Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
Nagynehez, 3hét alatt megjött szervízből a K-1! A módválasztó tárcsát cserélték...
De viszont a Dfa 24-70es obimmal gondok vannak - ahogy már említettem nagyon lágy képe volt F2.8on sőt még F4en is... + nem tudtam rendesen beállítani, egyszer front máskor meg back fókuszos volt - a Camera kft-nél 1hét próbálkozás után bejelentették, hogy elküldik Németországb, a javítási idő 3-6hét. Itt tartok... de legalább a váz tökéletes ismét!
Kíváncsiságból felhívtam a Fotóplust, hogy ha most leelőlegezem a K-1-t, mikor tudják szállítani. Nem mertek még megközelítő dátumot se mondani, ez legalább korrekt. Utána megnéztem a német nyelvű piacokat, akár azonnali szállítások: http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/4966072_-k-1-pentax.html
Megnyugtatott, hogy párat tévesztett, mert különben nagyon megfájdult volna a szívem. Akkor a k3 jobb, mert az jópárat téveszt. Igaz legtöbb user error.:)
Semmi extra, csak azt próbálgattam, hogy mennyivel jobb, mint a K3-al akciót fotózni.
Hát sokkal. Korábban ált. nőket fotóztam, ott lassabb a mozgás és kiszámíthatóbbak a figurák.
Legtöbbször a várható akcióhoz közel már beállítottam egy pontra az élességet és az AF-nek csak korrigálnia kellett. Most úgymond "csípőből tüzeltem egy nem SDM-es objektívvel és alig tévesztett párat.
Nincs miért magyarázkodni mással is már előfordult. Humornak szántam.:( Lehet, hogy velem is, csak már nem emlékszem rá. Rossz dolgokat hajlamos vagyok hamar elfelejteni, bár egy két fotós kudarcom sajnos élénken megmaradt az emlékezetemben.:(
Az első próbálkozásod tetszett. Az a tájkép. Ne hagyd abba.
Igyekszik az ember, igyekszik! Mentségemre szolgál, hogy ez volt életem első 120-as filme, és sajnos megszoktam a kisfilmes kazetták kényelmét, itt meg nincs kazetta...
Mióta megjött a gép, szinte semmi szabadidőm se volt, most talán több lesz. Idáig csak három tekercset lőttem el (abból az elsőt fordítva tettem bele), az is inkább kísérletezés volt.
Ha odaérek időben akkor ma megpróbálom letesztelni gyors mozgás esetén (férfi kosár) a leírtakat.
Addig is a szubjektív emlékezetemből:
Hesitant Single-AF acquisition
Nem tudom milyen objektívvel tesztelték, nálam pontos és gyors.
Continuous-AF not up to contemporary standards
Nem tudom mit ért ezen a tesztelő, nálam 5 ből 4 kép jó, közeledő téma esetén.
A C 6D ezt meg sem közelíti, igaz a K1 nem is ugyanaz a kategória.
No dedicated AF point selector (though it can be set as four-way default)
Ez szerintem így hülyeség (a menüben hozzárendelve a négyirányú választó-tárcsával választható, ahogy minden újabb vázon a K5 utántól) *lehet, hogy korábban is, de azt nem tudom.
Limited Raw support for Pixel Shift Files
Ezt nem tudom, nem próbáltam, ritkán használok raw-ot.
Nested menu layout
Értelmezhetetlen definíció, most is, mint mindig - használati utasítás nélkül találtam meg mindent amire szükségem van. Igaz - ugyanilyen felépítésű menükön szocializálódtam. A Canon 6D számomra logikátlanabb volt, sokkal.
Limited control customization
A tesztelő ezek szerint rájött, hogy a 3. tárcsa testreszabhatósága nem elég. Én még nem használtam. nem kellett.
Poor default JPEG settings
Mihez képest?
(én ált ezekkel fotózam, raw-ot csak otthasználok, ahol látom, hogy gázos a megvilágítás)
+:
A videó (1920x1080 - 50i) jobb mint a Sony NEX -VG kamerám szintén Full HD felvétele. A hang, mindenféle külső mikrofon nélkül sem sokkal gyengébb, mint a Sony 5.1-es Dolby-ja.
A többi tulaj gondolom majd leírja a saját véleményét, de én érzek egy kis "mit adtak nekünk a rómaiak" feelinget az értékelésben ...
Objektívebb képet ad, ha egy külső - nem Pentaxos felhasználó - mond véleményt egy váz használhatóságáról, mintha mi, aki már hozzászoktunk a korábbi - valamiféleképpen kompromisszumokkal használható vázakhoz. A "tökéletes munkaeszköz" definíció már előre vetíti, hogy ez a váz tényleg más, tényleg több, mint a korábbiak.
Gondolom nem hónapokig használta (bár szégyenszemre én még most sem tudom pl. hogy minek a 3.tárcsa)
Dícséretes a hozzáállása, de valóban nem túl járatos a Pentax vázak terén. Két kiragadott példa: a mód választó tárcsa lock funkcióját nem sikerült kiismernie, illetve az Astrotracer funkciót sem a max. 30s-os záridő felvetésével.
A kolléga úr szerintem a videós részt felületesen tesztelte, 4K-t pl. valóban nem tud, de az 1920x1080 bőven tudja amit egy átlag felhasználó csak akarhat. Sőt ....