Keresés

Részletes keresés

kzdeb Creative Commons License 2015.08.01 0 0 83

Következő észrevétel:

A 4244 Dobozról induló és a Sarkad-Gyula utat összekötő útba becsatlakozó út mentén NINCS kerékpárút. Mondjuk reggel forgalom se nagyon.

 

Üdv:kzdeb

kzdeb Creative Commons License 2015.07.31 0 0 82

Jó Estét!

 

Köszönöm a térképet. Szeretném újabb utakra felhívni a figyelmet:

 

44-es főút mellett Kondorostól egészen a békéscsabai almáskerteknél lévő körforgalomig van kerékpárút

a 47-es mellett Körösladány és Szeghalom között szintén van.

 

Üdv:kzdeb

speckohu Creative Commons License 2015.07.14 0 0 81

Hali!

 

Sikerült kiexportálni és Locus-ba betölteni az útvonalat, ezzel navigáltam utolsó túrámon. Zsírkirály, köszi.

 

Legutóbb és most is lenne olyan szakasz, ami kétszer van benne az útvonalban.

Hogyan tudom kétszer belerakni ugyanazt az utat az útvonalba?

 

Illetve egy másik kérdés.

Látom, hogy a szakaszok alatt van két csík, ami fel van osztva burkolt/földút/főút szakaszokra.

Mi a különbség a két csík között?

 

Üdv,

 

Specko

osm Creative Commons License 2015.07.11 0 0 80

A turistautak réteget innen tudod letölteni több formátumban:

http://turistautak.openstreetmap.hu/letoltesek.html

Előzmény: speckohu (77)
firesharker Creative Commons License 2015.07.03 0 0 79

Az Oruxmaps tud több réteget egymásra rakni: Switch Maps > Online > Jobb felső sarokban lévő 3 négyzetet ikonra bökve.

 

Én használom a Broutert, mert az OsmAnd nem veszi figyelembe a szintvonalakat.

 

(Milyen más offline bringás útvonaltervező létezik? A Scout-ot ismerem még.)

Előzmény: dap78 (78)
dap78 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 78

Szia,

 

Be tudod konfigurálni a térképet OruxMaps alá, ami cache-eli a csempéket; amit egyszer megnéztél, azt offline is elő tudod venni bármikor újra. Az oruxmaps/mapfiles/onlinemapsources.xml fájlba kell beilleszteni a következő részletet a megfelelő helyre: http://paste.ubuntu.com/11812758/ - hogy mi a megfelelő hely, azt szerintem ki fogod találni. Ezután az appban ki tudod választani a merretekerjek.hu 2 alaptérképét. Indulás előtt átscrollozod a területet és utána már offline is látni fogod bármikor.

Locus-ban is meg lehet oldani ugyanezt, az még olyat is tud, hogy automatikusan szedi le a csempéket az adott területről több zoom-szinten. Ha jól emlékszem, akkor ott nem kell fájlt szerkeszteni a mobilon, hanem valahol be lehet gépelni a térképek "TMS URL"-jét ( http://mttile.dap.magex.hu/tiles/merretekerjek-varosban/{$z}/{$x}/{$y}.png és http://mttile.dap.magex.hu/tiles/merretekerjek-montival2/{$z}/{$x}/{$y}.png ). Pontosan nem tudom hogy megy ez, már rég nem használok Locus-t, csak OruxMaps-et.

 

Ez a módszer csak a városi/mtb alaptérképre működik, ha a turistautak fóliát is látni akarod fölötte, azt perpill nem tudod megoldani, de szivesen gyártok egy olyan URL-t, ami kombinálja az alaptérképet a turistautak fóliával, szólj ha kell.

 

Az útvonaltervezés persze más téma. Az útvonaltervező motort (Brouter) le lehet tölteni Androidra és összekapcsolható az OruxMaps-szel, így OruxMaps alatt ugyanazzal az algoritmussal/adatbázissal tud offline tervezni, ahogy most az online térkép teszi.

Jelenleg nem rakom ki a letöltés linkeket a Brouter profil és térkép fájlokhoz mert szerintem ember nincs aki ezt végigcsinálná amikor vannak kifejezetten offline navigációra tervezett appok is, de ha ennyire bele akarsz mélyedni, szivesen adok ehhez is linkeket.

