Mivel "pop, rock" és "magyar nóta" már létezik a topikok között, miért ne legyen egy klasszikus zenei is. Az ezt kedvelőknek mindössze annyi a teendőjük, hogy ide beillesszenek egy általuk kedvelt alkotást. Célszerű, hogy viszonylag rövidebb művek közül válogassunk, tehát nem komplett operákról, szimfóniákról lenne szó, inkább ezek kisebb részleteiről - egy tétel, egy ária, stb. -, vagy eleve rövidebb lélegzetű művek (etűd, kórusmű, dal, etc.). Remélhetőleg egy idő után mind többen leszünk! Technikai kiegészítések még olvashatóak a "Topiknyitó" hozzászólásban.
Puccini: Turandot harmadik felvonás tenoráriája.Kalaf a titokzatos tatár herceg aki mindenre kész a szerelemért, már-már a kegyetlenségre is,a hercegnőre gondol, és biztos benne, hogy az álmatlanul bámulja a csillagokat ma éjjel, és reggel egymáséi lesznek.
Senkisem alhat, senkisem alhat . Szemedre sem jön álom Hideg szobádban árván császár leánya, a csillagokba nézel remélve, vágyva. Titkom nem tudja senki meg, nevem nem mondom senkinek, nem, nem, csak majd ha ajkam ajkadon, füledbe súgom ma hajnalon. S a csókom töri meg az áldott csendet, amíg ölellek.
Sápadj el holdfény, távozzál nagy éjjel, mire a hajnal virrad, enyém a győzelem.
Bár a feladványt megfejteni nem tudtam.... de most egymásután lehallgatva
Gustav Holst die Planeten és Bruknek 9/2 Scherzó tételét úgy tünik igazad volt.
Sőt némi bátorságot véve azt mondom Bartok Divertimentója is (persze más hangszereléssel és őrteljesebb érzelmi töltettel) a mások kettő testvérének tünik..
A side-kick in this is Holst: The Planets. I couldn't help but notice some resemblance between 'Mars, the bringer of war' and the Scherzo from Bruckner's Ninth. Sokáig azt hittem ezzel a gyanúval egyedül vagyok,de a fenti fórum beírására véletlen rátalálva,Másnak is szöget ütött......így a megfejtés is ott van.
A most következő felvételt annak kapcsán hoztam elő (a mű ui. már szerepelt itt korábban egy másik előadásban), hogy az előadók, az 1968-ban alakult angol King's Singers, tegnapelőtt léptek fel a budapesti Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Amúgy már korábban is sokszor szerepeltek hazánkban.
Gondolom, mindenki ismeri őket annyira, hogy tudja róluk, fantasztikus énekművészek és énekelnek a madrigáloktól a divatos pop számokig szinte mindent, persze megfelelőképpen feldolgozva.
Most Kodály Zoltán egyik legismertebb kórusműve fog következni, az Esti dal című.
Persze ez a felvétel nem a szerdai fellépésükön készült, viszont egy kis különlegessége, hogy eredeti szöveggel, tehát magyarul éneklik.
6.Sequentia, A Lacrimosa kifejezés latin eredetű szó, jelentése könnyáradat, könnyzápor. Mozart Requiemjének részlete, amiből halála előtt a mester csak 8 ütemet fejezett be.Köszönöm.
Eöööö.....sorry....ugyan hegyeket megmozgató monumentális zene,de nem erre gondoltam.A testre adogatott teniszlabdára gondolj!...közel van,mégis nehéz eltalálni:)
Ha már Bruckner,mehet egy feladvány?....G. Holst Mars zenéje: http://www.youtube.com/watch?v=7lG0UMlkScAszinte plagizálja Bruckner egyik szimfóniájának tételét.Hányadik szimfónia,melyik tétel?....egyébként ezzel kapcsolatban sehol semmit nem találni.
Féreértettél, és nem Hitlert akartam poentirozni vagy magasztanii,... de a zene nem tehet arról hogy megtetszett neki is...Hiszen se Wágner, se Liszt nem álmodhatta hpgy mire hasznája a zenéjüket hogy zenéjük a bombazápor aláfestő zenéje lesz....
Elnézést kérek ha érzéseidben megbántottalak volna. anna