsicsökinek!
Mindenki fizetni fog, mint a katonatiszt Lölőnek, pontosabban a tartójának.
Lölő egyelőre még nincs benne a vízszolgáltatásban, de lehet, hogy lesz, ezek szerint látnok vagy.
A lakosság számára pedig egyelőre maradt a rezsicsöki a víznél is, de a cégek díját felemelték, mivel eddig a cégek is rezsicsökit kaptak erre, csak tudnám, miért.
"De mintha te sem akarnàd megérteni. Nincs semmiféle átkapcsolás vagy összekötés. Az inverter és smart plug közös rendszerbe van integrálva, mint pl. home assistant. A konnektor méri a fogyasztást az inverter meg pont annyit termel."
De mintha nem olvastad volna végig amit írtam:
"Valóságban a smart plug egy wifi-s "villanyóra". Méri a rákapcsolt fogyasztó áramfelvételét és wifi hálózaton keresztül elküldi.
...
egy központi egység monitorozza a smart plug-októl származó áramfelvételi adatokat, majd ezeket összesítve szabályozza az inverter által hálózatra termelt energiát."
Vonatkoztass el Kigyoszisz agymenésétöl. Ez a termék volt a téma.
De mintha te sem akarnàd megérteni. Nincs semmiféle átkapcsolás vagy összekötés. Az inverter és smart plug közös rendszerbe van integrálva, mint pl. home assistant. A konnektor méri a fogyasztást az inverter meg pont annyit termel.
"Érdekes, pedig még hozzá is szóltál az ezzel kapcsolatos beszélgetéshez."
Az lenne érdekes, ha most teljesen mást mondanék mint korábban.
Ott sziget üzemet vizionáltak.
"Ez a cucc, habár a cikkíró nincs a helyzet magaslatán."
A leírás alapján valóban nincs. Valami nagyon keveredik a cikk írójának fejében:
"A hűtőszekrényt a felhasználó nem közvetlenül dugja a konnektorba, hanem egy smart plugnak nevezett elemen keresztül. Ez egy olyan kisméretű szerkezet, mint például egy fali elosztó, van egy konnektorba dugható villás oldala és egy konnektorszerű csatlakozó oldala.
Amennyiben a smart plug azt érzékeli, hogy a hűtőnek áramra van szüksége, és mondjuk az erkélyre kirakott napelem modulokat épp süti a nap, azaz van áramtermelés is, akkor az igényt összehozza a termeléssel, vagyis a hűtő a napelemről fogja kapni az áramot.
Amennyiben a smart plug azt érzékeli, hogy vagy az igény, vagy a termelés hiányzik, akkor nem köti össze a napelemet a hűtővel, csak átengedi magán a hálózatból érkező áramot, vagyis ilyenkor a hűtő a szokásos módon működik, azaz pörgeti a villanyórát."
Amit itt írnak azt egyszerűen nem tudja a smart plug megcsinálni. Egyszerűen hiányzik hozzá a napelemes bemenet, hogy választhasson:
A összekapcsoláshoz és szétkapcsoláshoz kellene legalább egy kábel a napelemtől. De neki nincs ilyen, csak egy villásdugós része a hálózat fele és egy konnektor része a fogyasztó fele.
Valóságban a smart plug egy wifi-s "villanyóra". Méri a rákapcsolt fogyasztó áramfelvételét és wifi hálózaton keresztül elküldi. Nem kapcsol sem össze, sem szét semmit. Fogalma sincs, hogy épp termel-e a napelem és ha igen mennyit. Műszakilag nem is volna értelme ennek.
Annak van értelme, hogy egy központi egység monitorozza a smart plug-októl származó áramfelvételi adatokat, majd ezeket összesítve szabályozza az inverter által hálózatra termelt energiát.
Ekkor a smart plug nem csinál semmit csak mér. Pont olyan elven, mint a viszwatt védelemhez felszerelt mérők. Csak itt nem kell villanyszerelő, mert konnektroba kell dugni, nem pedig megbontani a beüzemeléshez a lakás hálózatát.
Márpedig itt egy okos konnektor jelez az inverternek mennyit termelhet.
A lényeg, hogy az inverter információt kapjon az aktuális fogyasztás, ezáltal a megengedett termelés mértékéről. A médium meg a protokol édesmindegy. Nyilván az óránál elhelyezett, a teljes háztartást mérő áramteljesítmény mérővel jobb megtérülés érhető el mint csak adott fogyasztó(kat) mérő okos konnektorokkal. Viszont az utóbbi nem igényel szerelést, plug and play.
"Okosinverter és okoskonnektor meg tudja "beszélni" mennyi a fogyasztása a konnektorba dugott fogyasztónak és csak annyit enged termelni az inverter."
Nem tudja vagy én még nem találkoztam olyan inverterrel ami okoskonnektorral kommunikálna.
Olyan inverter viszont van több is, amelynek van áramerősségmérő bemenete. Annak jele alapján tudja szabályozni a termlést.
Olyan inverter is van szép számmal melyeknek van RS485 portja, amelyen keresztül fogyasztásmérővel lehet párosítani. Ez alapján is lehet szabályozni a termelést. A viszwatt védelemre ez az elterjedtebb, de ez nem okos konnektoros, hanem rendesen kiépített megoldás.
"Hozzáteszem, hogy a visszwatt tovább korlátozza a termelést így növeli a megtérülés időtartamát."
Az okos konnektoros megoldás meg egyszerűen lekapcsolja az invertert, ha többet termelne. Ami meg a megérülést kitolja a végtelenbe, nem csak növeli. Ilyen a többször emlegetett lengyel balkon napelemes rendszer.
Igen, én is úgy tudom, hogy fogyasztásnak mérik, és jó eséllyel jelezni is tudja. Akár le is vághat a szolgáltató az engedély nélküli visszatáplálás miatt. Ne kísérletezz!
Valamilyen visszwatt védelem kell. Erről volt is szó korábban. Okosinverter és okoskonnektor meg tudja "beszélni" mennyi a fogyasztása a konnektorba dugott fogyasztónak és csak annyit enged termelni az inverter.
Hozzáteszem, hogy a visszwatt tovább korlátozza a termelést így növeli a megtérülés időtartamát.
A visszatáplálást fogyasztásnak mérné? Ebben biztos vagy? Elég érdekes lenne! Van otthon digitális fogyasztásmérőm, kipróbálom fordított bekötéssel. Ez ugyan nem szolgáltatói mérő, de a mérési elv ugyanaz.
Igazából engem leginkább az izgat, hogy a szolgáltatók által mostanában szerelt digitális mérők "akár" sok okossággal is bővíthetők. Ezt az egyik gyártói leírásában láttam. Bár feltételezem, hogy ezek árdrágító hatása miatt valószínűbb a buta változatok szerelése, de az akár beleférhet, hogy a kijelzőn megjelenik egy állandó "hibajelzés" ami miatt a szolgáltató elkezd kutakodni.