 

Bocs ha a fenti bonyolult, én így oldom meg az offline témát, de elismerem, hogy nem olyan egyszerű mintha eleve erre lett volna tervezve az egész. 

 

Előzmény: speckohu (77)
speckohu Creative Commons License 2015.07.02 0 0 77

Hali!

 

Gratulálok az oldalhoz, eddig ez a legprofibb túristautakat mutató oldal.

Szívesen használnám okostelefonnal is, de azt a problémát hogy oldod meg, hogy az erdőben nincs mobilinternet?

 

Üdv, Specko

dap78 Creative Commons License 2015.05.14 0 0 76

Ha már nagyjából megfejtetted, hogy mi micsoda az mtb nézeten, akkor most utálni fogsz: mindent átvariáltam. :)

 

Valamiért nagyon nehezen találok rá a helyes útra az mtb nézet kapcsán. Már többször megváltoztattam, de sose tetszett igazán. Szép és használható térképet készíteni nagyon nehéz, igazi művészet és én igencsak messze vagyok a művészektől.

Mindenesetre próbálkozok, volt pár órám, nekifeküdtem megint és most először úgy érzem, hogy talán sikerült, ez az út amit kerestem, megvannak az alapok, van mire építkezni. Örömömben megcsináltam a jelmagyarázatatot is, kicsit hiányos, de a lényeg benne.

 

A földutak megjelenítése most sokkal jobban működik a különböző háttéreken, legyen az sötétebb vagy világosabb. A masszívabb, szilárdabb földutak minden háttéren kiemelten jelennek meg, jobban vonzzák a tekintetet. Kicsit szokni kell persze, de szerintem jobb, könyebben érthető, letisztultabb ez az új stílus. Remélem lesz akinek tetszik!

Előzmény: Hosszú Haj (59)
dap78 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 75

Internacionalizálódunk:

 

1. Mostantól szinte minden szomszédos országra kiterjedt a térkép, csak Ukrajna maradt ki.

2. Immár külföldön a magyar helyiségneveket írja, az eredetit pedig zárójelben.

3. A kereső külföldön is keres (magyar- illetve eredeti névre is).

4. A szintvonalak eddig csak Magyarországon működtek, most kiterjesztettem a teljes lefedettségre.

 

dap78 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 74

Ősz óta frissült a megjelenítő motor (openlayers3), lehet az váltotta ki, de a Chrome is állandóan változik, egyre több hardveres gyorsítást használ ki, abból is lehet galiba.

 

A címsorba a chrome://flags címet beírva be tudod hozni a haladó beállításokat, ott valószínűleg ki lehet kapcsolni azt a hardveres gyorsítást amitől összeomlik. Sajna nem tudom megmondani mivel lehet gond, de ha van kedved kapcsolgatni, akkor ez ad egy esélyt.

 

Nem tudok arról, hogy ez általános gond lenne Androidon, valami Nexus-specifikus bug lesz.

Előzmény: Keegom (73)
Keegom Creative Commons License 2015.05.09 0 0 73

Androidos Chrome alatt összeomlik a merretekerjek.hu Nexus 5 és Nexus 9-en is. Pedig ősszel még működött. Lehet tudni erről valamit? 

Zsé papa Creative Commons License 2015.04.17 0 0 72

Szia! A tipped bejött, innentől megy BaseCamp-on, MapSource-n is! :-) Hálásan köszönöm!

Előzmény: dap78 (66)
dap78 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 71

Aztán nem meglepődni, hogy kisebb zoomon egész másképp fest a térkép mint eddig! A kisebb zoomszintek eddig kb kihasználatlanok voltak, most behálóztam országutakkal, remélem az országúti harcosok hasznát veszik.

 

No meg az, aki nagyon nézi, az ugye látja, hogy egy picit minden megváltozott: bizony, technológiai váltás volt a térképgyártásban. Igyekeztem úgy csinálni, hogy a régi jó dolgokból minél több maradjon, de ha mégis csúnya lett és tegyükvisszaarégit, akkor szólj és megnézem.

