Keresés

Részletes keresés

Zsamozsazse Creative Commons License 2015.09.01 -1 3 32

http://hvg.hu/gazdasag/20150901_Az_oroszok_is_ramozdultak_a_naci_aranyvon

 

A lengyelek szerint bármi van az eltemetett világháborús szerelvényen, az a lengyel kincstárat illeti. A Zsidó Világkongresszus után most már az oroszok is más véleményen vannak, ők is rámozdultak a vagyonra.

Még azt sem tudni, hogy mi van azon a szerelvényen, amelyre a lengyelországi Walbrzych területén bukkantak, és amelyről azt gyanítják, hogy az Alsó-Sziléziában eltűnt állítólagos náci aranyvonat, mégis a rakományért már többen is bejelentkeztek.

 

Tűz ütött ki a náci aranyvonat környékén

De a helyiek nem annyira bánják, mert a kincsvadászok jót tesznek a helyi turizmusnak. Tovább »

forrás: Index.hu

Zsamozsazse Creative Commons License 2015.09.01 -1 3 31

Én úgy próbálkoznék, hogy azon a bizonyos borpince soron, ahol anno a baka megtalálta a motyót... kibérelnék egy ódon pincét... bezárkóznék, és "alulról" támadnék.... ;)

Előzmény: Vajk (30)
Vajk Creative Commons License 2015.09.01 0 3 30

Az biztos. De a környéken elég hevesen reagálnának egy újabb csapatra, akik előlük akarná elvenni a kincset.

Gondolom egyből feljelentenek mindenkit, aki arra bandukol,talán még a gombászókat is:)

Előzmény: Zsamozsazse (29)
Zsamozsazse Creative Commons License 2015.09.01 -1 2 29

"Sümegh József ismerősei, szomszédai, barátai 40 darabot említettek, míg Halim Korban libanoni kereskedő több mint 250 darabról beszélt, amikor eladásra kínálta Lord Northamptonnak"

"A megkérdezett ismerősök, szemtanúk közül többen látták, kézbe vették, sőt többeknek Sümegh oda is adta tisztításra a kincseket. Hajdú Éva a könyvbemutatón elmondta, egy olyan szóbeszédet is hallott, amely szerint néhány ismerős az egyik rézüstre alkudozott, mondván, pálinkafőzésre tökéletesen alkalmas."

http://mult-kor.hu/20140919_akar_sumegh_szomszedainal_is_lehetnek_a_seusokincs_egyes_darabjai

 

Tehát érdemes lenne még kutatgatni...

Előzmény: Zsamozsazse (28)
Zsamozsazse Creative Commons License 2015.09.01 -1 3 28

A Seuzo kincs nagy része még mindig valahol el van rejtve... Nyilván ugyanazon a környéken, ahol találták. Vagy meglehet hogy a szet többi részét is kiemelték már, csak benyelte az illegális műkincs piac..? Vagy valóban eldobálták/elsúvasztották valahová, mert hogy a felirataik cáfolták a libanoni eredetet? Lehet hogy egy százmilliót érő Seuzo kancsó valahol egy bejrúti nappalit díszít, úgy hogy nem is tudja a tulaj, mennyit ér?

 

"A kincsből ma 14 darab ismert, valamennyi 90 százalékos tisztaságú ezüstből készült. Van benne négy tál (a legnehezebb 11,78, a legkönnyebb 7,15 kg-os), egy három darabból álló kézmosó készlet, egy kis amfora, egy fedeles és egy fedél nélküli kancsó, továbbá a férj italozását szolgáló "Hippolytos-készlet" (két szitola és egy további kancsó), valamint egy illatszertartó szelence a nej számára.

Mivel egy tálalókészlet darabjairól van szó, azt is meg lehet mondani, mi az, ami hiányzik az együttesből. Még ha a polgárdiak által szóbeszélt ötven darab ezüsttárgy túlzás is lehet, bizonyosan kellett lenniük poharaknak, amelyekből viszont ma egy sem ismeretes. Mivel az esküvői ajándéknak szánt tálalókészlet uniszex darabjai, érthetően, párosával fordulnak elő, valószínűleg a facér kancsóknak is voltak párjai. Felvethető, hogy az előkerülésekor bizonyára hiánytalan készlet eme darabjait azért vették ki, mert felirataik olyan utalásokat - ismert személy- vagy földrajzi nevet - tartalmaztak, amelyek egyértelműen a libanoni eredet ellen - s talán ezzel együtt a pannóniai eredet mellett - szóltak volna.

A kincseket bizonyára az egyik barbár betörés idején helyezte el ókori tulajdonosa - alighanem maga Seuso - két üstben, és rejtette villájának padlója alá (az i. sz. 374-es betörésről lehet szó). Szegény Seuso feltehetően elesett a harcokban, hiszen ellenkező esetben később kiásta volna kincsét. Tartoznia kellett a tálalókészlethez egy összecsukható, háromlábú állványnak (ún. "tripus"-nak) is, amely azonban nem fért bele az üstökbe. E hiányzó darabot alighanem a színezüst "polgárdi tripus"-ban kell tisztelnünk, mely még a múlt században került a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe."