 

Néhány helyen még sorjás, érzem én is, itt-ott még rámegyek majd a reszelővel.

dap78 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 70

Délelőtt már megint baj volt a csempékkel, pofám leszakad. :) Elvileg ez is javítva véglegesen.

dap78 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 69

Fargicsáltam néhány dolgon;

 

A macskakövet virsli helyett X-szel jelölöm: a burkolatlan út is virsli, ha meg volt szinezve az út, akkor esélytelen volt eldönteni, hogy burkolatlan vagy macskakő.

Megjelenik a rossz útburkolat, mint ferde csíkozás. Kerékpárúton ennek két fokozata van, ferdén csíkozott ha közepes a minősége, X pedig ha kifejezetten rossz.

A montis nézetben eltüntettem az utcaneveket, ott nem igazán fontosak.

 

A ferde csíkozásról nekem egy nyalóka jut eszembe a búcsúból. :)

dap78 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 68

Délelőtt üres csempék jöttek egyes területeken, tudom, bocs, javítottam, legközelebb ilyen nem lesz.

 

Mostantól a szembebringa jelölése a halvány rózsaszín helyett világoszöld lett, előbbi állítólag túl nehezen volt észrevehető.

dap78 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 67

Mostantól a szembebringa jelölése az erőteljes zöld helyett halvány rózsaszín lett.

 

A szembebringa csak ritkán része a fő kerékpáros útvonalaknak, jelentősége inkább csak helyi, nem indokolt erősen kiemelni. Persze ettől érdemes megjeleníteni, mert ha választani kell egy ismeretlen utca és egy szembebringa közt, akkor érdemes az utóbbit, mivel annak a szélessége biztos megfelelő és az autósok is számítanak a bringásra.

 

Ezzel a lépéssel a zöld szín már csak a kerékpáros nyomot, illetve a nyitott buszsávot jelöli. Mindkettő tempós haladást tesz lehetővé, ezért is érdemes volt elkülöníteni a szembekerékpározástól, ami gyakran jobbkezes kereszteződésekkel lassítja a haladást.

 

Mivel vannak akik paráznak a nyitott buszsávtól, ezért az a zöld csíkra sárga pöttyöket kapott, így megkülönböztethető a sima forgalmi sávba festett kerékpáros nyomtól.

 

dap78 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 66

Szia,

 

Van egy tippem hogy mi volt a gond, légyszi próbáld meg újra megtervezni és lementeni az útvonalat, most talán megeszi a BaseCamp.

 

Örülök, hogy tetszik. :)

 

Előzmény: Zsé papa (65)
Zsé papa Creative Commons License 2015.03.29 0 0 65

Sziasztok!

Nagyon tetszik a térkép. A problémám vele csak az, ha a kijelölt útvonalat elmentem gpx. fájlként, azt utána nem tudom a BasaCamp, vagy a MapSource programokkal megjeleníteni. Konkrétan azt írja ki, hogy a fájl nem importálható.. Ötlet? (GarminE-trex 20 -ast használok) Köszönettel!

dap78 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 64

Sajna nem ismerem ezeket a programokat, én OruxMaps -szal (Android) navigálok mostanában. Az be tudja olvasni a waypontokat ha közeledsz hozzájuk (angolul), ezzel megoldható a hang alapú navigáció.

 

Az oldal automatikusan le tud tenni waypoint-ot a kereszteződésekhez ha ott el kell térni, de mondjuk jelenleg nem kommentálja, hogy ott mit kell csinálnod. Én ezt arra használom, hogy bekapcsolja a képernyőt a kormányon és így rápillantva tudom hogy el kell térnem, látom merre tovább. Itt írtam erről bővebben: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hu:Merretekerjek#Navig.C3.A1ci.C3.B3_a_t.C3.BAr.C3.A1n

 

Az OruxMaps nálad nem opció?

 

Előzmény: Dámdámdámdám Gurgugyin (63)
Dámdámdámdám Gurgugyin Creative Commons License 2015.03.22 0 0 63

A Nokia Mapsban nem lehetséges import. A Lumián sem szerintem, de ez nem biztos. Jó lenne hangos navigáció telefonnal és előre bevitt út adatokkal. 

Előzmény: Dámdámdámdám Gurgugyin (62)
Dámdámdámdám Gurgugyin Creative Commons License 2015.03.22 0 0 62

A WievRanger programba sikerült importálni az útvonalat. Abból hogy tudok GPS segítséggel navigálni?