 

http://magyarnarancs.hu/konyv/a_seuso-kincs_es_a_lelohely-fosztogatas_kaparj_kurta-56604

Előzmény: Vajk (27)
Vajk Creative Commons License 2015.09.01 0 2 27

Gondolat ébresztőnek jó volt annak idején:)

Előzmény: Törölt nick (13)
emem Creative Commons License 2015.08.31 0 2 25

ez egyre izgalmasabb:

 

Lehet, hogy tényleg a náci aranyvonatot találták meg

A világ nyolcadik csodáját is rejtheti a lengyel hegy alatti szerelvény. A sziléziai város, amely közelében lehet a vonat, a hadsereg segítségét kéri. De ha meg is van, kié lesz a kincs? Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.26 -1 3 13

Köszi. Ismertem. Alap. :)

Olvastam kölyök koromban, a Cousteau könyveim mellett volt a polcon... ;)
de az a baj, hogy ez egy 30 éves könyv, azóta már sok minden változott ám... Ami ott volt, már nincs ott. Vannak, amiket kiemeltek, mások elpusztultak, eltűnt egyszerűen a fosszília, a roncs vagy rom, akár enyészet, pl a tengeri roncsok elenyésznek egy idő után ha nincsenek elég mélyen és a hullámzás egyszerűen lebontja... Vagy sok minden építkezések miatt tűnik el, és nem is sorolnám... De amúgy tényleg tök jó könyv.

Előzmény: Truman Bethurum (12)
Truman Bethurum Creative Commons License 2015.05.25 0 0 12

A könyvet ajánlom nektek, jópár elsüllyedt kincsről ír:

https://www.antikvarium.hu/konyv/a-kondratov-vizek-melyen---idok-melyen-52632

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.07 -1 4 11
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.16 -1 4 10
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.23 -1 4 9
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.23 -1 3 8

A hajósok a kincsekkel elhajóztak, s jelentős része az oroszokhoz került.. érdemes a régi szeméttárolókban is körülnézni, mert könnyen lehet hogy azokba is vannak kincsek rejtve... ;)
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=83122485&t=9179228

 

Előzmény: Vajk (7)
Vajk Creative Commons License 2015.02.24 0 1 7

Meg is kerestem gyorsan epubban...:)

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.24 -1 2 6

Mondjuk ez sem rossz, de ez már egy egész könyv... (nem tudom védi-e copyright)

http://hu.scribd.com/doc/48660226/A-nacik-aranya#scribd

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.24 -1 2 5

Na jó hát akkor ha már blog világ. Ez egy érdekes kis olvasmány a nácik tavakba rejtett aranyrudairól... Ha netán valaki még nem olvasta volna...

http://konteo.blogrepublik.eu/2011/02/19/a-nacik-aranya/

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.21 -1 2 4

Nembaj azért engem érdekelne legalább egy picit a panamai kincses út, aztán a másik Sztálin-féle hasonló "kis" ösvényke, ahol ha jól tévedek, tán még több máig ide-oda rejtett javak vannak, ha jól emlékszem amiket Spanyolországban fosztogatott, azt egy szakaszon szárazföldön is szállították és hasonló volt kissé a sztori a panamai - minő érdekes szintén spanyol - kincsekkel ugyebár... Aztán az európai kis kellemes tavacskák (vagy nem csak európai?), melyekben Hitler és Sztálin kis hobbija miatt itt-ott nem kevés aranyrudas láda van napjainkig is elsüllyesztve... legalább ezekről kicsit csemegézzünk már, azt ha behalunk, hát behalunk... ha releváns blog sincs, akkor hátha közben rázizzen még pár, a témában avatott kolléga.... ;)

Előzmény: Vajk (3)
Vajk Creative Commons License 2015.02.21 0 0 3

Volt egy fickó, aki kinevezte magát búvárrégésznek, az írogatott de már annak is jóideje.

 

Amúgy a blogok csak elveszik az embereket,már szinte senki nem jár ide, néha nosztalgiából visszanéznek a régi arcok, újak meg nem jönnek. Elhalt ez az Index.

És mivel nem járnak ide az emberek, akit esetleg érdekelhetne ez a topic, azok is szanaszét vannak.

 

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.21 -1 2 2

Van esetleg konkrétan ilyen témájú blog valahol?

Előzmény: Vajk (1)
Vajk Creative Commons License 2015.02.21 0 0 1

Mivel az Index Fórumot agóniába tolták a blogok, úgy hiszem csak ketten leszünk itt és olyan fene nagy érdeklődést nem remélek, bár legalább nem vagyunk Offtopicok a másik helyen:)

 

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.20 -1 1 0
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.20 -1 1 topiknyitó

Kedves Vajk olvtárs! A téma szakértője! Kezdésnek indulhatunk a panamai "aranyösvénnyel"... ha van kedved... ;)
Minden jöhet, képek, cikkek, videók, infók, bármi ami érdekes... bakancsot fel, hátizsákot fel, vagy éppen horgonyt fel, ha oda megyünk, és irány a kutatás... legalább itt virtuálisan..!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!