Előzmény: Dámdámdámdám Gurgugyin (61)
Dámdámdámdám Gurgugyin Creative Commons License 2015.03.21 0 0 61

Nokia 700 telefonba a letöltött útvonalat rá lehet tölteni?

Hosszú Haj Creative Commons License 2015.03.15 0 0 60

Még egy dolog eszembe jutott, ez is az openmaps-on volt feature (csak ez a raszteres térképen), azóta ez is eltűnt. A google maps műholdképét bekapcsolható layer-ként megjeleníteni, meghagyva a te útjelöléseidet.

Hosszú Haj Creative Commons License 2015.03.14 0 0 59

Ne vedd baszogatásnak, de egy mtb jelmagyarázat már nagyon jó lenne. :) Bár nagyrészt sejtem, hogy mi merre, de van néhány fehér folt, kíváncsi vagyok már.

Előzmény: dap78 (58)
dap78 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 58

Mostantól a regionális és az országos kerékpáros útvonalak megjelenése követi a helyi kerékpáros útvonalak új megjelenését, azaz infrastruktúra hiányában türkiz vonalként bukannak fel. A jelzett kerékpáros túraútvonalak megjelenése marad a régi, ezek az infrastruktúra fölött is megjelennek.

A tervezett kerékpáros útvonalak (state=proposed) a mostantól nem kerülnek megjelenítésre.

Ja, és amit eddig "ajánlott kerékpáros útvonal"-nak neveztem, az már simán csak "kerékpáros útvonal".

 

Főleg a nyugati végeken volt gáz a régi megjelenítés, Kőszeg szana-széjjel volt pöttyözve, ami inkább a bárányhimlőre emlékeztetett mint térképre. :)

  

Példa: http://imgur.com/a/OqE7i#0

 

dap78 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 57

Felírtam, valamikor kipróbálom, ha sikerül jól megoldani szólok!

Előzmény: Hosszú Haj (55)
dap78 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 56

Az ajánlott kerékpáros útvonalak türkizek lettek, mint eddig a mások által javasolt útvonalak. A hivatalosan ajánlott kerékpáros útvonalat csak a kerékpáros útirányjelző tábla (a zöld-sárga) jelzi, így nem korrekt egy jel alá venni pl az útra festett piktogramokkal. A hivatalos és nem hivatalos közötti különbség pedig gyakorlatilag csak az a bizonyos tábla jelenti néhány kilóméterenként, így nem érdemes élesen elkülöníteni őket. Szerintem így logikusabb.

 

Másrészt a kijelölt kerékpáros útvonal csoportból a helyi, jellemzően hivatásforgalmi (magyarán: nem túra) jellegű útvonalak átkerültek az ajánlott kerékpáros útvonal csoportba. Ez azt jelenti, hogy sok város hálózata szebben, könyebben értelmezhetően jelenik meg, itt lehet nézegetni példákat rá: http://imgur.com/a/EpFYr (érdemes fullscreen, másképp nem látszik).

 

Hosszú Haj Creative Commons License 2015.03.06 0 0 55

Tooltip szerűen gondoltam, azaz késleltetéssel jelenne meg a magasságérték, ha fölötte nyugtatod a kurzort, úgyis zavaró lenne szted? Az openmaps (már nem működő) vektoros, java-s térképén volt ilyen funkció, sztem hasznos, mert néha vagy rossz helyen van a számozás a szintvonalon, és ezért nem látszik jól, vagy nincs is a közelben 100-as szintvonal, amihez viszonyítani lehetne. Persze nem életbevágó, nem azt mondom, tervezett útnál úgyis látszik a magasságprofil, stb, de néha mégis jól jönne.

Előzmény: dap78 (54)
dap78 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 54

Szerintem sokaknak zavaró lenne ha szintvonal fölé állva magától feljönne a magasság, így is elég sok interaktív elem van már a téképen ami izeg-mozog-csilingel ahogy mozgatod az egeret. :)

 

Azt tudom elképzelni, hogy jobb kattintasra feljön egy popup ablak és az mutatja meg hogy "mi van itt" esetleg "mi van a közelben" és egyúttal az adott pont magasságát is kiírja. Ez szerinted jó lehet vagy túl macerás ha ezért kattintani kell?

 

Előzmény: Hosszú Haj (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!